K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 12-2008

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 14:46:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do nestandardní. Lidi autobusem jezdit nechtějí.
A že je kolem mě spousta nestandardních lidí, kteří jezdí raději autobusem než (souběžným) vlakem.
No nic, aspoň se člověk dobře zabaví při těch šotoblbostech, co tu někteří vypouští.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.120.206
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 15:27:59    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: naprostý souhlas, lidi nechtějí přestupovat, jednají tak jedině z donucení. Ještě víc než pro mimořádnosti to ale platí pro pravidelnou dopravu - a to nejen pro regionální! Mnohde je totiž pochybný i koncept dálkové dopravy, zlikvidovány byly přímé spoje, které měly svou klientelu (hlavně v pátek a v neděli odpoledne a v pondělí ráno). A na jiných tratích se v taktu vesele vozí vzduch. Budoucnost veřejné hromadné dopravy (ať autobusové nebo vlakové) je především tam, kde cestující nejsou nuceni přestupovat, zejména z vlaku na autobus a opačně. Pokud toto objednatelé a tvůrci jízdního řádu nepochopí, tak ať se pak nediví dalšímu odklonu cestujících k IAD!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5220
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 16:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Budoucnost železniční dopravy právě není v pestré směrové nabídce jednoho páru přímého spoje někam, ale nabídnutí častého, pravidelného, celotýdenního spojení ve směrech s velkou poptávkou, které budou provázané tak, že ve směrech s nižší poptávkou budou přestupy. Systém alá Palach Ústí-Kolín-Brno, který jel jednou denně, naopak narušoval pravidelné spojení v zajímavých polohách z/do Prahy, které je zcela nepochybně důležitější.
Ano, takové nesystémové páteční či nedělní rychlíky pochopitelně existovat mohou, pokud na ně budou náležitosti. Sušit někde v depu vozy, aby se mohly v pátek někam vydat a v neděli zpátky dneska sotva někdo bude. Lidi ve VHD může udržet akorát možnost výběru času, kdy pojedou, ne jednopárová nabídka, která se hodí málokomu.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.120.206
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 16:57:21    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nejde zdaleka jen o víkendové spoje. A jednopárové spoje nutně nemusejí znamenat, že se jiný výkon pro jejich náležitosti nenajde. Někde naopak nesmyslné trvání na taktu vede ke zvýšení turnusové potřeby (stačí se podívat na stávající oběhy) a samozřejmě i k nepřípojům, nebo k nerealistickým přípojům. Vše je nutno řešit individuálně, nikoliv paušálně (nejsme Švýcarsko!). Podstatné však je, že v současné době nikdo negarantuje zachování přípojů, a není naprosto reálné, že se to v nejbližších letech zlepší. Naopak, ve jménu taktu a jízdy včas se prasácky ujíždí. Babitron bude rudej furt! Ať již vinou závad na dopravní cestě, na vozidlech, sebevraždami, nehodami na přejezdech, nebo výlukovou činností. Než nejistý přípoj vlak - vlak, autobus - autobus, nebo hlavně vlak - autobus, radši řídké, ale přímé spojení autobusem nebo vlakem, třeba i se zpožděním, ale s jistotou dojezdu do cíle. Mnoho cestujících se dokáže přizpůsobit jeho časové poloze, ale nechce se vydávat na cestu s potenciálně naprosto nejistým průběhem. A tahat zavazadla z jednoho perónu na druhý, natož někam na autobusák. A pokud takové přímé spojení neexistuje, tak použijí auto! Cožpak necítíte, že některé přímé relace, které dříve existovaly (ať vlakové nebo autobusové), teď vyloženě chybí?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 17:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden přímý spoj denně odkudkoliv kamkoliv je nabídka, která osloví tak akorát důchodce, který bojí přestupu natolik, že bude radší čekat celý den (však na to má času dost).

Železnice má raději lákat pravidelné cestující - nabídkou taktového spojení od rána do noci a integrovaným tarifem pro celou trasu (což pravděpodobně s nástupem Jančury padne). Pokud těch pravidelných cestujících nalákáte dost, můžete mít i v dálkovce půlhodinový takt (viz Švýcarsko, Holandsko). Pak nějaké ujeté přípoje nikdo nemusí řešit, protože "furt něco jezdí".

