Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 26. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 26. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pružinskij
Neděle, 24. dubna 2016 - 07:45:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 697
Registrován: 4-2015
K inverzní střelnici mi tedy zbývá otázka:
Jaký má smysl návěstit něco, co je využitelné jen při mimořádnostech (poruchách, výlukách, vypínání ZZ..) typu jízda na PN (RPN)?? A to za cenu dalšího znepřehlednění předpisu.
Waarschijnlijke Afstanden.
Poznámka
Neděle, 24. dubna 2016 - 08:32:36  
Neregistrovaný host
193.165.30.182
Hajnej. Takové návěsti v Žide nejsou.
Neděle, 24. dubna 2016 - 09:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 493
Registrován: 11-2012
Hajnej a poznámka.s návěstí 60/ON se lze setkat v Pardubicích. A řešilo se to i tady na K-R. Židenice jsou zminovány často, zdá se že ve štatlu mají unikáty. Já tam jezdím asi tak jednou za 1/4 roku a bohužel nemám možnost si vystoupit a sledovat. Mužu poprosit které návěstidlo by tuto návěst mělo umět?
husar
Neděle, 24. dubna 2016 - 10:01:03  
Neregistrovaný host
46.135.236.246
Zdravím místní diskutující a rád bych se zeptal jestli někdo neví jak dlouho trvá kurz na funkci vozmistra. Zvažuji, že bych se ucházel o práci v Metransu, tak ať vím do čeho jdu. Díky za odpovědi.
Neděle, 24. dubna 2016 - 10:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 9-2014
daj dotaz priamo na Metrans.
Neděle, 24. dubna 2016 - 11:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11219
Registrován: 5-2002
Poznámka: Takové návěsti v Žide nejsou.
Peršink: Mužu poprosit které návěstidlo by tuto návěst mělo umět?
To mě jen napadlo, protože od peronů k hl.n. je teď nedostatečná - jenže postaru tam byla ZV 700 m, takže dostatečná byla.

Pruž: Jaký má smysl návěstit něco, co je využitelné jen při mimořádnostech (poruchách, výlukách, vypínání ZZ..) typu jízda na PN (RPN)?? A to za cenu dalšího znepřehlednění předpisu.
Osobně se domnívám, že minimální. Ale mám mezitím několik mnoho poznámek k tématu, akorát teď nemám čas se k tomu rozepsat...
Neděle, 24. dubna 2016 - 19:25:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4004
Registrován: 9-2011
Pruž: Jaký má smysl návěstit něco, co je využitelné jen při mimořádnostech (poruchách, výlukách, vypínání ZZ..)
Takže zrušíme přivolávačku, protože je využitelná jen při mimořádnostech (poruchách, výlukách, vypínání ZZ..) ?
Já inverzní střelnici nijak nevyzdvihuju, obešli jsme se bez ní 150 let [proud], na druhou stranu chápu, že časy se mění a "seznání trati" už nemusí bejt co, co bejvalo dřív (aneb seznání z Rotterdamu do Kopperu...)
Neděle, 24. dubna 2016 - 22:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11223
Registrován: 5-2002
Zkusím sem plácnout těch svých pár avizovaných poznámek. První okruh se týká článků D1 zabývajících se hlavními návěstidly. Při jejich čtení na mě zavane dech období, kdy na tratích vládla hradlovina s mechanikama a jenom prvních pár stanic mělo v sešiťáku "stadionek"...
Proč si to myslím? Protože RNS, která je dnes základem a standardem, je tam popisována jenom jako nějaká podvarianta jedné z variant návěštění. To je prostě metodicky špatně, začínat se má od obecného a teprve pak přejít k výjimkám.

Takže já bych při psaní D1 začal právě od té RNS a vysvětlil její základní principy, to jest:
- návěstění rychlosti, kterou smí vlak jet okolo návěstidla (s tím, že NTR/TONTR se nově nenávěstí),
- předvěstění rychlosti na dalším návěstidle (je-li jaké),
- nedostatečná ZV musí být nějak vynávěstěna,
- každá kolej má svoje návěstidlo.
Pokud ZZ splňuje všechny tyto čtyři znaky, není třeba o tom fíru nijak zvlášť upozorňovat.
Návěsti by byly popsány podle jejich komponent - tak, aby někdo netvrdil, že "90 a očekávej 70" je neplatná návěst, protože není namalovaná v D1.

No a teď bych bral jednotlivé odchylky, přičemž bych začal od té nejmenší, tedy od skupinových návěstidel:
- existence koncovníků,
- nutnost nějak uvědomit fíru, že je volnoznak jeho (ať už plácačkou, rádiem, hubou nebo i postaveným průjezdem).
Fíra je upozorněn S-kem v sešiťáku.

Další odchylkou jsou návěstidla, která nenávěstí rychlost na odjezdovém zhlaví:
- dodatečná pravidla pro určení rychlosti (možno +/- opsat).
Fíra je upozorněn opět v sešiťáku (tuším Pčko...?).
Kromě stanic s mechanikami je těch stanic dnes už málo, možná bych se nebál je tam informativně vyjmenovat, bo přibývat už nemohou (s tím, že aktualizace předpisu škrtnutím není nic nemožného).

Ještě větší odchylkou jsou nezávislá návěstidla:
- stůj na dalším návěstidle není předvěstěno.
Fíra je upozorněn v sešiťáku (Nko...?)
I těchhle stanic už asi moc nebude, opět bych se nebál je vyjmenovat.

Vůbec největší odchylka jsou stanice bez odjezdových návěstidel:
- odjezd na povel výpravkou nebo jeho ekvivalent.
Opět: škrtací seznam.

