Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 07. 01. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse RegioJet do 07. 01. 2017

dolů
   autor příspěvek
Practicus
Pátek, 06. ledna 2017 - 18:07:27  
Neregistrovaný host
78.45.75.167
Regiojet_Forever - pan Jančura ale nemůže být Chuck Norris
StarMaster
Pátek, 06. ledna 2017 - 18:26:47  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
BoH:
A rozpad jednotného jízdného kvůli liberalizaci vám nevadí, když ji tak podporujete?

Nebo jako Jan Sůra máte pocit, že jednotné jízdné je jízdenka podle kilometrického tarifu, kterou by si na delší vzdálenost koupil jen cizinec z bohatší země než ČR a blázen?

S lidmi jako vy, budeme se slzou v oku vzpomínat na dobu, kdy si šlo koupit včasnou jízdenku a jet s ní ve 2 různých vlacích. Natož na takové věci, jako síťové jízdenky.
Pátek, 06. ledna 2017 - 18:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 7-2007
TH Pak mi není jasný důvod vysírání se zrovna do Regiojetu.

... no, pravda, trošku jste mne k tomu vyprovokoval, ale pokud se mi chce, tak většinou na barvu výsernice nehledím, varlatník (orchidej) tam nehledám, hlavně by tam čisto, světlo a papíru bylo ...

Ale to už sem skutečně nepatří, že to tu tou žumpou trochu zavání jsem si všiml (a okomentoval) již dříve a nechtěl jsem další diskusi zapřádat, trochu jsem si u Vás naběhl ... omlouvám se případným slušným diskutérům (mám občas pocit, že sem také zabloudí) a adminovi, který to trpí a v této diskusi "Howgh"

Maucta
Pátek, 06. ledna 2017 - 18:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 6-2008
když to nevyšlo:

Váš příspěvek svědčí o tom, že pan TH je opravdu někdo a chce/chtěl něco udělat, ne jen kecat jak někteří. Každá snaha se cení. Jeho příspěvky jsou i velice zajímavé. Částečně dané i tím, že pracuje či pracoval jako výpravčí.

Za to o Vás svědčí ten příspěvek, že jste zapšklý závistivec zřejmě s červenou knížkou v kapse. Který se nemůže smířit s tím, že na kolejích jezdí a funguje i někdo jiný než černá díra...

Bobmaster:[ok]

Aleš Liesk. :[ok][biggrin][wink] Pokojně orající sovětský traktor palbu opětoval...[rofl]

StarMaster : Rozpad jednotlivého jízdného. No nevím kdo teď brzdí dohodu...

http://ekonomika.idnes.cz/otazky-a-odpovedi-ctenaru-radim-jancura -regiojet-f6x-/eko-doprava.aspx?c=A161019_133244_eko-doprava_rts
Babilon
Pátek, 06. ledna 2017 - 18:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 12-2007
budeme se slzou v oku vzpomínat na dobu, kdy si šlo koupit včasnou jízdenku a jet s ní ve 2 různých vlacích
Máte to nějaké pomotané. Před liberalizací tady žádné včasné jízdenky nebyly.
Jeho Vysost
Pátek, 06. ledna 2017 - 19:50:45  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Kilometricke jizdne je nezmysel, vôbec nezohľadňuje, že niektoré trate sú nakladovejsie kvôli terénu a menšiemu počtu cestujúcich a nie je to ani sociálne, pretože stačí ísť do akejkoľvek destinácie za čiaru a bude každý cestujúci zodrany z kože. Každá trať by mala mať jasny koeficient, ktorý bude hovoriť o jej ziskovosti a pokiaľ klesne pod určitú hranicu, tak sa vlak nahradí autobusom alebo prestupom, ak je to možné v rozumnom čase.
Jednotné jízdné
Pátek, 06. ledna 2017 - 20:19:21  
Neregistrovaný host
82.202.112.229
Ic540: StarMaster : Rozpad jednotlivého jízdného. No nevím kdo teď brzdí dohodu...

Myslíte třeba ty opakované sezení na toto téma mezi ČD, MD a soukromníky, kde soukromníci měli takové nehorázné požadavky na tržby z jízdného, že by to bylo pro ČD ve své podstatě nevýhodné a likvidační (Já vím, Sůra o tom nenapsal protože se to nehodí do krámu) ? To být v pozici ČD tak se taky nedohodnu....
Pátek, 06. ledna 2017 - 20:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 935
Registrován: 5-2014
StarMaster: Jsem zastánce jednotného (integrovaného) tarifu. Kde chce, koupí si jízdenku na tento tarif (kilometrické jízdené) a kdo chce levnější variantu, koupí si jízdenku daného dopravce. Všichni budou spokojeni.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
kpt.Hejl
Pátek, 06. ledna 2017 - 21:28:19  
Neregistrovaný host
79.127.245.180
BoH:i vám vzhledem k tomu,jak dlouho se už tu vyskytujete,musí být jasné,že StarMaster patří nezpochybnitelně k typu lidí,kteří si za jednotným tarifem představují hlavně jediný tarif,nezprzněný nějakými levnějšími jízdenkami soukromých dopravců,umožňujícími se z té jednotnosti cestujícím nějak vysmeknout,a tak furt dál kupředu,zpátky ni krok.
StarMaster
Pátek, 06. ledna 2017 - 23:23:40  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
"že na kolejích jezdí a funguje i někdo jiný než černá díra..."

To jste se tedy vyjádřil jako "někdo". Kromě urážení ČD umíte i něco jiného?

"Váš příspěvek svědčí o tom, že pan TH je opravdu někdo a chce/chtěl něco udělat, ne jen kecat jak někteří."

