Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě v západních Čechách » Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 10. 12. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 10. 12. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pružinskij
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 20:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2041
Registrován: 4-2015
Není mi jasné, jak by jste v rámci běžné údržby například zajistil požadavky (závazné, připomínám, to není mokrý sen šotoušů) TSI PRM, TSI INF apod.
Asi nijak, že jo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
West code was broken.

Pondělí, 27. listopadu 2017 - 21:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 8-2017
To chci vidět, jak tyhle závazné požadavky bude někdo fakt vymáhat.
Pružinskij
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 21:27:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 4-2015
Zcela jednoduše - pokud nejsou dodržená pravidla hry, tak nám EU neproplatí ani cent (což je politické, ale i ekonomické harakiri a prostě neprůchodné). Takže oni to ani "vymáhat" nemusí. Naopak my musíme JASPERS dokazovat, že dodržujeme úplně vše. Vítejte v realitě. [sad]
(jo a taky existují i jiná pravidla hry, než TSI, pokud chcete zkusit něco jinýho...)
West code was broken.

Pondělí, 27. listopadu 2017 - 22:25:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7954
Registrován: 5-2002
ad H_K a Mladějov: typ Siemens ER20 s CZ VZ (MIREL) přece rutinně existuje. První byla Sněhurka 223 2007 a po ní série 761 001 - 007 CZ-MT.

Sněhurka dnes jezdí na zkušebním okruhu v Německu a 761 001 - 007 jezdí tam, kde skupina Metrans potřebuje, tedy SK, HU, AT, SL, CZ, DE.

V CZ i rychlostí 140 km/h, ale bez vlakového topení. To lze samozřejmě bleskurychle napravit výměnou modulu přídavné nádrže za modul vlakového topení. Dle dokumentace výrobce doba trvání 4 hodiny [biggrin]
Malý_fotograf
Úterý, 28. listopadu 2017 - 08:06:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6416
Registrován: 5-2002
Pružinskij: Žádné investice se nepřipravují na mimořádnosti nebo výlukové stavy. To byste mohl chtít všude 6 hran, záložní odstavné nebo dopravní koleje apod. Navíc by to bylo pochopitelně neufinancovatelné a tím pádem ani neschvalitelné.
Chtít bych mohl, ale to já nechci. Pouze žádám funkční trať.

MÚK jdou nákladově do desítek milionů Kč a všichni víme, že nemáme dost velký rozpočet ani na odstranění úrovňových křížení na koridorech podstatně důležitějších. Tím by jste opět poslal ekonomiku do kytek, nepostavilo by se nic a pokračoval by proces chátrání.
Ono je ale potřeba říct i B. A to, že mimoúrovňová křížení poté nepotřebují takové investice z hlediska údržby jako přejezdová zabezpečovací zařízení. Netvrdím, že je potřeba vyměňovat 100% vše, na druhou stranu bych rád viděl snahu, když se o rušení úrovňových křížení s takovou oblibou mluví.

CBA a její vstupy.
Kopíruji z webu Managementmania
Pro zpracování CBA analýzy je možné použít tento postup:

Popsání podstaty projektu (z technického, marketingového a organizačního hlediska)
Vytvoření finančního plánu projektu z pohledu investora
Vydefinování beneficientů, tedy subjektů, na které má realizace projektu vliv

Popsání variant projektu:
Nulové varianty – znamená stav bez realizace projektu
Investiční variantu (či varianty) – projekt bude realizován
Definování maxima všech přínosů a újem v celém životním cyklu investice, jejich rozdělení na kvantifikovatelné a nekvantifikovatelné
Převedení kvantifikovatelných přínosů a újem na hotovostní toky
Stanovení diskontní sazby a spočtení kriteriálních ukazatelů
Interpretace výsledků, rozhodnutí, zda je investice přijatelná


První co mě zaujalo, že použít zmíněný postup je "možné". Trochu to zavání něčím jako: "Pokud se vám tento postup nehodí, použijte jiný, kterým lépe dosáhnete výsledku, kterého chcete dosáhnout." Je zajímavé, že CBA je tak neomylná, když dále píšeš* sám, že: ,,Prognózy na střednědobé období a více vám dneska neřekne nikdo, protože by šlo o plácání do vody." Navíc samotné vstupy do CBA si může každý nastavit jak chce. Viz třeba to, že u CBA pro trať Plzeň - Domažlice - SRN není jako konkurence v silniční dopravě považována dálnice D5. Možná to tak vypadá, ale já netvrdím, že je chybou sledovat, co se děje okolo a vytipovat možné přínosy. Za chybu považuji k takovým předběžným odhadům přistupovat jako k dogmatům. Je třeba totiž vědět, že vycházejí z nějakého filosofického základu, kterej odráží vnímání toho, kdo jej zpracovává. Pokud takové studie dělá někdo, kdo bere jako dogma větu: "Spolehlivost bude vysoká již z toho prostého faktu, že půjde o novostavbu.", pak je asi logické, jakým směrem se celá milá CBA bude naklánět.

Přinese. Zrát není co, Centrální komise to schválila.
Pokloňme se neomylné komisi. Tu jednokolejku z Plzně do Domažlic, kde je jeden úsek na 200 km/h a v zápětí druhej na 70 km/h taky ta komise schválila. Ten zprasenej koridor z Prahy do Plzně, kde je jeden úsek na 200 km/h, dva na 140 km/h a zbytek tak nějak 125 km/h a o kterém už Ministerstvo dopravy ještě před jeho dokončením mluví, že bude třeba jej zrenovovat pro potřeby "Rychých spojení" - taky posvěcené dílo té neomylné komise. Opravdu skvělý odborný podklad pro takto arogantní tvrzení. Lidé ve Starém Plzenci si hezky obejdou celou stanici na přejezd a zpátky nahoru do Vilové čtvrti, protože Centrální komise nejlépe věděla, jaké jsou jejich potřeby mobility, a tak jim neprotáhla podchod skrz stanici.

