Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Historie železnic » Archiv diskuse Historie železnic do 15. 08. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Historie železnic do 15. 08. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 04. srpna 2017 - 10:56:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2017
Malý OT- moji praprarodičové měli v roce 45 jednoho hřebce. Jak v dubnu přišla fronta sem na Moravu, tak jim hřebce sovětští vojáci sice zabavili, ale jako náhradu jim dali březí klisnu, která chvíli po válce přivedla na svět zdravé hříbě.
Takže na tom možná i vydělali.
Pátek, 04. srpna 2017 - 13:37:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2603
Registrován: 5-2002
No a Slovensko - tak jistě, to samotné bylo velkopansky a velkomyslně přiznáno čsl. vládě hned během postupného osvobozování Rudou armádou. Což se ovšem nedá říct o jiné nedílné součásti předmnichovského Československa.

Slovensko bylo "přiznáno" Československu v roce 1942, kdy SSSR, Francie a Velká Británie (v tomto pořadí) vyhlásily nulitu Mnichovské dohody od samého počátku (tím se anulovaly i veškeré státoprávní akty od ní odvozené). Slovenská republika (běžně nazývaný Slovenský štát) zanikla de facto počátkem dubna 1945, kdy ji opustila politická reprezentace a zároveň začala v Košicích úřadovat československá vláda. Ony ty peripetie uznávání a oduznávání byly dost komplikované, ale v kostce asi takto.
Co se týká Podkarpatské Rusi/Zakarpatské Ukrajiny - zaplať pánbůh, že si ji Stalin vzal, formálně na základě mezistátní smlouvy. Historické země jakžtakž utáhly industrializaci Slovenska, nevím, co bychom si počali s tamním středověkem. Akorát šotoušci by mohli onanovat, to asi ano. Z hlediska geopolitiky byla motivace SSSR jasná a pochopitelná - předpolí před Karpaty. Příliš mnoho jich v nich vykrvácelo v první i druhé válce. A generálové se vždy připravují na minulou válku, tudíž způsob jejich uvažování byl jasný. Že to nakonec fungovalo jsme se přesvědčili v roce 1968...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Cogwheel
Pátek, 04. srpna 2017 - 14:18:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4923
Registrován: 1-2012
O tom, co se za první republiky na Podkarpatské Rusi vybudovalo, obsáhle pojednává kniha "Technická práce v zemi Podkarpatoruské" (před válkou vydala SIA = společnost inženýrů a architektů). Naštěstí mám prvorepublikový originál. V roce 2004 totiž vydali v Užhorodě nekvalitní kopii menšího formátu, která se dosud dá sehnat: http://www.karpatia.cz/cs/technicka-prace-v-zemi-podkarpatoruske- 1919-1933-393p.html V předloze, kterou skenovali, např. byly poznámky tužkou - nechali je tam. Kvalita reprodukce fotek v tom novodobém reprintu též za mnoho nestojí. [lame]
Cogwheel
Pátek, 04. srpna 2017 - 14:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4924
Registrován: 1-2012
Tato nedávno vydaná kniha (Rychlík, Rychlíková): https://www.kosmas.cz/knihy/214768/podkarpatska-rus-v-dejinach-ce skoslovenska-1918-1946/ také stojí za přečtení. I v ní je toho dost o hospodářství.
Pátek, 04. srpna 2017 - 17:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3983
Registrován: 7-2011
Johny11:
"...Z hlediska geopolitiky byla motivace SSSR jasná a pochopitelná - předpolí před Karpaty...."
Tak nepopírám, že tohle určitou roli hrát mohlo, nicméně se domnívám, že hlavním motivem byla rozpínavost SSSR - viz "sežrání" kusu Polska /kterýmu, aby moc nebrečelo, bylo na oplátku dovoleno sežrat kus Pruska. Na druhou stranu připojení Slovenska k SSSR, o kterém někteří místní komunisti snili (Husák a spol), bylo odsouzeno k nezdaru a přineslo by mnoho problémů, což si jistě Stalin uvědomoval. Ostatně stačí se podívat na poválečné výsledky voleb, kdy to komunisti na Slovensku (na rozdíl od Čech) docela projeli - právě na základě "dobrých zkušeností" s rusy a komunisty, které místní měli. Takový zblajznutí Zakarpatska byla proti tomu "hračka" a tamnější "středověk" byla jedna z věcí, která tomu nahrávala. Tohle byl tah, u kterýho Stalin věděl, že nemůže prohrát, Československo nemá sílu něco proti tomu dělat a ostatní mocnosti si kvůli nějakýmu bezvýznamnýmu Zakarpatsku nebudou pálit prsty a riskovat roztržku s už tak problematickým spojencem, navíc na konci války (nemůžu si pomoct, ale nápadně mi to podobností scénáře připomíná obsazení Krymu).
Johny11:
"Co se týká Podkarpatské Rusi/Zakarpatské Ukrajiny - zaplať pánbůh, že si ji Stalin vzal....Historické země jakžtakž utáhly industrializaci Slovenska, nevím, co bychom si počali s tamním středověkem...."
Tak on to zas takovej průšvih nebyl, akorát to chtělo víc času. Ostatně po Československu a po tom, jak se tenkrát měli dobře tam vzdychají dodnes. Nejde brát ohled na různý (menšinový) nacionalisty bez sebemenšího geopolitickýho rozhledu, kteří hned v prvních dnech vyhlašují samostatnost, aniž by dokázali dohlédnout marnost, krátkodobost a nesmyslnost takového počínání.
Pátek, 04. srpna 2017 - 21:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 5-2002
Tak on to zas takovej průšvih nebyl, akorát to chtělo víc času. Ostatně po Československu a po tom, jak se tenkrát měli dobře tam vzdychají dodnes.

O tom nepochybuji. Jen se nějak nezmiňujete o zdrojích. Jestli byli více vděční než Slováci, kteří od Čehúnov rádi brali a pak je po dvaceti letech vyhnali(a pak zase 40 let brali), nemá nic společného s tím, zda na to více rozvinutá část republiky měla nebo neměla. Ale to je na delší pojednání. Nicméně, stačí se porozhlédnout po východním Slovensku.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 05. srpna 2017 - 02:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3984
Registrován: 7-2011
Johny11:
"Jen se nějak nezmiňujete o zdrojích."
Tak předpokládám, že to byla nějaká investice a samozřejmě se od ní očekávala zase nějaká návratnost. V čase. Akorát ten čas už nebyl.
Výše investice se samozřejmě odvíjí od možností a očekávaných zisků. Čili si myslím, že republika na to v zásadě měla.

