K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 04. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 04. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 16. dubna 2011 - 16:12:53    Odkaz na tento příspěvek  

Stačí se podívat na jejich stránky, ne?
Na jejich stránkách právě vidím, že je ve špatných rukou (a to tam ještě nejsou vyfoceny ruce p. Jakešové)...
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7161
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 16. dubna 2011 - 17:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini: No toto?! Student a ještě 5% slevu? To je další věc, co by neměla jít... ("Základní a nejvyužívanější funkcí čipové karty je možnost platby z elektronické peněženky, při které cestující ihned obdrží 5% slevu z ceny jízdného (neplatí pro žákovské a studentské jízdné.") A mě dokonce (správně) nešla, ani mimo jakýkoli IDS. Zde je doklad (snad jde přečíst). Ale kdyžtak se přesuňme někam do autobusů, třeba do hradeckého kraje :-).




EDIT: By mě zajmalo, co to máte za nadkartu :-).

(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3821
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 09:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch 7282:
Úsporu cca 15-20% náležitostí u linek objednávaných ministerstvem a obdobnou úsporu mzdových nákladů na těchto linkách bych nepovažoval a priori za nepřístojnost, ale naopak za šanci, která minimálně za prověření stojí.

Všeobecně:
Zrovna v tomto případě moc nechápu postoje mnoha místních diskutujících, kteří na jednu stranu před léty žehrali, že
- ČD podhodily cenu za R-030
- MD vypsalo tuto výběrovku účelově, aby se soukromník s dlouhými obraty nechytal
- atd.
a na druhou stranu často titíž lpějí na současném konceptu (hlavně neqedlat s Pákou), byť tento je z hlediska náležitostí velmi náročný a to lpění je v rozsahu takovém, že pouhé prověření něčeho jiného je těmito považováno div ne za projev kacířství.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1739
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 10:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvykni si, že jakákoli nová myšlenka je pro většinu lidí automaticky špatně. Takže před pár lety byly špatně dlouhé obraty, teď holt budou špatně krátké obraty. Zatímco před pár lety bylo špatně zavádět stávající koncept StP, teď bude špatně ho měnit. A zdaleka se to netýká jen téhle věci (nebo jenom dopravy), spousta lidí má zkrátka potřebu od přírody kverulovat. Asi si myslí, že jejch "ne-postoj" je učiní zajímavými nebo co.
Takže lidé hloubaví, které baví hledat alternativy a snaží se pořád něco vylepšovat (a přinášet tak - obvykle - právě té většině prospěch), to od bučícího stáda vždycky schytají. Kdyby do nebylo obvykle pro zlost, bylo by to vlastně legrační...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2007
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 10:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Obecně by se s tím dalo souhlasit.
Ale..myslíte,že třeba měnění JŘ každý měsíc (MHD Praha,resp.Ropid,kde je poslední dobou "in" podle vás "furt vylepšovat",podle většiny cestujících bordel) je dobrá věc ? Potřebné změny ano,ale k nějakému "všeobecnému" termínu (prázdniny,po prázdninách,Nový rok..)

Jinak tedy koncept "StP" a vůbec východní Čechy se mi zdá jako maximum možného v daných podmínkách a nevrtal bych do toho.
Když vy ale máte to "poslání".. Pak ovšem nechápu,proč to děláte PROTI vůli té většiny,o čemž svědčí i vaše utajování změn do poslední chvíle-aby obce nemohly protestovat ?
Bohužel mi připadá,že řadě "zlepšovatelů" jde spíš o osobní zviditelnění než o věc-právě proto,že ty změny hrozně neradi s kýmkoli konzultují dopředu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 11:20:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: 1. odstavec - ale jo, nicméně debata byla o přepínání SVČ někdy za 3 roky (a samozřejmě v řádném termínu). 2. odstavec začátek - To je přesně ono. Jak víte, že to je nejlepší? Ono už bylo představeno nějaké jiné řešení, aby se daly srovnat výhody a nevýhody? To, že SQ je zjevně nejepší od minulosti do teď, neznamená, že se nedá vymyslet něco lepšího. Případně: že něco jiného, vynuceného vnějšími okolnostmi nebo přínosné pro jinou oblast, nemuže mít v rámci SVČ řešení alespoň stejně dobré.

Já si tu nehraju na tajemnou skříňku, mně v tuto chvíli opravdu není naprosto známo, co a jak v roce 2015 bude. Ale odmítám zakazování debaty na toto téma, resp. odsuzování - ať už jakékoliv, byť zatím zcela neznámé - alternativy předem. Jak (zdaleka nejen) zde předvádí např. Petr Vlček nebo Hroch.

Závěr - O tom, co se kde bude říkat nebo psát, ani náhodou nerozhoduju, to především. Taky je třeba si uvědomit, že často nejde o "utajování," ale prostě návrh dost dlouho není znám, někdy je celkem složité jej vytvořit. Konkrétně v PK se šlo do projednávání s obcemi ihned, jakmile návrhy vyrostly z fáze "základní směr úvah." Fakt nevím, co by se jim asi tak říkalo někdy na podzim. Vždyť si to představte: "Dobrý den, uvažujeme o tom, že by u vás přestal jezdit vlak. Ale zatím to je informace velmi předběžná, netušíme totiž, jestli jej budeme umět nahradit autobusy. Vlastně ještě nebyla ani dokončena analýza využití spojů. A kterým směrem se v uzlu X přestupuje, jo tak na to se taky ještě musíme podívat. Tak co tomu říkáte? (...)" Velice smysluplné. :-)
Ad "vůle té většiny": Co to je, a jakou to má životnost...?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2008
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 12:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nikomu nic nezakazuju-ale vadí mi ty "nahonem" jak přiznáváte dolátané změny-ono otiž ty věčné překopávky ty cestující odrazují.
Taky ve Švajcu v každém kraji každý rok překopávaj ?

>Fakt nevím,co b se jim říkalo..

Jasně.Tak radši na poslední chvíli něco revolučního-oni by stejně pindali. :-(

Vy,osvícení,přece víte nejlíp,jak to má vypadat.

Tohle mi přesně vadí nejvíc.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 13:07:27    Odkaz na tento příspěvek  

Zatímco před pár lety bylo špatně zavádět stávající koncept StP, teď bude špatně ho měnit
Kdybys ty vůbec tušil, kdo byl pro stávající koncept Staré Paky a kdo všechno byl proti a tvrdil, že to "nejde" a že si od Bělohradu do Semil musí vlaky ujíždět...
Přitom qedlice vždy odradí část lidí, které se cesta zhorší, ale už nepřiláká tu, které se zhoršila dřív a teď se jí zas zlepšuje, ale která se už dávno zařídila jinak (koupila si auto). Takže ať máte jakkoli velké cukání teoreticky "zlepšovat" život ostatním, říkám znovu - SE SEVEROVÝCHODNÍMI ČECHAMI NEQEDLAT!

