Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » 4. koridor » Archiv diskuse 4. koridor do 29. 05. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse 4. koridor do 29. 05. 2017

dolů
   autor příspěvek
P_v
Středa, 12. dubna 2017 - 15:49:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1759
Registrován: 5-2002
Lokálky byly neperspektivní už v době, kdy lokálkový zákon vyšel. Už tehdy bylo jasné, že je to jen provizorium na kratší dobu, trati které by se nevyplatilo stavět, kdyby nebyla dána úleva z technických požadavcků. Z požadavků stanovených dle možností 19. století.
A zajímalo by mě jak VRT pomůže IV. koridoru, když se tam z Benešova do ČB žádná neplánuje a IV. koridor, stavěný poctivě na 160 a ne "až 160" ji měl zastoupit.

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
StarMaster
Středa, 12. dubna 2017 - 16:40:38  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Pokiaľ sa rozumne nepostaví NeŠe, mohli sme si väčšinu prachov doteraz vrazených do 4K ušetriť a použiť inde.
Tak to si teda nemyslím. Zeptejte se na to lidí z Tábora, Plané, Soběslavi, Hradce, Veselí, Třeboně, ale i třeba z vesnic na 224, zda jim vadí zrychlení trati do Prahy.

A pro lidi z Budějovic je to také slušné zrychlení. Bavíme se přece o tom, že Soběslav-Doubí a Votice-Sudoměřice se postaví s přeložkami, ne? (když to ekonomicky vychází a jde na to podojit EU, nestavěl by to jen idiot)

Ten tunel za tu přemrštěnou cenu je ale kravina. Nebyla by to kravina před 20 lety, ale dneska už je. EU na to nic nedá a za národní peníze je třeba na železnici budovat smysluplnější věci, než zrychlení o 8minut u Budějovic. Až ty důležitější věci budou, můžeme se k tomu tunelu za třeba 30 let vrátit, ale nyní se bez něj žít dá a 4K bez něj není žádná ostuda srovnatelná s 3K a jeho přeložkami na 120. A to nikdo neokecáte.

Tomáš záruba:
Až na to, že právě NeŠe je přesně takovou stavbou, jeden z velmi mála takových úseků na koridorech.

Ne, nejsou. Víte, že často s vámi souhlasím a nevymezuji se vůči vám jako vůči jiným, ale zde neshoda. Já nejsem proti stavbám, které neplní ERR 5%, ale logicky z nich chci vybírat ty nejvýznamnější.

A přijde mi, po zkurvení 3K, jako mnohem lepší postavit třeba tunel do Berouna, případně dát výjimku Mladé Boleslavi a něco tam zpřeložkovat, než honit 8minut u Budějovic za každou cenu.

Podívejte se na to férovýma očima. Za Budějovicema je akorát Krumlov (ale leda dálkově do Prahy, Jihlavy, Tábora a do těhle míst je z něj menší poptávka než do ČB), Šumava (opět dálkově žádné davy), vesnice, turisté do Linze (Praha-Linz nemá vlakem šanci víc než turisticky), Alpy (kam se vlakem z Prahy přes ČB nejezdí), vodáci na Vltavě (ano, to se vlakem jezdí, ale to jsou 2 vlaky dopoledne a ještě jen v létě), Chorvatsko (kam se tuplem nejezdí vlakem z Prahy přes ČB).

Nevidím tu nic, co by se dalo srovnat s tím, kam všude by zrychlil dopravu tunel Praha-Beroun. A jelikož jde o 2 ekonomicky nevycházející stavby, přijde mi relevantní je postavit proti sobě. Obě by se musely stavět za národní a jsou si tím pádem přímou konkurencí.

Myslím, že se pro Jižní Čechy udělalo dost a že koridor Benešov-Ševětín je víc než důstojné zlepšení cesty do ČB, tuplem pokud se bude ještě dlouho odkládat D3 Posázavím. A jednou dostanou možná ČB i zkratku po VRT Benešov-Praha. Nemyslím, že těch dalších 8minut u Budějovic za to stojí, pokud to má být tak extrémně drahé, že by to bylo za národní.

Je mnohem více fér investovat něco směrem do Boleslavi, do Berouna, udělat nějakou přeložku na Ústí-Cheb, případně stavět VRT směr Lovosice i v případě, že by ekonomicky nevyšla a tak. Všechno tohle je smysluplnější a férovější, než dělat z Budějovic VIP krajské město s nadstandardním vlakovým spojením vedle jiných krajských měst, Ústím nad Labem a Plzní počínaje a Libercem, Vary či Jihlavou konče.

