Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 31. 03. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 31. 03. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 27. března 2017 - 15:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2483
Registrován: 5-2002
Nechic: Jasně, že na to každý má nějaký názor, já ostatně taky. Ale jde o to, zda se tím opravdu trefíte do většiny. Přitom na první pohled je všechno tak jasné...
Jojo, při vymýšlení JŘ jsou někdy víkendy ten nejhorší oříšek (když nemáte na byť řídký, ale celodenní takt), protože tam se není pořádně čeho chytit. Cílových skupin celá řada, všechny malé, všechny těžko uchopitelné, ty "viditelné" navíc bývají velmi sezónní a na počasí závislé, atd. A ještě k tomu máte linky, kde pro různé relace jste více nebo méně atraktivní pro různé cílové skupiny (ostatně asi i tady: jednodenňáků z Prahy bude mnohem méně a budou tvořit i mnohem menší podíl vůči týdenním rekreacím, než v případě Plzeňanů).
Pondělí, 27. března 2017 - 15:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7091
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:Tak a teď se ozvou jednak ti, co jedou sice ráno jak píšete, ale nevydrží/nechtějí to hnát až do večera "na vyježdění permanentky".

Což budou asi nejspíš lidi nejdál z Klatov, ale spíš ti, co jsou ubytováni přímo v místě. Silně pochybuji, že třeba někdo z Plzně pojede na desátou lyžovat a ve dvě to už zabalí. Na to je to docela dost daleko.

Tomáš Záruba:Zapomínáte na týdenní pobyty s "vyexpedováním" v pozdním dopoledni.

V případě rodin s dětmi je to jasné - ti pojedou autem a na vlak se vyprdnou. Ti ostatní, nejsou li to ti, o kterých se říká: Líná huba, holé neštěstí ......si v hotelu či v chatě zajistí, aby si tam mohli batohy nechat zamknout někde u recepce a odpoledne se pro ně po výletu vrátí. Nevím, co je na tom tak divného, praktikuje to tak hodně lidí, včetně mne. Situace se zpruzelým a neochotným personálem jsem už nezažil hodně dlouho [wink].

Takže je to přesně tak, jak píše Mladějov:Úloha jistě není triviální..ale "řešení" ala ČD Český Krumlov s odjezdem ve 14h je úplně k ničemu. Ono není moc tratí, kde je zastávka pod sjezdovkou, kde dojedu až do centra horského střediska.

Přičemž bych dodal, že těch 14 hodin je nakonec k hownu i v tom Krumlově [sad].
Pondělí, 27. března 2017 - 16:09:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13389
Registrován: 10-2004
Ad Železná Ruda: Já se obávám, že když z dvouhodinového taktu pojedou 3 vybrané páry dál, tak to dopadne tak, že to nebude možné kloudně zoběhovat. Dopadne to tak, že klasa bude 3 hodiny čučet v Klatovech nebo v Železné Rudě a díry budou vyplňovat nějaké motoráky, které budou na koncích čučet podobně. Ve výsledku to dopadne tak, že klas bude potřeba stejně jako kdyby měly jezdit ve dvouhodině až do Železné Rudy a ještě k tomu budou potřeba motoráky a k tomu víc čet. taky předpokládám, že trasy těch klas vyjdou tak blbě, že budu potřebovat 2 brejlovce, které mezi ránem a odpolednem budou třeba 8 hodin čekat v Klatovech, aby pak zase oba udělaly jedno kolečko do Rudy a zpět.
Mladějov
Pondělí, 27. března 2017 - 16:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10004
Registrován: 3-2007
No já nevim..pokud se jede na sjezdovky jednodenně, tak opravdu nikdo nepojede na 4 hodiny na lyže nějakých 50-100-150 km.
Prostě se jezdí do odpo, když je hlad a bolí nohy, tak se udělá hodinová pauza na oběd okolo 13-14h a pak se to dorazí a domů.

Já pořád nerozumím tomu, proč má někdo potřebu nutit lidem nějaké příjezdy před polednem a odjezdy po poledni, protože to tak vyjde "do taktu", do oběhu, něco se ušetří.
Lidi hlasujou nohama, takže pak pojedou jinak.

Nic, za mne dnes dosti diskuse o ŽR a rekreačních vlacích.
Pondělí, 27. března 2017 - 16:20:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2484
Registrován: 5-2002
Mladějov:
Já si pořád myslím, že vlaky by měly být především pro lidi
Copak, to jistě. Ale kdo jsou ti "lidi"? Resp. pro které z nich?

"řešení" ala ČD Český Krumlov s odjezdem ve 14h je úplně k ničemu
Úplně je možná silné slovo, ale ano, ten vlak je reálně použitelný jednosměrně. Takže to vlastně Jančurovi spíš pomáhá, že se otupí koncentrovaná ranní špička v těch busech, ale zpět se to postupně odvozí reálně jimi, a lidi na tom vydělají jednu cestu s kopce od nádraží bez návratu nahoru. :-)
Nicméně právě proto mám radost z toho šumavského prodloužení - odtamtud je to v poledne, to jest odveze to týdenní rekreanty. A plus mínus i přiveze (s tím, že "si dají věci a přijdou odpoledne") - ano, zde v menší míře, ale ráno je to zas plnější do toho Krumlova (a pro "týdeňáky tam" lépe vyhoví Arriva nebo řekněme přestup na něčem ještě pozdějším).

