Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 10. 03. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 10. 03. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 06. března 2017 - 20:30:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4650
Registrován: 9-2005
A vůbec, nejobtížněji řešitelný není úsek Praha - Lysá, ale Lysá - Kolín - Třebová. Pokud budeme nadále chtít nákladní dopravu koncentrovat na Labské pravobřežce, což je výhodné, tak:
1) nákladku z úseku Lysá - VOsek nevymýtíme, z úseku VOsek - Třebová by to šlo;
2) nákladka nepoužívá fixní trasy, zkrátka přesnost jízdy je velmi nízká a nehrozí, že by se to zlepšilo, přičemž ale nákladka požaduje nezdržování předjížděními a křižováními a je to fakt důležité, jinak se bude vozit kamionama;
3) Expresku není nutno trasovat přes Lysou, kór když mezi Lysou a VOsekem, reps. odbočkou před VOsekem bude vždy koncentrovaná nákladka, musely by tam být dvě extra koleje pro osobku;
4) dvě extra koleje pro osobku můžu místo toho postavit mezi Běchovicemi a KolínoPardubicemi, ale to už je na podrobné zkoumání a propočítávání a to už od oka střílet nebudu.
5) trať Vysočany - Lysá nikdy nebude využívána smysluplnými (efektivními) nákladními vlaky, jsou tam velká stoupání, která se dají objíždět jinými trasami už dneska.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Pondělí, 06. března 2017 - 20:42:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9775
Registrován: 3-2007
nikdy nebude využívána smysluplnými (efektivními) nákladními vlaky, jsou tam velká stoupání, která se dají objíždět jinými trasami už dneska.

Hm. S 3MW 163. jsem tudy jel se 1400 t odklonový nexák "Uhřiněvsí" , tedy Šimralových kontejnerů zrovna v pátek. A velmi svižně. Zřejmě to viděl i pan Wagon [wink].
Fakt se nedá využívat pro vlaky do 1600-1800t, které odveze jedna mašina ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 06. března 2017 - 20:44:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 9-2005
Klasická i zalomená trojkolejka se hodí pro modely dopravy:
1) málo pomalých vlaků a hodně rychlých,
2) málo rychlých vlaků hodně pomalých vlaků,
3) velká nesymetrie v protisměrech (v jednom směru až násobně více vlaků),
4) některá uspořádání taktových grafikonů a některá uspořádání svazkových grafikonů, včetně různých kombinací.
Obecně bych řekl, že trojkolejka se opravdu musí úšít na míru, narozdíl od čtyřkolejek a i dvojkolejek. Jinak jsou to jen peníze do kanálu a za hodně peněz málo muziky.

A ještě pro laiky: jednokolejku lze k silnici přirovnat jako silnici jednopruhovou, po které nelze jezdit současně oběma směry a tudíž musí mít výhybny. Ty výhybny jsou ale několik kilometrů od sebe. Kolik aut takovou jednokolejnou silnicí asi může projet? obdobně dvojkolejka je dvoupruhová silnice se svodidlem mezi pruhy, které je jen v místech žel. stanice/odbočky/výhybny přerušeno a smí se tam přejiždět do protisměru. A ta trojkolejka? to si domyslete sami, opět nezapomeňte, kde že na trojkolejce-silnici jsou ty úseky s čárou přerušovanou.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 06. března 2017 - 20:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4652
Registrován: 9-2005
Mladějov: Dobře dlouhé sklony 11 promile možná nejsou až tak problém. Ale je nutno splnit podmínky, že kolem Libně a Vysočan bude dostatečná kapacita ve zhlavích. Dneska všude jízdy křížem a po jednokolejkách. To je velká bída. V Lysé taky vše křížem. Opět při tom provozu dost na trus, a to jsme ještě nepřevedli náklady od Bubenče na Lysou. Prostě dostatek vhodných tras Bubeneč - Lysá a Malwšice - Lysá neesistuje, leda v noci. A stavebně toto vyřešit je podle mne nereálné i kdyby se projektovalo a schvalovalo jako po drátkách a byly na to miliardy v rozpočtech.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Pondělí, 06. března 2017 - 21:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9776
Registrován: 3-2007
Ano, tak to souhlas. A i proto bych zrevidoval Ropidí šotopotřeby jezdit solo ptg po 12 minutách, když (dvojitá) půlhodina se 620 místy k sezení vyhoví též a lidi spíš ocení včasnost, než desetiminutu.
A "souboj" dopravců v nemožnbosti jezdit s náskokem, resp. řev kvůli dvěma minutám "škrábnutí.."

Prostě železniční doprava je systém, a snahy o absolutní priority jsou cestou k alibistickému přístupu, praktické nepoužitelnosti a prakticky k silniční dopravě.
Pondělí, 06. března 2017 - 21:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13334
Registrován: 10-2004
Qěcy: Základní problém nákladky není to, že se na své trase zdrží kvůli několika předjížděním v řádech několika desítek minut. Časový problém nastává v okamžiku, kdy je vlak násobně pomalejší, co vlak a tady je asi jedno, jestli vlak pojede přes republiku několik hodin, nebo několik hodin + hodinu až dvě, kterou stráví křižováním či čekáním na předjetí. Já se obávám, že větší časový problém vlaků je jejich technologická příprava a postávání v různých seřaďovacích stanicích, než to, že je sem tam předjede vlak osobní dopravy. A pak samozřejmě příprava nákladu, cena, variabilita, infrastruktura a další.

