Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 12. 05. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 12. 05. 2017

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 23. dubna 2017 - 19:19:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 12-2007
Ať něčím přispěju, čerstvě z Makedonie a Kosova. Všechny vlaky naštěstí jezdily dle internetových JŘ, včetně spoje do Kosova. Makedonie je velmi pěkná země s pohostinnými lidmi a levná, Ohridské jezero doporučuji - svezli jsme se loďkou až k sv. Naumu s mnoha zastávkami a paráda. A k tomu výborné ryby. Ve Skopje nezapomeňte navštívit bývalou železniční stanici zničenou při zemětřesení, zajímavá expozice.
Železnice ovšem naprostá letargie, ani těch pár nových čínských jednotek to nespasí. Vše neuvětřitelně zanedbané a špinavé, převažující klientela železničáři. Zhruba úroveň Bosny. Nové čínské jednotky jsou dobré, ale při tamější údržbě těžko říct, jak dlouho vydrží, už po roce je leccos vidět. V Bitole velké transparenty o modernizaci dále do Řecka z EU peněz, ale fotka výmluvně říká, jak jsou daleko. Ranní (a jediný) pár Kičevo-Skopje tvořen 1xGoša a američki diesel, železničáři nám v kupé bezkrupulozně kouřili pod nosem a popel klepali pod nohy. Obyčejní kaštani narvaní v uličce, ráno se vozí školní mládež do Skopje. Obdobně vypadají vlaky do Tabanovci, většinou 1-2 Goši.
Naproti tomu Kosovo milé překvapení - přijela dokonce NOHABka s exrakouským Schlierenem, vcelku čistým (na Balkán), plné místní frekvence, dokonce užívají generátorové vozy pro vytápění a svícení. Svezli jsme se i do Pejë, kde jezdí tří- až čtyřvozové soupravy Schlierenů, mají dokonce nainstalovánu jakousi krabičku (asi klimatizaci či spíš ventliaci). Vlaky velmi slušně zaplněné místní frekvencí. Kouří pouze na přestavku. Dá se jít k depu ve Fushë Kosovë, ale z uctivé vzdálenosti, dál nekompromisní ochranka. Jeli jsme dál busem do Prizrenu a již zrušená trať do Prizrenu stále viditelná, ale projet se nedá. Rozsáhlé nádraží v Prizrenu sice ještě existuje, ale dnes rumiště. Svezli jsme se i ex-švédem a o dva řády v lepším stavu než ten bosenský. Dokonce i podhlavníky s novým logem.
Vše ostatní ale dost tristní - chodící kasičkou jste sice všude na Balkáně, ale v Kosovu neustálá snaha odrbat mě už docela štvala. Oni tam mají systém, jak mi bylo vysvětleno: žádné ceníky = žádné účtenky = žádné daně. Všude mají názvy ulic po amerických představitelích z "vděčnosti" za osvobození, Clinton má v Prištině i sochu. Všude visí albánské vlajky (ne kosovské) a pomníky UCK. Téměř všechny pravoslavné kostely hlídá policie, teď už kosovská a ne KFOR. No a všude neuvětřitelný bordel jako nikde na Balkáně, teda s výjimkou Albánie, ale to je to nejmenší. Bylo zajímavé to vidět, ale víckrát už bych tam nejel.



Neděle, 23. dubna 2017 - 19:22:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 12-2007
A ještě fotky: pokračování tratě z Bitoly do Řecka, Fushë Kosovë a reálie prištinských ulic. Časem určitě bude cestopis na vlaky.net




Neděle, 23. dubna 2017 - 19:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 12-2007
A ještě přidám Priština Hauptbahnhof
Neděle, 23. dubna 2017 - 21:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 3-2009
Etienne_de_berry:

pěkné fotky, ale cosi se tam pohlo v MK, jak vidím na fotce ze stanice Skopje, mají tam tři nové perony nebo alespoň nově vydlážděné, jak jsem tam byl posledně cca 9 let zpět, tak tam měli takovou béžovou dlažbu místy už dost rozdrolenou. Ty další dvě nástupiště asi stále bez kolejí? Že se ptám s dnešním provozem by stačily snad jen dvě.[biggrin]
Hranice na Moravě
Neděle, 23. dubna 2017 - 21:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5573
Registrován: 12-2011
Tak to jsme se minuli, já tam byl 9.-12.4.[kladivo] Do depa jsem normálně vešel, nikde ani noha, tak jsem nafotil Nohab, a poté se objevil z kukaně jeden postarší albánec. Nohabka na Hani teď běhá místo motoráků, které stojí. Nikde jsem neměl pocit, že mě chcou nátáhnout, v restauracích jsem vždycky dostal účtenku, v obchodech taky. Rozhodně jedu příště znova. Ještě je možná zajímavé, že průvodčí jezdící na Hani měli nějakoub základní znalost angličtiny, na toho makedonského šlo použít chorvatštinu. Hlavně pivo je pořád pivo.

