K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 16. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 16. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
ABCDE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 15:25:00    Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, to jsem zvědavý jak dlouho tyto tratě vydrží, než zkolabují docela.

=================================================
Koleje v Praze jsou v troskách
Praha

Železnice potřebuje miliardovou investici. Asi nejhorší je trať do Berouna, poruchy jsou tu na denním pořádku.

Když pomineme Nové spojení a pár dalších obnovených tratí, je železniční síť v Praze a okolí jemně řečeno ve špatném stavu. Na některých místech, například na trati číslo 171 do Berouna, je to tak mizerné, že jsou zde poruchy a následné výluky takřka pravidlem, které se opakuje v podstatě každý týden.

Znamená to jediné, cestující jsou naštvaní, protože se na vlakový spoj nemohou spolehnout a samozřejmě je to odrazuje a hledají jiné možnosti dopravy. A to v konečném důsledku hodně vadí také dopravcům.

„Neustále technické problémy zde trvají už půl roku. Řešením by samozřejmě byla modernizace, ale na tu se zatím nedostává. Přitom se jedná o velmi vytížený spoj, kterým jezdí tisíce cestujících. Budeme se snažit vytvořit maximální tlak na to, aby se zde do železnice investovalo. Asi nejhůře je na tom úseku mezi Radotínem a Dobřichovicemi,“ potvrdil Pavel Procházka, který je pověřený řízením Ropidu, jež organizuje Pražskou integrovanou dopravu.

Kritickou situaci potvrdil i mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. „Tato trať, která je velmi zatížená a kvalitně obsluhující údolí Berounky, je ve velmi špatném technickém stavu. Týká se to kolejí, zabezpečovacího zařízení i trakčního vedení,“ vyjmenoval Halla.

Je jasné, že to nelze řešit jinak, než zásadní investicí. Jenže se zdá, že na ně nebudou peníze a termíny oprav jsou většinou neznámé. „Otázka kdy se na opravy dostane, je v současné době nezodpověditelná. Vše záleží na co nejrychlejším stanovení priorit ministerstva dopravy takzvané Superstrategie do roku 2025,“ konstatoval Halla.

http://www.denik.cz/ekonomika/koleje-v-praze-jsou-v-troskach20110 114.html
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 15:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

alespoň bude na černé pyje na náměstí

Kterýžto pyj s rozhodováním a hospodařením kraje souvisí jak ?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 15:36:39    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: debilní nápady ohledně železnice měli s pravidelnou periodicitou i představitelé ODS, vzpomeňte na Šulce či Bendla v roce 2005. Takže je třeba držet "za koule" (abych použil poslední dobou oblívený výraz ) hejtmany a další politiky bez ohledu na to, zda jsou oranžoví, modří, černí, nebo třeba fialoví.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 15:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místo držení doporučuji použít lihový vařič
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3597
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 15:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ZFJ: člověk je buď neschopný, schopný nebo všehoschopný Takže je fakt, že příslušnost k politické straně nehraje prim. Na Vysočině to stojí za starou belu už léta. A je fuk jestli jsme měli krajskej barák nafutrovanej lidma nebo ne.

Kterýžto pyj s rozhodováním a hospodařením kraje souvisí jak ?
Kapsa je jen jedna a ta je daňových poplatníků. A politické památníky jsou tou nejhorší investicí. Za nedlouho to někdo shrne bagrem včetně té kádě na kapry, protože prostě umělecká hodnota je nulová a akorát to hyzdí.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 16:10:19    Odkaz na tento příspěvek  

Před nedávnem zde byly dotazy na nostalgické jízdy v roce 2011. Takže pro zájemce uvádím odkaz:

http://www.kzc.cz/index.php?action=60001&BLOCK_NOVINKY=1&novinka= 114
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 16:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: máte k tomu nějaké podrobnosti nebo aspoň zdroj? Pokud by to vypadalo vážně, zkusil bych případně uvědomit nějaká média.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 16:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: "uvedené příklady jsou jasné: Naprosto neefektivní systém, který je založen na přemnožených autobusových spojích místo toho, aby se využilo kapacitní železnice."

To je poněkud kuriózní výklad, který příliš nebere ohled na místní potřeby ani na ekonomiku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4976
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 17:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jenoduché řešení, zrušíme autobusy."

Zrušení lokálky a její náhrada autobusem nadzvihne čtvrtinu místních a všechny česko-slovenské šotouše. Zrušení většiny autobusů a náhrada vlakem v řidším intervalu s méně zastávkami vytočí třičtvrtiny místních tak, že vezmou vidle a půjdou si s těmi nahoře vyřídit. Berete na sebe dobrovolně úlohu vyjednavače s rozzuřeným davem?
(Kdyby ten vlak lidem stačil, tak by ty paralelní autobusy nikdy nevznikly ....)

"Např. ty autobusy CA-Turzovka nejezdí prázdné (jezdí nimi docela dost lidí) a pokud se tam má nacpat dalších třeba 150 lidí, nemusí to stačit."

