Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 03. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 03. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 07. března 2017 - 17:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10916
Registrován: 5-2004
A pro sichr i karlstejn-beroun. S7 jezdi po hodine... To by me fakt zajimalo jak se do tohohle chliva vejdou jeste ex. Leda by jezdily "po hotovym" beroun - mnichov/cheb a z prahy by na ne byla nad[bomba]
Úterý, 07. března 2017 - 17:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13337
Registrován: 10-2004
Otto_pospíšil: Upřímně, v ČR jsou důležitější relace, než k rychlíkům Praha - Turnov - (Tanvald) objednávat ještě rychlíky Praha - Liberec, a to i samotném Libereckém kraji. Myslím si, ža snahou (i) Libereckého kraje by mělo být přesvědčit MD, aby alespoň vyplnilo dopolední díru na trase Praha - Turnov, byť se Libereckého kraje týká jen posledních pár kilometrů. Též bych radši viděl to, aby MD obejdnalo dřívější příjezd do Liberce od České Lípy, než skoro v deset. A nelze se divit státu, že nechce objednávat ty rychlíky až do Tanvaldu, když v nich ve výsledku jedou spíš jednotlivci. Bohužel máte pravdu v tom, že pokud jedou do Tanvaldu vybrané spoje, tak to zhuršuje už taky mizerné oběhy souprav.
Úterý, 07. března 2017 - 17:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4620
Registrován: 8-2012
pak nevidím důvod, proč by LK měl spokojeně koukat, jak stát objednává rychlíky všude možně, jen ne mezi Prahou a Libercem
Jistě, "zdroje jsou a musí se rozfrcat", přičemž to "musí být vlak protože je to vlak". Zárubovci vám určitě zatleskají. (Já bych se teda spíš snažil dokopat ministerstvo k objednávce autobusů, i když to s tamním geniem loci samozřejmě nebude snadné.)
Jenže ony se řeší nikoli "pak", ale "do 31.12.2018", aby se to ještě mohlo dát napřímo Dráze (vždyť Šrajer je dlouholetý liberecký modrogum, legendární bojovník proti cestujícím soukromníka, co mu čůrají na "jeho" záchodcích ve stanici [happy] ).
Co přesně je špatně
Takže se to fakt chystá [happy]
Jediný Správný Dopravce nemá žádné "technické řešení", nemá žádné nadbytečné sysly, potýká se s nedostatkem 750.7 (podívejte na víkendy v Tanvaldě, to je repre vzorek 754 nebo i 749 depa Vršovice). Pochybuju, že to vezme z Rakáčů, když na Masně obrací za 10 minut (ano, za "sto" let žádné Rakáče třeba jezdit ani nemusí). Přitom vyhovuje i řešení s 854 (ta navíc má přechodnost a 16 t/nápr, viz dále).
Trať Tanvald-Kořenov má nápravový tlak jen 16 tun/nápr (akce "kilometry modrého zábradlí" v daleké budoucnosti samozřejmě možná, včetně výhybny Dolní Polubný). Opět vyhovuje 854.
Na trať Tanvald-Kořenov není 750.7 přechodná (opět řešitelné, popř. jsme už zažili, že Dopravci i KORIDu je nějaké ze zákona povinné schválení provozu k smíchu a u ... rekta). Opět vyhovuje 854.
No a samozřejmě nezbytnou narážku na Zubačku nakonec, kde bylo vaším cílem na letošek spíš vědomě odstřelit její nejlukrativnější trasu "objednávkou" (= přednostní trasou) onoho cyklosoupraváku ve čtvrt na dvanáct z Kořenova... jenže ono to vlastně mělo spíš pozitivní efekt.

(P.S. Nemluvě vůbec o tom, že je potřeba vyřešit ČSAD Liberec místo dělání mu advokáta (Canov je pěkně nasranej, pardon, vulgarismus, nakakanej), dořešit autobusový výběrko (kde to vypadá, že se to "náhodou" opět nestihne, aby k 1.1.2019 mohlo být nějaké Busline-friendly provizorium), přesoutěžit Trilex (tam to fakt nepůjde nabagrovat Dopravci napřímo, to by ZVON nekousnul), vymyslet důvody pro nesoutěžení 030 a 086 (návrh: "byli by dva dopravci jako Plzeň-Most", popř. "překračuje to hranice kraje a ošklivý XXX kraj by do toho nešel s námi"), integrovat pseudorychlíky (jsem nepoučitelnej, já vím, nicméně je to takový pěkný pomník neschopnosti), prostě práce máte dost a šotoblbinky si vymýšlejte až potom.)

Co se týče příštího jízdního řádu, odhaduji, že v něčích snech
Ono je lepší bít na poplach dříve než později.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 07. března 2017 - 18:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 9-2009
Též bych radši viděl to, aby MD obejdnalo dřívější příjezd do Liberce od České Lípy
Osobně jsem radši za Sp, než abychom museli s MD (v rámci naprosto senzační spolupráce) řešit, že jejich "nadvlak" nemůže v čase školní špičky zastavit ve Zdislavě a Křižanech.

Myslím si, ža snahou (i) Libereckého kraje by mělo být přesvědčit MD, aby alespoň vyplnilo dopolední díru na trase Praha - Turnov, byť se Libereckého kraje týká jen posledních pár kilometrů.
Připomínkováno.

Opět vyhovuje 854.
Takže máte něco proti 854? (Tomu bych se samozřejmě nedivil. "Spolehlivost" provozu je spíše v rovině náhody.)
Jinak jste se ale dokonale vyhnul odpovědím na moje dotazy.

No a samozřejmě nezbytnou narážku na Zubačku nakonec, kde bylo vaším cílem na letošek spíš vědomě odstřelit její nejlukrativnější trasu "objednávkou"
Za prvé, narážku jste si vyčetl sám. (Kdybych nezmínil Zubačku, taky byste se ohradil, že nám je její provoz ukradený.)
Za druhé, polohy vlaků objednávaných LK a Zubačky byly projednány se Zubačkou. Kdybychom opravdu chtěli Zubačku vymístit, jak se mi snažíte podsunout, pak by to takový problém skutečně nebyl a kolega by netrávil čas jednáním s Matkou dráhou o obnově výhybny Dolní Polubný.
My ale proti Zubačce nic nemáme, spíše naopak.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Úterý, 07. března 2017 - 18:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4623
Registrován: 8-2012
Takže máte něco proti 854?
To jsem napsal kde?
Vy máte něco proti 854, že tlačíte brejlofcosyslizace?
Jinak jste se ale dokonale vyhnul odpovědím na moje dotazy
No, znovu to opisovat nebudu, spíš si to znovu přečtěte.
Kdybych nezmínil Zubačku, taky byste se ohradil, že nám je její provoz ukradený
Jo aha, prostě cokoli udělám bude vždycky špatně. No, naštěstí nám diskuzi o Zubačce nepochybně zase zakáže "roubíková doložka" ve smlouvě.
polohy vlaků objednávaných LK a Zubačky byly projednány se Zubačkou
Až když bylo jasné, že křižování v Dolním Polubném (s 2654 a 1910 a málem i 2659) vyvolá velký protitlak, a z iniciativy nikoli vaší. Vaší "objednávkou" jste se Zubačkou těžce... vysouložili a zástupce Zubačky se musel hodně snažit.
My ale proti Zubačce nic nemáme ... jen to nějak furt nedokazujete činy, Oto. Spíš naopak (zejména jeden jednatel tím vyniká).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
StarMaster
Úterý, 07. března 2017 - 19:26:05  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
A co taková německá VT628? To je teď nová modla odpůrců ČD a taky lehčí než Brejlovec a je to lepší než většina nemoderních klimatizovaných motoráků.

