K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 25. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 25. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 17:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha. No info dostávám, ale pro příště radši budu držet hubu
DANSKESTATSBANER

vagonWEB
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.183
Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 17:04:41    Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych, Orky: Nic "závratně nového" se skutečně vymýšlet nemusí, ale opravdu je nutné, aby existoval tak nízký počet přímých relací a tedy aby velká část cestujících byla odsouzena vždy a věčně přestupovat? Hustá síť přece nabízí spoustu možností, měla by existovat možnost volby (čili např. buďto jet v 8 s přestupem nebo v 10 bez přestupu). Je třeba nutné, aby úplně všechny R, co jedou z Chebu do Plzně, pokračovaly dále do Prahy - co kdyby něco občas "uhnulo" do Č. Budějovic? A je naopak opravdu tak nesmyslná relace Hradec Králové - Plzeň, event. jiné "skrzové" přes Prahu? Podobně - musejí nutně všechny vlaky mezi Ústím a Chebem mít výchozí stanici v Praze, nemůže to občas být třeba Děčín nebo Kolín (přes Lysou n/L)? Těch možných kombinací je víc, a samozřejmě záleží na tom, jak by vyšly obraty náležitostí a souprav a jaká je předpokládaná výluková činnost. Vždyť to analogicky leckde funguje, z Prahy taky všechny plzeňské vlaky nepokračují do Chebu, ale část jede do Klatov a část do Domažlic.
Ale netvrďte, že současný stav je optimální, natož jediný možný. Geniální tvůrci JŘ taky před pár lety tvrdili, že rychlé vlaky Praha - Žilina nemohou jet přes Lideč a "musejí" jet přes Ostravsko (i když tam tehdy naplno zuřily výluky)-a najednou se pár lidí na dráze a na MD vyměnilo, tabu padlo a Košičan vesele jezdí spodem. Před 10 lety by se z toho mnozí jistě osypali! Čili ano, pro těch několik Rusáků a důchodců s kufry může párkrát za den jet vlak z Prahy až do Varů a Chebu, ale snad tam nemusejí jet všechny.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 17:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju:Já teda novou VOD nemám,ale zrušení Bukurešti,Kyjeva,Oděssy mimo sezonu jsem čekal už dávno.Cena přepravy a čas,notabene "pohodlí" třeba u vozů do Kyjeva a Oděssy,neotevíratelná okna,vůz stojí půl dne v Krakově na odstavném s lidmi bez kabelu a totéž zase zpět.Každý radši poletí a ani autem to není tak daleko notabene s možností přespání někde na SK a díky směru s tím někdo z Moravy moc nepojede.Z Bratislavy jezdí taky lůžko..já se nedivím úpadku v době levných letenek a aut.
Naopak Košice-tam je ta výhoda být ráno s autem na místě-dovolené,služ.cesty.Také jsem byl takhle před pár lety na Šíravě-z Prahy autovlak+lůžka,zpět po vlastní ose.
Lůžko je fajn,ale tak na jednu noc.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 17:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Štoural: myslím, že už vám to tu hodně lidí několikrát řeklo.

Rychlík z Chebu prostě prokračuje do Prahy proto, že tak jede více lidí než do ČB. Jenže ne 2x nebo 3x, ale třeba 10x. Při uvážení tohoto poměru by vám to vyšlo na max. jeden rychlík Cheb-ČB denně. Kolik lidí na něj celý den bude čekat? Nezpůsobí taková nepravidelnost spíš zmatky?

S relací Krušnohoří-Praha je to podobné. Co mám informace (příbuzné v Teplicích), tak pravidelné rychlé přímé spojení co 2h doplněné Os+EC zlákalo hodně lidí. Komu prospějete, převedete-li některé z těch R na Děčín nebo Mělník,Lysou,Kolín? Jednotkám procent? Lidi prostě pracují a studují v Praze, takže 90% lidí uškodíte.

Kdyby byly vámi navrhované směry takové terno, už by tam byly alespoň přímé busy. Ale jaksi nejsou.

A o relaci Hradec Králové - Plzeň už se taky psalo. Tohle sám o sobě nesmysl není, ale stejně to teď moc nejde. Hlavní problém přitom nejsou výluky samotné, ale neschopnost SŽDC+ČD dodržet ani natažený výlukový JŘ. Jinak by to šlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5228
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 18:18:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Viz Oto. Uděláním díry do základní využíváné pravidelné linky ve jménu jednoho páru z nějakého vedlejšího směru pravděpodobně povede k tomu, že naděláte víc škody než užitku, protože díky té díře Vám uteče víc lidí z páteře než získáte tím doplňkem.
Základem úspěšnosti páteřní dopravy je přijatelně krátký interval s nabídkou po celý den, proto třeba na trati 090 po koridorizaci stoupl počet cestujících víc jak 3x.
Ale nevím, proč se pořád opakuju.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 18:54:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrych: ono to takové je zcela úmyslně, protože to vysvětluje jednoduchý, ale neintuitivní princip. Pro různé Slídily a Šťouraly jak dělané - pokud tedy umí číst po angielsku. Když se ten princip doplní o druhý - aby silnější směry jezdily přímo a přestupovalo se ve slabších, a třetí - aby nějaký častý lokální problém nerozbil celou síť, a všechny se uplatní na české železnici, vyjde z toho víceméně současné uspořádání, které tu hájíte.
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 11-2009

Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 20:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendolinem do Žiliny - změny řádů jsou za rohem
Dispecer111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2011
Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 20:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendolino do Žiliny. Jaká pak to náhodička když tam bude jezdit RegioJet.
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 1-2011

Odesláno Sobota, 23. července 2011 - 21:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Větší sranda bude každou sobotu Pendolino do Chebu
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 03:46:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Chtělo by to trochu diplomacie do Vašich příspěvků, pak nebude třeba odpovídat stylem, že budete radši držet hubu. Ono bychom ani nebyli rádi, protože každé nové info pro nás fandy je důležité a já za sebe Vám též děkuji. Také v rámci možností se zde v různých vláknech vždy rád podělím, no jen někdy je těžko ten zdroj doslova neprozradit/neposrat(ten soukromý). Nic méně co by pravidelný účastník (téměř) veřejného(je neveřejné samozřejmě a na pozvání kraje) např. zasedání ke GVD, kde se účastní představitelé(zástupci) měst a obcí či významných zaměstnavatelů, také nějaké info zveřejnitelné mám... a mimo jiné snažím se příspěvky nejen poukázat na nepřípoje, no někdy spíše na likvidaci něčeho(viz Hutnik ukončený v Bohumíně a další regionálně/totální zářezy či nepřípoje...)...