Nesmysl. I jednokolejná infrastruktura se může vyznačovat vysokou spolehlivostí. A ta bude vysoká již z toho prostého faktu, že půjde o novostavbu.
No jasně, tam nikdy nebudou prořezávat křoví, pofrčí to bez výluk, 365 dnů v roce po 24 hodin. Pardon, ale pokud někdo napíše toto, tak to se pak asi nemáme o čem bavit. [sad] Větu "Spolehlivost bude vysoká již z toho prostého faktu, že půjde o novostavbu." tesat do kamene. Je mantrou tabulkových dogmatiků. Přitom se stačí podívat, kolik těch "spolehlivých novostaveb" nám už tady stojí.

Na závěr jeden obrázek ze včerejšího facebooku SŽDC na téma skvělého plánování v oblasti potřebnosti železniční infrastruktury.


*Omlouvám se, pokud urážím tykáním, na k-reportu jej považuji za takovou komunitní kulturu, očekávám, že mi také bude tykáno. Nemá to být výraz nezdvořilosti.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
T_m
Úterý, 28. listopadu 2017 - 12:04:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 5-2002
Pružinskij: Koukám, že Malý Fotograf se vyjádřil a v podstatě tak nějak napsal i mé námitky.
Proč jsem se již neozval? K tomu jsou důvody dva:
1) nemám tolik času, abych jej mohl trávit neplodnými diskuzemi na netu
2) bavit se s člověkem, který vás nazve hypertrofovaným šotoušem (jako by pisatel byl něco jiného) opravdu nehodlám

A poznámku k tykání - vykání. Nejen na internetu lidem, kterých si vážím, tykám. Přijde mi to takové lidské a přirozené. A naopak lidem, kterých si nevážím, či přesněji s nimi pohrdám, vykám.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Pružinskij
Úterý, 28. listopadu 2017 - 12:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2044
Registrován: 4-2015
Chtít bych mohl, ale to já nechci. Pouze žádám funkční trať.
To samozřejmě bude a i je dnes. Pokud by dráha nebyla funkční, tak by po ní vlaky nejezdily.

A to, že mimoúrovňová křížení poté nepotřebují takové investice z hlediska údržby jako přejezdová zabezpečovací zařízení.
Investice je na začátku, údržbou vám vznikají náklady. Ale to je fuk - v tomto máme stejný názor. Snaha odstraňovat přejezdy je, nicméně "první na ráně" jsou pochopitelně koridory a místa, kde to jde "dělat jinak" (PZM 2 např.).

Je zajímavé, že CBA je tak neomylná,
Nikde jsem nepsal, že je "neomylná". Jenže máte něco lepšího - nemáme.

Pokud takové studie dělá někdo, kdo bere jako dogma větu: "Spolehlivost bude vysoká již z toho prostého faktu, že půjde o novostavbu.",
Spolehlivost v kontextu diskuze (jinak z hlavy vysypu asi tři definice) je pravděpodobnost vzniku poruchy. A je naprosto, ale naprosto logické, že nová infrastruktura bude mít výrazně, o řády, vyšší spolehlivost než stávající. To není o tom, co vnímáte jako dogma, ale zcela prostý fakt.

Pokloňme se neomylné komisi.
To jste napsal vy, tak mi to nepodsouvejte. Nikdo jiný její pravomoci nemá, co tam chcete zpochybňovat, respektive kdo jiný by měl ty investice schvalovat?

No jasně, tam nikdy nebudou prořezávat křoví, pofrčí to bez výluk, 365 dnů v roce po 24 hodin. Pardon, ale pokud někdo napíše toto, tak to se pak asi nemáme o čem bavit. [sad] Větu "Spolehlivost bude vysoká již z toho prostého faktu, že půjde o novostavbu." tesat do kamene. Je mantrou tabulkových dogmatiků. Přitom se stačí podívat, kolik těch "spolehlivých novostaveb" nám už tady stojí.
Zbytečně ze sebe děláte hlupáka (myslím si, že to na rozdíl od hypertrofovaného šotouše T_m, nemáte zapotřebí). Umíte to kvantifikovat - respektive srovnat stávající stav na běžnou údržbu (BOTV, křoví, svršek, ZZ ...) a stav po realizaci projektu? To je naprosto nesrovnatelné, z toho se nijak nevylžete.
V místě mého bydliště je zhruba 10 lete stará stavba jedné středně velké stanice. A za těch zhruba 10 let se zde žádný křoví řezat nemuselo (ono neroste jako někde v deltě Mekongu), párkrát se aktualizoval SW do ZZ s nějakou úpravou, doplnila fnc. EZŠ a víc moc mě nenapadá.
Takže - kolik takových staveb nám tady stojí a jaké na nich tedy vidíte průsery, že si dovolujete bez znalosti věci implikovat podobný stav na t190 ve smyslu schváleného projektu, he? Osobně mě napadá jen jediná větší akce - Plzeň Jižák (mimo) - Cheb (mimo). Ano, tam se napáchalo více chyb na více stranách. Ale taky se laskavě podívejte kdy a za koho se to stavělo, dnes v roce 2017 by se řada věcí zcela jistě řešila jinak.