Pan TH se vyjadřuje stylem: "Vy byste totiž vzhledem ke svému postižení neměl používat veřejnou dopravu vůbec (a rozhodně tam nikomu nebudete chybět)". Člověk vyjadřující se takto je pro vás někdo? Začne to tím, kdo podle něj nebude nikomu chybět ve veřejné dopravě, pak kdo nikomu nebude chybět na ulici a postupně se dopracujeme od pana Goldstajna přes židy, černochy, muslimy zpátky ke koncentračním táborům?

Lidé naznačující, kdo podle nich nemá co dělat kdekoli ve veřejném prostoru, pokud nemluví o někom, kdo je prokazatelně psychicky narušený a nebezpečný, jsou samo společensky nebezpeční. Protože tímhle syndrom Velkého Vůdce (jméno jistě znáte) začíná.

Děkuji za ujasnění, jaké lidi obdivujete.
StarMaster
Pátek, 06. ledna 2017 - 23:36:04  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
"Rozpad jednotlivého jízdného. No nevím kdo teď brzdí dohodu."

Dohodu brzdí pokus soukromníků napakovat se na ČD. Kdyby to management ČD připustil, jednalo by se o tulenování státní firmy. ČD nemohou vytvářet ztrátu tím, že pošlou soukromníkům libovolnou částku, kterou si soukromníci řeknou za uznávání jízdenek ČD. Žádný manažer akciové firmy nemůže beztrestně podepsat bianko šek.

Chápu ale, že lidem, kteří nazývají ČD černou dírou a chtějí za každou cenu jejich krach, je jedno jakými prostředky k tomu dospějí. Vaší nevýhodou je, že management ČD nechce do vězení a tresného činu špatného hospodaření s majektem akcionářů (v tom případě státu a to snáž by se policejní orgány dostaly k důkazům) se bojí dopustit. Ne každý chce sedět v base pro vaší radost z likvidace ČD.

"Máte to nějaké pomotané. Před liberalizací tady žádné včasné jízdenky nebyly."

A co je pro vás "před liberalizací"? Pokud je to pro vás doba, kdy tu jezdilo pár malých soukromníků do Bečova nad Teplou a Svobody na Úpou, tak máte pravdu, tehdy tu nic nebylo, ale tehdy byl i výrazně levnější kilometrický tarif a tak jízda vlaku oklikou tolik nevadila.

Já tím ale, asi jako většina, myslím dobu, kdy začali jezdit soukromí dopravci na významných linkách. A co si pamatuji, tak elišky (nehodláte doufám slovíčkařit o tom jak se to dnes jmenuje) tady byly o dost dříve, než vyjel Jančura do Ostravy. O žádném jiném dopravci, který by jezdil na železnici před Jančurou na celostátně významné lince nevím. Z toho, že na pár lokálkách skončí síťovost tarifu vědu nedělám, myslím, že většině normálních lidí je jasné, že se bavíme o rychlících, expresech a nebo alespoň síťově významných regionálních spojnicích, jako je třeba Pardubice-Havlíčkův Brod-Jihlava nebo Tábor-Písek.

"Jsem zastánce jednotného (integrovaného) tarifu. Kde chce, koupí si jízdenku na tento tarif (kilometrické jízdené) a kdo chce levnější variantu, koupí si jízdenku daného dopravce. Všichni budou spokojeni."

Když budu chtít jet za rok z Prahy do Horní Plané (a nebo Krumlova), tak si nově koupím včasnou do Budějovic a dál jízdenku podle kilometrického tarifu GW a budu spokojen, že to v součtu stojí více, než dnešní včasná jízdenka z Prahy do Krumlova či Horní Plané?

Vám možná zdražení nevadí, ale já znám dost lidí, pro které je ušetřit 20kč důležité. A takových relací bude bez jednotného jízdného přibývat po desítkách.

Já chci flexibilní jízdenku a zároveň zachovat cenovou hladinu jako dnes. Přijde vám to moc?
Nesni
Pátek, 06. ledna 2017 - 23:55:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 6-2014
Vám možná zdražení nevadí, ale já znám dost lidí, pro které je ušetřit 20kč důležité.
Já znám kraj a stát, pro které je důležité ušetřit 450 milionů Kč...
Eliska
Sobota, 07. ledna 2017 - 00:47:57  
Neregistrovaný host
77.48.31.25
A co si pamatuji, tak elišky (nehodláte doufám slovíčkařit o tom jak se to dnes jmenuje) tady byly o dost dříve, než vyjel Jančura do Ostravy. O žádném jiném dopravci, který by jezdil na železnici před Jančurou na celostátně významné lince nevím.

Eliska byla z uleku z RTexpresu.
Spadl jste z Marsu asi prave, kdyz to nevite
StarMaster
Sobota, 07. ledna 2017 - 03:18:11  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Žádný RTexpres nikdy nejezdil. Nějaké výmluvy na internetu proč nevyjel a fňukání na webu ŽelPage (kde podle dlouhodobého stylu psaní asi nemají ČD rádi) si matně vybavuji, to ano, ale souvislost s eLiškou nevidím. Ano, vybavuji si, že ŽP se jakousi souvislost tehdy snažila podsouvat, ale pokud tenhle web máte za objektivní zdroj, tak prosím ani neodepisujte. Na citace ze ŽP zvědav nejsem. Najděte seriózní zdroje.

