Diskuse K-report » Archiv 2016 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 25. 01. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 25. 01. 2016

dolů
   autor příspěvek
chlupac
Sobota, 09. ledna 2016 - 19:24:00  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Tepotaxi:[happy]

...Jak říkají moji přátelé, železniční modelářství je nejhorší koníček. Musíte, znát všechny stavební profese, slohy, architekturu, zeměměřictví, geologii, zemědělskou, lesní a vodní problematiku, strojírenství, různá průmyslová odvětví a pak konečně se můžete pustit do projektování vlastního nápadu, vize ve skutečné dílo.

Dovolím si s Vámi nesouhlasit - právě pro tuto kompexnost je železniční modelářství jediný koníček, který mě bezezbytku uspokojuje [happy], a věřím, že takových lidí je hodně.

PS: moje geneze: od tátova kolejiště -> vlastí kolejiště (mnohokrát předělané, nikdy jsem se na něj se svými představami nevešel) -> klub železničních modelářů (dvě velká dvojkolejná kolejiště s další lokální tratí /HO+TT/) -> Zababov
chlupac
Sobota, 09. ledna 2016 - 20:24:14  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Cejnarxx:

... dokud ještě vnímáte stupňující diskusi na tomto vlákně - asi bych Vám opravdu doporučil (jak se zmiňuje Sey) zkusit Zusku [happy]. Například jedna z jeho publikací: Vladimír Zuska, Modely železnice v terénu, NADAS (1vyd.1988). Je to tenoučký spisek formátu A5 o cca 125 stranách. Přesto je v něm zmíněna většina relevantních oblastí, které by měl modelář znát. Místy se Vám možná nebude líbit "co" autor píše, protože Vás to nejspíš "zarazí v rozletu" (alspoň mě se to kdysi stalo), nicméně cokoliv tam je, má hlavu a patu. Autor byl pedagog, takže se snažil nic neopomenout, bohužel 1.vydání je z r.1988, což z toho dělá poněkud "těžké čtení". Faktem ale je, že Zuska je AUTORITOU v železničním modelářství. Od něj už se odpíchnete k tomu co Vás bude zajímat dál.
ze škodovky
Sobota, 09. ledna 2016 - 20:44:19  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
to je fakt![ok]že člověk musí znát X odvětví...ale tak zase nikdy není špatné,orientovat se i v ostatních věcech...onehdy jsem si např. koupil polotovary autobusů,a už jsem musel zabrousit i do téhle problematiky..a tak je to se vším![happy]
Neděle, 10. ledna 2016 - 11:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 8-2015
Stavebnice původní nádražní budovy Protivec 1897
http://obchod.resinovemodely.cz/Nadrazi-Protivec-d175.htm

Neděle, 10. ledna 2016 - 13:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 8-2004
I v TT existuje jednostranny anglican, EKW-706 od firmy TT-filigran


Neděle, 10. ledna 2016 - 14:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2678
Registrován: 7-2006
J_p - děkuji[ok]

Sey + Zlámalík
Ještě přidám geometrický výkres, pokud bude někdo potřebovat do svého zhlaví.

Ale na tomto webu jsem našel další zajímavé vyhybky, které jsou i u ČSD.
Dvojitou jednostranně odsazenou vyhybku. Pravou a levou. DW 706

Dvojitou oboustranně nesymetrickou odsazenou vyhybku DW 109.

Vše je v EPOCHE 3, 4 a 5.
ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Neděle, 10. ledna 2016 - 16:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 5-2013
J p: No vida, sice pro fanšmejkry, ale existuje. Dovolím si vypíchnout, užitečnost tohoto příspěvku, který konečně k tématu přináší novou, i když částečně podružnou informaci.
Ono přecijenom, jako dosud, vylepování známých obrázků z katalogů, případně výrobku jiného měřítka může některým připomínat jednu babskou činnost a to mluvení jenom pro to, aby řeč nestála.