Hitparádu rarit bych uzavřel vloženými návěstidly (dnes 5 stanic: Smi, Bub, Kla, Vla, VnM), navíc lze vysvětlit pomocí předchozích odchylek + specifickým návěstěním.
Neděle, 24. dubna 2016 - 22:45:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11224
Registrován: 5-2002
Teď velkou oklikou k těm inverzním střelnicím:
Na západ od nás je na DB, ÖBB, SBB a leckde jinde použita nějaká podoba H/V systému. U něj nedochází ke sloučení návěstidla a předvěsti v té podobě, jak ji známe z RNS, ale jenom k montáži na týž stožár. Dá se proto snadno poznat, jestli to návěstidlo něčemu předvěstí nebo ne.
Cena za to zaplacená je ovšem nemalá: třeba taková návěst typu "80 a očekávej 80" se může skládat z pěti zelených a jednoho žlutého světla. Kupodivu tam s tím dokáží žít, což vyniká obzvláště ve srovnání s tím, jak je u nás zakázáno použít víc než tři světla. Osobně se domnívám, že jakkoliv "dobrovolná" cenzura návěstí typu 80 a opakovaná výstraha může na RZZ zjednodušit předvěstní obvody, její výslovný zákaz ve vyhlášce je trestuhodná prasárna, za kterou by někdo zasloužil rozkopat koule. Argumentace možným splýváním světel je celkem účelová, zejména u zeleného pruhu pro 80 - jediné reálné riziko je splynutí bílé s dolní žlutou, ale to s ohledem na širší spektrum bílé dopadne jako záměna s "čistou" opakovanou výstrahou (osobně zažito v Kolíně).

Na východě převzali americké zvyklosti mj. v podobě autobloku. Mnohem větší míra zavádění AB byla přitom dána ani ne tak honbou za propustností, ale nepotřebou lidí, které by na těch rozlohách bylo obtížné střídat. No a u autobloku je určité technické omezení délky oddílu, zejména na špatném svršku. Jako nejefektivnější řešení pak vyjde opuštění samostatných předvěstí a předvěštění hlavním návěstidlem. Celkem logicky jsou pak do toho zahrnuta i vjezdová a odjezdová návěstidla.

U non-AB tratí je standardem samostatná předvěst před vjezdem a traťovým oddílem, sloučení předvěsti s hlavním návěstidlem má (vyjma vjezdu) smysl jenom tam, kde se předvěst pro blízkost nevejde. Tady se už trochu dostáváme k těm střelnicím. Při řádné funkci ZZ jsou opravdu zbytečné, potíž nastane při těch přivolávačkách a jiných mimořádnostech. Nabízí se otázka, jestli by bývaly nestačily mlhovky...
Argument s trochu jinými měřítky poznání samozřejmě uznávám.

No nic, zatím dobrou noc...
Haan
Neděle, 24. dubna 2016 - 23:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 2-2010
Hajnej 11223: "První okruh se týká článků D1 zabývajících se hlavními návěstidly. Při jejich čtení na mě zavane dech období, kdy na tratích vládla hradlovina s mechanikama a jenom prvních pár stanic mělo v sešiťáku "stadionek"... "

Nuž, pane Hajnej, pamatuji D1 z roku 1962, ve kterém bylo následující:
-čl.22: "U světelných hlavních návěstidel a předvěstí platí zásada návěstění rychlosti pro obvod výhybek přilehlý k příslušnému hlavnímu návěstidlu, přičemž předchozí návěstidlo je vždy předvěstí návěstidla následujícího.
Tato zásada bude postupně uplatňována i u světelných návěstidel již postavených".
-čl.44: "Světelná hlavní návěstidla a světelné předvěsti ukazují:
a) smí-li vlak jet za návěstidlo a jakou rychlostí,
b) jaká smí být největší dovolená rychlost u následujícího návěstidla."

Měli jsme na to 54 let, abychom tuto jednoduchost neskutečně zkomplikovali.

Hajnej 11224: "Při řádné funkci ZZ jsou opravdu zbytečné, potíž nastane při těch přivolávačkách a jiných mimořádnostech."
Jakou potíž máte na mysli? Vždyť i ta PN (krom jiného) předvěstí na dalším návěstidle "Stůj", která může, ale nemusí být na ZV. Což z té černé střelnice ovšem nevyčtu.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 00:18:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7120
Registrován: 5-2002
Jakou potíž máte na mysli? Vždyť i ta PN (krom jiného) předvěstí na dalším návěstidle "Stůj", která může, ale nemusí být na ZV. Což z té černé střelnice ovšem nevyčtu.

Já z té černé střelnice hlavně vyčtu, že nejdále do dvou km bude návěstidlo, kde musím předpokládat "Stůj" nebo bude dokonce zhaslé. A zkuste zhaslé návěstidlo v noci najít.
Haan
Pondělí, 25. dubna 2016 - 01:24:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 2-2010
PŠ: A zkuste zhaslé návěstidlo v noci najít.
Najít ho musíte a k tomu Vám ta černá střelnice pomůže jak?
Při jízdě na PN jedete jako ke Stůj, které může být i na NZV, což z PN a ani z té černé střelnice nepoznáte. Že by jen tohle byl důvod vymyšlení černé střelnice?
Pondělí, 25. dubna 2016 - 08:50:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 675
Registrován: 5-2002
Oldcerry: Nemáš(te) pravdu. Říká, že další návěstidlo nemusí být na zábrzdnou vzdálenost.
D1 SŽDC čl. 1026.Návěst Hlavní návěstidlo sloučeno s předvěstí (černá čtvercová deska, na ní bílý kruh s černým mezikružím) upozorňuje:
a) na oddílové návěstidlo AH, hradla nebo hlásky, popř. na krycí návěstidlo, které plní funkci předvěsti následujícího hlavního návěstidla;
b) na skutečnost, že odjezdová návěstidla plní funkci předvěsti nebo opakovací předvěsti následujícího vjezdového návěstidla, oddílového návěstidla AH, hradla nebo hlásky, popř. krycího návěstidla. Následující návěstidlo může být umístěno i na nedostatečnou vzdálenost.
c) na skutečnost, že vjezdové návěstidlo odbočky bez odjezdových návěstidel nebo ŽST zaústěných jedním zhlavím zároveň plní funkci předvěsti následujícího vjezdového návěstidla, oddílového návěstidla AH, hradla nebo hlásky, popř. krycího návěstidla. Následující návěstidlo může být umístěno i na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost.