Mladějov: 15 minuta na příměstě je jedním z důvodů, proč tak hodně stoupají cestující. Navíc na většině dnešních 15 minut už i ve špičkách jezdí elefanty ve dvojici.
Mladějov
Pondělí, 06. března 2017 - 21:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9779
Registrován: 3-2007
Orky : A je to skutečně tak, nebo jen šotodojem ?
A otázka do pranice : Je přínosnější pro životní prostředí provézt mezi (řekněme půlhodinou)Os kontejnerák o 40 kontejnerech (kamionech), nebo nechat půlku lidí jet v předcházejícím, třetinu v dalším a zbytek nechat v IAD ???

Víš..mně vadí fanatické stranění jedné straně. To je vždycky špatně.
Kompromisy se dělají blbě, uznávám.
Ale holt místo investic do uzlů Praha či Brno se (pořád) preferují ÚP Lichkovy a Domažlice.

Holt když je málo dvojitě..tak poslouží trojitě. Prodložení nástupišť je pořád mnohem jednodušší, levnější a hlavně průchodnější, než VRT.

Já vím, je to "poněkud" přízemní a nikoli akademicky vzletné..
Ovšem reálné řešení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 06. března 2017 - 21:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5669
Registrován: 8-2006
Jednak těch 15 minut by zrovna na S2/S22/S9 bylo asi jen ráno a odpoledne/večer. ( Něco jako dneska, nečekám 15 minut po celý den.) A druhak tady někteří píší, že nákladka stejně jezdí z Lysé na Mělník a nikoli na Vysočany.
Pondělí, 06. března 2017 - 21:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 12-2007
Pokud se týká trojkolejky mezi Vysočany a Lysou, tak by byla zapotřebí, pokud by byla vybudována spojka mezi Milovicemi a Čachovicemi a většina osobních vlaků do Mladé Boleslavi a rychlíky z Prahy přes Mladou Boleslav a dále buď do Tanvaldu nebo snad i do Liberce (po vybudování spojky mezi Příšovicemi a Doubím u Turnova). Pak by prostřední kolej mohla sloužit pro nákladní vlaky a rychlíky. Samozřejmě těch rychlíků nebo nákladních vlaků nesmí být moc. V případě výstavby milovické spojky a vedení rychlíků přes Milovice, by v součtu s rychlíky na Hradec Králové by jedním směrem nebylo více než 4 rychlíky jedním směrem na hodinu, ale spíše méně. Konečně by také mohla být čtyřkolejka mezi stanicemi Mstětice a Čelákovice, která by sloužila k míjení protijedoucích rychlíků, a popř. nákladních vlaků. Osobní vlaky, které by jezdily mezi Vysočany a Lysou ve čtvrthodinových intervalech by tak nijak nerušily rychlíkovou dopravu, samozřejmě s výjimkou případných kolejových výluk. Jenže dle schémat SŽDC pro tisk jsem viděl, že se počítá s modernizací železniční tratě ve směru na Mladou Boleslav přes Všetaty.
Pondělí, 06. března 2017 - 22:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4653
Registrován: 9-2005
Orky: nákladka má několik segmentů. A vývoj dopravy (nejen železniční) je takový, že technologické prostoje (například ranžírování a posun vůbec, jsou nežádoucí, je třeba je minimalizovat, i čas jsou prachy). Takže tak nějak je tendem přesun od směsných ranžírovaných vlaků ke kontejnerizaci, která má řadu výhod, například zajištění přepravy od domu do domu a často i rychlejší překládku kontejneru mezi vlaky, než čekání vagónu se zásilkou na přeřazení v ranžíru.
Samože pak platí, že u směsných vlaků nehraje ztráta času předjížděním a křižováním až takovou roli, jenže je mnoho jiných vlaků a na labské pravobřežce tuplem, které neranžírují a pro tyto vlaky už předjíždění a křižování je velkou ztrátou.
Mladějov: No investuje se do toho, do čeho se dají získat nejjednodušeji peníze z EU a hlavně pak do toho, co je nejrychleji připraveno (rychlá příprava modernizace uzlů nehrozí, dyť to vidíme, ne?).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
M250.0
Pondělí, 06. března 2017 - 22:12:29  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Mladějov: A otázka do pranice : Je přínosnější pro životní prostředí provézt mezi (řekněme půlhodinou)Os kontejnerák o 40 kontejnerech (kamionech), nebo nechat půlku lidí jet v předcházejícím, třetinu v dalším a zbytek nechat v IAD ???

