K-report
 

Archiv diskuse Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 0... do 02. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 026, 028 a 033 » Archiv diskuse Tratě 021, 022, 023, 024, 025, 0... do 02. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 02:58:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Franta z hor" = 25.02.2011 - 18:24:46:
v tom Vašem příspěvku je samé "prý", "údajně", "snad", "asi", atd. Teď by to chtělo nějaké informace jistějšího rázu.
Máte samozřejmě pravdu, ale co Vám brání je dodat? Já mám informace takové, jaké mám, a byť je považuji za maximálně spolehlivé, sám jsem u žádných jednání nebyl, a pokud o nich nemám ani písemné materiály, nemohu tedy než tímto způsobem odkazovat na "agenturu JPP", byť (znovu opakuji) podle mě v tomto případě zcela spolehlivou - a kdybych to neudělal, neměli byste ani to "samé "prý", "údajně", "snad", "asi", atd.", protože jsem (nejen) tady zatím žádnou kvalifikovanější informaci od nikoho jiného neobjevil. Jste "z hor", tedy předpokládám, že k tomu (horskému) kraji máte snad aspoň o něco blíže, než já - tak se snažte také: já to z "kraje" (teď nemyslím instituci, ale "nehorský terén") všechno pochopitelně nezvládám. Navíc i "-aa-" správně tvrdí v příspěvku umístěném téměř těsně před Vaším, že "Ještě když čtu Ty závěry z Letohradu, to teda místní "šotoklika" ty starosty moc nevošéfovala, čekal jsem větší odpor než žádný." - věděli (jste) o tom, co se chystá (právě ode mě) už od první poloviny měsíce prosince 2010 - a co jste od té doby udělali Vy?

Ad "Petrjablo" = 367:
Na mně se obracíte zbytečně - já "v tom nejedu", já jsem si jen nechtěl nechat pouze pro sebe to, co jsem soukromě dostal, protože jinou (ani aspoň teoretickou) možnost jakéhokoli ovlivnění nastalé situace nemám. Teď je řada na místních obyvatelích, aby se starali oni - ale na to (nejen) tady nejen já upozorňuji už více než dva měsíce ...

Ad "K+M+B 2011" = 27.02.2011 - 11:18:00:
pan hejtman se v závěru rozhovoru (autor Martin Navrátil) mimo jiné vyznává k lásce k trati mezi Českou a Moravskou Třebovou
Ano, to je pravda - ale právě jen a pouze "k lásce k trati mezi Českou a Moravskou Třebovou", a nikoli už k úseku Moravská Třebová - Chornice - Velké Opatovice + Chornice - Dzbel, o které se právě v "koncepci" OREDO jedná: hejtman si jistě dal dobrý pozor na to, aby jeho "vyznání" Martinem Navrátilem "citované" nemohlo být vztahováno i na zmíněné "ohrožené" úseky ...

Ad "Sněžník" = 27.02.2011 - 22:34:24:
A Vy jste tak skálopevně přesvědčen, že autor "koncepce" OREDO sám někdy v poslední době "fyzicky obšlapal" vlakové nádraží v Potštejně a jeho okolí, aby měl důkladnou aktuální představu o tom, co tam lze smysluplně "vytvářet"? Ostatně, obávám se, že takových "problémových" lokalit (kudy třeba hlavní autor té "koncepce" ani nikdy nejel) je v ní asi mnohem víc ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 02:58:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "optimalizace" VHD v Pardubickém kraji (obecně):
Poněkud mi vadí, že poslední příspěvky "-aa-" působí spíše jako podpora řešení navrženého OREDO = možná jde o (překvapivě nepřípadný) pokud, vybudit tím snad konečně někoho k vyhledávání pádnějších protiargumentů: pokud se ovšem protiargumenty nepokouší najít právě on (jako vzděláním i profesí dopravní odborník), těžko je vymyslí někdo jiný - a "vesničané" už vůbec ne. Navíc i tvrzení, že "To že starostové nepřipojili žádná vyjádření je ještě lepší situace pro zachránce osobních vlaků, než kdyby připojili vyjádření souhlasné. Takhle můžou vše projednat v obecním zastupitelstvu a následně protestovat.", považuji za značně pomýlené, protože pokud starostové nepřipojili aspoň právě tu výhradu, že jejich podpis pod zápisem neznamená víc, než pouhé převzetí podkladů k projednání v zastupitelstvu a teprve následnému vydání "regulérního" stanoviska obcí, a přitom podle obsahu zápisu už vlastně na své dotazy dostali odpovědi a vysvětlení přímo v průběhu jednání, tak toho zápisu klidně může OREDO i "kraj" zneužít jako v podstatě projev souhlasu s navrženým řešením (na což se při různých příležitostech snažím upozorňovat, ale zatím se zdá, že asi zbytečně).
Koncepci "regionální dopravní obslužnosti" detailně neznám, ale rozhodně si nemyslím, že by byly "v Ústí rychlík z Prahy a zrychlený spěšňák do Lichkova půl hodiny od sebe" - podle mě bude ten interval přibližně hodinový, protože ty "zrychlené spěšňáky do Lichkova" budou tvořit z Pardubic "rozvozové" vlaky od nějakých "nedotovaných" EC/IC vlaků ČD (zajisté pokud možno nezastavujících ani v České Třebové) a v opačném směru zase "svozové" vlaky do Pardubic, takže Letohradsko bude mít železniční spojení se světem pouze ve dvouhodinovém taktu (možná s nějakými dvěma či třemi páry "kladivových" vlaků navíc ve špičkách pracovních dnů), přičemž přes "vesnice", kudy ty vlaky (pro mě dost nepochopitelně zbytečně) projedou, pojede v jakémsi podivném "prokladu" s těmi Sp vlaky poloprázdný autobus, který ovšem místní lidi doveze k rychlíkům, takže namátkou třeba dostat se z Hnátnice do Brandýsa nad Orlicí či opačně bude sice možné i několikrát denně autobusem, ale za podstatně delší dobu a vyšší cenu (autobusoví dopravci neposkytují například "seniorské" slevy a pochopitelně nebudou zvýhodňovat ani držitele různých "In-karet" ČD), přičemž téměř souběžně vedené autobusové a "zrychlené" vlakové spoje si budou částečně vzájemně "vykrádat" frekvenci a po místních horských silničkách se budou plazit autobusová "hebeda" s několika náhodnými cestujícími, kteří dnes chodí k vlaku či od vlaku pěšky či jedou na kole, nebo je někdo doveze či odveze autem.
(dokončení v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 02:59:12    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
Celou záležitost podle mě (v tomto případě Pardubický) "kraj" i OREDO (v tomto případě navíc zjevně ve výrazné faktické "součinnosti" s MD ČR, jehož připravená "objednávka" železniční dálkové dopravy je výrazně ovlivněna hyperaktivitou "neřízené střely" a zintenzívněnou podporou "liberalizace" české železniční osobní dopravy) "uchopily" za zcela nesprávný konec, protože menší využívání železnice jejími zákazníky logicky povede k dalšímu zvýšení nákladů na její provoz, tedy k tlakům na zvýšení "dotací" ze strany objednatelů a v neposlední řadě i jízdného. A především, což neustále opakuji, jde o další pokus "stavět dům od střechy", protože pokud nebyl a ani nebude (nejdříve) vytvořen přehledný a řádně fungující "celostátní IDS", jsou všechny tyto i jim podobné kroky pouhou faktickou destrukci jakž-takž ještě fungujícího systému bez toho, že by to, čím má být nahrazen, mělo reálnou naději na alespoň stejně dobré či dokonce lepší fungování pro výrazně více než snad jen několik místních obyvatel nyní obsluhovaných VHD nedostatečně.
A propos: docela by mě zajímalo, zda Pardubický kraj nějak zajistí (třeba finančním příspěvkem na nákup příslušného software), aby informační místa ČD byla schopna poskytovat i informace o návazných autobusových spojích, když OREDO tak intenzivně prosazuje "náhradu" vlaků autobusy provozovanými jinak než v režimu "NAD": ČD totiž legálně "služebně" provozují pouze tu sekci "IDOSu off-line", která se týká železniční dopravy, a informace o autobusové dopravě, pokud vím, zatím stále běžně neposkytují ani v případech, kdy jde o nějaký "regionální" IDS, v němž jsou "zapojeny" i ČD ...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 05:23:48    Odkaz na tento příspěvek  