Samozřejmě se můžete snažit mít ta taktová ramena co nejdelší. Např. Plzeň-Praha-HK-Trutnov nebo ČB-Praha-Ústí-Cheb. To by mj. byla silná zbraň proti autobusům. Ty se skrz Prahu nikdy rychle nedostanou, pokud v ní mají zároveň zastavovat.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5221
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 18:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: To, že se prasácky ujíždí, není vinou taktu, ale vinou různých nařízení, která to vyžadují. Řídké, ale přímé spojení je na draka, protože těžko lze vyhovět všem. Mnohdy je zkrátka lepší jedno použitelné přímé spojení nahradit spojením každé dvě hodiny s přestupem. To má většinou větší význam, jelikož dává možnost výběru spojení.
Takt je základem moderní dopravy, ve většině států už na to přišli a přišlo se na to i u nás. Těch míst, kde tragicky nevycházejí přípoje je poměrně malý, naopak v poptávaných směrech jsou, a většinou častější než v dobách předtaktových.
A které přímé relace dneska tak strašně chybí? Bezdrev, který podle některých diskutujících snad mimo pátky a neděle jezdil zejména na severu prázdný? Nebo Palach?
Ano, na některé nesystémové jednopárové spoje se mohou najít potřebné soupravy, a to buď použitím souprav posilujících pouze ranní špičku, pak mohou odpoledne a o víkednu jet, nebo se seberou z jiné páteřní linky, kde pak vznikne díra.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 18:56:07    Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: a co má to lůžko Praha-Istanbul vézt ? Metropol (který má prý vozit přímáky Praha-Burgas/Varna) to asi nebude. Takže Hungaria ? Či Jesenius ? A z Budapešti Beograd-expres ? Protože z Bělehradu do Istanbulu jede (aspoň podle hafasu) jen jeden vlak (Balkán-expres), a ten navazuje právě na Beograd-expres.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 19:15:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč by to mělo jezdit přes Bělehrad?

Poslední přímý vůz ze "západu" do Istanbulu jezdil přes Bukurešť. Z Budapešti, v časové poloze dnešního ISTERu. Jel jsem tím v roce 2004 a i dnes by to navazovalo. Z Prahy by tudíž jel na Hungárce.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 20:13:14    Odkaz na tento příspěvek  

A proč by to mělo jezdit přes Bělehrad?

No protože je to přes Bělehrad rychlejší než přes Bukurešť, nebo ne ?
Amnouz156a
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 1-2011
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 20:20:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Když vyšla naová VODka, nedá se mi to nezeptat, zda-li ex-rakouská Bmz jsou stále na vlacích Praha - Vsetín/Veselí n. Moravou. Díky za odpověď.
Tomes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 20:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amnouz156a : Ano, jsou tam psaná
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 20:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No protože je to přes Bělehrad rychlejší než přes Bukurešť, nebo ne?

Teoreticky tak o 4-5 hodin. V praxi ale dokážou Srbové zpozdit vlak víc než Rumuni. Ale uvidíme.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 20:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jede to na R 1491 z Budapesti, tudiz pres Curtici a Dimitrovgrad, ze by navrat Balkan Expresu v puvodnim podani?
DANSKESTATSBANER

vagonWEB
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2273
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 21:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně se mi nezdá,že to vydrží a uvěřím až s konečným návrhem JŘ-ale přesto-kdy to má jezdit ?
Tedy 1 WL Istanbul,1WL+1Bc Burgas/Varna a Bar ?
Jednou týdně ?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 21:36:54    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz na znalce nové VODky: je na příští sezónu plánované i lůžko Praha-Kodaň (z Prahy na Phoenixu) ? Před nedávnem tu kdosi zmiňoval že by snad mělo jezdit.
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.120.206
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 21:52:02    Odkaz na tento příspěvek  

Oto, Orky: Ale já samozřejmě netvrdím, že by mělo existovat pouze a jenom řídké přímé spojení! Čili takovým spojením naprosto není nutné vyhovět všem. Tohle třeba velice dobře chápou Italové. Pokud jde o Bezdrev: Opravdu si myslíte, že všechny R vlaky v taktu, které se místo něj na rameno ČB - Zdice - (Praha) naplácaly, jezdí plnější než on? Osobně by mi bylo milejší (a nejen mně), kdyby místo některých z nich jel třeba Babiňák. Ke koncepci dálkové i regionální dopravy je potřeba přistupovat nedogmaticky a nepovyšovat takt na modlu. Je např. dost tragické, když stále stejně dlouhá (nebo spíš krátká) souprava jezdí v taktu, a lidi ji kupodivu někdy doslova převracejí - a jindy o ní téměř nejeví zájem! Proč asi? Ale zpět k přestupům: Ujíždění přípojů je na ČD dost tragické, a není šance, že se to v nejbližších letech zlepší. A tak pokud budeme lidi nutit zbytečně vždy přestupovat, nemůžeme se divit úspěchu přímých autobusů, ani nárůstu IAD!
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 22:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je např. dost tragické, když stále stejně dlouhá (nebo spíš krátká) souprava jezdí v taktu, a lidi ji kupodivu někdy doslova převracejí - a jindy o ní téměř nejeví zájem! Proč asi?