K odkazu z FB SŽDC. V roce 1997 žádná SŽDC neexistovala a proto tady nemohla žádné "plánování", jak píšete, páchat. Tehdy existovala DDC unitárních ČD a v managementu seděli lidé úplně jiné generace. Ano, to jsme zanedbali, to se nám nehodí do krámu. [sad]

T_m: Ano, takže jste jen hloupý žvanil. Moc hloupý. Tak hloupý, že ani neví, co vlastně žvaní, jen když si odplivne svojí jedovatou slinu. Čest vaší eventuální práci, soudruhu.

Emanuela: Děkuji. Furt si myslím, že jsem ho nikdy neviděl...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
West code was broken.

Malý_fotograf
Úterý, 28. listopadu 2017 - 13:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6417
Registrován: 5-2002
To samozřejmě bude a i je dnes. Pokud by dráha nebyla funkční, tak by po ní vlaky nejezdily.
Ok, funkční asi nebyl nejvhodnější pojem. Kdo chtěl, pochopil, kam jsem tím mířil.

Nikde jsem nepsal, že je "neomylná". Jenže máte něco lepšího - nemáme.
Nevím, na mě působí, že ta důvěra v CBA v předchozích publikovaných příspěvcích tu neomylnost tak nějak předpokládá. Pokud tomu tak není, jsem jedině rád, že nacházíme shodu.

Nikdo jiný její pravomoci nemá, co tam chcete zpochybňovat, respektive kdo jiný by měl ty investice schvalovat?
Já jenom že jsme pořád jenom lidi. A nejsme neomylní. Často děláme věci za jiným účelem, než je cílem obecného blaha. Výše jsem zpochybnil důstojnost a odbornost té komise několika příklady. Myslím, že dostatečně na to, abych si mohl dovolit pochybovat o kvalitě jejích rozhodnutí.

srovnat stávající stav na běžnou údržbu (BOTV, křoví, svršek, ZZ ...) a stav po realizaci projektu? To je naprosto nesrovnatelné, z toho se nijak nevylžete.
Ale ano, je jasné, že z rozpadající se haldy šrotu (rozuměj dnešní stav) udělat opět koleje bude znamenat navýšení spolehlivosti. Proti tomu žádná námitka.

Takže - kolik takových staveb nám tady stojí a jaké na nich tedy vidíte průsery, že si dovolujete bez znalosti věci implikovat podobný stav na t190 ve smyslu schváleného projektu, he?
Kromě trati Plzeň - Cheb tady třeba už překopáváme jeden oblouk mezi Hořovicemi a Zdicemi. Pomalé jízdy už byly na více úsecích. Jiné tratě bohužel nejsou mým denním chlebem, ale nevěřím, že by byly 100% ťip ťop spolehlivé. A prakticky to ani nepředpokládám. Namísto toho toužím po takovém řešení modernizací, které se dovede s nepředvídatelnými situacemi lépe vyrovnat. Kdyby někdo vypočítal, že z Plzně do Prahy se dvě koleje vyplatí jen mezi Berounem a Prahou a Rokycany a Plzní, asi dneska jezdíme všichni náhradní autobusovou dopravou. Ani tak to zpoždění (pokud je do čtvrt hodiny), ale přesedání je to, co dnes cestujícím vadí a případně je směruje na jiný druh dopravy. Strávil jsem dost času mezi cestujícími a vyslechl mnohé, abych tohle mohl považovat za svoje dogma (a věřím, že nejen moje).

K odkazu z FB SŽDC. V roce 1997 žádná SŽDC neexistovala a proto tady nemohla žádné "plánování", jak píšete, páchat. Tehdy existovala DDC unitárních ČD a v managementu seděli lidé úplně jiné generace. Ano, to jsme zanedbali, to se nám nehodí do krámu. [sad]
Proč by se mi to mělo hodit do krámu? Tak byly na těch kancelářích cedulky s jinými jmény a neplivalo se na dopravce, protože to byla jedna firma. Unitární železnice neměla žádné plánování? Nechápu... Myslím, že tento kontext je pro tuto debatu nepodstatný a není to o nějaké vhodnosti / nevhodnosti "do krámu". Asi jsem příliš starý na to, abych věřil, že oddělením dvou firem a výměnou pár lidí se změní myšlení tak velkého a zkostnatělého molochu. Pořád je to o jednom a totéž. Nedokážeme predikovat (dokonce to i uznáme), ale stejně a dál vymýšlíme projekty s nulovou rezervou pro případné lepší časy, protože je nepředpokládáme. Když nastane růst, brečíme, že je to v p****i na stránkách časopisů. Ale už nikde nezmíníme, že za tu tristní propustnost železnice si můžeme sami.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Pružinskij
Úterý, 28. listopadu 2017 - 17:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 4-2015
Kdo chtěl, pochopil, kam jsem tím mířil.
OK. Takže myslíte třeba "lepší"? Já tam vidím u všech variant ERR hodně blízko pěti, čili žádnej velkej mejdan se nemůže konat v žádné variantě, je akcentováno, že ERR není jediným rozhodujícím parametrem. Takže "o hodně lepší" to prostě nepůjde.

Myslím, že dostatečně na to, abych si mohl dovolit pochybovat o kvalitě jejích rozhodnutí.
To klidně můžete a to je asi tak všechno.

