K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4652
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 01:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel, některé kraje už přišly na to, že objednávat za stovku na kilák osmsetdesítku pro pár lidí je zbytečná díra do rozpočtu.

Samozřejmě. Tento stav je dále neudržitelný a je jen otázkou času, kdy tyhle osmsetdesítkové lokály půjdou do kelu. Mže to být letos, za rok, za dva, za tři. Ale stejně na to jednou dojde. Kdo z vás by raději platil 90-100Kč/km/M810 než bus za 30Kč/km?
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 01:59:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotvo. Je to právě horší než gotwaldovské kraje. Kdyby totiž kraje byly skutečně přesně gotwaldovské, tak osobáky z Brna končí ve Svitavách a nikoliv v Letovicích a lidé z hradce nad Svitavou by měli přímé vlakové spojení s Brnem celý den, tak jak potřebují silněji ráno tam a zpátky odpoledne. A ne jak to udělal opěvovaný Záruba, že vlakem se dostanete do České Třebové, ale tam, kam potřebujdete musíte autobusem.
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 10:30:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rozškubat Moravu, to byla snaha gottwaldových kluků a borci s ODS to ještě zdokonalili, viz oblast od Svitav k Jevíčku
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 10:54:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ne že bych chtěl obhajovat jednání krajských samospráv, ale: o osobních vlacích rozhodují VUSCíky i v zahraničí (mj. Německo, Švýcarsko,...), ať se tomu říká kraje, země nebo kantony. A neřekl bych že v takovém Švýcarsku je to špatné, a jistě i tam je mnohde spádovost z jednoho kantonu do druhého... A i u nás je to někde na styku krajů vcelku v pohodě, problémy jsou vesměs tam kde se stýkají kraje s pozitivnějším vztahem k železnici (jižní Morava, Plzeňsko,...) s kraji s negativnějším vztahem (jižní Čechy, Pardubicko,...). Proto jsou zpraseny styky na tratích jako 260 či 190. Někde je to těžko posouditelné, např. na styku krajů KV a UL - těžko říci zda pro Kadaň či Klášterec nad Ohří je výhodnější častější spojení osobáky s Mostem (jako teď) nebo s Karlovými Vary (jako dřív).
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 10:56:34    Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: opravdu si myslíte že lidí z Hradce nad Svitavou (a okolí) o tolik častěji jezdí do Brna než do Svitav či České Třebové ?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 13:58:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ. Nikoliv Svitavy jsou mítní mikroregionální centrum pro tyto obyvatele. Já ale myslím na mezoregionální nadřezené centrum, kterým je Brno a nikoliv krajská metropole Pardubice. A bude lepší spojení kapacitnější na Pardubice a horší na Brno. O tom tady píši.
ZFJ. Území Pardubického kraje spadající pod mezoregiony Olomouce a Brna by měl Pardubický kraj řešit v návaznosti na Brněnský a Olomoucký kraj, tedy jen protáhnout ty vlakové spoje až na konec toho mezoregionu nacházejícíc se na území Pardubického kraje. A nedělat to zde jako v ostatních částech kraje s vazbou na Pardubice. Prostě v těchto východních územích P.kraje přemýšlet jinak, než jinde a zadotovat to. Proto je to dopravní obslužnost. Tedy pěkně protáhnout osobáky z Letovic do Svitav a dál ať si dělají, co chtějí. Takto mi to říká selský rozum. Stejně to platí pro integrovanou dopravu, kterou bych rozšířil do Svitav a nějaký % díl by platil Pardubický kraj.
Představte si, že by někdo jen tak připojil Třinec k Středočeskému kraji, tak se tam má zrušit spojení do Ostravy a má tam přijít SID a PID? Ať si kraj dělá jaké chce integrované systémy, ale pokud jeho území leží na více mezoregionech, tak by tou preferovanou integrací měla být vazba na to skutečné centrum pro danou oblast a pararelně nech si tam zavede i svůj systém, ale hlavní je, aby ta integrace byla hlavně s tím skuteným centrem dané oblasti. Je to jednoduché a prosté. Stačí se jen domluvit a úřednicky to schválit. Na to nepotřebujete ústavní většinu v parlamentu.
Síba
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.251.26
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 14:31:11    Odkaz na tento příspěvek  