P.S. Podle mě by měl mít každý pracovník organizátora dopravy vlastní auto, protože pokud je to sbírka šotoušů zakládajících si na tom, že ho NEPOTŘEBUJÍ, tak vymýšlejí strašné věci.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4781
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 13:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je jedno, že je to za 3 roky. Ale je to fungující systém taktové dopravy, který si sedl a lidi si na něj zvykli. Uzly vycházejí pěkně. Zkusil jsem si namátkově na některých tratích onen posun o 30 minut a vyšly mi šílenosti. Zatímco teď to vychází slušně, v novém schematu mi nevychází oboustranné vazby v Martinicích, Česká Lípa v celé neumožní rozumné křižování tak, aby se dalo dojet do Lovosic nově v půl. Na 070 je nutné odkřižovat rychlíky v Chotětově, aby vyšla alespoň trošku rozumně příměstská doprava u Prahy (uzel rychlíků v Neratovicích ve 30). Ovšem pak ujedou rychlíkům od Lípy. A to opomíjím fakt, že celá v Železňáku u Tanvaldů je skoro k ničemu. Tohle protočení si vynutí i změny v regionálce několika krajů. Jestli se tohle vymýšlí kvůli možném výběrku na linku Liberec - Pardubice, tak se ptám: Proč nevyhlásit výběrko komplet na trasu Ústí - Liberec - Pardubice, kde by stačilo 7 jednotek, tedy stejně, jako při protočení 030 o půl hodiny? Pro koho se dělá doprava: pro lidi nebo pro dopravce? Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6120
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad severovýchod: 070 je z Prahy do Turnova otřesně pomalá, a nedají se na ní rozumně doplnit špičkové hodinové posily. 032 nevede rozumně do Pardubic. Těch nevýhod je daleko víc, dalo by se pokračovat.
Určitě by stálo za to pokusit se o vylepšení, ale mělo by to být rozumné, vyjezditelné vylepšení, které nebude na doraz a nebude selhávat pokaždé, když pojedou dva školní výlety.

Kdyby sem někdo dal konkrétní časové polohy všech R a Sp linek, včetně všech křižování, tak se lze bavit o tom, co se zlepší a co se zhorší, a jestli jsou ta vylepšení natolik zásadní, že bude mít cenu kvůli tomu přeorat dva kraje.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:05:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

posun jednoho směru o cca 30 minut udělají kříže v Jaroměři, Košťálově a Rychnově. Alternativně Opatovice, Mostek a Turnov

posun jednoho směru o 15 minut generuje kříže Stéblová, Bílá Třemešná, Malá Skála. Druhá varianta naráží na neexistenci Kuksu. Kdyby existoval, tak Kuks, Semily, Jeřmanice

Posunem o 60 minut se dostanou Předměřice, Stará Paka, Sychrov.

A teď si navazujte další tratě... Dle mého názoru k současnému řešení slušnou, nikoli však příliš dobrou variantou posun o 60 minut. Posuny o kratší dobu generují křižovaní většinou mimo přestupní uzly. Takže jako hlavní zlepšení do budoucna vidím investici do infrastruktury mezi Pardubicemi a Jaroměří, kde se dají odstranit ty dlouhé pobyty z dopravních důvodů.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:11:41    Odkaz na tento příspěvek  

A může mi někdo konečně vysvětlit, z jakého DŮVODU by se měla ta qedlice se severovýchodními Čechami dělat? Zatím vidím jako důvod jen to, aby se tím obhájila existence qedlačů, kteří tak vykážou činnost (rozqedlají to a pak to budou dalších pět let zas sqedlávat dohromady, až z toho s velkou slávou vypadne zas to, co bylo na začátku, než do toho sáhli).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6121
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"by měl mít každý pracovník organizátora dopravy vlastní auto, protože pokud je to sbírka šotoušů zakládajících si na tom, že ho NEPOTŘEBUJÍ, tak vymýšlejí strašné věci."

Na druhé straně, majitel auta může být bohorovný vůči lidem, co jsou na VHD odkázaní. Myslím, že by u organizátora měli být zastoupeni i šotouši, jako koření, které v malém množství pokrm vylepšuje, ale když se kuchaři utrhne ruka, tak se to nedá jíst. Hlavně by šotouši neměli převažovat, a už vůbec ne určovat směr. Extremističtí kolejošotouši by měli mít na pracoviště zabývající se koncepty dopravy zapovězen přístup. (Z toho plyne, že třeba Ropid, dopravní složka pražského ÚRM a příslušná složka DPP by měly projít ozdravnou personální kúrou, když vidím co neustále vymýšlí za šotoušoviny....)
Osobně auto mám a u každé cesty vážím zda jet VHD nebo autem. Nemám tušení, jak jsou na tom majitelé jednotlivých nicků, ani to nepotřebuju vědět.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6122
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"může mi někdo konečně vysvětlit, z jakého DŮVODU by se měla ta qedlice se severovýchodními Čechami dělat?"

Osobně vidím tyto důvody k prověření, zda by jiný koncept nebyl lepší:
070 je z Prahy do Turnova otřesně pomalá, a nedají se na ní rozumně doplnit špičkové hodinové posily.
032 nevede rozumně do Pardubic.
Těch nevýhod určitě je víc.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3736
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: pořád čtu jak je 070 pomalá (z centra Prahy do Turnova za 1:47 (dálkovej bus jede z ČM 1:25, z centra to je s přestupem z B za 1:50...). A ptám se - JAK ji urychlíte? Na to tu ještě nikdo neodpověděl. A to JAK má ještě dopl%nující podmínku - urychlit ji tak aby nepřišla o stávající vazby z/na 080 v Boleslavi/Bakově a z/na 072 ve Všetatech.

Protože organizací provozu se moc nahnat nedá. Stejně jako odstraněním pomalejch jízd (v podstatě jen ex Zdětín a ten už je). A ani "lepšíma" vozidlama toho moc nenaženete - ona pověra že 854 je líná zdaleka neplatí u vlaků s jedním vlekem a ani rychlík "se dvouma" až na výjimky Vysočany - Skály (jen v tomto směru) nejede nijak pod traťovou rychlostí.

Bez zásadní reko a asi i tu a tam přeložek se zrychlit dá tak o 1-3 minuty.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4782
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Já osobně chápu posun 30 minut tak, že se vlak v jednom směru posune 30 minut. 60 minut je posun Liberce ze sudé na lichou, tedy koncepčně to samé, jako dnes. Vedení by mělo být vymyšleno pokud možno tak, aby co nejvíc uzlů v celou a půl bylo v uzlových stanicich, takže varianty Stéblová/Třemešná/Malá Skála a jim podobné bych sešoupl se stolu. Časové vzdálenosti na tratích 040/041 požadují Starou Paku v půl nebo v celou a z toho bych vycházel. Půl je dnešní stav a celá je alternativa. Tajže už teď je to zúženo na 2 varianty.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3737
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:28:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak jak ty kříže popsal Negrelli - vždy v poli aby na to nešly udělat vazby v uzlech - navozuje dojem že zabitím v podstatě celého segmentu mezi Libercem a Jaroměří se sotva zdůvodní přímý spojení z 032 do Perníkova (dnes od R na jeden přestup a ve špičce i zrychlenkou na 1 přestup).

