K-report
 

Archiv do 24. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 24. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8128
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 12:18:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já jsem Třebovák a kdo je víc
Ty Petře Nováku, si mě asi s někým pleteš ne??já někdy něco podobného prohlásil nebo snad naznačil??
Jo a hele když to tady tak dobře znáš, mužeš mi vysvětlit, čím je Ústí nad Orlicí významější než Třebová??Předpokládám, že víš, že rozlohově i obyvateli je bývalé okresní město menší:-)
Nemam se zastřelit??Já za to přeci nemužu, že to tady staví...já jsem za to jedině rád, byl bys uplně stejně, kdybys tady bydlel, nebo kdyby Ti stavěli nějaké EC v Hodoníně nebo kecám??

Jinak stavění EC v Blansku je nesmysl, zkus hádat čím to asi bude...?
A nakonec:prosim Tebe, nezáviď, měl ses narodit tady a byl by klid.Co dál mi vyčteš??Nebo ze mě uděláš opět namyšlence první třídy co?
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2776
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 12:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: velmi pěkně jste to vysvětlil, že to vlastně vysvětlit nejde. A jsme na začátku, je to prostě subjektivní věc - tady se nám to zastavení líbí, a tady zas ne. A nějaký referent pak těm vidlákům pošle slohové cvičení, jak to je vlastně pro dobro jejich, dobro drah i dobro společnosti, že už tam nic nejede :-).
Nechť si to zastavování ČD zruší, když jim to udělá dobře, ale nemusí k tomu vyrábět takové bláboly jako pro Páňulu...
xyz115
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.199.75
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 12:20:42    Odkaz na tento příspěvek  

... Mibl nám roste do nového odborníka na dotované/nedotované vlaky.
Předpokládám, že budete souhlasit s tím, že Chopina na ÖBB a PKP by měly "zatáhnout" ČD, když na ČD tak učiní PKP a ÖBB! Nebo si myslíte, že noční spojení metropolí Prahy, Vídně, Varšavy nemá být a bude lepší, když pojede ten systémově prázdný R do Tanvaldu?
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8129
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 12:25:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

malé nevýznamné městečko
Jo ještě dotaz, čím je významný Hodonín?Nějak jsem o něm nikdy nic světoborného neslyšel...
Navážíš se do mě uplně zbytečně svýma argumentama.
Třeba zrovna CZ Loko je uplně bezvýznamná firma já vím a do budoucna Metrans bude taky bezvýznamný...teď vylož karty Ty!
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8130
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 12:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
Tím samože nechci říct, že díky té firmě by tady ty vlaky měli stavět, jen tím chci říct, že Třebová až tak moc bezvýznamná není...
Nevim, proč se tady ta debata musela zase spustit, já chtěl jen vědět, proč došlo k prohozu zastavování těch EC tady a to je vše a ne dohadovat se o tom, jak moc je to tady uplně bezvýznamný apod...
Za to zastavování zde bojovalo dost město samotné...ale já mužu jen tiše přihlížet, jestli dojde někdy na to, že tady bude vše v této kategorii projíždět, nezbyde mi než se s tím smířit...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 12:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

xyz115:
Ha, anonymní zjevení opět zde. Ale holt není třeba, aby se ČD chovaly ekonomicky a v zájmu obyvatel tohoto státu je lít 5% ze státem vynakládaných prostředků do dálkovky do JLV a objednávat i nočníky, v nichž je značná část cestujících přes naše území pouze tranzitující.

Jinak ten Váš příklad je poněkud mimo. Souhlasil bych ale např. s tím, aby si případný EN Praha - ČB - Linz - Švýcarsko na rakouském území zaplatili česká a švýcarská železniční správa. Rakušákovi do takového vlaku logicky nic není a tento tedy kupodivu nejezdí. Snad postřehnete tu drohnou nuanci v tom, že u Chopina jsme tranzitní země u prostřed noci, zatímco u EN Praha - Rakousko - Švýcarsko bychom byli zemí výchozí/cílovou.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3538
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 13:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale nemusí k tomu vyrábět takové bláboly jako pro Páňulu...

S těmi bláboly je to obávám se oboustranné a oni mu odpovědět musí - ze zákona. Tohle nelze odbýt třema větama. Že to je útrpné pro obě strany ? No je.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2145
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 13:28:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luboši, netřeba být hned tak útočný. Ano, Ústí je menší než Třebová a uznávám, že jsem udělal chybu, když jsem ho označil za významnější než Třebová, nicméně stále má minimálně stejný význam.
A jen pro informaci, v Hodoníně vlaky EC/IC zastavují, ale jak jsem už napsal, já za sebe bych rozhodně nebyl proti zrušení jejich zastavení, za předpokladu, že by byly vytvořeny přípoje na Ostravu a od Ostravy, jejichž absenci právě zastavování EC/IC v Hodoníně supluje a jistě nejsem sám, kdo si nemyslí, že je to systémově správně.
A kde jsem proboha napsal, že Hodonín je významný? Naopak, sám jsem ho nazval dírou, pokud sis nevšiml. Ano, je tu pár významných zaměstnavatelů, jako Ploma nebo TPC (bývalý Lakrum) a pokud nezůstaneme jenom v Hodoníně ale půjdeme i do okolí, pak můžeme zmínit důl v Lužicích nebo Sandy ve Strážnici, ale celkově je Hodonín a jeho okolí oproti Třebové v opačném postavení, tedy v postavení města s vysokou nezaměstnaností, ze kterého se naopak dojíždí za prací do okolí (zejména do Břeclavi a Brna, ale i jinam, třeba do Napajedel, Otrokovic nebo Zlína, ale jsou i tací odvážlivci, kteří denně dojíždějí do Přerova nebo Olomouce). Na druhou stranu jsou v Hodoníně lázně, které jeho význam zvyšují. Zda to stačí, aby byl významnější než Třebová? Já si myslím, že ano, ale nechci se hádat. Jen nechápu, čím má být významnější město, DO kterého se dojíždí za prací, oproti městu, ZE kterého se dojíždí za prací.
A na rozdíl od tebe, já nikoho z ničeho neobviňuji. To tu děláš jen ty. Já jsem se jen zarazil nad tím, že někomu vasí označení Třebové výrazem díra, když já sám jsem tento výraz jen pár příspěvků nad tím, použil na mnohem větší Hodonín. Toť vše. A souhlasím, že je na čase tuto debatu ukončit. Stejně se nikam nedostaneme.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52485
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 13:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

