Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 25. 07. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 25. 07. 2017

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 16. července 2017 - 22:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14060
Registrován: 5-2002
Simba: Díky skvělým privatizátorům byl čsl. strojírenský průmysl (který přežil dvě války a několik režimů) úspěšně zlikvidován
Jako jedinec, podílející se na vývoji motorového vozu 843, nemám sebemenší iluze o konkurenceschopnosti lokomotivky ČKD... [nene]

TH to svými slovy "Problém nebyl v privatizaci, ale v předchozí ztrátě konkurenceschopnosti poté, co třicet let hlavně chrlila čmeláky do Sojuzu (u kterých byly modernizace spíš nežádoucí) a technologicky zamrzla v sedmdesátých letech" vyjádřil naprosto přesně.

Bobik: ne, že zpřísní limity a bude řvát na ostatní, že je nesplňujou a ať s tím laskavě koukaj - za svý - něco dělat.
Bylo by dobré si uvědomit, že dráha občas potřebuje někde něco postavit či zmodernizovat - a pak je to celkem logicky ona, kdo tahá za kratší konec provazu.
Pondělí, 17. července 2017 - 07:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3939
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"Bylo by dobré si uvědomit, že dráha občas potřebuje někde něco postavit či zmodernizovat..."
Tak záleží na úhlu pohledu. Z jiného úhlu "dráha" ve svý podstatě nepotřebuje nic, potřebujou to lidi, co tu dráhu používají, případně co vedle ní bydlí. Takže to vpodstatě potřebujou ti politici, co to schvalují.

Škoda, že ještě nikoho nenapadlo zpracovat nějakou studii, jak by to dopadlo, kdyby se všem nimbystům a zelenejm magorům vyhovělo. Prázdný krámy, protože kamiony jsou přece fuj, ty nikde nikdo nechce a "hlučnou" dráhu taky ne a věčně ucpaný místní silnice, protože dálnici za barákem taky nikdo nechce. A občanská válka na spadnutí, protože část by hájila svoje "právo" vézt si [zadnice] v autě s argumentem, že veřejnou dopravou to nejde a druhá část by hájila svoje "právo na klidnou ulici".
To by spousta lidí valila bulvy. [proud]
Pondělí, 17. července 2017 - 10:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7150
Registrován: 4-2003
Z jiného úhlu "dráha" ve svý podstatě nepotřebuje nic, potřebujou to lidi,

Dráha potřebuje lidi, který jí budou potřebovat. Těžko se dá lidem propagovat ekologická doprava rachotícím a čoudícím strojem a nebo řvoucíma KB.

A dále - v Libni nevyroste žádný průmysl - nikdy. Stavět fabriku v hlavím městě je pitomost. Čili z principu tam bude něco jinýho a to bude spíš rezideční čtvrť a budou vznikat tyto problémy.

