K-report
 

Archiv do 4. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 4. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5348
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 11:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obecně šířená nepravda, že zaměstnanci tyjí z podnikatelů, neboť zaměstnanci mají vše jisté, ale podnikatel se musí prodírat nekompromisní konkurencí. Dnes je tomu právě naopak, o čemž ví své antimonopolní úřad. Každý by rád "podnikal", to je pravda, ale s evropskými dotacemi, státními zakázkami a dlouhodobými supervýhodnými kontrakty z veřejných peněz v zádech, nemluvě o daňových úlevách, švindlech se zaměstnáváním handicapovaných aj.

To je samozřejmě problém, ale na druhou stranu je to logická reakce na veřejnou poptávku po silné zaopatřovací roli státu zkombinovaná s nepříjemným zjištěním, že on ten trh doopravdy existuje a ta neviditelná ruka trhu fakt funguje.
A na okraj ještě mi to nedá nepřipomenout třeba jásot šotoušů nad nástupem tzv. soukromých dopravců do objednávané VHD.

Pokud bude slabý a deregulovaný, vznikne prostor pro nástup tisíců protekcionistických uskupení (mafií). To vidíme již dnes. Banky jsou stát ve státě, odbory a zaměstnavatelské svazy logicky taktéž nechtějí vydat své lidi v šanc nejistotě a vystupují protekcionisticky, ČEZ si také vytváří svůj svět sám pro sebe, důlní společnosti chtějí vydolovat severní Čechy, tamní obyvatelé se zas organizují proti důlním společnostem...; není lepší, pánové, silný stát, než deregulace, která je ale vždy výhodná jen pro silné a bohaté?

Jakýkoli systém je z principu výhodný jen pro silné a bohaté. Tak prostě tento svět funguje a miliony let se vyvíjí. Vždyť kdo jiný obstojí v evoluci než silný (a bohatý)?
Jde "jen" o to, jak ten boj vlastně probíhá. Jestli je to boj na klasickém "otevřeném" trhu, anebo tuhý zákulisní boj o přízeň vrchonosti, resp. co bude jak zastoupeno v kombinaci obojího.

RockBottom!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3254
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 12:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Volný trh nikdy bez regulace neexistoval a teoreticky ani existovat nemůže"

Důsledně bych rozlišoval zákonný rámec (= podrobně rozpracovaná pravidla hry) a regulace (= ohnutí trhu politicky "žádoucím" směrem.) Pokud tyto pojmy rozlišíme, tak může existovat i volný trh bez regulací.
Například ustanovení, že banka musí příkaz k úhradě realizovat do 1 či 2 dnů (z hlavy nevím přesnou délku lhůty), se jen těžko dá nazvat regulací. Je to opatření logické, platné pro všechny, nedeformující trh, ale trhu všestranně prospěšné. Omezuje svévoli bank, aniž by jim při dnešním stavu techniky působilo nějaké potíže.

Obdobně mezi "pravidla hry" patří mechanismy, jimiž se řídí úpadek a konkurs. (Tím neříkám, že jsou tato pravidla nastavena dokonale.)

Naproti tomu regulace nájmů má do typického pravidla hry velmi daleko. Je to ustanovení výsostně politické, platí jen pro některé nájmy, nemá charakter sociální nýbrž "historický", a trh výrazně deformuje. Tato konkrétní regulace je typickou ukázkou škodlivé regulace, bez ohledu na případné dobré úmysly jejích tvůrců.

Dobře upřesněná a důsledně vymáhaná "pravidla hry", a důsledné trestání jejich porušení, to je potřeba vždy a všude. Bez nich se trh hroutí, to je vidět zejména v banánových republikách. ČR je v tomto ohledu zčásti banánovou republikou, protože silní si umí zajistit ohýbání pravidel či účelovou liknavost státu když se to zrovna někomu z "Bratrstva kočičí pracky" hodí.

Regulace, jak tomuto pojmu rozumím, trh vždy nějakým způsobem deformují. Nemají charakter neutrálního "pravidla hry". Je potřeba pečlivě zvážit, u které regulace převáží klady a u které zápory.
Socialisti by zregulovali úplně všechno a všude, bez ohledu na dlouhodobé následky, hlavně aby tomu tleskalo co nejvíc lidí. Důsledky takovýchto přemrštěných regulací ale ponesou ti tleskající lidi, ne politici kteří je prosadili.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 12:08:32    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: sorry, máte pravdu že to nebylo na vás, potrefený Bkp se mezitim sám ozval. Tak se omlouvám, že jsem střelil Maryšku, muška se mi klepe.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 12:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravte mne, jestli je to špatně, ale co se získá nepreferovaným zdaněním benefitů zaměstnanců a režijních jízdenek dopraváků?

Stát vybere víc na daních, pokud podniky i nadále tyto náležitosti zachovají. Tyto prostředky pak dá na podnikatelské projekty(?), nebo do sociálního systému (protože výpadek spotřeby přivede řadu firem (lidí) do tohoto systému. (Pravice ale soc. systém neuznává, takže se z těchto lidí stanou v tomto případě chudáci.) Když to podniky nezachovají, stát na daních nic nezíská a lidé utratí i méně peněz, což nás vrací k předchozímu, s ještě horšími následky.
A abych byl k pravici spravedlivý (protože o spravedlnosti by tento svět měl být), tak ta kalkuluje, že lidé, protože nic zvýhodněně nedostanou, budou více (déle, efektivněji (ale to by bylo zas víc lidí zbytečných, že) pracovat, zakládat firmy, bude klesat(?) umělá zaměstnanost a nezaměstnanost, a lidé, společnost (pokud ale jde pravici o společnost, a ne jen o jedince) bude prosperovat, zlikviduje se schodkový rozpočet a vyhneme se bankrotu.