Asi jsem příliš starý na to, abych věřil, že oddělením dvou firem a výměnou pár lidí se změní myšlení tak velkého a zkostnatělého molochu.
Psal jsem o generační obměně, tu asi těžko zpochybníte. Tenkrát nebyla politická podpora, byly prakticky zastavený jakýkoliv větší investice krom oprav koridorů, neexistovala představa na nějakých základech jak asi bude dráha dál fungovat. To se dost zásadně změnilo. Máme konkurenci, obrovský nárůst peněz do systému jako celku, výrazně odlišné právní a institucionální prostředí. Taky nedostatek pracovních sil a hromadu jiných věcí, jako zahraniční kapitál apod. To je úplně nebe a dudy, to srovnání bylo prostě hloupé.
Rezervou myslíte rezervu v kapacitě DC? Podívejte se, jak přesně před pár lety lidé od žesnadu predikovali stávající stav - prostě se tam nic nezměnilo a hned tak nebude. Vždyť vám to PŠ napsal jasně. A já na zázraky nevěřím a zrovna v tomhle se s nima shodnu (i když v jiných věcech ne). V osobce žádný zásadní nárůst na t190 taky nečekáme, proč taky.
Vždyť v případě potřeby to lze dále zkapacitňovat, ale t190 fakt není pravobřežka...
West code was broken.

Středa, 29. listopadu 2017 - 10:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 8-2016
Na 351 dnes a včera na 352 byly Bm s hnědýma sedačkama. Já možné, že jsem je pokaždé - a to jezdím dost casto, minul nebo je to nějaká záloha? [happy] Znám totiž jen ty vozy se sedačkami v barvě dopravce.
Středa, 29. listopadu 2017 - 13:45:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5780
Registrován: 6-2005
Pružinskij:
"OK. Takže myslíte třeba "lepší"? Já tam vidím u všech variant ERR hodně blízko pěti, čili žádnej velkej mejdan se nemůže konat v žádné variantě, je akcentováno, že ERR není jediným rozhodujícím parametrem. Takže "o hodně lepší" to prostě nepůjde. "

S tím, že to o hodně lepší infrastrukturně asi nepůjde bych si docela dovolil souhlasit. Ale když jsem si konečně prohlédl navržené provozní koncepty + zápis z projednání, tak si říkám, že je to do jisté míry diletantství. Zpracovatel navrhne provozní koncept, zdůvodní jej a dokonce připustí zápory. Z připomínek obcí především v okrese Strakonice vzejde, že by chtěly jinak. Leč je jim sděleno, že jiný provozní koncept rychlíků Plzeň - Budějovice není předmětem zpracovávané SP a že bude možné jej potenciálně zavést, pokud na to kraje zaregují úpravami regionálky. Jenže pokud se o to "dálkový objednatel" pokusí, tak bude mít snahu tak učinit nejspíše mírně odlišně od zmíněného od požadavku obcí, ale k tomu mu s největší pravděpodobností bude chybět 2-3 km dvojkolejky "někde" tak, aby to umožnilo letmé křižování rychlíků.

Zásadně lépe to asi nepůjde. Decentně lépe by to jít mohlo. Tohle je prostě postavené konzervativně co to jen jde.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Středa, 29. listopadu 2017 - 15:17:51  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72613
Registrován: 4-2003
Diletantství je ze strany nejmenovaného objednatele už v tom, že si něco naporoučí (resp. se tváří, že na trati bude jezdit prd, takže trať se následkem toho vorube na minimum, které by za ideálních podmínek snad nějak mohlo fungovat) a v podstatě obratem zavede kolem Budějc vlaky navíc (mj. obracející na konci dvoukolejky ve dvoukolejné zastávce). [ko]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 29. listopadu 2017 - 15:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5781
Registrován: 6-2005
MZ:
Jak dlouhou dvojkolejku je vlastně třeba mít pro letmé křižování rychlíků? Stačí tři oddíly s délkou každého přes 1000 metrů?
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Středa, 29. listopadu 2017 - 16:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 213
Registrován: 8-2017
MZ: mj. obracející na konci dvoukolejky ve dvoukolejné zastávce
Já se nějak nechytám, v Sudoměřicích nic končit nemá a o jiné dvoukolejné zastávce na konci dvoukolejky v JČ kraji nevím. Můžete mě popostrčit?
Středa, 29. listopadu 2017 - 17:30:37  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72614
Registrován: 4-2003
Co třeba výhledová Zliv? [wink]


Mibl:
"MZ:
Jak dlouhou dvojkolejku je vlastně třeba mít pro letmé křižování rychlíků? Stačí tři oddíly s délkou každého přes 1000 metrů?"
Dost hodně záleží na rychlosti, požadované spolehlivosti (a zda se vlaky skutečně dokonale potkají aspoň v GVD) a zejména nasazeném typu zabzař. Ale obecně by to pro rychlosti kolem 100 km/h (a požadavku na hladký průjezd bez jakéhokoliv ohybání a jízdy na žlutou) ani při hodně dobrých podmínkách nemělo být méně jak dva kilometry. S ideálně fungujícím ETCS by to mohlo být snad i méně (v zásadě pak stačí stanovit zvolenou provozní brzdnou křivku, čas na přestavení výhybky a přenosové časy).

