K-report
 

Archiv diskuse Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 0... do 12. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 026, 028 a 033 » Archiv diskuse Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 0... do 12. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 15:16:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad obnovení přímého spojení HK - Jeseník:
Pánové, žijte na Zemi: žasnu, jakými chimérami se zabýváte v době, kdy byste měli burcovat starosty, aby se nenechali chlácholit lživými tvrzeními zástupců OREDO a "kraje", že třeba zrušení zastavování vlaků v jejich obcích bude přínosem pro dopravní obslužnost jejich obcí, atd. - musím ale přiznat, že to zaujako i mě, a tak jsem k tomu námět také něco trochu zkoumal ...
MD ČR rozhodně nic takového neobjedná, a že by se dobrovolně dohodly 3 kraje na něčem takovém (a také to spolufinancovaly), to si v této době nedovedu představit (a zejména při současných "aktivitách" OREDO). Navíc ta časová poloha, jakou navrhují "A.F." a "Radekedar" je k ničemu, protože pro lyžaře a zejména pro turisty je příjezd na Ramzovou až okolo 10:15 hodin příliš pozdní, a kromě toho téměř přesně v té časové poloze jedou denně použitelné "normální" vlaky, proti nimž ten navrhovaný "přímý" spoj nepřináší ani časovou úsporu - chtít kvůli přímému spoji nabourávat jakž-takž fungující současný systém je určitě hloupé.
Smysl by možná mělo vedení jednoho páru přímých víkendových "posilových" vlaků = o sobotách snad i celoročně a v "sezónních" obdobích možná i o nedělích, pokud však přes Doudleby nad Orlicí, pak jedině v podobě vratné motorové soupravy (jinak jen v elektrické trakci přes Choceň a s tarifní "úlevou" pro úsek cestující z / do úseku HK - Týniště nad Orlicí, jimž by v tom vlaku platily jízdenky směrované přes Doudleby nad Orlicí) - i řešení formou "posilových" vlaků vedených 1x - 2x týdně ovšem naráží na problém s využitím jejich náležitostí, protože motorových vratných souprav je málo a "zapikolovat" jednu kvůli jednomu páru přímých vlaků HK - Jeseník na celý den s jejím využitím jen asi po polovinu té doby by nebylo rozumné a asi by to ani nikdo kompetentní nepřipustil. Vhodnost časové polohy pro návrat je navíc ovlivněna využitelnou délkou dne v různých obdobích roku (v zimě je výhodnější vlak vedený dříve, v létě naopak později).
Zmíněný "posilový" vlak má smysl vést ráno z HK v jedné ze dvou časových poloh, přičemž vždy musí mít charakter "rušícího" vlaku - buď s odjezdem z HK asi v 06:40 hodin (jako přípoj od rychlíku z Liberce - pokud ovšem ten jezdí tak spolehlivě, aby mělo smysl ten přípoj vůbec konstruovat), což je ovšem trasa poněkud problematická kvůli křižováním a bylo by třeba ji hodně "uhnat", nebo s odjezdem už v cca 06:05 hodin. Pro návrat přichází v úvahu odjezd z Jeseníku v zimě nejspíše asi v 16:30 hodin, v létě by asi lépe vyhovoval čas odjezdu třeba až po 19. hodině tak, aby vlak dojel do Hanušovic cca ve 20:10 hodin (a stíhal tam ještě i Os 3616) a nejpozději ve 20:20 hodin pokračoval dále - a zkusit tu další trasu "uhnat" tak, aby vlak dojel do HK ještě k R 997.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2597
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 20:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Přesně tak, vidím že místní jsou nepoučitelní. Leč komu není rady.... Lze téměř se 100% pravděpodobností očekávat, že v dohledné době MD rozhodně žádný rychlík mezi Hradcem Králové a Jeseníkem platit nebude (v okamžiku, kdy škrtá dálkovou dopravu mezi Prahou a Olomoucí a VV-ministr žádá další šetření ve jménu získání fianncí na opravy a rozvoj silniční sítě...). A lze na 100% očekávat, že k témuž se nechystá ani jeden na trase ležící kraj (třeba v podobě spěšňáku).
Čili pánové - zpátky na zem, ať náraz na realitu 11. prosince 2011 není tak tvrdý!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 21:03:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Výprachtický_okultista" = 74 a 75 (+ "Esox" = 463):
Co můžete udělat? Především je třeba upozornit starosty, že OREDO + "kraj" s nimi hrají nerovnou a nečistou hru, při které spoléhají na jejich nedostatečnou informovanost a nezkušenost jak s předmětnou problematikou, tak i s formami jednání, a poskytují jim jen zavádějící polovičaté a neúplné podklady, z nichž starostové nepochopí, jakou "habaďůru" s nimi a s obyvateli jejich obcí OREDO i "kraj" hrají: výborným příkladem jsou třeba zavádějící podklady o dopravní obslužnosti obce Lukavice, z nichž lze vyvodit, že v pracovní dny se spojení té vsi s okolím proti dosavadnímu stavu zhorší.
Když si znovu projdete to, co se v této debatě objevilo od večera dne 24. února 2011, najdete v tom dost podnětů a námětů, podle nichž si můžete udělat nějaký "bodový scénář", na co je třeba starosty upozornit.
Za vůbec nejdůležitější považuji upozornit starosty na to, že podcenili situaci, když se nechali uchlácholit odkazy na ještě nějaká další jednání a podepsali se pod zápis z "presentace" v Letohradu dne 23.02.2011 bez toho, že by k podpisu připojili buď přímo výhrady či nesouhlasné vyjádření, nebo aspoň upozornění, že záležitost nelze považovat za projednanou, a že stanovisko obce vydají písemně dodatečně - OREDO i "kraj" tak mají k dispozici materiál, který mohou vydávat za "souhlasné projednání" svých návrhů. Pokud to starostové pochopí, je třeba je dále přesvědčit o tom, že se mohou ještě pokusit napravit teď už dost "prekérní" situaci aspoň dodatečně tím, že neprodleně svolají mimořádné zasedání zastupitelstev obci, kde záležitost projednají, vydají písemné (nesouhlasné) stanovisko s návrhem řešení a zašlou je urychleně na OREDO i na "kraj" - a to jejich písemné stanovisko nesmí obsahovat výroky typu "souhlasíme za podmínky" nebo "souhlasíme za předpokladu", ale výhradně vyjádření typu "nesouhlasíme, dokud nebude splněno", apod.: jakmile totiž někam někdo napíše, že "souhlasí", tak SOUHLASÍ, a na nějaké jeho "podmínky" či "předpoklady" už nikdo nebude brát zřetel.
Touto cestou se možná podaří odvrátit aspoň to naprosto nesmyslné projíždění zastávek, protože to samo o sobě "kraji" žádné finanční úspory nepřinese - jak mnoho a zda vůbec to může pomoci i proti neobjednání osobní dopravy na některých úsecích, to nedovedu odhadnout, ale za pokus to rozhodně stojí i ve věci této části "koncepce" OREDO. Lepší nápad v tuto chvíli nemám.
BURDA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.152.38
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 21:29:13    Odkaz na tento příspěvek  

