Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě na jihozápadní Moravě » Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 04. 11. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 04. 11. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 26. září 2017 - 06:26:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 12-2007
771068: řepná kampaň by se kvůli výluce opravdu neposunula[wink] ČDC si údajně vydupalo několikahodinový okna na protažení nákladů, což je super krok od nich, ale kampaň jako taková je posunutá kvůli řepě. Letos je slabší úroda a je jí míň, než se počítalo, co mám informace, tak příští týden už by se mělo valit, pokud zas nebude změna (asi čtvrtá). Jinak se mělo jezdit už od včera tuším a první plány byly dokonce od 18. Pn nevím, ale asi tím pádem jezdí normálně.
Úterý, 26. září 2017 - 11:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1890
Registrován: 12-2007
Kubam: díky za info. Nevíš, co se na té výluce dělá?
Co znamená vydupání okna? Že budou konečně vyhýbkáři a výpravčí tam kde mají být?
Ohledně řepy byla dnes na ČT24 zajimavá reportáž přímo z balící linky cukru v Mělníku, tam říkali, že je letos úroda řepy výborná, to se asi ale týká hlavně oblasti Čech, protože tady je opravdu velké sucho. Zajímavá byla i čísla, kolik se v ČR vyprodukuje cukru oproti stavu třeba v roce 1989.Reportáž souvisela s ukončením kvót EU na výrobu cukru, což může být pro náš cukrovarnický průmysl dobrá příležitost, tak držím palce, ať se toho co nejvíc odvozí vlakem [vypravci]
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Úterý, 26. září 2017 - 14:03:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 5-2004
771068: při výluce se dělá třetí podbití.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jirka_p.)
Úterý, 26. září 2017 - 16:59:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1891
Registrován: 12-2007
Jirka_p: díky [ok]
Pnko jezdí odklonem přes Střelice.
Výluka má skončit zítra večer.
Dle infa od Petr Štefka z fcb má do Hodonic namířen vlak z Polska, které cargo přistaví nadvakrát ve čtvrtek a v pátek dopoledne.
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Úterý, 26. září 2017 - 23:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 903
Registrován: 1-2010
Neměl jsem moc čas, tak sem teď opožděně dám report o letních odklonech.

Odklony jezdily od 1. 7. do 8. 9. (o týden déle, než se původně plánovalo). Celkem po ose Břeclav – Znojmo – Jihlava projelo něco málo přes 200 000 tisíc hrubých tun. Tolik základní info.

Dal jsem si tu práci, a sledoval jsem trasování odklonových vlaků a zátěže. Předně chci říct, že jsem ten poslední, kdo by měl radost z toho, v jakém stavu teď Cargo je. Když něco kritizuji, tak to nedělám proto, že mě daná situace těší, ale proto, že doufám, že to někdo vezme v potaz a třeba něco změní k lepšímu. To píši především pro ty, co mi opakovaně vytýkají, že jen kritizuji.
Nad trasováním zátěže při letních odklonech jsem nestačil žasnout. Do Znojma se dostaly takové vozy, o kterých bych nikdy neřekl, že se tam někdy mohou dostat, a naopak zátěž, u které by mi trasování přes Znojmo připadalo logické, se do Znojma vůbec nepodívala. Dám sem několik příkladů, jak byla zátěž trasována.
[masinka] Vlaky s pražci z Nezamyslic do Havlíčkova Brodu byly vedeny po trase Nezamyslice – Brno – Břeclav – Znojmo – Jihlava – Havlíčkův Brod.
[masinka] Vlaky s prázdnými vozy od štěpky byly vždy vedeny po trase Břeclav st. hr. – Břeclav – Brno – Česká Třebová – Kolín – Havlíčkův Brod – Ždírec nad Doubravou. Po stejné trase jezdily i ložené vlaky. Dokonce i v případě, kdy odklon z Jihlavy do Znojma vezl 100 tun, byl ložený vlak štěpků z Havlíčkova Brodu na Břeclav poslán přes Kolín.
[masinka] Přes Znojmo několikrát projely skupiny vozů s dodávkami z PPS Lichkov na PPS Horní Dvořiště. Konkrétně po trase Lichkov st. hr. – Česká Třebová – Brno – Břeclav – Znojmo – Jihlava – České Budějovice – Horní Dvořiště st. hr. Po stejné trase byly prázdné vozy vedeny i v opačném směru. Jeden vlak je vyfocen zde.
[masinka] Mnoho kusovek z České Třebové do Jihlavy bylo posláno po trase Česká Třebová – Brno – Břeclav – Znojmo – Jihlava. Z Olomouce jsem viděl jet celý vlak s vozy do Jihlavy a Ždírce do Brna, odkud zátěž dále pokračovala přes Břeclav a Znojmo do Jihlavy. Zátěž od Ostravy jezdila z Přerova do Břeclavi tak v 50 % případů přes Brno. Když to srovnám s odklony v roce 2015, tak takových případů, kdy vozy z Přerova do Břeclavi jely přes Brno, bylo minimum. Veškeré vozy z Veselí nad Moravu do Břeclavi taktéž jezdily přes Brno (nemám to vysledováno, ale pravděpodobně je to v této relaci „standardní“).
[masinka] Vlak s 20 prázdnými vozy z Českých Budějovic na PPS Mosty u Jablunkova jel po trase České Budějovice – Jihlava – Znojmo – Břeclav – Brno – Česká Třebová – Ostrava – Mosty u Jablunkova st. hr.
[masinka] Vlak s hnojivem z PPS Lanžhot do Chotěboře jel po trase Lanžhot st. hr. – Břeclav – Brno – Česká Třebová – Kolín – Havlíčkův Brod – Chotěboř.
[masinka] Na odklonovém vlaku Brno – Břeclav – Znojmo – Jihlava jsem dokonce viděl i ložený vůz z Děčína do Jihlavy.
[masinka] Klidně mohu přidat i pravidelnou zátěž. V červenci bylo na Znojemsku nakládáno několik ucelených vlaků na Děčín, a všechny jely ze Znojma do Děčína po trase Znojmo – Břeclav – Brno – Česká Třebová – Kolín – Děčín. Stejnou trasou byly mezi Znojmem a Kolínem posílány i některé kusovky.