Tempotaxi: Ale jo, tento výrobce nabízí lecos, jen si to málokdo může dovolit, např. trojcestnou výhybku již vyrábí i Tillig, cca 4x levnější (kvalitu nehodnotím). Nic to ale nemění na faktu, že tu od Vás dosud nezazněly výhody vložení polovičního angličana místo v plánku použitého kompletního angličana. Na tom, že plánek nezadává žádné parametry o předloze, epoše a funkci stanice se snad vesměs shodneme, teda alespoň ti, co se v této vleklé diskusi ještě jakžtakž orientují a jsou ochotni se s tímto faktem smířit.
Tak prosím bez historizujících okolností mne zajímá, proč chcete mašince s jedním vagonkem (víc se jich tam nevejde), po fiktivní nakládce čehokoliv pomocí tamní čelní rampy, odepřít posun do šturcu (výtažné koleje) a následně pokračování v posunu na manipulační kolej bez toho, aby musela vjíždět do pravého zhlaví za stejným účelem, s plynoucími dopravními komplikacemi v případě použití angličana polovičního?

chlupac: Však ony mnohé ze zde a jinde dobře míněných rad z toho Zusky čerpají, on ty zásady před léty sepsal, vydal pár brožur a dále se mezi modeláři "folklorně"šíří a citují.Ano zásluhu a vděčnost panu učiteli odepřít nelze, ale také nelze jeho díla brát jako dogma, viz např. uspořádání provozu výtopny.

(Příspěvek byl editován uživatelem Sey.)
Modely TT
Neděle, 10. ledna 2016 - 17:16:21  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Přínos oné "vyhybky" bude nulový, spíše jde o nějaké odlišení od ostatních kolejišť. Já bych tedy ale angličáka nekuchal.

Co mi spíše celkově vadí,tak lenost některých modelářů. Mají prostor, ale nechtějí se babrat s plánky ani nic vymýšlet, natož pak prolistovat xx stránek,článků a fotek,pak si udělat nějaký vlastní náčrt a tu pak případně hodit na diskuzní forum a dále rozvíjet/upravovat.

Nějak si sám za sebe neumím představit, že bych kamkoli napsal - udělejte mi někdo plánek,dík - zjednodušeně napsáno.
Vždyť pak ani modelář nemůže mít radost z takového projektu.

Každopádně již Krep není co býval ( což je škoda ) vždy zde bylo spoustu fotek modelů a kolejišť a teď se tu chodí jen hruběji diskutovat, občas solidně někoho "zazdít" a počastovat výrazem " Kalouskova jednička" - fakt škoda.

Modelaření zdar.
Neděle, 10. ledna 2016 - 18:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 7-2006
Sey + Modely TT -
Místo anglické vyhybky jen poloviční anglická vyhybka.
Vysvětlení je docela prosté.

Když se budovaly naše dráhy nebo se prováděla přestavba nebo rekonstrukce kolejiště v dřívější době, tak rozhoduje cena. A anglická vyhybka je skoro 4x dražší než dvě jednoduché vyhybky, které jsou na stejném místě. Stačí se podívat na některá zhlaví, že všude anglická vyhybka není, ale jsou zde dvě jednoduché vyhybka a to jedna pravá a druhá levá. I když přesto, že se tam anglická vyhybka hodí, tak tam není. Dále na údržbu a provoz je anglická vyhybka daleko dražší než dvě jednoduché vyhybky.

V modelu bych Já osobně místo anglické vyhybky tu poloviční dal. Důvod je zase provozní.
Manipulačně skládková kolej č.4. obsluhuje a lokomotiva sune vozy na vlečkovou kusou kolej nebo na kusou volnou skládkovou kolej. To znamená, že zmíněná anglická vyhybka je postavená jen do kříže.
Vjezd na kolej č.4. je vjezd odbočkou ze zhlaví přes anglickou vyhybku. Z tohoto zhlaví se provádí i obsluha kusé koleje, kde je čelní rampa. Anglická vyhybka je postavená zase jen do kříže. Zbývá jen druhá odbočka, kolej volná skládka směrem na kusou rampovou kolej. Tento směr je opravdu zbytečný. Když si představím, že na volné skládce se právě vykládá nebo nakládá železniční vůz a já tam budu cpát stroj a další vůz a provádět posun směrem na čelní rampu.

