Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » 440, 640, 650, 660 - RegioPanter / InterPanter » Archiv diskuse 440, 640, 650, 660 - RegioPanter... do 14. 10. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse 440, 640, 650, 660 - RegioPanter... do 14. 10. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 10. října 2016 - 16:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 10-2009
Na AVV nejezdím, neumím, nemám na to svolení. Ale ani na ARR to někdy nereaguje na dodržení nastavené rychlosti. Vždy a u různých čísel ř. 660 na pomalé padesátce v první T.K. mezi Svitavy a Březová, kousek za dělením. Tedy asi 2 km. Nevím jen, zda je to Vámi popisovaný případ, pane Hajnej.
Jinak ovšem se zde projevil ten velmi častý jev, že stačí, když někdo něco plácne a všichni to žerou jako vůl seno. Nakonec, když se ukáže, jak to bylo, stejně velká část lidí řekne: Kdoví, jak vono to vlastně bylo! To víte, senzace, byť fantasmagorní, je vždy víc populární, než taková obyčejná pravda. P.
Pondělí, 10. října 2016 - 17:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12139
Registrován: 5-2002
Podr: Ale ani na ARR to někdy nereaguje na dodržení nastavené rychlosti. Vždy a u různých čísel ř. 660 na pomalé padesátce v první T.K. mezi Svitavy a Březová, kousek za dělením. Tedy asi 2 km. Nevím jen, zda je to Vámi popisovaný případ, pane Hajnej.
Vypadá to, že ano. Děkuji za info.
Ythomas_ct
Pondělí, 10. října 2016 - 17:11:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 10-2009
Ad Hajnej:

Takže aby bylo jasno...
Nechci Vám brát optimismus, ale nemyslím si, že Vaše vysvětlení, byť zcela jasné a srozumitelné (díky za něj), povede v některých anonymních hlavách k jakémukoliv vyjasnění...

Týž jev byl dle sdělení informovaných pozorován i na vozidle bez AVV, když za těchže okolností navolil fíra klávesnicí nižší rychlost.
...to bych spíš čekal, že tuhle větu může dotyčný anonym vzít jako nezvratný důkaz toho, že je AVV opravdu satan černý chlupatý, neboť se to od něj šíří i na vozidla, která AVV vůbec nemají, a proto je třeba preventivně zakázat jeho používání i tam... ;-)
Šmitec s AVV
Pondělí, 10. října 2016 - 17:15:09  
Neregistrovaný host
46.135.5.253
Ale podle reakce, docela Tě to štve.
No je dobře že Tě hlídací pes konečně vyburcoval k odpovědi, ikdyž ne zcela přesné. Vidíš, mě jak zmrdík přijde tvůrce toho systému, štěstí, že není nutné to používat.
Označit věc za šméčko je právo kteréhokoliv jedince, neb každý má právo na názor, což by měl gramotný neanonym vědět, pouč hlídacího psa. Nebo snad očekáváš 100% spokojenost s tím systémem? Názor na systém si každý udělá dle svého, dle prožitých situací s tím systémem.

Omluvu? To si snad děláš srandu ne? To Ty jsi pustil takovej herberk do provozu s lidma, Ty jsi testoval a nepřišel na to včas, tak za by se Ti měl někdo omlouvat. Chyby se snad zjišťují a testují všas, nikoliv v ostrém provozu ve vlacích plných lidí

Srab jsi Ty, v německé automobilce jdou vývojáři a testři, kteří neodhalí chybu a jdo od válu pane, mají to co Ty ne, mají a je po nich vyžadována odpovědnost.

Nic nezahřeje lépe, než troška zoufalství a vrhání odpovědnosti na někoho jiného, jak ryze zdejší [lol].

A co teprve pravda útlocitně tutlaná a úklízená pod koberec, nebo jste už pane Podroužku snad slyšel o řešení "neřízené střely" ala Panter, která se na Kčku již také probírala. Tam je zameteno bezvadně, neb je to moc drátováni[biggrin].

Ps: docela se podivuji, že lze mít oprávnění k řízení vozidla a zároveň nemít oprávnění k používání systému AVV na vozidle instalovanému, což já tvrdím, že jde a je takových lidí mnoho, přesto zde nedávno bylo tvrzeno, že nikdo takový není [crazy] a všichni ověření na používání AVV mají. Bych chtěl vidět ty výkazy o zkouškách[ko].
372_001_8
Pondělí, 10. října 2016 - 17:19:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 5-2008
Ivo klid, nemá to cenu.
Pro ostatní rejpaly (volanty) - záplata bude velmi brzy. Aprp. kolik z vás co jezdí na IP má školení na CB ???? Stejně si to všichni kvedláte jak uznáte sami .... .
Pondělí, 10. října 2016 - 18:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7076
Registrován: 5-2007
Šmitec s AVV: Niekedy ľuďom s takto "jednoduchým" zmýšľaním závidím. Urobia pičovinu a vôbec ich to nemrzí, pretože si nedokážu uvedomiť, že pičovinu urobili [crazy]

Ešte raz si prečítajte, že chyba nemá NIČ SPOLOČNÉ S AVV, ale s tým, že vozidlo odmieta urobiť to, čo mu AVV správne povie. [happy] Ale asi je to zbytočné, lebo hlavné je beztak to, že Vy máte kategorický názor, a že si hlavne dokážete (konečne, podľa tej razancie po tom márne túžite hooodne dlho) odôvodniť to, že si do niekoho kopnete [crazy]
balik
Pondělí, 10. října 2016 - 18:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2270
Registrován: 11-2002
Mohu prosím dotaz k ujasnění pro nás nezasvěcené?

Myslel jsem, že
1) řídící systém vozidla (oživuje železo) je záležitostí fabriky ŠKODA VAGONKA a.s.,
2) AŽD na to jen v subdodávce napojuje další hrnce, které (přestože samy bez vady) mohou dávat rizikový výsledek, dokud si výrobce nedá do pořádku základ vozidlového SW.