ad)Jesenická rychlíková nostalgie-jak jsem již předeslal,tyto rychlíky jsem znal dost dlouho, přesně tak jako frekvenci.Pokud by vůbec někdy něco mělo naději, a to při něčí(čí asi???) veliké snaze,a by bylo to možná snad, alespoň při pohledu s růžovými brýlemi, frekvenčně využité vedení v sobotu tam a v neděli zpět a to pouze v letní a potom zimní sezóně.(nějaká obdoba,pokud se projížděč NAD pamatuje, Praha-Letohrad R 212 v So a Os 871 Letohrad-Praha v Ne -léta sedmdesátá)Ale nedovedu to domyslet do konce,co "s tím" tam a vůbec jaká by to měla být souprava.Nebudu se tím zatěžovat, protože momentálně to je sci-fi.
Byl jsem ale v sobotu na Moravském Semmerigu a pozoroval jsem tam frekvenci u Sp a R.Ani ty brněnské a podobné moravské spoje nevynikaly žádnou přeplněností.Tak R 1403 by se pohodlně vešel do 2 vozů(souprava 5 vozů - v Ačku ani noha)a podobně vypadaly R 902,901 i Sp 1702.Ale... parkoviště v Ramzové u vleku praskalo ve švech a fronta u sedačky i vleku napovídala:"....jet vlakem na lyžovačku, to může jen blázen!"
Ještě k těm R Praha - Jeseník a zpět-viz "Projížděč NAD" - při odklonech z Týniště n.O. přes Choceň a UO do Letohradu to stíhal odklon dá se říci prakticky stejně, někdy i dříve. A v začátcích "brejláků" skutečně těmto uvolňovaly místo "šlechtičny" na zkušební jízdy z Týniště n.O. pouze do Hanušovic a zpět. Viz rok 1969(srpen-říjen) a jízdy s T 478.3002.Tak jsme si zavzpomínali...., jen mám strach,aby nám ti mladí nenapsali "vrať se do hrobu"!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 21:55:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2597:
No, já mám sice pochopení pro vymýšlení různých možných rozšíření VHD, ale v tuto chvíli by se všichni měli věnovat především šíření informací o tom, co se v Pardubickém kraji chystá za lumpárny, a vysvětlování těm, kdo se k té situaci mají a mohou nějak zodpovědně postavit, o co se vlastně ve skutečnosti jedná, protože OREDO i "kraj" zatím (aspoň podle materiálů, které jsem měl možnost zatím vidět) jen silně "mlží".
A pokud jde o kvalitnější spojení východních Čech a českomoravského pomezí + Jeseníků, nemá valný smysl vymýšlet rozsáhlé teorie, které stejně nemají naději na realizaci: pro začátek by například hodně pomohlo třeba i to, kdyby vlak Sp 1665 jezdil o víkendech o hodinu dříve a měl v Lichkově přípoj do Hanušovic i do Štítů - to by v podstatě nic nestálo, a přitom by to umožnilo využít dne k výletům podstatně lépe, než jak to nabízí současný stav. A samozřejmě je nesmyslné, že ani o víkendech (aspoň v období platnosti letního času) nejezdí už nic do Ústí nad Orlicí jako přípoj k vlaku R 628.

Ad "BURDA" = 07.03.2011 - 21:29:13:
Česká železnice, bohužel, "prošvihla" možnost vylepšit si pozici už v 1. polovině 90. let minulého století: za konkurenci železnici byla tehdy místo IAD považována autobusová doprava (kterou ale Klausovský "liberalizační" přístup také těžce postihl), takže místo hledání synergického efektu v součinnosti různých druhů VHD se v různých "žabomyších válkách" jednotlivé složky VHD začaly potírat ještě víc, než v závěru vlády "bolševika": v souladu s pravidlem, že "když se dva perou, třetí se směje", získávala ambiciózně se chovající IAD nad VHD stále lepší pozici - a teď už se na tom jen velmi těžko podaří aspoň něco změnit.
Petad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 22:25:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jeden dnešní Lichkov a důvěrně známá jednotka EN57-1951rb

Nějaké fotky ode mě: http://www.flickr.com/photos/petrdungl/
ICQ: 327584807
Wosicz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 10-2007

Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 23:08:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BURDA: Možná jsem šťoura, ale rád bych věděl, kde máme na Moravě "Semmering". Nebyl jste náhodou ve Slezsku?
Obec Lipová-lázně a stanice Lipová Lázně se skloňují jako dvě samostatná slova. Tzn. "v Lipové Lázních" a "z Lipové Lázní". Žádnou lipovou lázeň tu nemáme! K tomu Jeseníky jsou hory a Jeseník město. Nepleťte si, prosím, pojmy a průjmy! :D
Olomoucká sledovačka
Petad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 924
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 23:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten podpis hovoří za vše
Nějaké fotky ode mě: http://www.flickr.com/photos/petrdungl/
ICQ: 327584807
kapitán NEMO
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.12.32
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 01:46:24    Odkaz na tento příspěvek  

