Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » „Buštěhradka“ a okolí » Archiv diskuse „Buštěhradka“ a okolí do 20. 10. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse „Buštěhradka“ a okolí do 20. 10. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 09. října 2017 - 15:47:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7809
Registrován: 6-2006
Z Rak. na Beroun vyjede 2.068 s dlouhou soupravou zrnin. Asi po čtvrté[pozor]
Pondělí, 09. října 2017 - 15:53:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 338
Registrován: 12-2003
Pružinskij: Jako úřední šiml - to je nějaké moc jednoduché nato, abychom to schválili, že.. ;-)

M250: Tak tak.
Pondělí, 09. října 2017 - 16:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 6-2013
Romanero (337): 100% souhlas [ok]

Pro Zličín by podle mně bylo zcela dostačující = bezpečné řešení s poloostrovním nástupištěm s centrálním přechodem. Toto řešení by jako bonus mělo vyšší variabilitu provozu.

Systém je potřeba optimalizovat podle více kritérií a nalézt celkově optimální řešení, ne se zaměřit jen maximalizaci jednoho kritéria (bezpečnost hendikepovaných) a na úkor tohoto lokálního optima zkazit (zhoršit) celý systém.

Docela by mě zajímala statistika přejetých nevidomých v prostoru nástupišť železničních stanic za posledních 10 let v celé EU. Aneb o kolik si úředníci v Bruselu (tvůrci normy) myslím, že se po aplikaci této normy zvýši mobilita jimi násilně pozitivně diskriminovaných osob...

OT úvaha na závěr:
Ne, všude podchody, rampy, zábradlí, výtahy a všichni tudy.. Vždyť ty blbý schody už se někde ani neprojektují, místo toho rampy...
Toto je podle mě (jedna z mnoha) ukázka toho, že Evropská, chcete-li Západní, civilazace je na vrcholu své vyspělosti. Ovšem z historie víme, že po dosažení vrcholu většina civilazcí zanikla...}
Pondělí, 09. října 2017 - 18:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 626
Registrován: 6-2011
Romanero: Ona ale ta bezpečnost s propustností naprosto jde ruku v ruce. Jinými slovy, nesmí se provoz plánovat tak, aby byli cestující přecházející přes koleje z/do stojícího vlaku přejížděni jinými přijíždějícími, odjíždějícími nebo projíždějícími vlaky - to je to, co tu propustnost snižuje.

Co se bezpečnosti týče, já bych neviděl ve všem vozíčkáře a nevidomé. Lidé jsou často hloupí, rozhlídnou se jen na jednu stranu, v uších mají sluchátka nebo jsou nahluchlí všeobecně... Až se nějaká nehoda s účastí tohoto faktoru stane, vy se od toho budete distancovat, ostatně si to způsobili sami vlastní chybou, že se jim ta nehoda stala. Ano, to je pravda, ale následné zastavení provozu a související komplikace cestující veřejnost, slušně řečeno, nepotěší a v takové situaci by každý byl radši, kdyby něco takového umožněno nebylo.

Neříkám, že s takovým systémem bez výhrad souhlasím, ale je důležité popřemýšlet i o jiných úhlech pohledu na věc, než je ten váš.

PeKo: EU bych do toho upřímně netahal. Navštivte i jiné členské státy, zjistíte, že zdaleka ne v každé zemi je plná peronizace na hlavních tratích vyžadována. Když to v zahraničí jde, ta definitivní podoba norem, která to znemožňuje u nás, musí být tím pádem ve své výsledné podobě dílem zdejším.
Pondělí, 09. října 2017 - 20:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6166
Registrován: 8-2007
Romanero: Dneska každý hned začne strašit s nevidomými a invalidy zmateně pobíhajícími v kolejišti, ale reálně to jsou promile (ne-li nula) případů a už vůbec se nedává prostor nějakému obyčejnému řešení - pískáček, kraťounké snížení rychlosti, akustické navádění, doprovod nebo primitivní výstražné zařízení..

Ale ta obyčejná řešení jsou možná obhajitelná dnes.Zítra již nebudou.Podobně,jako lámací dveře bez zajištění.V minulosti vyhovovaly,byly u všech osobních vozů,ještě v 90.letech vyráběli nové vozy Bdt/Bp s těmito dveřmi.Dnes z nich vypadávají za jízdy děti a obsluha vlaku je obviněna,že nezjistila nedostatečné zavření těchto dveří před odjezdem.

Podobné to bude s těmi perony.Proto je dobře,"že se nedává prostor nějakému obyčejnému řešení" u nových staveb a zásadních rekonstrukcí,které mají vyhovovat desítky let.
Pondělí, 09. října 2017 - 21:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 12-2006
Proč může existovat spousty přejezdů a přechodů označených jen křížem, ale uprostřed stanice, kde by se vlak jen rozjížděl a strojvedoucí může případně reagovat na chodce, takový přechod nelze? V čem je tak zásadní rozdíl?
Pondělí, 09. října 2017 - 21:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6167
Registrován: 8-2007
Jeneč: ale uprostřed stanice, kde by se vlak jen rozjížděl a strojvedoucí může případně reagovat na chodce, takový přechod nelze?