150 lidí? Sotva jednou denně. Tak místo tohoto jediného vlaku pojedou tři spoje. Jeden pojede zastávkově z Makova do Turzovky a odtud jako rychlík do Čadce. Druhý pojede z Turzovky a třetí třeba ze Staškova nebo jen z Rakovej. Pořád to bude daleko levnější, než kvůli tomu mít paralelně vlak i autobus. Autobus tam být musí, vlak nikdy neobslouží všechny zastávky a nikdy nebude jezdit tak často.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 17:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: a co když si ti dva diskutující dovolili trochu nadsázky, hm?

Rušit vlak v tak hustě obydleném údolí jako mezi Čadcou a Turzovkou by bylo jako rušit Jablonec - Tanvald. Tam kupodivu s vlakem problém nemají.
Ty busy přemnožené jsou, někdy jedou 3 během deseti minut, pak je tam 40 min. díra. Kdyby do toho objednatel (nemám přehled, kdo to na Slovensku je?) hrábl, může mít třeba celo(tý)denní hodinový takt vlaku (který je o něco rychlejší) a k tomu dle potřeby vymetací autobusy (v sedle po hodině mezi vlaky, ve špičce klidně po 10 min., v sobotu večer třeba skoro nic). Na té 036 to není zas tak odlišné.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4980
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 18:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Rušit vlak v tak hustě obydleném údolí jako mezi Čadcou a Turzovkou by bylo jako rušit Jablonec - Tanvald. Tam kupodivu s vlakem problém nemají."

Není náhodou Liberec o kapánek větší než Čadca? A Jablonec o kapánek větší než Turzovka? Význam tratě Čadca-Makov v osobní dopravě se bez přehánění dá umístit někam mezi tratě Benešov-Vlašim-T.Štěpánov a Klatovy-Sušice-Horažďovice.

"Ty busy přemnožené jsou, někdy jedou 3 během deseti minut, pak je tam 40 min. díra. Kdyby do toho objednatel (nemám přehled, kdo to na Slovensku je?) hrábl, může mít třeba celo(tý)denní hodinový takt vlaku (který je o něco rychlejší) a k tomu dle potřeby vymetací autobusy" ...

... nebo může mít autobusy v sedle po 30 minutách, žádný vlak, a ještě ušetří.

Edit: vygoogleno:
najväčšou obcou v republike, mala 14.000 obyvateľov .... Mestské práva boli Turzovke udelené 10. decembra 1967, štatút mesta jej bol priznaný od 1.1.1968.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 18:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: vy většinou čtete pozorně. Kde vidíte něco o Liberci? (K němu by se ostatně dala přirovnat Žilina).

Se 185 přeháníte, protože dobře víte, kde má Sušice nádraží (a ostatně i Klatovy), a že podél 222 fakt není kontinuální osídlení. Ano, okolo 036 je lidí víc, taky tam jezdí víc vlaků, a všechny jsou mimochodem nahraditelné autobusy. Ale:

... nebo může mít autobusy v sedle po 30 minutách, žádný vlak, a ještě ušetří.
Aby neušetřil i nějaké ty cestující. Nebudu vstupovat do pří o (ne)výhodách vlaku, ale kdyby byly ve hře jen ekonomické (peněžní) faktory, veřejná doprava by až na výjimky nejspíše existovala. Je tu proto, že některým lidem pomáhá a že ji chtějí. Podobně někteří lidé chtějí spíš vlak než autobus, a to z nejrůznějších důvodů, za čímž Vy zpravidla vidíte šotoušství. Nevím, proč jim jedno nebo druhé brát, pokud naplní oboje a pokud se extrémně neplýtvá (a klasiky tam asi nejezdí, že...). Neznám obsazenost vlaků do Turzovky, ale mám-li argumetovat jako vy (Kdyby ten vlak lidem stačil, tak by ty paralelní autobusy nikdy nevznikly), pak: kdyby ten autobus lidem stačil, pak by ty paralelní vlaky dávno zanikly.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7159
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 19:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ:
Trať Brezno - Tisovec je vyloženě turistická. Stačí se podívat na cestovní doby. O moc lépe na tom není ani trať Trenčín - Chynorany, která navíc min. v úseku blíže k Trenčínu neplní ani funkci obslužnou. Čadca-Makov též nechápu, vlaky tam dle mých informací jezdí celkem plné.

Franta z hor:
Teď nějak nevím, jakou souvislost mají vnitrovozy s tím, co jsem psal já.

Happy:
ale zase ne všichni, vyjímkou je třeba Sepp v Lbc kraji
Myslíte tu "černou" výjimku?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 12-2008

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 19:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak místo tohoto jediného vlaku pojedou tři spoje.
Žilinský kraj má u SAD dluh více než 7 milionů €. Nemyslím, že bude chtít nasazovat další busy za zrušené vlaky -> přeplněné spoje a odliv cestujících na IGK.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4983
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 19:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Kde vidíte něco o Liberci?"

Měl jsem za to, že všechny vlaky od Tanvaldu do Jablonce jedou až do Liberce.
Dobře, ta přirovnání se mi nepovedla, ale Vám taky ne.

