Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 10. 07. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 10. 07. 2017

dolů
   autor příspěvek
Halbstadt
Úterý, 27. června 2017 - 21:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 9-2006
S Koperem souhlasím, vloni tam ještě jezdilo ranní IC z Ljublaně a večer zpět + IC z Budapešti.
Úterý, 27. června 2017 - 21:32:53  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15176
Registrován: 11-2005
V Lublani je kousek od hlavního nádraží železniční muzeum. Za návštěvu to stojí, ale zase nečekejte nějaké zázraky. V rotundě několik parních mašin, venku pár vraků. Z dieselové či elektrické trakce nic. Pěkná je expozice o ZZ, kde jsou vystavené pěkné kousky [jidlo]. Něco málo na ukázku:



A taky pár fotek z běžného provozu na hlavním nádraží:


birch_BiH
Úterý, 27. června 2017 - 23:13:05  
Neregistrovaný host
109.230.47.246
Ahojte, koho by zaujímala aktuálna situácia v Bosne a Hercegovine, posielam zopár postrehov z krátkeho výletu počas júna.
V stručnosti na úvod, Bosna a Hercegovina sa skladá z troch administratívnych (federatívnych) celkov: Republika Srbská, Federácia Bosna a Hercegovina a územie Brčko so zvláštnym štatútom. V rámci RS je dopravcom ŽRS (sídlo Banja Luka), v rámci FBaH je dopravcom ŽFBH (sídlo Sarajevo).

Tuzla – Doboj

Trať vedie asi polovicou svojej dĺžky na území RS a druhou polovicou na FBaH. Na oboch úsekoch je trať samotná je v dobrom stave, žiadne závratné traťové rýchlosti, ale cesta je plynulá, žiadna rozpadnutá lokálka. Elektráreň v Tuzle aj baňa v Lukavaci funguje, zachytil som aj oproti idúci nákladný vlak aj nakládku uhlia. Odbočka z Tuzly smerom na sever do Chorvátska je jazdená. Návestidlá sú vo väčšine prípadov mechanické, označenia zastávok a staníc sú označené na území FBaH lepšie, na území RS už horšie. Každá zo staníc bola v piatok popoludní obsadená výpravcom.

Osobné vlaky sú vedené buď dízlom radu 642 ŽRS a 1-3 vozňami Blm / Bm ŽRS, čistými a udržovanými zvonka aj zvnútra, prípadne motorovou jednotkou 813 ŽRS (813-043, výroba 1976), ktorej interiér je už výrazne zašlý. V podstate by som povedal, že tie B-čka lákajú na cestu vlakom zatiaľ čo tá jednotka od nej skôr odrádza. Cestovné časy sa plus mínus stíhajú, len obrat odpoludňajšieho páru vlakov v Tuzle sa v prípade obiehania súpravy lokomotívou za vyhradených 9 minút nestíha. Ja som v piatok popoludní zachytil pomerne silnú miestnu frekvenciu, na každej zastávke nastupovalo / vystupovalo v priemere 5-10 osôb.

Z Tuzly ešte zaujímavosť, že napriek tomu, že som nepozoroval žiadne známky nákladnej prepravy v tejto koncovej stanici a je teda obsluhovaná iba dvoma pármi osobných vlakov, napočítal som v nej 6 zamestnancov: pokladníčka, výpravkyňa, náčelník stanice, výhybkár, posunovač a vozmajster.

V Doboji sa nachádza odstavených mnoho prázdnych aj naložených nákladných vozňov a viacero nepojazdných elektrických jednotiek 411, ktoré podľa stavu čakajú už len na svoju poslednú cestu do šrotu.
birch_BiH
Úterý, 27. června 2017 - 23:19:57  
Neregistrovaný host
109.230.47.246
Doboj – Banja Luka

Trať je elektrifikovaná, v dobrom stave, odbočka z Kostajnice smerom Vrpolje je tiež jazdená. Mnoho staníc má nové elektrické návestidlá, z ktorých sú mnohé ale (ešte) zneplatnené, pričom v niektorých staniciach zostali naďalej ručne ovládané závory. Celkovo je na niektorých miestach poznať, že rekonštrukcia ešte úplne neskončila (keďže som tam bol večer, nemôžem povedať, či/nakoľko aj reálne prebieha). Stanica v Banja Luka je obrovská, prázdna a čistá, pokladne v nej sú otvorené.