Aha, dvojí výklad předpisu, chtělo by to přeformulovat.
Ten text neznamená, že při jízdě na jakoukoliv návěst musím automaticky očekávat následující návěstidlo na nedostatečnou. Znamená to, že když jedu na PN, tak abych se nedivil, že to následující náv. může být na nedostatečnou.
Rozhodně to nelze vykládat tak, že při jízdě na volnoznak bez bílé musím očekávat následující návěstidlo na nedostatečnou.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 08:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11225
Registrován: 5-2002
Haan: Najít ho musíte a k tomu Vám ta černá střelnice pomůže jak?
Že mi řekne, že ho mám hledat...
Tratě se de facto dělí na dva základní druhy: na tratě s autoblokem (kde nejpozději po 2 km potákm hlavní návěstidlo) a na tratě s předvěstmi (kde třeba 10 km není vůbec nic).
No a u těch druhých existují výjimky, které jsou obecně v nemilosti (vzpomeňte si například na řev v době zprovoznění Wilsonu).
Pondělí, 25. dubna 2016 - 09:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11227
Registrován: 5-2002
Haan: Měli jsme na to 54 let, abychom tuto jednoduchost neskutečně zkomplikovali.
Skoro by jeden řekl, že tenkrát dělal předpisy člověk s vizí, nasvědčuje tomu i věta "Tato zásada bude postupně uplatňována i u světelných návěstidel již postavených". [ok]
A dneska, když je uplatněna skoro všude, je z toho podvarianta varianty. [crazy]

Nedávnou tu Oldcerry činil narážku na "vzdělance" - ty uvozovky tam (možná nevědomky) dal správně, protože některá zvěrstva páchají právě nevzdělanci. Exemplárním případem budiž přemístění krasíkovských pruhů z Tabulky 11(?) SJŘ do D1, které v plné nahotě ilustruje právní nevzdělání tehdejšího gestora a z něj plynoucí neznalost principu subsidiarity, který byl do té doby úspěšně uplatněn a který stačilo dotáhnout zmínkou o tom, kde je potřeba místně specifické návěsti hledat (místo zbytečného plevelení D1).
Pondělí, 25. dubna 2016 - 09:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 10-2009
Pane Hajnej, za příspěvky 11223 a 11224 moc děkuji, mluvíte mi z duše. Rychlostní návěstní soustavu už můžeme změnami jen kurvit, nikoli zdokonalit. Třeba tím, že zcela nesmyslně stanovíme zábrzdnou vzdálenost 1000 metrů jako normu pro všechna místa. Že návěsti s bílou mohou nařizovat jen 40, nikoli rychlost vyšší. A jde to dál: Viz případ Židenice. Tam vjezdové návěstidlo na Odb neumí ani opakovanou výstrahu, jen 40 a opakování výstrahy. Takže se vlaky sunou po revitalizované koleji stejně jako smrad. Pokus o zavedení modrého blikajícího světla na návěstidle prý by tohle mělo odstranit. No nevím, není-li to za cenu rozbití RNS příliš drahé a příliš zbytečné.
Pro Sants: Článek 1026 si vykládám stejně. To, co by bylo vynávěštěno v normální jízdní návěsti, tedy ta nedostatečná, není obsaženo třeba v PN. Nedostatečná záb. vzdál však zůstává. S ohledem na předpis D1, který je plný záhadných textů, si svým vysvětlením nemohu být jist. Dvojí či vícerý výklad předpisu není možný jen v tomto článku. Hezký den přeje P.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 10:36:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 9-2011
Co myslíte, přátelé, kdybychom tu dali dokopy "šoto + fírovskou" D1 (tak, abychom jí zjednodušili, zpřehlednili a zjednoznačnili), jak by na to nahlédali na Nábřeží?
Asi to závisí na aktuálním gestorovi. Někdo by to vzal jako podnět ke zlepšení své práce, jiný jako útok na jeho majestát.
I když 1 gestor má tu výhodu, že se (většinou) sám se sebou dohodne. Desítky a stovky autorů by určitě našlo mnoho bodů, kde by se nebyli schopní dohodnout ani mezi sebou.

Tak jo, budičééééék! Vyčurat, umejt, nasnídat a marš k soustruhu!
Pondělí, 25. dubna 2016 - 10:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 791
Registrován: 9-2008
V půl jedenáctý k soustruhu? To už je dávno půl směny pryč. [crazy]
Haan
Pondělí, 25. dubna 2016 - 10:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 2-2010
Hajnej 11225: "Že mi řekne, že ho mám hledat...".
Ale to mi přece řekne i každá jiná návěst (nejen ta PN), která předvěstí Stůj na dalším návěstidle. Jen z té PN se nepozná, že je Stůj na NZV. Na cesťáku ve stanici taky nevidím při jízdě na PN, zda je Stůj na ZV, či NZV. Při jízdě na PN na odjezdovém návěstidle mi to černá střelnice na odjezdovém návěstidle, nebo zhlaví taky neřekne.
Zná někdo motiv, proč tato návěst vznikla a jaký problém měla řešit?
Haan
Pondělí, 25. dubna 2016 - 10:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 2-2010
AL: "Co myslíte, přátelé, kdybychom tu dali dokopy "šoto + fírovskou" D1 (tak, abychom jí zjednodušili, zpřehlednili a zjednoznačnili), ...
[ok] [ok] [ok]
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3075
Registrován: 3-2006
Vždyť i ta PN (krom jiného) předvěstí na dalším návěstidle "Stůj", která může, ale nemusí být na ZV. Což z té černé střelnice ovšem nevyčtu.

Vy na PN pojedete traťovou rychlostí, že budete potřebovat celou ZV?