Zjednodušeně řečeno byla zátěž trasována chaoticky po všech možných trasách, ale vždy tak, aby trasa vedla přes Brno-Maloměřice. Asi úplně největším vrcholem bylo, když byl ucelený vlak z Lichkova do Kojetic natrasován přes Českou Třebovou, Brno, Třebíč a Okříšky. V Ústí nad Orlicí byl vlak otočen a poslán do České Třebové, kde pravděpodobně někdo, kdo má zdravý rozum, vlak otočil a poslal zpátky na Ústí nad Orlicí, odkud pokračoval logickou trasou přes Kolín a Havlíčkův Brod.
Během odklonů docházelo k mnoha kuriózním situacím, kdy se vlaky do stejné cílové stanice potkávaly na trati mezi Brnem a Břeclaví.

Trasování zátěže není jediná věc, která mě udivila. Všiml jsem si, že i když v Břeclavi stálo na Jihlavu 100 vozů, tak vlaky jezdily vytíženy maximálně na 80 %. Například když jelo na odklonu z Brna do Břeclavi 800 tun, tak měl stejných 800 tun i dále do Znojma, ačkoliv byly v Břeclavi nahromaděny desítky vozů. Nebylo tomu tak každý den. Řekl bych, že záleželo hodně na konkrétních lidech a na tom, zda byl na klíčovém postu někdo, kdo je ochoten udělat „něco navíc“.
Přestože jezdily vlaky vytíženy maximálně na 80 %, tak prakticky každý druhý den se stávalo, že některá mašina někde lehla. Snad každý druhý vlak převážel nějakou studenou mašinu. Z jízdních dob těch vlaků šlo navíc vidět, že strojvedoucí ty mašiny hodně šetřili. Do toho, jak to chodí v dílnách, nevidím, ale stav, kdy lokomotivy vozí méně zátěže na nižší výkon, a stejně se každý druhý den nějaká sesype, hovoří sám za sebe. Poslední 3 týdny jezdily pravidelné běžky na jednu mašinu, protože druhá do dvojčete prostě nebyla. Často se stávalo, že i na odklony byla nasazena pouze jedna mašina, protože více pojízdných lokomotiv tou dobou nebylo.
Ke konci srpna pak jelo několik vlaků s nahromaděnou zátěží z Břeclavi do Jihlavy po trase Břeclav – Brno – Česká Třebová – Kolín – Havlíčkův Brod – Jihlava. Bylo vtipné, když například takový vlak po cestě potkal druhý vlak, kde byly řazeny dodávky z Lichkova na Dvořiště, které jely po trase Česká Třebová – Brno – Břeclav – Znojmo – Jihlava.
Osobně si myslím, že u ČDC je několik schopných lidí, kteří se snaží dát práci něco navíc. Dále je tam velké množství znechucených lidí, co neudělají něco navíc čistě z principu, protože za to v minulosti byli „náležitě odměněni“. A nakonec je tam dost neschopných lidí, kteří se v současně nastaveném systému dostali na příliš důležité posty, a svojí neschopností Cargo táhnou ke dnu. Domnívám se, že na Cargu je zažraná nějaká klika, která se za každou cenu snaží uměle držet při životě Brno-Maloměřice. Nedávno jsem viděl například ložené vozy z PPS Břeclav do Zaječí, jak jely z Břeclavi do Brna, odtud zpět do Břeclavi, a odtud teprve na Mn do Zaječí. Takto je zátěž trasována už minimálně 7 let. Obdobně i kusovky z PPS Břeclav na Přerov jezdí přes Brno. Někdo se tímto snaží tu seřaďovačku udržet při životě o trošku déle, ale na rozdíl od situace, kdy by tomu nechali volný průběh, a padla by pouze seřaďovačka/ky, tak se seřaďovačkou takto padne celé Cargo.