Shopje hl.n., poslední nástupiště stále bez kolejí. V oblasti zastřešení je nový povrch a je to zvednuto snad i na normovaných 550 mm nad TK, že by kvůli čínám? Pořád to ale vypadá jako protiatomový bunkr [lol]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 24. dubna 2017 - 07:17:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 12-2007
V Makedonii začali investovat do budov, na trati do Bitoly byly všechny stanice s výpravčím nově spravené. Zdá se, že v rámci panevropského koridoru za evropské peníze. Ale připadá mi to podobné jako v Bosně, hlavně že zaměstnáváme dostatek lidí, vozit cestující není až tak důležité.
Ad Kosovo: s dorozuměním tam není vůbec problém, mladí anglicky, hodně zvládají i němčinu, když už tam jezdí jako Gastarbaiteři. Když je snaha, i srbochorvatštinou mluví (dáte-li najevo, že nejste Srb [coze]). S výpravčím v Hani i Elezit jsem pokecal německy.
Depo za nás hlídal nějaký dědula s vestou "security" a jak jsme se přiblížili, tak po nás vystartoval a chtěl pas. No radši jsme se stáhli. Ochranka je tam potřeba, ta čtvrť vedle vypadala trochu divoce [biggrin]
Taky mě napadlo, že Nohabka je náhradou za motorák, ten je odstavený v depu. Jinak my jsme teda udělali neblahou zkušenost právě i s tou účtenkou. V hospodě nejen že nám do účtenky napsali dvojnásobné ceny než na jídelním lístku, ale zdůvodnili to tím, že ceny jídelního lístku už neplatí a stejně nám naservírovali něco jiného, než na co jsme ukázali [proud] Za povšimnutí teda stálo, že ceníky nebyly ani na řadě benzinek, to jsem jinde v Evropě neviděl. Velký rozdíl oproti Makedonii, kde zjevně mají něco jako EET a účtenku z pokladny mi všude vnucovali. Byli jsme teda víc mimo Prištinu, v Pejë a Prizrenu (v autobuse se jízdenky ani nevydávaly, peníze se shrábly do kapsy, ale tak v Turecku to takhle dělali běžně).
Kosovo má velkou příchylnost k Turecku, mešity jsou opravovány za turecké peníze, a Turci tam hodně jezdí.
Nejvíc mě asi pobavil recepční v Prizrenu, který nám na papírek začal psát, kolik co v městě stojí a ať neplatíme víc. Řekl bych, že už to bylo dostatečně výmluvné [zadnice]
Pondělí, 24. dubna 2017 - 14:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5575
Registrován: 12-2011
V Pejë jsem taky byl, naproti nádraží byla restaurace v evropském stylu, a v pohodě. To samé v Prištině, kde mi jen donesli za dvacet centů vodu, kterou jsem si neobjednal, ale takový kolenovrt, abych to odmítl, nejsem (jsem přece na dovolené). Stejně tak v potravinách, žádné oškubání se nekonalo, a při nákupu suvenýrů mi to bylo jedno (jsem přece na dovolené). Buď si to chce zvyknout (jsem přece na dovolené), nebo tam nejezdit [happy]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Bububu
Pondělí, 24. dubna 2017 - 15:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 1-2011
Rumunsko jistě co nabídnout má - mě by třeba lákaly hory, jenže snad každý, co tam byl, vypráví o tom, jak u každé salaše odháněl smečky zdivočelých psů. Na tohle mi stačilo Rusko.

To je zase o té pokoře a sebeovládání. Když si uvědomím, že já jsem host, ten pes je tam doma a hlídá své stádo, projdu v klidu kolem (ne prostředkem stáda), tak psi jen štěkají a vše proběhne bez problémů.

Pokud začnu vyšilovat, nadávat, mávat hůlkama, ..., tak psy rozdivočím, to ano.

A pokud mám s takovými situacemi problém, tak je opravdu pro všechny zúčastněné strany lepší, když tam vůbec nepojedu. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem bububu.)
Pondělí, 24. dubna 2017 - 16:55:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 3-2015
Tak ještě jednou, jak vyhledám spoje v Rumunsku? Proč mi vyhledávače nenajdou vlak, který jede. Opravdu mezi Petrosani a Devou ve čtvrtek v létě jede poslední dopolední vlak v 7:36 a nejbližší po něm 15:25? Proč mi např. vyhledávač neukáže vlak, o kterém vím, že jede v 7:57? Proč když si v názvu stanice vyberu Negru Voda, kterou mi to nabídne a pak dám vyhledat, tak mi to hodí zprávu, že neexistuje? Může mi prosím někdo napsat co dělám špatně?
Pružinskij
Pondělí, 24. dubna 2017 - 17:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 4-2015
No a jak to víte, že pojede, když ve vyhledávači není? KJŘ je jen orientační pomůcka....
Do Negru Voda už vlaky pár let nejezdí, před tím asi 3 páry Os s Malaxou a sem tam sezónní rychlík.

Bububu: Jo, přesně tak.

V oblasti zastřešení je nový povrch a je to zvednuto snad i na normovaných 550 mm nad TK, že by kvůli čínám?
Tím bych si moc jistý nebyl - pro makedonské železnice nejsou TSI INF závazné, čili mohou mít i jinou výšku než europovinných 550 nebo 760 mm.
Jinak obecně mám pocit, že nejčastěji natahujou taxikáři, ale i tak výrazně méně než např. v Praze...
West code was broken.

