K-report
 

Archiv diskuse Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 0... do 07. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 026, 028 a 033 » Archiv diskuse Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 0... do 07. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
polas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.147.81
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 18:13:21    Odkaz na tento příspěvek  

nedá mi to, musím reagovat:
mohl by mi někdo z optimalizátoru vysvětlit, co je výhodné na nezastavování v úseku mezi Letohradem a Lichkovem? Jízdní doba doba R253 Orlice je 20min (zastavuje v Jablonném), jízdní doba Sp 1669 (zastavuje všude) je 24min? Rozdíl v jízdní době je menší jak 4 minuty. Pokud kraj stojí o zrychlení, proč nemohou na této trati jezdit konečně lehké el. jednotky, které umí zastávky na znamení a v případě nulové frekvence zastávku projet?
Od účastníka jednání jsem se dozvěděl, že má jezdit autobusová linka Jablonné?-Jamné-Orličky-Čenkovice-Výprachtice. Pro koho? Byl se někdo podívat, kudy bude jezdit? Silnička mezi Jamným a Orličkami vypadá takto:

šířka v koruně 3m, v otevřené krajině, v zimě nesjízdná..
Jak bude zajištěna návaznost v Ústí nad Orlicí od Letohradu směrem na Brno a Olomouc?
a ještě mě zaujalo v zápise: p. Tichý řekl, že SŽDC investuje tam, kde lidé jezdí, což na předmětných tratí není.. neboli: SŽDC investuje tam, kde lidé jezdí, lidé nejezdí, protože nikdo neinvestuje do tratí a vozidel, SŽDC investuje...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 18:37:29    Odkaz na tento příspěvek  

Stručně řečeno: SŽDC investuje do likvidačního hospodářství.
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.204.61
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 19:13:07    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký: Největší omyl, který se (nejen) zde bohužel traduje je, že vlak v podobě sólo "osmsetdesítky" je pětinásobně dražší, než autobus. Ovšem cena 94 Kč/1 VLKM (v jiných krajích je dost podobná)je cenou průměrnou všech vlaků v daném kraji! Těch 94 Kč/ 1 VLKM "stojí" jak 809 jen s fírou, tak brejlovec s pěti vozy a stejně tak nová neodepsaná 471/071/971! Čili, pokud se škrtnou ty "nejlevnější" výkony, zákonitě se zvedne cena výkonů zbylých, které už ale vesměs nelze provozovat odepsanými "šukafóny". Nehledě na to, že se fixní náklady rozpustí do menšího objemu výkonů a tím průměrná sazba také zákonitě stoupne. A dostaneme se do spirály smrti, protože se vystupňuje snaha ušetřit neobjednáním dalších vlaků. Uvědomují si tohle rádobyspasitelé regionální dopravy z OREDA a podobných spolků a jejich ochotní přitakávači? Mám obavy, že ne, a že si to bohužel neuvědomují ani ČD.
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 02. března 2011 - 23:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to cílený, samozřejmě že to "Ti za stolem" vědí...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 11:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: Díky, něco takového jsem chtěl taky namítnout. Toto údajné snižování nákladů je velmi pofidérní a krátkozraké, ale politici na to bohužel slyší. Ve skutečnosti se neušetří nejspíš nic, spíše to napáchá škody, protože to odradí další lidi od využívání veřejné dopravy. Znám místní prostředí, lidé tady nejsou zvědaví na to jet někam na vlak busem, raději pojedu autem. Tak to tady ve značné části případů prostě chodí, takže brát lidem spojení vlakem je blbost.

Asi největší absurditou je projíždění Jamného a Těchonína, o čemž jsem tady už mluvil já i ostatní. Neušetří to vůbec nic, jen zvýší náklady a sníží využití veřejné dopravy v tomto koncovém úseku. Těm údajům o nízkém využití těchto zastávek zas tak nevěřím, protože vlakvedoucí na to někdy serou a cestující se vezou zadarmo a nejsou zaevidováni. Už víckrát se mi stalo, že jsem na trati 024 jel zadarmo, takže toto je třeba zlepšit, což je věcí vlakvedoucích, resp. strojvedoucích na trati do Štítů...
Dnes když třeba někdo chce jet z Těchonína do Letohradu, tak dojde na vlak a pohodlně a rychle skoro každou hodinu dojede do Letohradu. Kdyby došlo k navrhované nesmyslné "optimalizaci", tak musí jet busem do Jablonného (který pojede možná jednou za 4 hodiny), tam bude muset přestoupit na vlak a pokračovat do Letohradu. Co udělá skutečný cestující? Vysere se na to a pojede autem. Když bude chtít jet někam dál a nebude to chtít jet celé autem, tak pojede autem do Jablonného a dál bude pokračovat vlakem, protože se nebude chtít spoléhat na ty souběžné busy. Když bude chtít jet do Brna nebo Olomouce, tak pojede autem až do Ústí, protože v Ústí nebudou ani existovat žádné vazby pro tyto směry. Toto může mít za následek jen snížení počtu cestujících ve vlacích, způsobené těmito neexistujícími vazbami v Ústí a vykrádáním frekvence už tak nepříliš obsazených vlaků soubežnými busy. Ale ve skutečnosti těmi busy skoro nikdo nepojede, protože lidé raději pojedou autem... Výsledkem bude celkové zvýšení nákladů a nižší využití vlaků, což určitě není to, po čem politici touží. V tomto kontextu je naprosto absurdní zamýšlené nasazení ešusů, které by jezdily zoufale prázdné... Pro trať 024 jsou vhodné dvouvozové elektrické jednotky, a ne proboha ešusy... Doufám, že OREDO vezme tyto věci na vedomí a přinejmenším nezruší zastavování vlaků v Jamném a Těchoníně. Cestujícím do Lichkova a dál to neuškodí a lidem z Jamného a Těchonína to velmi pomůže. Souběžné busy by potom ani nebyly zapotřebí, nebo třeba jen v nějaké naprosto minimální formě, třeba spoj dopoledne z Těchonína do Mladkova a zpátky pro důchodce k lékaři, který jezdí už dnes. O tom, že není nutné nahrazovat vlaky na tratích Králíky-Štíty a Dolní Lipka - Hanušovice busy (naopak že by bylo prospěšné zlepšit nabídku vlaků) se už asi tak snadno přesvědčit nenechají, ale dobrým krokem by ta náhrada určitě nebyla a z širšího pohledu by se tím nic neušetřilo...

