Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 30. 11. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 30. 11. 2018

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 11. října 2018 - 10:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14207
Registrován: 12-2007
Zajímavý je i vývoj časových poloh Os-240 mezi Jihlavou a Třebíčí:
- na podzim 2015 mi bylo (coby odpověď na několik mých konkrétních otázek) z Odboru dopravy a SH Kraje Vysočina slovně zodpovězeno, že se počítá s polohami (nezměněnými oproti dosavadnímu stavu) s křižováním Bransouze S:00 h + roztržením vozby v Třebíči.

- verze z roku 2017 počítala plusmínus s předchozím návrhem, ale jen v pracovní dny; pro víkendy byla uvedena odlišná verze (taková, aby nebyla 100minutová "přestupní doba" mezi Os vlaky v Třebíči)

- A hle, najednou je navrhováno (v obou zveřejněných variantách, tedy "A" i "C") úplně něco jiného - časové polohy Os vlaků mezi JI a TR relativně blízko časovým polohám rychlíků; tzn. žádný proklad, žádné zapojení do "opačné" přípojové skupiny v žst. Jihlava (kdy přípojové skupiny budou v cca S:25 a L:35 h; žádný vlak jedoucí z t-240 nebude na příjezdu do Jihlavy zapojen do skupiny v S:25 a žádný na odjezdu z Jihlavy nebude přípojem od skupiny v L:35 h).

Také jsem zvědav na nocování čtyř (resp. v noci na pondělí dokonce pěti) souprav v žst. Třebíč (+ spolu s tím nocování příslušného počtu zaměstnanců). [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 11. října 2018 - 10:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 562
Registrován: 1-2014
M250.0:
"Ještě doplním jeden postřeh. Už to tam bylo sice minule, ale myslím, že to tady tehdy nepadlo:
Jakou klientelu očekávají tvůrci u spěšňáků z Dačic? Pokud to má být nejen pracující inteligence, ale i dělný lid, není chybou projíždět Staré Hory i zastávku u Bosche?"

To mne napadlo také.
Ono to vlastně nejsou žádné Sp, když staví pak všude.

Je otázkou či by jich nemělo být třeba jen 6 párů, ale s JD pod 1,5 hodiny z Havlbrodu do Slavonic, coby rychlé krajské spojení, jakož i pro turisty např. do Telče, Dačic, Slavonic...

Co takhle?
HB-Jihlava-město-St.H-Kostelec-masna-Třešť-město-Telč-St.město-Dačice-město-Slavonice
Čtvrtek, 11. října 2018 - 12:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1649
Registrován: 12-2007
Napsal jsem to do diksute GVD platný a připravovaný, tak to hodím i sem:

Taky připojím komentář k návrhu VDV pro trať 241 s vazbou na Havlíčkův Brod.
Vítám jistou snahu o oživení a zavedení Sp. Dost souhlasím s tím, co napsal Orky, ale zkusím to vzít trošku podrobněji.
plusy:
- odstranění prostoje v MB
- návaznosti v Okř na Ji a dále zkrátí cestovní doby
- zavedení Sp na 241
mínusy:
- prodloužení přestupních dob ve Znojmě (u Sp bude boj se zajištěním přípojů aspoň na trať 246)
- nepřípoje v Okř ve směru Tř
- pouze jeden pár Sp denně (myslím, že 2 páry by mělo být minimum, ale samozřejmě lepší než dnes)

Kdybych to rozvedl trochu dál, tak si taky myslím, že dva přestupy (Ji a HB) nejsou ideální a šlo v některých polohách upřednostnit teoretické Sp od Znojma. Nezdá se mi, že směr Slavonice je takový terno a oproti tomu směr Znojmo taková periferie.
Pokud by to mělo být funkční, chtělo by to přidat ten druhý pár Sp, ideálně dopoledne zpět z Jihlavy do Znojma 9:30 nebo 11:30 (problém chybějícího spoje od Prahy) a odpoledne zase ze Znojma v 15 hodin.
Zkusil jsem něco zkreslit do GVD
application/pdfGVD
Znojmo - Havlickuv Brod_GVD_Model (1).pdf (1177.3 k)

(dvě varianty a vždy rozděleny na PD a víkendy - černá Os, červená Sp/R). Ani to není ideální, zkusil jsem tam narvat druhej pár Sp s návaznostma v HB tak, aby se nezvýšila objednávka v JMK (snížení o páteční večerní Os MB-Zn-MB).
První varianta vychází z návrhu VDV (dřívějšího - moc změn neproběhlo až na ty nedělní Sp) a druhá varianta vrací prostoje v MB, oproti tomu ale i návaznosti v Okříškách i Znojmě a lepší oběhy souprav. Těžko říct, co je vhodnější, každopádně to oživit chce, ve VDV je náznak a chtělo by to posunout o kousek dál.
Čtvrtek, 11. října 2018 - 12:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14209
Registrován: 12-2007
HB-Jihlava-město-St.H-Kostelec-masna-Třešť-město-Telč-St.město-Da čice-město-Slavonice
Nutno dodat, že ty "Sp" vlaky budou fixovány:
- uzlem HB v S:00 h (do kterého musejí být zapojeny velmi ostře tak, aby v JI byl zajištěn přípoj od/do Třebíče z/na R 11).