Nabídněte TH jeho oblíbenou 628čku a uvidíte, jací z vás nakonec budou kamarádi. [biggrin]
Nesni
Úterý, 07. března 2017 - 23:08:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 6-2014
Dovolil bych si napsat svůj názor na rychlíky Praha-Liberec. Sám jsem jel častěji tuto relaci vlakem než autobusem. Důvod je úplně jednoduchý - Libercem jsem jenom projížděl a přijel do Liberce vlakem. Pro přestup na autobus by bylo nutné počítat s daleko větší časovou rezervou než při přestupu na vlak, a tím by se rychlost autobusu relativně snižovala. A dilema - stačí na přestup z vlaku na autobus 20 minut? Když pojede vlak načas, tak nejspíš stačí, ale co když ne? Komerční autobusová linka čekat nebude. Takže dáme na přestup raději 1 h 20 min.? Další věc je příjezd do Prahy, kdy vlak jede do centra, což se mně osobně hodí víc než na Černý Most. Ve výsledku tak byl vlak asi jen o pár minut pomalejší než autobus, ale odpadl mi přesun se zavazadly v Liberci a cesta metrem v Praze. Autobus jsem využil tehdy, pokud šlo o cestu přímo z Liberce.
Tudíž za mě rychlíky Liberec-Praha ano, ale s existencí přípojů v Liberci. Další varianta jsou častější rychlíky jen Praha-Turnov a tam navazující autobus Turnov-Liberec(-?) s garantovaným přestupem.
Středa, 08. března 2017 - 06:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1472
Registrován: 9-2009
Vy máte něco proti 854, že tlačíte brejlofcosyslizace?
Můžete zkusit v mých příspěvcích najít něco o tom, že bych cokoliv tlačil?
Ale takže jste si odpověděl, že technické řešení je...

No, znovu to opisovat nebudu, spíš si to znovu přečtěte.
Přiznávám, že mám potíže se zrakem. Můžete mi tedy zkopírovat z Vaší obsáhlé reakce odpovědi na otázky:
1. Co přesně je špatně na tom, že by měl být Tanvaldský rychlík prodloužen na kopec v době, kdy kapacita Stadlerů je na hranici?
2. Co je špatně na tom, že chce kraj zvýšit obsazenost rychlíků, u kterých MD uvádí jednu z nejhorších obsazeností vůbec (platí pro úsek Turnov - Tanvald) a v jejich "balíčku" spadají do kategorie "budou - pokud na ně zbudou po výběrkách peníze"?
Ono tedy ani odpovědi na zbylé dvě otázky nejsou zrovna přímé. K Zubačce píšete úplně o něčem jiném, než na co se ptám.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Nechic
Středa, 08. března 2017 - 07:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 4-2010
Nesni: Souhlas. Ten Černý most je největší pakárna. Kdyby si aspoň Jančura postavil v Běchovicích přestupní terminál žlutobus-žlutovlak, tak by ta linka byla aspoň v nějaké síti. Takhle je to totální izolace a MD na to hází bobek. Kdyby přímý vlak jel kolem 1h40 jako z HK, hned to bude o něčem jiném.
Středa, 08. března 2017 - 08:38:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 5-2014
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/2051718-protesty-a-petic e-uspely-v-krizanove-budou-znovu-zastavovat-rychliky
Středa, 08. března 2017 - 11:25:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1473
Registrován: 9-2009
Kdyby si aspoň Jančura postavil v Běchovicích přestupní terminál
A já myslel, že dneska je MDŽ a ne Apríl...
Proč by měl dopravce stavět terminál? A ještě navíc v místě, které mu nepatří a kde to dost možná nejde a nejspíš o to nikdo nestojí? (To nemluvím o tom, že počet přestupujících mezi linkami Liberec - Praha a Praha - Brno/Ostrava bude t.č. někde odhadem okolo 1-2 %, což na komerční byznys bude poněkud málo a ono asi ani cestující v jeho žlutovlacích by zastavení v Běchovicích moc nepotěšilo.)

Já jsem pro, aby MD organizovalo dopravu systémově v celé síti a aby přistupovalo ke všem krajům stejně.
Ale Váš nápad už považuji krapet za hranou.[happy]
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 08. března 2017 - 12:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13343
Registrován: 10-2004
Otto_pospíšil: Jak to myslíte s tím, aby MD přistupovalo ke všem krajům stejně? Třeba z hlediska spravedlivého rozdělení výkonů je dost těžké. "Kriterium spravedlnosti" v tomto směru vymyslíte velmi těžko, počet obyvatel nereprezentuje sílu tranzitu a třeba v pardubickém kraji je tranzit ku cílové dopravě v regionu určitě větší, naproti tumu zrovna v Libereckém kraji bude tranzit orpti cílové dopravě velmi malý. A podobně je potřeba zohlednit třeba hledisko turistického potenciálu apod.
Nechic
Středa, 08. března 2017 - 12:30:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 4-2010
Otto_pospíšil: Jasně, že by se mu to nevyplatilo a nemá pozemky apod., ale narážím tím na naprosto příšerné a od civilizace odtržené umístění terminálu na ČM. Což je hlavní protiargument na vzkazy T.H. a podobných, že Liberec má dálnici s Jančurou po hodině a to mu musí stačit. Ne, nestačí to takhle, je to horší než spojení všech okolních krajských měst v okruhu 100km (snad kromě Jihlavy, která je na tom srovnatelně špatně).
Středa, 08. března 2017 - 13:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 5-2009
Ty vaše dramatické popisy vzbuzují dojem, jakoby Černý Most byl snad někde ve Varnsdorfu a do centra Prahy se nedalo dostat za asi 20 minut bez přestupu metrem. To mají všichni cestující v Praze svůj skutečný cíl přímo v hale hlavního nádraží? ...
Naopak je tahle organizace dopravy na dané trase nejekologičtější a ve špičkách i nejrychlejší (ano, v sobotu večer by bus z centra Liberce do centra Prahy asi dojel rychleji, než s čekáním na metro na ČM). Autobusy RJ zbytečně neposkakují po Praze v kolonách a cestující mají dost spolehlivý přestup na kapacitní a rychlou městskou dopravu.

A k rychlíkům Praha-Liberec: pokud by to nestálo nic navíc a dnešní rychlíky tím směrem se přetrasovaly do Liberce, tak proč ne, akorát by to podle mého názoru nadělalo mnohem víc škody než užitku. V zákoně není nějaká povinnost objednat z krajského města do Prahy přímý železniční spoj a už vůbec ne na trase, kde je jízdní doba tak absolutně tragická. Samozřejmě, že šotoušům je to jedno, zda pojedou z Liberce do Prahy hodinu nebo víc než dvě, v tom případě doporučuji objednat si dopravní cestu a ten drahý špás si zaplatit. Ale pro lidi, co dané spoje opravdu používají, je zásadní rozdíl být např.při denním dojíždění na cestě 2 hodiny nebo 4 hodiny. Každopádně zájemci o vyhlídkovou jízdu vlakem již přece dnes možnost mají, byť s přestupem. Komu by za současného stavu infrastruktury takové rychlíky Praha-Lbc pomohly? Dle mého názoru nikomu a mnoha lidem anebo státnímu rozpočtu uškodily.
Středa, 08. března 2017 - 14:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 9-2009
Orky:
To máte sice pravdu, ale já nemám pocit, že by se pracovalo s parametry "potenciál", "přepravní proud", "tranzit" nebo "turisticky atraktivní oblast" aj. využívány stejně u všech krajů. Ale není to jen o tom.
Napíšu to jinak:
Pokud má být cílem MD organizace dopravy ve všech aspektech, není možné pracovat s dopravním plánováním jen na odboru veřejné dopravy, kde pracují "s tím, co mají". Ona ale doprava, alespoň podle mého názoru, nemá být organizována jen jedním druhem dopravy (protože §1) po infrastruktuře z doby §1.
Já například považuji za nehorázné, pokud stát (odpovednost MD) vytvoří překážku (zanedbaná infrastruktura), aby se ten samý stát (to samé MD, jen jiný odbor) na tuto překážku vymlouval v rámci organizace dopravy. ("Máte špatnou infrastrukturu, tak kdo by vám tím vlakem jezdil?")
Chtěl bych podotknout, že toto není namířeno osobně proti pracovníkům odboru VD, ale proti systému, za který bude odpovědný někdo z vedení úřadu. (Má MD někoho, jako Sir Humphrey Appleby?[happy])

A jsou i jiné příklady nerovného přístupu ke krajům. Už jsem je tu v minulosti zmiňoval, tak snad se nikdo neurazí...
Např. Sp Cheb - Nürnberg, pokud vím, objednává stát. Proč neobjednává nebo finančně nepodporuje kraj v objednávce min. srovnatelných Sp Liberec - Dresden?
Proč MD s některými kraji připravuje společné produkty R/Sp a jinde odmítlo v čase školní špičky návrh LK na spolufinancování rychlíku krajem? Místo zastavení "nadvlaku" mezi ŽB a Turnovem teď jede souběžně autobus, který nemusel být veden. (No, teď už by byl problém ho zrušit, protože se autobus zalíbil dětem, které to na vlak mají přes silnici a "bojovné maminy" by je nenechaly přejít.)