A pokud si pamatuji správně, první vlna elišek byla i do Brna, Plzně a dalších krajských měst. Tam všude byl plánován ten nikdy nevyjetý RTexpres? A už před eLiškou tu byly do Brna pokusy o jakousi akční slevu.

eLiška byla jen první větší vlašťovka v pokusu reagovat na autobusovou dopravu. To je vše. Při pohledu kam všude dnes máte včasné jízdenky, např. do Horní Plané, je tu jasné, že jde v první řadě o snahu konkurovat autobusové dopravě.
Sobota, 07. ledna 2017 - 08:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 6-2008
StarMaster : Služeb ČD využívám a jejich krach si nepřeji. Nepodsouvejte někomu něco co nenapsal. A už vůbec nepřeji nikomu basu. Vy jste asi nějaký najatý obhájce, podle stylu psaní a vymýšlení....
Sobota, 07. ledna 2017 - 09:28:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4010
Registrován: 8-2012
Začne to tím, kdo podle něj nebude nikomu chybět ve veřejné dopravě, pak kdo nikomu nebude chybět na ulici a postupně se dopracujeme od pana Goldstajna přes židy, černochy, muslimy zpátky ke koncentračním táborům
Argumentační klam argumentací ad absurdum. Žádná použitelná myšlenka, nad kterou by bylo možné diskutovat.

Jo, a to "chtějí krach ČD" je taky dobrý - je vidět, že modrogumům už pěkně lepí, protože časy smrádku a teploučka pomalu, ale neodvratitelně končí.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
StarM. má pravdu!!!
Sobota, 07. ledna 2017 - 09:54:44  
Neregistrovaný host
128.0.179.101
Pan StarMaster má naprostou pravdu! Jízdenky eLiška byly jistě dlouho připravovaným a dobře promyšleným tahem ČD! Na to, že byly tyto jízdenky prodávány za jednotnou cenu 140 Kč mezi všemi krajskými městy v předem stanoveném množství, nemohlo mít žádný vliv to, že nějaký želPage vystupující pod krycím jménem Petr Šimral, nechal vytisknout nějaké vlaky RTExpres v jízdním řádu! Zvlášť nadšení za ceny za 140 Kč byli např. cestující mezi Pardubicemi a Hradcem, Olomoucí a Zlínem apod. Obrovský zájem byl o jízdenky eLiška v pátek, v neděli a v pondělí, kdy byly zcela k nesehnaní. Ostatně ani eLišky mezi Ostravou a Prahou se běžně nevyskytovaly, proto se kupovaly eLišky mezi Českými Budějovicemi a Ostravou, Plzní a Ostravou, Karlovými Vary a Ostravou, Ústím a Ostravou, ale i těch časem ubývalo.
Jsem rád, že jsem mohl zavzpomínat na zážitky se sháněním eLišek. Rozhodně před RJ bylo cestování zábavnější
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 09:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 556
Registrován: 10-2004
Nesni:
"Já znám kraj a stát, pro které je důležité ušetřit 450 milionů Kč..."
Takže pokud chce kraj/stát ušetřit, tak si dosadí "levnějšího dopravce", ale s dražším tarifem? (GW v JČ) Takže kraj ušetří, ale zákazník zaplatí víc? Děkuji, nechci...
Nesni
Sobota, 07. ledna 2017 - 10:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 6-2014
Polaanek:
"s dražším tarifem? (GW v JČ) Takže kraj ušetří, ale zákazník zaplatí víc?"
Ale vůbec ne, podle předběžných prohlášení zákazník zaplatí naopak méně:
Robert Krigar, generální ředitel Skupiny Jihotrans, do které společnost GW Train Regio patří, řekl, že podle tarifu společnosti by mělo být základní jízdné na většině úseků oproti současnosti levnější.
odkaz: Levnější, rychlejší, pohodlnější. Šumavskou lokálku čekají velké změny
Sobota, 07. ledna 2017 - 10:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 936
Registrován: 5-2014
StarMaster: Já Vás chápu. Já ale zase chci, aby dalších 30 let nejezdilo ze Šumperka do Brna "Béčko". Také nejsem příznivec divoké liberalizace. Podle mě by měl existovat integrovaný tarif + ČD by měly fungovat jako jakákoliv akciovka (tedy se stejnými podmínkami jako soukromníci, aby nebyly znevýhodněny). Na druhou stranu liberalizace povede ke zkvalitnění komfortu (pokud to tedy stát nepodělá).

A jen tak mimochodem, integrovaný tarif nemusí být dražší, což ukazují integrované tarify krajů. Například cesta na IDSOK Šumperk - Postřelmov = 16 Kč, jízdenka ČD = 19 Kč. Záleží jen na MD, jak tento systém vytvoří (jestli to bude npoužitelný paskvil nebo skutečně kvalitní tarif, že lidé nebudou nuceni kupovat na každého dopravce samostatný lístek).
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 10:23:52  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Čo majú ľudia stále proti samostatným lístkom? U autobusov to tak funguje dlhodobo a nikto to nerieši a u vlakov to je obrovský problém. Skôr to vidím na dohodu ohľadne čakacích časov a následnej možnej prerezervacii v prípade voľnej kapacity, ako sa píše vyššie, ak spoločná jizdenky, tak chcú CD zodrať súkromníkov a ti zase nie sú charita.
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 10:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 558
Registrován: 10-2004
Nesni:
"Polaanek:
Ale vůbec ne, podle předběžných prohlášení zákazník zaplatí naopak méně."
PR kecy. Někde byla tabulka tarifu. Sice byl nižší než běžné jízdné, ale dražší než IN 25. A pravidelní dojížděči mají většinou nějaký typ inkarty, takže pokud GW nic takového nenabídne (za rozumnou cenu, ne jak na Plzeň-Most), tak prostě zdraží.
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 10:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 559
Registrován: 10-2004
Jeho Vysost:
"Čo majú ľudia stále proti samostatným lístkom? U autobusov to tak funguje dlhodobo a nikto to nerieši a u vlakov to je obrovský problém. Skôr to vidím na dohodu ohľadne čakacích časov a následnej možnej prerezervacii v prípade voľnej kapacity, ako sa píše vyššie, ak spoločná jizdenky, tak chcú CD zodrať súkromníkov a ti zase nie sú charita."

