K-report
 

Archiv do 24. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv do 24. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
M62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 16:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

někdo už tady snad na ten kvitok jel a psal, že to funguje. Ukrajinštiny se nebojte,trošku zašišlejte,ruskej přízvuk, pár polských slov a domluvíte se
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2887
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 09:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M62: V to doufám taky, ale přeci jen ty lístky budu zajišťovat pro skupinu lidí a bude to na cca 10-denní putování po Ukrajině, takže případný problém s jejich vydáním by znamenal zborcení celého programu... Proto nechci nic nechat náhodě.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 15:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda: To plánuješ až na léto? Já osobně doporučuju stanovit rámcově program, poté vytahat z jejich systému vlaky, které je možné použít, a poté po příjezdu do Lvova (či Čopu) zajít na příslušnou pokladnu a nakoupit si všechny vlaky dopředu. Zároveň v létě bývá problém s vlaky jedoucí z/na Krym, takže se vejdete třeba až do dalšího vlaku, než jste původně chtěli.
Tady je systém s rychlíky, pohybuji se v tom tak, že vždy rozkliknu vlak v požadovaném směru a vybírám ze seznamu nácestných stanic, takto lze tedy najít odjezdy ze všech stanic na UŽ. Některé vlaky jezdí jen třeba sudé/liché dny apod., vždy je to tam napsáno. Jízdní řády osobních vlaků jsou zde, ovšem ty doporučuju použít jen na krátké přesuny, či projíždění "lokálek". Jsou tam uvedeny i smíšené vlaky či vlaky jedoucí jen některé dny v týdnu, naopak po příjezdu do lokality zjistíte, že jezdí i vlaky zde neuvedené, nebo že vlaky, které jet mají, nejedou, či jedou v jiné časové poloze. Ale co se týče rychlíků, které pro vás asi budou relevantní, tam by to mělo všechno sedět podle systému.

Jinak ten E-KVÍTEK by mě taky zajímal, jen si nedokážu představit, jak to budu odsud platit.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2888
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 22:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák: Jo, na léto... Problém je, že součástí programu je návštěva Krymu a tam bývají vlaky v létě dost natřískané. Pochopitelně si chceme spoje vybírat podle toho, kdy jedou, a ne podle toho, kdy jsou ještě volná místa. A samozřejmě chceme cestovat pohromadě (tj. nikoliv náhodně rozmístěni po celém vlaku podle toho, kde zbyla volná místa). Proto je včasné zajištění jízdenek docela zásadní věc. Jízdní řády již mám předběžně zjištěné (ono ty dálkové vlaky jsou i v IDOSu), akorát do toho nám vstoupí ještě nový JŘ (na Ukrajině mají půlroční platnost - mění se i koncem května). Doufám, že platba E-KVYTKŮ bude možná normálně přes internet platební kartou...
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 1430
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 02:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda: Aha, tak to je problém, Krym bývá přes léto beznadějně vyprodaný. Jeli jsme tam v létě 2005 (7 osob), a ačkoliv jsme měli velkou část z rezervací zajištěnou z ČR, což tehdy ještě šlo, zrovna na Krym jsme nic neměli, protože jsme nevěděli, jak skončíme na úzké v Hajvoronu. Nakonec se nám podařilo v Rudnici koupit lístky způsobem, který zmiňuješ, tedy každý v jiném vozu jiné kategorie (já zrovna vyfasoval nějaké regály ), a to jen na vlak do Oděsy, kde se nám podařilo koupit ráno lístky na noční vlak na Krym. Totiž kdo by jel od moře k moři. Zpátky už jsme měli, ale co nám říkali nějací Češi, které jsme potkali, tak se z Krymu dostali jen díky bílé obálce. A tahle rezervace z ČR fungovala dobře, jen jednou se nám stalo, že o nás nevěděli, ale to už bylo naštěstí ze Lvova do Čopu, tedy víceméně v koncovém úseku nějakého vlaku a tam už nás nějak umístili.
Bohužel tahle možnost už není. V červenci 2008 jsme aplikovali způsob, který jsem popisoval v prvním příspěvku, a to už byl ve Lvově problém koupit lístky na vlak zpět na Lvov za dva dny, resp. jsme to dostali až na třetí vlak, který v námi požadovaném dni jel. A to jsme byli jen ve dvou.
Jinak minulý rok asi se souvislostí s krizí a rozmachem maršrutek byly vlaky poněkud prázdnější, avšak možná zdání klame, protože jsem se pohyboval jen v oblasti Zakarpatí, Haliče a Bukoviny. Dal se bez problémů koupit po příjezdu do Čopu lístek na vlak jedoucí za dvě hodiny, avšak na vlak (Doněck -) Lvov - Užhorod - Čop - Solotvino (přes Zakarpatí), tzn. v jeho koncovém úseku. To bylo v červenci, tenhle vlak chci využít ještě teď v únoru při uvažované cestě na Boržavskou úzkou. V září pak nebyl problém koupit odpoledne lístek na večerní vlak Lvov - Stryj - Černivci, do kterého jsme nastupovali ve Stryji.