Vám se, jak jsem si všiml, líbí mít aspoň někam fakt pořádnou trať (tuplem až bude ta VRT do Benešova), když do Ostravy jednou bude dálnice (a nikdo vám nevysvětlí, že to neznamená, že davy lidí nadšeně přejdou k možnosti 3h v kuse řídit), ale je třeba brát i v potaz vývoj potřeb ve zbytku státu a umět si říct dost, do téhle oblasti už dáváme moc a jinde nám to stojí už moc dlouho a přesunout priority jinam.
P_v
Středa, 12. dubna 2017 - 17:15:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 5-2002
III.K se "kurvil" s výhledem na VRT.
Za Budějovicema má výhledově pokračovat skoro-VRT mírně odlišnou trasou do Rakouska, proto se Gerstnerova koňka toliko zadrátovala.
StarMaster
Středa, 12. dubna 2017 - 18:05:55  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Za Budějovicema má výhledově pokračovat skoro-VRT mírně odlišnou trasou do Rakouska, proto se Gerstnerova koňka toliko zadrátovala.

Ten byl dobrej. [biggrin]

Hele a výhledově znamená co? Rok 2100? 2150 nebo až 2200? [happy]

O čemkoli za Budějovice nemají odvahu mluvit ani ti největší šotoušci, vy musíte být hodně ultras. ČR se vysere na stavbu VRT a bude stavět nějakou trať na 200-250 pustinou k hranicím s Rakouskem a dál to povede po koňce, protože Rakušák zůstane soudnej? [nene]
Středa, 12. dubna 2017 - 18:58:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2509
Registrován: 5-2002
SM: Myslím, že to vnímáte trochu příliš pragocentricky. Z pohledu denní dojížďky do ČB to třeba z Veselí znamená (ne)zrychlit na polovinu. Nebo (ne)dostat JH na nějakých 45 minut, Tábor - CB pod 30 minut. Současně je/není to zrychlení i pro CB - Brno, kde je šance se dostat v kombinaci s postupnými revitalizacemi a elektrizacemi někam ke 3:40, tj. se cca srovnat s busem. A pak to o hodinu zrychlit díky VRT z Jihlavy a konkurovat i autům.
A pokud jde o koňku (a vlastně i ne nepodobnou 194ku), tak myšlenka IV. TŽK vlastně byla jet z Prahy do CB tak rychle, že to vyrovná i tento problém (totéž platí vlastně i pro CB - JI). Přinejmenším dokud není D3 komplet, tak bych jízdní dobu Praha - Linz 3,5 hodiny (s koňkou a komplet koridorem) nepovažoval za vůbec marnou. V tomto smyslu IV. koridor vlastně taková "VRT na 160 km/h", které v některých směrech zafungují podobně.

A propos jsem "ten největší šotouš" (zrovna já [happy]) ), když si dokážu docela dobře představit stavbu prvního úseku z CB na jih někam za Kamenný Újezd? Jednak by se to dalo spojit se spojkou do Domoradic, a tedy Praha - CK něco těsně přes 2 hod., a jednak by se pak už snad stihlo za hodinu křižování CB - Freistadt. A to kdyby se stihlo, tak se v Linzi dá stihnout rychlý segment na západ a ejhle, Salzburg máme rychlejší asi o 50 minut. Z Budějovic, z Prahy pak ještě o to zrychlení v "jádrovém koridoru", tedy asi na úrovni 4,5 hodiny = zhruba na čase auta i po kompletní dostavbě D3. Takže by se mohly začít dít takové věci, jako třeba že se do těch Alp vlakem solidně jezdit začne. Nebo přinejmenším že skončí tím směrem busy.
No a takový stav je schopen podle mě vyvolat to, že Rakušák někdy ve výhledu (zhruba srovnatelném s VRT do BN) postaví aspoň Linz - Pregarten nově. On totiž bude mít tou dobou hotové věci jako Westbahn, Koralmbahn a patrně i Südbahn (Semmering) a Brenner přinejmenším ve vysokém stadiu rozestavěnosti. Čtyřkolejka Wörgl - Innsbruck už taky je, uzel Vídeň, uzel Salzburg... I s tím Arlbergem a Tauernem se to postupně hýbe. Dálnice mají skoro všechny už dávno. Zkrátka v horizontu já nevím 15-20 let tam toho z těch větších priorit nebude moc zbývat a že by drážní stavby zastavili, to by se mi nejevilo jako pravděpodobné s ohledem na onu pověstnou "stavební lobby".
No a pak ten Linec bude z Prahy za 2:30-2:45 i s tím, že mezi cca Pregartenem a okolím Kaplice/Velešína zůstane koňka.

Je možné, že nějaký podobný scénář nastane i bez NeŠe, ale spíš bych řekl, že ne. Naopak ten Beroun je v pozici, kdy jeho potřeba je po kapacitní stránce jasná (po Řevnice), ale z pohledu jízdních dob navazuje několik stovek km větší (Cheb) či menší (doufejme Furth) bídy, kterou už nevytrhne. A nechci malovat čerta na zeď moc intenzivně, ale ona ta čtyřkolejka na Radotín sídliště (v případě vůle zřejmě prodloužitelná ještě o "rozjezdový dvojoddíl" před Černošice) by opravdu většinu těch kapacitních problémů vyřešit uměla, spolu s mokropeským obratištěm.
Středa, 12. dubna 2017 - 19:45:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7694
Registrován: 5-2002
A propos jsem "ten největší šotouš" (zrovna já [happy]) ), když si dokážu docela dobře představit stavbu prvního úseku z CB na jih někam za Kamenný Újezd?

