K-report
 

Archiv do 4. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 4. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3246
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 22:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Zadlužovala pochopitelně i Topolánkova vláda, protože by okamžitě vypukla vzpoura, kdyby prošel její volební program do reality."

Podle mě to byla kombinace malé podpory ve sněmovně (přeběhlíci by některé body programu ODS nikdy nepodpořili) a předpodělanosti z možného budoucího nezvolení. Tím druhým si moc nepomohli, protože stejně nejspíš vyhraje Paroubek. Ódéesákům prohru přeju, jen mě děsí osoba pravděpodobného vítězného vůdce, sestava jeho nohsledů, a jejich program pro konečný finanční rozvrat země.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 984
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 22:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě abyste měl náladu, když jste Bručoun. A co byste taky čekal od Hnidopicha.

Tak zkuste jenom věcně poukázat na mé omyly a mysinterpretace. Jinak by to mohlo vypadat, že tváří v tvář realitě ač jinak ideově nabit v úzkých.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3247
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 22:39:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.... nicméně k tomuto se přecejen vyjádřím:

"fakt mimoň. Možná se to někde děje ve výrobě, ale neznám nikoho z korporátních (tzv. soukromých) zaměstnanců, komu byl snížen plat"

V soukromých firmách hraje základní plat daleko menší roli, než někde na úřadě. K tomu, aby se někomu snížil celkový plat, většinou není třeba sahat mu na základ.
Z jiného úhlu pohledu: tiskem proběhla zpráva, že odbory jakéhosi podniku (ne ČSA, nějaká jak vy píšete "korporátní firma") vyjednaly minimalizaci propouštění výměnou za snížení mezd. Dokonce prý šlo o více než jeden podnik.
Tak kdo je tady mimoň ...
To je vše, na diskusi vedenou Vaším tónem fakt nemám náladu.
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 2-2004
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 22:44:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Tuším, že v tom pravém programu byl i ten bod o vzájemném zdanění vztahu zaměstnavatel x zaměstnanec, tudíž benefitů :-). A jak dopadly platby u lékaře. Vzpoura institucionální na krajích, co už stála půl miliardy a ve čtvrtek vzpoura další, tak zas takové pohádky to nejsou :-).

Já považuju program ODS za zoufalý...opět opakuji, to neznamená, že nemohu v nějakém směru souhlasit. A pokud jsem spíš pravicově orientován, holt spadám "zatím" do chlívku ODS, protože to je zatím "pravice". Byť reálně není...

Schopné ruce, co si ještě nenakradly? Takové ruce nejsou...je naivní si to myslet...bohužel.

Bručoun: Jako pravicový volič PŘEJU ODS NAPROSTO FATÁLNÍ, DRTIVOU A ZNIČUJÍCÍ PORÁŽKU. Jen bych si přál, aby stejná postihla i druhý pól.... Nicméně nejsem schopen říct, kdo na jejich místo. TOP/SPO jsou úplně stejní...byť se alespoň s těmi původnímí rozhádali (což nemusí být výhra) a personálně můžou ty dnešní vyměnit. Na druhou stranu, do nových stran se přelili ti nejvychytralejší z původních...takže žádná výhra. Kde brát a nekrást...jsme zas u toho :-). Hnidopichu, vezmeš to na levici a já si beru pravici. Dáme televizní debatu u Moravce? :-)
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17391
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 22:47:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krom toho zhruba 1/4 z roku trávím kvůli práce za oceánem bez rodiny...

Hnidopichu, a co tam v tý rozvrácený a zbídačený zemi děláte?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3248
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 22:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jako pravicový volič PŘEJU ODS NAPROSTO FATÁLNÍ, DRTIVOU A ZNIČUJÍCÍ PORÁŽKU. Jen bych si přál, aby stejná postihla i druhý pól.... Nicméně nejsem schopen říct, kdo na jejich místo. TOP/SPO jsou úplně stejní..."

Nevím, zda se mám označit za pravicového voliče, ale jinak naprostý souhlas. (Jen nevím, jakého k tomu mám dát smajlíka....)

Za sebe bych doplnil: TOP/SPO jsou úplně stejní .... a VV ještě horší.

Přesto někoho půjdu volit, bude to hlas proti KSČ(M), ČSSD-ČSAD, i ODS.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 985
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 23:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aj, zase Bručoun teoretik.

V soukromých firmách hraje základní plat daleko menší roli, než někde na úřadě.

A zase vedle. Resp. tipuji obchoďák. Ale hoši z "back officu" Vám to jistě vysvětlí, zajděte si třeba za Vaším SysAdminem, účetní nebo uklízečkou... nebo těmi, kdo produkují Vaše "zboží".

Oproti tomu na úřadech, v rozpočtových a příspěvkových organizacích je většina (výjmku tvoří manažerské smlouvy) zaměstnanců placena podle (tzv. gerontokratických) tabulek, kde prakticky jediná cesta k vyšší částce jsou odsloužená léta (předpokládám, že školu, a ta se až tak hlavně na začátku neprojeví, už má člověk hotovou). A protože tyto mzdy jsou tak malé, že byste na to nikoho (a už vůbec ne kvalitního) nesehnal, řeší se to tzv. osobním ohodnocením... případně příplatky za riziko, přesčasy, pohotovosti a služby... suma sumárum tarifní složka mzdy je jenom zlomkem Vašeho platu. Můžete mi zkusit vysvětlit, že to tak není, ale upozorňuji, že před "hvězdnou korporátní kariérou" jsem v příspěvkové organizaci pracoval a můj otec je prosím pěkně obecní úředník/vedoucí odboru. Jinými slovy si troufám tvrdit, že mám konkrétní představu a tuším, o čem mluvím.

Z jiného úhlu pohledu: tiskem proběhla zpráva, že odbory jakéhosi podniku (ne ČSA, nějaká jak vy píšete "korporátní firma") vyjednaly minimalizaci propouštění výměnou za snížení mezd.

TO jsem naznačil. Něco jsem zaslechl, ale to bylo ve výrobě... to jsem ještě větší chudáci a nemají moc na výběr- Ale i u nás se mezi vlnami propuštění někteří ptali, jestli by to nešlo. No, nešlo, chceme si zachovat konkurence schopnost a udržet si lidi, které si chceme udržet... nebo tak nějak šla exekutivní odpověď. To, že propouští slyším skoro o všech... snížení platů je skutečně možné, ale ojedinělé.

Tak kdo je tady mimoň ...

Vždyť říkám, Vy.