systémově prázdný R do Tanvaldu

50 cestujcích (nárazově i třeba 120) je vzhledem ke kapacitě souprav na lince prázdný vlak?? Opravdu je lepší, když na 1140 a 1144 jedou raději dvě 854?
Jo, asi by mohl být vynechán přes zimu. Ale jinak jezdí jinde mnohem větší vzduchovoziče a tyhle redukce mají jen málo společného s reálnou (ne)potřebou daných vlaků.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


xyz115
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.199.75
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 14:08:04    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:

Odcházíte od tématu a pletete páté přes deváté. A neberte si do úst JLV, nikdo o něm nepsal a jen zbytečně rozkošaťujete debatu.
Řeč byla o dotaci/nedotaci a smysluplnosti vlakové dopravy. Každý vlak, ať je noční nebo denní, vnitro či mezi, má v trase a v čase určité klady, ale i mínusy pro jednotlivé dopravce, cestující, objednavatele. Už jenom filosofie, že některý vlak má na dotaci a jiný ne, je úplně zcestná. V podmínkách Evpropy je vlak bez dotace dříve či později vlakem mrtvím bez práva na existenci. A je pouze věcí úvah dopravců a objednavatelů, na který vlak ukážou, že jeho ekonomika je slučitelná/neslučitelná s dopravní koncepcí, kterou prosazují a si dohodnou. A nemá nic společného s tím, jestli vlak jede v poledne a je prázdný a nebo jede po půlnoci, je mezinárodní, téměř nezastavuje a je "slušně" obsazený.

PS: Neregistrovaný uživatel je pro Vás něco méně než registrovaný?
xyz115
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.199.75
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 14:22:11    Odkaz na tento příspěvek  

M_z:

.... to je pravda, zvláště na jihu Čech, kam se podívám ....

Kde jste vzal ta čísla, máte přístup do sčítání? Nebo jste každý den využíval 1142 a víte, kolik zoufalců vlak používalo? Nebo každý den jste stepoval na Praha hl.n. a sčítal vlaky na Tanvald. Ty se daly (dají) sčítat velmi snadno, ani se nedopustíte statistické chyby při těch počtech! A opravdu si myslíte, že zavedením vlaku + 2 hod po 1140 přemluvíte eventuální cestující, aby nejely v 9.16, ale až 11.16 a "zbytečně" v (6), (7) nepřetěžovaly 1140, aby tam nemusel být druhý motor?

Začínám si to tady s Vámi užívat!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3220
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 14:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A Vy sem "vpadnete" a máte potřebu poučovat a taky tak činíte dosti ze "široka". Já v tom nějak nevidím rozdíl a svůj slovník jsem uzpůsobil Vašemu.

Mimochodem: Žil jsem v domnění, že Metropol si hradí DB, ÖBB a MÄV (ostatně ČD takto zdůvodňovaly to, že nestaví v Pardubicích) a najednou koukám do přílohy loňské smlouvy mezi MD a ČD a Metropol tam je jako hrazený vlak. On by si ten dopravce taky měl rozmyslet, kde bude lhát a kde ne.

Redukce "dálkovky" byla v rámci možností provedena nakonec ještě dost citlivě, ale i tak si myslím, že je na zamyšlení, zda noční vlaky, jejichž úkolem je primárně tranzit přes naše uzemí uprostřed noci, patří do objednávky a zda pro českého daňového poplatníka není lepší službou mít ony systémové vzduchovoziče díky nimž jezdí linky dostatečně často i v sedle.

Nic proti Vám, je pravda, že aspoň píšete vždy pod stejným nickem.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52491
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 15:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen k tomu 1142:
Prostě není pravda, že by to byl systémově prázdný vlak. Ve srovnání s ostatními rychlíky byl sice možná o něco málo slabší (přinejmenším adekvátně síle soupravy), ale kdyby se to vzalo na náklady, možná by na tom byl oproti zbylým ještě dobře.
Přeberte si to, jak chcete. Více (a o zbytku) se zde s někým, kdo diskutuje tímto způsobem, odmítám bavit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3540
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 15:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě není pravda, že by to byl systémově prázdný vlak

xyz115
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.199.75
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 15:19:40    Odkaz na tento příspěvek  

Vůbec nejdu z/do široka a nepoučuji, jen nesouhlasím a vyvracím a snad mne "neodstřihnete", přístup je veřejný, nikoliv pro vyvolené, už delší dobu pozoruji, že pluralita názorů je v případě některých jako červený hadr na býka!

O tom, že Metropol měl být někdy mimo závazek, slyším poprvé a spojitost s nezastavováním v Pa je myšlenka tak některého z dopisovatelů z fóra jak z ČD.

Pokud uchylný virus zvaný noční doprava bez dotace se rozšíří z DB po Evpropě, noční doprava bude KO (tak jako k tomu má nášlapnuto v Německu, stačí si sehnat jejich propagační JŘ noční dopravy a porovnat s těmi z před 2, 3, 4 lety).
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52495
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 15:27:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemám důvod odstřihovat, jen sám osobně nemám o diskuse v takové rovině zájem.

