Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 08. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 08. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 15. srpna 2017 - 08:59:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1540
Registrován: 12-2007
Pane Vlčku, Ex7 je na Budějice, nikoliv na Cheb/Mnichov. [wink]
Úterý, 15. srpna 2017 - 09:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7474
Registrován: 4-2003
Sants:Ano, je to sice utrácení státních peněz - ale když vidím, za co všechno se státní peníze utrácejí, tak zrovna tohle mi přijde jako jedna z těch lepších možností...
Koneckonců kdybyste požadoval přísnou ekonomickou efektivitu dotované dálkové dopravy, tak ji vlastně můžete celou zrušit...


Jasně, tohle jsou ty ještě ne tak úplně špatně utracené peníze. Je tu ale několik "ale", přičemž lze říci, že linka Ex Praha - ČB vytáhla lidi z rychlíků a celkový počet cestujících buď nestoupl vůbec, nebo stoupl jen minimálně. Přičemž si tu dotyční obhájci nechtějí připustit velmi omezené zdroje cestujících - nejkřiklavější případ je Tábor, který oproti Plzni, která po dokončení tunelu bude od Prahy stejně daleko jak kilometricky, tak i časově, je pětkrát (!!!) menší. A mohl bych pokračovat dále, ale zase mi bude advokáty linky Ex7 snaha ucpat tlamu nějakými pseudoargumenty typu: Rychlý vlak přitáhne automaticky velké množství cestujících, přičemž taktně budou zamlčovat, že ti lidé se nemají odkud vzít [crazy].
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:04:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 11-2014
Petr Vlček:
V případě převedení EC z Vysočiny na Pardubice se ale jednalo o dočasný stav, kterému se navíc dalo zabránit, kdyby ty EC jezdily přes Vysočinu o dva roky déle. V případě 171 se ale bude jednat o dlouhodobý stav, protože žádná modernizace 171 se v dohledné době neplánuje. Místo toho se bude mnoho dalších let řešit, jestli tunel, kudy tunel, co s úrovnovými přejezdy, a 171 se bude vesele rozpadat.

Podle mě měla být trat 171 modernizována už před 10 lety, než byla posílena příměstská i dálková doprava.
Klidně beze jakýchkoliv přeložek a napřímení i bez zrušení úrovnových přejezdů v obytné zástavbě. Sice by se tratová rychlost moc nezvedla, ale na dlouhou dobu by bylo vystaráno i kdyby se tunel ukázal jako finančně neúnosný
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13600
Registrován: 10-2004
Bram: Koridor do Ústí nad Labem znamenal nárůst v dálkové dopravě o více než 300% (údaj z nějaké oficiální prezentace z internetu). Kde se ti cestující vzali? Proč by neměl být nárůst tady? Co se týká potenciálu, tak o nějakých 60 kilometrů dál je téměř 100 tisícové město České Budějovice (větší než Ústí nad Labem), kde je potencíál zkrátit jízdní dobu ve srovnání stavu před modernizací skoro o hodinu. Tady nejde o nějaké pseudoargumenty, tady jde o zkušenosti prakticky ze všech významně zrychlených tratí.
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7476
Registrován: 4-2003
TU 134:V případě převedení EC z Vysočiny na Pardubice se ale jednalo o dočasný stav, kterému se navíc dalo zabránit, kdyby ty EC jezdily přes Vysočinu o dva roky déle.

To je horký kandidát na vtip roku? Současná jízdní doba Ex vlaků přes Českou Třebovou je nedosažitelná přes Havlíčkův Brod. Tam by se to ustálilo na nějakých dvou hodinách a 50 minutách v případě bezvýlukových stavů.
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:25:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 11-2014
Nepsal jsem o současném stavu, ale o situaci v roce 2000, kdy trat 010 byla rozkopaná, a do toho tam začaly jezdit EC z Prahy do Brna. Stejně tak se tenkrát nesmyslně cpaly vlaky na rozkopané 090 a 270, když se u některých nabízela možnost odklonu po jiné trati. A od prosince tohoto roku se nesmyslně zahustí doprava na 171 bez ohledu na stav trati.
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:27:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7477
Registrován: 4-2003
Orky:Koridor do Ústí nad Labem znamenal nárůst v dálkové dopravě o více než 300% (údaj z nějaké oficiální prezentace z internetu). Kde se ti cestující vzali? Proč by neměl být nárůst tady? Co se týká potenciálu, tak o nějakých 60 kilometrů dál je téměř 100 tisícové město České Budějovice (větší než Ústí nad Labem), kde je potencíál zkrátit jízdní dobu ve srovnání stavu před modernizací skoro o hodinu. Tady nejde o nějaké pseudoargumenty, tady jde o zkušenosti prakticky ze všech významně zrychlených tratí.

