K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 22. 04. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 22. 04. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4787
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 15:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Nečekání R do MB ve Všetatech na R od Kolína považuju za dobře...
Ano, v zásadě až tolik nenamítám, obzvášť když je to dneska problematické. Pokud by však byly kříže v Chotětově, a muselo se tam nějakou chvíli stát a šlo by to udělat, proč to neudělat. Pořád je tady malý, ale přesto vztah Lysá/St.Boleslav-Ml.Boleslav? Jinak ho rozhodně nepožaduji.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 16:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vztah Lysá - Ml. Boleslav samozřejmě existuje: z Lysé se jezdí do MB třeba do Klaudiánky, taky celkem často do hypersupu Olympia. Tento vztah je vesměs realizován po II/272 a R 10.
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 16:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať 089 se zrychlila dost výrazně. Celé se to událo dost rychle a relativně lacino.
Pokud "předváděné úvahy" znamenají "výrazné zásahy do infrastruktury" a "do 3 let nehrozí" tak žijeme v neuvěřitelném absurdistánu.


Zatímco 036, kde nakonec jezdí a jezdit budou ČD, se nic nezměnilo, ač se slibovalo mnohé.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 17:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě pár postřehů:
Bručoun 6123: Těch dnešních 1:54 Turnov - Praha (oproti 1:47 v opačném směru) je dáno tvrdnutím na Odb. Skály, protože infrastrukturník neumožnil do doby reko zab.zař jezdit po krajní "satalické" koleji směrem "do Vysočan", jakmile bude zabzař. hotové, lze o nějakých 6 minut zrychlit.
Bručoun 6120: Posilové Sp v sudou 25 z Prahy hl.n. po Všetaty zavést na stávající 070 se stávajícími vozidly a omezeními ve směru špičky jdou (viz Sp 1942), jen nesmí jet v obou směrech zároveň (zpět se vozidlo od páteční 9512 vrátí na závěsu 9515 do Prahy hl.n. kde z 9515 upadne a okamžitě může vyrážet jako Sp v 18:25 opět do Všetat. Je to jen o penězích (úplně stejně lze vyrobit i Sp v 14:25, ani vozidlo navíc nepotřebuji). A protože není výh. Stránov, tak s posilovým Sp obsloužím zastávky mezi Všetaty a MB, které za to stojí, trefím se do Chotětova proti R a dojedu do MB.

Zrychlení R 070 - souhlas, jen tedy nesmí objednatel a dopravce modropryžně považovat za základ pro výpočet jízdních dob "hydru se třema" a musí rozumět tomu, že potřebuji-li posílit soupravu 854+054 (VT 642, LINK II), tak musím přidat opět 854+054 (VT 642...) tak jako se to naučil na R Plzeň - Most.

Ad Orky: U osobních vlaků tento přípoj existuje - ještě jsem za poslední 3 roky nespatřil v tomto směru přestupujícího cestujícího...

Ad Sants: Tak jasně, do hyperstodoly nepojede nákupuchtivý občan vhd (leda by jel s vozejkem bezbariérově až do vlaku a od vlaku až do domu (to by vlastně šlo výstavbou zstávky na 064 u Intersparu v MB zavést pro D.Bousov a Sobotku )
PEVA
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 21:20:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

peva: rád bych se vymezil proti termínu "modropryžně"
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7287
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 22:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za několik mírně opožděných reakcí:
T.H.:
Na jejich stránkách právě vidím, že je ve špatných rukou
Váš názor nesdílím, ale hádat se nemám chuť.

Mibl:
Úsporu cca 15-20% náležitostí u linek objednávaných ministerstvem a obdobnou úsporu mzdových nákladů na těchto linkách bych nepovažoval a priori za nepřístojnost
Úspory náležitostí bych za nepřístojnost nepovažoval a také nepovažuji, za nepřístojnost považuji některé Tebou naznačené změny ve vazbách v SV-Čechách.
nechybí výhybna Bartoušov
Viz Orky.

T.Z.:
Ale odmítám zakazování debaty na toto téma, resp. odsuzování - ať už jakékoliv, byť zatím zcela neznámé - alternativy předem. Jak (zdaleka nejen) zde předvádí např. Petr Vlček nebo Hroch.
Já neodsuzuji neznámou alternativu, ale zcela známé a konkrétní (Miblem vyřčené) nápady jako rozbourání uzlu v Lovosicích, v České Lípě nebo stání v polích!
A také kritizuji zcela konkrétní úvahy o qedlání z titulu, že v jisté zemi na západ od nás si stanovili model dopravy a jemu přizpůsobovali infrastrukturu (tak mi to alespoň bylo vždy prezentováno). Pokud se budou tady po pár letech pořádat takové qedlice, tak se prostě s touto zemí nemůže srovnávat a nemůžeme k ní vzhlížet, jelikož se podle jejího vzoru nechováme!

T.H.:
už nepřiláká tu, které se zhoršila dřív a teď se jí zas zlepšuje, ale která se už dávno zařídila jinak (koupila si auto)
Neplatí to jistě na 100%, ale v globálu jistě ano, obzvlášť pokud zhoršení nastalo před řadou let. (Nicméně si myslím, že těch zhoršení v reálu mnoho nebylo.)

Bručoun (ad.):
Kdyby se už drahně let nešpekulovalo nad 100 a 1 podobou tzv. V. koridoru, ale šlo se kroky dílčích zlepšení, třeba by už něco na světě bylo (alespoň jako světýlko na konci tunelu). Nicméně úvahy o V.koridoru jsou v tomto směru podobně zničující jako úvahy o PRAKu nebo o tunelu Praha-Beroun, popř. i o IV. koridoru mezi Benešovem a Táborem => neděje se nic.
Nicméně čistě prakticky - docílíme něčeho dílčím zrychlením stávající 070, pokud zároveň nechceme křižovat "na poli"?
Co se frekvence v R-070 týče - co jsem kdy pozoroval, tak je frekvence z významné části úseková a využívá např. přestupy ve Všetatech nebo v Boleslavi/Bakově (a to obousměrně: Praha-ČL i Nymburk-Turnov).
Pokud "předváděné úvahy" znamenají "výrazné zásahy do infrastruktury" a "do 3 let nehrozí" tak žijeme v neuvěřitelném absurdistánu.
Dobré ráno!
Ještě jedna možnost by možná byla. Rozvázat přípoj Nymburk-Turnov.
...a ztratíte dobrou třetinu, ne-li více lidí v severním úseku. Děkuju nechci.

Libochovičák:
Směr Praha - Kladno město by rozhodně neměl být odkázán pouze na nechutně pomalé couráky nebo na přestupy. Osobně budu považovat z tohoto pohledu za úspěch, přežije-li současný stav (tj. nebude trať 124 zcela bez dopravy), byť zastavování v Milostíně nebo Sádku jako plus zrovna nespatřuji.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 08:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pryž:
První změna mého příspěvku 1285: slovo "modropryžně" nahraďte výrazem "dle §1 drážních dogmat". Provedení této změny nevyžaduje mimořádnou zkoušku inteligence

Ad Bartoušov:
Existuje jediný stav kdy se trať 061 (při nenulovém provozu) obejde bez Bartoušova (hodinovka Sp s křižováním v civilizovaných Rožďalovicích), ale vyžaduje to oba rychlíky Praha-HK v Nymburce hl.n. přesně v 00, protože to je na krev, v Jičíně to pak obrací také v 00, musí se tomu přizpůsobovat trať 041 a nebo je to v Jičíně v prázdném nádraží (trať 041 je tam nyní ve 30. minutu). Jakmile se HK rychlíky v Nymburce rozejdou o pár minut od sebe, potom ztrácíme nejdůležitější přípoje. Stabilním řešením tratě 061 je tedy odjezd z Nbk cca 10 minut po celé a potom křižování Křinec a Bartoušov, příjezd do Jičína v 15.minutu =>možnost přesunu křižování na 041 do Hrubé Skály => úplné přípoje v Turnově.
PEVA
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4789
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 08:32:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: No, Ostroměř-hrubá Skála za necelou hodinu? To je na dnešní infrastruktuře hodně odvážné. Hlavně by to znamenalo případné křižování hodiny v Železnici.
Jestli v roce 2014 protočí R na 030, tak to stejně může být všechno jinak. Pak můžeš mít R020 v Nymburku o půl.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3743
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 09:29:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ranním Tanvaldem míněn MR 1139 neboli vlak DO Tanvaldu PROTI ŠPIČCE.

