K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 25. 08. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 25. 08. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3186
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 11:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, pánové to není pro mou kapsu, SSD jsem onehdá četl ,že životnost záznamu je horší než na HDD, spolehlivost taky nic moc a cena ? Fujtajbl. Takže zůstanu asi u zálohování na DVD. O těch vím, kolik asi vydrží.
A až se zase začnete bavit česky tak se zapojím....
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 11:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však SSD není pro zálohování. To je jenom věc jak za pár tisícovek zařídit, že váš počítač bude zničehonic mnohem rychlejší než kdybyste si koupili i úplně nový. Je to naprosto geniální věc, ale je pravda, že už to vůbec nesouvisí s focením. :-)
Špatné, horší, Brno.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 11:57:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jena a Mn2:
Já nejsem dítě štěstěny! Já jsem už tenkrát před těmi skoro dvaceti lety byl pozorný a chytrý pubertální chlapec s rozhledem a pořídil jsem počítač s nakousnutým jablíčkem! No a od té doby se tyto počítače u mě zabydlely! To je celé, žádné zázraky, jen kvalitní a spolehlivá platforma!

(Příspěvek byl editován uživatelem Honzinus.)
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3187
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 12:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já když byl tupý pubertální chlapec, tak jsem si moh tak maximálně koupit logáro, v pokročilejší pubertě kalkulačku Elka made in Bulgaria. K počítači mě přivedlo až zaměstnání, k digitální fotografii pak soumrak kinofilmových přístrojů na našem trhu.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9199
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 12:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus: i jablíčka mohou mít občas nějakého červíka, nakonec, stejně je dnes prakticky vše "MADE IN CHINA"...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 12:23:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, disky umírají všude. Ale zase je fakt, že OS X má třeba dodnes tak primitivní souborový systém, že se na něm možná ani nemá co pokazit :-)
Špatné, horší, Brno.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3757
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 13:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejlepší zálohování je, poslat fotky kamarádům :-)
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3758
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 13:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jinak je to samozřejmě o definování a diverzifikaci rizik. Každý si musí říct, odkud mu hrozí nebezpečí, s jakými následky a kolik chce investovat do obrany. Nic není stopro, ale drtivé většině fatálních selhání lze levné předejít.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 23:57:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie, mám Sandisk SDHC 32GB UHS1 "upto" 45 MB/s a sekvenčně umí zapisovat asi 31 MB/s. Při průměrné velikosti rawu z 12MPx cca 10 MB, rychlosti focení 5 fps a teoretickém bufferu třeba 9 fotek mi trojčlenkou vyjde, že dech aparátu dojde za 4,5 vteřiny, což je 22 fotek. Vážně je potřeba fotit automobilový závody na víc než 5 vteřin / 22 fotek na jednu akci? Teda s tím, že za další tři vteřiny dojde k odlití bufferu a můžeme si dát dalšího závodníka.

To celé samozřejmě za předpokladu, že aparát umí využít možnosti karty. A tím se vracím na začátek. Při volbě aparátu "aby to fotilo hodně rychle hodně fotek" bylo toto zohledněno dostatečně, byl zvolen aparát, který si umí pokecat s hodně rychlou kartou?

To, že UHS-upto-45 umí asi dvě třetiny deklarované rychlosti, i kdyby uhs-95 umělo polovinu, nemám to jak ověřit, nemaje danou kartu, bylo by to pěkný. Jsou aparáty, který fakt uměj zapisovat 50 MB/s a brzdí je skutečně karta?

Existuje. Sice to není mašina, co žere SDHC UHS, ale CF, a taky stojí nemalý peníz, nicméně rozdíly v rychlosti zápisu jsou až tragické.

Canon Eos 5D Mk. III

Sice jsme trošku jinde než "kompakt za sedm tisíc", ale hádám, že princip bude stejný. Mimochodem, v témže testu je i srovnání karet přes čtečky, a pokud je čtečka fakt dobrá, tak ty "upto95" uměj něco přes 70 MB/s, což kdyby uměla "obyčejná" konzumní zrcadlovka do dvaceti tisíc, tak by to bylo labůžo.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 07:13:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Canon 5D MarkIII, má dva sloty na paměťovky, "žere" i SDHC UHC.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 10:19:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Automobilový závod asi ne, (nevím, nikdy jsem na žádném nebyl), ale třeba různé pseudohistorické šermířské zápasy nebo populární "dřevárny", kde celá akce trvá relativně dlouho, ale zajímavé momenty vždy jen velmi krátce, velmi nepravidelně a nepředvídatelně, sami účastníci se snaží soupeře maximálně zmást a vyvést z míry... Dostat se pak do situace kdy není volný buffer a chci (rychle) fotit není zase tak těžké.

Při volbě aparátu je třeba zohlednit spoustu věcí :-) Třeba i to co můžu dostat za jaké peníze, a v kategorii nikonů se mi podle krátkého googlení zdá, že první (a i poslední) nekonzumní zrcadlovka co tohle řeší opravdu bez kompromisu, tak je D4. No, akorát si s tím nevydělávám a chci i jíst... tak na tyhle případy přepnu do JPEGu. :-) Nebo se taky dá zvolit jiný typ přístroje, samozřejmě, ale pak zase děláme kompromisy jinde. Co na to říct.
Špatné, horší, Brno.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3191
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 10:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - můj případ... pak musí nastoupit předvídavost a pohotovost. Bohužel oboje mi občas chybí......
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 11:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předvídavost a pohotovost. Pokud se někdo dřevárnou (šermem, motosportem, divadlem, ...) zabývá delší dobu, zřejmě ví, jaký typ situací ústí v zajímavé scény. Dá se předpokládat, že je pak vyhledává.

S tou nepředvídatelností. Co je pro fotografa dřevárny zajímavá scéna? A fakt to nejde předvídat? Očekával bych třeba, když se schyluje k bitvě a pak se fotí bojové scény, výrazy účastníků nebo co já vím. Neříkej mi, že kolem sebe choděj jakoby nic, nikdo absolutně nic netuší, pak na sebe najednou vyjedou a než ty stihneš vůbec pozdvihnout aparát, tak už je po všem, zase kolem sebe choděj jakoby nic a nikdo o ničem neví. To už mi zavání spíš snahou fotografovat kapsáře, ale dřevárna? Vážně?