Docela by mě zajímalo, kudy bude zajíždět návazný autobus k nádraží v Potštejně a kde se tam bude otáčet. Nějak si to nedovedu představit.
dovedl jste si představit, jak bude zajíždět návazný bus v roce 2004 k žst v Častolovicích?
Kuzl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 06:51:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

především NAD a přitakávatelé:
Co kdybyste místo teoretického polemizování radši podkládali své názory a apokalyptické scénáře terénním pozorováním, když už tady přes dva měsíce plivete síru. Zatím se tu objevilo z terénu jen pramálo čísel a to málo rozhodně nehrálo do karet zachování os.dopravy. Zatím tady teoretizujete o tom, jak z které obce do které se brutálně zhorší obslužnost a co se bude dít, až se to dozví obyčejný občan. Na 032 máte hodinový proklad R(Sp) s Os. Tudíž z takové Velké Jesenice, Řešetovy Lhoty,Olešnice jezdí přes den slušná vrstva vlaků do Trutnova, tak do Jaroměře s návaznostmi na centra Náchod, HK. Jak se teda může stát, že vlakem od (14:38 HK-)15:10 Jaroměře vystoupí ve V.Jesenici 0-1 člověk, ikdyž z Jaroměře vyjelo min. 30 lidí? Že by to, mít železniční spojení nebylo, zas takový terno nebylo? Vždyť mají zastávku kousek za vesnicí. Co se týče odezvy lidí z dotčených obcí. Další příklad. Kdyby nám u nás chtěli zrušit kino, tak budu samozřejmě proti, je to určitá služba, něco, co se "počítá". A kdy, že jsem byl naposledy v tom našem kině? už ani nevím, ale od těch, co tam někdy byli, tak vím, že je návštěvnost 5 a půl člověka a často se nehraje vůbec. Je to smysluplné cpát do takvé služby peníze, nevyužít peníze z městského rozpočtu lépe, kdy bude prospěšno více lidem? Odezva obyv není až tak směrodatná, rozhodně bych přitom hledal, kdo ten vlak vůbec využívá pravidelně nebo alespoń nepravidelně.
C734.1340
Lokofan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 07:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud dojde ke zrušení zastavování vlaků v Těchoníně a Jamném, neměl by někdo náhodou vrátit část evropských peněz za které byly tyto zastávky nákladně přestavěny?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2585
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 08:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Ano, zcela se podepisuju pod názor, že místní by měli vyvíjet větší aktivitu. Je zvláštní, že na diskuzi o Letohradsku podklady o jednání proběhlém v Letohradu vynese člověk bydlící skoro 200 km daleko a místní po něm chtějí další. Vážení, obraťte se prosím Vás co nejrychleji někdo na starostu Králík (nejlépe, nebo aspoň blízké obce) a sežeňte tytéž podklady jako jsou zde pro Letohradsko pro Králicko. Určitě existují a Tomáš Záruba nám je tady asi nezveřejní, ačkoli je k dispozici jistě má. Ať se máme nad čím bavit a jenom tady pořád dokola nespekulujeme. Myslel jsem, že je snad stavovskou ctí místní šotokliky, aby si tyhle údaje sehnala a nečekala co jim dodá někdo od Prahy. Teď mě napadá taková nadsázka, že místní o sobě chtějí nechat snad rozhodovat Pražáky. Dopravní optimalizaci jim dělá Pražák a teď asi i námitky proti ní aby vznášeli Pražáci. Tak já teda fakt nevím....

A k části "obecně": Ano, ty příspěvky působí jako podpora řešení navrženého OREDem. Leč jsou to jen nestranné postřehy. Třeba v té fiktivní scénce jsem se znalostí takových jednání ukázal jak by to asi mohlo probíhat, kdyby zastánci železnice používali svých argumentů, které oni považují za vhodné. Opravdu čistě odborně a i z hlediska cestujících té optimalizaci nelze nic moc vytknout. Kdysi dávno jsem tu v jednom příspěvku detailně probíral nejen klady, ale i zápory navržené optimalizace (od místní šotokliky jsem se místo jejich zamyšlení nad svými argumenty dočkal obvinění, že jsem zastánce autobusů, protože si z toho vybrali jen půlku), takže něco málo se najít dá. A na to je třeba se soustředit. Já nevím, ale já jsem zvyklý mít před nějakým jednáním takovou taktiku, že se snažím vžít do role obou stran. Dávat své argumenty a rovnou přemýšlet, jak a čím je druhá strana bude moci vyvrátit. A nemá cenu pak předkládat snadno vyvratitelné argumenty (např. typu obsluha skiareálu Dolní Morava skibusem z Červeného Potoka...), to je spíš kontraproduktivní, protože druhá strana pak snadno získá převahu. A protože pány z OREDa (aspoň některé) trošku znám a vím, že to nejsou rozhodně žádní blbci (což je možná rozdíl mezi mnou a některými zdejšími diskutujícími, kteří jsitě mají - ˇbez znalosti těch lidí - názor, že to musí být jednoznačně ..... - doplňte si ta slova sami), tak je mi jasné, že s nesmyslnými argumenty nemá cenu nijak bojovat.

Takže ještě jednou říkám. Nemá smysl vykládat, že vlak poskytuje lepší obsluhu prakticky čehokoli než autobus. Nemá smysl vykládat, že projíždění zastávek typu Hnátnice, Lukavice či Těchonín vlakem a jeho náhrada autobusem uškodí většině cestujících (naopak drtivé většině to výrazně pomůže). Nemá cenu hovořit o ekologii lokálek vůči autobusům (norma EURO -12, kterou plní řada 810 asi dnes moc neobstojí). Nemá dokonce ani cenu hovořit o lepším síťovém efektu železniční sítě (naopak třeba bus Králíky - Lanškroun by konečně "postavil" to, co chtěli postavit před 110 lety budovatelé trati, byť tehdy mířili do méně výhodného Hoštejna). Nemá smysl ani argumentovat počty cestujících z vlaků, protože z toho co jsem měl k dispozici (nasčítáno místními vlakovými četami!) i z toho co vím z nepočetných osobních zkušeností s tratěmi na Králicku, je to fakt docela bída....
Co tedy může mít cenu? Rozhodně má cenu pochybovat o dlouhodobě udržitelném navrženém rozsahu autobusové dopravy, zejména u linek souběžných se zrychleným vlakem. Asi má cenu oslovit místní obyvatele a hrát jim trošku na city ve smyslu "Vaši prapradědové si z peněz místních měst, obcí, podniků tu trať kdysi postavili - pravda, s vydatným zemským či státním příspěvkem - a teď Vám ji chce někdo - "z Pardubic" - zrušit", toto oslovení má však šanci jen prostřednictvím petice, kde lidi jasně vyjádří svůj názor. Vím, jsou to argumenty spíše podlé, než odborné, hraní na city lidí, kteří jsou apriori konzervativní a jsou ochotni podpořit stoletou trať jen proto, že tu "vždycky byla", než aby se zamysleli nad alternativně nabízeným řešením. Asi moc nemá cenu diskutovat o nesjízdnosti silnic při sněhové kalamitě, lze to zkusit, ale reálně ta kalamita nastává v mizivém procentu případů a mnohdy při ní nejede ani vlak. Inu, napadá někoho ještě nějaký jiný (nejlépe odborný) argument, proč zachovat vlak? A než ho vyřknete, zkuste se nejdřív zamyslet nad tím, co na něj může odpovědět protistrana.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 10:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Dobrým argumentem pro vlak může být situace, kdy by projíždění vlakové zastávky generovalo nutnost autobusového vozidla navíc. Pak je zastavení vlaku ekonomičtější, než vedení souběžného busu navíc. To vše za předpokladu, že zastavení vlaku je v navrženém modelu GVD možné. Obec pak musí vyjádřit souhlas s tím, že tam bude zastavovat vlak, ale nepojede tam tolik autobusů.
Dalším argumentem pro vlak může být rychlost - sice má většinou horší plošnou obsluhu, ale zase je rychlejší - pokud budou obce souhlasit s tím, že místo pěti bus zastávek v obci bude jen jedna vlaková a lidi si budou muset dojít, ale přesto je to pro ně kvůli rychlosti vlaku výhodnější, pak to může být zase argumentem pro vlak.
To uvádím jen jako příklady rozumné argumentace - záleží na místní situaci, jestli je lze pro danou trať použít - to už nechávám na místních...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2586
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 10:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš hradecký: OK, to jsou jistě již velmi zajímavé argumenty, o nichž se dá vést odborné diskuze. Ano, vlak určitě nabízí rychlost pro obyvatele blízkého okolí zastávek. Ano, autobus jsou náklady navíc. To jsou argumenty, které by měly zaznívat. Spolu s již prezentovaným, že především s vlakem souběžné autobusy nemusí vydržet dlouho v nyní avizovaném rozsahu, protože jejich vytížení nebude velké. Ačkoli třeba až pojedu třeba z Mladkova do Jablonného, tak radši zvolím autobus. V Jablonném staví o kousek blíž k městu, ale hlavně v Mladkově nebudu muset šplhat do kopce nad vesnici na zastávku zrychlených vlaků. Ta autobusová je přímo uprostřed obce, takže to možná zastávkovým autobusem bude při započítání docházkové vzdálenosti pomalejší.