Samozřejmě že to živí úsekovka. Protože busy řeší výhradně vztah Liberec/Jablonec - Praha a vůbec nic mezi tím. Ostatně ani Boleslav - Praha není co do busů vůbec žádnej zázrak a krom špičky nejšpičkovatější skoro nic rychlýho (pokud omylem nejede nějaký zbytek skomírající dálkovky z Krkonoš) nejezdí.

Ono by to chtělo i trošku osvěty. Před nějakými 2 roky jsem pro denní dojíždění Boleslav - Vršovice (ne u nádraží ale někde u Kubáně) zjistil že to vyjde časově o fous líp (s menším opruzem x přestupů v MHD) a finančně taky na IG. Dotyčná byla překvapená a o takové možnosti vůbec netušila.

A k posilování špiček na 070 (hlavně víkendy): to by spíš chtělo je mít provázaný s jinou tratí. Typicky klasa v kladiva točící s řidičákem Kladno a o víkendech Tanvald a 854 opačně. Jenže bych s tou vratnou klasou poněkud počkal protože rekobrejlovci jsou daleko chcípavější než starý 749 i než 854....
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 09:44:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch:
docílíme něčeho dílčím zrychlením stávající 070, pokud zároveň nechceme křižovat "na poli"?

Buď se povede zrychlit tak, aby měl úsek Neratovice - Turnov (zast. MB-Čejetičky, Bakov město, Mnichov) dobu jízdy R pod 60 minut, pak při vedení R do Tanvaldu (s rychlíkem Pce-Lbc křiž v M.Skále) odpadá křižování v Hamrech (zrychlení o cca dalších 5 minut), při vedení pražského R z Turnova do Paky se o cca 20 minut zrychluje spojení Semily - Praha. Nebo se to o chlup nepovede, pak sice křižujeme v Příšovicích, ale výše popsané by mohlo ještě vyjít (sice křižujeme "na poli", ale je to rychlejší než dnešní Mnichov).

Dílčí zrychlení 070 (+ nejlépe kousek druhé koleje Neratovice - Neratovice-Jih nebo Čakovice - Hovorčovice) u Prahy (a to by mělo být na V.sci-fikoridoru nezávislé neb to vede "jinam") zase přinese možnost zřídit zastávku Neratovice-Jih (podívejte se na mapu, kde leží vjezdová předvěst do žst. Neratovice od Měšic a přesně tam situujte peron a pak se podívejte, jak daleko je to do okolních paneláků, vilek a nemocnice a jak daleko to z těch paneláků mají dnes na autobus k "domu Kultury" a na zast. "Kojetická").
PEVA
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3828
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 11:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Peva:
Řada 612 DB jede z Neratovic do Všetat 5,5 minuty, ze Všetat do MB hl.n. pak 26,5 minuty s pomalým Zdětínem, tzn. 25,0 minut bez něj (řada 854 + 1 x 054 to sjede taky), tzn. chtělo by to malinko hrábnout do infrastruktury
...
Pokud by se R-070 měly křižovat v Chotětově (1. zpomalení - staví to náhle navíc někde v polích) a zároveň nezpomalit, potom druhé křižování vychází někam do Kojetic u Prahy...


MB-Čejetice - Neratovice je 38 km, zastavuje se 1x (Všetaty) a uvažujete se, jak se kombinací volby vozidel a drobného zásahu do infra dostat na 29 minut.

Chotětov - Měšice je 34 km a zastavuje se 2x (Všetaty a Neratovice). Mezi kříži "ušetřené" 4 km se při TR 100 km/hod jedou cca 2,5 minuty. Jedno zastavení z 100 km/hod stojí 2 minuty. Jste si zcela jist tím, že (při vhodném ježdění odbočkami ve stanicích, kde dojde ke křižování) neprojedete z Chotětova až do Měšic?

Dílčí zrychlení 070 (+ nejlépe kousek druhé koleje Neratovice - Neratovice-Jih nebo Čakovice - Hovorčovice)
Jestli by nebylo lepší územně stabilizovat VRT Praha - sever (ve variantě přes Neratovice) a pak z ní postavit kousek Neratovice - Neratovice-jih s tím, že zbytek do Prahy se postaví až časem.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3745
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 11:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Říkám si jak stabilní bude takový polní letmé křižování Měšice - Chotětov (má vůbec smysl ještě uvažovat o nějakých přípojích když křižování ve jménu ušetření náležitostí přešoupnem z uzlů do polí?) při sebemenší nepravidelnosti ani ne výluka ale jeden blbej skautskej vejlet nebo v létě nijak mimořádnejch 10 cyklistů...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6136
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 14:13:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "čistě prakticky - docílíme něčeho dílčím zrychlením stávající 070, pokud zároveň nechceme křižovat "na poli"?"

Pokud vychází bez zásahů do infrastruktury Neratovice-Příšovice, tak musí pro dvouhodinový takt jen s minimálními zásahy vyjít Neratovice-Turnov. Pokud by se to podařilo, tak by vyšlo křižování R Pha-Tanvald s R Pce-Lbc v Malé Skále. Tím by se uspořila jedna souprava, a velmi podstatně by se zkrátila jízdní doba Neratovice-Tanvald. Křižování v MB při hodinovém taktu je o něco náročnější, ale to nemusí být hned, hlavní je, že by šlo později udělat bez zásahu do taktového schématu rychlíků.

I kdyby se zůstalo jen u těch Příšovic, tak ty jsou docela velká "mýtinka", mají asi 1300 obyvatel, čili jsou o něco větší než Byšice, a jsou asi největší projížděnou obcí na 070. (Kdyby mělo být křižování v Příšovicích trvalé, tak by klidně mohlo být se zastavením pro cestující.)

Celé to schéma 070 a souvisejících rychlíků jsem psal hlavně jako ukázku, že výhledové zrychlení a hodinový takt na 070 je zřejmě možný s relativně nenáročným vylepšením infrastruktury v úseku Neratovice-Turnov, a že by to nemuselo znamenat nabourání shématu pro severovýchodní Čechy.

Pokud jde o schémata křižování rychlíků typu Měšice-Chotětov, tak se mi vůbec nelíbí, a považoval bych je za zcela diskvalifikující pro každý koncept, který by podobná křižování používal. Určitě by šlo vymyslet takové křižování pro hodinový takt, ve kterém by byla jen jedna "mýtinka".


(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3750
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 14:40:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak znova - když bude kříž v Boleslavi tak jak tam poskládáte R z 080? A pokud bude kříž Neratovice - Příšerovice tak jak vám vyjdou křižování R na 080? Nedopadne to náhodou tak že se bude stejně křižovat ve Bělý akorát sae tam bude dýl hnít? A pokud by se stih Dězbez (de tam vůbec ještě křižovat?) - kolikrát za tejden si ujedou přípoje mající +5 aby se to celý nehnulo až do večera?