Osobné vlaky sú vedené elektrickými lokomotívami radu 441, ja som videl vždy dva vozne (A)Blm ŽRS, opäť čisté. Odchod z Doboja bol včas, v Banja Luka vlak meškal 6 minút, takže včas. Diaľkové vlaky boli na tomto úseku zrušené bez náhrady, je potrebné použiť osobné vlaky.

Doboj – Sarajevo

Trať je elektrifikovaná, opäť v pomerne dobrom stave s výnimkou niektorých staníc. Oceliareň v Zenici funguje a s ňou aj čulá nakládka / vykládka.

Oba páry vlakov boli počas môjho pobytu vedené súpravami Talgo, v sobotu večer v Sarajeve vystupovalo cca 40 cestujúcich. Maximálnu rýchlosť sme dosiahli 72 km/h, subjektívne ako cestujúcemu sa mi však jazda „starými dobrými béčkami“ zdala byť komfortnejšia ako jazda Talgom. Odchod z Doboja bol včas, meškanie pri príchode do Sarajeva dosiahlo 32 minút.

Sarajevo – Mostar


Osobná vlaky boli obnovené od štvrtka 8.6. a v nedeľu večer, t.j. tri dni po obnovení prevádzky jedného (celoročného) páru vlakov do Čapljiny, bola súprava po príchode do Mostaru zaplnená 60 osobami, viac než spolovice turistami, čo sa mi zdá byť dobrý výsledok.

Maximálna rýchlosť vlaku bola 90 km/h a medzi Sarajevom (resp. od klesania k mestu Konjic) a Mostarom ide podľa mňa o výhľadovo najzaujímavejší úsek všetkých tratí Bosny a Hercegoviny. Cesta vlakom na tejto trati je o niečo rýchlejšia než autobusom a príchod do Mostaru bol s meškaním 10 minút, teda včas.
birch_BiH
Úterý, 27. června 2017 - 23:32:45  
Neregistrovaný host
109.230.47.246
K dvom častiam cesty, ktoré som absolvoval Talgom, posielam ešte zopár zaujímavostí:
- Vlaky sú povinne miestenkové, miestenky sú písané ručne. Napríklad v Sarajeve miestenkovanie prebieha tak, že v jednej kase sedí pracovník, ktorému iní (dvaja) pokladníci kričia destinácie a on im odpovedá miestom. V princípe obsadzujú vlak od vozňa 4 (1-2 sú prvá trieda, 3 je barový) a takým spôsobom, aby maximum cestujúcich bolo v minimálnom počte vozňov. Hoci je to praktické pre vlakový personál, nie je to úplne praktické pre cestujúcich, ktorí sa na nie veľkú radosť sprievodcov rozliezajú po celom vlaku. Na druhú stranu mal každý vlak aspoň 3 sprievodcov, takže na prebytok práce sa myslím sťažovať nemôžu.
- Miesta sú označené číslom radu a písmenom A-D, pričom od okna je A, potom B, ulička, C a pri okne D, takže rezervácia napr. bude na vozeň 4, miesto 4A. Po načarbaní na rezervačný lístok som to prelúštiť veru nevedel.
- Sedadlá nelícujú s oknami. Vo vozni je 5 okien, avšak 9 radov rôzne otočených sedadiel, takže najlepšie sedenie je na 8 a 9 (oproti sebe) a napríklad v rade 6 sa pozeráte do steny.
- Zo všetkých troch mnou pozorovaných prípadov boli lokomotívy radu 441 farebne zladené so zvyškom súpravy a súpravy boli otočené tak, že v smere zo Sarajeva na sever aj na juh bol vozeň 1 ako prvý v súprave.
- Názor na to, či ŽFBH potrebuje súpravy Talgo alebo by stačili nejaké nové / modernizované vozne 1. a 2. triedy s klimatizáciou, nech si urobí každý sám. Ja by som sa priklonil k tým klasickým vozňom.