S názorem na noční dopravu souhlasím. Na druhou stranu, na takovém Slovensku noční doprava stále funguje, a to dost výkonně (a to i/především vnitrostátní).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


xyz115
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.199.75
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 15:32:10    Odkaz na tento příspěvek  

M_z:

... věta o hadru na býka na Vás sedí se vším všudy!

A víte, že se již zušlechťují vozy na "Švejky"? Bude to sice ještě chvíli trvat, ale dočkáte se i těch dalších BDs RIC. A proč Vám to píši, no přeci proto, aby jste pak nám obyčejným v on-line přenosu mohl psát, jak ty idioti od ČD nedodržují řazení a přibližují tím konec světa!
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 15:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

xyz115:
Promiňte, že se vám do toho míchám, ale opravdu by se ta diskuze lépe četla, kdybyste si odpustil ty nadbytečné negativní emoce.

Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8133
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 15:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
Ok nechme to být, názory sme si vyměnili a tím to končí...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16999
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 17:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... věta o hadru na býka na Vás sedí se vším všudy!

Pane xyz115, trochu brzděte.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Páňula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 19:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za prvé - mně přijde principiálně ujetý, aby si nějaký šotouš dopisoval s MD, aby mu jel či zastavoval vlak, kdy zrovna on potřebuje. Pokud tedy není přesvědčen, že to tam napíše dalších X lidí, vč. volených zástupců - což se v tomto případě evidentně nestalo. Na rozdíl od Milovické petice.

Tak za prvé principiálně nevím, s kým si mě to pletete. Mým koníčkem možná je železnice, ale rozhodně jsem tam nepsal kvůli tomu, že tam nejedu jednou za rok si vyfotit a jet domů o půl desáte Sileskou To jako jestli si toto myslíte, že je tady banda buranů a pár výtečných jedinců, kteří tady vše zdůvodní vysvětlením jak pro vidláky... No ale dejme tomu, jak vidím, tak takoví existují... Psal jsem tam kvůli tomu, že jsem min. jednou do měsíce tento spoj využíval.

Tím se dostávám k problému, který jsem chtěl řešit s objednavatelem (zde MD).

Za druhé mi jistě někdo zdůvodní (klidně způsobem vidlákům po lopatě, nic jiného tady asi není...), proč Sileska supluje ten zastávkový R, když je na ni řazeno daleko mnohem více lůžek a lehátek než na Šíravě (a to nejedou jen do ...víte čeho... Humenného) a není tak ten expresní spoj. Takže dáme příležitost potencionálním zlodějům, ať si nastoupí raději na ten lepší vlak, kde je přeci více cizinců... A expresní spoj bude zajišťovat normální R obohacený "jen" o 3 lůžka a jedno lehátko do Humenného... Přitom by to mohli krásně prohodit, aby to mělo opačné funkce. Šírava má jen o jeden vagón navíc, navíc Sileska má polský Bmnouz...

A dostáváme se k milovaným a ******** Hranicím.

Když se dívám na řazení, tak snad jediný důvod, proč Šírava nezastavuje v Hranicích je obrat banánu. Ovšem já jsem jsem jen vidlácký šoťous, takže opravdu ty obraty nechápu, ale jistě jsou zcela logické a opodstatněné řadou faktů vycházejících z dlouholetých zkušeností provozování těchto vlaků.
Takže aby jsme si ten zázračný obrat ujasnili. 443 veze 151, která stejně kvůli soupravě může jet vmax 140, aby dojela do Přerova, kde se odvěsí, vezme zbytek od Loudala (523), který vezme soupravově do Staráku, odtud to odveze zpátky jako R700 a pak bere zase Šíravu s vmax 140.
Takže to raději nepojede mimo Přerov (může a nemusí to zastavit navíc v Hranicích (ten strašně prestižní spoj, co není o nic víc, než Excel, naopak Excel je ještě lepší...) a jet do Bohumína, kde si to vezme náš peršan. Ssss... On existuje i pojem kilometrová vyrovnávka. Ale proč si to nezařídí Slovácí sami v rámci některých Os v okolí Bánovce, když to můžem udělat my... Mašina místo 151 na ten výkon s523/700 by se snad v Přerově našla.
Tj. všechny Bánany mohou jet pěkně do Bohumína, kde každý bude mít vatu na zpoždění (z obratů) a brát vlaky. 443/442 a 401/580 (400 bere 545 jak by to bylo dosud). Ale zde už ČD řekly ne... My to raději uděláme tak, jak velí naše zkušenosti a ne rozum. Stále ty obraty banánů v Přerově nechápu, když to můžou udělat nádherně v Bohumíně jen s tím rozdílem, že jedna naše 163 měla větší oběh na Slovensku.

Takže když do podrobna rozpitváme tyto 2 spoje, tak zjistíme, že Šírava zcela nelogicky plní úkol expresního místo rychlíkového vlaku a obraty banánů jsou taky zcela na Aspoň u Šíravy, v Přerově ten banán tu soupravu jen objíždí, jak tomu bylo dosud. Navíc by ta Šírava i s banánem a úkolem rychlíkového spoje mohla jet přes spojku na Hranice a případně a Přerov by obstarala expresní Sileska.