Projížděč NAD, Výprachtický okultista: Držím palce, ať se podaří přesvědčit starosty, že dopravní obslužnost je v současné době důležitější, než stavba obecního koupaliště /např./. Většina starostů malých obcí si toto bohužel nepřipouští!!/Vždyť všichni dnes stejně mají auta!/. Moje zkušenost!!!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 02:06:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "kapitán NEMO" = 08.03.2011 - 01:46:24:
Však právě proto jsem se také vůbec nepouštěl do spekulací o tom, že (a jak) by to přesvědčování mohlo "zachránit" osobní dopravu třeba na trati Dolní Lipka - Hanušovice: pomoci zabránit nesmyslnému a zbytečnému projíždění aspoň některých železničních zastávek kvůli úspoře několika málo minut cestovní doby pro snad 20 či 30 cestujících, když kvůli dalším možná asi 20 lidem má jezdit navíc ještě souběžná autobusová linka by to třeba mohlo (zejména když za to "kraj" nebude muset zaplatit v podstatě vůbec nic nebo v nejhorším případě téměř nic navíc) ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2599
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 06:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Burda: Když jsem podobné úvahy o trati 292 psal do příslušné diskuze a varoval, že pomalý vlak tam jednou vyhlásí konec provozu, nahrazen rychlejšími autobusy, šotosršáni se slétli. A bodali kterak lyžaři intenzivně jezdí na ramzovou vlakem apod. Nicméně k tomu jedna fakrtická poznámečka - nepletu-li se, tak tamní rychlíky platí kraj. Obávám se, že v Pardubickém kraji nikdo rychlík jedoucí do Hanušovic zaplatit chtít nebude.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 07:31:08    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2599:
Ono by úplně stačilo, kdyby tam (v relaci Lichkov - Hanušovice a opačně) Pardubický kraj chtěl platit aspoň osobní vlaky = přípoje od těch přímých vlaků vedených mezi Pardubicemi a Lichkovem a k nim, pokud tyto "dálkové" spoje objedná - a v sezóně by ty přípoje klidně mohly jezdit třeba až do Jeseníku (ať už v samostatných trasách, nebo jako přímé vozy na "moravsko-slezských" vlacích), kdyby se to skutečně ukázalo kvůli frekvenci jako užitečné: obávám se ovšem, že zájem o cesty mezi východem Čech a Jeseníky veřejnou dopravou už nikdy nebude tak velký, aby mělo smysl zavádět tam nějaké přímé vlaky či přímé vozy přes Lichkov, takže vlakové spojení s přestupy by bohatě stačilo i v budoucnu. Teď je ovšem aktuální zkusit zajistit, aby tam i v budoucnu smysluplně fungovalo VŮBEC NĚJAKÉ vlakové spojení ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 08:19:15    Odkaz na tento příspěvek  

Petice za záchranu pardubických lokálek je tady ! Organizují ji Věci veřejné - žeby i tlak na Bártu ? No uvidíme. Každopádně - jen houšť !

http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/vecka-pisou-petici-za-zel eznici20110307.html
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 08:50:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Z F J" = 08.03.2011 - 08:19:15:
Pozor - špatně (jste to napsal): jednak "tady" zatím žádná petice není, protože (cituji) "... Zástupci politické strany proto připravují petici. "Ta by měla přimět Pardubický kraj ke změně postoje," dodal Drobný. Petiční archy zveřejní strana tento týden. ...", jedna se podle textu toho článku zjevně bude týkat pouze lokálky do Litomyšle a nikoli ostatních ohrožených tratí - pokud to jako evidentně věčný optimista napíšete tak, jak jste to (ve "svatém nadšení") napsal, pak je to ve skutečnosti informace značně kontraproduktivní, protože všude jinde si budou myslet, že vlastně někdo "pracuje" i za ně, což rozhodně nelze očekávat a spoléhat se na to při pokračování žití v pohodlné "sladké" nečinnosti !!!
Eldritch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.204.98
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 12:13:06    Odkaz na tento příspěvek  

ad foto petad: Oni si Poláci píšou do infosystému toho svého kýblu "USTI n. Orlicą"? V zájmu reciprocity bych se přimlouval za zadávání původního českého tvaru jména jejich koncové stanice, tedy "Kladsko" (pokud to v Kladsku opravdu končí). Jezdí s tím u nás Polák nebo náš fíra?
BURDA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.152.38
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 14:00:11    Odkaz na tento příspěvek  

ad)Eldritch
Se soupravami EN 57 jezdí z Miedzylesie do UO a zpět naši strojvedoucí, přesně tak, jako se Sp z Pardubic do stan. Klodzko jezdí z Miedzylesie Poláci.Ona ale ta technika infosystému na té 1951 je nějaká vadná, tak se tam dají dočíst i horší věci. Ale na 1952 to už "vychytali", tak tam to v poslední době jezdí napsáno dobře.(souprava 1952 má od soboty provozní údržbu)
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1742
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 17:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petad: Já prostě nemám na tu "Gomułku" 1951 štěstí. Dnešní Os 15122 u Verměřovic a Rotneka...

Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4517
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 18:48:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám,máš čas pořád fotitasi brzo udělám pozvánku na nějakou brigádu spolku..
Aby tu nebyla jen akademoická debata,tak pár dokumentů z provozu posledního týdne..zajímavost nakonec,díky výluce se do Rychnova n/K včera zatoulal 854.207..



..pořádná mašina má kotel a komín..
Petad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 925
Registrován: 8-2006

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 18:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_l: Tak to jsme se dneska solidně minuli . Na místo té první fotky jsem se pak šel podívat, jestli by se tam taky nedalo fotit. Fotky super!

Nějaké fotky ode mě: http://www.flickr.com/photos/petrdungl/
ICQ: 327584807
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1743
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Člověk si musí při psaní "projektu" občas "odskočit". Zvlášť když za ažura-počasí chytá takový "divný cukání ve voku". Pozvánku klidně pošli, trošku si s časem zoufám, protože teď už jde do tuhého, ale když bude zavčasu anoncováno tak bych se i utrh zase "něco vybudovat"...

Petad: Koukám , ale šleh povedenej. Já sem skočil do oktávky a vyrazil jsem ku Rotneku nedívaje se kolem sebe. U předvěsti nic moc, nějak jsem tam neuměl ten panťák vtěsnat bez "šášoví", chtělo by to tak pětimetrový štafle...příště asi půjdu do toho obloučku za most, nebo k bývalému Zv u "sráčoviny"...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4519
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V pohodě..dám vědět..To znám, je potřeba vyčistit hlavu..další fotky 810 jsem dal do patřičné debaty.
..pořádná mašina má kotel a komín..
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1744
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:34:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sic už to i zde padlo, nepřímo v odkazu kolegy projížděče NAD, ale pro jistotu ještě jednou vložím (lepší více než vůbec) pozvánku na právě probíhající tematickou výstavu...