S těma Slovákama je to ostatně taky zajímavý, už za Masaryka se jim slíbila nějaká forma federace, ke který ovšem nikdy nedošlo (ani za soudruhů ne) a na který oni ovšem trvali - viz třeba z kraje 90. let ona "pomlčková válka", kterou spousta Čechů naprosto nechápala (a mnozí nechápou dodnes), ovšem pro Slováky byla naprosto významná. Prostě Slováci se po celou dobu trvání společnýho státu necítili s Čechy rovnoprávní, nýbrž "pod diktátem Prahy". Nakolik to byl pocit oprávněný, nebo ne, je bohužel irelevantní.
Co se Slovenskýho štátu týče, tam bohužel nebylo moc co řešit, když Tiso dostal od Hitlera na výběr buď se od Čechů trhnout, nebo nechá Maďary aby je schlamstli. No a návrat po válce zpět do lůna ČSR byla taky jasná volba, vzhledem k postojům a politice Slovenskýho štátu za války.
Sobota, 05. srpna 2017 - 09:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 7-2017
Bobik:
"Johny11:
S těma Slovákama je to ostatně taky zajímavý, už za Masaryka se jim slíbila nějaká forma federace, ke který ovšem nikdy nedošlo "

Ta se slíbila nejen Slovákům, slibovalo se plné zemské uspořádání, které nikdy nebylo realizováno. Už v té vzorně demokratické I. republice tady bujel tuhý pragocentrismus.
Sobota, 05. srpna 2017 - 16:00:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 5-2002
už za Masaryka se jim slíbila nějaká forma federace, ke který ovšem nikdy nedošlo (ani za soudruhů ne)

Nu, stačí si přečíst Zákon o čs. federaci a podívat se na související (dodnes platný!) tzv. kompetenční zákon v plném znění (den už je z něj samozřejmě totožný akorát název a číslo). G. Husák jako místopředseda čsl. vlády fakticky připravil konfederaci - na federální úrovni zůstávaly zahraničí a obrana. I v rámci ministerstva vnitra byla Veřejná bezpečnost převedena pod republiková ministerstva vnitra. Co se dopravy týká, byl vytvořen federání výbor pro dopravu jako koordinační orgán, ale kompetence vůči dopravním podnikům měla ministerstva republiková (až do té míry, že z ČSA byl vyčleněn závod Agrolet, přejmenován na n.p. Slovair a podřízen slovenskému MD. Naštěstí se rychle ukázala nefunkčnost, která spolu s dalšími tlaky přispěla k tomu, že začátkem roku 1971 už byly věci nastaveny takm jak potom existovaly skoro dalších 20 let (do významných kompetenčních změn z roku 1987).

Nazývat financování indutrializace Slovenska investicí je hodně - odvážné. Za první republiky tam v pravém slova smyslu investoval jen Baťa (levná pracovní síla), zbrojovky a jiné strojírenské firmy tam šly na příkaz vlády, kvůli odsunu výrobních kapacit od hranic s Německem. Tuším, že výstavba zbrojovky Škoda v Dubnici byla formálně zahájena někdy kolem roku 1932, ale nějaké tempo nabrala o pět let později. A industrializace poválečná opravdu byla sociálním transferem, nikoliv investicí vyvolanou představou následné ziskovosti. Vybudované fabriky nebyl schopny ani prosté reprodukce - dílem kvůli nastaveným podmínkám a dílem kvůli kvalitě svojí výroby.}
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 05. srpna 2017 - 18:36:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 7-2017
Johny11:
"Vybudované fabriky nebyly schopny ani prosté reprodukce ..."

Myslím si, že tohle je nemístné a nespravedlivé zobecnění. Všechny do jednoho pytle nelze hodit.
Sobota, 05. srpna 2017 - 21:26:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 864
Registrován: 9-2014
Johny 11 : okrem Baťu bola v Komárne investorom Škoda Plzeň. Po 2. sv. vojne
dostali do prenájmu starú lodenicu od Maď. štátu. Potom postavila Škoda Plzeň novú lodenicu v r. 1950.
Historia :
http://referaty.aktuality.sk/historia-lodenic/referat-6743
Sobota, 05. srpna 2017 - 22:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3986
Registrován: 7-2011
Johny11:
"A industrializace poválečná opravdu byla sociálním transferem, nikoliv investicí vyvolanou představou následné ziskovosti."
Záleží ovšem co si kdo pod pojmem "investice" představí. Já to vidím tak, že se jedná o investici do obyvatelstva a jeho vzdělanosti, která se mi časem vrátí jeho vyšší konkurenceschopností, třeba. A ne, že to budou jako třebas dodnes mnohde v Rusku polovzdělaní mužici, zvládající zacházet tak akorát s kladivem, kterým cokoli jemnějšího nebo složitějšího nemůže přijít do ruky.
(čímž skládám hlubokou poklonu ruskejm inženýrům a technikům, neboť vymyslet věci tak, aby je onen polovzdělanej mužik dokázal ovládat a jednak jeho zacházení přežili, to musej bejt sakra hlavičky).
Blanka
Neděle, 06. srpna 2017 - 23:19:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 485
Registrován: 12-2014
Ohlédnutí za posledním dnem provozu na Negrelliho viaduktu, jak jsme ho znali [vypravci]
https://youtu.be/fPtS_XsOwlg
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
McBain
Pondělí, 07. srpna 2017 - 07:28:17  
Administrátor
Číslo příspěvku: 25463
Registrován: 5-2002
Johny11:
"Co se týká Podkarpatské Rusi/Zakarpatské Ukrajiny - zaplať pánbůh, že si ji Stalin vzal, formálně na základě mezistátní smlouvy."

Zajímavý pohled na věc.
McBain
Pondělí, 07. srpna 2017 - 07:29:05  
Administrátor
Číslo příspěvku: 25464
Registrován: 5-2002
Cogwheel:
"Traduje se, že naše lokomotivy i vagony, zavlečené následkem válečných událostí na území Polska, vraceli Poláci velmi neochotně, často po letech handrkování - a něco nevrátili vůbec. Podrobnosti ale také nevím."

Tohle by mě velmi zajímalo. Ale bohužel jsem k tomu zatím nic moc nenašel.
Cogwheel
Pondělí, 07. srpna 2017 - 19:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4927
Registrován: 1-2012
Raději bych se ještě vrátil k Podkarpatské Rusi. Před časem se snad v tomto vlákně probíraly proměny nádraží Jasiňa v průběhu 20. století. Ve výše zmiňované knize Rychlík, Rychlíková: "Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918-1946", která se hodně věnuje hospodářským dějinám, je zmíněno intenzivní úsilí košické pobočky bratislavské obchodní komory, aby se Podkarpatská Rus stala překladištěm v dálkovém tranzitním obchodu. Za tím účelem byla r. 1924 vybudována velká skladiště v Jasini. Jasiňa se asi měla stát dobovým "logistickým centrem" pro dovoz/vývoz zboží z/do Haliče i vzdálenějšího zahraničí. Další velká skladiště se plánovala postavit v Užhorodě a Mukačevu. Podkarpatská Rus tehdy ale neměla vhodné podmínky pro mezinárodní obchod, i ty předimenzované sklady v Jasini posléze často zely prázdnotou. Bůhví, jestli z tehdy vybudovaných jasiňských "logistických areálů", tehdy nepochybně s vazbou na železnici, dosud něco existuje.
Ještě bizarnější byl návrh předsedy bratislavské obchodní komory a poslance Kornela Stodoly z roku 1924: Zřídit velký obchodní přístav na Tise u Čopu. (Na Tise kdysi jakási říční doprava malými čluny fungovala, ale jen do doby vybudování Uherské Severovýchodní dráhy. Nad Čopem pak byla Tisa splavná víceméně jen pro vory.) Vyžádalo by si to obrovské investice a splavňovací práce - úpravy koryta Tisy, zejména na maďarském území - a horthyovské Maďarsko nebylo mladému Československu příliš nakloněno.
Čtvrtek, 10. srpna 2017 - 21:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 7-2005

