K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 27. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 27. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3161
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 08:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus - trochu jsi Unipulse nepochopil. Fotil jak s tím prvním, tak s druhým a porovnávat může. To za prvé. Za druhé pokusím se Ti to vysvětlit.
Začneme faktem číslo jedna, daným fyzikou, technikou obecně.
ČÍM MENŠÍ ČOČKA TÍM LEVNĚJŠÍ - FAKT.
ČÍM MENŠÍ ČOČKA TÍM SNAZE A LEVNĚJI JI LZE VYROBIT VELMI KVALITNÍ - FAKT
Z toho plyne, že kvalitní výrobce optiky dokáže udělat opticky kvalitní ultrazoom na mejdlo v cenově přijatelné relaci. Ano, celkový výkon je poněkud degradován malým čipem, vyšším šumem ale neseš foťák váhy zanedbatelné vybavený ohniskovými vzdálenostmi od 25 po 500 mm. U zrcadlovky to bude roura jako ropovod, se světelností někde od 5,6 a nebo taky 6,3, kvality spíše nevalné a drahá jako prase - ověřeno v testech různých webů, časopisů.
U mejdla to odpadá, tam začne světelnost klidně na 2,8.
Já i Unipuls máme zkušenosti s výrobky Panasonic Já FZ 50, Unipuls FZ 20, dcera FZ7. Unipuls už ho před lety vyměnil za zrcadlo, já ho používám doteď. Všechny mají společných několik věcí - skutečně povedené sklo od Leicy, příjemné a intuitivní ovládání, kvalitní software. A můžu ti říct, že minimálně do F = 200 mm podávají vysledky srovnatelné s kinofilmovým ekvivalentem. Asi si Leica váží svého jména...
Bohužel pro nás se Panasonic ubírá špatnou cestou a nové ultrazoomy jsou o ničem.Kdyby oprášilFZ 50, dodal nový procesor, stejně velký CMOS BSI a ponechal zbytek - nevysouvací objektiv, vnitřní ostření byl by to zase Hight End mezi ultrazoomy.
Spolehlivý, pro uživatele maximálně přátelský, s možností posoudit vzhled obrázku aniž bych musel dát foťák od oka, hned to upravit, ještě před snímkem...
Pokud by ses podíval tak i Sony vybavuje lepší kompakty optikou řady G - vysoce kvalitní, nebo Zeissem.
Přesto, že kvalit zrcadlovky nedosáhnou, je možno je označit za hodně muziky za málo peněz...
Nižší kvalitu doženou jinými plusy a zřejmě oslovují dost velkou část zákazníků - jinak by je už nikdo nevyráběl. Jen se teď vydaly trochu hloupou a nesmyslnou cestuo - honbou za Mpix a hyperulrazoomem / 4ox a více/ ale snad to pomine.
Vlastním i Fuji se systémem EXR a co se týká šumu dokáže víc než vyrobce slibuje i když v ostatních vlastnostech to nebyla dobrá volba - zkrátka vývojáři software a algoritmů by se měli jít k Panasonicu učit. Jinak by to byla špica.
Všechno souvisí se vším a nic není čenobílé.
Takže Ti odpovím - až spolu půjdeme na letiště a já si vezmu 6x6 datovou stěnu se 40 Mpix - chceš mi říct, že budeš mít stejný snímek ? Můj problém bude, že si nádobíčko budu muset přivézt na vozejku, v ruce bych to neunes. Něco za něco.
Aaa vo tom to je......
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 09:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: tak to je bezva, protože můj první digitál byl Panasonic Lumix FZ 10, který měl 12x Leica zoom (28-420 eq myslím) se světelností 2,8.
A jaký byl výsledek? Takový jaký bys od ultrazoomu čekal, na zrcadlo to nemá. Takže jsme ho za nějakou dobu vymněil za EOSku, nikdy jsem si ovšem nepořídil seťák. Mám 2 pevné obejktivy a Lkový zoom a ten je panečku kvalitní!
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3749
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 10:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jak u blbejch na dvorku. No jasně že krabka na zrcadlo nemá. Ale to jsem ani nikdy neřekl, jen jsem řekl, že fígl není v zrcadle, ale v tom, že zrcadlo má velký snímač, že velký snímač vyžaduje patřičně velký objektiv a že za určitých okolností (focená tématika, kvalita provedení krabky a soudnost fotografa) mohou být požadavky splněny přiměřeně kvalitní krabkou s menšími rozměry, než pro daný účel zbytečně velkým a těžkým zrcadlem. Co je na tom k nepochopení?
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3163
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 10:52:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus - vždyť se s Tebou nehádám- syn má EOS 60D a L-kový 70 - 300, tak vím co to umí a co ne. Ad seťáky, o kterých se s despektem vyjadřuješ- nový 18 55 k EOSu už je naprosto o něčem jiném než starší modely - taky jsem měl možnost posoudit, a ještě můj 1,8/50 záklaďák - kresba je mimo jakoukoli zoomovou snahu. A u Nikonu, alespoň podle testů, je 18 -55 už normální, kvalitní objektiv, žádná ucpávka na díru v těle. Problém je v tom, že s EOSem 33 konofilm je 50 čilá a stíhá v pohodičce průběžně ostřit při 4 -5 snímcích za vteřínu EOS 60D ji neutáhne a obdžektiv se stává šnekem.
A nebiď zabejčilej - Vyzkoušel jsi kompakty s APS-c ? Já jo.
Odpovědi v kauze letiště jsem se taky nedočkal a je to to samé jako porovnávat kompakt s tvojí APS nebo FF. Zkrátka bys, v porovnání s datovkou, sklopil ouška a tiše se vytratil, jako ten mejdlíčkář v porovnání s Tebou.
Jen se pořád nechceš smířit s tím ,že každý má jiné nároky a každý jiné preference. Nechtěl bych být tvým učedníkem ani žákem ani studentem - to by lítaly jiskty.
Naštěstí to nehrozí, neb díky pokročilému věku se už pouze sebevzdělávám . Tak ,jak to život a zaměstnání vyžaduje.