A zopár všeobecných drobností:
- Cestovné lístky sa kupujú pred odchodom vlaku, predaj / rezervácia miesta vopred sa napriek webu ŽFBH nekonal ani v prípade Talga.
- Cestovné lístky kupované v staniciach sú niekde písané ručne a inde tlačené. Dospel som k názoru, že ak ide o lomenú tarifu (napr. z Tuzly do Doboja je to 29km ŽFBH a 30 km ŽRS), sú lístky písané ručne, zatiaľ čo ak ide o tarifu v rámci jednej spoločnosti, tak sú tlačené. Potvrdzovala by to stanica v Doboji, kde som lístok do Banja Luka dostal vytlačený, zatiaľ čo do Sarajeva písaný. Miestenky sú písané vždy na samostatnom tlačive.
- Formulár písaných lístkov ŽRS a ŽFBH sa líši len v tom, že na ŽRS je písaný cyrilikou a ŽFBH latinkou. Formuláre pre tlačené lístky sa líšia.
- Počas fotografovania nikto problém nerobil, ale do koľajiska som až na výnimky neliezol, vždy som bol slušný, pozdravil a poďakoval.
Čtvrtek, 29. června 2017 - 10:52:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 1-2010
Dobré dopoledne, tuto diskuzi vůbec nesleduji, proto jestli se ptám na něco znovu, omluvte mne. Do Ploče jezdí osobka pouze autobusy, to jsem zjistil, ale jak je to s náklady? Jezdí se a případně dá se něco vychytat, nebo je to stylem jeden vlak za týden? Předem mnohokrát děkuji za jakoukoliv odpověd...
Co se sešrotuje, už se těžko vrátí... jen tak dál!
Čtvrtek, 29. června 2017 - 17:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 11-2005
birch_BiH: díky. Cestou ze Sarajeva na jih, zahlédnuls na dalších spojích něco jiného než Talga? Podle jř by se tam měly vyskytovat tři soupravy, dvě pro expresy a jedna pro osobák do Konjice. Jde mi o otevírací okna
Pátek, 30. června 2017 - 00:23:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5700
Registrován: 12-2011
Aneb ať žije nehynoucí balkánský nacionalismus[pozor]

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/442297-slovinsko-vyhralo -spor-o-pristup-na-more-chorvatsko-vyhrozuje.html
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
birch_BiH
Pátek, 30. června 2017 - 08:24:19  
Neregistrovaný host
193.245.40.71
Libcha: Žial iný osobný vlak zo Sarajeva smerom na juh som nevidel. Druhý pár expresov v tom čase ešte nejazdil a osobák do Konjica som v Sarajeve už nestihol a v Konjici som sa nepozeral. Neviem teda osobne potvrdiť, či jazdí, ale v Sarajeve na vývesných tabuliach bol uvedený a nebol škrtnutý. Keďže na sever do Zenice jazdí zo Sarajeva klasická trojdielna elektrická jednotka (tú som videl opakovane), tak by som takú čakal aj smerom na juh - a tá sťahovacie okná má.
Cogwheel
Pátek, 30. června 2017 - 08:55:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4828
Registrován: 1-2012
ad intelpetr: K problematice hranic v Jaderském moři mohu doporučit toto obsáhlé pojednání: https://www.dur.ac.uk/ibru/publications/download/?id=231
FS
Pátek, 30. června 2017 - 23:52:57  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
intelpetr - možná to je ten důvod, proč do Puly nejezdí nákladní vlaky.

Cogwheel - dobrý odkaz, ale chce to přečíst vše, nejen ty roky 1993-94. On ten problém začal už 1918, a v roce 1947 tomu daly mocnosti další ránu.
Tehdy mocnosti rozhodly, že do budoucna bude celá "Istra hrvatska", a Italové, kteří břehy Jadranu obývali několik tisíc let, musí vyklidit prostor pro Jugo=Stalina (byly to stejné mocnosti, které o 9 let dříve nám nařídily, že nemáme dělat problémy a máme vyhovět všem požadavkům Hitlera. A "náš éda" příkaz poslušně splnil, a pak zdrhnul do Ameriky, osud národa mu byl šum a fuk).
Na vyklizení Puly byl pouhý týden :



Další info třeba zde :
https://www.youtube.com/watch?v=AzaFu6K2ebE
https://www.youtube.com/watch?v=pg2PnfdLsIA
https://www.youtube.com/watch?v=pg2PnfdLsIA
https://www.youtube.com/watch?v=W6etgDtIl3w
Sobota, 01. července 2017 - 22:04:27  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15179
Registrován: 11-2005
Em3: Ploče-Metkovič jezdí čtyři páry NAD HŽPP.