No, abych to filozofické okénko také někam zamířil: Já chápu, že v době s mnohem delší cestovní dobou a s perspektivou mnohaletých výluk, navíc v době dráhy jako synonyma pro hnus a postupujícího obecného úbytku cestujících byla ze strany MD Šumava /podobně jako další "jednotlivé výstřely"/ obětována na oltář systému. A stejně tak chápu, že nyní, když je situace mnohem lepší, je snaha to zase obnovit, protože "systém" už existuje, osvědčil se a krom pár šotoušů už ho nikdo nezpochybňuje. Nevidím v tom rozpor nebo nějakou "vnitřní nelogiku" - ono se dost podstatně změnilo vnější prostředí.
Ale zároveň si říkám, jestli ta doba nenazrála spíš k prodloužení (sezónnímu) toho systému, než doplňování "náhodným výstřelem dle oběhových možností". Tedy konkrétně Rudu o které byla původní diskuse třeba jezdit jen přes léto a "echt zimu", ale (skoro) všechno. Mimo sezónu přestup do motorů, které v sezóně posílí (dalšími vlaky nebo třeba "jen" zesílením souprav) zase jiné linky. Nebo na Šumavě nechat jezdit krajské vlaky furt, a v sezóně přidat (skoro) komplet dvouhodinu prodloužených "nelineckých" Ex.

Protože zrovna rekreační poptávka je asi nejhůř odhadnutelná, má-li jít o nějakou výraznou přidanou hodnotu a tedy šanci oslovit lidi dosud (vlakem v daném směru) necestující. Napadá mě, že hezkým příkladem by mohli být třeba cyklisti na Mšeno. Dokud to nejelo přímo, taky to bylo podstatně slabší, takže to "nebylo potřeba"... Ale že by to podchytilo většinu z pohledu toho, že ta "chce jet jen v sobotu a právě v tyto časy", tak to bych řekl, že fakt ani omylem.


BRAM: V případě rodin s dětmi je to jasné - ti pojedou autem a na vlak se vyprdnou. Ti ostatní, nejsou li to ti, o kterých se říká: Líná huba, holé neštěstí ......si v hotelu či v chatě zajistí, aby si tam mohli batohy nechat zamknout někde u recepce a odpoledne se pro ně po výletu vrátí. Nevím, co je na tom tak divného, praktikuje to tak hodně lidí, včetně mne.

No, oni taky nemusí vždycky chtít. Třeba jim nejde o to, "využít dovolenou do mrtě", ale mít doma odpoledne ještě den na zotavenou, vybalení, nákup apod. Nebo naopak prvnín den se konečně pořádně vyspat a vyrazit až později dopoledne. A taky každý nemá to přání vždy stejné - dřív jsem třeba ty "túry i poslední den s batohy v úschovně" samozřejmě dělal, dnes už málo. Holt vývoj. [happy] A s těmi dětmi to tedy rozhodně nemohu potvrdit, ale to je taky o tom kdo to jak má. A naši malí si obvykle najdou nějakou věkově přiměřenou společnost na blbnutí i v tom vlaku, takže to asi nebude jen o tom, že já jsem holt šotouš a prosazuju své hobby na úkor týrání rodiny. ;-)
Pondělí, 27. března 2017 - 17:51:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10946
Registrován: 5-2004
"Třeba těm, kteří jezdí z Plzně a městech za ní"

Ovšem jedině do Prahy. Kamkoli mezi Prahu a Plzeň je to zhoršení a to jak od Domažlic tak Chebu. Přestup (nejistý vzhledem k milionu staveb a výluk + 171) a prodloužení jízdní doby.

O tom že v X.03 z Prahy plánovaný Rx ujede "všemu myslitelnýmu" (EC od Brna, R od Třebový i Havlbrodu) nemluvě. Dtto opačně s příjezdem X.57. Neboli opět ztráta existujících vazeb ve jménu nějakých nových - jakých?
Pondělí, 27. března 2017 - 18:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 11-2014
Orky:
U motoráků bude zase problém, že budou 2 hodiny tvrdnout v Zelezné rudě, nebo tam bude muset být ostrý obrat, což znamená přenášení zpoždění i mezi rychlíky. Myslím, že zůstanou zachovány 2 rychlíky z Prahy do Zelezné rudy asi z Prahy v 6 a 12 hodin a zpátky ve 12 a 18 hodin. Zbytek z Klatov do Zelezné Rudy motoráky navazující na ostatní R případně ještě o víkendu nějaký Sp Plzen - Zelezná ruda
Pondělí, 27. března 2017 - 19:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8622
Registrován: 6-2004
Ad Železná Ruda: Já se obávám, že když z dvouhodinového taktu pojedou 3 vybrané páry dál, tak to dopadne tak, že to nebude možné kloudně zoběhovat.

Je to prosté...Nic neměnit a nezávadět furt jakési "inovace"... vše tady už bylo, stačí návrat k propracovaným jř z před dvaceti let... přímáky v klasice, kam se podíváš... žádný takt a nesmysly typu přestupy s báglama z rychlíku kamsi do motoru?? Nebo jaké je zadání: uškrtit a uspořit a seškrtat a ??
Pondělí, 27. března 2017 - 19:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13390
Registrován: 10-2004
TU_134: Však jsem psal, že co se týká počtu soupravm tak je nejvýhodnější, aby se vytvořil společný koncept MD + Plzeňský kraj, a jezdilo prakticky všechno skrz Klatovy. Pokud by měly být v Alžbětíně bezpečné obraty, tak jsou pro příští GVD tyto možnosti hraniční možnosti:

1/ Všechno skrz Klatovy. To znamená +2 soupravy navíc oproti variantě se všemi rychlíky otočenými v Klatovech, jsou potřeba tři brejlovci a žádná motorová "jednotka".
2/ Všechny rychlíky ukončit v Klatovech a Rudu točit s motorákama. Nepotřebuju žádného brejlovce, ale pro bezpečný obrat jsou potřeba 3 motorové "jednotky"
3/ Kombinace obojího - tedy evidentní plán. V krajním případě se může stát, že budou potřeba +2 klasy a 3 motorové "jednotky".