Problém nebyl v privatizaci, ale v předchozí ztrátě konkurenceschopnosti

Problém přeci není vůbec žádný - z ekonomiky zmizela nepotřebná a uměle udržovaná fabrika a zdroje (lidi, energie, peníze) se využívají tam, kde jsou potřeba a jsou efektivní.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 17. července 2017 - 11:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4605
Registrován: 9-2005
Co dokáže na Káčku jeden jediný odkaz a jedna věta jako reakce na něj. Naprosto stejná diskuse tady před časem už proběhla. Stačí celé to skoro měsíc dlouhé vlákno nakopírovat a nemusíte psát. Nemlich to samý.
Cogwheel
Pondělí, 17. července 2017 - 12:57:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4870
Registrován: 1-2012
Ta předchozí diskuse se týkala jaké developerské lokality?
Pondělí, 17. července 2017 - 14:38:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 9-2016
Když jsem před léty dělal diplomku ohledně ekologizace žel. dopravy, tak mne zaujala slova jednoho člověka z traťové distance Praha západ. V té době přes Dejvice (a hlavně za nimi) jezdilo několik dunících a řvoucích Sergejů a mnoho dalších dieselů denně. A oni tu trať chtěli elektrifikovat. Jenže to by byla rekonstrukce a na ni muselo být posouzení (obdoba dnešní EIA). A místní se do toho angažovali tak, že by pouhé natažení drátů a následný provoz tichých elektrik nestačilo. Tak jim tam dál duněly Sergeje.
Selský rozum by řekl, že pokud elektrifikace přinese snížení hluku, je to dobré a stačí to. Ostatně proto je pro SŽDC vyhodnější zbourat drážní budovu u kolejí (domek, nádraží), než ji prodat a zadělat si na budoucí náklady. On sice kupující podepíše, že mu nebude vadit hluk od vlaků, ale stačí aby to převedl na někoho jiného a ten si již stěžovat může. A protože je překročena hluková zátěž, je nutno aby SŽDC investovalo.
P_v
Pondělí, 17. července 2017 - 14:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1826
Registrován: 5-2002
Stavět fabriku v hlavím městě je pitomost
Není. Hlavní město není něco nóbl, kde všichni pracují jen v kanclu. Takže když už někde ucelené průmyslové zóny existují, je podle mě nesprávné je rušit a zaplňovat bytovkama a kanclama, pardon residenčními a buzinec projekty.
Pondělí, 17. července 2017 - 15:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2016
Ad Simba: "Díky skvělým privatizátorům byl čsl. strojírenský průmysl (který přežil dvě války a několik režimů) úspěšně zlikvidován..."
Tohle může vypustit jen někdo, kdo hrozně rád sleduje jisté mladou TV stanici a jisté staré politiky. Jen tak mimochodem - kdy ukončila provoz Rustonka, kdy se v ČKD přestaly vyrábět lokomotivy (před nebo po roce 1989? Ha). Kolik zemí v Evropě má vlastní značku osobních aut (je to sice německý koncern, ale česká značka). V kolika zemích v Evropě se vyrábí nákladní auta, traktory i autobusy.
Kdo si po roce 1989 šel koupit televizor TESLA? Raději vzal Sony nebo Phillips. Nebo GoldStar, což byla česká značka (působící asi do roku 1999). Kolik známých značek zde vzniklo? Jen příkladem, co jsou české značky: Tescoma, Jablotron, Husky, Selax, Best, ... Kolik firem se transformovalo? (co bylo PARS NOVA, CZ LOKO,...)
A kolik jich zaniklo. Taky dost, ale proč? Poldi Kladno, ale podobně zaniklo množství železáren po celé západní Evropě (a ty nikdo neprivatizoval), DESTA DĚČÍN (tu má na svědomí s. Grégr), oděvní fabriky (ale ty i jinde převálcovala Čína).
Řeči o tom, co jsme před rokem 1989 vyráběli a co zaniklo díky privatizaci jsou ujeté. Vyráběly se téměř neprodejné zmetky (čest výjimkám - ale to byly většinou malosériové výrobky) a kam se vyvážely. Do SSSR, který měl potřebu všeho. Jenže i Rusové po roce 1990 dali přednost Sony než naší Tesle.

Znáte nějakou větší fabriku, která mohla vyrábět prodejné výrobky a zanikla díky privatizaci? Prosím napište konkrétní údaj. Rád se poučím.
Pondělí, 17. července 2017 - 15:21:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14066
Registrován: 5-2002
P_v: Takže když už někde ucelené průmyslové zóny existují, je podle mě nesprávné je rušit a zaplňovat bytovkama a kanclama, pardon residenčními a buzinec projekty.
Aha. Takže my máme dva problémy: brownfield po chcíplý fabrice, kam nikdo nejezdí a kterej leží ladem, a současně fůru lidí v příměstský, která je nestíhá navážet zvenku (někam jinam, kde to žije).
Jestliže je podle Tebe nesprávné ten brownfield zastavět bytama, čímž neleží ladem a oproti bydlení ve Šmoulovech nezvyšuje požadavky na příměsto, tak co je potom správné? Postavit tam fabriku, aby se to příměsto natřísklo totálně...?
Pondělí, 17. července 2017 - 15:49:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3233
Registrován: 5-2002
Ono je podle mě otázka, jestli mít v oblasti, která se stává rezidenční, pořád ranžír. I když, Libeň se už stává odstavným nádražím sever, viz ukončování plzeňských vlaků.
Proč vlastně dalo ČD Cargo přednost zachování Libně před Kralupy, které jsou hned vedle velké chemičky a kousek od obří papírny a další velké chemičky? Co se tam řadí takového, že by to bylo nepraktické přesunout do Nymburka nebo těch Kralup?
Pondělí, 17. července 2017 - 15:53:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7153
Registrován: 4-2003
Hlavní město není něco nóbl, kde všichni pracují jen v kanclu. Takže když už někde ucelené průmyslové zóny existují, je podle mě nesprávné je rušit