Tohle nesouvisí s taktem, ale spíš s existencí dopravní špičky. Jistě, můžete v 10h půlku vagónů odpojit a nechat je někde stát. Ale možná tím neušetříte ani na toho posunovače.

A tak pokud budeme lidi nutit zbytečně vždy přestupovat, nemůžeme se divit úspěchu přímých autobusů, ani nárůstu IAD!

Ve směrech s nejvyšší poptávkou mají vést hlavní taktové linky, takže o zbytečném přestupu nelze mluvit. Do IAD vyhání (kromě rostoucího bohatství obyvatel, což je hlavní příčina) spíš nepravidelnost (nebo přímo neexistence) nabídky, než přestup navíc. Stačí když alespoň jeden cíl, kam cestující/rodina jezdí, je najednou VHD nedostupný, a koupí si auto (nebo druhé, pokud už jedno má).

Co kdybyste raději uvedl konkrétní příklad, kde vám chybí kdysi existující přímý vlak a zároveň tam lze mluvit o "úspěchu přímého busu"? Nějak mě nic nenapadá.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Cetel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.1.142
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 23:09:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ten Instanbul je ale s hodně ????
Všechny přímé kurzy Burgas/Varna/Istanbul jedou na Metropolu. Burgas 2x, Varna 1x, Instanbul 1x týdně, každý kurz jiný den v týdnu
Ad Z F J: Do Kodaně je v plánu lehátko DB+WLABmz ČD, ale co z toho nakonec pojede ukáže až čas.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 00:38:08    Odkaz na tento příspěvek  

Istanbulský kurzák přes Rumunsko mi nedává smysl. Pokud to má odjíždět z ČR na Metropolu a ráno z Pešti tak je to okolo 2 h v noci v Ruse. To pojede nějaký nový denní vlak, aby to bylo do večera v Istanbulu, nebo to bude čumákovat v Bulharsku a dojede to přes třetí noc ráno k Bosporu? To by pak cesta trvala v případě, že to bude vyjíždět z Prahy jako dnes Nesebar i přes 57 hodin!!! Pokud by to jelo přes Bělehrad na Jeseniovi, Beograd expresu a Balkan-expresu podle současného jízdního řádu, tak je to doba jízdy cca 39 hodin (teoreticky) a to už je podstatný rozdíl. I cenově je to přes Srbsko pro neFipkaře schůdnější. Trochu mi to připomíná Soluňské lehátko nějakých šest let zpátky, když to jezdilo okolo půlnoci z Prahy, aby to do Thessalonik dorazilo po 52 hodinách jízdy. Tehdy to snad jezdilo z Přerova do Břeclavi na nějakém ranním osobáku.
Amnouz156a
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 00:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomes: Díky moc za odpověď. A nevíš, jestli budou na stejných vlacích, jako se plánovaly (tedy Vsacan, Portáš, Šohaj)? Díky moc za odpověď.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 09:04:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Do IAD vyhání (kromě rostoucího bohatství obyvatel, což je hlavní příčina)

Je otázka, jestli je toto ta hlavní příčina. Proč se potom v části zemí západní Evropy jezdí vlakem víc než u nás nebo na východě?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1360
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 13:52:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý_hektor: Pretože automobilizmus vzrástol do takej miery, že sa pri dochádzaní vďaka zápcham posunul časovo (a prípadne aj nákladovo = parkovanie, spoplatnené vjazdy do miest, rôzne ökonálepky a pod.) ďaleko za úroveň VHD?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 14:41:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč se potom v části zemí západní Evropy jezdí vlakem víc než u nás nebo na východě?

Přece proto, že tam bývá vlak s autem srovnatelný časově. Takže jím jezdí i ti bohatí. Místo letadel.

A není to o moc víc, podívejte se na graf modal-splitu od Eurostatu. Třeba taková Francie jen 1.5x vyšší podíl železnice než my.

Důvody, proč se železnice u nás stále ještě drží i při nižších cestovních rychlostech, jsou dva: stále ještě nízké jízdné a rozsah sítě (lze se jím dostat po celé zemi).
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 15:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto:
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7416
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 18:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.:
Tehdy to snad jezdilo z Přerova do Břeclavi na nějakém ranním osobáku.
Ano, to je pravda. Vím, že jsem si tehdá říkal: "Škoda, že to na něm nejezdí obráceně - chtěl bych se v Řecku pídit po jízdence nebo lehátku třeba do Bzence přívozu."
(Samozřejmě se můžu po jízdence pídit i teď, přestup nikdo nezakazuje, ale tehdá mě to při té příležitosti prostě napadlo.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 20:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch. Mě neprodali na Holešovicích jízdenku do Heilbad Heiligenstadt (což není žádná díra), jen do Erfurtu.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 21:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by sen optimalizátorů?
http://technet.idnes.cz/tec_technika.aspx?c=A100503_114822_tec_te chnika_vse
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 22:44:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Lůžko na 99 %, nově lehátko na 50 %. Mě tím udělali velikou radost, viz mé cestování.