Takže asi tak ohledně mých postřehů při cestování na UA. Jestli se ti povede rozlousknout E-Kvítek, dej vědět, docela by mě to zajímalo.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 16:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no, tam to teda vypadá

http://englishrussia.com/?p=814
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Cog.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 00:17:44    Odkaz na tento příspěvek  

Na tuto fotoreportáž jsem tu už před časem upozorňoval. Bývala to "Kavkazská Riviéra" (už za cara). Jako malý kluk jsem tam byl s rodiči na prázdninovém zájezdu u moře. Konkrétně v Gagře. To tam ještě vše v báječném stavu fungovalo. Až jsme se divili - na sovětské poměry tam bylo silně nadstandartně. A takhle to tam dopadlo.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 11:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypadá to hrozně, ale to se holt nelze divit, že zrovna železniční infrastruktura v Abcházii vypadá takhle, když pořádně není kam jet - hranice se tam nijak zrovna neotevírají, naopak se vytvářejí nové ministátečky, vznikají různé frontové linie a tak, dost obyvatelstva uteklo... nicméně zdevastované nádraží, odkud nic nejezdí, ještě neznamená, že o kus dál nepůjde život celkem normálně dál.
Cog.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 12:51:19    Odkaz na tento příspěvek  

Třeba v nedalekém Soči a okolních kavkazských horách se chystá zimní olympiáda.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 15:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je pravda, zprovoznění trati by jistě logiku mělo, ale to by asi museli uspořádat i celkové poměry. A to jakkoli - možná Abcházie udělá nějaké referendum, v němž skoro všichni občané vyjádří svou odvěkou touhu po připojení k Rusku, ruské vedení pak jejich prosbám "milosrdně vyhoví" a třeba se ještě do olympiády jezdit začne
Milanklewar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 06. ledna 2010 - 10:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se tak dívám na tu fotodokumentaci,je podle mne otázkou,jak dlouho potrvá,až některé donedávna provozované a udržované budovy stanic a zastávek u nás,budou vypadat podobně.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2889
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 06. ledna 2010 - 20:01:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k těm ukrajinským rezervacím... Když ještě před pár lety normálně šly pořídit v ČR, nenašla by se nějaká cesta, jak je tady či v některém ze sousedních států koupit i dnes? Mám na mysli, jestli třeba tyto rezervace neprodávají dráhy s Ukrajinou přímo sousedících zemí - PKP, ZSSK, eventuálně nějaká cestovní kancelář či zastoupení ukrajinských železnic. Zkusím se ještě zeptat na hl.n. ve Wasteels. Každopádně bych ty rezervace radši koupil v "kamenné" kanceláři za cash než abych svěřoval nemalou finanční stránku jakémusi ukrajinskému webu za příslib, že snad někdy později v UA obdržím skutečné lístky...
hondzyyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.172.206
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 13:46:56    Odkaz na tento příspěvek  

Jenda z hk:

o e-kkvytku jsem tu před časem psal já. Vyzkoušel jsem to v létě a funguje. Je tam nějaká snesitelná přirážka oproti klasické pokladně. Platí se normálně kartou přes internet, platba proběhla v pořádku. Do pokladny doneseš voucher a oni ti vytisknou jízdenku. Přřesvědčit paní pokladní, aby mi to vytiskla byl trochu boj, ve Lvově to uměla až asi čtvrtá, na kterou jsem narazil, ale nakonec ok. Výhoda je, že si můžeš přesně vybrat svoje místa ve vlaku, zároveň takhle i snadno zjistíš ceny jednotlivých vlaků a vozů, které se dost liší a nemusíš se složitě vyptávat u pokladny. Shrnuto: kdybych chtěl na Krym v sezóně a se skupinou, šel bych do e-kvytku znovu. Uostatních destinací si spíš na tom e-kvytku párkrát cvičně zjisti, kolik tak bývá v konkrétním vlaku, který chceš využít volných míst den dva před odjezdem a podle toho bych se rozhodoval, jestli má cenu kupovat dopředu. A btw. co se týká ceny, můžu doporučit jet na UA vlakem přes Polsko místo přes Čop, kombinace Libnetu a rychlíku z Jelení Gory do Przemyslu vyšla velmi výhodně.
814 006
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.21.96.46
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 21:30:59    Odkaz na tento příspěvek  

Máte někdo nějaké zkušenosti s přechodem Jagodin?Na kolik vyjde jízdenka a jak se chovají pohraniční orgány? Díky
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 20:01:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