"kdyby ten autobus lidem stačil, pak by ty paralelní vlaky dávno zanikly."

Vlak je leckde ze setrvačnosti, a všude je politikum. Troufám si trvdit, že vlak Čadca-Makov je velmi dobře nahraditelný autobusem. Ve špičce je tam potenciál mimo zastávkových i na zrychlené spoje, kterými se vyrovná rychlost, v sedle zase na poloviční interval než může mít vlak. Umístění zastávek autobusu je pro většinu výhodnější.
Jistě, jedna z možností je ponechat vlak. Pokud by se ale přistoupilo ke skutečně kvalitní autobusové náhradě, tak by se zároveň zlepšilo spojení i ušetřilo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4984
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 19:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio: "Žilinský kraj má u SAD dluh více než 7 milionů €" ....

Nepředpokládám, že by kraj zůstal dlužen navždy.
Navýšení objednávky je navýšením dlouhodobého kšeftu. Nebo se na Slovensku za více spojů neplatí více peněz? A seškrtáním vlaků se podle Vás neušetří?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 12-2008

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 19:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepředpokládám, že by kraj zůstal dlužen navždy.
To ne, proto se (znovu) zvyšovalo jízdné a kraj si pochvaluje - pokles počtu cestujících nedosáhl 15%, jak očekávali.

Seškrtáním vlaků ušetří stát, ne kraje. Kraje budou muset hasit vzniklý průser.

(Příspěvek byl editován uživatelem chio.)
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 20:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Přirovnání: OK. (Nejpodobnější by byla "zrcadlová" 282, ovšem s tak 3x větší Karolinkou).

Vlak je leckde ze setrvačnosti, a všude je politikum [...] Pokud by se ale přistoupilo ke skutečně kvalitní autobusové náhradě, tak by se zároveň zlepšilo spojení i ušetřilo. Ale to je v pořádku, že je vlak politikum (stejně tak bus). Protože jeden může zrušení vlaku a zahuštění busu považovat za zlepšení, a druhý nikoliv, a právě politicky se mají tyto náhledy střetávat. (Předpokládá to ovšem transparentní politiku, ne á la Středočeský kraj za obou velikánů). Tím bych to asi ukončil.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4987
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 21:47:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Varnsdorf-Rumburk-Jiříkov-Ebersbach
Varnsdorf-Seifhennersdorf-Rumburk-Jiříkov-Šluknov-Velký Šenov

Zajímavé přeshraniční autobusové linky ZDO. Docela pěkně nahrazují zrušený vlak Rumburk-Jiříkov-Ebersbach.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2656
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 02:09:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: 150 lidí? Sotva jednou denně. Tak místo tohoto jediného vlaku pojedou tři spoje. Jeden pojede zastávkově z Makova do Turzovky a odtud jako rychlík do Čadce. Druhý pojede z Turzovky a třetí třeba ze Staškova nebo jen z Rakovej.

Teoretizování Vám opět jde, že? Možná by si to chtělo občas na to Slovensko zajet a zjistit, jak to vlastně všechno funguje.
Sám jste sem dal JŘ v inkriminovaném úseku. Co z něj vyplývá? Vlak je i přes nulovou investici do modernizace tratě rychlejší, po současném zdražení SADistů výrazně levnější. A jaká je praxe? Část autobusových spojů je zajišťována vrakosovými soukromníky, které občas nepřijedou, a stejně jako autobusy SAD trpí ve špičkových časech (tedy 6 a 14; stále se hodně hraje na klasické šichty) zácpami a zpožděním, na trase Čadca - Turzovka často kolem 10 minut, jednou jsem na nějaké vymetací lince zažil zpoždění až 20 minut. Vše je způsobeno stále většími zácpami (Čadca nemá žádné obchvaty a tah kamionů je silný, když se do toho přidají IGK vyjíždějící po "fajrontu" z továren, dále pak zdouhavé odbavování na zastávkách, je dost vymalováno). Další věcí je naprostý diletantismus místní veřejné správy a podniku SAD při organizace dopravy, Vaše vize nějakých rychlíkových spojů je naprosto směšná, stejně tak pružná reakce na nastalou situaci a posílení spojů dalšími autobusy. Ve špičkových frekvencích se bavíme o počtu cestujících 150 kusů a více (podle materiálu ZSSK se pohybuje frekvence i nad 200, ročně skoro půl milionu přepravených cestujících!). Zjevně vůbec netušíte, co se dělo při nesmyslném zastavení některých tratí v roce 2003, třeba na ranních spojích tratě Trenčín - Chynorany muselo jeden spoj obsluhovat až pět autobusů. Vůbec nezohledňujete také fakt, že hodně lidí jede vlakem proto, že z něj má v Čadci přestup na další vlaky, využije tak výhodnějšího tarifu či se nemusí bát, že vlak kvůli zácpě nestihne.
Opravdu mám moc rád ty, kteří jsou od klávesnice všeználkové světa a hned vědí vše nejlépe, místo toho dlouhodobá terénní práce (+ komunikace s obcemi, kraji, zaměstnavateli), která je k rozhodnutím o takových změnách naprosto nutná, neexistuje či je pro kompetentní nepodstatná.