Na nových vozidlech,která splňují TSI má strojvedoucí omezený rozhled(dopředu jen víc než 10 metrů,do boku téměř žádný) nemůže reagovat strojvedoucí na případné chodce.Nevím proč stále někteří požadují,aby dopravce zabezpečoval bezpečnost na dráze SŽDC,za kterou si platí. To je povinnost SŽDC,aby reagovala na případné chodce po kolejích,nebo jim tam musí zakázat přístup.A to právě navrhovaný Zličín splňuje.

810 a 814 tady nebudou jezdit věčně.
Pondělí, 09. října 2017 - 22:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 8-2017
Nevím proč stále někteří požadují,aby dopravce zabezpečoval bezpečnost na dráze SŽDC

Třeba proto, že ten dopravce nechce zákazníky prudit podchodama a zábradlim, neb nádraží jak opičí dráha může být rozhodovacím faktorem pro použití [auto] (obecně, netýká se toho Zličína).
Pondělí, 09. října 2017 - 22:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1503
Registrován: 12-2006
Na nových vozidlech,která splňují TSI má strojvedoucí omezený rozhled(dopředu jen víc než 10 metrů,do boku téměř žádný)

Možná právě proto jsou třeba v Rudné, Nučicích, Loděnici, nebo ve Vráži přechody přes kolej minimálně 10 a více metrů od nejblížšího nástupiště od kterého může jet vlak.
Pondělí, 09. října 2017 - 22:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 627
Registrován: 6-2011
Jeneč: Proč může existovat spousty přejezdů a přechodů označených jen křížem, ale uprostřed stanice, kde by se vlak jen rozjížděl a strojvedoucí může případně reagovat na chodce, takový přechod nelze? V čem je tak zásadní rozdíl?

Na širé trati se předpokládá, že na ní vlak jede. Tedy přijdu/přijedu k přejezdu, vidím vlak, počkám až přejede, můžu překonat trať.

Ve stanici se ovšem to, co bylo ještě před sekundou vlakem stojícím, může změnit ve vlak jedoucí. Vy můžete chtít přejít po přechodu před soupravou, která stojí u poloostrovního nástupiště, nicméně nic vám nedává plnou záruku, že se vlak nemůže každou chvíli rozjet, zvláště jste-li dobíhajícím na poslední chvíli. On se sice bude rozjíždět pomalu a možná by mohl mít teoretickou šanci i před přebíhajícím člověkem v malé rychlosti zastavit, ovšem tímto bych to neobhajoval - léta se vtlouká lidem do hlavy, že vlak není auto, že jak mu vjedete do cesty, on vám neuhne a ani zabrzdit nemůže. A najednou veřejnosti s v průměru chabými znalostmi fyziky připustíte, že vlak před chodcem zastaví? [nene]

Opět, navážu-li na svůj předchozí příspěvek, nechat se takhle přejet vlakem, bude to chyba onoho přecházejícího. Ale opravdu tohle chceme zařadit na denní pořádek, dvou až tříhodinová vyšetřování mimořádných událostí? Zličín se v navržené podobě jeví být natolik "blbuvzdorným", že si to zaslouží spíš chválu, než kritiku. Nelze se na vše dívat jen z pohledu "doteď se tu nic nestalo, stejně tam skoro nikdo nejezdí" - tato řešení jsou obecná a aplikovatelná na více místech napříč železniční sítí. Snaha za každou cenu se pokoušet o výjimky k ničemu dobrému nevede, rozhodně je lepší udělat to pořádně teď, než se za deset let chytat za hlavu, že "Proč se to neudělalo už tenkrát?" [kladivo]
Úterý, 10. října 2017 - 09:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 12-2003
Apollo_17 + Vlak: Víte, vy patříte zřejmě mezi lidi, kteří rádi paušalizují. Jednou se něco stane, tak uděláme 100% opatření, aby se to už nikdy nemohlo opakovat. A věci nám bobtnají do objemu betonu i nákladů. Já jsem toho názoru, že řešit se mají věci, které se stávají častěji než 1x za 10 let a zbytek holt přičíst ojedinělé chybě jednotlivce. To se prostě nedá nic dělat. Ale budování tohoto sterilního světa, kde se chyba nesmí a ani vlastně nemůže stát, mi přijde skoro nelidské.

Když říkáte DĚTI - tak kolik dětí vypadlo v ČR z vlaku? Já vím o jednom případě, řádně rozmazaném médii.

Když říkáte NE centrálním přechodům (CP) - existuje analýza zvýšené úmrtnosti na CP od začátku jejich povolení normou (tuším 2009)?

Když říkáte ROZJEZD do lidí - Kolik lidí přejel rozjíždějící se vlak zpředu? A proč se v normě doporučovalo, že při návrhu CP mají vlaky primárně zastavovat před CP, když trvdíte, že je to nejkritičtější situace? Pro Krista, proč se to nedá vyřešit předpisem o houkání při rozjezdu? Tramvaj se taky rozjíždí do lidí a nově ani nezacinká..

Když říkáte BEZPEČNOST je zájem SŽDC - A dopravcům má být jedno, jestli někoho přejedou? Tak zrušíme raději všechny přejezdy, přechody, mosty (občas spadnou), omezíme rychlosti a vlastně iděálně zamezíme přímému styku veřejnosti s dráhou.