Myslíte orubat osobku na půlku, aby jeden hypotetický Nexák za odpoledne nemusel čekat 20 minut ve Mstěticích?
Půlhodina ve špičce není v příměstu nic moc, i když bude sebepravidelnější (navíc netuším kde berete tu přímou úměru mezi intervalem a včasností). Zvýšením průměrné čekací doby ze 7,5 na 15 minut u mnoha lidí překročíte hranici, kdy vlak přestane být v relaci dveře - dveře výhodnější oproti autu (a nehraje v tom roli jenom JD, ale i psychologie "přece nebudu čekat půl hodiny na nádraží").
K původní otázce: Osekáním osobky na půlku se těch 40 kamionů na koleje nepřesune. O tom, co je přínosnější pro Prahu a Středočeský kraj, kteří ty osobáky platí, snad netřeba polemizovat.
Mladějov
Pondělí, 06. března 2017 - 22:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9781
Registrován: 3-2007
Ne, nemyslím orubat osobku na půlku. Míním zachovat její sedadlovou kapacitu a JEŠTĚ provézt nákladní dopravu.

Ono to z toho, co jsem napsalk, vyplynulo zcela zjevně-děláte ze sebe wola schválně ?
M250.0
Pondělí, 06. března 2017 - 22:25:29  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Pro cestující (tím myslím pro jeho volbu dopravního prostředku) je podstatný v první řadě interval, ne sedadlová kapacita. Proto orubáním na půlku myslím samozřejmě orubání počtu spojů.

A místo napadání byste spíš mohl napsat, zda nákladní vlak, který je na příměstské trati jednou předjet, považujete za neprovezený, abychom si ujasnili pojmy.
Pondělí, 06. března 2017 - 22:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13335
Registrován: 10-2004
Mladějov: Mě spíš fascinuje to přesvědčení, že se nákladka kolem Prahy při té čvrthodině nevejde a že je to důvod k tomu, že je nákladka v ČR na tom tak mizerně. Jenže tak to není. Otevři si grafikon a podívej se, jaká je poptávka na provezení vlaků na tratích s 15 minutama. Zjistíš, že místa je na většině tratí dostatek, ty úseky s 15 minutou jsou navíc vetšinou dost krátké. Daleko větší problém je dneska na trati Kolín - Česká Třebová, kde ty vlaky hnijou každou druhou stanici, někde i přes půl hodiny, než se přežene hromada dálkovky. Větší průšvih než okolí Prahy je třeba trať Liberec - Frýdlant v Čechách, kde díky půlhodině osobky ve špičkách a malému množsví stanic náklady procpeš akorát v sedle, večer a v noci. Takový problém v Praze a okolí není. Hlavním problémem nepoužívání nákladky není pražský uzel, ale něco úplně jiného.

Qěcy: To, co jsem naspal, platí i pro ucelenky. Jestli ten vlak pojede přes půl Evropy o dvě hodiny déle, tak je to jedno. Tady je rozdíl v tom, jesli kamion pojede 1 den místo 4 dnů u vlaku, pojede levněji, zboží mi přiveze na dvůr, nebudu se muset starat o vlečku, zboží budu muset naložet dle šílených předpisů a ještě se budu bát, že mi ho někde při posunu zničí. A vo tom to je.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Úterý, 07. března 2017 - 00:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4654
Registrován: 9-2005
Orky: Vážně si myslíte, že na vyhledání vhodných volných slotů stačí prozkoumat grafikon? Nebo třeba i více souvisejících grafikonů?
Odpovím si sám: nestačí. Ani náhodou. Vhodné mezery zjistíte jedině výpočtem a vůbec to není jednoduché (výpočet propustnosti trati) a pak ty výpočty v jednotlivých prvcích (jednotlivá zhlaví, staniční a traťové koleje) dané trasy nestačí jen porovnat, abyste zjistil propustnost celé trati, ale navíc je třeba dohledat, zda vkládané trasy v jednotlivých prvcích utvoří nepřetržitou trasu, nebo ne.
Nebo nasimulovat programem.
Anebo si to jít na deset dvacet šichet odsloužit jako výpravčí, či dispečer na příslušnou trasu, ať vidíte, jak moc si trasy vlaků navzájem překážejí.
Kromě toho poptávku po trasách z GVD nezjistíte, tam zjistíte jen to, co z poptávky se podařilo do GVD nacpat. Poptávka může, ale i nemusí být podstatně vyšší, než to, co je v GVD.