V tomto konkrétním případě na základě velmi dobré místní znalosti navrhuji naopak posílení role železnice, její alespoň částečnou modernizaci (zrychlení, nové zastávky blíže obci), a úpravu JŘ tak, aby vyhovoval návaznostem na další vlaky, spoje jezdily často a ne nahodile a celá trať byla případně součástí integrovaného systému, jak se často děje v zemích na západ od nás, kde už se jim diletantismus Vám podobných podařilo naštěstí odstranit..
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 09:31:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tak tímto polským motorákem se prý budeme vozit již do roku roce 2013. Žeby plíživá náhrada šukafónů ?

http://ekonomika.idnes.cz/polske-vlaky-zvitezily-v-tendru-ceskych -drah-vsechny-vyjedou-do-roku-2013-1oj-/eko-doprava.aspx?c=A11011 4_195840_eko-doprava_vel
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 12-2008

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 10:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tímto ne, to je RegioShuttle
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4988
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 10:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák: To jste přepísknul. Jak z věcného hlediska (strašlivě přeháníte), tak tónem.
O Chynoranech nevím nic, nikdy jsem tam nebyl, taky jsem o nich nic nepsal.
V Čadce a okolí jsem byl víckrát, a autobusy používal, včetně "ďábelských" soukromníků. Vážně si myslíte, že mě napadlo hledat ta autobusová spojení jen tak, od klávesnice? Každý tu píše o tom, jaké neštěstí by bylo zrušení osobní dopravy, pokusil jsem se o pohled z jiné strany.
No nic, myslím že jste se trefil do vkusu čtenářstva, většina Vám přes jednostrannost a nevyprovokovanou útočnost ráda zatleská.
Montas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 10:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

koukám že elefanti končí,že by už nebyla ani ta 8-ks serie 076-083???
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 11:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trefná je ta zmínka o "ustrnutí na rekonstrukcích jak ze strany výrobců, tak i ČD..."

Nějak jsem nepochopil ta pendolina v hodinovém taktu na Brno. Vždyť drtivá většina vlaků na Brno jsou mezistátní spoje. Nikoli jen Pha-Brno a zpět.
David J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.146.112.130
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 11:34:43    Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: před pár týdny jsem psal, že kdyby se koupili RJ, tak by se pendolina mohla přesunout na brno a zlikvidovat tak zde autobusy, ale všichni mě poslali do , že je to nereálné...jinak myslim si, ze EC zůstanou ve 2h taktu zachovány a zruší se vnitro IC.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 12:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Přesunout na Brno" znamená konkrétně co? Že pendolino pojede v 6:39 na Vídeň, nebo v 7:39 na Blavu, v 8:39 opět na Vídeň, v 9:39 do Budapešti, v 10:39 opět do Rakouska, v 11:39 ...? Nebo tyto EC vlaky zůstanou v této klasické podobě a PLUS K NIM přibydou pendolina typu v 18:13 na Blavu? (Tedy z Prahy v 6:13, 8:13, apod.)?
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 12:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to by mě taky zajímalo. všechny vlaky na jih nemůžou pendolina odjezdit (kvůli počtu souprav a spojům pešť/wien-berlin/hamburg). takže zbývá rozbít takt nebo vytvořit nadvlaky (za které si ale v brně nikdo připlácet nebude)
David J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.146.112.130
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 13:16:21    Odkaz na tento příspěvek  

Myslim, že stávající mezinárodní EC by byly zachovány, pendolina by jezdili co hodinu pouze Praha-Brno a zpět. Co se tarifu týká, myslim si že nebude příplatek, jinak by tím nejezdilo moc lidí, nesmí být dražší než autobus.
bububu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.45.18
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 13:23:48    Odkaz na tento příspěvek  

"Až se do roku 2014 dodělá modernizace tratě, je možné zvládnout Brno pendolinem za 2 hodiny a 8 minut, což je už velmi konkurenceschopný čas," tvrdí Žaluda. Další úpravy trati mají umožnit cestu pod dvě hodiny."

Kterou modernizací a kterými úpravami bude tohoto dosaženo?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4228
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 13:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bych asi teďka neřešil. Zatím většina slibných projektů podobných nákupu RailJetů skončila nezdarem. Bylo by skvělé, ale jaká je pravděpodobnost, že to dopadne? Dneska se teprve řeší, jak obejít nutnost výběrka. Pak nastane mnoho dalších problémů a než se to vyřeší, tak ty RailJety zbalí někdo jinej.
I kdyby to nakonec dopadlo, tak se může stát, že ČD zatím díky horším službám přijdou a většinu cestujících do Ostravy, RegioJet s LeoExpresem si budou mnout ruce a ČD svoje EC, které již nebudou dotované, dávno zruší.
Těch variant je dost a vše bude záležet na momentální situaci. Třeba pak ČD nasadí RailJety do výběrka na svazek Praha-Ústí-Cheb/Děčín, díky slušné ceně za vlaky bude moci být s cenou relativně nízko a vypálí konkurenci rybník. :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 16:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bububu: Do roku 2014 mne napadá akorát úsek Běchovice - Úvaly.