Ale zde je problém, že když je vůz na čelní rampě, tak se blokuje část skládkové koleje č.4. Kolej u čelní rampy se může vydláždit, aby se mohla obsluhovat i skládková kolej č.4. Prostě čelní rampa jen na konci volné skládky.
ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Neděle, 10. ledna 2016 - 20:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2014
Zdravím všechny.Potřeboval bych poradit s osazením světelných návěstidel na přiložený plánek.Jedná se o koncovou staničku s vlečkou do lomu,nebo pily. Před mostem bych viděl vjezdové,nevím jestli červená s bílou...,výjezd z vlečky bílá s modrou a asi společné odjezdové...???Děkuji
Neděle, 10. ledna 2016 - 20:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2014
Neděle, 10. ledna 2016 - 22:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 5-2013
Tempotaxi: S takovýmto srozumitelným výkladem i přes mnou dosud odmítané "představy" nelze než souhlasit, díky za něj, škoda zmatečných okolností, které diskusi jen zamotaly a rozvrstvily.
Otázkou, kterou nevyřešíme, zůstává zda má cenu se tímto "anglickým" luxusem za takovýchto podmínek zabývat, osobně si myslím že u stanice se všemi vjezdy odbočkou, což považuji za závažnější problém než přebytečné manipulační koleje a nepravděpodobné použití drahého zařízení, nemá a více se v tom šťourat pro klid další diskuse nehodlám.
Neděle, 10. ledna 2016 - 22:53:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 119
Registrován: 10-2011
paulias: Já bych tam návěstidla vůbec nedával, akorát někam před most bych dal lichoběžníkovou tabulku, tzn. trať by byla řízena dle předpisu D3, (bez výpravčího ve stanici). Pochybuji, že by se u nás našlo podobně velké koncové nádraží, které by bylo vybaveno návěstidly.
Pondělí, 11. ledna 2016 - 00:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 7-2006
Sey
Obloukové vyhybky jsou na železnici celkem normální jev. Ale právě v modelu oblouková vyhybka nepůsobí dost dobře. Záleží zase na úhlu odbočení. Možná, že by byla lepší třeba dvojitá jednostranná oblouková vyhybka. Tím pádem se i zkrátí o pár cm zhlaví a prodlouží se dopravní koleje. Ale zase se tím zkrátí kusé koleje vlečková a skládková. Ale zde je jiný problém, že oba šturci vlečkové a skládkové zasahují do hranice ochranného pasu vjezdových kolejí do stanice. Nebo při ujetí vozů se může zase poškodit trať. Viděl jsem na vlastní oči, co dokáže prudký vítr a pár nezajištěných vozů napáchat na trati.
Ale jinak. Ono zhlaví v oblouku a třeba ještě část oblouku je ve staničních kolejích a je problém. Kam dát návěstidla, když vozy bočně vyčuhují a rozpojení a také spojení vozů v oblouku je většinou nemožné.

Zdroj: koridory.cz.
Vysunutá spojka v Praze Podbabě - oblouková vyhybka na hlavní trati.


Na závěr. Možná, že je daleko lepší řešení, že do vymezeného prostoru umístit nádraží, které má jen tři dopravní koleje a jednu opravdu krátkou skladištní kolej. Jinak nic jiného tam nedávat. Prostě nechat tam také nějaký prostor pro zeleň, než všude mít samé koleje. Ale to zase záleží jen na zadavateli projektu.
ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Polabský
Pondělí, 11. ledna 2016 - 08:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 10-2010
Tempotaxi: Ono je to s těmi angličany taky trochu jinak.
Dávají se jen tam, kde je opravdu málo místa, i když to bylo drahé. Hlavní nevýhodou angličanů je jejich obtížnější údržba. Dochází u nich k častějšímu uvolňování upevňovadel a většímu celkovému opotřebení.
Proto se v současnosti, kde to jde, vyměňují za dvojici výhybek. Příkladem je pražské zhlaví v Libčicích.
Pondělí, 11. ledna 2016 - 09:40:45  
Neregistrovaný host
194.228.32.243
Prodám na modelovou železnici TT tyto modely levně,jedná se o dědictví.


Modely TT prodám
Pondělí, 11. ledna 2016 - 09:44:41  
Neregistrovaný host
194.228.32.243
pokračování,je to ho mnoho,pokud mátezájem ozvěte se na polandr85@seznam.cz
Pondělí, 11. ledna 2016 - 20:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 8-2009
Zdravím všechny. Všem, kdo se zabýval náčrtem mého nádraží, chci moc poděkovat. Velký dík patří Zlámalíkovi.
Modely TT : Zdravím Vás kolego, tady lenošný modelář jako to [cunik]
Pokusím se Vám to vysvětlit...anebo raději ne. Co jsem teď napsal, jsem raději vymazal, abych Vás ,,nezazdil,,.
Já z plánků naopak radost mám, jelikož vím, že se díky nim vyvaruji zbytečných chyb a přešlapů.
Ä budu Vám oponovat...Nechodí se sem JEN hrubě diskutovat, občas se to stane, což je na nic a hlavně to není o modelech. Vše myslím v dobrém, není mým záměrem Vás jakkoliv urážet, ale svoje k tomu, jen částečně, napsat musím....
Přeji vám mnoho modelářských uspěchů.
S pozdravem.....
Modely TT
Pondělí, 11. ledna 2016 - 20:16:35  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Cejnarxx: [lol] zazdít klidně můžeš,ale bude to k prdu, prostě si myslím své.
Vím kdo jsi, po netu se známe, ostatně tvé kolejiště,byť nedostavěné, jsi vyměnil s mým kamarádem z Jihlavy (to již nemáš??? )
O radosti z plánků nepochybuji, ale každý by si to měl nakreslit,hodit na diskuze a až pak se tedy zeptat " jak by se to dalo udělat jinak,co předělat, kde ubrat a kde přidat"
Já si třeba udělal vždy šablony 1:1 pak skládal a až poté jsem překresloval.