3 km by ale měly bohatě stačit i při současném přístupu, kdy sice nad 100 bez kódu (a zábrzdné 1000 metrů) nelze a kód už nově taky nelze, takže zábrzdná by mohla zůstat 700 metrů (za podmínky, že potřebná návěstidla budou mít zajištěnu viditelnost). V případě, kdy by kód šel (a rychlost by byla vyšší), byly by to oddíly tři.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 29. listopadu 2017 - 17:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5782
Registrován: 6-2005
Díky. Kdybych to chtěl s TR 150 km/hod někde v úseku Čejetice - Ražice - Protivín, tak ty 3 km stačí. Chápu správně? Uvažme, že si to postavíme tam, kde z hlediska ideálního GVD potřebujeme. Předpokládám, že dvoukilometrové Ražice (od výhybky v poloze dříve uvažované odbočky Heřmaň po stávající čejetické zhlaví) by asi byly krátké.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Čtvrtek, 30. listopadu 2017 - 02:30:00  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72617
Registrován: 4-2003
S ETCS bude dost záležet na nastavení systému samotného a (ne)schopnosti definovat průběh brzdění vlaku, kdy brzdná křivka téhož vlaku z rychlosti 150 km/h může být jen něco málo přes 2 km, ale také 3,5 - 4 km (při hodně pesimistickém přístupu asi i více) - na úkony spojené s uvolněním zhlaví, přestavením výhybky, otočením směru a vydáním povolení pro další jízdu je pak dobré brát něco od 15 do 60* sekund (při jízdě danou rychlostí od 600 metrů do 2,5 km).
* - už jsem slyšel i horší hodnoty, ale pevně věřím, že takovej paskvil by snad ani u nás nikdo nepustil do provozu

Bez ETCS bych už 150 km/h na novostavbě snad ani neuvažoval (viz NIP ERTMS, kterej vůči 190 má vcelku jednoznačný požadavky...). Ale jinak by zrovna tady asi v zásadě něco málo přes 3 km (vzdálenost mezi krajními výhybkami) stačit mělo - to jen tak pro srovnání... [uhoh]

Všechny výše uvedené hodnoty jsou od plotu, bylo by dobrý si k tomu na chvilku sednout, ale nemyslím si, že bych se měl výrazně netrefit (a s ohledem na množství přinejmenším nepotvrzených vstupních údajů bude rozptyl stále dost velkej).
Bez reálných zkušeností a následné optimalizace nastavení systému (včetně urychleného řešení problematiky brzdění vlaků) bych se do návrhu (a ekonomické obhajoby) takové výhybny pro letmé křižování pouštět rozhodně nechtěl. [uhoh]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Čtvrtek, 30. listopadu 2017 - 08:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5783
Registrován: 6-2005
Tak si počkejme, co z toho vzejde. Zatím jsme ve stavu, že ještě pořád úplně nevíme, jaká bude šířka uzlu v Plzni pro Ex Praha - Plzeň - Cheb a bez této znalosti se dá těžko řešit, jak s tím naložit na jihu. Ještě jsem se díval do návrhu JŘ dle ÚTS a tam je jízdní doba rychlíku z Plzně do Protivína se zastaveními v Nepomuku, Hor. předm. a Strakonicích 61 minut.

Asi je v pořádku mít SP, která umožní začít od Plzně (s drobnými doplněními v podobě protažení podchodů na obě strany) a počkat si na dosednutí systému kolem, tj. na 220 i 170 a 180.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Čtvrtek, 30. listopadu 2017 - 10:39:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 10-2011
tam je jízdní doba rychlíku z Plzně do Protivína se zastaveními v Nepomuku, Hor. předm. a Strakonicích 61 minut.

To zní celkem dobře, ale pokud má být celá SJD až do ČB 91,5 minuty, to se z Protivína (včetně doby stání ve stanici) bude ten rychlík kodrcat do ČB 30 minut? To i dnes je rychlejší. Nějakých 22-23 minut by snad neměl být větší problém, ne? (předpoklad 120+ ze Zlivi do Číčenic, hotové Nemanice a nějak zkulturněný průjezd Zliví, tedy hlavně tím obloukem na jejím začátku)
Čtvrtek, 30. listopadu 2017 - 11:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5784
Registrován: 6-2005
Ten koncept v SP je postaven se zastavováním v Ražicích. Mimo jiné asi proto, aby jim vyšly přípoje v Číčenicích na Budějce od křižování v Barovově. Takže i kdyby se v konceptu dle SP projely Ražice a osobáky Ražice - Písek - Tábor byly výchozí ze Strakonic, tak si to ty rychlíky ohledem na přípoje budou muset někde odstát, tj. prodloužit pobyty ve Strakonicích, Protivíně a Číčenicích. Prostě ten koncept v SP je stavěn tak, aby polohy osobáků na 200, 201 a 197 mohly zůstat stávající.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
T478.4019
Pátek, 01. prosince 2017 - 14:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 6-2016
749.019 s cisternama Středokluky-Unterhausen, právě teď Stodem.
742.137+243 se chystají na autech v Plzni.
742.284+393 s odklonovým Mn Dobřany - Domažlice, teď v Janovicích.
742.347 poveze Mn Domažlice - Plzeň.
742.439 dnes s Mn mimořádně až v Mladoticích. Teď už na cestě zpět.

Dopoledne jel také šrot z Kolína do Německa.

(Příspěvek byl editován uživatelem T478.4019.)
Malý_fotograf
Pátek, 01. prosince 2017 - 17:26:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6423
Registrován: 5-2002
Nedávno někdo řešil, jak Alex naloží s nedostatkem herkulů. Tady je malá nápověda z facebooku Länderbahn.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Sobota, 02. prosince 2017 - 10:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 648
Registrován: 7-2008
T478.4019: Pěkný provoz. [ok] Tak by to mělo vypadat každý den.
Než si lehnete na koleje, ujistěte se že není výluka!
Trať 180: Plzeň-Domažlice-Furth im Wald
Pondělí, 04. prosince 2017 - 00:45:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 8-2006
Na Rokycanském Mn a okolních výkonech bude dnes 749.019.
Plzeňský ranžír pod Teplárnou toť jeden ze zbytků práchmatů plzeňských.