drobné odtržení od běžné historie....
Cogwheel
Pátek, 11. srpna 2017 - 10:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4947
Registrován: 1-2012
Na doplnění ke druhé ukázce dobového dokumentu připomenu, že za první republiky platil takovýto přísný zákon: https://www.epravo.cz/vyhledavani-aspi/?Id=4450&Section=1&IdPara= 1&ParaC=2
Cogwheel
Pátek, 11. srpna 2017 - 10:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4948
Registrován: 1-2012
A zákon z doby starého Rakouska, který za první republiky také stále platil: https://www.epravo.cz/vyhledavani-aspi/?Id=352&Section=1&IdPara=1 &ParaC=2
Pátek, 11. srpna 2017 - 11:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 7-2017
Cogwheel: Ale od revoluce 1848 v podunajské monarchii taky platilo domovské právo a povinnost obcí postarat se o své chudé... A ty všelijaké zákazy potulky vznikaly už v době prvotní akumulace kapitálu (v Anglii už od 15. století - ohrazování). Velkomajitelé půdy (chovatelé ovcí a později majitelé vlnařských manufaktur) dostali spoustu chudáků do zcela bezvýchodné existenční situace tím, že je z kdysi jejich resp. občinové půdy v zájmu koncentrace své výroby a zvýšení svého zisku vyhnali, tím je zbavili jediné obživy (průmyslový proletariát z nich začal vznikat až o dvě století později) a ještě z nich udělali zločince zákonným vyhlášením potulky a žebroty za trestné. (Thomas More: Ovce požírají lidi.)

Když byl v Evropě klid, tuláků a žebráků bývalo málo. Přibývalo jich vždy po nějakých společenských otřesech - válkách nebo revolucích. A jejich trestání vždy souviselo s neschopností společnosti uspořádat poměry tak, aby měli šanci uživit se jinak.

Koneckonců není ničí zásluha ani vina, komu a do jakých poměrů se narodí ani jestli mu ty poměry dají šanci svou životní situaci změnit. A to platilo a platí ve všech formách uspořádání společnosti, které lidstvo zatím vymyslelo.
Cogwheel
Pátek, 11. srpna 2017 - 13:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4952
Registrován: 1-2012
Výskyt "profesionálních žebráků" ve vlacích ČSD r. 1950 je však paradoxní. V té době byla i po nekvalifikované pracovní síle značná poptávka. "Z fleku" mohli jít třeba budovat Trať družby, různé závody těžkého průmyslu (počínaje např. NHKG), přehrady - a nezapomínejme na tehdejší rozmach důlní činnosti všeho druhu - i v tehdejší budovatelské "Ostravské častušce" se zpívá:
"Uřady a kancelaře z cele republiky
na Ostravsko posilajou nove brigadniky."
Ale oni dělat nechtěli, raději žebrali ve vlacích.
Pátek, 11. srpna 2017 - 15:01:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2017
Cogwheel 4952: Nové poměry se nikdy nenastolí ze dne na den... Narodil jsem se v 50. letech a do r. 1989 jsem v ČS(S)R žebráka ani bezdomovce neviděl.
Pátek, 11. srpna 2017 - 15:25:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 939
Registrován: 6-2016
dědek_hank: Jsme asi generační druzi[biggrin] Ohledně bezdomovců mohu posloužit informací ze začátku let 70. - bezďáci přespávali v cihelnách (u pecí) a osobně jsem jich pár musel vyvézt na trakaři, abych mohl nakládat cihly pro svépomocnou družstevní výstavbu 28 b.j. Pamatuju Hostivice a Molitorov, oboje cca 05:30. Fakt "hustý" zážitek!
Pátek, 11. srpna 2017 - 17:43:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 7-2017
honzaklonfar: No dobře, znal jsem ve stejné době lidi trvale přebývající na podnikových ubytovnách... Ženská mu dala kopačky, podnik mu vyšel vstříc. O práci nepřišel, nějaké základní zázemí měl (ubytovny velkých podniků byly většinou docela slušné - koneckonců se z nich po převratě často staly laciné hotely) a na ulici nemusel. Takových případů bylo určitě k nespočítání. A z nich se rekrutovali v 90. letech první bezdomovci, když podniky ty ubytovny začaly rušit.

Dost lidí už před převratem taky trvale bydlelo v nouzových a zahrádkářských koloniích. Ale to byla spíš pražská specialita, viz ty kolonky typu Michle, Záběhlice apod. Na Moravě, kde jsem strávil většinu života, jsem to fakt nezažil. A leckdo z chlapů po rozvodu skončil natrvalo na chatě, když při rozvodu udělal granda, sbalil si svých pár švestek, odešel středem a byt nechal ženě bez dalších nároků. Takoví měli kliku, protože po odchodu do důchodu, když museli ubytovnu vyklidit, měli kam jít.
Sobota, 12. srpna 2017 - 10:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3494
Registrován: 9-2005
Narodil jsem se v 50. letech a do r. 1989 jsem v ČS(S)R žebráka ani bezdomovce neviděl.

Něco o tom, že příživnictví byl trestný čin, jste taky slyšel? Tudíž ti všicni somráci a nemakačenkové atd. prostě nemohli v klidu popíjet své čůčo na chodníku před jednotou, nebo zevlit na autobusové zastávce v plavkách, ušaté čepici a s malinovkou ve flašce od píva, tak jak tomu bylo po revoluci v mém rodném městě [wink] Prostě kdo se nějak vymykal uměle vytvořenému portrétu šťastného socialistického člověka, toho se státní moc snažila někam „uklidit“. Nejednalo se jenom o bezďáky, ale i o staré lidi v dosti otřesných domovech důchodců, nebo jen o invalidy v ústavech. Nakonec i o ty, kdo tento režim kritizovali...
Pár obrázků ode mne...
Sobota, 12. srpna 2017 - 10:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7458
Registrován: 4-2003
Pepa I:Něco o tom, že příživnictví byl trestný čin, jste taky slyšel? Tudíž ti všicni somráci a nemakačenkové atd. prostě nemohli v klidu popíjet své čůčo na chodníku před jednotou, nebo zevlit na autobusové zastávce v plavkách, ušaté čepici a s malinovkou ve flašce od píva, tak jak tomu bylo po revoluci v mém rodném městě Prostě kdo se nějak vymykal uměle vytvořenému portrétu šťastného socialistického člověka, toho se státní moc snažila někam „uklidit“.