Jestliže do toho nick "AVVčko" tahá pány od AVV, je to proto, že
a) je mimo, nebo
b) se AŽD v subdodávce podílí na celém řídícím systému škodovek?
Pondělí, 10. října 2016 - 18:30:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7078
Registrován: 5-2007
balik: Hajnej sa tu už dávnejšie vyjadril, že b) neplatí. Takže musí platiť a).
Amen
Pondělí, 10. října 2016 - 18:44:10  
Neregistrovaný host
46.135.5.26
For: Asdf

Právě že píšete nesmysl, firma dodávající AVV je odpovědná za skutečnost, že neodhalila včas fakt chyby, situace která v provozu běžně nastává a bylo potřeba nechat strojvedoucího ve stresující situaci v ostrém provozu, aby toto odhalil. Těžko si představit, že dodavatel baterií do NOTE 7 se distancuje od požáru celého telefonu, vždyť jej dodává Samsung a on za to múže - nikoliv !
Je naprostá hloupost tvrdit, že u auta v provozu s adaptivním tempomatem auto nedobrzdilo, protože ho odmítl poslechnout blok brzd, za to může řídící systém auta, neboť ty systémy musí být slazené a odzkoušené před pustěním do provozu, nikoliv aby zákazník v autě odhaloval fatální nedostatky

Bastarde, to bych sem vůbec nepsal, neb podle národního dopravce to školení a autorizační jízdu mají naprosto všichni co mají oprávnění ty verky řídit, notabene navíc jsou všichni nově svázaní interní směrnicí pro AVV platnou od tuším 1.10.2016.
Klid zde nevidím na místě, spíše neklid, když si uvědomíte, že malá nepozornost strojvedoucího při trvalé kontrole funkce božského AVV mohla změnit život stovkám lidí.

Takže asi tak.
Pondělí, 10. října 2016 - 20:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7080
Registrován: 5-2007
Amen:
Ja hlavne myslím, že keby Hajnej robil ten blok bŕzd, tak by za to dodávateľ riadiaceho systému určite nemohol, všakže [wink]. Ale prianie otcom myšlienky, poznáme. [crazy] Alebo, za zlú šaržu múky je určite zodpovedný dodávateľ droždia...

K tomu stresu a nepozornosti len toľko, že, jak správne chápem tie okolnosti, tak v prípade, že by ste v danej chvíli (práve v tej chvíli o.i. ručne obsluhujete brzdu) hodlal byť nepozorný, nezostáva mi len dúfať, že nie ste fíra [coze]
asdfku, už to nehul
Pondělí, 10. října 2016 - 21:24:21  
Neregistrovaný host
46.135.126.3
Vubec nevíte o čem píšete, vy z pozice strojvedoucího počítáte s tím, že AVV začne brzdit, začne brzdit tak včas, aby zastavilo vlak na požadovaném místě, u peronku, u návěstidla. Pokud tam z nějakého důvodu nezastavuje, obere tím strojvedoucího o jistou část času, reakční doby před a po tom co si strojvedoucí uvědomí, že systém nereaguje tak, aby v určeném místě zastavil. Mě nezajímá proč, já očekávám deklarovanou funkci, ona nefunguje, pak je to šméčko. Vaše teorie o situaci, kdy ručně strojvedoucí obsluhuje brzdu a brzda neúčinkuje, je jednoznačně tak závažná, že by nekompromisně měla následovat akce odstavení a zákaz provozu takového vozidla ať AVV obsahují či nikoliv. Uvědomujete si co jste vůbec napsal, vy připouštíte do provozu vozidlo, které odmítá poslušnost při ovládání brzdy ať již přes AVV nebo ručně fírou? Bleeeee.
Pokud se toto stane, pak na panteru mrsknu odtahovkou "rychlobrzdu" a dál s tím herberkem nehnu ať si říkají co chtějí.
Pondělí, 10. října 2016 - 21:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7084
Registrován: 5-2007
asdfku, už to nehul: Nechcete ísť k Džihádistom? Tam takýchto potrebujú, krvavo pred očami a selektívne vnímanie na plný výkon, hlavne si všetko otočiť v prospech svojej viery [biggrin]

Prečítajte si to ešte raz a poriadne. Ak som to pochopil správne, tak vozidlo na brzdu reaguje, akurát zrovna v prípade, že nie je zrovna k dispozícii EDB, Vy niečo pribrzdíte vzduchom a v zápätí si namáčknete klávesnicou (alebo AVV navolí) rýchlosť takú, že sa musí brzdiť ešte viac, tak sa viac nebrzdí, a musíte siahnuť po brzdiči... Pozrite sa, robte si čo uznáte za vhodné, kľudne si na tom pantere mrskajte čím chcete, môžete aj HJP z okna vyhodiť preventívne, ale z Vašich reakcií mám dojem, že to beztak neurobíte, lebo na ničom takom najskôr nejazdíte [wink]
asdfíčku
Pondělí, 10. října 2016 - 22:18:58  
Neregistrovaný host
46.135.42.6
Když bych s těma šméčkama nepřicházel do kontaktu a nemusel je využívat k obživě věřte, že bych to neřešil, jen bych se bál jako cestující. Pokud se mě to nedotýká, nemám potřebu to je tak z rozmaru řešit. Nadšenec jako zdejší jedinci jsou nejsu, z faktu že to dá-li pánbuch, nebo aláh zastaví na požadovaném místě se nepodělám, spíš se pozastavím nad nepopiratelnou degradací profese na vzorku cca 100 lidí s tím několik let jezdících, oproti desítkám lidí s tím jezdit odmítající.
Taky si ujasněte, co je brzdič, co je ovladač brzdiče, dále co je průběžná brzda a že Panter má průběžnou brzdu né jednu, ale podle definice dokonce dvě.
A uplně komicky, to co tu popisujete, se odehrávalo již v době, kdy přišli uplně první RegioPanteři!! Ty mají odjeto tři roky provozu, mnohé jednotky více jak půl milionu Km, nemají sice AVV, ale Vámi popisovaná závada byla na nich zdokumentována a zjevně ututlána a nevyřešena. Tedy více jak tři roky na to káleli a teď objevili Ameriku? Chcete ještě větší příklad šlendriánu?
Ythomas_ct
Pondělí, 10. října 2016 - 22:43:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2182
Registrován: 10-2009
Ad asdfíčku:

...nemají sice AVV, ale Vámi popisovaná závada byla na nich zdokumentována a zjevně ututlána a nevyřešena.
Výborně, tak už jste se (konečně) sám dobral toho, že to není primárně chyba AVV... ;-)