Fascinuje mě, že dokud tam ta inverzní střelnice nebyla, tak nikomu nevadilo, že se nedozví, že je příští návěstidlo na NZV.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5703
Registrován: 7-2007
Hajnej:Však se to taky "něčím s bílou návěští" - aspoň všude tam, kde to znám.
Tedy znám jednu výjimku,...
A to je to o co běží. Je to takhle, ale někdy jinak a to je prostě špatně. To co ty víš a píšeš, dále bežný strojvedoucí neví, nezná, takže se musí chovat stejně vždy a všuce = bezpečněji, jak pro sebe, tak pro ostatní = zpomalí....
I když si myslím, že místo cedulky "inverzní střelnice" se mohla použít cedulka s křížem (předvěst).
Huh...? Ta je přece ekvivalentem návěsti Výstraha...!
No a? Ale každopádně návěstí, že další návěstidlo je na zábrzdnou.
Ale když obecně tvrdíte, že střelnice nenávěstí "nedostatečnou", musí svítit něco s bílou (já si to nemyslím),tak je to asi tak, jak píšeš(te).
Protože takovýhle bordel v návěstech, návěštění a umístění návěstidel je už mimo moje smyslové chápání.
Kdo co kam sekl? SŽDC D1 Kdo jakej matroš hulí, že nám chce tvrdit, že třeba 1750 metrů od AHr Hloubětín na odbočku Skály je nedostatečná ZV a basta...? Inverzní střelnice SŽDC D1. Může být a strojvedoucí musí počítat s tím, že je!
Pokud něco takového v předpise není, tak to prostě není
Takže když přijdeš na hajzl, kde není explicitně napsáno, že si máš sundat kalhoty, tak si do nich nasereš...?
Jako fórek slabší...Pokud předpis něco nařizuje, zakazuje nebo umožňuje, tak strojvedoucí musí vždy počítat s tou horší variantou. To je to, co mnohým, co tam nemají dnes a denně čumák, nedochází...
Nikde tam není řečeno, že v případě osazení střelnice se tak činit nemusí, ani se v článcích o střelnici nepíše nic o tom, že by rušily platnost čl. 657 Tak proč, kuwa tu možnost v článku 1026 připouštějí? Ohledně PN? Jak píše spoludiskutér Sants Aha, dvojí výklad předpisu....
Ten text neznamená....návěstidlo na nedostatečnou.

Tak si to vykládám asi blbě, jen abyste měli pravdu vy...
Pokud ta věta bude škrtnuta v bodě b)c) a napsána konkrétně pod celým článkem.
\u Při jízdě na PN, RPN ,rozkaz či za návěst stůj upozorňuje, že následující hlavní návěstidlo může být umístěno na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost.}
Z toho by pak plynulo, že při normální fukci na nedostatečnou, je něco s bílou. Ale docela bych se vsadil, že to takto nikdy nebude protože výjimka atd...

Teď jsem si zkusil jet jako fíra - vraždil bych - PC sračky - GSM-R. Které hovado vypatlané tohle spáchalo. Odregistruj, zaregistruj,odmítnuto, zkus znova, na 15 km 4x...hovada spíčený...
Šemíci, jak to kuwa děláte, když jedete odklonem přes hl a měníte 4 čísla? Místo čumění na koleje datluješ do vysílačky...Nebo jsem fakt blb a neumím to?
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5704
Registrován: 7-2007
Mikulda: Ono taky nebylo moc odjezdových návěstidel na AB až za zhlavím stnice....Taky se neodjíždělo z jedné stanice kolem dvou odjezdových atd...
Vy na PN pojedete traťovou rychlostí, že budete potřebovat celou ZV? Tak zkus natlouci strojvedoucím do hlavy, ať jedou krokem, ať zůstávají v takovýchto případech uváznutí pod stahovačkami, v kopci atd...kéž by to započali dělat, to by koumáci měli protažené ksichty..
guest123
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:37:16  
Neregistrovaný host
37.188.238.64
Vy na PN pojedete traťovou rychlostí, že budete potřebovat celou ZV?

V některých* případech ano.

*PN na oddílech hradel a hlásek jízdu dle rozhledu nenřizují. (byť uznávám, že to není případ střelnice)
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7123
Registrován: 5-2002
Místo čumění na koleje datluješ do vysílačky..

Nevím, jak to máte vy, ale my na vysílačku nešaháme [biggrin].

V systému loko (na jízdním displeji) stiskneme tlačítko "Číslo vlaku", tam bez jakéhokoliv přemýšlení zadám pěti nebo šestimístné číslo vlaku, potvrdíme Enterem a vysílačka se sama odhlásí a následně přihlásí.

Pokud je číslo obsazené, pak se nepřihlásí. Je tam ale "opakovaná volba", kterou když stiskneme, tak vyhodíme ze sítě toho předchozího a přihlásí to nás.
Martin2
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:53:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3502
Registrován: 8-2005
ad PŠ: tohle a u našeho podniku? Nemožné, protože Holešovice.
ad OC: tak až se potkáme, tak ti vysvětlím jak to s tou inverzní střelnicí a nedostatečnou je a jak to gestor, asi myslel.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Haan
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2127
Registrován: 2-2010
Mikulda: "Vy na PN pojedete traťovou rychlostí, že budete potřebovat celou ZV?"  
Pojedu PRP k vjezdu z opačné strany (není-li tam oddíl AB). Pak můžu až traťovou (budu-li šílená) s tím, že na dalším návěstidle musím očekávat Stůj. Ale protože mi ani ta černá střelnice neřekne, zda Stůj je na ZV, či NZV, tak pojedu jako s hnojem vždycky. Tak se znova ptám, co ta černá střelnice řeší? Nestačilo místo ní dát do předpisu text-jednu větu k čl. o PN, že při jízdě na PN může být další hl.návěstidlo na NZV?
Pondělí, 25. dubna 2016 - 11:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11228
Registrován: 5-2002
OC: A to je to o co běží. Je to takhle, ale někdy jinak a to je prostě špatně.
Tys to s tou "výjimkou" buď nedočetl nebo nedopochopil, viď...?
Tak ještě jednou pro blbý: protože stará ruská reléovka na Smíchově, starší než my dva, neumí opakovanou výstrahu, tak prostě v případě, kdy by bylo potřeba ji návěstit, nepostavíš vůbec. Neboli podmínkou rozsvícení výstrahy na odjezdu ze Smíchova je svícení aspoň Opakovaný výstrahu na vjezdu do Vyšehradu.