Mladějov: Bude se střídat s Burgasem/Varnou.

Btw. Pamatujete ty zlaté časy kdy jezdíval IC 152/153 Praha - Nürnberg? Tak místo IC dejte SC, mezí 1 a 5 dejte 5, a místo Nürnberg dejte Frantovy Lázně. Vyjde vám nové SC 1552/1553 Praha - FL - Praha, jedoucí každou sobotu, z Prahy v 9 a v FL je v 11.41. Aneb když mělo 30005/30008 úspěch, bude jezdit každou sobotu A nedělám si srandu, další novinka ve VODce. + Z rychlíku Bohumín - Brno - Praha zmizí BDhmsee, a budou na nich jezdit jen BDs
DANSKESTATSBANER

vagonWEB
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.106.30
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 22:55:29    Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Ale jistě, že to s taktem souvisí - nabídka je celý den furt stejná, ale lidi holt v určitých částech dne nebo týdne chtějí jezdit míň a jindy zase víc, což je s taktem tak trošičku v rozporu (soupravy skutečné frekvenci nikdo nepřizpůsobí, ani když to nejsou ucelené jednotky)! A pak se všichni diví, proč je někdy vlak narvaný k prasknutí a jindy zase zeje prázdnotou. Ale k přestupům: vůbec nepochybuju o tom, že přestupy, zejména ty riskantní (a proto často nepodařené), a hlavně mezi různými druhy dopravy, jsou jednou z rozhodujících příčin odklonu cestujících k IAD. Nutit cestující v určitých relacích vždy přestupovat je cesta do pekel, nesmysl vytvářený objednateli (kraji a ministerstvem) bez ohledu na pravidelnost (nebo spíš nepravidelnost) vlakové i autobusové dopravy, důsledek dogmatické aplikace teoretických pouček bez znalostí konkrétní situace. Samozřejmě tím nemám na mysli přestupy ve stanicích někam na skomírající lokálku nebo na autobus pro pár lidí. Pročpak asi mají úspěch přímé vlaky z Milovic do Prahy nebo z Lanškrouna do Třebové, a nedaly by se náhodou přímé vlaky zavést ještě jinde, aspoň tam, kde dříve jezdily? Proč např. v Lužné u Rakovníka musí někdy přestupovat víc lidí, než kolik jich jede přímo z Rakovníka přes Lužnou směr Kladno?
Bububu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 15:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje zkušenost týkající se oblíbenosti přestupů:

Občas zařizuju cestu vlakem pro skupinu cca 20 lidí. Jedna z prvních otázek je vždy: "A s kolika je to přestupy?" A zdaleka se takto neptají jen důchodci ... Kromě toho, že se přestupů bojí, jsou lidi pohodlní. Raději prosedí celou cestu v jednom autobusu a čas od času se protáhnou na benzínce ...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 16:15:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bububu: to asi myslíš tu cestu Praha-Wroclaw, kde byl třeba přestup v ÚnO. Jo, možná by šlo některý rychlík z Prahy odklonit tak, aby pokračoval do Wroclawi. Ale naprostá většina pravidelných cestujících chce jet rovně, směr ČT/Brno/Ostrava. Takže naštveš většinu.

Lidi do Wroclawi takový spoj neuživí (protože stav a popularita železnice v Polsku). Aby to mělo smysl, musela by to být linka spojující bez přestupu Prahu s tratí 024. Na takovou linku už pravidelné vnitrostátní dojížděče seženete, pokud bude jezdit alespoň co 2 hodiny, měla by totiž konkurenceschopnou jízdní dobu. Pak může ten vlak klidně občas pokračovat z Lichkova do Wroclawi, pokud to nebudou Poláci bojkotovat.

Autobus nelze plně s vlakem srovnávat. Má nižší kapacitu a může jezdit bez přestupu i relace s nižší poptávkou. Ovšem v civilizované zemi by měl prohrát delší jízdní dobou a menším pohodlím. U nás tomu, po desítkách let vystavby dálnic a konzervace vozového parku ČD, bohužel není.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 16:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pak se všichni diví, proč je někdy vlak narvaný k prasknutí a jindy zase zeje prázdnotou.