Za Kamenný Újezd to nevidím, vidím to reálně asi takto.

První 2 km 20 promile stoupání, odpočinek na vrstevnici 900 metrů, poslední km opět 20 promile, normativ hmotnosti až 3 000 tun [biggrin].
Středa, 12. dubna 2017 - 22:02:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13388
Registrován: 5-2002
TZ: Takže by se mohly začít dít takové věci, jako třeba že se do těch Alp vlakem solidně jezdit začne
A kdo tam tím vlakem začne jezdit...?
Středa, 12. dubna 2017 - 23:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7173
Registrován: 4-2003
Hajnej:A kdo tam tím vlakem začne jezdit...?

Já už jsem do Alp na sjezdové lyžování vlakem jezdit začal, třeba se ještě někdo přidá [rofl].
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 00:17:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7697
Registrován: 5-2002
ad NeŠe:
půjčuji si ke startu debaty příspěvek StarMastera: A přijde mi, po zkurvení 3K, jako mnohem lepší postavit třeba tunel do Berouna, případně dát výjimku Mladé Boleslavi a něco tam zpřeložkovat, než honit 8minut u Budějovic za každou cenu.

Já zde vidím pár věcí, proč NeŠe postavit:

a) systémová jízdní doba pro osobní dopravu
b) výrazné stoupání v přetíženém jednokolejném úseku Nemanice - Zámostí - Dobřejovice
c) generování potřeby výluk s NAD a se zastavením nákladní dopravy
d) výrazné zvýšení vzdálenosti pro odklonové vlaky (až přes Plzeň a do přetíženého úseku Beroun - Plzeň). Poznámka pod čarou: odklon přes Příbram neuvažovat, protože ekonomika --> nezávislá trakce.
e) možnost kvalitní obsluhy ČB nákladní dopravou (terminál KD)
f) rozvoj tranzitní dopravy (Plzeň - Jihlava, Planá, Tábor; Praha - Summerau), ale je potřeba zmínit, že na rozdíl od vládních "křídových" papírů já osobně toto vidím pesimisticky, protože směrem do Rakouska není kam (přetížené tratě osobní dopravou, dlouhé jednokolejné úseky, výluky, za Salzburgem velké sklony --> možné řešení přes Rosenheim, ale generuje to více nevýhod než výhod --> nenažraný Rakušák).

A úplně mimo mísu: pokusme se tratě projektovat jinak:
opusťme projektování jednotným sklonem a přejděme na "výškové skoky".
Pro příklad: nákladní vlak o hmotnosti 2000 tun, vedený moderní lokomotivou, uvažována "koridorová" tažná síla 240 kN, jízdní odpor S-DFJP, vždy 1 km stoupání 25 promile, 1 km 5 promile, 1 km 25 promile, 1 km 5 promile, 1 km 25 promile, celkem 5 km, převýšení 85 metrů, průměr 17 promile, nájezdová rychlost 100 km/h.





"Skákání" je o dvacet vteřin rychlejší, případně místo normativu hmotnosti 2000 tun S-DFJP umožní 2100 tun S-DFJP. Je ale potřeba říci, že toto platí pro moderní vysokovýkonné lokomotivy, u lokomotiv řady 740 - 743 to znamená výrazné snížení normativu hmotnosti.
Bílý_petr
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 12:14:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2067
Registrován: 7-2005
Tak nějak jsem si říkal, že nemá cenu se do téhle odborné debaty pouštět - ale i když popravdě nejsem moc příznivec betonových koryt tak nechat špunt u Budějc je asi pěknej nesmysl - a to ať už bez přestavby nebo s přestavbou - takže si říkám - když budu mít na baráku děravou střechu tak jí taky asi radši vyměním celou [blesk]
Mnohdy je důležitější vědět, o čem se mlčí, než to, o čem se mluví (Roman Kozel)

fotogalerie 4. koridoru
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 14:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 346
Registrován: 1-2014
Star Master:

...Tak zrovna tady mi přijde jako naprosto ok, že úsek Ševětín-ČB se nebude moc hrotit. Jednak dál než za Tábor jezdím jen párkrát za rok (v podstatě jen na dovolenou), druhak významnější část je Veselí-Praha a nejen pro mě a do třetice je už třeba soustředit síly na stavbu VRT. ...

