Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 22. 06. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 22. 06. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 20. června 2017 - 13:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11089
Registrován: 5-2004
Měl bejt Trutnov.

Nicméně on ani ten Turnov se až tak neliší - taky tam je tranzit přes náves a kruháče. A ve špičce provoz víc než slušnej. To podstatný v něm ale řeší průtah.

Podobně zasekaný jsou prakticky všechny města podobný velikosti. Včetně třeba Berouna kde ve špičkách postává kolona obousměrně. A to je vedle dokonce teď neplacená dálnice. Dtto Kralupy, Slaný. Kladno i přes poměrně velkoryse řešenou uliční síť taky žádnej zázrak a postávat tam "umí" i Vítězná.
Úterý, 20. června 2017 - 13:43:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1498
Registrován: 3-2010
Priapos: ani se mu nedivim, ze ma problem s tiskem, cim jsou podle vas dane penize kryte, teda krome toho kdyz pomineme duveru v dane papirky.... [happy]

Petr Vlcek: To si plete hodne lidi... [happy]

Kdyz jsme u silnice: Doporucuji si project Brandys, vystaveli jsme si semafory az duvodu zajisteniplynulosti dopravy a ejhle on se stal opak, kilometrove kolony, vic dopravnich nehod atd...[biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem 074.)
Úterý, 20. června 2017 - 14:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3225
Registrován: 5-2002
Co takové tratě v okolí Plzně, Olomouce, Pardubic, Hradce Králové atd. To se zahrne do těch pár dalších tratí (u Plzně jsou to buď koridory nebo 190 nebo úsek Klatovy - nanejvýš Žihle, u Hradce a Pardubic pak spojka Jaroměř - Chrudim a Hradec - Týniště). Myslel jsem tedy budoucnost železnice v osobní dopravě, ale když ke jmenovaným tratím přidáme ještě pravobřežku, o jejímž významu pro nákladní dopravu nepochybuju, pak zrekonstruovanou trať VOsek - Hradec - Choceň, Nymburk - Ml. Boleslav, Bílina - Ústí přes Úpořiny a pád cancourků k velkým přepravcům, tak máme síť, na které se odehrává 90% veškeré nákladní přepravy u nás. A nevidím problém v tom, že by železnice byla na úrovni nadzemky.

Vhd_sl: Do Černošic interval 10/20 patří. Stejně jako je potřeba vyřešit obdobná sídla, kde to bude ale podstatně horší.
S tou prací z domova - myslím, že se stále bude jednat o specifické profese. Já tuhle možnost mám a rád ji využívám, ale jen jednou, maximálně dvakrát týdně. Přece jenom, během osobního setkání se problémy řeší nějak rychleji, krom toho si rád pokecám u oběda s kolegy. Navíc někteří zaměstnavatelé, i v oboru IT, z toho taky nadšení nejsou - údajně člověk dlouhodobě pracující z domu může dost dlouho maskovat, že se celou dobu fláká, a když to praskne, tak už je pozdě. Ono to chce dost značnou sebedisciplínu, a to každý taky nemá. Takže na nějaké masivní využívání této možnosti nevěřím.

a zda je v pořádku tahat lidi někam Ty lidi tam nikdo netahá, ti se tam natáhli dobrovolně. Znova: máte nějakou páku, jak stěhování do měst zakázat? Kdyby se nestavěla infrastruktura, tak to dopadne, jako někde v rozvojovém světě: katastrofální zácpy, auta se budou do centra šinout rychlostí šneka a v téhle kaši budou ztracené i nějaké autobusy. Ale ty lidi na venkově nic neudrží.

Jinými slovy, každé sídlo by mělo dostat infrastrukturu, jakou potřebuje: ty Černošice dvoukolejku s hustým taktem sbahnu, Šluknov zase slušné okresky okolo a peníze na nějaké mikrobusy na nich.

A samozřejmě, odliv vzdělanějších obyvatel přinese do těchto okrajových sídel obrovské problémy.
Jenže s tím se podle mě nedá nic dělat - to je stejné, jako že do města na břehu řeky občas přijde povodeň.

Wigles: nemyslel jsem přímo Lüneburg, ale oblast Lüneburger Heide. Vzpomínám na cestu vlakem z Brém do Uelzenu: nekonečné lesy, vzdálenosti mezi zastávkami desítky km, jen sem tam se objevil nějaký statek na samotě.
Úterý, 20. června 2017 - 18:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 1-2006
RŠ:

Máte pravdu, ve svém vyjádření jsem nebyl zcela přesným a dostatečně podrobným, čímž jsem Vás zmátl a uvedl v omyl a rozpaky, ze kterých jste rozrušen. Jak jinak si vysvětlovat pohádky o Hurvínkovi a válce.

Zaprvé v té rovině, že jsem použil slovní uskupení "tahat tam lidi", ve spojení s tvorbou lákavých podmínek jak v úrovni vyčleňování dalších ploch v územním plánu pro bydlení, tak v úrovni lákání atraktivním intervalem příměstské dopravy. Rozhodnutí zda použít auto či nikoliv interval vlaku 30 minut podle mého názoru zásadně neovlivňuje. Hrají tam roli jiné věci, zejména ve stavu, kdy máte problém v cíli Vaší cesty zaparkovat.

Zadruhé v tom, že jsem psal o benefitech, za což automaticky považujete homework. Pokud byste se nenechal unést, všiml byste si, že jsem místo pojmů, které by toto znamenaly, použil pojem "pracovat na dálku". Záměrně, s vědomím toho, o čem píšete. Dokonce i trošku dál, protože pro firmy v určitých oborech bývá důležité jak zálohování povědomí o té které zakázce, tak tvorba nových odborníků, kteří budou připraveni nastoupit v okamžiku, kdy se s tím, kdo zakázky táhne, něco stane. Homework beru jako možnost, když to do kanclu je obtížné, ne jako základní stav.

Nevidím důvod k další diskuzi mezi námi. Debata s Vámi, resp. Vaše nepřetržitá zpětná vazba založená na Vašich negativních pocitech, mne ničím neobohacuje. Ač jsme se k ničemu, krom zjevného faktu, že máme jiný náhled, nedobrali, děkuji za ni.

Brr:

No, psal jsem o intervalu nad 10/20, čímž jsem měl na mysli případný posun na desetiminutový špičkový interval. Proklad dvou půlhodinových formou 10/20, což je víceméně stávající stav, považuji za to, co je stávající trať schopná kapacitně unést z hlediska doby a četnosti otevření úrovňových křížení. Už ty expresy se v tomhle směru nějak projeví, a mám obavu, že pozitivní to nebude. Případná stavba na tom moc nezmění, zvláště zvýší-li rychlost, nasadí-li se dálkovina s (polo)automatickým stavěním cest místo citu místních výpravčích pro svá křížení a nepodaří-li se úrovňová křížení vymítit (viz např. ty Dobřichovice).