BURDA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.152.38
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:05:56    Odkaz na tento příspěvek  

ad)Eldritch
Ohledně polských souprav EN 57 doplnění.Tak už dnes jezdila souprava 1952 a světelný infosystém byl snad v pořádku.Viz foto v příspěvku PEPA I o trochu výše.
Eldritch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.204.98
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:23:09    Odkaz na tento příspěvek  

Všiml jsem si, děkuji za veškeré info.
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 09. března 2011 - 14:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn do Náchoda - 742 353 + Daa-k + 2 x Eas
Pn 44232 - 750 287 + 013
Pn 44231 - 750 287 + 013 se 14 vozy

projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 11:00:19    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Honzasl" = 3023:
Tak ještě doplňující sdělení: pokud jste měl na mysli to letohradské jednání, tak podle mnou dodatečně získané informace tam byli "oficiálně" za OREDO Roman Tesař, Kamil Nenutil a Vladimír Záleský, za "Pardubický kraj" Jan Tichý, za KÚ Pk Ladislav Umbraun, za KCOD ČD Pardubice Michal Štěpán, a dále zástupci města Letohrad a obcí Lukavice, Sopotnice, Hnátnice, Dolní Dobrouč, Jamné nad Orlicí a Těchonín. Zda tam byli ještě i zástupci dalších obcí, ani zda byli pozváni a nezúčastnili se (a proč), to netuším.
Lokofan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 12:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle informací od jednoho ze zástupců jedné obce ze seznamu vyjmenovaných, vznesli přítomní zástupci obcí připomínek dost a taky byly zaneseny do zápisu!
Jinak se mu prý navržené řešení docela líbí, ale zůstává ostražitý... Tak mu ve finále asi bude v obci vlak projíždět!
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 12:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD
Aha, já jsem teď (nově) z Nekoře, takže náš starosta mi nic nesdělí. Já mohu lobovat tedy jedině za přípoje autobusů v Letohradě.....

Mmch, existují někde i návrhy změn v autobusové dopravě, např. Žamberk-UnO přes Hejnice, Klášterec-Letohrad apod?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 13:08:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Lokofan" = 22 + "Honzasl" = 3032:
Připomínky účastníků do zápisu zaneseny byly (zda všechny, nemohu posoudit), ale hned tam k nim byly zadokumentovány také "vysvětlující" (resp. nepřímo odmítavé) reakce zástupců pardubických institucí a starostové pak zápis podepsali bez uvedení jakékoli výhrady - takže OREDO má skutečně "v rukou" materiál, který může vydávat za doklad o "souhlasném" projednání záměru "s obcemi" ...
Nechci spekulovat o tom, kterému ze starostů se "navržené řešení docela líbí, ale zůstává ostražitý", ale nechat si v obci projíždět vlaky, pokud jejich zastavení může mít charakter "na znamení", považuji za "krátkozraké", zejména když v podkladech, které starostové dostali k dispozici, se o "náhradě" autobusovou dopravou píše jen nekonkrétně a nebyly k nim připojeny konkrétní detailní návrhy linkového vedení a jízdních řádů, aby to vše bylo možno porovnat se současným stavem: například v Lukavici proti stávajícímu stavu autobusových spojů v pracovní dny evidentně nepřibude, ale osm párů dosud tam zastavujících vlaků tam nově bude projíždět, takže potenciální zájemci o použití vlaku směr Doudleby nad Orlicí budou muset dojet na vlak "proti srsti" do Letohradu = bude to ve skutečnosti delší a dražší. Co může v praxi přinést a jak to vychází v případě jiných obcí, v jejichž železničních zastávkách navrhuje OREDO nově projíždění všech vlaků, to jsem nezkoumal - jak už ovšem někdo zmínil před časem, v případě Jamného nad Orlicí a Těchonína (ale i třeba úseku Skuteč - Čachnov) hrozí nebezpečí nutnosti vrátit dotace na modernizaci tratí z prostředků EU, a v tom případě by SŽDC mohla požadovat úhradu této škody od Pardubického kraje, který se při přípravě zmíněných akcí jistě k jejich náplni vyjadřoval.
Zda na té "presentaci" byli (jako v podstatě pouzí "pozorovatelé" nebo "hosté") třeba i starostové či jiní obyvatelé z dalších než mnou zmíněných obcí, nevím: možná tam byl i někdo z Nekoře, ale Nekoře se ty "železniční" záměry přímo netýkají. Vazby mezi vlaky a autobusy (nejen) v Letohradu je samozřejmě třeba skutečně ohlídat.
(dokončení v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 13:08:44    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
Materiály o studii, kterou pro Pardubický kraj zpracoval OREDO, k dispozici nemám (a pochybuji, že by se mi podařilo je sehnat), takže dokud něco nebude zveřejněno "oficiálně", ani já nemám co poskytnout. Harmonogram přípravy GVD 2011/2012 popsal před časem "-aa-", ale pro přípravu jízdních řádů autobusů platí podstatně "měkčí" podmínky a termíny, takže o jejich návrzích se asi ještě dlouho nedovíme. Ostatně, pokud to vše bude pojato jako součást nově vytvořeného IDS, měly by na celé linkové vedení být nejdříve vypsáno výběrové řízení na "dodavatele dopravní obslužnosti" jeho jednotlivých součástí, protože nově vzniklý IDS nelze považovat za pouhé nějaké "drobné podnikání", ale rozhodně jde o velkou zakázku podléhající režimu výběrových řízení - ale k hodnocení legislativní souvislosti problematiky IDS se já necítím být kompetentní.
kapitán NEMO
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.12.32
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 13:59:08    Odkaz na tento příspěvek  

Jak jsem zde podotkl výše, většina starostů jsou dopravní analfabeti, jelikož je nic a nikdo nenutí jednat jinak. Převážná většina obyvatel má gumokol a je jim srdečně jedno, zda obcí vede dráha nebo nevede. Většina veřejnou dopravu považuje dokonce za "socku" a jsou líní si spočítat, zda se jim ježdění autem vyplatí, či ne. Je také pravda, že "někteří" s krizí začali trochu počítat, ale na starosty to, jak je vidět, nemělo žádný vliv. Většina lidí se nechá lehce oblbnout úředníky, jelikož je to pohodlné a nemusí moc zaměstnávat svůj mozek /trpký pozůstatek socializmu a současná nechuť něco řešit poplatná době současné!/. Uf, asi jsem skeptik, ale současná teze pardubického OREDA, že železnice zůstane páteří veřejné dopravy je jen obezličkou zachování a pěstování teplých místeček pánů úředníků,žžž?!!!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 14:43:09    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "kapitán NEMO" = 10.03.2011 - 13:59:08:
Až na tvrzení, že většině občanů je "... srdečně jedno, zda obcí vede dráha nebo nevede. Většina veřejnou dopravu považuje dokonce za "socku" ...", které svědčí o "městském" (či spíše možná "velkopanském") myšlení autora, a na tvrzení, že "nemyšlení" je "trpký pozůstatek socializmu" (protože právě "socializmus" vedl k bystření přemýšlení o tom, jak jeho projevy oklamat) lze s Vaším názorem souhlasit: i já jsem se ostatně soustavně snažil naznačovat, že OREDO i "kraj" vědomě, účelově a úskočně zneužívají (oprávněně předpokládané a očekávané) skutečnosti, že starostové nemají dostatečný přehled nejen o předmětné problematice, ale ani o způsobu jednání úřadů a projednávání "projektů", takže se dají snadno oklamat, zejména při použití "zaklínadla" v podobě různých tvarů a odvozenin výrazu "ekonomika" ...
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 14:44:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

většina starostů jsou dopravní analfabeti, jelikož je nic a nikdo nenutí jednat jinak