To co ty víš a píšeš, dále bežný strojvedoucí neví, nezná
Však on to taky znát nepotřebuje - prostě stojí na Smíchově a čumí na červenou na odjezdu. Starost s tím má leda výpravčí, že nemůže vystrčit vlak na barvu o kus dál k Vyšehradu. Leda že by dal PN nebo RPN a ta už v sobě tu NZV zakletou má.

Ale když obecně tvrdíte, že střelnice nenávěstí "nedostatečnou", musí svítit něco s bílou (já si to nemyslím)
Ano, při nedostatečné musí svítit něco s bílou. Prostě si to mysli taky.

Tak si to vykládám asi blbě
Ano, vykládáš si to blbě. Možná je to tam napsaný proto, aby Tě nespletlo to, že normální střelnice na dostatečnou vždycky je (na 4AB byla už na předposledním).
Pondělí, 25. dubna 2016 - 12:00:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5705
Registrován: 7-2007
Petr_Šimral:V systému loko ...se sama odhlásí a následně přihlásí.
Tak to hluboce smekám. To se někdo má....Kapsch- Mesa 23?
Pondělí, 25. dubna 2016 - 12:12:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5706
Registrován: 7-2007
Martin2: Já jsem už docela v obraze, i díky tvému příspěvku (PN).
jak to gestor, asi myslel. No, my si nemáme myslet a mudrovat nad tím, co měl gestor na mysli. Máme jednoznačně jednat podle jednoznačných pokynů.
Dočkáme se někdy?
Hajnej: Ano, při nedostatečné musí svítit něco s bílou. Prostě si to mysli taky. No, a jsi si jist, že to tak myslí i gestor? Už jsem se párkráte setkal s tím, že všeobecně zažitá myšlenka, byla po MÚ rozmetána...
Martin2
Pondělí, 25. dubna 2016 - 12:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3503
Registrován: 8-2005
ad Haan: nechci být nějaký hrubý, ale ta střelnice není vůbec o tom, že je něco na ZV nebo na NZV, ale o tom, že mne čeká hlavní návěstidlo s červenobílejma pruhama, které nemá samostatnou předvěst, ale za normálních okolností by ji průměrný strojvedoucí čekal. No a při jízdě na PN bych si nemusel uvědomit, že tam to návěstidlo je (pokud jste paní bezchybná, tak smekám) a přesně z tohoto důvodu se používá. Jasně, když pojedu na výstrahu, tak to člověka trkne, hele výstraha, není tady AB, tak mne čeká další hlavní návěstidlo a střelnice nemá význam.

Zmínka o NZV tam je, podle mne, zase jen kvůli hnidopichům, díky kterým se předpisy jen zaplevelují. Aby pak v případě, že to následující hlavní návěstidlo projedou neříkali: Já si myslel, že to hlavní návěstidlo vždycky musí být na ZV od té střelnice.
Vyšetřovatel jim řekne: ale ZV je dodržená od toho hlavního návěstidla s tou výstrahou.
Strojvedoucí: no jo, ale já jsem myslel, že to bude až od té střelnice a předpis to neříká, že nemusí být dodržená ZV od té tubulky.
Vyšetřovatel: ano neříká, jenže jste minul návěst výstraha a ke stůj ZV dodržena byla.

Když si to tu člověk přečte, tak vlastně diskuse na toto téma zde už probíhá...
Martin
Martin2
Pondělí, 25. dubna 2016 - 12:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3504
Registrován: 8-2005
ad OC: tak zrovna u té střelnice nic nejasného nemám. Tam je, aspoň pro mne, jednání naprosto jednoznačné.
Martin
Pondělí, 25. dubna 2016 - 12:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 676
Registrován: 5-2002
Martin2:ta střelnice není vůbec o tom, že je něco na ZV nebo na NZV, ale o tom, že mne čeká hlavní návěstidlo s červenobílejma pruhama, které nemá samostatnou předvěst, ale za normálních okolností by ji průměrný strojvedoucí čekal. No a při jízdě na PN bych si nemusel uvědomit, že tam to návěstidlo je (pokud jste paní bezchybná, tak smekám) a přesně z tohoto důvodu se používá. Jasně, když pojedu na výstrahu, tak to člověka trkne, hele výstraha, není tady AB, tak mne čeká další hlavní návěstidlo a střelnice nemá význam.

Zmínka o NZV tam je, podle mne, zase jen kvůli hnidopichům, díky kterým se předpisy jen zaplevelují. Aby pak v případě, že to následující hlavní návěstidlo projedou neříkali: Já si myslel, že to hlavní návěstidlo vždycky musí být na ZV od té střelnice.


Přesně..!
Haan
Pondělí, 25. dubna 2016 - 12:32:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 2-2010
Martin2: "Jasně, když pojedu na výstrahu, tak to člověka trkne, hele výstraha, není tady AB, tak mne čeká další hlavní návěstidlo a střelnice nemá význam." 
No právě. Je přece nad slunce jasné, že když je na odjezdu barva s výstrahou, že nebudu hledat nikde žádnou předvěst a už toho musím vědět, že odjezdové návěstidlo předvěstí návěst dalšího hl. návěstidla a tedy, že je odjezdové sloučeno s předvěstí dalšího hl.návěstidla. A je-li na odjezdu PN, tak čl. 966 to řeší dostatečně (už jsem si ho našla).
A hrubý být klidně můžete. Nejsem z cukru a jsem zvyklá. [wink]
Pondělí, 25. dubna 2016 - 12:56:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5689
Registrován: 4-2003
Haan:Zná někdo motiv, proč tato návěst vznikla a jaký problém měla řešit?


Mne by to také zajímalo....

Napadl mne ale jeden příklad: Jedu z výhybny Praha Vyšehrad směrem na hlavní nádraží po koleji č.502, minu odjezdové návěstidlo S502, kde bude přivolávací návěst.

Článek č.967 předpisu SŽDC D1 ale říká: PN na odjezdovém návěstidle přikazuje jízdu podle rozhledových poměrů od tohoto návěstidla až k vjezdovému návěstidlu pro opačný směr jízdy; při odjezdu na trať s AB (kromě AB bez oddílových návěstidel) musí strojvedoucí dodržet podmínky jízdy podle rozhledových poměrů až k prvnímu oddílovému návěstidlu AB.