Pro GVD 2019, kdy se zřejmě křižování posune z Valchy do Dobřan už by se mohlo přesunou další křižování z Janovic do Nýrska. Tím by se určitě jedna motorová "jednotka" ušetřila, u rychlíků by obrat za cca 20 minut v Alžbětíně byl dost hraniční. Pokud by byla vůle jej realizovat, pak by v případě takového obratu byla zapotřebí pouze 1 souprava v klase navíc oproti obratům v Klatovech a pouze 2 brejlovci.

Fany: Když se podíváš na starých JŘ, tak zjistíš, že těch přímáků v klasice jezdilo velmi málo, šlo řádově o 4 páry za den.
Pondělí, 27. března 2017 - 21:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6094
Registrován: 5-2002
Tím by se určitě jedna motorová "jednotka" ušetřila, u rychlíků by obrat za cca 20 minut v Alžbětíně byl dost hraniční.

Tak s tím by jednak pomohl řídící vůz, jednak sehnání silnějšího dieslu než brejlovce, trať už zas tak pomalá není... Obojí by asi bylo vhodné, pokud má taková linka jezdit dlouhodobě... Bohužel "objednávka" MD asi silně plave pokud se dostaneme na vozový park (ale hlavně že jim jde naflákat expresy.)
Pondělí, 27. března 2017 - 21:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 4-2003
H_k: Tak s tím by jednak pomohl řídící vůz

Jak moc by řídícímu vozu, dejme tomu syslovi, svědčilo přepřahání hnacího vozidla mezi elektrikou a dieselem? Nebylo by nakonec do budoucna opravdu nejlepší ty dráty natáhnout až na hranici a vozit od Prahy napřímo všechno celodenně v taktu a elektrických jednotkách na způsob interpantera
Pondělí, 27. března 2017 - 22:28:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6096
Registrován: 5-2002
Jak moc by řídícímu vozu, dejme tomu syslovi, svědčilo přepřahání hnacího vozidla mezi elektrikou a dieselem?

No řídící vůz nějaké naší garážové výroby by se po několika přepřazích asi rozkýchal, rozbrečel a rozbil - ale jinak to je snad jenom blbá technika a má fungovat... To jsem tu troubu ještě nerozhicoval k automatickým spřáhlům...[proud]
Pondělí, 27. března 2017 - 23:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2485
Registrován: 5-2002
Suri: Jistěže ano. Dokonce si dovolím odhadnout, že na úsporách času a náležitostí (provozních nákladů) by tomu i docela dobře mohla vyjít ekonomika. Pokud tam tedy nebude nějaký zakopaný pes typu, že vrcholový tunel by se musel celý "přerazit" nebo tak něco.
StarMaster
Úterý, 28. března 2017 - 00:31:24  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Akorát po pár bouřkách se naučí autem jezdit mezi ŽR a Klatovy i ti, co ještě jezdí vlakem, protože z hodinového zpoždění kvůli odstranění stromů z kolejí budou 4h na shánění NAD busů a ty budou jezdit 2 dny do opravy troleje. A takhle se to bude květen-září opakovat každý týden.

Klatovy-ŽR se drátovat absolutně nehodí.

A představa 4h jízda Pantherem z Prahy do Rudy je to poslední, na co nalákáte lidi. I ta stará béčka nabídnou více pohodlí než Panther. Ten interiér se ani u interpantheru fakt nehodí na 4h cestu.

Nemusíme tam nutně držet vláček s otvíracími okénky, ale proboha, nechme tam ty lidi jezdit pohodlně. Interpanther je na maximálně 2h jízdy, s velkým přimouřením oka na 2,5h, cokoli nad to je peklo.

(naštěstí nějaká drátizace do Rudy je dneska už jen špatný vtip)
Úterý, 28. března 2017 - 08:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7093
Registrován: 4-2003
Fany:Je to prosté...Nic neměnit a nezávadět furt jakési "inovace"... vše tady už bylo, stačí návrat k propracovaným jř z před dvaceti let... přímáky v klasice, kam se podíváš... žádný takt a nesmysly typu přestupy s báglama z rychlíku kamsi do motoru?? Nebo jaké je zadání: uškrtit a uspořit a seškrtat a ??

Ale Fany, Ty zas zlobíš. Prostuduj si ty propracované jízdní řády a zjistíš, že ten z roku 1997 se hodně podobá tomu z roku 1982. Stojí úplně za prd - přímých vlaků Plzeň - Železná Ruda jely tři až čtyři páry a vzhledem k jízdním dobám byly akceptovatelné tak dva páry, ostatní byl pěkný voser. Ten po osmé hodině z Plzně jsem několikrát využil. A abych ho stihnul, tak jsem jel někdy v šest z Prahy Smíchova. Jel jsem takhle s rodiči kempovat do Železné Rudy někdy v roce 1991 a několikrát jsem se tak svezl i sám. Nic moc, ale šlo to. O přímém vlaku Praha - Železná Ruda, který by nejezdil jen v některé GVD v A odpoledne (tj. zpravidla v pátek), jsem si mohl jen nechat zdát. Obdobně to bylo se zpátečním vlakem - ten jezdil (zase ale jen některé GVD, ale ve většině ano) jen v N a plus mínus odpovídá dnešnímu celodenně a celoročně jezdícímu vlaku Rx 779 Špičák.