Ale mimochodem - stejně se divím návrhu na zrychlenky mezi Jablonným a Lichkovem. Fakt by mě zajímalo, jestli se nedá minimálně o víkendu z časových důvodů zastavit půlka vlaků Jamné, druhá Těchonín, čímž by se ušetřil autobus, plošná obsluha se nezmění (bus by ji zlepšil), časové se pravda zhorší (byla by to pro každou zastávku čtyřhodina), ale zůstala by obsluha vlakem, což si zde mnozí přejí. Ano samozřejmě, nešlo by jet z Těchonína do Jamného, ale obávám se, že tento přepravní proud opravdu konverguje hodně k nule.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 11:54:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-ds-" = 28.02.2011 - 05:23:48:
Samozřejmě - úplně stejně jako v 80. letech minulého století, kdy tam musely také nějak zajíždět autobusy NAD (a už tehdy tam, tuším, jezdily i nějaké "kladivové" linkové autobusy): ve Vašem výroku je ovšem podstatné to slovo "návazné" - pokud to budou autobusy návazné, nikoli souběžné se železnicí a "vykrádající" její už beztak nevelkou frekvenci, pak to budou jen nějaká malá vozidla, která snadno projedou i po 3 metry široké příjezdové cestě, aniž by ji příliš ničily, a otočí se na "plácku" před nádražní budovou bez toho, že by jej bylo třeba nákladně upravovat pro otáčení autobusových "hebed".

Ad "Kuzl" = 1051:
Jakmile někdo začne užívat pseudovědeckých (nebo možná spíše pavědeckých) termínů, jako například "slušná vrstva vlaků", okamžitě zbystřím a začnu uvažovat o tom, kdo to vlastně je, a pozorně hledat, kde chce (zase) škodit, když prosazováním "ekonomických teorií" a "poznatků vědy" potřebuje obhajovat důležitost své pozice ve společnosti a na "pracovním trhu": "normální" lidé takových výrazů běžně nepoužívají, protože jim k ničemu nejsou, a mluví a píší tak, že z toho nečiší starost pouze o ukájení si "svého ega".
"Čísla" z předmětného regionu k dispozici nemám a pokud jsem se tam v posledním, řekněme, roce vyskytoval (resp. spíše tudy projížděl), bylo to obvykle v takové době, kterou nemohu považovat za směrodatnou pro získání skutečně věrohodných informací o frekvenci - nějaké obecné a "nečíselné" argumenty ovšem dodat mohu: učiním to v separátním příspěvku.

Ad "-aa-" = 2585 + 2586:
No, konečně zase jednou něco trochu konstruktivního ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 11:55:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Kuzl" = 1051:
Zde jsou slíbené některé příklady argumentů - rozhodně nechci tvrdit, že jsou všechny, ani že je nelze ještě dále "ciselovat":
Neumím si dost dobře představit, jak asi budou v praxi frekvencí využity a jakým "ekonomickým přínosem" budou Sp vlaky relace (Kolín -) Pardubice - Letohrad - Lichkov, na jejichž vedení požaduje údajně hlavní tvůrce "optimalizace dopravní obslužnosti" 2 jednotky "City Elefant", konkrétně v úseku Jablonné nad Orlicí - Lichkov, zejména mají-li projíždět vše kromě Mladkova, když běžnou frekvenci tam až na několik "špičkových" výjimek (aspoň podle některých kritiků využívanosti osobních vlaků) snadno odveze "šukafón": přitom i jen poplatky za dopravní cestu u těžké dvanáctinápravové jednotky s velkým počtem míst k sedění musejí být mnohem vyšší, než poplatky za provoz lehkého dvounápravového vozidla (viz: http://www.szdc.cz/soubory/prohlaseni-o-draze/10-11/cs/p-d.pdf ), a kromě toho bude ještě paralelně provozována i de facto souběžná "dotovaná" autobusová linka, která ovšem jen plošně lépe obslouží prostor, který je v současnosti obsloužen špatně. Kde-kdo nejen na tomto DF (dost neoprávněně) "adoruje" to, co vytvořil KORDIS v Jihomoravském kraji, ale to, co chystá OREDO v kraji Pardubickém (po vzoru toho, co již vytvořil v kraji Královéhradeckém), je právě s mnohými tolik vychvalovaným principem IDSJmK v přímém protikladu: místo navázání obcí dosud železnicí vůbec neobsluhovaných na ni jsou uměle vytvářeny železnici "konkurující" autobusové linky, a aby pro ně byla aspoň nějaká frekvence zajištěna, je nabídka železniční dopravy cíleně a násilně omezována, přičemž proklamovaná úspora má být vyplýtvána na provozování nedostatečně využitých provozně dražších železničních vozidel.
Mnohá modernizovaná vozidla ČD vyhovující pro "venkovský" provoz "regionálního" charakteru už dávno "umějí" zastávky na znamení a "znají je" i železniční předpisy: pokud tedy na nějaké zastávce je frekvence pouze minimální, není problémem zavést na ní zastavování jen na znamení - sice to neumožní významněji zvýšit cestovní rychlost vlaků, ale to většinou nenabízí ani "oficiální" projíždění těchto zastávek: markantní je to například v Lanšperku, kde už nyní při pravidelných křižováních a běžných drobných nepravidelnostech v dopravě vlak pravidelně pro veřejnost nezastavující stejně čeká na zastavení či průjezd vlaku protijedoucího (je třeba zjistit, zda "protivlak" dojel celý), ale stojí mimo nástupiště. Pravdou je, že to může ušetřit náklady na osvětlení nástupišť a přístupových cest a v zimním období i na odklízení sněhu a ledu z nich - to je ovšem "náplast" dosti "pofidérní" ...
(dokončení v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 11:55:35    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
O hlavním problému, totiž o neexistenci aspoň základních prvků funkčního "CELOSTÁTNÍHO IDS", fungujícího použitelně (především v oblasti dostupnosti relevantních informací a snadnosti a přehlednosti možností tarifního odbavení) i při cestách mimo obvod "regionálního IDS" (nejen ven, ale zejména "dovnitř"), jsem se už zmiňoval nejen já několikrát - v tomto směru dokonce ani nikdo nic zatím nejen nepřipravuje, ale ani "nezkoumá", co a jak konkrétně udělat, ačkoli "regionální IDS" může pomoci v podstatě pouze "místním" uživatelům VHD.
Podobně jsem (nejen já) už několikrát upozorňoval na faktické zdražení VHD pro mnohé pravidelné uživatele železnice, plynoucí ze skutečnosti, že autobusoví dopravci neposkytují takové slevy, jako ČD, a držitelům slev ČD (nejen "mimotarifních" = "režistů", ale i "tarifních" = vlastníkům "In-karet") bude omezena možnost jejich využívání na části jejich cesty kvůli nutnosti použít služeb jiného dopravce. A tento nepříznivý stav (komplikující "systémové" využívání VHD) potrvá přinejmenším do doby, než někdo zajistí, že třeba v Chebu bude možno zakoupit si přímou jízdenku pro kombinované použití vlaků a autobusů do Těchonína, přičemž mu bude přímo nabídnuta pro něho výhodnější varianta místa "lomení tarifu" (systém sám musí zjišťovat, zda je pro cestujícího výhodnější "lomit" tarif hned na hranicích příslušného "regionálního IDS", nebo až v místě přestupu cestujícího z vlaku na autobus či opačně).
Určitě lze nalézt relevantních námitek ještě mnohem více, ale ať se snaží také další kritici této "pseudoekonomiky" a znepříjemňování používání VHD některým kategoriím jejích uživatelů ...
Sněžník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.10.7
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 12:29:45    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Mají-li jezdit z Kolína do Lichkova 471, tak bych za logické považoval stávající vedení vlaků v relaci Praha - Pardubice a druhé rameno Pardubice - Lichkov. Osobákový ranzit přes Kolín je určitě větší než osobákový tranzit přes Pardubice. Ale i tak budou 471 mezi Pardubicemi a Lichkovem ve většině dne vozit vzduch. Mě osobně by se víc líbil model, kde by vlaky začínaly v Ústí (návaznost od rychlíků z obou směrů) a jely přímo bez přestupu přes Letohrad, Lichkov, Králíky... vedené moderní jednotkou/motorovým vozem a které by odstranily nežádoucí přestup v Lichkově. Na tento vlak by navazovaly malé autobusy obsluhující obce mimo železnici. Sice by se nevyužila elektrizace trati do Lichkova, ale taková věc cestujícího zajímat nezajímá. Tomu jde o kvalitu jeho cesty a jestli to jede na elektřinu nebo ne mu je jedno.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 13:31:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Sněžník" = 28.02.2011 - 12:29:45:
Možná je ta "OREDOvská koncepce" i nějakou součástí (netvrdím, že přímo chtěnou, ale třeba jen vyplynuvší jako původně ani netušený "vedlejší produkt") "frontálního" útoku proti obhájcům zachování staré nádražní budovy v žst. Ústí nad Orlicí ...
Mně v principu "neuráží" ani případný přestup v Lichkově (když už "v rámci úspor" nevedou "dráty" až do Dolní Lipky): problém vidím spíše v nedostatku skutečně "moderních jednotek/motorových vozů", které by dokázaly řádně využít traťové rychlosti mezi Letohradem a Lichkovem (do stoupání).