- křižováním v Třešti v L:00 h (i při projetí většího počtu zastávek se nestihne křižování v Sedlejově, nemluvě o tom, že bez nového zab. zař. je tamní křižování velmi zdlouhavé).

- (spolu s předchozím bodem) křižováním v Dačicích v S:00 h.

Z toho vyplývá počet zastávek, kterých lze v jednotlivých úsecích dosáhnout.
Alex7
Čtvrtek, 11. října 2018 - 14:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 6-2016
Tak jsem se zběžně koukl na návrhy vlakových jízdních řádů VDV. Jistá zlepšení tam jsou, ale mohlo by to být ještě lepší.

212: Ukázkový příklad přístupu "takt za každou cenu." Současný jízdní řád, kdy část přípojů vychází na Prahu, část do H. Brodu a část jede do Brodu jako přímý spoj, mi připadá lepší. Ruší se přímé spojení do středočeského úseku Pacifiku, ve Světlé jsou rozvázány přípoje k rychlíkům a v Brodě vlaky nemají přípoje (snad jen na Os do Jihlavy).

225: Stejně jako v minulém návrhu je zachován vlakodrom mezi Brodem a Kostelcem a opět jsou zachovány Sp do Slavonic s nereálnými jízdními dobami (mezi Brodem a Třeští). [ko] To nemají šanci ujezdit. Určitě je tu prostor pro redukci spojů. Za ušetřené km bych objednal aspoň 2 páry denně do Počátků-Žirovnic, abych těm pár vesnicím zachoval spojení se světem (minimálně Horní Ves si vlakové spojení zaslouží). Na druhou stranu musím pochválit za pozdě večerní spojení z Jihlavy do Brodu i o víkendech, to v minulém návrhu nebylo. [ok]

230: [ok] za hodinový proklad Os a R, [ko] za neřešení školních spojů. Školáci z Leštiny u Světlé pojedou do Havl. Brodu už v 6:24, ze školy budou odjíždět až v 15:01. Také není řešeno spojení na ranní směnu z Kolína do Čáslavi. Chtělo by to ve špičce vychýlit spoje z taktu a zachovat cca. současný stav. Jízdní řád rychlíků mě taky moc netěší, pátečně-sobotní R 965 mi bude chybět. Tady bych raději zachoval současný stav, tedy R 990 v X,6 v celé trase a R 975 v X,6 až do Brodu.

237: Těší mě, že se s provozem na této trati stále počítá, i to, že vznikne nový víkendový spoj ve 20:05 z Brodu a 20:54 z Humpolce. I tady je názorně vidět metoda "takt za každou cenu." Ve špičkách pracovních dnů se vůbec neřeší spojení na ranní směnu do Brodu ani do Humpolce a už vůbec se neřeší školní spoje. Přitom by nebyl problém ranní pár vést v poloze H. Brod 6:05-Humpolec 6:46/6:54-H. Brod 7:35. Kdyby byly k dispozici dva motory, mohly by jet dělnické a školní vlaky do Brodu i Humpolce zároveň.

238: Tady zrovna mi takt moc nevadí, protože na trase leží 4 významné cíle dojížďky, takže není možné vyhovět všem (byť já osobně bych v ranní špičce vedl vlaky v současných polohách). Poslední večerní spoj z Hlinska bych vedl o hodinu později, aby ze Ždírce nad Doubravou vzniklo spojení z odpolední směny.