Ono stačí se podívat do současného tarifu. Cena např. za 60 km je levnější, než 40 km + 20 km. (Pokud budou 2 jízdenky) Argument autobusy je zvrácený, snahou IDS je umožnění jedné jízdenky na celou cestu přes více BUS společností (např. IDS JMK) ČD toto má pro své vlaky všechny. Pokud to rozkouskujem a nevznikne vhodný "centrální" tarif, tak vlak degradujem na úroveň neintegrovaných autobusů co se týče dokladů.
Sobota, 07. ledna 2017 - 10:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 937
Registrován: 5-2014
Jeho Vysost: Protože je to systém na ho..., tak proto. Když je to dodrbané někde, nemusí to být dodrbané i jinde.

Navíc dálkové autobusy jsou převážně na komerční riziko, takže tam integoravaný tarif ani nejde.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Sobota, 07. ledna 2017 - 11:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10743
Registrován: 5-2004
Staci se podivat jak neintegrovana doprava busama "prosperuje". Pouziva se to akorat kdyz to jede primo. A nejaky zvasty o prerezervacich u cest typu horovice - stara paka (a milionu dalsich dilem nebo cele v regiu, o dennim dojizdeni nemluve) jsou mimo misu. Sveto neni jen praha - brno/ostrava.
Sobota, 07. ledna 2017 - 11:27:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5965
Registrován: 5-2002

A co je pro vás "před liberalizací"? Pokud je to pro vás doba, kdy tu jezdilo pár malých soukromníků do Bečova nad Teplou a Svobody na Úpou, tak máte pravdu, tehdy tu nic nebylo, ale tehdy byl i výrazně levnější kilometrický tarif a tak jízda vlaku oklikou tolik nevadila.


Tím "levnějším kilometrickým tarifem " myslíte to skokově zdražené "obyčejné jízné", s kartou Zajíc asi za 600, nebo to období ještě předtím? (Takže vzpomínáte spíš na devadesátá léta? )

To obyčejné jízdné, při kterém žádné slevy moc neexistovaly, takže to z Prahy do Plzně bylo tak za 150 (před cca 15 lety !!) a dalo to v pohodě vyrůst Jančurovo autobusům na mnoha železničních relacích...
Sobota, 07. ledna 2017 - 11:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4012
Registrován: 8-2012
Sveto neni jen praha - brno/ostrava
Tak jasně, svět(o) je hlavně Hořovice - Stará Paka.
Ono kdybyste to úsilí, které věnujete agitaci "všechno se musí nabagrovat ČD, protože tam mi platí polorežimka" napřel na kritiku (nikoli na Grepu, ale smysluplnou) neschopnosti/všehoschopnosti MČD, tak by to třeba znamenalo, že z toho časem vznikne nějaké "generalabo" (i když plnohodnotně určitě ne, protože to pak stojí dlouhé peníze, které mají jen Švýcaři). Takhle, jak vidíte, to vadí jen pár křiklounům s absurdní argumentací a noví dopravci s tím sami fakt nic neudělají (ne, nebudou uznávat jízdenky, z nichž tržby půjdou někomu jinému - naco by měli vytvářet ztrátu jen proto, že všechny peníze pošlou ČD?).
Ale proč to sem poněkolikáté píšu, zatímco vy si dál povedete svou o relacích mezi Ukrutnými Prdelemi, fakt nevím...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:06:45  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Samozrejme v regionálnej doprave som jednoznačne za integráciu, ale vidíme, že aj tie CD chcú GWTR stiahnuť z kože kvôli integrácii a hádžu polená pod nohy, aby sa to nemuselo riešiť. A aj preto tak bojujú proti súťažiam na rôznych trasách. Skôr som mal na mysli problém v diaľkovej doprave, viem si predstaviť, že niektoré IDS spoje by boli pripojmi aj na komerčné vlaky, ale tam by opäť musela byť nejaká dohoda a tu musia byť ochotné prijať všetky strany.
Křivi
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:24:25  
Neregistrovaný host
82.117.131.18
K eLiškám: Ze svých zkušeností dávám za pravdu StarMastrovi, pánové Babilon a Eliška se do něj navážejí zbytečně.
Již v 90. letech se hovořilo o nutnosti přizpůsobit železniční tarif autobusové konkurenci tam, kde je v místech silných přepravních proudů železnice znevýhodněna časově či kilometricky delší cestou. Bohužel, na zkostnatělém MD i MF viděli nějaké relační jízdné jako rozpor se zásadou rovnosti tarifu. K jeho prosazení skutečně pomohl RT Express, proto jsem mu velice fandil. Dodnes tvrdím, že RT Express (byť se posléze zvrhnul v trapnou komedii) toho pro konkurenceschopnost ČD udělal víc, než Jančura. Při příchodu RJ byly již ČD na konkurenci připravené a reagovaly rychle. A tím směrem by se ČD asi měly ubírat, pokud chceme konkurenci na kolejích, nebo ne?