Vždyť jsi si na svojí otázku přeci sám odpověděl: Co se týká potenciálu, tak o nějakých 60 kilometrů dál je téměř 100 tisícové město České Budějovice (větší než Ústí nad Labem)

Ovšem evidentně svojí odpověď nechápeš: Stotisícové Ústí nad Labem je na místě třicetitisícového Tábora a v tom je ten zakopaný pes. Lidé jsou ochotni dojíždět denně vlakem zhruba JEDNU hodinu, nikoliv DVĚ hodiny a Tábor sám o sobě je malý zdroj cestujících.

Hele, je fakt nemožné si nevšimnout v případě vlaků jedoucích z Prahy do Pardubic a dále, že v Pardubicích mnoho lidí vystoupí, možná odhadem tak polovina? To jsem si toho všimnul dosud jen já???
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11228
Registrován: 5-2004
Pardon, já si to smotal s S7. Ex7 jezdí tam co S9...
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7478
Registrován: 4-2003
TU 134:Nepsal jsem o současném stavu, ale o situaci v roce 2000, kdy trat 010 byla rozkopaná, a do toho tam začaly jezdit EC z Prahy do Brna.

Tak by k přesunu vlaků došlo třeba jen o dva tři roky později, ale prostě by k němu došlo.

Stejně tak se tenkrát nesmyslně cpaly vlaky na rozkopané 090 a 270, když se u některých nabízela možnost odklonu po jiné trati.

Trať 090 nemá odpovídající ekvivalent. Obdobně trať 270 nemá taktéž žádný odpovídající ekvivalent pro možnost odklonu. Nějak tedy nechápu, co tím básník chtěl říci [crazy].

Ty vlaky se tam smysluplně cpaly proto, protože těch vlaků tam jezdilo neskutečně málo a neodpovídalo to potenciálu, které ty trati i v rozkopané podobě měly. Stav, kdy lidem lezou prdele z plných vlaků jen proto, aby nádražníci měli klid na výluky, byl neakceptovatelný.
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 11-2014
K přesunu by o dva roky později, ale to už byl koridor na 010 hotov.

V případě 090 se nabízel ekvivalent odklonu po 110,120 pro vlaky z Prahy do severozápadních čech, v případě 270 ekvivalent odklonu po 280 pro vlaky z Prahy na Slovensko
Úterý, 15. srpna 2017 - 10:55:26  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72548
Registrován: 4-2003
Bram:
"Ach jo, tohle snad ani není možné [crazy]. Co by tam jako mělo jezdit? Zásadně kupátkové Bmz, aby byl pan Záruba dostatečně spokojen a měl vždy celé šestimístné kupé jen pro sebe?"
To jako že ta sračka Bdpee je vůz pro dálkovou dopravu?!? [crazy] Pro cestu do dvou hodin (třeba z Budějc do Prahy) budiž, ale třeba do Budapešti je to už dost mimo (podobně do Lince). [wink]
Ostatně lidi na představku pravidelně nesedí asi jen tak, i když pár míst k sezení se po vagoně ještě najde.

Bram:
"celkový počet cestujících buď nestoupl vůbec, nebo stoupl jen minimálně. Přičemž si tu dotyční obhájci nechtějí připustit velmi omezené zdroje cestujících - nejkřiklavější případ je Tábor, který oproti Plzni, která po dokončení tunelu bude od Prahy stejně daleko jak kilometricky, tak i časově, je pětkrát (!!!) menší."
Že počet cestujících (nebo ujetých vlkm) stoupl minimálně je napsaný kde? Nebo je to jen zbožný přání, protože to tak prostě musí bejt? Počet cestujících roste na jih i na sever od Budějc, a to výrazně. Bez zavedení Ex by to asi nadále nějak rostlo na jih, na Prahu by pokračoval trend postupného chcípání, kdy soupravy od Budějc po Soběslav až na pár výjimek převážely vzduch.
Souhlasím, že ta sídla třeba proti Plzni nejsou kdejak velká, ale jednak na Budějce vlakem před zavedením Ex nejezdil skoro nikdo (skoro už ani ty studenti, co jsou jinde posledními cestujícími), jednak silnice na Budějce nadále stojí za hovno a prodloužení dálnice v bezproblémovém úseku na tom změní úplný prd (to se snad dřív i SuDovo a SoDo dřív postaví než dálnice přes Sibiř a Sázavu).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 15. srpna 2017 - 11:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2573
Registrován: 5-2002
Orky: Sants: Pokud by byla požádována celková efektivita osobní dopravy, tak jezdí zhruba 5% současných výkonů (bez ohledu na druh dopravy).

To si myslím, že je ještě dost přehnané. :-( Asi bych okometricky souhlasil s tím, že zhruba takový podíl je dnes "dostatečně naplněn vzhledem k nákladům", ale nezapomeňme, že:
1) Taková spojení bez celé sítě se stanou přísně jednoúčelnými, takže z nich zmizí zase část lidí, která by někam dál/odněkud přestupovala apod., popř. kterým již nebudou vyhovovat (výrazněji) prodloužené intervaly např. v sedle
2) Stoupnou jednotkové náklady provozu, protože se bude spousta nákladů z pohledu kilometrického fixních rozpočítávat mezi mnohem méně dopravního výkonu a navíc i ten bude v průměru dražší v kilometrických vícenákladech, protože se podstatně změní poměr 471/380+vozy vs. "810/814".
3) Reálná úspora na infrastruktuře (té, která by zbyla) bude malá, takže opět budeme rozpočítávat mezi méně výkonu => dříve či později růst poplatků za DC.