Co myslíte, pánové, který předpoklad je reálný?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 12:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak už tu psal i MŠ, tak zrušení stravenek a nejrůznějších poukázek, režijek a legitimací, opravňujících k tomu či onomu, je zas jen útok na pracovní místa s touto agendou spojená. Bude nutno lidi propustit nebo uměle zaměstnat. Co myslíte, jak to dopadne? Oni se dohodnou.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 12:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znovu, znovu, znovu, znovu, znovu a dokola.
STRAVENEK se tento kolotoč NETÝKÁ.

SJ: Napsat, že Čína ekonomicky prospívá chce fakt velkou odvahu nebo vysokou hladinu v krvi.

Nejde vůbec o peníze

Vezměte si, že by jste měl pekárnu.
Rohlík stojí tolik a daň od rohlíku 1/x z tolika. PROČ má být daň od rohlíku, který si vezme (dostane) zaměstnanec (jako benefit) jiné, než daň od rohlíku, který prodám?

U Černé díry najednou po rozdělení strojvůdci jezdící po stejných kolejích, ale u ČD cargo, nemají nárok na jízdné zdarma a pokud mu je ČD cargo chce pořídit, musí odvést celou daň. Ti co jezdí u ČD, nárok mají a daň je nižší.
To je v pořádku? Dle mne není.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1946
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 13:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita:Tak jaktože třeba ve Vídni město vlastní polovinu všech nájemních bytů, i v úplném centru? Co v Paříži?
V Praze se privatizují obrovské domy se 120 i více byty. Musím i ulevit, ale je to od města obrovská nezodpovědnost a past na lidi. Lidé podlehli vizi získání majetku, ale získali danajský dar a časovanou bombu. Většinou důchodci, protože nikdo jiný to nechce dělat, se přehrabují bez jakýchkoli zkušeností v hromadách zákonů. Lidé ale dál platí správcovským firmám a za právnické analýzy, akorát mají pocit vlastnění majetku; ale jak jej mohou smysluplně spravovat, když mají 1/120. A město a reálky jsou vysmáté. Za nic už nezodpovídají, jen inkasují peníze. Opět zářný příklad, jak lidé nalítli. Lidé, ač "vlastníky", dál platí stejné, nebo i vyšší peníze. (Ale lze si pak vážit obecních zastupitelstev?) Takže Praha lidem nepomohla. Jen se její úřady zbavily práce, daly ji neodborníkům, a náklady lidí se zvyšují, protože správa majetku je teď několikastupňová, navíc jednotlivé subjekty mají mnohem nižší vyjednávací schopnosti na trhu, než tomu bylo při vlastnění městem.

Nedivím se, že když má někdo možnost, obratem to prodá a postaví si domek.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7448
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 13:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich 988: jsem rozpolcenej asi takhle: Tady jsem za šotouše, netahejte sem mou druhou polovinu.
Ale když užste to nakousl, nemáte pravdu. Reguluje se velmi, velmi málo.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 13:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: ukaž mi nějaký dům, kde vlastnící bytu platí do fondu více, než je nájemné od obce.

Jeden jediný, konkrétní.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1947
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 13:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Ale to je naprosto v pořádku. Silná firma si to může dovolit lidem dát, slabá nikoli. Přeci i ty víš, že jsou firmy, které dají svým zaměstnancům i velice luxusní zámořské dovolené, drahé lázeňské pobyty, a firmy, které to lidem nikdy nedají, protože na to nemají. A vadí ti to v tomto případě, nebo ti vadí jen režijky dopraváků? Mě by zajímalo, proč ti vadí jen režijky.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 13:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Např. u nás platíme stále stejně do fondu oprav, co jsme platili za nájem před 2 roky. Možná je dnes už nájem vyšší, to ale neznamená, že časem nebudeme platit víc. Co jsem ale chtěl svým příspěvkem říci, je, že finančně "nula od nuly pojde", přičemž spravovat takto roztříštěný majetek se zakrátko velice prodraží.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 13:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně jsou režijky úplně fuk, abych Tě uklidnil .
Jen je problém v tom, že DPP a české dráhy na to evidentně mají, jinak by kolektivní smlouva vypadala jinak, o platu nemluvě.
Zaměstnavatelé nekřičí, křičí odboráři. A před volbami. A v které straně jsou odboráři zastoupeni? Kde je tato strana a co by tato strana chtěla?
Pokud bys začal písničku, že plat chudý je, tak mi v ČR ukaž podnik, kde berou řidiči (strojvůdci) více. A přitom režijky pro celou síť nemají.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 13:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč by se mělo spravování roztříštěného majetku prodražit?
Kolik oprav se na domě provedlo za doby kdy to patřilo obci a teď?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 14:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Ale buď rád, že odboráři křičí, protože po zrušení daňového zvýhodnění by na výhody typu dovolených, lázní, stravenek, režijek, měli už jen opravdu ti silní (jak říká Bkp, v evoluci obstojí jen ti silní), ale ti slabí, by ostrouhali. Díky daňovým zvýhodněním bude mít nárok více těch slabých, o což, pochopil-li jsem tě strávně, ti jde.