Plzeňští strojvůdci - technika, informace z provozu, galerie
Pondělí, 04. prosince 2017 - 19:04:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 8-2008
V rychlosti focené a jen pro info z dnešní zatěžkávací zkoušky...

Pondělí, 04. prosince 2017 - 21:29:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 10-2012
Dle nejnovějších informací by v I. čtvrtletí 2018 mělo dojít k rozšíření integrace do západní části středočeského kraje. Předpoklad je 4.2.2018.

Os
KD Popovice - Kařez
Zdice - Příbram
Beroun - Rakovník
Všeradice - Lochovice

R,Rx
Praha - Beroun - Kařez
Praha - Beroun - Příbram

[vypravci]
Středa, 06. prosince 2017 - 07:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 4-2012
Rx 771 - 754.027
Rx 773 - 754.058
Středa, 06. prosince 2017 - 09:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 8-2016
Potvrzuju - Na 771 opravdu 754.027 s cca +30.
Středa, 06. prosince 2017 - 11:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11446
Registrován: 5-2004
Ze by konecne sel vyuzivat pid i do berouna? Protoze v osobakach tocicich nahodne na karlstejne to pro denni dojizdku nejde a v r jako na jedine trati z prahy neplati...
Malý_fotograf
Středa, 06. prosince 2017 - 12:23:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6434
Registrován: 5-2002
Petr_vlček: Mělo by to tak být. Sice to nezačne s grafikonem, ale později, každopádně jde o logický krok, aby se zlepšilo rozložení cestujících po zavedení expresní vrstvy.

Jinak na 759 už vyrazilo Amz [jidlo]. Pravděpodobně bude pokračovat v oběhu.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Středa, 06. prosince 2017 - 17:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1495
Registrován: 3-2015
Neví někdo jestli brejlovci s Rx vydrží i večer nebo za ně už nastoupí esa? Mám na mysli vlaky Rx 779 a 772

(Příspěvek byl editován uživatelem Jeník_H...)
Středa, 06. prosince 2017 - 19:48:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 649
Registrován: 5-2011
Zítra, ve čtvrtek 8.12., vyrazí premiérově přípřež dvou Čmeláků KDS 770.529 a 770.541 v čele nákladního vlaku z Berouna do Chebu. Viz oficiální FB KDS [jidlo][fotic]
Středa, 06. prosince 2017 - 21:34:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1496
Registrován: 3-2015
Tak na Rx 772 byly ještě brejle.
Středa, 06. prosince 2017 - 22:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 499
Registrován: 12-2007
Změny v krajské dopravě

Když vytrhnu z textu pár vět, tak cílem je navýšit počet cestujících o 15% do roku 2021, mimo jiné za pomoci 9 Panterů za miliardu, pendlujících mezi Horažďovicemi a Pňovany.[lol]
6540131
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 06:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 9-2017
Nové podmínky výběrových řízení
V roce 2018 budou vyhlášena nabídková řízení na výběr dopravce v drážní dopravě. V podmínkách bude stanoveno zařazení repasovaných vozidel, tzn. vozidel splňujících vyšší standardy komfortu pro cestující. V drážní dopravě se bude jednat o následující trati:

trať 170-183 Hořovice-Plzeň-Klatovy, nová vozidla (v případě získání dotací z operačního programu)
Plzeňsko
Pošumaví a Český les.


Tak co modrogumy, těšíte se na změnu zaměstnavatele? Stejně jako strojvůdci a průvodčí letos na jihu Čech? Vyhrává nejnižší cena za vozokm. [jidlo]
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 06:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 4-2014
Včera na ČT1 události v regionech byla reportáž o tom, že Plzeňský kraj konečně zjistil, že mu ve vlacích ubývá cestujících.
Tak chce nalákat cestují zpět tím, že kdo vlastní Plzeňskou kartu, tak od ledna bude mít nižší jízdné a dále chce rozšířit počet výdejních míst plzeňské karty i mimo Plzeň. Celá akce s názvem zlevněné jízdné bude stát cca 40 milionů korun.
Úsměvné, ale proč ti lidé z vlaku utekli do aut, bohužel kraji a řediteli odboru dopravy opět nedošlo a je to tak jednoduché, protože bývalý hejtman v Plzeňském kraji nechal seškrtat všechny vlakové spoje, které seškrtány být mohli a tím vlastně vyrobil nepoužitelnou železnici v Plzeňském kraji.
Bohužel nové vedení místo aby vlaky přidávalo, neboť jak je vidět tak peníze na další chybějící vlakové spoje jsou, tak raději za ty peníze držitelům plzeňské karty zlevní jízdné.
Což je na uvítanou a potěšující, ale toto by mělo být až na druhém místě.
Na prvním místě by mělo být to, že na všechny tratě v Plzeňském kraji přibudou zpět vlaky, které nechal zrušit předchozí hejtman. Bohužel zatím se tak od nového GVD na některých tratích nestane vůbec viz úsek Pňovany - Mar.Lázně a na některých tratích dojde k navýšení počtu vlaků prozatím jen částečně.
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 08:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11450
Registrován: 5-2004
Horovice - klatovy? Takze konec osobaku beroun - plzen a na dalsi krajsky hranici prestup a dvoji odbaveni pokud nahodou nevyhraje stejnej dopravce ve dvou krajich.