Bram: velmi omezené zdroje cestujících - nejkřiklavější případ je Tábor, který oproti Plzni, která po dokončení tunelu bude od Prahy stejně daleko jak kilometricky, tak i časově, je pětkrát (!!!) menší
No právě. A jak známo, menší města mají vyšší poměr vyjížďky. Takže v samotné relaci (ne úseku!) PL - Praha bych čekal hrubým odhadem asi tak dvojnásobek, možná trojnásobek lidí, než TA-Praha. Jenže IV. koridor (po SuVo) bude vůči neexistující D3 mnohem konkurenceschopnější, než proti dávno hotové D5, pro kterou se navíc pomalu chystá přivaděč až na MO, ale i bez něj je radiální zaústění v Praze solidní (srov. budoucí D3 a Vídeňskou). Navíc R17 z pohledu TA - Praha ještě jakž takž tvoří proklad (2 dodatečná zastavení, perspektivně možná i jenom jedno budou-li nějaké Sp, dočasně to bohužel sráží vozový park), takže lze ve špičce mluvit o "zhruba půlhodinovém" intervalu, z pohledu Plzně už to tak nebude, resp. ten rozdíl JD bude výraznější.
Tedy, z toho dvoj až trojnásobku si vlak do Plzně ukousne podstatně méně, než z Tábora. Takže počty železničních cestujících v dané relaci by mohly být tak v poměru 2:1 až 3:2 pro Plzeň, odhadem. K tomu ty Budějovice (vzdálenější, proto menší počty, ale opět vyšší podíl) versus ještě vzdálenější DO/CH.
Čili jo, západočeský směr bude ve výsledku silnější, ale o nějaké rozumné desítky procent, rozhodně ne násobně, aby byla zavádění Ex na jih blbost. A pokud jsem dobře zachytil, že je to za nějakých řádově 100 mega nebo tak nějak ročně, tak je to jeden z nejlepších obchodů z pohledu nákladů a souvisejícího nárůstu konkurenceschopnosti v objednávce MD vůbec. Jen by se měl trochu víc rozjezdit ten Krumlov a mrzutá je situace, kdy dálkovka a regio na 196 tvoří sice "tak nějak dvouhodinu", ale napůl s přestupem.

lze říci, že linka Ex Praha - ČB vytáhla lidi z rychlíků a celkový počet cestujících buď nestoupl vůbec, nebo stoupl jen minimálně
Říci to jistě lze, ale taky lze říci, že je to ničím nedoložené tvrzení (navíc velmi brzy po zavedení).

Ovšem evidentně svojí odpověď nechápeš: Stotisícové Ústí nad Labem je na místě třicetitisícového Tábora a v tom je ten zakopaný pes. Lidé jsou ochotni dojíždět denně vlakem zhruba JEDNU hodinu, nikoliv DVĚ hodiny a Tábor sám o sobě je malý zdroj cestujících.
To je tak, když se někdo vyjadřuje k tomu, čemu nerozumí. [happy]

Hele, je fakt nemožné si nevšimnout v případě vlaků jedoucích z Prahy do Pardubic a dále, že v Pardubicích mnoho lidí vystoupí, možná odhadem tak polovina? To jsem si toho všimnul dosud jen já???
No, a taky jich spousta zase nastoupí. Dojížďka TA - CB taky existuje. Hele co furt řešíte? To bydlíte v Benešově a štvou vás béčka nebo co? To bych byl aspoň schopen pochopit, byť jako argument proti Ex je to hodně slabé, ale tyto exhibice furt dokola...
Úterý, 15. srpna 2017 - 11:16:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 1-2014
Bram:
"lze říci, že linka Ex Praha - ČB vytáhla lidi z rychlíků a celkový počet cestujících buď nestoupl vůbec, nebo stoupl jen minimálně"

Jestli to nebude spíš o tom, že zde chyběla až doposud nabídka expresního spojení, konkurence schopného IAD.
Jel jsem v červenci na vodu a jel Ex z Prahy do Rybníka, který byl úplně plný,zpět pak z Vášou z Č.Krumlova a ten Ex byl také slušně obsazen.Velká část cestujících nastupovala v Táboře.
Takže za mně expresy[ok]
Úterý, 15. srpna 2017 - 11:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 12-2007
Bram: Cestujících za Prahy do Tábora a zpět je v expresech a rychlících dost. Vlaky jsou plné, obsazenost sedaček bývá více než 50%. Pokud se týká zastavování expresů v Táboře, jistě Tábor je menší než Plzeň, dle sčítání lidu z roku 2011 měla Plzeň 169 688 obyvatel, zatímco Tábor jen 35 198, ale k tomu je nutno připočítat také obyvatele Sezimova Ústí (7 349 obyvatel) a Plané nad Lužnicí (3 773 obyvatel), které tvoří jednu dopravně propojenou aglomeraci. Takže počet lidí v aglomeraci přesahuje jednu čtvrtinu obyvatel Plzně. A Tábor je logickým místem pro zastavování expresů, je zhruba na polovině cesty mezi Prahou a Českými Budějovicemi a má historické centrum.
Úterý, 15. srpna 2017 - 12:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7481
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:To je tak, když se někdo vyjadřuje k tomu, čemu nerozumí.