A ano,zvrtne..zvrtne se to pokaždé, když někdo napíše oponující reakci na jeho článek, na Krepu ( celkově,ne jen v modelech ) se to prostě nepřechází [happy]
modely-masinek
Pondělí, 11. ledna 2016 - 20:31:54  
Neregistrovaný host
77.78.89.186
Nová posila 781.194 [masinka]
Vašut
Pondělí, 11. ledna 2016 - 20:47:44  
Moderátor
Číslo příspěvku: 1738
Registrován: 5-2002
Teda pánové... já vás tu tak poslouchám a nestačím se divit... (díky Járo... :-) )
To ptaní nad "prázdným papírem" bych také tak úplně nezatracoval. Proč? Protože někdo může mít nějaký jiný neotřelý nápad, který ani nezkusí navrhnout díky tomu, že ho tazatel navede na "svoji cestu" a to je někdy škoda. Mně se mnohokrát osvědčilo (ikdyž už mám v kapse svůj návrh) se zeptat od začátku, jestli by to třeba kolega neudělal jinak... párkrát se stalo, že kolega (nezatížen mojí vizí) přišel s něčím lepším... Takže ani to bych nezatracoval. Samozřejmě všeho s mírou...
ČD: Zákazník? Co je to? ...
Vašut
Pondělí, 11. ledna 2016 - 20:48:39  
Moderátor
Číslo příspěvku: 1739
Registrován: 5-2002
mm: koukal jsem, že je v plánu Bam. Už ho máš nafocený, nebo se teprve chystáš?
ČD: Zákazník? Co je to? ...
modely-masinek
Pondělí, 11. ledna 2016 - 21:04:48  
Neregistrovaný host
77.78.89.186
Vašut : Bamovka je jak nafocená, tak oměřená, ale přednost má stále WR [happy] ani jedno nebude hned, ale bude to. Trochu se vše posune pro krásné životní události - narození dcery [masinka]
ze škodovky
Pondělí, 11. ledna 2016 - 21:28:49  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
joo..to jsme si vlastně na burze všimli...jak je partnerka nádherně kulatá....blahopřejem..
Pondělí, 11. ledna 2016 - 21:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 8-2009
Modely TT : Čau, už vím taky.
To kolejiště z Jihlavy samozřejmě mám, celé jsem ho předělal (foliáže, domky, koleje-poloměry na 310). No rám a jen původní myšlenka zbyla a toto nádraží je poslední část rekonstrukce.....
Já nějaký návrh měl, v hlavě, ale tušil jsem správně, že má jisté mezery[satan].

Jestli to vyznělo, co jsem ti napsal, nějak útočně, tak soráč[wink]
At se daří.....
modely-masinek
Pondělí, 11. ledna 2016 - 21:37:33  
Neregistrovaný host
77.78.89.186
Díky moc [happy]
Vašut
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:13:42  
Moderátor
Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 5-2002
mm: Taky veeeelká gratulace. Kdy máte termín? Náš mlaďas dostane ke druhým narozkám (na začátku února) bráchu, tak snad aspoň jeden z nich bude na mašinky... Ikdyž zatím je to ohromnej pomocník... ši ši, vrm, vrum...

Proč jsem se ptal na ten Bam - sám jsem to před nějakou dobou ofocoval, protože jsem ho chtěl udělat... dokonce jsem ho i začal kreslit, ale pro nedostatek času skončil u ledu s nadějí, že ho třeba někdo udělá, když je to jeden z mála os. vozů, co chybí v leptech.