Když si na ty doby vzpomenu, tak hodně takových pochybných existencí dělalo (a ještě i dělá) u Pražských služeb jako zametači (jak muži, tak i ženy), ti jakžtakž fyzicky schopní jezdili s vozy pro tříděný domovní odpad (nikoliv jako řidiči) a tahali k nim popelnice a kontejnery. Obdobně dost žen, které dne jsou dnes na ulici bez práce, pracovaly jako uklízečky. Dnes na jejich místech jsou téměř jen Ukrajinky, neb ty si chtějí vydělat, kdežto zmíněné české ženy budou radši na podpoře.

Jinak už se to také kdysi probíralo, takže jen pro připomenutí: Mnoho z těch, co v centru Prahy křičeli: Veeeeeeečerní Prahááááá, kupte si Veeeeeeečerní Prahůůůůů, byli v podstatě také na úrovni dnešních bezdomovců. Jen prostě něco museli dělat, tak dělali alespoň tohle. Dneska od těch samých lidí slyšíme: Kuuuupte si Novýýýý proooooostor, zajímavé čtéééééééééníííí.
Sobota, 12. srpna 2017 - 10:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2017
Pepa_l, Bram: Takže abychom to shrnuli: Všechny deklasované oběti poměrů za všech režimů ve všech dobách si za své postavení na okraji společnosti mohly/mohou samy a jedním z hlavních znaků slušného člověka je, že je nenávidí nebo jimi aspoň opovrhuje...
Sobota, 12. srpna 2017 - 11:09:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7460
Registrován: 4-2003
dědek hank:Takže abychom to shrnuli: Všechny deklasované oběti poměrů za všech režimů ve všech dobách si za své postavení na okraji společnosti mohly/mohou samy a jedním z hlavních znaků slušného člověka je, že je nenávidí nebo jimi aspoň opovrhuje...

Nejspíš to tak platí akorát pro dědka hanka [crazy].
Sobota, 12. srpna 2017 - 11:21:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3495
Registrován: 9-2005
Takže abychom to shrnuli: Všechny deklasované oběti poměrů za všech režimů ve všech dobách si za své postavení na okraji společnosti mohly/mohou samy a jedním z hlavních znaků slušného člověka je, že je nenávidí nebo jimi aspoň opovrhuje...

Tak že abychom to shnuli, nějaké dřív bylo líp, že nebyli bezdomovci vůbec neplatí. A pokud vy se považujete za slušného človeka s tím co jste napsal, pak já jsem asi velice neslušný, neboť občany kteři jsou postaveni na okraj společnosti rozodně neopovrhuji už jen z toho důvodu, že nikdy nevíme, kdy tam budeme stát též. A už vůbec si nemyslím, že kdo má práci, má kde bydlet a nestojí na okraji společnosti je automaticky slušný...

Bram: [ok]
Pár obrázků ode mne...
Sobota, 12. srpna 2017 - 11:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7462
Registrován: 4-2003
Pepa I:Tak že abychom to shnuli, nějaké dřív bylo líp, že nebyli bezdomovci vůbec neplatí. A pokud vy se považujete za slušného človeka s tím co jste napsal, pak já jsem asi velice neslušný, neboť občany kteři jsou postaveni na okraj společnosti rozodně neopovrhuji už jen z toho důvodu, že nikdy nevíme, kdy tam budeme stát též. A už vůbec si nemyslím, že kdo má práci, má kde bydlet a nestojí na okraji společnosti je automaticky slušný...

Přesně tak [wink].
BmbČ
Sobota, 12. srpna 2017 - 13:35:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7499
Registrován: 1-2007
Pravda, že na okraj společnosti se můžeme dostat velice snadno. Pak záleží na každém, jak se s nastalou situací vypořádá. Při dodržování požadovaných pravidel existují možnosti, jak se odrazit ode dna, ale ten člověk v první řadě musí chtít. Kdo je na ulici třeba rok a déle, tak evidentně nechce a za svou situaci si může jen a jen sám. Žádného bezdomovce nelituji a jimi přednášené báchorky znám nazpaměť. Jejich problém, že si zvolili tento způsob života, který jim vyhovuje. Žádné povinnosti, žádné starosti. Někdo se postará i o existenční minimum, které většina stejně zkapalní. Tak co by řešili?
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 12. srpna 2017 - 14:17:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 7-2017
BmbČ:
"Pravda, že na okraj společnosti se můžeme dostat velice snadno. Pak záleží na každém, jak se s nastalou situací vypořádá. Při dodržování požadovaných pravidel existují možnosti, jak se odrazit ode dna, ale ten člověk v první řadě musí chtít. Kdo je na ulici třeba rok a déle, tak evidentně nechce a za svou situaci si může jen a jen sám. Žádného bezdomovce nelituji a jimi přednášené báchorky znám nazpaměť. Jejich problém, že si zvolili tento způsob života, který jim vyhovuje. Žádné povinnosti, žádné starosti. Někdo se postará i o existenční minimum, které většina stejně zkapalní. Tak co by řešili?"

To je nespravedlivé a nepravdivé zobecnění. Významná část bezdomovců (v zahraničí se udávají až 2/3, u nás nevím, že by se tím někdo vážně a plošně zabýval) má diagnózu duševního onemocnění. Kromě toho i na "normální" osobnost má bezdomovectví zničující vliv, tj. i silný jedinec se může "zbláznit" až v důsledku života na ulici. Apatie většiny dlouhodobých bezdomovců a zájem jen o přežití ze dne na den je důsledkem, ne příčinou jejich situace. Hrozivě narůstající počet onemocnění depresemi i mezi "slušnými" lidmi zapojenými bez protestů do "systému" ukazuje, že něco v tomto způsobu provozu společnosti není v pořádku. Nebo snad "slušný" člověk má právo "zbláznit se" a být léčen a bezdomovec ne?