Kapitolou sama pro sebe je nulová spolupráce mezi ČDC a RCA. Už jsem tu několikrát psal, jak si RCA za vozy do Retzu na svých 6 kilometrech účtuje takovou částku, že tím ročně přesouvá půl milionu tun na silnice. ČDC se ale na „svých kouscích“ chová úplně stejně – téměř všechny vozy, které se naloží na Znojemsku, jedou ze Znojma do Vídně přes Břeclav. Díky této stupidní cenové politice obou dopravců poklesl za posledních 13 let objem kusovek na všech čtyřech přechodech o cca 85 %. Ten Retz se snad příští rok vyřeší díky licenci ČDC, které tak bude moci zajíždět až do Retzu, ale tím se zlepší jen malý zlomek. Těžko bude ČDC obsluhovat komplexně celou síť v Rakousku, takže v tom lepším případě pouze pokryje pár větších stanic. Dopravci by se měli domluvit a jasně si vysvětlit, že na politice „odbourávání nelukrativních přeprav“ tratili nakonec všichni. Co je pro jednoho „krátká přeprava“ může být pro druhého přeprava na 400 kilometrech. Nedostatky v komunikaci těchto dvou dopravců šly vidět i při letní odklonové vozbě přes Znojmo. Když jely dodávky z Lichkova na Dvořiště v posledních dnech odklonů, tak bylo zrovna Dvořiště zavřené. Dodávky tak jely po trase Lichkov st. hr. – Česká Třebová – Brno – Břeclav – Znojmo – Jihlava – České Budějovice – České Velenice – Vídeň – Linec. Z Břeclav do Vídně tedy místo necelých 100 km jely snad více než 500 km. Vážně je v 21. století takový problém zvednout telefon a domluvit se, že jim to teda pošlou z Břeclavi do Vídně přímo s tím, že jim klidně ještě něco zaplatí, protože se jim to stejně vyplatí? Když byl teď v polovině září zavřený Semmering, tak jsem viděl na Dvořišti vlaky z Kolína na PPS Břeclav vedené provozním odklonem, protože Rakušák by s nimi pak z Vídně musel jet stejně na Linec. Když je to v zájmu RCA, tak se dohodnout evidentně mohou. Při letních odklonech jsem ve Znojmě viděl několik skupin ložených Shimmsů z Lince do Humpolce, které jsou pravidelně trasovány přes Břeclav (důsledek politiky odbourávání „krátkých přeprav“). Tyto vozy klidně zabraly polovinu kapacity odklonového vlaku, a to v době, když v Břeclavi bylo nahromaděných 100 dalších vozů (raději se nebudu rozepisovat o tom, jak tyto Shimmsy jezdily z Břeclavi ještě na otočku do Brna-Maloměřic). I tady by bylo pro obě strany výhodnější, když by si to Cargo nechalo poslat na Dvořiště.

Tolik ode mě k letním odklonům. Několik fotek je zde.


Ještě přidám krátké info k aktuálnímu dění.
Řepa tedy začne jezdit až začátkem října. Ještě minulý týden se hovořilo o tom, že začne jezdit už 25. 9. s tím, že nákladní vlaky budou moci projet vyloučeným úsekem. Cargo si to takto mělo domluvit, avšak nakonec se termín stejně posunul. Nicméně včera večer takto mohly místo řepy projet Kojetice, ale místo toho je hnali přes Brno a Havlíčkův Brod.
Denně mají jezdit 2 páry řepy s tím, že v průměru každý třetí den pojedou 3 páry. Letošní kampaň už není zatížená kvótami, a řekl bych, že tak odpadne i 14denní „přestávka s BIO řepou“.
Na PPS Znojmo je situace letos tristní. Od 24. 7. má Retz ZAN, a bere úplné minimum. Na přelomu července a srpna, kdy byla v Rakousku výluka, byl navíc 3týdenní paralelní ZAN na všechny dálky přes PPS Znojmo, takže do Rakouska nejezdilo skoro nic. Teď se to začíná trošku zlepšovat, ale hlavní zlepšení by mělo přijít až poté, co Cargo začne jezdit do Retzu na vlastní licenci (snad příští rok).
V srpnu přes PPS Znojmo začaly chodit prázdné autovozy do Německa. Chodí to sice jen po pár vozech, ale na Znojmo hodně exotická přeprava. Na Šumnou začaly jezdit ložené rajky (za poslední 2 měsíce asi 30 vozů s tím, že 10 vozů by mělo být právě na cestě). Nedávno jela skupina ložených dvojáků z Paskova do Moravských Budějovic (řekl bych, že řezivo). Mezi Mohelnicí a Božicemi pak stále pendlují kryté dvojáky (ztracené bednění jedním směrem a dlažba druhým směrem). Za ty nové přepravy určitě [ok]
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Středa, 27. září 2017 - 00:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 8-2017
771068:
Jo až ho uvidíte tak mu řekněte ať napíše, nebo že to uděláte za něj. Ale jenom když je to v nějakém normálním jazyce. Basic, Assebmler a Prolog/Lisp fakt nedělám. [biggrin]

Vyšel o tom článek v Euru, jestli chcete, ještě je to na stáncích, ale taky můžu udělat nějaké shrnutí.

Bohužel je pro oba břeclavské cukrovary pozdě, jeden byl jak je Gumotex, staré budovy u nádraží to pořád prozrazují a cukrovar ve městě je zavřený ještě před EU. Jenom je otázka jestli máme kam ten cukr exportovat. Ale třeba... třeba se z toho bude něco dát dělat víc, co já vím, třeba to vytlačí glokózo-fruktózový sirup.

No vzhledem k tomu že by se to už mohlo řídit dálkově z Valtic, tak tam asi bude sedět jenom jeden člověk.

Kubam:
To je výborné že to jde takto zajistit, nebo že si Cargo na tak exponovanou dobu výjimku, kolik to je? 30 minut než to projede do Mikulova? Třeba se podaří z té tratě udělat skutečně nákladní tah, který by se dal začadit jako alternativa k trati přes Vysočinu. Má někdo přehled o tom, jestli jsou traťové poměry přes Znojmo příznivější než přes Žďár?
Středa, 27. září 2017 - 01:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 8-2017
Koudsk:
What the Hell!!!
Nedělá objednávky tras nějaký šotouš co tak zajistil "fotovlaky?"

Vzhledem k zdechavosti chápu proč jezdili jen s 80%, dráhy potřebují moderní stroje, ne ani modernizované, ale něco pořádného, něco jako Maxima nebo podobně, ne lepit potřebný výkon z X lokomotiv. 2x753 je kolik 2.6MW? Hlavně něco co je nové a nerozsypává se to u každého přejezdu.