Ad L- kový - a kolik stojí ,šlejško ? Kde máš potom těch svejch 10 litrů ?
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 11:13:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kromě výše uvedených skutečností, zde nezaznělo jeden velmi důležitý argument a tím je možnost focení do formátu raw.
Málokterý kompakt v ceně do 7.000 to umí.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 11:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: Vestavěný blesk má tak malý výkon, že jeho použití je tak do 3-4 m, což je při focení cvičících osob dost málo. Při focení za nízké hladiny osvětlení, zvláště za použití krátkých expozičních časů se zvedne ISO na značně vysoké hodnoty, což samozřejmě přinese zvýšení šumu. Při nedostatku světla v tělocvičně (hale) bude ISO400 málo na to, abys měl dostatečně krátký čas na zachycení pohybu bez máznutí. Když budeš fotit na široký konec z kratší vzdálenosti kvůli vyšší světelnosti, tak můžeš mít na fotkách deformované zrůdičky, protože krátká ohniska u kompaktů mívají hodně velké zkreslení.
Občas fotím děti v pohybu G11-kou a není to zrovna jednoduché je zachytit tak aby byly na fotce celé a bez máznutí. Navíc focení přes displej je oproti hledáčku dost nekomfortní a případné zoomování je u kompaktů poměrně pomalé a při focení rychle se pohybujících objektů někdy "nestíhá".
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 11:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls: O kvalitách ostření ani nemluvě. A přitom na digi zrcadlovce se zoomem manuální ostření nepadá v úvahu a přesvědčit automatiku, aby ostřila s využitím hloubky ostrosti od nekonečna dopředu co to půjde, to je docela kumšt...

Proč by se nedalo se zoomem manuálně ostřit? Automatika se dá dobře "přesvědčit" aby ostřila od nekonečna dopředu co to půjde, tím, že zaostříš na hyperfokální vzdálenost.

Hmotnosti a rozměry monofokálních objektivů do ohniska 100 mm nebývají nijak dramatické.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 11:54:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: Kompakty s APS-C čipem myslíš tzv. SLM (single lens mirrorless) - zrcadlovky bez zrcadla?
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 11:55:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - ale umí.... Jinaks mi moc novinek nesdělil. I kyž výtvarně umím hovno tak trojčlenku, clona,čas, ISO ještě celkem zvládám. A pokud nebudu fotit na zastřešeném Strahově všesokolský slet, dá se to, za přispění mozku s kvalitním kompaktem zvládnout.
Jestli myslíš, že ne, vyvracet Ti to nebudu. A zrůdičky budou tak jako tak - kde vezmeš odstup na dlouhé sklo ? Nebo širočiny ze zrcadlovek mají jiné zobrazování ? Nevšim jsem si. Ba ani v testech jsem to nenašel. Dále je tu odvážné tvrzení o 10 litrech za vše řešící zrcadlovku, následované úvahou o L -kových objektivech. Ptám se tedy Tebe - kde se dá sehnat slušný Canon s L kovým objektivem za desítku ? Že bych si tam skočil. Byl by to ohmataný rozhrkaný bastard s bůhví jakou minulostí, možná těsně před rozsypem.
Ad nestíhá - u některých stíhá. Prostuduj si produkty Casio - sice bych si ho nekoupil ale tam jsou modely, které stíhají hodně.

V podstatě ale nejde o to, co kdo stíhá ale, jako obvykle, o příliš kategorické prohlášení Hanzinusovo a černobílé vidění téhož.

Kazdej nepotřebuje Ferrari, někomu líp vyhovuje Škodovka.
A ještě jednou a naposled - Jena se ptal na kompakt, cca do 7000.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 12:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: nový Canon EOS s Lkovým sklem se za desítku nesežene. To jen se seťákem.
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3167
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 12:02:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NEX 5 neni zrcadloka, Samsung NX11 je EVF zrcadlovka, Sony SLT jsou zrcadlovky s nepohyblivým zrcadlem / polopropustným/ hledáček je EVF. Nebo že bych se splet ?
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 12:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus - Jo? A jakej ? EOS 1100, Nikon 3000 ? to si vyjma čipu moc nepomůžu.
Nebo znáš nějakýho prodejce s výrazně sociálním cítěním a dotovanými cenami ? Jestli ano , sem s ním - rozbíjím prasátko a valím tam, až mi budou doutnat podešve....
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 12:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: proč bys nefotil na EOS 1100D? To myslíš, že je tak špatnej??
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 12:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: Jééé, to jsem zase píchnul do vosího hnízda.
Tak o exp. trojčlence řeč nebyla. Já jen popisuji s čím jsem se setkal při focení sportu či jiných činností v tělocvičnách, kde bývá, pokud nejde o nějaké soutěžní zápasy dost mizerné osvětlení. To někdy bývá problém i s hodně světelným objektivem a zrcadlovkou to dobře nafotit. Abys nemusel fotit na plnou díru a měl čas 1/200s, tak jsem musel jít s ISO na 800 - 1000. Světlené podmínky v tělocvičnách jsou diametrálně odlišné, někdy závislé na světle přicházejcím zvenku. Nedá se to nějak paušálně hodnotit. Je to pokaždé jinak a levnější kompakt do 7.000 Kč bude mít problény se s tím vyrovnat se ctí.
Pokud se však uživatel smíří s vyšším šumem, tak to samozřejmě i ten levnější kompakt zvládne. "Stíháním" jsem myslel přezoomování pomocí motorku u kompaktu, které není tak rychle a přesné jako když točíš rukou kroužkem na objektivu.
Širočiny ze zrcadlovek samozřejmě zkreslují také i když ta lepší skla rozhodně méně než optika na krabičkách. Mám dobré srovnání z toho, co často vidím na fotkách co nám chodí do galerie, kdy začátečníci fotí často krabičkou z co nejkratší vzdálenosti a na nejširší ohnisko. To jsou panečku jitrnice.
Já měl ale na mysli něco jiného. Když chceš u kompaktu udržet světelnost na 2,8 nesmíš téměř zoomovat a tak musíš jít blíže k focenému objektu, což u světelného zoomu (nejlépe s konstantní světelností v celém rozsahu) na zrcadle odpadá.