814006: Posledních několik let jezdíme na Ukrajinu právě přes Jahodyn. Celníci jsou tam v pohodě, Čechů si moc nevšímají, protože u těch není velký předpoklad šmelení s kuřivem a alkoholem. Jinak bývají vagony tímhle sortimentem napěchované. A co jsem zažil, tak někdy se skoro rozebere na hranicích vůz do šroubku a někdy vůbec nic. Pak se vám před Varšavou cpou do kupé lidi, kteří mluví ukrajinsky, jeli v jinem vagonu a v rukou mají šroubováky a klíče. Jakmile vyklidíte kupé, tak hurá dovnitř, stáhnout rolety v kupé a na chodbičce a už se zručně montuje a kydá... Jinak na rychlíku Kyjev - Varšava jezdily klasické stodoly UŽ (kupé po čtyřech) a jeden vůz PKP (kupé po třech a umyvadlo). Lůžka ve směru tam se dají zakoupit u nás, lůžka na zpáteční cestu v pohodě na Ukrajině.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2903
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 22:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ještě jeden dotaz skrze Ukrajinu. Právě si na E-Kvytku projíždím ceny lístků a zjistil jsem, že mezi jednotlivými spoji jsou v ceně značné rozdíly. Např. na trase Lvov-Kyjev je mezi nočními spoji rozpětí ceny lístku do kupějného vozu 100,74-164,48 UAH. Znamená to, že v těch dražších vlacích se dá očekávat vyšší komfort (novější/modernizované vozy) nebo se cena odvíjí jen od poptávky ?
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 23:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli nejde v některých případech o firměnyje pojezda?
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2904
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 00:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: Možná jo, ale v prodejním systému ani ve vyhledávači odjezdů na webu UŽ se o tom, který pojezd je firměnnyj, nepíše vůbec nic. Ukrajinsky neumím, takže nějaké hlubší pátrání na stránkách UŽ je nad moje síly...
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 13:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_z_hk: My jeli z Kyjeva do Lvova právě firměnným, na rozdíl od obyčejných stavěl za celou cestu snad dvakrát. Vagon byl fakt ljuks, jak říkají. Lůžka sice po čtyřech, ale komplet zrenovovaný interier, klimatizace, reko wc v leštěném nerezu.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2905
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 14:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: Aha, takže to bude ten vlak, co stojí 164,48 UAH... Ten za celou cestu staví dokonce jen jednou.
hondzyyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.172.206
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 14:36:23    Odkaz na tento příspěvek  

Jenda: Google translator web umí celkem obstojně z ukrajinštiny přeložit. Ty ceny se liší z víc důvodů. Firmenyj není vždy záruka kvality, Lvov-Oděsa jely obyčejný nereko vozy. Jednou jsem se o tom bavil s ruskou průvodčí, co má nějaký zkoušky na kasu a ten systém cen je fakt složitej - "cela nauka" říkala :-)
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 13:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz

Tady je jakýsi seznam firměnných poezdů nejen na UŽ. Je jich až překvapivě mnoho. Takže to bude asi obdobná situace, jako když u nás můžeme na EC potkat Bmz stejně jako koženkové B. Akorát že na Ukrajině mají zřejmě ty kvalitativní rozdíly podchycené v cenách biletů. Třeba na zmiňované trase Lvov-Kyjev je i mezi firměnnými rozdíl v ceně lůžka až 50 hřiven.
Pospec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 02. února 2010 - 11:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za zbytky Stalinovy mrtvé železnice
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.182.128
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 14:22:57    Odkaz na tento příspěvek  

Jak probíhá (pokud tedy probíhá ) výstavba trati Rail Baltica ? V roce 2005 (zahájení projektu) se psalo že do roku 2010 má být hotové spojení Varšava-Kaunas, v roce 2014 do Rigy a 2016 do Tallinu. A pod palcem to měl částečně Telička:
http://ekonomika.idnes.cz/telicka-bude-stavet-zeleznice-dk2-/ekon omika.asp?c=A050720_144840_ekonomika_maf

Tak by mě zajímalo, co z těch velkých plánů z roku 2005 zbylo. Zatím se jezdí do Pobaltí stále postaru, to jest blbě a pomalu ...
Irkutsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2010

Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 14:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl by někdo poradit rozumnou variantu cesty vlakem do oblasti Bajkalu? Rozumnou hlavně co se týká ceny Hledal jsem spojení na webu RŽD, ovšem nemám s tím moc zkušeností. Matou mě různé délky trasy a z výsledků hledání není jasné, o jakou kategorii vlaků se jedná. Nenachází se někde na internetu lepší vyhledávač pro "zkušenější" uživatele?

Díky za radu!
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 15:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. jeďte severní větví Transsibu - z Mosvy Jaroslavského nádraží přes Jaroslavl, Vladimir, Nižnyj Novgorod, Perm, Jekatěrinburk, Omsk, Novosibirsk a Tajšet. Původní jižní tratí Trassibu byste museli platit za Kazašské tranzitní vízum.
2. Jízdenky se daly velmi výhodně koupit v mezinárodních pokladnách ČD, v roce 2002 to vycházelo Praha - Irkutsk cca 4.500 včetně lůžek, místenek a příplatků, one way. Předpokládejte zdražení.
3. Kategorie vlaků - Fyremnyj /"Euro Night"/, Pasažirskij /"Rychlík"/ a Prigorodnyj /"osobní"/. Prigorodnaja eleltrička = pantograf. Rychlíky na sezení se v Rusku prakticky nevyskytují.
4. Občerstvení během jízdy - ve vozech je kotel na vařící vozu (kafe, čaj, instantní jídlo), na každém nádraží se prodávají místní potraviny (hlavně ovoce, zelenina, mléko, ryby, pečivo, občas i uzeniny, drobné hotovky (pirohy, párky v rohlíku) a polotovary (instantní polévky, paštiky v konzervách atd.) + pivo a zmrzlina.
5. Pozor při plánování časů - odjezdy rychlíků bývají uvedeny v Moskevském čase, rozdlíl třeba v Irkutsku je proti místnímu času asi tak 4 hodiny. Naopak odjezdy "prigorodů" jsou v místních časech.
6. Poměrně dobře funguje jízdní řád na www.hafas.de . Pozor, JŘ se v Rusku mění někdy na jaře - před změnou JŘ nefungují rezervace. Při vyhledávání spojení - v Rusku si prakticky nehrajou na vyhledávání sponjení s přestupama - tj. např. nehledat spojení Itrkutsk - Vilnijus přes Petrohrad, ale Irkutsk - Pítěr a Pítěr - Vilnijus.