Mne to tedy jako super nabídka rozhodně nepřipadalo, dneska je to pravidelné spojení, tak o dvacet minut rychlejší (z Železné Rudy do Plzně), než v těch Tebou opěvovaných dobách a to se stihne i přepřah v Klatovech.

Neměnil bych, jen bych současný stav se snažil zlepšit, což už se nakonec třeba i díky výrazně lepším vozům, než před pár lety, také i děje. Já jsem tedy s dnešním stavem celkem spojen, jen ta rychlost by mohla být vyšší [wink].
Úterý, 28. března 2017 - 09:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 5-2014
StarMaster: Jako že béčko je lepší vůz na delší trasy než Interpanter? Prosím, napište na GŘ ČD, ať vám ty pojízdné šroty (abychom si rozuměli, myslím tím béčka) poslali klidně všechny.
Nechic
Úterý, 28. března 2017 - 10:38:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2016
Registrován: 4-2010
U Železné Rudy mi vadí jen ta absence pozdně večerních spojů. Z druhé strany jim to jezdí do Alžbětína i z Alžbětína až do půl desáté a z ŽR do ČR jede posladní vlak v půl osmé. To v létě je ještě spousta světla a čas na tůru.
Majkl007
Úterý, 28. března 2017 - 10:51:22  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Jako že béčko je lepší vůz na delší trasy než Interpanter?"
Ano, já si to myslím také, na delší trasy je Béčko určitě pohodlnější. InterPantera jsem na delší trasu vyzkoušel jednou, z Brna do Kolína, a bolela mě z toho [zadnice] z tvrdých sedaček a oči z přesvětleného interiéru (bylo to večer, venku už byla tma). Takže IP jedině na krátké trasy, na ty delší se mu cíleně vyhýbám a radši si počkám na jiný vlak.
Pajas2
Úterý, 28. března 2017 - 10:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 738
Registrován: 10-2009
V IP jsou naopak pohodlné polohovatelné sedačky v 1. třídě. Tam jsem i po 140 km vystupoval bez následků. [happy]
Úterý, 28. března 2017 - 11:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 5-2014
Majkl007: Tak je pravda, že jsem tak daleko s ním nejel (naposledy Brno - Česká Třebová), nicméně mi nepřišlo, že bych se tam cítil jakkoliv nekomfortně. V podstatě jsem nepocítil rozdíl oproti Railjetu. Ale třeba by se to dostavilo časem, no.
Majkl007
Úterý, 28. března 2017 - 11:07:29  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"V IP jsou naopak pohodlné polohovatelné sedačky v 1. třídě."
Já jsem psal o sedačkách ve 2. třídě a ty rozhodně pohodlné nejsou. 1. třídu v IP jsem nezkoušel, to víte, jsem typický český kolenovrt... [biggrin]

"V podstatě jsem nepocítil rozdíl oproti Railjetu."
Ne? Tak z mého, samozřejmě čistě subjektivního pohledu, je to teda nebe a dudy. Railjet považuji naopak za to nejlepší, co u ČD jezdí, sedačky nesrovnatelně pohodlnější než v IP, i to osvětlení je daleko příjemnější . Takhle by podle mě měl vypadat každý moderní vlak, ne jako zmršenina typu InterPanter.
Úterý, 28. března 2017 - 11:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3161
Registrován: 5-2002
To jsem tu troubu ještě nerozhicoval k automatickým spřáhlům... Jako třeba, že by Praha - Klatovy jelo dvojdesiro, jedno by se v Klatovech odlepilo a na Rudu by jelo jen jedno?[proud] V období větší poptávky by mohla jet obě až na kopec. Naopak v sedle by stačilo jedno Desiro v celé trase. A nemusíme nic drátovat.[biggrin]
Možná by to bylo ekonomičtější a ekologičtější, než eso+klasy.
Ale vážně: podle mě je jen otázkou času, kdy někdo zatrhne tahání těžkých klas se žravým brejlovcem v čele, a to nejen do Železné Rudy.
StarMaster
Úterý, 28. března 2017 - 17:53:47  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
BoH
Vám přijde interpatnther pohodlný? Jak je tam všechno tvrdé, plastové, nohy si nedáte ani u okna výš, područka sklouzává a k tomu ten hluk od podvozku a kmitání na rovné trati, vedle kterého je i béčko luxus?

Nechci vám brát subjektivní dojem, ale než mě obviníte že jsem šotoušek co chce otvírací okénka na Šumavu, tak si mě znovu přečtěte a jasně píšu, že ty tam být nemusí. Klidně ať tam jezdí třeba ojeté rakušáky, bee, bpee, reko bp s klimou. Tohle všechno je o dost pohodlnější než Panther.

Na Pantheru se povedly jen ty stolky a záchod. V tom interpanther provedení se v tom dá vydržet jet do těch 2h, ale i tak je pořád o dost pohodlnější jet ve vagonu se slušným podvozkem a prostornějším interiérem než má panther.

A to velkoryse nemluvím o přesvětleném interiéru, ale i to je horší než u těch reko Bp, které jsou taky celkem přesvětlené, ale ne v tak brutální formě.