To je asi jako fotit svatbu, tam se taky dlouho nic neděje a pak jsou krátký momenty, který prostě na fotkách bejt musej, to by mi babička neodpustila. Ale jde se na to hodně dobře připravit.

Chtít "filmovat" třeba pětiminutový bloky každých dvacet minut, nejsem si jist, jestli bych po dvou třech dnech takového počínání (b5a) chtěl přebírat ty tisíce záběrů. Mně stačilo přebírat moře fotek z Losaru, a tam to fakt nebylo o tom, že bych střílel celé zásobníky. Ale taky jsem neměl zájem mít na fotce uplně ale uplně vše za každou cenu, ze všech úhlů ve všech momentech. A co jsem si všiml u ostatních fotografů (tedy těch, kdo nefotí Losar, protože se zabývají Losarem, ale protože se zabývají focením), tak to měli hodně podobně. Třeba to ale jen byl špatný typ události.

Takže Thingie, ty kupříkladu fotíš dřevárny a míváš z toho desetitisíce surovin, po přebrání stovky povedených fotek? Kdo je proboha konzumentem takového počínání? A kolik karet si na takový akce bereš? Nebo máš asistentku, která ti to někde bokem co hodinu odlejvá na terovej externál?

EDIT EX POST:
teď mne napadlo, když je teda potřeba fotit ten správný moment v nějaké velmi nečekané akci, není spíš na závadu rovněž rychlost snímání? Mne osobně párkrát vypekl aparát v tom, že bych spíš potřeboval fotku "mezi tou třetí a čtvrtou", než že by došel zásobník. Kor pokud se jedná např. o výrazy tváře atp. Anebo jsem taky nebyl dost pohotový, a ani první fotka se nepovedla a pak už bylo "po divadle" a mohl bych mít zásobník na sto fotek, stejně se nic nedělo. Jenomže pak jsme zpět u tématu "filmování" scény...


Mimochodem, když
A) fotíte nějakou akci, jaký je pro vás rozumný penzum hrubého materiálu?
B) když to potom prezentujete, např
Ba) na webové galerie
Bb) "lidem na monitoru/televizi"

jaký je podle vás rozumný objem prezentace, aby u toho lidi nezačli usínat? Kámoška mne už delší dobu láká "na fotky z Anglie", ale bojím se, že se to zvrhne ve stovky fotek každý kraviny, kterou viděla a po první hodině bude z obýváku "zámek obehnaný šípkem"...

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 11:50:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - ,, mezi druhou a třetí" to je mi nějak povědomý, odkud to znám ?
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 11:51:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skoro se to tak dá říct. Minutu kolem sebe chodí, vypadá to, že s něco už bude dít (což taky má smysl fotit), a když opravdu začne, tak je do pěti sekund po všem. Jasně, dá se s tím žít a vybrat to, ale velikost bufferu a rychlost/pomalost zápisu na kartu je parametr na který narážím často. Jasně, že to není tak, že bych držel spoušť celou dobu. Ale situace, že chci rychle fotit a buffer nedovolí nastávají.

Těch fotek tolik není, mít deset tisíc fotek by nemělo absolutně žádný smysl a ani by mě to ani více jak pár hodin nebavilo, nicméně výstup mnoha desítek až malých stovek fotek se skoro očekává. Především je to akce, kde se všichni chtějí na aspoň nějaké fotce pak najít, jinak budou smutní. Ty fotky nejsou pro jednoho člověka, ale pro celý dav, který si navíc ty fotky crowdsourcovou metodou označkuje po faceboocích a tak.

Je pravda, že požadavky na kvalitu už takové nejsou, ale zase nechcete prezentovat rozmazané šmejdy na kterých nic zajímavého není.
Špatné, horší, Brno.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 12:20:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pokud se opravdu jedná o stovky fotek na facebooky a podobně, tak je skoro kontraproduktivní to fotit do rawu a crcat se s tím. Pak je nasnadě to fotit na nějaký "Jpg medium" aby tam něco bylo, případně se u toho dal udělat trošku ořez, a hromadně to zmenšit do 1024 a nazdar. Tam ano. Tam ani konzument nečeká nějaký velezázraky. Pak ovšem takové fotky nepůjdou moc použít na nic jiného, že? Nedejbože třeba fotit na 2MPx nějaký šermířský odpoledno a pak tě oslověj, že tuhle a tuhle fotku chtěj na plagát. Rozlišení bilboardů je tuším 6 dpi, jenomže pak se to ještě musí ořezat, poladit, aby to k něčemu vypadalo, a na to už možná 2MPx jpg nemusí dostačovat.

Mimochodem, když máš akci typu "padesát lidí, 250 fotek, a každej musí (by měl) bejt aspoň na jedný z nich", jak to děláš, odškrtáváš seznamy?

A jak to teda opravdu děláš, jakou rychlostí a na jakou kvalitu ty dřevárny fotíš? Skutečné informace od člověka z praxe se nemůžou nehodit.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 12:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, z průměrné dřevárny plakát dělat nebudou :-) Kažopdádně, problém padesáti lidí a 250 fotek řeším prostě statisticky. Když bude dost různých fotek, tak na nich *asi* každý bude :-) A zdá se mi, že nejlepší je fotit na nejvyšší možné rozlišení, jinak nezbyde na řezání, v podstatě už jenom přepnutím z rawu na JPEG, stejné velikosti, jen s minimální kompresí, se řeší problém malého bufferu. A co nejrychleji. Rozhodně nejsem expert přes focení a ještě jsem nepřišel na lepší strategii než mít toho co nejvíc, zvlášť když je to uprostřed lesa s příšerným kontrastem světla/stínů, všude kdovíco leze a od bitevní sekery, byť ze dřeva a omotané kobercovkou, to bolí :-D
Špatné, horší, Brno.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 13:27:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co máš za aparát a jak si vystačíš s bufferem?