Pondělí, 24. dubna 2017 - 18:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 225
Registrován: 12-2007
Intelpetr, Pružinskij - každý máme při cestování své jedinečné zkušenosti, já si dovezl z Kosova spíše to negativní. Pejë teda byla v pohodě, jedl jsem tam v nějakém bistru u autobusáku za 1€.
Na pár centíků nehledím, ale aby mi místo 2€ naúčtovali 4,5, to se mi moc nezdá. Jinak taxikáři mě v Kosovu natáhli taky. Holt jsem si připadal jak Angličan v Praze [biggrin] Dojeli jsme do Prištiny busem, autobusák na jakési výpadovce, kolem jen paneláky a rumiště. Ptám se na informacích, jede něco do centra? Kudy to je? Baba jen zavrčí, take a taxi. Tak se ptáme, za kolik? Taxikář na to, 5 €. Tak jo, jedem. Přejeli jsme první blok paneláků a čumím, my jsme v centru! Jel s námi tak kilometr, šmejd [ko]
Je teda pravda, že to dost srovnávám s Makedonií, kde tyhle nešvary prostě nejsou. Spíš naopak. Z letiště nás taxík vzal za oficiální taxu 20 € a nazpátek že nás klidně vezme 14, stačí zavolat.Nikde jsme neplatili za taxi víc než 100 dinárů (45 Kč).
Ještě přidám pár fotek, ať tady furt nebrblám - rekonstruovaná nádraží do Bitoly, výhledy ranního vlaku z Kičeva, červené double-deckery z Činy na MHD ve Skopje a muzeum ve Skopje s fotkami bývalé stanice.



Pružinskij
Pondělí, 24. dubna 2017 - 19:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 4-2015
Já měl v Peči jídlo někde na pěší zóně za 2 eura - ale byly to normálně čerstvě připravený kebabče nebo jak tam tomu říkají, velká porce k obědu, drahý se mi to nezdálo, spíš tak nějak normálně.
Taxi - vylezl jsem v Merdare z vlaku na přechod a hned za čárou bylo několik taxíků. Do Prištiny chtěli 20, což se mi zdálo zase tak nějak akorát, tak dostal 20 eurochechtáků a já byl spokojený.
Z Han-i-Elezit po pěším přechodu hranic první Makedonec chtěl 10 euro do Skopje a 15 až na letiště. Tak dostal 15 a šup na letiště a za pár hodin ve Vídni.
Ovšem za ty ceny přesně neručím, už je to hezkých pár let.
West code was broken.

Úterý, 25. dubna 2017 - 00:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 9-2015
>> Bububu

Jste mimo. Nepište prosím aspoň do tohoto zatím seriózního vlákna o věcech o kterých víte málo, a ještě s nádechem zbytečné arogance (např. bych řekl, že Libcha tady už projevil víc pokory, než možná Vy za celý život).

>> Brr

Hory samozřejmě mají svá nebezpečí a pokud vyrazíš (doporučuju), budeš hlavně ohromený (jak si můžeš přečíst u Nevrlého) jejich rozlohou, délkou bočních hřebenů, délkou údolí bez vesnic, apod. Hlavní nebezpečí jsou samozřejmě blesky na hřebenech. Psi asi ale jsou č.2. Nejedná se o zdivočelé psy.
Zdivočelého psa možná potkáš po ránu, když vykoukneš ze spacáku, jak hledal zbytky u ohniště a teď se krčí 3 metry od Tebe. Jsou také nebezpeční - budou se na Tebe tak dlouho a tak smutně dívat, že riskuješ, že jim z lítosti vydáš nějaké potraviny a zásoba Ti pak bude chybět.
Ale pastevečtí psi skutečně nebezpeční jsou. Jsou totiž na to vycvičeni: na ochranu stáda před medvědy (a pak tak berou každého narušitele prostoru). Nejedná se vůbec o procházení stádem. Přiběhnou třeba z 1 km vzdálenosti, klidně přes kopec, když Tě ucítí nebo uslyší. Nejsou ve všech pohořích. V nižších, jako Codru Moma nebo Poiana Rusca jsme je nepotkali.
Situace se zvládnout dá skoro bez rizika, ale je potřeba na ni být přesně připraven. Nikdo nesmí vyrazit směrem pryč od přibíhajících psů. Tím uštveš posledního, nejpomalejšího ze skupiny, a vystavíš ho útoku více psů současně. Všichni se musí naopak semknout těsně do jednoho místa a buď stát na místě nebo (jestli se směr postupu hodí) velmi pomalu postupovat pryč od stáda. Každopádně bača vždy zjistí situaci a psy odvolá. Zvládne to i samotný člověk s pevnými nervy, ale snadné to není: stát a nereagovat, když 3 psi z různých stran dorážejí zuby na 30 cm. Pokud je chceš udržet aspoň na metr, je vhodné mít hole, aspoň dvě ve skupině (když se do jedné z nich zakousne). Výborně taky funguje předstírání, že se shýbáš pro kámen a házíš (pastevci a děti umějí totiž házet výborně). Každopádně klidné stání (ne útěk) a čekání na baču je poslední instance, když aktivní obrana selže. Nemám zkušenost třeba s pepřem, ale nedělal bych to, aspoň v prvních 10 minutách - to by sis hodně znepřátelil baču. A tady to o pokoře je: oni jsou tam doma.
Mimochodem, jednoho psa si někdy nechávají jako domácího miláčka - ten se na péči o stádo nepodílí a není nebezpečný. Hodně záleží na povaze bači, což jsou skoro vždy velmi milí lidé. Ale pokud by to byl někdo špatný, bude setkání se psy nepříjemnější. Až je uvidíš, můžeš si, aspoň někde, všimnout masivních řetězů s ostny - proti medvědům, aby ho medvěd nekousnul do krku.
Tak doufám, že se brzo dočteme, jak tam bylo ... - všem se omlouvám za neželezniční..
Pružinskij
Úterý, 25. dubna 2017 - 14:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 4-2015
Mno, mně tedy zatím stačil ten postup popsaný Bububu, asi jsem/jsme měli štěstí na klidnější oblasti. Ale myslím, že nejste moc ve sporu, vždyť popisujete zhruba totéž. Nevrlý je dobrá příprava, ale taky je dobré si uvědomit, že popisoval hory před skoro půl stoletím. Nedivil bych se, kdyby nějaké pomalé změny se děly i v zapadlých koutech Karpat (já ovšem nejsem žádný specialista na přechody hor).
West code was broken.