Tak já třeba Še-ČB nejezdím vůbec, ale vnímám, že by se to nemělo ošidit, jak tady naznačil Tomáš Záruba.
Už jen to, že v úseku ČB-Veselí jezdí mimo Ex a R na Prahu také toho času pomalé R směr Jihlava a Brno - linka, na které je každé zrychlení dobré a Ne-Še tak přispěje velkou hrstí do mlýna. Na opačné straně pak souhlasím z uspíšením alespoň s částí Vrt Praha-Benešov-HB/Jihlava [vypravci]
StarMaster
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 18:20:51  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
To je hezké, že se tu na tom tak shodnete, včetně toho podnikatele, co privatizuje zisk a socializuje ztrátu (požadavkem na elektroměry a dražší dopravní cestu dotované osobce, aby nákladka, kde je spousta soukromníků, měla větší čisté zisky a stát pěkně více zadotoval osobku), ale nerozhoduje se o Nem-Še tady, ale ve vládě a pokud EU řekne "nedáme nic", tak bude vláda postavena před rozhodnutí "tunel za národní, nebo tunel vůbec". A moc velkých staveb za národní se poslední roky nestaví...

A pokud za národní přeci jen ano, tak je zcela relevantní se bavit o tom, zda není důležitější jiná stavba jinde na železnici, než zrovna Nem-Še.

Každopádně obdivuji ten optimismus místních diskutérů, s jakým se tu bavíte o tunelu Nem-Še jako o v podstatě hotové věci. [wink]
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 18:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13394
Registrován: 5-2002
BP: nechat špunt u Budějc je asi pěknej nesmysl
To přijde na to, jak je postavenej grafikon. Přece jen jsou ty Budějice taktovej uzel, takže půl času tak a půl času tak není taková tragédie, jako někde uprostřed mezi uzly.
Koneckonců když jsme kdysi s A.L. jeli z Curychu na Gotthard, tak tuším ze ZH do Zugu byl taky pořádnej kus jednokolejky...
Bílý_petr
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 19:09:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2068
Registrován: 7-2005
Hajnej - jak už jsem řek někde nahoře - já tomu nerozumím - o to víc se musím smát takovým těm rádoby rozumbradům [rofl]
Mnohdy je důležitější vědět, o čem se mlčí, než to, o čem se mluví (Roman Kozel)

fotogalerie 4. koridoru
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 21:14:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 347
Registrován: 1-2014
SM:
...varianta 1+1 – ponechání stávající tratě pro nákladní dopravu (interoperabilita) plus vybudování nové jednokolejné tratě. Maximální sklon na této nové trati dosahuje až 18 ‰, je proto přednostně určena pro dálkovou osobní dopravu. Trasa je vedena podél dálnice D3 a tunelem délky 1,2 km. Novou trať lze výhledově zdvoukolejnit...

Tato "hrbatá varianta" by nemusela být marná pokud by byla na těch 160? nebo lépe na 200?- prolomilo by se tím i dogma, že se musí stavět stále jen pro smíšený provoz do 12 promile.

Zároveň by to mohl být jakýsi pokusný úsek před výstavbou VRT Praha-Brno.

Také by asi bylo lepší udělat zrovna i tu druhou kolej.

http://www.koridory.cz/archives/39200/
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 21:31:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11576
Registrován: 8-2004
Portáš:
"Tato "hrbatá varianta" by nemusela být marná pokud by byla na těch 160? nebo lépe na 200?-"
Akorát pro spolehlivost provozu (jeden z nejpodstatnějších důvodů pro dvoukolejku) je v podstatě na nic, protože koleje nebudou vzájemně zaměnitelné. Pro osobku bude stávající trať (při GVD a JD sestavených a vypočtených pro novou stopu) příliš pomalá a nepropustná, pro nákladku bude nová stopa příliš strmá.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Bílý_petr
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 21:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 7-2005
Hroch - tak přesně tohle si myslím že je ten problém kvůli kterýmu bych tu novou kolej nestavěl [smrt]
Mnohdy je důležitější vědět, o čem se mlčí, než to, o čem se mluví (Roman Kozel)

fotogalerie 4. koridoru
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 21:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7699
Registrován: 5-2002
ad Hroch: pro nákladku bude nová stopa příliš strmá

Ani ne. Počítal jsem kdysi pro jednu z variant (stoupání mimo tunel 18 promile, v tunelu 16 promile, délka stoupání 5800 metrů). Při hmotnosti 1800 tun S-DFJP a nájezdové rychlosti do úseku v Nemanicích 80 km/h to vyjedeme. Samozřejmě pouze vysokovýkonným vozidlem.



(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Čtvrtek, 13. dubna 2017 - 23:50:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13398
Registrován: 5-2002
PŠ: U nákladu by mě trochu děsilo to, že na konci zbude jen 20% kinetické energie. Kolik z toho stoupání je v tunelu (a tedy v suchu)...?
Pátek, 14. dubna 2017 - 00:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7703
Registrován: 5-2002
Naprostá většina, tedy 3800metrů.
I proto je tam použita maximální hodnota tažné síly 250 kN.

Jinak loko dává: 300 kN
Na koridorových tratích počítám: 240 kN
Na "tankodromech" počítám: 200 - 220 kN podle zkušeností. Zrovna v úseku Nemanice - Chotýčany je i toto málo a v listopadu dochází k omezení normativu (tankodrom, oblouky, stromy poblíž).