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)
Čtvrtek, 11. října 2018 - 15:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14448
Registrován: 10-2004
Alex7: Vlakodrom mezi Kostelcem a Jihlavou je fakticky nutný, stejně tak snaha zrychlit vztah z trati 227, pokud zde má být i ve střednědobém horizontu zachován provoz. Dva páry do Počátek jsou nesmysl, Počátky i Žirovnice jsou daleko za stanicí, obzvlášť pokud by mělo znamenat nárůst souprav. Solidní poptávka do obcí, kde nestaví rychlíky, může být zajištěna autobusem. Jinak jde o návrh Vysočiny, nikoliv středočeského kraje, takže ty na území středočeského kraje tam nejsou. Třeba tam chybí i nové spěšné vlaky Praha - Kutná Hora. Poslední rychlík Pá/So a So/Ne klidně mohl být nahrazen nějakou krajskou regionovou nebo 841. A co se týká školních spojů, tak by možná stálo před kritikou srovnat s návrhem jízdních řádů autobusů, jestli tam nění nějak řešeno.
363084
Čtvrtek, 11. října 2018 - 16:23:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 618
Registrován: 1-2010
Alex7: no a co potom takový školák z Lípy bude dělat v Humpolci v 6.46? 6.25 z HB jako je v aktuálním návrhu je ideální. Školní spoje na 8 hod do HB zajistí ze VŠECH obcí autobus. A ona ta školní frekvence Lípa-Humpolec není úplně zanedbatelná.
Spojení na ranní směnu téměř ze všech obcí zajišťuje bus. Až na pár výjimek, viz můj předešlý příspěvek. Přitom tam by nebyl nejmenší problém posunout bus o hodinu dříve, když na 6 hod do HB má jet souběžně vlak i autobus...
Čtvrtek, 11. října 2018 - 20:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 8-2010
Ve Vlkově dnes na pracovních vlacích 742 141 a 720 508.
Alex7
Čtvrtek, 11. října 2018 - 20:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 6-2016
Orky: Vlakodrom mezi Kostelcem a Jihlavou je fakticky nutný
O změně časových poloh jihočeských rychlíků vím, právě proto mi připadá špatné tuto změnu dělat a Vysočině se jí přizpůsobovat. Mnou navrhované protočení rychlíků o jednu hodinu by se víc hodilo Vysočině (tratě 224, 225 a 252), ale zhoršilo by dopravu v jižních Čechách a na Znojemsku.
Orky:
"Dva páry do Počátek jsou nesmysl, Počátky i Žirovnice jsou daleko za stanicí, obzvlášť pokud by mělo znamenat nárůst souprav. Solidní poptávka do obcí, kde nestaví rychlíky, může být zajištěna autobusem."
Myslel jsem třeba protáhnout volná vozidla v oběhu. Co jsem se díval na návrh tratě 225, tak v Horní Cerekvi nocují hned dvě soupravy. Ta, co nocuje v čase 23:15-4:40, by mohla nocovat v Jihlávce. Ta, co ve všední dny nocuje v Cerekvi v čase 21:18-6:42, by mohla začínat a končit jízdu v Počátkách-Žirovnicích a zajistit tak dopravu školáků z Jihlávky a Horní Vsi do Pelhřimova. Když už máme až do 6:42 volný motorák (jestli se správně dívám), tak proč jej nevyužít? [happy]
Orky:
"Poslední rychlík Pá/So a So/Ne klidně mohl být nahrazen nějakou krajskou regionovou nebo 841."
To by bylo možné. Teď se nabízí otázka, jestli by nebylo lepší R 965 zachovat v celé trase a za Čáslaví jej vést jako (neexistující) spěšný vlak se zastávkami ve Vlkanči, Leštině a Okrouhlici. To by bylo pro cestující lepší a zvýšilo by to obsazenost vlaku, nemyslíte? [wink]
Orky:
"A co se týká školních spojů, tak by možná stálo před kritikou srovnat s návrhem jízdních řádů autobusů, jestli tam nění nějak řešeno."
Jízdní řády autobusů jsem nestudoval, to je pravda. Faktem je, že dnes do Brodu jezdí školní vlaky ze všech šesti směrů (Hlinsko, Žďár n/S, Dobronín, Humpolec, Ledeč n/S a Čáslav). Nově pojedou školní vlaky z Ledče, Jihlavy a ze Žďáru.
363084:
"Alex7: no a co potom takový školák z Lípy bude dělat v Humpolci v 6.46? 6.25 z HB jako je v aktuálním návrhu je ideální. Školní spoje na 8 hod do HB zajistí ze VŠECH obcí autobus. A ona ta školní frekvence Lípa-Humpolec není úplně zanedbatelná."
Myslel jsem si, že příjezd v 7:06 do Humpolce je pro školáky moc brzo a tím vlakem stejně nebudou jezdit. Tak jsem raději navrhl "školák" do Brodu. Je pravda, že ze všech obcí jezdí autobus, ale školáci (většinou) preferují vlak. Nevíte, jestli na Humpolačce bude jezdit 810 nebo zůstane 841? Pokud zůstane 841, tak školáci budou raději jezdit vlakem mj. proto, že je tam Wi-Fi (osobně znám školáka ze Slavníče, který Wi-Fi ve vlaku hojně využívá). [proud]

Úplně nejlepší by byl na Humpolačce hodinový takt vlaků v ranní špičce s křižováním v Herálci, který by vyřešil všechny přepravní potřeby. To se ale obávám, že je neprosaditelné, neboť Kraj Vysočina umlčel hlasy místních obcí tím, že "zachoval" dvouhodinový takt vlaků a navýšil počet autobusových spojů.
Čtvrtek, 11. října 2018 - 21:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 8-2017
Alex7: Současný jízdní řád, kdy část přípojů vychází na Prahu, část do H. Brodu a část jede do Brodu jako přímý spoj...
...je v dnešní době úplně na draka. Dneska lidi neuvažujou stylem není přípoj ráno, tak pojedu odpoledne. Buď to bude jezdit celý den stejně, nebo ať to nejezdí vůbec.