Kdo konkrétně se diví? Možná ten, kdo si nikdy nevšimnul existence dopravní špičky.

Pročpak asi mají úspěch přímé vlaky z Milovic do Prahy nebo z Lanškrouna do Třebové

Špatný příklad. Jezdí snad ty vlaky do Milovic nebo Lanškrouna jednou denně?

Proč např. v Lužné u Rakovníka musí někdy přestupovat víc lidí, než kolik jich jede přímo z Rakovníka přes Lužnou směr Kladno?

Pokud tomu tak opravdu je, tak není přece problém to otočit. Vést jako přímé ty vlaky Praha-Lužná-Jirkov a naopak směr Rakovník mít s přestupem. To není argument proti taktu.
A až budou vhodná vozidla (spojení/rozpojení v řádu minut), šlo by ten vlak v Lužné dělit.

Nedaly by se náhodou přímé vlaky zavést ještě jinde, aspoň tam, kde dříve jezdily?

Ještě jste nám nenapsal žádnou relaci, kam by se to tolik hodilo. Ale můžu začít sám. Třeba z Jičína do Prahy jezdí jednou týdně, v neděli navečer, přímý vlak s dobrou jízdní dobou. Opačným směrem ne (tj. ještě méně než jeden pár týdně). Jistě je to oblíbený spoj, ty dva vozy jsou plné, ale k čemu to je? Podchytíte tím pár rekreantů.
Kdyby ten vlak jezdil pravidelně (nutné určité úpravy trati) i ve všední den, tak lidi z Jičína začnou dojíždět do Prahy vlakem. To dneska skoro nikdo nedělá.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 17:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J, Vantju, Cetel:

Dokud se neupraví časy Kiepury a Aurory, tak nepojede ani jedno. Zatím se s časy zásadně nehnulo.
Bububu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 17:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Nic z toho nezpochybňuju a nevolám po zavádění nesmyslných přímých spojů. Jen říkám svou zkušenost - že jim ty přestupy vadí. A nejen na této relaci, vadí jim to vždy.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 19:25:33    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Praha-Wroclaw: když se uživí spoje Praha-Norimberk nebo Praha-Mnichov (obě tyto relace jsou autem rychlejší), tak by se mohl uživit i Praha-Wroclaw. Vždyť i ty bavorské rychlíky slouží hodně pro vnitrostátní přepravu v obou zemích (Praha-Plzeň, Praha-Dmažlice, Mnichov-Řezno, Norimberk-Amberg,...), takže wroclawský rychlík by byl využitý v relaci Praha/Pardubice-Jablonné nad Orlicí-Kralicko, v Polsku v relaci Wroclaw-Klodzko (nyní žádný rychlík).

Je vůbec dost podivné, když do sousedního státu - Polska - jezdí rozumně vlaky jen do Varšavy, Krakowa a oblasti Katowic (jó, a Štětín). A to je vše. Nevolám po přímých vlacích tam i onam - ve Wroclawi by mohl vzniknout přípoj směr Pozńań, Gdańsk, Olsztyn, atd.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 19:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že rozdíl je daný rozdílným stavem železnice v Polsku a v Německu, velikostí sídel po trase a v neposlední řadě menšími vazbami (a tedy důvody cestovat) mezi CZ a PL než CZ a DE.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 19:57:59    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ve 20 hodin na ČT1 pořad o Kalouskovi (jeho podrobný životopis). Tak se nezapomeňte dívat !

http://www.ceskatelevize.cz/porady/899204-slavne-historky-zbojnic ke/285320921220002-jan-jiri-grasel/
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7419
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 20:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ:
Rozdíl je v tom, že Domažlice jsou poněkud větší než Letohrad, případně Jablonné a v tom, že německá regionální železniční doprava funguje, o polské si to tvrdit netroufám.
I kdyby byla Wroclaw 10x atraktivnější jak Nürnberg, tak pokud není ze strany sousedního státu zájem, tak vlaky prostě nejsou a nebudou.
Podívejte se koneckonců na propojení Slovenska a Polska. Spojení je ještě horší cca úměrně horší infrastruktuře a velikosti měst v blízkosti hranice.