Až jednou média vyhrotí případ blbce, na kterého doma v garáži spadlo auto z heveru, tak nám zakáží si doma měnit kola? Podobně se diskutovalo o zavedení norem pro domácí sauny, když od počátku světa v ČR zahynuly v saunách dvě ženy. Zcestné tohle myšlení..
Úterý, 10. října 2017 - 09:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 976
Registrován: 7-2007
Na ty omezení rychlosti bacha - to je jen otázka času, než se to začne rozmáhat více a více - bohužel... takové různé lesní přechody, přejezdy tak max. pro cyklisty - já říkám, že to je časovaná bomba - ve smyslu, že se jednou něco stane, a v tu ránu se začnou objevovat "třicítky", "padesátky" jak houby po dešti.

Jinak si dovolím poznamenat, že tuším, že Apollo 17 je fíra, a nemýlím-li se, už má něco odježděno, leccos už zažil...
Úterý, 10. října 2017 - 09:55:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7864
Registrován: 4-2003
Apollo17:810 a 814 tady nebudou jezdit věčně.

A i v té osmsetdesítce je dobré strčit před rozjezdem kebuli k čelnímu sklu a podívat se, jestli někdo nepřechází těsně před nárazníky. Lidi takhle s oblibou přechází i mimo přechod [crazy].


Ale ta obyčejná řešení jsou možná obhajitelná dnes.Zítra již nebudou.Podobně,jako lámací dveře bez zajištění.V minulosti vyhovovaly,byly u všech osobních vozů,ještě v 90.letech vyráběli nové vozy Bdt/Bp s těmito dveřmi.Dnes z nich vypadávají za jízdy děti a obsluha vlaku je obviněna,že nezjistila nedostatečné zavření těchto dveří před odjezdem.

Osoby ze zlamovacích dveří vypadávaly i dříve, jen se na to jinak pohlíželo. Zejména v dobách, kdy dráha byla všemocná a nikdo si na ní nedovolil.

Ostatně byly doby (devadesátá léta minulého století), kdy modrá patra ve vlacích na trati Praha - Vrané - Čerčany/Dobříš jezdila běžně s otevřenými dveřmi jen proto, že provozní zaměstnanci byli líní spojovat žluté hadice napájecího potrubí a když už to někdo na ty žluté hadice zapojil, tak zas bylo potřeba velké síly k jejich otevření. Dlouho se to ježdění s otevřenými dveřmi tolerovalo, nejednou jsem takovým vlakem jel. Ale to bylo vskutku specifikum pouze této tratě, jinde modrá patra tehdy nejezdila......
Úterý, 10. října 2017 - 10:01:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6168
Registrován: 8-2007
Romanero: Jednou se něco stane, tak uděláme 100% opatření, aby se to už nikdy nemohlo opakovat.

No jednou najelo Pendolíno ve Studénce do kamionu a z nejlépe zabezpečeného přejezdu(světla,závory) je rázem "nebezpečný přejezd" a plánuje se jeho náhrada nadjezdem za 100 milionů.

Když říkáte DĚTI - tak kolik dětí vypadlo v ČR z vlaku? Já vím o jednom případě, řádně rozmazaném médii.

Já už jsem starší a pamatuji i vypadnutí chlapce z osobáku mezi Olomoucí a Mohelnici asi před 10 lety.Od té doby měly vozy nálepky s modrým slonem a nápisem "neběhej po vlaku".Po dalším vypadnutí dítěte dopravce odškodnil pozůstalé a provádí montáž signalizace otevřených dveří na stovkách starých vozů za miliony.Jak to dopadne s obviněnou průvodčí a vlakvedoucí určí soud.

A proč se v normě doporučovalo, že při návrhu CP mají vlaky primárně zastavovat před CP, když trvdíte, že je to nejkritičtější situace?

Protože ti normotvůrci asi nikdy neseděli v rozjíždějícímse vlaku v kabině strojvedoucího.Více to rozepsal "Vlak" výše.Lidi odcházející/dobíhající přes přechod si myslí,že to stihnou,vlak nezastaví/nezpomalí na metru jako auto,nebo tramvaj.


Když říkáte BEZPEČNOST je zájem SŽDC - A dopravcům má být jedno, jestli někoho přejedou? Tak zrušíme raději všechny přejezdy, přechody, mosty (občas spadnou), omezíme rychlosti a vlastně iděálně zamezíme přímému styku veřejnosti s dráhou.