Orky: Největší požadavek(JE NEJVÍC POTŘEBA, ALE ZATÍM NENÍ...) je, no zatím z důvodů i Vámi uvedených přestupních uzlů zatím celodenně/ročně uskutečnění přestupní vazby v Ově Kunčicích... Nyní od Havířova příjezdy v X:17 a FM X:47, opačně od Ha. v X:29. od FM v X:59...
Časem by mohlo býti cca...
Od Hav. i FM cca X:15
Od Svinova i Hl.nadr. cca X:20
= zkrácení postoje ve Svinově pro S1...
= zkrácení přestupní vazby Hav.-FM...
= a opačně...
Chybí ale reko 323, též 322 a zrychlení 321...
ale i mnohé další...
Nyní tedy cca 9 let je usazená regionálka, byť je vždy něco, co v regionu úplně nesedí...
No dálkovka usazená ještě dlouho nebude a není(proto spílám na večerního Hutníka ukončeného v Bogumině bez přípojů kamkoliv ve Svinově...).
Přes den na EX navazuje linka R1 ve Svinově z/do směru Havířov...
Tak by to celkem šlo...
Co nechápu je/jsou Olomoucko-Bohumínské Rka...
Nepřípoje v Suchdole, Studénce, Hranicích a hlavně Svinově od S1....????

čelakovičan, IC 581: Dík za podporu Hutníka. Vytížený, povedený... co dodat...

Hroch: I přes zázemí v Bogumině není třeba likvidovat Hutnika, nebo jak píšete nejet častěji přes Střed...
Zatím by postačilo nechat Hutníka a Rka Brna točit v Kunčicích(bo na Středu nět miejsca...)... No ale vozy jezdí nyní na rameni Praha-Brno-Bohumín a opačně, tož s tím nejde nic nyní dělat...

SA vyjede v září a zastaví na Stodolní, né že by to bylo nějaké extra terno, ale zastavení v centru Ovy(nejen Ovy...)tím ternem časem bude. Alespoň co se bitvy dopraců a v rámci Ovy odehraje......
Viz ČD a návrh nezastavit EX Kysuca ve Vítkovicích a tím prodloužit cestu některým i o cca 40.minut v jednom směru i více...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2812
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 09:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Už konečně pochop, že pokud směr slabší upřednostníš před směrem silnějším, tak akorát hodně lidem uškodíš? Taktéž pochop, že vlaky Praha - Ústí - Cheb žijí z úsekové frekvence, čili asi hodně málo lidí jede jimi z Chebu do Prahy.

Ale nejen u tebe je to marné, že jo?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 11:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ghost: Kdyby do Chebu. Až do F.lázní má jezdit. To bude žůžo, pendolino v úseku Cheb-FL.

ad Žilina: To pendolino do Žiliny bude něco podobného, jako do F.lázní. Tipuju, že to bude 1 spoj týdně a nejspíš opět sobota. A já budu mít "problém", jestli jet v sobotu pinďou na západ, či na východ.

Šťoural: Základní spoje a vazby nechat, jak jsou. Řeč může být maximálně o posilových spojích ve špičkách prac.dní. Něco, jako je u havlbrodských R spoj R915 jedoucí do Jihlavy. Takt rychlíků je zahuštěn na hodinu a zároveň je tu přímé spojení Pha-Jihlava.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 12:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IC540:To že všichni nalezou do R je ten problém.

Jak často jezdíš v tomhle směru? Já mezi Ovou a Bohumínem pendluju denně a můžu zodpovědně říct, že většina lidí na této trase využívá osobáky, protože jedou o pár minut dříve. A díky tomu, že onen rychlík jede těsně po osobáku, působí pak brňák prázdně.

A jinak opravdu nechápu to tlačení vlaků do centra. Já bydlím mezi Novou radnicí a Husovým sadem a je pro mě pohodlnější a rychlejší vystoupit na hlaváku a dojet mhd než jí pěšky ze Stodolní.

(Příspěvek byl editován uživatelem Malý hektor.)
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 13:02:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale zastavení v centru Ovy(nejen Ovy...)tím ternem časem bude.

Kdy a proč bude terno zastavovat na Stodolní s dálkovými vlaky? Nechápu a prosím o vysvětlení:-)
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.183
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 14:06:25    Odkaz na tento příspěvek  

Oto, Orky, Bram: Ale zatím jste nedokázali pořádně vysvětlit, v čem je spojení z Prahy do Chebu přes UNL "páteřní". Protože se zadrátovala trať přes Hájek? Nepochybně je páteřním spojením relace Praha - UNL, taktéž možná UNL - Cheb (i když v úseku Chomutov - Cheb už je frekvence podstatně slabší), ale celá trasa Praha - KV - Cheb? Stačí se mrknout do IDOSu, kolik přímých autobusů jede z Prahy do Varů - a s jízdní dobou samozřejmě podstatně kratší. Taktéž jinam do měst mezi UL a Chebem.
Jinak si nevzpomínám, že bych někde ve svém příspěvku "upřednostňoval" směr slabší před silnějším. Jen tvrdím, že přímých relací je nesmyslně málo a že stávající stav, kdy na jedné straně jede přímý vlak z Prahy do Chebu 15x denně a na druhé straně např. nejede přímý vlak Brno - severovýchodní Čechy ani jeden, je naprosto nevyhovující. Podle vaší logiky by např. na Ferdinandce (330) "směly" od Přerova jet přímé vlaky pouze do Břeclavi, ale naštěstí tomu tak není -některé (díky posledním zbytkům zdravému rozumu) kupodivu ve St. Městě z Ferdinandky odbočí a jedou třeba do UH, Veselí nebo Luhačovic. Můžete mi vysvětlit, který směr je zde vlastně páteřní? A proč se ve Starém Městě nemusí směr UH přestupovat vždy, ale jen někdy? Neměli byste náhodou iniciovat nápravu tohoto "nevyhovujícího stavu"? Podobných příkladů lze najít samozřejmě víc!
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 14:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... ale celá trasa Praha - KV - Cheb? Stačí se mrknout do IDOSu, kolik přímých autobusů jede z Prahy do Varů - a s jízdní dobou samozřejmě podstatně kratší. Taktéž jinam do měst mezi UL a Chebem.

Odpovídáte si vlastně sám. Právě ty autobusy ukazují, že spojení Praha-Teplice/Most/Chomutov je významný směr a měl by tam tudíž jezdit přímý vlak. Zde totiž není rozdíl jízdních dob tak výrazný jako u Praha-KV. Taky proto se snaží ČD nalákat lidi konstantní cenou SporoTiketu z Prahy do úseku Teplice-Chomutov. A vy jste nám pořád neřekl, kam by to teda měly vlaky ze 130 v Ústí nad Labem uhnout, aby to byl lepší cíl než Praha.