Nákladní vozbu zajišťují dvě mašiny HŽ Cargo (1141.011 + 012) s frekvencí odjezdu z Ploče v 2:38, 7:52, 15:50, 21:00, 22:08. Jezdí to vcelku pravidelně a včas, ověřeno. Namátkově zrovna dneska ve 21.01 vyrazilo z Ploče 1854 tun uhlí (26 vz) z Ploče do Lukavace jako 45152. Taky ve 22.08 odjel z Ploče 45124 s uhlím do Zenice, 1865 tun, 26 vz

Tak hodně štěstí [fotic]
Mladějov
Sobota, 01. července 2017 - 22:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10533
Registrován: 3-2007
>byly to stejné mocnosti, které o 9 let dříve nám nařídily, že nemáme dělat problémy a máme vyhovět všem požadavkům Hitlera. A "náš éda" příkaz poslušně splnil, a pak zdrhnul do Ameriky, osud národa mu byl šum a fuk

Pán má koukám komunistický dějepis docela zažranej a od té doby nepřečetl nic jiného..

Beneše bych hodnotil (ovšem po x letech) jako spíš slabocha, ale měl jako zůstat v ČSR a nechat se od Němců zavřít ? Proč ?

Osud národa..kecy.
Sobota, 01. července 2017 - 22:15:43  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15180
Registrován: 11-2005
Libcha: Na osobáku do Konjice jezdí opravdu klasika. Takže o stahovací okna nemusíš mít strach [proud]

Talgo vyprodáno - už jezdí i dvě spojené soupravy [coze]. Atraktivní ceny (slevy, promo) a turistická sezóna nahnala lidi do vlaku lidi [ok]. Připravuje se nasazení do Banja Luky.
Neděle, 02. července 2017 - 00:16:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 12-2007
Taky se teda zeptám - chápu to správně, že aktuálně se v údolí Neretvy dá počítat s oběma páry expresů a vcelku pravidlem je i několik nákladních vlaků denně?
ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Neděle, 02. července 2017 - 01:04:19  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15183
Registrován: 11-2005
Ano, dva páry rychlíků vedené Talgem jezdí denně a to jako 720/721 a 1390/1391
Neděle, 02. července 2017 - 11:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 682
Registrován: 12-2007
Šari: dík, radši jsem se chtěl ujistit...
ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Neděle, 02. července 2017 - 12:23:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 3-2012
Oživení na Unské trati:Od 1 července nasmlouvána přeprava cca 20 000 tun vápna ze stanice Kulen Vakuf do stanice Našice přes Bihač kolem vodopádu Štrbački Buk...Soupravy po 18 vozech...zdroj:Avaz.ba.Jinak co jsem koukal před 14 dny v Kninu,tak odbočka směr Martin Brod a dále směr Bosna zarůstá křovím,elektrická trakce v Kninu je již snesená,zůstaly sloupy a nosné brány...
Neděle, 02. července 2017 - 13:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 724
Registrován: 1-2010
Šari: moc děkuji a náhodou časy do Ploče nevíš?
Co se sešrotuje, už se těžko vrátí... jen tak dál!
Neděle, 02. července 2017 - 16:42:42  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15184
Registrován: 11-2005
VitaHa: Pravdu díš - nějaké fotky: odkaz, odkaz, odkaz, odkaz,

Em3: Vydrž. V podstatě to v Čapljině bere okamžitě vlak zpátky, když tam je vlak z vnitrozemí do přístavu.
Neděle, 02. července 2017 - 22:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 572
Registrován: 10-2008
Chlapy kde berete ty info.... já nestačim zírat :-))) Počátkem srpna by sem se kolem Unské mohl autmo poflakovat a mohl bych mít štěstí... pokud už nebude odvozíno :-)))
Úterý, 04. července 2017 - 12:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 725
Registrován: 1-2010
Šari: moc díky za cenné informace, dnes to vyšlo!

Co se sešrotuje, už se těžko vrátí... jen tak dál!
Úterý, 04. července 2017 - 14:53:07  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15185
Registrován: 11-2005
Oh, skvost.[jidlo] Rádo se stalo.[wink]

Je to Tv 45120 Ploče-Baćevići a veze to oxid hlinitý z Řecka do továrny na zpracování hliníku Aluminij Mostar, která se nachází přímo naproti letiště v Mostaru (papírově Baćevići). V čele je 1141.011, vlak o hmotnosti 1315 t.