Konec pouzitelne vhd se blizi.
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 08:58:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 621
Registrován: 10-2011
mezi Horažďovicemi a Pňovany

To jako vážně, nebo je to překlep? Nemohou ty vlaky jezdit místo do stanice v lese (ano, uznávám, že v sezóně pro turisty možná atraktivní díky přehradě a přestupům na Bezdružice, ale jinak nepoužitelné) do 10 km vzdáleného města Stříbra (s návaznostmi na autobusy směr Kladruby, Černošín a do budoucna by třeba mohli přidat i Bor)?
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 10:09:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 10-2008
mezi Horažďovicemi a Pňovany

To jako vážně, nebo je to překlep?


Překlep, i s novým vysoutěženým dopravcem budou tyto Os jezdit až do Berouna.
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 10:13:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 333
Registrován: 4-2012
Kotec: Překlep to není. Nové pantery budou jezdit Horažďovice - Plzeň - Pňovany. Ovšem do Pňovan to znamená pouze dnešní dva spoje Plzeňské linky.
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 12:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11456
Registrován: 5-2004
"Překlep, i s novým vysoutěženým dopravcem budou tyto Os jezdit až do Berouna."

Jako že ho ke stejnýmu datu vysoutěží i středočeskej kraj?

No každopádně ještě tak 3 roky to bude funkční linka a pak odchod do aut neb dálkovka na západ je už zkurvena k nepoužitelnosti od letoška.

Teď jsme řešili že bysme dali vlakem (by mohli všici svařák a malýmu se vlak líbí) nějaký vánoční trhy v chalifátu. Z Berouna.

Výsledek novýho JŘ je ten že ani omylem a to nikde[uhoh].

Drážďany - krachují na návratu a nově večerní "vazbě" od děčínů na Beroun která činí úctyhodných 59 minut při taktu 60 hnití na hlaváku. Doteď bylo 9 minut...

Regensburg - zrušenej první ranní a poslední večerní EC. Přičemž v sobotu na něj a od něj v podstatě není ani přípoj z/do Plzně neb hnít na plzeňským hbf ráno i večer ca hodinu a půl fakt ne.

Norimberk - ještě takk nějak přes Cheb ale s tím že odjezd nutnej už v půl pátý odpoledne což je poněkud brzy.

Takže vedle koridoru s expresní vrstvou pojedou nejspíš dvě auta.
Jirka67
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 14:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 7-2011
Petr Vlček: naprosto Vás chápu a štve mě to stejně. Jen my z Rokycan se alespoň o víkendu ráno na ten Mnichovský Ex dostaneme naším skvělým Os (asi Regionova). No ale zase dopoledne směr na Prahu je to strašně omezeno (2h díry). No a nejhorší je nazpátek večer kdy R od Děčína přijíždí do Prahy 19:08 nebo 19:35 (tyto dva spoje přítelkyně používala cca 1x týdně) - nyní smůla, čekání v Praze až na 21:03 anebo zkusit (od toho 19:08) Ex 19:30 do Plzně a pak se hned vracet Os do Rokycan. Bohužel [angry]
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 17:20:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 3-2006
Petr_vlček:
"Horovice - klatovy? Takze konec osobaku beroun - plzen a na dalsi krajsky hranici prestup a dvoji odbaveni pokud nahodou nevyhraje stejnej dopravce ve dvou krajich.

Konec pouzitelne vhd se blizi."

A to vypadá, že je PLZ kraj ještě tak dobrý, že to protáhne přes hranici kraje, až do Hořovic.
Podívejte se na osobáky na 200 o víkendu, hranice STČ je až za Dobrou Vodou u Březnice (což je potažmo ještě ke všemu součást Březnice),ale osobáky objednané STČ krajem končí v Březnici. A PID je plánovaný také zajímavě Esko končí v Mirovicích, ale PID bude končit v Příbrami.
Takže to samé lze očekávat u STČ kraje na 170, že objedná os jen do Hořovic, takže integrace bude sice do Kařezu, ale nic tam nepojede, pokud vysoutěžený osobák od PLZ kraje, nebude uznávat PID jízdenky.
No uvidíme, osobně si myslím, že ty "přeshraniční" spoje, by měl koordinovat stát a to i klidně slevou poplatku za použití dopravní cesty v tomto úseku. Případně nařízením, že vlaky musí končit až v nejbližší žst za hranicí kraje (jak to má PLZ kraj), bohužel pak v "pohraničním úseku může jezdit klidně dvojnásobek osobních vlaků.[vypravci]
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 20:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 12-2009
nevíte integrace do IDPK na trati na Nepomuk se neplánuje? nevím proč to končí ve ždírci?
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 20:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 10-2017
6540131: Tak, paňáčku, copak tě trápí v předvánočním čase ??? Napiš ježíškovi o nějakou mašinku, aby jsi si měl pod stromečkem s čím si hrát. A pokud by tě to bylo málo, mohu tě poslat něco z mého spodního prádla, třeba zelené kalhotky a oranžovou podprsenku s logem 654.009-9 [vypravci]
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 21:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 5-2002
Jen tak mimochodem - a s čím si myslíte, že bude ten STČ kraj do těch Hořovic jezdit? Ono se možná ukáže jako nejrozumnější zachovat dosavadní model ježdění "plzeňskými" náležitostmi až do Berouna. Přesedání v "pohraničních stanicích" už tu bylo po roce 2000 (třeba na rozhraní UL/KV nebo JM/PU). Na 170 se drží letitý koncept Pha - BE/BE - Plzeň a jen velký vypatlanec by jej rušil.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 21:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2287
Registrován: 3-2006
Outdoor:
"nevíte integrace do IDPK na trati na Nepomuk se neplánuje? nevím proč to končí ve ždírci?"