Eliška byla tedy vyvrcholením dlouhodobé snahy o konkurenceschopnost vůči autobusům, popostrčená k realizaci vidinou RT Expressu. Autobusová konkurence byla v silných relacích velká. Kdo mluvil či mluví o nějakém absolutním monopolu ČD, z velké části nemá pravdu již od dob, kdy byla vynalezena silnice, auto, autobus... (což bylo dávno před ČSD/ČD [happy])

Pokud vím, první jízdenky relačního typu stály chvíli dokonce 30, pak 50 a později 60 Kč. Brno tam bylo hned od začátku. Jezdil jsem na UPCE a pro cestu Pha - Pardubice jsem si z počátku kupoval jízdenku z Prahy do Brna a zpět za 2x30 nebo za 2x50.

Že by se eLišky špatně sháněly nemohu potvrdit, i Pha - Ova či Plzeň - Ova, které jsem kupoval často, bývaly k mání. Určitě v Pá nebo Ne/Po je studenti často vykoupili, (nicméně finta dle StarM.má pravdu!!! fungovala), ale nemyslím, že by se na tyto dny musely kupovat v takovém předstihu, jako dnes na RJ.

Na eLiškách je také dobře vidět účelovost Jančurova tvrzení, že "nemohl předpokládat, že ČD na trase Pha - Ova zlevní...". Razantní relační slevy ČD mohl pozorovat již několik let přes svým příchodem a také mu již dříve vypálily rybník na stejné trase s autobusy. Ostatně frustraci z autobusové prohry na Ostravě sám Jačura uváděl jako motiv svého vstupu na železnici.
Nesni
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 6-2014
Polaanek:
"byl nižší než běžné jízdné, ale dražší než IN 25. A pravidelní dojížděči mají většinou nějaký typ inkarty"
Podle mého názoru je důležitější, že se sníží běžné jízdné, které od použití vlaku odrazuje náhodné cestující. Na rychlích má GWTR slevy jak typu IN 25, tak traťové jízdenky. Bohatě dotované ČD si můžou dovolit nabízet dvojité slevy (IN + traťovka), soukromník s menší dotací ne. Mně taky štve, že se pravidelným cestujícím zdražuje VHD, ale kraje nemají bezednou pokladničku. Předpokládám, že se problém do značné míry vyřeší vznikem IDS v celém JČ kraji.
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 560
Registrován: 10-2004
Jeho Vysost:
"že aj tie CD chcú GWTR stiahnuť z kože kvôli integrácii a hádžu polená pod nohy, aby sa to nemuselo riešiť"

A není to spíše naopak?

Jednotné jízdné:
"Myslíte třeba ty opakované sezení na toto téma mezi ČD, MD a soukromníky, kde soukromníci měli takové nehorázné požadavky na tržby z jízdného, že by to bylo pro ČD ve své podstatě nevýhodné a likvidační (Já vím, Sůra o tom nenapsal protože se to nehodí do krámu) ? To být v pozici ČD tak se taky nedohodnu...."

a tady:

StarMaster :
"
"Rozpad jednotlivého jízdného. No nevím kdo teď brzdí dohodu."

Dohodu brzdí pokus soukromníků napakovat se na ČD. Kdyby to management ČD připustil, jednalo by se o tulenování státní firmy. ČD nemohou vytvářet ztrátu tím, že pošlou soukromníkům libovolnou částku, kterou si soukromníci řeknou za uznávání jízdenek ČD. Žádný manažer akciové firmy nemůže beztrestně podepsat bianko šek.

Chápu ale, že lidem, kteří nazývají ČD černou dírou a chtějí za každou cenu jejich krach, je jedno jakými prostředky k tomu dospějí. Vaší nevýhodou je, že management ČD nechce do vězení a tresného činu špatného hospodaření s majektem akcionářů (v tom případě státu a to snáž by se policejní orgány dostaly k důkazům) se bojí dopustit. Ne každý chce sedět v base pro vaší radost z likvidace ČD. "
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 561
Registrován: 10-2004
Nesni:
"Polaanek:
Podle mého názoru je důležitější, že se sníží běžné jízdné, které od použití vlaku odrazuje náhodné cestující. Na rychlích má GWTR slevy jak typu IN 25, tak traťové jízdenky. Bohatě dotované ČD si můžou dovolit nabízet dvojité slevy (IN + traťovka), soukromník s menší dotací ne. Mně taky štve, že se pravidelným cestujícím zdražuje VHD, ale kraje nemají bezednou pokladničku. Předpokládám, že se problém do značné míry vyřeší vznikem IDS v celém JČ kraji."

No, ale důležitější by měli být pravidelní zákazníci, ne náhodní. Pravidelní přinášejí větší tržby. Tedy jak jsem psal, kraj ušetří tím, že více platí zákazníci. Děkuji, nechci!
Slevu mají, ale stojí 300 kč na rok, tedy skoro stejně jako in-karta ČD. Vzhledem k rozsahu provozu a možnosti využití je silně předražená.
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2805
Registrován: 8-2010
Polaanek:
"Slevu mají, ale stojí 300 kč na rok, tedy skoro stejně jako n-karta ČD. Vzhledem k rozsahu provozu a možnosti využití je silně předražená."

Kdyby aspoň platila na všech tratích kde GWTR jezdí a nejen na té jedné rychlíkové. Osobně jsem zvědav kolik lidí si jí koupí.