Podle vaší logiky by např. na Ferdinandce (330) "směly" od Přerova jet přímé vlaky pouze do Břeclavi.

Nikoliv. Opět ten samý princip, který nechcete vzít na vědomí - přímé vlaky prostě jezdí tak, jak jezdí nejvíc lidí. Břeclav samotná je o ničem a mezinárodní doprava je podchycena EC. Takže R od Prahy klidně mohou uhýbat do Luhačovic/Zlína. U Chebu ale není kam uhýbat, tam jsou sídla v údolí Ohře podél 140.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 2-2011
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 14:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural:

Trať 257 nemusela být nikdy zrušena.
Jenže co naděláme když někdo musí mít zas*anou cyklostezku ....!!!!
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.183
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 15:14:25    Odkaz na tento příspěvek  

Oto: A pokud je tedy směr Přerov - Břeclav o ničem, proč tam jede nejvíc přímých vlaků? Napište urychleně na MD a ČD, ať s tím, proboha, co nejdřív něco udělají, než bude pozdě! A ještě malá kontrolní otázečka: Jezdí víc lidí přímým vlakem od Přerova do Luhačovic, nebo do Veselí?

Z Chebu jistě není potřeba nikam uhýbat, stačí jet po tratích 140 a 130 až do UNL. Ale nutně to nemusí být odtud pokaždé až do Prahy. Což třeba občas zkusit Richtung Bodenbach? Mám totiž takovej neodbytnej pocit, že by to pár lidí v údolí Ohře docela uvítalo...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 15:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Ale zatím jste nedokázali pořádně vysvětlit

Mám obavu,že změnu požadujete vy,takže byste měl srozumitelně vysvětlit váš návrh vy,spolu s počty lidí atd.

Pánové O.,O.,H. to vysvětlili zcela srozumitelně už několikrát a vy používáte "argumenty" jako "spravedlnost"-to je úplný nesmysl.
Jestli vidíte jako "nespravedlivé",že Cheb má xy přímý spoj s Prahou na rozdíl od Loun,tak vůbec nic nechápete. Stále a furt. :-(
Obsluha veřejnou dopravou se nedělá na principu "spravedlnosti",ale přepravních proudů.
Nejste náhodou moravský nacionalista ?
Používáte podobné argumenty.
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 15:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural, Luha/Veselí:
Do Veselí se jezdí jen jednou, a to ,,na noc". Kdyby se dalo se soupravou ,,spát" v LUHA, jede i ten Veselský vlak právě tam.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 753
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 15:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stoural: Soucasny stav na 090 je z hlediska relaci TEMER idealni.

Decin, Liberec a vse kolem neda ani desetinu frekvence, smerujici na Prahu.

Jeste by to chtelo hodinovy takt Decinaku (za cenu vikendove dvouhodiny osobaku Usti-Kralupy, tam je vzhledem k frekvenci i 810 prilis kapacitni) a trosku porychlit osobaky Praha-Usti, aby na Chebaky a EC byl pripoj v Usti z Roudnice a Lovosic v Usti a naopak, aby se necekalo od EC hodinu v Usti, kdyz uz tady Chebaky ze systemovych duvodu nestavi.
Taky je dost otravne kazde zpozdeni EC, popr. Chebaku, pac to casto ovlivnuje vcasnost techto osobaku.

Orky, Oto: Na 090 je ted pro zeleznici idealni obdobi, protoze dalnice z Usti porad neni a busy umrely predevsim kvuli nespolehlivosti. Az se dalnice dokonci (pokud se toho dozijem), tak muzeme cekat dalsi zajimave boje.

Z busu lidi utekli predevsim z Usti a Teplic, dal uz se moc nevyplati (Most-Mudroch a Kavka jezdi po D8 lehce nad hodinu, Chomutov).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5230
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 16:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Odpovím otázkou: Znáte v Praze linku 177? Řekl bych, že to je podobný případ jako rychlíky Praha-Ústí-Cheb. A ke 330: Víte, jaké jsou intervaly na jednotlivých větvích a jaký je tam rozdíl?
Klavirista: Dálnice je pořád u ledu a co si tak člověk sem tam přečte, tak je ještě dost v nedohlednu. Stejně ale jízdní doba autobusů s dálnicí nebude nijak závratně kratší než bez dálnice, ale o tom se už tady namluvilo dost. Ještě bych zastavil pomalé rychlíky v Lovosicích ve městě a myslím, že by byla doprava na 090 ideální.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.183
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 17:11:55    Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Mladějov: Abych tomu dobře porozuměl, který směr je na Ferdinandce vlastně "páteřnější" - ten do Břeclavi, nebo do UH? Případně do Zlína? Moravští nacionalisti naštěstí asi nejsou tak postiženi fenenoménem páteřních linek jako někteří Čecháčkové, a dokázali si občas něco prořvat.

Nenavrhuju nic nového, pouze bych občas uvítal návrat k normálu. Skoro vše už tu bylo. I přímé R spojení Děčína s Chomutovem, Jaroměře s HK a Brnem, atd. Někdy se to někde podaří (viz můj včerejší příklad s rychlými vlaky trs Lideč), někde to holt bude muset počkat.

Linku 177 v Pze neznám. Není to ta na na okruhu? Tak ta je samozřejmě dobrá. Ale vím, že pár zoufalců se v Praze snažilo prosadit i nějaké jiné "páteřní" tramvajové a autobusové linky na úkor linek ostatních (říkalo se tomu, myslím, metro, analogicky jako v Havaně) a naštěstí s tím moc neuspěli. Komu by se taky chtělo přestupovat! Akorát vím, že vznikl nějaký zoufalý paskvil s linkou 17, kde se střídaly sólo vozy a dvojice.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10747
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 17:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebyli to zoufalci a nesnažili se to prosadit, nýbrž to prosadili šťourale!!! 9,17,22,10+16,5+26,12+22.
No jinak - moc JŘ nezkoumám, ale byl jsem zděšen, když jsem zjistil, že v neděli ráno (!) odjíždí z Pardubic do Prahy vlaky v 6,24, 6,34, 6,37 a pak i předtím dlooooouho nic. Na tomhle by se mohlo trochu zapracovat.
V praxi to dneska kupříkladu samozřejmě pak dopadlo tak, že vyhlásili 10 min. zpožděný vlak z Humenného a jen šotouši si všimli, že jede netradičně k II. nást. Takřka na dohled za ním přijel vlak z Bohumína načas a na třetí a předjel jej. To panečku kaštani co naběhli na druhý čuměli. Tak todle by se na dráze mohlo jako trochu zlepšit. Když už ne ty zpoždění, tak to informování lidí.
Když má orel limit, nemůže se zabývat kvákáním ropuch.
Trevi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 17:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťav: proc se neda v Luha spat se soupravou?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 18:08:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Nejspíš je páteřní na Břeclav, když tam ve 2-hodinovém taktu jezdí R80x OL-Staráč-Břeclav-Brno. Což je nejspíš asi špatně a aspoň 1 rychlík by se měl přetrasovat ze Staráče na Kyjov a Brno. Přece tu chybí přímý R OL-Kyjov, no ne? Nebo proč ty R80x (stejně jako podkrušnohorský R) jezděj "tupě" pořád ve stejný trase? Nemělo by se s tím něco udělat?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10748
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 18:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavírista: Ideální 090? Ty prázdný pětvozový děčíňáky?
Osobně bych byl pro co nejméně variant základních ramen a přestupovat (ovšem taky navazovat, čekat a jezdit včas). Je roztomilé zažít to z plzně do prahy že chebskej jede +120, železnorudskej +60 a domažlickej na čas. Ten výběr, co pak máte je k nezaplacení (k nezaplacení mzdy odpovědným).
Když má orel limit, nemůže se zabývat kvákáním ropuch.
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.183
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 18:46:58    Odkaz na tento příspěvek  