Až budeš doma, ozvi se mi mailem, prosím. Zde uvedený nemáš platný...
Úterý, 04. července 2017 - 15:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 683
Registrován: 12-2007
Šari: když koukám na dokonalou informovanost, nedá mi to se ještě nezeptat[happy] K Ploče nebo Mostaru se sice možná taky podívám, ale většinu času chci příští týden trávit kolem Splitu. Netušíš náhodou i tam, jak je to s náklady?
Zatím mám takové informace, že je to sice větší bída než bývala, ale stejně jako v minulých letech je poměrně spolehlivý odpolední vlak ze Solinu směr Knin a Ogulin (číslo snad 60340?), jen odjíždí ze Solinu obvykle kolem 15h, tedy dřív než bývalo zvykem. Ranní náklad opačným směrem prý často jen po Perković. Dá se něco z toho potvrdit/vyvrátit, případně jezdí ještě něco (třeba ze Šibeniku nebo z Kninu,...)?
Díky.

Jinak ad Em3 - fotka samozřejmě pecka[jidlo]

(Příspěvek byl editován uživatelem Fabi.)
ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Úterý, 04. července 2017 - 22:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 12-2007
Zfbh pridavaji kvuli velkemu zajmu i pripojny vlak ze Zenice do Sarajeva na ranni rychlik do Capljiny, a zrcadlove vecer Sarajevo-Zenica 22:34-0:09. Do Capljiny ve vybrane dny zdvojene Talgo, stejne tak se ceka brzke protazeni jednoho paru Talga z Doboje az do Banja Luky.

A pak ze to nejde...
Chep.
Středa, 05. července 2017 - 14:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 528
Registrován: 1-2013
Vážení kolegové,
velmi prosím o radu.
V Sarajevu se nalézá pro mne neznámé dopravní zařízení (lanovka?, výtah?) ve čtvrti Ciglane. Zařízení má GPS polohu:
43°51´53.820´´N, 18°24´29.630´´E
V žádné publikaci (ani v nedávno vyšlé knize o tram a trol v Sarajevu) o tom není ani zmínka. Na fotomapách na mapách.cz to vypadá jako čtyřkolejná lanovka (dvě lanovky vedle sebe?), avšak ani na lanovkářských stránkách jsem o tom nic nenašel.
Vážení kolegové, víte-li alespoň něco o tomto zařízení, prosím moc, dejte vědět. Za odpověď již nyní předem děkuji.
FS
Středa, 05. července 2017 - 15:28:38  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
Asi to jezdí stejně jako loni, v Perkoviči kolem poledne vlak do Solinu, v 15:30 už mašina v depu, a Bakoviči v 16:19 vlak směr Zagreb.
Ty naklápěčky jsou blbý na focení, není nad klasiku...

Středa, 05. července 2017 - 16:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5710
Registrován: 12-2011
Do Šibeniku se jezdí do přístavu, já vloni potkal vlak po půl paté v Perkoviči směrem dolů k moři odkaz

Klasiky se v okolí Splitu občas jako náhrady objevují, párkrát do roka se povede i klasika Zagreb - Split. To se mi povedlo taky potkat odkaz

Na Adrii by mělo jezdit dvojče 2044.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 05. července 2017 - 16:24:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5712
Registrován: 12-2011
Fotka z Rijecké vlečky přes centrum. odkaz

Fotka z Puly, kde stojí rakouský Herkules. Prý poznávací jízda, tak nákladka možná ožije [happy] odkaz


(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
FS
Středa, 05. července 2017 - 20:53:14  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
Jo, v Šibeniku v přístavu stály loni nějaký rakve. Tou klasikou já myslel motory 7122, co tam jezdily dříve, než naklápěčky zredukovali ze 3 na 2 (Zg-Spl). A nemají je tady tak zmalované, jako v Pule.
Ty fotky na Rivě v Rijece jsou letošní? Je tam jen červen bez roku.

běžný host
Čtvrtek, 06. července 2017 - 08:12:57  
Neregistrovaný host
82.117.159.151
Dobré ráno, máte někdo zprávy, jestli jezdí vlaky v Albánii? Na transporti.gov.al stále visí jízdní řád, jiné info jsem nikde nenašel, jen si vybavuju, že zde před časem někdo zmiňoval, že se snad nejezdí? Díky...
Čtvrtek, 06. července 2017 - 13:29:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 11-2005
Jaroslav T: je to sice trochu OT, ale diky zes me na to navedl tak odpovim.