Mch jestli by si nějaká trať zasloužila modernizovat tak asi 072. U 070 samozřejmě mezi Prahou a Všetatama jako suburban. Něco málo by mohlo přinýst zkulturnění Bakova aby tam nebylo 40 kudykoliv.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4791
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 15:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle je R1137 v sešitovém JŘ. Jsou zde vidět jízdní doby, ale i maximální rychlosti. Další zvýšení rychlosti by rozhodně nebyly zadarmo, rozhodně by se pohybovaly minimálně v řádech stovek milionů. Takové zvýšení by si pravděpodobně vyžádalo nejen nový svršek, možná i dílčí přeložky, možná úpravy zabezpečení...
Půlminutové stání lze akceptovat možná v Bakově městě, ale v Boleslavi či Neratovicích určitě ne, tam bych se snažil nechat 2 minuty. Podobně je potřeba pracovat s různými technologickými časy. Na úsek, který lze s bídou bez technologických dob zvládnout za čistou hodinu (Příšovice-Neratovice) nelze naroubovat dvouhodinu, obzvlášť když v současné době vlak projíždí, takže je potřeba přidat další čas na zastavení. Pokud zkrátí stání 8 minut v Boleslavi na minimum a přesunu křižování do Loukova, tak to stihnu tak tak za 58 minut s odřenýma ušima, téměř bez rezervy.

Tak si můžete hrát, ale z jízdních dob už zkrátíte minimum. Nezapomeňte na požadavek vazby mezi rychlíky R070-R080. Ještě bych upozornil na to, že takové křižování R/Os v Měšicích znamená rychlík hnát do odbočky, tedy zdržení tak 2 minuty.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6138
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 15:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jsou zde vidět jízdní doby, ale i maximální rychlosti." .....
... z kterých se dá vypočítat velký kulový, protože tam nejsou všechny rychlosti.

"úsek, který lze s bídou bez technologických dob zvládnout za čistou hodinu (Příšovice-Neratovice) nelze naroubovat dvouhodinu"

Normativ hmotnosti 130 znamená soupravu 854+054+054. Každé malé dítě ví, že tahle souprava je líná jako šnek. Posuzovat návrh konceptu taktu výpočtem jízdní doby pro 854+054+054, to je snaha shodit to ze stolu.

Orientačně: Neratovice-Příšovice, 64 km, 4 mezilehlé zastávky. Pokud počítám na brždění, pobyt a rozjezd po 2 minutách, tak je třeba rychlost vlaku 77 km/h, po započítání vaty 80-85 km/h. Pokud umím číst, tak traťová rychlost je 90-100 km/h. Jde o maximální rychlost, jsou tam nějaká lokální omezení, ale zásadní problém nevidím. Pro lepší výpočet by to chtělo TTP.

"Další zvýšení rychlosti by rozhodně nebyly zadarmo, rozhodně by se pohybovaly minimálně v řádech stovek milionů. Takové zvýšení by si pravděpodobně vyžádalo nejen nový svršek, možná i dílčí přeložky"

Opět orientační výpočet: Neratovice-Turnov, 68 km, 4 mezilehlé zastávky. Pokud počítám na brždění, pobyt a rozjezd po 2 minutách, tak je třeba rychlost 82 km/h, po započítání vaty 85-90 km/h. O jakých stovkách miliónů je prosím řeč?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 16:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro lepší výpočet by to chtělo TTP.
Tady jsou, můžete počítat.
application/octet-streamTTP 537
537PDF.7z (244.9 k)

Aby to K-report sežral, musel jsem to zabalit do 7-zipu, aby to nebylo tak velký...
Sledování trutnovských brejlovců - http://brejlovci-ts771.tk/ | Vozy ex Baim - http://baimy.jdem.cz | Vozy Bd264 - http://vozybd.jdem.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6139
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 16:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Když na ten Váš soubor kliknu, tak se mi zobrazí rozsypaný čaj. Když ho stáhnu, tak se uloží s příponou *.unk, s tím si nevím rady.

Na internetu jsou k mání pomůcky GVD 2009. Změnilo se od té doby něco? (Případně, šel by z toho balíku TTP537 vzít jen soubor 537-_6.doc a dát ho sem nezazipovaný?) Díky.

S TTP běžně nepracuju, tak se raději ujistím. Předpokládám, že sloupce 2 a 8 jsou hranaté rychlostníky, a 3 a 7 kulaté rychlostníky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 18:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Bručoun: Změntě příponu souboru na .7z, zdejší systém ji zjevně nezná a v takovém případě ji přepíše na unk.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 18:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen několik otázek a zase půjdu.

1) Jak by měl vypadat cílový stav?

2) Co všechno je na současném stavu nedobré/špatné?

3) Co všechno by se muselo udělat, aby se dal cílový stav reálně (vy)jezdit?

Zatím vše, už radši jdu...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4792
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 18:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že trať 070 znám natolik, abych věděl, kde zhruba jsou či nejsou rychlíkové vaty.
TTP mám, sice starší, ale pro mé výpočty mi stačí. Mám i v Excelu vymyšlenou docela vymakanou tabulku pro výpočet jízdních dob. Samozřejmě, nemám žádné trakční charakteristiky, které mohou mít určitý vliv na jízdní doby, počítám s rovnoměrným zrychlením a nepočítám s vlivem stoupání, což může být taky mnohde dost velká chyba.
Do mé chytré tabulky jsem hodil ty TTP, zrušil 40 ve Zdětíně, zadal zrychlení 0,7 m/s2 (až do traťové rychlosti), což by něčemu jako 854+054 mohlo odpovídat a vylezly mi hodnoty, které navýšil o 10%:
0:00:00 - hl.n.
0:07:00/0:08:00 - Vysočany
0:12:30/průjezd - Skály
0:14:00/průjezd - Satalice
0:18:00/0:19:00 - Čakovice
0:25:00/průjezd - Měšice
0:31:00/0:33:00 - Neratovice
0:38:00/0:39:00 - Všetaty
0:42:00/průjezd - Byšice
0:48:00/průjezd - K.Vrutice
0:55:00/průjezd - Chotětov
1:05:00/1:07:00 - Ml.Boleslav
1:12:00/průjezd - Debř
1:16:00/průjezd - Bakov
1:18:00/1:19:00 - Bakov město
1:23:30/1:24:30 - Mn.Hradiště
1:30:00/průjezd - Loukov
1:32:30/průjezd - Příšovice
1:37:00 - Turnov
Při zvýšení zrychlení na 1 m/s2 se jízdní doba v celé trase zkrátila asi o 1,5 minuty. Schválně, jestli někdo přijde na to, proč tak málo.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6140
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 19:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"něčemu jako 854+054 mohlo odpovídat
0:31:00/0:33:00 - Neratovice
0:38:00/0:39:00 - Všetaty
0:42:00/průjezd - Byšice
0:48:00/průjezd - K.Vrutice
0:55:00/průjezd - Chotětov
1:05:00/1:07:00 - Ml.Boleslav
1:12:00/průjezd - Debř
1:16:00/průjezd - Bakov
1:18:00/1:19:00 - Bakov město
1:23:30/1:24:30 - Mn.Hradiště
1:30:00/průjezd - Loukov
1:32:30/průjezd - Příšovice
"

Tento výpočet považuju za hrubý omyl. Prostým součtem jízdních dob z GVD 2010 vychází prakticky totéž. Jízdní doby v letošním GVD přitom jsou počítané pro 854+054+054, a na 40 ve Zdětíně.