Z Hradce nad Svitavou jezdí častěji lidé do Svitav než do Brna, pochopitelně. Ale to je hlavně denní dojížďka, pro kterou je zapotřebí velkou hustotu zastávek, atp. A pro směr do Svitav tak jako tak Hradcem projíždějí autobusy od Banína a Radiměře, které dopravu do Svitav obstarají lépe a s vlaky se dublují. Přepravní směr do Brna je podružný, už proto, že tam už bude více týdenní a nahodilé dojížďky. Pokud je pro podružný přepravní směr zaváděna speciální nová autobusová linka, která pojede 7 km pustinou, kde nemá koho obsluhovat, povleče se po klikaté silnici jako šnek a pokud se nemýlím, bude se muset začít na této velmi dlouhé silnici zavádět zimní údržba, a to všechno jen proto, aby v Hradci mohl nazastavit vlak, který by tam klidně zastavovat mohl a tento podružný přepravní proud s minimálními náklady odvézt, jeví se mi to jako něco mezi hospodářským zločinem a zločinem proti lidskosti.

Jinak je přepravní proud na sever pro Hradec samozřejmě důležitější než na jih. Jednak kvůli poloze center nižšího řádu a jednak kvůli tomu, že nejdůležitějším centrem vyššího řádu je samozřejmě Brno, ale to leží jižním směrem jako jediné. Všechna ostatní jsou na sever a všechna ostatní dohromady v součtu jsou důležitější než Brno.
Kotva_trakčního_motoru
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 5-2011

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 18:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jariss: přesně tak ... a co třeba Dačice ležící v Jihočeském kraji ?

Z F J: v zahraničí mají ty spolkové země větší pravomoce a nejsou závislé na tom,co jim pošle centrální vláda , protože se tam daně rozdělují třetinově ( centrální vláda,spolková země, obec) ... u nás se většina pošle do Prahy a pak pražský pepíček pošle nějaké drobky krajům a to u mě není samospráva ... nehledně na to,že kraje rozbíjejí dříve naprosto samostatné celky
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.120.131
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 18:20:24    Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Pes38: Ale kraje přece neobjednávají "osmsetdesítku kilák za stovku"! Vidím, že už jste taky podlehli propagandě pánů jménem Tichý, Žemlička, Joukl, atd. Kraje přece objednávají určitou sumu vlakových kilometrů (realizovaných jak osmsetdesítkami, tak 471-kami, žabotlamy, nebo brejlovci atd. atd.) za určitou sumu peněz, a z toho vychází průměr na 1 vlakový kilometr v tom kterém kraji okolo té stovky. Z toho ale naprosto nelze vyvozovat, že 1 km jízdy 810-kou stojí stovku! Už jsem to tady psal víckrát, ale vidím že marně, to je jako házet hrách na zeď! Pokud se vyškrtají ty nejméně nákladné výkony (čili právě ty "osmsetdesítkové", hlavně bez průvodčích), tak už vlakový kilometr zbylých vlaků nebude za stovku ani náhodou, budete muset přidat! Jednak se zvýší už beztak vysoký podíl fixních nákladů (včetně odpisů), jednak jsou samozřejmě provozní náklady u všech ostatních řad vozidel výrazně vyšší, než u řady 810 a jejích odvozenin. A tržby železnice tímto krokem rozhodně nestoupnou. Chápete to už? Jinak ale souhlasím s ORKYm, že decentralizace financování regionální osobní dopravy alespoň trochu dokáže zabránit celoplošným excesům. Pokud tedy ovšem Kalousek neprosadí svoje představy - pak už ani v ČR regionální dopravě nic nepomůže!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5195
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 19:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Kraje se tváří tak, že objednávají výkony za krajskou průměrnou cenu, tedy třeba v Pardubicích 92 kč/km. A většina materiálů, která jdou najít (třeba tady v Pardubickém vláknu), s touto cenou pracuje.
Ano, účetně odpesaná 810 logicky bude nejlevnější varianta. Ale taky je potřeba vzít v úvahu, že éra 810 pomalu končí. Kolik jich bude v roce 2019, kdy má končit Fischerovou vládou domluvený dosyp krajům? Až dosyp skončí, padne další velké množství lokálek. Domnívám se, že třeba úseky Králíky-Moravský Karlov, Přelouč-Heřmanův Městec, Vysoké Mýto-Litomyšl či Moravany-Chrudim zachránil ten dosyp. Ostatně jsem i někde četl, že navrhovaný rozsah pro GVD 2012 by měl být platný do ukončení platnosti té smlouvy.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5196
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 19:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A další škrty přijdou už možná příští rok i v dalších krajích:
http://zatecky.denik.cz/zpravy_region/doprava_kraj_vlaky_20110707 .html
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 19:50:53    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: no ono to nechystá ani tak MD, jako spíš MF. Kalousek před měsícem řekl že teda letos pošle těch cca 2,6 miliardy dle memoranda, ale napřesrok už jen 2 miliardy. Uvidíme jak to dopadne. Jako kontrast proti této zprávě působí dnešní zpráva, že nový ministr dopravy Dobeš chce přidat pro příští rok 10 miliard Kč:
http://www.ct24.cz/ekonomika/129718-novy-sef-dopravy-chce-od-kalo uska-10-miliard-navic/
Jistě, nejvíc z těch peněz by šlo na výstavbu dálnic atd., ale i pro železnici by to byla dobrá zpráva. No uvidíme co nakonec Dobeš vybojuje.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 20:02:32    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz: uráčí se JIKORD zveřejnit návrh JŘ 2011/12 v jižních Čechách ? Skoro všechny ostatní kraje tak už učinily (kromě Vysočiny a StČ kraje, které tak nečiní nikdy ;-) ).
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 20:13:01    Odkaz na tento příspěvek  