PS. "korporátní firma" jsem fakt neřekl, já tomu říkám korporace.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3249
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 23:15:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Jste vedle jak ta jedle. Nechte si od někoho vysvětlit, jak to opravdu chodí ve značné části soukromých firem. Přitom to vůbec nemusí být výroba ani obchod. Děláte ramena a přitom o lecčems víte kulový.

Zbytek bez komentáře. S vámi jsem skončil, protože máte opravdu prasečí styl komunikace.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 986
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 23:31:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB:

Pátou kolonu. Navíc mám ve smlouvě, že zaměstnavatel mě má i s duší a může si se mnou dělat a posílat mě kam chce.

Ale vážně, první cestu jsem nesl dost těžce, pak už jsem si zvykl a nebál se zastřelení na každém rohu... když vím, kde se zdržovat a kterým místům se vyhnout. Dnes se mi tam i líbí, ale pouze jako evropskému zaměstnanci. V každém případě je to velká a pěkná země. A taky tam žije celá řada velmi kvalitních (levicově smýšlejících , ne není podmínkou, mám přátelé i v TX) lidí. No a když k tomu mám nárok na svou dovolenou (a ne jejich dva týdny, i když teď už bych byl na třech), takže se po té zemi i podívám; mám doma dostupnou a kvalitní zdravotní péči; zatím naději, že můj důchod nebude záviset na šťastné (ale zodpovědnosti prosté) ruce bankéře; a manželka nemusí s šestitýdenním miminem do práce... Na shlédnutí doporučuji, pokud nejste mladý, zdravý, perspektivní, bílý muž pokud možno protestant, tak bych ale doporučoval opravdu jenom na shlédnutí (stejně by Vás/nás tam nechtěli).


MŠ:

Vzpoura institucionální na krajích, co už stála půl miliardy

Vy jste dopravní inženýr v Praze ne? Ruku na srdce, půl miliardy, no nejsou ti socani žabaři?

Hnidopichu, vezmeš to na levici a já si beru pravici. Dáme televizní debatu u Moravce? :-)

Spíše na pivo... ale zrovna se zase během pár dní přesouvám, návrat v půlce dubna.

Já se chystám vstoupit do ČSSD, ale čekám, až za čtyři (nebo kolik to bude) roky prohrají volby (a snad se zbaví Paroubka a kol., koule to na noze). Teď, když je (ne moc šťastné) volební vítězství na spadnutí, by to nemuselo vyjadřovat ten správný postoj.

Stav politické reprezentace a výběru v soutěži je tristní. TOP/SPO fakt nic neřeší. Krom toho, že mi vadí, že se drží mandátů, na které dle mého chápání pravidel a slušnosti nemají nárok, neb volby do PSPČR jsou stranické a poměrné (jestli tohle povauji za dobře je jiná kapitola) a TOP určitě nikdo nevolil. Stejně jsou to pořád ti samí lidé a mají své úplně stejné škraloupy. Navíc je mi jasná jejich historická úloha... získají něco voličů ODS/ČSSD, získají pár křesel (tedy SPO asi ani ne?), z jedním z těch dvou stejně státotvorně půjdou do vlády. Dostanou pár korýtek, budou se tváři překvapeně, že se svými 5-10% nemají žádný vliv na to co se děje. Ztratí těch pár voličů co získali... a jedeme to celé na novo. Prostě Unie svobody, Zelení (byť ti nejsou bezprostřední recyklace starého kádru, ale podobný příběh vzestupu a pádu).

Jsme zase u toho. Já bych zkusil povinnou volební účast, třeba by to mohlo změnit politickou scénu a přinést zdravý vítr... třeba někoho skutečně neokoukaného, když už by si začalo vybírat i těch zbylý 70 nebo kolik to tentokrát byde procent znechucené populace.

Jo, ještě bychom mohli zkusit Cyrila? Ale ten se napeleší ke komu to půjde... a navíc to mají také nahnuté.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 987
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 02. března 2010 - 23:51:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jste vedle jak ta jedle. Nechte si od někoho vysvětlit, jak to opravdu chodí ve značné části soukromých firem. Přitom to vůbec nemusí být výroba ani obchod. Děláte ramena a přitom o lecčems víte kulový.

Tak mi vysvětlete, jak platíte účetní, osobářky, sekretářky, SysAdminy, uklízečky, vývojáře/inženýry*, programátory*, techniky podpory, zaměstnance call centra, dělníky ve výrobě... nebo co je relevantní Vašemu oboru.

Abychom si rozuměli. I my jsme v lepších letech dostávali prémie. Ale byl to zlomek, ne podstatná část odměn. Při 100% plnění plánu byla šance na hodnotu jedné výplaty navíc (což je hezký ranec, ale jenom 1/13 příjmu z daného roku). Tolik systémově. Pak dokud to šlo jsem za své nasazení občas dostal prémie mimořádné, ale ne více než jednou ročně a "pouze" ve výši části mzdy.

Ale oproti poměru tarifní mzda a zbytek odměn, jako je tomu u těch státních zaměstnanců, o kterých už jste teď taktně mlčel, i kontrast vůči nim byl stěžejní pro Váš výrok, je to prkotina.

Nechte si od někoho vysvětlit, jak to opravdu chodí ve značné části soukromých firem.

Tož výše máte otázku, tak mi to můžete ještě zkusit vysvětlit, pokud jste tu hůl nedolomil. Když zjevně žiji v té bublině, kde můj zaměstnavatel a zaměstnavatelé všech mých známých tvoří tu zanedbatelnou menšinu, co pobídkové platby uplatňují u obchoďáků/konzultantů a exekutivců.

-----

Vámi za většinový proklamovaný systém odměňování si dovedu představit u menších firem s přímou a snadnou vyčíslitelnou vazbou projekt+hrstka programátorů <-> zákazník a jeho platba; ale ve firmě s pár desítkami tisíc lidí opravdu ne.

Zbytek bez komentáře. S vámi jsem skončil, protože máte opravdu prasečí styl komunikace.



No stejně si asi nemáme moc co říci. Vy jste silný věřící v aktuální ideologii a stejně už je Vám je všechno jsané. Já jsem sui generis také věřící. A proklamace možná, ale k diskuzi ani nedošlo, takže o nic ani nepřijdeme. Leda byste mě tedy ještě chtěl vyvést z té slepoty, jak to běžně chodí v té soukromé sféře, co o ní mluvíte a já nějak zázračně stojím mimo ní, i když naposledy co jsem koukal, žádný stát v naší společnosti nevlastnil žádný podíl.