Orky: Vlakodrom mezi Kostelcem a Jihlavou je fakticky nutný, stejně tak snaha zrychlit vztah z trati 227, pokud zde má být i ve střednědobém horizontu zachován provoz.
V pracovní dny asi souhlas, ale o víkendu to fakt potřeba není. Ve chvíli, kdy je v Kostelci skupina, tak by dost lidí mohlo využít směr na Jinřichův Hradec nebo Brno, když busy Batelov - Okříšky nejedou.
Pátek, 12. října 2018 - 10:16:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14452
Registrován: 10-2004
M250.0: Tak na Brno se dá dojet do skupiny v Havlíčkově Brodě se stejným množstvím přestupů. Myslím si, že pro tuto lokalitu má větší význam přímé spojení do Jihlavy a důležitého železničního uzlu v Havlíčkově Brodě než vazba na Jindřichův Hradec.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Pátek, 12. října 2018 - 11:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 9-2018
241 - ten asi 6 min nepřípoj z 241 bude asi problém, zejména když:

- nyní co občas sleduji přestupy od Jihlavy / kde je i dnes relativně těsný přípoj/ a od Brna / kde by se paradoxně přestup smrskl na minimum/, je přestupujících cca stejně, tedy stejně málo, odhad tak průměrně 5 a 5.Tedy teoreticky přijdeme i o tuto půlku h...
pak tam jsou časté skupiny,výlety ,kolisti apod, kteří se tím pádem od Brna nedostanu /těžko pojedou busem TR- MB/. Relace jako Brno - MB, Třebíč - Šumná jsou docela využívané

řešení aby se stihl přestup i na Brno?
- projíždět jako v původním návrhu některé stanice - Stařeč, Kojetice...
- výkonnější vozidlo než je 814
- přesun křižování do Grešl. Mýta nebo nechat v MB.

Ona požadovaná rychlá vazba v Okříškách na Jihlavu je stejně deklasována zastavováním všude na 241, těžko někdo takto bude jezdit ze Znojma do Jihlavy - Prahy, toto řešit Sp - idealně přidat 2 - 3 páry a ubrat Os.Možná by stačil na 241 mezi MB a Okříškami/ kde jezdí minimum lidí/ 4 hod takt Os a za ušetřené peníze udělat systém Sp vlaků. Stejně tak Jemnice - i díky nevhodným polohám minimální využití.
Pátek, 12. října 2018 - 13:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14453
Registrován: 10-2004
sotous: Evidentně je základním požadavkem rychlá vazba od Jihlavy a na tom celý kocept stojí. Cca 18 minut na přestup je pokládáno za dlouhé. Já si myslím, že v tomto případě se neměly hrotit jídzní doby rychlíků, které stejně budou ovlivněny ostrými dobami jiných vlaků, třeba právě spěšňáků ze Slavonic. Mělo se udělat křižování v Okříškách, které by umožnilo oboustrannou vazbu a trochu rozvolnilo Jihlavu.
Pátek, 12. října 2018 - 20:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3885
Registrován: 3-2005
Tak já se také přidám s mudrováním, a to k trati 224, která se zde zatím nediskutovala.

Dvouhodinový takt je fajn, ovšem docela by se nabízelo rozvázat přímé Os Jihlava - Tábor v Horní Cerekvi a na trati 224 je posunout o hodinu. Mělo by to samozřejmě pozitiva i negativa.

Plusy:
- přípoj v Horní Cerekvi na R do/z Brna. Po zrušení většiny dálkových busů mezi Pelhřimovem a Táborem je trať v posledních letech více využívána i pro dálkovou dopravu
- příjezdy ráno do Pelhřimova ve směru od Tábora by byly v 5:12 a 7:12, namísto v návrhu uváděných 6:12 a 8:12 (což je nevyhovující jak pro pracující, tak pro školáky). Autobusy jsem nezkoumal, ale předpokládám, že návoz pracujících z Obrataně, Pacova a Nové Cerekve na šestou do Pelhřimova je v návrzích řešen autobusy. Pokud není,.....

Mínusy:
- ztráta přípojů v Táboře směr Bechyně a Ražice (což by se asi nelíbilo JČ kraji)
- poměrně ostré přestupy v Horní Cerekvi.

Určitě mi nedochází všechny souvislosti, budu rád za doplnění.
Pátek, 12. října 2018 - 20:58:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14454
Registrován: 10-2004
Regent: Mezi plusy jde taky zařadit to, že by na úzké nebyly 1:40 dlouhé přestupy v Černovicích. A mezi mínusy potřeba jedné soupravy navíc.
Pátek, 12. října 2018 - 21:21:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14213
Registrován: 12-2007
aby se nemuselo na hranicích přesedat (Ledeč, Náměšť, Hlinsko)
Přesedání v Náměšti bude beztak jen dočasné (po dobu cca 2 - 3 let); poté namísto něj přijde přesedání v Zastávce.

Jiná varianta nebude možná; pro úsek Brno - Zastávka byl "vysoutěžen" tento "poelektrizační" model provozu: odkaz a odkaz, při kterém nebude jiná možnost než přestup v Zastávce.

Mělo se udělat křižování v Okříškách
- Žst. Okříšky není příliš vhodná pro křižování dlouhých souprav (buď bude přinejmenším část souprav - přinejmenším při 5vozovém či delším řazení - "v zákrytu"; anebo by jedna ze souprav musela jet ke 2. nástupišti = nutnost ručně stahovat mechanické závory a tím pádem mj. po dobu uzavření přejezdu znemožnit přístup na okříšské nádraží či z něj).

- Verze "R 11 v Okříškách v L:00 h" může znamenat problémy při konstrukci 1 h taktu mezi Zastávkou a Náměští.
Pátek, 12. října 2018 - 22:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3886
Registrován: 3-2005
Orky: Rozumím, takže kvůli té soupravě navíc je to předpokládám neprůchodné.
Nějak zařídit, aby nebyla potřeba by asi nešlo...?? (třeba odpoledním návratem soupravy od Os 18421 do Tábora...??)