A pak že by se Jadran expres a autovozy neuplatnil ...

http://zpravy.idnes.cz/misto-plaze-dvojnasobne-peklo-novinar-mf-d nes-cestoval-do-chorvatska-123-/domaci.aspx?c=A110702_124555_doma ci_brd

"Cesta z Prahy na chorvatské hranice zabrala cca 15 a půl hodiny."
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 12-2008

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 20:49:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: pozor na mentalitu lidí: budou raději stát v koloně a nadávat, než jet vlakem s autem
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Mirbusak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 20:55:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

uráčí se JIKORD zveřejnit návrh JŘ 2011/12 v jižních Čechách - pochybuji, ani bus dopravci jej nedostali, ale já si jej sehnal, a dostal jsem půjčenou celou republiku.
Tak to je ta ČSAutobusováDoprava národní podnik...
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.9
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 21:54:51    Odkaz na tento příspěvek  

Grrr... který inteligent vymyslel výlukový jízdní řád na trať 240, kdy vlak ČB - Jihlava - Brno nečeká sám na sebe (resp. výlukový autobus za rychlík odjíždí z Jihlavy dříve než je příjezd vlaku do Jihlavy)? Celá léta se výluky řešily jednoduše tak, že se jezdilo odklonem přes HB, proč to takhle normálně nejde řešit i teď??? Místo toho zbytečných 40 minut navíc a ujetí případných dalších přípojů v Brně...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5197
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 21:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Ještě Zlín se nevytasil. :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.120.131
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 22:11:28    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: 810 sice končí (velice pomalu, to bude ještě hodně dlouho trvat, tedy pokud si Kalousek neprosadí svou ohledně toho "dosypu"), ale zůstane kvantum 814, jejichž počet se ještě výrazně zvýší. Ty jsou samozřejmě dražší o odpisy (vychází to cca o 10 Kč na kilometr navíc), ale pokud jde o provozní náklady, tak asi až o tolik ne. Ano, železniční doprava bude stále dražší a dražší, ale ani autobusoví dopravci s novými Crossway nebudou donekonečna chtít jezdit za těch 30 Kč, jako dnes jezdí s 10 a více let starými odepsanými Karosami. Nechci předjímat, co se s veřejnou hromadnou dopravou stane, ale pokud jde o MHD, tam to zatím až tak špatně nevypadá. Železniční doprava bude leckde obtížně udržitelná, ale přece jen ji (naštěstí) není snadné rušit. Kraje ji financují už sedmým rokem, a žádné velké drama se zatím nekonalo a nekoná (viz nové návrhy jízdních řádů) - možná s výjimkou Ústeckého kraje a teď Pardubic. Ani to však není nic až tak zásadního. Že by jim doteď nedošlo, že vlak je dražší než autobus? Asi pro vlaky přece jen občas něco (a někdo) mluví!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5198
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 22:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: A co zastavené provozy na tratích ve středních Čechách, na Jižní Moravě, velké škrty v jižních Čechách (vč. konce Netoličky), škrty na Královehradecku (vč. zastavení provozu na některých tratích), škrty na Vysočině (vč. konce Jemničky), na Olomoucku konec Vidnavy a Morávky a další kraje i místa. Na to už se zapomnělo? Skoro každý kraj zanechal na duši šotoušů šrámy.
Kraje moc dobře vědí, že je železniční doprava podstatně dražší, ale taky moc dobře vědí, že železnice je politická záležitost.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Klimi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 23:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim.
Dnes jsem poprvé objednával Sporo ticket. Stačí když k pokladně přijdu s In-kartou a pokladní mi dá tu jízdenku nebo si musím vytisknout i jízdenku?
Stenli007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2011
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 12:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má někdo k dispozici návrh gvd pro Jihočeský kraj?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7401
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 13:37:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
A co ... velké škrty v jižních Čechách (vč. konce Netoličky) ...