Právě jsem provedl jednoduchý test, listnatý strom, hromada detailů, kvalitní objektiv na zlaté oko, Nikon D90, Large (největší velikost) Normal (prostřední komprese) a prej 21 fotek do bufferu. Držel jsem spoušť, padlo to na 17, než se rozjela mechanika karty, ale pak už to na těch 17 zůstalo, prostě to stíhalo ukládat rychlostí focení. Rychlost 4,5 fps, velikost 3 MB za kus, tj. 13,5 MB/s. "Natáčení" do vyčerpání karty, tj. asi 10.000 fotek, 37 minut záznamu na 32GB, to nedá ani battery pack s dvěmami akumulátorami (jazykové okénko pro topiče :-)

Když dám kompresi na Fine, tj. 6 MB fotka, tak je buffer 13 ran a nastřílí 27 fotek plnou rychlostí, než se vyčerpá. Bylo by to na dřevárnu dostačující? Rawů stihne udělat jen deset, 9 buffer, a než se nainializuje mechanika a začne odlejvat, je plno.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3193
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 14:33:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - já pojal Charyho experiment teoreticky a stejně i kdybych to jel na 5 - 6 mega nemůžu slušný foťák uštvat. Ve JPEGU. Proto jsem se taky na počátku ptal na těch 1600x1200. V Tvém případě bych byl pochopení o cm blíže ale u focení vlaků, ještě k tomu stojících, mi rozum rovněž zůstává stát....
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 11:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám D7000, přesné měření nemám, nicméně plnou rychlostí na raw se dá pálit trošku přes dvě sekundy, buffer ukazuje 11 snímků za prázdna, než se vystřílí, tak se něco málo na kartu uloží, takže při uváděných 6 fps to tak vyjde. Na JPEG se už dá střílet podle libosti, dvě sekundy držet spoušť limit občas je, ale jestli to na ten JPEG utáhne šest nebo sedm, to by mi došla karta za pět minut.
Špatné, horší, Brno.
Bara_749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 12-2011
Odesláno Sobota, 18. srpna 2012 - 13:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz: cca za měsíc mám v plánu pořídit ńástupce mojí totálně vylítaný C 400D. Cenovej strop mám 30 000. Osobně se rozhoduju mezi C 60D a c 7D. Rád bych zůstal u canonu, protože jsem zvyklej na jejich systém ovládání. Co by jste mi doporučili?
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 18. srpna 2012 - 21:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bara749: Rozhodně 7D, to je něco úplně jinšího než 60D.
Bara_749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 10:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky´. U mě vítězí především pro rychlejší seriové snímání a hořčíkové tělo :-)
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 00:31:05    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz trochu z jiné strany- dnes (teda už včera) jsem dostal starý foťák- jedná se o PENTACON six TL. Údajně nefunkční. Podařilo se mi jej otevřít, už na první pohled se nejedná o fotoaparát na klasický kinofilm, ale na nějaký větší formát. V analogovém fotografování se cítím jako absolutní lama, kdysi dávno jsme doma měli Směnu 8, potom nějakého Olympuse s totální automatikou, na těchto dvou strojích jsem urobil tak 50 snímků (a 40 mohl vyhodit).
Dokáže mi někdo poradit, co se do tohoto nádherného stroje dává? A třeba jako bonus- nemá někdo návod?
Díky moc
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 08:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.pentaconsix.com/FAQ.htm

http://www.pentaconsix.com/Loading.htm

svitkový film 120

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2351
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 11:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22michal : myslím, že na svitkový film. To boli rozmery , ešte starší 6 x 9 cm, potom 6x6 cm, alebo 4,5 x 4,5 . Ale problém bude s negatívnymi filmami a so spracovaním. Ja mám sovietsky Zenit, schovaný v zásuvke, ten má svetlosť objektívu 1 : 2, ale ten už je na kinofilm. Ale aj tak už používam digital.
http://www.photobox.sk/blog/netradicne-fotoaparaty-iv-kultovy-6x6 -cm-pentacon-six.html

(Příspěvek byl editován uživatelem Rk_kn.)
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 12:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rk_kn: jakýpak problém, svitek Fomapanu vyjde na 52,- volání se vším všudy mi vychází na maximálně 25,-, a foto pak záleží jaký papír, ale cirka od 3,- za fotku... tak jakýpak problém? Já v tom žádný nevidím, ba naopak, u takové Flexarety se nemusím bát, že se vybijou baterie, stačí založit film a fotit... u volání se také nemusím bát, že vypnou elektřinu a já příjdu o fotky, kvůli tomu, že klekne pécéčko... a Pentakon six je dobrá mašina, ale jakmile má závadu, je lepší se ho zbavit...
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 12:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer: To jsou dost podseknutý ceny a navíc za ten nejobyčejnější materiál. Ani ten svitkáč za 52,- Kč se mi nezdá vůbec reálný. Fotit na svitkový film středního formátu a pak si z toho dělat pozitivy na obyčejný papír formátu 13x18cm mi přijde nesmyslné. Rád bych viděl zvětšovák, který jede na petrolej.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 14:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizere, když mám počítač, na kterém zpracovávám a uchovávám citlivá data, kupříkladu fotky, tak ho mám na UPS a elektrika si může vypadnout jak chce, komp stihnu bezpečně vypnout. Rovněž případně externí disky jsou taktéž na zálohovaných zásuvkách. Když má někdo dvacet tisíc na počítač, dalších dvacet na foťák (spíš víc, pokud to s focením myslí trošku vážněji) a nemá dva tisíce na UPS, komu není rady, tomu není pomoci ;-)