To je fakt, jenže ne proto, že by chtěli. Platí rovnice:
Bydlení na vesnici
a) dojíždět VD do fabriky na 8 hodin denně - kariera nula, ambice v politice nula, příjmy nic moc
b) dojíždět gumokolem na lepší vzdálené místo místo = kariera+prachy+postavení ve společnosti
c) podnikat = gumokolem všude = "b"

Starostové se rekrutují ze skupiny b a c. Nemůžete jim mít prostě za zlé, že o věřejné dopravě nic nevědí, prostě neměli šanci ji poznat.

Co se týče vyplacení gumokolu - to není o penězích, to je naprosté tragédnosti současné VD, zejména autobusové. Současná VD v Pk neumožňuje práci na směny, neumožňuje pohodlně dojíždět do center lidem kteří makají víc než 8 hodin denně, nebo pracují na pozicích, kde se nemaká od půl šesté. (příklady na požádání)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 15:25:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Honzasl" = 3034:
Nemůžete jim mít prostě za zlé, že o veřejné dopravě nic nevědí, prostě neměli šanci ji poznat.
Pokud jde o mně, já jim to za zlé nemám a chápu to, ale netvrďte, že pokud jde o VHD, "prostě neměli šanci ji poznat" - nemyslím, že by naprosté většině starostů bylo méně než 30 roků, a ti všichni ještě musejí pamatovat, že VHD v době jejich dětství a mládí fungovala jako systém obecně podstatně lépe, než jak funguje ta dnešní, která je sice často "taktová", ale přitom (obrazně) skoro jako "za bolševika v Rumunsku" (= tam tehdy leckde s "taktem" 8 hodin).
Popisovat vývoj a důvody vedoucí k současnému tristnímu stavu by bylo jen dalším opakováním už mnohokrát vyřčeného a napsaného: na venkově se v současnosti bez auta téměř nelze obejít, ale to neznamená, že by tam existence VHD neměla smysl: kromě zajištění ZDO v pracovní dny, která musí sloužit především místním obyvatelům, musí ovšem zajišťovat i dostupnost venkova pro jeho návštěvníky, kteří tam při svých výletech vlastně přinášejí své peníze - a k tomu, bohužel, organizátoři VHD poté, co se kompetence v oblasti regionální dopravy dostala do výhradní působnosti "krajů", většinou ještě nedospěli, takže často buď nejezdí nic, nebo se jen "vozí vzduch", protože VHD je o víkendech nepoužitelná pro všechny, kdo by jí jinak třeba i rádi využili i za cenu, že budou muset dojít pěšky k vlaku či od něho dál, než jak daleko to mají na nejbližší autobusovou zastávku, a autobus by místo souběhu se železnici mohl zajet do těch obcí, kam vlak nikdy nejezdil (protože tam koleje nevedou, a ani nikdy nepovedou) ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 15:26:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: U jízdních řádů autobusů obvykle postačuje jejich zadání do CISu měsíc předem. Ani tato lhůta však velmi často není dodržována. Návrhy jízdních řádů v zásadě u autobusů netřeba předkládat předem k projednání, samozřejmě ti kdož je platí zpravidla jejich projednání požadují (byť jsou i výjimky, kterým je všechno jedno). Ovšem pokud obce spoje neplatí, pak dopravci postačí projednání s krajem. Kraj také v zásadě nemusí s obcemi jízdní řád projednávat (to platí v autobusové i železniční dopravě, ani Návrh JŘ nemusí kraj zveřejňovat). Každopádně i pokud jízdní řády projednávány s obcemi jsou, pak prosincové změny se řeší někdy z září, říjnu, někdy i listopadu.... Zkrátka v termínech, kdy už železniční jízdní řád obsazuje rotačky tiskáren.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 16:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD
a ti všichni ještě musejí pamatovat
Ale jo, to oni si pamatují, ale o to víc jsou udiveni při setkání s realitou. To že autobusů jezdí méně, protože na ně nejsou peníze prostě přijali jako fakt...

Zeptám se mimochodem jako mlaďas: jak byly financovány autobusové spoje za "ČSAD"? Stát dával nějaké dotace jednotlivým podnikům, nebo se jelo na systém, kdy samo ČSAD z výnosných spojů financovalo ty slabé?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 17:06:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2604:
No právě ...
A když občané ani nevědí, co se vlastně projednává či projednalo, protože žádné dokumenty z těch jednání nikdo nezveřejní, tak ani ti, kdo by se při větší informovanosti třeba i "bouřili", zůstávají v klidu - a čas běží, a běží, a zděšení nastane až v posledním čtvrtletí roku, kdy už bude na nápravu pozdě ...

Ad "Honzasl" = 3035:
To šlo všechno přes státní rozpočet a rozpočty krajů, protože ČSAD bývala "státním" podnikem, členěným podle krajů. A hlavně se nic "neobjednávala" a "nedoplácelo", jako je tomu nyní ...
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.115.160
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011 - 19:44:55    Odkaz na tento příspěvek  

ad -aa-: Podstatné je, že podniky ČSAD si na sebe dokázaly vydělat, a to především díky nákladní autodopravě. A tržby z osobní dopravy byly v poměru k nákladům poměrně velké. Čili dotace do osobní dopravy v dnešní podobě neexistovaly, ale, pokud se nepletu, státní rozpočet financoval investice ČSAD(nákup vozidel, atd.). Tento systém se po roce 1990 zákonitě zhroutil- náklady raketově vylétly, cestujících ubylo, náklad. doprava přestala financovat dopravu osobní.
Počítač
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2010
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 10:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z Králicka.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 11:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby se tu neddiskutovalo o ožehavých tematech jen tak naprázdno, dovolím vzpomínkově pár obrázků z hlásky Verměřovice...(jednou budeme na tuto dobu vzpomínat, jako na zlatou éru ČD časů, když to ještě stálo za )

http://pepa-l.rajce.idnes.cz/Hlaska_Vermerovice/

BURDA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.152.38
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 11:56:24    Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl Číslo příspěvku: 3032
Odesláno Čtvrtek, 10. března 2011
ad) Mmch, existují někde i návrhy změn v autobusové dopravě, např. Žamberk-UnO přes Hejnice, Klášterec-Letohrad apod?