Pokud můžu doporučit:
Firemnyje vlaky Rossija a Bajkal
Cesta Cz-Rusko - buď R Vltava přes Bělorusko (platí se Lukašenkovi za tranzitní víza, nebo přes Polsko (Suwalki/Šeňštokai) Litvu - Lotyško do Petrohradu, odtud do Moskvy (nebo jezdí i vlaky rovnou na Sibiř). V Petěru je železniční muzeum na Varšavském nádraží. Cesta vlakem je dost jednotvárná, doporučuju jednu cestu letadlem (pokud Vás baví sledovat 5 dní ubíhající břízy a borovice, pak je vše OK, krajina začne být zajímavá až právě od Irkutska dále na východ). Rozhodně doporučuju k návštěvě původní trať Sluďjanka - Port Bajkal a BAM (zejména trať na hrázi přehrady přes Angaru v Bratsku a tunely přes Usť Muja).
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 16:02:23    Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna dneska psali v novinách, že prostřednictvím Googlu lze absolvovat i virtuální jízdu po celé Transsibiřské magistrále. Celé to trvá asi 50 hodin. Prý je to dost jednotvárné. Lze si ale vybrat jen nejatraktivnější úseky (okolo Bajkalu atd.). Nevím, jestli odkaz http://www.google.ru/intl/ru/landing/transsib/en.html je zrovna ten správný. Možná to pro někoho může být také vodítko, která konkrétní místa navštívit.
pd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.62.230
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 17:29:21    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_barchánek: tak Irkutsk chtěl do Irkutsku cenově rozumnou cestu a vy mu nabízíte Rossiju a Bajkal nic dražšího tam už myslím nejezdí...

Jo, a Fyremnyj bych nesrovnával s EN, ale Fyremnyj je ještě o třídu výš (ta Rossija tak o dvě)... Komfortem jsou tyhle vlaky někde jinde než EN/CNL.
Irkutsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2010

Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 21:13:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Barchánek, děkuji za vyčerpávající odpověď. Vypadá to, že jste jistě zkušený cestovatel, body 3 až 5 jsou téměř ve všech cestopisech.

K těm variantám cesty do/z Moskvy - nebude nejlepší jet přes Ukrajinu? Nebo tam zase může být problém sehnat v Čopu lístek?

Z časových důvodů by letadlo bylo vhodné, jen netuším, o kolik by to navýšilo rozpočet. Rossija asi bude mimo naše finanční možnosti. Neporadil byste nějaké cenově schůdnější vlaky? Teď jen hádám, nebude levnější koupě jízdenky přímo v Moskvě?

Mám tušení, že o změně trasování Transsibu (kvůli stavbě přehrady nad Irkutskem) se psalo v některém čísle časopisu Dráha, ale teď ho nemůžu najít, tuším je to tak 3-4 roky zpět.

PS: O "Bajkalskoj GESe" víme, ale ty tunely se nám nedaří lokalizovat. Místní mapy čerpáme zde.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 5-2008
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 21:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

irkutsk:
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.211.183
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 22:48:16    Odkaz na tento příspěvek  

Nadhazuji znova svou otázku z 6.února (viz výše): Ví někdo jak probíhá (pokud tedy probíhá ) výstavba trati Rail Baltica ? V roce 2005 (zahájení projektu) se psalo že do roku 2010 má být hotové spojení Varšava-Kaunas, v roce 2014 do Rigy a 2016 do Tallinu.
Zatím se ale do Pobaltí jezdí pomalu a blbě ... Tak by mě zajímalo co z těch odvážných plánů zůstalo.
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 23:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, děkuju za poklonu, zast tak moc toho naježděno nemám.

Ten článek v Dráze je tak trochu ode mě. Nepamatuju si číslo, ale na přebalu byl Ragulin bulharských drah, jak vyjíždí z tunelu - mám pocit, že šlo o duben-květen 2003.

My jsme také jeli jako chudí studentíci. Fígl s Rossijí byl (nevím jestli je i dnes) ten, že RŽD pravděpodobně splácely nějaký dluh ČD tím, že ČD prodávaly lístky na Rossiju relativně za pár peněz. Považte - 1/4 Zeměkoule za 4.500 Kč (bez víz a bez poplatků za lůžkoviny ve vozech - cca 50-100 Rbl/vlak, v r. 2002 Rbl:CZK 1:1). Schválně si zajděte na Wilson do mezinárodní pokladny a poptejte se.