I povodním lze předcházet. Nevidím důvod proč by se s něčím nedalo něco dělat. Krom důvodů politických ("investice do těch měst = prachy vyhozené do kanálu => směrujte je k nám"), které s technickým/funkčním řešením problému nemají nic společného.

honzaklofnar:

Ale kuš, dobře víte že Vás s prosazováním zájmů nemyslím. [happy] Nemyslím si ani, že by pro Vás bylo nějak zvlášť důležité, jestli na vlak počkáte o deset minut dýl - tak to občas na dráze bývá. Naopak, domnívám se, že dobře víte, že dalším posilováním to nemusí pro vesnici dobře dopadnout.
Úterý, 20. června 2017 - 20:40:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 6-2015
K čemu bude sloužit tato budka u bývalých "Uhelných skladů"?

Přibývají nová návěstidla: Co to je? nebo Se?

Nová el. výkolejka:

Asi se brzo bude pokládat 2. TK:




(Příspěvek byl editován uživatelem K6S31ODR.)
Úterý, 20. června 2017 - 22:47:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3226
Registrován: 5-2002
Nevidím důvod proč by se s něčím nedalo něco dělat. Dobře, a co konkrétně se teda s faktem, že lidi chtějí do měst, dá dělat?
Středa, 21. června 2017 - 02:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1499
Registrován: 3-2010
Pr=predvest
Se=seradovaci navestidlo..}
Středa, 21. června 2017 - 07:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 485
Registrován: 3-2010
074:
"Pr=predvest
Se=seradovaci navestidlo.."

Ale pan kolega K6S31ODR se ptal, jestli to bude předvěst, nebo ranžírka, ne co to znamená... [rofl]
Středa, 21. června 2017 - 07:20:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13900
Registrován: 5-2002
K6S: K čemu bude sloužit tato budka u bývalých "Uhelných skladů"?
Kontejner provizorky.

Přibývají nová návěstidla: Co to je? Př nebo Se?
Tak napůl - to blíž k MUVce je "jednoočko", takže Sc4, a to druhé bude nejspíš Se10 ze 6. koleje (nic jiného dvousvětelného se v této etapě nestaví nebo už stojí).

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Středa, 21. června 2017 - 07:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13901
Registrován: 5-2002
074: To si plete hodne lidi
Podobně Telč a Třešť, ty jsou navíc ještě blíž u sebe.
Středa, 21. června 2017 - 11:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 809
Registrován: 6-2016
Vhd_sl: No, do dneška jsem to nevěděl...
Pozorování z Radotína - dneska jsem jel tím "pidipodjezdem" a po desítkách let ježdění zjistil, že jeho severozápadní portál je už postaven na dva pruhy (pod krajní kolejí). Takže naši předkové s ním počítali! Fakt bych chtěl vidět ten "plánek přestavby", oni tím podjezdem chodí i běžní domorodci...
projížděč NAD
Středa, 21. června 2017 - 11:31:23  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad "Babilon" = 3517 (= 13.06.2017 - 14:18:16 hodin + následná debata):
Nevíte, jestli náhradní doprava za zavřený Negrelliho viadukt bude možná z Vltavské až na hlavní nádraží nebo jako obvykle jenom přes Florenc na Masaryčku? Obávám se té první verze, takže přesun na hlavní se mi buďto citelně prodraží nebo citelně prodlouží.
Ano, už je jasné, že platí jen "jako obvykle jenom přes Florenc na Masaryčku": podle výlukového jízdního řádu, na který odkazuje příspěvek vložený dnes do sekce "„Buštěhradka“ a okolí" (J. Kučera nereg. = 21.06.2017 - 10:04:43 hodin) platí toto:
---------
"... - náhradní doprava v úseku Praha Masarykovo nádraží – Praha Bubny je prostředky MHD, metrem v úseku Vltavská – Florenc – Náměstí Republiky nebo tram 14 v úseku Vltavská – Masarykovo nádraží, v MHD ve vyjmenovaných úsecích a linkách platí jízdní doklady ČD (k jízdním dokladům na In kartách je nutný doplňkový doklad)
---------
- o tom, jak získat ten "doplňkový doklad", se ve VJŘ ovšem nic nepraví (ale snad to budou vědět aspoň průvodčí).
Principiálně je hloupost, že jako náhradní doprava nefunguje celý úsek metra z Vltavské až na hlavní nádraží (zejména bude-li ta výluka trvat tak dlouho), protože cestující nejsou příčinou té výluky a naopak jí trpí, přičemž přestupujících mezi Masarykovým a hlavním nádražím určitě není málo - to, co lze stihnout pěšky mezi Masarykovým a hlavním nádražím, přitom určitě nebude možno stihnout za stejný čas + cca 3 minuty rozdílu v časech příjezdů / odjezdů mezi Vltavskou a hlavním nádražím.
Osobně bych volil opatrné ("bdělé") riskování "černé jízdy" v metru v úseku Florenc - Hlavní nádraží a ignorování případně přítomných revizorů ...
Středa, 21. června 2017 - 12:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6661
Registrován: 1-2007
Překvapilo mě, že pro trať 090 není vydán VJŘ. Prostě se jede odklonem a bude zpoždění a hotovo.
Středa, 21. června 2017 - 16:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 4-2013
Mouka: Jak by nebyl. http://www.szdc.cz/vyluky/vylukovy-jizdni-rad-k090.html
Středa, 21. června 2017 - 16:46:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 451
Registrován: 6-2015
074: Špatně jsem to vyjádřil = ta návěstidla ještě nemají označovací štítky.
Hajnej: Díky, to jednoočko bude teda "Stůj!" na konci brandýského nástupiště?


(Příspěvek byl editován uživatelem K6S31ODR.)
Středa, 21. června 2017 - 17:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 6-2015
No to si snad dělaj[zadnice][angry]
Ze zadávací dokumentace:
SO 03-13-01 ŽST Čelákovice, žel, přejezd v ev. km 0,212 trati Čelákovice Brandýs n.L.

...Stávající konstrukce přejezdu v koleji směr Brandýs nad Labem bude zdemontována a kolej
bude výškově upravena. Zpět již nebude stávající panelová konstrukce vkládána, ale
vložena konstrukce nová, celopryžová. Celková délka přejezdové úpravy v ose koleje bude
18m (skladebná délka). Železniční přejezd ve vlečkové koleji nebude upravován.