Ty podniky nezrušil nikde na světě státní plánovací úřad, ale rozhodnutí jejich vlastníků a potažmo trh. A nejde o žádný nóbl a nenóbl, ale že v hlavním městě seženete málo kvalitních a přitom levných dělníků. A platí to i obráceně - že na venkově asi těžko seženete kritický množství exepertů do kanceláří. Představte si, že nějaká IT firma přijde do Humpolce a bude poptávat 50 vývojářů v Javě.[crazy]

Já nevím co řešíte, ČKD prostě zmizelo, protože fabriku na 5000 motorových lokomotiv nikdo nepotřebuje. Má to tam zarůstat bejlím a nebo se s tím něco udělá? A to něco je v územních plánech rezidenční čtvrť - co jinýho byste tam chtěl stavět? Přeci je pořád lepší zastavět nevyužitý brownfilůedy v Praze (a že jich je...), než aby se město rozrůstalo a zabírálo další kusy krajiny a přitom to některých čtvrtích vypadalo jak někde v Donbasu.[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 17. července 2017 - 16:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7154
Registrován: 4-2003
které jsou hned vedle velké chemičky

Chemičky na sever od Prahy (Kaučuk Kralupy, SKP Úžice a Spolana Neratovice) dneska skoro všechno vozí ve skupinách vozů či v ucelenkách a nároky na řadicí práce na zařízeních SŽDC a potažmo i na vlečkách jsou oprti minulosti minimální. Navíc větší část z toho vozí UNIDO a to si v Kralupech řadí zátěž (třeba v relaci Neratovice-Most n.n.) na seřaďovacím nádraží v Kaučuku a nikoliv na ranžíru SŽDC.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 17. července 2017 - 21:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2017
Bobik: Z jiného úhlu "dráha" ve svý podstatě nepotřebuje nic...

Vkrádá se tady taková všetečná otázka, dveře pootevřeš, rozrazí je: Co zbyde z podstaty dráhy, když nebude koho a co vozit? nic, možná bude cyklostezkou
Úterý, 18. července 2017 - 06:28:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3944
Registrován: 7-2011
RadekŠ:
"Přeci je pořád lepší zastavět nevyužitý brownfieldy v Praze (a že jich je...)..."
Však ať se zastaví. Ale pokud se postaví obytné domy vedle zdroje hluku, ať si potom obyvatelé nestěžují na kravál. Nikdo je nenutil, si zrovna tam pořizovat byt.
Cogwheel
Úterý, 18. července 2017 - 08:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4874
Registrován: 1-2012
V té nové výstavbě na místě bývalé panelárny severně od nádraží Praha-Holešovice prý mají být hlavně kanceláře (těch je v Praze asi také nedostatek).
Úterý, 18. července 2017 - 11:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7155
Registrován: 4-2003
Ale pokud se postaví obytné domy vedle zdroje hluku, ať si potom obyvatelé nestěžují

Ale to se nestane... dráha (letadla, auta) přeci nemůžou ignorovat okolní svět a vyluzovat pazvuky na úrovni před 50 a více lety.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 18. července 2017 - 12:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3945
Registrován: 7-2011
No, evidentně můžou. Nebo v čem jsou třeba letadla tišší, než před 50 lety?
Pořád je to variace na téma "Postavil si hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi". A snaha přesvědčit, že je to normální. Není. Když si postavím barák vedle kraválu, nebo smradu, je to moje blbost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobik.)
Úterý, 18. července 2017 - 12:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7157
Registrován: 4-2003
Nebo v čem jsou třeba letadla tišší, než před 50 lety?

Vážně si myslíte, že není okem a uchem poznat rozdíl mezi Tu-134A či IL-18 a posledním modelem B-737? Nebo jste si nevšiml, jak na Ruzyni rozkládají hlukovou zátěž střídáním směru startu?

vedle kraválu, nebo smradu

V zastavěným území nikdo nebude dlouhodobě tolerovat kravál a smrad.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 18. července 2017 - 13:08:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 4-2003
Nebo v čem jsou třeba letadla tišší, než před 50 lety?
Kupodivu jsou a zásadně. Díky používaným technologiím vynuceným legislativou:
Dovolil bych si jeden citát (ze čtvrtého linku níže):
The number of people exposed to significant noise levels was reduced by approximately 90 percent between 1975 and 2000. This is due primarily to the legislatively mandated transition of airplane fleets to newer generation aircraft that produce less noise. Most of the gains from quieter aircraft were achieved by 2000. There have been incremental improvements since that time. Absent further advances in noise reduction technologies and fleet evolution, the remaining problem must be addressed primarily through operational procedures and airport-specific noise compatibility programs.