O to jde, že zatím se megadomy na sídlištích moc nemusely opravovat, to čeká až na nás "šťastné vlastníky".
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3258
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 14:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"spravovat takto roztříštěný majetek se zakrátko velice prodraží"

Velký správce majetku, když se bude poctivě snažit, může získat výhodnější dodávky a může ušetřit na režii. Osobně ho ale problémy s konkrétním domem tolik nepálí. Na rozdíl od vlastníka je korumpovatelný. V českých podmínkách se často víc prodraží správa velkého "neosobního" majetku.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 14:18:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... aby při dodání zboží nebo poskytnutí služby osobě, s níž má osoba povinná k dani rodinné nebo jiné úzké osobní vazby, organizační vazby a vlastnické, členské, finanční nebo právní vazby, jak je vymezují členské státy, byla základem daně obvyklá cena ...

A to stravenky NEJSOU.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 14:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednou pro ty co nečtou :
O STRAVENKY se zde NEJEDNÁ. NEJEDNÁ!!!
O STRAVENKY se zde NEJEDNÁ. NEJEDNÁ!!!
O STRAVENKY se zde NEJEDNÁ. NEJEDNÁ!!!
Proč hážeš stravenky do stejného pytle s režijkami ????????

Opravdu se na Vašem domě při stejné platbě do fondu oprav neudělala od doby převodu do vlastnictví žádná oprava, nebo jich bylo méně, než od roku 1989?
Pěkně prosím o jasnou odpověď.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1950
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 14:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Zatím jsme se na žádné opravě nedohodli (někdo chce vyměnit okna, někdo dosluhující výtahy. Takže žádná oprava za 2 roky, a od roku 89 do převodu nám vyměnili akorát stoupačky za plastové. Toť vše.

Dobře, tak ti vadí režijky, které se 150 let nedanily, ale teď to začalo "spravedlivým" vadit. To přeci ale nic nemění na tom, že některé firmy je poskytovat budou lidem i nadále (ty silné), jako poskytují nákladné dovolené, lázně, hostiny..., ty slabé ale ostrouhají. Tak o co ti vlastně jde? O spravedlnost, nebo jen závidíš (jak se ráda vyjadřuje pravice k levici) dopravákům tuto stavovskou výhodu?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 14:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky mám pocit,že někteří lidé závidí dopravákům tyto výhody a už nevidí jak těžkou mají práci například strojvůdci nebo řidiči MHD
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1951
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 15:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Filipii: Já tě začínám mít rád.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 15:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky : Děkuji Jelikož bych v budoucnu chtěl dělat řidiče tramvaje,snažím se mít objektivní pohled nejen na tohle povolání. A vadí mi když lidi remcají,že řidiči MHD mají jenom výhody,spoustu volna apod.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7451
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 15:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každá práce je těžká a je primárně ohodnocena mzdou.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 15:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Primárně. To je přesný. Sekundárně pak nějakejma benefitama. Ty můžou bejt v podobě nejrůznější.

Osobně mi přijde smutný že 20 let po Plyšáku je ekonomika v prdeli tak hluboko že už se uvažuje o daních "z oken a komínů". Akorát nevím zda to náhhodou nebylo před jistou frencouzskou levorucí káž teda pro málokoho byla výhrou.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1952
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 15:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Filipii: Tak to jdi k metru. Na tramvajích si peněz ani volna moc neužiješ.

Petr vlček: No a byl masakr, a pak to zas nějaký čas šlo.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 16:05:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

My jsme se smáli, že za totáče se furt mluvilo (a někdo to bral i vážně) o práci a jejích hrdinech - společně pracovat, společně se bavit; proč myslíte, že i filmy z tak temného období 50. let měly, a mají stále, takovou přitažlivost? Ono se ale není co divit, začínala moderna a ekonomika byla v socíku i na Západě na vzestupu, lidem se skutečně začalo hromadně dařit lépe.

A dnes? Dnes je práce pohanou. Dnes se cení vychcanost. Kdo skutečně poctivě pracuje, je vůl. Co dnes vidíme v televizi - kecy ve fitkách a u kadeřníka, kšefty v kavárnách a v ordinacích.

"Kdo chce kam, pomožme mu tam", kdyby nešlo o nás všechny.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 16:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Uff, to je docela síla, co tu píšete.

Už přestaňte s těma kecama o tom, jak to za bolševika bylo lepší. Já nepopírám, že v 50. letech se určité věci zlepšily, třeba ve zdravotnictví, ale to bylo spíše dáno technologickým vývojem a na Západě to zvládli lépe a bez znárodňování, stovek tisíc zničených životů, destítek tisíc lidí v kriminálech a několika stovek popravených. Životní úroveň pracujících se také zvedala v demokratické záp. Evropě rychleji, a to měli nevýhodu totálně zničených zemí z 2. světové války. O ochraně pracujících mi nemluvte, mám z rodiny zprostředkovaně dostatek zkušeností o tom, jak to tehdy vypadalo s odbory a ochranou pracujících, nedejbože s důchody. Jste totálně mimo.
Od tvůrců filmů jako "Únik z Magistrátu", "Audit č. 47" a "BKV Consulting":
Každý 2. vlak do stanice Motol aneb Nemocnice na kraji metra. Coming soon... --summer 2014--
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 16:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale já píši o přitažlivosti filmů z té doby i po 50 letech. To ostatní snad nikdo nepopírá. A na rozdíl od vás nezamlčuji ani úspěch expa 58. To všechno k té době patří, a lidé si ji nevybírali ani s negativy, ani pozitivy. Proč tu dobu vidět jen jednostranně?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 16:46:35    Odkaz na tento příspěvek  