Takže jedna kolej bude supermoderní a druhá hned vedle bude nafurt taková rozmlácená prasečina, navíc je to dost šikmo, tak se při jízdě na kole bojím abych nezajel do mezery a nerozbil si hubu. To fakt jako nechaj v tomhle stavu???[crazy][angry]



(Příspěvek byl editován uživatelem K6S31ODR.)
Středa, 21. června 2017 - 17:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 12-2007
A ako má SŽDC donútiť vlečkára aby si opravil svoj prejazd?
Nedaj bože mu to zafinancovať...
Nebude to prvý ani posledný takýto prípad, podobne to dopadlo napr. tu: https://mapy.cz/s/1LD9D

A bude tam vobec celopryž, alebo napokon "betón"?
Středa, 21. června 2017 - 18:04:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13916
Registrován: 5-2002
K6S: to jednoočko bude teda "Stůj!" na konci brandýského nástupiště?
Psal jsem, že je to Sc4, takže ano.
Středa, 21. června 2017 - 18:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 1-2006
Brr:

Je to fakt nebo účelová paušalizace určitého jevu, který se týká jen určitého (relativně nízkého) procenta, které ve městech přivykne určitému (jednoduššímu a konzumnímu) způsobu života a nespěchá zpět? Šířená těmi, kteří danému způsobu navykli natolik, že si život jinde než s vazbou na Prahu nedovedou představit (čímž jsou proti jakýmkoliv investicím z veřejných prostředků směrovaným do těchto okresů, s tím, že jsou to zahozené peníze)? Osobně nevidím důvod proč se hnát do Prahy nebo okolí, abych se na zbytek života zadlužil za bydlení a žil mezi lidmi vystresovanými tím, že se může stát, že neseženou dostatek peněz na ... (doplňte sám). Stejně tak je otázkou zda musí, protože neseženou práci.

Ale ne otázkami vhodnými pro toto vlákno - s tratěmi kolem Prahy tato diskuze nesouvisí. Proto to téma nebudu dál rozvádět.
Středa, 21. června 2017 - 19:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 6-2015
Hajnej: Díky, omluvte mojí neznalost, z toho "Sc4" jsem prostě hned nepoznal co to je, až podle plánku mně napadla podobnost se sousední Lysou nad Labem tak jestli toto náhodou nebude to samé...
Středa, 21. června 2017 - 19:54:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5856
Registrován: 8-2006
Asi budu ukamenován, ale fakt je tam ta vlečková kolej nutná?[uhoh] Kdy naposledy jel nějaký vlak po té vlečce? ( A nemyslím aktuální situaci, kdy je tam MUVka.[proud] ).
Mladějov
Středa, 21. června 2017 - 19:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10489
Registrován: 3-2007
který se týká jen určitého (relativně nízkého) procenta, které ve městech přivykne určitému (jednoduššímu a konzumnímu) způsobu života a nespěchá zpět?

Máte dojem, že venkované vedou složitější a méně konzumní život, ano ? [crazy]
Středa, 21. června 2017 - 20:04:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 1-2006
Mladějov:

Pokud to vnímám jako jednodušší řešení při shánění práce (nehledám varianty ve svém okolí, ale jdu tam, kde ta práce je) a konzumní přístup v rovině "chci být baven" (nejrůznější pestré volnočasové aktivity, větší množství známých, s nimiž se něco podniká ap.), pak je nepopíratelné, že z vesnic je k tomuto poněkud komplikovanější přístup.

čelákovičan:

Pokud vlastník nepožádá o její zrušení, zrušit nelze. Proč by žádal, když ho to relativně nic moc nestojí, a když neví zda se vlečka nebude hodit v budoucnu (legislativní povinnost vozit od určité tonáže po dráze, prodej pozemku, kdy s vlečkou je pro některé zajímavým...). V případě, že je potřeba něco v rámci stavby, zaplatí to stát, ne vlečkař. Tak proč něco rušit (z pohledu vlečkaře)?

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Středa, 21. června 2017 - 20:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 12-2007
čelakovičan:
"Kdy naposledy jel nějaký vlak po té vlečce?"

Podľa mňa 14. 9. 2007.
Babilon
Středa, 21. června 2017 - 21:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3527
Registrován: 12-2007
Ano, už je jasné, že platí jen "jako obvykle jenom přes Florenc na Masaryčku"
Už jsem zaslal podnět obálce ČD.
Středa, 21. června 2017 - 21:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 6-2015
Jaký je důvod stavby jednosvětlových světelných návěstidel, která obsahují pouze trvale svítící návěst "Stůj!" ? Proč vlastně vznikly?
Díky.
Středa, 21. června 2017 - 21:35:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10818
Registrován: 4-2003
K6S31ODR

Tak aby to fíru koplo ,že jede do šturcu ... jiný důvod mě nenapadá [happy]
http://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
Středa, 21. června 2017 - 21:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 6-2015
Jnd: Jasně, ale proč zrovna světelných a stožárových?
(Nejsem zabezpečovák)
Proč nestačí červený terč z odrazek? (nebo jen červený trpaslík?
Když praskne žárovka jak se na tu kolej bude jezdit?
Středa, 21. června 2017 - 22:14:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5857
Registrován: 8-2006
Tratovak:[ok][happy]
Středa, 21. června 2017 - 22:46:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3227
Registrován: 5-2002
Vhd_sl: no já myslím, že stěhování lidí do okolí Prahy s tratěmi v tomto regionu velmi úzce souvisí. Podle mě se jedná o přirozený jev, na který musí infrastruktura reagovat. A nemyslím si, že ho stát podporuje.
Stejně tak je otázkou zda musí, protože neseženou práci. To není otázkou, to tak je (pokud se bavíme o práci odpovídající jejich kvalifikaci). Už jsem jako příklad poskytnul sám sebe[happy]. A moji známí to mají stejné. Mimochodem, Vy žijete někde na venkově?
A s tou zábavou je to podobné. Ne každému stačí sedět u půllitru v hospodě a naštívit místní tancovačku, případně jednou za rok zajít na obecní ples. A na vesnicích nic moc jiného není.
Středa, 21. června 2017 - 22:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3228
Registrován: 5-2002
Mě by spíš zajímalo, proč je potřeba nahrazovat označníky světelnými seřaďovacími návěstidly. Vím, že existují PMD a občas na tu kolej jede traťovka nebo dráteníci, ale to je jen sporadicky.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 00:43:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13919
Registrován: 5-2002
Vhd: ve městech přivykne určitému (jednoduššímu a konzumnímu) způsobu života
Připojuji se k Mladějovovi s dotazem, dle čeho soudíte, že je život ve městě jednodušší a konzumní.
Něco je jednodušší tam, něco zas onde, ale že by celkově vycházelo město jednodušší mi zrovna nepřipadá. Možná v něčem pohodlnější, to jo.
Dtto konzumní. Mně osobně tedy přijde mnohem konzumnější to, co jsem vídával každý víkend: všechno táhlo do některé ze sousedních vesnic, kde v tamní sokolovně či kulturáku hrála jedna z asi tří okresních kapel, ožrali si tam držku, občas se někdo pod vlivem vyboural až zabil...
Čtvrtek, 22. června 2017 - 07:09:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6662
Registrován: 1-2007
rur: Díky, ale tady není, tak mě to zmátlo.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 07:19:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 1-2006
K6S31ODR:

Odpověď v úrovni důvodů jste dostal v ZZ. Jen doplním, že je to závislé na kategorii zařízení (a době vzniku zařízení - občas to tam není), což se projevuje zejména při výlukách koleje, kde se něco kutá uprostřed. Tam, kde zařízení nemá kontrolu svícení návěsti na konci cesty občas stačí i terč nebo červený námezník. Tam, kde kontrola je, musí být zřízeno světelné návěstidlo, aby šlo zařízením stavět jinak než na přivolávačku.

Osobně mi to přijde účelné i u kusých kolejí. Nejen z hlediska komunikace s fírou, jak bylo naznačováno, ale z hlediska případného omylu dispečera, který ZZ v současné době není schopno bezpečně ošetřit (souvisí s pochybností, zda je bezpečně správně číslo vlaku, i se zásobníkem). I v případě, že si fíra neuvědomí, vidí před sebou i ve tmě Stůj. Z právního hlediska je pak poloha tohohle návěstidla o tom, jestli se směl nebo nesměl opřít o zarážedlo. Proto se to dává před zarážedlo a ne na nebo za, jak se to dělávalo.

Brr 3228:

Minimalizace komunikace dispečera na dálkovém ovládání s fírou na zatíženějších tratích. Je-li světelný označník, jsou případy, kdy se tou komunikací dispečer nemusí zatěžovat. A zatěžován by tím být neměl - má řídit provoz na úseku, ne si pořád s někým telefonovat, protože tam něco není. Spíš jsou debaty, zda by jako označník nestačilo návěstidlo trpasličí (důvod např. ochrana proti atmosferickému přepětí) a proti nim požadavek na provedení formou stožárového návěstidla jednoznačně vymezujícího konec prostoru s běžným posunem.

Hajnej:

Pár příspěvků výš. Je to o vnímání slova konzumní. Pokud je odvozuji od konzumenta, domnívám se, že proti vesnici je město vejš požadavkem na pestrost toho, co ten člověk konzumuje. Jinak není žádný rozdíl - požadevek "chci být baven" je stejný v obou případech. A dnešní doba je o požadavcích na pestrost konzumovaného.

Mám ve svém okolí i lidi, kteří šli do Prahy kvůli anonymitě své zábavy, protože jim bylo trapné vracet se z flámu a reagovat přitom na pozdravy svých svěřenců nebo jejich rodičů. Prostě se mají potřebu bavit po svém bez ohledu na náhled okolí (čímž v konkrétních případech něco kompenzují).

Brr:

To je na velmi dlouhou debatu o tom, co by měl stát zajišťovat a jaké prostředky by na to měl vybírat. Osobně si nemyslim, že by stát měl na požádání (bez dlouhodobého plánování a jen v reakci na poptávku) stavět velké dopravní stavby typu metro na úkor ostatních krajů, pouze by se měl nějakým způsobem v rámci svých možností spolupodílet. Městská železnice tu vznikla v podstatě pokoutně, kdy si kraj, díky žádné reakci státu, ze stávající infrastruktury udělal na úkor ostatní dopravy S-Bahn, který by za normálních okolností měl být stavěn jako víceméně samostatný systém (rozšíření stávajících kolejí), protože při cílové kapacitě plně obsazuje kapacitu.

Další dlouhá debata by byla o tom, zda stát něco dělá nebo nedělá. V případě 171 je kapacita stávající dvoukolejky omezena prostupností úrovňových křížení. Mimoúrovňová zřídit nelze kvůli odporu místních, na což mají v demokratické společnosti právo. Kapacita je vyčerpána, krom prodlužování vlaků není kam rozšiřovat. Koleje navíc jsou neprojednatelné, nová trať (tunel do Berouna) nevyšla tak, aby bylo možné spolufinancovat z Evropy. Vlastní zdroje na to stát není ochoten vydat, mimo jiné pravděpodobně i proto, že by se příslušní lidé vystavili trestnímu postihu za rozhodnutí, které možná nebylo řádnou péčí hospodáře.

V případě ostatních tratí je navýšení kapacity diskuzí o vyvlastňování pozemků ve velkých městech a vůbec podél tratí, protože vlastníci nemají důvod prodat, zejména ne za cenu, kterou jim stát může dle zákona nabídnout. Rozšíření za současného stavu legislativy nejsou tam, kde nemá stát vlastní pozemek, realizovatelná, a i tam, kde pozemek má, umožňuje legislativa odpor každého, komu se to nelíbí. Má tedy stát vůbec nějakou možnost rozšiřovat? Podle mého názoru v tom tempu, které neřízený rozvoj dojíždění požaduje, rozhodně ne.

Váš případ? Volil jste jednoduchou cestu znamenající trvalý přesun do velkého města už v okamžiku volby své profese. Pokud byste volil komplikovanější řešení v podobě vzdělání, se kterým se ve svém rodišti uplatníte, nemusel jste být na Prahu vázán. Problém je, že většina lidí jde studovat podle toho, pro co se momentálně z nějakého důvodu nadchne, bez ohledu na uplatnění. Pak nemáme techniky, ale máme spousty nepoužitelných historiků, filozofů, politologů, ..., které na venkově neuživíme ani v případě, že se zajistí jejich dojíždění do regionálních center, kde daná práce být může, a ze kterých se bez ohledu na náklady státu s jejich vzděláním stávají dealeři a obchodníci, kteří požadují, aby se o ně, když chtějí zůstat v lokalitě, kde jim to sype, stát postaral a zajistil infrastrukturu. Jasně, každého volba. Ale z hlediska státu zmařené investice.