StarMaster
Středa, 26. dubna 2017 - 16:52:46  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Vždyť ale do Rumunska může Brr jet do Banátu. Tam nemusí řešit angličtinu, domluví se v pohodě česky a jsou tam i naše turističné značky. [biggrin]

Akorát tam nevedou koleje, no. [rofl]

Ale jak už jsem psal, kdo nechce vlastním autem, tak v Rumunsku se stop nepovažuje za stop, ale za formu nedaněného přivýdělku (uber se může jít zahrabat) a v postatě stačí jen mávnout na kohokoliv (nemusíte být kozatá mladá ženská) a zastaví vám kdokoli (dobře, každé druhé auto jen), ukážete mu kam míříte a on vás hodí tu část, co máte společnou. Pak mu zaplatíte (někdy cenu řekne předem, někdy pak, ale počítat s tím že to není zdarma je samozřejmost, jinak bude faux pax) a jede si dál a vy si stopnete další auto. V podstatě takovej jedinej fungující systém rychlých přípojů po celý den v gumokolní dopravě. [proud]

Nic proti vlakům v Rumunsku, musí to být fajn při té krásné krajině, ale tohle má své kouzlo a i to by se tam mělo zkusit. Rumunsko je jediná země, kde můžete stopovat klidně v 50ti, nebýt ženská a nepřipadat si jako blbec. Kdo to nezkusí, prohloupí. Jezdit zde jen oficiální veřejnou dopravou značí neschopnost oprostit se od sterility ve které běžně žijeme.

Navíc ti lidi jsou milí a jsou z vás v podstatě dost nadšení, že akceptujete jejich zvyky a jste cizinec ze západu.

Chápu ale, že to není pro lidi, jejichž ideálem je Švýcarsko. [masinka] Ono to není ani pro lidi, jejichž jediným cílem jsou vlaky a MHD. Ale stejně je to super. A tak to sem píšu, i když se to vlaků vůbec netýká. [biggrin]
Miroslav_ Zikmund
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 08:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 2-2016
Jan_Semela : co děláte špatně ? Jednak - jaký vyhledávač používáte, za druhé - máte v ruce aktuální kursbuch - není tam třeba poznámka, že se jedná o alternativní trasu "na data" nebo se jedná o vlak jiného dopravce než jsou "CFR"... uniká mi smysl toho, že by měl jeden vlak v 7,36 a druhý v 7,57 ... a další pak jede až v 15,25. Tak to prostě v Rumunsku (a nejen tam je).
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 10:35:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6562
Registrován: 1-2007
Jsou už nějaké bližší informace o něhodě v Rumunsku?
StarMaster
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 15:22:56  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
ke Kosovu, když se tu zase řešilo:

Neuškodí připomnout, že muslimy stále více ovládaná EU odmítla vydat válečného zločince Ramushe Haradinaje Srbům... krásně je na tom vidět, jak se islám v EU rozrůstá... pro muslimy už platí jiná pravidla a naši Srbští bratři se oprávněně bojí, co bude dál [sad] že se muslim neštítí genocid ve velkém dokázala historie mnohokrát - arménie, jezídi dnes ze strany ISIS.
StarMaster
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 15:44:44  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
a vida... ideální kompromis

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Kosovu mluvila o tom, že Kosovo získá autonomii v rámci Srbska. Postup, který by respektoval mezinárodní právo, tedy podle něj musí být takový, že Kosovo se vzdá své nezávislosti a Srbsko mu pak ústavním zákonem dá autonomii. Ta by podle něj měla být v nejširší možné míře, Kosovo by tedy bylo hospodářsky i organizačně prakticky samostatné, jen by nebylo státem.