Jo, "prasečí styl" znamená "faktický a dostává mě do úzkých, tak se musím na něco vymluvit, zkusíme argument ad hominem"?
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 06:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Šubrt : Nechci obhajovat socialismus zde před rokem 1989,měl samozřejmě také své nedostatky. Neříkám,že ČSSD dělá všechno správně,také s některými jejími kroky nesouhlasím. Ale pro mě pořád lepší než ODS,byť ani o jedné z těchto stran opravdu nemám valné mínění.
Bručoun : Důchodci u nás by také mohli důchodcům v Německu docela závidět,ale myslím že Německo pochopilo,že prostě bez sociální společnosti to nepůjde. V Řecku jestli si žili nad poměry těžko říct,to já neposoudím. Nejsem pro rozdávání těm,co si to nezaslouží a to je možná i jedna z chyb,kterých se dopouští ČSSD. Nebo jít volit KSČM. Nikdo už nezbývá.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7438
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 09:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že v této diskusi je nejblíže pravdě Bručoun. A to jak z hlediska popisu úlohy levice a odborů, tak popisu toho , kdy zemi zadlužovat a kdy ne.
T.Ježek má rovněž pravdu (ve shodě s V.Klausem) že odborářům nic není do toho, zda zaměstnavatel zaplatí z prebend daň.
Stávka v dopravě je především vydírání. Zajímavé že odbory neženou do stávky VŠECHNY lidi, protože prebendy se netýkají jen dopravy.
Můj soukromý tip - pokud stávka bude, tak nebude jednotná a nejméně 50% prostředků MHD v Praze vyjede jako by se nestávkovalo.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 09:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za krizi nemůže levicová politika,ale rozežranost kapitalistů. Těžko můžeme říct že USA je levicová země.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5334
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 10:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vezmu-li v úvahu, že tzv. krize v USA nezačala onou příslovečnou "rozežraností kapitalistů", ale když na základě státní politiky se k hypotékám dostali i ti, kteří na jejich splácení nikdy neměli a z toho vyplývající následné turbulence na trhu nemovitostí a investic, tak je mi jasné, že jednoznačným viníkem současného stavu jsou přerozdělovací tendence násilně a zcela iracionálně rvané do fungujících trhů. A jaké z toho plyne poučení? Nechat trhy fungovat bez nesmyslných rovnostářskopřerozdělovacích zásahů, tj. nerealizovat levicovou politiku.

RockBottom!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 10:21:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ale nesmysl. Ty "hypotéky každýmu" si přece neprosadili někde za pecí chudí střádalové, ty si do legislativy prosadily banky a fondy, aby si rozšířili klientelu a zvýšily zisky. Stejně jako vám dneska kdekdo pučí stovku litrů bez ručitele, protože když to vyjde, sebere vám byt v exekuci. Peníze přece nesmrděj, jak bejvalo vytesáno už na veřejných záchodkách v Římě.

Vono se to těžko neztotožňuje a negeneralizuje, když i Bručoun soudí, že všechny soukromý firmy fungujou stejně. To neni vlastnictvim, ale oborem a organizací práce .. já teky některej měsíc dělám 70 hodin za týden, ale jinak si můžu organizovat volno dle potřeby, což u Forda jistě nejde. Ale na obvodnim ouřadě taky ne.

A MŠ se asi plete, jestli "v pravém programu byl i ten bod o vzájemném zdanění vztahu zaměstnavatel x zaměstnanec, tudíž benefitů" tak co ty řeči jinde, že to před rokem 2004 bylo se zdaněnim benefitů stejný? Navíc nebylo, danilo se z nominálu, ne "ceny obvyklý".

Možná o tom něco ví i premiér.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 10:25:12    Odkaz na tento příspěvek  

A něco víc k oboru odkaz
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 10:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Žilo se snad více jak 100 let lidem tak dobře, a naopak, jsme dnes v takové bídě, že musíme řežíjky v době nejmodernější a nejbohatší společnosti, jaká kdy na Zemi byla, zdanit? Tomu nerozumím. Mohl by mi to vysvětlit, kdy nastal přesně ten zlom?

Srovnání s obyčejným plebsem, neboli se zaměstnanci soukromého sektoru, bohorovně odmítáte.
Proč tedy v 89 všichni tak stávkovali a horovali za soukromý sektor, když najednou jsou tam všichni největší "chudáčci" a nikdo tam nechce dělat a všichni chtějí být ve státním? Za co jsi ty zvonil v 89?, není-li to tajné?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 10:40:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Odbory bojují vytrvale za nezadatelné právo na chudobu všech :-). Tak to bohužel vidím já. Nyní stávkují pouze proto, že mají POCIT, že by MOHLI o nějaké výhody přijít.
Takové "moudro" bychod od tebe nečekal. Nezůstáváš náhodou stále v zajetí ideologií? Odbory 150 let "vytrvale bojovali za právo na chudobu všech", až jsme se dostali přes hospodářský zázrak Západu v 50. letech, kde odbory byly vždy daleko silnější, než na Východě, do elektronikou a moderními technologiemi "prošpikovaného" světa, a hrozí nám, samozřejmě že díky odborům, chudoba. Mohl bys, prosím tě, tento svůj myšlenkový výplod, blíže vysvětlit?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 10:50:14    Odkaz na tento příspěvek  

Milky: to je právě ta největší pitomost, zdaňovat v době krize .. asi jako když si do kopce na kole přehodim těžší převod. Zdaňovat se má v konjunktuře, když je z čeho brát, ale to by nesměla těsně předtim vyhrát jistá ideologická partaj.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1940
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 11:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, současný kapitalismus žije z hlouposti lidí. "Skálopevní pravicoví" mají vždy recept, jak krizi řešit ubíráním těm, kteří se mohou nejméně bránit a kde je to nejjednodušší. Proč si myslíte, že takové kroky nastartují společnost k prosperitě, je mi záhadou. Jako by braní někde a přesouvání jinam něco v souhrnu vyřešilo. Jako by pacienta ve stadiu metastází vyléčilo odřezávání jeho jednotlivých částí. V této diskusi vidím hodně přitroublého, zápecnického čecháčkovství, které hned ví, kde je nepřítel a jak s ním pro blaho všech zatočit. Neškodilo by si trochu rozšířit obzory, třeba od Hnidopicha.