SŽDC je provozovatel té dráhy a odpovídá za bezpečnost.Dopravci jezdí po po té dráze a plní požadavky na bezpečnost,které jsou provozovatelem předepsané.A jak to zařídí,je jejich věc.V současné době je to v mnoha stanicích zařízeno rozhlasem,který mele dokola "nevstupujte do kolejiště,dokud vlak nezastaví"(lidi to stejně neposlouchají a do kolejí před zastavením vlaku lezou).Až tam přejede nějakého hluchého vlak,bude shledáno toto nedostatečným a bude se muset provézt další opatření.[ko]

Proto je nejlepší,když se prostory,kde mají vstup cestující úplně oddělí od kolejiště.Navíc v situaci,kdy v budoucnu nebude v těch stanicích žáden dopravní zaměstnanec,který by zabezpečoval nějakou bezpečnost cestujících na přechodech,přejezdech.
Úterý, 10. října 2017 - 11:05:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6170
Registrován: 8-2007
Rozjezd vlaku do lidí jsme řešili i tady:https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3744222

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Úterý, 10. října 2017 - 11:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 340
Registrován: 12-2003
Apollo_17: Měl jsem rozepsanou reakci, ale smazal jsem to. Asi toho nechme, máme na to diametrálně jiný názor. Jestli Vám denně umírají lidé před čelem vlaku, tak mě to mrzí, mě jen nebaví vámi popisovaná sterilizace všeho.. Navíc tohle je diskuze o Buštěhradce.
Úterý, 10. října 2017 - 12:35:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3283
Registrován: 5-2002
jinde modrá patra tehdy nejezdila...... Ještě Rybník - Lipno. Jak se to řešilo tam? Někde jsem četl, že jihočeská patra byla v lepším stavu, než ta pražská.
Úterý, 10. října 2017 - 13:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7866
Registrován: 4-2003
Brr:Ještě Rybník - Lipno. Jak se to řešilo tam? Někde jsem četl, že jihočeská patra byla v lepším stavu, než ta pražská.

Tam to údajně jezdilo bez problémů - nejspíš se k těmto vozům nechovali jak prasata v Praze. Ale šlo o pár vozů a šlo o to ukázat, že s jiným přístupem s nimi lze normálně jezdit. Jinak původně vozy byly jen v Praze.

Ty prasata v Praze jsem (ač jsem se narodil a bydlím celý život v Praze) napsal zcela záměrně - několik vozů bylo zrušeno kvůli jejich zanedbanému stavu - v té době šlo přitom v podstatě o zánovní vozy. Nepochopitelné [crazy].
Úterý, 10. října 2017 - 17:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 6-2013
Vlak
Opět, navážu-li na svůj předchozí příspěvek, nechat se takhle přejet vlakem, bude to chyba onoho přecházejícího. Ale opravdu tohle chceme zařadit na denní pořádek, dvou až tříhodinová vyšetřování mimořádných událostí? Zličín se v navržené podobě jeví být natolik "blbuvzdorným", že si to zaslouží spíš chválu, než kritiku. Nelze se na vše dívat jen z pohledu "doteď se tu nic nestalo, stejně tam skoro nikdo nejezdí" - tato řešení jsou obecná a aplikovatelná na více místech napříč železniční sítí. Snaha za každou cenu se pokoušet o výjimky k ničemu dobrému nevede, rozhodně je lepší udělat to pořádně teď, než se za deset let chytat za hlavu, že "Proč se to neudělalo už tenkrát?"


Mě by opravdu zajímalo, kolik lidí za posledních 10 let (nebo od kdy se různé bezpečnostní normy stále zpřísňují) přejel vlak ve stanici? Obecně, ne jen na Zličíně. A pak by mě také zajímalo, jestli je nějaký předpoklad, že během následujicích několika málo let, má počet přejetých na nádražích stoupat každoročně o několik stovek procent.... Stále nemohu najít žádný důvod, který by tuto "bezpečnostní mánii" opodstatnil...

Jo a tomu, že se někdo "nechá" na nádraží přejet vlakem, tomu se v přírodě říká přirozený výběr...
Úterý, 10. října 2017 - 21:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 628
Registrován: 6-2011
Romanero: Ne, nejsem paušalizátor, jen se vám snažím objasnit, o co jde v těchto opatřeních. Jediné, co jsem opravdu chtěl ještě sdělit je ta poznámka k "vypadávajícím dětem". Upnul jste se jen na malou část problému, jsou zde ještě zástupy lidí, a to především dospělých, kteří se zranili a zmrzačili při pokusech naskočit do rozjíždějícího se vlaku, případně vyskočit za jízdy. Ano, to je problém, který nějaká červená světla sama o sobě nevyřeší, ale problém je především v tom, že dveře nemohou být blokovány, když ani nebyly před odjezdem zavřeny. Jestliže se díky těm světlům zabezpečí, že se neodjede bez uzavřených dveří, tento problém to vyřeší, protože se dveřmi, co se za jízdy neotevřou, se už do vlaku za jízdy naskakovat nedá.

Omlouvám se, že reaguju i přes vaše přání při ukončit - já toto přání naprosto respektuju, nicméně oba vaše příspěvky čtu až nyní, tudíž jsem chtěl aspoň krátce zareagovat na ten ranní, než jste vyslovil přání složit zbraně. Vidíte zkrátka problematiku relativně úzce a moje snaha byla navést vás k širšímu chápání souvislostí [happy] Stejně tak vím, že je tato diskuse o Buštěhradce a právě proto ji i sleduju, ale diskuse vzešla z problematiky úprav ve stanici Praha-Zličín a ta na Buštěhradce leží [wink]

PeKo: Statistiky nesleduji, nicméně k otázce celého problému jsem toho již dostatek napsal výše. I k otázce přirozeného výběru, a to již dvakrát. Ale mně jako cestujícímu bude vadit, když někde kvůli tomu, že někdo právě "realizoval" přirozený výběr uvíznu dvě hodiny čekat.
Středa, 11. října 2017 - 13:18:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Registrován: 12-2003
Vlak: V pohodě, reakce je samozřejmě na místě. Já ani nemám právo diskuzi na toto téma jakkoliv ukončit, jen jsem se vzdal dalšího argumentování :-)
Středa, 11. října 2017 - 15:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 6-2013
Vlak
...uvíznu dvě hodiny čekat.