Nebo račtě sobě posloužiti informacemi technickými i právními dle libosti. Mnohé další lze najít pomocí UTFG:

http://www.southampton.ac.uk/antc
http://www.airportnoiselaw.org/statutes.html
http://www.easa.europa.eu/document-library/noise-type-certificate s-approved-noise-levels
https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/apl/noi se_emissions/airport_aircraft_noise_issues/
Úterý, 18. července 2017 - 13:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 11-2009
V zastavěným území nikdo nebude dlouhodobě tolerovat kravál a smrad.

Jenžd pokud zdroj hluku už je, a je v této podobě schválený, tak nevím kdo s tom co může dělat. Když to vezmu do extrému - Praha 6 nechce modernizaci trati na letiště, tak pokud by se ČD a SŽDC domluvily ve smyslu, že na stávající trati nasadí beztlumičové 749, a jako bonus zavedou OP přes přejezdy, aby místní takto motivovali změnit názor na rekonstrukci, tak co by s tím kdo nadělal? Trať je v této podobě schválená, lokomotivy také.
Úterý, 18. července 2017 - 14:21:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 387
Registrován: 9-2002
Trať je v této podobě schválená, lokomotivy také.

A objednatel, hnán namotivovanými voliči, by určitě takovouhle dopravu radostně proplácel [crazy]
Úterý, 18. července 2017 - 14:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7158
Registrován: 4-2003
droj hluku už je, a je v této podobě schválený, tak nevím kdo s tom co může dělat

A Vy takovej svět chcete?

PS: Analogie je silnice, kde budou "kočičí hlavy" a po nich budou jezdit Spartaky.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 18. července 2017 - 14:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3947
Registrován: 7-2011
RadekŠ:
"Vážně si myslíte, že není okem a uchem poznat rozdíl mezi Tu-134A či IL-18 a posledním modelem B-737? "
No tak přiznám se, že okem kravál moc nepoznám. [proud] A uchem? Prostě je to buď velkej randál, nebo ještě větší randál. Ale zkrátka randál, kterej by mi asi vadil. Což je dostatečnej důvod pro to, abych si nepořizoval barák u letiště. Ani za "výhodnou cenu se slevou".
(což je mimochodem taky problém tohodle národa - kdyby bylo v regálu hovno s velkou cedulí sleva, spousta lidí je schopná si ho koupit. [crazy])
Úterý, 18. července 2017 - 14:35:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 11-2009
Vytrezvitel: já vím, že z politického hlediska by to bylo naprosto neprůchodné. Ale pokud by k tomu z nějakého důvodu došlo (co já vím, třeba by tam chtěl jezdit v noci nějaký garážový nákladní dopravce s vyžazenou 749 odkoupenou od ČD), tak s tím nikdo nic nenadělá.