Chcete ještě větší příklad šlendriánu?
Pokud je pravda to, co píšete, tak bych jako větší příklad šlendriánu dokázal uvést snad už jen nereklamování a nevymáhání nápravy oné "zdokumentované" závady v záruční době vozidla... :-(
Pondělí, 10. října 2016 - 23:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7086
Registrován: 5-2007
asdfíčku: NO HURÁ, tak sme sa (alebo ste sa) konečne dopracovali toho, že to nie je v AVV, a tých 6 príspevkov pred tým bolo len o Vašej osobnej zášti voči niekomu. Ale liezlo to z Vás ako z chlpatej deky [biggrin]

Ujasňovať si to časom ujasním, ostatne nie som fíra ale len obyčajný programátor. Tvoriť SW úplne bez chýb mi naozaj nejde, ale zatiaľ sa našťastie nič príliš katastrofického nedialo, len veci, ktoré prácu občas znepríjemňujú. Preto som rád za prístup Vašich nepriamych kolegov (z radov výpravcov), ktorí s ním musia pracovať, že namiesto kecania o šméčkach a šlendriáne sa snažia byť nápomocní a k overovaniu nových funkcionalít, ako aj k neodhaleným problémom tých už overených, pristupujú zodpovedne, a aj ich zásluhou sa chyby darí odstraňovať. Za to majú u mňa veľké plus a palec hore, pretože na Vašom príklade vidím, že to nie je samozrejmosť.

Ostatne by ma zaujímalo, ako a kde prebiehalo riešenie tejto chyby. V začiatkoch prevádzky RP v Pardubiciach som mal možnosť hovoriť pri jednej príležitosti s jedným zo zúčastnených na strane ČD. Hovoril o tom, že prístup inžinierov a technikov od Škodovky, a zvlášť tých, čo sa zaoberajú riadiacim systémom, je vecný a chvályhodný.
Ythomas_ctku
Pondělí, 10. října 2016 - 23:03:57  
Neregistrovaný host
46.135.75.22
Zásadní omyl:

...nemají sice AVV, ale Vámi popisovaná závada byla na nich zdokumentována a zjevně ututlána a nevyřešena.
Výborně, tak už jste se (konečně) sám dobral toho, že to není primárně chyba AVV... ;-)


Při své dokonalosti na to AVVéčkaři nepřišli, oni netestovali chování AVV při různých běžně nastanuvších provozních stavech jednotky - netestovali = odpovídají za to

Chcete ještě větší příklad šlendriánu?
Pokud je pravda to, co píšete, tak bych jako větší příklad šlendriánu dokázal uvést snad už jen nereklamování a nevymáhání nápravy oné "zdokumentované" závady v záruční době vozidla... :-(


To bohužel souhlas
Pondělí, 10. října 2016 - 23:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12140
Registrován: 5-2002
Šmitec: Ale podle reakce, docela Tě to štve.
To snad štve kohokoliv, že poslouží kreatuře jako Ty za masturbační objekt, ne...?

No je dobře že Tě hlídací pes konečně vyburcoval k odpovědi
Moc se nepřeceňuj - jak už psal A.L., byl jsem na cestách a na jednání (a vidělo mě tam asi tak 8 lidí), takže je doba mé odpovědi dána tím, kdy jsem se dostal k internetu.

i když ne zcela přesné.
A copak je na ní nepřesné? Povídej...

Amen: For: Asdf Právě že píšete nesmysl, firma dodávající AVV je odpovědná za skutečnost, že neodhalila včas fakt chyby
Žádná firma není odpovědná za skryté chyby v systémech jiných dodavatelů, takže nesmysly píšeš Ty.

A uplně komicky, to co tu popisujete, se odehrávalo již v době, kdy přišli uplně první RegioPanteři!! Ty mají odjeto tři roky provozu, mnohé jednotky více jak půl milionu Km, nemají sice AVV, ale Vámi popisovaná závada byla na nich zdokumentována a zjevně ututlána a nevyřešena.
No hlavně žes se tu musel na začátek otírat o lesa pána.
Jo a na případné tutlání a neřešení musí být vždycky dva - kdy jsi tedy byl celou tu dobu Ty, náš svatej spravedlivej...?
Nejásat
Pondělí, 10. října 2016 - 23:15:12  
Neregistrovaný host
46.135.75.22
Ostatne by ma zaujímalo, ako a kde prebiehalo riešenie tejto chyby. V začiatkoch prevádzky RP v Pardubiciach som mal možnosť hovoriť pri jednej príležitosti s jedným zo zúčastnených na strane ČD. Hovoril o tom, že prístup inžinierov a technikov od Škodovky, a zvlášť tých, čo sa zaoberajú riadiacim systémom, je vecný a chvályhodný.

Přístup byl cca první rok, ale s přibývajícím nálezem chyb také výrazně stoupala cena realizace takových úprav, což zastavilo i snahu techniků škoda verke, kteří jsou v řetězci který o realizaci úprav a oprav systémových chyb rozhoduje velmi nepodstatní. Viz změny v SW, kde nejdříve nic nebylo problémem a pak už jenom kdo to zaplatí. Vždyť jenom realizace možnosti otvírat pouze první dveře byla porodem na rok, přestože 471 takovou možnost už tou dobou dávno měli a vědělo se, že je to potřebná a užitečná věc.

Opakuji, není důvod jásat, pokud by AVVčkaři byli 100%, pak by na to přišli sami a dřív v době testů. Přeci nesvěříš vědení vlaku neodzkoušenému systému, ikdyž ... .
Pondělí, 10. října 2016 - 23:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7088
Registrován: 5-2007
Nejásat: Tým, že túto časť neriešili priamo oni, by som očakával, že sa budú sústreďovať na štandardnú reakciu rozhrania riadiaceho systému na povely AVV (tzn. skúšať všetky kombinácie toho, čo tam sú oni schopní poslať). A to rozhranie pre nich v tej chvíli nie je k tým brzdám ale k ARR (ktoré už oni nedodávali). A tým rozhraním je veľkosť VPož. Takže s reakciou, že riadiaci systém správne začne znižovať VPož sa celkom logicky a správne uspokojili. Skúmať to, že občas (zjavne zriedkavo, a len za určitých špecifických podmienok) riadiaci systém síce správne znižuje VPož, ale pritom nič nerobí, je pomerne logicky mimo ich možnosti...

Navyše, ak je to problémom naozaj už od RP, čakal by som, že to bude na prvom zozname položiek, ktoré sa budú pri IP zo strany ČD testovať, a požadovať ich vyriešenie...