Mám celkem rád vaše názory (nejste žlutofil), tak zrovna s vámi se hádat nechci a beru, že je to subjektivní, ale chci ať pochopíte, že to, že mám B za pohodlnější než interPanthera, neznamená, že mám B za pohodlnější a pro cestující atraktivnější, než celou škálu klimatizovaných vagonů co tu máme. Neočekávám Railjet nebo ty skvělé české rekoBmz. Jen očekávám na 4h cestu slušný vagon. Měl jsem možnost jet Panthery z Břeclavi až do Prahy a vážně to nebyl zážitek. A to byl solidní svršek, ne ta voranice kolem Berouna a pak z Plzně do Klatov.

Tak je pravda, že jsem tak daleko s ním nejel (naposledy Brno - Česká Třebová), nicméně mi nepřišlo, že bych se tam cítil jakkoliv nekomfortně. V podstatě jsem nepocítil rozdíl oproti Railjetu. Ale třeba by se to dostavilo časem, no.
Ono horší to začne být na přímé trati, kde začne Panther zrychlovat nad 100ku a jede dlouho nad 100ku, to máte pocit, že sedíte na 451, které někdo dovolil jet víc než maximálkou a rozpadá se to pod vámi.
Středa, 29. března 2017 - 08:06:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 5-2014
StarMaster: Omlouvám se, moje jízlivá poznámka byla nezdvořilá.

Reagoval jsem tak, protože jsem byl hodně naštvaný, když místo Interpantera nám zase zpátky nasadili stará béčka a poměrně jsem se s nimi pohádal (rozhodně mě nemají rádi u ČD na odboru kvality [happy])

Abych řekl pravdu, tak se mi tam sedělo dobře. Možná je to tím, že jsem tím jel jen přes hodinu, uznávám. Také musí připustit, že je ten interiér přesvětlený (což podle mě nevadí, pokud člověk nechce odpočívat). Ale prostě proti původnímu B je tam vidět technologický pokrok (WC, zásuvky, Wifi). Za mě má plusové body i letecké uspořádání interiéru a opěradla mezi sedadly. A také se tam vejde více cestujících. Ve chvíli, jak je v kupéčku více jak 4 cestující, tak to začne být problém, protože buď se musí k sobě tisknout, nebo někdo má pod hlavou výčnělek. V 7 a 8 lidech mi to přijde skoro nehumánní.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Středa, 29. března 2017 - 08:39:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10947
Registrován: 5-2004
Kazdopadne i to nejvyrachtanejsi B ma lepsi jizdni vlastnosti jak ip. A to srovnani se zbt sedi - od chocne ku praze to je jak zbt od karlstejna na srbsko...
Majkl007
Středa, 29. března 2017 - 10:50:36  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Ve chvíli, jak je v kupéčku více jak 4 cestující, tak to začne být problém"
Seděl jste někdy v IP na čtyřce ve čtyřech?

A k jízdním vlastnostem IP - obecně je to při vyšších rychlostech hrůza, ale liší se to kus od kusu (což je u stále ještě nových strojů zajímavé), některé vyloženě skáčou jak koza, některé se jen tak vlní. A taky záleží na tom, kde člověk sedí. Doporučuji sedět v oddílech uprostřed vozů, ne ve vyvýšených oddílech nad podvozkem.
Středa, 29. března 2017 - 11:17:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10950
Registrován: 5-2004
Tak já jel vždy "ve vaně" uprostřed a odtud pochází i mé srovnání se žbt. O debilním uspořádání interiéru "průchod do dvojky skrz jedničku" nemluvě.

Jak pokládám regiopantera za vozidlo pro regio solidní tak IP je prasečina z mnoha směrů. Už jen ty přechody bez dveří mezi vozy u "dálkáče".
Majkl007
Středa, 29. března 2017 - 11:23:20  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"O debilním uspořádání interiéru "průchod do dvojky skrz jedničku" nemluvě."
Jj, tyhle střídající se oddíly 1. a 2. třídy, to musel někdo hodně myslet, než to vymyslel! [crazy]

"Jak pokládám regiopantera za vozidlo pro regio solidní tak IP je prasečina z mnoha směrů."
Taky proti RegioPanteru vcelku nic nemám, to je vozidlo pro zastávkové osobáky vhodné. A i ty sedačky tam jsou lepší a pohodlnější než v IP.
Středa, 29. března 2017 - 11:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8626
Registrován: 6-2004
kdy někdo zatrhne tahání těžkých klas se žravým brejlovcem v čele