Ano, zdržení při mimořádnostech určitě nikoho nepotěší. Ale kolikrát v takovém Zličíně k němu dojde? Jednou za 15 let...? Ale při "pro provoz zmršeném" Zličíně se může stát, že tam budete každý týden alespoň jednou čekat zbytečně 2-3 minuty...

Co je horší?
Středa, 11. října 2017 - 18:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6174
Registrován: 8-2007
PeKo: čekat zbytečně 2-3 minuty...

To zase nepřehánějte.I v takových Teplicích,kde vystupuje a nastupuje 100 lidí vlak nestojí 2-3 minuty.[nene]

Ve Zličíně to bude maximálně minuta.
Středa, 11. října 2017 - 20:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 629
Registrován: 6-2011
PeKo: Co je horší? Čekat jednou dvě hodiny. Proč? Protože když se pravidelně můj vlak zdrží o tu minutu či dvě více, pořád přijdu včas. Přesně z takových důvodů máme v ČR v jízdních řádech obvykle aspoň nějakou malou "vatu". Zatímco když někde budu čekat dvě hodiny, to je komplikace výrazná a i kdybych dostal zpožděnku třeba s podpisem ministra dopravy, nezmění to nic na tom, že se, ať mám plány jakékoliv, dvě hodiny zdržím. Toť můj pohled na věc [wink]
Středa, 11. října 2017 - 21:46:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 12-2006
Ona ale i jedna dvě minuty rozhodne, jestli v Hostivici ještě bude čekat přípoj do Kladna. A pak to rázem není minuta, ale 45 minut na příjezdu do Kladna místo rychlíkem v xx:41 až osobákem v xx:26.
Středa, 11. října 2017 - 22:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 2-2017
Zdravím všechny.
Mám prosbu... v budoucnu bych chtěl dělat stanici Praha-Jinonice jako model. Tímto bych chtěl poprosit o jakékoliv podklady, které můžete poskytnout k provozu ve stanici a na vlečkách v osmdesátých letech minulého století, případně i fotografie budov kolem vlečky. Současný vzhled a stav mám nafocen. Na poslední chvíli.
Děkuji všem a pokud můžete, pošlete mi to na mailovou adresu.
Čtvrtek, 12. října 2017 - 12:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1526
Registrován: 4-2003
Od včerejška se v Jinonicích jezdí po koleji nejdál od VB. Pamatuji si správně, že naposledy se tudy jezdilo o povodních 2002?
Johnnyc
Čtvrtek, 12. října 2017 - 13:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 883
Registrován: 2-2009
několik postřehů z dneška:
- v půl jedenácté na lapáku směr Kladno ČD810+ČSD Dsd
- na Kladně odstavená souprava nějaké prasátko(nejspíš Výtopna Zlíchov) + 2x historické vozy
- na Kladně vzadu u skladiště se připravuje nějaké natáčení české televize - na poledne tam byla připravena nějaká menší parní lokomotiva a směska historických vozů
- v Kamenných Žehrovicích probíhá likvidace odstavených vagónů
Čtvrtek, 12. října 2017 - 15:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 6-2013
Vlak: OK, každý to vidí trochu jinak...

Já jsem si jen chtěl povzdechnout nad tím, jaké se v poslední době na dráze vymýšlejí "vopičárny" a "blbuvzdornosti" v zájmu mantry zvané bezpečnost. Trochu se bojím, že jestli to tímto tempem půjde dál, přijde se na to, že nejbezpečnější vlak je ten, který stojí a SŽDC zavede na celé své síti jednotnou maximální povolenou rychlost 0 km/h (slovy "nula")....
Pátek, 13. října 2017 - 08:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 7-2015
Ano, v Jinonicích se aktuálně jezdí po třetí koleji, je tam i provisorní sypané nástupiště. Třetí kolej byla vždy dost zarostlá, ani nepamatuji, že bych tam kdy viděl něco jet. O povodních 2002 se jezdilo určitě po druhé, ta se využívala víc. Včera byla snesena západní část první a druhé koleje, dělá se i odvodnění a výkopy pro kabely. Došlo i na opravu staniční budovy.
Pátek, 13. října 2017 - 08:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 7-2015
Oprava, křižování v Jinonicích nebylo při povodních 2002 ale jako NVD při výluce TT Smíchov - Řepy 2010.
Pátek, 13. října 2017 - 16:16:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 4-2003
Milancer - o křižování v rámci výluky Plzeňské vím (denně jsem tím jezdil). Nicméně jsem měl pocit, že o povodně se tam křižovalo (nebo jen plácačkovalo?) taky, byl tudy po nějakou dobu přetrasován mj. tehdejší Chomutovský expres.