Je to neco mezi sikmym vytahem a lanovkou, nejsem odbornik. Provozuje to dopravni podnik, jizdne je 0,8km, listky prodava pruvodci v kabince. Jde o ctyri kabinky, kazda s vlastnim protizavazim, dnes (a asi vzdy) je v provozu jen cislo 3. Nejake fotky se tu v minulosti uz objevily, kdyztak dodam po navratu domu.
Čtvrtek, 06. července 2017 - 15:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 573
Registrován: 10-2008
No kdyby někdo měl info k nákladce do Splitu taky bych byl víc než rád... Díky předem :-)
Čtvrtek, 06. července 2017 - 15:44:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 529
Registrován: 1-2013
Libcha: MOC díky !!!
BHT
Čtvrtek, 06. července 2017 - 20:40:00  
Neregistrovaný host
195.91.46.101
Jaroslav T: zopár foto odkaz
Čtvrtek, 06. července 2017 - 22:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 530
Registrován: 1-2013
BHT: díky za odkaz.
Pátek, 07. července 2017 - 06:24:47  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15189
Registrován: 11-2005
Na tom Splitu pro vás borci zapracuju, nejsem teď u svých potrebných zdrojů.

Ty náklady z Čapljiny do Ploče jsou 00:30, 5:47, 9:41, 18:43, 22:50.
Pátek, 07. července 2017 - 09:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 573
Registrován: 7-2014
človeče to Rv cez stred Rijeky na FB to je brutál......nemá chybu, neni tam viac fotiek??? (no ešte detaily na dva rušne sú tam po rozkliknutí...) ale okrem toho myslím....
Pátek, 07. července 2017 - 17:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 841
Registrován: 9-2014
Jaroslav T. Ja by som sa priklonil k názoru, že ide o pozemnú lanovku. Vo Vysokých Tatrách ( SVK ) je podobná, St.Smokovec - Hrebienok. Nedávno ju modernizovali, dostala novú techniku a kabínky. Jazdí sa na jednokoľajnej trati s 2 vozňami. V polovici trate sa križujú na automatickej výhybni.

http://www.lanovka-hrebienok.cz/
Pátek, 07. července 2017 - 21:04:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4392
Registrován: 4-2003
běžný host: Ono se chvíli jezdí, chvíli ne - podle toho, jak zrovna mají či nemají prachy na naftu... Aktuálně platný JŘ je k nalezení tady, ale různé operativní úpravy a omezení se dělají tak často, že jej lze brát jen orientačně.
běžný host
Pátek, 07. července 2017 - 21:48:23  
Neregistrovaný host
82.117.159.151
Jendo z HK, DÍKY za info a odkaz!
Zoiberg
Sobota, 08. července 2017 - 08:47:59  
Neregistrovaný host
178.22.116.253
Zdravím všechny. Jeli jste někdo nyní do Chorvatska přes Maďarsko vlakem na občanku? Ptám se, protože proběhly různé reportáže a spekulace (snad i osobní zkušenost), že je vyžadován pouze pas, zvláště na maďarsko chorvatské hranci. Děkuji.
FS
Sobota, 08. července 2017 - 09:56:03  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
Zoiberg - V Evropě je zvykem, že jednotlivci musí mít cestovní pas, zatímco tlupy vetřelců od 100 kusů víc nemusí mít doklad vůbec žádný.
Úleva je pro občany EU, že mohou mít místo pasu jen občanku. Je však možné, že někdo má z toho v hlavě guláš a pak vyžaduje pas i od občana EU.
FS
Sobota, 08. července 2017 - 12:49:58  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
a tady MZV dnes :
Sobota, 08. července 2017 - 13:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 11-2005
Atoris: to je prave neco uplne jineho! Jednokolejna pozemni lanovka s vyhybnou, kde jsou dva vozy navzajem si protizavazim a sklon je relativne maly, versus sikmy vytah s vlastnim protizavazim a velkym sklonem.
Sobota, 08. července 2017 - 16:27:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5718
Registrován: 12-2011
Máte někdo náhodou nějakou zkušenost s dělením mezistátních jízdenek v Rumunsku? Jestli jsou s tím problémy jako v Maďarsku. A lze s jízdenkou z e-shopu cestovat v lůžku, pokud si doplatek koupím později?


