K-report
 

Archiv do 18. října 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 18. října 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jspetrak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 19:48:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jiří Pekárek) Odpověď je prostší, než myslíte – naláká je na práci, no ni? Pokud se nepletu, máme skoro 10% nezaměstnanost v ČR.

V OVM řešil jen silně technicky zaměřený personál: peršing-fíry a peršing-údržbáře.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1452
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 20:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš by mne zajímalo, co budou ty STOVKY zaměstnanců dělat. Na ČD se nadává, že je tam hodně lidí a tady se to snad bude chválit. Mít několik údržbářů-zaměstnanců kvůli devíti loko, no nevím. Takové ČD už by byly kritizovány.
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 21:18:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zase maličko něco poodhalím a urovnám
On je to myšleno spíš jako stovka, ne stovky. Zkuste si to probrat po profesích a když zmiňujete OVM, tak i s tím, co bylo řečeno tam.
Hlavní důraz bude na služby ve vlaku, takže nejvíc bude vlakového personálu. Tady si teď netroufám to číslo odhadnout přesněji, to ještě uvidíme, podle toho, co všechno budou dělat. Ale minimálně 50.
Hlavní diskutovaná položka - strojvedoucí. Turnusová potřeba je 21, letmo zaměstnance při takhle malém provozu mít nebudeme. Budeme to řešit případnými přesčasy nebo pronájmem (jako při prezentacích s Desiry). Uvidíme. Máme žádostí dost. Je otázka, kdo to jen zkouší, kdo to myslí vážně, kdo si počká, jak to začne a bude vypadat a pak se třeba přidá. Můj odhad je, že začneme tak s 15 vlastními strojvůdci a tak po půl roce se k nám třeba přidají nějací váhavci. V každém případě do budoucna si budeme vychovávat i vlastní strojvedoucí.
Pak si vemte nějaký úsek provozu, tzn. vedoucí provozu + dispečeři / strojmistři, pak úsek údržby - počítáme s denním během mašin i vozů cca 1000 km, tak si zkuste přepočítat, co a jak často na údržbu přijede.
Pak přeci jen nějaký účetní a controlling a hlavně budeme mít taky pokladny ve stanicích. A taky asi svůj úklid a zásobování... A to je ten zbytek.
Pokud beru dohromady celé naše nábřeží, tak je to včetně mě a Jirky Schmidta celkem 6 lidí - vedoucí provozu, vedoucí kvality a služeb, účetní a controlling (a to ještě nevíme, jestli opravdu budou...).
No a to bude vše.... Takže když si to takhle poskládáte, tak to snad nebude tak hrozné.
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 10-2009

Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 22:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_par: Jídelní vozy v soupravách nebudou? Nebo budete mít najatou externí společnost jako má např. ČD JLV.
Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 22:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_par: no hlavně že budete mít vlastní strojvedoucí hotové za 3 měsíce
Sokr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 22:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takové ČD už by byly kritizovány.
Až budou soukromá firma, ať jich mají třeba desetinásobek. Ale za své...
Na životě je nejkrásnější jeho rozmanitost. Každý den tě nasere někdo jiný.
http://www.nahouby.estranky.cz
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 23:26:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp - kdo tady mluvil o vlastních strojvedoucích za 3 měsíce? Píšu, že máme dost žádostí o zaměstnání a že si myslím, že jich teď přijde tak 15. A že v budoucnu budeme vychovávat i vlastní. To asi bylo špatně pochopeno. Ti první strojvůdci předpokládáme, že k nám přejdou od jiných dopravců. A taky pár lidí, kteří teď už u ČD nejsou. Už se mi ozavlo pár kamarádů z doby, kdy jsem začínal jezdit. Po 90 roce šly počty strojvedoucích dost dolů. Nedělali se noví fírové a ti se zkouškama z 90ých let byli v pořadí pořád na konci a neměli pořádně šanci se dostat k "lepším" výkonům. Někteří vydrželi, někteří odešli. Taky někdo šel zkusit podnikat. V každém případě spousta z nich má k železnici pořád blízký vztah a někteří se chtějí i vrátit. Zákonité mají, pokud projdou zdravotně a udělají přezkoušky.... Proč ne?

Pekarekjiri - Zatím nebudou (do budoucna asi ano). A jak bude vypadat servis teď v začátcích povíme později.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7455
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 23:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

10% navýšení při jaké měsíční normě? Navýšení čeho? Mzdového tarifu na ČD (z jaké platové třídy u ČD?), nebo průměrné hrubé mzdy na ČD očistěné [neočistěné?) o přesčasovou práci? Jaké další bonusy k tomu?
Na 15 fírů s 9 mašinami strojmistry? :-) Na 20 fírů stačí v Táboře cargu 1 "starší strojvedoucí", který většinu měsíce sám jezdí, v Lovosicích jich má ještě víc. Docela přepych. ;-)
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 00:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Že se do něčeho vůbec pouštím....
Tu strukturu platu budeme teprve tvořit. Možná by bylo až s podivem, kdo všechno nám do toho bude moct mluvit (lépe řečeno k jakým všem názorům přihlédneme). Norma bude stejná, dovolená stejná. Bonusy budou jakou u SA. Budou trochu jiné, ale jsou taky zajímavé.
A ten zbytek.... Musím říct, že jste mě teď trošku zklamal. Tábor a Lovosice mají nějaké mašiny? Ten personál je řízen tím jedním "starším" strojvedoucím? Tady nejde o počet, tady jde o systém. Psal jsem dispečeři/strojmistři. To strojmistři je tam ale spíš pro pochopení toho, že ten dispečer bude mít na starosti i něco, jako práci strojmistra. Hlavně to bude ale dispečer, který bude v zásadě nepřetržitě sledovat, co se v síti děje a bude na to různě reagovat. A k tomu bude mít na starosti i sledování proběhů vozidel a komando lidí. Prostě dohromady strojmistr, dispečer O11 i O16.
A možná budete překvapen, ale na těch 21 fírů chci 2 instruktory. Ti budou z 50% jezdit jako fírové a zbytek to, co dělají ještě cviční (kontrola, příprava školení, dokumentace a pod...). Chci aby jezdili a věděli o všem, co se na trati kde děje. Aby věděli všechno o těch mašinách a taky všechno o lidech. Aby ty lidi opravdu učili a aby byli ve styku s realitou toho provozu.
Myslím, že nic z toho přepych není. Ta dispečerská základna je potřebná. A zůstane tahle jedna, i kdybychom někdy v budoucnu měli nějaké další provozy. Jak jinak byste chtěl řídit takový, byť relativně malý provoz?
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 08:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_par: Aby ty lidi opravdu učili a aby byli ve styku s realitou toho provozu.

