Diskuse K-report » Archiv 2016 » Automobily, lodě a letadla » Registrační značky - diskuse » Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 01. 02. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 01. 02. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 25. ledna 2016 - 23:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 3-2010
Pavel2: Vždy jsem psal, že Minorův návrh, tedy ta idea, jak aspoň trochu využít RZNP se mi líbí, ale to neznamená, že s ním v tomto 100 % souhlasím. Taky on psal, že to je jen návrh k diskusi.

Ad1 - Vietnamci jsou rádi, že už nejsou cizinecké tabulky, s tím souhlasím.
Ad2 - SPZ bych navrhoval v tomto případě dle místa sídla firmy, řidič není podstatný, má jen smlouvu s firmou, ta to zastřešuje, on je "jen" řidič.

Ale to je stejně jedno. S nástupem ohebných displejů se časem stane, že tato vrstva bude zalita v tabulce a když pak přijdeš do auta a budeš chtít nastartovat, přiložíš prst, auto sejme otisky a pošle tvůj unikátní kód přímo na tabulku.
Ostatní účastníci provozu (pomocí čtečky, nebo kamery)pak budou vědět, kdo auto řídí, zda je pojištěné, zda splňuje podmínky provozu a jestli sis ráno čistil zuby [happy].
Diskuse s kolegou Doktorem o tom, zda mít kódy pro státní organizace na tabulce budou bezpředmětné, každé auto se bude "hlásit" samo a vysílat údaj o sobě ostatním, u soukromých vozidel se bude vědět, kdo vůz řídí.
Pavel2
Úterý, 26. ledna 2016 - 00:50:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13624
Registrován: 8-2002
voy:
diskuze je to pěkná, ale řekl bych, že z hlediska brzký aplikace do praxe bohužel jalová, tedy pramálo přínosná.

věřím, že se dočkáme displejů na SPZ, i čtečce otisků prstů, oční duhovky atp., i toho, že auto odmítne nastartovat, pokud v dechu řidiče pozná alkohol, značce (alfanumerickýmu kódu) na osobu, nikoli na auto, která se promítne na SPZ-displej. nadto auto bude satelitu a/nebo obdobě mýtných bran samo online hlásit kudy projelo.

prostě kdo nebude splňovat souhrn požadavků aby mohl řídit (no alkohol, STK, zaplacený pojištění, silniční daň, dálniční poplatek, platnej ŘP), toho auto nenechá řídit. taky je možný, že dřív auta řidiče potřebovat nebudou a ten sice bude sedět za nějakým kniplem, ale bude si moct číst noviny nebo sledovat film, fce řidiče bude defacto jen kontrolní, aby auto neudělalo chybu (viz pokusy Googlu i jiných).

ale k tomu je ještě relativně dlouhá cesta, ať už technická nebo legislativní (když se auto s autopilotem nabourá, čí to bude odpovědnost?).
Úterý, 26. ledna 2016 - 07:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1496
Registrován: 10-2007
No, já už jsem to pochopil. Minor je ten typ člověka, co dává návrhy státní správě, co by se mu líbilo, ale vysvětlovat netřeba, odpovědní nechť si jeho návrh vezmou a vyřeší "nepodstatné" detaily. Pokud to nepřevezmou, jsou hloupí. Značkaři tomu tleskají a to jako potvrzení kvality nápadu stačí. Má osobní problém s Doktorem a jeho věty není schopen vnímat objektivně, proto ani nevidí otázky a argumenty, jen invektivy. To si pak nezaujatý člověk může hlavu ukroutit, proč diskuse nekonverguje, ale spíš diverguje. Za těchto okolností bych navrhl téma ukončit.
Úterý, 26. ledna 2016 - 12:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2522
Registrován: 6-2007
Ad Risan
Omyl - s Doktorem nemám problém – rád bych s ním polemizoval, on věci velmi dobře chápe, ale nepolemizujeme se stejným cílem.
Debata se tu vrátila někam na r. 2007 kdy byla drbaná má knížka a konkrétně mé tehdejší návrhy na reformu evidence vozidel s návrhy na nové kódování. Když osekám hrubé osobní invektivy zůstalo prosté jádro – ti lidé své názory nezměnili (s vyjímkou těch co teď nedají dopustit na krásu 6 místných SPZ) a tato debatní platforma nebyla a není vhodný prostor pro řešení otázek výroby a distribuce dnešních českých RZ, kde kódování představuje klíčový bod řešení. Opisování a focení tabulek SPZ/RZ na silnici a výroba nějakých přehledů jako hobby proč ne. Podobně snaha identifikovat zahraniční PZ – k tomu jejich sběratelství jako třeba u poštovních známek, ok. Ale tady jsme na konci.
Těmhle lidem nemá smysl vysvětlovat problematiku jejíž řešení mají na starosti dobře placení úředníci, teoreticky k tématu zaškolení, povinní se k němu samostudiem školit dál atd. Tím se nad ty debatéry nepovyšuji, jen konstatuji, že nemají o zásadních věcech přehled, nechápou souvislosti a proto jejich názorová úroveň je taková jaká je.

Když Britové zaváděli nový systém kódování PZ, tak chtěli mj. nějak přispět k řešení zoufalého technického stav celého parku ojetých vozidel v zemi (TK jsou směšné dodnes) a narušit handl s plečkami, co na silnice nepatří. Do legendy PZ proto zabudovali jasně čitelný rok výroby, jako jediný číselný údaj (totéž jsem navrhl 2007) a pěkně to schytali (předchozí systém to měl taky, ale ne tak jednoznačně). Britové nemají na vyhazování a koupě zcela nového auta je tam v domácnostech docela luxus (poměr nákupů privátu a firem se tam vyšplhal na českou úroveň = na 1 nové soukromé připadají 3 nová firemní…). Handlíři s ojetinami šíleli, obyčejní lidé se ale rychle přesvědčili, že to byl krok správným směrem. Něco takového v ČR??? Ani náhodou, co je sousedům do toho v jak staré plečce jezdím!!! Protiargumenty tu jistě pánové vysolí ve velkém…

Vychytávky praktického rázu – ve Francii prvni 2 cisla tel. predcisli souhlasila s PSC (Paris = 75). V CR po 15 letech? Ani omylem, co je komu do toho...

Kdo chce PZ zgleichšaltovat a ztížit jejich výpovědní hodnotu má nějaké úmysly. Stav českých RZ v porovnání s okolními státy jasně ukazuje jaké a to je jen špička ledovce. Obecenstvo je unaveno a vystresováno postupným selháváním klíčových opor státu v boji se zločinem (kde na světě musím preventivně navštěvovat katastr nemovitostí a hlídat, jestli mi nějaký zgerd nepřepsal nemovitost na sebe?..kde na světě nestačí k jednoduchým právním úkonům předložení OP/pasu a musím tasit ještě 2. doklad?) a znervózněno neustálým zpochybňováním příp. napadáním úplně obyčejných a osvědčených praktik třeba právě v evidenci vozidel (lokální rozlišení a rozlišení podle kategorií) , se obecenstvo od této tématiky odvrací. Vidí důležitější průlomy do svých práv a stále se zmenšující ochranu státu, která by měla být samozřejmostí. Lidé neochotni prilis porovnavat, neco resit, si nenechaji delat na hlavu a vtloukane názory papouškují – kdyby jich nebyla kvalifikovaná většina, určitě by to v zemi vypadalo jinak…treba potraviny co si ten nazev zaslouzi...lichva jako obrazek z Afriky a ne cerna mura statisicu lidi.

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Úterý, 26. ledna 2016 - 16:02:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1497
Registrován: 10-2007
No, Minore, Váš poslední příspěvek po pravdě můj názor spíš potvrzuje než vyvrací. Zní mi to jako kdybyste psal texty pro Evropskou komisi. Spousta naléhavých frází a jakoby důležitých postřehů se širokým rozhledem, promísená s klíčovými pojmy, ale ve skutečnosti není jasné, co které skupině prospěje a co kterou poškodí. Ve skutečnosti je tu celá řada subjektů (občan, státní správa, státní firmy, soukromé firmy) s různými zájmy, dokonce často protichůdnými. A každá z těch skupin také "odnese" ty návrhy různými (nejen finančními) náklady. Není mi jaské, komu vlastně mají Vaše návrhy pomoci. Z Vašich textů to pořád vypadá, jakoby všichni měli jeden jediný, ten správný zájem.