Schválně si tipněte, kolik tras Nexáků se vejde do odpolední špičkové hodiny mezi Bubeneč a Lysou.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 07. března 2017 - 00:30:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4655
Registrován: 9-2005
Orky: ještě jedna věc: jestliže vezmeme, že prostoj 20 minut na úseku Lysá - Libeň (30 km) je OK a standardem (přičemž vlak zpravidla postojí část času v Lysé a v Počernicích), tak to máme na trase třeba Vídeň - Berlín (příměsto: Vídeňské, Brněnské, Pražské, možná Labskoústecké, ucpaný Děčín - Schandau a příměsto Drážďanské a Berlínské (tam je ale objíždných tratí asi dostatek) takže minimálně šest 60kilometrových úseků s příměstem. Takže mi to od oka vychází na 6*40 min.= 4 hodiny. To mi nepřijde jako moc dobrý výsledek. Ano, zanedbal jsem, že dopravní špička nebude po celou dobu jízdy. Ale například někdo od MTR by mohl přispět nějakými statistikami prostojů jejich mezistátních Nexáků.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 07. března 2017 - 08:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1754
Registrován: 12-2007
Chápu to ale správně tak, že Vysočany-Lysá se zabetonuje dvojkolejka na věčné časy a nikdy jinak? O trati 221 se také vyprávělo, jak dvojkolejka bude stačit, neb autoblok a moderní ZZ a dneska skutek utek. Ve špičce by vlaky měly jezdit ještě častěji, ale kapacita vyčerpána. Rychlíky nemohou jet plnou TR, teda mohou, ale čekaly by u dalšího klacku. Jordán v 16.56 z Prahy se kodrcá od klacku ke klacku za 9137 a za Jordánem se kodrcá Ex Budvar od klacku ke klacku až do Říčan. Obyvatel v konurbaci s Prahou nadále přibývá, na silnice se nevejdou všechna jejich auta a cestujících dál přibývá, ale do některých ranních vlaků se již prostě nevejdou. A do toho nedej bože odeslat kontejnery z Uhříněvsi nebo propasovat uhlí do Tábora nebo auta na jih...
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Úterý, 07. března 2017 - 08:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1755
Registrován: 12-2007
To je to myšlení na 150 let dopředu [cunik]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Tom225
Úterý, 07. března 2017 - 14:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 1-2012
Díky všem za reakce a rozšíření diskuze odvíjející se od mého dotazu na předchozí straně.

Qěcy 4648: To ano, ale bude asi záležet na tom jak moc bude zájem na přidávání vlaků. Pokud by měly jezdit po 231 i další dálkové vlaky, asi by to nestačilo. Není od věci moci se vyhnout v nějaké stanici, ale určitě je lepší když může dálková doprava jet zcela bez omezení souběžně s osobními vlaky, alespoň v jednom směru. To se mě právě líbí na trati 011, i když vím že to je úplně jinde a že hlavní doprava na východ se plánuje stále po tomto koridoru, proto byl postaven. Ale kdo ví, třeba nebude v budoucnu v souladu se změnami urbanizace od věci zavést nějaké spoje právě přes Polabí, ať už pak dále sever a nebo na Kolín s napojením na koridor či třeba po modernizaci 020 i na Hradec. Jsou to asi vše sny o daleké budoucnosti či přímo utopie. Pokud uvádím něco nereálně či špatně, opravte mě.

PS: Laické vyjádření někdy někomu hodně pomůže, i dopravák si ho může tedy pro potřeby vysvětlení snad dovolit. :-)
Jste-li na Facebooku, zaskočit můžete na http://www.facebook.com/pocasi.aktuality či na http://www.meteoaktuality.cz. A dovíte se, kdy bude vhodné počasí nejen na focení železnice či na cestování. Vyhledáte stránku například i na Google+ nebo Twitteru.
StarMaster
Úterý, 07. března 2017 - 16:30:51  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Tak se přiznejte... který šotopráskač čekal na to, až bude nové vedení Středočeského kraje, aby mu hned napsal, že jezdí neefektivní vláčky po tratí 063 z Bousova do Bakova? [biggrin]

Není to trošku trapné? Čekat jak znuděná tetka, až budou na kraji noví lidé, kteří se nevyznají co kde je a můžou ocenit "tipy na šetření" a šupity šup jim napsat udání, kde koza sousedovi pořád ne a ne chcípnout? [nene]