Skoro mi to přijde že metoda "rejt se v tom co funguje jak študák v přirození" je nevíc ze všeho motivována nutností zdůvodnit existenci optimalizátorů. Jainak by došlo k přemejšlení jak stávající funkční systém zdokonalit a ne rozkopat k nepoužitelnosti.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3822
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:44:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně těch křížů R-030, bych si dovolil ctěné obecenstvo upozornit na svůj příspěvek 3814.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček - šlo mi o to nastínit možnosti křižování. Jednoduché posuny (obou směrů zaráz) si snad dokáže spočítat každý. Já osobně považuji současné řešení 030 za poměrně dobré. Akorát jsem navrhoval to jedno zastavení v Třemešné. Zrůdnosti v podobě křižování v mimo uzly bych nezaváděl ani náhodou, šlo mi jen o to ukázat zastáncům posunů, kam se to může dostat.

Mibl - Ty Hodkovice jsou dost na krev. Stačilo by jedno zdržení (třeba nedávno zažitá porucha dveří) a grafikon je cár papíru

(Příspěvek byl editován uživatelem Negrelli.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1741
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 14:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov 2008: Tak moment, tady nějak hapruje vnitřní logika. Buď je to "do poslední chvíle utajované," nebo "nahonem dolátané" (ale zase by pak měla přijít pochvala za včasnou informaci).:-) Aneb ať by kraj postupoval jakkoli, vždycky je to špatně, protože to není čistě šotoušsky pojato, a důvod si vždy najdeme, že. :-)

T.H.: Mně je úplně jedno, co kdo před lety říkal. Jen mi (silně) vadí, že se tu hned kolektivně brečí, že se - možná! - má něco měnit. Trochu to připomíná sektářskou slezinu...
Například nechápu, proč hned štkáš nad vazbami v Pace. Řekl snad někdo, že nebudou? Nebo znamenají úpravy R-030 nezbytně ztrátu vazeb v StP - proč? Asi v tom holt nejsem dobrej, ale nechápu to. Nebo jde o to, exemplárně vyvrátit co předřečník/ci neřekl(i)...?

Tady je krásně vidět, proč se někdy nelze divit, že se organizátoři nechtějí vždy vším hned na začátku veřejně chlubit. Protože cokoliv je vždy blbě /pod čarou: což asi holt nutně plyne z komplexnosti problematiky a řekněme různorodých osobních limitů každého jedince/. Viz tahle naprosto úchylná konverzace, která je vlastně dokonalou ukázkou real-time informování (šoto)veřejnosti o záměrech objednatele. Já sám jsem se o vážném mínění této myšlenky dozvěděl před týdnem zde na K-R. Takže se tu vlastně ze 100% vyhovělo šotokřiku aby každičký detail byl okamžitě zveřejněn.
A výsledek? Kverulování, lamentování, ventilování životní skepse a já nevím co. Kdyby se například psalo "no ale pozor, aby to nezhoršilo relaci X-Y," tak je to zcela v pořádku, a dá se to třeba i použít. Ale když se napíše "ono se tím určitě zhorší X-Y, a proto to je blbě, a raději o tom vůbec neuvažujte," tak to je projev IQ nevalné hodnoty.

Aby bylo jasno: OREDO a už vůbec ne já osobně nejsme iniciátory těchto úvah. Dokonce se na ty záměry dívám trochu skepticky a moc se mi to instinktivně nelíbí. Můžu ale chápat některé důvody, jež k podobným úvahám vedou, a nejsem tedy součástí fanatického odmítání čehokoliv bez důkladného zamyšlení zde přítomným davem. Protože takto zásadní změny sice znamenají de facto začít znova, mohou ale mít nyní (třeba, popř. pro někoho) neviditelné kladné stránky. Třeba se pak zjistí, že jich je minimum, a dělat se to nebude, třeba naopak. Ale dokud to nebude na stole, tak je prostě špatně přijímat nějaké stanovisko.

Být zabetonován v nějaké názorové pozici prostě proto, že to tak kdysi vymyslel, může jen rohaté zvíře.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4783
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ty kříže jsou časově ulhané nebo hodně na hraně. Odjet v nule z Paky do Turnova, a vráti se zpět z Tanvaldem do Brodu podle dnešních jízdních dob nelze. Dále není možné stihnout celou z Brodu a celou ve Vrutici, z odřenýma učima do Chotětova. I to vyžaduje pouze minutové pobyty v Turnově a Boleslavi. Každopádně kříž rychlíků v Chotětově by umožnil ponechat současný systém Všetaty-Prahy s tím, že by se protočil o půlhodinu, osobáky v 00 v Nerátkách, rychlík od Turnova před půl, takže osobáky by mohly být v důsledném taktu.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3823
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli:
Posunem o 60 minut se dostanou Předměřice, Stará Paka, Sychrov.

šlo mi jen o to ukázat zastáncům posunů, kam se to může dostat

Nevím, zda jsem považován za toho zastánce, ale pokud ano, tak si dovolím upozonit,
1) že jsem (ač si to jiní o mě možná nemyslí) gramot a tedy nechci rozebrat uzly v Pace, Chlumci a okolo a zároveň ctím nulovou symetrii
2) že před cca třemi lety si nikdo neuměl představit, že půjde sjet Příbram - Písek pod hodinu a po vyhození křížů v Březnici, tj. při nekřižování příslušného segmentu v úseku mezi to najednou šlo. (==> Tedy pokud se dá sjet Příbram - Písek, tak by za jistých okolností mohlo jít sjet Stará Paka - Hradec Králové taktéž pod hodinu).
3) že jsem netvrdil, že to bude určitě lepší, ale na druhou stranu kromě slabin (např. 042) vidím i jisté další výhody (při základní dvouhodině nechybí výhybna Bartoušov či to, že se R-020 s vysokou pravděpodobností lépe vejdou na 011 tehdy, když budou v Nymburce kolem 30 ==> větší šance 15 minut interval linky S2 z Vysočan do Lysé)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2010
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>dokud to nebude na stole, tak je prostě špatně přijímat nějaké stanovisko.

Too je furt dokola: Vy to na ten stůl nikdy nedáte-z jakýchkoli důvodů.Jestli je to nehotové (jak píšete vy) nebo že by zákazníci nedocenili vaši genialitu ?