Touto oblastí jsem se zabýval ve své diplomce, navrhoval jsem vedení vlaků ve formě dvouvozových elektrických jednotek Ústí-Lichkov-Polsko, resp. Králíky po elektrizaci této tratě nebo při nasazení jednotek vybavených třeba superkapacitory. Do směru Štíty by se v případě přímých vlaků Ústí-Králíky přestupovalo až v Králíkách, do směru Hanušovice v Dolní Lipce. V Ústí by potom byl taktový uzel rychlíků, takže na vlaky od Lichkova by navazovaly rychlíky do obou směrů. Bylo by to prostřednictvím vazeb v Letohradě a Chocni celé provázané s vlaky Letohrad - Hradec Králové a Choceň - Hradec Králové. Aby to mohlo fungovat včetně těch vazeb v Chocni, musela by se provést modernizace úseku Ústí-Choceň... Myslím, že to není tak špatný návrh, připadá mi pro trať 024 rozumnější než ta předkládaná "optimalizace", i když vím, že v současné době ho vzhledem k infrastruktuře ještě není tak snadné provést.

(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 13:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šťoural: No zjednodušeně řečeno lžou, protože to samozřejmě dobře vědí, že 1 km sólo 810/9 nestojí astronomických 92Kč/km ale ve skutečnosti ani ne polovinu. Schválně si započítáme. Spotřeba nafty u sólo vozu je v průměru za celý rok 10,5l/1000hrtkm, což je v přepočtu 36 l/100km. Při současné ceně nafty je to 12Kč/km. Další položkou je plat strojvedoucího, který bude při přepočítáni 6Kč/km. Dále poplatek za DC což je 7,5 Kč/km(možná je teď ještě nižší, ale nové info jsem nehledal) Dále údražba 5Kč/km. Pojištění 1Kč/km. No to by byly náklady čistě na provoz samotného vozu bez započítání režijních nákladů. Ty činí zhruba 12Kč/km. Suma sumárum celkem to dělá 43,5 Kč/km. Odpisy jsem nepočítal protože řady 810/9 jsou dávno odepsané. Z toho je vidět, že pokud by byl provoz očištěn o poplatek za DC, který autobusy neplatí a zároveň se dosáhlo zeštíhlení přebujelého aparátu, byly by náklady ještě nižší a při započítáni třžeb by kraj ve výsledku platil za vlak stejně jako za bus. Takže asi tak. Kdo chce vidí, kdo nechce, vymýšlí argumenty proč vlak zrušit.
Honnzok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 12-2009

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 15:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, ale proč rovnou předělávat vše, nestačilo by vzít pár vozů řady Bdmteee a na jejich UIC linku připíchnout displeje podobné jako v 854? Jestli dobře počátám tak by bylo potřeba dát na oba konce jeden do malých oddílů, pak dva nástupní prostory = dva displeje + nejspíše dva do velkého prostoru = 6 displejů v případě pohodlnosti by se dalo do vnitř umístit 7 tlačítek jeden v každém malém oddílu vozu, jeden v každém nástupním prostoru a tři do velkého oddílu, vždy pod displej a pro pohodlí cestujících by se třeba dal umistit ještě jeden spínač do prostředka velkého oddílu. Žehličku jezdící tam ten kraj dovybavat ovládacím tlačítkem těchto displejů a a vybavit spojovacím kablem. Netuším kolik by mohlo stát takovéto dovybavení ale můj odhad. V případě, že by se udělal uzavřený oběh osobních vlaků počítam potřebné dvě soupravy, neb tuším že se vždy křižují v Letohradě rovná se tři potřebné soupravy jedna jako ND. I když bych počítal maximalisticky přes ten milion bych lézt tato rekonstrukce neměla. Jediné co vidím jako problémové, je dovedení kabelu k dispejům a tlačítkám, Jelikož netuším kudy a kde se dá ve voze Bdmteee vyhrabat UIC linka vedoucí přes dveře.