To je magořina, já si tu ze sportu lámu hlavu jak napsat "Odklonovač" tedy program který by teoreticky vyhledal náhradní trasy, protože mi to přijde trapné že je dráha tam co je, a ono je to takto. A to jim to jako SŽDC trpí? Tady se šaškuje s kapacitou že není, nadává se na RegioJet, Leoexpres jak žerou kapacitu, jak je nutné stavět VRT protože na koridoru není kapacita pro náklad a ČDC si dělá vlet s nákladem?! Bodejť by byla když ji takto vyžerou! Být já majitel fabriky a toto mi dělat se zbožím, tak zvedám telefon a poptám přepravu jinde. To není normální.

Na co to tahat boha do Majlontu?! Chápal bych to kdyby Břeclavi došla kapacita, ale zatím je náklad jen zřídka odstaven na nákladních kolejích na nádraží, většinou jenom že se čeká, něco se dává na vlečku Gumotexu, většinou nějaké Trans Cereals, takže kam to dávat je, ještě tu jsou pak Hrušky a i Podivín by na odstavení šel už je to sice zajížďka, ale menší než... Proč proboha přes Majlont?!

Víte co? Já budu hnusný, ať si Cargo padne[smrt], jestli je takto neschopné si zajistit trasu tak nemá na trhu co dělat, Proč pořád dotovat pohrobky ČSD, kteří nejsou schopní pracovat efektivně? Ať už počítačem, nebo ručně, najít nejkratší trasu je snadné, stačí blbá tabulka u mapy. Počítač to umí i s předpokládanými rychlostmi, úkol, s CMD UI, na... dobře, týden řekněme když se bude dělat. Větší pitomost by nevymyslela ani cvičená opice.[kladivo]

Zjevně je třeba nechat státní drážní společnosti padnou, jinak se dráha nevzpamatuje. Někomu by mělo dojít že není rok 1985, ale 2017 a že se prostě takto nedá chovat. V USA jsou schopní asi 1/3 nákladu vozit vlakem, dobře, jejich vlakový design je nepěkný, to si přiznejme, ale umí prosperovat. Tady je to o převážení vzduchu, zajížďkách a podobně. Trpí snad všichni profesní slepotou a nevidí co se děje? Jo když jim někdo navrhne že by to šlo i jinak, tak prskají jak malé děti kterým někdo šlápne na bábovičku. Nabývám dojmu, že si dráha za problém může sama, že to není o silnici, ale o tom že na dráze je stále rok 1917. Doufám že toho císaře pána už alespoň na stěně vyměnili..,

... nebo ději ne.


Mimochodem včera v 7 ráno byla v BV Belgičanka, směr Bratislava, velmi pěkně udělaný nátěr.

Jo jinak, co jsou ty dvě odstavené Laminátky pod plachtou v BV?

A ještě jedna věc, neví někdo jak je to s použitelností vodních jeřábů v BV? Jenom že mne totiž poněkud fascinuje že i když byl národní den železnice, tak se dovezl vlak vody a plnilo 1se hadicemi a čerpadlem, jeřáby by to musely obsloužit rychleji a mnohem stylověji. Jenom jsem si tak vzpomenul.
Středa, 27. září 2017 - 09:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1537
Registrován: 5-2004
K.S.: Ty dvě laminátky pod plachtou jsou 230.019 a 240.106 po požáru, ke kterému došlo 22.7. v Trnovci nad Váhom. Informace a fotky třeba zde.
Středa, 27. září 2017 - 19:21:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 8-2017
Jirka_p:
Díky.
Že by to mělo i souvislost s přítomností předků lokomotiv z těch před lety zničených?
Středa, 27. září 2017 - 19:28:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 890
Registrován: 12-2007
Zahlédl jsem dnes odpoledne v Břeclavi [jidlo] M262.018 . Předpokládám, že by se zítra mohla vyskytnout na pravidlech do Lednice, když už konečně zdechli všechny Hurvínky [ok] [wink]
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Čtvrtek, 28. září 2017 - 09:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1538
Registrován: 5-2004
Krokodylova domněnka se ukázala jako správná. Na Os 24520 byl sólo M 262.018, motorem k Lednici.
Čtvrtek, 28. září 2017 - 18:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2327
Registrován: 5-2008
Koudsk: mám podobné poznatky o práci DA Carga, asi je to tím , že tam už nejsou
dispečeři(nejspíš prchli do důchodu) , kteří tam přešli ješte od ČD s těma byla radost spolupracovat.
Pátek, 29. září 2017 - 20:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 10-2013
Ve Znojmě dnes viděn legiovlak a měřící vlak s ČDC 750 326.Takže měřák lze nejspíš v pondělí očekávat směrem na Břeclav.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petaz.)
Pátek, 29. září 2017 - 21:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 887
Registrován: 10-2009
PetaZ: měřící vlak tam stojí už od středy, když se vrátil ze Šatova. Legiovlak přijel někdy ráno, asi kolem osmý, pak na něm byly provedeny v depu prohlídky a měl být přestaven na kolej pod celnicí, na háču, kde bude přístupný veřejnosti.
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Sobota, 30. září 2017 - 22:20:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 9-2008
Prdík83:Měřičák se 750 326 odjede ze Znojma v pondělí ráno [wink] směr nevím ve středu dojel do Znojma od Moravských Budějovic.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o.s.
Pondělí, 02. října 2017 - 06:51:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1892
Registrován: 12-2007
Kojetice valí teprv teď na Znojmo, aktuálně Božice. Včele modré 742, pk 742.107.
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Pondělí, 02. října 2017 - 07:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 700
Registrován: 7-2006
Dopravní komise rady Kraje Vysočina podpořila záměr zpracování studie společenských přínosů na tzv. "Stařečskou" spojku [ok]
Pondělí, 02. října 2017 - 09:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 8-2010
Baile atha: mazec!
Pondělí, 02. října 2017 - 10:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 888
Registrován: 10-2009
Kojetice aktuálně projely Grešlem.
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Pondělí, 02. října 2017 - 12:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 697
Registrován: 5-2007
Baile_atha: wauu, tak to koukám a tiše zavídím! Jihlava jako krajské město je co se týče rozvoje dopravy odstrašujícím příkladem :-(
Pondělí, 02. října 2017 - 12:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 8-2006
Tak to jsem na to Aleši zvědavý[wink]
To červené šrafování od Červenek směrem na Markvartice je co? Zábor na plánovaný obchvat? Ten má jít přece přes pole mezi Červenkami a Starčí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vasekpetr1.)
Pondělí, 02. října 2017 - 16:32:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 701
Registrován: 7-2006
Vasekpetr1: Ne, obchvat tudy jít nemá. Myslím, že v historických územních plánech ani takto nikdy veden nebyl, to byly pouze vize Ing. Kundery a jeho společníků.
Pondělí, 02. října 2017 - 18:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 904
Registrován: 1-2010
Tak řepa začne jezdit od zítřka. Vypadá to, že letos budou nasazeny velmi zajímavé vozy (odkaz, odkaz). První vlak by měl jet z Přerova a mělo by tam být 10 těchto vozů. Z Břeclavi by měl vlak odjet v 01:27 ráno.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Úterý, 03. října 2017 - 13:17:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 12-2007
Tak řepa asi vzkutku ráno vyjela. Letos to pý bude s přistavováním jinak, že vraj přístavba bude na 7:00 a poté na 18:00? Pro fotografy příjemná změna. Jinak by mě zajímalo, jak se ty kontejnery budou vykládat? Předpokládám, že klopit se nebudou, takže šílený posun? Eas je na to asi vhodnější, nebo v cukrovaru něco změnili?
A se zajížděním do Rakouska je prý problém, že strojvedoucí CDC na to nemají oprávnění, tak to budou kombinovat se soukromníkama? Prý se má něco vozit až do Vídně, tak že by ze Znojma jezdil CDC Vektron, nebo snad Bastard? [biggrin]
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
micek
Úterý, 03. října 2017 - 13:22:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 145
Registrován: 11-2015
Když už něco, tak Vectron. Tuším, že 372 nebudou mít papíry do AT ;-)
Úterý, 03. října 2017 - 17:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2569
Registrován: 9-2003
Prý se má něco vozit až do Vídně