Také mě napadlo, čím to asi bude, že když jezdí po všech tratích stejné houby je vše OK a když se zavře pár lokálek a jinde se provoz spíš posiluje, tak se na to ještě dlouho vzpomíná.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
pv_
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.28.4
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 17:17:25    Odkaz na tento příspěvek  

úsek dzbel-chornice je 10 km pustina bez osídlení. i při jízdě autem tam nepotkáte živáčka. ostatně lepší by bylo ukončit vlak už v konici, protože linka konice-dzbel-šubířov jezdit musí. stálo by za to tu linku prodloužit až do jevíčka. to chybělo a chybí. 26 km oproti 41 km a úspora jedné soupravy mluví za vše.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 18:23:19    Odkaz na tento příspěvek  

Takže návrhy JŘ zveřejnily všechny kraje kromě JČ, ZL a Vysočiny:
http://www.zelpage.cz/zpravy/8254
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14562
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 19:59:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: a krom StČ
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14563
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 20:19:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: prý Aee140+BDhmsee+2*Bmee+2*B čili krom té jedničky pokrok skoro žádný, dvojice Bmee jezdila na rychlíkách do ČB už před několika lety, pak je ukradli kamsi do pryč na různé Ex a EC
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 20:55:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Díky. Ty B-éčka předpokládám jen do ČB a dál do Linze jen předek. A to ježdění před několika lety - nebylo to na podvečerním R v 17:16 z Prahy do Salzburku i s nějakýma lehátkama/lůžkama? Opačně to přijíždělo do Prahy dopoledne někdy v 11:40, nebo jak to bylo. Každopádně díky.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14568
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 23:00:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Ne, to bylo na normálních rychlíkách jen do ČB, základ byla sestava A+BDb(r)msee+3*B a k tomu se na konkrétních vlacích přidávala další dvojice, buď 2*B nebo 2*Bmee. Akorát, že v ČB mívají v řazení značný bordel, takže to jezdilo spíš nahodile. Na tom R do Salzburku (Matyáš Braun se jmenoval) jezdívalo všelicos, někdy B, někdy Bmee, někdy Bpee/Bee, ale rozhodně málokdy dle řazení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 23:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Matthias Braun jezdil ještě minulý GVD.
Pan_zababa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 7-2010
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 08:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klimi: Sice to sem nepatří, ale i tak Vám odpovím:-) Sporo ticket, pokud jste si jej zakoupil u pokladny, stačí vyzvednout tím způsobem, že přijdete, řeknete že jej chcete vydat a vytiskne se Vám ta či ona jízdenka ( my v počítači vidíme, že jste ji platil).
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 11:08:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio: ne všichni jsou takoví magoři:-)
Marty16
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2011
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 13:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmmm, tak jak koukám na ten návrh tak pro S1 a S7 samý "dobrý" zprávy
S1 z Klánovic na Masaryčku za 23 minut... krásný!!! než se koplo do Nového spojení a Libeň-Běchovice, tak to jezdili osobáky za 21 minut.
Že sem slyšel ty velkohubý kecy o Novém spojení že z Libně na Masaryčku za 4 minuty... Tak sem rád, že když se něco řekne tak to platí
S7 stání v Libni 4 minuty a na Hlaváku 8 minut a to předpokládám právě kvůli spojování/rozpojování souprav = geniální tah, ten se fakt osvědčil
Tím myslím taky hodně lidí nalákají na průjezd Prahou, což by to pravé Esko mělo mít za cíl.
Měli by si pánové uvědomit, že jedna věc je modernizovaná trať, kde lidé ve vlacích neskáčou jako v tragači na poli, ale pro mnohem více lidí je důležitějším argumentem rychlost.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 13:10:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také mě napadlo, čím to asi bude, že když jezdí po všech tratích stejné houby je vše OK a když se zavře pár lokálek a jinde se provoz spíš posiluje, tak se na to ještě dlouho vzpomíná.
To ale není případ Jčk a není to případ ani jiných krajů, kde se zastavil provoz na některých tratích a peníze se rozkutálely neznámo kam. Vyjímku v tomto tvoří PK, který tedy alespoň zachovává úroveň financí, které vkládá do systému VHD.