Nechic:
ale narážím tím na naprosto příšerné a od civilizace odtržené umístění terminálu na ČM
Tak pokud je Černý Most (prý s 25 tis. obyv.) s obrovskou nákupní zónou a napojením na metro odtržený od civilizace, tak Běchovice jsou potom co?[crazy]

což je hlavní protiargument na vzkazy T.H. a podobných, že Liberec má dálnici s Jančurou po hodině a to mu musí stačit.
Já pana T.H. neberu jako úředníka patentového úřadu, který má v gesci patent na jedinou správnou pravdu. Ale on a jemu podobní mají plné právo vyjádřit svůj nesouhlas s tím, aby se za veřejné peníze stavělo něco, co z jejich pohledu není potřeba. A takový názor já respektuji (i kdybych s ním v daném případě třeba nesouhlasil).
A lidé odpovědní za plánování dopravy jsou tu od toho, aby se s takovými připomínkami nějak vypořádali. A pokud rozhodnou, že železnice z Prahy do Liberce potřeba je, pak pan "T.H. a podobní" toto budou muset nějak skousnout. Ale argumentovat proti oponentnímu názoru totální hloupostí (terminál Běchovice) v lepším případě vyvolá úsměv, v horším to sráží úsilí těch, kteří se o nějaký rozvoj snaží.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 08. března 2017 - 17:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 7-2015
Otto_pospíšil, Orky: Z diskuse výše bych měl dvě věci:
1. Stát by si měl zřídit svého státního organizátora dopravy, který by nejen objednával dálkovku, ale i celkově zastřešoval VHD na státní úrovni. Osobně považuji za vhodný systém, kdy dopravu organizuje odborná organizace a stát/kraj/město pouze vybírá jejího ředitele a schvaluje její návrhy.
2. Je nesmysl dopravu jakkoliv členit na dálkovou/regionální, železniční/busovou atd. atd. Do PIDu teď budou zaintegrovaný hradecká R10 a budějovická R17 a přitom je to podle mě pořád víc ,,dálkovka", než jakejkoliv rychlík v LK. Jde o to chtít.
Co se týče R do Lbc, myslím, že by mnohem víc udělala bus linka, která by zastavovala přímo u nádraží, chytala by skupiny v Lbc a případně v MB a Praze (ty by teda nejdřív musely vzniknout) a platil by tam tarif IDOL. Pokud jde o rychlíky v LK, myslím, že by stálo za to nakraslit si, jak by to mohlo jezdit, pokud by na R do Prahy, Pardubic i Ústí bylo nasazováno něco, co umí klopit (a má to větší akceleraci než 854+3xBdtn).
Středa, 08. března 2017 - 17:14:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13344
Registrován: 10-2004
Otto_pospíšil: Tak v Karlovarském kraji sice stát objednává Sp Cheb - Nürnberg, ale zrovna při srovnání poměrů počtu obyvatel a objednaných výkonů je na tom snad nejhůř z celé republiky. A co se týká turistického ruchu, tak naopak třeba Liberecký kraj dostal od státu dotované vlaky do Tanvaldu mnohdy z mizernou obsazeností, ale třeba na v Plzeňském končí dotace vlaků v Klatovech, do Železné Rudy si je hradí kraj. MD možná připravuje společné produkt Sp/R s jinými kraji, ale ve kterých krajích požadují kraje nesystémové zastavení rychlíků v obcích jako Dolánky (26 obyvatel), dostupné z Bukoviny (132 obyvatel) a Kobylky (101 obyvatel) a Líšný (267 obyvatel). S tímto požadavkem Vás MD poslalo do háje naprosto správně, smyslem rychlíků nemá být vymetání vesnic.
Středa, 08. března 2017 - 17:17:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 2-2017
Nesni:
"Tudíž za mě rychlíky Liberec-Praha ano, ale s existencí přípojů v Liberci. Další varianta jsou častější rychlíky jen Praha-Turnov a tam navazující autobus Turnov-Liberec(-?) s garantovaným přestupem."
Nebo vést rychlíky v úseku Praha-Turnov v řazení: 843+943+943+043+843, s tím, že by se první 843+943 v Turnově odpojila a pokračovala do Tanvaldu jako SP nebo R pod jiným číslem a zbytek by jel normálně do Liberce.
Středa, 08. března 2017 - 17:32:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1475
Registrován: 9-2009
S tímto požadavkem Vás MD poslalo do háje naprosto správně, smyslem rychlíků nemá být vymetání vesnic.
Protože to je nadvlak? A přestože jedno požadované zastavení v Líšném (Dolánky potřeba nejsou, z Bukoviny jezdí "MHD") nemělo dopad na rozvrat celkové doby přepravy do Liberce?
Takže je lepší, když souběžně s tím rychlíkem (který v tomto čase beztak živí regionální cestující) pojede z Brodu do Turnova autobus, protože i ten Líšný, světe div se, potřebuje dopravní obslužnost?

A co se týká turistického ruchu, tak naopak třeba Liberecký kraj dostal od státu dotované vlaky do Tanvaldu mnohdy z mizernou obsazeností
... které si z Turnova do Tanvaldu musí kraj v několika případech platit sám, protože objednávka MD je už několik let osekána "z pohledu vlkm" na 2 páry spojů.

v Turnově odpojila a pokračovala do Tanvaldu jako SP nebo R pod jiným číslem a zbytek by jel normálně do Liberce.
A ten "zbytek" by se v Turnově připojil na pardubický rychlík, nebo... ??
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 08. března 2017 - 18:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 4-2003
Vláda dnes jako 12. bod měla na programu materiál "Zpráva o postupu otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální dopravy", který obsahuje mj. dvousegmentovou obsluhu ramena Praha-Plzeň. Zatím neprojednala, projednávání bylo odloženo.
Středa, 08. března 2017 - 18:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2971
Registrován: 8-2010
Suri: Ano a je to kvůli OSŽ.

http://www.osz.org/index.php/zpravodajstvi-on-line-osz/36-zol-inf ormace/3801-vlada-uznala-argumenty-osz-a-stahla-z-programu-materi al-k-otevirani-trhu-na-zeleznici
Praha-Ruzyně, Olomouc
Středa, 08. března 2017 - 19:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 4-2004
Orky: nesystémové zastavení rychlíků v obcích jako Dolánky (26 obyvatel), dostupné z Bukoviny (132 obyvatel) a Kobylky (101 obyvatel) a Líšný (267 obyvatel). S tímto požadavkem Vás MD poslalo do háje naprosto správně
Tady je namístě nebýt tak přikován k počtům obyvatel. Z Dolánek je totiž dostupná část Turnova, hlavně komplex škol u zast. U Karla IV., kam je to pěšky sice kus, ale pořád o dost blíž než z nádraží. Celkem běžně se tam na vlak chodilo. No a pak jsou tam turistická lákadla (Dlaskův statek, Hrubý Rohozec, Zlatá stezka ČRáje). I u toho Líšného by nesystémové zastavení dávalo smysl, pokud je pravda (jak píše Otto P.), že by se tím ušetřil bus.