Dle toho, jak jsem se dozvěděl, nikde není potvrzeno, že výše uvedené linky budou takto vedeny - ve Vašem případě 700964 a 700960.Protože vše, co zde doposud bylo zavedeno, bude končit a bude se začínat "od základů" čili " na čistém listu papíru".Tak je možné, že Vámi dotazované autobusové linky budou prodlouženy, zkráceny,případně nechány a přesně tak,jako není jisté,zda to bude provozovat ČSAD UO, jako tomu je doposud.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4527
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 12:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím zda jste to ve vedlejším vláknu četli..

http://www.zelpage.cz/zpravy/8096

http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/petice-za-lokalku-je-i-na -gymnaziu20110310.html

A dnes..
Ministři Vít Bárta a Jiří Besser přijedou do Ústí nad Orlicí v pátek 11. března v 10:00hod.

Ministři dopravy a kultury Vít Bárta a Jiří Besser přijali pozvání občanského sdružení Nádraží nedáme!: „Chceme pánům ministrům osobně poděkovat, protože bez nich by byla rekonstrukce staré dámy velmi nejistá," říká předseda občanského sdružení Nádraží nedáme! Martin Kadrman. Sdružení tak trápí poslední čtyři nevyjasněné otázky. Tou první je, zda SŽDC nepodlehne tlaku stavebních firem a nebude prosazovat stavbu dalších objektů. „Věřím ve zdravý rozum, takže doufám, že SŽDC dokáže významnou část svých plošných potřeb uspokojit v rekonstruované současné budově. I když je budova památkově chráněná, nic nebrání tomu, aby prostory v přízemí měly potřebnou únosnost podlah a klimatizace zajistila bezproblémový provoz technologického zařízení. Potřebu stavby nového objektu je možno významně redukovat, případně zcela vyloučit,“ říká profesor Jiří Suchomel, předseda expertního týmu Nádraží nedáme! a součaný proděkan FA Technické univerzity v Liberci. Druhou nejasnou otázkou je záležitost vlastnictví. „Již dva roky se snažíme přesvědčit Ministerstvo dopravy o bezplatném převodu budovy z majetku Českých drah na SŽDC. Je to ten nejlogičtější krok,“ říká Martin Kadrman. Třetí otázkou je termín realizace celé stavby koridoru. „Rekonstrukci potřebuje nejen nádražní budova, ale celý úsek z Chocně do Ústí. Věřím, že se stavbou se začne ještě letos. Budou tak konečně spokojeni milovníci památek, i občané, pro než je důležité čisté, dobře vybavené nádraží a pohodlná cesta z nádraží do města.“ uvedla Olga Sommerová. Poslední otázkou je využití budovy. Nádraží nedáme! představilo první návrhy již před dvěma lety. Nově založená pracovní skupina pod vedením externího poradce ministra dopravy Marka Diana by měla dosáhnout realizace těchto i nově příchozích plánů. „Velmi si vážíme toho, že nás pan Dian k členství v pracovní skupině vyzval. Požádal mně o sdělení čtyř jmen, která budou vystupovat za ´naši´ stranu. Nyní jen čekáme na svolání prvního zasedání,“uzavírá Martin Kadrman.

V pátek 11. března se ve 14:00 v nádražní restauraci uskuteční schůze Nádraží nedáme!
..pořádná mašina má kotel a komín..
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 13:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jsem měl tu čest, při čekání na vlak, zůčastnit se "diskuse" na Skutečském nádraží. Několik důchodců diskutovalo nad návrhem OREDA. Ale to, že v autobusech jim nebude platit například "senir pas", to žádný nevěděl. Byli docela v šoku, když jsem jim řekl, že až pojedou třeba do Chrudimě, tak cestu autobusem do Chrasti zaplatí a pak teprve ve vlaku použijí "senior pas". Dokonce jeden důchodce, mě přesvědčoval, že ty autobusy Chrast - Skuteč - Kamenice budou provozovat ČD, tak proč by tam "senior pas" neměl platit. A dost na tom trval. Že prý se na to informoval na radnici.!!!!! Tak nevím, byl to bl...., nebo najatý "lobista" autobusovejch dopravců, nebo OREDA ??? Nebo opravdu na radnici dávají nepravdivé informace ??? Ať úmyslně, nebo neůmyslně, z neznalosti ....... Stejná situace je možná i tady. Vědí starostové v Mladkově a podobně, že se jim sice o něco navýší počet spojů, ale tím, že tam nebudou stavět osobní vlaky tak důchodci si autobus tvrdě zaplatí a "senior pas" jim bude k ničemu ......za to jim voliči z řad důchodců asi nepoděkují .........Připomeňte jim to, kdo je znáte ....
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4528
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 13:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ono i zákaznické atd..obyčejní cestující nic netuší ani o systému objednávání spojů,tvorby jízdního řádu, nepřípojů a pod.Je to stále stejné,vše okolo kolejí také mají za jednu "dráhu".
Ad Pepa..trochu toho retra z UO.Stromy na letohradském nástupišti s lavičkou kde se dalo sedět,vrčící M240.0074 a na parkovišti(kde je volné místo!)parkují Š100..Už mi přijde skoro neuvěřitelné že jsem to fotil já..

..pořádná mašina má kotel a komín..
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 19:23:32    Odkaz na tento příspěvek  

K té petici za záchranu trati Vysoké Mýto-Litomyšl: pikantní je že ji organizují Věci veřejné. Co na to říká ministr dopravy Bárta ? Je s tímto (velmi chvályhodným) postupem srozuměn ?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 20:17:51    Odkaz na tento příspěvek  

Zápis z jednání v Letohradu. Ani profíci typu -aa- či projížděče ho nesehnali, zatímco já laik ano, heč :-)

*********************************************
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 20:48:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Z F J" = 11.03.2011 - 20:17:51:
No, jen si klidně frajeřte - však Vám to také trvalo dlouho, než jste se k jeho zveřejnění odhodlal ...
Ale aspoň teď všichni vidí, že jsem nelhal: jsem zvědav, jestli konečně někdo "prohlédne" ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 20:53:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych si dovolil shrnout svů názor na ty ohrožené tratě. Rozdělil bych je do tří kategorií.