A v Lichkově, jednoduše návazný připoj osobní vlak do Králik vedený např. 814 v Dolní Lipce přípoj do Hanušovic, či spojovací metoda.

(Příspěvek byl editován uživatelem honnzok.)
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 15:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esox:
Odpisy jsem nepočítal protože řady 810/9 jsou dávno odepsané.

Tím chcete říct, že až se šukafony rozpadnou, pak se osobní železniční doprava na trati zruší, protože nebude čím jezdit? Takto si budoucnost železniční dopravy nepředstavuju... Bohužel, právě odpisy činí další velkou položku, a počítat s nimi musíte (a průběžně za ně kupovat nová vozidla), jinak by časem nebylo čím jezdit...
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 16:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_hradecký: U skleňáků 810/809 skutečně nemá smysl s nějakými odpisy počítat. Vždyť kdo říká, že dopravu tam budou stále zajišťovat ČD? Z tohoto pohledu jsou odpisy odepsaných vozidel opravdu nesmyslné a bylo by to jen krmení černé díry. Až se 810/809 budou blížit rozpadu (nebo klidně ještě dříve), je možné na předmětné tratě vypsat výběrové řízení a teprve při nasazení nových vozidel si dopravci můžou účtovat nějaké odpisy. Nějaký dopravce může třeba přijít s pronájmem starších vozidel (jako RegioJet na Slovensku na trati Bratislava-Komárno, kde bude jezdit s pronajatými přibližně 8-10 let starými talenty), což je opět levnější než nákup nových vozidel. Např. motorových vozů RS1, které jsou jednou z vhodných náhrad 810/809 a jsou u nás dávno schválené, mají pronajímatelé vozidel dostatečné množství...
Mě by zajímalo, jak si tedy představuješ budoucnost železniční dopravy, když "takto ne". Asi tak, že se doprava na regionálních tratích rovnou zruší a myslíš si, že tím dojde ke spasení železniční dopravy i veřejné dopravy jako celku. No, to si tedy nemyslím ani v nejmenším a neznám příklad, že by tomu tak někde bylo...

(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)

(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 16:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výprachtický_okultista: Mě by zajímalo, jak si tedy představuješ budoucnost železniční dopravy, když "takto ne".

Tak, jak jsi to napsal ty klidně jo - ať se tratě klidně soutěží, může se jezdit i s kvalitními staršími vozidly a pak můžu počítat s nižšími odpisy - určitě tam prostor pro snížení ceny je. Šlo mi o to, že nelze odpisy úplně zanebat, jak to napsal Esox - to by byla pro dopravce cesta k postupnému krachu.
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 17:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke svému dnešnímu příspěvku z 11:12 si sem ještě dovolím dát schémata, jak si v ideálním případě představuji osobní dopravu na trati 024 a v jejím okolí. Jak už jsem říkal, vyžaduje to modernizaci tratě Ústí-Choceň včetně Ústí, a to nejlépe na co nejvyšší rychlost (asi nějaký ten tunel a rychlost 160 km/h). Na ostatních tratích to počítá se stávající infrastrukturou a nasazením moderních vozidel, výpočty byly konkrétně provedeny pro FLIRTy, desira a RS1, což ale není tak podstatné, protože parametry různých moderních vozidel jsou obdobné a třeba do Štítů a Hanušovic toho ani ty RS1 oproti 810 tolik nenaženou. Na trati 024 se zastavuje všude kromě Černovíru, v úseku Ústí - Dolní Lipka se nepočítá se zastávkami na znamení, v případě jejich použití by se to dalo mírně zrychlit. V případě vlaků Letohrad-HK a Choceň-HK jde v těchto schématech o spěšné vlaky, které zastavují podobně jako ty současné. Mírnými úpravami tratí to lze dále vylepšit nebo třeba trochu prodloužit některé přestupní doby. Na prvním schématu jsou barevně vyznačeny jednotlivé linky, na druhém je základní schéma taktové dopravy bez vložených dodatečných spojů např. do Jeseníku. V Dolní Lipce dochází ke spojování/rozpojování motorových vozů. Jak jsem už taky říkal, v případě elektrizace tratě do Králík nebo při nasazení nějakých hybridních jednotek lze místo do Polska jezdit do Králík a tam přestupovat, což je lepší. Na druhém schématu nejsou vyznačeny časy pro Štíty, tak si je kdyžtak nějak domyslete, to už není takový problém. Snad se v tom vyznáte, prostě jeďte ve směru šipek a koukejte na příslušné časy příjezdu/odjezdu.
application/pdflinkové vedení
schema.pdf (72.2 k)
application/pdfzákladní schéma taktové dopravy
schemasi.pdf (101.1 k)


(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)
Atb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 17:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