Slova nemusí a případně jsem voli tučně zcela záměrně, protože by tam byla kolem nebo po půlnoci jak jsem již napsal. A ruku na srdce. Kolik vystoupí lidí více třeba v Zábřehu než v Hranicích. Rozdíl v desítkách? Navíc to tam taky nemá přípoj. Takže kdyby byl nějaký z těch 2 v Hranicích do 0:30, tak nevidím důvod proč by to tam stavět nemělo. Např. ta Šírava. Neříkám musí, ale min. by mohla. Lidi tam nejezdí jen do Hranic... A nevím kolik lidí navíc by tam muselo napsat, aby se to změnilo. To si radši každý počká na Excela... Navíc jsem tam nepsal z toho důvodu, že to tam nutně potřebuji, ale proto, že se to tam rok co rok mění jako ponožky (Hranice, Přerov, Přerov, Hranice...). Když budu potřebovat tak si hold budu muset pospíšit nebo počkat. Já s tím nic neudělám ani nic tady ani když na MD nebo ČD všichni napíšou, protože stejně tyto 2 subjekty nějak nevychází... Neříkám zcela, ale např. tyto 2 vlaky jsou ukázkový případ do učebnic rok co rok.
Scuderia Ferrari
----Trance!!!--- Sensation White - Wicked Wonderland; 02 Arena 29.5.2010

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem. Jan Werich
Páňula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1385
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 19:36:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za druhé - v daném případě se na dané trase vždycky najde někdo, kdo by tím chtěl ject. Stejně jako v pražský MHD pojedou nějaký cestující i sebedebilnější linkou, akorát že to nijak neospravedlňuje její existenci v systému. Pak se celá ta debata lehce zvrhne na oboustranné ohánění se soft-argumenty - což vidíme tady. A pak jsou tu efekty typu když to začalo stavět v Hranicích, tak proč to nestaví v Lipníku, atp.

Ovšem v sytému ty 2 vlaky jsou a Hranice (a další města na trati) taky. Stále nevím, kde berete ty konkrétní čísla, ale čistá 0 v těch Hranicích nevyhází a průměrově to na těchto vlacích v úseku Pardubice - Hranice není jiné (snad krom Olomouce). A jak říkám, pokud by to tam zastavilo (Šírava, Silesku beru jako "prestižní" spoj), tak by se zhola nic nestalo i kdyby to tam nikoho nenabralo. A nebrání to narušení systému zhola nijak, krom "častějšího" zastavování. Ale asi lidé do Humenného mají problémy se spánkem, že to stojí pomalu jako EN... Ale budiž.
A ohánění subjektivními názory jedinců je sice pěkné, ale je to ze stanic více významných (výchozí bod jejich cesty). Kdyby měli lidé z Lipníku chtít zastavování vlaků EC,IC atd... tak nevím odkud by spadli... Navíc by tito jedinci na to, dle mě, ani nikdy nepřišli, protože jaksi nemají důvod, když je to do Hranic a Přerova po 15km cca... Ale např. lidi už z těch Hranic to mají autem 30, z Valmezu 50.... A když je tam tam možnost to zastavit, tak nevím, proč to tak neudělat.

Je to to samé, jak kdyby měli lidé z Úval chtít zastavování v Úvalech, když je to z nich na Václavák taky 30km, ovšem dopravní obslužnost Prahy a okolí je jiná než např. zde konkrétně Valašska...
Scuderia Ferrari
----Trance!!!--- Sensation White - Wicked Wonderland; 02 Arena 29.5.2010

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem. Jan Werich
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6346
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 21:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Já bych klidně "vyčenžoval" placení Břeclav(Gr)-Zebrzydowice(Gr) za nějakou poměrnou část třeba Summerau(Gr)-Buchs(Gr).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 00:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Až na to, že ten Curych není nejlepší příklad, neb on až někam po Salzburg funguje i pro Rakušáky (směr ZH i ze směru CZ). To spíš Metropol na slovenském území.

Jinak to snad raději budu komentovat jen velmi stručně: Mezi 24-01 a cca 04-05 hodin je start či cíl, tím spíše přestup cesty, ryzí masochismus a tedy výrazně menšinový. Ergo nemá smysl nikde stavět. Pokud už náhodou někdo jede, většinou z donucení (v civilizované časy mu nic nejede) nebo je to ryzí regionálka ("nad ránem z hospody dom").
Tohle je koncepce. Noční rychlíky s denním zastavováním jsou naopak ukázkou bezkoncepčnosti.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3543
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 07:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi 24-01 a cca 04-05 hodin je start či cíl, tím spíše přestup cesty, ryzí masochismus a tedy výrazně menšinový.

Přesně - navíc nejde jen o ty Hranice a spol. ale taky o návaznou dopravu (přípojné Os, MHD, busy), která prostě v tu dobu neexistuje.

Pokud už náhodou někdo jede, většinou z donucení (v civilizované časy mu nic nejede)

Což je přesně případ toho Bulharska, Ukrajiny a podobně.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3544
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 07:44:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Psal jsem tam kvůli tomu, že jsem min. jednou do měsíce tento spoj využíval.


Páňulo to dá rozum. Kdybyste si stěžoval a nepoužíval ho, to by bylo pomalu už na Doc. Chocholouška.

Ještě mi prosím vysvětlete, co jste potřeboval dělat v Praze tak časně ráno. Mně tedy není moc jasný, co tam jako můžete dělat, páč v tu krutou ranní dobu sotva můžete vykonávat nějaký pracovní či obchodní aktivity.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 10:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Až na to, že ten Curych není nejlepší příklad, neb on až někam po Salzburg funguje i pro Rakušáky (směr ZH i ze směru CZ).

Jenže já bych si ten EN do Švýcar představoval zhruba s odjezdem v 22:00 z Budějc a ráno do Budějc na šestou. Pokud se to v Rakousích nebude flákat a nikde měnit kurzové vozy, tak je to do Švýcar na ráno v pohodě stíhá a z hlediska Rakušáka je to vlak zcela k nepoužití, neb v Linci bude těsně po půlnoci ve směru do Švýcarska, resp. před čtvrtou ranní ve směru k nám.