Topiči, určitě jde mít na balkoně třeba tohle ;-)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: To je pro ropáky. My, co jsme se v mládí kamarádili s uhlím a vodou, dáváme přednost něčemu na páru s transmisí k dynamu.
Třeba tomuto (ovšem v subtilnějším provedení pro fotografické ateliéry):
http://www.hornicky-klub.info/view.php?cisloclanku=2010030006
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Tak beru to, že jsem nakousl ceny nedováženého materiálu naší provinience značky Foma, jistěže řádnější svitek bude dražší, né-li barva či rovnou inverze, barva mi vychází za 110,- svitek (Kodak Ektar) a volání cca 60,- (Tetenal C-41) ... jinak jsem někde dávno viděl zvětšovák, kde tam bylo namísto žárovky zrcátko a vedle petrolejka, ale to byl hooodně historický kousek.
Chary: No když má někdo dvacet na kompl, dalších dejme tomu čtyřicet na aparát a o sklech raději nepočítaje, tak se samozřejmě nebude zabývat filmem... takže to nemá smysl takového fotiče srovnávat, film není o penězích, nevím jak to říct, pro mne je lepší fotit zánovní krabičkou z roku 1957, kov a kůže, než-li novou krabicí, plast a polykarbonát ... ale nechci vynážet flame, každý to vidíme jinak... vesměs pak podle mne platí heslo: Filmový aparát tvoří fotografie, digitální jen obrázky...
jo a ty záložní disky, na to bych se také moc nespoléhal, stačil by jeden větší el. impulz a byl by prázdný...
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer: Filmový aparát tvoří fotografie, digitální jen obrázky...

To je ale úžasná blbost, co jsi napsal. Fotografii tvoří autor, přístroj, ať už digitální nebo filmový je pouze prostředkem, jak toho dosáhnout.
Jestli máš dojem, že pořízením Flexaretu a černobílého filmu se z tebe stal rázem fotograf, tak potěš koště.

Co se týká externích disků. Podívej se co je to UPS, které zmiňuje Chary a co umí.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 17:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer : Občas požičiam digitálnu hliníkovú krabičku Panasonic synovi na dovolenku na 2 týždne . A čakám čo mi prinesie na SD karte. Medzi tým mi ale chýba nejaký foťáčik, keď idem niekde do terénu. Kúpim nejaký Fujifilm, dám do Zenitu, alebo poloautomatickej Praktiky, ale mi chýba expozimeter, ktorý sa mi poškodil , mal som ho od r. 1972. A priznám sa , tie prepočítacie hodnoty medzi clona/čas/citlivosť / osvetlenie som už odvtedy pozabúdal. Čakám na vyvolanie, zväčšovanie, a nakoniec polovicu filmu vyhodím. Hoci mám skener na 6x6, aj kinofilm, ale som zistil, že sa to vôbec neoplatí. Tak klasiku nechám odpočívať v archíve a vytiahnem digitál. A zaujímavé zábery si zoskenujem na DVD.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 17:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizere, tys začal "u volání se také nemusím bát, že vypnout elektřinu a já příjdu o fotky, kvůli tomu, že klekne pécéčko".

Srovnávat s digitálním procesem, to byl tvůj nápad ;-)

Takže vycházím z předpokladu, že se bavíme o situaci, kdy někdo má pécéčko na němž má fotky, které vyvolává. Potom se bavíme o pécéčku, vyvolávání digitálních fotek a pak má UPS své místo. Co se týče impulzu do externího disku, jak píše topič, zjisti si, co je to UPS, co to umí, co to dělá, proč se to pořizuje, proč do (logicky robustnějších verzí téhož) veliké společnosti investují hafo peněz a v zasedačkách jsou vedle bílých zásuvek i zásuvky červené. Jsou totiž jištěné, když do ní vrazím firemní laptop plný citlivých dat a na ulici bude řádit bouře, flákne do rozvodny, tak jištěná zásuvka prostě ochrání spotřebič a ještě bude živá i když bude celej barák potmě, protože někde vzadu je cimra plná baterek a dost dobře možná hned vedle elektrocentrála. Když jsi teda začal mluvit o vypadávání elektřiny a klekání pécéček. On je kolem toho totiž postavený celkem slušný byznys, protože to skutečně problém může být a dá se celkem snadno řešit, v domácích podmínkách relativně lacino*, korporátně to jde samozřejmě ruku v ruce s velikostí projektu do bambilionů.

* kámoš měl problémy se slabou rozvodnou, při bouřkách mívali uplně běžně brownouty, občas rovnou černou hodinku a při tomhle pracovat na počítači bylo o nervy. Za nějaký dva tři litry má vystaráno. Při bouřkách komp jede a když přijde něco velkýho, v klidu dodělá a vypne, i když celý sídliště už dávno šmejdí špajzy a hledá svíčky.

Já mám pod stolem třeba tuším že tohle a když se podíváš, čtyři zásuvky jsou "jen" přepěťově chráněný a čtyři jsou navíc zálohovaný akumulátorem. Tiskárna má velký vrcholový odběr, ta na baterky jet nemůže, ale komp, monitor a disky jsou na baterce ;-)
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 18:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: jen znovu opakuji, nevytvářím flame! ...
Fotografii tvoří autor... Tušil jsem, že se na to takto ozvete, však ale víte, jak jsem to myslel... co je potom tedy fotografie a co obrázek?

Jestli máš dojem, že pořízením Flexaretu a černobílého filmu se z tebe stal rázem fotograf, tak potěš koště ... a to jsem psal kde? pokud někdo rád slovíčkaří, jeho věc, rozhodně si nenechám nadávat fotograf, to patří těm, co neznají základy focení a cvakají drahými krabicemi na automat...

Co se týká externích disků. Podívej se co je to UPS, které zmiňuje Chary a co umí. ... jednu takovou zdechlou mám a taky další v práci, ale to nemění fakt, že el.impulz může tu drobnou elektroniku rázem zničit, ať už tam je UPS či není, může klidně vyhořet deska, už jsem viděl spousty skrytých vad elektroniky (zdroj zajiskřil kamarádovi a odnesla to deska, grafika, disk a USB věci)... polovodiče prostě stárnou a čím větší kapacitu disk má, o to víc dat se pak lehce příjde... ale o tom se toho také nadebatovalo, každý plotnový mechanický disk může mít kdykoliv fatalní závadu ať už je sebelépe vyrobený a to je pak pro data osudné, jistěže, existují firmy, co vydlabou data i z mrtvolky, ale šance je jen čtvrtinová...