PS: DO politiky ti držím palce.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7441
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 11:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je to jinde: (odposlechnuto z rozhlasu)
"Naši řidiči jsou spokojeni a o stávce vůbec neuvažují,"řekl Miroslav Hrouda, jednatel stejnojmenné autobusové firmy ze Zbiroha, která od roku 1994 provozuje 13 autobusů na Rokycansku a má stejný počet řidičů. Zaměstnanecké benefity jsou podle Hroudy přežitkem, firma své lidi motivuje prémiemi za kvalitní práci.
MHD v Plzni bude ve čtvrtek jezdit podle jízdního řádu, její řidiči stávkovat nebudou. Obě odborové organizace Plzeňských městských dopravních podniků už informovaly všechny zaměstnance, že se ke stávce nepřipojí.
Šoféři ČSAD autobusy Plzeň, největšího veřejného autobusového dopravce na západě Čech, se k pondělní stávce připojí jen symbolicky.
Na jihu Čech nepojedou ve čtvrtek v případě stávky vlaky. Na železnici se by se nevydalo na 155 spojů. Cestujících v autobusech se protest dopravních odborů proti zdanění benefitů nedotkne. Autobusoví dopravci v kraji pojedou a kraj také zrušené vlakové spoje částečně nahradí autobusy.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7442
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 11:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jaké z toho vzniknou škody? Drahám dvojnásobné - nedostanou peníze za nevykonané spoje a ještě se jim odečtou peníze za náhradní busy. To pak určitě hodně zbyde na benefity.
(přečteno z webu)
S ČSAD autobusy jsme kvůli případné stávce na železnici předjednali posílení hlavních tahů. Náklady bude platit kraj, ale odečteme je drahám (z dotací na dopravní obslužnost)," řekl radní pro dopravu Jaroslav Bauer.
Jihočeský kraj uzavřel dohodu s 11 autobusovými dopravci, kteří zajistí dopravu na stávkou ochromených železničních spojích. "Autobusy zaplatíme z krajského rozpočtu, a nebude se v nich tedy vybírat žádné jízdné. Náklady odhadujeme na zhruba 125.000 korun, ale zároveň ušetříme na úhradě Českým drahám za neodbavené vlaky přibližně 300.000 korun," uvedl náměstek hejtmana Martin Kuba.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 11:54:37    Odkaz na tento příspěvek  

No ale je to škoda, ne? Režijka na firmu se třinácti autobusama by jistě byl dobrej kauf
Se mi to hrozně líbí, takový nejapný srovnávání. Zajímavý kolik "liberálů" si zjevně myslí, že "one size fits all".
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5335
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 12:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty "hypotéky každýmu" si přece neprosadili někde za pecí chudí střádalové, ty si do legislativy prosadily banky a fondy, aby si rozšířili klientelu a zvýšily zisky.

No právě. To (stále aktuální) dělení na levicovost a pravicovost není o tom, kdo má na vládu vliv (jestli tzv. "obyčejní lidé", anebo finanční elity), ale o tom, jestli vláda o některých věcech vůbec rozhoduje. Levicovost (a třeba přičina oné hypovéční krize v USA) je o tom, že vůbec vláda se do těch věcí vůbec montovala, ať už byla motivována zájmy bohatých, či chudých.

P. S.: To těm "chudým střádalům" někdo musel držet u spánku zbraň, aby to podepsali? Jim se to vůbec nelíbilo. Jo, blbej kdo dává, blbější kdo nebere.

RockBottom!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5336
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 12:12:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žilo se snad více jak 100 let lidem tak dobře, a naopak, jsme dnes v takové bídě, že musíme řežíjky v době nejmodernější a nejbohatší společnosti, jaká kdy na Zemi byla, zdanit? Tomu nerozumím. Mohl by mi to vysvětlit, kdy nastal přesně ten zlom?

Ten zlom nastal ve významu těch podniků, které režijky poskytují. Přece jenom, zvažme postavení zejm. železnice před sto lety a nyní.

RockBottom!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 13:24:45    Odkaz na tento příspěvek  

Levicovost (a třeba přičina oné hypotéční krize v USA) je o tom, že vůbec vláda se do těch věcí vůbec montovala nikoli, tam byla na závadu naopak přílišná pravicovost, se kterou ona vláda omezila regulaci, která vyžadovala poskytování hypoték pouze bonitnim a perspektivním klientům. Nebo si myslíte, že tam může vláda něco soukromym bankám dávat befehlem?

To je naopak zcela klasickej případ, jak to vždycky dopadne podle zdejších pravicových manter "zrušte regulaci a trh si to vohlídá". Což se nepochybně stalo, hypotéky propadly, enormní zisk, akorát ty baráky z exekucí teď maj na sklad, bo je neni komu prodat.
Shoda s prudkym rozvojem exekucí a výnosností tohoto oboru v českých zemích je jistě jen náhodná.

A jinak můžu přítomné potěšit, auto mam do zítřka v servisu, nějaká smažka vymáčkla vokýnko, čili budu stávkovat taky
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 13:29:11    Odkaz na tento příspěvek  

No a co se týče tý "dobrovolnosti", tak ty miliardy do sazky a proherních automatů jistě taky sypou pouze jedinci s browningem u spánku. Průměrnej současnej (a nepochybně i minulej) obyvatel planety si přece rád nechá prodat nějakej ten sen, kor když je na splátky a zůčtuje se až někdy v temný budoucnosti. No a už mu to neprodává pan páter, ale banka a hypermarket, jsme tržně moderní. Zbytek je marketing. odkaz
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 13:36:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Volný trh nemůže pokračovat,o tom jsme se již přesvědčili. Bez zásahů státu to nepůjde.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 13:54:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Volný trh nemůže pokračovat,o tom jsme se již přesvědčili.
Tak on především nikdy žádný nebyl, takže nemá CO pokračovat. O neviditelné ruce trhu se tady možná tak leda mluvilo...

Ve zkratce a optimisticky: Volný trh nefunguje, státní regulace nefunguje a všechny třetí cesty mezi tím vedou do pekel.
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 13:59:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já optimisticky myslím,že státní regulace je řešení. A že jsme momentálně na cestě do pekla, to taky vím.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5339
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 14:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nikoli, tam byla na závadu naopak přílišná pravicovost, se kterou ona vláda omezila regulaci

Volný trh nemůže pokračovat,o tom jsme se již převědčili. Bez zásahů státu to nepůjde.


No jo, tak teď si v přehlídce překonaných teorií zopakujeme třeba tu o Zemi coby středobodu vesmíru.

Nebo si myslíte, že tam může vláda něco soukromym bankám dávat befehlem?

A jak se principiálně liší ona regulace trhu od dávání befelů?