To bych si dovolil, s dovolením, pochválit. Národní dopravce se vydal na cestu, kdy preferuje lidi, kteří "nejsou deformovaní" tím, že by o firmě cokoli odborně věděli. K lepšímu je jednou ročně nechá lustrovat auditem, který je za těžké prachy těžce mimo. Dělat si to sami a ještě chtít, aby lidi měli přehled o činnosti firmy, to budete v Česku brzy rarita

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 08:45:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_par:O strojvedoucích za 3 měsíce mluvil Váš nejvyšší a myslím si že je na to dost svědků.Vzhledem k jeho kamarádíčkům na ministersvu dopravy(Bárta) mu ty tři měsíce vyjdou a tady díky jednomu,nevím jak bych ho slušně nazval,začnou jezdit nebezpeční strojvůdci.Schválně se někdy podívejte,co kolikrát jezdí na nákladní dopravě.Člověk až zírá.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7460
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 12:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Paroubku, já už zklamal lidí... ;-)
K těm strojmistrům: Lovo ani Tábor samozřejmě žádné mašiny "nemají", protože je neudržují, na to je strojový strojmistr v SOKV, který však má pod palcem krom mnoha desítek mašin i správkárnu. Vy snad budete mít své správkárny? Z toho důvodu jsem měl za to, že na organizaci mašin i vozů v provozu a jejich dirigování ke smluvním opravcům budete mít spíše toho dispečera, než strojmistra. No a na těch 15 fírů by pak stačil ten starší strojvedoucí, který by také částečně jezdil, aby neztratil styk s realitou. Toť jen má laická úvaha. Nerad jsem zklamal i vás, ale co už teď nadělám. ;-)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7461
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 12:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp:
Cituji výp. z Bohušovic: "Jdu takhle ve 2 ráno zpravit wapy na EMĚ, otevřou se dveře a na mne kouká nějaký puberťák. Tak mu říkám: Je tu fíra? A on odpoví: To jsem přeci já, né?!" :-)))
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4064
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 13:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_par: chraň, že bych chtěl nějak kritizovat, vaše Fy, vaše věc, vaše organizace...
Turnusová potřeba 21 lidí..1,6 chlapa vám udělají dovolené. V dalším jste uvedl, že to pokrejete cvičnými. Tomu se dá celkem rozumět. Ale za cenu přesčasů... Ale co mimořádnosti, nemocnost? (Pronájem od rádoby firem?) A vůbec domluva s některými lidmi je na úrovni tatar, maďar...Přeji vám mnoho úspěchů, ale opravdu vám to nezávidím... Předpokládám, že ti vaši dispečeři budou taky strojvedoucí, i vy si můžete občas sjet...Ono vám určitě někdy nic jiného nezbyde. Nedá se říci malá fy malé problémy, spíše naopak...
Kolik lokomotiv bude záloha? Při denním proběhu cca 1000km bude jedna co 10 dní PO, jednou za cca dva měsíce na velké údržbě...Smluvně u ČD či ČDC nebo (nedej bože) v Pars? Vlastnímy silami nepředpokládám, to by asi bylo na vás moc nákladné (místo, personál).
No jsem na vás opravdu zvědav (nijak posměšně to nemyslím). U mě vy osobně máte vroubek ještě z dob na ČD... Málokteré opatření mě rozesmálo a nasralo zároveň jako to vaše. (Pískování po Moravanech.)
A jestli je ČD pod dohledem, tak se obávám, že vy budete pod dvojnásobným...Třeba se vám to povede, ale kam pak pošlou ČD svoje Bimbadla a Zázraky? To bude teprve sranda...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 17:00:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp - ano, Radim Jančura mluvil o případných legislativních úpravách. Nic takového zatím není. Obecně bych řekl, že výchova strojvedoucích je vcelku problém, navíc po oddělení Carga a ČD má ještě víc aspektů.

Drn - já to tak nemyslel Ale i když je provoz takhle malý, tak určité řízení potřebuje. Prostě dispečery (i s funkcí strojmistra) potřebujeme. A ti instruktoři budou mít na krku i další věci...