A jinak IN25 stojí víc než 300 Kč.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:47:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 8-2012
Polaanek: A není to spíše naopak?
To už záleží na vkusu každého sudruha, jaké "informaci" bude věřit... někdo třeba věří "Parlamentním listům" [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Nesni
Sobota, 07. ledna 2017 - 12:56:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 6-2014
Polaanek:
"důležitější by měli být pravidelní zákazníci, ne náhodní. Pravidelní přinášejí větší tržby."
ČD nastavily ceny pro pravidelné zákazníky hodně nízko. Tržby od pravidelných dojíždějících jsou tak sice pravidelné, ale poměrně nízké, zato jejich nároky vysoké, protože většinou cestují ve špičce, což je pro dopravce nejdražší. Odchod do aut myslím nehrozí, to by jenom za PHM platili několikanásobek.
Polaanek:
"Vzhledem k rozsahu provozu a možnosti využití je silně předražená."
Jestli jezdí jenom do práce a zpátky, což většina dojíždějících dělá, tak je to přeci jedno. I když by bylo od GWTR hezké gesto, kdyby slevu uznával na všech svých tratích. Jednak by to mohl využít v reklamě, jednak by vzal vítr z plachet všem, kdo mumlají něco o "ztrátě síťovosti" kvůli soukromníkům (nemyslím teď konkrétně vás).
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 562
Registrován: 10-2004
Honza7887:
"Polaanek:
Kdyby aspoň platila na všech tratích kde GWTR jezdí a nejen na té jedné rychlíkové. Osobně jsem zvědav kolik lidí si jí koupí."
No dokonce, pouze na jedné trati, to je dobrá zlodějina.

Honza7887:
"A jinak IN25 stojí víc než 300 Kč."
Bral jsem cenu při koupi In-karty na 3 roky (990kč), tedy rok 330kč. Pravda, roční stojí 450 kč.
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:04:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 10-2004
T_._H_.:
"To už záleží na vkusu každého sudruha, jaké "informaci" bude věřit... někdo třeba věří "Parlamentním listům" [happy]"
Pravda, pane soudruhu. A někdo věří idnes, ihned, atd... Bohužel sehnat kvalitní zdroj je složité.
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 10-2004
Ono nejlepší by bylo, kdyby tržby z jízdného šly objednavateli, a ten by pak dopravcům platil za objednané výkony přímo. Pak by totiž nemělo smysl handrkování, protože by bylo jedno, u koho by se jízdenka zaplatila - vždy by šla tržba objednavateli.
Bobmaster
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:29:15  
Neregistrovaný host
141.0.15.161
Jo, Eliška byla krásná loterie. Někdy byla přes internet, někdy jen v automatu, jindy vůbec. Pak nutnost vyzvednout u pokladny. V případě storna čekat měsíc na peníze. Ne Křivánku, s tímhle obdobím běžte laskavě do [zadnice] a nechte nás provádět storno online.
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:35:14  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Treba si uvedomiť, že súkromníci veľmi nemajú kam so svojím kusom koláča ustúpiť. Ich podiel teda musí ostať rovnaký alebo vyšší. To sa zase nepáči CD, lebo tiež nechcú prísť o svoj podiel, tie pokuty a náklady na 380 tiež nezaplatí hocikto, ale majú viac možností, keďže ich môže zachrániť štát resp môžu kúpiť vozidlá z eurofondov. Tie si súkromník samozrejme môže kúpiť za svoje, ale väčšinou si na ne pozícia v banke a tá bude chcieť svoje pohľadávky splatiť v istom období. Kraje vyhlásili, že na nové vlaky treba 35 miliárd, takže príchod súkromníkov je logický, CD nemajú šancu splasit toľko peňazí do roku 2020. To celé ale so sebou prinesie aj zvýšenie nákladov, takže buď sa zvýši cestovné alebo dotácie. A ja jasné, že je lepšie ak svoj podiel ponesú aj cestujúci nielen štátna pokladnica. Pokiaľ by sa všetko netocilo len o cene a súťažili by sa viaceré potencionálne ziskové trate v balíku, verím tomu, že aj súkromníci by mohli mať aj zaujímavejšie jednotky ako dovezené motoraky z Nemecka, na to ale musia vidieť potenciál.
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:37:36  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Ja si pamätám Sparnight v roku 2009, jeden vagón sa rozchytal hneď a kto zaváhal, mohol si za listok na Slovensko zacvakat vyše 1000 CZK čo nie je pre študenta malo alebo ešte cestovať cez den. Bola to temná doba železnice, ešteže je to už preč.
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:47:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565
Registrován: 10-2004
Jeho Vysost:
"Kraje vyhlásili, že na nové vlaky treba 35 miliárd, takže príchod súkromníkov je logický, CD nemajú šancu splasit toľko peňazí do roku 2020."
To jako, že soukromníkům to někdo zaplatí, ale ČD musí ze svých peněz? Nebo jak tomu mám rozumět? Nové vlaky budou tehdy, až je někdo = objednavatel zaplatí (jako úhradu prokazatelné ztráty) Za těchto podmínek do toho může jít kdokoli, kdo bude mít smlouvu například na 10 let.
ČD to teď nemají, takže těžko půjdou do rizika, že nakoupí nové vlaky, které ale nebudou mít kde provozovat. Tam, kde se smlouvy uzavřely (například LBC), tam jezdí nové vlaky - stadler.
Košice
Sobota, 07. ledna 2017 - 13:51:55  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Pokud by ještě někoho zajímalo téma RegioJet, tak ten aktuálně plánuje zavedení třetího páru spojů na Praha-Košice. Půjde nejspíše o obrat 1009/1018.
Sobota, 07. ledna 2017 - 14:13:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5967
Registrován: 5-2002
Tak jestli by spíš nebyl lepší 1007 / 16... Že by šel pak v sezóně zavést ještě druhý posilový noční vlak. (Léto / Vánoce)