Protože to po nás dneska v pionýru chtěj, asi. Taky mě to fascinuje, jak je to přesně zrcadlově stejný, jako se za bolšánů muselo mluvit o masarykově republice, s povinnym uplivnutim po každym slově.
V tomhle jsou prostě všechny ideologie a příslušný vidění světa stejný.
Jen se divim, že na to dneska je někdo ještě ochoten přistoupit. Kor když kotelna nehrozí (nebo hrozí z docela jiných příčin).
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 990
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 16:47:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi zajímavá diskuze, pánové! Blbý je, že pro všechny z nás platí úplně stejná matematika, což znamená, že ten náš současný socík bude muset někdo dřív nebo později zaplotit, a to zlotem.

Otázka, jestli je to rozdíl. Krom toho, že zadlužení Mekky ekonomických liberálů je ještě vyšší, rozvinul se tam zajímavý fenomén (souvisí mj. s oním "příliš velký na to, aby se mohl položit"): privatizace zisku a socializace ztráty. Což pro většinu z nás v praxi znamená, že to zaplatíme (nebo naše (pra...)děti) tak jako tak.

Hinodopichem nenáviděná (ale zároveń dobrý výdělek poskytující ) Amerika má aspoň tu Čínu, ale my? Sledujte zprávy o P.I.G.S. (+ Hu a La) v médiích, jsou velmi poučné.

Hnidopichovi se ta země moc líbí... i to psal. Akorát by se nerad dožil podobného pojetí zdravotnictví, důchodů, škol, pracovního práva.... doma v EU (ani jenom v ČR). Čeho se děsím nejvíce, americký náboženský konzervativismus a jeho dosud převládající hodnoty ve společnosti tomu všemu alespoň poskytují nějaký morální rámec. Raději si ani nepředstavovat, co by nastalo s podobnými postupy v morálně zdevastované ČR (šlo by diskutovat,že bolševik nahradil, nebo se alespoň nahradit snažil, původní morální hodnoty vlastním étosem... ale jednak je otázka na kolik úspěšně a hlavně je to pryč).

Jinak je třeba zaktualizovat si údaje. Nedávno došlo k přeskupení a největším věřitelem už není Čína, ale Japonsko.

Bkp (5347):

Člověče, to je těžká selektivní slepota, čím Vy trpíte. Shodou okolností jsem se někdy na jaře 2008 (než to prasklo) přesouval dlouhé hodiny pouští a krátil si dlouhou chvíli za volantem poslechem PBS (z výběru XM stanic pro mě asi nejzajímavější, nic jiné druhy vysílání jsou v odlehlých oblastech pasé). A tak jsem také poslouchal přenos z kongresu komory hypotéčních bankéřů Ameriky, nebo jak se to jmenuje... buď to byli zaplacení levicoví provokatéři, nebo bankéři považovali "subprime" půjčky s jejich extra výhodným úročením za velmi dobrý nápad (a velmi plédovali proti jejich regulačnímu omezení, protože tamní vláda o tom v předtuše maléru začala uvažovat). A dokud to jelo, tak to jako dobrý nápad vypadalo. Ceny nemovitostí rostli, takže o kvalitu úvěru nebylo třeba se starat... a pokud máte málo peněz (větší riziko nesplácení), tak budete jako ochranu před Vaší nesolventností splácet mnohem více.

Tonda J:

Jenže to si velká část občanů bohužel stále neuvědomuje a razí heslo "Ať si to zaplatí ti nahoře".

No já bych třeba začal u toho: ať platí stejně procento na daních.

KM (7448): Já to nemyslel zle a i když vím, že to nemáte rád (onehdy jste tu pucoval Milkyho), nedokázal jsem odolat.

Reguluje se velmi, velmi málo.

Málo nebo hodně, pokud se reguluje, tak v tom jedete taky... a kážete víno a pijete vodu.


Režijky obecně:

Možná se to celé mělo jinak marketingově zabalit a všichni by byli spokojení. ne motat se do politiky a stávkovat kvůli změny zákon. Ale jakmile by klesl čistý příjem a/nebo byly omezeny stávající a dojednané zaměstnanecké výhody členů odborových organizací vstoupit v jednání se zaměstnavatelem (a případně do stávky), dokud by nedošlo k narovnání. Vyřešit si svůj problém a to, to zaplatí ať si vyřeší vedení těch společností... a oni to budou řešit se svými politiky... Nejlépe do nich nalijeme dotace ve výši vybrané daně navíc, aby bylo z čeho ty daně platit.

Celkem selanka. Ekonomičtí experti jsou spokojeni, že bylo narovnáno zdanění řidičů. Řidiči o nic nepřišli. Výborný teatrální kus, potlesk, padá opona. Háček je akorát v tom (a tohle je zejména něco pro MŠ a jeho přírodní zákony ve společnosti), že ty samé zákonitosti termodynamiky, které nám znemožňují sestrojit perpetuum mobile, znamenají, že bez 100% účinnosti to bude stát více, a budu do toho muset přidávat energii (prostředky) pokud z toho kolečka má na konci vypadnout stejně, jako bylo na vstupu.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 991
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 16:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: V tomhle jsou prostě všechny ideologie a příslušný vidění světa stejný.