Všechno je to na velmi dlouhé debaty, ale obávám se, že jsme opravdu velmi vzdáleni od tématu tohoto vlákna. Zároveň na to psaní nemám čas, protože mi to nic nepřináší. Omlouvám se, ale v té diskuzi již nehodlám pokračovat.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 07:54:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13924
Registrován: 5-2002
Vhd: Pak nemáme techniky, ale máme spousty nepoužitelných historiků, filozofů, politologů,
Obávám se, že z mnohých takových by nešlo udělat techniky ani násilím - prostě na "tvrdé" technické vědy nemají hlavu. Vás by neděsilo, nechat si od nich něco vyprojektovat...?

Ale z hlediska státu zmařené investice.
Tohle by mohlo částečně řešit placené školství, ale je to politicky neprůchodné.
Naopak přístup "zvolit komplikovanější řešení v podobě vzdělání, se kterým se ve svém rodišti uplatníte" jsou zmařené talenty - a ty jsou setsakra neobnovitelnými přírodními zdroji...
Čtvrtek, 22. června 2017 - 08:43:39  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72442
Registrován: 4-2003
Vhd_sl:
"Spíš jsou debaty, zda by jako označník nestačilo návěstidlo trpasličí (důvod např. ochrana proti atmosferickému přepětí) a proti nim požadavek na provedení formou stožárového návěstidla jednoznačně vymezujícího konec prostoru s běžným posunem."
Nebylo by (spolehlivějším a snad levnějším) řešením osadit trpaslíka a k tomu ještě „kůl”?
Omlouvám se za tříštění reakce - napřed jsem si dotaz přečetl v zabzař...


Vhd_sl:
"Městská železnice tu vznikla v podstatě pokoutně, kdy si kraj, díky žádné reakci státu, ze stávající infrastruktury udělal na úkor ostatní dopravy S-Bahn, který by za normálních okolností měl být stavěn jako víceméně samostatný systém (rozšíření stávajících kolejí), protože při cílové kapacitě plně obsazuje kapacitu."
Souhlas. A především se (marně) snažíme na jedněch kolejích mít nestejnorodou směs, čím si kapacitu dále snižujeme (různá dynamika vlaku, všemožné/žádné zabzař na vozidle atd. atd.). V případě izolovaného systému s homogenním provozem a vozidly (jako snad jednou bude úsek Bubny/Vltavská - Hostivice) lze dostatečnou propustnost tratě získat mnohem snáze a účelněji (aspoň teda doufám, že to tak dopadne...).
Na druhou stranu lze potřebného cíle dosáhnout různými způsoby.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: <font color="0000ff">Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!</font>
Čtvrtek, 22. června 2017 - 08:46:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7077
Registrován: 4-2003
Problém je, že většina lidí jde studovat podle toho, pro co se momentálně z nějakého důvodu nadchne, bez ohledu na uplatnění. Pak nemáme techniky, ale máme spousty nepoužitelných historiků, filozofů, politologů, ...,

Žádný takový problém není... vážně... nic takovýho neeexistuje. To je jenom klasická urban legend. Dokázáno řadou studií dneska už i na českých datech. Nezaměstnanost vysokoškoláků v podstatě neexistuje bez ohledu na obor. Relativně nejhorší uplatnění mají pokud se dobře pamatuju některý technický obory (stavaři a chemici). Už jsem to tady psal asi třikrát. Představy některých kapitánů průmyslu o "přiměřeně vzdělané populaci" - aby měli dost lidí k výrobním pásům a na ně nedejbože nebyli dost chytrý - spíš hraničí s pokusy o genocidu národa.

Mimochodem, kdybyste si k tomu technickýmu studiu přihodil něco z historie, politologie a ekonomie, tak byste tady občas nepsal takový kraviny.

Dobře, a co konkrétně se teda s faktem, že lidi chtějí do měst, dá dělat?

No stejně jako přeci dělníci zabránili průmyslový revoluci v 19. století - rozbíjet stroje.[biggrin] Pohonáři lokomotiv přeci díky tomu dneska bádají nad optimálním složením krmné dávky pro koně, ne?

jsou zmařené talenty - a ty jsou setsakra neobnovitelnými přírodními zdroji...

Přesně. Navíc produktivita skupiny lidí je větší, než pouhý součet produktivity jednotlivců. Proto ti "géniové" nesedí izolovaně na vsi, ale v místech, kde jich sejde víc a funguje tam nějaká selekce.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 22. června 2017 - 09:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 3-2009
Nezaměstnanost vysokoškoláků v podstatě neexistuje bez ohledu na obor
Jasně , ale co ti lidi dělají ? Drtivá většina politologů , sociologů a dalších "parazitských" oborů je nuceno se živit úplně něčím jiným. Jednoho absolventa sociologie znám osobně. Řeší v našem městě na magistrátu problematiku vydávání občanských průkazů. A to ještě nezmiňuji uměle vytvořená pracovní místa státem pro absolventy takových oborů. Takové různé "parazitské" organizace , které mají například zkoumat genderovou vyváženost ve společnosti a které se zabývají vědeckým bádáním nad všeobecnou korektností atd.
Apropo...kolik humanitních absolventů pracuje na úplně zbytečných pozicích ve státní správě a kolik na těchto pozicích pracuje stavařů a chemiků ? Rozdíl mezi humanitními a technickými absolventy spočívá v tom , že humanitní absolventi jsou k takové práci ochotnější...


Představy některých kapitánů průmyslu o "přiměřeně vzdělané populaci" - aby měli dost lidí k výrobním pásům a na ně nedejbože nebyli dost chytrý - spíš hraničí s pokusy o genocidu národa
Řada dnešních absolventů vysokých škol je na mentální úrovní dělníků u pásů před třiceti lety. Rozdíl je však v tom , že tehdy ten pásový dělník nedosáhl na maturitu a věděl tudíž,že nic jiného dělat nemůže. Dnes dosáhne na VŠ diplom a řada profesí pro něj není dost "košér"...
Domnívat se , že čím více absolventů VŠ ve společnosti bude , tím chytřejší bude tato společnost je totální nesmysl...
Čtvrtek, 22. června 2017 - 10:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 12-2007
Osobně si myslím, že pro některé profese je vhodné spojovat technické a společenské vzdělání. Např. dopravní odborníci by jistě měli mít (a doufám, že je i mají) kromě technických znalostí určité znalosti z oblasti ekonomie, práva, sociologie, psychologie a snad i prognostiky, které by mohli získat na vysoké škole.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 10:47:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 3-2010
RadekS: Nn Genderova studia jsou na tom nejhur.... [happy]
Mladějov
Čtvrtek, 22. června 2017 - 10:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10497
Registrován: 3-2007
Wagon 1821 : Podpis, vidím to stejně.