A pak že se Srby nedá dohodnout... Tohle fanatickým obhájcům Kosova bere vítr z plachet, že? [wink]
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 20:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5582
Registrován: 12-2011
Děkujeme za názor a tady máte klíčenku.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
StarMaster
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 22:51:00  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Že je ti ukradená svoboda pro balkánského řezníka, který prodával lidi na orgány, to chce silný žaludek. [ko]
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 23:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5584
Registrován: 12-2011
Zločiny UCK ani Hasima, stejně tak jako zločiny tvých bratrů srbů nejen v Kosovu, ale ve všech ostatních zemích Jugoslávie, neobdivuju. To byla reakce na tvou hloupou snahu zde zase rozpoutat nesmyslné hádky.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 27. dubna 2017 - 23:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4875
Registrován: 8-2012
EU odmítla vydat
Aniž bych vyžadoval od zdejšího hlavního ideologa další přísun velkosrbské propagandy, dovoluji si upozornit, že EU ani nikoho nemůže vydat, ani nikoho nemůže odmítnout vydat. Na takové evidentní nesmysly byste si měl dávat pozor, znevěrohodňují celou tu filipiku.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
StarMaster
Pátek, 28. dubna 2017 - 00:13:34  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Hele, ty jeden intelíčku, vrcholem hlouposti a taky pokrytectví, je akorát tvé mlčení.
StarMaster
Pátek, 28. dubna 2017 - 16:00:29  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
TH:
Vaše černobílost je obdivuhodná.

Kosovo je území plné mafiánů, je tam možné prodávání lidských orgánů, kvete tam radikální islám...

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prvni-evropsky-chali fat-Nepekna-reportaz-jak-se-rozmaha-fundamentalni-islam-v-Kosovu- 448532

A vy tohle zcela ignorujete, máte kosovské albánce za elitu Evropy a cokoli co nekritizuje Srbsko nazýváte propagandou.

Možná by se místní obdivovatelé bordelu v Kosovu měli zajet podívat i do toho Srbska, aby pochopili, jaký je v úrovni těch zemí rozdíl. Srbové se totiž i navzdory svému krutému osudu a opakovaným bombardováním, snaží. Neříkám, že to není typicky balkánská země, ale Kosovo oproti Srbsku je balkán ne na druhou (to je Albánie), ale rovnou na třetí. A kdo tvrdí že ne, ten buď nikdy nebyl v obou zemích, nebo cíleně lže.

Do Kosova ať nalejete sebevíc peněz a necháte bez trestu sebevíc jejich válečných zločinů, tak nikdy to tam nebude vypadat aspoň jako v Srbsku, natož jako v Černé Hoře. Vždycky to bude jen ta "trochu k vlakům vstřícnější země než Albánie", ale jinak země ještě zaostalejší než Albánie, což už ale šotouše, obdivující železniční sítě v poslední fázi rozkladu, nezajímá. A nedělá to ten islám ani prodej lidí na orgány, dělá to jejich mafiánská mentalita, kdy tam nikdy a v ničem nepřemýšlí ve větším horizontu, než jak z toho něco vytřískat hned. Pak není divu, že se nikdy nemůžou sebrat. Podobně jako to nejde v Albánii, ale tam už narozdíl od Kosova aspoň malinko chápou, že nejde u všeho mít jen mafiánské praktiky, protože jinak se tam nikdy líp mít nebudou ani o trochu.
Pátek, 28. dubna 2017 - 20:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4878
Registrován: 8-2012
máte kosovské albánce za elitu Evropy
Tak určitě.
Vaše černobílost je obdivuhodná [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Majkl007
Pátek, 28. dubna 2017 - 21:52:56  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"vrcholem hlouposti a taky pokrytectví, je akorát tvé mlčení"
[rofl] Zato vy jste úplný geroj a bojovník za spravedlnost!
Na Kosovo mám stejný názor, a proto bych se chtěl zeptat, kde a jakým způsobem se za práva Srbů bijete jinde než zde (kde je to mimochodem zcela mimo téma) nebo na jiných internetových diskusích, když tedy podle vás je "mlčení vrcholem hlouposti a pokrytectví"? To by mě tedy opravdu zajímalo...
Ale předpokládám, že odpověď asi znám. Kromě plácání v anonymitě na diskusích se s největší pravděpodobností neangažujete nikde a nijak, že? Na to totiž nemáte koule, vy jste jen chudák, jehož jedinou životní náplní je zasírání diskusí, vyvolávání hádek a dychtivé očekávání emotivních reakcí od ostatních uživatelů... "moderně" se tomu říká trollování. Asi bychom vás měli spíš litovat, než odsuzovat.

Námět pro adminy - nebylo by záhodno odtud pana "Hvězdného mistra" vykopnout? Už je ho tu nějak moc... [crazy]
Sobota, 29. dubna 2017 - 16:26:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 862
Registrován: 2-2005
Kosovo a Metochie je jihosrbská provincie (rezoluce RB OSN č. 1244/1999 říká, že Kosovo je nedílnou součástí Srbska). Kdo prosazoval nezávislost tohoto území i za cenu civilních obětí bombardování, nemá právo nijak komentovat, neřkuli kritizovat zábor Krymu, a už vůbec ne uvalovat jakékoli sankce. A pokud by se někdo ptal, jak Srbům pomáhám já, tak více zde. Už jsem se o tom v jednom z mojich příspěvků zmínil, co jsem tam zažil.