Že si ten způsob života na ulici většinou zvolili dobrovolně, to je obvyklý pseudoargument těch, kdo za stav společnosti odpovídají a z titulu té odpovědnosti se jím se odmítají zabývat. Byly provedeny výzkumy dokazující opak. Věrchušce vyhovuje, že tady existuje skupina lidí, kteří mohou sloužit jako strašák pro "neposlušné". Když se odmítneš ztotožnit se systémem včetně jeho lumpáren, podívej se, co ti hrozí. Každý systém potřebuje veřejného nepřítele a/nebo obětního beránka a když není, musí si ho vytvořit. Obvyklou metodou je pak vybranou skupinu lidí dehumanizovat, tj. připsat jim obecné vlastnosti, které ve skutečnosti nemají a které z nich v očích tzv. slušných lidí dělají "nelidi". A když už je někdo "nečlověk", lze s ním podle toho zacházet. Padl tady argument, že bývalý režim je uklízel z dohledu veřejnosti. Tenhle režim má stejnou snahu. (Viz např. Čunkovo stěhování cikánů za hranice "jeho" města.) Rozhodně je tato snaha a úsilí do ní vložené větší než snaha pomoci jim a možnosti, které mají k tomu "odražení ode dna". Viz třeba slíbený a stále neexistující zákon o sociálních bytech a některé reakce veřejnosti i vyšších úřadů na snahu těch obcí, které se situaci snaží řešit vlastními omezenými silami.
BmbČ
Sobota, 12. srpna 2017 - 15:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7501
Registrován: 1-2007
Já bych příčinu bezdomovectví na společnost až tak nesvaloval, i když nepopírám, že toto svou roli také hraje. Kdyby tomu tak bylo, tak by po všech těch popřevratových ekonomických kotrmelcích snad polovina národa, kterou nový systém vyhodil ze zaměstnání, nebo dostal nějakým způsobem do problémů musela být na ulici. Není. Mnoho lidí padlo a zase se zvedlo. Bojují. To samé lidé s rodinnými problémy. Na ulici se dlouhodobě ocitají jen neschopná, nepřizpůsobivá netáhla, kterým tento způsob života vyhovuje a možnost nepracovat to jen podpořila. Za tím si stojím.
S čím souhlasím, že je čím dál tím víc lidí postiženo depresemi. Ale v kolonii zvané Česko není divu. [lame]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 12. srpna 2017 - 16:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2017
BmbČ: Nebude to trvat ani tak moc dlouho a těch "netáhel" bude díky robotizaci až 40% dnes ještě pracujících. Zvlášť bolet to bude v Čechistánu, jehož ředitelé postavili národní ekonomiku na montovnách auťáků - ty se zbaví lidí jako první. To bude taky vina těch lidí?
BmbČ
Sobota, 12. srpna 2017 - 17:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7502
Registrován: 1-2007
Ano, s tímto bude jednou velký problém a nejenom v automobilovém průmyslu. Záleží, jak se s nastalou situací každý člověk nahrazený robostrojem vypořádá. A pokud by opravdu nebylo dál do čeho píchnout (ono stále bude, ale otázkou je za kolik peněz) a nepíchajících postupem doby v koloniální republice stále přibývalo, tak hrozí nepokoje. Těžko říci co nastane. Možná nic, možná revoluce, kdo ví. [wink]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 12. srpna 2017 - 18:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7463
Registrován: 4-2003
dědek hank:Že si ten způsob života na ulici většinou zvolili dobrovolně, to je obvyklý pseudoargument těch, kdo za stav společnosti odpovídají a z titulu té odpovědnosti se jím se odmítají zabývat.

Jenže ono na tom asi něco bude, když mnozí nezaměstnaní nechtějí dojíždět do zaměstnání a raději si vezmou dávky. A ač mnozí jsou na ulici nedobrovolně (těm je potřeba pomoci), tak stejně tu budou vždy lidé, kteří budou raději žebrat a za vyžebrané si koupí nějakou lihovinu. A co s nimi, když životní styl nebudou chtít změnit? Za minulého režimu vždy někde byli naoko zaměstnaní, jinak by je čekalo vězení za příživnictví. Ale to bylo jen ukrytí problému, nikoliv jeho řešení..........


Nebude to trvat ani tak moc dlouho a těch "netáhel" bude díky robotizaci až 40% dnes ještě pracujících

Bude to trvat hodně dlouho, či spíše k tomu nedojde vůbec. Již dnes chybí neskutečné množství lidí a bude jich chybět ještě více kvůli demografickému vývoji. Takže robotizace problém s nedostatkem lidí víceméně nevyřeší, ale spíše jen hodně zmírní. Pořád na určité operace bude potřeba šikovný člověk.


Zvlášť bolet to bude v Čechistánu, jehož ředitelé postavili národní ekonomiku na montovnách auťáků - ty se zbaví lidí jako první.

Jestli je někde robotizace hodně daleko, ne li snad nejdále, tak je to právě automobilový průmysl. A lidé tam jsou potřeba stále a je jich velký nedostatek. Tohle je běžný omyl různých lidí, kteří vidí problém skrz manufakturu počátku devatenáctého století. Je to doopravdy hloupý pohled na svět [crazy].

Jednak ty montovny mají kolem sebe i vlastní výrobu (například Škoda Mladá Boleslav), dále mají zakázky u velkého množství subdodavatelů, kteří kupodivu sídlí ve velkém procentu (desítky, nikoliv jednotky procent) případů u nás a zaměstnávají naše lidi. A u subdodavatelů je také robotizace velká, přesto i tam lidé chybí.

A je zajímavé, že ty subdodavatele dědek hank a Bmbč nevidí. Proč?


Bmbč:Ano, s tímto bude jednou velký problém a nejenom v automobilovém průmyslu.

Jenže problém je přesně opačný - nejsou lidé třeba ani na dráze - chybí strojvedoucí a modernizace zabezpečovacího zařízení jakžtakž řeší problém s chybějícími výpravčími. Samozřejmě, v budoucnosti asi dojde k tomu, že bude na určitých tratích práce strojvedoucího nahrazena automatikou, ale to bude dle mého odhadu nejdříve za nějakých dvacet let. Stejně budou strojvedoucí potřeba - posun ve stanici, jízdy do depa, výluky atd. řešit bez nich stejně nikdy nepůjde.


Mám obavy, že jste jak vizionáři v šedesátých letech, kteří předpovídali, že se budeme dnes krmit pilulkami, budeme se přepravovat jen vrtulníky a vznášedly, budeme žít ve skafandru a další nesmysly. Mám pár knížek z šedesátých let, kde jsou tyhle úlety, včetně toho, že za nás budou v roce 2000 pracovat jen roboti a my se budeme pouze bavit, vzdělávat a občas kontrolovat roboty. Ukázalo se, že tudy cesta nevede a dá se předpokládat, že ani nikdy nepovede.


Je mi líto, ale jak dědek hank, tak Bmbč žijí v minulosti a vůbec nevnímají, co se kolem nich děje.
BmbČ
Sobota, 12. srpna 2017 - 19:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7503
Registrován: 1-2007
Nechci vám brát nadšení, ale tento přechodný stav, který teď panuje (nejsou lidi), nebude trvat věčně.

Názory některých ekonomů na robotizaci zde.

Je to v podstatě jak jsem psal: Záleží, jak se s nastalou situací každý člověk nahrazený robostrojem vypořádá. Nic víc, nic míň.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
McBain
Neděle, 13. srpna 2017 - 12:11:44  
Administrátor
Číslo příspěvku: 25469
Registrován: 5-2002
BmbČ:
"Já bych příčinu bezdomovectví na společnost až tak nesvaloval, i když nepopírám, že toto svou roli také hraje. Kdyby tomu tak bylo, tak by po všech těch popřevratových ekonomických kotrmelcích snad polovina národa, kterou nový systém vyhodil ze zaměstnání, nebo dostal nějakým způsobem do problémů musela být na ulici. Není. Mnoho lidí padlo a zase se zvedlo. Bojují. To samé lidé s rodinnými problémy. Na ulici se dlouhodobě ocitají jen neschopná, nepřizpůsobivá netáhla, kterým tento způsob života vyhovuje a možnost nepracovat to jen podpořila. Za tím si stojím."