Za desítku se nové zrcadlo s L-kem sehnat samozřejmě nedá.

Pod SLM se toho zahrnuje víc (různé koncepty). Dobře shrnuté to je zde: http://www.digineff.cz/art/mirrorless/mirrorless-pro-proti.html

Ale to už bych kompakty nenazýval. Výměnné objektivy bývají srovnatelné s těmi na zrcadlo.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3750
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 12:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič:
Beru konkrétně můj hardware, kde sice objektiv setový, ležící v krabici, i dokoupený Tamron mají ostřící prstenec, ale u obou je rozsah nezaostřeno - zaostřeno nezaostřeno na cca 1 stupeň, takže je to prakticky nepoužitelné. Být to tak aspoň desetinásobně jemnější, tak budiž.
Hyperfokálně ano, vždyť o tom píšu. Problém je "jen" v tom, jak automatiku fotoaparátu o tom rychle a spolehlivě přesvědčit. Jak známo, na oblohu se ostří špatně a navíc by to bylo "přes", a najít v optimální vzdálenosti objekt s vhodným kontrastem, zaostřit a zafixovat, a pak ještě přesvědčit přístroj, že má fotit i v případě, že "podle svého mínění" zaostřeno nemá, to není vždy tak jednoduché. A když k tomu přidám proslulou vlastnos Nikonu ztrácet kontakt s objektivem, je to opravdu pěkný zdroj zábavy a adrenalinu.
A to, že dneska už málokdo chce fotit na pevné ohnisko, to jsem už psal taky. Holt je ten zoom tak velká výhoda a pohodlí, že většina fotografů raději volí boj s jeho negativními stránkami, než aby tahali v brašně víc objektivů a měnili.
A nebo je to všechno úplně jinak a mám si jen najít v menu položku "Chci zaostřené fotografie" ? :-)
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 13:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič:
Když chceš u kompaktu udržet světelnost na 2,8 nesmíš téměř zoomovat a tak musíš jít blíže k focenému objektu, což u světelného zoomu (nejlépe s konstantní světelností v celém rozsahu) na zrcadle odpadá.
To je přesně to co jsem měl na mysli, konstantní a přitom slušná 2,8 světelnost v celém rozsahu ohnisek daného objektivu se dá snáze, levněji a v menších rozměrech udělat u dobrých kompaktů, než u velkých zrcadlovek. Viz ona zmíněná FZ20 versus seťák Nikonu.
Samozřejmě se nebavím o naprostém mejdlíčku typu digitální dírkové komory.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 13:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus - ano, pro mě je špatnej, nevím jestli tak, ale je nevyhovující i za ty peníze, co stojí.
Teď zrovna studuju Nikon 3200 a přiznám se, že už tomu moc nerozumím. Nač je při formátu APS-C 24 Mega ? Pro tvornu šumu v hojné míře ? K nalákání bloudů, kteří jako hlavní kriteriem volí rozlišení?
Vzhledem k ceně se tedy buď stal Nikon oním sociálním sponzorem nebo ten foťák bude nějak vykradenej když 3100, s papírově slabšími parametry je o pár korun dražší, o vyšších modelech s rozlišením 16 Mega ani nemluvě.
Já tedy koukat jako kráva do lékárny a massa Bob být s rozumem v řiti.
Honzine, veskutečnosti je to tak, že jsem starej a línej a tak místo pobíhání ladím ultrazoom. Druhý důvod je ten, že moje věkem a přetěžováním porouchaná páteř výrazně protestuje proti nošení břemen na zádech nebo na krku. Né že bych byl tlustej, je to důsledek nevhodných činností a cviků v mládí. Neb co se vmládí naučíš ,ke stáru jako když utne. Jeden ultazoom unesu, nemusím se zaobírat čištěním čipu, neupadne mi při výměně objektiv a můžu už si snimek upravovat před expozicí aniž bych dělal nástřel. Neboli FZ 50 považuji za ideál, kdyby méně šuměla, což dnes není problém udělat / pro výrobce/, šel bych do ní znovu. Ty nové - FZ48,100,150 jsou o ničem, je to krok naprosto špatným směrem. Daleko líp si počíná Fuji,která do nového modelu už cpe čip úctyhodných rozměrů a ještě k tomu EXR. Jen objektivy a software, tedy firmware za Panasonicem kulá a to vydatně a ve všech směrech. Bohužel. A RAW mám ve všech foťákách, i když pro mne na dvě věci....
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3170
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 13:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - máš se vosám vyhýbat, neposedo. Jinak nic ve zlém - znáš mě, i to jak Tě hodnotím. A droboučké půtky na tom nic nezmění.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1044
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 14:19:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls: Hyperfokál není sice 100%, ale využít se dá s úspěchem často.
Manuální ostření používám na svých objektivech Canon. Krok prstence je docela dlouhý (dáno asi tím, že některé z nich jsou objektivy původně určené pro filmové aparáty). Mívají i okénko s půhledem na stupnici odnikud až po ležatou osmičku. Umožňují i manuální korekci zaostření v režimu AF. S Nikony nebo Tamrony zkušenosti nemám. Ta lepší Nikoní sklad to taky budou umět, ne?

Ad FZ50: No jo, ale kolik současných kompaktů, jestli vůbec nějaký, má takovou světelnost v celém rozsahu ohnisek?