Jinak trochu jsem mrkl i na autobusy a návoz do Pelhřimova na šestou je skutečně řešen busy. I když z Obrataně s přestupem v Pacově a dobou jízdy 55 minut...
Sobota, 13. října 2018 - 14:01:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14458
Registrován: 10-2004
David: Já se obávám, že zhoršená stabilita si stejně vynutí občasné křižování v Okříškách, nebo ujíždění připojů v Jihlavě.
Regent: Na zajištění základní dvouhodiny v novém modelu jsou potřeba 3 soupravy a čtvrtá na vlaky 18420/1. Posunutí základní dvouhodiny o hodinu by znamenalo roztržení v Horní Cerekvi a tím buď prodloužení pobytu na hodinu vznik obratu na obou větvích. Tím by vznikla potřeba čtvrté soupravy do základního oběhu a pátá ma 18420/1. Řešením by mohlo být protrasování špičkových osobáků Jihlava - Havličkův Brod až do Horní Cerekve, nicméně by zřejmě vznikl problém se zajištěním posilových dělnických vlaků do Dobronína.
Pikehead
Sobota, 13. října 2018 - 14:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4468
Registrován: 3-2007
Jelikož jsem líný to hledat, co zbylo z dopravy mezi Cerekví a Pelhřimovem?

A do jaké míry tento GVD sleduje cílový stav ze studie/konceptu VDV?
Sobota, 13. října 2018 - 14:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14459
Registrován: 10-2004
Pikehead: Vždyť ten odkaz je nahoře této stránky [happy]. A Pelhřimov konkrétně zde. Vlaků je o trošku víc, než první návrhy, aktuálně v pracovní dny 7 páry po dvouhodině Krom vynechání sedla) a o víkednech 4 páry po 4 hodinách. MYslím si, že změna má přijít příští rok v prosinci, tak tohle už bude blízké výslednému stavu.
Sobota, 13. října 2018 - 23:10:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3887
Registrován: 3-2005
Orky: OK, děkuji za vysvětlení. Jsem zvědav, kolik lidí bude na trati 224 jezdit...
Sobota, 13. října 2018 - 23:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 9-2018
Orky:Já se obávám, že zhoršená stabilita si stejně vynutí občasné křižování v Okříškách, nebo ujíždění připojů v Jihlavě

No v té době by se měl dělat KH-čáslav tak toto bude asi časté. Myslím ale vzhledem k pokročilosti příprav už je nějaké přesouvání křižování do okříšek nereálné....
Pikehead
Neděle, 14. října 2018 - 23:40:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4475
Registrován: 3-2007
Orky: díky za odkaz, už vidím a ke zrušení to má daleko. [biggrin]
Na tomtéž listu mě ale zaujalo, že tam není jediný osobák mezi Cerekví a JH - to je odvážný krok.
Pondělí, 15. října 2018 - 07:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14224
Registrován: 12-2007
Já se obávám, že zhoršená stabilita si stejně vynutí občasné křižování v Okříškách, nebo ujíždění připojů v Jihlavě.
Perličkou je, že (v obou zveřejněných variantách - "A" i "C") jsou časové polohy Os vlaků mezi Třebíčí a Jihlavou navrženy (najednou úplně jinak než v předchozích návrzích, což jsem již zmiňoval) tak, že pokud bude mít R-240 v lichém směru např. 12minutové** zpoždění, tak tento rychlík sice nepřenese zpoždění na protijedoucí R (vyčká v Okříškách, čímž své zpoždění navýší na 15minutové), ale:

- R-240 v plné míře přenese své zpoždění v žst. Bransouze na protijedoucí Os vlak
- tento Os vlak přenese své (mezitím mírně stažené, tzn. cca 10minutové) zpoždění na protijedoucí vlak při křižování v žst. Luka nad Jihlavou
- na tento "lichý" Os-240 už mezitím bude v Bransouzích čekat protijedoucí rychlík, který tím pádem získá cca 7 - 8min. zpoždění
- i tak už bude tento rychlík v Jihlavě netpělivě očekáván Sp vlakem směr HB (který i tak získá v Jihlavě cca 6min. zpoždění, takže v HB už na něj budou čekat přípojné rychlíky směr Praha i Brno)

** A při např. 15min. zpoždění onoho lichého R-240 k veškerým výše uvedeným číslům přidejte +3min.

Mmch. jsem zvědav, jak bude situace okolo S:25/L:35 h v žst. Jihlava vyřešena, kdy křižování Sp vlaku HB - Slavonice s Os vlakem Jihlava město - HB má proběhnout během jediné minuty (S:23 - S:24 h) + kdy od S:18 do S:26 h tam bude přítomna rychlíková souprava.