Co se moc neví, je že mezi prvními bezdomovci bylo v Praze pro roce 1990 taky hodně bývalých vexláků. Kteří prostě nezvládli přechod do nových poměrů a zároveň byli zvyklí na poměrně vysoký životní standart.
McBain
Neděle, 13. srpna 2017 - 12:15:59  
Administrátor
Číslo příspěvku: 25470
Registrován: 5-2002
Bram:
"Mám obavy, že jste jak vizionáři v šedesátých letech, kteří předpovídali, že se budeme dnes krmit pilulkami, budeme se přepravovat jen vrtulníky a vznášedly, budeme žít ve skafandru a další nesmysly. Mám pár knížek z šedesátých let, kde jsou tyhle úlety, včetně toho, že za nás budou v roce 2000 pracovat jen roboti a my se budeme pouze bavit, vzdělávat a občas kontrolovat roboty. Ukázalo se, že tudy cesta nevede a dá se předpokládat, že ani nikdy nepovede."

No přesně. Tyhle vize jsou spolehlivé v jednom: člověk se z nich doví, co určitě nikdy nenastane [nene][happy].

Jestli bude lidstvo v blízké budoucnosti čelit nějakým problémům, tak to to především bude ono příšerné přelidňování Asie a Afriky nevzdělanými a hlavně nevzdělatelnými lidmi. Tempem, které pozorujeme už teď, tedy skoro zdvojnásobování počtu lidí v každé další generaci. Proti tomu jsou nějaké neomarxistické obavy z robotizace úplně k smíchu.
Mladějov
Neděle, 13. srpna 2017 - 12:43:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10682
Registrován: 3-2007
McB25470, poslední odstavec : Ano, přesně tak.
Bram : Já si koupil v antikvariátě ročník "Věda a technika mládeži" (VTM) rok 1959 a je to naprosto super. Kromě skafandrů [biggrin] také všespásná chemie v zemědělství, pokrokové klecové chovy slepic a výtečný vynález - ozařování potravin a osiv radioaktivním zářením, čímž se prodlouží trvanlivost/zahubí škůdci.

A rady na stavbu domácího Teslova transformátoru - to prostě nemá chybu [proud].
Neděle, 13. srpna 2017 - 12:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2017
McBain:
"
...příšerné přelidňování Asie a Afriky nevzdělanými a hlavně nevzdělatelnými lidmi."

Nevíš, o čem píšeš, hlavně že jsi se vším hned hotovej. Myslím, že zásadní mezery ve vzdělání má většina Čechistánců, jinak by taková hovadina nemohla být převládajícím veřejným míněním.

Většina těch "nevzdělatelných" pochází ze stále živých kultur, které byly vyspělé už v době, kdy si naši předci oblečení do kůží rozbíjeli hlavy kamennými sekerami. Kromě toho tam, kde se zásluhou naší "vyšší" civilizace imrvére válčí nebo kde nadnárodní korporace ovládají místní ekonomiky jako zdroj nerostných surovin a monokulturních plodin, asi pro jakékoli lepší vzdělávání nejsou moc vhodné podmínky. Nicméně v každé i té nejchudší zemi se každé dítě učit chce. Není to jeho vina, že mu to poměry často neumožňují.

Jen samotná Indie produkuje každý rok milión inženýrů v technických oborech. Doma pro ně není dost odpovídající práce, a tak se dílem rozprchli po celé zeměkouli (na Středním Východě jsem o ně zakopával doslova na každém kroku, např. v Saúdské Arábii by bez nich nejela snad jediná fabrika, a ty fabriky jsou moderní, čisté a řízené podle euroamerických standardů) a dílem slouží z domova on-line většinou americkým firmám v činnostech vymístěných z USA. A i díky tomu vymisťování (samozřejmě nejen díky němu, ale to je zas na jinou řeč) jsou právě USA zemí, kde je tendence úpadku vzdělanosti zcela zřejmá.

A o Číně snad není potřeba ani mluvit. Tam je tradice hladu po vzdělávání už nejmíň 2500 let tak zažitá, že každá rodina dělá možné i nemožné pro to, aby se aspoň jeden její potomek domohl nějakého slušného vzdělání.
Mladějov
Neděle, 13. srpna 2017 - 13:02:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10683
Registrován: 3-2007
Já nevím, ale řekl bych, že McB neměl na mysli jen vzdělávání, ale především problémovou socializaci většiny uprchlíků, jejich
nepřizpůsobivost a odmítání hodnot naší, řekněme evropské, křesťanské civilizace, ba boj proti ní.

Ale mám dojem, že tohle velmi dobře víte ?
Neděle, 13. srpna 2017 - 13:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7464
Registrován: 4-2003
Bmbč:Je to v podstatě jak jsem psal: Záleží, jak se s nastalou situací každý člověk nahrazený robostrojem vypořádá. Nic víc, nic míň.


Předně ta situace musí nastat a to, zda nastane, je otázka. Přesto lidí je dnes do výroby akutní nedostatek a nelze předpokládat, že se počet lidí ochotných jít do výroby, bude zvyšovat. Takže před tím, než by došlo k absolutní robotizaci, tak by nejdříve muselo dojít k tomu, že se poptávka a nabídka vyrovná (počet plně robotizovaných továren se zvýší) a teprve pak by mohlo dojít k nerovnováze, kdy počet plně robotizovaných továren bude takový, že bude lidí začínat být přebytek.

Takže lze říci, že Bmbč papouškuje názor jakýchsi ekonomů, to je asi tak vše, co k tomu lze říci.


McBain:Jestli bude lidstvo v blízké budoucnosti čelit nějakým problémům, tak to to především bude ono příšerné přelidňování Asie a Afriky nevzdělanými a hlavně nevzdělatelnými lidmi.

Přesně tak [wink].
Neděle, 13. srpna 2017 - 13:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 945
Registrován: 6-2016
Mladějov: Já si to v té době kupoval jako malý kluk! Taky "ABC mladých techniků a přírodovědců" se neslo v podobném duchu. I když je spravedlivé přiznat, že tam byly i užitečné informace a spoustu kluků to přitáhlo k technice.
Ohledně těch vizí bych dodal, že v té hromadě sraček se občas vyskytne i zlaté zrnko, které jsouc sezobnuto slepým kuřetem, vydá po čase své plody. Např. ono ozařování ovoce a zeleniny - nepoužívají se radioaktivní zářiče (myslím, že se jede někde v ultrafialovém spektru), ale vyhubení škůdců a chorob je celkem znatelné.

dědek_hank: Na spásu ze strany indických inženýrů (a jejich syrských a somálských klonů) bych se nespoléhal... A všeobecná vysoká vzdělanost populace na východ od Istanbulu je s velmi velikou pravděpodobností protimluv. Pravdou zůstává, že se skutečně vzdělaní a schopní lidé vyskytují (pocházejí odtud) i tam. Akorát ta "procentuelní promořenost" populace těmito lidmi bude na hranici statistické chyby. Nebyl jsem tam (a ani se tam nechystám), zato jsem viděl necenzurované amatérská videa kolegů, kteří tam museli služebně pobývat.
Mladějov
Neděle, 13. srpna 2017 - 13:37:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10684
Registrován: 3-2007
hk : Ale jo, to byla doba tzv. technologického optimismu, že technika vyřeší všechno, socialismus a komunismus společenské problémy, dřinu strojům a budem se jen bavit [wink].