Jinak si myslím, že současné nočníky mohou být zajímavým zdrojem vlkm. Neřeším teď detaily, ale pokud
1) nepotřebuju z kapacitních důvodů Amicus nějakých 10 měsíců v roce (beru zcela odhadem), tak mám vlkm na náhradu posledního SC na jižní linii.
2) udělám-li ze Silesie a Vltavy jeden vlak (cca za Pardubicemi už jede Silesie stejně tak pozdě, že není třeba Choceň a Ústí nutně obsluhovat rychlíkem a osobák by nejspíše stačil; normu na mašinu a délku perónů v prvním přiblížení neřeším), tak mám na vytlučení mnohých ranních a pozdně večerních víkendových omezení, které byly nově zavedeny leckde na síti, nebo z toho např. posílím některou z rychlíkových relací tak, abych měl ve špičce po srsti hodinový takt (např. 2-3 páry nových R-090 v kladiva), či začnu na IC rameni Břeclav - Ova jezdit ráno dříve (z Ovy i Břeclavi ráno začínat již v pět s ohledem na cesty do Bratislavy a Vídně ze severu Moravy, resp. na cesty z jižní Ferdinandky do Ostravy bez přestupu dříve než na devátou).

Hroch:
S něčím takovým bych neměl problém.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 17:42:14    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: no možná svým názorem Jihočechy naštvu, ale osobně si myslím že dva přímé vlaky do Curychu (navíc oba noční) jsou trochu luxus. No a protože Canopus bude asi jezdit i nadále (a navíc obslouží i Basilej a Badensko), tak si myslím že lůžka a lehátka Praha-Curych přes Salzburg jsou trochu "navíc". Ne, nevolám apriori po jejich zrušení, ale logičtější by bylo kdyby Mathias Braun vezl lůžka/lehátka tam kam z Česka jiné vlakové spojení není, tedy do Itálie (Benátky, případně Miláno či Florencie - trs Innsbruck-Trident) nebo již existující Zagreb-Lublaň. A to v krajním případě i na úkor přímáků Praha-Salzburg-Curych.
Páňula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1387
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 18:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mi prosím vysvětlete, co jste potřeboval dělat v Praze tak časně ráno. Mně tedy není moc jasný, co tam jako můžete dělat, páč v tu krutou ranní dobu sotva můžete vykonávat nějaký pracovní či obchodní aktivity.

Já psal všude lichá čísla... => Jezdil jsem z Prahy o půl desáte. Ne do Prahy někdy na x ráno... To bych využil raději Excela a ani bych tady nepípnul...
Scuderia Ferrari
----Trance!!!--- Sensation White - Wicked Wonderland; 02 Arena 29.5.2010

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem. Jan Werich
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.6
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 19:58:10    Odkaz na tento příspěvek  

Jezdil jsem tak před 10 lety jednou týdně nočním rychlíkem Praha - ČB. I přesto, že i při mém posledním použití tohoto vlaku byl naplněn asi 30 cestujícími až do ČB (další desítky do TA a BN), byl vlak zrušen. Myslím si, že půlnoční rozstřel "pomalých R" z Prahy prostě svůj smysl má a je škoda, že je obecně rušen.
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.6
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 19:59:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě na vysvětlenou - poslední použití toho spěšňáku bylo v srpnu 2008, aby někdo to chybně nepochopil, že to bylo před těmi 10 lety...
Svetluzdar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 20:00:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové-místo hádání,by jste meli,když je to o připravovaném grafikonu, přijít už s tím co a jak bude jezdit po 21.12.2012, když má být prý konec sveta...možná bude veškerá doprava zastavena do odvolání..,jsem na to zvedav,a včíl bud múdry..
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 20:59:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Curych - jo tak to potom jo. Nicméně je zřejmé, že pak už by nešlo "parazitovat" na existujícím denním spojení Praha - Linz a nočním Wien - Zürich, a tedy dopravce bude tvrdě proti. :-) Věcně ale jo.

Pokud jde o "noční zásobárnu vlkm," tak tady mám svůj oblíbený šot v podobě Moskvy přes Wroclaw (do ČR obnoveným "Bemem" s vazbou Breslau - Wien) a Lvova přes Čop (Košičan - Dukla). Na samotný Kraków by stačilo odhodit cca jeden dva vozy z nějakého Excelu/Šíravy na Chopin v Přerově či Ostravě, zejména pokud snad zase někdy něco pojede přes den.
Obecně bych se ale přesunu "objednávkových vlkm" z noci do dne bránil. Kdysi jsem měl takovou vidinu téměř Libušinu, jak jezdí po ČR na posledních/prvních R ve směrech sever-jih lůžka, která v relaci Praha - Žilina proveze extra nočník, a tak různě se budou přihazovat a odhazovat kurzy. Fyzicky v pohybu by to bylo mezi cca 1:00 z Prahy a 6:30 v Žilině, ovšem nějaký vagón by se "zahodil" například v Olomouci (Brně, opačně Pardubicích apod.) kolem 3:30-4:00 s tím, že výstup by byl umožněn od dejme tomu 5:30 do 9:30. Naopak v Praze (a jinde) by se umožnil nástup už kolem 22. hodiny (například).
Cílovým segmentem by byly ony dosud neřešené, ovšem v podmínkách ČR drtivě převažující relace, co trvají 2,5-4,5 hodinym a jsou tedy krátké na vyspání, avšak již dlouhé na ranní příjezdy (nechutné vstávání). Předpokládám, že tím by bylo 99% debat typu "ty šmejdi nám tu zrušili zastavování ve 2:30" vyřešeno.