44231 742.110 + 0.287+013
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 18:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_hradecký: Tím jsem nechtěl říct, to co jste napsal, ale pouze to, že náklady na řadu 810 jsou někde úplně jinde, než se všeobecně a záměrně tvrdí.Jinak k těm odpisům. Pokud budeme uvažovat že by se pořizovala zcela nová vozidla s životností 40 let(běžná životnost dnes vyráběných vozidel) za cenu okolo 40 mil odpovídající velikosti něco mezi řadou 810 a RS1 při denním proběhu stávajícíh mot. vozů ř.810 tak by odpisy činily 13Kč/km. Pokud by na těch samých výkonech jezdil RS1 tak by už byly vzhledem k vyšší pořizovací ceně odpisy 17Kč/km. Ale samozřejmě existují i jiné levnější řešení a to, že se na tratě nasadí starší zčásti již odepsaná vozidla jak píše Výprachtický_okultista.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 18:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esox:

Ok, to už je napsáno přesněji Já to chtěl jen upřesnit, aby si někdo nemyslel, že odpisy jsou výmysl zlých kapitalistů a počítat se s nimi nemusí
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.204.61
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 18:17:50    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký: Odpisy samozřejmě zanedbat nelze, ale to platí i pro autobusy. Pokud vím, tak většina autobus. parku v ČR je dávno odepsaná! Ještě k záměrům OREDA: Michal Štěpán (ředitel KCOD), hájící obchodně-ekonomické zájmy akciové společnosti České dráhy, by teď měl jasně říct: "Milé Oredo, milý Pardubický kraji, tak vy chcete neobjednat dopravu z Lipky do Hanušovic a Štítů, z VYMY do Litomyšle, z HM do Prachovic, z Holic do Borohrádku, atd? Sorry, tak ale na tom my moc neušetříme, tam nám jezdí jenom fíra a sólo motor. Takže pokud se vaše objednávka sníží o 6% VLKM, sníží se prokazatelná ztráta (a tedy úhrada v Kč) jen o 2%. Berete?" Myslím, že by pak OREDEM proklamovaná vize, že místo jednoho vlaku pojedou čtyři autobusy, vzala rychle zasvé!
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 19:05:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono upřímně, místa kde se dá nejvíce ušetřit jsou právě tam, kde jezdí největší soupravy. Místo aby třeba ČD nebo kraje samotné objednaly desítky a nebojím se říct i stovky jednotek, tak se vozí vlaky se žehličkama a peršingama nebo esama s dvěma až 4 vozy. To je poměrně hodně neekonomické jak ve spotřebě trakční energie tak v údržbě a mnoha dalších ohledech.
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 19:24:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esox: Mno, to je pravda. Tím jsi mi připomněl, že bych sem mohl hodit další svůj výtvor, a to srovnání jízdních dob, teoretické spotřeby trakční energie a platby za dopravní cestu na trati Ústí-Lichkov. Všechno je to při zastavení ve všech stanicích a zastávkách. 312 SŽ je dvoudílné elektrické desiro slovinských železnic. Tak si to srovnejte... Nechci vidět, jak by to vypadalo pro ešusy. A to prý chce OREDO "šetřit"...
application/vnd.ms-excel
srovnani.xls (27.6 k)
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 20:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě něco. Víte, jak na mě působí připravovaná "optimalizace"? Ze všeho nejvíce jako příprava na zastavení provozu osobních vlaků od Jablonného dál. Jaký smysl ty vlaky budou mít, když v tomto koncovém venkovském úseku nebudou zastavovat ve všech místech možného nástupu a výstupu a když od Jablonného až po Králíky mají být provozovány souběžné busy? Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se časem řeklo, že provozovat vlaky dále za Jablonné nemá smysl, protože jezdí prázdné a jsou moc drahé. Už by ale neřekli, že by to bylo vinou oné "optimalizace"! Obzvlášť při nasazení ešusů, které se pořádně nezaplní ani v okolí Pardubic, natož tady při nabídce udělané takovým způsobem, aby těmi vlaky jelo co nejméně lidí... Nechci nějak moc malovat čerty na zeď, ale takhle to na mě působí a s takovou podobou "optimalizace" se nemůžu smířit. Za naše tratě musíme bojovat.
Cici
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 20:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ATB: Hezká souprava! Seš klikař;-)
*** TrainWeb.cz ***
železniční fotogalerie
Atb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 01:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cici: díky, dnes to bylo jen dílo náhody. Počítal jsem s 2x750. Klika byla snad jen v tom, že být tam tak o minutu později, neměl bych nic. Dnes si pospíšili. Uvidíme co nám přichystají na zítra...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 02:56:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad debata ze čtvrtečního podvečera:
Pánové, nevím, co si mám myslet o chimérách, o nichž se tady bavíte ve chvílích, kdy jde osobní železniční dopravě na Letohradsku docela tvrdě "o kejhák" - při vší úctě k obsahu i výstupům různých diplomních či disertačních prací jsem přesvědčen, že právě teď vůbec není vhodná doba na teoretické úvahy ve stylu "co by, kdyby" a na neúčelné ztrácení času vyráběním bezesporu dobré zábavy pro tvůrce všech těch vylomenin, které se pod patronací OREDO a "Pk" pro tuto oblast chystají (viz poslední odstavec příspěvku "-aa-" ze dne 28. února 2011 - 21:58:15 hodin), nýbrž že je třeba aktivity zaměřit úplně jiným směrem: jinak si tptiž na existenci použitelné železniční osobní dopravy na Letohradsku budete brzy moci chodit jen zavzpomínat na výstavy podobné té, jakou na letošní březen připravil Letohradský železniční klub = viz: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2070258 (a z toho bych neměl samozřejmě žádnou radost ani já ...). Nebo si snad myslíte, že starostům a obyvatelům Letohradska k něčemu pomůže, když jim budete vyprávět o tom, jakých úspor by bylo možno dosáhnout, kdyby mezi Letohradem a Lichkovem jezdily třeba KMV typu "RS1", a oni přitom ještě ani nepochopili, že podpisem starostů pod zápisem z letohradského jednání konaného dne 23.02.2011 bez uvedení jakýchkoli výhrad vlastně zpečetili ortel nad fungováním několika železničních zastávek v regionu?
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 10:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: No dobře, ale jak mám proti tomu účinně vystupovat? Já opravdu nevím, přitom je mi jasné, že je potřebné něco dělat, protože když nikdo nic neudělá, tak to tak prostě nejspíš bude, s čímž se nemůžu smířit.
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 11:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: No jelikož nejsem místní, ale celkem z dálky(zase ne vleké, tak můžu udělat max. to, že z osobní iniciativy zavolám starostům dotčených obcí. Ještě by možná měla smysl nějaká petice, s tím, že by se do ní měli zapojit nejen místní obyvatelé, ale i ti co zdejší dopravu využívají třeba jako součást turistiky.
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 11:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, já bych se asi mohl stavit aspoň za starostou Těchonína, což by mohlo být lepší než jen email nebo zavolat... Příští středu by mi to snad mohlo vyjít, to podle stránek mají na obecním úřadě úřední hodiny.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 16:30:36    Odkaz na tento příspěvek  