Oldcerry - jasně, o všech těchhle aspektech víme a počítáme s nimi (dovolené, průměrná nemocnost,...) Taky je jasné, že si asi občas taky zajezdím (aspoň doufám ) Ty proběhy na E0 budou kratší, při TP 6 by to mělo vycházet každý den jedna mašina na E0 a v sobotu je TP 5, tak to snad vyjde akorát na EM. Záloha vychází logicky na 3, ale počítám, že 2 ještě budeme živit někde jinde. S dohledem je to naprsto jasné. Budeme pod obrovským dohledem ze všech stran.
A Moravany.... Ach jo. Ani mi to nepřipomínejte. Každý tehdy chtěl, aby se udělalo něco rychle, než se udělá něco dalšího a systémovějšího. Hodně jsme to tehdy řešili a nešlo vymyslet nic, co by... jak to říct... No, nikdo nebyl tehdy spokojený. Já taky ne. Hlavně tu nehodu pořádně do dneška nechápu. A z více pohledů (počasí, písek, zabezpečení, strojvedoucí...). Ale jasné bylo, že PRVOTNÍ příčinou byl písek, ty systémové příčiny se hledaly později. (Kdybych to neviděl na vlastní oči, tak bych tomu nikdy neuvěřil, tak mě nekamenujete, je to prostě fakt ) Jako obvykle - i tahle nehoda byla souhrou mnoha divných věcí. Takže se zpětně omlouvám....
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7465
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 18:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry, ty jeden rypáku , musím se p. Paroubka zastat. Jeho opatření (vynucené a dělané v presu) bylo jím alespoň detailně konzultováno i s Prezídiem FS, takže můžeš seřvat i je na Žižkově. Já naopak vím, že p. Paroubek byl zatím nejlepším ředitelem O12, kterého jsme měli, a to z pohledu jeho ochoty a snahy ke komunikaci s fíry prostřednictvím FS.
Za to Vám p.Paroubku zase dodatečně děkuji já. Člověk si totiž aspoň chvilku nepřipadal jako vocas, číslo, spotřební matroš. Prostě tak, jak nás brali a berou Vaši předchůdci nebo nástupci v té funkci, včetně většiny jejich děžůrnych (najdou se čestné výjimky).
Z přístupu nynějšího vedení o12 nemám dobrý pocit. A kdybych snad měl někdy v budoucnosti mít "emigrovat" k jinému dopravci, pak právě pro ten přezíravý, arogantní přístup. Jinak samotná práce mi nevadí. Naštěstí nejsem ve styku s těmi lidmi tam nahoře a ti vedoucí dole se ke nám vesměs chovají slušně. Jinak už bych asi klepal na vaše dveře.
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 18:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dííík. To fakt potěší
Mě docela mrzelo, že se s lidma zachází tak, jak píšete.... Když je podnik ekonomicky a provozně v tom stavu, v jakém je, tak se musí opřít o lidi. Když se pak člověk na některé věci dívá z O 12, tak je vidí z více úhlů a musí zohlednit víc věcí. Pak je potřeba ty ostatní pohledy vysvětlit i třeba prostřednictvím FS, těm všem "dole". A světe div se... Když se to lidem vysvětlí, co a proč tak je, tak oni to pochopí a nepřipadají si pak jen jako to číslo, spotřební matroš,... A i k té práci pak přistoupí jinak. Navíc je potřeba mluvit normální lidskou řečí a ne mluvit o nějakém nesmyslu složitým jazykem, jen aby to vypadalo vznešeně. Ale to je už fuk.... Na dráze má všechno docela velkou setrvačnost. Když chcete něco udělat, tak většinou dlouho trvá, než se to plošně prosadí a pak další čas, než se změny projeví... Ale to už zabíhám někam, kam ani nechci...
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 22:11:31    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá diskuze.
Drn, Výp: Jo to co občas pracuje za lidi na vlečkách tak nad tím zůstává rozum stát. Zpravidla těch lidí, kterých se ČD rádo zbavilo, tak šli dělat na vlečku.
Věřím tomu, že Jančura bude mít hotové strojvedoucí za tři měsíce, taková Lvch zvládne udělat ze zahradníka fíru i za 1 měsíc. Samozřejmě, že pak jezdí naprosto tragicky, takže jsou u nás provozovatelé drážní dopravy, kteří se s tím moc nepářou, což se mi nelíbí.

Honza par: Nábřeží o 6 lidech jo přesně, to jsou ty důvody proč Rj může jezdit levněji než ČD, protože nepotřebujete přetékající nábřeží,RCP,KCOD a já nevím co všechno.
Jinak dá se tedy říct, že u vás bude znamenat dispečer takového blbce pro všechno.

Ještě se zeptám, jak to vypadá s těmi vozy? máte vybráno? Osobně bych se nedivil, kdyby jste začali jezdit od GVD 2011/2012.
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 22:52:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

taková Lvch zvládne udělat ze zahradníka fíru i za 1 měsíc
To musej bejt kusy - i když jestli má Lovoška pět návěstí, nepoužívá se průběžná brzda a dílna je vždycky po ruce.
Když on se ten trend urychlování hodí nejen kvůli investicím za výcvik ale i pro snížení kvalifikace. Proč mít drahé strojvedoucí, když můžeme mít jenom "řidiče" drážních vozidel. Takovej řidič dostane mašinku prohlídlou a vyzbrojenou od dílenského přípraváře, takže sám vůbec nemusí tušit co má pod kapotou. Když se mu na trati vyskytne závada, zvedne telefón a udělá neschopnost. Papíry za něj bude vyplňovat strojmistr. A bude brát 1/3 nynějšího platu... I takhle se dá šetřit.
Nikdo se ale potom nemůže divit, když se z tratě stáhne souprava jenom proto, že je mlaďas a k tomu ani neumí natáhnout výsmekáč!
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7469
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 22:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