Komupak z vás to tak leželo v žaludku? [ko]
Úterý, 07. března 2017 - 17:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 3-2015
Také díky za rozvedení. Předpokládám, že jedna rychlá trasa navíc na Ex do Hradce se najde i na té dvojkolejce...
Úterý, 07. března 2017 - 18:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13338
Registrován: 10-2004
Nicky726: Zrovna na dvoukolejce Vysočany - Lysá by se měla dát vyjezdit čtvrthodina příměsta a půlhodiny rychlíků bez předjíždění. Stačí k tomu mít vhodné zabezpečovací zařízení. Trošku divočejší může být akorát ráno, kdy i z trati 070 jezdí vlaky skoro každých 10 minut.
Úterý, 07. března 2017 - 19:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11505
Registrován: 8-2004
Orky:
Praha - Lysá bude umět 4 trasy Os a 4 trasy Sp/R/Ex za hodinu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 07. března 2017 - 19:56:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13341
Registrován: 10-2004
Hroch: Aby neuměla, když je rozdíl v jízdní době díky malému množsví zastávek malý. Ovšem při takové situaci. V takovém případě už to znamená předjítí osobáku Praha - Nymburk rychlým vlakem v Lysé. Každopádně dvoukolejka v tomto případě stačí.
Úterý, 07. března 2017 - 19:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 12-2007
Praha - Lysá bude umět 4 trasy Os a 4 trasy Sp/R/Ex za hodinu.
A k tomu koľko Pn, Mn, Lv, MUV 69, ... ???
Tom225
Úterý, 07. března 2017 - 20:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 1-2012
Hroch:
"Orky:
Praha - Lysá bude umět 4 trasy Os a 4 trasy Sp/R/Ex za hodinu."
To je dobrý obchod a myslím že to bude stačit. Otázkou bude jak se budou vyvíjet ty další stavby (hl. z Milovic na sever) a podle toho zavádění nových tras/spojů. A také bude důležitá modernizace úseku Lysá - Nymburk, která se asi (?) blíží.
Jste-li na Facebooku, zaskočit můžete na http://www.facebook.com/pocasi.aktuality či na http://www.meteoaktuality.cz. A dovíte se, kdy bude vhodné počasí nejen na focení železnice či na cestování. Vyhledáte stránku například i na Google+ nebo Twitteru.
Úterý, 07. března 2017 - 20:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4656
Registrován: 9-2005
Tratovak: kolikže vlaků nákladní dopravy se poptává dnrska mezi Vysočanami a Lysou? 2 párky Pn, 1 párek Mn, až tři párky služebních pp a průměrně jedrn párek něčeho jiného.
A dokud nebude kapacita Malešice - Vysočany a Bubeneč - Vysočany, tak nebude žádná poptávka po přetrasování jiných nákladních vlaků.
Jinou věcí je ponechat dostatečnou rezervu pro odklony při průšvizích na trati 011. Při rovnoběžném GVd už dnes lze jezdit až v pětiminutovém intervalu obousměrně. Ale opět limitující jsou úrovňová křížení směrů v Lysé, Vysočanech, Skálách, a Pražském uzlu.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 07. března 2017 - 20:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11506
Registrován: 8-2004
Orky:
Pokud vím, o 15-minutě Os z Lysé do Nymburka se neuvažuje. Pevně v to doufám.[proud][wink][crazy]

Tratovak:
To záleží na parametrech. Nějaký NEx s Vectronem bude na tom z hlediska konstrukce trasy jinak než MUV. Bude to ale vždy s předjížděním.
Krom toho zatím čtvrtá rychlá trasa není ve výhledech obsazena (a lze tedy též využít) - samozřejmě pominu-li evergreen některých "nedouků" o "rychlé" trati do MB přes Milovice.

Edit:
Qěcy:
Souhlas.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 07. března 2017 - 20:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 12-2007
Ja sa pýtam iba koli tomu, či všetko ostatné okrem tých 4+4 bude musieť čakať na sedlo, alebo sa nejak prevlečie. Tá MUVka hoc aj s trojitým predbehnutím.
Aby to nedopadlo ako vyššie spomenutý úsek Liberc - Frýdlant...
Úterý, 07. března 2017 - 21:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11507
Registrován: 8-2004
Tratovak:
"Aby to nedopadlo ako vyššie spomenutý úsek Liberc - Frýdlant..."
Jenže Liberec - Frýdlant je řešitelný leda dostavbou výhyben. To by se mi osobně třeba i mohlo líbit, ale přiznejme si, že ta poptávka po trasách není zrovna moc velká a po "sukcesu" drátizace Lichkova se nedivím těm, kteří podobným stavbám úplně neholdují.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Emil Švec
Úterý, 07. března 2017 - 21:27:46  
Neregistrovaný host
84.246.166.19
Jen se zeptám (nejsem železničář, tak snad mě nenapadne). Nemohli by si nákladní dopravci pomoci vhodnějším vozovým parkem? Narážím kromě nadměrného hluku přežitých vozidel i na jejich rychlost. Jestli se po koridoru nešourají zbytečně "60 km/h", když by některé soupravy mohly umět třeba 120. Nemyslím doslova, aby se někdo nedohadoval o kilometry, jen načrtávám myšlenku. Pořád brečí nad kapacitou, ale jestli to zbytečně neucpávají sami sobě
M250.0
Úterý, 07. března 2017 - 21:42:19  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Pokud vím, o 15-minutě Os z Lysé do Nymburka se neuvažuje. Pevně v to doufám.
No ale když tam bude 30 minut, tak bude použitelných pro rychlou vrstvu taky jen 30 minut. Rychlá trasa mezi Prahou a Lysou, která dojede v Lysé osobák, už pak moc rychlá není.
V modelovém GVD je pouze R a Sp, ten expres už se tam zkrátka nevejde.
Středa, 08. března 2017 - 05:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 12-2007
Jestli se po koridoru nešourají zbytečně "60 km/h",
Jeden príklad, kedy to "šourání" nezávisí ani tak na dopravcovi. I keď pravda ojedinelý.
Taký "Mazlík" http://www.tratovestroje.net/cs/stroj/gs-150-14-tr/ má konštrukčnú rýchlosť 100 km/h, pri zaradení do vlaku 120. Áno, správne tipujete. Po SŽDC max. 50 km/h a to mu ešte URMIZA na cestu pribalí zopár bonusov...

poptávka po trasách není zrovna moc velká
A preto sa, čo sa koľají týka, likviduje čo sa dá? Rečnická otázka. Ako i ta, či sa Lysá - Praha spraví kapacitne iba na osobku a všetci ostatní vylýžte si [zadnice] (lebo teraz vás je málo)...
Středa, 08. března 2017 - 09:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4657
Registrován: 9-2005
M250: no pozor, osobáky mají mít tvrdý 15minutový interval ve špičce, ale vyšší vrstvy (sp, r, ex) v součtu 4 * 60, spíš jen 3 * 60, což může znamenat klidně to, že pojede sp, r, ex na blok za sebou.