Chary: Srovnávám či nesrovnávám, spíše polemizuji... UPS vím co to je, jedna mi při bouřce stejnak vyhořela, mám za to, že to byl nekvalitní čínskej budící MOS-FET co kleknul a od toho pak hořela celá cesta až k baterce...

Rk_kn: bez expozimetru to jde většině lidem těžko, ale né nadarmo byl třeba na některých jednoduchých aparátech na časovce obrázky pro slunečno, zamračeno či pod mrakem ... to se dá pak nastavit i od oka...
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 18:35:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer: Hochu, tvé myšlenkové pochody jsou často prazvláštní a neumíš se bohužel vyjadřovat jasně. Nevím, proč by označení fotograf mělo být nadávkou a proč by mělo označovat někoho, kdo nezná základy focení. Pro mě je fotograf ten, kdo fotografovat umí (lhostejno jakým přístrojem) a jehož fotky "mají ksicht".
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 18:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jistě, nějakou závadu může mít prakticky jakýkoliv kus elektroniky, ale pokud se jedná o závadu pojmenovanou vypnou elektřinu a já příjdu o fotky, kvůli tomu, že klekne pécéčko, tak tuhle závadu skutečně baterka v UPS řešit může ;-)

Nicméně, nechme baterky baterkami,
Filmový aparát tvoří fotografie, digitální jen obrázky
však ale víte, jak jsem to myslel... co je potom tedy fotografie a co obrázek?
Já prosím nevím, jak jsi to myslel a rád si nechám rozšířit obzory nejen v tomto, ale i v té druhé části, jaký je tedy rozdíl mezi fotografií a obrázkem, v podání Flaizerově? Rozdíl mezi analogem a digitálem nějaký tuším, ale zřejmě nemám dostatečně obsáhlé povědomí ve smyslu "fotografie x obrázek", nuže?

Myslím to naprosto vážně, abychom se mohli o něčem bavit, je nutno si sjednotit termíny a definice, že.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2354
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 18:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mal som aj ja také pomocné tabuľky, ale keď som prechádzal na farebný kinofilm, tak som si zaobstaral ten expozimeter . Tie symboly boli skôr na lacnejších prístrojoch , určených pre mládež a pre rôznych fotoamatérov. Ten Zenit má aspoň tú výhodu, že je to jednooká zrkadlovka, takže so zaostrovaním som problémy nemal, ani s rozdielom osovej polohy objektívu a hľadáčika.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rk_kn.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Rk_kn.)
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 18:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topiči, ve smyslu pejorativního označení na mne spíš působí zdejší oblíbený termín "fotič". Fotograf je někdo, kdo fotografuje a záběry mají ksicht, i když je tam unifikovej peršing s béčkama, fotič je někdo, kdo fláká cvakačky hlava nehlava, hlavně když je tam hnědej brejlovec KDS. Asi jako gurmán a žrout, i když ani tato analogie není bezchybná.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3298
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 18:51:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal - jdou tam filmy 120 a 220 ( 24 snímků)

Objektiv velmi dobrý, závěrka choulostivá. Jako celek kvalitní foťák na 6x6, jen dost poruchový. Býval ale servis na Smíchově u Ženských domovů a tam dokázali zázraky. Je li tam ještě nevím.Kdo viděl fotky z Pentaconm kiksu / tak se mu předzdívalo/ nezapomene- množství detailů a kresba byly vynikající....
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 19:16:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mně by spíše zajimalo, co znamená, když má záběr ksicht?

nevím přesně jak to popsat, jak si představuji rozdíl mezi obrázkem a fotografií, je to asi ve smyslu hmotné a nehmotné... je mi jasný, že se ozve Topič, že to je blbost... pro každého to heslo má jiný výklad, ať už jako blbost či pravdu...


jo a ten "fotograf"? to je sice hezké slovo, dříve to byl prostě někdo, člověk co uměl, dnes jen každý, kdo má foťák, ikdyž neumí, jak už jsem několikrát četl: pořízením aparátu se z dotyčného nestává fotograf ale pouze majitel...
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 19:47:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer: že má ksicht? no to znamená, že má koule, jasný? prostě autorský rukopis

to jsi slyšel celkem správně, že pořízením fotoaparátu se nikdo fotografem nestane akorát držitelem aparátu, fotograf je pořád někdo kdo něco umí i když to není pravidlem

a jak by sis teda nechal říkat, když oslovení fotograf považuješ za urážku?

prosil bych vysvětlení rozdílu mezi fotkou a obrázkem přesnější, jý tady vysvětluji o 106, tak ať je to reciproční
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 19:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pořízením aparátu se z dotyčného nestává fotograf ale pouze majitel...

To bude ten můj výklad zde oblíbeného termínu fotič.

Fotka, která má ksicht, to je podle mně fotka, která je dobře udělaná řemeslně a má nějakou hodnotu přidanou, estetickou, působivou. Autorem je Fotograf s velkým F.

Fotka (bez přívlastku) je právě ten obrázek něčeho, dokument v dané situaci (ne nezbytně pejorativně!), se snahou to aspoň udělat pořádně technicky. Autor zřejmě tuší, že existuje něco jako kompozice, expozice a dává si třeba pozor na takový blbosti, jako třeba aby to měl rovně, ostrý a s ohledem na obsah fotky i celý a bez dotyků. Autor je fotograf s malým f.

Cvakačka je pak dokumentace objektu bez jakýchkoliv estetických ambic s ohledem na běžně uznávanou estetiku fotografie. Hlavní záměrem je samotná dokumentace (tohle tam jelo, tohle jsem viděl), zpravidla jde o mašinu jako takovou a na vše ostatní (vlak, okolní objekty, dotyky, srostlice) se hrubě nebere ohled. Výsleky jsou klidně nakřivo a neostré. Takové výtvory produkují fotiči. Majitelé aparátů.