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 14:19:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: Znám a nezmění.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3171
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 15:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy pánové, to je k pozvracení, co já dneska produkuju překlepů, asi skvrny na slunci. Omlouvám se všem ve spolek.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 16:01:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: ale EOS 1100D není vůbec špatný foťák, vždyť se podívej na srovnání snímků s jinými! Na netu najdeš mnoho detailních porovnání, třeba na cameralabs.com. Možná je pro Tebe nevyhovující, ale pro mě by byl uplně v pohodě. Já stále mám straší EOS 400D. Chci si koupit něco novějšího, tak ještě uvidím. Zatím jsem si kupoval lepší skla, což bylo pro mě použitelnější než si kupovat nové tělo. Ale co, publikuju hlavně na webech, takže tam už je to v podstatě jedno jestli to fotíš 400D nebo 40D, rozdí bude zanedbatelný. Navíc znám lidi co mají starší entry level Nikony jako D40 či D50 a fotí jim to pořád pěkně.
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3172
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 16:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus - já vím, ale pro mě není dobrej. A stejně, ač Canonista vyznáním, bych v případě potřeby šel po Nikonu 5100. Ad EOS 50 D - ano věřím, v některých aspektech je EOS 60 D horší. Ne zcela vydařený upgrade.
Já nepublikuju nikde a s tím, co vyprodukuju jsem tak v 60% spokojen. 30% pak připadne na ruce a hlavu a jen v 10% za to můžou parametry foťáku.

Ad rozsyp - myslel jsem foťák z bazaru, kde nikdy nevíš, kdo ho vlastnil, jak s ním zacházel a kolik má nalítáno. Pokud s ním majitel zachází sdlušně může i 40 i 50 fotit dobře. Sice zastarává software ale to zas není smrtelná vada, podle mého.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3173
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 17:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jedna věc mi dere mozek, přátelé zrcadlovkáři, ale třeba mi to vysvětlíte - proč někteří zrcadlovkáři mají 12 -16 Mega zrcadlovku a drtí na rozlišení 1600x1200 nebo 2000x1500 a podobné velikosti? Není pak přístroj za 15,20,40 tisíc poněkud na nic? Jedná li se o focení ve dne, za parádních světelných podmínek?
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 17:59:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protoze to funguje a podava dobre vysledky?
Špatné, horší, Brno.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3174
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 18:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie -A jak to na 1600x1200 poznáš ? Ty dobrý výsledky ?
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 18:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lisi se nejak zasadne pozadavky na kvalitu vysledneho obrazku podle jeho velikosti?
Špatné, horší, Brno.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3175
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 18:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - no jistě a to diametrálně.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 18:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co konkretne brani zrcadlovce s 16megapixelovym senzorem delat dobre vysledky na 1600x1200 obrazku?
Špatné, horší, Brno.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3176
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 19:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie- Knkrétně zaznamenání malého objemu informací a z toho plynoucí nizkou kvalitou obrazu.
Položím Ti taky otázku - pročpak se výrobci pachtí za Mpix, když stačí 1,5 - 2 Mega ? Tak proč 10,12,14,20,24 .Není to nějaká pobloudilost ? Proč tvořit velké čipy když stačí žebrák z telefonu, řádně starého ?
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 19:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud má člověk výrazně omezený buffer (bohužel prakticky každá lacinější zrcadlovka) a chce rychle hodně fotek za sebou, tak zase úplně moc na výběr nemá. Ale senzor se pořád využije celý, ta fotka není jen z dvoumegapixelového výřezu.
Špatné, horší, Brno.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 19:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - tak jo, dělej si 1600x1200, já mám vyrovnávací paměť přiměřenou a naprostá většina foťáků taky. Patrně jsou výrobci voli. A tím že se použije / eventuálně/ celý číp se změní co ? Naroste množství uložených dat ? Tedy dat, které vytváří obraz ? Asi těžko.
A zapoměls, coby snad slušný člověk, odpovědět.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 19:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2 re Nikon D5100. Mám to zprostředkovaně, v ruce jsem ho neměl, nicméně obrázky těla na webu to potvrzují... co ergonomie ovládání? Uvažujete i to?

Ta je pro mne stejně důležitá, jako šumový výkon. A zrovna tenhle Nikon toho moc neokoukal od svých pokročilejších kolegů. Jenom jedno kroutítko na čas, clona se musí tlačítko plus kroutítko, pro iso se musí dovnitř do menu. Tím to pro některé může být naprosto nevyhovující model, obzvláště pokud předtím někdy ochutnali něco lepšího, jako např. "blbou" D90. Cenový rozdíl cca 13900 x 16400. Jsem ochoten oželet výklopný displej za cenu dvou kroutítek a vlastního vnějšího tlačítka na iso i s tím příplatkem, teda když se budem bavit o D5100. To jen tak na okraj. Určitě by se toho našlo víc. Moderní trend je zmenšovat, přitom, kdo máte pazoury jak lopaty, jak se vám ty krabičíčky držej?

A k tomu rozlišení - kamarád chtěl naučit jednoduchý ovládání celkem jednoduchýho kompaktu, kterej potřeboval vzít na dovolenou. Když přišla řeč na velikost fotky, tak šel za tím, že "kolik fotek se mi tam vejde" a "co s těma fotkama chceš dělat?" "poslat kámošům mejlem, případně ukázat babičce na digirámečku" (mimochodem, lahůdková prezentační věc např. do hospody!). Tam to 2mpx rozlišení má smysl, aspoň se mu na kartu vejde dvacet tisíc fotek, který nemá šanci v životě na jedný dovolený nafotit, ale komu není rady. U kompaktu fajn. Navíc odpadá problém zmenšování fotky na přijatelnou velikost člověkem, pro kterého je výraz "editor fotek" jakýmsi ekvivalentem "Hubero kororo" s točením prstenem ;-)