E. Š. Jo, nákladka i osobka nechť jezdí co nejrovnoběžněji, tím každý vlak bude odčerpávat minimum kapacity.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. března 2017 - 09:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 12-2007
Qěcy: Takže budeme mít trať na 140, ale v praxi se bude jezdit 90
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
M250.0
Středa, 08. března 2017 - 11:46:26  
Neregistrovaný host
195.113.180.178
Qěci: Pří následných mezidobích kolem 5 minut [nene], leda úplně rovnoběžně.
Středa, 08. března 2017 - 11:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4658
Registrován: 9-2005
Na labské pravobřežce by při velkém vytížení bylo vhodné mít ji třeba na 140 a jezdit po ní 100. Protože na této nákladní magistrále by měla být zcela jefnoznačně preferována nákladní doprava. 140 by jezdily jen vlaky krátící zpoždění.
Trať Vysočany - Lysá nebude nikdy sloužit nákladní dopravě vyjma místní, pokud se nevyřeší velice úzká hrdla v Praze (čemuž nevěřím, protože by to znamenalo spoustu mostů či tunelů a to neprojde,i kdyby na to prachy byly). A také úzké hrdlo v Lysé - vystavět 2 mimoúrovňová napojení. Z toho důvodu nemá smysl přidávat kapacitu pro pravidelnou nákladku na této trati. Ale má smysl zachovat, či posílit kapacitu pro odklony, vč. nákladky, ale to stačí řešit dostatkem tras při rovnoběžném gvd = uměle snížené rychlosti rychlíků, jako je to v podstatě dneska v praxi, když se dispečeři nebojí jezdit osobákama včas před odklonama.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. března 2017 - 12:07:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4659
Registrován: 9-2005
Účelově zavádím pojem pravidelná rychlost, čili rychlost kterou vlak nemá překračovat při jízdě bez zpoždění.

M250: nevím, kam míříte. Praha - Lysá bude i nadále osobková plus odklonová trať, podle toho se má stanovit rychlost traťová i typ gvd a rychlosti vlaků "pravidelné". Zbytek trati 231 je převážně nákladní magistrálou a bude tomu tak i nadále, odvažuji se tvrdit, že poptávkz po nákladních trasách v tomto úseku bude stoupat. Tomu je třeba stanovit traťové rychlsti, pravidelné rychlost vlaků i typ gvd. Zde tedy spíše rovnoběžný. Z toho automaticky vyplyne i to, žeosobní dopravci dálkových rychlíků a exů nebudou po této trati toužit, když jř bude sestaven na pravidelnou rychlost cca 90 - 120 km.h-1.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
M250.0
Středa, 08. března 2017 - 12:16:06  
Neregistrovaný host
195.113.180.178
Mířím tam, že na 231 nebudou 4 rychlé trasy za hodinu, jak psal Hroch, ba ani 3 (Sp, R, Ex), ale jen 2, takže něco bude muset jít z kola ven (a studie počítá s tím, že to budou Sp). Nic víc.
z lysé
Středa, 08. března 2017 - 12:46:04  
Neregistrovaný host
62.240.162.6
jako je to v podstatě dneska v praxi, když se dispečeři nebojí jezdit osobákama včas před odklonama

to je ideální stav, zažil jsem i opak, kdy loni při vyloučené koleji v Čelákovicích napadlo někoho poslat vše odklonem z Kolínské ....

výsledek byl naprosto k sežrání, Lysá byla bez rychlíků, "jezdily" jenom osobáky, respektive stály a čekaly, až se procpou odklony a ty se ne a ne vejít, takže reálně z Lysé 2,5 hodiny nic neodjelo, tolik nasr... lidí jsem už dlouho neviděl

tohle nebyl zrovna nejlepší příklad, jak to udělat
Středa, 08. března 2017 - 17:45:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13345
Registrován: 10-2004
Poptávka po trasách na nákladní magistrále už moc nemá kam stoupat, neboť ji v tom brání špunt s názvem první tranzitní koridor. A druhá kolej Velký Osek - Hradec Králové - Choceň a nová trať Choceň - Ustí nad Orlicí jsou stále v nedohlednu. A to se Jančura netají tím, že by chtěl jezdit Praha - Brno po hodině... Tenhle vlakodrom je problém a ne čtvrthodina osobáků u Prahy.
Středa, 08. března 2017 - 18:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 5-2013
Na labské pravobřežce by při velkém vytížení bylo vhodné mít ji třeba na 140 a jezdit po ní 100
Nex může jet stovkou pořád, zatímco R staví navíc v Poděbradech, Nymburce, Lysé a i při Vmax=140 bude v tomhle úseku mít průměrnou rychlost 80 km/h.