David J.: Pendolina na Brno bych asi udělal 1x za 2hodiny. Jako je to nyní na Ovu. No a na Ovu "něco jiného".
David J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.146.112.130
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 17:13:04    Odkaz na tento příspěvek  

Myslim si, že hodinový takt by byl lepší. Celková přeprava mezi Prahou a Brnem je asi větší než mezi Prahou a Ostravou. Vždyť zde jezdí autobus minimálně dvakrát za hodinu, to už máte zaplněnou asi půlku soupravy.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3362
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 23:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Turzovka: Bručoune, fakt jste tam někdy byl a jel po tý polňačce která vede neustále skrz vesnice od Čadce po Makov? Navíc konfigurací terénu si to tam přímo říká o páteřní vlak a k němu svoz z dlouhejch bočních oudolí busy (přičemž některé mohou ve špičkách pokračovat až do Čadce pro ty kterým nevadí pomalost.

Ono z těch busů (a mnohdy VHD jako celku) totiž obvykle vyženete dálkové cestující dnes přestupující z lokálky na "hlavní trať". Kvůli tarifu, nepřípojům/nečekání na sebe a mnohdy vzdálenému AN od nádraží.

Mch co vlastně je VHD? Je to systém pro dopravu cestujícím - jakási služba státu/krajů jako osvětlení veřejné či školství? Nebo je to jen zdroj úspor rozpočtu? Protože pokud vemu zhruba poměr dotace na km busu 40 a vlaku 80 (neboli zhruba dvojnásobnej) a poměr cestujících vlak 30 a bus 15 ks (neboli vlak dvojnásobnej) tak v prvním případě je dotace na každýho cestujícího stejná. V druhém to pak je nehorázné plýtvání které když zarazím tak obvykle docílím významný odliv cestujících z VHD.

Ono až na některé "vyzobávací" relace krajských měst jsou busy dost zoufalé. Venkovskými busy krom školních a pár šichťáků jezděj 4 babičky co zrovna nemaj odvoz. A ani dálkovka není zázrak. Dnes jsem se po pár letech ocit na Florenci a v sobotu v 16 tam byl takovej "šrumec" že mi to připomnělo jilemnickej autobusák v kladiva dopoledne. Viděl jsem přijet:
SA od Varů s nějakými 15 ks (!)
Tredos od Třebíče - taky tak 15 ks
Oslobus z Náchoda s celejma 8 ks na palubě.
Jediný co stálo za řeč bylo SA od Brna.

Proti tomu docela kontrast s hlavákem kde se na "skupiny v celou" motalo velmi slušně lidí a dálkový R přivezly desítky a mnohdy přes stovku cestujících.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1702
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 00:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P. Vlček: Tak zrovna na Slovensku bych dal dohromady jen velmi málo míst, kde není AN hned u vlakového. To byla jedna z prvních věcí, které jsem si tam všiml (dopravně)...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 00:18:21    Odkaz na tento příspěvek  

ad Vlček
předesílám, že mi je úplně zcela jedno, zda bude do Makova jezdit vlak, nebo ne, byť z Turzovky pocházel otec.Byl jsem tam kdysi jednou a vůbec to tam neznám.
dotace (ne náklady) bus versus vlak jsou 15:100 korun/km v dnešní době v kraji spíše venkovského charakteru.
Dotyčný spoj ORLOBUSU vozí z HK kolem 25-30 lidí, výstup se realizuje i na ČM (vozil více, než se začaly vyzobávat rozinky).
No a co se týče venkovských busů, dnes jsem viděl na vlastní oči spoj 640115/101 a měl cca 15 kusů. Nezlobte se, ale hrozně moc paušalizujete. No a na rozdíl od těch všech R sjíždějících se na hlavák na skupinu v celou nestály ty 4 spoje na Florenci vyjma platících cestujících v daném busu nikoho ani korunu!!!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3366
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 00:32:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jistě. A z těch co pojedou autem stát dokonce vydojí slušně na daních za benál. Že to bude stát prachy jinde není třeba vidět.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1825
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 00:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: A nevystoupěj lidi z busu třeba už na Čerňáku,Leninově :-) ? Nevím,ptám se,dálkovými busy nejezdím.