RockBottom!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 14:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Filipii: Když vám nevadí, že mandarinky jsou jen v prosinci a na auto musíte čekat čtyři roky, tak to řešení určitě je.
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7445
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 14:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne. Trh nefunguje právě kvůli státním zásahům. Sorry, ale taky jsem věřil plánovitýmu hospodářství. Měl jsem možnost porovnat 20 let v tom a 20 let v onom a volil bych trh. Kromě toho právě státní zásahy jsou živnou půdou pro korupci.
(nezaměňujte státní zásahy a řekněme státní pomoc v akutní sociální krizi. To ale není o 30,-Kč u doktora)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 14:17:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

218 : Nějak jsem nepostřehl,že by byl nedostatek aut. Já nevím jak Vy, ale podle mě je dobré plánovat aspoň trochu dopředu a to by měl stát dělat taky,firmy to taky dělají,nebo se o to alespoň snaží. Někdy to je opravdu užitečné. Za posledních 20 let u nás jsem taktéž nepostřehl státní zásahy do trhu a když se o to snaží Obama v USA,tak ho mají za nějakého zloděje či co
Ne, jsem proti volnému trhu bez regulací. Krize je toho důkazem.

Teď jsem jinak poslouchal v rádiu,že stávka zítra nebude.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7446
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 14:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně: Stávka v dopravě ve čtvrtek nebude. Odboroví předáci ji na dnešním jednání zrušili s tím, že nechají nyní jednat parlament
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 14:22:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak jsem nepostřehl,že by byl nedostatek aut.
Tak ono při státní regulaci není v zásadě nedostatek ničeho. Jen státní regulátor prostě nedokáže doručit to zboží v potřebném množství na potřebná místa.

Já nevím jak Vy, ale podle mě je dobré plánovat aspoň trochu dopředu a to by měl stát dělat taky
Vždyť stát plánuje. Existuje rozpočet, existují střednědobé, dlouhodobé výhledy...

Za posledních 20 let u nás jsem taktéž nepostřehl státní zásahy do trhu

Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 14:27:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

218: Tak vidíte,plánuje a je to dobře.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 988
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 15:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bkp: Ano, i GWB stále opakoval, že problém je v nezodpovědných hypotékách, co lidé nasekali. AAA hodnocené CDOs a celý systém finančních spekulací byl z příčin vždy taktně vynechán. Prostředí/systém je v pořádku, problém je nezodpovědný plébs, ten položil finanční trhy.

Jak praví prag, ještě pár měsíců před krachem si pamatuji emocionální projev předsedy komory hypotéčních bankéřů, jak potřebují neregulovaný prostor na trhu,. aby mohli poskytovat "subprime" hypotéky, jak je to důležitý nástroj a nesmí se omezovat.

Banky to chtěli, protože: "subprime" hypotéka znamenala úrok třeba 15%, protože se to celé zabalilo do finančních derivátů s nejvyšším ratingem... a prodalo dále.

Problém taky byl, že sice když to nevyjde, tak si vezmeme zastavenou nemovitost, ale místo aby hledali, jak vyřešit splátky, banky šli rovnou prodávat... a když bylo na trhu nemovitostí moc, ceny začaly padat... a dostaly se pod hodnoty, na které byly zastavené.


KM: Volný trh (bez jakékoliv regulace) je to samé jako komunismus. Dokud je to na papíře, tak to někomu může dávat smysl a vypadat jako výborný nápad. Ale Jak to někdo zkusí zavést do praxe, narazí to na lidi a je konec.

Mimochodem, že se na tom podílíte? Centrální banky jsou rovněž nástrojem státní regulace. Fungujete jako pátá kolona? Nebo Vás u toho žere svědomí? A nebo sám moc nevěříte tomu, co kážete?
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 2-2004
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 15:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Zase sis vzal to, co se ti hodilo. Já nenapsal, že odbory za krizi MŮŽOU. Že kvůli nim nám hrozí chudoba. Já napsal, že bojují za to, abychom na tu chudobu měli právo. Bojují za věci, které přispívají k tomu, že ta chudoba přijde dřív. Boují za své dnešní výhody, bez ohledu na výhody svých dětí. Já proti odborům jako institutu nic nemám, ovšem štve mě, když vidím, že nebojují za mě a mé děti, ale ostře proti mě a mým dětem. Já to tak bohužel vnímám.

218: Jo jo, asi tak :-).

Není pravicovost a levicovost, aktuálně je blbost a blbost :-). Na obou stranách.

Milky: "Skálopevní pravicoví" mají vždy recept, jak krizi řešit ubíráním těm, kteří se mohou nejméně bránit a kde je to nejjednodušší.
To je bohužel zejména charakteristika levicových postupů... http://subrt.blog.idnes.cz/c/68363/Zdroje-jsou-Staci-se-prece-roz hlednout.html
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 641
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 18:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na USA je zajímavé, že v této zemi, kde matky musí po 6 týdnech do práce je porodnost 2,05 dítě na matku, což je víc, než kdekoliv v Evropě kromě Irska a Albánie. Teď neříkám, že s tím souhlasím, pouze uvažuji, co děláme v Evropě špatně, když máme ten solidární sociální stát.

Filipii: Nemá váš nick náhodou skrytou odpověď na to, koho volíte?

(Příspěvek byl editován uživatelem Rzeczpospolita.)
Od tvůrců filmů jako "Únik z Magistrátu", "Audit č. 47" a "BKV Consulting":
Každý 2. vlak do stanice Motol aneb Nemocnice na kraji metra. Coming soon... --summer 2014--
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 18:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita : Nevím na co narážíte. Ale je to moje jméno a také si myslím, že jedno koho volím. Neříkám,že moje názory jsou správné,také co chtít od dvacetiletého studenta.

Nakonec se od té stávky ustoupilo,což jsem tak nějak tušil,nejsme prostě národ,který by stávkoval jako například ve Francii.

(Příspěvek byl editován uživatelem Filipii.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Filipii.)
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 19:01:11    Odkaz na tento příspěvek  

Hele, Bkp: jsou schopný pochopit, že to uvolnění hypošek pro nízkopříjmový klienty bylo naopak aktem deregulace? Asi ne, bo se to protiví zastávaný ideologii.
Nápověda: regulace něco omezuje, deregulace uvolňuje.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 19:06:59    Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: máme tu totiž trestuhodnej nedostatek černošský (pardon, afroamerický) populace, málo hispánců a mechikanos, a hlavně trestuhodně nízkej podíl katolíků. Vono se to časem srovná, ale nevim jestli to tak opravdu chcete.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 989
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 20:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Tipoval bych, že za tím bude stále ještě vyšší podíl imigrantů... i když reprodukční zápal konzervativní evangelikální populace bychom neměli podceňovat. To máte najednou rodinu s deseti i více dětmi, jen to hvízdne. Bývalý (jedna z loňských vln vyhazovů) kolega má dětí 7.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5341
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 21:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jsou schopný pochopit, že to uvolnění hypošek pro nízkopříjmový klienty bylo naopak aktem deregulace?

Deregulace v jakém slova smyslu? Třeba ideologicky motivovaná vládní politika "každému Američanovi vlastní dům" (bez ohledu, jestli na to doopravdy má - dneska víme, že by se bývalo slušelo dodat) je snaha vlády ohnout tržní stav podle obrazu svého, tj. de facto forma regulace.