Čelakovičan: Ale pan Oto tady dnes naznačil, že Břeclav "páteřnější" není! Tak se s ním zkuste nějak dohodnout.

Káem: Já tu pražskou MHD až tak dobře neznám, ale nemám pocit, že by se nějaké linky na úkor "páteřních tras" rušily. Nebo které? Možná 15? Moc jich ale určitě nebylo, zdravý rozum zvítězil. Mělo to přece být mnohem horší.

Přestupovat jistě občas ano, ale pokud se jezdí včas. Což nejbližších 25 let asi nehrozí. Nebo jsem moc velkej optimista?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10749
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 19:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šť.: Snížila se tzv "směrová nabídka" (správně) - např 16 místo do Bráníka jede po 10 na Kotlářku, 26 místo alternativy přes Těšnov jede stejně jako 5 přes nám. Rep., 17 a 14 nyní jezděj takřka ve stejné velké části trasy a pod. Takže varinta zdravého rozumu podle vašich představ nezvítězila a naopak, bude to ještě mnohem lepší
Když má orel limit, nemůže se zabývat kvákáním ropuch.
trasa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.125.216.14
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 19:04:07    Odkaz na tento příspěvek  

Rosťav : newim,proc by nemohly v Luha nocovat,nedávno byl na ČD dotaz/návrh proc netrasovat i posl. rychlík do luha...a bylo odpověděno,že počet spojů tam stačí a pak vytíženost by byla malááá..

čelakovičan : taky se divím,že přes trať 340 žádný R nejede...,,nějaký rychlejší spoj,, do brna by se tam sakra hodil!!!.........a třeba ,,jihlavské,, R by tam protáhnout nešly? - nekončit v brně,jet přes veselí do staráku a otočit to zpět do brna-jihlavy (budějic...) ?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 19:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale pan Oto tady dnes naznačil, že Břeclav "páteřnější" není!

Asi jste to zase nepochopil. Nic takového jsem neřekl. Napsal jsem, že "Břeclav samotná je o ničem", to znamená, že to není sám o sobě velký zdroj cestujících. Pokud tedy máte nějaké rychlíky z Přerova každou hodinu, je zcela OK je vést v lichou hodinu na Břeclav a Hodonín a v sudou do Luhačovic.

Ale rozhodně takové větvení nelze aplikovat na chebské rychlíky (jak jste chtěl vy), protože tam je situace jiná - na jednom konci máte Prahu, která je větší než cokoliv jiného a na druhém konci máte osídlení přirozeně koncentrované v údolí Ohře.

Navíc jsme mluvili jen o rychlících. EC přes Břeclav jezdí a budou jezdit, protože se tam kříží dva koridory. Ani by tam žádně město být nemuselo.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 19:29:26    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý blázen jste, Štourale. Nebo že by cílené prudění? :-)

Břeclav má přímé vlaky asi ze stejného důvodu, jako je mají třeba Svitavy. Má to štěstí, že leží na trase Praha-Brno-Vídeň/Bratislava. Takže má dokonce i EC. Šok. :-)


Přímé vlaky, které nepřitáhnou dostatečný počet přímých lidí (tedy lidí jedoucí skrz ten standartní přestupní bod) a hrozí u takových vlaků (a to i na zmodernizovaných tratích) přenášení zpoždění, jsou k ničemu.

Obzvlášt, pokud se na ty hlavní směry (do krajských měst) udrží relativně hodinový takt. Ten kdo chce jet z Chebu do Brna, z Plzně do Olomouce atd., ten věřím, že ten přestup v pohodě přežije (a to i pokud mu to ujede kvůli 10min sekeře a bude muset 40 - 50 min čekat na další vlak).

A směry jako z Chomutova na Litoměřice, Liberec atd? Nezlobte se, ale to snad nemůžete myslet vážně. Tak blbá veřejnost ani dnes není, aby nedokázala přestoupit. Ani přímý vlak by ty, kterým to přijde jako vlakem moc zdlouhavé, od auta neodradil a ten zbytek to v pohodě zvládne.

Kdyby o to byl extra zájem, tak jak tu zaznělo - dávno jezdí přímý bus.

Nehledě na to, že třeba lidé, co třeba pojedou Plzeň - nějaká vesnička na trati směrem na Bruntál a ještě tam budou mít přestup na bus, tak to je skupina lidí, která veřejnou dopravou jede buď kvůli ušetření, a nebo protože jim to přijde správnější. Jinak v dnešní době jedou podobní cestující autem. A ty skutečně nenalákáte na to, že budou mít o přestup na cestě méně.



Pokud něco vyhání lidi z vlaků, tak je to přestup mezi 3mi vlaky na 60kilometrové trase. Ale přestup z R do R, tam kde je na obou linkách hodinový takt, ten fakt ne.


A pokud jim přípoj kvůli zpoždění ujede? Ano - naštve je to, ale neospravedlní přímý vlak (i tak by nadávali, že tam jsou o 20min déle :D ).