Jestli nemyslijou přes Břeclav [sad]

No a hlavně by měli dodělat elektrizaci žst. Znojmo. (Aby mohl rakušák jezdit až do Znojma [proud])
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Úterý, 03. října 2017 - 19:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 905
Registrován: 1-2010
771068: No taky by mě zajímalo, jak to budou vykládat. Na zítřejším vlaku budou klasicky uhláky, takže se to asi bude střídat.
Co jsi zjistil za info k tomu Rakousku? To mě zajímá [jidlo]
Proč by strojvedoucí ČDC měli mít problém zajíždět do Retzu, když tam dnes jezdí? Jakože do stanice ok, ale při posunu na vlečku už by jim dělali obstrukce? To bych se pak podíval na těch cca 27 rakouských strojvedoucích, kteří mluví plynule česky, a díky tomu vozí osobáky do Znojma.
A pokud chce Cargo jezdit do Vídně, tak asi jak píše Nuts, ne? I když si osobně umím představit, že díky rakouskému systému ve Znojmě by Cargu stačilo sehnat si pár ojetin na 15 kV, 16,7 Hz, a mohli by obsluhovat polovinu Rakouska, aniž by byli nuceni nasazovat nedostatkové Vectrony. Třeba pro štěpky Ždírec - Gratwein (o kterých jsem tu už několikrát psal) by takové trasování mohlo být výhodné.
Ti Bastardi by byli zajímaví [biggrin], ale těžko říct, jestli by to bylo reálné.

Jinak ještě k té řepě. Všiml jsem si, že každý dvoják měl psáno 120 tun naložené řepy (do dvou uhláků se loží 96 tun). Dvoják měří 26,71 m (dva uhláky mají 28,08 m). Na rozdíl od podobných vozů, ve kterých se vozí štěpka, v těchto vozech nejsou prázdné kontejnery psané jako náklad. Řekl bych tedy, že kontejnery jsou brány jako součást vozu (a asi tyto vlaky nedostanou slevu za KD?).
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Úterý, 03. října 2017 - 21:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5494
Registrován: 11-2009

29.9.2017
Středa, 04. října 2017 - 19:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 891
Registrován: 12-2007
Dnes se mi podařilo zachytit odpolední vyrovnávku řepy z Hrušovan a pak stejné dvojče jako Lv do Hrušovan, ale smysl tohoto Lv jaksi nechápu [uhoh]

Může mi to prosím někdo objasnit ?
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Středa, 04. října 2017 - 21:57:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 8-2017
Baile_atha:
Mno a k čemu tato spojka má být? Není to tak náhodou zajížďka a do Kopce, tedy pro náklad nepoužitelná? Nebylo by rychlejší náklad Brno-Znojmo vézt do Hrušovan, tam jej objet a jet do Znojma?

Koudsk:
Nuts:
771068:
Pánové, to ČDC v Rakousku je dost zajímavé, ale je tu myslím několik možností které nebyly v diskusi prozkoumány [happy] a je zde několik problémů které nebyly uvažovány.