Otto Pospíšil: s lecčím z toho se dá souhlasit, ale zas abychom nesklouzli do ublíženectví. Jedna věc je infrastruktura, nicméně právě že vzhledem k jejímu zanedbávání týmž MD jeho objednávka v Lk zas tak (relativně!) macešská není, přinejmenším co do vlkm. Karlovarský kraj a Vysočina jsou na tom hůř. A třeba Khk taky není žádná hitparáda.
Jistě, mně se radí snadno, ale nebylo by snazší spojit sílu alespoň několika dotčených krajů, když už ne všech, a přijít s požadavky na MD? Čili např.: aspoň celoroční a celodenní dvouhodina (vč. okrajových spojů) ČB – Brno, Kolín – ČL, Praha – Turnov – (?), doplnění okrajových spojů Plzeň – Cheb a Chomutov – Cheb, alespoň nějaká objednávka na 238...
Nevím, možná je pro vás drobečková politika účinnější, ale třeba ten dopolední pár na 070 chybí už řádku let. A tak nějak tuším, že bude chybět i v GVD 2018. Nebo ne?
Jeho Vysost
Středa, 08. března 2017 - 19:04:57  
Neregistrovaný host
194.228.18.230
Tak to su super arguemnty, namiesto komplexneho riesenia a jeho uvedenia do reality v kratkom case tu bude liberalizacia postupovat 150 rokov, pretoze kazdu trat musia schvalit cerveni kmeri resp musime pockat, az sa CD zbavia svojich vysokych dlhov.[angry]
Středa, 08. března 2017 - 19:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13346
Registrován: 10-2004
Wałbrzych: Jo a pak stejný kraj objedná dlouhé souběhy vlaku a autobusů, které zřejmě znamenají náležitosti navíc - viz třeba linka 540350/11,13 a vlaky 5511 a 5513. Takových míst, kdy by zastavení rychlíků na vesnici "dávalo smysl" je po celé republice velké množství.
Mladějov
Středa, 08. března 2017 - 20:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9788
Registrován: 3-2007
Liberalizácia je ve vašem podání konkrétně co ?
Středa, 08. března 2017 - 20:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13348
Registrován: 10-2004
Tak od 3.4.2017 další změny. Možná někteří antipříznivci expresů do Krumlova dostanou osypky, neboť ty expresy pojedou až do Nového Údolí (odkaz). Jsou ještě nějaké další drobné úpravy, mezi významnější patří mírné proškrtání zastávek na spěšňácích na 260 a nějaké nové osobáky. Jestli je ještě někdo, kdo lepí, tak může tu.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Středa, 08. března 2017 - 20:52:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11509
Registrován: 8-2004
T_._H_.:
"Co se týče příštího jízdního řádu, odhaduji, že v něčích snech
Ono je lepší bít na poplach dříve než později."
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 08. března 2017 - 21:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7031
Registrován: 4-2003
Orky:Možná někteří antipříznivci expresů do Krumlova dostanou osypky, neboť ty expresy pojedou až do Nového Údolí

Jen je otázka proč tam pojedou a navíc proč nezastaví v Černém Kříži?

Člověk fakt žasne, co udělají úředníčci (patrně ministerští), aby ukázali, že dojedou dál, než Arriva. Tak ať se snaží, třeba časem dojedou až do Pasova [proud].
Mladějov
Středa, 08. března 2017 - 21:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9792
Registrován: 3-2007
>Člověk fakt žasne, co udělají úředníčci (patrně ministerští), aby ukázali, že dojedou dál, než Arriva.

Přesně.

Osypky ? No pokud můžu mluvit za sebe, tak vézt v sezoně jeden pár něčeho přímého a více projíždějícího do NÚ, to už tady bylo dávno, ba i jsem s tím párkrát jel a bylo to zaříznuto tímtéž MD (možná i stejnými úředníky), že to nikoho nevozí a že to je škoda peněz. I když tím lidi jezdili.
Tak já nevím, Karle..? [lol] (citát).

Vzhledem k jevu, že kam jede Jančura nebo Arriva, tam se honem honem malují další státní vlaky, a předtím na tutéž trať soudruzi z MD zvysoka srali, tak se mi nějak nechce tleskat aneb ode zdi ke zdi.
Středa, 08. března 2017 - 21:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13350
Registrován: 10-2004
Podobný vlak už byl v návrhu a byl veden jako osobák a společně se spěšňáky na 220 Veselí - České Budějovice měly v hlavičce "99" s tím, že vlak bude veden v případě zajištění financování. Navíc tenhle vlak není v relativně čerstvých návrzích dálkovky, které jsou též na stránkcáh Jikordu k dispozici. Proto se domnívám, že za tím jsou spíš úřednící z kraje a Jikordu.
StarMaster
Středa, 08. března 2017 - 22:07:15  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
narážím tím na naprosto příšerné a od civilizace odtržené umístění terminálu na ČM. Což je hlavní protiargument na vzkazy T.H. a podobných, že Liberec má dálnici s Jančurou po hodině a to mu musí stačit. Ne, nestačí to takhle, je to horší než spojení všech okolních krajských měst v okruhu 100km (snad kromě Jihlavy, která je na tom srovnatelně špatně).

Přesně[pozor][pozor][pozor]

Liberecký kraj má stigma oblasti, kam se jinak než autem dostat nedá. Protože bus z čerňáku a pak nekonečná jízda metrem, to fakt působí jako socka pro študáky a dojíždějící úředníky. Že je ten žlutý bus pěkný uvnitř tu celkovou extrémní nepohodlnost nezachrání. A dál jak za Liberec to je zdlouhavý přestup z busu na vlak (kdy buď pochodujete Libercem, nebo pročekáte věčnost na Fígnerce, než bus popojede blíž k nádraží a pokud dál nejedete busem, stejně následuje menší procházka k nádraží a pak tím rozsáhlým systémém podchodů). S návazností na vlaky (směr Hrádek či Frýdlant) od busů se kraj nijak nezabývá a busů přímých z Prahy do jiných měst libereckého kraje je pomálu.

Dokud budeme mít k železnici přístup, že pokud krajské město se 100.000 lidmi nemá to štěstí ležet na nějakém hlavním tahu alá Praha-Ostrava-Polsko/Slovensko či Praha-Brno-Blava/Vídeň či Praha-Plzeň-Mnichov/Norimberk, začnou se nám pomyslné nůžky rozevírat ještě víc, než dnes. Periférie budou stále většími periferiemi, protože nic víc, než současná dálnice, se už jim tam nepostaví. A pro lepší investory jsou oblasti, kam se za "rozumnou dobu" nedá dostat jinak než autem, neatraktivní. (a lepší investor fakt nejsou skladiště typu Nová Hospoda nebo Modletice)

Ale je to hlavně na těch krajích, zda jim vadí, že se s nima vyjebává či ne. Kdyby jim to opravdu vadilo, ozvou se o dost výrazněji. Pokud Libereckému kraji nevadí, že i Zlín a možná Jihlava, dostanou lepší spojení a 160 se bude jezdit z Uničova do Olomouci, ale u nich bez auta nikam za rozumný čas dojet nejde, tak budiž.

(demagogové jako TH ale budou celou situaci bagatelizovat, protože nechápou, že vylepšit tu trať tak, aby vlak ujel Praha-Liberec za 1h30 jim jejich idola Jančuru nevyžene a jenom to zmenší periférnost regionu)
Jeho Vysost
Středa, 08. března 2017 - 22:09:15  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Mladejov, vsetky objednavane vykony prejdu sutazou plus trate medzi vacsimi mestami budu spristupnene konkurencii.
27
Středa, 08. března 2017 - 22:35:55  
Neregistrovaný host
193.179.13.239
Jeho Vysost: Něco podobného už tu kdysi bylo, skončilo to zestátněním těchto společností... (pravda, tehdy si stavěly i koleje za svoje) [happy]
Dokud nebude jednotný doklad, soutěže za mě NE!

A i když jednotný doklad bude, oproti cenám ČD to bude k většinově bude spíš k horšímu (nejsou včasné jízdenky atp. - příklad z jihu: Teď včasná Horní Planá - Plzeň za 129,- s InKartou při nákupu včas, se soukromníkem na části trasy to bude určitě v součtu }za víc) ... Ano, konkurence je důležitá, ale ne na úkor všeho ostatního jen proto, aby konkurence byla. Na trati typu Praha - Ostrava bez přestupů to je OK, ale situace typu trať 160 mi v Plzni stačí, další bych řešil nerad [sad]
Středa, 08. března 2017 - 22:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 4-2004
Orky: Takových míst, kdy by zastavení rychlíků na vesnici "dávalo smysl" je po celé republice velké množství — jasně, ale tady jde o koncové úseky, kde je to celkem běžná a pochopitelná praxe (na rozdíl třeba od zastavování rychlíků v Byšicích).
StarMaster
Středa, 08. března 2017 - 22:46:01  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Liberalizace se dělá, aby podnikatelé měli kšeft, na cestující se kašle. Svoboda podnikání je v kapitalismu víc, než zájmy cestujících.
Tom225
Středa, 08. března 2017 - 22:58:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 310
Registrován: 1-2012
Dobrý večer. Mám dotaz ohledně GVD tratě 231. Proč byla od JŘ 2017 prodloužena jízdní doba v úseku Lysá n/L - Kostomlaty n/L? Nyní tam je sice 10km/h na přejezdu mimo provoz, jinak se ovšem v pohodě vyjede původní JŘ. Počítá se snad s tou 10 po celý či většinu letošního roku? A ještě myslím, že v žst. Kostomlaty n/L by neškodilo zavést 1 minutový pobyt ve stanici, se zastavením se to totiž nyní nestíhá. Též mě přijde nesmyslně zkrácená jízdní doba v úseku Horní Počernice - Mstětice (původně např. xx:11 až xx:18 a nyní xx:07 až xx:13), když v opačném směru je shodná. Pokud se tu nachází tedy někdo povolanější, kdo do toho jaksi vidí, díky mu předem za případná objasnění.
Jste-li na Facebooku, zaskočit můžete na http://www.facebook.com/pocasi.aktuality či na http://www.meteoaktuality.cz. A dovíte se, kdy bude vhodné počasí nejen na focení železnice či na cestování. Vyhledáte stránku například i na Google+ nebo Twitteru.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 00:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 5-2002
Vzhledem k jevu, že kam jede Jančura nebo Arriva, tam se honem honem malují další státní vlaky, a předtím na tutéž trať soudruzi z MD zvysoka srali, tak se mi nějak nechce tleskat aneb ode zdi ke zdi.