Popravdě ani moc nerozumím, proč by měl kdokoli navrhovat nějaká řešení registrační značky vozidla - "primárního klíče" do databáze registru vozidel. Databázi vede stát, tak ať si to udělá, jak sám potřebuje. Jestli stát potřebuje, aby z tabulky šel na místě vyčíst nějaký údaj, tak na to jistě přijdou úředníci velmi rychle sami a nebudou potřebovat, aby jim nějaký expert otevíral oči.
Úterý, 26. ledna 2016 - 17:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 6-2007
Risan...Popravdě ani moc nerozumím, proč by měl kdokoli navrhovat nějaká řešení registrační značky vozidla - "primárního klíče" do databáze registru vozidel. Databázi vede stát, tak ať si to udělá, jak sám potřebuje. Jestli stát potřebuje, aby z tabulky šel na místě vyčíst nějaký údaj, tak na to jistě přijdou úředníci velmi rychle sami a nebudou potřebovat, aby jim nějaký expert otevíral oči.

Tohle je jak z ruských bylin.
"Státe (Gasudare) vymysli to, státe zařiď to, státe nes zodpovědnost. Když budeš úspěšný a dobře to dělat nebudu brblat ani nadávat a možná tě i budu respektovat....Já že mám k tomu něco říct? Proč já? Já že mám nést odpovědnost - proč já? Volby? K čemu? Kdo dá víc ať to převezme a Gasudar to požehná..."
Klasické mužické chápání uspořádání společnosti jak od Čechova.
Tady vy ostatní vidíte, proč nechci své návrhy nějak odůvodňovat či vysvětlovat - lidé s viděním světa jako má Risan (převážná většina obyvatelstva) o nic takového nestojí a ani je to nezajímá. To bohužel platí u všech celospolečenských záležitostech a problémech.
Tihle a jim podobní jen čekají na průběžné pokyny jak se mají chovat, co nosit, co říkat a co nakupovat, aby se správně zařadili a přespříliš nevyčnívali... Takže tak.
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Úterý, 26. ledna 2016 - 19:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6122
Registrován: 12-2005
Že by zrovna Risan čekal na průběžný pokyny na to bych ho vážně nešacoval... [satan]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 26. ledna 2016 - 19:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9305
Registrován: 10-2003


Mohla by se speciálními značkami označovat i ta vozidla, která vezou nějaký lup. Jako ve výše citované pohádce [happy]
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY • 12 let na K-reportu
Úterý, 26. ledna 2016 - 22:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 850
Registrován: 5-2006
ad Minor: přijde mi, že návrh označovat vozidla se "zvláštním určením" zvláštními RZ (RZNP) je hodně inspirován Rakouskem (potažmo c+k tradicemi), které ale myslím české země nikdy nechtěly tak docela následovat.

Mně je a bude úpřimně jedno, když pojede ve vyhrazeném pruhu / bude parkovat na vyhrazených nebo nepovolených místech taxík nebo netaxík, soukromá dodávka nebo "obecní / městská" dodávka atp. a přitom bude mít obyčejnou sériovou RZ. To ať řeší policejní hlídky, zda má nebo nemá oprávnění tak činit.

Není mi však jedno, když se někdo v provozu chová nebezpečně (rychlost, styl jízdy, telefonování...). A v tom případě je to myslím stejné, jestli tu prasárnu činí s běžnou RZ, kmotrovskou 7-místnou, tuzingovou RZNP nebo úřední RZNP. Z tohoto důvodu jsou některá vozidla vybavena modrými (příp. červenými) majáky + akustickými majáky = upozorňují (dostatečně zřetelně) ostatní účastníky provozu, že jedou poněkud více riskantně.

Máme zřejmě rozdílné názory v chápaní společenské nebezpečnosti jednání některých účastníků silničního provozu.
Úterý, 26. ledna 2016 - 23:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3155
Registrován: 11-2006
Jedna VPZ, ale jeden znak nevím s jistotou, jestli byla osmička. Nešlo prečíst ani okem, natož z fotky.



Když vidím ty RZ na přání, tak si říkám, že český národ opět nezklamal. Abych byl upřímný, také jsem si za to chtěl zaplatit, ale jen pokud bych mohl udělat RZ ve tvaru, jako byly okresní značky. Udělal bych si něco jako SMC XX-XX. Bohužel, zprznilo se, co se dalo, tak ať si to nechají...
Úterý, 26. ledna 2016 - 23:29:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2524
Registrován: 6-2007
ad Nestle
Nepochybně...jenom bych dodal, že chování účastníků silničního provozu není určitě tím centrálním zaměřením mých návrhů, stejně tak jako nebyla u autorů zavedené praxe mnoha zemí. Inteligentní poznávací značky (evidence co má okamžitou i skrytou výpovědní hodnotu o vozidle příp. majiteli) plní obecně celou řadu důležitých funkcí a myslím, že ještě nejsou zdaleka všechny vyčerpány - samozřejmě jak kde...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pavel2
Středa, 27. ledna 2016 - 04:40:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13628
Registrován: 8-2002
pořád nám chybí výčet tý celý řady důležitých funkcí. docela by mě to zajímalo. ano, jsem asi tupej, že mi to nenaskakuje hned. takže bych to rád viděl černý na bílým. a myslím že nejsem sám.
Středa, 27. ledna 2016 - 06:27:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 4-2014
RZNP prý půjde pojistit proti krádeži.

http://www.novinky.cz/ekonomika/392960-zajem-o-znacky-na-prani-pr udce-opadl-jsou-prilis-drahe.html
Středa, 27. ledna 2016 - 07:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3091
Registrován: 9-2006
Ad Mirous (3155): Jedna VPZ, ale jeden znak nevím s jistotou, jestli byla osmička. Nešlo prečíst ani okem, natož z fotky.

V pohodě ... je to 987 84-82. Díky [ok][wink].
.
S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Středa, 27. ledna 2016 - 07:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9306
Registrován: 10-2003
Bobesh překvapivé zjištění v tom článku (o poklesu zájmu). On snad někdo čekal, že ta čísla budou vzrůstat?
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY • 12 let na K-reportu
Středa, 27. ledna 2016 - 09:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1499
Registrován: 10-2007
No, Minore, myslel jsem to původně trochu jinak. Vaše diagnóza mne, podobně jako Martina, velmi pobavila.

Totiž ten výčet řady důležitých funkcí, jak jste se mohl mnohokrát (naposled od Pavla2) dočíst, není vůbec jasný. Zůstává zatím opravdu jediná jasná funkce - klíč k záznamu v databázi. Tu chce mít stát, tak ať si to udělá, jak potřebuje. Jediné, co bych měl jako občan pohlídat, je, aby nějaký "rakušácký" úředník nevymýšlel kraviny, které to zbytečně prodraží. Odkazy na rakouský systém mi (stejně jako kolegovi Nestle) připomínají nebožtíka jckv Franze Josefa, co nasazoval klotové rukávy ještě před kuropěním a sundával je až večer před ulehnutím. Miloval Systém jako ideál sám o sobě.

Jinak - dostanu tabulku, připevním na auto a zapomenu na ni. Sám ji vůbec na nic nepotřebuju, kupodivu auto jede i bez ní. Ale rozumím tomu, proč ji tam chce mít stát a jsem nucen ji tam strpět, tak tam teda je. Přestože bydlím ve městě Brně, nemám problém mít auta s pražskou SPZ, SPZ okresu Brno-venkov, RZ bez pruhu, RZ s pruhem, veteránskou RZ. Které tam byly a šlo to, ty jsem tam ponechal. Pokud byla přidělena nová, vezmu první, kterou mi dají. Většinu těch čísel si pamatuju, ale vlastně nikdy mi to k ničemu nebylo.