Tři vlaky k 1. nástupišti se nevejdou (kolej 1/4P nemůže být využita ani pro jeden z nich, tam se vejde jen kratší Os vlak + nemůže jí být využito pro vlaky jedoucí od/do žst. Jihlava město); po zběžném nakreslení mi to vychází na R11tku každopádně u 2. nástupiště (u 1. nást. 2. kol. nebude moci stát - mezitím po 1. koleji bude potřebovat projet Os-225) a tím pádem:
- (buď) onen ostrý přestup v relaci Okříšky (R) - HB (Sp) bude v rámci přesunu mezi 2. a 1. nástupištěm

- (nebo) situace, kdy v L:36 h bude muset nejprve pro 1. koleji okolo 1. nástupiště projet Sp Slavonice - HB (směřující ke 2. nástupišti tak, aby přestup z R od Brna byl "hrana-hrana"), aby v témže okamžiku (?) zastavil na 2. koleji u 2. nástupiště protijedoucí Os vlak jedoucí v trase HB - Jihlava město.

Každopádně, za 14 měsíců (když dobře) se uvidí. [happy]

Mmch. z paní kandidátky (slibující mj. přímé vlakové spojení Třebíče s Prahou) se stala paní senátorka. [happy]
Pondělí, 15. října 2018 - 09:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14225
Registrován: 12-2007
** Oprava překlepu z předchozího příspěvku:

- (nebo) situace, kdy v L:36 h bude muset nejprve pro 1. koleji okolo 1. nástupiště projet Sp Slavonice - HB (směřující ke 2. nástupišti tak, aby přestup z R od Brna byl "hrana-hrana"), aby v témže okamžiku (?) zastavil na 2. koleji u 1. nástupiště protijedoucí Os vlak jedoucí v trase HB - Jihlava město.
Pondělí, 15. října 2018 - 10:27:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3888
Registrován: 3-2005
Pikehead:
Na tomtéž listu mě ale zaujalo, že tam není jediný osobák mezi Cerekví a JH - to je odvážný krok.

Předpokládám, že osobáky mezi JH a Poč.-Žir tam nejsou řešeny, takže bez osobáků zřejmě bude jen úsek HC - Poč.-Žir.
Pondělí, 15. října 2018 - 10:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 5-2004
- R-240 v plné míře přenese své zpoždění v žst. Bransouze na protijedoucí Os vlak
- tento Os vlak přenese své (mezitím mírně stažené, tzn. cca 10minutové) zpoždění na protijedoucí vlak při křižování v žst. Luka nad Jihlavou
- na tento "lichý" Os-240 už mezitím bude v Bransouzích čekat protijedoucí rychlík, který tím pádem získá cca 7 - 8min. zpoždění
- i tak už bude tento rychlík v Jihlavě netpělivě očekáván Sp vlakem směr HB (který i tak získá v Jihlavě cca 6min. zpoždění, takže v HB už na něj budou čekat přípojné rychlíky směr Praha i Brno)


Nemá Vysočina někde v koncepcích druhou kolej Bransouze-Luka? [happy]
Pondělí, 15. října 2018 - 12:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14226
Registrován: 12-2007
Nemá Vysočina někde v koncepcích druhou kolej Bransouze-Luka?
I kdyby, tak každopádně nic takového nebude v provozu do 12/2019.

** Ještě upřesnění předchozího: popisovaná kolizní situace v žst. Jihlava se týká přípojové skupiny v L:36 - L:37 h (kdy by ke 2. nástupišti potřeboval dojet Sp Slavonice - HB + zároveň k 1. nástupišti na 2. kolej Os HB - Jihlava město; + spolu s tím tam bude od L:33 do L:42 h přítomen rychlík z Brna směr ČB), nikoliv okolo S:25 h (tam by to naopak mohlo vycházet vcelku dobře).

Snad je i dobře, že do již takto našponované skupiny tří vlaků nebude zasahovat vlak čtvrtý - tedy Os-240 v původní variantě "Bransouze v S:00 h", kdy mj. takový vlak by mohl z Jihlavy odjet nejdříve v L:38 h (a to při pouze 2minutové přestupní době od Os z HB, resp. od Sp ze Slavonic); resp. do Jihlavy přijet nejpozději v S:22 h (a to při pouze 2minutové přestpuní době na Os směr HB, resp. na Sp směr Slavonice).

Pro zajetí trasy Jihlava - Bransouze by tak reálně zbylo max. 21 minut = nestíhatelné, nestabilní.
Možná právě proto došlo k úplné změně časových poloh Os vlaků mezi Jihlavou a Třebíčí (oproti dřívějším návrhům), kdo ví.
Pátek, 19. října 2018 - 15:35:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3891
Registrován: 3-2005
Na Vysočinu směřuje Maxima IDS Cargo s 10ti cisternami, v 15:32 to projelo K. Řečicí.
Pátek, 19. října 2018 - 15:43:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 9-2017
Dnes v celé trase 48336 z DNV do Děčína jela 383 003 v úseku BM- Vlkov bez připřeže. Obráceně jede 383 005 na prázdných patrech.
Sobota, 20. října 2018 - 13:16:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 1-2010
Oslava 100 let od vzniku samostatné Československé republiky v žst. Rantířov 28.10.2018 od 12:00 [vypravci][masinka] Parní vlak Telč - Kostelec u Jihlavy - Jihlava a zpět [masinka] Více a JŘ na http://www.obecrantirov.cz/
Úterý, 23. října 2018 - 21:44:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14251
Registrován: 12-2007
Dnes od 8:50 do 12:05 h byl neprůjezdný úsek tratě č. 240 mezi Třebíčí a Náměští n/O.; jako příčina byla na stránkách ČD uvedena "dopravní závada v žst. Studenec".