No, já bych nebyl úplně přiznivcem nějakých "nadpřirozených" vysvětlení v tomto případě. Co takhle teorie, že dávná Šumava to jela prostě strašně dlouho, a tak v době zavádění taktu stylem "srovnat ty silnější relace na úkor atypů" holt padla na oltář. Pak uběhlo hodně vody ve Vltavě a máme tady revitalizaci 194ky (já vím, žádný zázrak, ale aspoň zmizely skoro všechny přejezdové pomalé, a že jich tam bylo jak na...ehm, tu a tam přece jen i nějaká ta vyšší Vmax, už to není D3), máme trochu výkonnější diesel než 749, máme hotovou kilometricky většinu a z pohledu užitku půlku koridoru do Budějovic a na dalším se (už zase snad konečně pomalu) začíná makat... K dispozici taky už nejsou jen nechutná béčka s nepoužitelnými parodiemi na WC, vlaky obecně a na delší trasy zejména za těch XY prošly významnou změnou pohledu veřejnosti, pražský hlavák přestal být místem typu "zacpat nos a doufat, že se mi podaří rychle utéct" apod.
Takže když se tzv. "ruka otevře", tak už není nesmysl ten Krumlov opět zkusit (i když vlivem omezení věcmi jako oběhy atd. je ten návrat v hodně blbé poloze). A když pak vidí JčK "skoro_starou_dobrou_Šumavu", tak se začne taky snažit, čímž jen tak mimochodem i tomu odpolednímu návratu dá smysl (z vícedenních pobytů kolem Lipna, tedy odjezd stylem "v 10-11 opustit ubytování, pak v klidu oběd a potom na vlak"). Jen se to "nahoře" nepovede prosadit napoprvé, tak holt od změny.
Spíš bych tedy oba objednatele chválil za to, že si všimli velké změny situace mezi "tehdy" a "nyní" a zkouší se podle toho zařídit, ba i o prachy navíc zabojovat (což je mimochodem na všech těch novinkách z poslední doby asi ten nejvýznamnější posun - srov. posledních 10 let). Obviňovat tady někoho (i kdyby to byly stejné osoby) z názorové nekonzistence apod. je podle mého dost mimo a takové trochu na téma "hůl si najde".

No a samozřejmě stejně tak není nic divného na tom, že si výše uvedené "dvě a dvě" dal dohromady i soukromník (tedy v uvozovkách), zvlášť pokud hledá "kde by se upíchl". Spíš se divím, že jich to nezkusilo víc. Že se to sešlo v tomtéž GVD je buď náhoda a nebo taky ne, ono kdy skončily ty největší výluky na celém tom rameni...?
Čtvrtek, 09. března 2017 - 01:20:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 4-2004
Ad TZ: Je pravda, že Šumava v roce 2010 jela z Prahy (odj. 6:16) do Nové Pece přesně 5 hodin. Seidl to má dát za 3:46.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 08:58:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3700
Registrován: 5-2003
Spíš nechápu tu kikotinu, že se to z Prahy do Krumlova jmenuje Josef Seidel a dál František Seidel (nebo obráceně?). Co to takhle udělat i s Gerstnerem? Z Prahy do Budějic jako F. J. Gerstner, dál jako F. A. Gerstner... Nebo ještě líp, railjet Johann Strauss (Praha-Brno), Johann Strauss ml. (Brno-Vídeň), Johan Strauss nejml. (Vídeň-Graz)...[crazy]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 1-2006
No tak mně jako známému odpůrci expresů zrovna to Nové Údolí připadá jako celkem dobrý nápad, pořád lepší než hnití soupravy v Kájově. Časová poloha sice není zrovna zázrak, ale čo už, na ty příjezdy/odjezdy do penzionů to asi ujde. I bych si představil toho v ČB ohnout na 194 víc na úkor převozů vzduchu do Österreichu.
Z F J
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:02:30  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
218: já mám lepší nápad pro expresy Praha-Linec: Praha-ČB "Temelín", ČB-Linz "Dukovany". Další by se v úseku Praha-ČB mohl jmenovat "Edvard Beneš" a v úseku ČB-Linz "Beneschdekret". Atd. [biggrin]
Z F J
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:03:14  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Kajman: expres do Nového Údolí ano, ale měl by stavět v Černém Kříži.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 245
Registrován: 1-2006
O tom není sporu, projíždět Černý Kříž je IMHO blbina (a neopomenu si rejpnout - podobná jako projíždění Veselí :-) .
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:21:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7032
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:No, já bych nebyl úplně přiznivcem nějakých "nadpřirozených" vysvětlení v tomto případě. Co takhle teorie, že dávná Šumava to jela prostě strašně dlouho, a tak v době zavádění taktu stylem "srovnat ty silnější relace na úkor atypů" holt padla na oltář. Pak uběhlo hodně vody ve Vltavě a máme tady revitalizaci 194ky (já vím, žádný zázrak, ale aspoň zmizely skoro všechny přejezdové pomalé, a že jich tam bylo jak na...ehm, tu a tam přece jen i nějaká ta vyšší Vmax, už to není D3), máme trochu výkonnější diesel než 749, máme hotovou kilometricky většinu a z pohledu užitku půlku koridoru do Budějovic a na dalším se (už zase snad konečně pomalu) začíná makat...

To je nějaké pohádkové pásmo? Situace je lepší díky odstranění největších bolestí trati 194, ale řada 754 tady nepřinese ŽÁDNÉ zlepšení v oblasti jízdní dob oproti řadě 749, což například zjistili už mudrlanti na ROPIDu. Aby tu řada 754 něco oproti řadě 749 přinesla za plusy, tak by tu traťové rychlosti musely být tak o dvacet kilometrů vyšší a v delších úsecích a soupravy by musely být delší. Pak ano, ale na čtyř až pětivozové soupravy na trati, kde se dá jet jakžtakž v delších úsecích 60 až 70, to rozdíl prostě není.


K dispozici taky už nejsou jen nechutná béčka s nepoužitelnými parodiemi na WC, vlaky obecně a na delší trasy zejména za těch XY prošly významnou změnou pohledu veřejnosti, pražský hlavák přestal být místem typu "zacpat nos a doufat, že se mi podaří rychle utéct" apod.


Ale, ale, ale. To jsou nám myšlenkové zvraty. Nyní konečně na Šumavě béčka nejsou, ale díky Expresům je mají obyvatelé Veselí, Soběslavi, Plané, Tábora, Benešova a nejen ti.

Takže někde béčka vadí (na Šumavě) a někde nevadí (viz místa výše uvedené).

Hele, je nutné si obhajovat tyto nápady takto hloupým způsobem?
Nechic
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:23:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1992
Registrován: 4-2010
StarMaster: Celkem přesně jste vyjádřil co jsem tím myslel. Oblíbené dogma je, že těm kdo jedou jen z Liberce a jen do Prahy (a vice versa) ten bus stačí. Celkem jo (jen se občas nevejdou), ale cokoliv dalšího je šílené a minimum takových cestujících v té relaci (ačkoliv nevím jak to kdo počítá) neznamená, že nejsou, jen prostě jedou autem.

Že terminál v Běchovicích je spíš taková nadsázka nevylučuje fakt, že to cestování je vysloveně nepohodlné a je docela jedno, že to je autobus nebo vlak, dokonce čas strávený na dálnici v celém kontextu není takový problém jako to co je před tím nebo potom, případně všechna ta rizika spojená s přestupy.