S panem T.H. se dá plodně diskutovat pouse pokud člověk sdílí jeho názory, v opačném případě z něj vyzařuje demagogie nejvyššího stupně.

P.S. Nemíním tuto diskuzi dále rozvíjet, původně jsem se chtěl zeptat na něco ohledně jízdenek do Chorvatska, ale až mi dostatečně vynadáte za tento příspěvek, třeba to zkusím.
Sobota, 29. dubna 2017 - 16:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5586
Registrován: 12-2011
A nechceš jet na dovolenou raději na ten tvůj osvobozený Krym?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 29. dubna 2017 - 18:20:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 863
Registrován: 2-2005
intelpetr: Původně jsem chtěl napsat nějakou jízlivou narážku na inteligenci reakce, ale podle Tvých (pokud už si tedy tykáme) příspěvků zde si myslím, že jsi celkem rozumný a máš dost dobrý přehled co se týče problematiky tématu zdejší diskuze. Takže poznámenám jen tolik, že píšu o "záboru", nikoli o "osvobození". A mimochodem, na Krymu jsem byl, mám projetý i Transsib i BAM, ale to už je spíše téma do vedlejší diskuze [happy]
StarMaster
Neděle, 30. dubna 2017 - 00:12:03  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
intelpetr:
Na víc nemáš, než na ten trapný příspěvek? Ukázal jsi nám tvou úroveň, to teda.
Neděle, 30. dubna 2017 - 01:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5590
Registrován: 12-2011
Trapnost příspěvků, skvělá střela do vlastní brány [happy] Ke Krymu není cokoliv potřeba diskutovat, žádná obhajoba osvobození nebo chcete-li návratu do vlasti totiž neexistuje, ani přes zneužití Kosova.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
StarMaster
Neděle, 30. dubna 2017 - 17:23:33  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Intelíčku, kdo ti brání jít bojovat na Ukrajinu a ukázat že jsi odvážnej i v reálu a ne jen na netu? Nasaď za svůj názor život, místo psaní trapných příspěvků.

PS: Nevěděl jsem, že Krym je na Balkáně nebo v Maďarsku, narozdíl od mafiánského Kosova a křivdami vláčení Srbové. Nepleteš si vlákna?

A možná bys taky měl vyrazit za vlaky na Balkáně i do toho Srbska, abys přestal onanovat nad kouzlem rozpadu železnice v "druhé Albánii" a uvědomil si, že Srbové se se železnicí snaží i něco dělat. Normální lidi podpoří ty co se snaží, ne neschopné zkorumpované flákáče.

Fakt by mě zajímalo a to už není určeno jen tobě, v čem tkví nadšení místních Kosovo-fans. Fakt by mě zajímalo, v čem je kouzelná země kopírující albánský přístup k železnici a totálně prolezlá mafií na úrovní, která nikdy nebyla ani v Palermu. V Kosovu prakticky neexistuje vláda, místním je to fuk, menšiny tam trpí, bují tam radikální islám a na Kreportu má Kosovo skupinu obhájců s intelpetrem a TH v čele.
Neděle, 30. dubna 2017 - 17:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 864
Registrován: 2-2005
Já jsem měl naopak v Albánii pocit, že potkávám normální lidi, kteří žijí běžným životem a běžnými denními starostmi. Starosti Albánců na Kosovu spočívaly spíše v tom, aby si dotyčný postavil stejný třípatrový dům jako jeho pět bratrů a aby byly všechny vedle sebe. Samozřejmě jsem za ta léta co tam jezdím potkal pár vyjímek i mezi Albánci, slušné a přátelské, ale bylo jich jako šafránu. V samotné Albánii jsem byl mile překvapen, což bylo jistě do určité míry dáno i předsudky, které jsem při přechodu makedonsko-albánských hranic měl díky kosovským Albáncům.

Ale vraťme se k tématu železnice, kde si dovolím s názorem StarMastera nesouhlasit. Albánie, která byla od počátku 60tých let prakticky izolována od okolního světa a kde neměli s železniční dopravou žádné předchozí zkušenosti, stavěli železnici podle toho, jaké měli možnosti a jak to uměli. I přes její stav byla hojně využívána, protože vlastnit osobní automobil bylo v Albánii soukromým osobám zakázáno zákonem. Doba po roce 1991 se na ní včetně nepokojů v roce 1997 také podepsala a dnes bohužel vypadá tak jak vypadá.

V jižním Srbsku (Kosovo a Metochie) se železnice budovala podle standardů SFRJ a JŽ a díky povinným odvodům bohatých republik (především Slovinsko a Chorvatsko) do tzv. fondu nerozvinutých (Kosovo a Metochie a částečně i Bosna a Hercegovina) byly na udržení běžných jugoslávských standardů i finanční prostředky. Proto se v dnes okupovaném jižním Srbsku jeví stav železnice o mnoho lepší než v samotné Albánii.