i když jestli má Lovoška pět návěstí, nepoužívá se průběžná brzda a dílna je vždycky po ruce.
Prosím nepodceňovat. Já do Lovochemie v minulosti s bangládami zajížděl a nutno říct, že tam ty koleje byly extra slizký a nejezdilo se tam vůbec dobře. Navíc z Lovochemie do stanice je slušný krpál a když fouká "západ" jdou ty sračky z komína na superfosfátech na ty koleje a krásně to tam klouže. Na druhou stranu, pár vyložených exotů z Lovochemických mašin jsem poznal a dostat je na osobák, kterým chci někam dojet, radši jdu pěšky. Docela dobří kaskadéři. I při posunu v lovosickém ranžíru.
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 23:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepodceňuji. Skoro všude se dají najít nějaké záludnosti, které můžou pořádně vyučit i zkušeného mazáka.
Jen si moc dobře nedokážu představit, že by měl někdo z ulice po třech měsících lítat s expresem mezi Prahou a Ostravou. Asi bych taky hodně rozmýšlel jestli mám do RegioJetu nastoupit, kdybych věděl co mě poveze za šoféra. Jestli bude RJ převádět své praktiky z autobusů SA na železnici tak potěš . Naposledy jsem žlutý autobus využil při cestě z Prahy do Liberce a musím říct, že si s rychlostí řidič hlavu nelámal. Zase by to vysvětlilo jak chce RJ vyniknout svou přesností i při mimořádnostech.

Ještě jeden dotaz k těm mimořádnostem - když třeba někde spadne trolej a je třeba úsek projet v M trakci, existuje nějaké ujednání mezi jednotlivými dopravci, stanovující možnost použití cizích strojů? Jinak řečeno, jestli by vlak RJ provezly loko ČD/ČDC nebo by se muselo RJ poohlížet operativně někde jinde (což by mohl být často docela problém)?
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.227.18.8
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 23:40:50    Odkaz na tento příspěvek  

Npv_pvr, RJ by se nemuselo nikde poohlížet a shánět. Výluky jsou problémen správce dopravní cesty, ten zajistí nezávislou všem přepravcům.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1714
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 23:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: A kdo je zajistí dopravcům?
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 00:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: To je teoreticky sice správně, ale jaká by byla praxe? Ve skutečnosti jsem se totiž s jednou soukromou eletrikou setkal s poněkud odlišnm postupem (jelo se až druhý den po zprovoznění alespoň jedné koleje). Ono toho totiž SŽDC trafikantama moc neodvozí a výpravčí ani ostatní personál ČD/ČDC není na soukromníky moc žhavej (pochybuju, že by SŽDC shánělo trakci jinde než u ČD/ČDC).
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 08:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádné ujednání neexistuje zákon hovoří pouze o stažení z traťe kvůli uvolnění.Posledně se jezdilo motorama mezi Tlumačovem a Otrokovicema a PKP Cargo čekalo na ukončeni výluky v Napajedlích.ČDC mělo svůj stroj a ČD taky a to je matka s dcerou a navzajem na sebe serou.PKP v Přerově vytlačovalo LTE.Záleží jak se RJ bude starat případně chovat k okolí.Taková výluka kdy vjedete do stanice z osobním a vytlačit to musí motor by mohla být potom pro RJ vcelku krušná.Záleží na smlouvách a myslím, že ČD zato jak je vláčí Jančura po Bruselu asi na takovou smlouvu hodí kakec machruješ a tak se starej.Jináč RJ vcelku fandím konkurence je zdravá v každém oboru my Cargoví to cítíme co raz to víc.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2430
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 11:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad OC 4064: já si osobně myslím, že údržbu pro RJ může dělat Žilina. Bzučáky tam mají a SA není Slovákama rozhádaná. Teď si nejsem jist, ale možná je depo Carga, protože osobka vlastně nemá žádné depo a vše si objednává u Carga nebo to tak aspoň po rozdělení bylo. Jaký je současný stav nevím a zajisté někdo doplní. S některýma vlakama tam budou zajíždět a když tam budou přes noc, tak to je ideální na nulku.
Nebo si můžou domluvit údržbu s tím, kdo jim je upraví Vrútky(?).
Prostě mne se ta Žilina líbí ze všech možností nejvíce.

Také mne to Kilofoku napadlo, jak budou řešit napěťové výluky. Vidím dvě rozumné možnosti. Buď se dohodnou s ještě někým jiným. Třeba u vás s polákama nebo dál na západ s Cargem nebo ČD nebo si prostě od jiné soukromé společnosti objednají mašinu případně i s fírou. Takže předpokládané napěťovky problém nebude, ale horší to bude při stržení troleje, kdy se jedna kolej vyloučí a druhá bude několik hodin sjízdná jen nezávisle.
Martin
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3440
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 11:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli bude RJ převádět své praktiky z autobusů SA na železnici tak potěš . Naposledy jsem žlutý autobus využil při cestě z Prahy do Liberce a musím říct, že si s rychlostí řidič hlavu nelámal.
Takže hypoteticky, kdyby si ČD udělaly bus skupinu, tak ty dáš ruku do ohně zato, že budou jezdit jejich řidiči striktně podle předpisů? Mně to přijde jako demagogie. Bus řidiče může seknout leda tak policista. A k tomu moc často nedochází, že by policie zastavovala autobusy. U fírů je to jiné. DI si každého ráda vychutná. Navíc i u ČD jsou průseráři. V každém podniku je jisté procento průserářů...