Ještě jeden dotaz - je už nějak vyřešen chybějící nápis na Bramu??? Dík.
ČD: Zákazník? Co je to? ...
modely-masinek
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:29:14  
Neregistrovaný host
77.78.89.186
Vašut : Nápis u Bramky je již doplněn u nových obtisků, kdo potřebuje ke starému, tak stačí napsat mail, nebo dát info v Praze a chybějící dílek zdarma dodáme, nebo se může napsat přímo Jackovi [happy]
Jinak také díky za gratulaci a více bych to zde nerozebíral, přeci jen, je to z jiného soudku [happy]
První termín byl na Vánoce, ale malé se chtělo až 8.ledna...Já vedl syna od mala k mašinkaření a vyplatilo se, ví jak se na modely "nesahá" jakou rychlostí se mají pohybovat a s překvapením už někdy ve 4 letech dokázal řídit ovládací pult - postavení cesty.
K Bamu: Určo bude ! Podání klasika, lepty + střecha odlitek
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2681
Registrován: 7-2006
Jak jsem dělal návrhy na kolejiště Já. Dnes už dělám jen modely.

1. nejprve byl jen náčrtek od ruky.
2. pak se vše narýsovalo v měřítku 1:10
3. výkres se na pár dní odložil.
4. pokud výkres kolejiště seděl tak se udělal přes pauzák vrstevnicový plánek.
5. vrstevnicový plánek se přenesl po vrstevnici na papír.
6. jednotlivé vrstevnice se slepí a tím dostanu výškový tvar kolejiště.
7. do tvaru kolejiště se postupně vlepí proužky kolejnic.
8. pak se přilepí proužky silnic a vodních ploch.
9. nařezané latičky pak ztvární budovy a mosty.
10. a mám hotové kolejiště 1:10, které můžu pak upravovat podle nepřesnosti a omylů v projektu.

Na nádražní zhlaví si vyřežu přesné míry papírových vyhybek a kolejnic a podle návrhu si vše sestavím. Většinou po sestavení se najde jiné řešení uspořádání zhlaví, umístění budov. Nebo se zjistí, že návrh je prostě špatný.
ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2014
Martin759: taky jsem o této možnosti uvažoval...návěstidla mají na modelu něco do sebe,ale než je umístit špatně,bude asi lepší to nechat v D3.
Úterý, 12. ledna 2016 - 12:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 346
Registrován: 12-2006
Na http://www.trainmania.info/br173.html jsem přidal ještě podrobnou fotodokumentaci modelu BR 173.


------------------------------------------------
TRAINMANIA - Zajímavosti o velké i malé železnici
Úterý, 12. ledna 2016 - 17:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 5-2011
Paulias:
Dovolil jsem si přidat propojku manipulační a dopravní kolejí. Dovolila by Vám ve stanici nechat motoráček a zároveň možnost objet soupravu vozů z vytaženou z lomu bez nutnosti sunutí do širé tratě. Současné provedení je dle mého názoru velmi limitující na volnost všech kolejí pro objíždění. Kolej může stále sloužit jako manipulační a dle D3 z ní je umožněn odjezd na širou trať (a obráceně). Pokud byste ji chtěl označit za dopravní, bylo by třeba opatřit kolej od lomu výkolejkou dle nákresu. Návěstidla by celou situaci zkomplikovala, protože při současné situaci by byla nutnost při vytahování vozů z lomu sunout k modrému označníku do širé trati, poté vjezd na dopravní kolej a následně až odjezd.


www.lhotisazejmi.webnode.cz

Když víš, že to nejde, tak řekni někomu, kdo neví, že to nejde a ten to udělá.
Úterý, 12. ledna 2016 - 23:12:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1304
Registrován: 4-2006
Navážu na Tempotaxiho a přidám se se dvěma plánky z trochu jiné kategorie.
První si sám vytvořil kluk v nějakých pěti šesti letech. Popisy hovoří za vše. je to pragmatik a exaktní tvůrce [happy]
Druhý a třetí plánek je minikolejiště s vojenskou posádkou - kluk se dal na tanky a chtěl je někde využít, tak vznikl návrh na dvojitý ovál, vzadu překřížený, se stanicí dole a posádkou na kopci. Užil bych tam svoji stanici Malá Paka alias Červené Janovice, trojcestnou výhybku, betonové ploty... Je to pro IV. epochu, v zastávce nahoře vidím Hurvínka, dole čeká Rosnička s vozy pro posádku. A plánek čeká na realizaci...


Celkové rozměry vojenského kolejiště jsou 90 x 55 cm s poloměry 16 cm (jde to v pohodě projet většinou krátkých vozů i plošiňáky Roco s tanky T-55).