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
neodpovědným
Pondělí, 10. října 2016 - 23:27:55  
Neregistrovaný host
46.135.75.22
Amen: For: Asdf Právě že píšete nesmysl, firma dodávající AVV je odpovědná za skutečnost, že neodhalila včas fakt chyby
Žádná firma není odpovědná za skryté chyby v systémech jiných dodavatelů, takže nesmysly píšeš Ty.

Docela blbost, když jsi na tom systému bytostně závislej, tak nasypej to AVVčko i do 810, neřeš, že si to s ocelovým lankem a BS-2 neporadí, přesně to je Tvoje filosofie!

Jo a na případné tutlání a neřešení musí být vždycky dva - kdy jsi tedy byl celou tu dobu Ty, náš svatej spravedlivej...?

Byl jsem v práci, ze které nemohu v pracovní době jako zaměstnanci firmy jako té Tvojí smolit příspěvky na Kčko[biggrin], většinou na těch herbercích s deaktivovanou cílovkou pro klid a bezpečí [ok]
Na to tutlání jej jich daleko víc, od objednatele, přes provozovatele, po výrobce a subdodavatele. Hlavně že byl deník zkušebního provozu, hlášení fírů.

Říkej si co chceš, za neověření činnosti AVV při všech provozních režimech jednotky a že režim jízdy třeba s vybitým filtrem, vypnutým HV, nese odpovědnost firma AVVčko dodávající.
Rozhraní
Pondělí, 10. října 2016 - 23:40:23  
Neregistrovaný host
46.135.75.22
Hej, testuj si rozhraní kde chceš, pak vem jednotku na trať - zkušební okruh a nabij si kokos sám, nebo s ARR a AVV. Pak mudrluj kde byla chyba. Neposílej do provozu něco o čem nevíš jak se bude chovat v reálu.
To je stejné jako když v principu AVV vstupuje do hry s hmotností, požadavkem odrychlení a výchozí rychlostí zásadním poměrem adhesní součinitel - téměř nepředpokládatelná věc zjistitelná fakticky pouze empericky podle několika teorií výpočtů a možnost ho, jeho velikost vůbec předpokládat. V metru to ještě trochu půjde na širé traťi nikoliv. To je ale už někde jinde
Úterý, 11. října 2016 - 06:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4439
Registrován: 5-2003
Zřejmě kromě jednoho pána všichni chápou, že vyšší vrstva řízení nemůže nést zodpovědnost za chyby v nižší vrstvě, nicméně pokud už AVV po ŘS něco požaduje, jistě také kontroluje, zda se řízený systém chová podle požadavků. Takže bych čekal, že nikoliv strojvedoucí, ale AVV se ozve s tím, že vlak nereaguje po určitém čase tak, jak bylo po ŘS požadováno. Samozřejmě, AVV musí být zapnuté ;-)
Pulsnímu měniči
Úterý, 11. října 2016 - 08:31:19  
Neregistrovaný host
46.135.10.4
Zdroji pro pomocné pohony:
Ale běž, naopak myslím, že daleko více lidí pochopilo, že v případě správného přístupu, by i jak nazýváš nižší vrstva řízení a její testy, které přiznejme si v jistý okamžik řídí vlak měla, musí chybu ve vyšší vrstvě odhalit. Ale to se pěkně žije z podstaty, a takhle to dopadá.

Právě v tom je potíž AVVčko, jeho správnou činnost hlídá strojvedoucí, hlídat při každém brzdění pohyb malého smetí - bodu na zobrazovači, namísto koukání na trať a sledování situace před sebou nepatří mezi dobré prvky bezpečnosti provozu. Proto nehlídám AVVčko, ale vlak řídím sám, neb jak pan Lipský říkal v jednom filmu, je lepší si to posrat po svém, než podle někoho jiného. Podobně ve svém okolí sleduji i u osob které poměrně uznávám odklon od tohoto zařízení, dokonce i od ARR. Díky bohu po nás kontrolní mechanismus zapnutí AVV nevyžaduje, naposledy byl i rád, že herberk nebyl zapnutej a my bezpečně přistávali na pořadovaných místech přes nepřízeň třídního nepřítele - čtvero ročních období [happy]
Úterý, 11. října 2016 - 09:58:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 10-2009
To pulsnímu měniči:
Myslím, že se shodneme. Ač uznávám systém AVV za málem geniální, nebo aspoň velice zajímavé zařízení, přesto na něj nejezdím a bohdá jezdit nebudu. To ARR mně stačí a i to občas vypínám a jezdím si "na ruku". Ovšem ne s Regio či Inter kočkama, tam je to kvedlání náročnější a udržet rychlost tedy taky. Já vím, že v mém věku vstupují do rozhodování i ta léta sama. I když se nepovažuju za technického antitalenta a zpátečníka. Mnohá automatizace vede nejen ke zjednodušení a pohodlnosti řízení. Má i svá negativa. Tím nejhorším je, že zcela odnaučí strojvedoucího řídit vlak. Řídit jej opravdu. Tak, aby vnímal, reliéf trati, různé dynamické účinky v jízdě vlaku. Ve spojení s přenosem návěstí se otupí i sledování návěstidel a tím i trati a taky trochu zakrní potřeba dobré krátkodobé paměti. Netrénuje se. Strojvedoucí otvírá a zavírá dveře. S trochou nadsázky.
To, co mně vadí na AVV, či spíš, co by mně vadilo, kdybych v tomto režimu musel jezdit, je fakt, že přepnutím do AVV se taky nepřepíná odpovědnost za vedení vlaku. Když zjistím, že AVV jede rychleji, než nejvyšší dovolenou rychlostí, už je pozdě na nějaký zásah strojvedoucího. Průser už běží. Když zjistím v půlce peronu, že se vlak rozhodl nebrzdit, už to nezastavím včas. Je tedy nemožné nahradit výpadek automatu včas. Přesto odpovědnost strojvedoucí má nezmenšenu.
Ono je to, aspoň s nastavenou rychlostí, podobné i u ARR. Že ARR nedrží nastavenou rychlost, pozná strojvedoucí až poté, co už je rychlost překročena.
Vrátíme-li se však k tomu, o co zde běží, tak závada nikterak nesouvisí s AVV. Projevuje se i při jízdě bez jeho zapnutí. Závada tedy bude v panterovi samém.
Ani na zařízeních mnohem jednodušších, než jsou elektronické řídící systémy vozidel, nebylo vždy možno předem, při zkouškách, vychytat všechny mouchy, které přináší ostrý provoz. Blbý na tom všem je, že tady, u dopravce ČD, (asi u žádnýho), u SŽDC, ba ani v tomto našem EU státečku, není nikdo, kdo by zaručil beztrestnost těch, kteří jsou nuceni být pokusnými králíky ve vývoji techniky. Společnost, zaměstnavatelé, odborná i laická veřejnost (viz mnohé pomstou dychtící příspěvky na Káčku), žádají potrestání někoho. Viníka? Ne, někoho, komu se to přišije. Na obranu všech vynálezců bych pak jen chtěl říci, že chybami se člověk učí. I ten nejchytřejší. Hezký den přeje všem Podroužek.
Podroužkovi ve shodě
Úterý, 11. října 2016 - 12:01:22  
Neregistrovaný host
46.135.28.247
Slova Vámi napsaná tesat do kamene, naprostý souhlas, včetně závěru, obrany všech vynálezců.
Ano chybama se člověk učí, i ten nejchytřejší, zde bych doplnil, že v dnešní době by však měl být víc než kdy jindy prostor na chyby přijít mimo ostrý prostor, mimo možné ohrožení obsluhujícího personálu, kterému je podsunut systém jako funkční a odzkoušený pro provoz a pasažérů. Toť vše.
Taktéž pěkný den všem, i vynálezcům [happy]
Úterý, 11. října 2016 - 12:35:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12143
Registrován: 5-2002
Pvs: zde bych doplnil, že v dnešní době by však měl být víc než kdy jindy prostor na chyby přijít mimo ostrý prostor
Pokud je to myšleno tak, že je toho času potřeba víc než kdy jindy, tak souhlas.
Pokud by to ale mělo znamenat, že je ho k dispozici víc než kdy jindy, tak bohužel [nene], je tomu přesně naopak.
Úterý, 11. října 2016 - 13:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8034
Registrován: 9-2002
neodpovědným:
"Říkej si co chceš, za neověření činnosti AVV při všech provozních režimech jednotky a že režim jízdy třeba s vybitým filtrem, vypnutým HV, nese odpovědnost firma AVVčko dodávající."