Trojice fotek ze žst. Třebíč:

Sobota, 27. října 2018 - 09:30:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8336
Registrován: 6-2006
Sobota, 27. října 2018 - 10:18:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14254
Registrován: 12-2007
Všiml jsem si, že na stránkách Kraje Vysočina byly kromě návrhů jízdních řádů ve verzi "od 12/2019 spolu se zavedením tzv. VDV" zveřejněny i návrhy autobusových jízdních řádů k témuž časovému horizontu, viz https://www.kr-vysocina.cz/navrhovane%2Djizdni%2Drady/ds-304018/p 1=95636.

I z těchto dostupných návrhů vyplývá, že ani po spuštění VDV NEBUDE třebíčský tzv. přestupní terminál u vlakového nádraží plnit přestupní funkci mezi autobusy z většiny směrů okolo Třebíče a návaznými vlaky.

Mimochodem, provozovatel onoho "terminálu" (Město Třebíč prostřednictvím městského úřadu) dlouhodobě ani není schopen zařídit přesnou informovanost cestujících; např. až od září 2018 (s 2 - 3letým zpožděním oproti době, kdy tam začaly zajíždět) začaly být na displejích v "terminálu" zobrazovány spoje MHD jedoucí mezi 22. a 6. hodinou (do té doby byla existence těchto spojů dlouhodobě zamlčována).

A když už se to podařilo, tak u některých spojů MHD naopak jsou uváděny nesmysly co do určení stanoviště, z nějž má spoj odjet.


Další nesmysly ve výše uvedených záležitostech jsou zdokumentovány v mém videosestřihu: https://www.youtube.com/watch?v=8InsjiCuKog; druhou "dějovou linkou" videosestřihu jsou čtyři situace z pátečního večera (mezi 22:22 - 22:23 h), kdy z Třebíče odjíždí nejen Os 4852 do Okříšek, ale i "ryze páteční" Os 24889 do Náměště n/O. (situace z 18. 5., 17. 8., 21. 9. a 12. 10., kdy ve 3 ze 4 případů byl přinejmenším na jeden z dvojice těchto vlaků byla (kvůli výlukám a změnám oběhů) nasazena jiná souprava než v bezvýlukovém stavu.
Pondělí, 29. října 2018 - 19:40:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2018
V rámci Oslav 100 let od vzniku samostatné Československé republiky v žst. Rantířov jel vlak tažený lokomotivou 310.093 z Telče do Rantířova a dále pak do Jihlavy. Ve stanici Jezdovice místní hasiči doplnily vodu.
První fotografie je ze sobotního přejezdu vlaku do Telče


(Příspěvek byl editován uživatelem has.)
Úterý, 30. října 2018 - 13:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 8-2010
tak právě v Třebíči stojí 752 069 se dvěma hektorama z Krahulova
herkules2016l
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 20:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173
Registrován: 1-2015
Pár fotek úterního nákladu do Krahulova. [masinka]

Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 21:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 12-2007
Host_07: tak to je paráda [ok]
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Sobota, 03. listopadu 2018 - 07:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14273
Registrován: 12-2007
Všiml jsem si, že Kraj Vysočina k seznamu návrhů VDV dodatečně doplnil poznámku Jízdní řád na trati č. 252 Velké Meziříčí - Náměšť nad Oslavou bude dopracován podle výsledku projednání tratě č. 240.
-------------------------------------------------------------

Krátký videosestřih z jemnické trati: https://www.youtube.com/watch?v=sd0tROKLPeI
Obsahuje:
- příjezd 820.113 do zast. Lhotice u Jemnice (13. 5. 2018)
- odjezd soupravy Výletního vlaku z Jemnice na objednané "předvolební" jízdě; v pozadí odstaven vůz 810.611 (9. 9. 2018)
- příjezd 810.526 do dopravny Třebelovice (29. 7. 2017)
Sobota, 03. listopadu 2018 - 16:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 696
Registrován: 3-2012
Tak vzhledem k té mlze jsme čekali spíš Rákosníčka [biggrin]:
Sobota, 03. listopadu 2018 - 20:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 831
Registrován: 5-2012
Před deseti lety, 26. listopadu 2008, se stala nehoda v Moravských Budějovicích na přejezdu na trati do Jemnice. Lokomotiva 742.370 s Mn do Jemnice se zde střetla s autojeřábem Tatra. Foceno mobilem, takže kvalita nic moc.
Pondělí, 05. listopadu 2018 - 06:14:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 8-2010
dnes opět 750 333 s 18 vozy 540 tun... a snad odpoledne Kojetice
herkules2016l
Pondělí, 05. listopadu 2018 - 07:25:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 8-2010
Kojetice 21 vozů 1590 tun, takže na tři[masinka][masinka][masinka]
herkules2016l
Pondělí, 05. listopadu 2018 - 10:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 8-2010
Kojetice jsou nachystány v Břeclavi 742 189-4 +2[masinka][masinka] 20 vozů, 1782 tun a 344m.
herkules2016l
Čtvrtek, 08. listopadu 2018 - 14:34:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175
Registrován: 1-2015
Pár foto odklonů z 240 a 241:

Sobota, 10. listopadu 2018 - 21:35:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 7-2017
Host_07 / 81:
Hezký podzim na 240/241.