Ostatně soudím, že toto by skutečně byl mnohem významnější prvek dálkové ZDO, než leckterá denní linka (225-240 například).
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 21:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Osobně bych souhlasil, kdyby ty lůžka přes ČB jely jinam, ovšem záleží na tom, co si přeje druhá strana. Benátky byly zrušeny díky nezájmu ze strany FS. A Švýcar si ty dva vozy přes Ještěrajch přeje, tak proč je mu brát (navíc to slouží i pro cesty do Innsbrucku, Bregenze a na přestup do Milána).
Mibl: Dovolím si nesouhlasit s posunem "EN" do Švýcar. Kdyby to byl opravdu "nočňák", tak prosím, ovšem EN je to až ze Salzburgu (na soupravě z Vídně). Do Salzburgu to jede jako R/D (prostě rychlík do Salzburgu).
Já vím, že bys místo rychlíku v půl deváté večer na Linec poslal spěšňák, ovšem pokud vedle jede osobák, tak proč nedat do Lince rychlou vrstvu. Co jsem mluvil ze studentkama z Lince, co studují v ČB a co mám osobní zkušenosti, tak vlak jedoucí skoro 3 hodiny 120 km není pro lidi na dojíždění příliš populární a radši jedou vlakem.
Chápu, že se neuživí celodenní dálková dvouhodina (Praha-)ČB-Linz, která projíždí kromě Kaplice,Rybníka,Freistadtu a Pregartenu vše a že je žádoucí to spojit s regionálkou. Ovšem tady jde o 2 páry denně. Přičemž u Brucknera bych byl taky docela skeptik, jestli má být dálkový, protože v jeho čase chybí jeden regionální vlak do 2-hodinového regiotaktu na 196.
Ale prostě nějaký vlak, co zajede ČB-Linz za 2 hodiny bych nechal, protože při konkurenci s autem je to pořád na hraně.

Na druhé straně je ale to, že pokud při desetiletém zamrznutí stavu vlkm bude potřeba najít nějaké ty vlkm a dohodou se s dálkovkou na suplování u obou párů na 196, tak to asi bude nutné.
ICQ: 338-873-999
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 22:26:48    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: klidně si umím představit že by Vltava jezdila trs HK-Lichkov-Wroclaw, časově by to vyšlo plus mínus stejně (teď ten vlak stejně stojí kdovíjak dlouho v Zebrzydowicích či kde). Problém je v tom že Vltava přebírá (tuším) v Zebrzydowicích haldu přímáků (z Budapešti, Vídně, Záhřebu,...), musel by je dotáhnout Chopin do Varšavy a až tam je převzít Vltava. Je-li to reálné, to nevím. Jo a když sníme o těch přímácích, tak nadhodím taky jeden :-) - Praha-Vilnius (z Varšavy rychlíkem Hańcza).
Louis de Mydlaque: obávám se že curyšskými přímáky do Innsbrucku či Bregenze nikdo nepojede, vzhledem k noční hodině kdy tam Wiener Walzer je. Jó, kdyby vezl přímák směr Brenner-někam (Miláno/Florencie), pak by to bylo jiné.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 23:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milí vláčkaři. Hoďte vlakovou dálkovku do stejného režimu jako jsou dálkové autobusy - bez koruny dotací. A máte po vzduchovozičích. Praha - Ostrava by jezdila v cca 10 dopravcích stejně po hodině (v neděli odpoledne třeba po 20 min), ale za poloviční cenu, ostatní by se srovnalo podle nálad cestujících. Hlavně by se nepromrhalo asi 15mld Kč na převážení vzduchu. A každý dopravce by si vážil každého cestujícího a každé zastávky.
Prostě nulové dotace a každý za své. To by mělo i blahodárný vliv na kraje - nemohly by očekávat, že jejich osobákové průšvihy bude řešit rychlík MD.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 23:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Karlshaus: To máte možná na první pohled pravdu. V autobusech to jde, tam se do nákladů nepočítají náklady na údržbu silnic, na zimní údržbu, na policajty, na provoz semaforů na křižovatkách a podobně...... mýtné to všechno nepokryje. A navíc by se jezdilo jen v době kdy by bylo nejvíce cestujících ( ve špičkách ) ale v noci a podobně by asi nikdo nejezdil. Proč třeba žlutý autobus nejede z Plzně do Prahy kolem 21. hodiny ? Poslední jede v 20. hodin a pak už nic. A to přes den jezdí co hodinu a možná i častěji .....Proč většina autobusů jezdí po venkově jen v pracovní dny a sobotu a neděli ne. Vlaky zatím jezdí i ty víkendy.....Proto asi budou "státní" dopravci o něco dražší než soukromníci, kteří jezdí jen pro zisk a ne pro krásný oči cestujících ....
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5406
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 23:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy:
V autobusech to jde, tam se do nákladů nepočítají náklady na údržbu silnic, na zimní údržbu, na policajty, na provoz semaforů na křižovatkách a podobně...... mýtné to všechno nepokryje.
Stejně tak ale poplatek za DC taky nepokryje údržbu dopravní cesty, platy výpravčích a dispečerů atd. Myslím, že je férové, aby byla uvedena i tato "druhá strana mince".

Proč třeba žlutý autobus nejede z Plzně do Prahy kolem 21. hodiny ? Poslední jede v 20. hodin a pak už nic.
Protože jezdí na rozdíl např. od vlaků bez dotací, takže nemůže dlouhodobě mít spoj, který mu přináší ztrátu.
Kdyby měly rychlíky mezi Prahou a Plzní jezdit rovněž bez dotací, tak taky nejezdí celodenně každou hodinu.

Proč většina autobusů jezdí po venkově jen v pracovní dny a sobotu a neděli ne. Vlaky zatím jezdí i ty víkendy....
Myslím, že to je proto, že naprostá většina krajů, přestože už asi pět let má objednávku regionální dopravy plně ve své kompetenci, kašle na nějaké změny, byť by často mohly být pro většinu lidí prospěšné.
Autobusy v mnoha místech nejedou proto, že je nikdo neobjedná (a hlavně nezaplatí). V některých krajích je objednávka (a hlavně platba) víkendových autobusů ponechána plně na obcích, kraj ji nehradí. Na rozdíl od vlaků, jejichž provoz hradí (od příštího roku s přispěním státu) celotýdenně ve všech krajích.

proto asi budou "státní" dopravci o něco dražší než soukromníci, kteří jezdí jen pro zisk a ne pro krásný oči cestujících
Nesmysl. V dotované dopravě dosahují (samozřejmě při započtení dotace) zisku snad všichni dopravci, ať už soukromí, nebo "státní".
P. S. Kdo u nás jezdí pro krásné oči cestujících?