Lidi jsou stejný. Ideologie přicházejí, ideologie odcházejí, ale lidé zůstávají pořád stejní.

Démonizace "špatných" ideologií, a idealizace "správné" ideologie je základním nástrojem zdravého tvarování lidské mysli. Prohnanější režimy pak vědí, že čím dříve se s tím začne, tím lépe.
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 17:23:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky : Ale já chci na tramvaje a jsem si vědom toho,jak je to náročná práce. Mám rád tramvaje a myslím,že by mě to i bavilo.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3262
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 17:24:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Postavme tedy na jednu misku vah úspěch expa 58, přitažlivost filmů z té doby. Na stejnou misku vah postavme i významnější klady minulého režimu (jejich výpisem se nebudu unavovat, to rádi učiní jiní).

Na druhou misku vah postavme stovky tisíc lidí, kterým komunisti zničili životy, desítky tisíc lidí zavřených do kriminálů z politických důvodů, několika stovek popravených. Justiční vraždy bývalých komunistů v rámci mocenského boje uvnitř strany. Vraždy lidí, kteří se pokusili o přejití hranic mimo hraniční přechod. Soustavné šikanování odpůrců režimu, jejich zavírání do vězení. Vyhazování nepohodlných lidí z práce. Nulové podpory v nezaměstnanosti lidem, které režim odmítl zaměstnat, jen šikana za tzv. příživnictví. Vyhazov z práce za pouhé vyprávění politického vtipu v době volna (příklad z vlastní rodiny). Nepřijetí na školu kvůli kádrovému profilu dědečka (příklad z vlastní rodiny).

Srovnejme bolševické manýry s tím, co hrozí dnes. Sociální dávky, když není práce. "Nutnost" dívat se na nechutné zbohatlíky v sousedství a tuneláře v televizi. Extrémním politickým odpůrcům hrozí rozpuštění strany, nebo nepovolení demonestrace. To je teda opravdu "nelidské".

Pohrdám těmi zabedněnými levičáky, pro které má první miska vah větší váhu. Pohrdám jimi za jejich selektivní paměť, kdy si pamatují jen co chtějí. Pohrdám jimi za jejich neschopnost sundat růžové brýle. Hluboce jimi pohrdám za jejich neschopnost vidět oběti minulého režimu, kteří se stali oběťmi často jen za to, že se narodili v té které rodině.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 17:31:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun : Tady nikdo minulý režim nevychvaluje. Každý je si vědom toho,že to byl špatný režim,nicméně měl něco,co dnes chybí. A nikdo nechce zpátky ty špatné věci co se děly. Já dnes například postrádám morálku,vztahy mezi lidmi dnes jsou dalo by se říci katastrofální. Sociální jistoty tu nejsou. Na druhou stranu,hranice už nejsou, můžeme si říkat co chceme(byť to nemá smysl), můžeme psát v novinách kritiku politických stran aniž bychom za to byli posíláni do vězení, nemusíme povinně vstupovat do politických stran apod. Nicméně prostě pravice můj hlas nedostane. Volím levici, podle mě musí být zachována určitá sociální rovnováha,nemůžeme nechat "hlady chcípnout" důchodce apod.
PS : Je to můj názor, nikomu ho nevnucuji(to abych se vyhnul případným hádkám).
(Příspěvek byl editován uživatelem Filipii.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Filipii.)
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3263
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Tady nikdo minulý režim nevychvaluje."

Právě že někteří ho vychvalují. Kdyby ne, tak bych svůj příspěvek nepsal.

"byl špatný režim,nicméně měl něco,co dnes chybí"

S tím dokážu souhlasit. Za podmínky, že se kvůli tomu nebude vzývat minulý režim jako takový.
Některé kladné stránky minulého režimu jsou natolik svázány s jeho zločinnou podstatou, že je nelze vrátit. Idea, že jsou si všichni natolik rovni, že nikdo nesmí vyčnívat na žádnou stranu, je špatná.

Potřeba přiměřená péče o ty, kdo jsou dneska neúspěšní, by soudného člověka neměla vést k vzývání minulého režimu. Péče o neúspěšné musí být pouze přiměřená proto, že nadměrné zabezpečení neúspěšných je demotivující pro ty o něco úspěšnější. Když dávky zajišťují příliš dobré bydlo, tak je to demotivující pro ty, co mají práci někde na pásu. Je-li život na dávkách příliš pohodlný, tak se na dávkách usalaší skoro všichni a nikdo by nedělal.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:02:44    Odkaz na tento příspěvek  

Kterej minulej režim, ten z padesátých, šedesátých, sedmdesátých nebo osmdesátých let? A srovnáváte s kapitalismem devatenáctýho sotletí nebo poloviny dvacátýho? Vona je to střelba na pohyblivý cíle, zvlášť pro nás ideologicky málo ukotvený.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3264
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Sociální jistoty tu nejsou"

To snad nemůžete myslet úplně vážně. Kdyby tu nebyly sociální jistoty, tak by před rokem neexistovali lidi, co jsou raději na dávkách, než aby šli do práce.
Kdyby nebyly sociální jistoty, tak by byli nezaměstnaní bez lékařské péče. Ve skutečnosti kdo má potvrzení od sociálky, tak nemusí platit ani regulační poplatky.
Kdybyste napsal, že se Vám sociální jistoty zdají nízké, to už by byl názor. Tak jak je to napsáno, to je lež (či v lepším případě omyl).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:07:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Nedělejte že nerozumíte. To není o ideologii, ale o poctivém zhodnocení kladů a záporů dneška s reálným socialismem. Ideologii do toho taháte Vy. Justiční vražda či vražda na státní hranici zůstane vraždou bez ohledu na ideologii. Stejně tak kriminál za tisk opozičních materiálů nebo jen za šíření vlastních názorů zůstane politickým pronásledováním bez ohledu na ideologii.