Přikládám 2 roky staré údaje z TTP
application/force-downloadTTP trat 070
537-_6.pdf (35.3 k)
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 608
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 19:40:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tím 7zipem to asi nebyl dobrý nápad... Nuže, tady je aktuální 537-6, jen jedno PDFko.
application/pdf537-6
537-_6.pdf (225.1 k)

Sledování trutnovských brejlovců - http://brejlovci-ts771.tk/ | Vozy ex Baim - http://baimy.jdem.cz | Vozy Bd264 - http://vozybd.jdem.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6141
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 19:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď co se týče výhledové možnosti křížů Neratovice-Turnov. Hodně nižších rychlostí je z důvodu nezabezpečených výhybek a podobně. Ostranění je víc o chtění, než o penězích. Hodně omezení je kvůli obloukům, ale neplyne z toho, jestli kvůli malému poloměru, nebo kvůli špatnému stavu tratě. Hádám, že půjde převážně o druhou možnost, že většinou půjde o "neřádný" stav. To se ale bez železniční mapy nedá rozseknout.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6142
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 19:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Díky.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4793
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 20:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: To není omyl. Zdětín zkrátil jízdní dobu z 28 na 26 minut. Zkrátka si zkuste jenom přiznat, že současné JŘ nejsou ulhané, jak to Vy vidíte. Současný JŘ plně odpovídá nasazeným vozidlům a současného stavu trati, který je docela dobrý. Ke stíhání Neratovice-Turnov je potřeba zkrátit 6 ideálně spíše 8 minut a to rekonstrukcí Bakova, aby se tam nemuselo jezdit 40, nedocílíte. Tím ušetříte minutu.
Ano, dá se to nakreslit na krev. Uberte si z mého výpočtu 10% a odjedete Čakovice-Neratovice za 11 a Všetaty-Boleslav za 24. Minimálně to první je možné a ověřené, o tom druhém pochybuji. Ale to je totálně bez rezervy a takový JŘ by pustil do světa nezodpovědný technolog. Podle TTP je vzdálenost Všetaty-Boleslav 33km, čas 26 minut, průměrná rychlost 76 km/hod. To vám na 90 s lokálním omezením na 80 s rozjezdy, brzděním a nějakou rezervou přijde málo? Bez tý rezervy je to 82km/hod! Ty oblouky kolem Jizery mnohde nejsou velké, ta 80 je možná maximum, co se tam dá udělat. I kdyby se je povedlo vylepšit (převýšení), pokud to ještě jde, opět se budeme navit spíš o desítkách vteřin než o minutách. To samé omezení na 90 ze 100 u Turnova. Já ta vidím reálně v úpravě převýšení a zrušení 40 v Bakově tak 3 minuty, a to ještě za předpokladu, že jsou takové úpravy možné. Pak bychom se možná a dost na hrane mohli bavit o křižování v Příšovicích. Na Váš požadavek už je potřeba výrazně přitlačit finančně a bavit se o výraznějším zvýšení rychlosti, což je v současné situaci nereálné. Ani nasazením živějších vozidel moc nevyřešíte. Při zpomalování či zrychlovaní o 10 km to ani nepoznáte a těch zastávek cestou je tak málo, že vliv bude dost zanedbatelný.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6143
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 22:03:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ke stíhání Neratovice-Turnov je potřeba zkrátit 6 ideálně spíše 8 minut a to rekonstrukcí Bakova, aby se tam nemuselo jezdit 40, nedocílíte. Tím ušetříte minutu. Ano, dá se to nakreslit na krev."

To je hodně přehnané, nad únosnou míru.
Ke stíhání Neratovice-Příšovice stačí nepočítat 854+054+054, ale cokoli jiného. 854+054+054 je šnek, kdo nevěří, ať si to někdy stopne.

Co se týče omezení rychlosti, tak to zdaleka není jen Bakov. Jsou tam omezení u kdejakého patníku, většinou jen na desítky, nanejvýš stovky metrů. Sice většinou na víc než 40, ale je to pořád brzdit, pořád rozjíždět, to je přesně to co 854 s dvěma vleky neumí. Přitom právě na tuto soupravu jsou jízdní doby spočítané.

Pro ilustraci příklad odjinud. V GVD 2004-5 byly jízdní doby Příbram-Písek na 200 počítány pro 842 s 2 vleky 60-64 minut. V současném GVD je 58-59 minut. Čili úspora z roku na rok 2-5 minut pouhou výměnou soupravy. Odebrání jednoho vleku nebo přidání 854 ubere minimálně dvě minuty, výměna za svižnější soupravu další dvě.

Zpátky k 070: Pokud odečtu zastavení v Byšicích a delší pobyty v Boleslavi, Bakově a Mnichově, tak je pro tento GVD, pro 854+054+054 spočítáno (průměr obou směrů):
Neratovice 0:00
Všetaty 0:05,5-0:06,5
Byšice průjezd
Ml.Boleslav 0:33-0:34
Bakov průjezd
Bakov,město 0:44,5-0:45
Mnichovo Hradiště 0:50,5-0:51,5
Příšovice průjezd 1:00,5
Turnov 1:04,5
Toto je přepočteno z výpočtu pro GVD 2010/2011, pro 854+054+054 a je to včetně vaty. Odečteny jsou jen Byšice půlminutou, zastavení v Bakově opět jen půlminutou, a pobyty nad minutu jsou zkráceny na rovnou minutu.

Odebráním jednoho vleku se uspoří 2-3 minuty, výměnou za "ne854" další 1-2 minuty. Čili bez jakéhokoli hrábnutí do infrastruktury, jen změnou soupravy musí po započtení vaty vyjít průjezd v Příšovicích podle typu soupravy v 0:56,5-0:58,5 od odjezdu z Neratovic. Což by mělo být pro vykřižování v pohodě. Nesmí tam ale být 854+054+054.
Nelze tvrdit, že odebráním jednoho vleku od 854 se na 4 rozjezdech ze zastávky a minimálně 10 rozjezdech z pomalé ušetří jen jedna minuta.
Až se k tomu dostanu, tak to spočítám ještě jednou pořádně z TTP, i když je mi bohužel jasné, že kdo je předem zabejčený proti, tak tomu stejně neuvěří.

Co se týče výhledového přeložení do Turnova, tak není třeba uspořit 6-8 minut úpravou infrastruktury, ale 3-4 minuty. To je sakra rozdíl. Při množství různých krátkých 60-70-80 by to mělo jít za nepříliš velký peníz, jen chtít.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6144
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 22:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Porovnání s tratí 200, to je vůbec dobrá paralela. Křižovací stanice jsou od sebe 60 km, jsou tam 4 mezilehlá zastavení, traťová rychlost je maximálně 75 km/h, a jsou tam různá lokální omezení rychlosti.