U zrcadlovky? Nechápu... která umí fotit RAW v menším než nativním? A pokud neřeší RAW, pak nemá smysl řešit jeho, ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3178
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 20:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - čéče tak úchop jsem v potaz nevzal. Ale zas lopaty nemám. Jinak máš pravdu - co se týká ovládání tak skutečně téměř všechny testy ho hodnotily nevalně. Ale zas ta nejlevnější optika - seťák 18 -55 a záklaďák od kino 1,8/50 jsou pak podle, opět, většiny testů lepší než od Canonu.
Ale takový jsem já, matičko - nerozhodný a nerozhodnutý. Držet bych se to naučil ale to ovládání by mě hnětlo.
Ad rozlišení - mi dva se nemusíme přesvědčovat a pan Thingy nechť toleruje svůj malý buffer a tvoří olbřímí serie kolorovaných obrázků do digirámečku. Možná, že pak by bylo lepší si koupit kameru - i ta už dokáže 1920x 1080 a buffer jí hned tak nedojde.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 20:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, zrovna D5100 pravděpodobně na RAW při stisknuté spoušti zachytí možná 15 snímků a pak bude horko těžko zapisovat na kartu a občas k tomu pořídí ještě fotku. Někdy holt můžete chtít trochu víc a pak se nedá dělat nic moc jiného než obětovat RAW proti JPEGu s určitou kompresí. Snižovat rozlišení asi zrovna ne, já bych to nedělal, ale pokud zrovna chci hodně fotek (jasně, taky nevím co s nima, nedá se to ani přebrat) a nemám na ně moc místa (jak velký je RAW z 24 mpix? 20 mega?), tak je to taky možnost. Je sice pravda, že k tomu asi nikdo nepotřebuje zrcadlovku, ale když už ji má...

Vzít kameru je špatný návrh, protože i když obraz bude stejně pixelově veliký, bude to něco jiného. (Navíc uvážíme-li, že to bude po kompresi.)

Na co mám odpovědět? Proč výrobci dělají tak "veliké" (počtem pixelů) senzory? Protože se na ně pořád dá zachytit smysluplná informace, ostatně, kdyby nebylo kam zlepšovat kvalitu senzorů, tak by byla hloupost tvrdit, že i modernější kompakt nabídne dobrý nezašuměný obraz na vyšší citlivost než dříve. Že je blbost tu informaci neuložit a rovnou ji při zpracování v procesoru foťáku zahodit... je sice pravda... ale? I tak je to jiný obraz, data z velkého senzoru po (algoritmickém) zmenšení a případné kompresi pořád nejsou stejná jako data ze senzoru rovnou o velikosti zmenšeného.
Špatné, horší, Brno.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9194
Registrován: 11-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 20:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie : můžu se zeptat, co fotíš, když potřebuješ udělat takové obrovské množství snímků za krátkou dobu?

PS: kdybych věděl, co se "strhne" na prostý dotaz, zda má někdo nějaké dobrý tip na digikrabičku, tak bych si to asi rozmyslel. I když, diskuze je to aspoň zajímavá a narozdíl od mnohých jiných i celkem stále k věci a bez zbytečných emocí...
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tomhletom musím s Thingiem souhlasit, takových 1250 x 830, čili 1Mpix zmenšených z třeba 12 Mpix snímače je lepší kvalita, než snímač téhož, ale nativního rozlišení 1250 x 830.
Ale MN2 otázka byla, k čemu takovéto fotky produkovat přímo z foťáku, když se tak vědomě ochuzuji o detaily.
Smysluplné využití se nabízí na zmíněné rychlé sériové snímnání. Co třeba automobilové závody, které fotí MN? Nafotí rychle velkou sérii snímků, aby vystihl ten správný moment auta v záběru, ale na absolutním rozlišení detailů nezáleží. A kvalita je rozhodně lepší, než kdyby fotil na snímač s nativním rozlišením 1250 x 830.
Ovšem klasický jeden záběr smysl nemá, to je pak opravdu jako kdyby si někdo koupil na zatloukání hřebíků pozlacené kladívko.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3179
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - ano tak praví teorie. Když nechceš kameru kup si vysokoryclostní Casio - to udělá 30 - 40 snímků za vteřinu a ve větším rozlišení než 1600x1200. A myslel jsem proč v ZRCADLOVCE TVOŘÍ VÝROBCE ČIPY S 12 - 25 MEGA, NE V KOMPAKTU.
Jak jiná jsou ta data se přesvědč v nejbližším minilabu na fotce 13x18 nebo 18x24 cm.
Jinak by mě taky zajímalo, jako Jenu, co požaduje ten děsivý počet snímků. Mám možnost sledovat v akci EOS 60D a zatím jsem si nevšim, žeby mu i na full došel nevhodně dech.
Pro Tvoji informaci - zde se většinou mluví o focení vlaků a podobného neřádstva a ty, o kterých jsem mluvil, rozhodně problém rychlosnímání netížil.
Abych to shrnul - jestliže pidirozlišení stojí z kompaktu za ho... tak to samé ze zrcadlovky stojí za ,možná, za o trochu lepší ho....
Vrámečku to možná vidět není na papírové zvětšenině to bude řídkýobraz tak jako tak. Pokud to nedá alespoň 300dpi, není o čem se bavit.

Jena - s tím se netrap, diskuze tříbí názory a rozšiřuje obzory.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3180
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuju Ivo, žes to pánovi přeložil do lidštiny. Syn fotí ralye na 18 Mega a Canon to stihne - málokdy je sekvence delší než 15 -20 snímků. Jinak samozřejmě s uvedeným souhlasím ale nikde jsem se o 1Mpix čipu nezmiňoval ve smyslu, že bych ho chtěl nějak porovnávat s výstupem z čipu velkého. Možná, že jsem kolegu zmátl zmínkou o telefonu nebo kameře. I když i ty jsou dnes jinde.