Jinak ohledně úprav výhybek se nechte inspirovat krásnou "výhybkou" ze stránek http://tt-kolejiste.unas.cz/mHOekolej.html - to je dílo!
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Úterý, 12. ledna 2016 - 23:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1305
Registrován: 4-2006
Trainmaniak: díky za detailní fotoreport, doufám, že tu poslední fotku dáš na ŽP, to je pastva pro oči.
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Středa, 13. ledna 2016 - 06:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 347
Registrován: 12-2006
Zlámalík: Jiříku, myslíš tuhle? [happy]
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/ostatni/mod/mod332.html
------------------------------------------------
TRAINMANIA - Zajímavosti o velké i malé železnici
Středa, 13. ledna 2016 - 16:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2014
Zejmi: Dobrý nápad,ale ty dvě výhybky navíc,tam stěží dostanu,mám to již přidělané a osazené přestavníky,připojenou elektriku...musel bych to celé překopat[kladivo]napadla mě možnost jiného řešení...vložit za vjezdovou obloukovku angličana a odstavnou s ním propojit...otázkou pak zůstává umístění nádražní budovy ???
Středa, 13. ledna 2016 - 16:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 4-2006
Trainmaniak: No tak to vidíš, jak já blbnu... [kladivo]
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 10:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 7-2006
Zlámalík
Armádní kolejiště je docela dobrý nápad.
Třeba téma – ŽELEZNIČNÍ VOJSKO.
Postavit stanici, plno kusých kolejí a hal, kde bude uskladněna vojenská traťovka, jeřáby a stroje.
Ve volném prostoru je automobilová ženijní technika, sklady kolejových polí a jejich sestavovaní.
Složené mostní konstrukce a další stavební materiál.
Ale zase ten prostor bude kámen úrazu.
Ale zase si zde může modelář trochu vymýšlet.

Stavebnice vyhybek, ale jen zatím v HO: odkaz a odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 13:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 4-2006
Miniatur Wunderland v Google mapách: http://www.zive.cz/bleskovky/projdete-se-pres-street-view-svetem- raje-modelaru-v-hamburku/sc-4-a-181036/default.aspx
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
hank
Pátek, 15. ledna 2016 - 10:03:55  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Martin759 - 119: Ještě před půlrokem bych bez váhání podpořil variantu D3, ale další vývoj mě utvrzuje v tom, že ať si modelář vymyslí jakoukouli věc dosud považovanou za hovadinu [biggrin], "velká" dráha ji v rámci vycucávání evropských dotací [satan] dřív nebo později někde realizuje. Jde o to, že v nejbližší době má být připojen na dálkovinu a tedy osazen návěstidly [crazy] šumavský "Najtál" neboli Nové Údolí, tzn. zapadlá dvoukolejná stanička ukončená na bavorské hranici šturcem... A podobně vypadají po optimalizaci i některé jiné koncové dopravny, které často mají statut nákladišť se zastávkou, napadá mě řeba Jirkov u Chomutova. Na ten Jirkov se on-line podívej sem:

http://gvd.cz/cz/data/planky/5xx/504/540096.xls

a když už tam budeš, můžeš si nastudovat i další excesy tohoto druhu.
hank
Pátek, 15. ledna 2016 - 10:14:15  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Martin 759 - ještě k tomu Novému Údolí: teď koukám, že oni v pomůckách pro letošní GVD mají už i výhled osazení návěstidly po připojení na dálkovinu, tak se potěš [biggrin] :

http://gvd.cz/cz/data/planky/7xx/707/739524.xls
Úterý, 19. ledna 2016 - 11:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 5-2011
Paulias:
To je škoda, možná by jen stačilo udělat výřez v kolejích a položit tam výhybky. Přestavníky by na původních kolejích zůstaly. Myslím, že použití angličana na zhlaví a následné rozšíření nádraží o jednu kolej by ještě víc bilo do očí bez kolejové propojky na druhém zhlaví.
www.lhotisazejmi.webnode.cz

Když víš, že to nejde, tak řekni někomu, kdo neví, že to nejde a ten to udělá.
Tillig
Pátek, 22. ledna 2016 - 08:10:24  
Neregistrovaný host
77.48.97.76
Novinky Tillig

http://ttmodelar.eu/index.php?route=information/news&news_id=441
chlupac
Sobota, 23. ledna 2016 - 17:25:51  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Tillig:
... no príma - to nás čekají bezva ceny, tak nevím jestli si k zálibě železničního modeláře nebudu muset pořídit ještě specializaci "bankovní lupič" [happy]
Sobota, 23. ledna 2016 - 20:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/IG-RUCwygmc

Třetí část videa Přehlídka modelů .
Sobota, 23. ledna 2016 - 20:23:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/BbQrJOC7HKc