RadekŠ: záleží, co zde bylo dřív. Jak bylo psáno výše, je blbost pořídit si bydlení vedle seřazovacího nádraží, a pak si stěžovat na hlučné brzdy.
Úterý, 18. července 2017 - 14:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14076
Registrován: 5-2002
Bobik: což je mimochodem taky problém tohodle národa - kdyby bylo v regálu hovno s velkou cedulí sleva, spousta lidí je schopná si ho koupit
Ještě drsnější podobu vyjádření ohledně Čechů a slev jsem viděl v jedné z parafrází Pádu třetí říše...
Úterý, 18. července 2017 - 14:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5390
Registrován: 8-2012
RadekŠ: záleží, co zde bylo dřív
Nezáleží. Ono se to neřídí vašimi dojmy, ale nějakou legislativou, a v ní opravdu nic o "co zde bylo dřív" nenajdete. Najdete tam hlukové limity (nařízení vlády 272/2011 Sb.), které musíte splnit bez ohledu na stáří a "dřívost". Dokonce je stanovená nějaká "stará" a "nová" hluková zátěž, přičemž v obytné místnosti máte mít mezi 22:00 a 6:00 maximálně 30 dB, takže s těma zamračenejma radši moc neprovokujte.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 18. července 2017 - 15:24:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 11-2009
T.H.: a ono neplatí, že pokud nesplním oněch 30 dB (protože je zde zdroj hluku z dřívějška), tak danou stavbu prostě nemohu zkolaudovat k bydlení?
Úterý, 18. července 2017 - 20:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 895
Registrován: 6-2016
Bobik: rozdíl v produkovaném hluku (a také spotřebě PHM) je mezi IL-18, TU-104 a dnešními letadly MARKANTNÍ ve prospěch těch dnešních.
Ohledně 30 dB uvnitř obytné místnosti asi tolik, že to je hodnota PRŮMĚRNÁ za nějakou dobu. YAMAHA 750, vytočená při 2. rychlostním stupni na nějakých 80 km/h se do ní v absolutních číslech ani náhodou nevejde, ale v průměru je všechno v richtiku...
Úterý, 18. července 2017 - 21:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5391
Registrován: 8-2012
ono neplatí, že pokud nesplním oněch 30 dB (protože je zde zdroj hluku z dřívějška), tak danou stavbu prostě nemohu zkolaudovat
Platí, ale to je jen jedna část. Druhá je ta, že když budete provozovat zdroj hluku s vlivem nad 30 dB ve vnitřním prostoru, tak vám to můžou zavřít, i když jste tam byl dřív (reálně vám teda budou dávat výjimky, dokud se někdo nenaštve, založí nějaký ten nenáviděný spolek, nechá si udělat měření a dá to k soudu). A při první "rekonstrukci" najednou taháte za kratší konec, protože se budete muset přizpůsobit "nové" normě. Stejně tak dopravce může jezdit se starými vozy, ale do Německa ho od 2021 nepustí, i když "dřív" tam normálně jezdil.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 19. července 2017 - 08:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 4-2003
Stejně tak dopravce může jezdit se starými vozy, ale do Německa ho od 2021 nepustí, i když "dřív" tam normálně jezdil.

To znamená, že všechny vozy s označením RIC (a udržované v tom stavu) už nebudou moct normálně volně jezdit po Evropě?
Středa, 19. července 2017 - 13:35:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5405
Registrován: 8-2012
Řeč je o nákladních vozech, omlouvám se, že to nebylo explicitně řečeno. Ale ani u nich nemůže nějaké RIV "přebít" zákon.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 19. července 2017 - 15:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 4-2003
Aha, já to celé nečetl:-)

Ale myslel jsem, ze RIV je taky nějaká úmluva, která platí "všude" a nemůže si jí jedna země libovolně změnit...
Čtvrtek, 20. července 2017 - 00:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7647
Registrován: 5-2007
Láďa_2: RIV je ale dohoda železničných spoločností, ktorá určite nemá zákonnú váhu. U takých TSI, ktoré sú oficializované aj nejakou tou únijnou legislatívou by to už mohlo byť zaujímavejšie.
Čtvrtek, 20. července 2017 - 06:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14083
Registrován: 5-2002
L2: Ale myslel jsem, ze RIV je taky nějaká úmluva, která platí "všude" a nemůže si jí jedna země libovolně změnit
RIV je velmi zjednodušeně řečeno analogií dohody výrobců aut, že je plyn na pravou nohu a spojka na levou, kdežto TH citované omezení hluku je obdobou vlny snížení rychlost v obcích ze 60 na 50 km/h.
Čtvrtek, 20. července 2017 - 20:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 2-2007
https://www.youtube.com/watch?v=1Ke0sfVt0PE
Sobota, 22. července 2017 - 07:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6401
Registrován: 2-2006
Praha plánuje dvacet nových zastávek vlaků, výstavba už ale nabírá skluz


(Příspěvek byl editován uživatelem Semolina.)
Sobota, 22. července 2017 - 09:13:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 901
Registrován: 6-2016
Myslím, že pajasan žláznatý dříve roztrhne budovu bývalé žst. Vyšehrad, než se postaví zast. Výtoň... Roste jako z vody!
Lukfi
Sobota, 22. července 2017 - 10:43:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1947
Registrován: 10-2010
Mě by zajímalo, jestli plánovaná zastávka Třeboradice bude obsluhovat jen Třeboradice, nebo jestli se přemýšlelo a postaví se to blíž k sídlišti Čakovice, kde v posledních letech vyrostly bytové domy.
Neděle, 23. července 2017 - 10:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 6-2011
Kvůli sídlišti se má zkulturnit vlečka do cukrovaru, aby tam mohlo KŽC jezdit s 810 na S34.
Neděle, 23. července 2017 - 10:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7319
Registrován: 4-2003
Dovolil bych si tvrdit, že ježdění linkou S34 na vlečku cukrovaru závisí mimo jiné na nutnosti zabezpečit přejezd na Cukrovarské ulici, což budou nemalé peníze. Dále si někdo všimne, že ani průjezd areálem bývalého cukrovaru není pro osobní vlaky zcela bezpečný - nějak by se musel oddělit zde železniční provoz od silniční dopravy v areálu. Představa, že tam pojede vlak 10 km/h a bude všude troubit, není moc reálná, protože celodenní troubení se nikomu v areálu a v okolí areálu také líbit nebude.