(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 08. července 2017 - 17:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 842
Registrován: 9-2014
Libcha : v Jasnej v N. Tatrách je pozemná lanovka - šikmý výťah v jednom riadku. ABS Transporten Dopelmayr, umiestnené v Koliesku.

https://www.jasna.sk/hory/lyzovacka/denne-aktuality/vystavba-nove j-lanovky-twinliner/

(Příspěvek byl editován uživatelem atoris.)
Sobota, 08. července 2017 - 19:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 484
Registrován: 1-2004
Zoiberg: OP být může, ale pas s biometrickými prvky je zřejmě pro kontrolu "pohodlnější a rychlejší"...
Neděle, 09. července 2017 - 11:20:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4393
Registrován: 4-2003
běžný host: Ještě se mi doneslo aktuálnější info se změnami na trase Durres-Kashar... Z Durresu to jede v 7:10, 14:30 a do 31.8. ještě navíc v 17:00, z Kasharu (předměstí Tirany) 7:30, 8:30 a do 31.8. taky v 18:00. Ostatní odjezdy zůstávají - Durres-Elbasan 14:45, Elbasan-Durres 6:10, Durres-Shkoder 13:00, Shkoder-Durres 5:45.
Zoiberg
Neděle, 09. července 2017 - 13:04:29  
Neregistrovaný host
178.22.116.253
FS a Canfranc: Děkuji. Taky už jsem to různě četl. Spíš jestli někdo nemá aktuální osobní zkušenost.
Nesni
Neděle, 09. července 2017 - 13:15:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 6-2014
jestli někdo nemá aktuální osobní zkušenost
Já teda ne. Ale jestli vám stačí nedávná osobní zkušenost ze slovinsko-chorvatského silničního hraničního přechodu, tak tu mám. OP bez jakýchkoliv problémů, nikdo ani nenaznačil, že by chtěl vidět cestovní pas.
Neděle, 09. července 2017 - 15:44:06  
Moderátor
Číslo příspěvku: 4654
Registrován: 10-2006
Do VŠECH zemí EU se cestuje pouze s OP. Výjimkou jsou snad jen některé francouzské zámořské departmenty.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
běžný host
Pondělí, 10. července 2017 - 00:17:49  
Neregistrovaný host
82.117.159.151
Jenda z HK: Paráda, díky moc!
Jinak HU-HR vlakem na občanku loni bez problémů, stejně jako BiH, Srbsko.
Zoiberg
Pondělí, 10. července 2017 - 08:43:29  
Neregistrovaný host
178.22.113.215
Děkuji za reakce. Myslel jsem si to, že s těma občankama to jsou zase nějaké kachny.
Pružinskij
Pondělí, 10. července 2017 - 09:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 4-2015
Ještě dodám, že na trati z Lupoglavu do přístavu Raša nejezdí vůbec nic - soudě dle neprojetých kolejí.
To už nejméně 19 let. Projížděl jsem v dubnu 1998 a už tehdy byly ty koleje nepojížděné.
West code was broken.

Pondělí, 10. července 2017 - 10:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565
Registrován: 6-2007
Využil jsem levných letenek a vycestoval do Bosny. Talgo jezdí Doboj - Sarajevo a Sarajevo - Capljina, vše 2x denně. Jízdenky prodávají jen do 2. třídy, v barovém voze mají v nabídce kávu, vodu a džus. Nástup a výstup do soupravy je zpravidla umožněn jen jednimi dveřmi v prvním voze 2. třídy vedle barového, kde se tvoří fronty a průvodčí kontroluje jízdenky. Rychlost z Doboje do Sarajeva do 70 km/h, ze Sarajeva do Mostaru do 80 km/h a z Mostaru do Capljiny se jezdí 100 km/h. Co jsme tak jeli, tak ve vlacích v pondělí a v úterý jsme jeli skoro sami (většinou 15 - 30 lidí), v sobotu a neděli to bylo lepší, obsazenost tak do 40 - 50 %. Na zdvojené soupravy to zatím myslím není. Jeli jsme celkem 6 spoji, jeden byl pozdě přistaven z depa s + 15 min, další měl na příjezdu do Sarajeva + 25 minut a poslední do Doboje + 20 minut. Jinak svezení pěkné, soupravy čisté, ale zatím lehce nedotažené. Kdyby se podařilo protáhnout spoje z Capljiny do Ploče a z Doboje do Luky nebo až Zagrebu, rozšířit nabídku v barovém voze o pivo, lehké jídlo a nějaké ty turistické informace, tak to nebude mít chybu. Úsek ze Sarajeva do Mostaru doporučuju projet, fakt pěkná trať s viadukty a tunely, že ani wifi nemá pomalu šanci se pořádně připojit [happy]