Nepotřebuju ani vědět nic o ostatních autech, která potkávám. Jen to, že tam jsou, tak abych je neohrozil, případně neomezil, případně zabránil kolizi. Tak postupují všichni účastníci provozu. Skutečně těžko uvěřit, že značky plní další důležité funkce. A že někdo třetí by měl požadovat, aby mu je stát za peníze lidí zajistil.
Středa, 27. ledna 2016 - 13:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 6-2007
Risane, lídé jaky vy nejsou ochotni strpět od okolí vč. státu téměř nic co považují jako omezování, ale v případě, že se cítí na svých domnělých i skutečných právech ukráceni chtějí od ostatních a státu všechno. Takovým lidem ale nemá smysl cokoliv vysvětlovat, protože i kdyby pochopili, stejně nebudou souhlasit.
Operujete tady starým mocnářstvím, Rakouskem apod. ač já se ve svých návrzích na tyto státy vůbec neodvolávám, protože k momentálním otázkám příp. vývoje PZ v ČR může být např. Rakousko a podobně Polsko, Slovensko a Německo jen ilustrační případ s celou řadou specifik počínaje výrobou, evidencí přes distribuci a řešení v rámci bezpečnostních informačních systémů Evropy (např. Schengen), která musí být na potřeby ČR jinak aplikována.

Že mám předložit "výčet důležitých funkcí"? Už jsem jasně řekl proč ne, tohle jsem si užil vrchovatě 2007-2010 - sorry, to je jádro probíhající debaty, jinde s jinými lidmi, kde se dají čekat nějaké debatní výsledky v podobě seriozních a zdůvodněných návrhů tím směrem, kde to dává smysl...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Středa, 27. ledna 2016 - 15:24:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6124
Registrován: 12-2005
Tak už sem taky zahlíd jednu uměleckou značku....
Audi A6 kombi černá FUL DA000 v noci v Plzni na Americký.
Nejdřív sme myslel že to je skopčák a když sem přijel blíž tak ejhle...
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 27. ledna 2016 - 15:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 4-2010
Dnes viděno PRO MILE2 [lol] ty lidi fakt nechápu [nene]
V JMK sbírce mi chybějí série RZ: 8B3 9B2 1BA 1BE 1BF 1BH 1BJ 1BK 1BL 1BM 1BN
V cizineckých SPZ mi chybějí jen: BK BR BV CK CL CR DC DO HB HO JC JE JN KD KH KM KT KV LN LT ME MO OC PU PB PE PI PJ PS PT PV PZ RA RK SM ST SU SY TA TC TP TU UH UL VS VY ZL ZR
[new] ---> MCDLXXX <---[new]
Středa, 27. ledna 2016 - 16:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 12-2007
Nepotřebuju ani vědět nic o ostatních autech, která potkávám. Jen to, že tam jsou, tak abych je neohrozil, případně neomezil, případně zabránil kolizi. Tak postupují všichni účastníci provozu.

Za normálních okolností to opravdu nepotřebuješ. Pokud však dojde k maléru, tak ta informace o značce může mít cenu zlata. Kdy to bylo? Myslím v pátek. Střet automobilu s chodcem a řidič ujel. Průser jako kráva. Pokud byla na autě nějaká nic neříkající značka, tak těžko dopátrat. V dobách okresních značek si mohl někdo všimnout, že to bylo třeba auto se značkou z Kolína. Sice nic moc, ale lepší než drátem do oka...

A výhodnost RZ na přání pro organizace? Třeba v tom, že číslo na RZ bude shodné s číslem v podnikové evidenci (viz třeba ty zmiňované DP).

Další výhodou (ne pro motoristy, ale pro stát) může být provoz vozidel, kde je vyžadováno nějaké zvláštní povolení (koncese, listina). Tj., přímo na ulici se pozná, zda vozidlo má oprávnění používání k určité činnosti (viz zmiňované TAXI).
Středa, 27. ledna 2016 - 18:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 127
Registrován: 12-2014
OPRAVA PŘÍSPĚVKU S RZNP:
RZNP na autě Ford Mondeo, stříbrný, není CAL:IBRA1, ale je to BYL:INAR1. Přední vozí pro jistotu stále za oknem a zadní má přišroubovanou asi 5 šrouby.
Pardubický kraj [happy]
OKRESY: 1. Chrudim; 2. Ústí nad Orlicí; 3. Svitavy a 4. Pardubice.
JIŽ ROK NA K-REPORTu![happy]
Středa, 27. ledna 2016 - 18:36:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4355
Registrován: 12-2007
J01 23SEN.. Neboli bílý typ 151 s europruhem [kladivo]

Dnes v ZL [happy]

Trochu nechápu význam.. Proč sen? Proč počítání od nuly do čtyř? Proč J?
Auto stálo před budovou kde je několik různých firem, ale ani jedna nemá se snem nic společného.. Tak nevím[uhoh]
Zlínský kraj - orp Kroměříž, Holešov, Bystřice pod Hostýnem..
Okres Kroměříž - databáze všech typů spz..
NOVĚ!!!
Okres Zlín - databáze všech typů spz..
Středa, 27. ledna 2016 - 19:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 817
Registrován: 9-2013
Já viděl zas tyto:[happy]


006 SEIKO
CIA DIAM4
1M0 RAVIO

Popravdě, někteří si dávají takové znaky, aby to měli schválně težké na zapamatování.
Z těchto chápu akorát tu první, patří to do firmy SEIKO v Blatnici pod Svatým Antonínkem.
[wink]
Středa, 27. ledna 2016 - 20:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1215
Registrován: 10-2010
Moje první viděná, 777 DEVIL na Nissanu Juke [fotic].



Kombinace není špatná, ty sedmy na prvních třech znacích se mi líbí. A zbytek značky nic extra, prostě taková klasika. Nic co by člověk na RZNP nečekal [happy].
www.lovec-vraku.cz
Středa, 27. ledna 2016 - 20:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 576
Registrován: 7-2008
Z internetu :
-OndraS
Středa, 27. ledna 2016 - 21:10:08  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
ITS 00000 v Brně na nové tmavě modré sedmičkové bawce.
Pavel2
Středa, 27. ledna 2016 - 22:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13630
Registrován: 8-2002
mamuti:
bomba, na tuto auto BEL:MONDO patří [ok]
jaxe ten film jmenoval - Policajt nebo rošťák? jezdil tam i v Renaultu 16, Fiatu Ritmo... prostě 70s.
film doporučuju, viz CSFD [happy]
Pavel2
Středa, 27. ledna 2016 - 23:08:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13631
Registrován: 8-2002
minor:
Takovým lidem ale nemá smysl cokoliv vysvětlovat, protože i kdyby pochopili, stejně nebudou souhlasit.

sem do diskuze ale nechodí jen Risan, ale i další lidi. já si rád vyslechnu argumenty proč ano a proč ne, co vyvolá zavedení toho či onoho. mnohdy situace není jednoznačná viz zloději taxikáři v Pze a taxikář na druhým konci světa v několikrát menší Karviný (viz Bobesh). proto je potřeba diskutovat, vznášet argumenty, umět (a CHTÍT!) je obhájit, poslouchat protivníka a snažit se pochopit jeho důvody.

pokud podle tvých měřítek nejsme hodni být seznámeni i jen se stručným výčtem důvodů proč něco zavádět, taxe nemáme o čem bavit. k diskuzi jsou potřeba vždycky aspoň dva aktéři, a pokud jeden prohlásí, že s tím druhým se bavit nebude, jelikož by mu to hned smetl ze stolu, aniž by stačil něco vysvětlit, asi někdo z nich dělá něco špatně.

anebo si to lze vykládat i tak, že tedy ty novinky zřejmě nemají z hlediska společnosti jako celku smysl a slouží pouze ke zviditelnění osoby/skupiny navrhovatele/ů. leckdo si dnes chce vybudovat svůj pomník anebo užít 10 vteřin slávy.
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 06:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 4-2014
Tak já už mám svojí první RZNP taky za sebou.
ASH ALYA1 na sněhobílém Fordu C/S Max. Viděno fčera v Karviné. Zní mi to nějak moc arabácky. Jestli to nebudou nějací trvalí hosté z Darkovských lázní.

lovecvraku. Fsadím boty, že původně chtěl 666 DEVIL, ale to mu neprošlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem bobesh.)
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 07:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 10-2007
Pavle, tak ono samotné "i kdyby pochopili, stejně nebudou souhlasit" evokuje jistotu, že to bude správně. Nesouhlasit sice normálně znamená upozorňovat na slabiny návrhu, ale toto Minor nepotřebuje, protože jeho návrh zjevně žádné nemá.