Jsem rád, že jsi se odhalil [biggrin].

Ale ono to není tak těžké, protože když Záruba tvrdí, že tráva je červená, tak asi všem je jasné, že plácá nesmysly [proud].

No, a taky jich spousta zase nastoupí. Dojížďka TA - CB taky existuje. Hele co furt řešíte? To bydlíte v Benešově a štvou vás béčka nebo co? To bych byl aspoň schopen pochopit, byť jako argument proti Ex je to hodně slabé, ale tyto exhibice furt dokola...

Občas se ozvat a upozornit na zjevné nesmysly je potřeba, jejich ideoví tvůrci obhajují velmi zarputile a nepřipustí si svůj omyl. Jinak tu zase budeme oblažováni linkou Ex Brno - Pardubice - Hradec Králové [biggrin].
Úterý, 15. srpna 2017 - 13:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2574
Registrován: 5-2002
Bram: Jinak tu zase budeme oblažováni linkou Ex Brno - Pardubice - Hradec Králové

Je to sice mimo aktuální téma, ale jak říkáte, Občas se ozvat a upozornit na zjevné nesmysly je potřeba, jejich ideoví tvůrci obhajují velmi zarputile a nepřipustí si svůj omyl. Takže: V situaci, kdy frekvence Praha - Brno a přech pojede jinudy, to bude naprosto logický krok.
Úterý, 15. srpna 2017 - 13:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 7-2017
Na idnesu byla debata s Jančurou a šéfem LEO Expresu. Nepadlo nic převratného, ale kdyby se chtěl někdo podívat...

http://ekonomika.idnes.cz/leo-express-regiojet-online-rohovor-rad im-jancura-fs8-/eko-doprava.aspx?c=A170815_100032_eko-doprava_rts
Úterý, 15. srpna 2017 - 13:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2017
Bram: inak tu zase budeme oblažováni linkou Ex Brno - Pardubice - Hradec Králové

Dobrý nápad, akorát bych ty expresy vedl přes Týniště namísto Pardubic [biggrin][lol]

A teď vážně: on to někdo navrhoval ? Někomu nestačí dostat se EC-čkem z Brna do Pardubic a poté přípojem do Hradce ? Tak to má smůlu, většině lidí to stačí. [happy]
Úterý, 15. srpna 2017 - 14:15:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7712
Registrován: 5-2007
Z_F_J: No teraz je to nezmysel, to je pravda. Ale v okamihu dostavania VRT Praha-Brno to už zas až taký nezmysel nebude, skôr naopak. Akurát skôr než Ex linka by to mala byť R(x) linka (interval 60 min, zastávky Blansko, Skalice, Letovice, Svitavy, Třebová, Ústí, Choceň, jediná vyššia vrstva na 260). Jediný prípad, kedy by malo zmysel uvažovať o Ex vrstve na 260 po dostavaní VRT Praha-Brno by bol ten, keby v medzičase postavili D43.
Wokodobe
Úterý, 15. srpna 2017 - 14:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 11-2006
K tomu pak expresy z Prahy do Chrudimi po ostřešanské spojce. [jidlo]
Racek
Úterý, 15. srpna 2017 - 14:39:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 5-2004
Z_F_J:
"Někomu nestačí dostat se EC-čkem z Brna do Pardubic a poté přípojem do Hradce ? ... [happy]"
Bavíme se o době, kdy to EC-čko z Brna do Prahy pojede přes Vysočinu (a nebude tam stavět). Pak nebude toto řešení příliš použitelné [wink]
Úterý, 15. srpna 2017 - 16:10:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11229
Registrován: 5-2004
No jeste by ty rx mohly jet stridave kolecko pres tyniste...