(Příspěvek byl editován uživatelem valis88.)
Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 10. července 2017 - 10:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 2-2016
Mnoho pokakaných představitelů EU mele stále jen o tom, jak se musí humánně zacházet s "uprchlíky" s ohledem na mezinárodní právo, ale nikdo neupozorní na to, že každé právo je vyváženo povinností. Ta základní povinnost je - prokázat svoji totožnost úředním dokladem = cestovní pas nebo osobní (občanský) průkaz [carta identita].
Naši představitelé bohužel při správném odmítání kvót neřekli to hlavní - nelze přijmout kohokoli bez platného dokladu totožnosti země původu. V Česku je totiž třeba i na vyzvednutí "jen" obyčejného doporučeného dopisu na poště třeba doklad totožnosti a tím není "nějaký" papír psaný cizojazyčně. Tím spíše, že takový papír si dokáže vyrobit dítě na počítači.
Takže žádný běženec by nemohl dostat nic, pokud by při žádosti neměl osobní doklad. Když půjde k soudu něco žalovat, předseda senátu nebo samosoudce chtějí, aby prokázal svoji totožnost. Neprokážeš svoji totožnost nic nedostaneš ...
Na moři je plavidlo, které nesplňuje "pravidla" pro plavbu třeba považovat za plavidlo pirátské - vůdce plavidla nemá papíry, plavidlo nemá vlajku státu registrace, není označeno návěstmi, nereaguje a takovéto plavidlo se donutí k návratu nebo bude násilně posláno k nejbližší pevnině, jíž je mořské dno ... žraloci taky potřebují krmení ...
za 3 - 10 dnů tato námořní turistka bezpečně skončí ...
Pondělí, 10. července 2017 - 11:58:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 575
Registrován: 7-2014
Most Raša - chorvátski kolegovia majú stránku kde sú nejaké príspevky s fotkami datované z 2009 (fotky neviem ako sú staré). http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/7251-zaboravljen e-istarske-stanice-kolodvor-raa-70-tak-slika/
Ja som tade išiel pred 2 týždňami, a cestné priecestie na ceste č. 66 je riadne označené doprav. značkami, koľaje idú cez cestu, sú ale hodne hrdzavé a zarastené, smerom von zo stanice je vidno, že koľaje pokračujú tak 10 m a potom sú odrezané, je to na tú stranu ako sú tie močiare, aj som to fotil rýchlo z busu, keď nájdem pošlem......inak je to oblasť, kde sa ťažilo čierne uhlie, v Labine je dokonca dodnes ťažobná veža DOL TITO, mimochodom v Plomine je tepelná elektráreň spaľujúca uhlie (veľký komín je jednoducho nepriehliadnuteľný) ale tu sa vozí uhlie loďami do prístavu Plomin, odkiaľ ide pásom či šnekom niekoľko 100 m rovno na skládku do elektrárne, ale to asi tak vždy bolo, do elektrárne koľaje asi nikdy neviedli
Pondělí, 10. července 2017 - 12:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5320
Registrován: 8-2012
Ta základní povinnost je - prokázat svoji totožnost úředním dokladem
Víte, že třeba ve Velké Británii nebo USA žádná taková "povinnost" není? Tak odkud odvozujete její "základnost"?
Na moři je plavidlo, které nesplňuje "pravidla" pro plavbu třeba považovat za plavidlo pirátské
Tady už dávno snad všichni pochopili, že o námořním právu víte absolutní hovno, tak proč to musíte pořád připomínat?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 10. července 2017 - 12:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7123
Registrován: 4-2003
ale nikdo neupozorní na to, že každé právo je vyváženo povinností. Ta základní povinnost je - prokázat svoji totožnost úředním dokladem

Jasně, on si někdo z nefunkční země, kde se střílí a kde nefunguje vůbec nic bude vyřizovat na úřadě doklady a na ambasádě vstupní vízum. Aby uprchl předpisově podle Vašich představ. [crazy]

běženec by nemohl dostat nic, pokud by při žádosti neměl osobní doklad

Podle úmluvy OSN o právním postavení uprchlíků z roku 1951 , kap V. čl.25 jim je vydá stát kam uprchli.

(magore)

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."