Ještě ad "-aa-" = 2586:
Fakt by mě zajímalo, jestli se nedá minimálně o víkendu z časových důvodů zastavit půlka vlaků Jamné, druhá Těchonín, čímž by se ušetřil autobus, plošná obsluha se nezmění (bus by ji zlepšil), časové se pravda zhorší (byla by to pro každou zastávku čtyřhodina), ale zůstala by obsluha vlakem, což si zde mnozí přejí. Ano samozřejmě, nešlo by jet z Těchonína do Jamného, ale obávám se, že tento přepravní proud opravdu konverguje hodně k nule.
"Střídavá" obsluha je v tomto případě naprostá pitomost, jejímž jediným "efektem" je zbytečné a hloupé zhoršení dosavadního stavu: úplně by stačilo pojmout všechny ty málo frekventované tarifní body jako místa zastavení "na znamení", protože i současné všude pravidelně zastavující osobní vlaky "sjedou" úsek Ústí nad Orlicí - Lichkov za úsekovou jízdní dobu o dost kratší, než 1 hodina (= cca za 50 minut), takže i při únosné obratové době v Lichkově (10 minut je víc, než dost, zejména půjde-li o vratné jednotky) by stejně mohlo vycházet jejich pravidelné křižování už na "dvoukolejce" někde mezi Ústím nad Orlicí a zastávkou Bezpráví.
A propos: já bych naopak klidně přidal ještě další nové zastávky (samozřejmě "na znamení") = minimálně v Celném a asi i pod Sobkovicemi - a pro obsluhu těch "nohavicovitých" obcí a la Jamné nad Orlicí i jejich okolí by pak v pohodě stačil jen nějaký "budibus" (= přezdívka malých autobusů vytvořená na paměť jejich velkého propagátora Ing. Vladimíra Budinského už v době, kdy byl od 10.10.1995 do 04.07.1996 ministrem dopravy České republiky ...), a dokonce by pak možná leckde stačilo provozovat je jen v pracovní dny a víkendovou obsluhu ponechat jen na železnici a pěší docházce či jejím "přiblížením" pomocí IAD: problém je zjevně i v tom, že ICOM (nebo jaká že to firma tam provozuje linkovou autobusovou dopravu) zřejmě žádné "budibusy" nevlastní, ale chce si za každou cenu "štěknout" na úkor železnice, k čemuž mu OREDO rád vypomůže ...
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4494
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 13:48:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.Thijs.. kolipak takhle z Hnátnice jede za den lidí do Jablonného? To byste nám neprozradil?
Neprozradím,protože sčítání jaksi neprovádím,vzhledem k vašemu mírně jízlivému tónu máte asi lepší přístup k informacím..Vím jen o lidech kteří dojíždí do firem Isolit Bravo a OEZ Let.. Netvrdím,že je bus pro Hnátnici pokaždé nevýhodný,tzv."horní konec"vždy raději použije do Letohradu bus přes "kopec"..A malé doplnění-lidé kteří jezdí vlakem také nechodí vždy pěšky-mají i kola.Frekvence z dolního konce obce prostě je,i když ne oslnivá.Když si vezmeme opačný směr cestování do UO,to bude jak?Busem na aut.nádr,nebo by bus laskavě dojel i na nádraží?(což mi přijde logické-normálně se ptám)
Asi se nemá cenu(a už vůbec ne zde) dohadovat..vše je věc návrhu a uvidí se co z toho vzejde..Mimochodem,zápis největších myšlenek z debaty v Králíkách už koluje netem,snad večer ho budu mít..Však číst ho budu až zítra neb musím do služby noční.Abych se dostal do Častolovic (33km)do 20.00 musím z Letohradu odjet už v 17.36..(v 18.32 pouze v so,ne)další (a poslední)spoj jede již v 20.14..tímhle stylem je železnice bez debat na odpis..Je těžké být optimistou
..pořádná mašina má kotel a komín..
SlávekT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.234.10
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 14:00:16    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím pana -aa-
nebo někoho informovaného.
Z diskuse jsem se dozvěděl o změně v zastavování rychlíků od Prahy i do Prahy místo v Ústí n. O.(hlavní) v Ústí n. O.-město.Máte nějaké bližší podrobnosti? Jaký je důvod? Není to třeba v tom, že se snad konečně začne s přestavbou železničního uzlu v Ústí?
A.F
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 14:01:21    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to je fakt síla,po 024 se budou prohánet prázdné 471 a na 031 se lidí mačkaj v Bymečkách!!!Ty to je koncepce.
Břéťa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 16:44:43    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: šestihodinové díry jsou např. o víkendech v Lukavici(oba směry), v Jamném(celé víkendové dopoledne), a nšly by se asi i další, nestudoval jsem to celé.. Dále si myslím, že by nebylo na škodu ponechat v sobotu ráno vlak s odj. 5.40 z Letohradu a na něj svézt ze širšího okolí( Králíky, Žamberk, Lichkov a pod.) cestující.
Břéťa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 17:15:53    Odkaz na tento příspěvek  

-aa- tady spávně nadhodil svoji úvahu o trvalé(popř. aspon déletrvající) udržitelnosti četnosti navrhované autobusové dopravy. Já osobně stejný problém vidím i v sousedním, Hradeckém kraji, kde se v létě zavedl systém Iredo v celém kraji. A ted jen někteří starostové(ale i dopravci) mají obavy, jak kraj(potažmo OREDO) ted od nedělních změn jízdních řádů "odrbou" autobusové spoje. Pokud jsem s některými z nich cca minulý týden mluvil, nikdo(starostové ani odpovědní zástupci dopravců/ne řidiči/) nebyl schopen říci, co OREDO připravuje za změny.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2587
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 18:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Sakra, to je dlouhý skoro jak moje litanie, na to si musím vyšetřit čas později....