V nižších rychlostech klesá hlavně odpor tunelu, dost to je schopné pomoci. A dále při jízdě do stoupání podle posledních výsledků výrazně klesá jízdní odpor soupravy (ztrácíme tření nárazníků + dokonalá geometrická poloha koleje). Použiji - li poslední naměřené hodnoty ze zkušebního úseku Čerčany - Stránčice, pak tam vyjedeme rychlostí cca 50 km/h.
Pátek, 14. dubna 2017 - 00:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13401
Registrován: 5-2002
OK, to vypadá rozumně.
Pátek, 14. dubna 2017 - 09:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11578
Registrován: 8-2004
Petr_Šimral:
"Při hmotnosti 1800 tun S-DFJP a nájezdové rychlosti do úseku v Nemanicích 80 km/h to vyjedeme."
Akorát při výluce a jednokolejném provozu (o čemž je tu řeč) bych hladký průjezd Nemanicemi zrovna nečekal.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 14. dubna 2017 - 11:46:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7708
Registrován: 5-2002
ad Hroch: Akorát při výluce a jednokolejném provozu (o čemž je tu řeč) bych hladký průjezd Nemanicemi zrovna nečekal.

I to se jednou provoz zase naučí. Já tomu věřím.
Pátek, 14. dubna 2017 - 13:34:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 7-2010
Kdysi se někde psalo o "národní postrkové službě" na Havlbrodský, tak si i do Budějc pospojujeme tři Laminátky a ty bedny do Ševětína prostě nějak vystrkáme [biggrin]
Úterý, 25. dubna 2017 - 13:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 11-2005
Možná mi něco uniklo, ale koukám, že teď o víkendu bude nějaká NAD na osobácích od Benešova na jih. Co se tam konkrétně děje? Přitom Ex jsou vedeny s mimořádným zastavením v Olbramovicích...
Donner au train des idées d'avance...
Středa, 26. dubna 2017 - 09:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4573
Registrován: 9-2005
Rail2005:
"Možná mi něco uniklo, ale koukám, že teď o víkendu bude nějaká NAD na osobácích od Benešova na jih. Co se tam konkrétně děje? Přitom Ex jsou vedeny s mimořádným zastavením v Olbramovicích..."


- úprava GPK strojně v km 97,200 - 98,000; 99,200 - 101,350; 103,100 - 104,200; 105,200 - 106,300;
111,150 - 112,000; 113,200 - 114,600
- úprava GPK strojně staniční koleje:
· ŽST Střezimíř: 3. kolej km 101,400 - 102,000
2. kolej km 101,400 - 102,100
· ŽST Ješetice: 3. kolej km 106,372 - 107,153
· ŽST Heřmaničky: 5. kolej km 110,450 - 111,000
1. kolej km 110,800 - 111,000
- úprava GPK výhybek strojně:
· ŽST Střezimíř: výh. č. 1, 2, 7, 8
· ŽST Ješetice: výh. č. 1, 2, 3, 4, 5
· ŽST Heřmaničky: výh. č. 1, 2, 3, 8, 9, 10, 11
- ruční pročištění štěrkového lože v km 99,350 - 99,650
- odstranění defektoskopických závad
- výměna vadných LIS
- ojedinělá výměna dřevěných pražců v 5. koleji v ŽST Heřmaničky (cca 230 ks)
- svaření 3. koleje v ŽST Ješetice
- zřízení příkopu v km 99,7 - 99,3
- BOTV

(Příspěvek byl editován uživatelem Plešoun.)
Úterý, 16. května 2017 - 21:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 2-2009
Minulé pondělí jsem si prošel celou trasu zrušené trati od veselské zastávky k nádraží. Jelikož jsem už línej posílat fotky, dávám odkaz k prohlídnutí z Fejsbůku zde [happy]
Bkp
Čtvrtek, 18. května 2017 - 08:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7821
Registrován: 8-2003
No konečně... Tak snad se nikdo nebude moc odvolávat...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Čtvrtek, 18. května 2017 - 09:04:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 846
Registrován: 2-2006
Vzhledem k velikosti zakázky je to asi plané očekávání.
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
SůVo
Čtvrtek, 18. května 2017 - 14:44:51  
Neregistrovaný host
37.188.157.114
Bkp si na počest SuVo dá pivo, vyleze na minaret a bude volat "Sláva!" a pět dnů se radovat. No, potěš koště [lol]
Vláďa42
Čtvrtek, 18. května 2017 - 16:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 9-2009
Tak už aby to bylo. Pak už bývá jen NEMA-ŠE. Doufejme, že ve variantě, která přiblíží Budějovice a Tábor na 30 minut...
Priapos
Čtvrtek, 18. května 2017 - 16:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 10-2012
Vláďa42:
"Tak už aby to bylo. Pak už bývá jen NEMA-ŠE. "


A Soběslav - Doubí?
SůVo
Čtvrtek, 18. května 2017 - 16:45:40  
Neregistrovaný host
37.188.157.114
přiblíží Budějovice a Tábor na 30 minut...