P. S.: Je to poněkud jinak - regulace je (záměrné) ovlivňování vývoje, deregulace je upouštění od (záměrného) ovlivňování vývoje.

RockBottom!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3251
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 22:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní problém trhu v ČR je ten, že stát neumí dělat rozhodčího, co přísně píská fauly. Regulace můžou a nemusí fungovat, můžou trh příliš deformovat, a v dlouhodobém pohledu můžou být kontraproduktivní. Stát ale nikdy nesmí rezignovat na roli rozhodčího, co v případě potřeby posílá na trestnou lavici. Lidi představující český stát se ještě nenaučili správně pískat "tržní hru". Je otázka, zda se to někdy pořádně naučí, ale je jisté že stát s ČSSD či ODS v čele bude pískat liknavě, nespravedlivě, a ve prospěch "Bratrstva kočičí pracky".

Konkrétní příklad škodlivé regulace je český systém regulovaného nájemného. Kdo "zdědil" byt s regulovaným nájemným po příbuzných, je za vodou. Ostatní mají smůlu, musí si najmout byt za tržní nájem, i když mají mnohdy hlouběji do kapsy, než "majitejé" regulovaného nájmu. Systém sociálních bytů příliš nefunguje. Česká Strana aSociálně Demagogická se za celou dobu osmileté vlády ani nepokusila vytvořit žádný skutečně fungující systém sociálních bytů!
Ani jedna z velkých stran nemá rozumný návod, jak tento problém řešit. ČSSD je úplně zabetonovaná, ta stávající asociální systém vyloženě podporuje, protože pro důchodce je většinou výhodný. Mladé rodiny s dětmi a nízkými příjmy ať si přijdou k bytu jak chtějí, to ČSSD přece nebude řešit. ODS prosadila zákony, které umožňují zvýšení regulovaného nájemného a jeho přiblížení tržnímu, čímž nepřímo vzniká tak na snížení tržního nájmu. Podstata asociálního systému regulovaných nájmů, vyhrazeného jen "staronájemníkům", a absence bytů pro skutečně potřebné, se tím ale také neřeší.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17394
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 03. března 2010 - 22:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi zajímavá diskuze, pánové! Blbý je, že pro všechny z nás platí úplně stejná matematika, což znamená, že ten náš současný socík bude muset někdo dřív nebo později zaplotit, a to zlotem.

Hinodopichem nenáviděná (ale zároveń dobrý výdělek poskytující ) Amerika má aspoň tu Čínu, ale my? Sledujte zprávy o P.I.G.S. (+ Hu a La) v médiích, jsou velmi poučné.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3252
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 22:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ten náš současný socík bude muset někdo dřív nebo později zaplotit, a to zlotem"

Myslel jsem, že se chystáme přijmout euro, a ne zlotý. Od kdy že bude měnová unie s Polskem?
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 6-2006
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 23:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi zajímavá diskuze, pánové! Blbý je, že pro všechny z nás platí úplně stejná matematika, což znamená, že ten náš současný socík bude muset někdo dřív nebo později zaplotit, a to zlotem.

Jenže to si velká část občanů bohužel stále neuvědomuje a razí heslo "Ať si to zaplatí ti nahoře".
Stránky o MHD v ČR
SJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.93
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 00:28:43    Odkaz na tento příspěvek  

Kapitalismus v Evropě a Americe funguje již nepřetržitě minimálně sto let. Akorát u nás byl čtyřicet let státní, který se ukázal co se ekonomiky týče jako krok vedle, jen malé množství ekonomiky by mělo být státní, tam kde je to efektivnější, zbytek soukromí.
Jsem také pro to, aby Úřady práce zanikli, nyní jsou pouze k tomu, aby šikanovali nezaměstnané a přešli pod odbory zaměstnanosti krajských úřadů, které by vypsali výběrové řízení na personální agentury, které by registrovali nezaměstnané a pomáhali jim sehnat práci. V každém okrese by měli být vybrány minimálně dvě agentury, aby si člověk mohl vybrat a tyto agentury by byly placeny za to, že člověk sehnal práci. Takový systém by fungoval mnohem efektivněji než nynější, pracovníci agentur by byli motivovaní narozdíl od nynějších úředníků, aktivnímu nezaměstnanému by se dostalo lepší služby a myslím si, že by to i hodně pomohlo zaměstnavatelům. Nyní je nucen nezaměstnaný dělat obchodního zástupce a nabízet sám sebe, což je neskutečně psychicky náročná práce, o které i ti úspěšní a bohatí říkají, že by ji nejspíše nezvládli. Pro některé nezaměstnané je to práce, jako kdyby nyní se snažili prodávat nové škodovky stodvacítky.

Nyní na západě to není až tak o kapitalismu, ale o spotřebitelismu. O stále narůstající spotřebě, která nezná meze. Část lidí nemá ani na jídlo a druhá má takový příjem, že neví za co by ty peníze utratila a tak vymýšlí další a další nesmyslnou a nepotřebnou spotřebu.
A co se týče rozhazování státních peněz, tak to dělají všechny strany stejnou mírou. Rozhazování peněz v Praze a natož v takovém Prostějově , kdy místní ODS dává městské peníze i komunistům, aby drželi hubu, to je až do očí zarážející.
Bohužel nejslabší článek nynější politiky jsou politické strany. Politik nemusí mít odbornou kvalifikaci, řekněme politický řidičák, pouze musí projít procesem vymývání mozků ve straně a ostatní musí doznat, že je ideologicky na výši, kdy ty tzv. pravicové prosazují zbavování se zodpovědnosti a zavádění divokého západu a ty levicové jdou na zodpovědnost přes dávky. Ani jedno není správné a oba postupy neskutečně poškozují ekonomiku a společnost.
SJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.93
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 00:31:11    Odkaz na tento příspěvek  

Volný trh nikdy bez regulace neexistoval a teoreticky ani existovat nemůže. Co je reklama, co je marketink, co je móda? To je tvrdá regulace jednoho subjektu na úkor druhých subjektů.
Místo deregulací bychom měli zavést nauku o regulaci a zkoumat škody jednotlivých regulačních opatření, jak státní sféry, tak od soukromé sféry. Regulace by v žádném případě neměla omezovat inovace a iniciativu, ale měla by potírat prospěchářství a vyděračské metody, kdy by to nehlídali pouze státní úředníci, ale i neziskový sektor.
Takové deriváty, které jsou zodpovědny za dnešní krizí, kdy za to může chamtivost bankéřů, sám jeden ze strůjců toho se s tím v jednom článku chlubil, tak by měli být potrestáni a tyto nekalé praktiky zavrhnuty. Derivát není žádná inovace, nepřináší žádnou novou hodnotu, to je hazardní hra jako pokr.
A proč Čína ekonomicky prospívá více než západ. V sociálních dávkách to pouze není. Čína dokáže řídit ekonomiku, což mi na západě neumíme.