Nebo dotáhnout něco na západní čechy, než se zazdí dotovanou "expresní vrstvou" veškerá kapacita.
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 14:30:53  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
CD majú stále toľko trati, že je nezmysel argumentovať ich nepouzitelnostou, pokiaľ ide Bdpee použiť na EC, dá sa všetko. Skôr ide o to, že CD už teraz majú celkom vysoky dlh k vlastnému majetku a práve súťaženie viacerých krajov by najskôr neutiahli s novými vlakmi, preto je rozumné to využiť a dať šancu súkromníkom. Nebude treba viac zadlžovať CD a budú mať aj súkromníci šancu uspieť s novšími vlakmi. Už len doriešiť to uznávanie.
H_k to by viacerí neprežili, ďalšie hrozienka pre RJ a kartička to by už museli pozerať na tabuľu, kedy môžu ísť vlakom.
pravidelný cestující
Sobota, 07. ledna 2017 - 14:31:32  
Neregistrovaný host
83.208.0.157
Nebo dotáhnout něco na západní čechy

No to tak ještě, na západ fungují dobře autobusy a k tomu problémy okolo Berounky. Právě včasný odjezd z Prahy je výhoda oproti Pendolinu od Plzně, které jezdí věčně zpožděné.
Dost často odjíždíme RJ a vidím čekat zoufalce na zpožděné SC, které už mělo odjet před RJ. Někdy kvůli tomu pozdraží RJ, jindy se musí řešit někde předjíždění, ale o tom modří raději nenapíšou. Jen nechte hnít Pendolino okolo Berounky, hlavně když RJ odjíždí z Prahy včas.
Polaanek
Sobota, 07. ledna 2017 - 14:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 566
Registrován: 10-2004
Mě by také zajímalo, jak vlastně mohl vzniknout dluh ČD. Vždyť většinu jezdí na objednávku, tedy v závazku služby. Z toho mě vyplývá, že jezdí za podnákladové ceny, resp. zřejmě nemají správně ošetřeno pořízení nových vozidel. Krajei řvou, jak chtějí lepší služby/vozy, a že budou tlačit na ČD, ale peníze nikdo nechce přisypat.
Křivi
Sobota, 07. ledna 2017 - 14:39:36  
Neregistrovaný host
82.117.131.18
Bobmaster: To je historie, která nemá s dneškem nic společného. Reagoval jsem na předchozí diskuzi, které jste se nezúčastnil, proto regujete jako totální mimoň. Stornování Vám schvaluju, začněte u svých arogantních příspěvků.
Do [zadnice] nepůjdu, nemám zájem Vás potkat. Nejste mi sympatický.
Sobota, 07. ledna 2017 - 14:53:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5968
Registrován: 5-2002
. Jen nechte hnít Pendolino okolo Berounky, hlavně když RJ odjíždí z Prahy včas.

To platí teď, a pendolíno jede do Plzně dokonce bez dotací.

Ale další dotační píčovina už se připravuje, a tak hrozí že na Plzeň někdo zavede další Budějovice - hromadu nových dotovaných vlaků na rozkopané trati, omezení nyní stabilního taktu rychlíků, případně návrat řady B na rychlíky, protože na všechno vozy nebudou, a tak... Samozřejmě budu moc rád, pokud se pletu.

(A pak se zase případně v Praze omezí kus integrace PIDu protože "nebudou peníze" [proud] )
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 15:08:37  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Polaanek, objednávka je 13 mld a ostatné príjmy okolo 9 miliárd. A dlh? Ak si odmyslíme časť, ktorú prehodili na SZDC, tak nové vlaky, pokuty, zlaté padáky, zlé rozhodnutia viď 380 a ďalšie. Verím tomu, že ak by sa niekto odhodlal optimalizovať fungovanie CD, našiel by veľa zbytočných miliónov vyhodených von oknom. Len na to nikto nemá gule a zrejme sa bojí aj nejakej politickej nevôle.
výsrost
Sobota, 07. ledna 2017 - 16:08:09  
Neregistrovaný host
213.192.30.1
Pokud ČD dostanou třeba smlouvu na 10 let tak to se ví, že nové vlaky si budou moct dovolit, protože se za tu dobu zaplatí nehledě na dluhy co mají. Oni na tom ČD tak špatně nebudou, když se jim zvedl rating.

Ale chápu, že blbci jako Jeho Vysost by je nejradši rovnou vyřadily ze hry a všechno dali soukromníků. Jedině soukromník totiž umí koupit nové vlaky ČD ne!
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 16:49:49  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Omyl, CD si tie vlaky nebudú môcť dovoliť, buď na to zoberú eurofondy plus úver, alebo budú chcieť peniaze od štátu a úver. Keďže sú už aj tak preverovanie, tak je jasné, že je to lepšie dať súkromníkovi. Keď to splatia CD, nebude sbtym mať problém ani sukromnik.
StarMaster
Sobota, 07. ledna 2017 - 18:21:07  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Ic540: Požadujete od ČD akceptovat pro ně brutálně nevýhodné podmínky, kdy mají v podstatě začít dotovat soukromé dopravce prostřednictvím uznávání jízdného a napíšete "a jejich krach si nepřeji" a "A už vůbec nepřeji nikomu basu"? A předtím nazýváte ČD naprosto neutrálním přívlastkem "černá díra"? Pane Ic540, vaše nestrannost by se dala krájet, že? [happy]

S touhle demagogií to zkoušejte na lidi problému neznalé, kteří hltají každý plivanec na ČD, vlakem jedou jednou za uherský rok a věří tomu, že všichni kromě Babiše kradou, státní firmy jsou jen černé díry, ČD z nich ta největší díra a Babiš to vše napraví, stejně jako Jančura. Vyjadřovat se v tomhle stylu, co vás delší dobu čtu, umíte na výbornou. Už chybí jen nabídka od ANO, psát pro ně placené příspěvky do diskuzí na internetu.