Skoro bych řekl, že někde vlevo dole jsem viděl i fotografii :-)
Sobota, 14. října 2017 - 22:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2630
Registrován: 7-2003
Dnes na Os 9782 Esmeralda + 2vleky + řidičák vlastní silou.

Dnes kolem 17. hodiny přijela T478.1004 + rosnička + nějaký osobní vůz + uhlák typ Es
Sobota, 14. října 2017 - 22:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6177
Registrován: 8-2007
Jeneč:Ona ale i jedna dvě minuty rozhodne, jestli v Hostivici ještě bude čekat přípoj do Kladna

No pokud tu dráhu bude ještě řídit kvalifikovaná osoba(né vyznavač "vždycky se to tak dělalo),se zpožděním protijedoucího vlaku od Hostivice si poradí.
Využije alternativu popotažení vlaku.Takže vlak od Smíchova přijede k peronu do Zličína(bližšího k Hostivicím),po odbavení cestujících v čase pravidelného odjezdu couvne za cesťěk a tam vyčká příjezdu zpožděného vlaku od Hostivic.Ihned po jeho vjezdu odjede do Hostivic bez jakéhokoli zdržení oproti dnešnímu stavu.

Výhoda bezbariérového přístupu k 1. i 2. nástupišti bez nutnosti řešit bezpečnost na přechodech je neoddiskuvatelná.
Pondělí, 16. října 2017 - 11:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2017
Nemáte někdo více info o přepravě aut do Jenče? Poslední dobou se pořádně rozjezdily, vozy se odstavují i na zadní koleji vedle Jeneč zast. Je to dlouhodobější novinka, nebo jen krátkodobý výkyv k lepšímu?
Pondělí, 16. října 2017 - 13:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 6-2016
Ondřej.K: takhle už to jezdí nějakou dobu a nevím o tom, že by to mělo končit, takže bych řekl dlouhodobější. Občas se vyskytne i vlak mající 600 metrů plný aut [pozor]
Pondělí, 16. října 2017 - 14:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2017
pracant: Díky moc za odpověď. To se tam k nim vejde na tu zkrácenou zadní vlečkovou kolej? Nebo to zůstává částečně ve stanici? Manipulaci pak zajišťuje 742 která jezdí i na obsluhu skladu do Tuchoměřic? K rampám za přejezdem se nevejde zas tolik vozů. Díky

(Příspěvek byl editován uživatelem ondřej.k.)
Pondělí, 16. října 2017 - 19:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 6-2016
Ondřej.K: ve stanici většinou nezůstává nic, takže obvykle se to vejde, co se nevejde klasicky za přejezd se pak strká na sever. Většinu těchto výkonů jezdí loko 742, ale zavítal tam už i brejlovec [masinka]
Pondělí, 16. října 2017 - 19:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2017
pracant: Díky moc!
Pondělí, 16. října 2017 - 19:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3245
Registrován: 11-2007
Typnul bych si, že ten vagon bude Ci 4-0595 a Rosnice by mohla bejt T 334.085.
Úterý, 17. října 2017 - 07:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 12-2006
Dopředu k rampám se vejde 11 dvoudílných patrových vozů, dozadu za vrata 10 vozů. Vzadu je vlečka uměle zkrácená, původní koleje (dvě) vedou přes celý areál až ven za plot. Kdyby toho využili a udělali si tam taky rampy, tak bys se tam vešlo vozů klidně 30.
Úterý, 17. října 2017 - 08:01:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 6-2008
Dneska ráno ( cca po 5hod; křižování s OS9843 ) v Jenči T4782065 KŽC s 2 Bdmtee281 směrem na Kladno...nevíte někdo co to bylo za akci?
Úterý, 17. října 2017 - 15:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 6-2013
Apollo 17 (6177):

A teď si představte hororový scénář: cestující přichází na vlak na poslední chvíli, už v čase odjezdu, "jeho" vlak právě přeposunovali mimo nástupiště. Tak si řekne, ještě tam nastoupím, "skáče" přes koleje, zjišťuje, že se do vlaku nedostane, protože má blokované dveře, zmatkuje, vrací se zase přes koleje zpět....

Jak taková situace prospěje - tolik prosazované - bezpečnosti provozu? A co si o tom asi tak chudák cestující bude myslet, vlak "skoro" stihnul, ale nepusitili ho do něj...

Ano, dá se lehce namítnout, že na vlak se má chodit včas. Ale zaznělo tu, že je potřeba, i preventivně, předcházet pokud možno všem bezpečnostním rizikům, eliminovat všechna potenciální rizika. Takže sice nepřejedeme slepce na centrálním přechodu, ale vytvořili jsme novou rizikovou situaci pro chudáky opozdilce...
Úterý, 17. října 2017 - 17:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 6-2016
"že je potřeba, i preventivně, předcházet pokud možno všem bezpečnostním rizikům, eliminovat všechna potenciální rizika"

Dovolím si připodotknout, že po "eliminaci všech potenciálních rizik" se záhy objeví "potenciální + 1" riziko...
Jinými slovy - absolutní bezpečnost existuje pouze v myšlenkách příslušných úředníků. V reálném světě je záhodno zohlednit selský rozum a neplakat nad eliminací nemyslících příslušníků rodu homo sapiens. Myslím, že to byl Darwin, kdo toto nazval "přirozeným výběrem".