A hlavně - počet naštvaných lidí, kteří jezdí jen v rámci jen jedné z linek, které byste někde spojil, a kterým by následně po spojení obou linek do sebe začaly ujíždět jejich přípoje, či začaly mít pocit, že tenhle vlak skoro nikdy nejede na čas, by bylo mnooohem víc!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10751
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 19:44:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Osobně, když už máme rameno Pha-Ústí-Cheb bych ho doplnil ramenem co německa (toho se asi nezbavíme) a ramenem Plzeň-Most-Ústí-Liberec. Těch pár lidí do Děčína by si přestoupilo, ostatní co přestupjou v DC by holt přestoupili o stanici dříve. Ale ty prázdný pětivozový děčíňáky
2) zdá se že by Šťouralovi vyhověly moje spojovaná a rozpojovaná křídla. R Praha Břeclav, z Prahy 15 vozů, v Kolíně odpadnou 3 do HB a Brna, v Č.Tř. další tři do Svitav a Brna, v Olomouci 3 do Ostravy, v St.M.u.UH 2 do Luhač a v Otrok 2 do Zlína a do Břeclavi dojedou 2, kde se setkaj se svými 6 kamarády, co jeli přes Brno. A stačilo by to jednou za dvě hodiny.
Když má orel limit, nemůže se zabývat kvákáním ropuch.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 20:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Káem. V rámci operace nikdy se to tak nedělalo by spoje od Ústí mohla jezdit německá Desira, co jezdí do Bad Schandau. Z Prahy na pár kilometrů by byl o 3 generace hezčí vlak, prakticky pro Ústečáky odpadne jeden přestup.
Ohledně rozpojovaných křídel to tu navrhuji snad ještě déle a pořád to neklíčí, pořád to neklíčí. Teda vlastně, u konkurence už i sklízí (přímé spoje busů, nyní souvislá dálnice na okraji Zlína značně usnadnila a zrychlila kde který směr a vlak i s teoretickou 160 začíná skomírat)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10752
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 20:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a ještě jsem zapomněl dodat, že v Praze by se těch 15 vozů v rámci průjezdného modelu složilo z 5 vozů od Chebu via Ústí, 6 od Plzně (tedy po 2 od Chebu, Klatov a Domalžic) a 4 od Budějic. Vzhledem k tomu že 15 vznikne součtem 5+6+4 a rozpojuji 3+3+3+2+2+3, logicky by tedy všechno od Plzně nejelo do jednoho místa na východě, ale nejméně do dvou. Cestující by se stěhovali za jízdy vlaku mezi příslušnými vozy. O žádnym manipulování s vagóny mi tu nádražníci nemelte, lokomotivu uprostřed vlaku přeci umíme a předpisy to dovolují, ne?
Arakain: Operace nikdy se to tak nedělalo je mocné zaklínadlo
Když má orel limit, nemůže se zabývat kvákáním ropuch.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7432
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 20:22:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural:
Nepochybně je páteřním spojením relace Praha - UNL, taktéž možná UNL - Cheb, ale celá trasa Praha - KV - Cheb?Vtip je v tom, že páteřní není v tomto případě tak úplně Praha - UNL, ale Praha - Teplice, možná Praha - Most. V úseku UNL - Teplice (-Most) tak ten vlak plní dvě páteře současně a těžko ho někde zlomit, protože by byla některá z páteří porušena.
Spojení na Liberec je zajištěno přestupem v UNL. Přestup právě směr Liberec a nikoliv směr Praha bych viděl jednak v rozdílné potřebě velikosti souprav a trakci a jednak si netroufám tvrdit, že by lidí v R 60x na příjezdu do UNL od Chebu bylo víc směr Děčín-Liberec než směr Praha.

k 330:
Podle mě by páteř měla být cca Olomouc/Ostrava - Otrokovice (Zlín) - Uherské Hradiště - Veselí n.M. - Hodonín - Břeclav. Žel už naši předci postavili infrastrukturu trošku jinak a dodnes to nikdo nezměnil, proto páteř po Ferdinandce a doplnění R do Luhačovic/Veselí (na 130-140 leží naštěstí v podstatě všechna výzmaná sídla pěkně seřazená). Navíc u vlaků od Prahy a Pardubic nemá Břeclav úplně smysl, páč se tam dosatnu rychleji přes Brno (proto tyto do UH (Luhačovic) a olomoucké do Břeclavi (Brna)).

Nenavrhuju nic nového, pouze bych občas uvítal návrat k normálu.
Otázka je, co je to ten "normál"? Na dopravní spojení je nějaká evropská norma? Nebo ČSN?
Když došlo změnou vedení vlaků na současný linkový způsob zvýšením počtu cestujících, tak to asi nemohlo být špatně.

Káem:
Jel jste těmi R-090 i třeba odpoledne ve tři ve čtyři z Prahy nebo na osmou ráno do Prahy? Já pravidelně ne, tudíž bych si to navrhnout netroufl, ale pro mě za mě můžou ty R jezdit třeba jen čtyřvozové nebo třívozové. Představa, že ušetřím tím, že budu na sedlo šíbovat s jedním dvěma vagónky, je podle mě ale úplně vedle.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 20:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

trasa: Na trati 340 jezdí Sp vlaky Staráč-Kyjov-Brno ve 2-hodinovém taktu. Ale k těm se musí vyjádřit místní. Já nevím,jestli to místním takto vyhovuje. A hlavně nevidím důvod, proč by lidi třeba v relaci Brno-Kyjov měli doplácet na to, že se u Budějic něco semlelo... A ten R má z toho důvodu třeba +25, takže MÍSTNÍ VAZBY jsou jaksi v háji.

Káem: Funguje spojování/rozpojováná v Zábřeze vlaků Brno-Prostějov-Šumperk/Jeseník a zpět? Nebo třeba část ze Šumperka přijede do Zábřeha NA ČAS, ale část od Jeseníka má +20, takže vozy od Šumperka ČEKAJÍ A ZÍSKÁVAJÍ BONUS +20 také? Takhle nějak by (ne)fungovaly ty přímé vozy Pha-Břeclav? A to všelijaké spojování a rozpojování?
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1952
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 20:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdá se že by Šťouralovi vyhověly moje spojovaná a rozpojovaná křídla.

Zvláště zpátky by to byly výživné vlaky.Každé spojování 15 minut (to by měl pobyt z Břeclavi do Prahy 1,5 hod).Tím by jezdili jen šotouši,protože by měli fotozastávky.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7503
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 20:47:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě loni jezdil R od Liberce do Pardubic ráno tak, že v Hradci najel na obsazenou, připojil se na 163 se třema a jelo se dál. V případě zpoždění krychlíku do +10 se čekalo, v případě většího se jezdilo na následy. Takže to fungovalo.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.183
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 21:04:39    Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Nemluvím o Břeclavi spodem, ale vrchem. Nic proti ní však nemám, jen jsem se podivil nad tím, že vůbec někdo tady toleruje přímé vlaky do Veselí nebo dokonce Luhačovic. Podle logiky velké části zde diskutujících už by neměly dávno existovat.
Veřejnost blbá není, přestupovat se jí nechce, když nemusí (nejde přeci o to, že by to neuměla). Blbej je spíš ten, kdo ji k tomu mermomocí nutí. I proto jdou počty cestujících VHD dolů, nebo přinejlepším stagnují, i když se výrazně zvýšily výkony. Samozřejmě s výjimkou takových relací, jako po tratích 1 a 270, možná i 090 a pár dalších. Kolik asi nových přímých cestujících z Chebska a Karlovarska do Prahy přitáhl dvouhodinový "superrychlý" takt vrchem přes Hájek? S jízdní dobou z KV cca 3 a půl hodiny?