1) tratě které mají dobrou šanci na záchranu:
- Vysoké Mýto-Litomyšl (vělká města, památky, petice místních lidí)
- Pustá Kamenice-Žďárec u Skutče (opravená trať, ne-koncová trať)
- Moravská Třebová-Chornice (z Moravské Třebové je hejtman Martínek-Zoran, a do svého si sekat nebude)

2) trať se střední šancí na záchranu:
- Moravský Karlov-Štíty (Štítecko je spádové na Králíky, odtamtud je tlak na záchranu trati)
- Chrudim-Moravany

3) a tyto tratě jsou na tom podle mě se šancemi nejhůř:
- Dolní Lipka-Hanušovice (paradoxně tuto trať nelze fyzicky zrušit - odklonová trata pro koridor)
- Heřmanův Městec-Prachovice (už letois tam jezdí málo vlaků, takže zrušení těch zbylých bude vypadat "logicky")

Tolik moje úvaha. Těším se na diskusi.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4529
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 21:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No,pěkný..Pár myšlenek mi utkvělo v mysli..Projetí vlaku urychlí dopravu? o kolik,o minutu na jednu zastávku?Jak zvětší využití vlaku je mi záhadou..když cestující ze zastávek pojedou busem..Také některé důvody proč je vlak dražší jak vysvětlil p.Štěpán mi přijdou no..jak to říct..1)spotřeba PHM - hmm,většina?vlaků je elektrických..a u ostatních prostě za ČD nejde narovinu přiznat,že používaná vozidla něco pamatují,814 které zde už nejezdí mají přece propagovanou menší spotřebu atd.a že nejsou žádné elektrické jednotky je jiný problém..prostě nejsou vhodná vozidla na tyto výkony?!2)množství personálu?Co je myšleno,pokud i s dopravní cestou OK,jinak téměř všechny vlaky jsou strojvedoucí + vlakvedoucí..což je pravda víc než řidič busu..3)Pořizovací hodnota vozidel?Kterých?reko 854/054/954? nebo zde už nepoužívaných 814? žehlička 111,stejně jako 163 už má něco najeto,vozy cca rok výroby 1990-1992(ex.Bymee)?Kolik může být odepsáno..Stejně jako např.p.Buryška sdílím obavy jak se dostane cestující např.do rychlíku jedoucího do Olomouce který bude stavět na UO.město,když pojede vlakem z Let.to pak bude z UO hl.n. popojíždět na UO město vlakem Os nebo busem?Bude přestupovat?Bude mít opravdu jeden cestovní doklad?Slevové nabídky ČD předpokládám v busu platit nebudou..Myslím že ne..pojede autem(v lepším případě) do Třebové kde bude okupovat uličky okolo nádraží aby neplatil drahé parkovné v podzemním parkovišti terminálu..No jsem kapku pesimista..
Ad.nádraží v UO.Reportáž na čt24,ministři potvrdili konečnou shodu ohledně nejen budovy,ale i celé rekonstrukce uzlu,včetně signatářů obou petic,stavba prý určitě začne příští rok..

http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/stavba-zeleznicniho-koridoru-pres-usti-nad-orlici-zacne-pristi-rok--863387

(Příspěvek byl editován uživatelem alf.)

(Příspěvek byl editován uživatelem alf.)
..pořádná mašina má kotel a komín..
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 22:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až jednou dospějeme do stavu, kdy na vnitrostátce pojedeme jedině za tarif celostátního IDS, tak teprve potom bude opravdu jedno, jestli pojedu s Frantou busem nebo Pepou vlakem. Akorát to přechodné období, než tohle nastane, budeme muset vytrpět...
Sledování trutnovských brejlovců - http://brejlovci-ts771.tk/ | Vozy ex Baim - http://baimy.jdem.cz | Vozy Bd264 - http://vozybd.jdem.cz
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.79.18
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 22:45:08    Odkaz na tento příspěvek  

ad ALF: Protože nikde v Pardubic. kraji nemám mezi dotčenými starosty žádné známé, prosím ty diskutující, kteří na ně vazby mají, aby je upozornili na lživost neustále opakovaného tvrzení ze strany kraje a OREDa, že vlak (tvořený sólo osmsetdesítkou, bez průvodčího) je čtyři- nebo pětkrát dražší než autobus! Viz též můj příspěvek z 2.března 2011. Děkuji!
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4532
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 22:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pracuje se na tom..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 23:45:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z FJ: No jestli tohle je jednání, tak já teda nevím. To je spíš jak propaganda ze strany OREDA,Kraje, ale i ČD, které nevím jaký mají zájem na sebedestrukci. Obce jsou totiž stavěny do pozice: můžete připomínkovat co chcete, ale My to stejně zdůvodníme, proč to tak nejde. Jak typické v této zemi, aneb ať žije demokracie po česku .
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 23:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A víte, že se likvidují lokálky v Německu? Tam zas mají demokracii po německu...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 9-2003

Odesláno Sobota, 12. března 2011 - 00:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a některé lokálky se zase obnovují,viz debata nad novými mot.vozy a jejich využitím i v nákladní dopravě..

V roce 1999 byla svazem obcí rekonstruována a částečně obnovena lokálka č. 664 (Tübingen-Herrenberg) a jako kandidáti na dopravu byla DB, která tam do té doby jezdila s Ürdingerem a měla jich plné depo v Tübingenu. Proti ní stála soukromá HzL, která rok předtím vyhrála výběrko na 666 (Tübingen-Sigmaringen) a nakoupila RS1. S otazníkem tu stály další ratě (674,663,osobáčky na elektrifikované 660,...) a tak DB nakoupila také RS1, které se už pod taktovkou HzL v kraji osvědčily.
Dneska jsou RS1 u DB umístěny ve 2 depech: Tübingen a Ulm.
Jinak co se týče té nákladky, tak soukromá HzL má dva typy dieselových lokomotiv a celý kraj kolem Tübingenu (tratě svoje i DB Netz) obhospodařuje ona.

Drze jsem použil citát uživatele Luis ..Mydlář

(Příspěvek byl editován uživatelem alf.)
..pořádná mašina má kotel a komín..
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 12. března 2011 - 09:52:25    Odkaz na tento příspěvek  

Tak podle všeho to vypadá, že ty lokálky dojezdí, proto, že si kraj podepsal nevýhodnou 10 letou smlouvu s ČD, což odnesou právě lokálky, jelikož cena 92kč za 1 km je za 810 bez průvodčího totálně nesmyslná. Jo to měl Martínek keců a někteří šotouši mu to žrali, že když bude dlouhodobá smlouva s ČD, že se nic rušit nebude.