A s nějakýma kecama o šotouších na mne prosím nechoďte. Jestli je někdo z nás tady šotouš tak rozhodně Vy s vašimi představami potřebných VRTek křížem krážem republikou a nerealistickými školometskými představami.
Já se přidávám k názorůmT.H. a PV.
A vy jste tady ,na ministerstvu,v Oredu nějaký koncept včas zveřejnil a zrealizoval ?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:16:42    Odkaz na tento příspěvek  

kříže Stéblová, Bílá Třemešná, Malá Skála ... Kuks, Semily, Jeřmanice ... Předměřice, Stará Paka, Sychrov
Mi furt přijde, že si akorát někdo dělá srandu. Qedlice pro qedlici, křižování na prdelních štacích někde v lese, tím pádem likvidace zaběhlých přípojů (Jaroměř, Paka, Brod, Turnov, ale i třeba Boleslav do Nymburka)... a to všechno kvůli tomu, že se Dráze povede vyoběhovat o jednu jednotku míň? Fakt super.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1742
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je tohle zase za blábol? Teď to právě na tom stole máte, a výsledkem je odmítnutí zvažovat alternativy a odsuzování všeho rovnou.

Ale tak jasně, věcné uvažování je na K-R zakázáno, ani nevím, proč jsem si to včas neuvědomil. Omlouvám se, že jsem se nechal unést, a vůbec do toho vstupoval.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:24:49    Odkaz na tento příspěvek  

KURVA NAPOSLED: Ty SV Čechy fungujou, sice ne úplně dokonale, ale takhle holt ti předci tu infrastrukturu postavili - mimochodem ti opěvovaní Švýcaři neqedlicovali co rok na existující infrastruktuře, ale namodelovali si cílový stav a řešili k němu železo. Jakékoli qedlání stav tady prostě očividně zhorší, jakkoli mi budou "pokrokoví odborníci" podsouvat nějaké zastydnutí a kverulování.
Na druhé straně chápu, že qedlátoři musí obhájit důvod své existence.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:29:55    Odkaz na tento příspěvek  

Zárubo, věcné uvažování a pochybování o tvém "jediném správném názoru" je tu bohužel povoleno, to sis právě asi neuvědomil :-) Opravdu si nedovedu představit lepší řešení SV Čech, ty ho očividně taky nemáš, ale přesto se nesmí "odsuzovat všechno rovnou", protože teoretizující qedlátoři právě vyšlí ze škol taky chtějí zanechat svou stopu v dějinách...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:40:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přečtěte si to ještě jednou, pane Jabloň. Třeba si napodruhé všimnete, že Dr. Záhuba nejenže to nevymyslel, ale dokonce pochybuje o tom, že by to bylo lepší řešení než to stávající. Vy se ho chystáte popravit za to, že to celé neodsoudil dostatečně rychle a dostatečně nahlas na základě prvních dojmů - to mi přijde poněkud chucpe.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH - no, kdyby se jelo na 031 více na těsno, mohlo by být v ose HK, Horka, Turnov, aby se nestálo "v polích a lesích"

Nyní máme pro úsek HK-Stará Paka 67 minut. Pobyty by šly pokrátit tak o 3 minuty. Potom jsme na 64. Opačný směr nyní 68 minut. Zkrácení pobytu v Jaroměři na 2 minuty, zkrácení pobytu v DK díky nekřižování o 3 minuty. Akorát teda nevím, kam pošlem trutnovko-pražské R. Jsme tedy na 60 minutách. Ale potřebujeme se dostat pod 60 (opačný směr máme 64, tj. celkem 124 minut), abychom mohli křižování v HK a v Pace realizovat ve stanicích. Prostě bez nutné investice do infrastruktury se tohle vyjezdí jedině za předpokladu odstranění všech rezerv. Potom nedejbože, aby přišla nějaká pomalá jízda typu most či přejezdy nebo větší frekvence cestujících a čekání na zpožděné přípoje...

Podobně by se dal spočítat i Miblem navrhovaný úsek Stará Paka - Hodkovice...

Ale jak říkám, současný stav je jaktakž vyhovující a raději budu mít křižování v uzlech Pardubice, DK, Železný Brod a Liberec v celou či půl, kde lze dělat smysluplné přípoje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Negrelli.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4784
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Jaktože není potřeba výhybna Bartoušov? Tam je problém, že nejde rozumně najít úsek, který se dá bez problémů vyjet za cca 27 minut. Buď potřebuju Bartoušov, Oskořínek nebo zvládnout Rožďalovice-Jičín za 25 minut nebo Kopidlno-Veleliby za 27 minut.
Srovnávat 200 a 030 moc nejde, zejména ne mezi Turnovem a Brodem.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3824
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 16:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
a to všechno kvůli tomu, že se Dráze povede vyoběhovat o jednu jednotku míň?

Nezlobte se na mě, ale pokud mě paměť nešálí, tak na DF ČD před léty jistý pan R. stále dštil síru na jistého Mgr. Ing. (v té době ředitele O0190 MD), neb tento dle názoru pana R. ušil současný jízdní řád R-030 s polohami ve 30 ve Staré Pace na míru zlé Dráze. Tímto dle názorů pana R. vyšachoval soukromníky hlásící se do té stejné výběrovky tím, že na odježdění linky bylo třeba 5 vozidel a ne 4, jak by vyhovovalo ostatním účastníkům tendru. Je možné, že jsem se v tom jabloňovitém qedlání s nicky ztratil, ale pokud ne, tak je ten názorový obrat o 180° vskutku pozoruhodný.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 16:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Prostě bez nutné investice do infrastruktury se tohle vyjezdí jedině za předpokladu odstranění všech rezerv.

Nechci se tvářit, že bych tomu jako nějak rozuměl. Ale nestačilo by spíš nasadit něco s lepší akcelerací, než 843 + 2xBtn? PESA LINK II nebo III by něco třeba neušetřil?

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6123
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 17:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"pořád čtu jak je 070 pomalá (z centra Prahy do Turnova za 1:47 (dálkovej bus jede z ČM 1:25, z centra to je s přestupem z B za 1:50...)"

Výpis spojení dopoledne do Prahy a odpoledne z Prahy určitě nezaškodí.
application/pdf
Turnov-Praha.pdf (120.6 k)

application/pdf
Praha-Turnov.pdf (121.5 k)

Pro náhodného cestujícího je snazší použít autobus, hlavně kvůli větší hustotě spojení. I jízdní doba je většinou výhodnější autobusem. To platí i pro cesty z Mnichova Hradiště do Prahy.

ptám se - JAK ji urychlíte?"

K odpovědi je potřeba železniční mapa s poloměry oblouků a projektanstké tabulky. Například na trati 089 se traťová rychlost zvyšovala docela výrazně, na železničním spodku se přitom, pokud vím, dělaly jen udržovací práce. Bez map a tabulek Vám na otázku nikdo nemůže odpovědět.

Kdyby se nepodařilo zvýšit traťovou rychlost zvýšit, tak by stejně bylo vhodné změnit polohu taktu, jak kvůli půlení ve špičce, tak kvůli zkrácení jízdní doby.
Například, při křížích Všetaty-Boleslav-Příšovice vychází jízdní doba Praha-Turnov 1:49, což je o minutu dvě rychlejší než průměr obou směrů, přitom je elegantní možnost špičkového půlení intervalu, se stejnou jízdní dobou špičkové posily. Na tyto kříže je to vyjezditelné s dloubáním v nose.
Pokud by se dalo v každém z úseků Neratovice-Boleslav a Boleslav-Turnov zrychlit o 3 minuty, tak by se stíhaly například kříže Neratovice-Boleslav-Turnov. Tím by jízdní doba spadla obousměrně na 1:35, což je proti dnešku průměrná úspora 15 minut (dnes tam 1:47, zpět 1:54). Taková jízdní doba, a hodinový interval ve špičce, to by se daleko lépe poměřovalo s množsvím rychlejších autobusů, co jedou z Turnova na Černý Most 1:20.