Franta z hor:
Mohl byste mně z nížiny laskavě objasnit, co má Váš příspěvek společného s GVD platným nebo připravovaným???
Na podobné výlevy (bez)ducha je tu jiná diskuze.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.151
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 22:28:51    Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Kde tvrdím, že pouze jednou denně? Ale i kdyby jednou denně, tak lépe než jednou týdně, i kdyby jen jednou týdně, tak lépe než vůbec! Ale abych byl konkrétní: Praha má 7x denně přímé spojení s Chebem přes Karlovy Vary, čili ho má i takový Kynšperk nebo Ostrov nad Ohří. Osobně si dovolím dost pochybovat, že dál jak do Chomutova (ale spíš jen do Mostu) jede z Phy vlakem víc platících cestujících, než režistů. Zejména to platí o KV. Praha ale naproti tomu nemá téměř žádné přímé vlakové spojení s Jihlavou (kromě 1 páru vlaků), celé severovýchodní Čechy nemají přímé spojení se Svitavami a Brnem (tedy ani HK), Valašsko taky nemá téměř žádné přímé spojení s Brnem, už nejezdí přímý vlak z Phy aspoň v létě a aspoň do Č. Krumlova, do Žatce, atd. Proč by se ale kvůli Žatci měly v Lužné "otočit" všechny přímé směry? Nebylo by náhodou lepší, kdyby část přímých vlaků jela mezi Prahou a RA, a část mezi Prahou a Chomutovem přes Žatec - a zbytek by byl na přestup? Prostě stávající systém "všechno nebo nic" je naprosto scestný, lidi přestupují leda z donucení, ne z plezíru. A to ani nemluvím o tom, jak zoufalým způsobem je rozmrdaná regionální doprava nucenými přestupy na hranicích krajů! Tam snad, doufám, ani žádné příklady, kde by prospělo přímé spojení, psát nemusím!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7420
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 22:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural:
Proč by se ale kvůli Žatci měly v Lužné "otočit" všechny přímé směry? Nebylo by náhodou lepší, kdyby část přímých vlaků jela mezi Prahou a RA, a část mezi Prahou a Chomutovem přes Žatec - a zbytek by byl na přestup?
Takovým a jiným podobným rozmělňováním spojů ale celekm dramaticky narůstají nároky na počet vozidel v oběhu, což dopravu zbytečně prodražuje (krom toho, že pak celkem padá efekt ze snadné zapamatovatelnsoti JŘ). Tj. výsledkem by bylo nejen část vlaků do Rakovníka přímo a část s přestupem, ale ještě ke všemu několik vlaků by nejelo vůbec (uvažujeme-li zachovaný objem finančních prostředků).

Osobně si dovolím dost pochybovat, že dál jak do Chomutova (ale spíš jen do Mostu) jede z Phy vlakem víc platících cestujících, než režistů.
No a co? Je snad zakázáno jezdit tím vlakem do Chebu třeba z Ústí nad Labem nebo z Mostu? Rychlíkama Plzeň - Brno také asi nikdo krom pár šotoušů nikdy nepojede celou trasu.

Edit:
Než za diverzifikaci jednotlivých spojů v rámci zavedených linek bych bojoval za jejich zachování, případně vyplnění mezer.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.151
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 23:50:07    Odkaz na tento příspěvek  

Nároky na potřebu vozidel narůst můžou, ale taky nemusejí. Jak kde. Je ale zcela nesmyslné paušálně tvrdit, že "celkem dramaticky narůstají". Prostě opět demagogie, jako obvykle v této diskuzi.
Někde třeba "dramaticky narůstají" tím, že dosud přímá delší vozební ramena se rozkouskují...

Není to zakázáno. Ale nemusí to být nutně přímý vlak Praha - Cheb přes KV. Já netvrdím, že těmi vlaky Praha - Cheb nikdo nejede (třeba z Phy do UL nebo z UL do Chomutova jistě ano), já jen tvrdím, že minimum jich jede z Phy třeba až do KV nebo Sokolova. A že by jich jinde třeba jelo víc, kdyby měli přímý vlak!
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 00:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebylo by náhodou lepší, kdyby část přímých vlaků jela mezi Prahou a RA, a část mezi Prahou a Chomutovem přes Žatec - a zbytek by byl na přestup?
V čem by to bylo lepší? Tím, že donutíte k přestupu ještě větší počet lidí??