Tak se poté, co minu vjezdové návěstidlo z opačného směru 2L, to pěkně rozjedu na 60 km/h, ale před tunelem mne čeká vjezdové návěstidlo 2VL pro hlavní nádraží s návěstí stůj. Návěstidlo 2VL nemá samostatnou předvěst, ale jeho předvěstí je právě odjezdové návěstidlo S502.




Nechtěli tvůrci inverzního terčíku třeba podchytit tyto případy?

Nevím, ptám se [kiss].
Pondělí, 25. dubna 2016 - 13:07:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5690
Registrován: 4-2003
Koukám, že než jsem se rozhoupal dopsat svůj příspěvek, tak už zde přibyly reakce ve stejném duchu......


Haan: A je-li na odjezdu PN, tak čl. 966 to řeší dostatečně (už jsem si ho našla).

Což ovšem v kombinaci s částí článku 967:

PN na odjezdovém návěstidle přikazuje jízdu podle rozhledových poměrů od tohoto návěstidla až k vjezdovému návěstidlu pro opačný směr jízdy; při odjezdu na trať s AB (kromě AB bez oddílových návěstidel) musí strojvedoucí dodržet podmínky jízdy podle rozhledových poměrů až k prvnímu oddílovému návěstidlu AB.

.......znamená perfektní znalost trati, aby se šlo vyvarovat problémů [sad].

Tak to ať raději tabulky přibývají [wink].
Pondělí, 25. dubna 2016 - 13:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 7-2012
Má někdo info které vlaky v úseku Zdice - Hořovice jezdí s postrkem?
Pondělí, 25. dubna 2016 - 13:16:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11229
Registrován: 5-2002
OC: Už jsem se párkráte setkal s tím, že všeobecně zažitá myšlenka, byla po rozmetána.
No to máš pěkný kámoše, když rozmetávaj zažité myšlenky po Městském Úřadě. [wink]
Krátce, pane kolego, krátce...
Pondělí, 25. dubna 2016 - 13:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5707
Registrován: 7-2007
Martin2: Já už to beru, jen mě není jasné, jestli ta střelníce, která i upozorňuje na případnou nedostatečnou platí i při normální barvě. Spoludiskutéři tvrdí, že ne (muselo by to být s bílou), já nejsem přesvědčen. Proto bych v bodě b)c) tu větičku vyhodil a upřesnil ji přímo k návěstem (přibližně tak, jak to navrhuji). Pak by, dle mé myšlenky, tedy mohla být NZV i za hradlem.
Nebo máš názor stejný jako Sants, Hajnej? Že by musela být přisvícena bílá? A při normální činnosti je střelnice celkem bez významu?

Souhrn diskuze z mého pohledu:
Já si tento článek vysvětluji tak, - střelnice na/za návěstidlem obecně bez konkrétní vazby na místo:
a) návěstidlo AH, hradla nebo hlásky další návěstidlo musí být na zábrzdnou bez ohledu na jaký pokyn za něj jedu. Pokud by na tomto typu návěstidla se přisvicovala při normální funkci bílá (na nedostatečnou), tak si myslím, že je to rozpor.
b),c)Při jakémkoliv pokynu musím předpokládat, že další hlavní návěstidlo nemusí být na ZV.
Tady je náš spor, kdy někteří tvrdí, že na normální barvu musí přisvicovat bílá - (nedostatečná). Já myslím, že to vyplývá z té střelnice. Samozřejmě se mohu mýlit.

Pro ty kteří si myslí, že se hádám neurvale a zbytečně, tak upozorňuji, že s většinou se osobně známe. Nemíním nikoho urážet a jen chci objasnit spornou (z mého pohledu) věc. Od toho snad diskuze je a i tento portál a tato kategorie slouží k lepšímu pochopení. (Když už bohužel nejsou zcela funkční ofiko kanály.)

Hajnej: [rofl] Na obojím čumíš kolikrát jak tele na nové vrata... a většinou dlouze...[rofl]
Pondělí, 25. dubna 2016 - 13:52:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 11-2006
Oldcerry: Já si také myslím, že jednoznačně je ta inverzní střelnice myšlena jen pro jízdu na PN, apod. Vezmi to příkladem z druhé strany - když inverzní střelnice neexistovala, tak se musela při jízdě na "barvu" vždy přisvicovat bílá při NZV. A nevím, že by někde řešilo, že by se měnily návěstní obvody po dosazení střelnice (tj. že by se někde odstraňovalo přisvicování bílé). Stejně tak další příklad na podpoření té myšlenky je třeba ten Smíchov - pokud by inverzní střelnice rovnou vždy upozorňovala na NZV, tak by bylo možné rozsvítit na odjezdu ze Smíchova výstrahu i když na vjezdu do Vyšehradu svítí stůj - ale to se neudělalo, a funguje to tak, jak psal Hajnej, tj. že povolující návěst bez bílé na odjezdu se Smíchova lze rozsvítit pouze, pokud je zajištěno že další omezující návěst svítí na návěstidle na dostatečnou (tj. stůj je někde rozhodně dál, než na vjezdu Vyšehradu).
Pondělí, 25. dubna 2016 - 14:33:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 677
Registrován: 5-2002
Tak.
Pokud by inverzní střelnice skutečně fungovala jako upozornění na NZV, tak by se všechna relátka, co dělají logiku rozsvěcení bílé při NZV, mohla ze všech stanic vyházet a stačilo by namontovat kusy plechu s inv. střelnicema. Blbost, že?
Priapos
Pondělí, 25. dubna 2016 - 14:43:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 933
Registrován: 10-2012
Oldcerry:
někteří tvrdí, že na normální barvu musí přisvicovat bílá - (nedostatečná). Já myslím, že to vyplývá z té střelnice.