A komu vlastně vadí klasiky? Proč pořád jen škrtat a šetřit?
Uvítal bych obnovu přímých vlaků na velké vzdálenosti, byť dnešní trendy jsou přesně opačné...Např. R Praha-Hanušovice-Jeseník, nikoho by dnes nevozil? Přece nemůže vadit, že jedete déle, když nemáte "nervy z přestupu"... Cestujete v pohodě...
Středa, 29. března 2017 - 11:54:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 5-2014
Majkl007: Ano, zrovna před týdnem jsem jel v plně obsazené čtyřce. Bez problémů (nejsem tedy nějak vysoký - 178 cm, ale i tak mi přišlo, že místa na nohy bylo dostatečně).
Středa, 29. března 2017 - 11:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 5-2014
Fany: Problém jsou vlaky, které jezdí jednou denně jeden den v týdnu (v pátek z Prahy a v neděli do Prahy). Sice Jeseníky mohou mít určitý potenciál, ale nemyslím si, že kvůli jednomu přestupu by tam jezdilo až o tolik méně turistů.
Majkl007
Středa, 29. března 2017 - 13:06:46  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
Fany: Jeseníky jsou s přestupem v Zábřehu dostupné z Prahy i východních Čech myslím si dostatečně. Než znovuzavádět pomalík přes Hradec a [zadnice] světa v česko-polském pohraničí, tak je fakt lepší to přímé spojení nemít a nechat lidi přestupovat v Zábřehu. Kdyby aspoň byla elektrifikace mezi Týništěm a Letohradem, aby na takovémto vlaku mohly jezdit elektriky až do Lichkova... jenže takhle by na tom musel jet brejlovec už z Týniště, nebo ještě pravděpodobněji už z Hradce. Já vím, že Vám by se to určitě líbilo, mně z čistě šotoušského pohledu také, ale doba je holt už někde jinde...
Jen tak mimochodem, na těch Sp ze Zábru do Jeseníku taky jezdí klasiky s brejlovecem. [wink]
Středa, 29. března 2017 - 13:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7099
Registrován: 4-2003
}Fany:Přece nemůže vadit, že jedete déle, když nemáte "nervy z přestupu"... Cestujete v pohodě...

Jenže reálná jízdní doba hypotetického přímého vlaku Praha - Lysá - HK - Týniště - Letohrad - Lichkov - Hanušovice - Jeseník by byla 6 hodin!!!

Viz idos, co našel na sobotu (odpočítejme hodinu v Hradci králové na čekání):

Praha hl.n.
 
10:07

R 925 Cidlina
 
 
Hradec Králové hl.n.
11:51
13:05

Sp 1953 1.2.
 
 
Letohrad
14:31
14:35

Os 7183
 
 
Hanušovice
15:40
16:03

Sp 1711
 
 
Jeseník
17:11
 
Celkový čas 7 hod 4 min, vzdálenost 260 km


A jak jsem řekl, tak když odpočítám hodinové čekání v HK, tak jsem na šesti hodinách, doba jízdy zahrnuje i čas na dva nutné přepřahy.

Přesto je spojení přes Zábřeh s jedním přestupem o více, než dvě hodiny (!!!) rychlejší. Půl hodinu bych ještě nějak přežil, ale dvě hodiny fakt NE!!! A tak to má nastaveno i každý normální člověk. Ale staromilci, antitakťáci a šotouši to mohou mít jinak, což sice uznávám, ale stejně nechápu [crazy].
Nechic
Středa, 29. března 2017 - 14:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2017
Registrován: 4-2010
4 hodiny z HK do Jeseníku jsou naprosto šílené. Vlastně šílené je 41km z Týniště do Letohradu za hodinu, tady by ten rychlík, kdyby nestavěl na každé mezi mohl získat i 20 minut. Taky ten R nemusí stavět jako osobák z Letohradu až do Hanušovic (to máme další možná půl hodinu na celé hodině), 23 minut, 13 by mohlo stačit v Hanušovicích také nepotřebujeme, tak jsme na hodině dolů. I tak je to teda rychlejší přes Zábřeh, ale možná by měl smysl pro obyvatele mimo koridor. Jen taková teorie.
Středa, 29. března 2017 - 14:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7101
Registrován: 4-2003
Nechcic:4 hodiny z HK do Jeseníku jsou naprosto šílené. Vlastně šílené je 41km z Týniště do Letohradu za hodinu, tady by ten rychlík, kdyby nestavěl na každé mezi mohl získat i 20 minut. Taky ten R nemusí stavět jako osobák z Letohradu až do Hanušovic (to máme další možná půl hodinu na celé hodině), 23 minut, 13 by mohlo stačit v Hanušovicích také nepotřebujeme, tak jsme na hodině dolů. I tak je to teda rychlejší přes Zábřeh, ale možná by měl smysl pro obyvatele mimo koridor. Jen taková teorie.

Opravdu jen teorie pro nějaký zcela nadbytečný mimotaktový vlak, který by nejspíš v Letohradě ani Hanušovicích na nic nenavazoval.