5735: při nehodě stejně nemám jinou možnost než nahlásit značku. Jestli ten příklad směřoval k tomu, že u okresních SPZ jsem si schopen zapamatovat alespoň okres a někdo mi pak bude pátrat po stříbrné oktávii z okresu Brno-město, tak to silně pochybuju.

A s tou výhodností pro organizace, že značka bude shodná s evidenčním číslem - kdy a jak často je tohle potřeba použít? Ušetří to možná jednou za týden dvě minuty práce nějakému úředníkovi, který se tím zabývá. A to se nevyplatí. Kdy ještě?

U taxislužby možná, pokud fakt někdo potřebuje kontrolovat koncesi přímo na ulici a bude to důvěryhodné.
mireCZ
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 10:25:27  
Neregistrovaný host
93.181.89.27
"..dostanu tabulku, připevním na auto a zapomenu na ni. Sám ji vůbec na nic nepotřebuju, kupodivu auto jede i bez ní.."

Super [crazy]. Ideální předpoklad pro aktivní a konstruktivní účast v diskusi o registračních značkách.
Včetně tím pádem vskutku směšně oprsklých pokusů - "Za těchto okolností bych navrhl téma ukončit" - o její moderování.

Já jsem chtěl ale říct něco jako veteránista.
..
Pokud byla přidělena nová, vezmu první, kterou mi dají.

Jasně.
To "jako" je v tom případě zcela na místě, pane "veteránisto".

Suma sumárum - značky ti nic neříkají, veteránista jsi jen jako... je otázkou, čím jsi 1500x přispěl defuckto do diskusí lidí, kteří se o značky zajímají a veteránisty jsou.
Jestli ona za tvojí präsentací na netu nestojí výhradně jen nutkavá potřeba svému okolí sdělovat, že jsi to ty, kdo nám zde přemýšlÝ.
Pravda. Poněkud natvrdle.
Pavel2
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 11:12:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13633
Registrován: 8-2002
Risan:
my tady v spz už víme, že minor je jednička [lol]
a že pouštět se s ním do polemiky nemá valnýho smyslu.

sice jsem si teď chvilku myslel, že by se z debaty s ním mohlo něco urodit, ale asi to nehrozí. prostě jsme jen blbci, kteří z důvodu svojí nebetyčný pýchy nejsou ochotni připustit, že i lidi jako minor by někdy mohli mít pravdu.

2minor:
je mi to líto, já si vždycky rád rozšířím obzory, ale pokud nechceš vysvětlovat, holt budeme o tvoje know-how chudší.

Risan, k zapamatovatelnosti SPZ:
důvody proč mít značky snadno zapamatovatelný už se tu před lety řešily, pokusím se to shrnout ze svýho pohledu.

1. provedeš na silnici nějakou prasárnu nebo dokonce přejedeš chodce a zmizíš. všechno se to většinou seběhne velice rychle a pokud budeš chtít viníka dohnat, líp si zapamatuješ PMM 88-89 než 1P6 7832 nebo dokonce HFDS8U92TSB6. víš, že to bylo v Plzni, možná si i snáz zapamatuješ, že auto bylo místní a třeba dáš dohromady i nějakou číslici. to všechno policajtovi pomůže jako stopa (třeba velký tmavý auto PMM a na konci byla devítka). a stačí se mrknout do Polska, co jsou schopni tam vykouzlit, od posledního příkladu HFDS.... se to v zapamatovatelnosti zas tak moc neliší.

2. když sedíš v autě celej den a volant tě živí, je pro tebe snazší si zapamatovat tahač 2P6 1819 a návěs 2P6 2020 než 4P3 3618 a 5P4 1779, zvlášť když skáčeš z auta na auto. musíš to nahlásit v každý fabrice při příjezdu, často i při odjezdu, vždycky to vypisuješ do papírů k nákladu. hezký čísla tě prostě jen usnadní práci.

3. pokud má kombinace znaků na spz nějaký předem daný schéma, přispívá to k zapamatovatelnosti. viz český OVY 35-19, 4AS 5315, německý M-TS 6541, slovenský BL-561RD vs. třeba britský PK07 YBD, SJ02 XWC nebo francouzský 4980 KN 46. když nebudeš vědět na který pozici má být číslo a na který písmeno, lze to hezky zamotat a zkomolit.

4. regionální kódování se dá využít i tak, že v Pze od Pražáka očekáváš, že bude vědět kam má jet a tedy nebude zmatkovat a dělat neočekávaný manévry na poslední chvíli. když ale tamtéž uvidíš nějakýho omšelýho fáva ZRD 54-98, budeš si podvědomě dávat větší pozor.

5. potkáš místní auto tam, kde to neznáš. může být objížďka, kolona, nebo potřebuju dojet do firmy a ještě jsem tam nebyl. taxe chytím (třeba podle okresní spz) někoho místního a mám jistou šanci, že mě navede správně:-) když jedu do Spedice Kratochvíl v Boskovicích, nemám přesnou adresu a neznám to tam, rád se chytím auta s jejich firmou na vratech nebo plachtě, třeba zrovna jede domů [happy]

věř tomu, že jsou i lidi, co po značkách na autech koukají víc než ty a není jim jedno jestli dostanou 6A3 7418 nebo 5A5 5555 nebo 6A6 8688, někomu se třeba líbí opticky k sobě ladící kulatý šestky, osmičky, eSka atd., někdo zase vyžaduje lichý čísla, ale to už jsou nepodstatný kraviny. důležitá je zapamatovatelnost kódu a nezaměnitelnost znaků, třeba B vs. 8, S vs. 5, I vs. 1.
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 13:30:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 10-2007
mireCZ: jestli jste chtěl svým příspěvkem nade mnou získat morální převahu, tak kdo ví, jestli se Vám to vzhledem k těm použitým diskusním faulům tak úplně povedlo? Ale rád věřím, že jste si svůj hodnotný příspěvek užil.

Nevím, jak z mého tvrzení, že neřeším registrační značky na autech, jste schopen odvodit, že nejsem schopen aktivní a konstruktivní debaty. Plyne snad z toho, že o značkách nevím nic? Nebo tím myslíte, že nemám nutný předpoklad správné moderní aktivní a konstruktivní debaty, tedy emocionální zaujatost objektem?

Pokud jde o ten "návrh na ukončení debaty," za to se omlouvám. Špatně jsem to formuloval. Chtěl jsem říct, že bych spíše ukončil debatu, která nikam nevede, než aby se z toho stal spor v osobní rovině. V žádném případě jsem nechtěl nikoho (než sebe) omezit v tom, aby sem napsal cokoli chce. Stydím se, že jsem napsal něco, co takto mohlo vyznít.

Jako "veteránista" jsem se označil proto, abych stručně vystihl, že jsem člověk, který nějaká stará auta provozuje, nějaká už renovoval, uspořádal už nějaké ty akce pro ostatní, co to mají podobně, a věnoval takovým lidem už hodně hodin svého volného času. Jako člověk, který o smyslu toho, co dělá, měl pár příležitostí se zamyslet. Pokud to znamená něco jiného, pak se i za toto omlouvám, rozhodně nemám zapotřebí se mezi ty opravdu hodné označení veteránista cpát.

Při této příležitosti bych se rád dozvěděl (a bude to určitě přínosné i pro ostatní), jak se podle pana mireCZ z staví ke značkám ten, který není jen veteránistou v uvozovkách, případně jen jako. Prosím, rozepište se.