A az bude vrt tak porad bude vatsi frekvence z nacestnejch stanic z pardubic na prahu nez hradec. To je podobna kravina jako udelat r z usti pres kolin na havlbrod s tim ze na prahu se bude v koline presedat.
Úterý, 15. srpna 2017 - 16:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7716
Registrován: 5-2007
Petr_vlček: No vzhľadom k tomu, že ešte z Letovic bude lepšie vyraziť do Brna na VRTku by som bol v tomto vyjadrení opatrný.
Úterý, 15. srpna 2017 - 17:09:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2575
Registrován: 5-2002
Upozorňuji, že já výslovně psal o Ex, ne o R. Ty samozřejmě i nadále do Prahy, protože na frekvenci typu Praha - UO / SY žádná VRT nic nezmění.
Směr Olomouc pak v principu podobně, byť bude potřeba část rychlých vlaků nechat pro frekvenci Praha - Zábřeh (SU). Předpokládám, že reálně z tohoto důvodu Ex Praha - Olomouc cca 1x za hodinu zůstanou, byť mezi ZnM a OL možná pojedou "pomalu". Cca 1x za hodinu pak Ex (odněkud -) OL - nic - Pardubice - HK. Veškeré R z 010 do Svitav (či Letohradu).
Úterý, 15. srpna 2017 - 18:11:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11230
Registrován: 5-2004
To je príma že než bude VRT tak já budu nejen prdět do hlíny ale budu dávno zkompostovanej a rostlinstvem jako cenná živina spotřebovanej[lol]
Úterý, 15. srpna 2017 - 18:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 2-2017
to Bram: Jízdní doba EC přes Vysočinu by byla konkurenceschopná současné jízdní době přes Pardubice, pokud by se nalily stejné peníze do této trati 230/250. Aktuálně dochází k její celkové rekonstrukci na standardizovanou Vmax 160 km/h, takže doufám, že se tam časem nějaké mezistátní vlaky z přeplněné 010 přesunou. :-)
Úterý, 15. srpna 2017 - 20:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 11-2009
shanyiz: na vysočinské by se hlavně využila Pendolina či jiná klopidla (až bude po rekonstrukci).
Úterý, 15. srpna 2017 - 21:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7485
Registrován: 4-2003
shanyiz:Jízdní doba EC přes Vysočinu by byla konkurenceschopná současné jízdní době přes Pardubice, pokud by se nalily stejné peníze do této trati 230/250.

No to určitě [crazy].
Úterý, 15. srpna 2017 - 21:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2576
Registrován: 5-2002
Pendolino přes HB do Brna dosáhne po rekonstrukci 230/250 +/- jednotky minut stejných časů, jako EC v klasice přes Pardubice. Takže tudy asi cesta nepovede. Leda by nějakdo chtěl "vyzobávat" třeba relace jako Libeň - KrPole ve špičce apod.
Osobně jsem názoru, že by v tomto případě spíš bylo rozumné kultivovat R9, než honit rychlostní rekordy. Klidně ovšem na ty systémové rychlíky dát i ta klopidla. Takové rozumné maximum (před VRT) by podle mě bylo, kdyby:
1) v StČ vznikly Sp Praha - Čáslav a (některé) pokračovaly jako Os do Světlé
2) v JmK/VYS se přešlo na pásmový provoz v regionálce, tj. od Brna po Tišnov rychle, dál zastávkově po Žďár
3) za těchto předpokladů by R9 asi mohla stavět jen Praha hl.n. - Libeň - Kolín - Světlá - HB - Přiby - ZR - KrPole - Brno, tj. obsloužit střední část své trasy a pak rychle vše odvézt do příslušné spádové metropole (včetně příslušného kapacitního dimenzování, bez "problému KH"). ZrOs resp. Sp by byly solidně rychlé pro Křižanov i onu Čáslav. A oproti případnému EC přes Vysočinu už by tam byla navíc tak 2-3 zastavení, což i pro ty lidi Praha - Brno, kterým by výrazněji než hl.n. vyhovovalo KrPole (či Libeň), byla adekvátní nabídka.
Středa, 16. srpna 2017 - 15:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 2-2017
to Tomáš Záruba: ad 2) zastávkově po Křižanov na přestup do Os Velké Meziříčí - Žďár nad Sázavou (- Havl. Brod).
Středa, 16. srpna 2017 - 18:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 11-2009
Paul2no: mně spíš jen tak napadlo (pozor - šotonápad), že by nemuselo být marné od ČD nasadit Pendolino na ten jeden pár rychlíků Jihlava - Praha. Za kolik by to mohlo ujet?
Středa, 16. srpna 2017 - 19:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2577
Registrován: 5-2002
Shanyiz - jo a nebo tak. Soustředil jsem se zkrátka příliš na popis segmentování hlavní tratě. [happy]
Středa, 16. srpna 2017 - 21:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 693
Registrován: 7-2006
Tušíte někdo, dostane-li se někdy v daleké budoucnosti nějaká kvalitnější vozba na R11? Nedávno se můj syn podivoval, že nemůže na záchod ve stanici, když tuto "vymoženost" má již většina vozů příměstské dopravy..
Nebo třeba wi-fi... ("jaký to troufalý dotaz!" [lol])
Středa, 16. srpna 2017 - 22:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 8-2010
ad Baile_atha:
Tušíte někdo, dostane-li se někdy v daleké budoucnosti nějaká kvalitnější vozba na R11 ?
Linka R11 - z pohledu otevírání trhu dálkové dopravy (notifikace 04/2017) - je ve skutečnosti "rozlomená" na dvě samostatná soutěžní ramena, a to:
- R11A Plzeň - České Budějovice (2026)
- R11B Brno - Jihlava - České Budějovice (2027)
Poznámka: V závorkách rok, kdy se bude linka soutěžit
Další linky viz obrázek níže:

Zdroj: Týdeník Železničář, 13/2018

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Středa, 16. srpna 2017 - 22:41:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2017
K Ex6/R16 od nového GVD: Oproti loňsku mi přijde, že jsou rychlíky plnější a nárůst pokračuje, pokud to ustojí 171 ([crazy]), tak si to cestující najde, o tom bych nepochyboval, Wi-Fi tomu taky pomůže. Navíc se budou moci u GVD 2018/2019 Exy prodat heslem „o cca 10 minut rychleji“, u SC dokonce možná „za hodinu v Praze“ (s klopením na knop by ta JD vyjít mohla, ne? [uhoh]).