Alf: Tak s tím zápisem co nejrychleji sem.

SlávekT: Jediné co o tom vím je, že to tak je v ministerské objednávce, která k nám dorazila na kraj, který též leží na trati Praha - Česká Třebová, tudíž k nám doputovala. Po důvodech se musíte pídit na MD, popř. na Pardubickém kraji. Můj tip už jsem prezentoval. Nové Sp Kolín - Lichkov by mohly v úseku Pardubice - Ústí n.O. být cca v prokladu s těmi rychlíky, pak by bylo logické že v UO hl.n. nebude do Letohradu přípoj a proto MD zastaví v v takovém případě frekvenčně atraktivnější zastávce UO město. Ale je to pouze tip, po skutečném důvodu je třeba se ptát někoho jiného.

Břéťa: A vy máte tedy k dispozici přesné navržené jízdní řády?

Břéťa: Samozřejmě, to je o té udržitelnosti železniční a autobusové dopravy a především o informovanosti o hrozících změnách. U vlaků je vždy dlouho předem Návrh JŘ, který je ve slušných krajích zveřejněn, v těch ostatních obvykle prosákne, obzvlášť pokud jsou plánovány takové změny. Je teda fakt, že se najdou borci, co chtějí škrtat na poslední chvíli. Jenže ta poslední chvíle stejně nastává 3 měsíce předem díky technologickým lhůtám přípravy GVD. U autobusů je to jiné. Tam když se kraj rozhodne, tak se na projednání s obcemi vykašle nebo jim změnu suše oznámí a škrtne to klidně ze dne na den (viz Středočeský kraj). Čas ne reakci obyvatel pak není, než se stačí něco dozvědět, tak ten autobus prostě nejede.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2588
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 18:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.F.: Mám takový dojem, že 471 jsou jen jedním směrem možných úvah. Už jsem slyšel i úvahy, že 163 + Bymáky vyjdou výrazně levněji a ono zase ešus opravdu na Lichkov asi netřeba. Zítra budu vědět asi víc.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2589
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 18:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak a ještě tři poznámky k několika předchozím příspěvků - hlavně projížděče NAD a Sněžníka:
1. Průjezd Pardubicemi zas taková blbost není. Dostat se od Přelouče rychle a přímo na Pardubičky, což je taková zastávka "Pardubice město", by nebylo špatné.
2. Teď reakce na Sněžníkem navržený model obsluhy. To je o tom, zda se zvolí že důležitější je mít přímý vztah typu Jablonné a Letohrad - Pardubice nebo přímý vztah typu Králíky - Jablonné, Letohrad a Ústí. OREDO tvrdí, že pro ně je ideální přímý vlak Kolín - Králíky, ale dočasně to bude muset být s přestupem v Lichkově. Osobně si myslím, že víc zájemců bude o ten první typ, nadto ten druhý je výhledově plánováno též vyřešit (až se povede infrastrukturní úprava, což ale nemusí být nikdy).
3. A toto je zase reakce na projížděče: Střídavá obsluha je v tomto případě blbost, ale nedivil bych se, kdyby to tak o víkendech dopadlo....
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 18:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Břéťa: JŘ KHK od 6.3. už se objevují na netu, přijde mi, že se nikde nic neomezuje, spíš drobné posuny, asi aby to lépe fungovalo.
Tomu, že dopravci mají strach, jak to bude od neděle, tj. za 6 dní nevěřím a snad ani vy si nemůžete myslet, že by oredo dávalo podklady ke změnám např. 3 dny předem... To už si fakt vymýšlíte za každou cenu evidentní blbosti, abyste ,,potopili" OREDO ?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 18:43:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "SlávekT" = 28.02.2011 - 14:00:16:
Nechtěl jsem to zveřejňovat, protože údajně má být v úterý (zítra) nějaké další jednání, při kterém by mohly třeba být ministerstvem oznámeny nějaké změny, ale když tak dráždíte, tady je (po "transformaci" do podoby zveřejnitelné zde) to, co se ke mně před časem dostalo:


- berte laskavě v úvahu, že to je pouze směr Praha - Olomouc a trs a zpět: "brněnskou" stranu, která v tom určitě bude také hrát nějakou (byť drobnější) roli, k dispozici nemám ...
To je fuk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 19:01:21    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: pěkné návrhy. Jen malý dotaz - k čemou jsou teď dobré ? Koncem února, když nový JŘ vstoupí v platnost 11.prosince ? To si fakt někdo myslí, že tento nástřel se z takových 80%-ti procent nezmění ? Ach jo...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 19:10:41    Odkaz na tento příspěvek  

A další debaty o trati Vysoké Mýto-Litomyšl. Nic moc nového v tom článku není, akorát že jasno by mělo být do měsíce. Minulý týden se psalo za 3 týdny, tak se nám to trošku natahuje ... ;-).

http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/o-budoucnosti-lokalky-rozho dne-kraj20110227.html
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 19:25:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "To je fuk" = 28.02.2011 - 19:01:21:
Zjevně toho o přípravě dalšího jízdního řádu mnoho nevíte: ta totiž začíná (i v "éře počítačů") vlastně více než rok předem = v podstatě už ve chvíli, kdy jsou pomůcky jízdního řádu vytvořené pro nejbližší období vytištěny a rozděleny podle příslušných rozdělovníků.
Harmonogram přípravy GVD a "postupné termíny" ostatně nedávno popsal docela podrobně "-aa-" přímo v této sekci DF ...
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.210.65
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 19:36:30    Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: To je pěkné, že se jedná o zastavování vlaků EC a IC ve Třebové, když zhruba před rokem T. Záruba z Oreda inicioval petici za projíždění Třebové vlaky vyšší kvality!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 21:08:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2588 + 2589:
Jsem také zvědav, zda na základě toho úterního jednání vznikne něco aspoň trochu pozitivního ...
Ke "třem poznámkám":
1. Slovo "průjezd" v této souvislosti nepoužívat - je zavádějící a nějaký přemoudřelý a zbrklý "konstruktér fikcí" (a že jich nejen na tomto DF není málo ...) z něho určitě vyvodí tezi, že ty Sp vlaky by v Pardubicích neměly zastavovat.
Já formu Sp vlaků "průchozích" přes Pardubice sice nezavrhuji, ale myslím, že u nich tam pobyt bude stejně dost dlouhý, protože by asi měly sloužit i jako "svozové" a "rozvozové" k EC/IC vlakům (jinak nebudou vozit ani tuto "přestupní" frekvenci), a ten delší pobyt s vizí o rychlém překonání pardubického hlavního nádraží příliš nekoresponduje ...
2. Já bych "problém vozebních ramen" klidně řešil ("v rámci úspor") třeba i tak, že bych "taktové" trasy Sp vlaků (pokud si je tedy OREDO "vyřve") končil a začínal v Jablonném nad Orlicí, kde lze snadno přestupovat systémem "hrana-hrana" (a kde lze navíc přímo u vlakového nádraží snadno vytvořit vyhovující lokální "centrální přestupní bod" i pro návazné autobusové linky), a zbývající úsek "na kopec" bych pokryl provozně podstatně levnějšími "šukafóny" (dokud nebude k dispozici něco lepšího) - v optimálním případě dvojmo s rozpojováním a spojováním v Dolní Lipce (první pro štíteckou lokálku, druhý pro hanušovickou trať - i štíteckou trať lze teoreticky "na krev" stíhat objet za dvouhodinový oběh) a s přípoji z a do Polska polskými náležitostmi v Lichkově, a k tomu v pracovní dny ve vybrané hodiny "špičkové" posily na "proložený" hodinový takt až do / z Lichkova s vazbou na "kladivové" autobusové spoje: zastávky na znamení v tom případě "šukafóny" či modernější (jednoduchá) vozidla zvládnou snadno ...
3. Samozřejmě ani já nemohu vyloučit, že ta nehorázná nesystémová pitomost zvaná "střídavá obsluha" nakonec dostojí realizace, ale za sebe s ní z principu souhlasit nehodlám a obhajovat ji nebudu ani v tomto DF ...
(dokončení v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 21:08:56    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
A "na oplátku" ještě jedna moje poznámka:
Tato forma nenápadného "vykrádání" cestujících železnici ze strany "kraje" (a OREDO) je vlastně nechutnou podlostí, protože "kraj" tímto způsobem železnici nepřímo působí železničnímu dopravci snížení tržeb, a tedy i nárůst "prokazatelné ztráty", ale zároveň nehodlá tento nárůst "prokazatelné ztráty" hradit. Docela by mě zajímalo, zda si to uvědomuje aspoň šéf KCOD ČD Pardubice, a zda už někdo upozornil aspoň "Medvědici" (když úroveň "vexláka" je na to zatím asi příliš vysoká), že by měla začít nevrlým brukotem probudit k aktivitě například Ing. Peléška, protože tento přístup "kraje" ohrožuje zájem o větší využívání "In-karty ČD" (jejímž smyslem je m.j. přilákat a "zavázat si" co nejvíce "stálých" zákazníků ČD) - a to vše v době, kdy ČD vynaložily jistě nemalé prostředky na propagační kampaň zaměřenou na další zvětšení počtu klientů využívajících různé aplikace "In-karty" ...