Ono toho totiž SŽDC trafikantama moc neodvozí a výpravčí ani ostatní personál ČD/ČDC není na soukromníky moc žhavej (pochybuju, že by SŽDC shánělo trakci jinde než u ČD/ČDC)
Nechápu v čem je problém. Prostě při napěťovce si SŽDC zjedná a zaplatí společnost s lokomotivou nezávislé trakce. Třeba u ČD/ČDC. A ta lokomotiva udělá výkon i pro RJ. Protože zapomínáte, že RJ bude platit jako mourovatý za DC a řízení provozu. Takže ono něčí nechtění by mohlo skounčit u soudu.

(Příspěvek byl editován uživatelem happy.)
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2041
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 12:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to tu tak sleduju, tak za chvíli dojdete k závěru, že si musí opatřit vlastní nehoďák

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 13:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DI si každého ráda vychutná...Navíc i u ČD jsou průseráři
No jasně, znám u ČD taky pár borců co rádo krátí. Ale vím z vlastní zkušenosti jak to chodí u ČD a soukromníků. ČD dělají z vlastní iniciativy kontrolní akce. Několikrát se třeba kontrolovalo jestli jel vlak rychlostí omezenou vjezdovým návěstidlem skutečně od klacku nebo až od výhybek. Zajímavé byly také kontroly ohledně respektování pískáčků na jednom polním přejezdu, kde jeden kolega "zařval" dokonce sedmkrát. Koneckonců dráhy tím (na prémiích) šetří sami sobě. Ovšem u menších soukromníků, kteří mají kšeftů poskromnu je prioritou dovést vlak do cíle i za cenu jistého a často záměrného obcházení předpisů. Znám třeba jednoho strojvedoucího co dostal persku od své doktorky, i když byl slepej jak patrona. Dneska snad už nejezdí. Další jel sám se strojem bez VZ, jenom proto, že se mu ho nepodařilo nahodit. Atd. A vzhledem k tomu, že bylo dříve slyšet o tom, že některé autobusové společnosti (schválně nejmenuji SA) schválně tlačí na řidiče aby trošku víc šlapali na plyn kvůli dodržení jízdího řádu. Dokážu si představit jak by to vypadalo v drážním provedení.

Nechápu v čem je problém
Problém je v tom, kdo v případě mimořádnosti o nasazení konkrétních lokomotiv rozhodne a kde je vezme. Samo ČD/ČDC má určité prodlevy při shánění strojů na takovéhle akce a když už je na místo dostane tak je rádo, že odvozí to své. Náklady jsou odstavovány po cestě a osobka to projíždí tak tak. Takže už vidím výpravčího jak jde za strojvedoucím ČD se slovy - hele převez mi teďkon Jančuru... Navíc zřejmě ani sám nebude k takovému kroku kopetentní. A to už vůbec nemluvím o případech, kdy by se dělaly odklony na nějaké delší trase (např. jako při nehodě ve Studénce).
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7473
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 13:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo, za svévolnou aktivitu fíry ČD ve prospěch SA, nebo jiného subjektu, by byl asi nakopán. Bez ofiko objednávky, nebo bez přímého příkazu strojmistra bych to ani nestartoval.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 14:18:41    Odkaz na tento příspěvek  

Npv_pvr: Tak já myslím, že už dnes Rj sonduje s kým by mohlo být za dobře a mít hlubší vztahy. Osobně to vidím na 1. Railtransport za 2. AWT na Slovensku třeba LTE.
Ono jestli jsem si to nepopletl, tak snad Petr Šimral jezdil s půjčenými Desiry na předváděčkách.

Podle mě se spoléhat na SŽDC při mimořádnostech by byla pro Rj sebevražda, jen si vzpomeňte jak nebyla SŽDC schopná v zimě odstranit sníh. Asi kdybych byl ve vedení Rj, tak bych se snažil si opatřit-pronajmout nějaký diesel.

Jinak zřejmě by výpravčí šel za fírou ČD/C na popud dispečera SŽDC, který by mu řekl co a jak, sám dnes výpravčí v podstatě nerozhoduje.
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 14:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Jasně, když bude plánovaná napěťovka, není problém si půjčit lokomotivy na přetahy. Ale mě jde především o ty mimořádky. Ty nevyřeší ani vlastní stroj, nebo trvalá záloha RTT. Napadá mě otáčení souprav proti sobě s NAD žlutými autobusy v onom úseku, ale to také není moc operativní a nakonec to rozhodí JŘ sejně jako čekat na pomocnou mašinku spřáteleného doprace.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 15:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsem na tu NAD zvědavej. Když "bouchly Roztoky", tak sobotní ranní desiro do Děčína bylo výchozí z Kralup a nikoli z Prahy. Myslíte, že RJ postavil na magistrálu před hlavák žlutobus jako NAD do Kralup? A to ty Roztoky bouchly někdy ve čtvrtek, nebo kdy. A v sobotu ráno se žádná NAD za desiro do Kralup stejně nekonala.
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. října 2010 - 15:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Teď jste na to kápl, že mě to nenapadlo dřív. Vlak jednoduše ukončím před vzniklou překážkou, objedu a zpět pojedu v čase nejbližšího protisměrného vlaku. V postiženém úseku ho odřeknu a mám vystaráno - dokonce do cíle dorazím načas
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10456
Registrován: 9-2002

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 00:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák:
Asi kdybych byl ve vedení Rj, tak bych se snažil si opatřit-pronajmout nějaký diesel
A k čemu Ti to bude v případě mimořádky kdy motor Ti bude stát pohotový v Praze a peršan se ti vysere někde u Ostravy či tam popadaj dráty hm?Pořídil bys raději dva?:-)
Prádlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.130.191
Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 06:59:48    Odkaz na tento příspěvek  