Začnu problémy. Znojmo jakožto přepřahací stanice by vyžadovalo další investice ze strany SŽDC, pokud se dobře pamatuji tak pod drátem jsou 2-3 koleje, je tam povrchový přístup na nástupiště, takže by to byl asi dost problém. Tedy pokud se ČDC asi nezaváže k nějakému vysokému objemu přepravy přes tuto stanici, tak SŽDC se do toho moc nepohrne.

Taky jsou na tratích do Znojma jisté limity, například krátké stanice, nepsal náhodou někdo že se při odklonech vlak do Hrušovan ani nevešel? Navíc je to zajížďka, kdyby byla pod drátem Pulkavská dráha (a ještě v provozu), tak by to asi ani nějak extra nevadilo, ale takto si proti trase přes Břeclav, nebo obnovené trati přes Hevlín či Nový Přerov. Jediná možnost by byla že by se dále pokračovalo na Jihlavu, ale kdo tudy bude tahat vlaky nevím, možná by to byla dobrá nákladní spojnice která by se vyhnula přetíženým koridorům a možná v budoucnu i té nepřjíemnosti ve Žďáru, ale to by chtělo aby se tu natáhl drát.

No a teď k těm možnostem. Nevím v jakém rozsahu chce ČDC v Rakousku dopravu provozovat, jestli se má jednat jenom o nějaké vlaky třeba do Terstu a obsluhu v příhraničí, nebo jestli chtějí plnohodnotně konkurovat.

Pokud bude platit to první tak asi budou stačit Vectrony + případné výpůjčky od ČD (něco tu takového bylo že by sdíleli lokomotivní park), pokud to druhé pak je třeba vozidla sehnat. Podle mne se nabízí v zásadě tři možnosti:
1) Nakoupí se další dvoj/vícesystémové stroje, to znamená že se u ČDC objeví nějaké Vectrony, Taurusy či TRAXXy. Také se pořídí nějaké diesely, nebo se udělá schválení některým modernizovaným.

2) Provedou se přestavby, ve vozovém parku ČDC se zvolí vhodné lokomotivy které budou upraveny tak aby si poradily, bez snížení výkonu, s Rakouskou soustavou (podobně jako 340). To by mohlo být dobré i z pohledu vnitrostátní dopravy protože by se modernizovaly stroje

3)ČDC opatří nějaké jednosystémové vyhrkávky pro provoz v Rakousku (eventuálně dalších zemích 15kV 16.7Hz), dále několik málo rekonstrukcí jako v případě 340 pro přetah přes hranice čemuž by nevadil ani snížený výkon. Takový provoz by pak mohl být mezi Břeclaví a nákladní stanicí v Bernhardsthalem, stejně tak mezi Velenicemi a Gmündem.


Pak je otázka jak dál s nákladní dopravou u nás protože bez elektrifikace dalších tratí nebo bez moderních dieselových lokomotiv s dostatečným výkonem, se začnou objevovat jisté limity které platí pro současnou flatilu naftových lokomotiv.
Čtvrtek, 05. října 2017 - 07:12:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 12-2007
Krokodyl: včera přes den zůstalo v Hrušovanech ve stanici cca 15 vozů z řepou, který šly na vykládku až pozdě odpoledne. Podle mě to dvojče jelo pro tyhle vozy. Odjíždělo to pak na Břeclav ve 22:30.

771068: kontejnery se zatím vykládají stejně jako uhláky - vodou. Prý v cukrovaru ale plánují v dalších letech nákup speciálního vykladače a provoz jen těchto vozů. Mají tam ale teď ještě nějaký plánovaný investice, takže by to byl horizont asi tří let.
Čtvrtek, 05. října 2017 - 21:13:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 702
Registrován: 7-2006
K.S.: Ta spojka není pro náklady, ale pro lidi..
Čtvrtek, 05. října 2017 - 23:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 8-2017
Baile_atha:
Dobře a k čemu bude? Plánuje se snad výrazné zrychlení tratě Okříšky-Znojmo? Elektrizace? Myslím že se tím nic moc nezíská proti situaci že by se něco udělalo s tratí na Hrušovany. Je tam alespoň nějaká výrazná časová/kilometrická úspora? Jsou tam těleso tratě alespoň stavebně dvojkolejné jako je tomu u tratě na Hrušovany? Navíc je to trať přes dva kraje, takže problémy s IDS a jejich koordinací.
Sobota, 07. října 2017 - 09:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2985
Registrován: 4-2006
Baile atha: Zaujal mě ten triangl, k čemu by byl? Že by vlaky od Třebíče jely přes Stařeč na Okříšky mi nějak nepozdává...

K.S.:Mno a k čemu tato spojka má být? Není to tak náhodou zajížďka a do Kopce, tedy pro náklad nepoužitelná? Nebylo by rychlejší náklad Brno-Znojmo vézt do Hrušovan, tam jej objet a jet do Znojma?

Tam to pro náklady v nějakým širším měřítku jistě nebude. Stačí se kouknout na profil tratě přes Rapotice...Spíš by to mohlo mít význam v případě VRT a rychlých spojení od ní..

Provedou se přestavby, ve vozovém parku ČDC se zvolí vhodné lokomotivy které budou upraveny tak aby si poradily, bez snížení výkonu, s Rakouskou soustavou (podobně jako 340). To by mohlo být dobré i z pohledu vnitrostátní dopravy protože by se modernizovaly stroje

V Rakousku by nějaké překopávky starých strojů nikdo neschválil, max. do PPS. Viz z nouze ctnost řady 340.