Kraje moc dobře vědí, že je železniční doprava podstatně dražší, ale taky moc dobře vědí, že železnice je politická záležitost.
Ano, to není pro politika moc dobrá vizitka, když přijde na nádraží v tichosti "manifestovat" několik set lidí za zachování osobní dopravy a když se následně městská samospráva a soukromý dopravce snaží dokázat, že to prostě jde. Dokonce následně i soukromý sektor se přidává a za jízdenku z vlaku nabízí vybrané služby ve své provozovně zdarma či se slevou. (viz 243 a nesmíření se s rozhodnotím tupého politika)

Kalousek před měsícem řekl že teda letos pošle těch cca 2,6 miliardy dle memoranda, ale napřesrok už jen 2 miliardy.
Tak tak. Kalousek šetří ať to stojí co to stojí. Jinak už jsou dokonce prognózy, které říkají, že na zvýšeném DPH se vybere ještě méně než před jeho zvýšením (zvýšení DPH se dotkne i VHD a sníží její cenovou atraktivnost). I kdyby se na VHD nedala ani koruna z veřejných rozpočtů, tak stejně bude v kase ta stejná velká díra, ne-li větší. A snižovat mobilitu obyvatelstva může jen debil. Každá rodina nemá na to, aby živila minimálně 2 auta.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5206
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 16:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Tak ať lidi manifestují tak, že tím vlakem budou jezdit. Když tím vlakem nejezdí, nelze se divit tomu, že někoho občas napadne vlak zrušit či kompletní dopravu na trati zastavit.
U 243 bych neviděl až takovou katastrofu v zastavení dopravy v režimu ZDO, ale v tom, že nebyla adekvátně nahrazena.
Jenom bych si dovolil závěrem připomenout ještě to, že není jenom vlak a auto, ale i jiné druhy dopravních prostředků, které jsou pro veřejnou dopravu docela dobře použitelné.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 12-2008

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 21:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to není pro politika moc dobrá vizitka, když přijde na nádraží v tichosti "manifestovat" několik set lidí za zachování osobní dopravy a když se následně městská samospráva a soukromý dopravce snaží dokázat, že to prostě jde.
Jen by to chtělo manifestovat častěji než jednou za život. Toto je společný jmenovatel petic a akcí za zachování dopravy na lokálkách - najednou se objeví množství lidí, kteří tam vlakem v životě nejeli, ale najednou je pro ně trať životně důležitá. Tomu se říká pokrytectví.