Na 38´ by jste to nepřežil [lol]? By Vám něco uteklo? Ordinace? Ulice? Krafání na káčku?
Vláďa42
Čtvrtek, 18. května 2017 - 17:30:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 9-2009
Já bych přežil i 39. Ale jak dosáhnout s takovým časem systémové jízdní doby?
Pátek, 19. května 2017 - 15:16:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 6-2009
Vláďa42:
"Já bych přežil i 39. Ale jak dosáhnout s takovým časem systémové jízdní doby?"
Přesně tak, je důležitá systémová jízdní doba pod 30 minut (nejlépe 28)[wink], aby se stíhaly přípoje v uzlech Tábor 30(00) a Českých Budějovicích 00(30). Proto je nutná maximální varianta NeŠe.
Vláďa42
Pátek, 19. května 2017 - 19:41:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 9-2009
Ale vysvětlujte to tady, Josefe...
SůVo
Sobota, 20. května 2017 - 02:38:34  
Neregistrovaný host
37.188.151.200
To chce mít svůj systém [wink]
Vláďa42
Neděle, 21. května 2017 - 16:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1582
Registrován: 9-2009
Kdybyste stále netušil, dá se k tomu najít i velmi dobrá prezentace, kde je to velmi srozumitelně vysvětleno:
http://vrt.fd.cvut.cz/data/seminarky/2007ls/drabek-prezentace.pdf
Pondělí, 22. května 2017 - 08:50:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 231
Registrován: 6-2009
Vláďa42:
"Kdybyste stále netušil, dá se k tomu najít i velmi dobrá prezentace, kde je to velmi srozumitelně vysvětleno:
http://vrt.fd.cvut.cz/data/seminarky/2007ls/drabek-prezentace.pdf"
Pravda. I mě na ČVUT učil, je to velmi dobrý člověk a velký dopravní odborník.[wink]
Toto jsme měli při projektování dopravní obslužnosti.
SůVo
Pátek, 26. května 2017 - 13:08:56  
Neregistrovaný host
84.244.117.79
Chlapci a děvčátka, namalujeme si pár grafíků ...[lol] Jj, teorie a praxe (hodinové čekání na "wilsoňáku" při přestupu z jihu na východ se do toho taky počítá??) - to mi připomíná, jak ti projektanti, co sotva vylezli školu (a už jsou nejmoudřejší v celém širém vesmíru) dnes projektují - juknem na gůgl mapy a hned víme, jak to namalujem - a pak ten výsledek taky podle toho vypadá (občas by fakt neškodilo zajít na "místo činu" a podívat co tam doopravdy kolem je atp. a ne se chovat jak "sloni v porcelánu").
Pikehead
Pátek, 26. května 2017 - 13:32:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 3-2007
SůVo: Souhlasím, že trochu palčivější problém než trefovat drahým tunelem systémovou jízdní dobu mezi dvěma lokálkovými "uzly" je sladění návazností rychlíků v Praze a třeba konečně sladění MHD v Táboře a ČB s dálkovkou.

Ale jak píše Vladimír Sórokvtaroj výše, vysvětlujte tady něco jako prioritizaci podle cost/benefit ratio...
Vláďa42
Pátek, 26. května 2017 - 19:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 9-2009
A vše popsané nejlépe řeší varianta o níž jsem tu psal. Ale jak říkám, vysvětlovat tady věci o něco složitější než 1+1, je skoro nemožné.
Turista
Sobota, 27. května 2017 - 13:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 12-2003
namalujeme si pár grafíků ...[lol] Jj, teorie a praxe (hodinové čekání na "wilsoňáku" při přestupu z jihu na východ se do toho taky počítá??

Právě proto, že aby i v Praze vzniknul ten uzel, je třeba plánovat modernizace a stavby nových tratí tak, aby to vyšlo.

Česká síť (zatím?) nemá parametry pro celosíťový ITG. Proto je třeba při konstrukci JŘ některé uzly vypustit a je celkem logické, že to je Praha, která je dominantním cílem sama o sobě a kde je tak podíl přestupujících na celkovém počtu cestujících nejnižší. Naopak, pokud byste zničil uzel např. v takovém Chlumci nad Cidlinou, tak to můžete trať 040 rovnou zavřít.
Sobota, 27. května 2017 - 15:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2547
Registrován: 5-2002
některé uzly vypustit a je celkem logické, že to je Praha, která je dominantním cílem sama o sobě a kde je tak podíl přestupujících na celkovém počtu cestujících nejnižší