Jenomže do tohoto členění spadají stejnou měrou fotky z analogu, kterou jdou krásně odfláknout, jako i z digitálu, který můžou bejt mistrný, takže tím neřešíme Flaizerovo fotka z filmu x obrázek z digi. Nuže?
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 20:22:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže asi takto, nikterak extra nevyzdvyhuji film, tedy jen ty malé vlastnosti, které jsou oproti digi lepší, to je tedy záloha materiálu, kde stále má film navrh, nebudeme to prosím dále rozvádět, prostě to tak je, je to zachovaní obrazu bez nutnosti k jeho přečtení potřeba externího zařízení... V tom tkvěla věta, kde jsem to nakousl s tím pécéčkem, prostě a jasně, data jsou přenášena elektricky, azímto u filmu jen opticky, toť ten rozdíl a ikdyž mi klemne pécé vlivem přepětí, tak o fotky na filmu nepříjdu, takto jsem to myslel...

Jo a ta nadávka "fotograf" to jako nadávka či třeba řečeno přezdívka, nadávka nemusí být něco zlého, jen to je jiný slovní obrat, něco jako rozdíl češtiny pražáků ostraváků a brňáků... prostě nadávka, nadávat = přezdívka, přezdívat...
nejsem fotograf, tedy alespoň nemám takový fotovýsledky, abych si říkal fotograf, zvláště když vidím ty, co neumí fotit, hlavně že mají fejbůk strány "fotograf xyz" a do svých nepovedených cvaků tlačí monstrum logo "xyz fhoto..." ... takže jsem pouze amatér, nebo snad i profi-amatér, tedy když už se mi nějaká fotka jakš takš povede
ad Chary: Jenomže do tohoto členění spadají stejnou měrou fotky z analogu, kterou jdou krásně odfláknout, jako i z digitálu, který můžou bejt mistrný, takže tím neřešíme Flaizerovo fotka z filmu x obrázek z digi. Nuže? Dyť jo, já jsem o tomto nic nepípnul, začal jsem jen tím, že do flexy nepotřebuji baterky, jen založím film a fotím dokud ho nenafotím, né dokud se vybijou baterky. snad si už rozumíme...

(Příspěvek byl editován uživatelem Flaizer.)
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 20:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer: No sorráč (soráč), ale vypuklo to na základě tohoto tvého výroku:
Filmový aparát tvoří fotografie, digitální jen obrázky...
Ne kvůli tomu, že Pixlaret nepotřebuje baterky. Pořád jsem se v tom vysvětlení jaks to myslel moc neposunuli.
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 20:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

psal jsem: pro každého to heslo má jiný výklad, ať už jako blbost či pravdu takže ať to vysvětlím jak to vysvěltím z mého pohledu, tak třeba z Topičova to bude blbost, nevím jak to vysvětlit, prostě film je film a pro mne digoše nenahradí a v tom pro mne tkví to heslo. no když bych to měl asik vysvětlit tak fotografie je tedy autorův záměr zprostředkovat určité obrazové informace divákovi a obrázek je jen zprostředkování obrazových informací bez autorova záměru, což může být i logo nebo smajlík, takže teď by se dalo namítnout, že to je jak film tak digoš, ale už mne napadá spánek, takže v tom výkladu budou mezery, no pro nás filmem šíbnutý to heslo vystihuje proč prostě fotíme na film, nemohu si jinak pomoci, stačí se zeptat právě nějakého temnokomorníka a ten to jenom potvrdí, zatímco filmem nepostihnutý bude tvrdit právě že to je nesmysl a asi takto bych toto už zakončil...
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 21:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer: No já sice fotím téměř výhradně na digitál, ale mám i kvalitní kinofilmovou zrcadlovku a k ní dobré objektivy použitelné jak pro digi, tak i kinofilm. Občas ji vytáhnu a něco cvaknu, ale že bych mělů pocit, že tím, že ji vezmu do ruky do mě sestoupí nějaká zvláštní múza, to tedy nemám.
Kdybych se tedy držel tvého výkladu, tak jsem teda tuhke fotku
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/u45006.jpg

podělal, protože jsem ji měl vyfotit na film. Je to tak?

Protože podle tvého výkladu jsem jí zprostředkoval divákovi určité obrazové informace bez autorského záměru. Prostě jenom takový výcvak. A nejspíš jsem tím oblafnul i takovýho fotografa jako je Jinřich Štreit a ještě několik dalších, kterým se to líbilo.
http://www.zelpage.cz/zpravy/8217

Takže tomu mám rozumět tak, že fotky na film jsou fotky s autorským vkladem a ty na digi ten vklad postrádají?
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3310
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 05:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič- připadá mi to, jako by mezi vámi zavladlo hluboké, ale opravdu hluboké nedorozumění.....
Mám za to, že je úplně jedno, jakou technikou fotka vznikla, podstatný je výsledek.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 08:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2: To já tvrdím celou dobu.
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 10-2009

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 16:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také si myslím, že jeden o voze druhý o koze , zvláště, když si někdo něco nepřečte celé a čte mezi řádky, to je pak složitější diskuze...

Zkrátka ať si každý cvaká dle libosti, může klidně použít aparát miniaturních rozměru od Mikromy přes klasické zrcadla akorát do ruky dejme tomu třeba od Nikonu a může se klidně také tahat s velkoformátovou bednou Sinarem ... takže může cvakat na digitál, na film, planfilm, papír, emulzi, skener, klidně na kolodium a pokud to zvládne, tak i na amalgám, ale jedno bude stejné, tak či tak bude prostě "cvakat" , a ten základ toho všeho je neuprosně stejný
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 17:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizere,
když si někdo něco nepřečte celé a čte mezi řádky, to je pak složitější diskuze...