Pozn. Editováno ve 23:43.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 23:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: To jako chcete říci, že kdyby Jančura dostal dotaci, že v těch 21 hodin bude z Plzně do Prahy jezdit ? Pokud vím tak, když se hlásil na dopravní obslužnost ( dotovanou) tak chtěl plno spojů zrušit ...hlavně ty večerní a sobotní ....
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5407
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 23:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy:
To jako chcete říci, že kdyby Jančura dostal dotaci, že v těch 21 hodin bude z Plzně do Prahy jezdit ?
Pokud by mu (a nejen jemu, obecně to platí asi pro kohokoliv) ta dotace zajistila, že by byl již ziskový, tak to odjezdí, proč by ne?

Pokud vím tak, když se hlásil na dopravní obslužnost ( dotovanou) tak chtěl plno spojů zrušit ...hlavně ty večerní a sobotní ....
Měl byste nějaké další informace o takovýchto jeho plánech? (Jestli něco takového máte a nechcete to zveřejňovat, tak případně na mail. Díky.)

Za prvé se mi tomuto nechce věřit (když to kraj objedná a zaplatí, proč by to neodjezdil?), a za druhé - jestli se něco takového v nějakém kraji stalo, tak to podle mého názoru svědčí o nekoncepčním přístupu kraje, co se dopravní obslužnosti týče.
Kraj s koncepčním přístupem by předem uvedl rozsah obslužnosti, který chce zajišťovat, a pak by daný rozsah předložil dopravcům, ať předloží cenovou nabídku na tento předem definovaný rozsah.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2269
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 00:13:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus není nikdo jiný než námi známý provokater Boblick. Já jenom doufám, že se poučil ze zabanovaní jeho účtu a bude jednat slušně pod svým novým nickem.
David: I mistr Jančura kdysi řekl, že v železničním světě jsou pouze dvě linky, které by šly jezdit bez dotací, a to Praha-Ostrava a Praha-Brno. A obávám se, že i na těchto železničních linkách by převládaly špičkové směry, tzn. že třeba by se do Ostravy ráno nedalo dostat. Stejně tak Jančura moc dobře ví, že pokud by se mu nepovedlo na Ostravu zničit konkurenci, nemá šanci obstát. A proto i říkal, že pokud bude stát dotovat souběžnou linku, která mu bude brát lidi, nemá šanci tu svou uživit. ČR je dost malá země na to, aby se vyplatilo jezdit i do Ostravy víc jak po hodině ve špičkách. Vlak nabídne mnohonásobně větší nabídku a taky díky velkým finančním vstupům se vyplatí až při velké poptávce.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52580
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 01:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jančuru bych opravdu nepovažoval za bernou minci.

David:
Nechceš snad popírat, že SA využívá toho, že když nejede, najde se někdo jiný, kdo „nezajímavé” časy nebo relace odjezdí a SA tak nepřímo zajistí komplexní nabídku spojení.
Jakýsi takt se stanovenou (nebo x-násobnou) kapacitou je sice možná pěkný, ale bez (státem/krajem) dotované pojistky to fungovat dlouho nebude (nikdo jiný takový drobky sám od sebe neodvozí). A po započtení nákladů na takové spoje ty „nedotované spoje” můžou hned vypadat docela jinak.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5410
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 01:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
Nechceš snad popírat, že SA využívá toho, že když nejede, najde se někdo jiný, kdo „nezajímavé” časy nebo relace odjezdí a SA tak nepřímo zajistí komplexní nabídku spojení.
To nepopírám, a není to v rozporu s tím, co jsem napsal výše.

Jakýsi takt se stanovenou (nebo x-násobnou) kapacitou je sice možná pěkný, ale bez (státem/krajem) dotované pojistky to fungovat dlouho nebude (nikdo jiný takový drobky sám od sebe neodvozí). A po započtení nákladů na takové spoje ty „nedotované spoje” můžou hned vypadat docela jinak.
Nj, ale má smysl to nějak řešit, aby takové řešení nebylo nakonec horší, než je dnešní stav? (Třeba zahrnutí i těch nedotovaných spojů do "závazku veřejné služby", tedy že by své tržby měli odvádět státu/kraji? To by asi nebylo dvakrát šťastné.)
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 07:35:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi 24-01 a cca 04-05 hodin je start či cíl, tím spíše přestup cesty, ryzí masochismus a tedy výrazně menšinový. Ergo nemá smysl nikde stavět.
Máte pravdu, že málokdo tohle bude dělat jen tak z plezíru. Ale zkuste se zamyslet, k čemu doprava slouží. Abych se dostal někam do cíle, naplnil smysl cesty, a pak se zase vrátil zpátky. Cestování je podružné. A časy by se měly řídit nikoliv odjezdem z výchozí stanice a příjezdem do ní, ale příjezdem do cíle a odjezdem z něj. A že pak holt nástup cesty nebo její ukončení u vzdálenějších destinací vychází i v intervalu 23-04, není žádná radost, ale prostě důsledek. Proto bych ty noční vícezastávkové spoje nezatracoval. Samozřejmě že to není dominantní záležitost, ale zas na odstřel to taky není. U člověka se slušným rozhledem jako je pan Záruba bych čekal trochu realističtější přístup.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 09:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rejp on:

Proč ta slavná Šírava staví v Karviné, Těšíně nebo Třinci, když nástup/výstup lidí v těchto popůlnočních časech je masochismus?