První jízda opravené parní lokomotivy .
ze škodovky
Neděle, 24. ledna 2016 - 09:39:54  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
no ona ta 86 BTTB nikdy nebyla špatná lokomotiva! já ji mám také...a jsem s ní spokojený[ok]myslím že mi dá hodně lidí za pravdu
Neděle, 24. ledna 2016 - 12:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 11-2015
chlupac: a kdo Vás nutí si je kupovat? Ono to vypadá "jejiž, kocour, toho musím mít", ale když si trochu zapřemýšlíte, tak stejnou či podobnou kvalitu můžete mít z poměrně dobrého odlitku p. Molaty a pojezdu mosazného, nebo s komponenty V100 a hned jsme na polovině ceny [happy]
Neděle, 24. ledna 2016 - 14:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 5-2013
Hahaha, stejná nebo podobná kvalita za polovic... notabene v kombinaci Molata/mosaz pojezd je dosti naivní představa i s pokulhávající Tillig kvalitou. K tomu nestačí jenom "zapřemýšlet" ale i pořádně zamakat, aby výsledek nebyl zfuškovaný [biggrin].

(Příspěvek byl editován uživatelem Sey.)
Emil Švec
Neděle, 24. ledna 2016 - 16:21:32  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
Ty ceny jsou přepálené, proto jsem rozhodl "imperialistický" Tillig nepořizovat a ok Kuehna nic nekupuji pro změnu kvůli přístupu k zákazníkovi. Možná má důvod cena 850Kč u Eas, ale koupit si za 1260Kč rychlíkáč v Najbrtu a koukat na podvozky kříčící "já jsem plast", to fakt ne. Prodávat něco v barvě plastu lze tak u start modelů.

Ale samozřejmě, nikdo mě nenutí to kupovat a když, tak si to nekupuji 3x měsíčně...
Neděle, 24. ledna 2016 - 16:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 11-2015
Sey: Myslím, že pokud mluvíme o kocourovi, Molatův odlitek (prý je to zformovaný lept od DK) je na dobré úrovni, kdo chce, může použít zmíněný lept... A pojezd- je na každém, který zvolí, ale s dobrým motorem by se mosaz klidně mohla vyrovnat Tilligu s jeho občas problémovými pojezdy. I tak- pokud nikdo nekouká jenom na jízdní vlastnosti (pokud jo, může použít V100, jak jsem psal, i když nevím, jestli se to dnes vyplatí), podobného kocoura si každý průměrný modelář může vykouzlit doma a je to každého volba, zda použije Molatu/mosaz, nebo DK/V100, pořád z toho bude mít větší radost, než ze ztracené čtyřtisícovky...

PS: úmyslem mého minulého příspěvku nebylo říct "kupujte mosaz a Pletichu, je lepší než Tillig", jestli to tak vyznělo, omlouvám se [wink]
Neděle, 24. ledna 2016 - 16:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 638
Registrován: 12-2012
Malá pozvánka do Chrudimi, i v TT je na co koukat: http://www.youtube.com/watch?v=FYSMn6Wniaw

Více videí na Videokanále Mi.Ko & Endy96 [happy]
Petr_k
Neděle, 24. ledna 2016 - 18:16:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11321
Registrován: 4-2003
749 262-2 - a proč by měl průměrný modelář nemít radost z fabrického modelu za čtyřtisícovku? [wink] 167 € zase není tak tragická suma a konstrukční 3D vypadá velmi dobře (viditelně se nehodlali inspirovat H0 banglí od MTB, což je dobře).

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
Neděle, 24. ledna 2016 - 19:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 5-2013
749...: Omlouvat se nemusíš, stačilo by si předně uvědomit, že se Chlupáč o kocourovi ani nezmínil, navíc ta mašina je veřejně teprve "na obrázku" což je dost brzo na jakékoliv úvahy o jeho kvalitě a případné náhradě, za použití čehokoliv.
Z čeho je ten doporučovaný odlitek opajcovaný bych se raději nezmiňoval, může to vyvolat nechtěné reakce, stejně tak jako představy o tom co komu stačí, kolik je komu líto zainvestovaných peněz a jakou má z čeho radost, protože co kus, to jiné nároky. Ke své "poloviční" investici si připočti tišťák s osvětlením a přípravou na digitalizaci (tovární standard), s kvalitou laku a popisu to v domácích podmínkách taky bývá různorodé a neposledně cena času investovaného do výroby "levnější" varianty je též nezanedbatelnou (pro někoho možná nepochopitelnou) položkou v nejistém výsledku.