dal jsem si tu práci, přečetl znova tvé první dva příspěvky až do místa, kde píšeš o obrázkách a fotkách. A furt z toho nejsem moudrej. Prosím tě, najdi v mém toku myšlenek chybu a oprav mou mylnou interpretaci:

začne to pentaconem, co se do něj dává
ty dáš svitek za pade a fotku za tři kačky
pak tam je ta větev o elektřině a ztrátě fotek vlivem neřádně vypnutýho PC
já kontruju UPS za dvojku u PC za dvacet a foťáku za dalších x desítek
což ty neřešíš, protože digitálista s batohem za pade nebude řešit film, no fajn, ale bude řešit co největší stabilitu svého pracovně-úložného zařízení, nicméně
pro tebe je lepší fotit analogově na přístroj z roku 57, proti gustu žádný dišputát, leč dodáváš

vesměs pak podle mne platí heslo: Filmový aparát tvoří fotografie, digitální jen obrázky...

a tady se začíná ptát topič otevřeně, já jen pozvedávám obočí, a to už je ta pokračující údajně nepochopená diskuse. Naschvál neřeším jakoukoliv následující diskusi, abych nebyl zmaten. Jde mi jen o tu část diskuse až do kritického příspěvku. Pak se to celé zamotalo a já bych nerad nabyl dojmu, že jsi to postupně obrátil a z dělení "film versus digi" přešel na "fotograf versus cvakač", což je něco uplně jiného, nesouvisejícího s tou citací.

Tak já se ptám, když teda nebudem řešit digitálisty za pade, jaký teda řešit budem? Digitálista za bůra? Takovým aparátem se nedají fotit fotky, jen obrázky?

Zatímco zakoupením digitálu se z člověka nestává fotograf, ale jen majitel, zakoupením filmového přístroje bez rozlišení, klidně automat) se z něj stává fotograf, protože viz citace? A co tedy skutečně myslíš tím "fotky z filmu, obrázky z digi"? Zase bych tu psal, že se daj dělat fotky z digi a obrázky z filmu, ale to se nějak nehodilo a pak se prej najednou shodujem. Ehm, v tom bodě se nějak neshodujem.

Můžeš mi to teda dovysvětlit, jak jsi to přesně myslel? Co přesně myslíš tím "fotky", "obrázky", "z filmu" a "z digi" (volné citace)? Já jsem vcelku otevřený rozličným názorům, ale poslední dobou se mi stává, že když se tu objeví nějaký na první pohled názor výrazně odlišný od "mého vidění světa" (zde zrovna nejen mého, viz topič a MN2 a jejich názory na to samé) a já se zeptám na dovysvětlení, nějak se mi nedostane nějakého překladu do obecné češtiny, natož uspokojivého vysvětlení, nechci zbytečně předjímat a tahat kostlivce z archivu.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 17:34:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Interpretace diskuse s přihlednutím k poslednímu vývoji:

Zkrátka ať si každý cvaká dle libosti,... takže může cvakat na digitál, na film, planfilm, papír, emulzi, skener, klidně na kolodium a pokud to zvládne, tak i na amalgám, ale jedno bude stejné, tak či tak bude prostě "cvakat"

Čili už najednou neplatí to tvoje Filmový aparát tvoří fotografie, digitální jen obrázky... ? Nekonzistence názoru nebo nějaký zásadní zvrat ve světle "nových" okolností, třeba předložených mnou, topičem nebo MN2?
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 10-2009

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 18:05:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co jsem psal je nepochopitelné?

...vesměs pak podle mne platí heslo: Filmový aparát tvoří fotografie, digitální jen obrázky...

za další jsem napsal:
...nevím jak to vysvětlit, prostě film je film a pro mne digoše nenahradí a v tom pro mne tkví to heslo...

...je to asi ve smyslu hmotné a nehmotné.


stačí? jak bych to mohl jinak vysvětlit, pro mne to tak znamená, prostě když to cvaknu třeba na inverzi, mám hned fotografii, když to cvaknu digitálním cvakátkem, tak mám nejprve jen obrázek kdesi na displeji a nemohu s tím nic dělat, tedy ze kterého později mohu udělat fotografii... já nevím jak to dle mého výkladu co nejlépe vysvětlit... pak jde ještě o něco, co digiál prostě neumí a neudělá, asi bych to popsal chování jednotlivých subpixelů versus zrna filmu alias výsledný obraz...
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 20:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když pominu polaroid, tak pokud to vyfotíš na film, musíš to nejprv vyvolat, abys s tím něco mohl dělat, ne? I ten diák musíš vyvolat, abys ho pak mohl promítat, nebo se pletu? Můžu na místě z aparátu vytáhnout film a žasnout nad svým dílem nebo musím čekat na temnou komoru či zpracování v labu?

Když vezmu kartu z digitálu a vrazím ji do fotolabomatu, ze štěrbiny "v mžiku" začnou padat hotový papírový fotky.

Jaký je v tom procesu rozdíl ve smyslu "co je hotová fotka"? Dokonce bych řekl, že z digitálu leze hotovější fotka než z analogu, protože v procesu expozice-vyvolání-osvit papíru je (může být, pokud nefotím do rawu) digitál o krok rychlejší ;-)

Když jsi tu mluvil o UPS, nabyl jsem dojmu, že máš o IT a digitálích procesech nějaké povědomí. Máš vůbec představu, co přesně produkují digitální aparáty a co s tím lze dělat?

Čili pro tebe jde hlavně o to, že fotografie je něco hmotného a digitální záznam je nehmotný? To je celej problém? Protože tvůj první výrok zněl v duchu že z filmu to je něco, to je fotografie, zatímco z digi je to jen obrázek. Proto jsem se ptal na tu definici obrázku a fotografie. Potom se zřejmě rozcházíme na úrovni termínů. Jakmile digitální obrázek převedu na papír, stává se fotografií, a jakmile fotografii naskenuji, přestává být fotografií a stává se obrázkem?
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 10-2009

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 21:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... no když myslíš ...
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 10-2009

Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 21:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak jen popíchnu, tedy když tu tak silně obhajujete ten digitál, tak mi račte nabídnout takový, kterým bych vyfotil TOTO, aniž bych za něj utratil více jak 2000,- (to mám za aparát, volací sadu C-41 a několik svitků) a to prosím zapomeňte na nějaké skládání několik cvaků do jednoho, mělo by to mít sklo 40mm ekvivalent kinu, mělo by to mít minimálně 20Mpix a hlavně by to mělo mít takovou kresbu, aby to předčilo ten aparát z roku 1957... nemusí to mít hledáček, nemusí to mít displej, na typu karty nezáleží, takže za nabídku děkuji předem, no a jest-li takový aparát za takový peníz existuje, rád jich koupím rovnou kamion...