Rossija mi nepřišla jako nějaký extraluxus - v soupravě byly nové (pár měsíců staré) i rekonstruované vagony, ale bylo čisto, jelo to načas (ano, zde to opravdu nesnese sronvání s EN, denně mi jezdí pod okny EN Canopus a úplně načas nejel snad ani jednou) a pohodlně. Ve srovnání s evropskými vozy bylo dost místa na hlavu.

My jsme cestu do Ruska podnikli jako studentíci, ale mysleli jsme při tom na ekonomiku. Když se vypočítalo, že den pobytu nás tehdy vyšel na cca 800 - 1000 kč, pak nám připadalo jako blbost jet zpět týden vlakem za 4.500 a místo toho jsme z Irukska do Petěrburku letěli, stálo to asi 7.000 Kč + vlak Petěrburk - Vilnijus - Šeňštokai - Suwalki - Varšava - Walbrzych - Meiměstí - Týniště - Praha, což překvapivě také nebylo mnoho. Nevím jak dnes, ale tehdy se vydávala víza na měsíc, přičemž strávit 14 dní ve vlaku a 14 dní u Bajkalu nám přišlo dost nehospodárné. Jinak Moskva i Petrohrad jsou dostupné z okolí ČR (Drážďany, Lipsko atd) i levnými aerolinkami typu Air Berlin, Germanwings (co nešikanují cestující, pokud letí jen one-way). Nic Vám nenutím, jednu cestu jsme absovovali letadlem. Zážitek nic moc, ale díky tomu jsme mohli vidět více.

Cogwheel (já-se-Vám-divím-že-si-to-jméno-nezaregistrujete): Jojo, Transsib stačí jednou. Minimálně někam k Tajšetu (odbočka BAM) se fakt jedná jen o placku s břízama a borovicema. S vyjímkou asi pěti velkých mostů a pár kopečků přes Ural. První tunel je až u Bajkalu (dva nad Sludjankou).

Pokud chcete vidět divočinu a opravdu nedotčenou krajinu, doporučuju jet na BAM (Tajšet - Bratsk - Severobajkalsk - Usť Muja - Tynda - Komsomolsk na Amuru.

Zde jsem si dovolil pro PT čtenáře pár fotek + cestopis
http://www.vychod.mysteria.cz/
Irkutsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 09:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano, děkuji za ukázku jízdního řádu. Nevíte, prosím, jestli je dostupný celý v nějaké čitelnější formě?

Petr Barchánek - Vaše informace jistě prostuduji, stejně jako cestopis, na který jste odkázal.

Cením si ochoty všech i dalších případných podnětů.
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 17. února 2010 - 12:28:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to barchánek,,,kombinace letadlo-vlak se mě osvědčila takto: moskva novosibiřsk letadlo, dál do irkutsku vlak, noc den noc, v krasnojarsku v podvečer úžasný pohled z mostu kolmo přes Ob na řeku dole v údolí
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 1-2004

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 22:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Irkutsk:
Doporučuji, pokud máte čas (a dnes i peníze), abyste to vzal jako já (2003 - to bylo levněji):
Cestou tam "vrchem" jak z Moskvy, tak přes BAM (až na pobřeží a zpět přes Komsomolsk do Chabarovska) a dál až do Vladivostoku, a zpátky "spodem", přes Bakal a přes Nižnyj Novgorod.
Určitě to stojí za to, kdepak letadlo...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 11:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V každém případě je třeba si rozmyslet, co chcete víc, jestli víc projet železnice nebo víc vidět Bajkal. Obojí se za ten měsíc stíhá špatně - ono je toho u Bajkalu dost k vidění. Já jsem nakonec dal přednost Bajkalu zcela, tak jsem dráhy vynechal úplně a používal jen letadla. (Já jsem tehdy letěl s Pulkovem, dnes Rossija. V kanceláři byli velmi ochotní, dali mi i nějakou slevu. Myslím, že ani oni si nehráli na nějaké "jen zpáteční lety", Aeroflot má zřejmě podobnou politiku, alespoň pokud mohu soudit podle zkušeností s jednosměrným letem z Kavkazu do Moskvy. A mimochodem, z Prahy do Novosibirska má od léta létat S7, údajně i s dobrými přípoji dál na východ.)
Pokud byste chtěli něco z drah obětovat, tak asi právě úsek do Novosibirska. Tam jsem jel předtím (taky jsem napsal cestopis, byl tady na krepu asi před 4 lety) a zas až tak něco extra to není. Nejdřív roviny v evropské části Ruska, Ural mezi Permem a Jekatěrinburgem jsou jen takové kopečky a dál je placka plná bažin.
Jariss: v Krasnojarsku není Ob - ten je v Novosibirsku, ale Jenisej.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 11:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Irkutsk: jestli chcete něco opravdu low cost a nevadí vám otřesné cestování, tak zkuste plackartnyj (nebo obščij?) vagon. Je to nejnižší kategorie, v podstatě velkoprostorový vůz, kde jsou ale místo sedadel lehátka. Cena velmi nízká, ale ne všechny firměnné vlaky tuto kategorii mají a cestovat s tím je prý dost otřesné. Lístky do tohoto vozu lze koupit jen přes rezervační systém zemí býv. SSSR, od nás to nejde.
S tou jižní cestou Transsibu: není nutné pokračovat přes Kazachstán, lze se tak dostat i do Jekatěrinburgu a dál pak přes Ťumeň, jezdí tudy myslím firměnnyj "Ural" Moskva - Jekatěrinburg a taky jezdíval i rychlík Moskva - Tynda. Na tranzit přes Petropavlovsk ale pozor - nejen, že je potřeba kazašské tranzitní vízum, ale i dvě víza do Ruska!!
Irkutsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 13:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Canfranc, naším hlavním cílem je Bajkal, takže váš (nesporně velmi lákavý) tip realizovat nebudeme.