Zeptal jsem se hejtmana Martínka, a on mi odpověděl. Tady je můj dotaz i odpověď pana hejtmana.

********************************************
Otázka:
Vážený pane hejtmane,
v posledních dnech se opět objevují informace o plánovaném masivním rušení osobních vlaků v Pardubickém kraji, proý na návrh OREDO. Konkrétně se jedná o trati Heřmanův Městec-Prachovice (zde je již prý rozhodnuto), Dolní Lipka-Hanušovice, Králíky-Štíty, M.Třebová-V.Opatovice, Vysoké Mýto-Litomyšl, Chrudim-Moravany,... I kdyby byly tyto vlaky nahrazeny busy, tak přestupy lidem veřejnou dopravu spolehlivě znechutí. Jistěže peněz není nadbytek, ale to není ani v jiných krajích, ale snad nikde jinde se nechystají zlikvidovat téměř všechny lokálky. To zůstane osobní doprava v kraji jen na koridoru ? To snad ne.
Děkuji předem za Vaše stanovisko.26.2.2011 22:08:55, Zdeněk Janout

Odpověď:
Vážený pane Janoute,
masivního rušení dopravních spojů se obávat nemusíte. Naopak. Pardubický kraj připravuje projekt optimalizace veřejné dopravy. Cílem projektu je komplexní řešení dopravy v Pardubickém kraji. V tuto chvíli vám mohu sdělit pouze to, že by mělo dojít k navýšení objemu veřejné dopravy o 10% při zachování stejných finančních nákladů. Veškeré změny jsou intenzivně projednávány se starosty jednotlivých měst a obcí.
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 17:28:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, prázdná a nicneříkající odpověď, typická pro politiky, resp. nějaká jejich tisková oddělení. Bylo by bláhové očekávat něco jiného. A obzvlášť Martínka bych se raději na nic neptal po těch nesmyslech, kterými nás tento samozvaný "dopravní odborník" zásoboval např. kolem prosince 2009 v souvislosti s přiklepnutím veškeré regionální dopravy ČD na 10 let. Můžeme si ale všimnout toho, že se tam nejspíš zcela záměrně mluví o nerušení "dopravních spojů", nikoli o nerušení vlaků... Takže jsme tam, kde jsme byli. A ono 10% navýšení má nejspíš znamenat především ty souběžné busy k ještě zachovaným vlakům... Jedna ze zásad integrace, a to využití železnice jako páteřní dopravy a eliminace souběhů vlaků a busů, se vytratila někam do ztracena...
Ještě tady třeba nikdo neřekl, jak by dle předložené "optimalizace" mělo vypadat spojení od Lichkova směrem na Brno a Olomouc, když v Ústí nemá být žádná vazba... Taky nějaký souběžný bus? Nebo pěší přesun Ústí - Ústí město? To nezastavování v Ústí snad taky nemůže projít... Z Jablonného a dál je to do Zábřeha a Olomouce blíže přes Hanušovice, ale to má být taky znemožněno nebo aspoň zkomplikováno a znepříjemněno nustností použít nejen vlaky, ale i busy...

(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 18:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Pn 44231 - 750 287 + 013 se 14 vozy

Regionovy 053 a 054
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 18:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Okultista: " Jedna ze zásad integrace, a to využití železnice jako páteřní dopravy"...