Jo, takze az se mi rozsype strikacka (vyrabi Bosch) v mym VW, tak poletim kydat hnuj na VW nebo Bosch ? - Ja to resit nebudu, proste si koupim a namontuju nejakou novou (pripadne i srotakovou) strikacku a nejakej problem "kdo za co muze," me nezajima.

Pokud by to melo bejt podle tvyho, tak by AVV musela dodavat Shade Werke... Seres si do huby.

AVV se odzkouselo na mnoha vozidlech, ze Panter je nedodelek od Shade, je vec naprosto odlisna... Uz to tady vysvetloval kdekdo horem dolem.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 03:16:50  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
No pokud řídící systém za určitých podmínek nereaguje na vstupní signály (man, arr, avv) obzvláště v obvodu brzd, tak to by měl okamžitě zareagovat drážní úřad a do doby, než se chyba odstraní odebrat všem vozidlům 440,640,650,660 způsobilost

- jinak se všichni zůčastnění schvalovacího procesu vystavují trestnimu stíhání pro obecné ohrožení z nedbalosti, obzvláště ti, co o tomto problému věděli a neřešili jej

§ 273

Obecné ohrožení z nedbalosti

(1) Kdo z nedbalosti způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo kdo z nedbalosti takové obecné nebezpečí zvýší nebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví,
b) spáchá-li takový čin proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, nebo
c) způsobí-li takovým činem značnou škodu.

(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt, nebo
b) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 2 písm. b) škodu velkého rozsahu nebo těžkou újmu na zdraví.

(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 2 písm. b) smrt.
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 03:40:09  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
je pravda, že mě se tohle zatím nestalo, páč vždy brzdím klikou (na snížení rychlosti třeba do těch pomalých) a v absolutní většině případů ji dávám až do polohy BP, takže brzdím vším (přes klávesnici jen při rozdílů rychlosti Vp/Vs cca max. 10km/h - člověk si ušetří hromadu problémů)
Středa, 12. října 2016 - 07:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5630
Registrován: 8-2007
je pravda, že mě se tohle zatím nestalo, páč vždy brzdím klikou

440 brzdí vzduchem i po stažení sběrače a vybití filtrů na nastavenou Vp.
Středa, 12. října 2016 - 08:45:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12148
Registrován: 5-2002
Pract: § 273 Obecné ohrožení z nedbalosti
Nenechte se strhnout k laickému právničení, ono to není zas tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.

Především je neplatný Váš výchozí předpoklad - ŘS i nadále reaguje na ruční brzdění, nemluvě o tom, že rychlobrzda je na ŘS zcela nezávislá, takže nikdo ničemu neodvratně vystaven není.
A za druhé k tomu patří i nějaké to dokazování (právě té neodvratnosti) - v opačném případě by totiž polovina fírů seděla v base za to, že někde zapomněli houknout před přejezdem.

Konkrétně v případě AVV je tomu obecnému ohrožení předcházeno právě tím, že ho strojvedoucí má za úkol kontrolovat. Dovedu si představit (a náš anonym nám to tady předvádí vrchovatou měrou), že mnohem senzačněji zní "bdělý fíra zachránil cestujícím životy před cizím šlendriánem", ale skutečnost je mnohem prozaičtější: on prostě jen plnil své pracovní povinnosti.

Anebo ještě jinak (pro odlehčení formou reklamy na Hammerite): až bude drážní doprava fungovat takovým způsobem, že my konstruktéři budeme při selhání řídicího systému chodit bručet za obecné ohrožení, tak vy strojvedoucí už tady nebudete...

Takže bez urážky: držte se rajčáku, to umíte podle všeho dost dobře. Taky byste kroutil hlavou nad tím, kdyby si k Vám přišel za verpánek sednout nějaký soudce s tím, že si přece přečetl pár článků z D1.
Nechic
Středa, 12. října 2016 - 09:33:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 4-2010
863 stojí v Moravanech kvůli poruše...InterPantery se sypou
spamic
Středa, 12. října 2016 - 13:15:25  
Neregistrovaný host
83.167.225.161
Když už tu Praktikus slintáš nad paragrafy, tak tu máš taky jeden. Už si vytáhni hlavu ze zadku a začni ji používat. Nejdřív se s tím nauč jezdit a pak můžeš kecat ty nesmysly co z tebe padají. Zatím jsi nic nepředvedl. Jen keců máš hromadu a nikde nic.