na 231 nebudou 4 rychlé trasy za hodinu
Hroch psal o čtyřech rychlých trasách v úseku Lysá - Praha a ty při intervalu osobních vlaků 15 minut jsou možné. Zatím schválené infrastrukturní akce předpokládají využití tři z těch tras osobní dopravou (Ex, R, Sp), přičemž při provozu hradeckých expresů má být Os Nymburk - Praha předjížděn v Lysé.

kedy to "šourání" nezávisí ani tak na dopravcovi
Proč má Mazlík na SŽDC Vmax 50 km/h? [uhoh]

dokud nebude kapacita ... Bubeneč - Vysočany
Nemyslím, že by se s pravidelným využíváním Negrelliho viadutku pro nákladní dopravu dalo kdykoliv v budoucnosti uvažovat. Ve dne kvůli kapacitě, v noci kvůli hluku.
Středa, 08. března 2017 - 19:04:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11508
Registrován: 8-2004
M250.0:
"No ale když tam bude 30 minut, tak bude použitelných pro rychlou vrstvu taky jen 30 minut. Rychlá trasa mezi Prahou a Lysou, která dojede v Lysé osobák, už pak moc rychlá není.
V modelovém GVD je pouze R a Sp, ten expres už se tam zkrátka nevejde."
Máte (Vy a Orky) pravdu v tom, že při třetí (čtvrté) rychlé trase musí 1 (2) osobáky být předjety v Lysé. Jelikož se reálně jedná "jen" o obsluhu zastávek mezi Lysou a Nymburkem, nepovažuji to za problém. Omlouvám se za nepřesnost.
Tratovak:
"Ako i ta, či sa Lysá - Praha spraví kapacitne iba na osobku a všetci ostatní vylýžte si [zadnice] (lebo teraz vás je málo)..."
Myslím, že bylo řečeno, že trasy budou, jen obvykle ne bez předjíždění.[wink] Ohledně poptávky po nich viz též Qěcy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 08. března 2017 - 19:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5671
Registrován: 8-2006
Také nepovažuji předjíždění osobáků v Lysé za problém. Důležité je nepředjíždět v úseku Lysá - Masna/hlavák. ( Což asi stejně nepůjde.)
Středa, 08. března 2017 - 20:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 12-2007
Proč má Mazlík na SŽDC Vmax 50 km/h?
Všetky žeriavy to majú umelo znížené, napriek tomu, že majú konštrukčné rýchlosti vyššie. Prečo? Neviem... [sad]

Hroch, Qěci - rozumien, ďakujem [vypravci]
Středa, 08. března 2017 - 23:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4660
Registrován: 9-2005
Orky: poptávka po trasách znamená, kolik se poptává tras do grafikonu za určitou cenu. A kolik se jich tam skutečně vejde, je skutečný počet tras. Nepleťte si to.

K.A.F.: děkuji za připomínku ohledně průměrných rychlostí. Zkrátka na té pravobřežce, zejména v úseku Lysá - VOsek je nyní a i po případném zdvojkolejnění Poděbrady - Choceň žádoucí mít co nejrovnoběžnější grafikon, lépe řečeno grafikon s maximálním počtem nákladních tras současně s minimem předjížděných nákladních vlaků i ve špičce.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 09. března 2017 - 12:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 12-2007
No jo, jenže modernizujete trať a co čert nechce, začnou těmi vlaky jezdit lidé mnohem více. nedejbože přijdou soukromí dopravci a ve výsledku budeme mít trať na VMax /140/, kterou ale nebude moci využít žádný spoj a často neposlouží ani ke krácení zpoždění. Typickou ukázkou je trať 221, kdy (mezinárodní) expresy z Budějc z Benešova až do Prahy poslušně hopkaj oddíl za motoráčky vrakvivy, Sp Jordán hopká za osobákem a za ním zase hopká expres. Doufal jsem, že když se takhle zabetonovala příměstská trať 221 a každej to vidí, že se chyba nebude opakovat. Bohužel to byl můj omyl. Úsek Odbočka Skály-Vysočany bude v [zadnice] totál [cunik]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Čtvrtek, 09. března 2017 - 18:49:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5672
Registrován: 8-2006
http://www.celakovice.cz/cs/archiv-pro-akce-a-aktuality/autobusov a-linka-405-nebude-zajizdet-od-10-brezna-k-celakovickemu-nadrazi. html
Čtvrtek, 09. března 2017 - 18:53:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11510
Registrován: 8-2004
R_1463Úpa:
Nejsem přesvědčen o tom, že má stát vynakládat prostředky (z daní nás všech) na infratsrukturu pro neřízené závody dopravců (alá Praha - Ostrava).
A stropem pro jakýkoliv nárůst vlaků na jakékoliv trati kolem Prahy se pomalu ale jistě stává vlastní uzel Praha, tj. kapacita tratí kolem Prahy hl.n., zhlaví stanice Praha hl.n. nebo třeba úrovňové kolize v Libni, na Balabence atd.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
StarMaster
Čtvrtek, 09. března 2017 - 18:53:37  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Klasika... soukromník bezohledně zpomaluje dopravu v ZDO pro svůj zisk. Prostě zájmy podnikatelů jsou víc než zájmy cestujících. A EU to ještě maximálně podporuje tlakem na 100% liberalizaci.
Bkp
Čtvrtek, 09. března 2017 - 18:57:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7781
Registrován: 8-2003
Ale ano, vstupem soukromníků do byznysu cestujících na daných tratích ubylo, už jen proto, že soukromníci nepřevážejí cestující, ale vyvážejí čistý vzduch a skladují ho na horší časy, aby vydělali ještě víc...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Čtvrtek, 09. března 2017 - 23:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4661
Registrován: 9-2005
SM: kecy.
Úpa: takže podle vás je správné, aby vlaky jedoucí zcela mimo slot určený jízdním řádem vyhazovaly ze svých slotů ostatní vlaky jedoucí včas? Pozoroval jste někdy následky tohoto?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 10. března 2017 - 06:20:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 11-2005
StarMaster:
"Klasika... soukromník bezohledně zpomaluje dopravu v ZDO pro svůj zisk. "