Jinak Makov prosím projetý mám,Os v čele s T 444.1 s fčním PG,prosím pěkně ! (rok 1988,prosinec)
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 01:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pro informaci, ty RJ by byly v delší (devítivozové?) verzi, na kratší by se musela se Siemensem vyjednat změna.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3367
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 09:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jak já mám odkoukáno tak na ČM z toho něco sic vyleze ale nebejvá to ani půlka. Dejme tomu že HK - PH v tom jelo tak 15 ks (asi jako tím Tredosem od Třepíče a Jihlavy). Obdobnej R od HK ve stejnou dobu mívá obsazenost před Prahou tak 80-150 ks dle roční doby, řekněme že včera těch 80.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1617
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 09:24:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David j.: Pokud hodinový takt pendolina na Brno, tak by už z Prahy muselo mít svojí časovou polohu nezávislou na "něčem rychlém" do Ovy. Dneska jsou odjezdy z Prahy v xx:13 s tím, že v 17:13 na Ovu, 18:13 na Brno-Blavu a 19:13 zase na Ovu. Pokud má být na Brno (a dál?) hodina, tak by byla potřeba nová časová poloha.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 09:37:11    Odkaz na tento příspěvek  

No jak já mám odkoukáno tak na ČM z toho něco sic vyleze ale nebejvá to ani půlka
no tak máte odkoukáno blbě. Tento spoj má na příjezdu do Prahy kolem 30 cestujících. No a když vezmu v potaz, že vyzobávač rozinek poveze (to je z mé strany spekulace) tak nějak podobně cestujících do Prahy , tak ty dva autobusové spoje bez nároku na dotaci odvezou tolik cestujících, jako ten R z tarifních bodů ve VČ, ovšem za kolik? Já nechci popírat výhody železnice, jenom se tak pro sebe táži, kdy má ještě smysl jich využívat za ty prachy...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5027
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 09:45:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"fakt jste tam někdy byl a jel po tý polňačce která vede neustále skrz vesnice od Čadce po Makov? "

Atmák z toho dělá hlavní mezinárodní silnici, která to není. Vy zase polňačku, ale ta to taky není. Oba to absurdně hrotíte a přeháníte ad absurdum. Pánové dohodněte se, z jaké strany mě chcete napadat. Tak jak to děláte, každý z jedné strany, jste trapní oba.

Vlčku, už jste prokázal, že Vám není dobrý žádný autobus, ani kdyby jezdil po prázdné silnici každých 5 minut celých 24 hodin, jezdil rychle a stavěl Vám u nosu. Takže asi tak ty Vaše plivance beru.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5028
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 09:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: "no tak máte odkoukáno blbě"

Petr Vlček vždycky vlaku cestující přidá a autobusu ubere. To je jeho způsob boje proti busům. Zřejmě sází na to, že těm jeho přibarveným číslům někdo uvěří a bude se podle nich rozhodovat.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 403
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 10:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Vlček možná trochu přehání, ale "Ono až na některé "vyzobávací" relace krajských měst jsou busy dost zoufalé. Venkovskými busy krom školních a pár šichťáků jezděj 4 babičky co zrovna nemaj odvoz." na okolí mého bydliště bohužel celkem sedí. Škoda ...

Jinak rušit osobní dopravu na trati Čadca - Makov je nesmysl a plně souhlasím s Atmákem.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5032
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 10:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: No Vy abyste se nepřidal, když jde o to poplivat autobus, a pochválit vlak ....
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 11:18:10    Odkaz na tento příspěvek  

na okolí mého bydliště bohužel celkem sedí
už jsem psal, nelze paušalizovat.
ono to pak ale sedí i na lokálky v daném regionu, ovšem to šotouši křičí, jak to dopravce, či kraje pokur....(viz už více než trapné výlevy kyšperských ultrassšotoušů nad nepřípoji v relaci Letohrad - RvOh), v případě autobusů se ovšem konstatuje, že stojí za hov.., jsou k ničemu a tečka.
... a to je přesně případ pana Vlčka
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 11:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun (5032): já na žádné autobusy nepliju - a možná Vás překvapím, ale samotného mě stav v bus dopravě okolo Kolína - Časlavi mrzí. Inu poděkujme StČ. kraji a jeho kvalitní práci ...

Ad -ds-: ono to pak ale sedí i na lokálky v daném regionu. Částečně ano, ale pokles zákaznictva na 014/235 není až tak tragický.
trapné výlevy kyšperských ultrassšotoušů nad nepřípoji v relaci Letohrad - RvOh
No jo, hlavně pan strojvedoucí Alf má utkvělou představu o mohutném přepravním proudu vlakem v této relaci
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1828
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 11:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>No Vy abyste se nepřidal, když jde o to poplivat autobus, a pochválit vlak ....

Tak lidi,s rozumem !
Mně třeba dostávají některé zde přítomné návrhy (David J)-do Brna zavedeme Pendo bez příplatků,abychom cenou a rychlostí konkurovali busům. Takže narvu třeba miliardu do vozového parku a dotací vlaku,abych zničil nedotovaný bus ? Šílené.Za ty peníze by se dalopořídit plno muziky jinde.

A pro vlakomily (k nimž patřím)-mně ten hodinový takt EC teda plně vyhovuje a rýpat do toho kvůli "zrušení busů" považuji za echt šotoušismus,sorry.

Opravdu to chce postupovat systematicky,vybrat ty největší železniční propadáky a ty zavřít a nechat zrušit,aby se ušetřilo na údržbě prázdné tratě. Třeba stav na 132 považuji za silně schizofrenní-nejezdí se,ale prachy tam tečou kvůli 730+1 vagon jednou za týden (nebo ani ne) a pár víkendových jízdách.
Pak tedy raději odprodat takové tratě zájemcům (spolkům)třeba za korunu,stát se zbaví břemene a
nebudu ničit dílo předků,pokud ho někdo chce provozovat.
Jinak tratí,kde lze provozovat nostalgii samozřejmě zbyde hromada-a aby platil stát šotoušům projížďku (formou udržování trati pronáhodný provoz) s tím teda nesouhlasím.