Ad "141.001" - 28.02.2011 - 19:36:30:
Sice by to zasloužilo samostatný příspěvek, ale budu šetřit místem a přidám to hned sem.
To je pěkné, že se jedná o zastavování vlaků EC a IC ve Třebové, když zhruba před rokem T. Záruba z Oreda inicioval petici za projíždění Třebové vlaky vyšší kvality!
No, pěkné: heslo "čí chleba jíš, toho píseň zpívej" není přece žádnou novinkou - a když jde o kariéru, tak jde "charakter" stranou velmi často: a navíc v té době inkriminovaná osoba ještě vůbec nebyla zaměstnána v OREDO ...
A ještě něco: možná bych to raději ani neměl psát, abych tím nepřivolal nějakou "zloprckovinu", ale příliš bych se nedivil, kdyby skutečnost, že provozování "vlaků vyšší kvality" MD ČR nebude "dotovat", vedla časem i k obnovení jejich "příplatkovosti" (případně dokonce třeba i "povinného místenkování" některých z nich) - a to by jejich "atraktivitu" ani pro obyvatele České Třebové a okolí, ani pro uživatele návazných autobusů využívajících českotřebovský "terminál" (byť by tam zastavovaly třeba všechny EC/IC vlaky) rozhodně příliš nepodpořilo ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2590
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 21:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: jestli myslíme to samé jednání o trati 011+010 konané zítra, tak to moje má být o regionální dopravě, bez účasti MD.

To je fuk: Kraje a tedy i MD měly termín pro svoji objednávku dopravci právě dnes. Holt příprava jízdního řádu je proces hodně dlouhodobý.

Jinak všeobecně si myslím, že Tomáš Záruba se u čtení tohoto fóra musí slušně bavit. Předpokládám že to tu čte akorát si nemůže dovolit příspívat.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 22:03:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD
ad. inkarta - ono by nebylo na škodu, kdyby konečně došlo k dohodě a In-karta byla použitelná jako platidlo v IDS-Pk (tj. vlaky i busy) a samozřejmě jako platidlo v MHD v Pardubicích (a také HK)
Současný stav, kdy u sebe nosím Pardubickou karu, Inkartu a Icom (ještě že ji uznává Veolia) kartu mi přijde řádně na palici....

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 22:30:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná by někteří hlasatelé volného trhu vysvětlili,že hafo různých karet je podpora konkurenčního prostředí a proto vlastně k našemu užitku...Prostě nám zbývá o Švýcarském systému VHD jen snít, protože je nákladný a štědře financovaný státem, o čemž si sami Švýcaři rozhodli v referendech a my budeme rychleji klesat na úroveň rozvojových zemí...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
SlávekT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.234.10
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 23:16:53    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD - to . co tu od vás čtu -je otřes. To snad ani není možné. To abychom jezdili k vlaku do České Třebové. Tak něco blbého mohla vymyslet jen skopová hlava.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 23:51:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Honzasl" = 3020:
"Na palici" celý ten zbytečně velký počet čipových a jiných karet samozřejmě je, ale ani jejich částečné "sjednocení" neřeší podstatnou skutečnost, totiž že "platidlo" ("elektronická peněženka") a "průkaz na slevu" jsou dvě zcela odlišné záležitosti: ani kdyby "In-karta ČD" byla použitelná jako "elektronická peněženka" u jiných "obchodních subjektů", nenahradí to kvalifikovaně a relevantně omezení možnosti využívat předem u prodejce "In-karty" řádně "předplacené" slevy z jízdného ČD v celé trase cesty, protože vinou OREDO a "Pk" bude nutno v části trasy využít služeb jiného dopravce, ačkoli koleje vedou až do cíle cesty, a přes příslušnou lokalitu dokonce i nadále budou jezdit vlaky ČD, pouze tam už nebudou (z viny OREDO a "Pk") zastavovat, jakož ani případnou ztrátu času a zvýšení nákladů související s prodloužením cesty kvůli možnosti přestupu pouze v jiné než na dosavadní "nejkratší" trase ležící lokalitě ...

Ad "SlávekT" = 28.02.2011 - 23:16:53:
Já nevím a ani nemám chuť pátrat po tom, kdo vymyslel a "cui bono", aby v České Třebové vznikla nákladná rozsáhlá a vcelku zbytečná "rekonstrukce" autobusového nádraží na monstrózní "terminál", pro který je teď třeba "stůj co stůj" nalézt co největší (a opticky pěkně vypadající) využití - třeba i za cenu, že na to vynuceně doplatí i jeho uživatelé "ne z vlastní vůle": na první pohled ten "terminál" sice vypadá docela pěkně, ale studium účelnosti jeho řešení už tolik příjemných pocitů nepřináší, a především platí, že značnou část prostředků na přípravu i realizaci té investiční akce vynaložených bylo jistě možno účelněji a asi i efektivněji využít jinde a jinak ...
A propos: zajímavé by bylo i to, kolik asi budou stát "Pk" navíc úpravy a údržba dalších veřejných prostor pro vytvoření a provozování adekvátních přestupních zastávek v lokalitách, kde dosud byl přestup mezi vlaky a autobusy jen marginální a spíše nahodilou záležitostí (například okolí železniční zastávky Ústí nad Orlicí město, apod.) ...
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3022
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 06:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To abychom jezdili k vlaku do České Třebové
K tomu už jsem dospěl dnes, neexistence přípoje z Letohradu na třebovská EC mě k tomu domutila. Bohužel, hypermoderní terminál nevyužívám, protože pro moje potřeby je parkování v něm "hyperdrahé". Akorát parkuji trochu dál od nádraži :-)

projížděč NAD
Co se týče průkazu na slevu a jeho nevyužití v IDS - to je riziko, se kterým musíme všichni my majitelé inkaret počítat. Stejně tak jako nám nebude platit u Jančury a stejně jako je In25 zbytečná v oblasti IDS-JMK. Máme slevovou kartu od konkrétního dopravce, nikoli systému. Kdyby fiktivní výběrové řízení na dopravce IDS Pk vyhrál někdo jiný než ČD, můžeme inkarty spláchnout do kanálu.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.246.18
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 08:48:37    Odkaz na tento příspěvek  

Poněkud mi vadí, že poslední příspěvky "-aa-" působí spíše jako podpora řešení navrženého OREDO

Zjevně je kolega „-aa-“ v kompletu s „objednatelem“ a „spřízněnými autobusovými dopravci“. „Spřízněný objednatel“ mu vyřezává místa na focení a zpevňuje cesty, aby mohl fotit s kočárkem, „spřízněný dopravce“ mu zajišťuje dopravu nízkopodlažním vozidlem a prostorem pro přepravu kočárků mezi místy na focení na tratích.
SlávekT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.234.10
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 09:41:18    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD -díky za uveřejnění návrhů jízdního řádu trati Praha-Olomouc-Horní Lideč-Čadca se zastávkami v Ústí n. O.-město.
Bylo by ovšem dobré, kdyby jezdil a zastavoval v Ústí-městě rychlík ráno v 6:19.
Ten by byl využíván především študáky, co jezdí do Pardubic do škol, popř. lidmi, kteří potřebují být v Praze po osmé.
Zastávka tady ve městě by byla určitě v tento čas bohatě využívána lidmi i třeba z Hylvát.
Hex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.234
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 10:39:53    Odkaz na tento příspěvek  