Ergo - zamýšlel jsem se nad tím, proč si někdo koupí 16 Mpix zrcadlovku aby s ní pak za naprosto standardních podmínek, bez potřeby extrémních sérií a podobných specialit, produkoval snímky v rozlišení 1- 2 Mpix. Pokud je to šetrnost,tak ,podle mého, zcela nemístná. Záznamové prostředky jsou dnes dostatečně levné a průmaz zbastlenin taky udělá svoje.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3181
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:54:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - kolego ještě jednu věc - nejsem tak vzdělán, abych Ti mohl oponovat ohledně algoritmického zmenšení - mohl bys mě poučit ? Napadla mě jistá věc, ale přišel jsem na ni ,,selským" rozumem -Komprese to není - to by se to ve foťáku nenastavovalo každé zvlášť. Navíc kompresí se rozlišení snímače nemění. V mém FZ 50 se mi ,spolu se snižováním rozlišení, obraz v hledáčku zvětšuje aniž bych měnil ohniskovou vzdálenost. Čím to tedy je - mě to připadá jako výřez - je to tedy výřez, či ,,naředění" pixelů v matrici nebo co ? 90% života jsem fotil na film a tak mi některé aspekty digitálu zůstávají utajeny.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, nejde o to, že by 15 snímků bylo málo, je to bohatě dost, stejně chcete jenom jeden, ale po dvou sekundách jste v řiti a čekáte dalších pět na vyprázdnění bufferu, během kterých nejste schopni fotit vůbec. Pokud člověk čeká akci (typicky lidi, vypadají že něco udělají, už to skoro dělají, už už, ale ono nakonec nic), blbě to odhadne, během mžiku "vystřílí" buffer, akce přijde o sekundu nebo dvě později, tak nemáte nic. Když obětuju RAW (krajně nerad, samozřejmě, ale ale je ale), tak se tomu vyhnu. Obětovat za určitých okolností i kus rozlišení (což teda zrovna není třeba) je pak logické taky, i když se nebavme o takových extremech jako na jeden mpix, žejo. Jestli se vám tohle nestává, budiž vám to přáno, no. A ano, není to tak docela standardní situace, a ani se vám to nestává při focení vlaků.

Opět, kamera (však i ta zrcadlovka nahraje HD video ve 24fps) to neřeší, protože ten výstup je dost jiný.

A ano, já taky nevím proč by si někdo koupil drahou a velkou zrcadlovku a pak ji našteloval na režim s panáčkem a "střední kvalitu", aby se mu toho vešlo víc na kartu. Nicméně se nedá říct, že je to nanic, kompakt by byl cenově výrazně výhodnější a vešel by se do kapsy, ale to ještě neznamená, že ta zrcadlovka tu práci nezastane stejně dobře, a když na ní někdo má a nevadí mu nosit batoh jak kráva, tak co?
Špatné, horší, Brno.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 22:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad_noodle2: To ne, popsaný jev by odpovídal právě použití jen části senzoru odpovídajícího zmenšenému rozlišení. Ale pokud mám víc detailů a zmenším velikost obrazu, pořád z toho můžu vypočítat hezčí obraz než kdybych měl rovnou těch detailů méně. A konečně můžu vzít v úvahu i výsledné zobrazovací zařízení, u běžného LCD není jeden pixel ještě tak úplně definitivně konečná jednotka.
Špatné, horší, Brno.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 22:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A o levnosti záznamových prostředků by se slušelo dodat, že nikomu nikdy nemůžete poradit nic horšího než pořídit si levné záznamové prostředky. Až si domu přinesete lacinou šuntovou SD kartu a objevíte, že půlka fotek je zkorumpovaná, tak to celé bylo na nic, ať už jste fotili jak chtěli. :-(
Špatné, horší, Brno.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 22:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, například můj D90 po zaplnění bufferu furt odlejvá na kartu a jakmile usoudí, že je v bufru odlitá mezera na jednu fotku, tak ji udělá, čili to pak vypadá jako ta ta ta ta ta ta ta ta .... ta ..... ta ..... ta ..... ta

Pokud to někdo myslí s takovým extrémním focením vážně (autozávody, kde je třeba vybrat z dvaceti fotek jednu), tak si nejspíš pořídí aparát, který je schopen to ustřílet a ubafrovat. Třeba D200 umí 22 rawů tempem 5 fps. Je to dost rychle? Asi ne... který kompakt umí třeba 10 fps? A je to už dost rychle?
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3182
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 22:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - dík za vysvětlení, teď již chápu a rozumím, kupodivu. Pravdou je, že syn to ,při autech, jede ve JPEGU.
Ad zázamové prostředky - nemyslel jsem levné = aušus.
Koupím li si jedno nebo dvouterový disk, kvalitní, mám na dlouho po starostech. a vzhledem k objemu uložených dat není drahý. Přesto ale zálohuju na DVD,CD ale jen na označené jako archivační a od kvalitních výrobců. Stejně jako SD karty. Ale na SD kartě bych nezálohoval, stejně jako na flešce.. To radši ještě jeden HDD.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 23:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, jsem trochu paranoidnější, dva disky beru jako jeden, jeden jako žádný, ať jsou libovolně kvalitní. (Však o tomhle můžu mluvit z profesionálního pohledu.) Zálohování na SD kartě samozřejmě ne, ale některé dokáží ty snímky zmrvit už při zápisu ve foťáku, občas. Jakási neznačková class 10, strčíte to do počítače a máte jen barevné pruhy. Pravdivý příběh... A tisícovka za slušnou SD kartu vypadá jako hodně peněz a je to takový ten výdaj, se kterým člověk tolik nepočítá, díváte se kolik stojí foťák a věci okolo berete co zbyde. (Třeba Jena o tom nemluví.)
Špatné, horší, Brno.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 23:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když má někdo na drahý auto, zřejmě má i na drahou pojistku, drahou údržbu a velkou spotřebu.

Když má někdo na digitální aparát, investice do kvalitní a velké, ideálně pak několik menších, karet je jen logická, je to pro pořizování snímků poslední investice, pokud ze všeho z nějakého důvodu nedělá moře papírfotek.

Mimochodem, co je pro vás drahá karta? Dneska "obyčejná" Sandisk Ultra 30mbs 16GB stojí 350kč plusmínus. Je to fakt moc? V D90 je to asi 1500 fotek. Na jaké akci to nafotíte? A když si to chcete sichrovat, pořídíte tři a v třetině akce prohodíte, při havárii, která se mi u pěkné řádky Sandisků ještě nestala, což nemusí nic znamenat, máte aspoň jistotu, že se něco zachová.