No a nakonec - netuším, jestli jsem 1500x někomu zde přispěl, jako většina zde diskutujících zde diskutuji pro zábavu, nejsem žádná placená informační kancelář, proto mi přijde zvlášť ubohé, shazovat někoho tímto způsobem.


Pavel2: díky za férově napsané argumenty, beru všechno, co je tam napsané, zejména s těmi řidiči, co musí pořád hlásit na branách areálů značku. No proti tomu by se daly určitě postavit protiargumenty, že někdo třeba právě nechce, aby byl zapamatovatelný. V dnešní době se to rádo shazuje tím, že kdo nic špatného nedělá, ten se nemá čeho bát (a používá se to na všechno, co prospívá fízlování), ale tomu já bohužel nevěřím. Je pak otázka, jaký zájem je důležitější. Jestli pohodlí jedněch nebo svoboda druhých. No, v 90. letech jsme trochu tápali, ale teď už víme, že pohodlí.

Chápu, že lidi, co berou značky srdcem, tak chtějí přehlednější systém, aby si to víc užili, a současnému systému nepřehlednost nikdy neodpustí. Chtěl jsem nabídnout střízlivější pohled člověka mimo komunitu, ale chápu, že to je jako (slovy klasika S. Lukjaněnka) běhat po Harlemu s plakátem "bijte černý tlamy."
Tupoun
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 18:06:22  
Neregistrovaný host
85.132.188.133
Založena nová diskuze Registrační značky na přání. Veškeré spatřené registrační značky na přání směřujte prosím do příslušné diskuze, ať máme všechno pěkně pohromadě [happy]
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 21:35:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 851
Registrován: 5-2006
Risan: já jsem naopak vzal Váše zamíchání se do diskuse o SPZ jako určité oživení. Je to takový katalyzátor umírněnosti, když velká zanícenost jedním tématem zastíní soudnost.

Nejvěrnější skupinou zde přispívajících jsou "analytici". To jsou tací, kteří budou tvrdit, že žlutá SPZ vzor 94 "PUR 05-95" je nejspíš padělek, protože přece každý ví, že Pardubice přešly na systém 2001 (1E0 0001 atd.) z poslední vydané / viděné „PUP 97-50“. Ale připouští velmi nepravděpodobná možnost, že bylo vyraženo ještě několik krabic (à 35 párů tabulek), které mohly obsahovat i PUR 05-95. Navíc v provedení N94. Nicméně, pravidlem bylo, že model 2001 se začal vydávat až po vyčerpání již vyrobených tabulek vzoru 94. Ale zrovna v ORP Pardubice (Přelouč? Holice?) se mohli zbláznit a tabulky vzor 94 již nevydávat. No, abych to zkrátil: toto je jeden (převažující) druh fascinace problematikou SPZ.
Druhý typ fascinace je pohled do budoucna, do možností, které problematika PZ nabízí. Tam se člověku celkem snadno ulítává.
Analytická skupina bere PZ jako exaktní vědu (fyzika, matematika..), kreativistická skupina nikoliv.
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 23:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2526
Registrován: 6-2007
Nestle...Analytická skupina bere PZ jako exaktní vědu (fyzika, matematika..), kreativistická skupina nikoliv.
To jste se trochu přepsal, že, nebo chcete chlapcům co si to už dlouho namlouvají hodně zalichotit? [wink]

Opakuji všem, už jsem si "zájem" o nějaké vysvětlování zde mezi "analytiky" bohatě užil v letech 2007-2010 - děkuju, nemám zájem, věnuju se mu jinde [auto]

Mimochodem, téma proč a jak + rychlý náběh změn které jsem očekával (vydávání RZP zdarma aby se jejich existence zachránila a dostala vůbec nějaký smysl) už probíhá, takže není celkem o čem klábosit...Inteligentní systém výdeje RZP jsem navrhl, visí pár let na netu, byl "analytiky" MD odmítnut - můžete se vyskotačit na něm...

Samostatná rubrka pro RZP je dobrý počin, je to kategorie sama pro sebe, možná evropský unikát. Závisí ovšem na produktu, nad jehož přežitím visí zatím velký otazník...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 23:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 6-2007
Pavel2 se ukazuje jako dobře zaujatý a za ta léta udělal docela pokrok = ve svém 13636
to k tématu prožvejkanému už 8. rokem jasně a stručně shrnul. Co k tomu ještě dodat?
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
mireCZ
Pátek, 29. ledna 2016 - 10:12:20  
Neregistrovaný host
93.181.89.27
já jsem naopak vzal Váše zamíchání se do diskuse o SPZ jako určité oživení. Je to takový katalyzátor umírněnosti, když velká zanícenost jedním tématem zastíní soudnost.

Tak ať nám tedy především to tvoje "oživení a katalyzátor umírněnosti" přednese svůj vlastní projekt příštího vývoje registrace motorových vozidel (když už se do toho motá [crazy]).

Protože když řeknu A (a mám k něčí práci nebo myšlenkám zásadní výhrady, dokonce se stavím do čela těch, co námitky vznáší a celou kampaň moderuju) tak bych v normální konstruktivní diskusi měl říct taky B (v čem je moje vlastní práce či myšlenky lepší než to, o čem právě tvrdím, že je špatně). Že v budoucnu nemá být nového nic, tak takhle chytrý dokáže být v tom B kdekdo, že.

V případě, že chronicky zůstávám u A, pak nediskutuji. Konám výslech podezřelé osoby, či se stavím do role učitele, který zkouší nebo poučuje svého žáčka.
Ale existuje ještě třetí, vskutku ubohá, varianta:
Zmíněné "oživení a katalyzátor" chodí na K-R v drtivé většině svých "příspěvků" podle scénáře: Číhat v pozadí, rejpat do lidí, shazovat cizí práci, připomínkovat, napadat a nihilizovat jejich teze. Žádné přikládání polínek na společnou vatru, nic svého, jiného, dle něj lepšího, za to nenabízí.
Vlastně cosi ano: Právě to své NIC a občasnou letmou, o to důležitější zmínku, že se tedy omlouvá,... ale ON, že tedy přemýšlí.

Jak primitivní...ale jak účinné! : Číhejte u klávesnice a když se vám bude zrovna chtít prožít si svou duševní nirvánu, někoho/něco veřejně zavrhněte s tím, že ...to není chytré, ...je to kýčovité, ...je to jinak. (Jak? Nijak, ale přemýšlím o tom. Zkuste to někdy taky).

Fakt nevím, v čem by měla tkvět užitečnost jeho přítomnosti v komorách o RZ, kde jde v drtivé většině o transport a zpracování v reálu odebraných dat.
Netají se pohrdavými výroky vůči tomuto hobby - potažmo proti těm, kteří se jím zabývají, netají se tím, že jsou mu nějaké značky u nosu.
A zcela aktuálně považuju za absurdní, aby se tady svými výslechy pokoušel vyučovat někoho, komu vědomostmi a rozhledem v daném tématu samozřejmě nesahá ani po podrážky bot.
V reálu, mezi normálními chlapy, by s tímhle takříkajíc "letěl".

Ale chápu. Tady nejsme v reálu, tady se to bere za oživení, tady se to nosí.

Pak se ale nedivme lidem, kteří k tomuto tématu skutečně mají co říct, protože v jeho rámci skutečně něco dělají,
že si u nich postupně získáváme punc žvatlů máminých a naše minulé, současné i příští otázky ignorují zcela.
Pátek, 29. ledna 2016 - 10:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 10-2007
No, mireCZ, moje identita je celkem jasná, stačí vzít můj e-mail, který je zde zveřejněn, a vložit do google, bez problémů Vás ke mně dovede. Tak předveďte toho chlapa Vy a přijďte mi to říct do očí, když už nemůžete svoji identitu zde sám rozkrýt.