Káem: Spojovaná a rozpojovaná křídla až na výjimky kvůli nepravidelnostem většinou nevyhovují. Tudy cesta opravdu nevede, to jste se docela strefil.
A čtyři linky do Bráníka byly samozřejmě přehnané.

Oto: A z čeho vlastně usuzujete, že lidé přirozeně koncentrovaní v údolí Ohře chtějí jezdit vlakem právě do Prahy, a ještě k tomu oklikou, a za hodně peněz?

Pánové, nebojte se, za pár let bude GVD vypadat o dost jinak, než letos, stejně jako letos vypadá jinak, než před pár lety. Abyste se nakonec nedivili, jak vám někdo ošklivě sáhnul na nedotknutelá dogmata, která jste si zřejmě přinesli z některé slavné DF!
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.235.168.4
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 21:32:41    Odkaz na tento příspěvek  

Cestující by se stěhovali za jízdy vlaku mezi příslušnými vozy. O žádnym manipulování s vagóny mi tu nádražníci nemelte, lokomotivu uprostřed vlaku přeci umíme a předpisy to dovolují, ne?
no skrz lokomotivu si to stěhovaní moc představit neumím
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 21:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle logiky velké části zde diskutujících už by neměly dávno existovat.

Nikdo to tu netvrdí. To jen vy, protože jste tu logiku nepochopil.

A z čeho vlastně usuzujete, že lidé přirozeně koncentrovaní v údolí Ohře chtějí jezdit vlakem právě do Prahy ...

Nikdo tady neříká, že by měli jezdit do Prahy. Jezdí taky mezi městy v Podkrušnohoří navzájem. Do Prahy ty R jezdí především kvůli Mostu, Bílině, Duchcovu, Teplicím.

Vy si vymýšlíte neexistujicí názory oponentů, se kterými pak polemizujete. Dobrou zábavu.

Kolik asi nových přímých cestujících z Chebska a Karlovarska do Prahy přitáhl dvouhodinový "superrychlý" takt vrchem přes Hájek? S jízdní dobou z KV cca 3 a půl hodiny

Pro železnici nevýznamnou relaci Praha-KV sem taháte jen vy (to není důvod existence R Praha-Cheb). Ale budiž - ono tady někdy bylo po kolejích něco rychlejšího? Dnes je to 3h16m. Před 8 lety byla JD něco přes 4 hodiny. I ten rychlík přež Žatec byl pomalejší než dnes přes Ústí, bylo to 3 a půl hodiny. A jezdil jenom jeden (max dva) denně.

Pánové, nebojte se, za pár let bude GVD vypadat o dost jinak, než letos, stejně jako letos vypadá jinak, než před pár lety.

Jám mám spíš dojem, že za poslední roky GVD k určitému stavu konverguje (tj. každoroční změny jsou čím dál tím menší). K vašim rychlíkům Cheb-ČB se to ale neblíží.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7434
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 21:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural:
A z čeho vlastně usuzujete, že lidé přirozeně koncentrovaní v údolí Ohře chtějí jezdit vlakem právě do PrahyA z čeho vy usuzujete, že chtějí do Liberce?

Kolik asi nových přímých cestujících z Chebska a Karlovarska do Prahy přitáhl dvouhodinový "superrychlý" takt vrchem přes Hájek?
Házet hrách na stěnu je zjevně užitečnější než Vám něco vysvětlovat. První odstavec mého příspěvku 7432 evidentně ignorujete.

Edit:
Oto:
Do Prahy ty R jezdí především kvůli Mostu, Bílině, Duchcovu, Teplicím
Možná i kvůli Litvínovu, Dubí, Krupce ad.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 22:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural:
přestupovat se jí nechce, když nemusí

S tím souhlasím, se zavazadly, na neznámém nádraží, 10 minut na přestup, člověk pořád kouká po hodinkách, jestli se jede načas... V autě se také nepřestupuje, nebo je to garantovaný přestup - druhé auto vždy počká. Proto jsem třeba rád, že děčínské rychlíky navazují v tomto GVD na i od osobáků do Bad Schandau, odpadl mi přestup v Ústí nad Labem.

Jenže nevím, jak to chcete udělat s těmi přímými vlaky. Odkloníte-li některé z vlaků Cheb - Ústí - Praha v Ústí směrem na Děčín, tak ale které? Když to uděláte ráno, donutíte k přestupu strašně moc lidí, jelikož více cestujících jezdí do Prahy než do Děčína nebo Liberce. Když odkloníte vlak v sedle, tak to zase pomůže jen pár důchodcům, předpokládám že třeba na 11.hodinu moc lidí do Děčína do práce ani do školy nejezdí. Jak tedy chcete zavést přímé vlaky i do méně frekventovaných směrů, když přímé vozy taky nechcete?

Káem (18:12 hod.):
přestupovat (ovšem taky navazovat, čekat

Pokud mě moje vlastní i vyčtené zkušenosti neklamou (Rakousko, Nizozemsko), tak zásadou taktových linek je nečekat. Na zpožděné spoje se zásadně nečeká (kromě posledních denních), aby se zpoždění nepřenášelo na další vlaky.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5231
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 22:05:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Říká Vám alespoň něco pojem "přímá úměrnost"? Pokud ano, tak máte základ k pochopení toho, proč je někde jedna přímá linka a někde jich je více.
Atraktivita veřejné dopravy záleží na mnoha parametrech, mezi nimiž nechybí ani minimum přestupů a četnost. Bohužel tyto parametry jdou proti sobě. Snížení počtu přestupů v jednom směru má zpravidla vliv na snížení četnosti ve směru jiném, což mívá za následek úbytek cestujících v tomto směru. K čemu to bude získat 100 cestujících v novém přímém směru, když ztratím 1000 cestujících ve směru druhém, kde jsem prodloužil interval na dvojnásobek?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nystrom
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.34.225
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 22:08:48    Odkaz na tento příspěvek  