Jenom bych si dovolil závěrem připomenout ještě to, že není jenom vlak a auto, ale i jiné druhy dopravních prostředků, které jsou pro veřejnou dopravu docela dobře použitelné.
Na to ani nemysli, při vyslovení slova autobus se místním zastáncům lokálek ježí vlasy na hlavě
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 22:09:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio: autobus, to je základ vhd, viď? Ten má daleko větší potenciál vylákat lidi z aut, jen ty jeho výhody...:-)
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.209.138
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 22:20:07    Odkaz na tento příspěvek  

Autobus je nouzové řešení pro ty, kteří z nějakého důvodu nemůžou jet autem.
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 12:06:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

141.001 - a vlak je skvělé řešení, v podání 810, B, Bdmtee a spol. bez jediné chybičky...

Prosím o aspoň trochu nadhledu, jakkoli se mi změny v PCE kraji nelíbí, protože se mě dotýkají a kombinace autobusové a vlakové dopravy přinese ještě veřejností netušené komplikace, zachovejme si zdravý rozum.
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 12:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a že to myslím s železnicí dobře, vedle toho, že ČD nasypu sám o sobě víc než dvacet tisích za IN100, tak malý příklad úspěšných regionálních drah.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 13:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobus je nouzové řešení pro ty, kteří z nějakého důvodu nemůžou jet autem.
Tak to by mě zajímalo, do jaké kategorie spadám, když jsem ochoten jet autobusem i v případě, že vlak už mám zaplacený.
Honza-nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.51.27
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 15:18:01    Odkaz na tento příspěvek  

Proč vlastně nevozí autobusy držáky na kola, jako v US? Odpadla by alespoň zčásti jedna výhoda vlaku oproti autobusu. A i 810 má víc výhod proti takovýmu Mercedesu Intouro...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7406
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:01:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před časem tu někdo někde dával fotku autobusu s přívěsem na kola někde ze Šumavy tuším.
Je ale škoda, že to zatím rozšířené není. Hodilo by se to i na mnoha místech, kam železnice vůbec nevede.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobus s přívěsem na kola jsem viděl na Šumavě v okolí povydří. (Antýgl, Čeňkova pila, apod.) Ona je taky otázka, kdy a kde ten přívěs vozit. No a taky by ten přívěs měl asi někdo objednat a zaplatit...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7409
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdy a kde ten přívěs vozit. No a taky by ten přívěs měl asi někdo objednat
Já myslím, že ve většině krajů funguje organizátor VHD ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1922
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 19:54:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pokud organizátor VHD opravdu funguje, tak není moc co řešit. Ale já to v jednotlivých krajích neznám.

Marty16: Pokud odpadne spojování/rozpojování, tak může průjezdný spoj stát na hlaváku 3-4minutky. Viz třeba S9 z/do Vysočan. Pokud je teda nutný za každou cenu dělat ze všech spojů průjezdné spoje.
Honza-nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.51.27
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 13:24:56    Odkaz na tento příspěvek  

Mno a proč by nemohla většina autobusů vozit vzadu na kouli držák na 4 kolesa? Protože není koule? Bude se muset nějaká vymyslet. Dělají se kulové závěsy i pro velká vozidla, nejenom pro osobní automobily.
Mirbusak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 19:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má někdo k dispozici návrh gvd pro Jihočeský kraj?
Jo, ale jen pro služební potřebu, ale stejně s ním nepracovat, až jak dopadne dosyp.....
Tak to je ta ČSAutobusováDoprava národní podnik...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 19:11:36    Odkaz na tento příspěvek  

K tomu (ne)zveřejňování návrhů JŘ jednotlivých krajů: je zajímavé že každoročně většina krajů návrhy zveřejní, ale několik ne - a jsou to stále ty samé (Vysočina, Střední Čechy, Jižní Čechy,...). Ptám se PROČ ? Argumenty typu zlých radních, velikosti dosypu, atd. neberu - zlí radní jsou všude, dosyp se týká všech krajů, tak proč KURŇA někdo je ochoten diskutovat o návrhu, a jiný ne ? Co Vy na to, pánové Běhounku, Zimilo, Rathe ?
Nystrom
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.3
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 11:20:52    Odkaz na tento příspěvek  

ta žába na prameni je v JČ spíš JIKORD a důvodem je pohodlnost - nenechat si do toho kecat a nemuset odpovídat proč to nejde. Pokud vážně není povinnost to zveřejnit, jen projednat s obcemi, tak se nedá svítit. A ty obce s tím naloží jak? Nezveřejní to taky. Stejně musíš připomínky podávat na obec, ne na JIKORD. Busy s kolama jezdí červen - září po celých JČ v rámci CYKLOTRANS od JIHOTRANSU.
Vlakvedouci praha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.33
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 19:08:54    Odkaz na tento příspěvek  