Otázka je, jak by se nový koncept 070 dal sloučit se "zbytkem" severovýchodu. Pokud se tak jako tak prověřuje možnost změny konceptu severovýchodu, tak by se o 070 mělo uvažovat zvlášť důkladně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.109.0
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 17:31:37    Odkaz na tento příspěvek  

Pan ing. mgr. si především potřeboval postavit pomník křížem doma v DKnL, aby mohl získat nehynoucí slávu oboustranným přípojem od jednoho spoje MHD. Proč ne, když to pak vyšlo i dál. Ušité na údajně možnou "synergii" Českých dominantních (která se vysílila v 1:45 hod. postávání v Pardubicích) bylo hlavně křižování v Rosicích, provozně nikoli nezbytné. Ale to je historie, ostatně i dnes jde ušetřit souprava ne qedlicí a křižováním v lese, ale nasazením čehokoli živějšího než 843+043+043, co jede na Jeřmanice dva dny. Ale holt ne u Českých dominantních a ne nákupem u Appian Machinery.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2182
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 17:38:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tím by jízdní doba spadla obousměrně na 1:35

Což by už bylo o fous i rychlejší než BUS + metro B ČM-Můstek, tj. 1:20 + 0:19 = 1:39. (Přestup BUS - metro B nepočítat, protože ne pro každého je to přestup navíc a na Hlaváku je přestup dlouhý až moc).
Kdyby se tedy podařilo zahustit na hodinovku a intervalem se tedy přiblížit k těm autobusům, mohli by se cestující pomalu už začít přelévat, aby se v té hodinovce už něco menšího než 843 + 2xBtn naplnilo, ne? Třeba svižnější 843 + 1xBtn nebo PESA LINK II.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3825
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 17:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Uráželo by Vás, kdyby rychlíky zastavovaly v Hodkovicích nad Mohelkou? Nebo by se jednalo o křižování v lese? Když už jsme si vysvětlili konzistentnost vašich názorů , tak bychom si mohli vysvětlit i toto.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 18:41:03    Odkaz na tento příspěvek  

Proč už tam dávno nezastavují? :-) Na těch rychlících mě urážejí jiné věci, např. nemožnost použití IDOLu (přičemž nás především režisti neustále krmí historkami, jak musí všude jezdit České dominantní, protože jinak by to "likvidovalo systém" - a hle, IDOL u VBG funguje a v R ČD nikoli).
Pokud vám přijde nereálné zajet Pardubice hl.n. - Dvůr Králové za 55 minut, tak vám mé názory jistě mohou připadat nekonzistentní, já v nich žádnou nekonzistenci nevidím.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 19:06:22    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: díky za náznak nejpravděpodobnější motivace pro qedlici se severovýchodními Čechami - pražský šotouš potřebuje urychlit R-070, aby byl o 15 min dřív ve své víkendové rekreační destinaci a mohl "konkurovat" se zlými autobusy (které většinově jezdí za své, zatímco Dráha požere neznámý a neprůhledný objem peněz mezi 80 a 180 Kč/km). Symptomatické přitom je, jak má R-070 nalevo napravo rubat regionálku a neohlížet se na okolní vazby (s křížem v Příšovicích např. nejspíš jednosměrně ujede R-030, tj. rychlému spojení Liberce s koridorem v Kolíně). Jenže takhle se to právě dá dělat akorát šototeoreticky, reálně musíte ten kvadrant 072/020 brát jako jeden celek, i když to jsou jen vopice někde na severu v džungli.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3739
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 19:09:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když bude na 070 kříž R v Boleslavi tak tam taky bude muset bejt kříž R 080/072. Pročež směr ČL musí odjet až za Tanvaldem a dojet před ním. Jízdní doba MB - Cl je nějakých 55 minut, k tomu +10 na přij/odj v MB. Křižování R nám vychází někam do Žízníkova protože Pípa se bezpečně nestihne.... Jak hejbnete současně s příípoji v Kolíně je ve hvězdách a jak vám tam vyjdou vazby na Sp 040 snad ani nechci počítat.

O kříži v Příšovicích nemluvě - jak krásný vazby vám v Turnově vyjdou směr Liberec a Semily/Paka? A jak se s tím "popasují" přípoje z/na 041?

Dyk to píšu že jízdní doba vlaku a busu je dnes prakticky stejná. Bus 1:20+25 v režimu "náhodné výstřely", vlak ca. 1:50. To že by bylo výhodou jetí z absolutní periferie ČM s NUTNOSTÍ PRO VŠECHNY jet MHD oproti tomu mít 3 stanice v Praze a tudíž daleko lepší výběr přestupu na MHD (neboli kamkoli krom M-B ještě jeden přestup v MHD z ČM - a zajímalo by mně jak dlouho pojedete via ČM z Nuslí nebo Vršek) dost pochybuju. S tím že daleko víc lidí má vlak v docházkové vzdálenosti než bus se asi dá obtížně polemizovat.

O tom co a jak je využívaný svědčí to že obsazenost ranního Tanvaldu se pohybuje v tejdnu mimo sezonu někde mezi 70 a 90 ks zatímco busy byly nedávno porušeny pro nezájem...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3826
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 19:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
a hle, IDOL u VBG funguje a v R ČD nikoli
Vzhledem k tomu, že máte k dispozici smlouvy krajů s ČD a taktéž i smlouvu MD s ČD, tak jistě víte, jak je řešena integrace rychlíků do krajských IDS. Máte Vy vůbec to divení se zapotřebí? :-)

Znovu se pokusím odpovědět na otázku, proč prověřovat možnost qedlic: Dokážu-li ušetřit 15-20% náležitostí nejen v R-030 (máte pravdu v tom, že ty Rosice asi budou odstranitelné), ale i v dalších ministerských linkách v této oblasti (R-020+032, R-070, Sp Pardubice - Trutnov, ...), tak stojí za to si pohrát s hledáním technologického řešení, které by podrželo současné vazby a zároveň vytvářelo nějaké další možnosti někde jinde (tedy nesouhlasím s ohledem na vazby s Bručounovými kříži). Až to bude hotové, tak se dají zvážit plusy a mínusy a dá se rozhodnout, zda je lepší SQ nebo zda přepínat.

ad Bručoun:
Orky má s kříži v Chotětově (s ohledem na přepnutou 030) pravdu, pak bych si pohrával s myšlenkou Všetat jako uzlu 15/45, tj. R-070 na kříže s Os-070 se vzájemnými vazbami i s R-072 (tj. šance na přípoj z Nymburka do Neratovic, což dnes neexistuje) s tím, že Os-070 budou mít nulu v Měšicích a špičkové doplňkové R budou tamtéž zastavovat z dopravních důvodů. Není to ideální, ale je to rychlejší než dnes (nově Pha - Turnov obousměrně za 1:40).
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 19:50:47    Odkaz na tento příspěvek  