Krajský úřad kraje Vysočina Odbor dopravy a silničního hospodářství obdržel dne 11. 7. 2011 od zpracovatele jízdního řádu pracovní návrh železničního jízdního řádu 2011/2012 v tištěné formě. Podrobnější informace o aktuálním stavu prací na návrhu jízdního řádu 2011/2012 je možné získat u jeho zpracovatele tj. Jindřichohradecké místní dráhy a.s., Nádražní 203/II, 377 01 Jindřichův Hradec. - ??? cože, ona to nezpracovává SŽDC? Nebo jen další výmluva kraje?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5232
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 22:24:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IC540, příspěvek 1143:
Možná bych měl alespoň částeční recept na řešení vazeb a prostojů ve Svinově, a to změnit koncept na 321 v její západní části (Opava-Ostrava). Ideálně by k tomu však bylo potřeba křižovat osobáky a spěšňáky v Ostravě-Třebovicích, což už se několikátý grafikon nedělá.
JŘ by pak mohl vypadat nějak takto:
application/force-download
JR321.pdf (72.4 k)

Berte to jako koncept, zvláště posilové vlaky do Havířova, ty by mnohé jely asi až do Těšína, mnohé vůbec.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4084
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 22:30:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Děčíny - poslední zkušenosti jsou takový že se i v dopoledním sedle sotvakdy a v kterém úseku najde prázdné kupé. Špičky jsou bezesporu plný a jelikož to slouží i velmi dobře úsekovce (DC - UL i jako přípoj z/do Pípy, DC - Lovo s vazbou jak Ltm tak Libochovice atd.) tak je to jedna z dobře fungujících linek.

Copak - mantra Švejků omrzela tak se hledá "prázdno" jinde? Co takhle až jednou skončí výluka konečně probrat prázdnou metrolinku č. 17?
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.183
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 22:59:28    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Už jsem to chtěl ukončit, ale vidím, že to stále jaksi nechápete: Copak tím, že místo 7 přímých vlaků z Chebu přes KV do Phy pojedou dejme tomu jen čtyři ztratíte 1000 cestujících za den? O prodloužení intervalu v úseku Cheb - UNL nepadlo z mé strany ani slovo. A vůbec: Proč by nějaké přestupy měly odradit tisíce lidí, když vlastně, jak jsem se na tomto fóru s překvapením dozvěděl, nikomu nevadí?

Hroch: Napsal jsem snad tady někdy, že by ty vlaky z Chebu měly jezdit až do Liberce?

Oto: A copak někdo ty vlaky údolím Ohře chce někomu vzít? Já pouze a jedině tvrdím, že nutně všechny nemusejí jezdit z/do Prahy.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 23:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli tomu správně rozumím, tak například:
1)R611 by jel do Prahy
2)R613 by jel na Děčín (-někam dál??)
3)R615 by jel do Prahy
4)R617 opět na Děčín, atd.

Takže třeba PŘÍMÉ SPOJENÍ Teplice-Pha by bylo 1x za 4 hodiny. Takto nějak?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 23:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: V rámci operace nikdy se to tak nedělalo by spoje od Ústí mohla jezdit německá Desira, co jezdí do Bad Schandau. Z Prahy na pár kilometrů by byl o 3 generace hezčí vlak, prakticky pro Ústečáky odpadne jeden přestup.

Mimochodem, je nějaký technický problém, proč není do Děčína (nebo až do Ústí) prodloužen rovnou německý S-Bahn, co končí v Schöně? Nebo jde zde "jenom" o peníze (tahání zbytečně velké soupravy)?

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 697
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 23:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Ano, je problém, Němci si nebudou kupovat vícesystémové loko jen kvůli několika km na českém území.
Sledování trutnovských brejlovců - radekedar.xf.cz/brejlovci11 || Baimy.jdem.cz | Bdtn756.jdem.cz | Bdtn757.jdem.cz
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 01:53:23    Odkaz na tento příspěvek  

Štoural: vy toho nechápajícího děláte schválně, že?

Všichni se vám tu snaží vysvětlit, že Praha-Cheb přes Ústí je dvoulinka, která se prolíná v úseku cca Chomutov-Ústí. Tj. linka Cheb-Ústí a Chomutov-Ústí-Praha.

Takže mi vysvětlete, jak chcete mít rychlíky ze 130+140 jiným směrem než na Prahu, aniž byste zavedl novou linku?

Pokud byste nějaké z vlaků Cheb-Ústí-Praha poslal např. do Děčína, tak likvidujete linku Chomutov-Ústí-Praha.


Ano... rozumné přestupy nejsou problém, ALE pokud dávají smysl! Vaše chytání za slovo hádám je taky cílené, že?

Pokud totiž v lince Chomutov-Ústí-Praha udělám v Ústí přestup, tak je to stejné, jako kdybych zavedl přestup u části rychlíků z Prahy do Českých Budějovic v Táboře a ty poslal třeba do Pelhřimova (pokud vám vadí, že je Pelhřimov 3x menší než Děčín, tak si ho představte 3x větší. Počet lidí ochotných cestovat do Prahy přes Tábor 3x nevzroste, a i kdyby, tak bude stále k smíchu vůči zprznění rychlíku na Budějovice...)


Zkuste pochopit, že nahodilé výstřely v době kdy má skoro každý auto, nikoho nezajímají. Buďto mějte 2h takt Chomutov-Praha + Cheb-Ústí (a spojíte to do jednoho) a nebo 2h takt Cheb-Děčín-něco dál + Praha-Ústí.

Ale nárazově to střídat nemá smysl. To odradí lidi z obou relací. Přesněji - jedny to odradí a druhé nenaláká.

Pravidelně dojíždějící bude štvát, že každý vlak jede jinak, tedy jednou s přestupem, jednou bez.

A náhodné cestující nepřelákáte z auta tím, že mu nabídnete 2-4 spoje za den bez přestupu.

A pokud je počet cestujících na jednom z ramen výrazně vyšší než na rameni druhém, je celá ta myšlenka navíc MIMO.

Pokud byste to chtěl roztrhnout a neztratit lidi a naopak získat (zanedbatelný počet), tak byste musel udělat linku Cheb-Ústí-Děčin a linku Chomutov-Ústí-Praha. A to vám nikdo dotovat nebude, protože potenciál vlaků mezi Chomutovem a Ústím na další spoje opravdu není.