Jsou pro vás data důležitá? Jak to vyjádříte v penězích, ve vztahu k celkové investici do vybavení? Když se podíváte do své výbavy, kolik % stály karty? Těla, objektivy, batohy, stativy, hlavy, filtry, batterypacky, hromady kravin, a jedna původní baterka, jedna napůl aušus karta, baterka na akci po dvou fotkách klekne, protože játro fotograf je línej to vrazit na noc do nabíječky, a karta pošle fotky do věčných lovišť, protože u aparátu za dvacet tisíc se uštřily tři stovky koupí nějakýho šméčka. I takový případy jsem slyšel.

A chováte se nějak obezřetně? Já už speciálním softem vytahoval z krachlýho NTFS disku data, naštěstí úspěšně, kolik záloh máte? Thingie píše, že dva jsou jeden. Já to mám trojmo, pravda v jedný cimře. Kolega "lehký" paranoik to má trojmo s tím, že jeden disk na stole pohotovostní, druhý ve sklepě "pod uhlím" a třetí na chalupě. Z laptotu v intervalech aktualizuje archiválie. Tři požáry najednou na vybraných místech lze celkem uspokojivě vyloučit...

Kolik takových paranoiků tu mezi námi je? Spíš jsou tu lidé, kterým krachla jediná uložná prostora, kterou měli, často systémový disk v kompu, že? Pár takových kámošů už taky mám...
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 23:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cha cha...to je ale zajímavé. Slyším furt kolem sebe že někdo přijde o nějaká data či že se mu podělá disk. A vždy slyším, že je to na Win! To jsou věci..
Já dělám na počítačích od roku 1993 a zatím jsem o nic nepřišel. A zálohy? Asi jednou za rok hodím něco na druhej komp co mám pod stolem..
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 23:53:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A firmy, který se živěj záchranou dat z krachlých zařízení, a že jich na trhu je, jsou tu jen pro srandu králíkům a jsou to vlastně takový fasády pro pračky peněz, že?

To, že se mi to nestalo neznamená, že se to neděje jiným. Já jsem taky ještě neumřel na cirhozu jater, takže to je podle mně výmysl doktorů, aby zakazovali lidem radosti.

Teď by se tu měl nachomejtnout Doktor a vytknout mi, že nepíšu zcela akademicky, ale Honzine, při tvém vzdělání a (domnělém) osobnostně-kulturním rozhledu mi tvá reakci přijde jako naprosto dětinská a v daném kontextu, ehm, cha chá. Cituji klasika, but the joke is on you...

Mimochodem, já se v oblasti počítačů pohybuju shodně rovněž od roku 1993, nejprve Didaktik M, potom přechod na IBM/AT compatible, od 486 přes různá Pentia, Athlony až po současnou i7. Nespočtu kamarádů jsem spravoval, opravoval, stavěl a upgradoval stoje, a množství mrtvých komponent by zaplnilo krabici od banánů, což když si uvědomíte průměrnou velikost grafické karty nebo pevného disku, je celkem slušná hromada železa. Je to jen technika, a ta se porouchá. U disků konkrétně z paměti můj "HP" 420 MB, pak jeden kámoš western 540, druhej kámoš Bigfoot 1280, můj IBM 60 GB, 20 gb nějaký pata do starýho ntb, a posledí 14 dní starý záležitost, krach tabulky souborů na 2TB sata samsungu přes usb3 konvertor. Přitom je to zapojený stabilně, na nic se nešahá a celý to leží na ups. A stejně mi to bylo prd platný. Ještě že existuje free soft na sosání dat z ntfs disků pomocí záložní tabulky.

Vůbec nechápu, proč se vůbec někdo obtěžoval takovej soft psát, když podle Honzina přece hardisky neklekaj... Nota bene, proč systém NTFS má dvě kopie tabulky souborů, není to zbytečnost? A strejda gůgl těch softů na sosání dat z krachlejch disků nabízí hned celou paletu. Nejspíš uplně zbytečně, že? Cha chá, Honzine, cha chá, nejspíš ti lidi od fochu "vidí" do počítačů víc, než ty...

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 02:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

<doktorova vsuvka>
Chary, nikdy a nikde jsem nikomu nevytýkal, že nepíše akademicky a nikdy a nikde jsem to po nikom nevyžadoval. To je opravdu tak těžké pochopit, co jsem chtěl říci...?
</doktorova vsuvka>
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 08:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jardo, no vidíš, mně počítače ještě nikdy nikdo neporavoval a to už na nich dělám pěkných pár let. Alespoň jsem ušetřil za pohotovostní servis.
Co jsem zjistil díváním kolem sebe, oni ti lidé se v PC a Win hrabou rádi, pořád si to přeinstalovávají, konfigurují, vyměnují komponenty apod. Jenže když potřebujou dělat, tak jim to spadne. Znám mnoho případů ve svém okolí. Ale co, když to někoho baví...
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3184
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 09:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - Tys ho přivolal...
Thingie - A co bys tedy radil jako zálohu? Nedávno běžel, už nevím jestli tady nebo na Slovensku, pořad o digitální fotopgrafii a její Achillově potě - trvanlivosti a bezpečnosti záznamu. Nijak povzbudivě to nevyznělo. Vytáhl jsem si tedy z netu vše o zálohování a řídím se tím - jeden disk externí, jeden v PC, záloha na DVD vždy na dvě rozdílné značky, co nejkvalitnější - kvůli tomu jsem zas na netu prostudoval vše dostupné- archivační kvalita, vypaluji malou rychlostí...
Jediné ,co jsem ještě nezkusil jsou disky Tresoric - nevím jestli jsou kompaktibilní s mou vypalovačkou. Ukládání na úložiště se mi taky nezdá - není to tam taky na disku?