A úplně naposledy bude úprava zabezpečovacího zařízení v žst. Čakovice. Výhybky půjdou upravit tak, že se pozamykají ve směru jízdy od Satalic přímo do cukrovaru. Potud to bude vše jednoduché. Pak zde vyvstane problém: Ve směru z cukrovaru jde vjet přímo na kolej č.2 v Čakovicích, ze které jde odjet na návěst čtyřicet přes obvod výhybek a dále volno ve směru na Satalice, ale opačně to jde jen na přivolávací návěst a předpokládám, že to nikdo nebude chtít do pravidelného provozu povolit.

Prostě to bude chtít úpravu či dokonce výměnu zabezpečovacího zařízení v Čakovicích a toto ve spolupráci s nutným zabezpečením přejezdů na vlečce to celé pohřbí..........
Neděle, 23. července 2017 - 14:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4778
Registrován: 9-2005
Simba a hlučnost železnice:
Je to vývoj. V prostoru a čase a ve všech oblastech lidského poznávání a chování. A všechny tyto oblasti NEUSTÁLE VYROVNÁVAJÍ NEROVNOMĚRNOST TOHOTO VÝVOJE jak uvnitř těch oblastí, tak mezi nimi.
Při tom vývoji se v Evropě uplatňuje jeden jistý princip už po staletí. A tím je, ponechávání novým normám nevyhovujících zařízení v provozu, dokud nedoslouží. Pak je nutno je buď modernizovat podle platných norem, nebo nahradit novými. Náklady na tu modernizaci, nebo výměnu za nové, platí hádejte kdo?
A jestliže je v územním plánu nově místo průmyslové zóny rezidenční území, tak i to je vývoj.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
P_v
Neděle, 23. července 2017 - 18:55:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 5-2002
Qěcy: Ten vývoj ovšem nespadl z nebe, je to věc dohody. Ale v mnoha případech spíš nedohody. Jako např. vytvořit obytnou zónu někde, kde se tím cosi jiného životaschopného v sousedství zablokuje a možná i vyštve. Stavět bytovky v blízkosti budoucích silnic, železnic, překladišť apod. Uvést do praxe předpisy tak přísné, že jsou bez totální přestavby města nesplnitelné, a tím postupně udusit cokoli existujícího kvůli nemožnosti to jakkoli modernizovat (např. tramvaj v Bělehradské, kde po rekonstrukci tratě je utrum s přidáváním spojů).

V libeňském seřadišti mají štěstí, že ke splnění limitů stačilo vyměnit brzdy, ale kdyby vadilo i žuchání vagónů o sebe, tak jsou v [zadnice].
Neděle, 23. července 2017 - 19:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2044
Registrován: 9-2003
makus: Souhlasím se vším ale GoldStar nebyla žádná česká značka. GoldStar je předcházející komerční název dnešní (jiho)korejské společnosti LG (Lucky Goldstar), jejíž televize (tenkrát ještě docela shit) se u nás montovaly.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Pikehead
Neděle, 23. července 2017 - 21:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 3-2007
Čakovice - zajímavý šotonápad. [happy] Kde by to jako končilo? Mezi rybníky? Mně se takové nápady líbí (a úplně nejvíc Mníšek), ale nevím, jak se modrý svět dívá na pravidelnou osobní dopravu přes manipulační koleje a vlečky... [happy]

V areálu cukrovaru se dá trať oddělit betonovými zábranami, ve kterých uděláte dva přejezdy - v tom bych problém neviděl. Spíš co na to vlastník areálu, a pak to taky vypadá, že na Prahu je to se dvěma úvratěmi... Nebo kdyby se obětoval nadchod, tak to tzv. čakovickou spojkou dostanete rovnou před barák. [happy]
Neděle, 23. července 2017 - 23:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203
Registrován: 6-2011
Ano, mezi rybníky, tam kde je šturc. Navíc by mělo vzniknout nové nástupiště na nádraží v Čakovicích, z druhé strany staniční budovy, hned u přejezdu. Na Prahu by se dalo přímo bez úvratí, na mapách je i vidět zarostlá dvojitá kolejová spojka. Tady jsou k tématu 4 galerie: odkaz
Pikehead
Neděle, 23. července 2017 - 23:51:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 3-2007
Díky za odkaz na galerii - tím se jen potvrzuje odvážnost celé myšlenky :-)