Na zbytek textu, který jste napsal, už nemá cenu reagovat, tímto stylem bychom opravdu zdejší diskusi totálně zasvinili.
adam_m
Pátek, 29. ledna 2016 - 11:06:16  
Neregistrovaný host
195.91.10.176
Pánové,
jediný argument, ktorý tu odznel na podporu špeciálneho kódovanie pre špeciálne vozidlá je "uľahčenie identifikácie". Žial, podľa môjho názoru bol použitý nesprávne.
Totiž, EČV naozaj slúžia na jednoznačné identifikovanie vozidla. Majiteľ je uvedený v databáze. Čo je identifikácii vozidla naozaj pomôže je jednoduchá zapamäteľnosť (už to tu bolo spomínané).

A viacerí tu tvrdili, že kľúčom k dosiahnutiu jednoduchej zapamäteľnosti je práve systém v pozícii písmen/číslic, resp. jednoduchá čitateľnosť značky.

Obhájcovia špeciálneho kódovania, naozaj si myslíte, že zapamäteľnosti značky pomôže, keď na ulici stretnem 5 strieborných Octávií so značkami napr.:

1A1:5111
1AR:1278
SOM:BLB3C
TX:A1234 (lebo taxikar, a aby to bolo pekne, posunieme aj snehuliaka)
DPP:017AV (lebo sluzobne vozidlo niekoho z Dopravniho podniku)

?
Pátek, 29. ledna 2016 - 11:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 852
Registrován: 5-2006
Risan:

Na mireCZ se můžete poptat v Poličce.
Pátek, 29. ledna 2016 - 13:45:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 10-2013
Len aby tomuto Nissanu Juke https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3501137 niekto, nejaký dobrák, "neprelepil" V tu nepovoleným B.
Pavel2
Pátek, 29. ledna 2016 - 15:28:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13639
Registrován: 8-2002
2minor:
P2 může být zaujatý čím chce, je to jeho věc. stejně jako všichni ostatní lidi, i já jsem svým způsobem případ pro MUDr. Chocholouška, jen prostě každej ulítáváme na něčem jiným [happy]

btw info pro tebe, těch cca 13.600 příspěvků za 14 let jsem rozesel i do jiných témat, nejen do SPZ-RZ [wink]

mireCZ:
ne každej, kdo do něčeho (třeba občas i konstruktivně) rejpe, musí mít nutně přesnou představu jak jinak konkrétně by to či ono mělo vypadat. ale chápu, že ti Risan zřejmě leží z nějakých důvodů v žaludku.
Pátek, 29. ledna 2016 - 17:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 6-2007
ACA 22E
Prolítlo okolo mě dnes něco jako Passat s touto exportkou.
Žádný rekord, dávím to sem jenom jako příklad,
že kombinace z pražských přihlašoven nám dnes živě demonstrují,
jak by mohly eventuálně vypadat standardní PZ v 6 místném formátu
Prý se připravují nové exportky – nemám však zatím žádné info jak budou vypadat…
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pátek, 29. ledna 2016 - 22:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 3-2010
Všude na světě jsou tabulky nějak rozdělovány. Až opravdu na pár výjimek neobsahují jen prostou číselnou řadu. Zřejmě každý stát vidí v odlišení tabulek nějaký přínos. je nutné odlišit např. diplomaty, import, export, manipulačku atd. Když už se opravdu jedná o malou oblast, drobné ostrůvky apod., číselnou řadu doplní zeměpisná zkratka apod.
To všechno slouží k tomu, aby bylo motorové vozidlo lépe identifikováno v provozu. Vím, pro některé je to malý důvod, aspoň díky Pavlovi2 za to, že již mnohokrát zmíněné argumenty překlopil do praktických ukázek.
V malých počtech vozidel opravdu stačí jen identifikace "odkud je". Ve vyspělých státech mají tabulkami odlišené ledasoc. Nejen typ vozidla a jeho funkci, ale i např. v jaké daňové třídě se nacházejí (Japonsko). Tím, že jsou vozidla takto odlišena, přináší v reálném provozu velké zjednodušení (opět např. Japonsko). Nestačí to jen mít v databázi, musí to prostě být v provozu vidět (německé zelené tabulky, žluté japonské).
Je ale potřeba rozlišovat, jakou informaci by měly tabulky nést. Rozdělil bych je na technické a třeba osobní.
Technickými informacemi jsou ty, které nějak specifikují vozidlo, nikoliv majitele nebo člověka. Např. že vozidlo je veteránem, rally vozem, přívěsem, nebo také, že jeho motor má malý obsah a platí menší daně, nebo může vjíždět do vyhrazených zón atd. Toto rozdělení by snad nemělo vadit, nejedná se o žádné soukromé informace, slouží k rychlé orientaci všem, kdo to potřebují vědět a to je dost lidí.
Co naopak vypovídá o osobě, co vozidlo řídí, jsou např. cizinecké tabulky. Ano - tam již je z provozu vidět, že auto je cizinecké a na tuto skutečnost se dá nahlížet v dobrém i špatném smyslu. V mnoha státech se tento typ tabulky stále provozuje. Podobně osobně může působit i tabulka pro invalidy. U nás stačí modrá kartička, kterou mohu a nemusím používat, v USA mám vozíček přímo na tabulce. Toto řešení má jistě svoje pro a proti.
Něco mezi technickou a osobní výpovědní hodnotou tabulek je pak u nás např. diplomatický sbor (je to vidět, že to jsou cizinci, ale nařizuje to úmluva mezi státy) vojáci (jistým způsobem již toto vozidlo zařazuje - opět pro někoho plusová a pro někoho mínusová osobní informace).
Podobně mezidruhově pak působí odlišení taxikářů (zabarvení kladné: jéé taxík, mávnu na něj a pojedu domů, zabarvení záporné: sakra zas jede nějakej zloděj) a odlišení státních organizací.
Stále ala myslím, že ona "míra" osobních informaci, co tabulka nese je malá. Nic mimořádného se z ní totiž nedočteme. O tom, že vlastníkem je např. trestaný člověk, gay nebo důchodce z ní naštěstí nevyčteme.
Míra identifikace vozidel značně poklesla s nástupem krajského kódování, což drtivá příznivců o značky nesla velmi nelibě. Další "zástavu srdce" jsme měli z informace, že by se mělo přejít na celostátní kódování, což je další snížení identifikace. Je zajímavé, že každý si tenkrát našel mnoho důvodů, proč to bylo tenkrát za éry SPZ lepší, přehlednější a lépe identifikovatelné.
Pátek, 29. ledna 2016 - 22:47:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 628
Registrován: 1-2013
Jeden ze dvou CZ v MC.

Kdo ma na Hotel Heremitage,ma i na pokutu za stani na prechodu.
mireCZ
Sobota, 30. ledna 2016 - 09:19:24  
Neregistrovaný host
93.181.89.27
...moje identita je celkem jasná, stačí vzít můj e-mail, který je zde zveřejněn, a vložit do google, bez problémů Vás ke mně dovede. Tak předveďte toho chlapa Vy a přijďte mi to říct do očí, když už nemůžete svoji identitu zde sám rozkrýt.

Zjevně jsi to celé nepochopil.
To, co tu ode mě zaznělo, je varovný signál, určený těm, kteří se zajímají o značky.
Což ty, pokud vím, nejsi.

Proto mě ani trochu nezajímá kontakt na tebe a o to méně osoba, co zde plodí svého výše charakterizovaného Risana.
Nedopisuju si a nedomlouvám si rande s lidmi, se kterými si nemám co říct, a už vůbec ne s těmi, ke kterým cítím despekt.
Ale kdybys z určitých důvodů toužil ty po mně, nemám s tím nejmenší problém. Když už v této říši anonymity řešíš míru rozkrytosti identit, pak sděluju, že já jí mám rozkrytou dostatečně. Takřka tak "celkem jasně", jako ty tu svojí. Kde se na ní máš ptát, uvedl velmi pohotově kdosi výše, takže je vidět, že to jde jak po másle.

Jo a s tímhle jsi mě pobavil přímo velmi,... to je perla : Fakt tedy nepotřebuju dokazovat zrovna tobě své chlapství.
To bys měl už konečně projevit ty. Skutečný chlap je totiž zvyklý jít se svou kůží na trh, víme?