Toť můj názor.
StarMaster
Neděle, 30. dubna 2017 - 18:06:32  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Myslíte stejný 3 patrový dům bez zábradlí na schodišti? [happy] (pardon, nešlo to nenapsat [happy] )

Ta Albánie... jasně, máte pravdu, že tam je historie jiná. Zjednodušil jsem to. Souhlasím s tím, že oni to měli mnohem mnohem těžší než Kosovo, ale dopadlo to nakonec jak dopadlo. A je o to smutnější, že Kosovo, které zdědilo železnici od Srbů ve funkčním stavu, to tam teď vede k osudu Albánie. A když jsou tak hrdí na to, že jsou "stát", tak si to dovolím využít a napsat, že brzo se stanou druhým kontinentálním státem v Evropě bez funkční železnice (očekávejme, že někdo inteligence intelpetr/TH vytáhne Andoru a San Marino [crazy]). Přesto ale Kosovské železnice v rozkladu mají velkou podporu mezi místními kreportími provokatéry jako TH, intelpetr, asi jsou nadšení z toho, sledovat jak to pod vlastní správou nechává Kosovo rozpadnout. Otázka je, zda jim jde opravdu o Kosovo, nebo jen o provokaci těch, kteří jsou rádi, že třeba v Srbsku nebo Makedonii to nejde tak do prdele a vědomě se snaží železnici držet, byť tu a tam se tam nějaká lokálka rozpadne a na opravu už není. Případně tu a tam tvrdě zaúřaduje povodeň. Pro Srby je velmi náročná sehnat na železnici peníze, protože EU jim maximálně škodí, přesto se snaží. Tohle já obdivuju. Ne Kosovo, které je hojně podporované západem a jen vše rozkradou a nic tam nefunguje. A ono, jde jen o pózu... v kuloárech EU se moc dobře ví, že Kosovo je jen koule na noze a kdyby bylo možné a politiciky průchzí do něj neposílat ani cent, nepošlou. Jenže to by tak rozmazala všechna ta sluníčka, dobroseři a kulturní fronta a užitečné neziskovky, že si to nikdo netroufne. A Amíkům se Kosovo hodí, to je jiná a vlastní kapitola.
Neděle, 30. dubna 2017 - 19:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4885
Registrován: 8-2012
S panem T.H. se dá plodně diskutovat pouse pokud člověk sdílí jeho názory
Víte, pane Huples, já nejsem nikde organizován a tak si můžu myslet a říkat co chci, jakkoli nebetyčně vás to sere, protože to neodpovídá vaší podobě světa. Dokonce ani nemusím sdílet nadšení z vašeho nepochybně nezávislého a nestranného webu s velkosrbskou propagandou. Nepotřebuju někam vyvážet elektroodpad, nepotřebuju překrucovat události typu vraždění v Srebrenici. Musíte se s tím smířit - pro mě jsou tamní nacionalisti prostě jeden jak druhý všichni jedna verbež, přičemž čím větší hovno někde mají, o to hlasitěji vykřikují nějaká debilní hesla typu "XXX je YYY". (Samozřejmě v černobílém vidění světa se nedostatečným jásáním nad jedněmi stávám obhájcem těch druhých, že.)

Kosovo skupinu obhájců s intelpetrem a TH v čele
StarMimoň repete: Vaše černobílost je obdivuhodná [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
StarMaster
Neděle, 30. dubna 2017 - 23:12:24  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
TH neumí nic jiného, že nazývat cokoli, co není podle jeho názoru jako propagandu. Tu odborářská propaganda, tu levičácká propaganda, tu velkosrbská propaganda.

Jednoduchý to člověk. [wink]
Čtvrtek, 04. května 2017 - 18:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1825
Registrován: 12-2007
Hlavně od něj všichni utekli, je starý mládenec, i od tý dráhy ho vyhodili. Zbyla mu jen klávesnice a Káčko. Smutný to osud.[sad]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 05. května 2017 - 00:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2017
To je zas zaver debaty. Ono, kde schazi argumenty, napada se diskuter [happy]
LLV
Pátek, 05. května 2017 - 06:38:38  
Neregistrovaný host
176.114.240.37
Blahníku, není ti alespoň trochu trapně?
Pátek, 05. května 2017 - 10:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 7-2012
Z jiného soudku! Kolik je činných železničních přechodů v osobní dopravě mezi Chorvatskem a Maďarskem? já vím jen o Koprivnica - Gyekenyes. Ale tam jsou jen 2 páry vlaků denně! je někde něco navíc?
Z F J
Pátek, 05. května 2017 - 11:55:55  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Marcel_Štancl: bohužel jen Koprivnica-Gyekenyes, kde jezdí celoročně 2 páry rychlíků Budapest-Zagreb (jeden až do Rijeky) a v létě ještě noční rychlík Budapest-Split. Jinak bohužel nic (přechod Magyarbóly-Beli Manastir je od prosince 2016 opět bez osobních vlaků [ko]).
Pátek, 05. května 2017 - 15:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4928
Registrován: 8-2012
Pane ZFJ, abyste neřekl, že jsem vás nevaroval: on to Marcel samozřejmě ví, kde co jezdí, otevřít jízdní řád umí. On se snaží vyvolat flamewar tím, že se bude dožadovat stále podrobnějších informací (o nákladní dopravě, o vozidlech tam jezdících...) a když mu je nebudete schopen dát, tak se do vás začne vysírat, že mu je dát nechcete, že ho nechápete a že nějaký maďarsko-chorvatský přechod přece musí být středobodem vašeho zájmu. Skončí to nějakým autistickým výkřikem o politice, životě a světě... ale třeba si budete rozumět, co já vím.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Pátek, 05. května 2017 - 15:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10263
Registrován: 3-2007
Hlavně od něj všichni utekli, je starý mládenec, i od tý dráhy ho vyhodili. Zbyla mu jen klávesnice a Káčko. Smutný to osud.[sad]