Ovšem radnici [ok] za to, že si zajistili vlastnická práva na vlečku a tenhle experiment je vůbec možný.
Pondělí, 24. července 2017 - 00:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 6-2011
Jo čakovická radnice je celkem urputná, když si něco usmyslí. Teď naposledy došlo k tomu, že už je přestalo bavit, jak magistrátu všechno trvá a vyjednali si, že jim radši magistrát posílá peníze navíc. A tak si Čakovice samy řeší projekty i opravy komunikací.
Pondělí, 24. července 2017 - 10:18:46  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72464
Registrován: 4-2003
Pikehead:
"nevím, jak se modrý svět dívá na pravidelnou osobní dopravu přes manipulační koleje a vlečky... [happy]"
Ke Knížecí jsem slyšel cosi jako nelze, už nikdy, blázni z ROPIDu, diktát dopravců atp.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Lukfi
Pondělí, 24. července 2017 - 18:23:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 10-2010
Ty Čakovice jsou ale naprostý úlet. Kromě toho, co už bylo řečeno (zabezpečení přejezdu, zab. zař.) - jednak se zastávka Třeboradice bude asi stavět tak jako tak, a pro obsluhu sídliště na severu Čakovic ji stačí vhodně umístit, za druhé se takovýmhle vláčkem zabije možnost do budoucna jezdit v půlhodinovém taktu někam dál než do Čakovic.
Pondělí, 24. července 2017 - 18:33:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7341
Registrován: 4-2003
Martin Zlivský:Ke Knížecí jsem slyšel cosi jako nelze, už nikdy, blázni z ROPIDu, diktát dopravců atp.

SŽDC je tu od toho, aby vyhověla požadavkům těch, kteří objednávají a dopravcům.

Navíc v případě zastávky na Knížecí je to nestálo téměř nic - jedno nástupiště s pár novými panely a zbytek z výzisku. Několik výměnových zámků pro zajištění vlakové cesty, jedna výkolejka a úprava elektromechaniky tak, aby se dalo vjet i na barvu do zastávky Na Knížecí. To si zas ROPID strašně moooooc dovolil, že po SŽDC něco chtělo [crazy].


Docela si dovedu představit ty řeči, to muselo být něco takového:

Tomu se musí pro příště zabránit, jinak by to nešlo. Ta dráha, to není jen tak, hlavně ten provoz. Do toho nám nemůže kecat každý, jak by to pak vypadalo! My tady budeme rozhodovat o tom, co půjde a co nepůjde. Takové nepořádky, co nám se tu ti inovátoři snaží zavádět, tak s tím rychle zatočíme!!!
Pikehead
Pondělí, 24. července 2017 - 22:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3179
Registrován: 3-2007
Na druhou stranu když se tam do bahna a ztrouchnivělých pražců propadne šukafon a někomu se nedejbože i něco stane, tak za to bude popotahovanej ten modrej tesilovej strejc, co se pod to podepsal. A 30 mega (10 jen na PZZ), na přeměnu toho bordelu na trať modrýmu strejcovi nikdo nedá...
Úterý, 25. července 2017 - 07:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3958
Registrován: 7-2011
A kdo jinej, krom těch modrejch, tesilovejch strejců, může za přeměnu tratě na ten bordel?
Úterý, 25. července 2017 - 07:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7346
Registrován: 4-2003
Pikehead:Na druhou stranu když se tam do bahna a ztrouchnivělých pražců propadne šukafon a někomu se nedejbože i něco stane, tak za to bude popotahovanej ten modrej tesilovej strejc, co se pod to podepsal.