Prostě celkem zbytečný úlet a pořád by to bylo o hodinu a čtvrt delší i v případě mimotaktového vlaku. Stojí taková námaha za převážení vzduchu?
Nechic
Středa, 29. března 2017 - 14:39:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2018
Registrován: 4-2010
Řekl bych, že ne, ale spojení Hradecka (mimo HK) a Jesenicka je naprosto příšerné. Nějaký sezonní rychlejší R/Sp HK - Hanušovice by rozhodně nebyl k zahození. Cestou je těch turistických cílů celá řádka. HK,Litice,Potštejn, poblíž Pastviny a Králíky, Červená Voda, Dolní Morava a za Hanušovicema Jeseníky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Středa, 29. března 2017 - 14:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 12-2007
Jak jsem už dříve uvedl, zvážení existence rychlíku Praha - Hradec Králové - Letohrad - Hanušovice - Jeseník by mohlo být až po modernizaci a zdvoukolejnění tratě Velký Osek (Libice nad Cidlinou) - Hradec Králové - Týniště nad Orlicí - Choceň. Potom by bylo zapotřebí vzít do úvahy, zda se kvůli Škodě Auto zelektrizuje trať Týniště nad Orlicí - Častolovice - Solnice (kvůli možnému přepřahu, a popř. vedení části vlaku do Rychnova nad Kněžnou), popř. zda se postaví nějaký malý úsek tratě z Červeného Potoka do Dolní Moravy (pro eventuální zastávku v Červeném Potoce). Zároveň by se musel vzít v úvahu také zájem o přestup v Lichkově na vlaky do Polska, eventuálně tam nebo v Dolní Lipce na vlaky do Králíků. Samozřejmě by takový rychlík musel být veden tak, aby dejme tomu po hodinové přestávce v Jeseníku se zase vrátil v příhodnou dobu do Prahy. Ve hře je tudíž spousta neznámých. V současné době ale nemá smysl, aby byl takový rychlík obnoven.
Nechic
Středa, 29. března 2017 - 15:10:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 4-2010
A když jsme u toho, tak Jesenická trať by se po těch výlukách taky měla zrychlit ne?
Středa, 29. března 2017 - 15:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 119
Registrován: 11-2014
Myslím, že by bylo nejlepší obnovit přímé R Praha-Letohrad ve dvouhodinovém intervalu, jak to bylo před 8 lety. Nechápu proč může jezdit přímý R z Prahy do Trutnova každé 2 hodiny a do Letohradu jen jednou za den. Z Prahy přes Hradec směr Letohrad jezdí mnohem víc lidí než směr Trutnov.
Středa, 29. března 2017 - 16:58:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3143
Registrován: 5-2004
Nechic: když spojení jakéhokoliv -cka s nějakým jiným -ckem hromadnou dopravou není příšerné, je to buď velké štěstí, nebo za cenu obrovských nákladů.
Jinak v tomhle případě by to na změnu z "příšerné" na "ucházející" stačila jediná věc: zastavení Rx v Zábřehu, aby se z Chocně (020 + 026) a UO (busy na I/14) nemuselo přískokem do ČT na Ex (který tam a v ZnM zastavuje spíš kvůli politickým důvodům - neochotě nějak pohnout se současnou trojlinkou Ex1 Praha-Ostrava - než čemukoliv jinému).

TU_134
Myslím, že by bylo nejlepší obnovit přímé R Praha-Letohrad ve dvouhodinovém intervalu,

Přes UO? A za jakou cenu to pak procpete I. koridorem, když se to zvládá přestupem v UO? Nebo přes Hradec za skoro dvojnásobný čas a tím s podstatně menší atraktivitou a většími náklady (na posádky a soupravy)?

Jinak zrychlenky na 021 protažené klidně až do Králík zní fajn, ale když na to dáte rozumně výkonnou soupravu, kolik času reálně může ušetřit oproti Os, který by měl menší zastávky na znamení? Na té trati je nějaké městečko nebo přestup každých pár km...
Radekedar
Středa, 29. března 2017 - 17:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 6-2008
TU_134:
"Z Prahy přes Hradec směr Letohrad jezdí mnohem víc lidí než směr Trutnov."
Dokažte.
www.atlasvozu.cz
StarMaster
Středa, 29. března 2017 - 17:36:59  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Jj, tyhle střídající se oddíly 1. a 2. třídy, to musel někdo hodně myslet, než to vymyslel! [crazy]

Jděte si za kabinu fíry poslechnout, jak hodně je do interiéru slyšet živák, pak to začne dávat smysl, proč není jednička za kabinou... tohle by bylo nepřijatelně otravné pro cestující "za příplatek". Resp. byl by to docela fail.
Středa, 29. března 2017 - 18:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 11-2014
David jaša
Nejde o spojení z Prahy až do Letohradu ale přerevším z Prahy do Týniště, častolovic, Kostelce nad Orlicí, Doudleb a přestup na tratě 022,023,026. A neříkejte nikdo, že by se tam klasiky každé 2 hodiny nevyplatily.
Potom by se nevyplatily ani z Hradce králové do Trutnova, kde by na většině vlaků taky stačily třívozové motoráky

(Příspěvek byl editován uživatelem tu_134.)
Majkl007
Středa, 29. března 2017 - 19:24:56  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Jděte si za kabinu fíry poslechnout, jak hodně je do interiéru slyšet živák, pak to začne dávat smysl, proč není jednička za kabinou"
Žeby někdo až tak přemýšlel a zrovna kvůli řvoucímu živáku umístil oddíl 1. třídy dál od stanoviště? [uhoh]...[nene]

TU 134: Jo, obnovit ve větším rozsahu (neříkám rovnou ve dvouhodinovém taktu po celý den) přímé spojení Praha - Hradec Králové - Letohrad by to chtělo, od Hradce na východ je dostatek větších sídel, které by přímé spojení s Prahou určitě uvítaly. Ale dál za Letohrad už to fakt nedává smysl, tam je co by stálo za řeč snad ještě Jablonné nad Orlicí a pak už jen "kraj kde lišky dávají dobrou noc".
Nechic
Středa, 29. března 2017 - 19:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2020
Registrován: 4-2010
Davod_Jáša: Nebo jak jsem psal, zastavení (aspoň těch co tam mají Sp) některých Ex1 v Chocni.
Středa, 29. března 2017 - 20:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 4-2004
Nedávaly by ty R od Prahy za Týništěm větší smysl do Rychnova/K.? I když tam je to, předpokládám, zabito podobou rekonstruované stanice...
Středa, 29. března 2017 - 22:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5892
Registrován: 8-2007

Jděte si za kabinu fíry poslechnout, jak hodně je do interiéru slyšet živák, pak to začne dávat smysl, proč není jednička za kabinou...