Napadá mě jiná věc. Jestli by se takové situace neřešily náhradní autobusovou dopravou. SA má busů spoustu, část by jich šla operativně přesunout jinam - k úseku s mimořádností a část busů by si operativně najímala od malých autodopravců. Ale v takovémk případě by musel RJ nasadit i svoji záložní soupravu se záložní mašinou a pokud budou další dvě záložní mašiny pronájímány někomu jinému, zase je to na hraně.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 10:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde o to, jestli se bavíme o mimořádnostech, nebo o plánované výluce. Navíc SA a RJ jsou dva dopravci. Takže SA bude chtít napřed pokrýt své spoje a teprve potom možná půjčí RJ nějaké busy na NAD. Pochybuju, že by SA stáhnul busy z pravidelných spojů kvůli tomu, že je RJ potřebuje jako NAD. Kolik busů navíc vlastně SA má? Kolik busů může SA poskytnout na NAD, aniž by se to dotklo pravidelných spojů?

P.S. Otázka na pana Paroubka. Už se ví, jestli bude RJ jezdit z Prahy z hlavního, nebo Holešovic? Případně odjinud?
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 10:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Nechci býti rypákem, ale kolik mají autobusů ČD? A to RJ nebude jezdit po jednokolejkách, kde je potřeba NAD mnohem větší
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7479
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 11:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čelakovičan:
Proč se nepodíváš do JŘ 2010-11? Žlutí už tam mají vlaky trasy nakreslené.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 14:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: V některém z návrhů jsem viděl odjezdy žlutých vlaků psané v xx:27 z hlavního. Ale jestli to tak doopravdy bude, to právě nevím.

Žmz: ČD jsou přece ty neschopné, špatné a soukromník je ten báječnej, spolehlivej a úžasnej. Tak sem zvědavej, jak to bude při výlukách zvládat.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 16:19:03    Odkaz na tento příspěvek  

Nesebar : vy asi nemáte k dispozici měsíční informaci o mzdovém vývoji v aparátu GŘ ČD, abyste mohl tvrdit takový nesmysl jako že tam je 900 úředníků (zbytečných) s platem 50 000 Kč ...
Kdyby tam nebyli ti "zbyteční" úředníci (mohl byste prosím přesně vyjmenovat funkce podle systemizace, které jsou zbytečné), tak by se provoz brzo zastavil, protože by neměl kdo zaplatit třebas za naftu a elektrickou energii ...

Mirous : pro LE NORD se staly italizované peršouny nadbytečné, protože byly nahrazeny elektrickými jednotkami. Nicméně ojetinu cca 18 let starou a 15 let provozovanou prodali patrně za víc, než za kolik jí koupili ...
Popravdě já nevěřím tomu, kolik se uvádí, že lokomotivy za těch 15 let najezdily ... řekl bych, že tam najezdily podstatně více ...

Deitalizace se má provést tak, že lokomotivy budou rekonstruovány do technického provedení odpovídajícího schválenému typu řady 162 ČD / ZSSK, takže nebudou muset projít schvalovacím procesem českého i slovenského DÚ ... .
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 17:08:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Viz. výluka Domažlice - Blížejov:
Vlak výchozí z ŽST Domažlic. V době jeho odjezdu odjel od staniční budovy autobus SA. Kopíroval trasu vlaku a jel až do Plzně. V čas odjezdu vlaku z Blížejova desiro z Blížejova skutečně odjelo a do Plzně přijelo vlastně včas.
Po výstupu cestujících z autobusu v Plzni autobus odjel bez cestujících do Blížejova a tam vyčkal na příjezd desira z Plzně. Po příjesdu desira do Blížejova cestující přestoupili do autobusu a ten je odvezl do Domažlic.


Dle mého by si měl RJ objednat krom vozů také alespoň dvě lokomotivy na naftu (popř. ř. 218 (resp. no samé na stejnosměrnou trakci)). Nevím, kde budou soupravy přes noc odstaveny (budou-li vůbec odstaveny), ale pro případ mimořádností typu poruchy vozu (nutnost jeho vyřazení ze supravy) a pro případ napěťovek by se do se docela hodili.

Pokud si stroj od ČDC dopředu neobjednají a nezaplatí, tak ho prostě nedostanou. Viz. přetahy některých vlaků v úseku Horní Dvořiště - Summerau lokomotivami 340 ČDC. To samé platí s lokomotivami ČD. (TSS nemá licenci k provozování osobní dopravy, takže ta to asi tahat nesmí - SEZNAM DOPRAVCŮ NA SŽDC S ROZSAHEM LICENCE)
Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 17:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co zase s licencí? Snad může mít pronajatou mašinu, když licenci má vlastní. Mašin je navíc plno. Dají se pronajmout, koupit nebo objednat i vlak (třeba rozbitej vagón - čistý cargo). Autobus umí objednat taky každej, navíc když má ještě autobusovou sestru. Třeba já jsem "nikdo", ale autobus jsem si už úspěšně objednal, osobní vlak licencovaného dopravce s mašinou někoho jiného jsem si také úspěšně objednal a motorovou lokomotivu jsem si úspěšně koupil. Dokonce jsem to i zaplatil
Nezlobte se, ale můžete si myslet o J.Par. a J.Schm. cokoli, ale tvářit se, že nevyřeší tyto elementární věci, to mi přijde směšné
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7483
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 17:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