V úseku Neratovice-Příšovice jsou potřeba opět 4 mezilehlá zastavení, je to sice 64 km, což je o 4 km víc, ale traťová rychlost je v mnoha úsecích 90-100 km/h.
Opravdu nevidím žádný důvod, proč by tato křižování Neratovice-Příšovice neměla hned fungovat, a proč by výhledově nemohly fungovat kříže Neratovice-Turnov.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7289
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 22:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Já se obávám, že ten časový přínos na stávající trati nebude nějak dramatický. Rozdíl mezi rychlostí 80-90 km/h a 100 km/h není velký, výraznější by byl rozdíl třeba ze 40-50 km/h na 60 km/h. Rychlosti vyšší než 100 km/h moc nevěřím, protože AB tu nikdo kvůli tomu asi dělat nebude a kódování AH je stále někde v nedohlednu. Krom toho mezi Chotětovem a býv. výh. Stránov (ale i na několika jiných místech) se z těch oblouků asi o mnoho více než dnes nedostane.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6145
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. dubna 2011 - 22:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Nejde přece o zvyšování TR nad 100. Jde o to podívat se na zoubek všem lokálním omezením (40, 70, 75, 80) a vytipovat úseky, kde by se dalo zvednout TR z 90 na 100.
Zkuste si to srovnat s tratí 200, kde při TR 75 km/h stíhají kříže Příbram-Písek vzdálené 60 km, a při sekeře se běžně krátí o nějakou tu minutku.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4795
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 08:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune, naučte se konečně prohrávat. Jedinej, kdo je zabetonovanej, jste vy. Dostal jste několik důkazů, kde je současný stav obhájen. Teď lituju, že jsem porušil svou zásadu č.2 vůči Vám.
60 km a 68 km je sakra rozdíl. Mám dojem, že na 200 se dělaly jisté úravy i v rychlostech. Já jsem ve svém výpočtu žádnou soupravu nepreferoval, jen jsem si hrál se zrychlením. Rozdíl 0,7 m/s2 a 1 m/s2 je 1,5 minuty a to je to, co dělá rozdíly v dobách. RS1 má zrychlení 1,2 m/s2, ale bez vleků! U rychlíků zkrátka tohle hraje naprosto malou roli. Jestli chcete sáhnout vatu, která není nikterak velká, tak na to hodně hbitě zapomeňte. Vše ostatní musíte udělat na trati. No a k tomu jsem připočítal 10% vatu, což pokládám za adekvátní.
Jsem zvědav jestli skutečně přestanete dělat korbu, a vyhodíte nějaké výsledky. A nezapomeňte na technologické doby (intervaly postupných vjezdů a odjezdů apod.). Jo a pro výpočet používejte rychlosti ve sloupci 2.
Ještě na závěr: Zkuste začít tím, že si prostým jednoduchým vzorcem s fyziky spočítáte doby, za které se rozjede vozidlo se zrychlením 0,7 m/s2 a 1,0 m/s2. Pak totéž učiňte pro rozdíl 10 km/hod. Pak tohle aplikujte na TTP.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6146
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "naučte se konečně prohrávat. Jedinej, kdo je zabetonovanej, jste vy .... Teď lituju, že jsem porušil svou zásadu č.2 vůči Vám."
Klasika. Jeden o věci, druhý o osobě. Že by došly argumenty? Ještě pořád diskutujete o věci, nebo se jen snažíte něco a někoho zadupat do země?

"Dostal jste několik důkazů, kde je současný stav obhájen."
Tomu, co jste předvedl, říkáte důkazy? Zkuste si Vaší metodou spočítat trať 200 (Příbram-Písek), některé úseky tratě 120, a mnoho jiných úseků tratí. Nepochybně Vám Vyjde, že je každý den mraky kolizí kvůli nestihnutému křižování.

"60 km a 68 km je sakra rozdíl."
Řeč byla o tom, že bez úprav infrastruktury se stíhají kříže po 64 km. Což je o 7% víc než 60 km Při rozdílu rychlostí 75 km/h a 80-100 km/h je stíhání jisté, protože, zjednodušeně řečeno stačí mít o 7% vyšší rychlost než na 200, čili 80 km/h. A to je téměř všude, těch pár úseků kde je méně je bohatě vyváženo úseky kde je 90-100 km/h
O 68 km jsem psal, že by se stíhaly až po úpravách infrastruktury.

na 200 se dělaly jisté úravy i v rychlostech
Myslíte mezi GVD 2007-8 a 2008-9? Ne. Až do dneška se toho s rychlostmi neudělalo téměř nic, snad jen něco málo u Příbrami a u Zdic.

"nezapomeňte na technologické doby (intervaly postupných vjezdů a odjezdů"
V Neratovicích jsou podle Vás postupné vjezdy? Je pravda, že jsem si nezjistil, jak je to s vjezdy v Příšovicích, ale to na stíhání křížů Neratovice-Příšovice nemá vliv, protože dřív může být vjezd od Turnova.
Postupné odjezdy mají podle Vás v daném případě znamenat co?
Navíc, jak jistě víte, postupné vjezdy jsou v mnoha případech relativně jednoduše odstranitelné, protože závisí na TR, délce dopravny a ZZ. Dneska už nemusí být rozhodná rychlost pro celou trať stejná, může být po úsecích.

"Jestli chcete sáhnout vatu, která není nikterak velká, tak na to hodně hbitě zapomeňte."
Za á, i 8-9% vaty by bylo v pohodě, leckde je jí ještě méně. Za bé, jak jste přišel na to, že počítám bez vaty?
Nechtěl byste přestat s výkřiky směřujícími k pisateli místo k věci, a nechtěl byste být ve vztahu k číslům a argumentům přesnější?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4796
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a ještě pro zajímavost srovnání jízdních dob Březnice-Písek:
Rok: Tam/Zpět
2005: 41/42
2006: 41/43
2007: 42/44 (ale staví se v Písku na zastávce)
2008: 42/44 (ale staví se v Písku na zastávce)
2009: 40/43 (zrušeno stavění v Písku na zastávce)
2010: 40/43
2011: 40/43
To je skutečně rozdíl...
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3829
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Mám dojem, že na 200 se dělaly jisté úravy i v rychlostech
To je mylný dojem. Současný koncept byl spuštěn ještě na elmech a vyjezdil se. Potíže měl jen v době zapínání přejezdů a stanic do DOZ. O zvyšování rychlostí nikde na 200 nevím. Když jsem se o to loni pokusil cestou hejtmana JČ kraje, tak jsem se dozvěděl neuvěřitelný věci.

Kdyby se totiž DOZ neudělalo diletantsky, tak by jednak nezůstaly 60 km/hod u Milína na přejezdech/přechodech, ale hlavně by se všechny přibližováky neudělaly na 75 km/hod, a tak by nebyl problém několik let po sobě zyvšovat rychlosti na 90-100 km/hod ve vybraných úsecích.

No a k tomu jsem připočítal 10% vatu, což pokládám za adekvátní.
Míra vaty je by měla záležet na šrotoidnosti vozového parku a rozpadavosti trati. Mezi Pískem a Příbrami je v současnosti dle výpočtů o poznání méně než 10%, ale v reálu to stejně funguje. Podobně by šlo srovnávat i kříže Plzeň - Kubice, kde je pravda jistý rozdíl v tom, že se nezastavuje.


ad Hroch:
Mě by AB z Neratovic do Všetat rozhodně neurážel. Ale uznávám, že extra velký časový přínos to zrovna zde nebude.

Bručoun:
Nedejte se.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6147
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:39:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "ještě pro zajímavost srovnání jízdních dob Březnice-Písek"

Co kdybyste srovnal také Příbram-Březnice?

Opakuju, spočítejte si trať 200 Vaší metodou, přistupujte ke všemu i k vatě přesně stejně, jako v případě 070. Vyjde Vám že se kříže nestíhají, jednoduše proto, že to počítáte blbě.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4797
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkuste si Vaší metodou spočítat trať 200 (Příbram-Písek): Zkusím, večer to tu máte.

Postupné odjezdy mají podle Vás v daném případě znamenat co?
Míněno v množném čísle, tedy pro víc stanic. Mám na mysli interval příjezdu a odjezdu v určité stanici z jednoho směru.

Za á, i 8-9% vaty by bylo v pohodě, leckde je jí ještě méně. 10% z hodiny je 6 minut. 9% z hodiny je 5,4 minuty. 8% z hodiny je 4,8 minuty. Hergot, to je úspora.