Naroznej : Když ono je to taková věc : Humanitně vzdělaný je víc závislý na politice, politicích, musí být trochu "tvárnější", než odborník-technik. A pravda je, že technik má (musí mít) nějaké základy z oboru, kdežto řada humanitně vzdělaných má i v těch společenských vědách, názorech, hodnotách totální hockey.
A tím myslím řadu lidí, co ani po humanitní VŠ nic nepochopili.
Ze známých bych uvedl třeba PhDr(!) Martina Stropnického.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 11:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13925
Registrován: 5-2002
Naroznej: Jednoho absolventa sociologie znám osobně. Řeší v našem městě na magistrátu problematiku vydávání občanských průkazů.
A kdyby místo sociologie vyštudoval jaderný inženýrství, tak by mu to šlo hůř nebo líp...?

Čistě mezi námi, různí sociologové a psychologové, co svý řemeslo fakt uměj, budou brzo docela fest potřeba. S postupující automatizací kdečeho totiž bude potřeba potřeba vysekat hlavně chlapy z jakési krize identity, kdy si připadaj čím dál víc na hovno (protože už skoro nemají jak ukázat, že to či ono je výsledek jejich práce) a maj z toho mindrák. Na některých diskutujících je to ostatně vidět i tady...

ML: Humanitně vzdělaný je víc závislý na politice, politicích, musí být trochu "tvárnější", než odborník-technik
No, že by mi stavař - dopravák přišel být nějak moc nezávislý na politicích...
Kdopak že má v rukou osud velkých infrastrukturních investic? Obávám se, že politici...

A tím myslím řadu lidí, co ani po humanitní VŠ nic nepochopili.
Ze známých bych uvedl třeba PhDr(!) Martina Stropnického.

Taky mě děsí, že lidi jako on mají nějaké rozhodovací pravomoci. [smrt]
Nedávno se mi zase otvírala kudla v kapse, když jsem viděl zelenej návrh nestavět "Vlastu", ale rozdělit to mezi Povltavskou a Holešovičky... [angry]
Čtvrtek, 22. června 2017 - 11:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7078
Registrován: 4-2003
Drtivá většina politologů , sociologů a dalších "parazitských" oborů je nuceno se živit úplně něčím jiným.

Třeba v agentuře pro výzkum trhu, realitních kancelářích, HR profesích a řadě dalších profesí, kde jsou mnozí technici mnohdy téměř nezaměstnatelní kvůli naproto nulovým či záporným sociálním dovednostem, špatným znalostem jazyků a podobně. A finančně to mají za podobné peníze.

ještě nezmiňuji uměle vytvořená pracovní místa státem pro absolventy takových oborů. Takové různé "parazitské" organizace , které mají například zkoumat genderovou vyváženost

Urban legend.... to nehraje na trhu práce žádnou roli, nehledě nato, že i tyhle spolky mají dneska problém sehnat lidi (akorát se o tom nepíše...).

Domnívat se , že čím více absolventů VŠ ve společnosti bude , tím chytřejší bude tato společnost je totální nesmysl...

Nejde o žádnou chytrost, ale o schopnost využít potenciál lidí. Ale hlavně: nikdo neví,jaký obory je "správný" studovat a který jsou "špatný".
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Čtvrtek, 22. června 2017 - 11:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10500
Registrován: 3-2007

Hj,ML: Humanitně vzdělaný je víc závislý na politice, politicích, musí být trochu "tvárnější", než odborník-technik
No, že by mi stavař - dopravák přišel být nějak moc nezávislý na politicích...


Tvůj "stavař-dopravák" je teda hodně zúžený výběr od mého "člověk s technickým vzděláním, technik" [wink].
Nehledě na to, že může projektovat, stavět v řadě jioných oborů v průmyslu a stavebnictví.

Ad psychologie : Když k tomu potřebuješ lidi, co k tomu mají taky nějaký talent, vlohy..a životní zkušenosti.
Holčina, co po studiu nějaké nelékařské fakulty jde pomáhat lidem jako psycholožka..v 25..no, to vzbudí důvěru u pětapadesátiletého člověka od pásu..já bych řekl, že takový člověk musí mít odvahu k tomu psychologovi vůbec dojít..a pak dospět k tomu, mu věřit.
Mimochodem řada profesí (třeba řidiči, piloti, fírové..) mají"zadřenou" představu psychologa jako restriktivní..a když to řeknou v Italské (jistě víš, co mám na mysli), že se léčí, tak jim taky některá tamní kravka nemusí dát razítko (znám tři takové případy).

Takže..
Čtvrtek, 22. června 2017 - 12:05:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2146
Registrován: 9-2008
Jak píše RadekŠ, to s "nepotřebností" absolventů humanitních oborů je pověra (a dost hloupá). Psychologie třeba na FF UK je těžce výběrová, a sociologové, politologové či historici nemají s uplatněním žádný problém, naopak, patří k nejlépe zaměstnantelným - a to nikoli mimo obor. Podobné vzdělání lze totiž využít na mnoha místech, nejenom ve státní, ale i soukromé sféře. Technické obory jsou úžeji specializované. Takže u všech těch útoků na politology a sociology spíš jde jen o závist útočícího, nic jiného.
Daleko větší problém je s inflací "pseudooborů" - to jsou takovéty, kdy ani z názvu nepoznáte, co je vlastně předmětem studia. Humanitní studia, humanistika, humanitní vzdělanost (to je všechno a zároveň nic) - to jsou jenom některé příklady. Taky ČZU dokáže chrlit absolventy podobných "disciplín", které naprosto nijak nesouvisejí s jejím původním zeměřením (kromě ekonomů s příšernou pověstí je asi nejslavnější případ její obor "Hospodářská a kulturní studia", který patří asi k tomu nejnesmyslnějšímu, co na státních školách existuje). A pak jsou tu samozřejmě soukromé školy, které prodávají tituly těm, kteří potřebují formální diplom, ne skutečné vzdělání (synonymem pro takový přístup je známá andragogika na UJAK, kterou má řada "důležitých" lidí na vysokých postech). Tohle je problém, ne obecně počet studentů na humanitních oborech.
Chyba není v oborech - pokud někdo na vystudoval na renomované univerzitě filosofii, politologii, sociologie, ale kidně i evropská studia, gender studies nebo sociální a kulturní antropologii, zpravidla je na danou oblast odborníkem a i přes nadávání zapšklých chudáků nemívá s nalezením uplatnění sebemenší problém. Zato absolventi některých továren na diplomy nebo přímo pseudooborů problém představují - jenže to jsou často právě oni, na pozicích politických či manažerských, kteří dneska žehrají na nedostatek techniků...