E.Švec: Taky Tillig bojkotuji, již několikátým rokem, čínské dobrodružství za každoročně navyšovanou cenu [nene], maximálně z výprodeje za patřičně jiné ceny.
ze škodovky
Neděle, 24. ledna 2016 - 20:27:39  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
tak to tady všechno čtu a něco na tom všem bude...taky mám ten dojem,že je občas lepší si spíš vylepšit bydlení,než to mít ve vitrině...a koupit si něco dražšího pouze jednou ročně a to k vánocům...
chlupac
Pondělí, 25. ledna 2016 - 09:42:25  
Neregistrovaný host
93.89.144.130
749 262-2:
... jsem rád, že máte takový názor - je to ryze modelářské a já si toho cením.
Bohužel takový přístup nevyhovuje všem (jak vidíte). PS: opravdu jsem nemluvil jen o kocourovi ale o cenách Tillig 2016 všeobecně - to ovšem neznamená, že na něj (kocoura) nejsem zvědavý, zvláště bude-li mít pojezd jako třeba Hektor.

Poznámka ke stavbě modelů:
- uvažoval (a započítal jste) finanční hodnotu Vašeho volného času věnovanou na stavbu modelů? (závidím Vám, že ho máte tolik)
- mám doma dvě V100 Tillig z dob, kdy jsem je pořídil za 1600Kč (před 5-7? lety) za účelem přestaveb na jiný model. Vzhledem k ceně jste to jako vstup pro přestavbu nejspíš nemyslel.
Takže zbývá V100 BTTB - (tzn 40 let stará konstrukce pojezdu - a jen dvě nápravy hnané) a zde si opravdu nedokážu představit, že by mě tenhle pojezd doma uspokojoval.
PS: ...přiznávám se ale například, že momentálně uvažujeme o stavbě PA 300 jako modelu pro klubové kolejiště z hektora BTTB (velmi podobná střeva jako V100 BTTB), protože pro daný účel má vyhovující rychlost a tah. V100 Tilig jsme odzkoušeli a je to lemra líná, kterou na dvojkolejce v autobloku dojedou i stroje MTB. (Pozor: chápu, že co se rychlosti V100 týká - byla už tak od Tilliga konstrukčně navržena)
chlupac
Pondělí, 25. ledna 2016 - 16:13:36  
Neregistrovaný host
93.89.144.130
jo a ještě důležitý dovětek:
... do té PA 300 (z leptu) se ale velice pravděpodobně nevejdeme s BTTB motorem, čímž se zase ocitáme opět na startovní čáře [happy].
Pondělí, 25. ledna 2016 - 17:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 11-2015
Chlupáč, Sey: jasně, je na každém, jestli si postaví model svůj, nebo dá přednost tovární kvalitě. Jenom jsem chtěl říct, že je tu i jiná možnost, než se stát zločincem, protože si chci pořídit ucelenku Eas [happy]

Snad to nebude vypadat jako okatá reklama, ale dovolím si přihodit odkaz na mé stránky, konkrétně na právě dokončovanou 749.006-3

Velký dík patří VoVovi za pomoc nejen se stránkami!
Pondělí, 25. ledna 2016 - 18:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2015
Dnes ve schránce...
Pondělí, 25. ledna 2016 - 23:00:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 5-2013
Chlupáč, copak že tam nenacpeš ten motor, to by vyřešila remotorizace, ale i s rozvorem otočných čepů podvozků to v případě použití hektora nebude žádná sláva a ten starý BTTB "dvouosák" se bude natahovat těžko, ta V100 vychází +- 1mm.

Jinak docela by mne zajímalo, jak jsou na tom s kvalitou pojezdu dnešní Tillig hektoři, mám jednoho z prvních a tehdy jsem se zhrozil, nad porovnáním plynulosti jízdy oproti tehdy velmi populární ještě německé startové V100, po prozkoumání jsem zjistil nesouosost unašečů kardanů a otáčky tedy houpaly se všemi následky, můj kousek nebyl jediný a reklamace výměnou se jakž takž povedla až na potřetí. Zajímalo by mne zda tyto čínské nepřesnosti mají dodnes, nebo v rámci každoročního zlepšování poměru cena/kvalita s tím Tilligovci něco udělali?

749...: Abys porozuměl mému náhledu na konflikt koupit/udělat, i bez ohledu na to kolik ušetřím či jak to bude vypadat, energii vynaloženou na vlastnoruční stavbu modelu, který si můžu, nebo za čas budu moci koupit hotový, vynaložím na něco jiného, např. v tvém případě na ucelenku Eas. Příkladem budiž Brejlovec, staví jej, krom výjimek potvrzujících pravidlo, dneska ještě někdo?