Prostě stávající systém "všechno nebo nic" je naprosto scestný
Jasně, proto tam dochází k výraznému nárůstu počtu cestujících.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 00:18:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já jen tvrdím, že minimum jich jede z Phy třeba až do KV nebo Sokolova
To jistě máte pravdu. A vadí to něčemu?
Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 787
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 20. července 2011 - 00:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vytvořením přestupu v Lužné si dráhy svým přístupem pomalu, ale jistě odrazují zbytek cestujících, kteří z Chomutova a Žatce dřív jezdili touto ne sice nejrychlejší, ale nejkratší trasou do Prahy.
Občas se stává, že Sp má z Chomutova menší zpoždění. Někdy se čeká na zpožděný rychlík od Varů, někdy je třeba výluka, a nebo je zpožděný vlak už od Lužné.
Sp do Jirkova čeká v Lužné na zpožděný rychlík od Prahy třeba i 20 min. Potud v pořádku. Ale v Jirkově má jen pár minut na obrat, takže jede zpátky taky zpožděný 20 minut. Ale rychlík v Lužné má čekačku jen 5 minut, takže frnkne. A musí se čekat hodinu na následující osobák do Kladna. A pokud i ten získá cestou nějaké zpoždění, nečeká na něj zase Sp v Kladně a z Kladna se musí na Prahu opět osobákem. Takže v Praze jste ve výsledku o hodinu a půl později. Když se vám tohle stane dvakrát, začnete radši hledat v autobusovém jízdním řádu, kdy jezdí přímý bus do Prahy a na vlak se vykašlete.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4070
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 07:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když vezmu přestupy a zůstavší substrát v Lužný tak směr Praha - Rakváč jednoznačně vede.

Mch - kde byste vzal vozidla na to "někdy někam přímo"? Tři velký jsou za Lužnou směr Žatec moc a Regionoha zas u Prahy málo kapacitní. Pokud by jednou byly vozidla schopný kuplování tak možná model dělení v Lužný typu "Dezyro sem, Dezyro tam" by nastat moh.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2797
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 07:38:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže mezi Chomutovem a Prahou se plíživě modernizuje silnice, kterážto je kilometricky o hodně kratší, než spojení vlakem přes Žatec a navíc i při dodržování rychlosti 90 km/h jsou busy i značně rychlejší. Tak co chcete? Zvýšila se rychlost někde nad 80 km/h na dráze mezi Chomutovem a Prahou via Žatec???

Osobně bych chtěl po modernizaci trati Praha - Kladno její další protažení přes Slaný do Loun. Jenže tohle je jen (doufám že nejen mé) zbožné přání..........

Kdyby se tohle spojení realizovalo, tak bych trať od Žatce napojil z Deštnice do Janova na trať Louny - Rakovník, aby bylo vytvořeno alespoň rozumné regionální spojení a zbytek trati do Krupé poslal do propadliště dějin.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4072
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 08:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to propojení někde u Milostína/Janova by asi bylo docela zajímavý. Sic by cesta směr Praha byla o něco málo delší ale zas by se získal Rakovník (a spojení dolů na Beroun).
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2283
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 11:06:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Rakvovníka občas jezdívám a viz PV: Ten přestup od CV,resp. Žatce je jedině rozumné řešení s ohledem na freqvenci a využití souprav.
Z Lužné na sever po 120 jezdí jednotky ks a bylo tomu tak už před 20 lety.A systém "podkrušnohorských expresů" po 2 hodinách Cheb-Vary-Ústí-(Praha) považuji za velmi dobrý a nezapomínejte na jedno-bezvýlukový (dvojkolejka). Po 120 to bylo vždy s různými NAD zpestřeními a různě obskurními soupravami,jako všude na neelektrifikovaných tratích.

Ono vůbec myslím,že v dálkovce není moc co překopávat,aniž bych zhoršil dopravu ostatním.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 11:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Překopávat asi není co. Ale propojení dálkových linek přes Prahu by se hodilo. Je dost podivné, když jediné vlaky, které Prahou projedou, jsou EC Berlin-Wien/Budapest (a Excelsior).
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2798
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 11:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Osobně považuji nepropojení dálkových linek přes Prahu za rozumné řešení v současnosti. Nemusí být cítit každé uprdnutí se v Ostravě až v Chebu a naopak. Ať si lid přestupuje, bude daleko méně skučet, než když pojedou vlaky s několika desítkami minut zpoždění. Až budou dokončeny modernizace tratí České Budějovice - Benešov (včetně úseku Hostivař - Hlavní nádraží) a Plzeň - Praha, ovšem také Běchovice - Úvaly a Brandýs - Ústí nad Orlicí, tak se o propojení může pouvažovat. Dříve ne. Nejdříve musí být v pořádku infrastruktura.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2284
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 11:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Propojení dálkových linek přes Prahu ? Tak se podívejte,jak to fungovalo třeba řadu let u rychlíků (F.lázně)-Cheb-Plzeň-Praha-Hradec Králové a přech : Imrvére zpoždění vyvolané tu na východě (výluky na jednokolejkách od V.Oseka dál),tu na západě (Cheb-Plzeň,nyní Plzeň-Praha) a tragická nepoužitelnost k místní dopravě do práce,do školy,neb +40 minut a další R za hodinu (nebo 2) učiní vlak zcela nepoužitelným.
Totéž vidíme třeba v Praze u příměstské,třeba linka Beroun-Úvaly,s včasností tragédie.
A i ty EC tranzitní přes Prahu jezdí dost mizerně-koukněte se někdy na Babitron třeba na Hungarii.
Já bych to nechal takto a spíš se soustředil třeba na dohodu se SŽDC na koordinaci výluk a jejich alespoň částečné přesunutí na noční dobu.
Ale v době,kdy je rozkopaná 170,171,220 a očekává se 011 Úvaly a 231 modernizace je propojování linek přes Prahu věc,která naséře tisíce lidí.