A proč pořád ponižujete ty chudobnější američany, že chtěli taky mít lepší bydlení? U nás vnucoval T-Mobile telefony a vím o tom, že jim naletělo mnoho velice inteligentních vzdělaných lidí. Toto je o využití psychické převahy nad zákazníkem. Tohle je společností tolerovaný trestný čin.

Stravenky zadarmo mi nevadí, ale jízdenky zadarmo se mi nelíbí a už vůbec ne pro rodiné příslušníky. Ale tohle mohli politici zrušit inteligentně dávno, kdy by dopravci dostali peníze za prokazatelnou ztrátu s tím, že příjemce nebude vozit nikoho zadarmo. Tím okrádá přímo zákazníka, v tomto případě stát a kraje. Jenom by mohl zadavatel dát do podmínek, že za invalidy a poslance to zaplatí dopravci sám.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 02:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hromadnou privatizaci nájemních bytů (restituce vyjímaje) za ceny zlomkové oproti tržním považuji za jeden z největších státních tunelů, hlavně v Praze po r. 1989. A to říkám jakož člověk, který na tom velmi vydělal. Stát, potažmo města přišla o desítky mld. Kč a o jeden z mála účinných nástrojů na skutečné účinnou regulaci skladby obyvatelstva ve městech a sociální politiku. Ten krok prostě neměl logiku, nikdy se to nemělo stát. Předpokládalo se, že lidé, pokud byty budou vlastnit se budou o ně mít zájem a budou je lépe udržovat. Co se ale děje je to, že díky obrovskému rozdílu mezi tržní a prodejní cenou lidé spoustu bytů obratem s obrovským (byt v hodnotě 7 milionů třeba na P1 koupíte za 600 tisíc) ziskem prodávají a za utržené peníze si staví domy za městem. A nikdo se jim nemůže divit, řekněte, kdo byste do toho nešel? Část občanů tak byla "zkorumpována", to vše na úkor ostatních a také trhu z byty, kde když je málo bytů nájemních, ceny mají sklony být přemrštěné a je velký problém s malou mobilitou lidí.
Z atraktivnějších čtvrtí se postupně stávají ghetta pro bohaté (např. Staré město) a zcela ztrácejí atmosféru a určitou sociální promíchanost. Takto byla zlikvidována třeba unikátní atmosféra Malé strany. Vím, byla částečně uměle vytvořena komunizmem, ale muselo se po revoluci za každou cenu vše "zkapitalizovat"? Nemůže obstát názor, že města neměla na opravy bytů peníze, protože ty peníze po privatizaci do těch bytů lidé stejně museli narvat, tak to mohli udělat ve formě nájemného. Třeba P1 je navíc obrovsky bohatá díky pronajímání nebytových prostor, peníze ale tečou někam do kanálu. Nechci říct, že se to vrátilo do stavu, jaký je na Západě, protože by to nebyla pravda, viz níže. Z centra Prahy díky tomu vyprchává normální život, čehož jsem jako jeho obyvatel každodenně svědkem. Po privatizaci našeho domu na P1 byt prodaly/pronajaly 2/3 lidí. Drží už jen pár starších lidí na dožití.
Můžeme si říkat, že soukromník je lepší hospodář, než stát. Tak jaktože třeba ve Vídni město vlastní polovinu všech nájemních bytů, i v úplném centru? Co v Paříži? Jaktože Praha za 1. republiky, státu velmi kapitalistického městské byty masivně stavěla, sociální(např. Zelená liška) i běžné? Těch samých se teď zbavuje.

Neexistují třeba nějaké vyšší cíle, o co by lidstvo mělo usilovat, než že podle pravidla člověk má pouze cenu součtu hodnot jeho majetků usilovat o co největší zbohatnutí na úkor čehokoliv? Třeba úsilí o krásné město, kde se lidem bude dobře žít? Snaha po sobě zanechat něco pozitivního?
Já si prostě nemůžu přestat představovat, jak mohla třeba Praha/ČR vypadat po 20 letech, kdyby se nestalo všechno to, co se udělalo špatně(já vím ta hranice je někdy velmi tenká, často ale ne). A teď v žádném případě nemyslím, že by to bývalo znamenalo mít socialismus, že by musel být nějaký samovládce. Protože pořád by zbylo spousta zábavných a ideologických sporů o věcech ,které nejsou jednoznačné (ML, či normální linky? Stavět Blanku nebo D? TT na VN?). Jsem asi za blbce, ale já pořád věřím, že je možné něco změnit, znám spoustu skvělých lidí, bohatých i chudých, kteří mají charakter. Část z nich diskutuje na tomto fóru. K tomuto mému snu není ale podle mne zapotřebí přehnaně danit bohaté a to přerozdělovat, není potřebná výrazná role stálu v ekonomice. Určitá pravidla soužití, mezi něž řadím snahu regulovat rozvoj města, či nekrást totiž mají platit pro všechny. Z toho, jak se to vyvinulo jsem zklamaný, na druhou stranu abych říkal, že za posledních 20 let jdou věci celkově k horšímu si nemyslím. Mohlo to být ale mnohem lepší a to je mi líto.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rzeczpospolita.)
Od tvůrců filmů jako "Únik z Magistrátu", "Audit č. 47" a "BKV Consulting":
Každý 2. vlak do stanice Motol aneb Nemocnice na kraji metra. Coming soon... --summer 2014--
Filipii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 07:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tedy koho volit ve volbách ? Toť otázka.
SJ : Hezky napsáno,s tím já souhlasím.
Od zavedení M22 se cestování MHD zhoršuje
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 09:53:05    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: pozoruhodný je, že média v souvislosti se subprime hypoškama o žádný deregulaci nemelou jako vy, ale spíš o nenažranosti bank, a to ani svazácká modrá fronta odkaz -- no, nic ve zlym, ale nakázat bance dát hypo nebonitnímu klientovi snad nemoh ani Husák přímym telefonem z nábřeží L.P. 1970, natož za konzervativce Bushe mladšího. Hledal bych za tim běžnou žralockou nenažranost, mentalitu "too big to fall" a vědomí, že to erár přinejhoršim zatáhne, jak se i stalo. Akcionáři na tom v konečnym součtu jistě neprodělali.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 09:56:36    Odkaz na tento příspěvek  