Ad robotizace : Tak kdysi rozbíjeli dělníci stroje v továrnách..a právě ty stroje umožnily postupně zvyšovat produktivitu práce do té míry, že to mělo za důsledek masivní zvyšování životní úrovně.. i těch dělníků.

A nakonec poznámka technikova : Když si přečtu, jak v dolech mlátili ručně do skály, aby odloupli kousek horniny, v zemědělství všechno ručně, dřina vydatná, a pokud robotizace odstraňuje únavnou, jednotvárnou práci, tak díky za ní !

Nakonec, když jsme v žel. tématu, tak už nebudou muset si třeba strojvůdci kurvit biorytmy přemáháním spánku (a stolice), jednotvárným sledováním návěstidel, ale pustí se stroj..totéž automatické kamiony.
A bývalí fírové budou opatrovat klasické mašiny a pořádat si jízdy na muzejních drahách..vnoučku, tam v té kabince jsem musel být zavřený třeba celou noc [biggrin][biggrin] , ani WC tam nebylo..a to ještě v 21. století [proud].

(Osobně se domnívám, že 99% teoretiků, tuplerm našich neomarxistů, nedělali den po dni nějakou těžkou, unavující fyzickou práci, natož v nějakém nebezpečném prostředí - lakovna, důl, hutě..).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 13. srpna 2017 - 13:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2017
dědek_hank (44):
[ok]
Neděle, 13. srpna 2017 - 15:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7465
Registrován: 4-2003
Mladějove, kdysi jsem tu s Hajným rozvíjel teorii, jak by to asi mohlo dopadnout, pokud bude skutečně možné nahradit strojvedoucího automatikou - budou nějací neplnohodnotní strojvedoucí, kteří budou vykonávat především kontrolní funkci a těch bude nejspíše většina. Budou to ti, pro které budou zdravotní a kvalifikační požadavky výrazně nižší než pro plnohodnotné strojvedoucí - budou moci řešit například situaci typu porucha, kdy budou muset převzít řízení vlaku do svých rukou a omezenou rychlostí být schopni dojet do nejbližší stanice, kde budou moci vlak odstavit. Plnohodnotní budou potřeba stále, ale bude jich třeba jen dvacet procent z celkového počtu, protože předpokládám, že ne vše půjde ošetřit automatikou - hlavně ne posun, dále výluky, mimořádnosti atd.

Je otázka, zda toto patří do historie železnic, ale očekávám, že k historii železnic za nějakých dvacet let by mohl patřit dnešní stav, kdy každý vlak je veden strojvedoucím. Možná to bude ještě později, podle toho, jak se podaří uvést automatické řízení vlaků do praxe. Těžko říci, jak se to rychle podaří zvládnout. Ale u metra to jde již dnes, tak proč by to nemohlo jít i u vlaku. Jen tady prostě neočekávám vlak zcela bez strojvedoucího, ale s neplnohodnotným strojvedoucím, protože úprava všech stanic jako je v metru, kde se jezdí bez strojvedoucího, by byla tak nákladná, že by se to asi nevyplatilo, hlavně údržbu těchto stanic si moc dobře nedokáži představit. Ale to je jen moje spekulace..........
Neděle, 13. srpna 2017 - 16:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2462
Registrován: 1-2006
Jen samotná Indie produkuje každý rok milión inženýrů v technických oborech.

K čemuž je potřeba dodat i "nehodící se" b) = kolik na každého z oněch inženýrů připadá desítek/stovek narozených lidiček méně inteligentních, ba až hloupých. Nebo že by zrovna u nich křivka páně Gaussova nefungovala?

Pak už jen zbývá pochopit, zda McBain psal o oněch inženýrských jednotkách %, nebo o tom drtivém zbytku.
Neděle, 13. srpna 2017 - 17:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 7-2017
Hungry_bear 2462: Tak platí Gaussova křivka nebo "drtivý zbytek"?

V Indii už je dnes nejmíň 300, možná i 400 miliónů lidí zařaditelných do střední třídy, tzn. na pracovních pozicích a životní úrovni odpovídajících střední třídě u nás. VŠ studentů tam jsou dnes už podobná procenta jako negramotných - udává se, že studenty VŠ je cca 25% (tak!) populace, negramotných cca 30%. Takže ano, Gaussova křivka platí a nic neukazuje na "drtivý zbytek". (S výhradou možných zkreslení při porovnávání: U nás se udává 15% obyvatelstva s ukončeným VŠ vzděláním. K číslům se tam dostává dost těžko, v Indii je všechno složité a těžkopádné... Je tam asi 37 federálních subjektů se svými vládami a parlamenty, které spoustu věcí včetně vzdělávacích systémů řeší ve své působnosti, takže každý jinak.) Na druhé straně se tam mohutně kritizuje úroveň vyššího vzdělání a nízké % graduovaných z celkového počtu studentů.

honzaklonfar 945: Kdo Indii neviděl, nemůže pochopit. Jedno video nic neřekne. Navíc Indie (podobně jako Evropa, Rusko nebo USA) není jednolitá. (Jen oficiálních jazyků tam je 14.) Ano, viděl jsem i davy žebráků a lidi žijící na skládkách odpadků, ale taky slušně vybavené průmyslové podniky, kam jsme prodávali a montovali strojní zařízení. BTW, nejlepší výsledky v řešení populační exploze a zároveň negramotnosti má trvale stát Kérala, kde už od války vládnou nebo spoluvládnou místní komunisti. Umožnili ženám vzdělání a rovnoprávnost při rozhodování o rodinných financích. Zdá se, že tento recept je použitelný univerzálně.

Já se omlouvám za OT, ale když už někdo o čemkoli dělá kategorické zobecňující závěry, měl by o tom něco vědět. A když neví a já vím, tak mu rád řeknu, jak se věci ve skutečnosti mají. (I když je to často složité: Vyvrátit jednu nepravdivou větu stojí dost času a několik odstavců textu, který si pak stejně řada dotčených ani nepřečte. Z čehož těží demagogové všech druhů a úmyslů. [angry]) Může se to v zápalu diskuse (nebo předpojatosti...) stát každému (i mně se to občas stává... [crazy]), ale pak by se faktům neměl bránit.
Mladějov
Neděle, 13. srpna 2017 - 18:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10685
Registrován: 3-2007
Bram : Ale ano, já si tuhle diskusi pamatuji také a jsem velmi podobného názoru, co se automatizace řízení drážních vozidel týče, na rozdíl od některých extrémních názorů - a vůbec si nemyslím, že je špatně, když většinu rutinních úkonů zbytečně unavujících převezme stroj - nakonec v letecké dopravě je to normální a běžné.
Možná znáš historku, jak paní v letdle dostala hysterický záchvat, uklidńoval jí steward, pak přišel kapitán, pak druhý pilot..a pak paní dostala hysterák znova, když zjistila, že v pilotní kabině nikdo není [proud].
A než aby v metru musel dřepět člověk, co pořád dokola dělá stereotypní úkony, stejně jako někde u pásu - nechť to radši dělá stroj s násobnou výkonností a bez únavy.
Popírat technický vývoj a vzývat "zelený" život je v technické a bohaté společnosti, jakou je bezesporu i ta naše, velmi jednoduchá ..póza. S důchodovým zabezpečením, státním zdravotnictvím atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 13. srpna 2017 - 22:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2463
Registrován: 1-2006
udává se, že studenty VŠ je cca 25% (tak!) populace