Víc to také vzdávám vysvětlovat, protože jak napsal Hroch... lepší házet hrách na zeď.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 02:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Velice oceňuji Vaši snahu. Je to v celku přesné adresné i co počtu možných spojů týká.
Jen jedna věc je jistá, že výchozí časy podle kterých by se i Vámi navržený JŘ s mírným posunem dal udělat jsou Kunčice. Tam je daný příjezd od Ha. i FM v cca X:15(nyní X:17 a od FM X:47, to se nedaří v MSK kříži díky technickým možnostem sjednotit na zmíněných X:15), ale je to do budoucna dohodnutým záměrem. A na směr Ha. a FM v cca X:20 v Kunčicích...
Ještě jednou děkuji...
Jinak cílový stav je interval 30. minut ze/do Svinova na Studénku, Opavu, Havířov, Frýdlant nad Ostravicí. 60.minut Karviná...
Jak bude víc času, podělím se více...
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 02:37:17    Odkaz na tento příspěvek  

a teď vážně a o něčem jiném:

Podle mě by jediné, co by stálo za úvahu, bylo uvážit zastavovat rychlými rychlíky Lovosice.

Lovosice se dají považovat za takové dvouměsto s Litoměřicemi. A spojení vlakem z Litoměřic do Prahy v současnosti není časově konkurence-schopné vůči busu.

Zastavením Lovosic a pak až Holešovic, by šlo spojení Litoměřic s Prahou výrazně zkrátit proti současnosti, kdy lidé z Litoměřic musejí jezdit pomalejšími rychlíky (pokud chtějí vlakem).

Na druhou stranu ale... Stálo by toto, tipuju tak 5ti minutové zdržení, za to? Do rychlíků vedených Bčky by asi moc lidí stejně nepřilákalo a mohlo i nějaké odradit (z lidí dnes jezdících úsek Praha - "nějaké město mezi Ústí až Chomutovem").

Navíc by tak jako tak, musely zůstat návozné vlaky z Litoměřic nejen na tyto rychlé rychlíky, ale i na klasické rychlíky, co vymetají města po cestě (Roudnice, Kralupy...).

Takže asi spíše ne.


Jediné, co by tak trochu mělo smysl (ale tuplem hůř by prošlo) by bylo v Lovosicích zastavit ECčka . Té představě se sám směju, ale bráno realisticky, tak EC mají vagony v kvalitě, která by pár lidí mohla přelákat k cestě z Litoměřic do Prahy vlakem (a to i za cenu přestupu v Lovosicích).

Leč hádám, že počet nalákaných lidí by nestačil ani na náklady na rozjezd vlaku zpátky na původní rychlost. A samozřejmě představa zastavování mezinárodních EC v Lovosicích je vtipná sama o sobě.


Napadá někoho nějaké řešení, jak zrychlit spojení z Litoměřic do Prahy? Jediné co napadá mě, je počkat do doby, kdy budou jezdit na rychlících z většiny slušné vozy (=konkurenceschopné busům) a pak reálně váhat nad zastavováním těch Chebských R v Lovosicích + zavést na ně další přípoje.

A nebo čekat na VRT. VRT by se mělo Ústí vyhýbat a být kombinované, takže se dá předpokládat, že expresní vlaky Děčín-Ústí-Praha by jeli po staré trati úsek do Lovosic a až někde za nimi, by pak byla propojka z konveční tratě na kombinovanou VRT. Netuším kde samo. Ale ekonomicky by bylo výhodné vést konvenční expres z Děčína do Prahy po staré až do Lovosic, kde by nabral ještě Litoměřickou frekvenci, a pak přejet na VRT a po té dofrčet 200 či 230kou (tj. 380ka+nové vagony) do Prahy za 25minut.

Předpokládám tedy, že rychlé spojení Ústí a Prahy by se po VRT nevyplatilo vést už z Ústí. Protože tím by vlak nejdříve ztratil čas zajíždkou k VRT někam na jihozápad od Ústí, a proto by jízda po současné trati do Lovosic a až za nimi najet na VRT, vyšla časově skoro na stejno. A tím se logicky vyplatí zastavit Lovosice a nabrat Litoměřičáky.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5233
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 08:06:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Přečtěte si výše napsané příspěvky pořádně, ne každé druhé slovo.
Ic540: To, co jsem navrhl. by mělo umožnit realizaci okamžitě na současné infrastruktuře, ostatní tratě stačí příslušně o pár minut posunout a vyjde to. Čekat na zdvoukolejnění 323 až do Frýdku, či další zrychlení 321 apod, je vzdálená budoucnost. Až to bude, má smysl se o tom bavit.
Podbabák: Zastavit rychlé vlaky v Lovosicích znamená další velký úbytek z těch pomalejších.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10754
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 11:09:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: Možná že by nebyly ke zrušení všechny děčíny, ty špičkové by třeba jisté oprávnění za určitých okolností ve vyjmenovaných připadech snad i třeba občas mohly mít.
Ale OK, aspoň je spojit s chebskejma a lokomotiva by se třema z Ústí pokračovala do děčína. Uspořila by se jedna lokomotiva, dva vozy (8xdenně!) a prostor na jistě přetížené dráze (mohl by jet náklad), prodloužení čumění v ústí by nebylo (na druhý konec se stejně připojuje mašina) a to, že by chebský R zastavily 3-4 x navíc by je tolik nezpomalilo - tak exkluzivní klientela jimi nejezdí a od ústí se to stejně courá a staví na každý mezi. nezastavující by zůstaly ty mezinárodní, takže by nikdo o nic nepřišel.
PS: Ano, švejci už jsou definitivně odepsáni, jaxte mě mnozí vyzývali, soustředím své racionalizační aktivity i jinam. na trati 200 si ode mě odpočinou, trať 090 znám 45 let, tedy dokonce déle než 200
Orky - ad věta Podbabákovi: To je výýýýýýbornej argument, povedeme extra rychlík kvůli každý zastávce. nechtěně potvrzuješ co píšu - voni by se ty lidi do těch zbývajících R vešli i po zrušení jedný sady R.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Když má orel limit, nemůže se zabývat kvákáním ropuch.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 11:43:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem, a máš v Ústí hl. tak dlouhou kolej, abys k ní narval osmivozovej rychlík, dvě lokomotivy a ještě dokázal odjet správným směrem bez posunu?

Možná by to upřesnil Drn...Kdysi o tom mluvil.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4089
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 12:04:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že v Oustí je pro tento účel jen jedna kolej u druhýho peronu kam se silou vůle vejde 6 vozů tak to asi nebude ono.

nemluvě o tom že opačně by se stejně muselo šíbovat přes zhlaví (= oproti stávajícímu pobytu DC 1 minuta a Chebu 6 minut nutno dost přihodit hlavně u toho DC) nemluvě.

Přičemž ve špičkách je oprávněn a vytížen hodinovej systém rychlíků i pomalíků. Tak nevím o co jde. Jestli je v této relaci nějaký problém tak jediný o kterým vím je nespolehlivost EC.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 12:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na 5. kolej v Ústí Hl.(na jediné se dá úvraťovat Praha-Teplice) se vleze 7 vozů s jednou lokomotivou(příjezdová musí projet odj.návěstidlo).