Nedávno jsem potřeboval přestoupit Libeň -> ČM, byl pátek odpoledne. Měl jsem na to skoro půl hodiny. Překapivě asi 15 minut nepřijel ani bus ani tramvaj (prostě se to někde nějak ucpalo), ve výsledku jsem byl na ČM 2 minuty před odjezdem autobusu BusLine, kde se za storno platí srážky (a takhle brzo by to storno možná ani neprošlo). Tohle má být důstojné cestování?
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4634
Registrován: 8-2012
rychlíky Praha-Liberec. Sám jsem jel častěji tuto relaci vlakem než autobusem
Ale tak jistě, jsou dokonce lidi, kteří nijak jinak než vlakem z Liberce nejezdí... někde bych ještě našel legendární "Doktorův" (místní vědí - neshoduje se s diskutujícím na K-reportu se stejným nickem) email, proč je zásadně nemožné jezdit do Prahy autobusem. Ale musíte si uvědomit, že tady jste na fóru výrazně postižených osob a realita je někde jinde (především se 80% a víc přepravního výkonu odehrává v IAD, takže Liberec je určitě radši za pořádnou dálnici a mizerný tratě než opačně).

Můžete zkusit v mých příspěvcích najít něco o tom, že bych cokoliv tlačil?
Tak pokud se v případě argumentace kolem syslizace do Harrachova postavíte s tvrdostí sobě vlastní na její stranu předpokládám, že to chcete obhajovat. I když v tom třeba nemáte sám jasno, tak navenek to tak působí.
Co přesně je špatně
Můžete zkusit v mých příspěvcích najít něco o tom, že je "přesně špatně" prodloužení tanvaldského rychlíku "na kopec"? Já jsem za howadinu označil "odborníkovy" plány se 750.7 a syslem; pokud to potřebujete otočit někam jinam, abyste se mnou mohl zúčtovat, jak je libo. Dtto prodloužení vlaků z Turnova do Tanvaldu (to se děje už dnes, aniž by to souviselo s předchozí diskuzí); tam mám akorát problém, že MČD "si vám na to neplacení zvykne" a zatímco si tu kraj bude doplácet fakt absolutní základ dvouhodiny, jinde si Zárubovci budou rozhazovat stamilióny za boj proti konkurenci vzduchovozičema a "starou dobrou Šumavou".
K Zubačce se na nic neptáte.

Ten Černý most je největší pakárna
Vysvětlovat poněkolikáté, proč má větší smysl obloužit konečnou metra než se probíjet ucpanými ulicemi do centra na Florenc, asi nemá? (Jasně, pro šotouše místa mimo docházkovou vzdálenost nádraží vlastně neexistují a na Wágusonu už do MHD nemusí, tak jim ty počty vyjdou.)

k rychlíkům Praha-Liberec: pokud by to nestálo nic navíc a dnešní rychlíky tím směrem se přetrasovaly do Liberce
Samozřejmě že by to stálo hodně dost navíc (modré gumy to mají "namalované PESAMA", tzn. extra vlaky, extra soupravy, nepochybně kurvení dnešního modelu (PESU neboli žraloka s hydrou ani rakví nespojíte, dalo by se říci naštěstí) a to všechno zase jen proto, aby se (polo)režisti v brutálně dotovaných vlacích (zatímco není na dvouhodinu do Tanvaldu, že) aspoň přiblížili vyrovnaně fungujícímu substitutu, kterým "nesmí" jezdit.
A nějaké spojování, rozpojování, objíždění etc. - vážení, vždyť tohle tady už všechno bylo a očividně to nebylo životaschopné; no jo, holt vyrostla nová generace šotoultras, co si na ty kamna potřebuje taky sáhnout.

Stát by si měl zřídit svého státního organizátora dopravy
Když vy na to MČD nechodíte a nevidíte tam spojeného genia loci ČSD a ÚV KSČ... Od státu prostě nechtějte nic, tam se řeší jen partikulární zájmy zúčastněných a z Liberce je tam prostě dost daleko. Jenže problém je v tom, že místo aby to ten LB kraj řekl na rovinu, že to státní organizování (nejen) dopravy stojí za pořádný hovno, tak s ním blouzní o pátém koridoru a dožaduje se potřeby "stejného přístupu" ke všem krajům = zřejmě přímých vlacích Praha-Liberec (místo aby ho dokopal k objednání nějakých špičkových a naopak flamendrových bezmístenkových busů)... Naivní představy o moudrém a znalém tatíčku státu od vás chápu, Otíkovu "odbornou" argumentaci fakt ne.

hlavní protiargument na vzkazy T.H. a podobných ... je vymyslet absurdní howadinu s bus terminálem v Běchovicích (takže pro většinu cílující v Praze se to objektivně zhorší o dojezd po Štěrboholské radiále a polovinu intervalu vlaku proti metru a s těma přestupama to taky nebude žádná sláva, o technických a ekonomických souvislostech nemluvě, to šotouši stejně obvykle nechápou). No proč ne, každej jsme nějakej.
P.S. Tímto se Otíkovi omlouvám za použití termínu howadina u syslizace do Harrachova, protože to je proti tomuhle jen takové nevinné podklouznutí.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 10:11:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4635
Registrován: 8-2012
požadují kraje nesystémové zastavení rychlíků v obcích jako Dolánky (26 obyvatel), dostupné z Bukoviny (132 obyvatel) a Kobylky (101 obyvatel) a Líšný (267 obyvatel)
Proboha, vždyť to není žádný rychlík, ale obyčejný regionální spěšňák, ze kterého se dělá nadvlak jen proto, že ho objednává ministerstvo... Na druhou stranu při submisivitě kraje bude ještě dlouho trvat, než tam bude IDOL, takže ten autobus přes Líšný musí jet taky. (A být to před dvaceti lety, zastavil by mně osobně navíc ve Splzově [happy] .)

vést rychlíky v úseku Praha-Turnov v řazení: 843+943+943+043+843 ...aneb (kolem Mnichova Hradiště) každý cestující svůj vlastní vagón [happy] Nechcete jít na ministerstvo dopravy tvořit vlakodromy, zapadl byste tam?

materiál "Zpráva o postupu otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální dopravy"
Žádnej trh se otevírat nebude, není co projednávat (krom této strohé věty). Uvědomte si, že zájmem státu není otevírat trh, ale dojit státního dopravce penězovody do státních kas (a samozřejmě jinde nezaměstnatelným obzorářům to předkládat jako péči o ně).

demagogové jako TH ale budou celou situaci bagatelizovat
Á, koukám že vám T.H. zase nedá spát [happy]. Hele, ono zhruba 90% obyvatelstva je naprosto v pohodě smířeno s tím stigmatem, že do Liberce vede celkem dobrá dálnice a mizerná dráha, spíš než aby to bylo naopak.

vsetky objednavane vykony prejdu sutazou plus trate medzi vacsimi mestami budu spristupnene konkurencii
To jste popletl. Návrh vládního usnesení samozřejmě zní, že "Vláda udělá všechno pro to, aby se co nejdál do budoucnosti oddálil okamžik, kdy vsetky objednavane vykony prejdu sutazou plus trate medzi vacsimi mestami budu spristupnene konkurencii". [lol] (No, nějak se mi ten smajlík příčí.)

ty expresy pojedou až do Nového Údolí
Ciwe, argumentační virtuální Asiati zřejmě mění destinaci...

tak už není nesmysl ten Krumlov opět zkusit
Nebo Nové Údolí... prostě hlavně jet dál než Arriva [happy]
Ještěže "soukromníci" stimulují objednávání těhle tras, nějaká filipika se pak už vymyslí.
(Teď jsem dokoukl, ono to opravdu projíždí v Černém Kříži - to je zase správná Záhubovina [biggrin].)

terminál v Běchovicích je spíš taková nadsázka
Jo najednou...
Nedávno jsem potřeboval přestoupit Libeň -> ČM, byl pátek odpoledne
...a zrovna nejelo žádný metro B z Českomoravské (docházková vzdálenost 600 m, holt to bolševik postavil v Kolbence a ne u nádraží), ani žádná tramvaj na Palmovku (dtto M-B), ani bus na Vysočanskou (dtto)... to je teda zvláštní náhoda, ucpanej bus od Jarova zároveň s tramvají od Hloubětína. Ano, to zcela a naprosto obhajuje potřebu štědře dotovaného vlakodromu CD/CT/CR [happy] i směrem na sever.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Nechic
Čtvrtek, 09. března 2017 - 10:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1993
Registrován: 4-2010
Vysvětlovat poněkolikáté, proč má větší smysl obloužit konečnou metra než se probíjet ucpanými ulicemi do centra na Florenc, asi nemá? - tak se to ve vyspělých zemích dělá, ale taky na tom okraji je metro i s-bahn nebo okrajová stanice dálkového vlaku (docela dobrým příkladem jsou Kreuzy v Berlíně))

...a zrovna nejelo žádný metro B z Českomoravské (docházková vzdálenost 600 m, holt to bolševik postavil v Kolbence a ne u nádraží), ani žádná tramvaj na Palmovku (dtto M-B), ani bus na Vysočanskou (dtto)... to je teda zvláštní náhoda, ucpanej bus od Jarova zároveň s tramvají od Hloubětína. Ano, to zcela a naprosto obhajuje potřebu štědře dotovaného vlakodromu CD/CT/CR [happy] i směrem na sever.