Dokážu-li ušetřit 15-20% náležitostí nejen v R-030
A co jako chcete řešit? Souprava od taktově dvouhodinových R-030 hnije 1:50 v Pardubicích, zatímco si ČD honily triko se "synergickými efekty" (a že s ohledem na ně jejich cenová nabídka není údajně dumping...). Mně tady omlacujete o hlavu, že jsem ing. mgr. toto omlacoval o hlavu. Tak bych tu nekonzistenci viděl spíš u vás, co myslíte? A aby to bylo stabilnější, tak spíš zapracujte na propagaci přizpůsobení infrastruktury (Paka snad všemu protivenství navzdory už konečně dopadne, takže ještě současné vjezdy Dvůr, průjezd Mostkem traťovou rychlostí) a vozidel schopných dosáhnout traťové rychlosti za historicky krátkou dobu místo "rakve se dvěma", místo vymýšlení ptákovin s "přepínáním 030" apod. newspeakem.
Samozřejmě, qedlátoři tak budou mít menší prostor pro svoje "vylepšení" (aby byli rychleji na chatě apod.).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4785
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 20:32:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Chotětov je na hraně, pokud se ulžou jízdní doby a zkrátí pobyty na minutu, což bych si u rychlíků v Turnově ani Boleslavi nedovolil. Za tu nestabilitu to nestojí. Vrutice nevyjde ani omylem, ledaže by se zvýšila rychlost na 120 v celém úseku.
Říkám znova: Spojením linek Ústí-Liberec a Liberec-Pardubice se ta jednotka uštěří taky a nemusí se kvůli tomu rozvrtat čvrtina Čech. Dokonce pokud by se nasadily živější jednotky, tak a rychlíky Liberec-Pardubice dostaly absolutní přednost, tak by se v Pardubicích dalo nakreslit obrat na cca 20 minut a tedy možnost ušetřit jednotku další, tedy ušetřit jednotky 2.
Já jsem samozřejmě všechno neprověřil, ani nemám možnosti, abych si prověřil možnosti jízdních dob a variant. Ale náhodné pokusy ukazují, že protočení o 30 minut ve jménu ušetření jedné jednotky je systémově nevhodné. Ztráta vazeb může způsobit dopravci či objednavateli větší škody než 1 jednotka navíc.
Možná, že někdo dokáže vymyslet něco, co je komromisně přijatelné a hlavně provozně stabilní. Ovšem ohánět se uzly, které dneska vycházejí přes 60 minut bez předpokladu zvýšení rychlosti jen s možností nasazení živějších jednotek, není zrovna vhodné pro stabilitu systému.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3740
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 21:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš bych dumal zda tu jednotku nejde v Perníkově využít např. vejletem do Chrudimi a vytvořením Sp/R Chrudim - Liberec - (Oustí).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6124
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 00:03:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: "motivace pro qedlici se severovýchodními Čechami - pražský šotouš potřebuje urychlit R-070, aby byl o 15 min dřív ve své víkendové rekreační destinaci a mohl "konkurovat" se zlými autobusy"

Vy se opravdu domníváte, že většinu kaštanstva na 070 a v autobusech na R10 tvoří pražáci? A co když je to opačně, co když většinu kaštanstva tvoří ti, co z Turnova, Mnichova, Bakova, Boleslavi jezdí do Prahy do práce a do škol? Opravdu si myslíte, že zrychlení rychlíku do Prahy o 15 minut, převážně jen organizačním opatřením, je zanedbatelné?

Kde jinde by se měla dráha ucházet o cestující a nabízet veřejné služby, než v silných přepravních proudech, končících v uzlech přetížených automobily?
Jestli se MD nepokusí rychlíky na 070 zrychlit, tak ať je raději přestane objednávat. Plýtvání je to, co se dělá dneska.
(Škoda, že jste mě rovnou nenazval kolejošotoušem nebo busofobem Takové označení ve sbírce ještě nemám. )
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6125
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 00:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Když bude na 070 kříž R v Boleslavi tak tam taky bude muset bejt kříž R 080/072. Pročež směr ČL musí odjet až za Tanvaldem a dojet před ním."

Kříže Neratovice-Boleslav-Turnov by byly pro (neúplný) hodinový takt, a mohly by být jak v 00, tak ve 30.

Mibl: Kříže "na mýtince" se mi na 070 opravdu nelíbí. Nelíbí se mi takhle odbývat trasu, na které všechny druhy VHD vozí několikanásobně víc lidí, než v trase z Liberce do Pardubic. A to ani nepočítám rychlíky z Jablonce a Liberce do Prahy, kterým 070 konkurovat nemůže.

Zcela vážně tvrdím, že podstatné zlepšení 070 musí být jednou z hlavních priorit celé operace "severovýchod".
Nebude-li zřetelně zrychlena a alespoň ve špičce zahuštěna 070, tak vůbec nemá cenu se do operace "severovýchod" pouštět. Za tím si budu stát, i kdyby mi všichni nadávali do pragocentristů. Nelze totiž přehlížet davy kaštanů, kteří z mnoha důvodů pragocentricky cestují. Pražští kaštani to nevytrhnou, těch ve srovnání a nepražskými málo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6126
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 00:21:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"O tom co a jak je využívaný svědčí to že obsazenost ranního Tanvaldu se pohybuje v tejdnu mimo sezonu někde mezi 70 a 90 ks zatímco busy byly nedávno porušeny pro nezájem..."

80 lidí v jediném ranním rychlíku do Prahy to je slabota. Jsem přesvědčený, že po zkrácení jízdní doby o 20 minut v tomto směru, a po zahuštění na ranní hodinový takt, by časem jezdilo daleko víc lidí. Ranní cesta do Prahy, to je především o rychlosti.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 08:37:33    Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu si myslíte, že zrychlení rychlíku do Prahy o 15 minut, převážně jen organizačním opatřením, je zanedbatelné?
Urychlení vlaku o 15 minut, které zničí ostatní vazby, je k ničemu. Ale když necháte nulovou symetrii v Mnichově Hradišti (tj. nezkurvíte návaznost v Boleslavi na koridor), tak si pro mě za mě ku Praze patlejte co chcete - tam stejně pojede většina lidí autem :-)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 09:01:34    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun a spol: Abych řekl pravdu tak vám vůbec nerozumím.
Na jednu stranu píšeš, že 070 přepraví davy lidí, na druhou stranu je pro tebe 80 lidí ve vlaku málo. Za úplnou kravinu považuji, když se R na 070 nezrychlí tak je neobjednávat vůbec. Rychlíky se mají objednávat né podle toho zdali jsou rychlé nebo pomalé, ale jestliže jsou využitelné cestujícími!
Ty víš kolik získáš cestujících, když R zrychlíš o 15 minut?
Jediné s čím souhlasím, že ty rychlíky pomalé jsou a že by šly o něco zrychlit (trošku ubrat vatu, rychlejší soupravy), ta trať není zas tak hrozná na mnoha úsecích je rychlost 90-100km/h. Každopádně reko Vysočan je potřeba jako sůl.
Přimlouval bych se na R Pha-Tanvald nasadit reko brejle+dva vozy+961. Otázka je o kolik by to taková souprava zajela rychleji než dnes?