Někdo tu psal o vázání osobáků z okolních tratí v Berouně na Os: U Rx je pevně daný konstrukční bod grafikonu X:30 v Rokycanech, takže se s nimi nehne, proč tedy v Berouně budou vázat na Os?

P_R_A:
Jinak u té R11A by mohla pomoci plánovaná modernizace trati 190 (mimochodem, ještě mi od SŽDC pořád nic nepřišlo, až přijde, pošlu SP [happy]...).



PS: Ten železničář z budoucnosti je zajímavý [andel]
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 06:41:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11235
Registrován: 5-2004
Protoze rx pojedou z berouna o 16 minut pozdejc nez dnes a osobaky o 18, takze se trefej temer presne do casu dnesniho rx. Ja videl navrh rx v x.17 beroun a tusim y.01 praha hl.

Na 171 to vedlo k posun taktu o asi ctvrt hodiny. To aby si nikdo nezvykal v kolik to jede.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 07:51:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 694
Registrován: 7-2006
Paul_red_adair: děkuji moc za dokument. Nicméně předpkokládám, že to znamená, že se současnou společností, co má sídlo na nábřeží, žádné kvalitativní skoky nemáme očekávat?
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:03:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 8-2010
ad Baile_atha:
Nicméně předpkokládám, že to znamená, že se současnou společností, co má sídlo na nábřeží, žádné kvalitativní skoky nemáme očekávat?
Jako naděje umírá poslední, ale jako není kde (bohužel) asi moc kde brát - pro ČD je už pouhé nasazení vozu řady Bbdgmee236 na tamější rychlíky po letech celkem úspěch (klima, vozíčkáři, zásuvky...) a pořád jsou v JmK prioritnější linky - třeba R8 (Brno - Bohumín - soutěž v roce 2028) nebo R9 (Praha - Havlíčkův Brod - Brno) - soutěž v roce 2022 - tam taky ty nasazované "špalkáče" typu Bee a B nejsou už dneska žádný zázrak...[sad][sad]. Osobně doufám, že aspoň ta R9-ka se za těch 5 let, až se bude soutěžit zlepší v té "rychlíkovce" (= Vectron + Astry nebo soupravy Leo) a v "osobce" tady snad budou jezdit RegioPanteři, když si Jmk "pohlídá" dotace z OPD II...[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1649
Registrován: 4-2003
u navrhované R16 mi naprosto tragický přijdou navržený jízdní doby mezi Plzní a Prahou - vlak, který to dnes se zvládá mezi Plzní a Prahou za 95 minut (Rx751 nebo 771) to bude od nového GVD jezdit se stejnými zastávkami za 107 minut! Obzvlášť nerozumím natažení jízdních dob mezi Plzní a Zdicema až o tři minuty mezi jednotlivými zastávkami, když na tomhle úseku je celkem hotovo. Určité natažení jízdních dob bych pochopil jen u úseku Zdice - Praha kvůli celkové rozkopanosti. Takhle je hodnota linky R16 od počátku dost devalvovaná pro lidi jedoucí od Klatov na Prahu, tyto jízdní doby jsou návrat do dob páry a dieslů [ko]
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 09:23:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6214
Registrován: 5-2002
A už dneska rychlíky docela krátí, 10 minut bez problémů... Echt komedie to potom bude až se během platnosti JŘ dokončí tunel... [happy]
Jirka67
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 09:39:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 7-2011
No, jen aby tam na R16 z/do Železné Rudy nakonec ty Brejlovci nejezdily, aby se nemuselo v Klatovech přepřahat [proud] Prostě si vlak v Rokycanech nebo Hořovicích (nebo jinde) pár minut pěkně odpočine, postojí a cestující na trase Praha - Plzeň budou vědět, že s Rx jezdit nemají, že musí Ex, že Rx pořád stojí. Tak holt Rx budou jezdit rok volnější (většina Ro, Hoř, Be), Zdice a Kařez to moc s obsazeností nevytrhnou. No a od r. 2019 třeba bude důvod ke škrtání Rx kvůli neobsazenosti a výsledkem bude, že Rokycany a Hořovice co měly spousty let hodinové přímé spojení s Prahou, tak třeba to v budoucnu bude jen 2h takt [angry] . Ale snad to tak černé nebude.