Aneb po bitvě každý generál. Já asi měl víru v jízdní řády a když mi podle jízdního řádu měly jet dvě tramvaje nebo dva autobusy, tak jsem skutečně věřil, že přijedou. Co tam jelo (nebo spíš nejelo) byla jen hromada aut.

Hele, ono zhruba 90% obyvatelstva je naprosto v pohodě smířeno s tím stigmatem, že do Liberce vede celkem dobrá dálnice a mizerná dráha, spíš než aby to bylo naopak.
Takže je vlastně vše v pořádku, proč vůbec funguje dráha do Hradce, Ústí, Plzně, Brna ? Stačilo by jen přidávat pruhy dálnici jako v USA.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 10:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4637
Registrován: 8-2012
Co tam jelo (nebo spíš nejelo) byla jen hromada aut, která stála až na eskalátorech v metru Českomoravská. Jasně, vidím všechno "nejet" a přesto "mám víru". Možná spíš než jako důkaz nutnosti vlakodromů na sever je to důkaz něčí hlouposti.
proč vůbec funguje dráha do Hradce, Ústí, Plzně, Brna
To nějak souvisí s Libercem? Já jsem napsal, že pro normálního člověka je lepší mít dobrou dálnici a mizernou dráhu než opačně. Že je ještě lepší mít dobré oboje je samozřejmě fakt, nicméně to argumentujete úplně k něčemu jinému, protože V. koridor prostě není na pořadu dne (ještě asi tak sto let, prostě než přijde úplně jiný způsob dopravy) a na stávající síti si můžete namalovat vlakodromů kolik chcete, zázrak se nestane. Ano, když "náhodou" jedete z Jeřábu v Liberci na Václavák v Praze, tak vám to asi vyjde.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Nechic
Čtvrtek, 09. března 2017 - 11:04:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 4-2010
která stála až na eskalátorech v metru Českomoravská
A ono je v moderní veřejné dopravě normální 600 metrů prolézat se zavazadly mezi parkovištěma ? Už vidím jak takhle někoho naviguju, kdo to nezná. Navíc, když přímo tím směrem zastavuje tramvaj hned před nádražím.
když "náhodou" jedete z Jeřábu v Liberci na Václavák v Praze
A když náhodou jede z Frýdlantu do Benešova, tak má teoeretickou šanci být rychlejší než současný vlak, prakticky tam má několik rizikových míst, kde se mu vyhledané spojení rozsype. Problém není jestli to je vlak nebo autobus, problém je to naprosto pitomé přestupování, nenávaznost a nejistota. Tak ať kraje vytvoří autobusovou megamhd co je v IDOL i PID, jezdí po 10-15 minutách, nevyžaduje místenky a v Liberci staví u nádraží jako bus MHD, pak to možná bude snesitelnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
-ds-
Čtvrtek, 09. března 2017 - 12:45:05  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Já bych se teda spíš snažil dokopat ministerstvo k objednávce autobusů, i když to s tamním geniem loci samozřejmě nebude snadné.

nikdy bych nevěřil, že se mohu s Vámi shodnout, ale i zázraky se dějí [proud]
Čtvrtek, 09. března 2017 - 13:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2454
Registrován: 5-2002
Bram:
To je nějaké pohádkové pásmo? Situace je lepší díky odstranění největších bolestí trati 194, ale řada 754 tady nepřinese ŽÁDNÉ zlepšení v oblasti jízdní dob oproti řadě 749, což například zjistili už mudrlanti na ROPIDu. Aby tu řada 754 něco oproti řadě 749 přinesla za plusy, tak by tu traťové rychlosti musely být tak o dvacet kilometrů vyšší a v delších úsecích a soupravy by musely být delší. Pak ano, ale na čtyř až pětivozové soupravy na trati, kde se dá jet jakžtakž v delších úsecích 60 až 70, to rozdíl prostě není.
Možná by bylo lepší se moc nerozepisovat k tématům, kterým nerozumíte.

Nyní konečně na Šumavě béčka nejsou, ale díky Expresům je mají obyvatelé Veselí, Soběslavi, Plané, Tábora, Benešova a nejen ti.
Takže někde béčka vadí (na Šumavě) a někde nevadí (viz místa výše uvedené).

Na Šumavě konečně nejsou "hnusná béčka", to je sakra rozdíl proti (většině) toho, co zažívá aktuálně (a věřmě na krátký čas) Veselí a Benešov. Ypsilony vzor 2017 jsou úplně jiná kategorie oproti době do cca 2005. A já mimochodem neříkám, že to u Veselí a BN nevadí, jen říkám, že je to menší zlo než nezavést Ex.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 13:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 4-2004
T. H.: ...a zrovna nejelo žádný metro B z Českomoravské (docházková vzdálenost 600 m, holt to bolševik postavil v Kolbence a ne u nádraží) — 600 m? Ta "docházková vzdálenost" je skoro dvounásobná. Vaše rady ani důkazy, proč je kdo blbej, zde tedy nemohou být brány jako relevantní.

Ad Kreuzy v Berlíně: Ty jsou fajn, nicméně na placatém terénu s dostatkem místa se věci jako Ringbahn zřizují celkem snadno. Praha nikdy nic takového mít nebude...
Čtvrtek, 09. března 2017 - 13:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2972
Registrován: 8-2010
Je vidět, že pan T.H. byl v Libni možná tak na mapě.... Ono třeba i do té Harfy se to vyplatí dojet tramvají z nádraží.....
Praha-Ruzyně, Olomouc
Čtvrtek, 09. března 2017 - 14:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1476
Registrován: 9-2009
T.H.:
Tak pokud se v případě argumentace kolem syslizace do Harrachova postavíte s tvrdostí sobě vlastní na její stranu předpokládám, že to chcete obhajovat.
Jen jsem se zeptal, co je podle Vás špatně na vedení rychlíků (nebo přímých vozů od R) do Harrachova. Necítím potřebu cokoliv obhajovat.

Můžete zkusit v mých příspěvcích najít něco o tom, že je "přesně špatně" prodloužení tanvaldského rychlíku "na kopec"? Já jsem za howadinu označil "odborníkovy" plány se 750.7 a syslem; pokud to potřebujete otočit někam jinam, abyste se mnou mohl zúčtovat, jak je libo.
Já žádné zúčtování nepotřebuji. Ale děkuji za odpovědi, ze kterých de facto vyplývá, že na samotné myšlence prodloužit rychlíky není špatné nic.
Mimochodem, LK netlačí 750.7 se syslem (ačkoliv předpokládám, že jako šotouš byste si nenechal tuto příležitost uniknout). Alespoň rozhodně ne jako jedinou správnou a jedinou možnou... Nechť vymyslí řešení dopravce a nabídne jej...
A osobně se domnívám, že normálnímu cestujícímu je to úplně jedno, jestli pojede mašina se soupravou nebo motorák. Normální cestující bude řešit, zda a jak se dostane do Harrachova, za jaké peníze a příp. s jakým komfortem. (A bude mu jedno, jestli dopravce stáhne nějaké mašinky z Rakovníka nebo si je vytáhne třeba z [zadnice]...)

Proboha, vždyť to není žádný rychlík, ale obyčejný regionální spěšňák, ze kterého se dělá nadvlak jen proto, že ho objednává ministerstvo...
Tichý souhlas...[happy] Ale radši o tom nemluvme nahlas, protože jinak by MD mohlo napadnout, že si to vlastně mají objednat kraje za své. A odůvodnění je taky jednoduché. "Trať Liberec - Pardubice nenabízí dostatečně rychlé spojení pro meziregionální frekvence."