Pozor na www.masa.unas.cz je nové řazení vlaků 2012.
Posláno z mobilu.
Tobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 10-2010

Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 19:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklobus jezdí o letních prázdninách i na Drahanské vrchovině.
Kapacita 20 kol, nástupní místa Boskovice, Protivanov, Prostějov.
linka 780720 / 261 IDSJMK
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 15:36:34    Odkaz na tento příspěvek  

Nystrom: máte pravdu, JIKORD si dá na čas, přesněji řečeno do 9.8.:

www.jikord.cz

Návrh jízdního řádu 2011/2012 železniční doprava

Společnost JIKORD s.r.o. zveřejní návrh jízdního řádu na železnici pro období 2011/2012 po jednání dle § 40 odst. 2 Zákona o dráhách, které se uskuteční dne 9. 8. 2011. V současné době probíhají jednání s ČD a.s. o ceně výkonů na r. 2012 a rozsahu objednávky s cílem sladit finanční požadavky ČD a.s. s možnostmi financování regionální železniční dopravy z krajského rozpočtu.

Připomínky občanů k jízdnímu řádu v regionální železniční dopravě a obdobně i ve veřejné linkové dopravě jsou projednávány průběžně, je možno je uplatnit u koordinátora veřejné dopravy osobně, telefonicky, písemně nebo elektronickou poštou na adrese info@jikord.cz

Doporučujeme, aby občané v případě návrhů na podstatné změny časových poloh či zavedení nových spojů uplatňovali pro urychlení postupu své požadavky prostřednictvím dotčených měst a obcí, které posoudí jejich reálnost se znalostí místních podmínek.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 20:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Procitam si novou VODku na GVD 11/12, a primo me prekvapil, ze ke kurzum Praha - Burgas/Varna pribyl i jeden WLAB822 Praha - Istanbul
DANSKESTATSBANER

vagonWEB
Fajo22
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 23:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Môže mi niekto poslať na email navtrh alebo konečnú VOD Vdaka
http://sites.google.com/site/knihajazdr1504sarisan/
https://sites.google.com/site/knihajazdr1614domasa/
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 23:20:40    Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: hmm, Istanbul ? Zajímavé. No třeba je to náhrada za Soluň, když jsou Řekové v takové řiti že likvidují co se dá (i na dráze), tak se holt bude jezdit mašinou namísto k nim do Turecka. Ino, proč ne ...
Růžový_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 10:26:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobus je nouzové řešení pro ty, kteří z nějakého důvodu nemůžou jet autem.

Tak to by mě zajímalo, do jaké kategorie spadám, když jsem ochoten jet autobusem i v případě, že vlak už mám zaplacený.


Do nestandardní. Lidi autobusem jezdit nechtějí. Jak jinak vysvětlíte, že autobusy na výluce do Příbrami jezdí přes Beroun neustále prázdné, zatímco jindy jsou touto dobou na té trase soupravy zoufale narvané?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 11:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednoduše: lidi nechtějí absolvovat dvojí přesedání vlak-bus-vlak a související zpoždění a chaos (teď nechci zabřednout do debaty, jak je tomu tentokrát, ale taková je obecná zkušenost).
Jak jinak vysvětlíte, že normálně jezdí lidí v tomto směru autobusem více? :-)
přestup
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.190.76.102
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 11:58:00    Odkaz na tento příspěvek  

A proto se OREDO snaží zavádět dopravní obslužnost s přesedáním vlak - bus -vlak. Případně spojení vlak - za cílovou stanici (neb tu projíždí) a pak zpět busem
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 13:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řeč byla o mimořádnosti v hlavním směru, kde jezdí i celá řada jiných přímých spojů.