Kdo je zodpovědný za zastavení vlaku? Automatika nebo strojvedoucí? Neznáš základní věci, tak radši mlč. A jestli ježdění na těchto strojích nezvládáš a vadí ti to, tak na tom nejezdi! Jak prosté...


§ 357 Šíření poplašné zprávy

(1) Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

(2) Kdo zprávu uvedenou v odstavci 1 nebo jinou nepravdivou zprávu, která je způsobilá vyvolat opatření vedoucí k nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa anebo bezdůvodnou záchrannou práci integrovaného záchranného systému sdělí soudu, orgánu Policie České republiky, orgánu státní správy, územní samosprávy, nebo jinému orgánu veřejné moci, právnické osobě, fyzické osobě, která je podnikatelem, anebo hromadnému informačnímu prostředku, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 opětovně,

b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny,

c) způsobí-li takovým činem značnou škodu,

d) způsobí-li takovým činem vážnou poruchu v činnosti orgánu státní správy, územní samosprávy, soudu nebo jiného orgánu veřejné moci, nebo

e) způsobí-li takovým činem vážnou poruchu v činnosti právnické nebo fyzické osoby, která je podnikatelem.

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo

b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.
Cosmic
Středa, 12. října 2016 - 16:02:09  
Neregistrovaný host
46.135.126.1
40 brzdí vzduchem i po stažení sběrače a vybití filtrů na nastavenou Vp.
V současné době možná ano, v začátcích rozhodně ne. Bylo to opakovaně psáno v notesu zkušebního provozu a pro závažnost se to během několika dní opravilo novou verzí SW. Možná to Bastard pamatuje.
Pamatuji, že bylo psáno, při snižování rychlosti ze 100 na 80 a díky výpadku, který vzal sebou filtr a HV nereagovala brzda, na pokyn daný klávesnicí ARR.
Velká škoda, že udělali znovu stejnou chybu.
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 17:25:25  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Hajnej - no mě to vyznělo tak, že nereaguje ani v režimu Man na ruční brždění, takhle to vypadá, že jen nenabíhá doplňková brzda

spamic - Kdo je zodpovědný za zastavení vlaku? Automatika nebo strojvedoucí? Neznáš základní věci, tak radši mlč. A jestli ježdění na těchto strojích nezvládáš a vadí ti to, tak na tom nejezdi! Jak prosté...

hele ty blbečku, a čím ten vlak ten strojvedoucí zastaví, když mu selžou brzdy? silou vůle? vzýváním Alláha? nebo nějakou kotvou?
otázka: - máte soupravu, které nefungují brzdy, jak ji zastavíte? - odpovězte
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 17:26:35  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Nechic - nic novýho
spamic
Středa, 12. října 2016 - 20:47:21  
Neregistrovaný host
109.105.39.67
Practicus- nejdřív si ověř fakta a pak plácej. Nevíš k tomu nic a jen žvaníš... Ono se někdy stalo, že selhala brzda? Hlásil jsi to? Zatím plácáš jen tu a jen blbosti. Vyser se na to a otevři radši předpis.
Ythomas_ct
Středa, 12. října 2016 - 20:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 10-2009
Ad Nechic, Practicus:

...863 stojí v Moravanech kvůli poruše...
...máte soupravu, které nefungují brzdy...


Kurňa, chlapi, tak už se domluvte. Jednu chvíli nadáváte, že to nebrzdí, pak zase, že to stojí a nejede... :-)))
Středa, 12. října 2016 - 21:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12149
Registrován: 5-2002
Pract: čím ten vlak ten strojvedoucí zastaví, když mu selžou brzdy?
Ony na IP nějaké brzdy selhaly...?
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 21:58:51  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Hajnej - no, psal jsi: zjistilo se, že za určitých okolností, konkrétně za těch, že je vybitej filtr a fíra do toho ručně zabrzdí, nereaguje ŘS vozidla na zadání nižší, než skutečné rychlosti (ať už přijde odkudkoliv), a nezačne brzdit ani vzduchem.... tak mi z toho automaticky vyplynulo, že když použiji HJP, tak se nic neděje
- už to bych považoval za selhání brzd, resp.: systému brzd jako celku
- proto jsem psal, že se mě zatím nic takovýho nestalo a to, že tento stav již lze považovat za obecné ohrožení, protože ten nejdůležitější systém nefunguje a přitom se o tom dlouhou dobu ví, a než si fíra uvědomí, co se děje, je dávno někde, kde bejt nemá
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 22:00:18  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Ythomas_ct - ono, tady od počítače to vtipný je, ale když se ti to rozsype pod prdelí, tak už to vtipný moc není
Ythomas_ct
Středa, 12. října 2016 - 22:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 10-2009
Ad Practicus:

ono, tady od počítače to vtipný je, ale když se ti to rozsype pod prdelí, tak už to vtipný moc není

No, já jsem to teda pochopil tak, že ŘS za daných okolností nereaguje na požadavek na nižší rychlost (který mu může být zadán buď přes ARR, nebo to po něm chce AVV), nikoliv na požadavek na brzdění, který je zadán (ručně) brzdičem (pro hnidopichy - ovladačem brzdiče), takže asi i tou HJP. Ano, požadavek na nižší rychlost v podstatě znamená požadavek na brzdění, ale pochopil jsem to tak, že toto si právě (za daných okolností) nedokáže ten ŘS tímto způsobem vyložit. Pokud by to nebrzdilo vůbec (což by třeba v případě rychlobrzdy nemělo s ohledem na její provedení nastat, i když jistá souprava SNCF, původem od Bombardieru(?), by nedávno mohla po jednom průjezdu stádem krav vyprávět), tak by to bylo "trochu" o něčem jiném...
spamic
Středa, 12. října 2016 - 22:12:00  
Neregistrovaný host
109.105.39.67
Practicus- poradím ti jednu super vychytávku, když máš tolik zkušeností a skvělých nápadů.