Promiťe, ale v oblasti orlickoústečka, letohradska a kralicka vidím jen dvě páteře: trať Praha - Olomouc a silnici I/11. Z lokálního hlediska pak možná silnici Králíky - Štíty - Lanškroun. Vše ostatní jsou jen spojení, sloužící místní přepravě mezi několika maloměsty a přilehlými vesnicemi. V takové oblasti se páteř, alespoň jak takovému pojmu rozumím (třeba 011,171,231 atd.) opravdu vytvořit nedá. Takže se můžeme jen hádat, zda cena, kterou účtují ČD za šukafón odpovídá nákladům a zda by náhodou ČD, podobně jako autobusoví dopravci, neměly od nákladů odpočítávat tržby a kraj doplácet jen rozdíl. Pokud tohle ČD nezvládnou, budou totiž vždy pro plátce dotace dražší než autobus a tudíž nekonkurenční.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1741
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 18:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane Janoute,
masivního rušení dopravních spojů se obávat nemusíte.


Můžeme si ale všimnout toho, že se tam nejspíš zcela záměrně mluví o nerušení "dopravních spojů", nikoli o nerušení vlaků...

Přesně tak. Jak lišácky zodpovězeno, vlaky se zruší, nahradí autobusy a spoje se tím navýší o 10% za stejnou cenu...
Výprachtický_okultista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 18:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: No, to jsi nám to tedy pěkně osekal. Já nevidím důvod, proč by trať 024 a další nemohly být páteří. Vždyť slouží i pro dálková spojení přilehlé oblasti s Prahou, Brnem atd., určitě neslouží jen místní přepravě mezi několika maloměsty a přilehlými vesnicemi. Co se týče zajištění dopravy, tak nejlepší by bylo na tratě vypsat výběrová řízení, ale víme, jaký postoj k takovým věcem má náš hejtman... Bez konkurenčního tlaku se ČD o snižování požadované úhrady snažit nebudou, dokonce jim nevadí ani masivní omezování železniční dopravy, což je obzvlášť zarážející...
polas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.147.81
Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 20:12:38    Odkaz na tento příspěvek  

jojo Rudolfe, silnice I/11 přes Červenovodské sedlo je páteř jak sviňa..
Vlakynachod
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 23:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes na 032:

Stránky o železnici na Náchodsku: www.vlakynachod.cz
Staňte se fanouškem vlakynachod.cz na Facebooku! vlakynachod.cz na Facebooku
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 11:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33 2583:v oblasti orlickoústečka, letohradska a kralicka vidím jen dvě páteře: trať Praha - Olomouc a silnici I/11.
No, jsme na venkově, tak bych jim možná trochu přidal - koneckonců při troše dobré vůle se třeba prstní kůstky dají brát jako "páteř" prstu, ačkoliv s páteří celého těla nemají nic společného. Takže z tohohle lokálního pohledu bych pro E kraj jako páteřní železnici uznal nejen Chvaletice - Městečko u Nádraží, ale i Městečko - Svitavy, Pardubice - Opatovice, Pardubice - Skuteč a ÚnO - Králíky, při troše fantasie možná i Pardubice - Holice, Přelouč - Heřmaňák, Městečko - Lanškroun, Městečko - Moravská Třebová a Choceň - Mýto...
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 14:48:37    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes na R 857 opět 750 704!!!
Vlakynachod
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 15:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

704 prý jela už na R846 Hlavně aby vydržela...
Stránky o železnici na Náchodsku: www.vlakynachod.cz
Staňte se fanouškem vlakynachod.cz na Facebooku! vlakynachod.cz na Facebooku
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 2-2007
Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 15:49:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: na Moravskou nešahej nebo se Martínek posere, copak nečteš Železničáře?
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 15:56:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ano 750 704 dnes otočila 2x HK!
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 4-2010

Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 16:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdit tito brejlovci budou ještě mnoho let, zatímco původní 750 nebo 754 budete pak těžko nahánět.
Honza215
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 17:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na 1959 z HK do Letohradu dnes pravděpodobně pojede 810.545 + Btax
Stránky o motorových jednotkách REGIONOVA http://www.regionovy.cz.

Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 18:57:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes tady jezdí 814 038 a 053

R 846 a 857 - 750 704
R 849 - 750 346
R 854 - 754 050
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 09:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza215: a dnes jel 1948 také 810+Btax.
Jinak snad dobrá zpráva je, že se začíná proslýchat o znovuzavedení R252/253 na polském území od příští změny GVD, ale zatím je to prý JPP.

(Příspěvek byl editován uživatelem petrjablo.)
Honza215
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3033
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 09:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrjablo: na 1951 už by to teoreticky mělo být v pořádku. Důvodem je včerejší neplánované stažení MV 854 po vlaku 1956 do depa
Stránky o motorových jednotkách REGIONOVA http://www.regionovy.cz.