Jenže problém je v tom, že místo aby to ten LB kraj řekl na rovinu, že to státní organizování (nejen) dopravy stojí za pořádný hovno, tak s ním blouzní o pátém koridoru a dožaduje se potřeby "stejného přístupu" ke všem krajům = zřejmě přímých vlacích Praha-Liberec (místo aby ho dokopal k objednání nějakých špičkových a naopak flamendrových bezmístenkových busů)
Na téma organizace dopravy z úrovně státu jsem se v podobném duchu již v minulosti vyjádřil. A někteří můj názor dodnes velmi těžce nesou. Chtěl bych dotyčné uklidnit, že se jedná o můj osobní názor a nemá to žádný vliv na sympatie/antipatie ke komukoliv z MD.
Autobusy MD objednávat nebude. Na toto téma již diskuze vedena byla.
A popravdě, osobně k tomu vzhledem k názoru na organizaci veřejné dopravy z úrovně státu dodávám: "Zaplaťpánbůh!" (Ono stačí bordelizace na železnici a poněkud specifický, typicky český, přístup k liberalizaci trhu.)

Orky:
Jo a pak stejný kraj objedná dlouhé souběhy vlaku a autobusů, které zřejmě znamenají náležitosti navíc - viz třeba linka 540350/11,13 a vlaky 5511 a 5513.
Dovoluji si Vás požádat o drahocenné rady, jak byste tento souběh řešil? Mají snad lidé z vesnic, kde vlak nestaví, chodit pěšky? Nebo máme zrušit ten vlak? Nebo máme "aby to hezky vypadalo na papíře" jet autobusem o 30 minut později (aby si lidé vracející se z práce s radostí počkali na proklad, protože to oni docení úplně nejvíc)??

Takových míst, kdy by zastavení rychlíků na vesnici "dávalo smysl" je po celé republice velké množství.
A jaký tedy existuje důvod, aby tyto požadavky MD a priori odmítalo?

Wałbrzych:
nebylo by snazší spojit sílu alespoň několika dotčených krajů, když už ne všech, a přijít s požadavky na MD? Čili např.: aspoň celoroční a celodenní dvouhodina (vč. okrajových spojů) ČB – Brno, Kolín – ČL, Praha – Turnov – (?), doplnění okrajových spojů Plzeň – Cheb a Chomutov – Cheb, alespoň nějaká objednávka na 238...
Kdyby se na tom kraje dohodly např. na Asociaci krajů, třeba by to cesta být mohla. (Ale tam je takové téma tzv. "pod rozlišovací schopnost".)

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Čtvrtek, 09. března 2017 - 16:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4643
Registrován: 8-2012
co je podle Vás špatně na vedení rychlíků (nebo přímých vozů od R) do Harrachova
Zapomněl jste dodat, že nějaké "špatně na vedení rychlíků nebo přímých vozů od R do Harrachova" jste mi akorát podsunul, nikde jsem nic takového nenapsal. (No a pak jste mi dokonce ještě zkusil podsunout, že je něco špatně na tom, aby to místo fotičsky atraktivní syslizace byly 854, mnou považované za logické řešení, které už tu ovšem mají zájemci vyfocené, proto to není tak šoto.)
se domnívám, že normálnímu cestujícímu je to úplně jedno
OK, pokud se najednou chcete tvářit, že vystupujete z pozice "normálního cestujícího", tak tohle asi není to správné fórum pro vás... ale ona to spíš bude nová diskuzní figura. Nebo co jste se nám právě pokusil sdělit? Když normálnímu cestujícímu bude jedno, že pojede 854 nebo honeckerem, tak se o tom nesmíme po odborné stránce bavit?

ono je v moderní veřejné dopravě normální 600 metrů prolézat se zavazadly mezi parkovištěma ?
Ne, přesun Libeň - Černý Most vymyslí jen pitomec, rozhodně to normální není.
když náhodou jede z Frýdlantu do Benešova ... tak si v Turnově přestoupí mezi dvěma vlakama s okamžitým přípojem, protože to i šotouš jede tak jednou za život, pokud to není úplně smyšlený příklad, takže ten čas nehraje až takovou roli. A tahle nabídka tu je, akorát si zásadoví žlutonejezdiči potřebují za cizí peníze udělat ještě vlakodrom "PESAMA".

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
StarMaster
Čtvrtek, 09. března 2017 - 16:32:30  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
místo aby ho dokopal k objednání nějakých špičkových a naopak flamendrových bezmístenkových busů
Tohle je velmi nebezpečný precedens, který by mohl zlikvidovat půlku rychlíkové dopravy v republice[pozor]

Pokud začne být legální dotovat dálkové busy, byť bez místenek, rychle politici zjistí, že ty dotace na busy jsou o tolik menší než na vlaky a úspora je v řádu stovek milionů až miliardy, že o něco delší jízdní doba podle nich nebude vůbec vadit.

Pak už se nebudeme hádat o tom, zda na lince Plzeň-Most je lepší GW nebo ČD, bude tam autobus, protože jízdní doba podobná a dotace po zrušení dálkových vlaků (uvolnění cestujících) bude třeba jen 10kč/km.

Tenhle efekt se lavinově prožene republikou a výsledkem bude:

-úspora 1-2 miliard za dálkovou dopravu pro státní rozpočet

-lepší obsazenost krajem objednaných Os na tratích, kde se zrušil rychlík - část lidí bude natolik nesnášet busy, že raději zkousne delší jízdní dobu v Os... takže se krajům sníží ztráta

-naopak se krajům zvýší ztráta na těch lokálkách, které jsou napájeny cestujícími hlavně od rychlíků

-ČR získá ve světě renomé, že dálková doprava je zde velmi omezená na pouze fakt velká města... (kde se udrží Expresy či nedotovaná doprava)

-kraje začnou být pod tlakem udělat z Os jakási Sp a tím si konkurovat se státními dotovanými busy

-kraje ale nebudou mít peníze na to, aby místo Os zavedly busy, takže to půjde jen v lepších krajích

Opravdu tohle chceme?


aby se (polo)režisti v brutálně dotovaných vlacích (zatímco není na dvouhodinu do Tanvaldu, že) aspoň přiblížili vyrovnaně fungujícímu substitutu, kterým "nesmí" jezdit.
Polorežista je ten, kdo si ze svého dá 20.000 za ingold? Kdo je člověk, co si ze svého koupí permanentku do bazénu? Poloprofesionální plavec?
Čtvrtek, 09. března 2017 - 17:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 4-2004
StarMaster: ČR získá ve světě renomé, že dálková doprava je zde velmi omezená na pouze fakt velká města...
To by žádné renomé nebylo, protože právě tak to ve většině zemí světa je. Čili je to jedna z opravdu mála oblastí, kde by se svět měl přibližovat ČR, a ne naopak

Otto P. Kdyby se na tom kraje dohodly např. na Asociaci krajů, třeba by to cesta být mohla.
A je to opravdu tak nepředstavitelné? (Nevím, nejsem insider.) Předpokládám, že nějak komunikujete s organizátory dopravy v ostatních krajích, nejen v těch sousedních. Ta společná iniciativa by mohla vzejít třeba z této úrovně. Často tu píšete, jak se snažíte přimět MD k lepší objednávce na tanvaldech. Což vám rád věřím, ale plody to nenese (nebo ano? bude aspoň zaplněna ta dopolední díra?) — takže by možná bylo načase zkusit to jinak...
Čtvrtek, 09. března 2017 - 21:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 6-2004
Zcela souhlasím s těmi, kdo jsou proti tvrzení, ýe do Liberce stačí autobusy a dálnice. Co bych dal za to, pokud bych mohl jet do Liberce za 90 minut z Prahy z hlavního, Mimochodem vlastně ministerstvo Liberci nedokázalo udržet ani dílnici, z trasy Turnov Liberec se stala pouze obyčejná silnice I. třídy. Odmítám z daní platit vysokorychlostní koridory, pokud krajská města nemají alespoň trochu slušná spojení s Prahou atd.
Mirek Zv. mob
Čtvrtek, 09. března 2017 - 23:51:13  
Neregistrovaný host
37.48.49.121
Cerny Most je nedustojny hnus. Primitivni nazory T.H. to jenom cim dal vic podtrhuji. Zlicin - dalsi podobna prisernost. Uz jsme na tom skoro jak v Srbsku.