Brr, uvědomujeme si, že naše akce bude náročná také časově. Proto bychom rádi část jedné trasy absolvovali letecky. Vlakem přes Kazachstán bychom rozhodně nechtěli, právě kvůli těm vízům ("zbytečný" výstup/vstup z/do Ruska). Mohl bych vás požádat o tip na vyhledávání leteckých spojení do/z ruských destinací? Váším cestopisem je zřejmě myšlena cesta Z Benešova u Prahy k Obskému moři a zpátky
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 14:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, to je ono. Mělo to mít ještě díl o železnici a městské dopravě v Novosibirsku, ale ten skončil jen zpola rozepsaný.

Nečekejte, že letenku seženete za cenu, za jakou se létá s Ryanairem do Londýna - jednak jsou ceny letenek v Rusku všeobecně dražší a jednak jsou lety ze střední Evropy na Sibiř v podstatě dálkové lety - skoro srovnatelné s lety z Evropy na východ USA.

Ono jsou to už tři roky, co jsem byl naposledy v Rusku, od té doby se mohlo dost změnit. Já jsem na cestu na Bajkal volil Pulkovo, dnes Rossiju. Byl to let Praha - Petrohrad - Vladivostok (tam tři dny) - Irkutsk (tři týdny)- Petrohrad - Praha, cena byla asi 20 tisíc komplet, což mi tak zlé nepřijde - je to dost segmentů (tj. hodně tax) a let až na dálný východ. Pokud si dobře vzpomíná, při vynechání Vladivostoku by to bylo asi za 16. Není to málo, ale je to v relaci s cenami letů na obdobnou vzdálenost. Pak jsem letěl s Aeroflotem na Kavkaz, ale cenu už bohužel nevím. Z rozhovoru s pracovníky rezervační kanceláře jsem nabyl dojem, že cena se víceméně složí z cen jednotlivých segmentů, žádné fígle se zpátečními letenkami. Letenku jsem kupoval v jejich kanceláři, to z důvodu (zcela zbytečné) obavy, jestli na letišti v Min. Vodách budou znát elektronické letenky. Dnes bych asi navštívil jejich stránky a hledal tam. Nemyslím, že by nějaká Expedia atd. měla lepší ceny. Co by přicházelo v úvahu: Aeroflot přes Moskvu, Rossija přes Petrohrad, Ural airlines přes Jekatěrinburg a případně S7 do Novosibirska, pokud skutečně začnou z Prahy létat. Pak do Jekatěrinburgu létají ČSA, ale ty asi budou dražší a nebude se jim líbit jednosměrná letenka - i když, jak jsem psal, v případě nedostatku času je možné úsek Praha - Ural vypustit zcela a letět Praha - Jekatěrinburg obousměrně a navíc jednu cestu Jekatěrinburg - (třeba) Irkutsk, zpět do Jekatěrinburgu jet vlakem.
V případě dalších dotazů doporučuju se zeptat na forum.airways.cz (to je takový letecký krep), tam se jistě najde někdo ochotný a znalý.
MHD jezdí na letiště v Moskvě, Petrohradu Irkutsku a Novosibirsku, nevím, jak v Jekatěrinburgu. V každém případě se snažte vyhnout taxikářům, oproti nim jsou ti pražští obrazem všech ctností, hlavně poctivosti a láce. Taky, zatímco ve vlacích v Rusku jsem byl s personálem snad vždy spokojen, tak personál v letadlech není nic moc a pozemní personál na letištích, to je děs a hrůza, to snad u nás nebylo ani za komančů.
Na Bajkalu zcela určitě jeďte "Kometou" (vznášedlem nebo co to je - rusky "lodka na podvodnych kryljach") z Irkutska do Severobajkalsku. Ale nenechávejte tohle na den před odjezdem - na Bajkale jsou časté mlhy, kvůli nimž ta Kometa někdy, prý ale dost často, nejezdí. Pokud byste měli stíhat letadlo nebo vlak zpět, měli byste problém.
Zkuste taky mít v pořádku registraci cizinců. Omlouvám se za reklamu, ale v hotelu Čerembass v Severobajkalsku mi ji zařídili zadarmo, v hostelech v Irkutsku za ni chtějí zaplatit. Ale určitě aspoň pár bumážek sežeňte.