Je-li mezi návěstidly vzdálenost kratší a přikazuje-li následující návěstidlo rychlost nižší nebo zastavení, musí být návěstěna zkrácená nebo nedostatečná zábrzdná vzdálenost. A návěstěna je návěstí hlavního návěstidla, což „střelnice" není.
Martin2
Pondělí, 25. dubna 2016 - 14:56:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3505
Registrován: 8-2005
Je to marný, je to marný. Nevím co víc k tomu napsat.

Paní Haan zná 100% kvalitně seznání a když pojede na PN okolo hradla Barandov, tak si vždycky vzpomene, že vjezd na Smíchov nemá samostatnou předvěst. Nebo by odjížděla na PN ze staré Hostivaře, tak si vždy vzpomene, že vjezdové návěstidlo odb. Záběhlice taky nemá samostatnou předvěst.

A OC, zase něco řeší s nedostatečnou zábrzdnou vzdáleností, nechápu proč a kde k tomu přišel. Vrtá se v předpisech, ale neuvědomuje si širší souvislosti, třeba jako DŘD a technické normy pro návěštění. Takže to musíme řešit na konkrétních situcích:
bod a) uveď konkrétní situaci, kde si přisvicuje bílá na Hradle a je tam střelnice. Pak máš konkrétní případ a můžem se bavit dál. Do té doby zastávám názor, že gestorka to má ošéfované a ví, že k tomu nikde nedochází a dojít ani nemůže, protože to něco zakazuje.
ad b,c) prostě bílá se nasvítit musí vždycky, pokud není mezi odjezdem a následujícím hlavním návěstidlem dodržená zábrzdná vzdálenost, viz DŘD a další normy. Strojvedoucí musí být zpraven o omezení rychlosti nebo návěsti stůj minimálně na zábrzdnou vzdálenost. A inverzní střelnice nenahrazuje zpravení o nedostatečné zábrzdné vzdálenosti. Jen je tam napsáno, právě asi i kvůli tobě, že mezi střelnicí a hlavním návěstidlem nemusí být dodržená zábrzdná vzdálenost. Což ale vůbec nic neříká o tom, co svítilo na hlavním návěstidle předcházejícím střelnici (pokud je za krajní výhybkou) nebo na tom návěstidle (pokud je součástí návěstidla). Prostě návěstidla návěstí co návěstit mají bez ohledu zda tam střelnice je nebo není, zajímá je jen znak následujícího hlavního návěstidla a jeho vzdálenost.
Velká tečka.
Martin
P.S. asi mám problém, že chápu jinak svůj rodný jazyk než Haan a OC.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 16:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5708
Registrován: 7-2007
Martin2: Polopaticky... pro tupce od uhláků.
A inverzní střelnice nenahrazuje zpravení o nedostatečné zábrzdné vzdálenosti. Při správné funkci zab zař a jízdě na barvu.
Pouze při jízdě na jiný pokyn (PN, RPN, rozkaz..), mimo návěstidel z bodu a), upozorňuje na možnost, že další návěstidlo nemusí být na zab. vz. Takhle by se to dalo přeložit? Ok?
A k bodu a) Plyne tedy z toho, že za těmito návěstidly se střelnicí, vždy musí být k dalšímu hlavnímu zábrzdná?
jen pro ujištění
Pondělí, 25. dubna 2016 - 16:28:07  
Neregistrovaný host
82.117.130.25
Dobrý den,

měl bych otázku na informační systémy ve vozech, teda respektive ujištění, že má teorie je správná.

Pokud jede sestava vozu Abpee357 + BDs449 + Bpee237 je nutno informační systém na každém ze dvou vozu nastavit zvlášť a to jako master, jelikož vůz BDs je vybaven pouze ?12/13? žilovým UIC kabelem a ten přenese pouze zvuk, IS však pro celkové propojení potřebuje 18 žilový kabel, jest tomu tak?

Mimochodem, neměl by někdo výpis co znamená, které číslo ohledně UIC kabelů, která najdu na nápisu na voze symbol "rámečku s číslem". Děkuji moc!
Pondělí, 25. dubna 2016 - 16:40:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 865
Registrován: 11-2005
Oldcerry
Pouze při jízdě na jiný pokyn (PN, RPN, rozkaz..), mimo návěstidel z bodu a), upozorňuje na možnost, že další návěstidlo nemusí být na zab. vz.
To si nemyslím. Protože na to upozorňuje ta PN sama. Článek 966 D1 říká že za PN může být návěstidlo na nedostatečnou. Takže u té střelnice je to dle mého napsáno navíc, jen pro upozornění.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 17:11:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11230
Registrován: 5-2002
OC: A k bodu a) Plyne tedy z toho, že za těmito návěstidly se střelnicí, vždy musí být k dalšímu hlavnímu zábrzdná?
Mám za to, že neplyne, navíc je v tomto případě střelnice zároveň s návěstidlem.
Tady by se s Tebou dalo souhlasit, že by se ten přípodotek ohledně (N)ZV dal vytknout za závorku a napsat obecně.
Haan
Pondělí, 25. dubna 2016 - 19:35:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 2-2010
Marin2 3505: "Je to marný, je to marný. Nevím co víc k tomu napsat. Paní Haan zná 100% kvalitně seznání a když pojede na PN okolo hradla Barandov, tak si vždycky vzpomene, že vjezd na Smíchov nemá samostatnou předvěst..."
Není to marný. Stačilo by, kdyby jste byl napsal, že nemám-li 100% seznání (a chci taky, aby strojvedoucí měl vše vynávěstěné), tak černá střelnice může mít svůj význam jen u těch návěstidel, která neumí návěstit Výstrahu, (zpravidla mechanická odjezdová, nebo návěstidla oddílová-krom AB) a tedy u takto označeného návěstidla vím, že nemám hledat samostanou předvěst. Je tak? Nebo jsem to opět nepochopila a je to marný, marný, marný ...? Ještě bych poprosila o vysvětlení (budete-li mít u trpělivost), jakou souvislost vidíte v PN a černé střelnici. Já totiž pořád žádnou. Ale to bude tím, že jsem natvrdlá, tak prosím polopatě [happy]. Dík.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 20:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5371
Registrován: 8-2007
jakou souvislost vidíte v PN a černé střelnici. Já totiž pořád žádnou.