budou-li vůbec odstaveny
Nebudou? Takže budou někde kroužit celou noc dokola, aby nevychladly?
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 868
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 20:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: Před časem pan Jančura kritizoval, že ČD mají většinu vlaků s nutností objíždění a že vlaky stojí zbytečně ve stanicích, místo toho, aby jezdili. Že zpousta času sebere potřebné objíždění soupravy.
Takže když nemá push-pull soupravy (alespoň na peršinzích budou dálkové řízení z řidičáků rušit, aby to odpovídalo schválenému typu vozidel), předpokládám, že se bude snažit soupravy co nejvíce točit...
Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 17. října 2010 - 21:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_par:Záloha vychází logicky na 3, ale počítám, že 2 ještě budeme živit někde jinde. Obávám se, že tohle je přání otcem myšlenky... 1EM, 1E0, a zbývá jedna v záloze..násilné poškození (střet na přejezdu,strom, trolej) a je vybílíno...Už mnohokrát jsem zažil, že ani 150% záloha nestačila.
Hlavně tu nehodu pořádně do dneška nechápu. Tak v tomhle se shodneme. Jak lehce z toho AŽD vyklouzlo.
A z více pohledů (počasí, písek, zabezpečení, strojvedoucí...). Ale jasné bylo, že PRVOTNÍ příčinou byl písek, Tak v tomhle nesouhlasím, prvotní příčinou bylo fatální selhání v konstrukci ZZ. Závada lok/Písek byl jen spouštěč..} Ale to už je fuč...
Drn: musím se p. Paroubka zastat. Nemusíš, svými větami zabodoval... jsem mu dlužen omluvu. Protože jsem myslel že to vyplodil sám. Pokud to konzultoval, tak nechápu, jak někdo může vyřadit VZDUCHOVÉ zařízení vypnutím el jističe. (V některém případě zneschopnit lokomotivu) To měl tedy poradce. Nic, už je to passé...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 10:20:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: V tom prípade je to fatálne zlyhanie zabudované v skoro všetkých ZZ s KO v Európe a sme všetci v .

Príčinou na strane ZZ bolo principiálne narušenie podmienok práce KO, ktoré sa doteraz (nie firmou AŽD!) nepovažovalo za pravdepodobné (resp. problémy, ktoré to vyvolá sa považovali za väčšie než riziká, ktoré to odstráni). Po nehode sa ukázalo, že tento predpoklad je nutné zrevidovať, čo sa v súčasnosti aj deje. Takže závada ZZ budiž, ale nešlo o chybu ESA ... lebo byť tam releovka, SIMIS, EbiLock, Thales, čokoľvek, výsledok by bol rovnaký.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4068
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 10:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:Nezlobte se na mne, ale pokud je ZZ ukradené že vlak vysublimuje, tak to není ZZ.
Nejsem vůbec odborník, ale pokud se uvolní obvod aniž by se obsadil sousední, je prostě naprosto špatně. A jestli s tím konstruktér nepočítal je jeho chyba. O nešuntování některých vozidel se ví už dávno (Drhlík).
Já taky nemluvím o konkrétním ZZ (Esu jste zmínil vy), ale obecně o ZZ. Prostě systémová chyba.
Necháme to být, co je povoleno pánovi, není dovoleno....
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4318
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 10:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že je mlaďas a k tomu ani neumí natáhnout výsmekáč!
Hm tak to jsem zažil, ovšem ne od mlaďase, ale zaslouženého exČD důchodce, co podle jeho slov všechno znal a všude byl a jezdil, jak by ne, zásadně na rychlíkách a prestižní řadě 150
Navigovali ho telefonem, po té, co mu mašina stopnula a "nešla" nastartovat se pomocí cvičené opice na telefonu podařilo přeotáčkovou nahodit. Ještěže ho to napadlo zavolat, protože by jinak zřejmě vybil baterii neustálými opakovanými starty, mezi kterými se vůbec nenamáhal položit si otázku proč to asi ani neškytne
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4319
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 10:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Schválně se někdy podívejte,co kolikrát jezdí na nákladní dopravě.Člověk až zírá.

Podle ksichtu poznáte úroveň strojvedoucího?

Já mám spíš obavy, když lezu do prestižního EC, IC, R a vidím tam šediny a nějakej povolenej vrásčitej ksicht s kafem a cigárem, víte jak, infarkt to je hned
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4320
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 11:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen si moc dobře nedokážu představit, že by měl někdo z ulice po třech měsících lítat s expresem mezi Prahou a Ostravou. Asi bych taky hodně rozmýšlel jestli mám do RegioJetu nastoupit, kdybych věděl co mě poveze za šoféra. Jestli bude RJ převádět své praktiky z autobusů SA na železnici tak potěš

Vaše starosti a plat jistýho pana Rothschilda, tak jsem ten nejšťastnější člověk na světě
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 11:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Ak sa Vám pod vlakom utrhne hlava koľajnice a vy skončíte aj pár vagónmi v priekope pri trati, pričom pri poslednej defektoskopickej prehliadke bolo všetko v poriadku, čia je to chyba?
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 12:13:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra: Vaše starosti to můžou hodně rychle být. Viz případ neohroženého hrdiny ČDC, co se vydal vstříc osobáčku z Mníšku pod Brdy do Dobříše. Vlastně, ne - na lokalbány se se šestikolem nedostanete a na koridoru se to stát nemůže!
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4069
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 12:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Vy si nedáte pokoj...Pokud docházelo k nevybavení obvodů předtím (častěji a bylo to známo), tak byla chyba v konstrukci že se s tím nepočítalo. Ano je nepředstavitelné že 16 náprav nevybaví obvod a přesto se to stalo. Ale 2 nápravy nebyl až tak vyjímečný jev a přesto to konstruktér nevzal v potaz. (Nejrozšířenější řada vozidel.)
Ano pokud se utrhne kolejnice je to náhoda. Pokud se utrhne podruhé je to napováženou, pokud potřetí už to není náhoda, ale někde je chyba. Takže je třeba jednat.
Nikdo nebude montovat kolejnice o kterých se ví, že se rozlamují. (Pokud ano, tak je to gauner.)
Chápu že nejde vychytat všechny varianty a některé se prostě vynechají pro jejich témeř nulovou existenci. Prostě by opatření bylo dražší než případné množství chyb a cen následků.
Tady si však myslím, že uvolnění obvodu až po obsazení následného by nebyla taková láce.
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4321
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 12:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viz případ neohroženého hrdiny ČDC, co se vydal vstříc osobáčku z Mníšku pod Brdy do Dobříše.