Že už tady ti soukromníci ale těch zisků na kolejích nadělali. [biggrin]
Pátek, 10. března 2017 - 07:45:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 12-2007
Qěcy: Nevím, z čeho vaše domněnka vyplývá. Na trati 221 jde o vlaky jedoucí dle GVD. GVD s tím počítá. A pak holt včas jedoucí Expres brzdí u každého klacku za včas jedoucí vrakvivou.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 10. března 2017 - 09:33:50  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15051
Registrován: 11-2005
GVD s tím počítá.
včas jedoucí Expres brzdí u každého klacku za včas jedoucí

Si trochu protiřečíš, ne?
Mladějov
Pátek, 10. března 2017 - 09:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9801
Registrován: 3-2007
No možná ani ne..když někteří "expresní" strojvůdci maj problém jet ¨po 221 ap. podle SJŘ a jedou s náskokem..tak pak stojej u každýho klacku.

Možná to Úpa akorát blbě formuloval.
Pátek, 10. března 2017 - 10:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 12-2007
Já jsem chtěl říct něco jiného: Že kvůli hustotě provozu nemohou dálkové vlaky využívat Vmax. A investované miliardy do optimalizace trati nejsou vidět na nějakém zkrácení jízdních dob. A GVD s tím počítá, jak píše Šari.
Prostě rychlejší dálkový vlak dojede pomalejší regionální. To by se na trati, kde je oddělené příměsto od dálkovy nestalo. A je chyba, že trať 231 takovou tratí nebude. Protože i 231 zažije tak brutální rozvoj příměsta jako 221. A rychlíky na Hradec z modernizace 231 neuvidí na jízdní době v praxi téměř žádné pokrácení jízdních dob, i když se TR významně zvýší. Stejně jako na 221, kde se JD rychlíků mezi Vršovicema a Benešovem zkrátila o pouhých 7 minut. A případná vata je k ničemu, když se vždy dojede Os/Sp.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Mladějov
Pátek, 10. března 2017 - 10:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9804
Registrován: 3-2007
No vida, a jsme tam, co říkám já už dávno : Že je třeba postavit další traťové koleje jako výjezdy z Prahy. Jestli formou přístavby, nebo vedení jinou stopou jako zárodky případných budoucích VRT (berounský tunel), je na místních podmínkách. A že je to vyšší priorita, než drátovat Velenice, Lipenky a cpát peníze do tratí, kde jede 100 lidí za den (zdravíme třeba Mšenku). Že by se tím pro ekologii a vůbec smysl žel. dopravy udělalo mnohem víc.

No nečekám, že se dočkám. A efektnější je jistě prodávat v médiích a tady kecy o 54 variantách nutně potřebných VRT "hned".
Pátek, 10. března 2017 - 11:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 515
Registrován: 6-2016
Mladějov: Jen pro pořádek - reko TV na Lipence bylo hlavně kvůli napájení Č.B. - H.D.
Jinak souhlas.
Mladějov
Pátek, 10. března 2017 - 11:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9808
Registrován: 3-2007
Tak to já vím, že to byl oficiální důvod, protože ekologové nepovolili druhou přípojku 110kV do měnírny v Rybníku.
Každopádně se do HD jezdilo elektricky bez střídavé Lipenky čtyři (!) roky, takže to byl spíš zástupný důvod obhájit takovou blbost, která měla mj. za následek odpojení troleje na nejvytíženějších vlečkách a tedy zavedení dieslu na Mn no a dneska mimo sezonu tam jezdí pod dráty 810.

Ale šotoobec tleská.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)