Pokud chcete tvrdit, že se režim osmdesátých let choval vůči oponentům v rukavičkách, tak si vzpomeňte na Wonku kterého estébáci umlátili k smrti, na zastřelené na státní hranici, na lidi vyštvané do ciziny v rámci akce "asanace", na desítky politických vězňů propuštěných až v listopadu a prosinci 1989, na tisíce lidí co nesměli ještě v roce 1989 z politických důvodů studovat, a na další tisíce, co ještě v roce 1989 nesměli na stranický příkaz nikde dostat slušné místo.

V USA, i v Británii by mě měli téměř za levičáka. To jen v komunismem zblblém Česku ze mě levicoví extremisti chtějí udělat ideologického pravičáka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5350
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každý je si vědom toho,že to byl špatný režim,nicméně měl něco,co dnes chybí. A nikdo nechce zpátky ty špatné věci co se děly. Já dnes například postrádám morálku,vztahy mezi lidmi dnes jsou dalo by se říci katastrofální.

Doufám že to nebylo myšleno tak, že minulý režim byl dobou dobrých mezilidských vztahů a morálky.

RockBottom!
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun : Nemyslel jsem to až tak, ale myšleno například to,že je nedostatek pracovních míst(lidé nemají jistotu práce),nebo ono vybírání poplatků u lékaře,kdy ze začátku museli platit i důchodci. Ale na druhou stranu chápu,že v době krize těžko můžu chtít navýšení například mateřské apod.
Bkp : Těžko říct. Někteří to tvrdí,možné to je. U obyčejných lidí nezatížených dluhy a stresem jako je tomu dnes.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hehe, kdepak, to třeba v Mekce liberálů nikdy nikdo kvůli špatným politickým názorům o práci nepřišel a nestal se prakticky nezaměstnatelný (možná při troše štěstí někde v kotelně). Lidé nebyli předvádění k výslechům a zavírání pro nepohodlné názory. K politickým vraždám doma i v zahraničí nikdy dojít nemohlo. Nikomu se nestalo, že (třeba i talentovaný a naděje medicíny) se nedostal na školu kvůli špatnému původu (třeba rodiče odporně chudí, neúspěšní a hodní opovržení každého slušného člověka).

Ajaj. Svět je takový, jaký ho chci mít. Kupředu pravá... vstříc světlým zítřkům... a světovému míru. Na věčné časy.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5351
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bankéři považovali "subprime" půjčky s jejich extra výhodným úročením za velmi dobrý nápad (a velmi plédovali proti jejich regulačnímu omezení, protože tamní vláda o tom v předtuše maléru začala uvažovat). A dokud to jelo, tak to jako dobrý nápad vypadalo. Ceny nemovitostí rostli, takže o kvalitu úvěru nebylo třeba se starat... a pokud máte málo peněz (větší riziko nesplácení), tak budete jako ochranu před Vaší nesolventností splácet mnohem více.

Nuž tedy, blbej kdo dává, blbější kdo nebere.

RockBottom!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3266
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Tou Mekkou liberálů je podle Vás současná ČR?

Pokud ne, tak nevím jak Váš příspěvek napomohl srovnání současné ČR s bolševickou ČSSR.

Současná ČR je ve světovém kontextu hodně sociální stát. Komunistická Čína, Vietnam, Severní Korea, Kuba i různé jihoamerické státy můžou našim sociálně slabým jejich životní úroveň a sociální jistoty vyloženě závidět.
ODS je sice mimo jiné stranou pravicové rétoriky (a taky mnoha darebáků stejně jako ČSSD), ale její skutky jsou spíš středové, než pravicové. V Česku by se skutečná, tradiční pravice britského nebo amerického střihu vůbec nechytla. I ty démonizované poplatky ve zdravotnictví jsou na západě chápány jako velmi sociální regulační nástroj.

To je tak, když někdo kouká na západ na životní úroveň, na sever na nízkou kriminalitu, na východ na bezplatné zdravotnictví, na jih na pohodlný život státního zaměstnance, a chtěl by to všechno zároveň. Ale už by nechtěl německou pracovní kázeň, švédské strkání nosu do vlastních záležitostí, bulharskou úroveň zdravotnictví a italskou úroveň bezpečnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5352
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:50:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někteří to tvrdí,možné to je. U obyčejných lidí nezatížených dluhy a stresem jako je tomu dnes.

Někteří to tvrdí, o tom žádná, ale pravda to není.

A jen tak mezi náma, když už se tady tak bavíme, někteří lidé naopak nedali dopustit na Hilterův režim - jo, sice byla válka, ale chodníky byly v zimě vždycky dobře uklizené a kriminalita taky byla hodně nízká...