Já ji vidím v tom,že při odjezdu ze stanice na PN budu vědět,jak se mám chovat dál.
Např. stanice Žatec.Při odjezdu směr Lužná projedu zhlaví a záhlaví podle rozhledových poměrů a od vjezdu z opačné strany až k Měcholupům plnou traťovou ,pak je předvěst a vjezd.
To samé směrem na Most,kde jedu až k předvěsti do Lišan plnou traťovou.
Opačným směrem při jízdě do Chomutova mě na zhlaví "střelnice" upozorní,že po minutí vjezd.návěstidla z opačné strany si žádné bezstarostné jízdy k předvěstí další stanice neužiju,ale musím mít oči na stopkách,protože následuje hlavní návěstidlo(odbočky Velichov).
Stejně pojedu i na Plzeň,kdy na nedostatečnou je za odjezdovými návěstidly vjezd do Žatce západu.

Kdo tam jezdí denně,"střelnici" nepotřebuje,ale strojvedoucí,kteří mají poznání po celé republice to ocení.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 20:09:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3077
Registrován: 3-2006
Tak se znova ptám, co ta černá střelnice řeší?

Že po odj. náv. s PN nenásleduje toto


ale rovnou toto



Nic víc.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Mladějov
Pondělí, 25. dubna 2016 - 20:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8151
Registrován: 3-2007
Tak. A proto vidím, ač nemám rád zaplevelování, tuhle návěst jako dobrou a "fírovsky užitečnou" věc, což popravdě moc věcí z oboru dopravních předpisů, návěstí a návěštění není.
Haan
Pondělí, 25. dubna 2016 - 20:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2130
Registrován: 2-2010
Noltha, Apollo, Mikulda, Mladějov: díky. Chápu. Konečně! [blush] [happy]
Úterý, 26. dubna 2016 - 07:39:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10317
Registrován: 4-2007
Apollo 17:

Tak si říkám, jak jsem to bez toho moh těch cca 28 let, než toto vynalezli, vůbec přežít bez MU?
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Pružinskij
Úterý, 26. dubna 2016 - 07:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 706
Registrován: 4-2015
Drn: No, to jsem tedy taky nepobral.... Chcete, předpisatelé, říci, že ta cedule je tam kvůli tomu, kdyby si fíra nebyl jistej, jestli ze Žatce (např.) vyjel směr Lužná nebo Velichov, Západ či Lišany?
Obávám se, že to snad musí vědět vždycky a k tomu i takovou věc jako, kde je nejbližší klacek, ne?
A pokud tedy je účelem Mikuldovo sled obrázků, proč je to tedy i tam, kde je to není na (N)ZV?
Waarschijnlijke Afstanden.
Haan
Úterý, 26. dubna 2016 - 08:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 2-2010
OC 5708: "A k bodu a) Plyne tedy z toho, že za těmito návěstidly se střelnicí, vždy musí být k dalšímu hlavnímu zábrzdná?"
Ano.
Úterý, 26. dubna 2016 - 08:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 11-2005
Oldcerry
A k bodu a) Plyne tedy z toho, že za těmito návěstidly se střelnicí, vždy musí být k dalšímu hlavnímu zábrzdná?
Koukal jsem do normy a vyčetl jsem toto:
TNŽ 34 2610 článek 66 ab) Nedostatečná zábrzdná vzdálenost nesmí být mezi oddílovými návěstidly,

TNŽ 34 2610 článek 66 ac) Nedostatečná zábrzdná vzdálenost nesmí být mezi oddílovým a vjezdovým návěstidlem.
Takže přímo tato norma zakazuje aby za oddílem byla nedostatečná, takže je zbytečné o tom psát v předpise u té střelnice.

(Příspěvek byl editován uživatelem noltha.)
Úterý, 26. dubna 2016 - 08:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4012
Registrován: 9-2011
Takže bych to zkusil shrnout: kdyby se místo inverzní střelnice použila návěst nějaká takováhle:



"Neočekávejte samostatnou předvěst"

tak by bylo jasno, ne?
O tom, že za PN může být hned stůj na NZV, se praví přímo u popisu PN, a "světa neznalí" by byli informováni, že mají mít voči na šťopkách...
Úterý, 26. dubna 2016 - 08:53:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11234
Registrován: 5-2002
Haan: tak černá střelnice může mít svůj význam jen u těch návěstidel, která neumí návěstit Výstrahu
A proto se ta střelnice jmenuje "Hlavní návěstidlo sloučeno s předvěstí"...?
Jeden by tak nějak čekal, že pokud je sloučeno s předvěstí, tak tu výstrahu umí (byť i za cenu toho, že neumí Volno).

Jak už polopaticky namaloval Mikulda, ta černá střelnice neznamená nic víc než to, že nepotkám pruhovaný cedule a předvěst (popřípadě bílou střelnici), ale rovnou návěstidlo s červenobílejma pruhama...

Noltha: Takže přímo tato norma zakazuje aby za oddílem byla nedostatečná, takže je zbytečné o tom psát v předpise u té střelnice.
Čistě teoreticky zbývá tato možnost u krycího návěstidla, ale přinejmenším ta "riziková" svojí blízkostí postupně mizejí v důsledku všeobecné tendence přifařovat vlečky ke stanicím...
Úterý, 26. dubna 2016 - 08:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11235
Registrován: 5-2002
AL: a mezi Přerovem a Dluhonicema by byla podobným způsobem škrtlá bílá střelnice...?
dotaz na Bechyni
Úterý, 26. dubna 2016 - 09:45:03  
Neregistrovaný host
95.80.224.254
Kdyz jste zde zminili kryci navestidlo pred mostem v Bechyni. Jaka je jeho prakticka funkce? Pry se stavi automaticky s postavenim vjezdoveho navestidla. Tedy dokud na vjezdu do Bechyne neni volnoznak, pak kryci navestidlo nelze postavit - napr. na nem nelze standardni obsluhou rozsvitit navest vystraha. Tak mne napada, ze by tam kryci navestidlo bylo jen aby vlak stojici pred vjezdem neblokoval most?