Jak tyhle odklony jezdily? Ve stejném rozsahu a časech jako ty "velké" loni a předpředloni, nebo to byl jen jeden pár vlaků?

Loňské blesky:
Neděle, 11. listopadu 2018 - 07:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9701
Registrován: 6-2004
Dotaz:

z Okříšek do MB o víkendech od 13:17 do 17:17 nikdo necestuje? Čtyřhodinové díry (hlavně TAKT) bývají spíše dopoledne..
Neděle, 11. listopadu 2018 - 14:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 3-2012
Jindřich Rosa: Pěkné připomenutí! [ok] [masinka][masinka]
Odklony jezdily jenom po jednom páru denně, dopoledne do Jihlavy a odpoledne zpět.

Neděle, 11. listopadu 2018 - 17:33:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 938
Registrován: 10-2009
Fany: je to tak pouze v sobotu. Jinak v X + (kladiva a křížek) jede 24813 s odjezdem 15:17.
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Neděle, 11. listopadu 2018 - 19:11:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9703
Registrován: 6-2004
Z Okříšek 15:17 jen v X, nebo je to tady

https://www.szdc.cz/provozovani-drahy/knizni-jizdni-rady/k241.pdf


c h y b n ě ?
Neděle, 11. listopadu 2018 - 19:25:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14529
Registrován: 10-2004
Já tam vidím 28, tedy jede v parcovní dny a v neděli.
Jinak v době předtaktové to tam vypadalo takto, tedy kolem poledne ze Znojma 4 hodinová díra taky (kromě pátku), o víkendech v zimě je tam taková díra před tím ještě jedna. A v druhém směru je ve stejném období ta díra skoro 4 a půl hodinová.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 19:29:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9705
Registrován: 6-2004
děkuji za rychlou reakci... 20 nebo 28? Kde je pod tabulkou "28"?
Nevidím to tam... asi jsem slepý

Jinak spoje dle potřeb lidí, tehdy, parádní...
Neděle, 11. listopadu 2018 - 19:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 939
Registrován: 10-2009
Fany: zkusil bych třetí sloupec poznámek. Jinak poznámka "28" se nachází pod tabulkou mezi "27" a "30".
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Neděle, 11. listopadu 2018 - 20:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14304
Registrován: 12-2007
Nutno dodat, že poznámka "28" u diskutovaného páru spojů platí jen pro směr jízdy z Okříšek do Znojma.
V opačném směru je relevantní poznámka "37", protože v pracovních dnech nejezdí Os 24810 v úseku mezi Moravskými Budějovicemi a Okříškami ("v taktu"), ale namísto toho jede příslušná souprava v pozdější časové poloze ("podle potřeb občanů") coby Os vlak č. 24852, viz


Jinak velmi ilustračně dokumentace pátečního R 660, u kterého se ČD, a. s., neobtěžovaly přidat (dle stanoveného řazení pro pátek plánovaný) pátý vůz, tzn. jelo se jen 4vozově.

Neděle, 11. listopadu 2018 - 21:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 940
Registrován: 10-2009
David: "Nutno dodat, že poznámka "28" u diskutovaného páru spojů platí jen pro směr jízdy z Okříšek do Znojma."
Nutno dodat, že diskuze nebyla o páru spojů, ale pouze o konkrétním spoji mezi 13:17 a 17:17 a ne v celé trase, ale pouze v úseku Okříšky-Moravské Budějovice.
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 04:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9706
Registrován: 6-2004
Prdík83: ano, je tam X a + , už to vidím (u spoje 15:17 z Okříšek..) Nejede v sobotu, to chápu... to jezdí obecně nejméně spojů
Pondělí, 19. listopadu 2018 - 18:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2014
Registrován: 1-2011
Sobotní LTE na Dolních Loučkách [fotic]
Čtvrtek, 29. listopadu 2018 - 14:14:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8388
Registrován: 6-2006
Čtvrtek, 29. listopadu 2018 - 19:16:48  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15960
Registrován: 11-2005
Náhodou někdo nezaznamenal v posledním týdnu (max 14 dnech) ucelenou soupravu bosenských Eanosů (ŽRS), která se nakládala v Dobroníně? Jednalo se o dřevo pro papírnu Natron-Hayat d.o.o. v bosenském Maglaji. Nedejbože nevyfotil to někdo? Standardně tato společnost odebírá dřevo z Maďarska, proto se jednalo zřejmě o ojedinělou přepravu. Netušíc ani dopravce v ČR. Díky.
363084
Pátek, 30. listopadu 2018 - 16:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 1-2010
nějaké modré "uhláky" se v Dobroníně nakládají v těchto dnech. Dopravcem - ODC