RockBottom!
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 18:55:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp : Nevím,já tu dobu nezažil,ale jsem ochoten tomu i věřit,když vidím jak se dnes lidé k sobě chovají.
Věřte,že dodnes se najdou v Německu lidé,kteří považují Adolfa Hitlera za "dobrého" politika
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5353
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím,já tu dobu nezažil,ale jsem ochoten tomu i věřit,když vidím jak se dnes lidé k sobě chovají.

No jo, víš o tom kulový, ale seš ochotnej věřit...

RockBottom!
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 993
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tou Mekkou liberálů je podle Vás současná ČR?

Asi ne. Pokud budeme mluvit o stovkách politických vražd, a deseti tisíce politických vězňů... to asi ani nebude ani ČSSR v 80. létech.. možná ani ČSSR vůbec, protože nejvíce statistiky naženete v 50. letech a to se tak ten státní útvar ještě nejmenoval.

Politický útlak na základě sporu mezi pokroku ke světlým zítřkům levou nebo pravou nohou vpřed už není to co býval nikde po světě.

Takže samozřejmě, že jsem měl na mysli našeho hlavního představitele a exportéra demokracie... v historicky odpovídající době.

Mluvte za sebe. Já bych svou pracovní kázeň zle nehodnotil, i mé vedení je s mými výkony a přínosem spokojeno, takže to není jenom otázka sebehodnocení. A já bych naopak ty věci, co vydím jinde nutně nechtěl. Já si myslím, že to co máme, je na mnoze dobré... akorát to sem tam potřebuje vyladit.

----

To není věc osobního názoru. "dobrý" (pokud to od dobra, ale od jeho politických schopností) politik to být musel, když to dotáhl tam, kam dotáhl.

----

Nízká kriminalita je obvykle vlastní jakémukoliv totalitnímu režimu. Když se lidi bojí, tak se drží víc zpátky.
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp : Ano jsem, stejně jako jsem ochotný uvěřit tomu,že i dnes se najdou lidé,kterým je dobře a na nic si nestěžují. Vzhledem k tomu,jak se lidé k sobě chovají a že jsem měl už tu možnost to zažít,pochybuji o tom že by se k sobě takto chovali kdy předtím(za komunistů,za Masaryka...).
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5354
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu,jak se lidé k sobě chovají a že jsem měl už tu možnost to zažít,pochybuji o tom že by se k sobě takto chovali kdy předtím(za komunistů,za Masaryka...).

Ach, ty svatá prostoto.
Lidi jsou pořád jenom lidi. Jo, dneska si třeba můžeme všímat závisti - ale ne proto, že by lidi byli závistivější (to jsou pořád stejně), ale proto, že je více co závidět.

RockBottom!
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý článek,když se tu hodnotí režimy

http://www.zvedavec.org/komentare/2010/03/3555-demokracie-nebo-de mokratura-cast-1.htm?PHPSESSID=8rq70d64okq3r96ph55at5moa5

Bkp : Jo lidi jsou lidi a vždycky se tak chovat budou. Nicméně to,že například dnešní mládež se chová hůř než mládež za Masaryka je zřejmé. Tak zrovna závist bych neřekl,že by dnes byla tak rozšířená. Spíš lži,podvádění,urážení(i pro jiný názor) apod. Nebo chování zaměstnavatelů k zaměstnancům,to je taky kapitola sama pro sebe,ale to jsem odbočil.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 879
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co to je švédské strkání nosu do vlastních záležitostí? Já jen,že jsem tam-a teď o trochu západněji-žil a žiju a nikdo se do mě nesere.Teda pokud dodržuju místní zákony-ano, musel jsem vysvětlit původ svých peněz,ale to snad nikomu nevadí?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5355
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo lidi jsou lidi a vždycky se tak chovat budou. Nicméně to,že například dnešní mládež se chová hůř než mládež za Masaryka je zřejmé.

Ale ne, mládež byla vždycky jak z řetězu utržená. Jenomže třeba způsob vyjadřování, který v tehdejší době byl velmi ostrý, čas otupil a zevšedněl a nastoupily jiné výrazy, které dneska jsou na hranici konvencí, ale i ty čas jednou otupí.

Spíš lži,podvádění,urážení(i pro jiný názor) apod. Nebo chování zaměstnavatelů k zaměstnancům

Zatímco tehdy nikdo nelhal, nepodváděl a zaměstnavatelsko-zaměstnanecké vztahy byly téměř idylické... On ne vždy byl život v meziválečné republice jako v tehdejších filmech.

RockBottom!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3267
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:06:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co to je švédské strkání nosu do vlastních záležitostí? .... musel jsem vysvětlit původ svých peněz"

Zrovna toto (strkání nosu do soukromých peněz) je odvrácenou stránkou švédské bezpečnosti.
Někoho jiného než Vás by to mohlo obtěžovat. Muset se (obrazně řečeno) obnažovat před finančním úřadem není nic příjemného ani pro člověka který nic neukradnul a všechno má zdaněné.

Strkání nosu do soukromých záležitostí je třeba i určitý tlak na to, aby se děti od 3 let dávaly do školky, a matky šly na půl úvazku do práce. (Jak jsem koupil, tak prodávám, ve Švédsku jsem, na rozdíl od Německa, Itálie a Rumunska, nebyl.)