Dobře a k čemu bude? Plánuje se snad výrazné zrychlení tratě Okříšky-Znojmo? Elektrizace? Myslím že se tím nic moc nezíská proti situaci že by se něco udělalo s tratí na Hrušovany. Je tam alespoň nějaká výrazná časová/kilometrická úspora? Jsou tam těleso tratě alespoň stavebně dvojkolejné jako je tomu u tratě na Hrušovany? Navíc je to trať přes dva kraje, takže problémy s IDS a jejich koordinací.

Co sem motáte furt ty Hrušovany? Studii si zadal kraj Vysočina a toho nijak nezajímají nějaký Hrušovany...
Sobota, 07. října 2017 - 14:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 703
Registrován: 7-2006
K.S., Lokofanda: Zásadní je zatáhnout spoje HB - Jihlava - Znojmo přímo do Třebíče a využít tak její potenciál. Kapacita nástupních hran po rekonstrukci s tím již počítá. Bez řídících vozů to nepůjde, ale to snad v budoucnosti nebude problém. Co se týká trianglu, tak ano, vybrané osobní vlaky by jeli přes novou zastávku "Stařeč" (blízko zástavbě), tam by se přestupovalo na regionální busy směr Rokytnice, Želetava a dál by obsloužily Čechočovice a Hvězdoňovice. Nádražím v Krahulově by projížděly spěšné vlaky a rychlíky (zůstalo by tak neobsazené), Krahulov budou obsluhovat autobusy se zastávkou přímo v obci.
Neděle, 08. října 2017 - 19:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 5-2006
Stařečská spojka by byla rozumná věc. Stejně jako kdysi proklamované vlaky Pardubice - Znojmo s přípoji na jedné straně do/z Liberce a na druhé straně do/z Vídně.
Středa, 11. října 2017 - 05:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 4-2009
vasekpetr1: to se tváří jako náhrada přejezdu v Krahulově nadjezdem, to prý kdysi byla nějaká studie na velkorysou modernizaci I/23, která obsahovala řešení prudkých kopců, obchvat Rosic+Zastávky, Třebíče a já nevím čeho všeho. Ale to bych z hlediska silnice I/23 přirovnal k VRT, to v naši pravnuci budou mít fousy až na zem, než to bude ...
Sobota, 14. října 2017 - 07:36:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1896
Registrován: 12-2007
Bučák expes Brno - Mutěnice dnes 754.013
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Neděle, 15. října 2017 - 14:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 90
Registrován: 8-2017
Prodej?
Tak co myslíte podaří se trať Hrušovany-Hevlín prodat někomu tak aby se na ní obnovil provoz, nebo ji bude čekat snesení a cyklostezkizace? Myslíte že by se nám do toho mohli zamíchat z Rakouska? Před lety snad vyhrožovali že klidně zaplatí celou obnovu a zdvojkolejnění tratě.

Podobně se tam píše o trati Čejč-Uhřice.
Luboš_3.21
Neděle, 15. října 2017 - 14:57:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 4-2014
K prodeji je nabízena také trať Moravské Budějovice - Jemnice s podmínkou, že 5 let od prodeje musí nový vlastník tu trať zachovat, pak si sní může dělat co chce.
Píše se o tom v novém vydání odborového železničářského 14ti deníku OBZOR.
Neděle, 15. října 2017 - 17:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 889
Registrován: 10-2009
K.S., Luboš_3.21: pokud máte zbytečných 8 milionů, proč si ji (trať Mor. Budějovice-Jemnice) nekoupit?
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Úterý, 17. října 2017 - 18:42:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1898
Registrován: 12-2007
Má letošní první fotka řepy, tedy vyrovnávky od rakouské biokošér řepy:

Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Čtvrtek, 19. října 2017 - 10:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 8-2017
Prdík83:
Tak tolik nemám, ale co to hodit na kickstarter a podobné platformy?
Zkoušel to tu už někdo s dráhou? Jenom jaká by byla třeba suma na to to obnovit? (nevím třeba pronájem vojenského provizorního mostu, alespoň vysekání stromů, podbití a tak.
Čtvrtek, 19. října 2017 - 18:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 2-2005
Tento víkend (asi už od pátku) by se měla v Oslavanech a okolí pohybovat 830.180 KŽC!!! [fotic]
Úterý, 24. října 2017 - 07:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 12-2007
Já na focení nejsem, ale jednu dokumentační mobilovku jsem včera
v Hrušovanech udělal. Odkud jela bardota někdo ví?
Jinak co se týče cukrovaru, koncem týdne najedou zpět na normální řepu, takže by se to mělo trošku rozjezdit zas. Teď mají kolejiště zaskládaný vagonama, ale je to fajn pohled :-)
Úterý, 24. října 2017 - 22:04:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 8-2017
Kubam:
Odkud kam jezdí nevím, ale celkem pravidelně stává v BV a jezdí právě někam na Znojmo, nebo do Hrušovan, teď jsou dvě možnosti, buď takto jezdí do Brna, což se mi zdá nepravděpodobné, nebo pokračuje na Znojmo a Jihlavu, nebo někam tam.

Když jsme u toho, čí je ta více méně oranžova 210ka? Je to nějaké přelakování a opravení jedné z těch co stojí u depa, nebo je to něco jiného? Je tu na tyto a ř. 230 nějaký servis? Lakovna? Já jenom že krom ní se objevila jedna nově nalakovaná 230 (asi retro, červené pantografy), a pořád stojí ty dvě ohořelé a válí se tu ty tři kabiny. Nějaká šance že se budou opravovat, nebo se rozeberou na ND?