Tragické mi přijde chybějící Rx v 9:30 do Prahy (pro obyvatele Rokycan a Hořovic) a z Prahy chybějící Rx ve 20:01. Anebo alespoň kdyby místo "nesmyslného" Ex 20:30 jel Rx třeba ve 22:01 (když to ve 20:01 údajně nestihne kvůli obratu).
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 09:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2017
H_k: je to zatím jen návrh uvidíme jak bude vypadat finální verze JŘ.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 09:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7499
Registrován: 4-2003
Suri:u navrhované R16 mi naprosto tragický přijdou navržený jízdní doby mezi Plzní a Prahou - vlak, který to dnes se zvládá mezi Plzní a Prahou za 95 minut (Rx751 nebo 771) to bude od nového GVD jezdit se stejnými zastávkami za 107 minut! Obzvlášť nerozumím natažení jízdních dob mezi Plzní a Zdicema až o tři minuty mezi jednotlivými zastávkami, když na tomhle úseku je celkem hotovo. Určité natažení jízdních dob bych pochopil jen u úseku Zdice - Praha kvůli celkové rozkopanosti. Takhle je hodnota linky R16 od počátku dost devalvovaná pro lidi jedoucí od Klatov na Prahu, tyto jízdní doby jsou návrat do dob páry a dieslů

Já to také nechápu. Vliv rozkopaného Berouna by neměl být rozhodně tak devastující, aby bylo vůbec nutné prodlužovat jízdní doby u Rx z 95 minut na 107 minut. To je jako kdyby někdo chtěl dokázat, že zavedené Ex vlaky jsou nutností, aby někdo vůbec vlak mezi Prahou a Plzní využíval [crazy].

Přitom v tomto případě považuji do budoucna vlaky Ex jako potřebnou záležitost, aby mne někdo nenapadal jako zase jako zapřisáhlého anti Ex diskutéra. V tomto případě jsem ale považoval za vhodné, aby Ex byly zavedeny až po dokončení tunelu, do té doby by spíš bylo nejrozumnější to tu zbytečně vlaky Ex nedestabilizovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:18:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 4-2003
a cestující na trase Praha - Plzeň budou vědět, že s Rx jezdit nemají, že musí Ex, že Rx pořád stojí

u úsekové frekvence mezi Prahou a Plzní to až zas takový problém není, ale ty Rx budou sloužit i pro spojení Prahy s Klatovskem a Šumavou a tam už je těch +12 minut dost - to co získám tím , že nebudu čumákovat v Plzni, tak se zas prošustruje mezi Plzní a Prahou. Přitom právě spojení Klatovska a Prahy by šlo mixem zkrácení pobytu v Plzni, alespoň zachováním stávajích jízdních dob mezi Prahou a Plzní a zavedením dvojhodinového taktu skvěle marketingově prodat.

No, jen aby tam na R16 z/do Železné Rudy nakonec ty Brejlovci nejezdily, aby se nemuselo v Klatovech přepřahat

Přepřahat se v Klatovech bude, i kdyby to bylo z brejlovce na brejlovce. Kvůli přepřahu v Klatovech totiž POVED zas nemůže nebo nechce udělat návaznosti od Domažlic na Železnou Rudu v Janovicích a ponechá tam zřejmě ten párminutový celodenní systémový nepřípoj, protože vytvoření přípoje by znamenalo pro jeden z vlaků z t183 v Janovicích mít 4 minutový pobyt. To je podle POVED neakceptovatelné právě vzhledem k přepřahu/přestupu a nemalému pobytu v Klatovech a nelze tedy akceptovat, aby cestující v majoritním směru byli dále zdržováni případnou minoritní frekvencí.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:23:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6086
Registrován: 8-2007
Baile_atha:
Nicméně předpkokládám, že to znamená, že se současnou společností, co má sídlo na nábřeží, žádné kvalitativní skoky nemáme očekávat?


S jinou to také nemusí být nějaké terno.Konkrétně rychlíky Most-Plzeň začala vozit jiná společnost,leč kvalitativní skok v kvalitě vozidel se nekoná.Náhrada 842+954 za staré německé motoráky ř.628 je konzervace stavu.

Ale u linky Praha-Ústí- Cheb by mělo od dalšího GVD dojít ke zlepšení vozového parku Rx i když soutěžit se má až na 13 let.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:28:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2017
Dotaz k Ex6/R16: Zázrak jménem Bdtee276 do tunelu bude moci?

Suri: POVED by těm přípoj rád, ale když není hrana... leda stát s motorem za [zadnice] Rx...

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 4-2003
Tantin27: už se to tu diskutovalo, že chybějící třetí nástupištní hrana v Janovicích není vůbec problém, je tam možný vjezd vlaku na obsazenou kolej - to by asi znamenalo právě ten 4 minutový pobyt jednoho z vlaků t183, který je ale pro POVED neakceptovatelný a proto bude celodenní systémový nepřípoj a bude si to ujíždět cca o 4 minuty. Ono taky kdo by tím chtěl od Domažlic jezdit na Šumavu, že? Potěší to zvlášť o víkendu při té hustotě spojů na t185
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:40:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6216
Registrován: 5-2002
leda stát s motorem za [zadnice] Rx...