Jinak tedy rušit Makovku považuji za nesmysl-ale klidně to prosazujte-mně teda dostává takové to,že někdo ruší lokálky a přeorává dopravu a má to třeba několik set km daleko.
A nota bene-naše peníze to nejsou,ať si Slováci rozhodnou sami,ne ?

Jako každou lokálku,o které se bavíme,se pokoušet zavřít a vymýšlet náhrady-zvláštní koníček.Já bych tedy pstupoval sytematicky.

EDIT: Jo teď koukám-p.David chce hodinově penda Praha-Brno NAVÍC ke stávajícím EC. Tak to už bez komentáře.Jen jeden-škoda,že ty busy nejde jednoduše zrušit,že ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3369
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 11:50:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: až budou zřizovat ministerstvo demagogie tak se přihlaste. Skoro jistě se stanete ministrem.

Proč jsem asi psal stran Makova že busy to svezou z oudolů (a že jich tam je a dlouhejch) na vlak a pro ty co nespěchaj ve špičkách po Čadcu?

-ds- Jinak bych chtěl včera vidět na tom čerňáku těch 22 vystupujících

Ono to toiž platí velmi mnohde a řada "náhradců vlaků busy to nechce vidět protože to je ekonomický a v trendu doby" - jenže je to obvykle tak že busem jezdí zlomek toho co vlakem. I v tý dálkovce a i do tak autobusovýho cíle jako jsou Krkonoše. Mnohdy se sám nestačím divit že počet "dálkovejch" cestujících t.j. za Jilemnici je třeba od Jablonečku ve vlaku na 042 stejnej (kladiva) nebo vyšší (víkendy) než v přímým busu do Prahy. Ony důvody jsou celkem jasný:
- v busech obecně nic moc místo na nohy (o C954 na dálkovce jako běžném jevu nemluvě)
- v busech ještě míň místa na větší zavazadla (vesměs navíc placená)
- bus nezná až na výjimky zpáteční natož nějakou skupinovou slevu. Tudíž pro jednoho levnější, pro dva a víc už přečasto ne.
- jíst v busu na klíně a odkládat nakouslej chleba do kapsy taky není vono. Stolky a pod až na výjimky neexistujou (byť sklopný parodie na stolek mívaly už i ŠD pokud si dobře pamatuju)
- rodina s dítětem a kočárem vysoce problematická (a když už od kočáru jezdí dítě autem tam v něm nejspíš i zůstane...) a mnohde nemožná. Dtto pes.
- kolo až na extra linky též ani omylem (pro Bručouna - proto je mi celkem jedno kolik busů mi jede před barákem od dubna do listopadu - kolo mi neveme ani jeden).

Problém busdopravy je ten že až na vývoj v oblasti pasívní bezpečnosti a emisí jsou busy stále na úrovni ŠL nebo RTO co do "služeb pro cestující". Wifi zdarma je sice hezký ale tak pro študáky pá/ne (asi jediný linky v dálkovce náhodných výstřelů co ještě žijou). Ostatní na systém "náhodný výstřely 2-3x denně, změna 4x do roka" kašlou. Viditelně. Též kašlou na negarantované a mnohde až zhovadilé přestupy bus/bus nebo bus/vlak.

Sedí to i na okolí mého bydliště. Až na "šichťáky/školáky" to je bída. A sedí to i na jiné regiony v kraji kde o víkendu ani kolo a v kladiva ráno o prázdninách na 8 do Březnice 3 lidi a ve dvanáct z Březnice čistá 0. To jezdí víc ks i takovou zoufalostí jakou je lokálka Březnice - Rožmitál....
-
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 11:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak tedy jestli jste zaregistrovali,tak Řecko zavřelo příhraniční tratě a ofiko je přípis,že se ruší letní spoje (přímé vozy)Praha-Soluň. Jde to rychle..Burgas jednou týdně 2 WlAB+4Bc a Bar ,ale jak dlouho ? Pomalu (spíš rychle) můžem lůžka dát do šmelcu.