Ostatně na protinávrh, to znamená na tvojí vlastní studii možností praktického využití RZNP, stále čekám (-e).
Sobota, 30. ledna 2016 - 10:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 10-2007
mireCZ: opravdu jsem nečekal, že se dozvím, kdo se za přezdívkou mireCZ skrývá. Že tu někdo napsal, že mám kohosi hledat v Poličce, to je pro nás natvrdlé bohužel málo.

Když už jsme u těch natvrdlých, nechápu, jak můžete chtít návrh na využití RZNP po někom, kdo celou dobu zastává názor, že žádné využití nemají a jakékoliv pokusy v tomto směru budou jen zbytečná komplikace. Někteří to dokonce pochopili. Snažil jsem se zdůvodnit proč, ale všimnout si takové věci je zjevně pod Vaši úroveň, tak navrhuji, abyste setrval ve svém názoru na moji osobu, to bude asi nejlepší pro všechny. Snaha měnit Vaše mínění o mně bude jen zbytečně svinit tuto diskusi, nepřinese nic mně ani ostatním. A vy si se svou představou o světě budete muset poradit sám, což viditelně zvládáte bravurně.
Neděle, 31. ledna 2016 - 14:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 6-2007
Lev Nikolajevič Tolstoj napsal:"..nejobtížnější téma může být vysvětleno i úplnému hlupákovi, pakliže si na něj dosud nevytvořil žádný názor; avšak i ta nejjednodušší věc nebude moci být vysvětlena tomu nejchytřejšímu člověku, pakliže si je pevně jist, že ji - bez stínu pochybnosti - pochopil..."
Jak si vyzkoušet jak jsme na tom?
Hamburger a cola stojí dohromady 120 Kč. Hamburger stojí o 100 Kč víc než cola. Kolik stojí cola?
Nabízí se snadná odpověď = 20 Kč. Ale to je špatně [wink]
Netřeba zoufat, také jsem na to skočil...Existuje pár takových otázek, které svádí k chybným odpovědím. Jejich autor (Shane Frederick) tím chtěl doložit, že i v čistě logických úvahách rozhodujeme často na základě tušení (rutiny) než podle promyšlené úvahy...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Neděle, 31. ledna 2016 - 15:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 629
Registrován: 1-2013
První docela vtipná

Neděle, 31. ledna 2016 - 19:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3388
Registrován: 4-2003
Minor: s Doktorem nemám problém – rád bych s ním polemizoval, on věci velmi dobře chápe, ale nepolemizujeme se stejným cílem.
Vy máte vizi, vizi o zavedení specifických RZ pro vozidla vybraných organizací. K jednomu z cílů při naplňování této vize patří mimo jiné přesvědčit o přínosu tohoto systému. Mým cílem je zjistit, v čem tkví přínos systému specifických RZ. Tedy, naše cíle se zde protínají a máme stejný zájem.

Že mám předložit "výčet důležitých funkcí"? ... jinde s jinými lidmi, kde se dají čekat nějaké debatní výsledky v podobě seriozních a zdůvodněných návrhů tím směrem, kde to dává smysl
Zkrátka někde s někým, s kým si budeme navzájem přitakávat a poplácávat se po ramenou, jaké máme prima nápady... Mentálně vyspělý jedinec by měl být schopen vysvětlit své pohnutky, umět si obhájit svůj názor a čelit oponentuře. Pokud nic z toho nedokážete a na oponentní názor reagujete dětinským způsobem, nabízí se otázka, proč jste sem vůbec návrh na specifické RZ vybraných organizací vkládal.

...

Voy: Tím, že jsi nereagoval, musel jsem používat další přirovnání, abych se „trefil“.
Už jsem to jednou psal, tak konečně pochop, že všechna tvá přirovnání byla zcela k ničemu a vůbec nesloužila jako argumentační podpora pro zavedení specifických RZ, neboť se s podstatou věci naprosto míjela. Poukazování na označování mostů, železničních přejezdů, sloupů či vozidel dopravních podniků evidenčními čísly by mohlo být použito jako argument v případě debaty o zavedení evidence vozidel v situaci, kdy by taková evidence s evidenčními čísly neexistovala. Ale ona existuje a vozidla mají své RZ. A to už celé století. Debata se vede o potřebě zavést specifické RZ pro vozidla vybraných organizací a přínosu takového systému. V tom případě tvá argumentace v podobě evidenčních čísel sloupů, mostů atd. selhává kvůli nelogičnosti, neboť evidenční čísla v uvedených případech nejsou nikterak specifická, ale jsou přidělována postupně, jak jsou za sebou Označování sloupů, mostů atd. je paralelou k v současnosti fungujícími systému evidence vozidel, nikoliv paralelou pro vytvoření specifických RZ.

Výborně, dopravní podnik zabral. Zde nebyl umýsl tě někam „dostat“, a oceňuji, že to přiznáš.
Dopravní podnik nezabral, protože byl stejně od věci, jako předchozí příklady, viz výše. Jen jsem ti na příkladu dopravního podniku ukázal, jak jsi promrhal jeho potenciál, a jakým směrem ses měl zaměřit při formulaci argumentů. Nikam jsi mě tedy "nedostal" a není co přiznávat.

Takže spoléhat jen na jakousi chiméru „jedinečného kódu“ tabulky je nesmysl a tvoje argumentační tanečky jsou zcela mimo.
S poznámkami, kdo je mimo, bych byl zrovna v tvém případě opatrný. Každopádně, jedinečnost kódu byla uvozena podmiňovacím způsobem a v tomto na svém tvrzení trvám. Pokud by byl každý kód jedinečný, netřeba doplňkových informací pro jeho jasnou identifikaci a přiřazení ke konkrétnímu vozidlu. Ale prakticky - podívej se, jaké typy RZ jsou barevným fontem. Opravdu se mohou vyskytovat duplicity např. u veteránských RZ, které jsem ve svém příspěvku zmiňoval? A opravdu nepoznáš, o jaký typ vozidla se jedná? Co by mělo za následek a jaká by byla rizika, kdyby se zelená barva fontu veteránských RZ změnila na černou?

Ale poradím ti, jak by se ti sen o jedinečných tabulkách mohl splnit...
A pointa má být prosím pěkně jaká? Jen několik faktických poznámek. Podstata RZNP nespočívá v počtu 8 znaků v kódu, ale ve volbě složení těchto znaků. Že by byl kód tvořen 8 znaky ještě neznamená, že by šlo o RZNP. Dále, je nevhodné pro potřeby počítačové evidence začínat s jednociferným číslem a postupně doplňovat řády desítek, stovek atd. Když už, tak 00000001, 00000002 až 99999999. I když, technika kráčí vpřed mílovými kroky a možná i s tímto by si poradila. A v neposlední řadě - vozidla diplomatických sborů, resp. tyto osoby, požívají zvláštních výsad, tudíž zde je identifikace jinak neoznačených vozidel jako jediná na místě. Na tom, že bude mít sanitka Pardubického kraje stejný formát kódu jako Zemanovo auto, nespatřuji nic zvláštního a světe div se, ono to tak je i nyní a nepozoruji, že by to působilo problémy.

Co naopak vypovídá o osobě, co vozidlo řídí, jsou např. cizinecké tabulky.
Ne, cizinecké tabulky vypovídají pouze o provozovateli, resp. majiteli vozidla. O řidiči nevypovídají zhola nic.

O tom, že vlastníkem je např. trestaný člověk, gay nebo důchodce z ní naštěstí nevyčteme.
Ale to je špatně! Z tabulky by mělo být poznat, že jde o vozidlo trestaného člověka, gaye, nebo důchodce. Je to užitečné a plní to celou řadu praktických i psychologických úkolů!

Ale vážně. Když z tabulky naštěstí nevyčteme nic o výše uvedených věcech, proč bychom měli z tabulky vyčíst příslušnost vozidla k té které organizaci? Proč jednou jo, a jednou ne?

...