Nebo přijet před a uklidit se na kolej bez perónu... Co je za problém?
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:44:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1774
Registrován: 8-2010
ad Apollo17:
S jinou to také nemusí být nějaké terno
Tak to "terno" je závislé na tom, co si objednatel vysoutěží a jak si nastaví požadavky/podmínky na vozidla...[wink]

Nicméně jsem ještě neviděl objednatele, který by si v podmínkách stanovil, že vozidlo chce zásadně bariérové, na uzavřené WC z vysoka kašle, zásuvky na elektriku, že mají být v baráku a ne ve vlaku, a že bezdrátová síť (= Wifi) je plně postačující televizní anténa někde na baráku a stačí úplně ČT1, 2, Nova a Prima...[lol][lol]

A že jízdní řád nemusí existovat a když vozidlo z technických důvodů nedojede, že se nic neděje, tím naopak lépe a že vlastně Češi milují staré rozpadající se vlaky, takže dosavadní 842+954 ČD představuje soudobou technickou špičku roku 2017 a není vlastně na to potřeba dalších 100 let nic měnit, úplně stačí, když to po dalších 50 letech svojí vlastní silou dojede do sběrného dvora, kde se to rovnou sešrotuje pod lisem....[biggrin][biggrin][biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
George_couser
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 13:24:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4663
Registrován: 9-2006
Zázrak jménem Bdtee276 do tunelu bude moci?

Zázrak má být nahrazen Bmz.
Jirka67
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 14:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 144
Registrován: 7-2011
Bmz na Klatováky? To spíš bych viděl na Bdpee nebo něco velkoprostorového. Ono těch souprav na Klatovy asi bude potřeba docela dost. Kromě dopolední mezery budou jezdit po 1h (některé sice jen do Plzně, ale jiné zase až do Ž.Rudy). Jsem zvědav, kde na to vezmou vozy a k tomu lokomotivy.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 14:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 4-2012
Bdtee na Klatovacich pro pristi GVD zustanou...
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 14:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6088
Registrován: 8-2007
PRA: Češi milují staré rozpadající se vlaky

Zřejmě ano.Skoro všichni soukromníci(kromě Leo ex) provozují staré vlaky.Od Jančury,přes Ariwu,GW Train( ti jezdí s dotacema trať Most-Plzeň,taktéž na šumavské lokálky budou používat několik desetiletí staré německé motoráky a několik 810).

Ono je to také o penězích.Fungl nové vlaky vyžadují větší finance.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 15:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 9-2003
Apollo_17: Rozdíl nezi modrou společností a těmi ostatním je v tom "rozpadající se". Navíc, kdyby modrá společnost nemlěa téíměř neomezený a výlučný přístup k "Fördergelder", tak by se taky nechlubila moderním vozidlovým parkem.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 15:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 8-2010
ad Apollo17:
Vy to berete jen podle roku výroby, ale že se kompletně zmodernizoval interiér, udělalo vakuový WC, dosadily zásuvky a vozidlo je třeba částečně nízkopodlažní Vás už asi moc nezajímá, co ?..[sad]...

Nebo snad ta vozidla od Arrivy nebo GW Train jezdí v původním provedení ? Podle tohoto se vlak modernizoval. Ani vlak GW Trainu není ten původní.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 16:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 8-2017
Původní není ani ta 842, natož pak 954, která má všechno to, co píšete, jen místo nízkopodlažnosti plošinu.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 16:57:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6217
Registrován: 5-2002
Tak hlavně z toho reichu jsou trakčně lepší... Arriva pak podcenila akorát počet WC na dálkovku (Arriva má jedno, GW train dvě), a klimu, aspoň nějaký pokus o ní by být mohl, na lince na Slovensko na to lidi hodně nadávají...(Přesto to jezdí Arrivě vyprodané a užila by další jednotky, takhle v létě...)

A po Arrivu by to sneslo zvýšit maximálku, ne kvůli rychlosti samotné, ale spíš kvůli omezení předjíždění s jinými dálkovými vlaky.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 20:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 695
Registrován: 7-2006
Vůbec nejde o to, kdo vlaky provozuje, ale co objednatel požaduje. Pokud bude MD a kraje akceptovat to, co jim je nabízeno, tak se nic nezmění. Pokud bude argumentem nákladová sazba za km, tvrdím, že nikdo se už nezalamuje výpočtem dalších negativních externalit vlivem silné IAD.
George_couser
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 22:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4664
Registrován: 9-2006
Bdtee na Klatovacich pro pristi GVD zustanou...

Však taky tunel ještě není hotov. [proud]
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 22:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2017
George_couser: A jak se budou řešit Os? Syslografy tunelem normálně mohou? A kde se tolik Bmz sebere? Omlouvám se za blbé dotazy, ale nevím, kde najít odpověď. [sad]