Mibl: To je mylný dojem.
Ok. Pak si v pohodě mohu spočítat stejnou metodou 200, protože nové TTP nemám. Zajímavé ovšem je, že největší úspory v čase jsou mezi Milínem a Příbramí.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3830
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:46:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednu poznámku:
Dle stránky o V. koridoru (zde na serveru k-report) lze z Neratovic do Všetat pouhou optimalizací ve stopě stávající trati dosáhnout TR 140 km/hod. Dnes Neratovice - Všetaty jezdí 50 - 90 - 60 a problém jsou dle TTP nedostatečná převýšení a krátké přechodnice.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6148
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"interval příjezdu a odjezdu v určité stanici z jednoho směru."
Jistě. S tímto intervalem jsem samozřejmě počítal.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3831
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Zajímavé ovšem je, že největší úspory v čase jsou mezi Milínem a Příbramí.
Ve starém konceptu tam bylo nejvíc vaty. Navíc je tam největší stoupání z celé trati (jestli mě paměť nešálí, tak 12,5 promile) a v traťové 75 km/hod jsou nasekané přechody s omezením na 60 km/hod. Nejvíce totiž zrychlíte tím, že se z těch 60 umíte i do kopce zase rychle rozjet. Obávám se ale, že tohle sebechytřejší excelová tabulka nebude umět a je třeba mít program specializovaný na jízdní dynamiku.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6149
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 09:55:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl,ad Neratovice-Všetaty: 100 by prozatím bohatě stačila.
Pro stíhání křížů Neratovice-Turnov by stačila průměrná rychlost 70 km/h, což je po odečtení brždění, pobytů a rozjezdů průměrná rychlost jízdy 82 km/h, po započtení 10% vaty je třeba čistá průměrná rychlost jízdy 90 km/m. Čili bude třeba každý úsek s rychlostí nižší než 90 km/h vyvážit přiměřeně delším úsekem s rychlostí 100 km/h. Což je reálné při nákladech srovnatelných s investicí do tratě 089.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4798
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 10:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ano, excelovská tabulka je program skutečně amatérský, to uznávám. Ale lepší nemám. Samozřejmě bystrému oku v mém výpočtu nemohl uniknout úsek Vysočany-Skály, kde se 854 neuvěřitelně plazí. Ovšem na 070 těch úseků, kde by se muselo rozjíždět ze 60 na 90 do kopce, je málo.

Bručoun: Což je reálné při nákladech srovnatelných s investicí do tratě 089.
A to bylo kolik?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 10:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ke stíhání Neratovice-Příšovice stačí nepočítat 854+054+054"

Čili zrušíme ten nejfrekventovanější R z Prahy v 17,25. Ten celotejdenně a ty ostatní přes víkendy.

Nebo tu soupravu co ušetříme qedláním pro qedlání můžem použít v rámci úspor na postrky....

Znova se ptám a to Bručouna:
- vyjde vám křižování R na 080 dál než do Bělý? Počítejte s tím že musí mít jistou vatu aby si ji odstály v Boleslavi při předjetí Tanvaldem a přestup byl "bezpečný"
- vyjde vám křižování Os/R do Luštěnic nebo zazdíte přestup Os/Os od Bakova (Turnov i Lípa) směr Nbk?

Protože 070 není tratí ve vzduchoprázdnu a odstřelení některé současné vazby taky může být úbytek substrátu propastně větší než přírůstek proto že se pojede o 5 minut kratší dobu z Prahy do Turnova.

Nemluvě o tom že křižování v Příšovicích má tu nectnost že ten zastavující vlak bude nejspíš u baráku na průběžný a projíždějící R bude plížen odbočkou jako je tomu v případě Měšice nebo Satalice.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 12:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře,že tě to ještě baví ?
Tuzemské pravidlo No.1: Kvedlat se prostě musí kontinuálně !!!

(k dokonalosti už to dovedli u DP Praha-stačí kouknout na jejich web,jak často qedlají s JŘ a t i bez výluk).

(já vím jsem trapná konzerva,když se mi koncept SV Čech líbí,a nechci za cenu zrychlení 070 zbořit půlku přípojů)

Nic,klidně to probírejte,OK,já jen že to sklouzává nějak do absurdna.Hlavně takové ty hlášky typu: Sice přijdem o přípoje,ale zas to pojede Praha-Turnov o 10 minut rychleji a přilákáme davy.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3755
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 13:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já za chvíli mizím tudíž tu půjde qedlat až do alelujá
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 13:45:07    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Souhlas i já se hlásím k trapné konzervě, poslední odstavec si napsal suprově.

Další věcí kdy jsem údajně 150 let za opicema je zastání se osobáků místo zavedení spěšnáků, přeci se pražští šotouši nebudou plazit osobákem a vesničanům musí stačit bus.

Bručoun: K tý 089: Ono je to nějak takhle, my jsme kromě směru na Slovensko "museli" dokázat, že jsme světoví a že na to teda máme a proto šly hrdě finance do tratí a stanic v příhraničí, bez ohledu na to, že důležitější tratě ve vnitrozemí se nám pomalu rozpadají. Ono takové ostrovní nástupiště ve Slavonicích...Tuhle myšlenku podpořily ČD s vyjednáním zajížděním moderních souprav do pár stanic. Že to je nespravedlivé, to nikoho nebolí.

Nicméně 089 má koho vozit a investice do ní mi nevadí. Porovnávat částku, která šla do jedné tratě a tu dát do jiných je dost zavádějící, protože každá trat je v jiném stavu svršku a spodku, zabezpečení zab. zař., rozdílný počet přejezdů a jejich zabezpečení, o náročnosti terénu nemluvě, takže i částka od průměru může být jinde.

Osobně bych byl všemi 10 pro modernizaci 070 v úseku Praha-Všetaty na rychlost 100 km/h. Stejně tak a i více si zaslouží modernizaci a zvýšení rychlosti trat 231.

Osobně bych SŽDC zakázal provádět racionalizaci tratě bez zvýšení rychlosti minimálně o 10km/h, jelikož pak se jedná o zazdění tratě bez přínosu pro zákazníky v osobce. Teď na trati 200 nikdo nedonutí SŽDC ke zvýšení rychlosti, rád bych se pletl.

Mibl: Souhlas pro výpočet jízdních dob je třeba specializovaný program.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4800
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 14:18:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Souhlas pro výpočet jízdních dob je třeba specializovaný program.
Zajímavé je, že na tratích vysloveně nehornatých se se svým excelem do jízdních dob trefím docela slušně, viz třeba teď 070. 200 dodám večer. Ale už teď vím, že je krutě ulhaná jízdní doba Příbram-Březnice, protože průměr 72 km/hod tam, kde je maximum 75 a lokální omezení ma 60 km/hod, je zkrátka konina. Ostatně Babitron to potvrzuje.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3833
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 14:48:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Však já bych ten excel zase tak nehaněl, ale bral bych ho jen jako lepší kvalifikovaný odhad.

Jinak tipuji, že mezi Příbramí a Pískem budete muset jít na cca 4-5% vaty s tím, že tato nebude rozložena lineárně.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6151
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 15:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: "zrušíme ten nejfrekventovanější R z Prahy v 17,25. Ten celotejdenně a ty ostatní přes víkendy"

Ne. V horizontu několika let nasadíme soupravy, které dokážou akcelerovat alespoň stejně, jako autobusy na souběžné R10.

"tu soupravu co ušetříme qedláním pro qedlání můžem použít v rámci úspor na postrky...."

Kdyby nic jiného než 854 dočasně nebylo, tak proč ne? Hlavní důvod veškerého snažení musí být kaštani, jinak to může dráha zabalit rovnou. Poslední ajznboňák zhasne.

"vyjde vám křižování R na 080 dál než do Bělý?"

Ne. Hlavní moto je s ostatními rychlíky kvedlat jen minimálně. Spíš by to chtělo podívat se, jaký čert může za to, že je 071 tak pomalá, a o pár minutek zrychlit úseky Nymburk-Boleslav a Osek-Nymburk. V poloměrech oblouků ty nízké rychlosti nejspíš nebudou, budou za tím vězet nějaké prkotiny. V jednom úseku je hustá nákladní doprava, v druhém jezdí rychlíky HK-Praha, takže smysl by to mělo.
Os jsem neřešil, ty jsou v druhém sledu. Napřed je třeba prověřit, jestli vůbec bude rychlejší koncept 070 fungovat.