Takže závěrem - jaký je přínos označování vozidel vybraných organizací specifickými RZ? V čem je to užitečné a jaké by to mělo plnit úkoly?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Neděle, 31. ledna 2016 - 19:44:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 6-2007
Doktor: Minor: s Doktorem nemám problém – rád bych s ním polemizoval, on věci velmi dobře chápe, ale nepolemizujeme se stejným cílem.
Vy máte vizi, vizi o zavedení specifických RZ pro vozidla vybraných organizací. K jednomu z cílů při naplňování této vize patří mimo jiné přesvědčit o přínosu tohoto systému. Mým cílem je zjistit, v čem tkví přínos systému specifických RZ. Tedy, naše cíle se zde protínají a máme stejný zájem.


Možná. Moje návrhy si můžete prostudovat např. v knížce "České poznávací značky.." mám dojem, že něco má eShop KOSMAS a pak na www.czechplates.cz
rubriku aktuality, kde je gro prezentací.
Touto cestou můžete získat rychlý přehled proč a jak bych to upravil (např. prezentace pro Senát ČR je takto koncipována) a to vč. RZP.

Současné provední RZP je ubohé a pokud má vůbec přežít (viz statistika) tak zbývá jen další aplikační možnosti, tedy úřední a firemní RZP
a to vše zdarma.

http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/8F0FD936-E332-496B-AE26-C0069F56C C4B/0/Statistikazadostioregistracniznackynaprani.pdf


www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Neděle, 31. ledna 2016 - 20:51:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 12-2014
Dovolte mi, abych se taky vyjádřil k REGISTRAČNÍM ZNAČKÁM:

Myslím si, že systém našeho kódování není vůbec špatný a je i víceméně anonymní. Samozřejmě, že až od roku 2001 (po nástupu krajského kódování), jsou RZ hezké a méně nám říkají, odkud kdo je. Ví se jen, z jakého je kraje (což už teď pochopitelně moc neplatí), ale do roku 2001 do bylo tak, že se vědělo, z jakého je okresu, což všichni samozřejmě vědí.

Co se týče RZNP. Pravda je, že daný formát 3+5 je nešťastný. Na druhou stranu si ale představme, jak by vypadal jiný formát. Třeba obráceně-> 5+3. Vezměme již zmíněnou RZNP CAL:IBRA1. Při formátu 5+3 by to bylo: CALIB:RA1. Podle mého názoru by měl být formát volitelný, ale musí tam zbýt místo na onoho "sněhuláka". Takže ta značka by mohla vypadat i takto: CALIBRA:1. Bylo by to pochopitelně hezčí, ale jak by vypadala červená známka na konci? Docela divně, ale šlo by asi jen o zvyk. Nejvyšší možný formát by byl tedy 7+1, nebo klidně formát 2+2 atd. Na přání jakkoli... I co se týče ceny-> proč tak vysoká? Nestačilo by snad, kdy cena jedné tabulky by činila 2.500,- Kč, tedy 5.000,- Kč na auto? Určitě ano.

A co se týče rozlišitelnosti ostatních vozidel: Pravda je, že kdyby měly sanity, hasiči, policie vždy třeba PCR:456607 (pořadové číslo auta), nebylo by to špatné. Ale na druhou stranu si zase říkám, že přece jen když vidím nápadně žluté velké auto s modrými majáky a houkačkou, nepotřebuji ji ještě dál rozlišovat. ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA YYY KRAJE s RZ daného kraje je víc než dobrá.

A teď do mě! [kecal]
Pardubický kraj [happy]
OKRESY: 1. Chrudim; 2. Ústí nad Orlicí; 3. Svitavy a 4. Pardubice.
JIŽ ROK NA K-REPORTu![happy]
m04
Neděle, 31. ledna 2016 - 22:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 11-2013
Já bych teda řekl, že RZ nám více říkají, odkud auto je. U 7B5 5xxx hned vím přesnější místo původu, než u BOM xx-xx. [auto]
Neděle, 31. ledna 2016 - 22:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2536
Registrován: 6-2007
A třeba
BELMOND0 o
VETERAN2 o
= tedy STK úplně vpravo by nešla?
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Neděle, 31. ledna 2016 - 22:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9399
Registrován: 7-2006
Seznam RZNP (stav k 31.1.2016)
Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.1.2016
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.1.2016
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.1.2016
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Pondělí, 01. února 2016 - 08:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 4-2010
Ad Mardob (629): ten řidič s tím Ferarri si docela zahrává ... ale má pravdu, za mě [ok]
V JMK sbírce mi chybějí série RZ: 8B3 9B2 1BA 1BE 1BF 1BH 1BJ 1BK 1BL 1BM 1BN
V cizineckých SPZ mi chybějí jen: BK BR BV CK CL CR DC DO HB HO JC JE JN KD KH KM KT KV LN LT ME MO OC PU PB PE PI PJ PS PT PV PZ RA RK SM ST SU SY TA TC TP TU UH UL VS VY ZL ZR
[new] ---> MCDLXXX <---[new]
Pondělí, 01. února 2016 - 10:28:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 853
Registrován: 5-2006
Michal_7208 / 128:

Pokud je tvar "standardních RZ" NAX NNNN (N - číslo, A - písmeno, X - písmeno nebo číslo) a s postupem času se to může posunout třeba na NAX XNNN, tak značky na přání by měly mít opticky oddělené bloky jinde, než po třetím znaku.
Asi si to soudruzi uvědomili, tak se rozhodli rozlišovat pětimístním místo čtyřmístného bloku a zákazem písmen O, G, CH. [crazy]

Přitom stačilo stanovit tato jednoduchá pravidla:

RZNP (aby se odlišila od standardní RZ) bude mít pouze tyto tvary:
AAAA NNN (např. AUDI 378 nebo XDHG 225 nebo BBBB 888)
AAAAA NN (např. SKODA 29, JOSEF 77, LUKAS 63 nebo BBBBB 88 nebo EEEEE 33 atd.)
AAAAAA N (např. SUPERB 7 nebo ZZZZZZ 2 atd.)
AAAAAAA (např. GAGARIN)
AAAAAAAA (např. FANTOMAS)

A máš to.
Pondělí, 01. února 2016 - 10:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 3-2010
Doktor: prosím přečti si můj příspěvek č. 1400. Snad bude jasněji. Už jsem to psal několikrát: odlišení tabulek, jak po stránce kódování, ta i barevnosti (nejen znaků, ale i vlastní tabulky) přináší tu výhodu, že je vozidlo snáze identifikovatelné v provozu. Vím, je ti to málo. Ale právě tato skutečnost s sebou nese výhody (mají to tak téměř všechny státy). Např. již zmíněné Japonsko má na tabulkách velmi užitečné informace, které v provozu urychlují orientaci ostatním. Proč a nač to je zjistíš, když si zmíněnou problematiku nastuduješ.
Dám ještě další příklad. Ty jsi zastánce jednotnosti, nic z provozu nemusí být zřejmé, vše lze dohledat v databázi. OK. Tam mi vysvětli, k čemu mají třeba vojáci hodnosti? Není potřeba to vědět, ne? Stačí se zeptat, ne? Snad mi nechceš namluvit, že je mají kvůli tomu, aby bylo jasno kdo je kdo, aby se vyjádřil vztah mezi nadřízeným a podřízeným, aby bylo jasno, kdo s kým jedná. To je přece blbost, ne? Můžeš se přece zeptat, ne? Dokonce máme i druhy vojsk a jednotliví vojáci jsou od sebe jasně a srozumitelně rozeznatelní. K čemu proboha? A když jako voják potkám např. na ulici vojáka, nižší šarže zdraví vyšší. No ale dle tebe to není potřeba rozlišovat, takže se ho zeptám a podle odpovědi zareaguji.
Pondělí, 01. února 2016 - 11:12:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 10-2007
Voy, Bože můj, kde na ty příklady chodíš. Vojáci spolu musí komunikovat a mají hierarchii. Proto mají hodnosti a označení. Auta spolu v provozu nekomunikují a všechna jsou si na ulici rovna.

V provozu urychlovat orientaci nelze podle značky. Na to je to dost malá a přehlédnutelná tabulka, z určitých úhlů a za určitých podmínek dost špatně čitelná.