Mladějov, Hajnej: Martin Stropnický má magistra z DAMU. Možná spíš myslíte jeho syna Matěje (ten má tuším vystudovaná teritoriální studia). A jeho vliv Vás děsit klidně může, ale lidé si ho zvolili a dokonce byl schopen na Praze 3 volby i vyhrát. Ne že já bych ho někdy volil, nesouhlasím s ním téměř v ničem, ale nevidím důvod zpochybňovat jeho vzdělání.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 12:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 724
Registrován: 3-2009
Třeba v agentuře pro výzkum trhu, realitních kancelářích, HR profesích a řadě dalších profesí, kde jsou mnozí technici mnohdy téměř nezaměstnatelní kvůli naproto nulovým či záporným sociálním dovednostem, špatným znalostem jazyků a podobně. A finančně to mají za podobné peníze.


Na některých pozicích,které jste vyjmenoval může pracovat každý s odpuštěním blb. Profesí realitního makléře se živí spousta lidí, kteří ani nemají maturitu. V životě jsem něco řešil s deseti makléři , z nichž jsem jako kvalitního profesionála vyhodnotil pouze jednoho. Tento pán neměl vysokou školu a před tím , než začal obchodovat s realitami se živil jako účetní... Jinak letos jsem kupoval chatu... a ti makléři...hrůza a děs...zkrátka ten , co se neuchytí u pásu či jako kuchařka ve školní jídelně , zkouší štěstí jako realitní makléř. Podobné to je s nějakými pojišťováky či "finančními" poradci...
Obchod nemovitostí v podstatě může dělat kde kdo. Jde o jednoduchou záležitost. Nicméně,když nakupuji nějaký stoj , radši jednám s někým , kdo o tom něco ví. A to zpravidla nebývají absolventi humanitních oborů...
O lidech,kteří pracují v HR u některých firem vím také své...

Ale hlavně: nikdo neví,jaký obory je "správný" studovat a který jsou "špatný".
Správné obory jsou ty,které společnosti nějak něco přináší.. Co přináší společnosti nějaký pablb, který studuje x let obor , po jehož absolvování bádá nad tím , jak korektně a správně označit těhotnou ženu...

A kdyby místo sociologie vyštudoval jaderný inženýrství, tak by mu to šlo hůř nebo líp...?

Tímto jsem chtěl říci,že neznám stavaře ani chemika , který by takovou práci vzal...


Čistě mezi námi, různí sociologové a psychologové, co svý řemeslo fakt uměj, budou brzo docela fest potřeba. S postupující automatizací kdečeho totiž bude potřeba potřeba vysekat hlavně chlapy z jakési krize identity, kdy si připadaj čím dál víc na hovno (protože už skoro nemají jak ukázat, že to či ono je výsledek jejich práce) a maj z toho mindrák. Na některých diskutujících je to ostatně vidět i tady...


Kolik z těchto lidí svoje řemeslo "fakt umí" ? Víte,jak se vytvářejí pracovní místa pro psychology? Udělá se zákon , který nařídí některé skupině zaměstnanců psychologické vyšetření.
A je to.
Jinak krize identity..jasně,beru..Nicméně se vás zeptám , jak tito sociologové pomáhají společnosti dnes ? Jak pomáhají celé západní Evropě , kde miliony frustrovaných , nezaměstnaných lidí páchá samé nepěkné věci...nijak.. blábolením a kecáním ještě nikdy nikdo žádnou společnost dopředu neposunul...
Čtvrtek, 22. června 2017 - 12:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 725
Registrován: 3-2009
Podobné vzdělání lze totiž využít na mnoha místech, nejenom ve státní, ale i soukromé sféře

Jasně..už jsem do své pobočky,kterou mám na starosti v životě nabíral stovky lidí , ale nepamatuji se , kdy jsem naposled hledal historika [happy]
Vystudovat historii ..to je uplatnění tak maximálně ve školství,muzeích,archivech či vědeckých pracovištích. Nicméně mě nenapadá , proč by nějaká firma , která se zabývá výrobou či obchodem měla hledat historika...

politologové či historici nemají s uplatněním žádný problém, naopak, patří k nejlépe zaměstnantelným - a to nikoli mimo obor
Chlape , vy jste komik [biggrin]

Chyba není v oborech - pokud někdo na vystudoval na renomované univerzitě filosofii, politologii, sociologie, ale kidně i evropská studia, gender studies nebo sociální a kulturní antropologii, zpravidla je na danou oblast odborníkem a i přes nadávání zapšklých chudáků nemívá s nalezením uplatnění sebemenší problém
To je právě ta tragédie. Kde tito paraziti naleznou uplatnění ? Ve státním. Kdo je zaplatí ? My všichni , kteří vytváříme nějaké hodnoty. Co za to máme ? Blábolení o kvótách žen ve vedení firem , bláboly o tom , co a jak se má nově nazývat , bláboly o tom , jak je třeba více protěžovat teplouše. Toto všechno , včetně dalších poznatků sociálního inženýrství je cestou do pekel. Když člověk je denodenně konfrontován s tím , co chodí z Brusele , je mu z toho na blití..
A to si říkám , že u nás je to ještě v pohodě. Můj známý z Anglie mi říká , že do Čech jezdí rád. Protože v Anglii má pocit , že se tam všichni zbláznili...
Mladějov
Čtvrtek, 22. června 2017 - 12:46:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10501
Registrován: 3-2007
Naroznej : holt jsou ti, kteří něco užitečného vytvářejí (v neposlední řadě i zisk a naplňují státní pokladnu), no a pak jsou ti, kterým říkám "brzdiči" (ovšem ti mohou být a jsou i v ziskových podnicích, jistě).

Já bych viděl řešení v platbách na VŠ. A chci vidět, kterému třeba gender studentovi je zaplatí budoucí zaměstnavatel).
Politicky tohle ovšem nikdy neprojde.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 12:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2148
Registrován: 9-2008
Naroznej: Aha, no tak to byla taková sprška nesmyslů, že právě Vy budete ten případ závisti nebo zapšklosti.
Ještě jednou a polopaticky: řekne-li někdo, že vystudoval sociologii, zpravidla s ním není problém, protože uplatnění a místo ve společnosti má. (Že vy nechápete jiné hodnoty, než vytvořené manuální prací, a zřejmě ani nechápete, co to je sociologie, nechme stranou.) Řekne-li někdo, že vystudoval "humanitní cosi", tak s ním zpravidla problém je. To je drobný rozdíl, který jsem se snažil vysvětlit.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 12:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7079
Registrován: 4-2003
STo je právě ta tragédie. Kde tito paraziti naleznou uplatnění ? Ve státním. Kdo je zaplatí

Soukromá sféra. To je to co Vy nedovedete pochopit, zavřen ve svý bublině.