"070 není tratí ve vzduchoprázdnu a odstřelení některé současné vazby taky může být úbytek substrátu propastně větší než přírůstek proto že se pojede o 5 minut kratší dobu z Prahy do Turnova"
Mladějov: "Tuzemské pravidlo No.1: Kvedlat se prostě musí kontinuálně !!!"

Možná Vám to uniklo, ale konečným cílem "operace" Neratovice-Příšovice, potažmo Neratovice-Turnov, je zrychlit Neratovice-Tanvald průměrně o 25 minut, mimochodem ušetřit soupravu, umožnit do budoucna hodinový takt beze změny základního taktu, a s ostatními rychlíky přitom nekvedlat prakticky vůbec, jen v řádu minut. Je Vám to málo?
Nejlepší by samozřejmě bylo dát "pár korun" do tratě, a přehodit kříže rovnou do Turnova, ať je to zakvedlání jednorázové, a stojí za to.
Upřímně, Vám přijde rychlost R na 070 jako přitažlivá pro kaštany?

"jsem trapná konzerva,když se mi koncept SV Čech líbí,a nechci za cenu zrychlení 070 zbořit půlku přípojů"

Mohl byste specifikovat, v čem spočívá ten zánik půlky přípojů? Celou tu dobu se tu snažím vymyslet, jak pořádně zrychlit 070 a nezbourat při tom téměř nic, a pak přijde nějaký frajer, a začne tvrdit, že se snažím to celé zbourat. Nepřeháníte náhodou?
Budoucnost v žádném případě není v tom, že se budou vlaky plížit průměrně 50 km/h, aby byly přípoje odevšud všude. Tudy cesta nevede, všeho s mírou, i přípojů.

"všemi 10 pro modernizaci 070 v úseku Praha-Všetaty na rychlost 100 km/h. Stejně tak a i více si zaslouží modernizaci a zvýšení rychlosti trat 231."

O tom žádná. To se s mírným urychlením úseku Neratovice-Turnov nijak nevylučuje.

"přeci se pražští šotouši nebudou plazit osobákem a vesničanům musí stačit bus"

To je hodně podpásový argument, který silně útočí na pudy čtenářů, ale je od á do zet nepravdivý. "Vesničani", co jezdí do Prahy v trase 070, používají nejčastěji autobusy. I když vynechám Jablonec a Liberec, tak i zbylé busy odvezou daleko víc lidí než vlaky. Zatímco pražák často jede někam na výlet, čili do vsi, tak "nepražáci" častěji bydlí ve městě a velkých vsích, než v malých vsích.
U busů je přitom daleko názorněji vidět, že většinu kaštanů tvoří "nepražáci". Kde by se taky bralo tolik pražáků ráno do Prahy a odpoledne z Prahy.

Nejlepší bude konstatovat, že mi je 070 vlastně úplně ukradená. Když místní občané z Turnova, Hradiště, Bakova, Boleslavi (Mladějov, Libochovičák, Petr Vlček, T.H. a další) o zrychlení 070 nestojí, tak ať si klidně dál jezdí autobusem nebo pomalým vlakem (průměrně cca 50 km/h). T.H. nakonec jasně napsal: "pro mě za mě ku Praze patlejte co chcete - tam stejně pojede většina lidí autem".

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6152
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 15:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"krutě ulhaná jízdní doba Příbram-Březnice, protože průměr 72 km/hod tam, kde je maximum 75 a lokální omezení ma 60 km/hod, je zkrátka konina"

HLavní je, že v praxi fungují kříže Příbram-Písek. To ostatní je celkem detail.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4801
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 17:13:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní je, že v praxi fungují kříže Příbram-Písek. To ostatní je celkem detail.
Jo. Ulhané doby se pak berou z vat, které jsou v dalším úseku. Ještě, že tam jsou. A ještě že mají osobáky ty prostoje v Březnici, takže ty zpožděné rychlíky nemají vliv na stabilitu systému.

Tak jsem provedl ten výpočet. Ano, máte pravdu v tom, že stejnou metodou, tedy zrychlení 0,7 m/S2 a 10% vaty nestačí (3, sloupec), i když o fous, asi podobně jako teď v Příšovicích, kdyby se v nich zastavilo. Ano, nasaďte stejné soupravy, jako na 200 a ty Příšovice vyjezdíte, to jsem ostatně nerozporoval, stejně jako vyjezdíte dneska Písek. Ale pozor, oproti současnému JŘ mi chybí v úseku Březnice-Písek pouhých 30 vteřin! K vyjetí stejného času by stačilo počítat pouze s vatou 7,5%. Pokud by teda nebyl ulhaný úsek Březnice-Příbram, tak mi to krásně vyjde na 58 minut. Ono by to zhruba sedělo tomu, co se už několikrát psalo: Motorák to o fous nestihne, fakticky tam chybí právě ta pověstná 1,5 minuta, o které jsem psal výše.
Jinak aby mě někdo nekamenoval: Za 754 si dosaďte libovolnou motorovou lokomotivu tam jezdící (749, 750).

Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6153
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 19:35:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nasaďte stejné soupravy, jako na 200 a ty Příšovice vyjezdíte, to jsem ostatně nerozporoval"

To je pravda. Ovšem s tím, že Příbram-Písek je i pro 749 nebo 750.7 na hraně. Kříže Neratovice-Příšovice by celkem v klidu stíhala i 854+054, zatímco 750.7 by to stíhala s velkým přehledem. Příšovice jsou v současnosti nestíhatelné kvůli druhému vleku u některých vlaků, jinak tam není problém.

Z uvedeného plyne, že pro mašinu se slušnou akcelerací chybí ke křížům Neratovice-Turnov jen nějaké 2 minuty, a pro motor typu 854 nějaké 3-4 minuty. A o to jde. Kříže v Příšovicích by sice přinesly zkrácení JD, ale až kříže Neratovice-Turnov něco podstatnějšího řeší. Podmínkou je malinké zkrácení JD hradeckých rychlíků, aby se za ně vešel rumburský R a přitom zůstal oboustranný přípoj v MB.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6154
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 19:58:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednou sem zkopíruju průměr jízdních dob obou směrů, přepsaný z letošního GVD, pro 854+054+054. Odečteny jsou jen Byšice půlminutou, zastavení v Bakově opět jen půlminutou, a pobyty nad minutu jsou zkráceny na rovnou minutu.

Neratovice 0:00
Všetaty 0:05,5-0:06,5
Byšice průjezd
Ml.Boleslav 0:33-0:34
Bakov průjezd
Bakov,město 0:44,5-0:45
Mnichovo Hradiště 0:50,5-0:51,5
Příšovice průjezd 1:00,5
Turnov 1:04,5

Teď totéž přepočteno pro 854+054

Neratovice 0:00
Všetaty 0:05,5-0:06,5
Byšice průjezd
Ml.Boleslav 0:32-0:33
Bakov průjezd
Bakov,město 0:43,5-0:44
Mnichovo Hradiště 0:49-0:50
Příšovice průjezd 0:58
Turnov 1:02