Ono zjevení zmalované 210ky mne přivádí na myšlenku jestli si soukromí dopravci nezačínají pořizovat náhrady za různé kocoury pro provoz pod střídavým drátem. Výkonově a rychlostně jsou tak nastejno.

Nevíte jestli je alespoň nějaký výhled na revitalizace dál za Mikulovem do roku 2020?
Úterý, 24. října 2017 - 23:03:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 1-2010
Kubam: Dne 18. 10. přivezla na 2x do Hrušovan 17 vozů maďarské (asi BIO) řepy. Včera přijela do Hrušovan jen na otočku (asi posun).

Za uplynulých 14 dní přivezlo ČDC do Hrušovan celkem 10 vlaků BIO řepy z Rakouska a Německa.

Od 20. 10. do 22. 10. odvezlo BFL v trase Břeclav - Znojmo - Moravské Budějovice / Krahulov celkem 61 ložených vozů, přičemž v úseku Břeclav - Znojmo jely 4 vlaky, a v úseku Znojmo - Moravské Budějovice dokonce 8 vlaků. Na všech vlacích byly nasazeny dvě lokomotivy 740 či 741.5. Ze Znojma do Moravských Budějovicích tedy jezdila dvojčata se 7 až 8 vozy jak šaliny [crazy]

Ode dneška do 27. 10. jezdí odklony v trase Břeclav - Znojmo - Jihlava (ráno vlak tam a odpoledne zpátky). Je to kvůli výluce u Šlapanova.

Ještě přidám jobovku. Minulý týden se konaly výluky na 246, kdy mělo probíhat podbíjení v Novosedlech (v úseku Novosedly - Hrušovany byla NAD, což je snad nejhorší možný úsek). Výluky samozřejmě byly v pracovní dny v denních hodinách, aby bylo možno nasrat co nejvíce cestujících. Poslední výluka končila v pátek ve 14:30, a vlaky tento den dosahovaly až hodinových zpoždění. Cestující prý už vlakvedoucím nadávali sprostě (co jsem zaslechl). No a nejlepší na tom všem je, že podbíječka nepřijela, a výluka se bude muset opakovat. O podrobnosti jsem se raději nezajímal.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Středa, 25. října 2017 - 15:11:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1899
Registrován: 12-2007
Koudsk: vzkutku, teď jede z Jihlavy odklon s 742.430+079 a 27 vozů, aktuálně Okříšky.
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Středa, 25. října 2017 - 18:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 8-2010
Doplnil jsem sledovačku: dnešní Os 4834 v podání 754 059 a Os 4816 v podání 754 016.
S dovolením i důkazy (ikdyž nepříliš kvalitní).
micek
Čtvrtek, 26. října 2017 - 08:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 147
Registrován: 11-2015
http://zdopravy.cz/trat-z-breclavi-do-znojma-ceka-zrychleni-vznik ne-nova-stanice-sedlec-u-mikulova-3444/

Doufám, že se tu brzy objeví vozidla, která traťovou rychlost 120 km/h dokáží využít.
Čtvrtek, 26. října 2017 - 10:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 893
Registrován: 10-2009
Koudsk: "Ještě přidám jobovku." Tak už je to tady. Výluka je plánovaná na 2.11.od 7:55 do 14:10.

micek: vždyť už tu jsou-854 a ty "nové" vozy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Prdík83.)
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Pátek, 27. října 2017 - 08:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 11-2013
K.S. - Ta více méně oranžová 210 je 210.037, vlastník KDS. Jinak je to ex ČD stroj, z kolony šrotů v Břeclavi nepochází.
A 230 je ČDC 230.001, s retro nátěrem už jezdí od r. 2014. Dělal se snad ve Valašském Meziříčí, jestli si to správně pamatuji.
Pátek, 27. října 2017 - 11:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2571
Registrován: 9-2003
Dnes spatren naklad do Retzu, po 10.45 v Unterretzbachu 2 batohy a pouze 4 vozy lozene drevem! Pritom vcera stalo ve Znojme se drevem vice vozu (ty stejne dopoledne i odpoledne, v Rakousku byl svatek, tak asi vlak nejel), tak jsem doufal, ze dnesni naklad bude ponekud vice napakovan ...
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Pátek, 27. října 2017 - 17:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2572
Registrován: 9-2003
Zato manipulak od Hrusovan prijel do Znojma v 15.27 v sestave 742.180 + hytlak + cca 25 vozu.
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Sobota, 28. října 2017 - 14:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 191
Registrován: 7-2011
Včerejší Mn byl pěknej [happy] přikládám fotku, sice tam jde vidět pár vozů ale pro dokumentaci stačí

Sobota, 28. října 2017 - 17:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 894
Registrován: 10-2009
Petr6043: ta první fotka je s legiovlakem?
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Sobota, 28. října 2017 - 18:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 7-2011
Prdík83: Ano, ta první je když se přivážel legiovlak do Znojma
Středa, 01. listopadu 2017 - 20:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 5-2017
Novosedly (dnes jsem měl u přejezdu štěstí...)

Středa, 01. listopadu 2017 - 20:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4719
Registrován: 5-2010
Hmm tak nové innofreighty ČD Carga i s plaťákama,viděl bych to na řepnou kampaň,tak alespoň budete mít co fotit.
Sobota, 04. listopadu 2017 - 08:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13563
Registrován: 12-2007
Tento víkend (asi už od pátku) by se měla v Oslavanech a okolí pohybovat 830.180 KŽC!!! [fotic]

Nakonec to nebyla (dopravcem původně avizovaná) 830.180, ale 831.168.