Uznávám, že ten švédský příměr sedí tak asi nejméně. To snad ale nevyvrací podstatu věci, že nelze od něčeho mít jen kladnou stránku věci, ale musí to vzít i s její odvrácenou tváří.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:18:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No,pokud stát chce zajistit určitý sociálni standard,pro děti a důchodce,co ještě/už nevydělávají a zároveň mít přijatelné daně,pak se musí velmi dobře postarat,aby minimalizoval daňové úniky a nehospodárné využívání státních peněz.
Dokonce jsou v Norsku a Švédsku veškeré majetky a přiznání (a tím i příjmy) volně dostupná na netu.
S těmi dětmi to bych nepovažoval za tlak-je mateřská do 3 let věku dítěte.Ale už od jednoho roku lze dát dítě do školky a částečně pracovat.Podle počtu hodin strávených ve školce se pak adekvátně krátí mateřská.U nás takhle řídí několik žen na 25%,35% a 50% úvazek a funguje to takhle ve všech firmách.Já myslím,že je to výhoda pro obě strany-matky nevypadnou na 3 roky úplně z pracovního života a zaměstnavatel je pak nemusí dlouhavě zase zaučovat-což u řidičů,tam se nic nemění,ale u jiných profesí je to problém.
Co mě obecně na Skandinávii vadí je dlouhá doba než se rozhodne o nějakém nákupu z veřejných peněz-v Oslu už vědí,že potřebují nové tramvaje,ale až tak za 3 roky vyberou,které.Dráhy vybáraly nové soupravy rok a 2 roky před diskutovaly,kolik jich vlastně objednají.Prý ale proto,že každý výdaj z veřejných peněz se musí stokrát zvážit.
Prachy z ropy navíc prakticky nechávají na zvláštním kontě.
Ale zase asi proto jsou tak bohatí.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3268
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:19:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vládnoucí kapitalismus je založený na zákonu džungle. Pokládám ho za nelidský až antilidský společenský systém, pro naprostou většinu lidí škodlivý a nebezpečný. Prolhaný a dokonce i neefektivní. Dvacet let jednostranné propagandy předkládající od rána do večera pouze zločiny a hrůzy komunismu (rozuměj „období vlády KSČ“)"

Filipii: Pokud chcete považovat tento názor z Vámi citovaného odkazu považovat za rozumný a objektivní, tak je to Vaše plné právo.

Ve skutečnosti je celou tu dobu v parlamentu KSČM. Osm let nepřetržitě vedla vládu ČSSD deklarující "jistoty a prosperitu" pro nejširší vrstvy lidu.
Každý kdo nemá majetek ani příjem, má nárok na sociální dávky. Každý příjemce dávek je zdravotně pojištěn.
Jestli náhodou skutečná realita nebude někde trochu jinde, než tvrdí Vás odkaz.

Kdyby pan Nevařil šířil podobně ostré články proti režimu před rokem 1989, tak by se neustále pohyboval na ose výslech-vězení-kotelna-výslech-.....

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun : Neřekl jsem,že s tím souhlasím. Jen jsem ten článek sem dal,protože mi přišel zajímavý.
Nesouhlasím,KSČM nevládla s ČSSD ani jeden rok (vládla ČSSD+KDU+US-DEU). Krom toho ČSSD má tzv.Bohumínské usnesení,které tuto vládní spolupráci zakazuje. KSČM je naprosto neškodná strana.
PS : Opět dodávám,nechci vířit zbytečně diskuzi,berte to opravdu jen jako můj názor,který nikomu nevnucuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Filipii.)
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5356
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesouhlasím,KSČM nevládla s ČSSD ani jeden rok (vládla ČSSD+KDU+US-DEU). Krom toho ČSSD má tzv.Bohumínské usnesení,které tuto vládní spolupráci zakazuje. KSČM je naprosto neškodná strana.


Pachatel se usvědčil sám.

RockBottom!
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp : A čím jsem se usvědčil ?
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5357
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hádej, můžeš víckrát...

RockBottom!
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 20:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp : Nevím,ale jestli jde o to,s kým ČSSD vládla,tak jsem si snad jistý že to byla právě KDU-ČSL a US-DEU (Unie svobody - demokratická unie). A že má ČSSD zákaz spolupráce s komunisty na vládní úrovni jsem si také naprosto jistý a nikdy jsem neviděl,že by ČSSD spolupracovala s KSČM víc,než je to v rámci PS nutné.
No jestli myslíte prosazování některých "kontroverzních" zákonů za vlády pana Paroubka,tak tam se prostě tyto dvě levicové strany shodly. Zákon o registrovaném partnerství jsme potřebovali a nový zákoník práce také.
Nebo,že považuji KSČM za neškodnou stranu ? No považuji,je to můj názor. Četl jsem program této strany a není mi nesympatický. Nic víc,nic míň v tom není.



(Příspěvek byl editován uživatelem Filipii.)
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 21:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč máme my Češi potřebu démonizovat své dějiny? Co bylo dobré, a co bylo kruté, to dnes už víme, bez toho se neobejde žádná změna společenského systému, nicméně je dobré získat určitý nadhled, zda v kontextu doby, a s vytčenými cíli, šlo o skutečně zločinný režim. Nacistické Německo mělo jednoznačně zločinné cíle. Komunistické státy ani ve svých začátcích nikoli. To bychom mohli považovat Velkou francouzskou revoluci r. 1789 také za zločinnou. A i když v jejím důsledku zůstaly některé departmenty (např. Vendee) prakticky vylidněné, přesto Francouzi slaví 14. července jako svůj největší státní svátek.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.