Jako příklad uvedu "borce", který s hluchátky na uších SEDĚL na hraně nástupiště u traťové koleje v Říčanech. Čest jeho památce...
Úterý, 17. října 2017 - 18:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4128
Registrován: 7-2011
honzaklonfar:
"...s hluchátky na uších SEDĚL na hraně nástupiště u traťové koleje..."
Nojó, když voni ti "borci" to třeba u tramvají dělají naprosto běžně a ta tramvaj to přece vždycky ubrzdí. [crazy]
honzaklonfar:
"..."přirozeným výběrem"..."
Ale notak, pane kolego, to je přece nehumánní, i naprostý nemyslící pablb je přece "taky člověk" a zasluhuje ochranu...
...jo, ty co prosazujou tydlecty názory bych bral jako první...[biggrin]
Úterý, 17. října 2017 - 21:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6183
Registrován: 8-2007
PeKo:Tak si řekne, ještě tam nastoupím, "skáče" přes koleje, zjišťuje, že se do vlaku nedostane, protože má blokované dveře, zmatkuje, vrací se zase přes koleje zpět....

Možná si neuvědomujete rozdíl mezi prostorem přístupným cestující veřejnosti(nástupiště a příchod k nim) a prostorem nepřístupným veřejnosti.

V prvním případě musí být jejich bezpečnost nějak zajištěna.
Ve druhém je to jen jejich věc.Že přejedou někoho na kolejích(v místech,kde nemá co dělat) nevyžaduje žádná opatření od dopravce,ani provozovatele dráhy.Takových případů jsou ročně stovky a nikdo je neřeší.Protože ta osoba porušila zákon o drahách.
Podobný rozdíl je na silnici.Když motorista srazí chodce přebíhajícího dálnici,je to úplně něco jiného,než když ho srazí na přechodu pro chodce.
Středa, 18. října 2017 - 10:16:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14715
Registrován: 5-2002
A17: Když motorista srazí chodce přebíhajícího dálnici, je to úplně něco jiného, než když ho srazí na přechodu pro chodce
Mohu potvrdit...
Středa, 18. října 2017 - 16:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 6-2013
Možná si neuvědomujete rozdíl ...
Rozdíl si samozřejmě uvědomuji, někam se smí, někam už ne. To je jasná věc. Jen jsem chtěl poukázat na to, že toto řešení Zličína je předkládáno jako "100procentněbezpečné" s ambicí zabránit přejetým osobám na nádraží, což podle mě určitě nemůže splnit....

Jo a k tomu rozdílu - přístupné x nepřístupné - škoda jen, že takto k přejetým na kolejích nepřistupují i vyšetřovací orgány. Šetření mimořádné události trvá vždy stejně (strašně) dlouho, bez rozdílu, jestli se to stalo na veřejnosit přístupném, či nepřístupném místě.
To jen k tomu, že tu někdo psal, že mu vadí 2-3 hodinové zdržení při šetření přejetého...

... musí být jejich bezpečnost nějak zajištěna.
Někdo se nechá přejet při přebíhání kolejí, tam kde se to nesmí, někdo se nechá přejet na centrálním přechodu, zcela jistě se najde i někdo, kdo se nechá přejet na "superbezpečném" Zličíně.

Na nadrážích vždy byly koleje, vždy po nich jezdily vlaky, vždy se přes ty koleje přecházelo a vždy se, bohužel, našel a stále najde nějaký "blb", který se tam nechá přejet... Ať změníte nádraží jak chcete, tak lidi stejně nepředěláte. Naopak, čím víc se je budeme snažit přede vším chránit a čím víc se je budeme snažit přesvědčovat, že je vše "superbezpečné", tím víc budou lidi zakrňovat...

Když to shrnu: myslím si, že pro stanice typu Zličín je uspořádání s centrálním přechodem bezpečné dostatečně.
Středa, 18. října 2017 - 19:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6187
Registrován: 8-2007
PeKo: myslím si, že pro stanice typu Zličín je uspořádání s centrálním přechodem bezpečné dostatečně.

Tak si to myslete.Jiní si to nemyslí a takovéto řešení považují za nedostatečné.

Někdo se nechá přejet při přebíhání kolejí, tam kde se to nesmí, někdo se nechá přejet na centrálním přechodu
Například v Brandýse nad Orlicí se nechala přejet žena starosty na nástupišti.Stalo se to tak,že přijela Os.vlakem a vystoupila na nástupiště.Protože měla velký nákup,nechala nějakou tašku na nástupišti a odnesla si zbývající z kolejiště.Výpravčí po zjištění,že cestující opustili nástupiště,postavil vlak.cestu pro EC vlak,který projížděl po koleji bližší,než přijel původně Os. vlak.Jenže žena se vrátila pro svou tašku a EC ji přejelo.