Nejsem si moc jistý, zda je to správná úvaha. Řekl bych, že rozhodující je absolutní počet těch přestupujících, a ten bude v Praze jeden z největších. Spíš bude problém ve "věčném staveništi", kdy se nechce regionální uzly neustále v půlce směrů předělávat, aby se Praha držela fixní. Už proto, že to v tom našem jednokolejném království vždycky ani nemusí jít.
Ale až se někdy doufejme dohrabeme do stavu, kdy budou hotové koridory i většina tratí typu 231/020, 230, 300, 280 a tak, byl bych pro to, namalovat ITG nově a tentokrát včetně Prahy jako uzlu. Přece jen jádro koncepce je myšlenkově staré nějakých 15 let a stalo se od té doby moc věcí, včetně nikým naprosto nepředvídaných počinů jako různé masivní opravy a revitalizace, z nichž část zůstává vzhledem ke křižování rychlostně nevyužita, k dění dochází či dojde i na infra sousedních zemí, a navíc se výrazně zvedlo využití vlaků oproti tehdejší době, tak by třeba i nějaké intervaly nebo dokonce linkové vedení šlo nastavit trochu jinak.
Sobota, 27. května 2017 - 16:21:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13492
Registrován: 10-2004
Tomáš_záruba:
"Nejsem si moc jistý, zda je to správná úvaha. Řekl bych, že rozhodující je absolutní počet těch přestupujících, a ten bude v Praze jeden z největších."
Takhle jednoduché to není. Myslím si, že by spíš mělo platit to, že nejlepší uzly a tudíž i přestupy by měly být na místech, která jsou využívána velkým množstvím denních dojíždějících. V Praze je možná slušné množstvích přestupujících mezi vlaky dálkové dopravy, ale ve valné většině případů jde o nepravidelné cesty. Pokud Vám vyjde na trasách, které jsou využívány nepravidleně, vyjde dlouhý přestup, dá se to přežít. Pokud ale totéž vyjde do regionálního uzlu, který je využíván pro denní dojíždění, dlouhý přestup, tak je to nepřijatelné. Asi nebudete chtít každý dne na cestě do práce trávit dlouhý čas na přípoj, ale když pojedete přes celou republiku na dovolenou, tak spíš dlouhý přestup skousnete.
Sobota, 27. května 2017 - 18:28:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2548
Registrován: 5-2002
To je jistě taky pravda. Holt někdo bude muset vymyslet "vzorec pro zjištění míry pravděpodobné nasranosti z nepřípoje" a tento pak sčítat přes všechny (ne)přestupující. :-)

Já rozhodně nejsem proti přípojům "někde v regionu". Jen jsem se snažil naznačit, že není dobré se na to dívat optikou "aby ta či ona lokálka přežila, musí být uzel právě na jejím konci". Asi nejtypičtější takový příklad je Blatno u Jesenice, které by mnozí rádi viděli na úkor Plzně.

Ona to často ale nemusí být nutně jen volba "kde to nechat ujet". Někdy je řešením třeba zahustit interval, a to buď v tom silnějším směru, kterému tak stoupne atraktivita, jindy třeba naopak na tom byť slabším, ale výrazně kratším (hezkou ukázkou třeba ZR). No a někdy zavést další vrstvu, pokud chybí nějaké ne úplně velké minuty, a nejde o slabý směr (pozn.: někdy tou nižší vrstvou může být bus nebo může dálkový proud být realizován částečně regionálkou, ne vždy musí jít o schéma Ex+R+Os).
Sobota, 27. května 2017 - 19:21:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13493
Registrován: 10-2004
Tomáš_záruba: Na to není potřeba žádný vzorec, na to je třeba používat to, co má člověk na krku. [happy] V řadě případů je potřeba postupovat jinak, než podle množství přepravených cestujících, protože v řadě případů znamená upřednostnění silnějšího vztahu před slabším úplnou likvidaci toho slabšího. A řešení takové situace významným navýšením spojů zase může být dost neefektivní i s ohledem na to, co tím získáte.
Sobota, 27. května 2017 - 20:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 5-2002
To by mě docela zajímalo, jak takovou neefektivitu definujete.
Pikehead
Neděle, 28. května 2017 - 08:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3047
Registrován: 3-2007
Tak je jasné, že žádná síť bez masivních investic není automaticky vhodná pro celosíťový ITG. Na druhou stranu to není argument proč odhodit vidle a nemít žádnou ambici to sladit v přechodném období trvajícím i desítky let...
Neděle, 28. května 2017 - 09:12:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13495
Registrován: 10-2004
TZ: Třeba tak, že kdyby Vám ten uzel vyšel dobře, tak tu druhou vrstvu nezavedete.
Pikehead: Hlavně taková síť asi nevznikne nikdy. Vznik jednoho uzlu díky rychlení může na řadě míst znamenat to, že o ten uzel přijdete jinde.
Neděle, 28. května 2017 - 09:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7227
Registrován: 4-2003
Orky:Hlavně taková síť asi nevznikne nikdy. Vznik jednoho uzlu díky rychlení může na řadě míst znamenat to, že o ten uzel přijdete jinde.