Až ti to nepůjde zastavit, tak bouchni tou svou blbou hlavou do toho velkýho červenýho tlačítka vlevo na pultu u vysílačky.
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 22:32:55  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
spamic - poradím ti - až to nepůjde zastavit, tak jsou vyčerpány všechny možnosti, jak to zastavit - včetně vypnutí řízení, či baterek, tzn. použití i toho červenýho čudlu, chápeš?

- a pokud to nejde zastavit standardním způsobem, došlo k selhání systému brzd
Practicus
Středa, 12. října 2016 - 22:40:50  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Ythomas_ct - no jo, je řečeno "ručně zabrdí" ale už bohužel není řečeno čím, jestli přes klábosnici, či HJP - já standardně brzdím přes HJP, tak jsem počítal s touto variantou
Čtvrtek, 13. října 2016 - 01:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12151
Registrován: 5-2002
Předně musím konstatovat, že mě dnes na dálném Severu dostihla informace, že chyba byla odstraněna a SW byl důkladně odzkoušen, a to za účasti KV. Teď už tedy zbývá "jenom" opravu rozšířit...

Pract: tak mi z toho automaticky vyplynulo
Ono je to potřeba chápat v kontextu celé rozvité věty: po ručním zabrzdění při vybitém filtru IP sice od toho rajčáku brzdil a pak i odbrzdil, ale nereagoval na zadání nižší rychlosti (tedy na mačkání čudlíků na klávesnici nebo na snižování Vpož činností AVV), a to ani použitím EDB (která je při vybitém filtru mimo hru), ani použitím pneumatické brzdy místo ní - ono to totiž nevytvářelo zápornej poměrnej tah.

je řečeno "ručně zabrzdí" ale už bohužel není řečeno čím, jestli přes klábosnici, či HJP
Když ručně zabrzdí, tak HJP - ta nastavuje účinek brzdy tak, jak jí říká ruka.
Když zadá nižší rychlost, tak klávesnice - a brzdu pak nastavuje ARR tak, jak uzná za potřebné, ruční brzdění to tedy není.

Možná jsem to předevčírem nenapsal úplně bombenfest, ale to se holt občas stává, kór když jednoho opičovává nějakej anonymní zmrd.
spamic
Čtvrtek, 13. října 2016 - 07:58:41  
Neregistrovaný host
37.188.178.146
Practicus-to byla rada jen pro tebe! Nikdo nemá takový problémy jak ty. Ať už jedeš na čemkoliv, tak máš neustále problém. Jen tu pláčeš a plácáš ty svoje klasický hovna. Už se na to vyser a začni studovat stroje na kterých jezdíš. Nic o nich nevíš. Ty jsi jen obyčejný šofér, ale strojvedoucí z tebe nikdy nebude! Popřemýšlej o sobě. Aspoň trošku a stačí tak 1x denně. Víc po tobě nemůžu chtít.
Practicus
Čtvrtek, 13. října 2016 - 11:48:55  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Hajnej - takže jsme si jenom nerozuměli

spamic - nikdo nemá takový problémy? nebo nikdo o nich nechce mluvit, aby neměl problémy?

Važte slova, myslím, že je lepší vyřešit danej problém teď, než pak v médiích sledovat několik týdnů, kolik mrtvech vzniklo z důvodu šlendriánu a neřešení daného problému.
Já jsem zatím s IP všude dojel - třeba jen i na 2 podvozky
Myslím, že primárním účelem dopravce je dovézt cestující a zboži do cílové stanice v pořádku a pokud možno v čas, ale jak se tak dívám, technický stav vozidel tomu jaksi neodpovídá.

Ano, je to technika a technika je od toho, aby se občas posrala - ale pokud je to v takovým rozsahu, jaký panuje, nedochází k nápravě, tak je to systémová chyba a někdo je za to přímo odpovědný - dle zákona má prodejce 30-ti dení povinnost reklamované zboží buď nechat opravit, nebo jej vyměnit (pokud se prodejce a kupující nedohodnou jinak) a upřímě, půl roku a dýl číst od servismanů, že nejsou ND, tak je to opravdu napováženou (už to píši poněkolikátý)

Mimo to, máme tady nějaké předpisy a ty nám něco říkají v jakém technickém stavu lze vystavit vozidla na výkon - nebo se snad jimi někteří pracovníci nemusí řídit? (a teď nemám namysli uklízečku)

- Vy po mě chcete bezchybný výkon služby - totéž očekávám já od ostatních - v tomto případě to znamená vozidla v pořádku a ty nejsou, tedy zaměstnavatel mi neumožnil práci a na to jsou paragrafy, jistě je znáte líp, než já
Čtvrtek, 13. října 2016 - 12:41:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8037
Registrován: 9-2002
Practicus:
"Hajnej - takže jsme si jenom nerozuměli

spamic - nikdo nemá takový problémy? nebo nikdo o nich nechce mluvit, aby neměl problémy?

Važte slova, myslím, že je lepší vyřešit danej problém teď, než pak v médiích sledovat několik týdnů, kolik mrtvech vzniklo z důvodu šlendriánu a neřešení daného problému.
Já jsem zatím s IP všude dojel - třeba jen i na 2 podvozky
Myslím, že primárním účelem dopravce je dovézt cestující a zboži do cílové stanice v pořádku a pokud možno v čas, ale jak se tak dívám, technický stav vozidel tomu jaksi neodpovídá.

Ano, je to technika a technika je od toho, aby se občas posrala - ale pokud je to v takovým rozsahu, jaký panuje, nedochází k nápravě, tak je to systémová chyba a někdo je za to přímo odpovědný - dle zákona má prodejce 30-ti dení povinnost reklamované zboží buď nechat opravit, nebo jej vyměnit (pokud se prodejce a kupující nedohodnou jinak) a upřímě, půl roku a dýl číst od servismanů, že nejsou ND, tak je to opravdu napováženou (už to píši poněkolikátý)

Mimo to, máme tady nějaké předpisy a ty nám něco říkají v jakém technickém stavu lze vystavit vozidla na výkon - nebo se snad jimi někteří pracovníci nemusí řídit? (a teď nemám namysli uklízečku)

- Vy po mě chcete bezchybný výkon služby - totéž očekávám já od ostatních - v tomto případě to znamená vozidla v pořádku a ty nejsou, tedy zaměstnavatel mi neumožnil práci a na to jsou paragrafy, jistě je znáte líp, než já"

Odpovida - neodpovida... Slendrianu je sice dost (ve statnim asi vic, nez v privatnim - jakej pan, takovej kram,) ale od toho ses fira, aby sis s tim poradil. Me osobne stvalo dost nepohodlny sezeni na 141 a podobnejch strepech, ale jinak jsem problemy jako ty nijak neresil - nekde na levy strane boudy (asi i na panteru) je takova zaplombovana zaklopka. Nekdy si ji vyzkousej.