(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 18:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Irkutsk: každý Vám doporučí trochu něco jiného, což je jenom dobře, máte alespoň více informací z různých zdrojů.

Já jsem Transsib projel v létě 2007 společně s bratrancem, který se o železniční dopravu skoro vůbec nezajímá, a cesta z Moskvy přes Irkutsk (zde pauza a skok k Bajkalu) do Vladivostoku se mu kupodivu líbila víc než mně. Jízdenka a místo ve 4-lůžkovém kupé v expresu Rossia vyšlo na cca 7500,- / osoba, většinou jsme jej měli jen pro sebe. Nebylo to špatné, vlak byl pohodlný a průvodnici se snažili, ale jednou to stačilo.

Krajina je ze začátku až někam po Novosibirsk dost fádní, bylo tak moře času na čtení (zvládl jsem 2 bichle), střední úsek byl opravdu zajímavý a poslední 2 dny jsem spíš zase odzíval. Stejně tak mi ne zcela sedla ruská nátura, ale to je věc názoru.

No a jak z Vladivostoku ? My jsme pokračovali lodí do Japonska, společnost Fesco udržuje cca každý 8 den spojení do městečka Fushiky nedaleko Toyami. Vyplouvá se večer okolo 10h a třetí den ráno okolo 10h je příjezd. Cesta není moc levná, 500 dolarů za místo v poněkud unavené 2-místné kajutě se zdálo dost, ale za ten zážitek to stálo, člověk si natrénoval co to dá "udržet si tvář" při menších větších vlnách
Jiří Hanzlovský
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Středa, 03. března 2010 - 15:19:20    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Irkutsk:
Přidávám svoji zkušenost z léta 2008. Cestu do Moskvy jsme s kamarádem absolvovali přes Ukrajinu (ceny uvádím níže) abychom se vyhnuli běloruskému vízu, zpět jsme jeli z Petrohradu přes Vilnius a přechod Sestokai - opět ze stejných důvodů, abychom nejeli přes Bělorusko. Z Moskvy do Irkutsku jsme jeli plackartnym vozem - doporučuju, jednak je mnohem levnější než vyšší třída = kupejnyj, jednak poznáte líp mentalitu místních lidí. Tyto vozy nejezdí na vlacích typu Rossija, obecně platí čím vyšší číslo vlaku, tím levnější cena. Jediná nevýhoda je, že pokud jste trochu delší, tak vám lidi při průchodu uličkou brnkaj o nohy nebo tam máte zástěnu - podle místa...a taky občas delší frontu na WC ;-) Ale jinak v pohodě, žádný problém, dojem skvělý. Lístky jsem kupoval přes internet už z domu - pokud už víte, kdy kam pojedete, tak tuto variantu dost doporučuju, v létě bývají vlaky docela brzo vyprodané a hlavně často bývá na kasách (kasy dalnego sledovanija) v Moskvě neuvěřitelný nášvih. Lístky zajištěné přes internet si sice musíte taky na nádraží vyměnit, ale v jiných kasách, kde bylo naprosto volno.

Pozn. pro nádražáky: na plackartu neplatila jízdenka OSŽD, ta platila až na "kupejnyj", ale přesto byla stále i po započtení této "nevýhody" plackarta o mnoho levnější. Pro cestu do Moskvy a z Petrohradu domů použít šla.

Níže uvádím všechny relevantní ceny v Kč, které jsme tehdy (léto 2008) platili:
Jízdenka Pardubice - Čadca: 198
Jízdenka Čadca - Moskva: 2101
Lůžko Košice - Moskva: 541
Jízdenka Moskva - Irkutsk: 1868
Jízdenka Ulan-Ude - Vladivostok: 1633
Letadlo Vladivostok - Moskva: 7190
Jízdenka Petrohrad - Suwalki: 1469
Jízdenka Suwalki - Parubice: 886
Lůžko Petrohrad - Vilnius: 513

Bohužel už teď nevím adresu serveru, kde jsme lístky kupovali, ale lze si tam vybrat typ místa, vidíte i aktuální obsazenost. Tehdy jsme jeli vlaky Moskva - Blagovescensk (tuším č. 352?) a Irkutsk - Vladivostok.