A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 10:10:32    Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsem si udělal výlet z HK do Jeseníků a zavzpomínal na přímé spojení (Plzen)-Praha-Letohrad-Hanušovice-Jeseník a zpět.Nebyl to špatný vlak jezdíval z HK kolem 9.15 a v zadu měl další část,která z Týniště jela dále do Meziměstí,ale většina z nás toto pamatuje.Co tím chci říci,že jsem slyšel několik názorů na to,že tento vlak tady prostě chybí,alespon by byl potřeba v zimních a letních měsících.
Navrhuji následující:
Jízda vlaku:10.12.2011-31.3.2012 a 12.6.2012-30.9.2012
Řazení:750.7+A+2Bp
Úsek:Praha-HK-Letohrad-Hanušovice-Jeseník a zpět v Hanušovicích by mohlo dojít ke spojení s R od Brna,ale asi by se na Ramzovou nevešlo 6 vozů,nevím,nejsem si jistý.
Časová poloha:7.05 z HK,aby to kolem 10 bylo v Jeseníku a zpět tak,aby to bylo kolem 19 v HK.Myslím,že by z Prahy a do Prahy mohl být tento R veden jako přímé vozy s odvěšením a přivěšením v HK.
Je to diskusní forum,tak bych chtěl znát Váš názor zda ho ještě někdy zrealizovat,protože já tvrdím-Kde není nabídka,není poptávka.
Budu rád za případné návrhy a připomínky.Přeji krásný den.
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 11:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.F.: Dejme tomu, že to do Letohradu pojede jako dnešní Sp, tedy tam jsme v 8:30. To máme na půl desátou v Hanušovicích, tedy přesně v půlce mezi vlaky - nevadí, nebude se spojovat a pojede se sólo. Akorát to bude horší protlačit nahoru, křižování mezi Jindřichovem a Brannou nepůjde, takže se počká v Jindřichově, no a pak je už cesta volná až do Jeseníku.

Hradec Králové7:05
Týniště nad Orlicí7:30
Potštejn8:00
Letohrad8:30
Dolní Lipka9:00
Hanušovice9:30-9:40
Jindřichov na Moravě9:50 křiž.
Lipová lázně10:40
Jeseník10:50


Proti busu ztácíme hodinu.
Sledování trutnovských brejlovců - http://brejlovci-ts771.tk/ | Vozy ex Baim - http://baimy.jdem.cz | Vozy Bd264 - http://vozybd.jdem.cz
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 11:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.F. Je fakt škoda že ten rychlík po 30 nebo kolika letech zrušili. Co jsem ním sem tam jezdil v býval většinou slušně obsazenej. Ale asi se někomu nehodil do taktu tak ho odstřeil a na potřeby lidí se neohlížel. Výborně by se dal využít i např. pro návoz do Červeného Potoka s tím, že by od něj byl přípoj skibusem do Dolní Moravy. Ale to by někdo musel myslet a nedělat jednoduchá rozhodnutí.
Aktuell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 11:48:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.F.: Pro letní období bych nahradil vůz A za BDs, protože se přepravuje dost kol. Minulý rok například přestupovalo dopoledne v Doudlebách 30 lidí s kolama do 914. Oproti Klidné síle bych přidal zastavení v Mladkově a Červeném Potoce / Podlesí.
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 12:01:06    Odkaz na tento příspěvek  

Díky za zatím pozitivní ohlasy,třeba se toho někdo chytne ,nebylo by to na škodu,když jsem viděl několik lidí vláčíci se s kufry z lázní v Jeseníku,plno lyžařů a v létě cyklistů,stálo by to opravdu opět ho namalovat do návrhu GVD,problém asi bude opět křížení několika krajů,který tento R projíždí.No uvidíme.......A to BDs tam dříve jezdilo,ale to už by jsme se zase dostali na 4 vozy,no ale co na Švejcích taky jezdí 2 vozy s velkým traktorem tak proč by se zde nemohlo jezdit se 4mi,když budou využité........
Aktuell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 12:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.F.: Myslel jsem nahradit vůz A vozem BDs, myslím, že 1. třída by nebyla až tak využitá.
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 12:13:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Aktuell:Ano i to je řešení.Ještě mi děda vypravoval,když tam vozil HK rychlíky párou tak vozy přilepily na R od Brna a oni si udělali na mašině vodu,uhlí,ohen v Hanuškách, ale co tam nyní půl dne s mašinou?To opravdu jet v celé trase až do Jeseníku,a k tomuto R vést Sp Zábřeh n/M-Hanušovice.
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 13:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.F.: to že by jel několika kraji by zas až tak vadit nemuselo, protože rychlíky objednává Ministerstvo dopravy.
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 13:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ode dneška bude jezdit R253 v řazení 163 + 3x Bdmtee a nedělní verze v trati Letohrad - Lichkov bude 163 + 6x Bdmtee + 111 (návoz sopuravy, která dříve jezdila na závěsu 20013. Zadní 3 vozy uzamčeny)
Pikohk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 11-2004