A tady odkaz je to možná vysvětlený ještě líp. Píšou tam cosi o "selhání regulace".
Podobnost odkaz čistě náhodná.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 11:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi zajímavá diskuze, pánové! Blbý je, že pro všechny z nás platí úplně stejná matematika, což znamená, že ten náš současný socík bude muset někdo dřív nebo později zaplotit, a to zlotem.
Diskuse je to zajímavá, jen nevím, jestli horovatelé za kategorická řešení (zdanit benefity, zrušit sociální systém) vědí a mají ten správný recept, jak z toho začarovaného kruhu ven. Myslím si, že se pohybují v kruhu, že řešení nemají, a jediným důsledkem jejich nápadů bude v budoucnu úzká miliardářská elita a na její blahovůli závislý, chudnoucí zbytek lidí (chtělo se mi napsat občanů, ale oni to již občané nebudou).
1/ Co má nastartovat zrušení benefitů? Tím se žádná hodnota nevytvoří. Lidé nebudou mít stravenky, které utráceli v bufáčích a hospodách (hypermarkety je nebraly). Až je nebudou mít, raději si koupí pivo nebo housku se salámem v obchodě a spousta poskytovatelů pohostinství přijde na buben.
2/ Obecně šířená nepravda, že zaměstnanci tyjí z podnikatelů, neboť zaměstnanci mají vše jisté, ale podnikatel se musí prodírat nekompromisní konkurencí. Dnes je tomu právě naopak, o čemž ví své antimonopolní úřad. Každý by rád "podnikal", to je pravda, ale s evropskými dotacemi, státními zakázkami a dlouhodobými supervýhodnými kontrakty z veřejných peněz v zádech, nemluvě o daňových úlevách, švindlech se zaměstnáváním handicapovaných aj. Kde to žijete, pánové, v 19. st.? A chtěli byste se tam vrátit? A myslíte, že je to možné? Já to spíš vidím na bod ad 1/.
3/ Regulace či deregulac, silný nebo slabý stát? Opět bychom si měli otevřít oči, jak se ve skutečnosti již dnes situace vyvíjí. Máte strach ze silného státu, z dirigování státem. Přitom jedině silný stát s nezávislou administrativou, jak se ukazuje, je schopen zaručit rovný přístup ke všem občanům a zachování demokratické společnosti. Pokud bude slabý a deregulovaný, vznikne prostor pro nástup tisíců protekcionistických uskupení (mafií). To vidíme již dnes. Banky jsou stát ve státě, odbory a zaměstnavatelské svazy logicky taktéž nechtějí vydat své lidi v šanc nejistotě a vystupují protekcionisticky, ČEZ si také vytváří svůj svět sám pro sebe, důlní společnosti chtějí vydolovat severní Čechy, tamní obyvatelé se zas organizují proti důlním společnostem...; není lepší, pánové, silný stát, než deregulace, která je ale vždy výhodná jen pro silné a bohaté? Již dnes si každý můžeme vybrat, s dalekosáhlými důsledky pro budoucnost našich dětí, nikoli ale jen v tak úzkých souvislostech, jako to vidí Bručoun, Mcbain, Káem a někteří další, kteří straší bankrotem. Strašit něčím, ještě neznamená vědět, jak to řešit. Právě vaše recepty jsou velkou hrozbou pro budoucnost, proti níž je bankrot (přičemž se ani neshodneme, kdo je na vině za nezdravé směřování společnosti) prkotina.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1942
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 11:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: O těch supervýhodných půjčkách jsem sem již také psal. Nebylo mi jasné, proč ty "supervýhodné" půjčky lidem tak cpou, proč v každém výpisu z účtu je několik takových nabídek a doslova je lidem nutí. Ony jsou výhodné, ale jak pro koho. Tady je zářný příklad, jak deregulovaná společnost si sama zadělává na své problémy.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 11:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: "pozoruhodný je, že média v souvislosti se subprime hypoškama o žádný deregulaci nemelou jako vy"

Vy asi polemizujete s někým jiným. Případně si můj příspěvek vztahujete i k věcem, ke kterým jsem ho nevztahoval. Promiňte, ale mám dojem, že být v Česku levičákem znamená překrucovat a démonizovat cokoli, co oponent řekne či napíše. Jestli je můj příspěvek č.3251 (zejména jeho druhá část) vyhraněně pravicový, tak jsem čínský pámbíček.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 11:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita, SJ: Souhlas. Jen mám obavu, že si budeme muset projít nějakou katarzí, protože bez ní se nezbavíme některých utkvělých představ, jak co má fungovat. Ona ve světě velmi obstojně funguje celá řada velice rozumných věcí (Německo, severské země), což i u nás řada lidí dokáže uznat, na druhou stranu ale jedním dechem dodají, že by to u nás nefungovalo. Takže bez té katarze to nepůjde, bohužel.

PS: Jen malá poznámka k zaměstnavatelským agenturám, namísto prac. úřadů. Nesvádělo by to pak ke kšeftování s dobrými pracovními nabídkami. I to je třeba zvážit, abychom za něco nezavedli ještě něco horšího.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5347
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 11:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pozoruhodný je, že média v souvislosti se subprime hypoškama o žádný deregulaci nemelou jako vy, ale spíš o nenažranosti bank ... Hledal bych za tim běžnou žralockou nenažranost, mentalitu "too big to fall" a vědomí, že to erár přinejhoršim zatáhne, jak se i stalo. Akcionáři na tom v konečnym součtu jistě neprodělali.

Nenažranost za tím pochopitelně je. Na jedné straně tlak "obyčejných lidí" na nějakou formu zaopatření (ideály typu za to jak bydlíme nejsme zodpovědni my sami, ale vláda/stát). Na druhé straně tlak různých podnikatelů tento požadavek (nikoli ze svých zdrojů) uspokojit a na třetí straně dvojkolejnost vlády, a velký chyba, že obě skupiny neposlala do , ale na jejich požadavky vůbec přistoupila. Samozřejmě, že celou věc nezvládla (nedokázala zregulovat). Krátkozrakým vysvětlením celého prů*eru proto je nedostatečná regulace, faktický důvod je ale někde úplně jinde. No a protože více byli slyšet zastánci silného státu a protože dějiny píší vítězové, tak dneska "víme", že hlavním viníkem je nedostatečná regulace a "selhání" trhu. A píše to i Mladá fronta, protože to říkají odborníci. Co na tom, že mnozí z těch odborníků jsou třeba politologové, kteří o ekonomii věcí prd a co na tom, že ti, kteří ekonomii skutečně rozumí, to tak jednoznačně jako selhání trhu a nedostatečné regulace nevidí.

RockBottom!