EDIT: Koukám jsme napsali s Bramem skoro totéž

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2800
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 12:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:

Osobně považuji za rozumné si uvědomit, kdo ve vlacích převažuje - zda frekvence skrz Prahu, nebo frkvence začínající/končící v Praze. Silně převažuje druhá skupina. A tomu je potřeba se přizpůsobit. Jen ROPID si hraje na něco, co bude lidem určovat, jak budou jezdit. A podle toho to tak i vypadá. Interval vlaků mezi Prahou a Úvaly je díky rozdílným výchozím stanicím nikoliv patnáct minut, ale dvakrá půl hodiny. Fakt uživatelsky příjemné řešení. A těch pár tranzitních cestujících to nevytrhne.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4073
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 12:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná větší přínos než skrzový R přes Prahu by mělo zveřejnění a ježdění k peronům ve Vrškách a na Smíchu (resp. Houmlesovicích). Pár lidem by se zjednodušila a zrychlila cesta díky pojíždění po Prase.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 12:41:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf, Oto: to jsem tím chtěl trochu říct. Že tou hlavní přičinou nemusí být jen rostoucí životní úroveň jako spíš snižující se konkurenceschopnost železnice.

Jak to vůbec bude s tím Pendem do František? Má začít jezdit od nového GVD nebo až další jízdní řád?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3930
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. července 2011 - 13:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V horizontu 2016+, resp. spíše 2020+ bych propojení vybraných ramen dálkovky přes Prahu zcela nezatracoval (šetření hran na Wilsonu), ale nyní bych se do toho rozhodně nehrnul.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 13:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já taky vím, že příčinou rozpojení ramen v Praze jsou stavební výluky (kdy jim z nějakého důvodu ani extrémně natažená jízdní doba Praha-Plzeň 2h3m nestačí). Ale je třeba o tom pořád mluvit, aby se náhodou na to nezapomělo, až to za 20 let konečně dodělaj :-)

Osobně považuji za rozumné si uvědomit, kdo ve vlacích převažuje - zda frekvence skrz Prahu, nebo frkvence začínající/končící v Praze.

Otázka je, kde berete zdroje o té frekvenci. Jestli z existujících vlaků, kdy je spojení mizerné? Nebo znáte i relace jízd autem? Pro IAD se tranzit skrz Prahu totiž zrychluje (staví se okruh). Železnice by s tím měla něco dělat.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 13:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to jsem tím chtěl trochu říct. Že tou hlavní přičinou nemusí být jen rostoucí životní úroveň jako spíš snižující se konkurenceschopnost železnice.

Ono to tím autem to bylo rychlejší než vlakem i v době stodvacítek. Hlavní rozdíl je dnes v tom, že na auto má dneska každý - a tak kdejaký student má svoji ojetinu (a nebojí se ji použít). To ještě nedávno nebývalo.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2801
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 14:43:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostatně i já bych byl rád, kdyby se ramena dálkové dopravy nějak smysluplně propojily. Třeba tak, že se bez přestupu dojede z Děčína do Budějovic a část vlaků od Ostravy a Brna pojede na Plzeň. Jenže bohužel současný stav tratí (zejména 171) mluví jednoznačně proti. A koridor od Benešova do Budějovic se rodí také nějak pomalu.......

Ovšem propojení regionální dopravy přes Prahu je mírně řečeno velmi diskutabilní záležitost. Zejména, když lidstvo z pražského okolí v převážné většině jezdí za prací do Prahy.....
Sněžník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 6-2011
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 14:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To snad není pravda. Myslel jsem, že bude MHD od prosince zahrnuta do integrované dopravy

www.pardubickykraj.cz: Zda budou v krajském systému integrované dopravy zahrnuty i městské hromadné dopravy, to zajímalo místostarostku Srnojed Elišku Vlašičovou. „V budoucnu se s tím počítá, zatím je problém s kompatibilitou odbavovacích strojků, ale určitě k tomu dojde,“ uvedl Záleský.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 14:53:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že není IREDO v MHD HK kvůli těm jejich čipovkám, je známá věc. V Pardubicích nevím jako to je.