Neznám podrobnosti toho případu a proč odjel.
Mluvilo se tady o koridorových rohlících. Tito chlapci budou těžce trpět na mašinách s ARR v celé trati s autoblokem, takže tam budou dalecí nějakým špekům z lokálky.
Ale pamatuji i neohroženého pilota, co kamsi odjel, protože si spletl den a v dnešním století je strašný problém si ho zjistit, ověřit. Pravda nevím, jak dlouhý měl tento pilot zácvik a jestli splnil všechny požadavky a dostatečně dlouho dolíval na dílně vodu, olej a foukal trakčáky, tak, aby tímto dosáhnul dostatečně potřebné kvalifikace nerychlokvašky
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 13:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takže tam budou dalecí nějakým špekům z lokálky
Nevím co je za špek na odjezdu ze stanice bez odjezdových návěstidel. Navíc mu mohl být divný otevřený přejezd na záhlaví - ale to už je jedno, na nějakej čas dojezdil a může být rád jestli se vyhne kriminálu.
A on autoblok a posun v Praze a Ostravě nemá žádné špeky? Ono i na koritu se dá ledacos prošvihnout. Pro příklad můžu uvést peršouna co vyoral brázdu v Brodku u Přerova nebo podhozenou žehličku v Praze hl.n. (kde se vina dělila mezi strojvedoucího a výpravčího).

dostatečně dlouho dolíval na dílně vodu, olej a foukal trakčáky, tak, aby tímto dosáhnul dostatečně potřebné kvalifikace nerychlokvašky
Záleží na každé dílně jak se k zácvikantům postaví, co je naučí a naopak co všechno si oni nechají líbit. Pravdou je, že když před Vámi rozeberou něco co jste v životě neviděl, vůbec nemáte tušení k čemu to je a máte to dávat naslepo dohromady, je to taky k h*vnu. Ovšem kde jinde se má začátečník (který před tím mašinu viděl jen na obrázku) dozvědět co kde na stroji najde, jak s tím má zacházet, na co si dát pozor a při čem už má udělat neschopnost. Ono řídit vlak se naučí i cvičená opice, ale okolo je spousta věcí, které je třeba znát a technika je jednou z nich!
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 13:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Napriek tomu dochadza k urvaniu hlavy kolajnice castejsie nez k zmiznutiu vlaku ... a nehoda sa tiez nestala skatulosuprave ale prave vlaku so 16 tazkymi napravami ... skratka bolo rozhodnute pripadne problemy so suntovanim riesit administrativne a desatrocia sa zdalo, ze to dostacuje. Takze ano, nejaky podiel ZZ tam najskor bol (nehoda je skoro vzdy suhrou viacero okolnosti), ale prieci sa mi oznacovat ZZ ako prvotnu pricinu, skor naopak, ZZ (resp. automatizacne funkcie v nom pritomne) bolo tym spustacom, ked podmienky dostali stav do extremu.
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 14:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf - hlavní funkcí ZZ je zajistit bezpečnou a plynulou železniční dopravu, takže když ZZ umožní vlaku jeho zmizení, něco není v pořádku. Teoreticky vlak může zmizet jenom když vykolejí všemi nápravami a to je sakra nebezpečná situace na to aby jí systém ignoroval.
Fogy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.49.12
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 14:30:54    Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: ne nějaký podiel - tam bylo 100 procent ZZ a proto se také ZZ horečně upravuje, aby se něco takového nemohlo příště opakovat !!! Pokud se vlak ZZ ztratí, aniž by se objevil v jiném oddíle, nesmí ZZ povolit povolit jízdu jiného vlaku návěstí VOLNO. Představte si, že by tím následným vlakem bylo Pendolíno jedoucí 160 !
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4070
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 15:44:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Člověče, chlape my se nějak nechápem. Právě že se stala na 16 nápravách je ten podnět že na dvou se to mohlo stávat více jak nepodstatně.
skratka bolo rozhodnute pripadne problemy so suntovanim riesit administrativne a desatrocia sa zdalo, ze to dostacuje. Nemáte úplně pravdu, výsledkem mizení byla rekonstrukce = čistící přítlak brzdových špalíků + patřičné vynávěštění a změna předpisů.
Administrativně rozkazy Op pro první vlaky jedoucí po delší době nepojíždění kolejí = ranní vlaky po nočním klidu.
Že se přilepí relé, prorazí dioda.. stát se může a jet to celkem neohlídatelné. Tam se prostě jen počítá s mírou rizika. Ale že chybí základní regulace = zpětná vazba, to je systémová chyba a více jak na pováženou.
Mě prostě nepřesvědčíte, v tomhle ne.
Navrhuji abychom toto téma opustili, respektive hlavně tuto sekci. Vy holt máte jiný názor než já a asi se s tímto rozejdem. A že těch návěstních a ZZ prasečin jen přibývá je bohužel dáno dobou a arogancí moci...Co naděláme že...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.