854 je s větší zátěží tak líná, že to při 5 rozjezdech ze zastavení a 12 akceleracích ze snížené na plnou traťovou ty 2,5 minuty navíc zaručeně udělá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4802
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 20:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem s tím, že Příbram-Písek je i pro 749 nebo 750.7 na hraně. Kříže Neratovice-Příšovice by celkem v klidu stíhala i 854+054, zatímco 750.7 by to stíhala s velkým přehledem.
Bručoune, fyziku neoblbnete. Neodečítejte Byšice z 26, když tam máte dneska 28. Mých 26 minut je počítáno s průjezdem Byšic. Při zastavení v Byšicích je potřeba přidat další 1,5 minuty, což cca odpovídá 28 minutám v dnešním JŘ. Stejně tak pouhá minuta v Boleslavi, kor po 25,5 minutách Všetaty-Boleslav. V Boleslavi je potřeba počíta s velkým obratem cestujících a než vám všichni těmi úzkými dveřmi vylezou, vytahaj kola, tak Vám ty 2 minuty ani nestačí.
Ukradnout jeden vlek, to by vám všichni zaručeně poděkovali. Jel jste vůbec někdy na 070? Minálně vlaky ve špičkových směrech by minimálně dva vleky mít měly a zejména v pátek i třetí. A o víkendu ani nemluvím.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6156
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 21:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Neodečítejte Byšice z 26, když tam máte dneska 28. Mých 26 minut je počítáno s průjezdem"

Ach jo. Tak znovu a více polopaticky. Pro posouzení možnosti křižování je třeba uvažovat průměr obou směrů. Dneska je JD Všetaty-MB v jednom směru 28 minut bez ohledu na zastavení nebo nezastavení v Byšicích. Řekněme tedy, že při zastavení je to 29 minut, při nezastavení 27 minut. V druhém směru je JD při nezastavení 26 minut. Průměr obou směrů pro nezastavení je 26,5 minuty. To je opis z letošního GVD, žádný vlastní výpočet. Uvažována je souprava 854+054+054.

Pokud uvažujeme rychlejší soupravu, tak si ji můžeme představit jako 854+054, nebo 854+054+054+854.
Pro 854+054 je JD odhadnuta na 25,5 minuty, čili o minutu méně než pro 854+054+054. Klidně ale můžu napsat 26 minut. V úseku MB-Bakov,město jsem totiž nechal průměr JD opsaných z tohoto GVD, ačkoli bez jednoho vleku se tam půlminuta asi ušetří (jeden rozjezd z nuly, jeden ze 40 a jeden ze 70).

"ukradnout jeden vlek, to by vám všichni zaručeně poděkovali. Jel jste vůbec někdy na 070?"

Myslel jsem to pochopitelně jinak. Nerozuměl jste nebo nechcete rozumět? K čemu takové výkřiky?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6157
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 21:40:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"pouhá minuta v Boleslavi ... V Boleslavi je potřeba počíta s velkým obratem cestujících a než vám všichni těmi úzkými dveřmi vylezou, vytahaj kola, tak Vám ty 2 minuty ani nestačí."

Jeďte se tam někdy podívat mimo víkendovou špičku. A ve víkendové špičce si prohlédněte i vlak jedoucí proti špičce. Větší příděl kol na jednom nebo dvou vlacích v jednom směru se klidně vezme z vaty.
Klidně to ale můžu přepočíst s 2 minutami pobytu v MB. Křižování Naratovice-Příšovice pro 854+054 stejně vyjde v pohodě, s větší vatou než na trati 200 pro 750.7.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1743
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 22:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je to teda hustý...

Snad jen drobná poznámka ke kapacitě při sundání jednoho vleku: Dnes jede v ten špičkový čas 854+054+054 jednou za dvě hodiny = 1,5 vozu za hodinu. Dle Bručouna, pokud to správně chápu, pojede jednou za hodinu 854+054 = 2 vozy za hodinu. Takže frekvenční problém by neměl nastat ani při nárůstu počtu cestujících o 30%...

Já tím nechci říct, že se ztotožňuji s uvedenými návrhy, resp. že je považuji za bezchybné nebo ideální. Ale přijde mi dost zoufalé tvrdit, že 1+1 se rovná -3, jen aby se na určitou variantu nakydalo co nejvíc špíny.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4803
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. dubna 2011 - 23:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Zahoďte grafikon, zahoďte pomůcky a vemte si do ruky učebnici fyziky. Zkuste si spočítat pár vzorových příkladů a neplácejte do vody. Můžete začít třeba: Na trati o vzdálenosti 30km jede vlak, který se rozjíždí rovnoměrně se zrychlením a) 0,7 m/s2 b) 1 m/s2. Vlak se rozjede na rychlost 90 km/hod a před koncem trati začne brzdit se zpomalením stejným, jako je jeho zrychlení. Strojvedoucí je tak šikovný, že ví, v jakém okamžiku má začít brzdit a tak zastaví při rovnoměrném zpomalení přímo v místě zastavení. Za jakou dobu dojede vlak "a" a vlak "b" do cílové stanice? Myslím, že výsledkem budete překvapen, rozdíl je totiž docela malý.
Až si tohle spočítate, můžete si zkusit přidat brzdění a rozjíždění na trati z 80 na 90. Pokud chcete mít taktový grafikon, tak musíte uvažovat jednu z nejpomalejších variant souprav.
A jestli nevěříte mým zrychlením, vymyslete si jiná. Ale u rychlíků s pár zastávkami nečekejte nějaké extra velké rozdíly.
Stejně je to jedno, my si tady hrajeme na úrovních chyby, která může vyjít z jiné charakteristiky soupravy. Moje zkušenosti hovoří o tom, že současné jízdní doby jsou zvolené správně a jakékoliv zkracování dob je na úkor stability provozu a zkracování souprav na úkor pohodlí cestujících.

Tomáš_záruba: Nojo, dva amatéři si hrají. Já myslím, že technologové si ťukají na čelo, co ti dva tady plácají za hovadiny. :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6158
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 22. dubna 2011 - 01:03:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Na 070 je v inkriminovaném úseku 5 rozjezdů a mimoto ještě 12 změn rychlosti z 40-70 na 80-100. To je přesně ta příčina, proč mají v realitě různé soupravy rozdílné jízdní doby, a proč rozdíl není malý. Ty řeči s fyzikou si nechte.

"současné jízdní doby jsou zvolené správně a jakékoliv zkracování dob je na úkor stability provozu a zkracování souprav na úkor pohodlí cestujících"

Jízdní doby viz výše.
Kaštani oceňují zejména dlouhé jízdní doby, a hlasují nohama.

TZ: Pokud by skutečně přibyly hodinové posily R na 070, tak bych v kladivové špičce očekával spíš přechod lidí z autobusů a osobáků na rychlík, a téměř nulový úbytek ve stávajících R. Trasa 070 podle mě není spojnice z Dolní Horní do Horní Dolní, lze tušit slušný potenciál.

Delší souprava je v běžná kladiva třeba jednou ráno do Prahy a jednou odpoledne z Prahy. Nikde není řečeno, že na těchto dvou konkrétních vlacích musí být 854+054+054 na věčné časy.

Celou tou úvahou směřuju k tomu, jak málo chybí ke stíhání křížů Neratovice-Turnov, a že (snad) existují i jiné možnosti zlepšení, než kompletně přeorat celý takt "severovýchod".
Kdyby se místo některých zbytečných elektrifikací daly prachy do rozumného zrychlení 30 takovýchhle úseků, tak je kvalita reálného železničního spojení daleko dál, než s dráty typu Velenice.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10144
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 22. dubna 2011 - 09:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen jestli ona budoucnost neleží spíš v cestě přes Nymburk (resp.okolo NB)...Už teď 231+071: Pha17,09-NB17,54/18,08-MB18,33 tedy 70min čistého času, zatímco 070: Pha17,16-MB18,35 tedy 79 min čistého času, že.
A ještě: Spíš bych se zaměřil na odstraňování každodenních X-minutových zpoždění, to cestující ocení více, než nějaké 2 minuty jízdní doby.
Sorry za o.t.
Jsem oběť, ne viník.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4806
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 22. dubna 2011 - 10:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Nojo, zkrátit jízdní doby, aby to šlo, je potřeba nasadit kratší soupravy, zkrátit pobyty v důležitých přestupních uzlech a pak se být do prsou, jak málo chybí do Turnova. To je metoda. :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“