EDIT-a Burgas jsem taky zvědav. Ono se to v sezoně naplní,ale současná konkurence lowcost aerolinek -Praha-Burgas za 2 hodiny a 500.-Kč oproti vlaku 2 noci (a to pětikilo jen za lehátko bez jízdenky)je zdrcující.Ono 4 dny dovolené navíc na cestu...to zviklá i šotouše s fipkou :-)




(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:07:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Krkonoš davy vlakem ? No teda..fakt ?
Já nevím,ono jsou tratě,které jsou prostě do hor super (třeba 183-bezpřestupově Plzeň-Špičák a vleky 50m od dveří vlaku a 8 klas často nestačí) a jiné,které prostě jen přežívají. Ty Krkonoše třeba naplní tu 854+954,ale uvědom si,že to jsou 2 busy,ani ne.
Tím nevolám trať Chlumec-Trutnov zítra zavřít-ale přiznejme si,žádný zázrak to není.
Shamin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych taky zareagoval k příspěvkům paba Vlčka

jíst v busu na klíně a odkládat nakouslej chleba do kapsy taky není vono Stolky a pod až na výjimky neexistujou - opravdu bych se z hygienických důvodů bál si ve vlaku něco doložit

v busech obecně nic moc místo na nohy - to asi odpovídá tomu, že vlaky moc lidí nejezdí, že máte dostatek místa pro nohy, jinak bych se při obsazeném kupé opravdu hádal, kde je lépe nohy složiti

rodina s dítětem a kočárem vysoce problematická - a kolik lidí všeobecně s kočárkem jezdí? pokud to jde, tak vlakem a pokud auto nemám, tak sedím doma, tahat se s malým dítětem buď valkem či autobusem mi přijde jako nerozum

věřte mi, autobusem mám cestu z HK do Prahy spoustukrát projetou, ať už to bývavaklo do školy, na kurzy či do prácea mohu potvrdit komentáře zde diskutujících ohledně cestujících vystupujících na Černém mostě, že jich je opravdu většina, tipnul bych to tak průměrem na 2/3 a v ranních hodinách 4/5... čili dělat závěry z počtu cestujích vystupujících na Floreci opravdu nelze

ještě tady nezaznělo... ve vlaku se můžu procházet, v autobuse ne... už vidím ty prochízející se davy cestujících mezi jednotlivými vagóny, pokud to jsde, tak sedím na zadku a hlídám sei věci, aby mě někdo neobral
Shamin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

omlouvám se za překlep...pana Vlčka
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:18:39    Odkaz na tento příspěvek  

Řecko zrušilo ("dočasně přerušilo") ze dne na den kvůli státnímu bankrotu (o kterém se stále tvrdí, že nebude :-) ) prakticky veškerou osobní železniční dopravu s výjimkou linie Atény - Soluň a příměstské dopravy v Aténách, tj. mimo jiné celý Peloponés nebo lokálky kolem Larissy, které nestihli zrušit už dřív. A odboráři můžou stávkovat dle libosti...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:19:57    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: O výrazné redukci dopravy na řeckých tratích se psalo na www.zelpage.cz, i o ohrožení/zrušení mezinárodních spojů, ale např. na hafasu jsou dnes uvedeny jak spoje Bělehrad-Soluň, tak i Sofia-Soluň:

Bělehrad-Soluň:
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn?ld=9645&seqnr=1&ide nt=6n.02629145.1295176559&rt=1&OK#focus

Sofia-Soluň:
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn?ld=9645&seqnr=1&ide nt=7g.02776945.1295176675&rt=1&OK#focus

Ví někdo, zda ty vlaky skutečně jezdí ? Z toho se dá mj. usuzovat, zda bude v létě jezdit i Meridian či nikoli.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak příspěvek lze editovat (upravit) tuším půl hoďky po vložení,Shamine..

Jinak jsi asi mladý kluk,Péťa Vlček je už starší pán,já sice o něco mladší,ale znám spoustu lidí,co buď vlak,nebo bus do 2h a maximum ten Špindl. Ono ty starší už bolí nohy,záda a necítí se dobře při nutnosti dřepět v sedačce bez pohybu řadu hodin-pro mne takový Jadran busem by byl trest.K moři nejlépe letecky nebo šotoušsky vlakem a lůžkem.
Takže po republice buď rozumné spojení vlakem (tedy ne 5 přestupů a násobná doba cesty oproti busu) nebo už auto,kde si můžu zastavit a protáhnout se kdekoli,v klidu na pumpě na WC ,a ve vlaku mám tu možnost první třídy,jídelního vozu,poklidu-ono řídit třeba z Ostravy taky unavuje.

Tolik poznatky starších :-))
Ve 20 mi to bylo buřt.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:32:30    Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Promiňte, ale to že Hafas něco ukazuje, neznamená vůbec nic (obvzlášť na Balkáně).
To, jestli ty vlaky skutečně jezdí, můžete zjistit například telefonátem na některé z dotčených nádraží.
A usuzovat jestli tam bude něco jezdit v létě (máme půlku ledna...) je tedy totálně mimo realitu.
David J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.146.112.130
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:35:11    Odkaz na tento příspěvek  

mladějov: nebudu se s Vámi hádat. Ano před časem mě to napadlo, zavést pendolina na trasu Praha-Brno. Ale nyní poukazuji pouze na to, že stejný nápad mají i na nábřeží, jestli jste si již stihl všimnout.. http://ekonomika.idnes.cz/polske-vlaky-zvitezily-v-tendru-ceskych -drah-vsechny-vyjedou-do-roku-2013-1oj-/eko-doprava.aspx?c=A11011 4_195840_eko-doprava_vel (poslední část)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5701
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 12:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznám dálkovou relaci, na kterou by ČD během posledních cca deseti let neplánovaly Pendolina...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!