Oredo v Králíkách

Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 12:20:15    Odkaz na tento příspěvek  

Hex: no vida, konečně se obce probudily a začaly za tratě bojovat. Jen tak dál !
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 12:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že by oredo dávalo podklady ke změnám např. 3 dny předem...

no o jednom kraji, kde ještě dopravci netuší, co 6.3.2011 pojedou, bych věděl, ale je kousek na západ od KHK a nemá vlastní krajské město, ale za to má hejtmana, o jehož duševním zdraví nelze polemizovat...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 12:42:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa" = 2590:
Jistě - předpokládám ovšem, že v době, která uplynula od počátku letošního února, si třeba už MD ČR leccos dalšího "ujasnilo" s ČD, a to se může odrazit i v podkladech pro organizaci regionální dopravy ...
Nechci veřejně spekulovat, zda "Tomáš Záruba se u čtení tohoto fóra musí slušně bavit", protože přístup OREDO a "Pk" k efektivitě ČD podle mě zatím ani zdaleka nezaručuje, že ČD budou ochotny se vůbec do IDS Pardubického kraje zapojit - a to by kupříkladu jeho pokusu o vybudování "kariéry" prostřednictvím svého zaměstnání v OREDO zajisté příliš neprospělo: jde jen o to, zda a jak příliš bude pro vedení ČD zajímavé vyvozovat z těch aktivit OREDO adekvátní závěry ...

Ad "Honzasl" = 3022:
Tvrzení, že je "In25 zbytečná v oblasti IDS-JMK", je zjednodušující a nikoli obecně platné: je sice pravdou, že konstrukce tarifu IDS-JmK je zjevně odvozena od výše "zákaznického" jízdného ČD, ale linkové vedení ani jízdní řády IDS-JmK až na specifické výjimky nenutí cíleně ty zákazníky, kteří do jeho vytváření využívali pouze vlaků, používat nově také autobusů, a to anii v části jejich cesty - a v případech těch specifických výjimek je zase využití autobusových linek pro naprostou většinu cestujících levnější a časově výhodnější, než bylo předchozí používání vlaků - to ovšem v IDS vytvářeném OREDO platí jen v výjimečně, protože mnohé navrhované autobusové linky budou vedeny ve faktickém souběhu se železničními tratěmi a místo rušení dosavadních souběžných autobusů bude omezován rozsah vlakové dopravy.
Jinak mě poněkud překvapujete "odevzdaneckým" tvrzením, že "to je riziko, se kterým musíme všichni my majitelé inkaret počítat": proč se chcete bez "boje" a priori smiřovat s tím, že i Vámi vybraní zástupci zacházejí s prostředky získanými i z Vašich daní tak, že ve výsledku služby za ně poskytované budou ještě méně dokonalé, než ty, jichž jste mohl využívat dosud? Proč se naopak nesnažíte už dávno a především včas vyžadovat, aby Vám tito de facto i Vaši "zaměstnanci" vytvářeli takovou nabídku, která by byla příznivější, než ta dosavadní? Nebo se snad domníváte, že Vám oni sami nabídnou služby skutečně lepší, než jen ty za "lepší" (podvodně) vydávané?

Ad "Hex" = 01.02.2011 - 10:39:53:
Díky - je to zajímavé. Ale ještě by bylo vhodné dodat i ty podklady, které dostali starostové ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 12:42:32    Odkaz na tento příspěvek  

K aktivitám OREDO ve věci "dopravní obslužnosti" v Pardubickém kraji obecně:
Nechce se mi pouštět se do komplikovaného detailního porovnávání všeho toho, co OREDO nyní předkládá starostům, se současným stavem dopravní obslužnosti, ale z náhodných srovnání jsem nabyl nezvratného dojmu, že se jen zopakuje příklad jemnické lokálky a přístupu zástupců Kraje Vysočina, totiž že OREDO i Pardubický kraj starostům (účelově) lžou, když tvrdí, že VLAKY BUDOU NAHRAZENY AUTOBUSY, protože ty autobusové spoje, které OREDO v podkladech označuje za NÁHRADU vlaků, nejsou ve skutečnosti ničím novým a jezdí vlastně většinou už nyní, ale jsou pouze nově jako "náhrada vlaků" deklarovány - ve skutečnosti tak OREDO reaguje na požadavek na rušení souběhů vlakových a autobusových spojů nikoli tím, že zruší ty souběžné autobusové spoje, ale tím, že ruší spoje vlakové, ačkoli (nejen) Pardubický kraj vyhlásil železnici jako "páteř" dopravního systému.
Jeden malý příklad: v současnosti jezdí přes zastávku Lukavice, ObÚ, do Letohradu autobusových spojů v pracovní dny 31, o sobotách 4 a o nedělích 6, a kromě nich na zastávce Lukavice v Čechách zastavují vlaky (v pracovní dny 8x, o víkendech 5x) - podle návrhu OREDO budou vlaky projíždět a u autobusových linek je předpokládán 2x dvouhodinový takt + 1x "špičkové" zahuštění na 1 hodinu, tedy nový stav lze předběžně odhadnout na maximálně 25 autobusových spojů v pracovní dny a cca 12 - 15 autobusových spojů o víkendech: pro potenciální víkendové cesty to tedy bude snad znamenat mírné zlepšení, v pracovní dny ovšem dojde naopak k výraznému omezení dosavadní nabídky i v případě autobusových spojů.
Břéťa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 12:55:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ros%ta: Sorry, ale zřejmě jste přehlédl, že jsem uvedl, že jsem se ptal na změny starostů a dopravců nikoliv včera, ale minulý, resp. ted už předminulý týden, a dostával jsem všude pouze záporné odpovědi. Nemám zájem, abych nějak OREDO potápěl, některé věci jsou vyřešeny lépe, některé hůř, jako v každém oboru lidské činnosti.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3023
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 13:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kteří starostové byli na tom jednání?
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4498
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 13:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,už jsem mluvil s jedním účastníkem debaty..Původně měli být přítomni "překvapivě"jen zástupci Králík a Č.Vody ale díky společnému zájmu (viz Hex.str.1.no vida)se dostavili i zástupci z kraje Olomouckého a debata nebyla jednoduchá..Podkladů předem se nikdo nedočkal,údajně z potřeby nejdříve celý záměr starostům vysvětlit..Tak nevím Rozhodně bude debata pokračovat..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 14:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní zkouška lokomotivy 214.130 na trati Letohrad - Lichkov - Letohrad - Jablonné n.O. - Letohrad.