Následovalo obvinění výpravčího a několikaletý soudní spor (jak dopad nevím).
Středa, 18. října 2017 - 20:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4138
Registrován: 7-2011
Apollo_17:
"Tak si to myslete.Jiní si to nemyslí a takovéto řešení považují za nedostatečné."
Tak to je vcelku jejich věc a jejich názor. Ovšem horší už potom je, pokud cpou svůj názor ostatním jako jediný správný a nutí ostatní podle toho jejich názoru žít.
Viz ten "typický" příklad z Brandýsa - naprosto nechápu obvinění výpravčího - podle toho, co popisuješ udělal co měl a on snad má v popisu práce myslet za ostatní, nebo fasuje snad křišťálovou kouli?
Středa, 18. října 2017 - 20:26:34  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15316
Registrován: 11-2005
Dneska se na Rudenku podíval po dlouhé době náklad v denní době, a to odklon z Libně do Středokluk. V čele 742, pak několik žlutých Rajek, uhlák a několik plechovek (Habilns). Na pk byla 753. Zpátky se vracela jen 742 se sedmi patrama z Jenče. (Standardně to jezdí z Jenče až v devět večer)
Středa, 18. října 2017 - 20:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2634
Registrován: 7-2003
Jenže žena se vrátila pro svou tašku a EC ji přejelo.

Neměla k těm taškám ještě dítě?
Rich
Čtvrtek, 19. října 2017 - 16:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 316
Registrován: 11-2008
V Unhošti rostou nová AŽD návěstidla. To je nějaká větší rekonstrukce stanice nebo jen AŽD někde potřebuje udat přebytečná návěstidla a vymění tam stará za nová?
zeleznicepodbaba.cz
Čtvrtek, 19. října 2017 - 17:03:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 12-2006
Rušení stavědel a automatické hradlo do Kladna a Jenče.
Čtvrtek, 19. října 2017 - 17:08:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 977
Registrován: 7-2007
Rich: Nene, to je rekonstrukce SZZ a výstavba TZZ směrem na Kladno, plus zavázání AH Pavlov.
Čtvrtek, 19. října 2017 - 18:37:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 345
Registrován: 12-2003
Proč mají v novém řádu osobáky ve směru ze Smíchova na hlavní jízdní dobu 15 minut, věděl by někdo? Díky
Čtvrtek, 19. října 2017 - 19:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 2-2009
Romanero:
"Proč mají v novém řádu osobáky ve směru ze Smíchova na hlavní jízdní dobu 15 minut, věděl by někdo? Díky"
Spíše jízdní doba (7 minut) + pobyt na Smíchově spol.n. (8 minut) = 15 minut (v traťovém JŘ je uveden u obou stanic čas příjezdu). Pobyt je tam předpokládám kvůli vykřižování s protijedoucím Os linky S65.
Mladějov
Čtvrtek, 19. října 2017 - 19:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11075
Registrován: 3-2007
Následovalo obvinění výpravčího a několikaletý soudní spor (jak dopad nevím).

Dostal podmínku, viz tady
Ona je tam zajímavá i ta zpráva DI (na dicr.cz). Paní se vrátila pro tašku (tedy do kolejí) v době, kdy výpravčí předtím přehlédl prostor, viděl, že tam nikdo není, a postavil pro EC.

No a to je přesně to, o čem jsme se bavili jinde.

Jinak (co se týče tramvají) mně vždycky fascinujou ti debilové, co vběhnou za tramvaj, za níž zastavuje v zastávce další souprava. Stačí kdyby se to smeklo nebo malé zaváhání řidiče a má nohy rozdrcený spřáhlem.}

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 20. října 2017 - 07:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4153
Registrován: 7-2011
Však pasivní resistence (jak taktéž zmiňuji jinde). Osobně to dělám stejně a nejsem jediný. Přece nebudu honit jízdní řád za cenu rizika, tak jedu pozdě, no. Stejnětak pokud mám na konci např. 10min. na otočení a přijedu o 6 pozdě - v klidu si udělám vše, co ukládá předpis, v klidu si dojdu na záchod (a čůrám, dokud nedokouřím [proud]) a v klidu zas jedu. Pokud nikoho nahoře netrápí, že jsem přijel pozdě, proč by mě mělo trápit, že neodjíždím včas. Všeliké kvaltování toliko cesta do průseru jest. A ještě jsem s nadřízenými problém neměl, když chtěl náhodou vědět, proč odjíždím pozdě, vysvětlil jsem mu, že podle předpisu musím to a to a že dříve jsem tudíž nemohl. A za plnění povinností trestat nelze.
Mladějov
Pátek, 20. října 2017 - 07:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11080
Registrován: 3-2007
>Přece nebudu honit jízdní řád za cenu rizika, tak jedu pozdě, no.

Nojo, ale tohle je samozřejmě chyba DPP, pak to vláčkuje, když za tebou jede nějakej "střelec", co mlátí s lidma "plná jízda-plná brzda"..protože někdo spočítal, že taková a maková JD ušetří x souprav a řidičů.

Lidsky tě úplně chápu. Výroba žaludečních vředů a jiných potíží jako vymalovaná.
To jsou přesně důvody, proč třeba mladí fírové nechtěj jezdit na příměststkých pantografech - taková rozsekaná 171 s obratama pár minut, milionem vnějších vlivů, věčně nějakým kusem jednokolejného provozu a rozkopaným Berounem, kde není ani čas na jídlo snědený kulturně u stolu s umytýma rukama a jezdit 10-12 hodin zpožděnej..dost lidí to blbě snáší.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)