Pokud jde o zastávku Na Knížecí, tak je to nesmysl. Zhlaví (dá li se to tak nazvat) nákladového obvodu na Společném nádraží prošlo při výstavbě Městského okruhu obnovou, která byla vynucena jeho přesunutím a částečnou redukcí kvůli tomu, aby uvolnilo místo Městskému okruhu. Pražce, které jsou na koleji, která k zastávce vede, jsou betonové, snad SB3 z šedesátých let. Tam by mohl teoreticky být problém s uhnilými hmoždinkami, ale zjevně nebyl. Takže tady žádnej tesilovej strejc za nic být popotahován nemohl [wink].
Úterý, 25. července 2017 - 07:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5487
Registrován: 8-2012
když se tam do bahna a ztrouchnivělých pražců propadne šukafon a někomu se nedejbože i něco stane
Skvěle parodujete ten alibismus tesiláků [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 25. července 2017 - 08:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2597
Registrován: 5-2002
Bobik, Bram: Pokud si přečtete celé sdělení od Pikehead 3179, tak možná pochopíte, že a) nejde o problém zastávky Na knížecí, ale o vlečku v Čakovicích a b) tím pádem vám snad bude jasné, že za tu přeměnu "tratě na bordel" (čili soukromé vlečky) těžko může "modrej tesilovej strejc".
A to je bohužel typické pro některé zdejší diskutéry - vytrhnout část sdělení, dát tomu jiný smysl ... a pak to využít jako argument pro podporu vlastního dogmatu.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Úterý, 25. července 2017 - 08:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7348
Registrován: 4-2003
Johny11:Pokud si přečtete celé sdělení od Pikehead 3179

Právě proto jsem napsal: Pokud jde o zastávku Na Knížecí, tak je to nesmysl.

A jelikož evidentně nejde, tak se neděje nic i přesto, že se mi v Pikeheadově příspěvku podařilo přehlédnout zmínku o PZZ, která na Čakovice upozorňuje.

Máš nějaký jiný problém, než že to tu akorát po delší době zase chceš zasmrdět pomocí své kmetovské nadřazenosti?
Úterý, 25. července 2017 - 09:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10863
Registrován: 4-2003
Chodítě někdo dokumentovat "Negerlák" ??
Z vlaku jsem koukal,že to je už bez kolejí ... doposud jsem neviděl žádné fotky z Vltavské ani samotného mostu ....

Pokud někdo máte nalinkujte fotky nebo odkaz pokud o nějakých víte ....
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
Úterý, 25. července 2017 - 11:49:04  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72468
Registrován: 4-2003
Bram, Pikehead:
V Čakovicích předpokládám, že za úsek na vlečce by zodpovídal nadále vlečkař, nikoliv SŽDC (nebo by to snad měli/chtěli převzít?). Tedy jediným úkolem SŽDC by bylo zajistit po technické a předpisové stránce jízdu po styk s vlečkou.
I to může znamenat nějaké náklady, ale nemyslím si, že pro bezpečné (ne alibistické!) zajištění provozu není nezbytně nutné budovat zcela nové staniční zabzař. I zabzař 1. kategorie je bezpečné, když se nejde chybné obsluze naproti například komplikovaným a hustým provozem při vysokých rychlostech (což zde skutečně nehrozí, když pomineme složité nepravděpodobné konstrukce...).
Pak už stačí zajistit, aby vynaložené náklady nepřišly vniveč (provoz fungoval ideálně po celou životnost úprav).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 25. července 2017 - 12:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7352
Registrován: 4-2003
Martine, za úsek na vlečce by odpovídal provozovatel dráhy, což by klidně mohla být i SŽDC [wink].


Tedy jediným úkolem SŽDC by bylo zajistit po technické a předpisové stránce jízdu po styk s vlečkou.

Už jsem tu psal, co by bylo takovým minimem na základě toho, co zabezpečovací zařízení v Čakovicích umí, respektive by po malých úpravách umělo: Odjezd ve směru Satalice z cukrovaru na barvu, vjezd od Satalic do cukrovaru pouze na přivolávací návěst, neboť kolej č.2 umí pouze odjezdy ve směru Satalice a Měšice, nikoliv vjezdy. Snad to kdysi udělal někdo kvůli silné dopravě na vlečce cukrovaru, smysl byl patrně ten, aby se pro umožnění odjezdu seřazeného vlaku z vlečky nemuselo posunovat přes zhlaví na koleje 1, 3, 5, 7 a šlo rovnou odjet z koleje č.2, do které je vlečka zaústěna.

Ten přejezd na Cukrovarské by se ale bez PZS neobešel zcela určitě. Silně pochybuji, že by někdo dovolil provoz vlaků přes takto frekventovanou silnici pomocí přejezdu zabezpečeného jen výstražnými kříži. Už i kvůli rozhledovým poměrům, které jsou tam velmi špatné.
Úterý, 25. července 2017 - 15:26:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 492
Registrován: 6-2015
K čemu sloužilo na Masně toto? Díky.