Ještě také může nastat situace, že se doprava zahustí natolik, že požadavek na uzly nebude tak striktní. To se klidně v budoucnu může stát - počkat si v Praze 30 minut při cestě přes celou republiku snad není zas takovým problémem, zejména nejde li o cesty každodenní. Navíc Praha sama o sobě je největším cílem v ČR a průjezd skrz Prahu je z tohoto pohledu zanedbatelný.
Iiii
Neděle, 28. května 2017 - 20:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3214
Registrován: 5-2002
Rozdíl je také, že třeba v jmenovaném Chlumci n. C. můžete nechat na přestup pár minut, což v Praze nejde a i kdyby šlo, lidi se toho budu bát a započítají si rezervu.
Pondělí, 29. května 2017 - 07:26:36  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72371
Registrován: 4-2003
Iiii:
Lidi se toho budou bát právem, když řízení provozu s naprostým klidem zaseká vlak mezi Libní a hlavním o 4 minuty (stačí jeden nepovedený odjezd LE...) a následně pak nechá odject přípoj na Budějce včas, takže na přesun ze 2. na 7. nástupiště zbudou necelé 2 minuty, za něž to každý nezvládne (příjíždějící vlak zatáhne tak, že většina vozů je za jižním podchodem, do něhož vede ucpaný eskalátor).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: <font color="0000ff">Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!</font>
Pondělí, 29. května 2017 - 09:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 5-2004
Přesně tak. Optimální čas na přestup mezi dálkovkou v Praze je někde mezi 30 a 60 minutami. Jinak snaha o uzel v Praze povede taky k tomu, že nejpomalejší vlak musí mít pobyt minimálně 18-20 minut, aby se stihly přestupy na oba směry.
Pondělí, 29. května 2017 - 10:32:23  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72372
Registrován: 4-2003
Bych zase nepřeháněl... [crazy] Tak dlouhý čekání je k prdu - na běžnej elent stačí 20 minut i s rezervou (nebo by teda stačit mělo...), větší průšvihy stejně neřeší ani hodina.
Za stávající a blízké situace by stačilo, aby se aspoň minimalizovaly případy, kdy se systémově ujíždí, tj. na přestup je nějakých -10 až 3 (8) minut(y).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: <font color="0000ff">Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!</font>
Pondělí, 29. května 2017 - 11:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3223
Registrován: 5-2004
Tak ono těch 20 minut je dost natěsno, když se podaří přestupovat s kočárkem a kufry z 5.-7. na 1., natož obráceně. Jinak optimálně by to řešilo to zahuštění intervalu jak píše Bram.
Pondělí, 29. května 2017 - 12:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3210
Registrován: 5-2002
Do Budějovic a od nového GVD do Plzně jezdí dálkovka ve špičce po 30 minutách, do Ústí po převedení R bude taky. Zbývá jen hradecká větev a turnovské "rychlíky". Takže si myslím, že ten uzel dálkovky v Praze zas až tak potřeba není.
Pondělí, 29. května 2017 - 12:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7229
Registrován: 4-2003
David jaša:Tak ono těch 20 minut je dost natěsno, když se podaří přestupovat s kočárkem a kufry z 5.-7. na 1., natož obráceně.

Přesně tak, osobně považuji za rozumných 30 minut - je to i s určitou rezervou pro případné zpoždění, prostě pro klid duše cestujících [wink].

Navíc v blízké budoucnosti lze očekávat rozšíření přímých (dálkových) vlaků skrz Prahu akorát ze směru od Kolína (čili Morava) ve směru Plzeň. Až se situace na trati 171 a 170 zklidní (výměna kolejnic a izolátorů směrem k větší spolehlivosti, dokončení tunelu), očekávám, že RJ si ty vlaky do Plzně jedoucí z Ostravy do Prahy protáhne [wink].
jfp
Pondělí, 29. května 2017 - 13:25:15  
Neregistrovaný host
62.24.77.109
To jako, že by se na 171 mačkal kromě (kontraproduktivní) Ex vrstvy ještě další pár vlaků RJ? To snad ne, a průsery na 171 by pak byly ne obden, ale 2x za den, jeden od rána do odpoledne, druhý od odpoledne do večera... Výměna izolátorů a kolejnic neřeší úžasný systém na 171 zvaný báboblok a propustnost trati, která je bídná i bez průserů natož s nima, že... Navíc úhlavním nepřítelem trati 171 je jaro léto podzim zima.
Pondělí, 29. května 2017 - 13:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7231
Registrován: 4-2003
jfp:To jako, že by se na 171 mačkal kromě (kontraproduktivní) Ex vrstvy ještě další pár vlaků RJ?

A proč by ne, bude li hotový tunel a trať 171 opravená? Bábablok z hlediska propustnosti není zas takové zlo, ale nesmí do toho vlézt žádná výluka. Ta kontraproduktivní vrstva Ex bude kontraproduktivní dočasně, protože bude zavedena záměrně předčasně.....[crazy]