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 14:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z HK do Hanušovic jezdím několikrát ročně a přímé spojení HK - Hanušovice je moc pěkný sen, ale obávám se že případný jeden pár spojů je málo. Příjemné by bylo mít i nějaký pátečně odpolední spoj (třeba protáhnout ten odpolední rychlík co jede Praha - Letohrad)
Na druhou stranu musím říct že jsem si už celkem zvykl na spojení přes Zábřeh. Jezdí to celkem slušně a ty přestupy se dají zvládnout i s bandou dětí.
Mlha zakrývá světla návěstidel, pomalu padá do údolí a jeden by hnedka věřil na duchy. Stanici mám plnou vagonů s hnědým uhlím. Zima bude dlouhá. (Alois Nebel, 13. 12. 1988)
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 16:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že z Hradce Králové to smysl nemá, ale jako protažený spěšňák Pardubice - Lichkov by to snad šlo. Už jsem kdysi taky navrhoval propojení ramene osobáků na Lichkov - Šumperk s přestupem někde mezi Hanušovicemi a Bludovem na rychlíky do Olomouce a Brna. Pak by to bylo z letohradska na Moravu rychleji tudy než přes UnO
BURDA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.152.38
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 17:45:31    Odkaz na tento příspěvek  

ad)A.F.
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 12:13:41
...ještě děda mi vyprávěl, když tam vozil HK rychlíky s párou, tak vozy přilepily na R od Brna....
Prosím, zda víte v kterém roce to bylo?Díky.}}
BURDA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.152.38
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 21:59:39    Odkaz na tento příspěvek  

ad)Petrjablo-Jinak snad dobrá zpráva je, že se začíná proslýchat o znovuzavedení R252/253 na polském území od příští změny GVD, ale zatím je to prý JPP.
Tak jsme si v dobré víře od 1.změny přelepili sloupečky v "kursbuchu" a budeme to přelepovat znovu?To tedy ale taky ztratíme momentální primát v tom, že na vnitru jezdí rychlík s mezinárodním číslem a ještě k tomu, dá se říci, ve spěšňákové relaci.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 22:13:28    Odkaz na tento příspěvek  

BURDA: fajn, ale to nic neřeší. Pokud nebude v relaci Praha-Wroclaw jezdit normální rychlík přes Pardubice-Letohrad-Lichkov (jízdní doba cca 5 hodin), tak je tato relace pro železnici zabitá. Kvazi-rychlík suplující na našem území spěšňák to nevytrhne.
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 12:17:20    Odkaz na tento příspěvek  

Ad BURDA:Děda už nežije,ale myslím tak kolem roku 1970.
BURDA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.152.38
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 13:00:06    Odkaz na tento příspěvek  

ad A.F.
Nejsem si zcela jist, ale předpokládám, že tato informace je mylná.Sloužil jsem v těchto končinách od roku 1969 a o tomto způsobu spojování si nepamatuji skutečně žádné informace.
Již v roce 1959 jsem jel do Jeseníku s rodiči a vím, že nás táhla 475.1, v Hanušovicích zůstávaly první dva vozy za lok a konec přijezdové soupravy(myslím 3 vozy) odjížděly s 464.0 směr Jeseník.Ta 475.1 zůstávala v Hanušovicích, otočila se na točně, voda atd a po příjezdu soupravy od Jeseníku najela s těmi 2 vozy na soupravu a odvezla ji směr Letohrad atd.V podstatě a obdobně se toto praktikovalo stále i v osmdesátých létech atd až do konce,zůstávala tam stát třeba pošta(Fa)a tak různě.Po nasazení T 478.3 už tyto jezdily až do Jeseníku.Nikdy tedy nepamatuji spojování s nějakou brněnskou větví.A mohl bych zavzpomínat, když třeba souprava pro tento rychlík v GVD 1983/1984 jezdila na konci rychlíku do Ústí n.O.(myslím R 609) a odtud ze vozila samostatně do Jeseníku(T 478.3 najížděl do UO jako Lv) a zpět jela přes HK a v Letohradě se přidávaly vozy, které přijely dopoledne od Týniště n.O. na osobáku s meziměstským metrem atd. atd.Nebo třeba problémy s BDs, které nakonec vyřešila letohradská operátorka bouchnutím do stolu, že už se na to nebude koukat,jak děti na školy v přírodě,případně lyžařské výcviky přetahují zavazadla ze soupravy do soupravy, zavolala na Správu dráhy a od příštího týdne to šlo...
Lehko jsem ale Vašeho dědečka mohl znát.....
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 13:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

Ad rychlíky Praha - Jeseník:
Mohu potvrdit, že je to v podstatě tak, jak píše "BURDA": ke spojování vlaků v Hanušovicích docházelo zřejmě jen skutečně výjimečně, možná v případě výluk a z nich plynoucích zpoždění (třeba když dopolední rychlík kvůli výluce jel z Týniště nad Orlicí do Letohradu přes Choceň), apod. - ale nejsem si jist, zda královéhradecké "brejlovce" jezdily vždy až do Jeseníku: mám dojem, že v úplných počátcích pouze nahrazovaly v normálním parním oběhu "šlechtičny", a že tedy prapůvodně vozily rychlíky také jen do a z Hanušovic.
Ony ostatně v oblasti "vozby" bývaly problémy často, protože depa si "hlídala výkony" a nechtěla se dobrovolně vzdávat toho, co jim (podle nich) "historicky náleželo" - teď už se tak velká řevnivost mezi depy asi neprojevuje, nebo je možná těžší ji v praxi prosadit ...
Prcekzlipy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 14:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vyrovnávka z Trutnova s 213+330 momentálně v M.Svatoňovicích