PS: kdo najde na té "fotografii" bílou dodávku, získává bod, kdo správně spočítá kravek ve stádu, má dva a kdo uhodne, kolik má příček žebřík a ještě ho najde, tak vítězí ouplně fšechno
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 22:00:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úchvatný rozměr fotky 39 Mpx, ale reálně tam ty data prostě nejsou. Vezmu 10 Mpx digiaparát za 1790,- (plus karta za 107,- a dvě AA baterky určitě nebudo za víc jak stovku v každý trafice, pokud budu brát v potaz nabíjecí (dražší) plus nabíječka (budiž), je to jediná investice, za tisíc fotek to bude furt za stejný prachy, příčemž tisíc fotek - spočítejte cenu za film a vyvolání, zpapírovat se musí obé...)

Takže ten 10 Mpx aparát fotí v rozlišení 3 648 × 2 736, což je 4/3. Ořezem na 3648 x 2432 dostanu 3/2 kinofilmový formát a 8,9 Mpx.

Vezmu tu úchvatnou fotku 39 Mpx s delší stranou 8161 pix a zmenším na 3648 a zpět zvětším na 8161. Kdyby tam bylo víc dat než 8,9 Mpx, tak by logicky musela být ta zmenšená-zvětšená nějak dramaticky horší, leč... není. Viz srovnání. V té fotce není určitě víc jak 8,9 Mpx dat, a takový digitální aparát opravdu pod dva tisíce koupím i s kartou a dvěma baterkama.

Nemám samozřejmě po ruce daný aparát a nemůžu srovnávat, ale s ohledem na "ostrost" předložené fotky a barevnou věrnost (dojem "stará pohlednice", celé žlutozelené) bych nečekal nějak dramaticky horší výsledek.

Mohl bych zkusit pokusem zjistit, kolik Mpx v tom obraze skutečně je, ale vážně to není víc jak 10 Mpx, jen to je extrapolováno na úchvatné číslo 39 Npx ;-)

Takže takovej aparát jsem tu nalinkoval a když do VK Foto půjdeme spolu, na můj ksicht tam mám dokonce slevu, jestli jich teda chceš celej kamion :-D

A srovnání máme zde - prozraď, která půlka fotky je z originálu a která je zmenšena na 8,9 Mpx a následně opět zvětšena a podle čeho jsi to poznal :-D



Předesílám, že záměrně je v tom několik nepřesností a jedna mírná přehnanost, aby byl prostor k diskusi, ovšem předpokládám, že po zamyšlení a zhodnocení faktů ;-)

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 10-2009

Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 22:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá, s tím, že to není ouplně 39Mpix souhlasím, je to totiž problém skeneru, tohle je tak nějak maximum, co z teho stolního zmetku vytáhnu, ale rozhorně to není "jen" 10mega... no zapoměl jsem to dodat, až dám pár negativů na profi sken, tak toho tam bude k vidění víc.
Jinak s tím aparáten, no hezká krabička, ale tohle ať si nechaj, nemyslím si, že by ten pidi objektývek se 1/3 CCD 10 mega senzorem dokázal vykreslit to, co dokáže jednoduchý triplet na 6x9 plochu negativu...
jo a ty kravky, to je ideální výběr z fotografie na porovnávání teda, no originál je vespod, vršek je nějak doostřený či co a trochu se to tam slilo...

PS: Nezlobse na mne, ale ten aparát má o na těch 10Mpix tak úchvatnou kresbu, a fotky jsou tak ostré, že si radeji budu dál cpát svitky do mého Zeissu a skenovat na těch 40mega...
odkaz 1
odkaz 2

(Příspěvek byl editován uživatelem Flaizer.)
http://flaizer.wgz.cz
http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 23:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to úplně statická scéna, krabička by to prostě umlátila N snímkama složenýma dohromady, pixelů tam bude, že hlava půjde kolem. Jasně, milion ale, nicméně aspoň ty barvy si troufám říct, že by to mělo lepší :-)
Východní Evropa jste vy.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 25. srpna 2012 - 00:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele, vezmem to jinak. Foťák si přece nekupuješ na jednu fotku, žejo. Koupíš si přístroj a dokupuješ do něj spotřební materiál po celou dobu jeho životnosti. Fotíš výlety (každej druhej víkend dvacet fotek, mařka u kostela, mařka na mostě, vona to totiž nosí kámoškám na kafe, což je ekvivalent fejsbůku :-D), dovolenou (tři sta, holt Paříž je Paříž, no), kámošovu svatbu (taky aspoň dvě stě, protože na fotce musej bejt všichni, plus momentky, plus obřad, plus novomanželé na x způsobů...), děti jak rostou (to je furt něco), průběh stavby garáže (suma padesát a dvacátá osmá je ta důležitá, protože tu pošleš firmě, až se začnou loupat kachličky). Kolik budem uvažovat životnost aparátu za uvažovanou dobu užívání, deset tisíc fotek?

Kolik stojí deset tisíc fotek v materiálu /120 a vyvolání? To budem muset přičíst k ceně přístroje, abychom věděli, jak drahej digitál si můžem dovolit ;-)

Apropos, jak velký fotky běžně přenášíš na papír a za jakým účelem? Potřebuješ skutečně poznat každou krávu a každou fotku děláš na A0 a zkoumáš lupou? I na fotku 20x30 cm je 10 Mpx zrcadlovka až až až, na tisk A4 při fototisku 300 dpi stačí teoreticky 8 MPp soubor ;-)

Takže jak kvalitní film si kupuješ, kolik fotek na něj uděláš a kolik stojí vyvolání? Pak se teprv začnem bavit o ceně odpovídajícího digitálu, ano? Obojí si kupuješ na leta!