Jednička za kabinou(a jinde ve vysokopodlažní části) nedovoluje umístit 2+1 sedadlo,ale jen 1+1 sedadlo z důvodu žlábku.
Středa, 29. března 2017 - 23:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3144
Registrován: 5-2004
TU_134: rozumím, ale stejně mi nepřijdou přímáky jako řešení, minimálně dokud nebude dvojkolejka + přeložky VOChoc. Do té doby mi jako rozumnější řešení přijdou přípoje na I. koridor, z 024 a 026 vlakem, z Kostelce a I/14 busy (zrovna ty mi osobně dost chybí pro cesty Brno-Orlické hory). S hotovým VOCHoc a drátem na 021 ať si klidně jezdí trojjednotka Praha-HK, jejíž části by z HK pokračovaly dál na Leťák, Náchod/Broumov, i Trutnov.
Žirafa
Čtvrtek, 30. března 2017 - 09:22:58  
Neregistrovaný host
193.85.233.102
Česká železnice po výběrkách v roce 2025 - aneb růžový stevard je pánem:
http://video.idnes.cz/?c=A170329_132856_pardubice-zpravy_jah&idVi deo=V170329_133407_pardubice_jda

Prostě low-cost...
Čtvrtek, 30. března 2017 - 10:09:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8321
Registrován: 10-2003
Žirafa: Řeší se to už jinde.... A pokud pán "nespolupracoval", tak dobře mu tak. [ok]
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Žirafa
Čtvrtek, 30. března 2017 - 10:19:05  
Neregistrovaný host
193.85.233.102
Ale já být z nábřeží, hned to zařadím do svých propagačních videí [lol]
co k tomu
Čtvrtek, 30. března 2017 - 10:47:49  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
Česká železnice po výběrkách v roce 2025 - aneb růžový stevard je pánem:
Prostě low-cost...

Jaké řešení navrhujete vy?
Žirafa
Čtvrtek, 30. března 2017 - 11:00:51  
Neregistrovaný host
193.85.233.102
Navrhuji, že se podaří udržet jednotný systém, kde na sebe navazuje dálková a regionální doprava a kde je dopravcem státní společnost. Systém garance mobility, kdy silná společnost zaručí spolehlivost systému. Konkurence ať zůstane na komerční bázi na hlavních tratích Praha - Brno a Praha - Ostrava, ale ať tzv. soukromí dopravci opravdu podnikají a nedostávají od MD příspěvky na studenta, důchodce a ještě nevím koho...
A propos - kolik výběrek dělali ve Švýcarsku? V Itálii? Ve Francii? V Belgii? V Dánsku? Ve Španělsku? V Holandsku?
Žirafa
Čtvrtek, 30. března 2017 - 11:10:53  
Neregistrovaný host
193.85.233.102
A pak tu máme britský systém, ten raději nechám bez komentáře.
A nebo Německo...jako v jiných otázkách, zde probíhá čirá sebedestrukce v přímém přenosu...kolik výkonů v regionální dopravě má domácí Deutsche Bahn? Čím dál tím méně. Dělají se výběrka a vítězí samé Vogtlandbahn, Oberpfalzbahn, Transdev, Abellio...to jako jsou nějací soukromníci???
Länderbahn (trilex, Vogtlandbahn, Alex, Oberpfalzbahn) - dceřinná společnost italského státní železnice Ferrovia dello Stato - v Itálii štědře dotovaná společnost pak má prostor podrazit ceny ve výběrkách a získat byznys
Abellio - dceřinná společnost holandské státní železnice NS - dtto
Transdev - dcerka francouzské Veolie (o té raději pomlčím) - týden před Vánoci se nejezdilo na ose Dresden - Chemnitz - Zwickau - Plauen - Hof - cestující asi určitě jásali....

Jen v ČR je zakořeněná představa, že státní společnosti nesmí podnikat a musí čekat na odstřel, než je nějaká vláda podkopne a nabídne soukromníkovi lepší podmínky...
Současná autobusová krize jasně ukazuje, kam se dostaneme při podpoře bezhlavých výběrek založených na ceně a ničem jiném...
A teď do mě [lol]
Čtvrtek, 30. března 2017 - 11:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8322
Registrován: 10-2003
Žirafa: A co s tím má společné to video? Já také nejsem zastáncem divoké konkurence, ale tohle bylo úplně mimo.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Jeho Vysost
Čtvrtek, 30. března 2017 - 12:31:19  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
A kto bude vozit studentov z Brna/Ostravy do Prahy? Staci nastavit podmienky, aby dopravca nemohol len tak beztrestne odriekat spoje a spokojne sutazit a hlavne robit presny opak toho, co navrhuju odborari.
Sůrosmrad
Čtvrtek, 30. března 2017 - 14:39:39  
Neregistrovaný host
193.84.36.169
A když ve žlutém vlaku, co bude v závazku, vstanu, abych viděl z okna přes PHS, přijde taky žlutý steward a nařídí mi si zase sednout nebo poletím i s kopancem v nejbližší zastávce?
Čtvrtek, 30. března 2017 - 16:06:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4288
Registrován: 12-2004
Sůrosmrad: Ne, pouze výhradně ve vašem případě pošlou nejslabší stew a ta vás jednou rukou zmlátí do bezvědomí.
Hezký den.
Jeho Vysost
Čtvrtek, 30. března 2017 - 17:55:42  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Vyhodi jej z vlaku a hotovo[biggrin]
Pátek, 31. března 2017 - 07:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 2-2013
Liberalizace a soutěžení osobní žel.dopravy ve Velké Británii - Dokument BBC 2016 - anglicky, ale při malé znalosti angličtiny lze pochopit, že soutěže a nařízení EU je cesta do pekla...

https://www.youtube.com/watch?v=k0nUdOar8KQ