Správné obory jsou ty,které společnosti nějak něco přináší..

Což trh ohodnocuje výplatní páskou a z toho plyne, že (nejen) nástupní platy techniků nejsou nijak vyšší, než těch humanitních oborů.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Čtvrtek, 22. června 2017 - 12:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10502
Registrován: 3-2007
Samozřejmě Matěj, pardon. Z ostatních skutečností v mém příspěvku uvedeném, se to ale dalo docela dobře poznat.
Pardon.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 13:56:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11091
Registrován: 5-2004
No a nekery ani neumej svuj obor pojmenovat a soustavne vynechavaj pismeno. Typicky zmineni gender ostudies:-)
Čtvrtek, 22. června 2017 - 14:27:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13927
Registrován: 5-2002
Mašotouš: Možná spíš myslíte jeho syna Matěje
Jo, přesně toho, nevšiml jsem si překlepu.

ale nevidím důvod zpochybňovat jeho vzdělání
Však taky nezpochybňuju jeho vzdělání, ale jeho kvalifikaci.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 14:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 726
Registrován: 3-2009
Soukromá sféra. To je to co Vy nedovedete pochopit, zavřen ve svý bublině

Jaká soukromá sféra ?
Jeden můj zákazník u kterého pracuje 1000 zaměstnanců zaměstnává nějakých 200 vysokoškoláků. Z těchto 200 vysokoškoláků může být nějakých 20 lidí humanitního vzdělání. Z těchto 20 lidí vykonává 18 lidí klasické středoškolské profese , kde jsou jejich kolegy absolventi klasických středních škol. Jedna ženská funguje jako asistentka jednoho z manažerů a druhá dělá řadového zaměstnance personálního oddělení. Všichni tito humanitně kvalifikovaní jedinci byli do firmy přijati nikoliv díky svému humanitnímu VŠ vzdělání. Jejich zaměstnavatel , když potřeboval obsadit jejich pracovní pozice nepožadoval humanitní VŠ vzdělání. On požadoval minimálně středoškolské vzdělání jakéhokoliv zaměření....

Apropo...na to ,abych ve velké obchodní firmě vymýšlel strategie,jak správně zabalit a prodat své zboží babičkám nad 80 let , nemusím mít vysokou školu humanitního zaměření...

Což trh ohodnocuje výplatní páskou a z toho plyne, že (nejen) nástupní platy techniků nejsou nijak vyšší, než těch humanitních oborů.
Jak kterých techniků a jak kterých absolventů humanitních oborů. V této zemi máte techniky , kteří se pohybují finančně hodně přes 50 brutto. A máte zde zaměstnance muzeí či archivů (s humanitním VŠ vzděláním) , kteří se horko těžko dostanou na dvacítku..
Jasně , pokud v nějakém městě , kde nic není ,sídlí fabrika , kde kdysi pracovalo 5000 techniků , fabrika je na zavření a teď tam přijde nějaký podnikatel , který začne převisu pracovní síly využívat až zneužívat..ano , poté mzdy techniků zde nejsou nikterak vysoké...

Aha, no tak to byla taková sprška nesmyslů, že právě Vy budete ten případ závisti nebo zapšklosti.
Ještě jednou a polopaticky: řekne-li někdo, že vystudoval sociologii, zpravidla s ním není problém, protože uplatnění a místo ve společnosti má. (Že vy nechápete jiné hodnoty, než vytvořené manuální prací, a zřejmě ani nechápete, co to je sociologie, nechme stranou.)

Vážený , nevím co bych měl někomu s humanitním vzděláním závidět? Já svoji práci mám , mám mzdu , která se pohybuje v násobcích průměrné mzdy.. Já jsem pouze hodně naštvaný,když vidím svoji výplatnici a zjišťuji , jak mě tento stát olupuje na daních a které magory z mých peněz živí .
Čtvrtek, 22. června 2017 - 14:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 9-2016
Na jak dlouho si myslíte, že znalosti získané na škole vám vystačí? Hodně toho získáte praxí, ale ani to člověku nevystačí dlouho. V každém oboru se uplatňují novinky, které se musíte neustále učit používat. A jakmile jste chvíli mimo svůj obor, tak v něm za pár let začínáte zas skoro od nuly. Já jsem vystudoval dopravní stavitelství. Jsem tedy technik. Ale pokud bych měl jít (třeba hned po škole) do strojírenství, o co víc bych o něm měl znalostí, než kdybych vystudoval nějaký humanitní obor. O nic. Pokud vás škola naučí myslet a hledat řešení, je to to nejdůležitější. Ostatní je praxe.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 15:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 3-2010
Naroznej: Kde Vam to mam podepsat?? [happy]

Genderova studia: Jo najdou uplatneni v ruznych neziskovkach parazitujicich na statnim rozpoctu, kde je jedinou jejich cinnosti psani o xenofobnim narode a vymysleni jak sem ty najezdniky z blizkeho vychodu dostat, tak takovehle zbytecne kreatury ze svych dani doopravdy platit nehodlam..
Takovym uplne typickym prikladem je Eurosvazak Jakub Janda...[kladivo]
Čtvrtek, 22. června 2017 - 15:55:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 6-2016
Dovolím si vstoupit s citací z wiki ohledně výše zmíněného matesa:
"na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy absolvoval žurnalistiku a mezinárodní teritoriální studia, na téže fakultě také studoval magisterský obor mediální studia."
Pro práci na magistrátě sídelního města opravdu qalifikace jako vidle... A do budoucna z něj bude Petr Uhl II.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 16:32:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13929
Registrován: 5-2002
HK: zajímalo by mě, jestli se na téže fakultě studuje i ekologičnost rychlovarných konvic...? [crazy]
takyfíra
Čtvrtek, 22. června 2017 - 16:47:59  
Neregistrovaný host
89.203.212.124
Šotoušové bděte!!!!! Zítra vlak 19427 jako první přijede na nové nástupiště v Čmelákovicích(prav. příjezd 17.17hod)
Čtvrtek, 22. června 2017 - 16:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 3-2010
takyfira: Jo ten pulrok s vlaky bude krasny a od gvd hezky NAD a to buh vi do kdy...[biggrin]