ZFJ: Jo co píšeš dává smysl.
1) Prachovicím jde o kejhák, letošní JŘ je pro ně zabiják, navíc mezi Heřmanovým Městcem a Prachovicemi jezdí dost busů, takže náhrada pro OREDO snadná. A právě možnost složitost náhrady busů za vlak bude hrát velkou roli, větší než počet cestujících. Každopádně těch Prachovic je škoda: poměrně nová zastávka, zastávky busů u perónu, výhodná poloha pro zaměstnance cementárny, dobrý stav trati sice rychlost 50km/h, ale žádné pomalé jízdy-přejezdy ok a žádná regionálka se nemůže pochlubit autoblokem. Na druhou stranu by trať díky nákladní dopravě nemusela zahynout. Dávám 90% pravděpodobnost, že do příštího JŘ osobní doprava zmizí. Přesto si myslím, že při dobrým JŘ by si cestující našla, takto to odebere cestující i z stávajícího úseku Přelouč-HM.

2) Chrudim - Moravany bych nerušil, naopak bych se snažil o sestavení linky Chrudim - Holice s přípoji v Moravanech! Cestujících tu překvapivě jezdí poměrně dost o špičku z Chrudimi města s Os25052 běžně 60 lidí. Navíc trat je ve výborném stavu, rychlost všude 60km/h, skoro všude bezstyková kolej, opraven byl i spodek jako mostky apod. Špatné silnice v okolí. Té trati by pro osobní dopravu byla velká škoda. Úsek Holice - Borohrádek bych zkousnul odseknout, špatný jř, málo cestujících, možná náhrada busem. Pro úsek Moravany - Borohrádek dávám 85% na zrušení navíc už nyní jezdí busy z Holic do Pardubic. Chrudim - Moravany 70% na zrušení.

3)Ždárec-Pustá Kamenice. Ačkoliv trat byla ze strany SŽDC dle mě naprosto zbytečně racionalizována, tak to tu hrozí reálně dávám 80% na zrušení. Přesto bych tu rozdělil ZDO na pracovní dny a ostatní, protože je zde turistický potenciál a o víkendech nebo svátcích by se vlaky zaplnili, takže případně rušení bych se tu snažil zachovat provoz alespoň o víkendech. Nevýhodou trati je, že spojuje malá sídla a tudíž zde málo křiků ze strany lidí a malá obsazenost vlaků. Proti busům jsou horší silnice a zimní podmínky. Přesto v budoucnu má trat smysl z Poličky do Svitav, takže to OREDO časem zařízne ze Ždárce až do Poličky. Samozřejmě se mi to nelíbí.
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 12. března 2011 - 10:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera

Mn 83440 - 742 353 + 3 x Gbgkks
Sp 1740 - 814 025
Sp 1745 - 814 006
R 846 - 754 061
Sp 1756 - 814 038
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 12. března 2011 - 10:20:03    Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Ty další tratě
1)Vysoké Mýto-Litomyšl ze strany OREDA asi největší nesmysl, tady jsem proti rušení stůj co stůj. Pokud zvítězí zdraví rozum, tak by se spoje rušit neměli, dávám tu pravděpodobnost rušení 20%.

2) Moravská Třebová - Chornice, tu trať neznám a nechci jí nijak soudit, jak již padlo domovina hejtmana, myslím že si sám jámu kopat nebude, dávám pravděpodobnost zrušení 10%.

3) Dolní Lipka - Hanušovice, když jsem tam jel před dvěma lety, tak 810 byla dopoledne solidně obsazená, myslím že to je chudý region a nesouhlasím aby byl ještě chudší než je a tak s rušením spojů nesouhlasím, myslím že tu je potenciál pro cestovní ruch.
Přesto bych tě varoval, že ačkoliv trat může sloužit jako odklonová trasa, tak při zrušení osobky, může dojít ke zrušení trati. Švestková dráha taky může být odklon a přesto na ní bylo vypsáno správní řízení o zrušení, sice je momentálně přerušené, ale vyhráno ještě není, takže tady bych varoval.

4)Moravský Karlov - Štíty tu trat rovněž neznám a tak tu raději nebudu psát procenta, ale myslím si že dost věcí tu platí jako v předchozím případě, chudý region, možnost turistického ruchu. Nevýhodou trati je, že je zkrátka z Pardubic dost daleko a na okraji, takže tu hodně záleží jak budou silné protesty.
Ta trat by se mohla z Pardubic hravě přiblížit, kdyby mezi Lanškrounem a Štíty jezdilo více busů, myslím, že počet busů na této relaci je mizerný (v prac. dny jen ráno v 6 a ve dne jen ve 12 a ve 14 hod.) určitě by to chtělo ještě jeden spoj ráno a odpoledne a jeden večer. Busy by mohly jezdit od vlakového nádraží v Lanškrouně k vlaku do Štítů a mít mezi sebou přípoje na vlak.

5) V tom seznamu nemáš Třemošničku tu vidím taky jako ohroženou a zde je zas otázka zda je výhoda, že leží i v Středočeském kraji.
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.79.18
Odesláno Sobota, 12. března 2011 - 12:06:24    Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Já myslím, že na nějaká objektivní kritéria a význam té které tratě je nutno zapomenout. "Optimalizace" dopravy v Pardubickém kraji bude prostě taková, jakou si ji OREDO už dávno vymyslelo. Kdyby to teď kraj "odtroubil", tak už by se nestihlo připravit nic jiného a pan náměstek hejtmana s. Tichý by nesplnil svůj předvolební slib (už tak má notný skluz, mělo to být od JŘ 2010/11). Socani v Pardubicích se tím ale naštěstí rozhodli spáchat politickou sebevraždu, stejně jako ji už spáchal Rath ve středočeském kraji (tam zase kvůli autobusům). A ČD asi páchají ekonomické harakiri, neboť zruší výkony, na které vynakládají nejmenší peníze (a přitom je mají od kraje zjevně slušně zaplacené!). Spasitelé holt občas jednají iracionálně...
ABCDE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 12. března 2011 - 12:13:59    Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: no, jakmile se obce a města vzbouří, tak bude soudruhu Tichému utnut tipec. Jo, preference jsou důležitější než Oredo, to mi věřte...