Možná to bude ten samý problém, jako s Březnicí, ta bude zaintegrována do PIDu, až budou doplněné zóny, zatím integrují do maximální zóny 7.

Ad Johny11: Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože se vždycky najde blbec, který to neví.[sad]
Po přepnutí na střídavinu to bude celkem jedno zda budoucí paňťák bude končit v Berouně, nebo v Hořovicích. Ostatně proč má STČ požadavek na zadrátování 200 do Příbrami.
Možná se toho nedožijeme, ale tím směrem to směřuje, tedy do [zadnice], ale to je prostě vývoj, vždy se to někam zvrhne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 21:48:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1498
Registrován: 3-2015
Mořepetr: No bude to zajímavý až se to přepne na střídavinu, takový Plecháč nebo Lamina v Berouně k vidění[happy].Ale zatím stále můžou pouze do Zdic.
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 22:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 3-2006
Ad Jeník_H..: Ano, to bude zajímavé, na historickém vlaku s domovenkou DHV Lužná, pokud tedy nezaniknou, jako některé řady parních lokomotiv, případně budou po jednom kuse v depozitáři v Chomutově. Počítám, že plecháč bude v té době již minimálně skoro stoletý stroj.[lol]
Martinmarilynmanson
Pátek, 08. prosince 2017 - 07:52:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10500
Registrován: 12-2007
IDP se do zbytku kraje rozšíří v průběhu příštího roku
Be clever - use public transport!
Pátek, 08. prosince 2017 - 20:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 7-2017
Plány PK jsou úchvatné...doteď nevadilo, že ve vlakové i autobusové ZDO jezdí kdeco, ale zamýšlené VŘ je postaveno na nová vozidla. Je jedno, jestli jsou to Bymáky, nebo 20let staré busy, (případně jen 12let staré, zato úžasně sockoidní Recreo), ale chtít ve VŘ výslovně nové busy, no...hlavně aby na to PK po dobu trvání kontraktů vzešlých z VŘ měl peníze. Přitom nově nasazené busy rozumného stáří (za ně považuju cca 5let), můžou poskytnout docela dobrou službu. Naopak, koupím-li nový Crossway v uspořádání Recreo (bohužel, taky to existuje), nebo pixlu na koleje podobnou VT654, tak je přínos nového vozidla pro kulturu cestování přinejmenším hodně smíšený.
Pátek, 08. prosince 2017 - 21:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3464
Registrován: 8-2010
6540131:
"Tak co modrogumy, těšíte se na změnu zaměstnavatele? Stejně jako strojvůdci a průvodčí letos na jihu Čech? Vyhrává nejnižší cena za vozokm. [jidlo]"

Kde bereš tu jistotu, že to ČD třeba nevyhrají? Máš snad věšteckou kouli? [crazy] Třeba překvapí jako u Jizerskohorské železnice. A přát někomu nucenou změnu zaměstnavatele je opravdu ubohé [ko]
Praha-Ruzyně, Olomouc
Maxipes_Fík
Pátek, 08. prosince 2017 - 21:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 12-2005
Vozová krize nového GVD se začíná projevovat, Rx 770 v řazení AB + 3xBDs + AB [proud]



Alespoň jsem se na Smíchově uklidnil pohledem na [masinka]
Malý_fotograf
Sobota, 09. prosince 2017 - 21:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6437
Registrován: 5-2002
Maxipes_Fík:
"Vozová krize nového GVD se začíná projevovat, Rx 770 v řazení AB + 3xBDs + AB [proud]"

Neuvěřím, dokud neuvidím!
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Charlie
Neděle, 10. prosince 2017 - 07:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 3-2009
Siemens Vectron v Plzeň hl.n.
Neděle, 10. prosince 2017 - 10:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 7-2016
Tak expresům se zatím nedaří, všechny mají zatím +20 minut zpoždění
Na ex 555 měla poruchu 362.081
mé stránky: http://tramtrain.webnode.cz
profil na rajčeti: http://marecek18.rajce.idnes.cz
Neděle, 10. prosince 2017 - 11:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 4-2012
Maond: Tak sem se podíval na to jak jezdí všechno špatně. Ale asi jste myslel jen expresy z Německa (kde zpoždění vzniká mimo naše území), protože jinak kupodivu vše jezdí dobře. Pouze dva případy.
Rx 755 dostal nějaké minuty kvůli výpadku napájení
Ex 555 dostal +19 kvůli mašině ale v Praze jen +9 na Smíchově
Zbytek jezdí načas či s náskokem...
Neděle, 10. prosince 2017 - 11:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6383
Registrován: 5-2002
No 360 dostal 25 minut kvuli cekani na masinu, diskutovana loko navic kvuli neprenaseni zpozdeni neni, takze jezdit expresama i ve smeru DO Nemecka bude velka loterie...
Neděle, 10. prosince 2017 - 11:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6446
Registrován: 8-2012
zpoždění vzniká mimo naše území ... což ty Plzeňáky nepochybně uklidní, že Dráha umí vymyslet alibi.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 10. prosince 2017 - 11:58:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 7-2017
H_k: Alex má nějaké mašiny čerstvě ve/po výrobě, tak možná ještě nejsou v Plzni?

Jinak proč se pořád jezdí ze 6/6Z? Myslel jsem, že už se bude jezdit po novém?

TH: Průšvih je, že v 9 a 11 nejede Rx, takže nezbývá, než na ten mnichovák fakt počkat. [sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)