Honzinus - jsi díťě Štěstěny, buď rád....
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9198
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 09:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus: ber to tak, že holt máš štěstí. V práci sem už takových případů zažil více než dosti, mě doma už taky jeden HDD "kleknul". Naštěstí tam nebylo nic, co bych ve finále neoželel. A to rozhodně nemám potřebu se v PC nějak šťourat a tak a kolegové v práci nemají ani možnosti (neb narozdíl ode mě nemají adminovská práva).
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 09:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já spíš rozumím Mad_Noodlemu2, který byť s hromadou překlepů, píše dost jednoznačně a i přes překlepy velmi uchopitelně, než některým akademickým příspěvkům, uhlazeným, ale...

Ono to s těma komponentama to taky může bejt tak, že si klidně člověk pořídí počítač na práci, a celej rok dva mu to stojí pod stolem, a jednoho ráno to prostě nezapne. A jediný, v čem se celou tu dobu rejpal, je nos při čekání na zpracování dat (kámoš co renderoval 3D obrazy a odešel mu naštěstí systémovej disk, nikoliv datovej).

Určitě existuje nějaký Murphyho zákon na to, že když se budeš bavit o chybovosti počítačů, tvůj oponent nebude mít s krachem žádnou zkušenost a nebude si prakticky připouštět eventualitu havárie. Cha chá. Kámoši nekámoši.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 10:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych si představoval něco takového s právě aspoň dvěma zrcadlenými disky. http://sharecenter.dlink.com/products/DNS-320

Plus ještě nějakou další zálohu někde jinde (aspoň v jiné místnosti), DVD je blbé v tom, že se na něj skoro nic nevejde a mechanika na to začíná být skoro relikt minulosti, který se do počítačů které bych si byl ochotný koupit už nedává, na druhou stranu zase dobré v tom, že pokud fyzicky neumře, nezrušíte ho chybným filesystémem nebo vlastní chybou a agresivním mazáním. Nebo si koupit někde místo na netu (třeba Dropbox), což má taky svoje specifická rizika a problémy, ale jiné.

No, a v poslední linii obrany jsou tu pořád ještě nějaké tisky a taky aspoň ty maličké jpegy co se dávají na net. Pořád víc než nic...

A jako ony se dějou věci, například SSD jsou tak úžasná věc, že by člověk musel být naprostý blázen aby to nechtěl, ale poruchovost některých mnohých modelů v důsledku všemožných chyb je nepěkná.

(Příspěvek byl editován uživatelem Thingie.)
Špatné, horší, Brno.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 10:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie, máš představu, kolik stojí si koupit terabajt prostoru na netu? Nevím jak vy, já těch fotek za ty roky mám docela hromadu...

Raidový úložiště je možnost, co takhle raidovat raid? Paralelně to samý, čili 2x2 disky, a jeden to musí vydržet, ne? Pak už to ovšem lehce může lézt do peněz, nicméně je to opět otázka drahýho auta a drahý pojistky...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 10:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Představu? To záleží s jakými parametry, především zda to je nějak redundantní nebo ne, u takového objemu už i něco bude stát přenos. Řádově stovky dolarů ročně. Hromada peněz? No, jo.

No, raidovat raid :-) Můžete rovnou zrcadlit na tři disky, zvlášť u softwarové implementace by to neměl být problém (navíc když to děláte pro zálohování a ne výkon) a víc než tři disky by už neměly být třeba. Ovšem neměly by být stejné, protože stejné disky vyrobené hned po sobě mají určité tendence umírat ve stejné chvíle na stejné chyby za stejných podmínek. Jenže tam je pořád to riziko, že si ta data omylem nebo nějakou softwarovou chybou smažete. Souborový systém se může pokazit aniž byste cokoliv udělali špatně. Chyby se dějí.
Špatné, horší, Brno.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 11:07:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Softwarová implementace... já beru něco, co si koupím kliknutím myši na eshopu, přiveze mi to kurýr a druhý den mám fungující úložiště s kompletními obrazy. Prostě koupit dvě krabice a ručně si na nich udělat kopii je uživatelsky nejméně náročné na obsluhu.

Na jednu stranu do raidu musí být disky jednoho typu, na druhou stranu by neměly být ze stejné serie, jak se toho v běžných podmínkách docílí? Hádám že profi výrobce (pokud?) tohle řeší (tak) tím, že toho nakoupí deset kontejnerů a skládá to podle nějakého nahodilého algoritmu, ale koncový zákazník?
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 11:13:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, kam jsme to utekli od původního dotazu?

Jaký kompakt
problematika kvality optiky
problematika rychlosti aparátu
problematika ergonomie aparátu
problematika rychlosti karet a zálohy dat

Mimochodem, existuje bohužel dnes už velmi zastaralý test, kde se srovnávaly rychlosti různých typů karet v různých typech aparátů, a výsledky byly v rozdílech až stovek procent. Dnes může být směšné srovnávat zápis 2, 5 a 10 MB/s, ale převeĎte si to na dnešní poměry, velikost rawů (nejsou o tolik větší) a rychlosti karet, např. teoretické rychlosti UDMA CF nebo UHS SD. Samozřejmě musí být aparát, který to umí využít, ale o tom to je.

Uvažovali jste i nad tímto? Že prostě některý aparát umí zapisovat mnohem rychleji než jiný, rovněž karty se chovají různě, a kde jednomu dojde dech velmi záhy, druhý stále není na stropu bufferu proto, že to jeho mechanika stíhá odlejvat na rychlou kartu? Představte si, že aparát stříli 6 rawů po 15mb a leje to na kartu, která umí zapisovat 95 MB/s. Teoreticky mu dojde dech až s plnou kapacitou média ;-)
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 11:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, ono to všechno má svůj význam. :-) Taky si koupím krabici co má hezké klikací rozhraní, ale pořád je něco uvnitř, a rozbít se to může.

Jsou SD karty co opravdu umí zapisovat 95 MB/s? Typická SD karta na které je napsáno 95 MB/s je vždy jen "up to 95MB/s" a ještě drobnějším písmem je vysvětleno, že je to jen "read speed".
Špatné, horší, Brno.