U lidí s vlastní hlavou s tím ale moc neuspějete. Ne každý je ovce.

Malá nápověda: Současný managment ČD si dosadil Ťok s Babišem. Přesto si nikdo, koho tam dosadí, netroufne jednat protizákonně a podepisovat nevýhodné smlouvy pro ČD, ač je do toho aktivně tlačí. Proč? Protože kdokoli je tam dosazen, jedno kým, musí v první řadě jednat podle zákona a hájit zájmy toho, pro koho podle smlouvy pracuje. Za podepisování nevýhodných smluv na přání Babiše, Ťoka a Jančury si totiž půjde sednout ten manager, ne ti tři, co ho do toho tlačí. A smůla pro vás je, že Babišovi s Ťokem (a panem Jančurou v pozadí) se zatím nepodařilo najít blbce, který by si šel něco dobrovolně odsedět a do konce života splácel státu způsobenou škodu. Ono nejde vůbec o malé částky pro jedince.
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 18:31:40  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
A to je aj niekde verejne k nahliadnutiu, že minister Tok a Babis tlačia manažérov k zlým rozhodnutiam manažérov CD? Ako plánujú CD vyvodiť zodpovednosť za nepodarené projekty ako 380? Je jasné, že súkromník nepôjde do dohody, ktorá je preňho nevýhodná, pretože môže rovno zavrieť kram, jeho priekaky totiž nezatiahne štátna pokladnica, otázne je, ci sa CD oplatí nevykaslat na ľudí, ktorí majú ich sieťový listok.
StarMaster
Sobota, 07. ledna 2017 - 18:37:57  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Je jasné, že súkromník nepôjde do dohody, ktorá je preňho nevýhodná, pretože môže rovno zavrieť kram, jeho priekaky totiž nezatiahne štátna pokladnica

Boha jeho, vy fakt nemáte sebemenší páru jak funguje zákonné podnikání? ČD tu nejsou pro dotování soukromníků, ani ČD to nemůže legálně zatáhnout státní pokladnica. Možná tak ve vaší hlavě. Kdyby šlo takhle podnikat, tak se prostřednictvím Budvaru nechá dotovat Prazdroj a Albert lobuje za založení jednoho státního supermarketu, který pak bude muset podepsat bianko šek všem řetězcům a posílat jim, kolik si řeknou za to, že si do státního zajdou koupit 2 rohlíky.

Kde se zastavilo vaše IQ, to nechápem.
Mirek Zv. mob
Sobota, 07. ledna 2017 - 18:41:09  
Neregistrovaný host
37.188.194.10
Nejak jsem nepochopil, co resite name tom jednotnem jizdnem.

MD vyhlaskou nebo zakon by prece melo rict, ze Kazdy dopravce je povinen
- zpristupnit sve prodejni rozhrani na internetu zprostredkujicim prodejcum,
- dat rabat min. 5% name prodanou jizdenku
- prepravit cestujiciho po ztrate pripoje - cenu jizdenky zjisti elektronicky u prodejce nebo v centralni evidenci a prefakturuje si ji

A je vyreseno. Agentury a IT firmy vytvori trh jizdenek jako dnes prodavaji letenky.
Jeho Vysost
Sobota, 07. ledna 2017 - 19:22:10  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Takže ak by CD hrozilo, že o týždeň skrachujú, tak to vláda nechá len tak? Pochybujem, veď už minulý rok sa KSCM sťažovalo, že štát platí CD malo za majetok prevedený na SZDC a kvôli tomu sú v strate.
Čo sa týka jizdneho, nehovorím, že CD majú dotovať súkromníkov, ale pokiaľ im navrhne, že z cestovného si vezme dajme tomu 5% manipulacne, tak to nie je zlodejina.
Sobota, 07. ledna 2017 - 19:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4015
Registrován: 8-2012
Pravda, pane soudruhu
Teda, teď jste mi to vysloveně nandal [biggrin]
A někdo věří idnes, ihned, atd...
Ale těm vy samozřejmě nevěříte, protože jste prokoukl to spiknutí mainstreamu [rofl]

netroufne jednat protizákonně a podepisovat nevýhodné smlouvy pro ČD, ač je do toho aktivně tlačí
Koukám, že poté, co virtuální realita "ČD by rády liberalizovaly, ale není jednotný tarif" v okamžiku (ppoommaallééhhoo) vzniku tohoto tarifu pomalu odchází na smetiště dějin, nám tu vzniká nová virtuální realita - totiž že tu Žlutozlo se svými přisluhovači nutí ubohou Dráhu do nějakých "brutálně nevýhodných" smluv a tomu se musí zabránit... sabotováním liberalizace [talker].
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 07. ledna 2017 - 19:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10747
Registrován: 5-2004
Jak vypada ten trh s jizdenkama v nemecku? To jako ze nejde okopirovat treba "bavorskej model" na cesko? A nutno po ukrajinsku zavest marsrutky po kolejich?

Inu dobry je ze u vsech pump se plati stejnejma penezma a je jedno jakym autem k pumpe prijedu.
Sobota, 07. ledna 2017 - 19:38:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4016
Registrován: 8-2012
To jako ze nejde okopirovat treba "bavorskej model" na cesko?
Určitě jde (nikoli 1:1, ale např. poučení z německých soutěží položilo slušné základy soutěžím v Libereckém kraji, ze kterých se tu žije dodnes).
Má to kopírování podle vás udělat kdo? Dopravce? Má např. GWTR uznávat vaši polorežimku, když z toho nic nemá? Nebo se má všechno nabagrovat ČD, protože jiný dopravce neuznává vaši polorežimku nic z toho nemaje?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.