Kdyz masina dela psi kusy, tak se proste podle toho musis zaridit. Anebo ji odmitnout prevzit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Practicus
Čtvrtek, 13. října 2016 - 12:50:52  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Agent - ale o tom já celou dobu píši, ale někteří se strašně rozčilují, že jsem si vůbec dovolil upozornit na nějakej problém, kterej mají dotyční řešit a neřeší ho, a místo toho vymejšlej různý kraviny, aby vykázali činnost

PS.: to mě celkem dost překvapilo, že od vydání vyhlášky uběhl ani ne tejden a už je problém vyřešen, to teda čumim, že to jde tak rychle (což normálně není)
Practicus
Čtvrtek, 13. října 2016 - 12:57:10  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Agent - a v případě úplného selhání brzd jsem psal o vyčerpání všech dostupných možností, které mám k dispozici, tzn. použití HJP v poloze R, použití nouzového ovladače průběžné brzdy, nechat křápnout mirel, použít ten červenej hříbek, vypnout řízení, vypnout baterky, jít po vozech a trhat ručně odpojovače od baterek.... další možnosti už mě nenapadají....
Čtvrtek, 13. října 2016 - 13:34:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4311
Registrován: 9-2011
Jako ne že bych jásal nad tím, že nejsou náhradní díly, ale:
dle zákona má prodejce 30-ti dení povinnost reklamované zboží buď nechat opravit, nebo jej vyměnit (pokud se prodejce a kupující nedohodnou jinak)
- tohle je tuším z Občanského zákoníku, kterýmžto se obchodní vztahy mezi právnickými osobami neřídí,
- a viz ta závorka na konci. Tyhle závazky bývají ve smlouvě poměrně přesně vymezeny, právě aby se vědělo, do kdy a na co má která strana jaký nárok.

Ale hlavně že se náprava podařila.
Čtvrtek, 13. října 2016 - 16:26:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 2-2007
Nedávno jsem byl svědkem hodně pozdního brždění ze 160 do oblouku v Poříčanech, hodně intenzivně se začalo zpomalovat prakticky až u nástupišť. Mohla by to být chyba IP nebo prostě fíra zapomněl brzdit včas? Nikoho neobviňuju, jen se ptám.
Čtvrtek, 13. října 2016 - 16:31:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 1-2016
Aleš Liesk: Spotřebitelské právo se vztahuje pouze na fyzické osoby, takže celé toto ustanovení a k němu přidružené paragrafy s tímhle nemají co dělat. Tyhle věci mezi dodavatelem a kupujícím se řeší jen a pouze smluvně, kde mají tyto strany volnou ruku. [wink]
372_001_8
Čtvrtek, 13. října 2016 - 16:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 5-2008
To spamic:

Já bych toho "prcituse" z toho sundal a nechal bych ho tak 3 měsíce na topírně, nebo ještě lépe - projít si celou údržbou od BP - V ať pozná a když ani to ne, uvědomím příslušného orgána on si na něj čas udělá tak 5x do měsíce (takové zpříjemnění služby - debata o předpisech, znalost stroje). A tipnul bych že ho ty blbé neuvážené keci přejdou. Ten "blbeček" by mu mohl příjit draho .... . [proud]
Practicus
Čtvrtek, 13. října 2016 - 18:59:51  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
372_001_8 - pokud mi někdo nadává, oplácím mu stejnou mincí, a jen ať KV příjde, já s tím problém nemám
a znalost stroje? pane, tohle se člověk musel naučit sám, kde co je, (IP je s RP hodně podobný, ale jsou tam rozdíly) to zaprvé, zadruhé, já se do toho 2x nehrnul, ale zaměstnavatel potřebuje, tak proč ne, a já opravdu nepotřebuji každej den jezdit na panterovi na prahu, ale člověk se to nějak naučit musí a naučí se to jedině tak, že na tom bude jezdit - navíc to říkáte, jako kdybych o ty šichty žadonil - opak je pravdou - není nikdo, kdo by na tom jezdil a na prahu se lidi nehrnou
Practicus
Čtvrtek, 13. října 2016 - 19:13:23  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Tadeas - to se celkem divím, že ho mirel pustil - tam přenos kódu není zrovna nejlepší
Čtvrtek, 13. října 2016 - 21:56:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12152
Registrován: 5-2002
Tadeas: Nedávno jsem byl svědkem hodně pozdního brždění ze 160 do oblouku v Poříčanech, hodně intenzivně se začalo zpomalovat prakticky až u nástupišť.
Nějak si matně vzpomínám, že je na brodském zhlaví padesátka - tak je otázka, jestlis nepovažoval brzdění na pomalou za pozdní brzdění do oblouku.
RobinHood
Čtvrtek, 13. října 2016 - 23:22:11  
Neregistrovaný host
217.233.134.65
No ja si zase matne vzpominam, ze vyrobce vozida by mel SW vyvinout a otestovat a dat schvalit podle EN50128.
Drazni urad by pak nemel bez hodnoceni SW vozidlo schvalit. Stalo se to? Fungoval ve SVAG homologacni proces? Fungoval spravne managemet funkcni bezpecnosti. Nedelala nahodou rizikovou analyzu nekompetentni externi firma z te textilniho prumyslu? Jaka pouzili kriteria? (Z jaderneho prumyslu uz je vyhnali). Jaka podnikneme opatreni?
Tyto otazky bychom si v ramci drazniho prumyslu meli polozit, misto placani nesmyslu! Hosi ve VW uz si je pokladaji, i kdyz to jejich tema je pomerne prazdne.
Pátek, 14. října 2016 - 09:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7097
Registrován: 5-2007
RobinHood: Ono je dosť možné, že všetko splnili, pretože tieto systémy sa vďaka prítomnosti rušňovodiča (s výnimkou samozrejme VZ) riešia v úrovni SIL 1 až SIL 3, pričom sa nazdávam, že zrovna manipulácia s Vpož nebude ani SIL 3.