Nemyslíte, že tohle (lhostejno, jestli to je, nebo není pravda) je už hodně za čárou a na úrovni nějakého čtrnáctiletého puboše ?
Mladějov
Pátek, 05. května 2017 - 15:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10264
Registrován: 3-2007
ZFJ : Asi ty vlaky nepotřebujou. Kdyby je potřebovali, tak si je zavedou ?
Vaše starosti a Rotschildovy miliony bych teda chtěl mít [wink]
Z F J
Pátek, 05. května 2017 - 15:57:16  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Mladějov: já jsem psal že by je měli zavést ? Že nad jejich zrušením nejásám, to snad není důvod si rýpnout za každou cenu. Ale kdo chce kam...
Jlv
Pátek, 05. května 2017 - 16:52:41  
Neregistrovaný host
37.48.55.28
LLV:Ale ale,další koloťucká nula se ozvala[lol]
Honza Blahnik
Pátek, 05. května 2017 - 17:18:16  
Neregistrovaný host
212.38.166.23
Hlavně od něj všichni utekli, je starý mládenec
To co mi asi nejvíc chybí je nějaká hodná slečna a dobrý stroj na focení, ale to jsou malichernosti, takže prožívám docela pohodový život, a to hlavně se stránkami želpage...
Pátek, 05. května 2017 - 23:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 963
Registrován: 5-2002
Sobota, 06. května 2017 - 02:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5596
Registrován: 12-2011
Už dost prosím [rofl][rofl]

Slečna očividně chybí dodnes.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 06. května 2017 - 07:57:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7216
Registrován: 4-2003
Říkal jsem si, proč se do mne StÚpa naváží a podstrkuje mi, že mi je přes padesát let a bydlím stále u rodičů. Přitom je mi výrazně méně a bydlím si ve svém. A ono je to tak, jako když napíšu: Podle sebe, soudím tebe [rofl][rofl][biggrin][biggrin][proud][proud]

Jako dnešní ranní pobavení je to dobré, ale jako skutečnost to je pro dotyčného jedince spíše smutné......[sad][crazy][coze]
Neděle, 07. května 2017 - 13:55:54  
Neregistrovaný host
94.113.175.206
Zdravím.....V létě se potřebuji dostat z Patrasu z přístavu do Atén na vlakové nádraží....Má někdo zkušenosti? Děkuji
Neděle, 07. května 2017 - 16:05:19  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15119
Registrován: 11-2005
Autobusem OSE z Patra do Kiata, kde navazuje osobák do Atén, potažmo až na letiště.

Něco si můžeš přečíst i zde.
Úterý, 09. května 2017 - 10:59:39  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15124
Registrován: 11-2005
Rumuni vyvařili rámcový nástřel sezonních vlaků od 2. června do 2. října:

Bukurešť - Soluň:

Pokud jsem to dobře pochopil, tak odjezd je jen v pátek z Bukurešti a návrat jen v neděli ze Soluně.

Bukurešť - Halkali:

Jede denně.
Z F J
Úterý, 09. května 2017 - 11:18:53  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Šari: tady máte JŘ jak náhradních busů Patras-Kiato, tak vlaků Kiato-Athény:

http://www.trainose.gr/en/passenger-activity/suburban-railway/ath ens-suburban-railway/
Úterý, 09. května 2017 - 22:36:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 1-2004
Soluň - spíš bych tipoval odjezd zpět v sobotu a příjezd do Bukurešti v neděli, tj. klasický návoz k moři (výměna turnusů) a tomu odpovídající cena...
Úterý, 09. května 2017 - 22:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5607
Registrován: 12-2011
Z Bucu v pátek, z Thessaloniki v neděli.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 11. května 2017 - 13:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4950
Registrován: 8-2012
tj. klasický návoz k moři (výměna turnusů)
To jako myslíte, že balkánští železničáři jsou až tak progresivní a že Rumuni jezdí ve větším počtu k moři do Řecka? [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 11. května 2017 - 17:12:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5608
Registrován: 12-2011
Já jsem hlavně překvapen, že vůbec něco takového jezdí, a že to jede jednou za týden je taky velmi atraktivní. Halkali dává větší smysl.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pátek, 12. května 2017 - 10:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 400
Registrován: 7-2007
Já si myslím, že většina Rumunů vytáhne Dacii na výlet a na vlak si ani nevzpomene. Z Bukurešti do Soluně trvá jízda autem cca 10 hodin