Internetové stránky o železnici v České Třebové:
www.klubfoticu.estranky.cz
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 14:08:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Honzasl" = 3023:
Myslíte to letohradské? Já nevím - to by Vám musel sdělit někdo, kdo se jej zúčastnil: kopii zápisu pořízeného na místě a obsahujícího podpisy přítomných zřejmě starostů (případně jiných "oficiálních" zástupců obcí) jsem sice viděl, ale k dispozici ji nemám, jména ani názvy obcí si pochopitelně nepamatuji a přímý kontakt na žádného z těch v úvahu připadajících starostů nemám - bylo jich, odhaduji, asi deset, a organizátoři údajně "zoufale" sháněli někoho za Černovír, kdo tam prý nebyl (a nikoho prý stejně nesehnali). Pokud někdo nezveřejní předmětný zápis (včetně všech jeho podpisů), tak se asi už víc nedovíte (nedovíme).
A propos: ani z těch zde zveřejněných materiálů týkajících se (následného) jednání v Králíkách nejsou zřejmí všichni jeho účastníci ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 14:18:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Alf" = 4498:
Asi by bylo užitečné co nejrychleji upozornit co nejvíce starostů na to, jakou "habaďůru" s nimi OREDO + "Pk" (a na obyvatele jejich obcí) hraje - popsáno je tady za posledních několik dní těch "kulišáren" docela dost ...
A za pozornost určitě stojí i skutečnost, jak se zástupci "Pk" silně bojí toho, že celá záležitost bude ("jednostranně" a bez jejich "svolení") medializována ...
Rambomat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 16:29:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Past copak je to za mašinku a komu patří??? Zase raritka při zkouškách na Naší trati a zase sem to propásl. Chtělo by to uvnitř informátora.
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1492
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 16:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedná se o rekonstrukci lokomotivy V 100 ex DB (nezaměňovat za V 100 z Henningsdorfu pro DR). Pro koho nevím, dopravce z a do Velimi byl Railtransport. Lokomotiva je zkoušena v Cerhenicích u VÚKV. Více nevím, snad má v sobě Caterpillar.
Internetové stránky o železnici v České Třebové:
www.klubfoticu.estranky.cz
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2591
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 21:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Tak tak, měli byste prořezávat trošku víc, abych byl spokojenější. Ale jinak je to prča. Šotouši mi nadávají že jsem zastákce optimalizace a autobusů, optimalizátoři, že podněcuju šotouše k odporu. Takže jsem spokojen, připadám si patřičně neutrálně

Hex: Díky, alespoň máme informace. Koukám že si tam pěkně popovídali a závěry celkem nejasné. Prostě klasika: obce trať chtějí a bojují za ni, ale jen když je to nebude nic stát. Železniční doprava zajišťuje obslužnost a když se zruší, bude to tragédie, přestože vlaky budou nahrazeny stejným nebo vyšším počtem autobusů, vlak turisty a lyžaře odveze, cyklobus či skibus to neumí (zejména při porovnání sólo 810 vs. cyklobus je jednozančné co odveze víc kol hned na první pohled), Mužík plácá tradičné páté přes deváté (v čele s ekologičtějším vlakem) atd. Zkrátka jsem na to stále víc zvědavý, jak to bude dál.
A ještě bych tam poopravil jednu nepřesnost. Pardubický kraj zcela určitě není jediným, kdo projednává GVD s obcemi, minimálně Středočeský to dělá též (a zpravidla dvoukolově). A samozřejmě Praha jako kraj to s Prahou městem projednává neustále.

projížděč NAD: Tak z toho co vím, tak MD si to zatím (především s ČD) neujasnilo. Na druhou stranu ještě je na to přes měsíc čas, protože MD své záměry dopravci zřejmě již dalo a ještě s předstihem.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.246.18
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 08:08:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ale jinak je to prča

nevím, jestli to je prča, spíše jako ústav těch jinak, netradičně myslících, kdy "projížděč NAD" je opravdu zasloužilý a dlouholetý abonenent tohoto ústavu....
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.146
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 08:33:53    Odkaz na tento příspěvek  

Jak někdo není nadšený z návrhů Oreda, jak před nima nesmeká a nesouhlasí nadšeně s každou jejich ptákovinou, tak je hned abonent ústavu. Co takhle se zamyslet nad tím, jestli je všechno předkládané Oredem skutečně tak skvělé jak si snaží tvůrci namluvit
750
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 09:31:38    Odkaz na tento příspěvek  

POZOR,POZOR: 1.jízda 750.704 na vl.852/857
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 10:54:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2591:
Mně osobně optimalizace nevadí, tedy optimalizace skutečná - nesmí to tedy rozhodně být "optimalizace v uvozovkách", tedy například zvýhodňování jen někoho či něčeho před ostatními či ostatním, faktické komplikování či zhoršování podmínek pro uživatele, případně rušení něčeho se lživým tvrzením, že to bude "nahrazeno" něčím jiným, ačkoli ve skutečnosti nejde o "náhradu", ale pouze o odkaz na něco, co už stejně dávno existuje, přičemž to vše je kamuflováno líbivým termínem "optimalizace". Netvrdím například, že do Dolní Moravy má "ski-bus" jezdit jen z Červeného Potoka, kde ani nemá možnost dojet ke staniční budově, ale zároveň netvrdím, že nejen ten "skibus", ale ani řádná autobusová linka může kvalifikovaně nahradit vlak v relaci Dolní Lipka - Hanušovice, která má zároveň zajíždět do vesnic v bočních údolích. A že využití vlaku frekvencí v předmětném úseku je v posledních letech už až příliš nízké, samozřejmě vůbec "ani náhodou" neznamená, že využití autobusů v něm bude výrazně vyšší, protože jednou z VHD "vyhnané" cestující nebude snadné k ní vrátit ani v případě, že půjde "nově" o dopravu autobusovou - jediným "přínosem" (v uvozovkách) bude tedy snížení nákladů pro "kraj", protože konkrétní úsek železniční trati je zatím stále součástí "objezdu uzlu Česká Třebová", takže fyzicky tam železnici (zatím) nikdo rušit nebude.
A propos: možná se mýlím, ale ještě jsem se nikdy nesetkal se žádným (aspoň) náznakem toho, že by (například) OREDO v rámci "optimalizace" zkusil zorganizovat přísun nějaké železnicí zastávky blíže ke zdroji frekvence, nebo třeba "dotlačit" SŽDC ke zvýšení traťové rychlosti a snížení počtu jejích lokálních omezení na nějaké trati, a neznám ve východních Čechách ani příliš mnoho případů, kdy by "dopravní obslužnost" byla organizátorem organizována tak, aby autobusová doprava byla skutečně především "doplňkovou" k "páteřní" dopravě železniční a nestávala se postupně stále více naopak železnici uměle (a umně) rozvíjenou a posilovanou "konkurencí" (byť se tato zjištění OREDO snaží negovat).

Ad "141.001" = 02.03.2011 - 08:33:53:
Máte samozřejmě pravdu, ale nenechte se vydráždit - i (a nejen) na tomto DF platí, že když dojdou relevantní argumenty, přicházejí na řadu "personalizace" a posléze i tvrdší hulvátství. A to je přitom "-ds-" mezi "služebně staršími OREDisty" stále ještě asi nejrozumnější - jen těm autobusům (resp. spíše jejich provozovatelům) "fandí" i v rámci své profese (aspoň "na můj vkus") až příliš (a někdy už i až příliš průhledně) ...
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.146
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 11:06:11    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: To je případ i trati do Litomyšle. Oredo nabízí jedině možnost stávajícího železničního provozu, ale nikde není zmínka o tom, že by se mohlo uvažovat o zlepšení stávajího stavu (tj. zvýšení rychlosti, lepší vozidla, odstranění přestupů v Mýtě atd.). Jako kdyby zlepšování parametrů železničního spojení bylo nežádoucí.
Manemb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10993
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 02. března 2011 - 11:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Past
Tento "zgarb" jsem již v 16:40 viděl v Pardubicích směr Kolín
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2577
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 15:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Projížděč NAD a 141.001: Smyslem činnosti jakéhokoli organizátora dopravy není zajistit provoz na stávajících železničních tratích, ale zajistit možnost občanů dostat se z jimi zvoleného místa "A" do jimi zvoleného místa "B" za co nejmeších nákladů a co nejpohodlněji, ať již je občan platí přímo (jízdné) a nebo je to placeno/dopláceno z jeho daní. Račte řešit toto. Zbytek je o ničem a kdokoliv by se toho zbytku držel, u voleb neuspěje.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 15:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD:
-ds- že fandí autobusům příliš? Pokud vím, tak -ds- je mezi autobusovými dopravci považován za vlakového šotouše a kdyby to šlo, tak by leckde nacpal ve velkém vlaky místo busů
-ds- ale asi ví, jak drahá sranda vlaky oproti busům jsou, a uvědomuje si, že z busy jde leckde zařídit za stejné peníze víc muziky, a otevřeně to napíše - to je možná ten důvod, proč máte pocit, že "příliš fandí busům". Nefandí - jen otevřeně říká, že vést vlaky pro pár lidí je moc drahá sranda, pokud bus to dokáže srovnatelně dobře nebo dokonce lépe. Přičemž jsou naopak relace, kde je jednoznačně preferován vlak. Nic není tak černobílé, jak se na první pohled zdá