Což ovšem neindikuje inteligenční abnormalitu, nýbrž nastavení výšky laťky k podlezení.
Ostatně, i u nás už máme jak (censored) VŠ-absolventů "kecacích oborů" s IQ tykve. Následky jejich konání pociťujeme prakticky každodenně. [sad]
Pondělí, 14. srpna 2017 - 11:06:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 5-2009
Kamarád pracuje v nadnárodní firmě, která má své programátory po celém světě, mimo jiné i v Indii. Od něho mám informaci, že to, co vyprodukují jejich 'špičkoví' indičtí programátoři je v praxi nepoužitelné a vždy to musí někdo z našich přepracovat. Tolik pro některé idealisty, aby se dostali reality.

O tom, že procento vysokoškolsky vzdělaných osob vůbec nic neznamená, protože inteligenční křivku populace to nijak neovlivní, je zbytečné psát. Dostatek zkušeností máme u nás doma.
Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Pondělí, 14. srpna 2017 - 11:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 7-2017
Zmar 1405: Asi bude chyba někde jinde. Česká firma, odkud jsem šel do důchodu, běžně v Indii (a taky v bývalé sovětské Střední Asii a na Blízkém Východě) najímá při exportu strojních investičních celků pro inženýrské činnosti (projekce, konstrukce, příprava a realizace staveb a montáží...) místní firmy a "pod palcem" si ponechává jen technologické know-how, kontrolu montáže a uvádění do provozu. Ty vyprojektované fabriky pracují a nepadají.
Pondělí, 14. srpna 2017 - 11:29:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7468
Registrován: 4-2003
Zmar:Kamarád pracuje v nadnárodní firmě, která má své programátory po celém světě, mimo jiné i v Indii. Od něho mám informaci, že to, co vyprodukují jejich 'špičkoví' indičtí programátoři je v praxi nepoužitelné a vždy to musí někdo z našich přepracovat. Tolik pro některé idealisty, aby se dostali reality.


Něco na tom asi bude. Kamarád v mém bývalém zaměstnání dostal za úkol zaškolit indické konstruktéry, aby je naučil stavět modely a konstruovat převodovky v programu NX s tím, že to od něj časem převezmou, neb jsou levnější. Akorát zatím výsledky těchto inženýrů jsou celkem zoufalé. Na konstrukci převodovek to chce nemalé zkušenosti, ale stavba modelů už by jim jít po relativně krátké době mohla, ovšem ani po několika měsících se to moc nezlepšuje. Výsledkem činnosti indických inženýrů je skoro vždy nemodifikovatelný model, respektive nemodifikovatelná změna. Takže nemodifikovatelný model je potřeba zahodit a vytvořit ho znovu, nemodifikovatelnou změnu na modelu je potřeba odstranit (mnohdy to jde dost špatně) a vytvořit jí znovu.
Pondělí, 14. srpna 2017 - 11:29:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 5-2009
Také se tu psalo o kolonialismu a zlém bílém muži, který může za vše špatné po celém světě. Opět je na místě uvést do reality. Kto si myslí, že bez bíleho muže by ve světě vládnul mír a spolupráce mezi národy, žije na jiné planetě. Stačí se podívat, jak se v Indii válčilo úpřed příchodem Angličanů a jak islám s mečem v ruce postupně dobýval a stále dobývá svět.
Ohledně vlivu koloniálních velmocí na hospodářství kolonií se zase šíří politicky korektní pohádky zcela mimo realitu. Faktem je, že takové Etiopie, která nebyla fakticky nikdy kolonializovaná, je dnes jedním z nejchudších států na světě (podle některých měřítek úplně nejchudším), jednoduše proto, že tam žádní kolonizátoři nevybudovali infrastrukturu. Zatímco na opačném konci spektra je Jižní afrika, kde koloniální páni vládli nejdéle a díky tomu má z celé Afriky úplně nejlépe rozvinuté hospodářství a průmysl.
Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Pondělí, 14. srpna 2017 - 11:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 5-2009
dědek hank: není to česká firma. Má centrálu v Kalifornii a své lidi kdekoli ve světě si dovede zaplatit, takže si může vybírat opravdu špičkové odborníky. Bohžel v Indii i ta špička vypadá, jak vypadá.
Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Pondělí, 14. srpna 2017 - 17:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14313
Registrován: 5-2002
Zmar: Stačí se podívat, jak se v Indii válčilo úpřed příchodem Angličanů a jak islám s mečem v ruce postupně dobýval a stále dobývá svět.
Případně jak byl kdysi arabský svět na špici matematiky, chemie a medicíny - než vyšla ta knížka...
Pondělí, 14. srpna 2017 - 17:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 7-2017
Zmar:
"...jednoduše proto, že tam žádní kolonizátoři nevybudovali infrastrukturu..."

Jednoduchá otázka: Komu a čemu ta infrastruktura a to hospodářství sloužily a dosud slouží? A co z toho měli a mají místní? Ani dekolonizací se nic podstatného nezměnilo, především ne majitelé toho a příjemci zisků z toho, co tam kolonizátoři vybudovali... I toho Mandelu pustili ředitelé zeměkoule k vládě v JAR až poté, kdy slíbil, že se nic nezmění na majetkové struktuře ekonomiky.
Cogwheel
Úterý, 15. srpna 2017 - 11:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4958
Registrován: 1-2012
V době nedávných veder jsem si v antikvariátě koupil knížku "Horká země": http://www.spalena53.cz/horka-zeme/ Byla zpracována v době politického uvolnění okolo r. 1968 (stihla vyjít r. 1969, obsahuje i pěkné ilustrace od Neprakty). Byla určena zejména pro naše experty, vyjíždějící pracovat do tropických zemí. Je velmi poučná, nejen z hlediska zdravotnické prevence v horkém klimatu, ale i jak by měl Evropan (odborník, montér, ale třeba i diplomat) vycházet s domorodci odlišných kultur a náboženství. V dnešní době, preferující "multikulturalismus" už taková kniha nevyjde - ledaže by byla náležitě "zcenzurována". [sad]
Úterý, 15. srpna 2017 - 11:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7480
Registrován: 4-2003
dědek hank:I toho Mandelu pustili ředitelé zeměkoule k vládě v JAR až poté, kdy slíbil, že se nic nezmění na majetkové struktuře ekonomiky.

Což bylo naprosto v pořádku, jinak by Mandela s velkou pravděpodobností Jihoafrickou republiku dostal na dno. Stačí se kouknout do nedaleké Zimbabwe, jak to tam dopadlo [crazy].