K tomu severovýchodu: Ono se může stát že neušetříte jednu soupravu, ale třeba i 10 souprav, jelikož když nebudou přípoje na ostatní tratě a časové polohy budou pro cestující nevhodné, využivatelnost R rapidně klesne a nebude mít cenu je vůbec objednávat.

Je nutné tady řešit oblasti kde rychlíky nejsou vůbec nebo jezdí špatně nebo kde doprava v regionech funguje špatně.

Zůstaňme kolem Prahy. Co takhle změnit Sp Praha-Kladno na Sp/R Praha-Kladno-Žatec. Žatec má téměř 20 tisíc obyvatel, nemá oproti Loun přímé napojení na rychlostní komunikaci. Chudší zemědělská oblast, mnoho pracujících dojíždí i do Prahy. Současné Sp Žatec-Lužná jsou k ničemu a zejí prázdnotou, ty by se daly seškrtat. V Žatci by Sp/R mohly mít přípoje na R Plzeň-Most.
Vlak by byl sice pomalejší, ale busy jezdí jen na Zličín a jejich jízdní doba je dost překroucená, podle mě se to za udávaných 75-80 min. nestíhá.
Posuďte sami podle vyhledávače čas autem 68 min, přímým busem 75-80 min, nepřímým přes 2 hod. To že bus má omezenou rychlost a ještě zastavuje na zastávkách a je pomalejší oproti autu jen o 10 min, tak tomu opravdu nevěřím, je to jen marketingovej fígl.

Ono totiž silnice R7 je v hrozném stavu a často se tam dějí věci že nad tím zůstává rozum stát.
Tak co vy na to?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6127
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 09:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Urychlení vlaku o 15 minut, které zničí ostatní vazby, je k ničemu."
Zkuste si cvičně odhadnout, kolik lidí opravdu přestupuje na další rychlík, a kolik na osobák, autobus, MHD, nebo dál jede autem či jde pěšky.
Navíc je řeč o případném novém konceptu přestupních vazeb, jehož součástí by byla rychlejší 070.
Časové polohy pro hodinový takt lze přetočit jak na 00 tak na 30, čili si myslím, že nějaká možnost rozumných vazeb tu vždycky je.

"když necháte nulovou symetrii v Mnichově Hradišti (tj. nezkurvíte návaznost v Boleslavi na koridor)"
Další křižování kde?
Jste si jistý, že časová poloha vlaků na východ, stavících v Kolíně, je definitivní, že už se nikdy nezmění?

"tak si pro mě za mě ku Praze patlejte co chcete tam stejně pojede většina lidí autem"
Bez komentáře.

"Na jednu stranu píšeš, že 070 přepraví davy lidí, na druhou stranu je pro tebe 80 lidí ve vlaku málo."
Psal jsem o davech jako o součtu lidí v autobusech a autech na R10 a ve vlacích na 070.
80 lidí v ranní špičce opravdu není moc, to odvezou dva autobusy.

"když se R na 070 nezrychlí tak je neobjednávat vůbec"
Nadsázka.

Rychlíky se mají objednávat né podle toho zdali jsou rychlé nebo pomalé, ale jestliže jsou využitelné cestujícími!"
V trase 070 spolu rychlost a využitelnost souvisí. Hodně moc souvisí.

"Přimlouval bych se na R Pha-Tanvald nasadit reko brejle+dva vozy+961. Otázka je o kolik by to taková souprava zajela rychleji než dnes?"
Aby měla rychlejší jízda smysl, tak je třeba upravit JŘ. Když se Vám nelíbí křižování, která jsem navrhnul, tak klidně navrhněte jiná, při kterých se rychlejší souprava využije.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3827
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 09:49:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. 19:50:
Máte vy s vaší inteligencí ten DF brevíř zapotřebí? Tohle nemá cenu. Má úcta
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 10:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dyk to píšu že jízdní doba vlaku a busu je dnes prakticky stejná. Bus 1:20+25 v režimu "náhodné výstřely", vlak ca. 1:50. To že by bylo výhodou jetí z absolutní periferie ČM.

To si myslíte vy. Většina lidí, se kterými jsem mluvil, považuje prostě ČM za Prahu, páč "je tam metro", ačkoliv dopravní teorie je možná jiná.

O tom co a jak je využívaný svědčí to že obsazenost ranního Tanvaldu se pohybuje v tejdnu mimo sezonu někde mezi 70 a 90 ks ...

Ranní vlaky by ale mohly mít více, třeba jako rychlíky směr Lysá. Stačí jezdit o trochu rychleji, aby nebyla cestovní rychlost 53 km/h.
A samozřejmě: přátelštější tarif a takové "drobnosti" jako přístup na hlavák a Vršovice i z druhé strany plus zastávka na Rajské zahradě.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6128
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 10:44:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Návrh 070 vs. dosavadní koncept severovýchod:

R
Kolín 1:40
Nymburk 2:01
Nymburk 2:02
Boleslav 2:27
Boleslav 2:38
Bakov 2:48
Bakov 2:49
Bělá 2:58
Opačný směr symetricky.

R
Neratovice 0:01
Boleslav 0:29
Boleslav 0:31
Turnov 0:59
Turnov 1:01
M.Skála 1:10
M.Skála 1:11
Ž.Brod 1:18
Ž.Brod 1:19
Hamry 1:37
Hamry 1:38
Tanvald 1:45
Opačný směr symetricky.
V úseku Neratovice-Tanvald v jednom směru úspora 20 minut, v druhém směru 30 minut.
Úspora jedné soupravy na R Praha-Tanvald.
Možnost půlících posil Praha-Turnov s nezměněnou jízdní dobou (Praha-Turnov 1:35).
Na 070 by se muselo nasadit něco rychlejšího než 854.
V úsecích Neratovice-Boleslav a Boleslav-Turnov je třeba zrychlit vždy o 3 minuty, což by mělo jít kombinací rychlejší soupravy a nepříliš náročných úprav svršku a ZZ.

Edit: pro úplnost doplním ještě R 030:
Ž.Brod 1:02
M.Skála 1:09
M.Skála 1:12
Turnov 1:21
Turnov 1:22
Rychnov 1:41
Rychnov 1:42
Liberec 1:59
Opačný směr symetricky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 12:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pár poznámek poté, co jsem se tu letmo prokousal sáhodlouhou diskuzí:

Pokud by se R-070 měly křižovat v Chotětově (1. zpomalení - staví to náhle navíc někde v polích) a zároveň nezpomalit, potom druhé křižování vychází někam do Kojetic u Prahy... (model "Chotětov" tedy nějak rozumně nejde proložit alespoň na hodinovku R/Sp v přípražském úseku 070 (Praha - Všetaty), tzn. až si MD na 070 u Prahy přistaví druhou kolej, pak ať si s rychlíkama qedlá, pokus o rozkvedlání na stávající jednokolejce povede akorát ke zhoršení příměstské dopravy. (Kromě změn v rajonu "severovýchod").