Bajkal je určitě nádherný, ale to tady myslím nemusím zdůrazňovat. Každopádně si to užijte! ;-)
Irkutsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 10. března 2010 - 11:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jiří Hanzlovský, díky moc za pozitivní zprávy.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 10:59:51    Odkaz na tento příspěvek  

Staré a nové v Rusku: http://englishrussia.com/index.php/2008/05/14/past-meets-present/
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 11:18:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Železniční atlas Ukrajiny - do knižního monitoru jsem 13.3. napsal info o objevu
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 698
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 13:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jariss: Mně už atlas přišel a nemá chybu!!
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 21:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: pořád to zvažuju, mám totiž ze sovětských dob všechny tratě a zastávky SSSR v takovém tom ležatém formátu cca A6
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 22:44:00    Odkaz na tento příspěvek  

V tom "kapesním" atlase ze sovětských dob zdaleka všechny tratě a zastávky nebyly. (Také jsem si ho před cca 25 lety přivezl z jednoho "družebního" zájezdu.)
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 11:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: jsou dva, silnější přes 1cm a slabší pod 1cm, méně obsažný :-)
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 21:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlovsk (u Petrohradu), nedávno prošla tiskem fotka zdejší nádražní dvorany, dle vzhledu spíš velký impozantní zámecký sál, kde ve své době víc než 10x koncertoval jeden ze Straussů. příbuzná, která tady před pár lety vystupovala (z vlaku), tvrdí že je tu jen moderní malá zastávka, má někdo o tom nějakou povědomost??
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 22:04:52    Odkaz na tento příspěvek  

Z Petrohradu do Pavlovska, kde bylo letní sídlo carů (Carskoje Selo) vedla první ruská (neveřejná) železnice, postavená pod vedením českého inženýra rytíře Gerstnera. Ta honosná dvorana je tedy nejspíš trochu jinde, než současná veřejná zastávka.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Sobota, 20. března 2010 - 22:18:04    Odkaz na tento příspěvek  

Viz např. odkaz: http://www.fink.com/papers/russia.html
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 12:19:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha děkuji, zapoměl jsem že jde o Carskoje Selo, a dcera se taky zmýlila, ted říká že v Selu je staré nádraží, opravované, avšak zvenčí ji nijak honosné nepřipadalo
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 21:10:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ona ta 1. ruská železnice z Petrohradu do Carského Sela, která sloužila jen potřebám carského dvora, prý měla nejen poněkud odlišnou trasu než dnešní trať, ale i ještě širší rozchod (6 stop = 1829 mm). Nevím, jak dlouho tam ten odlišný rozchod vydržel.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 12-2008
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 16:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://technet.idnes.cz/www-tipy-projedte-si-legendarni-transsibi rskou-magistralu-na-svem-pc-1kx-/sw_internet.asp?c=A100303_210159 _sw_internet_dvr
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 18:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: už jsem tomu Pavlovsku přišel na kloub, jmenuje se dříve i ted stejně. Carské Selo/Puškin/nádraží Detskoje Selo je o zastavku dřív. Dnešní nádr.Pavlovsk je ve stalinském stylu. To bývalé nádr.,luxusní hudební a výstavní je u vchodu do zámeckého parku asi 2km jinde. Na Německé i ruské Wikipedii je jeho hezká kresba nebo rytina ale dnešní fotky chybí. Avšak v nějaké naší drážní gratis tiskovině jsem viděl jeho barevnou fotku interieru. Dle angl.vzoru, pavilonu, ve Vauxhall garden mu začali říkat vogzal
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9432
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 17:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ve Vauxhall garden mu začali říkat vogzal já zas slyšel, že je to dle firmy vagzal....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 22:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč se nádraží řekne rusky vokzal (ne vogzal) prý není úplně jasné, ale teorie o původu z názvu londýnské čtvrti Vauxhall je málo pravděpodobná. Asi je to tedy taková legenda, jako "tunel pro císaře" - ostatně, v bývalé monarchii jsou takové tunely nejmíň dva.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 24. března 2010 - 15:35:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://en.wikipedia.org/wiki/Vauxhall - viz v části "Etymology" odstavec začínající "There are competing theories as to why the Russian word for a major railway station is (vokzal), which coincides with the canonical 19th century transliteration of "Vauxhall".

Prý buď Mikuláš I. viděl v Anglii vlaky končit v budově nadepsané "Vauxhall" a název stanice považoval za druhové označení všech nádraží, nebo je tam souvislost s těmi zahradami (zábavním parkem)...

Viz i ruská wikipedie - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D0%BB
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. března 2010 - 16:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se omlouvám, napsal jsem to nepřesně. Nepravděpodobné je údajně to vysvětlení, že car viděl nádraží ve čtvrti Vauxhall a podle vytvořil ruské pojmenování pro všechna nádraží. Ta návštěva cara Mikuláše v Londýně se prý totiž uskutečnila pár let před tím, než tam tu trať postavili. Ale zdroj teď po ruce nemám a nechce se mi to hledat.
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 24. března 2010 - 22:25:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedna zajímavost z nedaleka...každý zná dva obloučky carových prstů když projektoval pravítkem dráhu Petrohrad-Moskva,která je jinak rovná. Díval jsem se na solidní mapu 1:200tis. Novgorodské oblasti. Ten první oblouček prstu, vých.od Novgorodu, je v reálu skoro pravidelný lichoběžník o spodní základně 16km, horní 8km, v ose lichoběžníku teče shora dolů malá řeka, žádné terénní výstřednosti, rovina lesy a mokřiny. A ted ta zajímavost.V přímé trase dráhy jsou na mapě zakresleny dva zářezy,každý cca přes 1,5 km, před a za řekou. Dráha zřejmě měla vést přímo,tedy těmito provedenými zářezy, a z nějakých důvodů od toho upustili. Záhada ??????