Ad jízdní doba: R vs bus:
Jakmile vypukne zastávka Rajská Ohrada, tak se nasadí marketing typu R Praha* - MB* za 58 minut... (když jakákoli zastávka v polích u metra je v pohledu lidí Prahou). Obsazenost ranního Tanvaldu se pohybuje na 90ti lidech zejm. proto, že po vypuknutí vlaku Os 9525 část Všetat+Neratovic přešla na osobák o půl hodiny později.

Ad Bručoun: Ve Všetatech jste zastavil nebo projel? Řada 612 DB jede z Neratovic do Všetat 5,5 minuty, ze Všetat do MB hl.n. pak 26,5 minuty s pomalým Zdětínem, tzn. 25,0 minut bez něj (řada 854 + 1 x 054 to sjede taky), tzn. chtělo by to malinko hrábnout do infrastruktury (stejným způsobem jako se povedlo zvýšit rychlost z Turnova do M.Skály).

Jedinou slabinou Vaší verze je tak předpoklad odjezdu R Ko-Rum ve 40. minutu z Kolína, protože jednak ujedete přípoji z východu (jasně, ojrotakt se může změnit tak, že odjezd v L:40 bude vyhovovat) ale letos tomu tak není, za druhé se v Oseku srazíte s R HK - Praha. To je důvod, proč od roku 2009 jezdíme z Kolína ve X:47 a R 070 má po cestě vatu/čekání na R 071+080 = delší jízdní dobu... V opačném směru symetricky...
PEVA
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 12:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva:
Sice tomu vůbec nerozumím, ale pochybuji, že by se v uvažované době, tedy do nějakých tří let, ten ojrotakt nezměni. Buď se ten výpočet na bastardy a esa podaří přepočítat na něco rychlejšího, a nebo se na EC Dresden - Pha - Wien Němci s Rakušáky prostě vyprdnou a budou to objíždět civilizovanými kraji, kde to bude stejně rychlé, ale nebude jim tam jako náhradní vagony nikdo cpát Béčka (mírná nadsázka).
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6129
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 12:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: ad Všetaty: Samozřejmě počítám se zastavením. Tomu by odpovídala rychlost 38 km za 26 minut bez zastavení, čili průměrně 88 km/h. Při současném stavu svršku a ZZ to samozřejmě není možné. Bral bych to jako zadání projektu úprav svršku a ZZ, a z toho plynoucího zvýšení traťové rychlosti v některých úsecích.

ad kolize s R z Hradce: Průměrná rychlost 80-85 km/h z Chlumce do Poděbrad je naprostý otřes, tam by se mělo zrychlit bez ohledu na koncept 070.
Rychlost 75 km/h na trati 071 taky není žádný zázrak. Domnívám se, že při zodpovědné práci SŽDC se ty rychlíky nemusí srážet, ale mohly by za pár let jet za sebou ve stejném pořadí jako dneska. Mohlo by to klapnout i bez kanínské spojky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4786
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 13:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Model "Chotětov" znamená odstát si něco v Nerátkách nebo ve Všetatech. Třebab by to náhodo vyšlo tak, že by šlo zajistit vzájemný přestup mezi R072-R070, což dnes není. Ale nechci teď zkoumat, jetsli by to vyšlo. Holt ta trať je jednokolejná. Většina zde předváděných úvah je reálná pouze z výrazným zásahaem do infrastruktury, ale to skutečně do 3 let nehrozí. Pokud by měla zůstat nula v Neratovicích, je reálné křižování tak v Loukově.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6130
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 13:20:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Většina zde předváděných úvah je reálná pouze z výrazným zásahaem do infrastruktury, ale to skutečně do 3 let nehrozí."

Trať 089 se zrychlila dost výrazně. Celé se to událo dost rychle a relativně lacino.
Pokud "předváděné úvahy" znamenají "výrazné zásahy do infrastruktury" a "do 3 let nehrozí" tak žijeme v neuvěřitelném absurdistánu.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6132
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 13:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud má zůstat nula v Neratovicích, tak se bez jediné úpravy infrastruktury, při dvouhodinovém taktu, se zastaveními jen Všetaty, Boleslav, Bakov-město, Mnichovo, dají stíhat kříže Neratovice-Příšovice. I s 854+054 by se to stihlo, s jinou soupravou pak úplně v pohodě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 14:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
R Praha - HK jsou posledních několik let vyvatované, protože správce infrastruktury vždy deklaruje nějakou výlukovou činnost na trati 231, dle toho se zpomalí JŘ a pak výluky nevypuknou (= odloží se o rok), protože se "zjistí" že "nejsou peníze" (dokonalý absurdistán, biti jsou na tom akorát cestující), no a pak se koncem roku zase zjistí že "peníze jsou" a tak narychlo vypukne stavba jako Lysá - Milovice...

Neratovice - Příšovice: Opět Kolín, tzn. podaří-li se zrychlit R Praha-HK a tímpádem posunout R Kolín-MB na o něco dříve (aby se mohl nechat předjet v MB (Bakově)), není důvod proč 070 nezrychlit.

Ad Orky:
Nečekání R do MB ve Všetatech na R od Kolína považuju za dobře, protože z Kolína , Poděbrad a Nymburka jede do MB jiný, rychlejší rychlík přímo, z Lysé do MB je to s přestupem v Nymburce srovnatelné a ve Staré Boleslavi mají silnici R10 (přímý rychlý bus do MB), čekání na R od Kolína ve Všetatech vlakem R do MB by byl akorát spolehlivý přenašeč zpoždění.
Odstávání v Nerátkách, Všetatech akorát zbytečně zpomaluje již tak dost pomalou linku bez přidaného efektu.

(Příspěvek byl editován uživatelem PEVA.)
PEVA
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6133
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. dubna 2011 - 14:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedna možnost by možná byla. Rozvázat přípoj Nymburk-Turnov. Jako náhradu zřídit v prokladu ke všem rychlíkům osobák Kolín-Nymburk-Boleslav-Turnov-Liberec, který by případně projížděl nejničemnější zastávky. Je otázka, jak by se ten osobák snesl se špičkovými vloženými rychlíky na 070.
Dneska je to z Kolína do Liberce na dva přestupy, tohle by asi bylo lepší. Panťák z Prahy by mohl jednu z dvouhodin končit v Nymburce. Z Prahy do Poděbrad je stejně lepší rychlík.

R
Kolín 1:52
Nymburk 2:13
Nymburk 2:14
Boleslav 2:39
Boleslav 2:40
Bakov 2:49
Bakov 2:50
Bělá 2:59
Opačný směr symetricky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)