Rejp off:
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2272
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 09:40:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V zákoně o silniční dopravě je napsáno, že vydání licence na linku může být podmíněno tím, že dopravce odjezdí i spoje v závazku veřejné služby, které pochopitelně budou oddotované. To, že toho kraje nevyužívají, je jejich problém.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 10:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi 24-01 a cca 04-05 hodin je start či cíl, tím spíše přestup cesty, ryzí masochismus a tedy výrazně menšinový. Ergo nemá smysl nikde stavět.

Nesouhlasím.
Dám příklad: Chci odlétat z Ruzyně v 6:00, odbavení cca 1,5 hodiny předem - v kolik musím vyrazit z České Třebové abych to stihl s rezervou na zpoždění vlaku ?

Nebo když jezdil Plečnik cca v 6:00 z Prahy - v kolik musel člověk vyrazit z Ustí nad Orlici, aby měl jistotu, že mu vlak neujede (tedy alespoň 1,5 hodiny)?

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2274
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 10:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: A kolik takových lidí bude? Zastavením ve 2 hodiny v Třebové, Ústí, Chocni a dalších menších měst vzbudím půlku vlaku pro to, aby tam nastoupil jeden člověk a nebo taky nikdo?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 11:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky
Netřeba stavět v UO, Cho atd. Stačí Česká Třebová, stejně se tam nechám zavést autem a nějakém tom kilometříku nesejde.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6350
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 11:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak mimochodem - čím se místa na trati 010/270 liší od takových Karlových Varů, Liberce, Plzně nebo Českých Budějovic? Já jen, že tam jezdí v noci úplný ho..o, takže si myslím, že není zas až tak nač si stěžovat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 12:04:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad RadekŠ: Ještě mi prosím vysvětlete, co jste potřeboval dělat v Praze tak časně ráno.

Třeba chytnout ledadlo kamsi do Tramtárie, nicméně to asi nebude moc častý důvod pro tento druh nočních jízd.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 15:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Noční vlaky: od dob, kdy i na železnici se používá symbol x - zastávka na znamení či požádání, bych zavedl zastavování s touto značkou v každém městě nad 5t obyvatel a to v době od 22h do 4h. V noci pacienti stejně většinou chrápou a prodloužení celkové jízdní doby o např. cca 15min na 350km by se nikoho nedotklo. Zato vzduchovozič by se třeba stal vlakem pro cestující.

A pro všechny zastánce jen těch vláčků: kolik myslíte, že vlak zaplatí na poplatcích třeba na ČB - PH? Pro srovnání bus za vjezdy na nádraží 675Kč + poplatek za dálnici 230Kč či 440Kč (záleží kudy jede). Má v základu 45 míst = 24,75Kč/sedadlo. Žádná dotace. Nafta, řidič, odpis, režie k tomu. A teď mi někdo spočítejte ve stejné trase náklady ve vlaku na sedadlo - a nechoďte na mě se Švejkem.
Mája
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 17:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Honzasl:
Dám příklad: Chci odlétat z Ruzyně v 6:00, odbavení cca 1,5 hodiny předem - v kolik musím vyrazit z Liberce abych to stihl s rezervou na zpoždění vlaku ?

Ve 20:02, ještě můžu jet busem v 20:00 a kupodivu z toho nikdo nic nedělá.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 17:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl+Mája: Mája prostě nepochopila, že Liberec je proti Ústí nad Orlicí, natož proti České Třebové úplně bezvýznamná díra.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 17:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve 20:00 busem z Liberce? To budete na Ruzyni do půlnoci. Co tam budete těch 6 hodin do rána dělat?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 18:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Asi měl náležet smajlík ne? :-)
Čelákovičan: Zaplatí si drahý hotel. :-) Ve skutečnosti se na to letiště nechá odvést.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 19:13:29    Odkaz na tento příspěvek  

Přeji všem diskutujícím krásné Vánoce, hodně štěstí a radosti v roce 2010, jak na železnici tak i kdekoli jinde ! :-)

Zdeněk J.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 19:35:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mája
To je prostě problém toho, že když něco nemáte, ani vám to nechybí. Zatímco když máte a berou vám to, budete řvát, že je to tragedie. Už to tak chodí, každý si hájí svoje.

čelakovičan
Čekat od půlnoci na Ruzyni od půlnoci do pěti, to nic není, už jsem to také zažil. Najdete si místečko, rozbalíte spacák, nařídíte budíka a hotovo. Jednou za půl hodinky vás okouknou benga, jestli se vám dobře spí a paráda.

Ovšem tohle nezkoušejte nikdy na hlaváku - čekal jsem tam na Plečnika takhle jednou a nikdy více, ty existence tam žijící mi nedovolily zahmouřit oka, kdybych usnul, tak by mi asi nezbyl ani ten spacák.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1300
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 23:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: No jak? Kolem osmé večer, ať se na P6 ještě zvládnete ubytovat v nějakém pěkném hotýlku. Ony tyhlety "superlevný" lety jsou díky finesám jako odbavení ve 4:30 nakonec možná docela drahý... A je to logické, nic není zadarmo. Pokud by existovalo to, co jsem psal v dalším odstavci (vnitro ubytovací vlaky s velkým procentem pobytů), pak můžete využít tohoto např. z Olomouce.

A jestli jste vážně taková socka, co uvažuje v intencích typu "přečkat noc před letištěm ve spacáku," tak raději nikam nelétejte, když na to nemáte (včetně souvisejících nákladů nebo za dražší letenku v hezčím čase). Já taky nepožaduju, abych měl "aspoň nějak" soukromé golfové hřiště, když na to nemám. Nebo holt přečkejte podobným stylem někde v pražské hospodě do cca dvou, pak hodinu na letišti a něco zabere cesta nočním busem (od příjezdu kolem půlnoci do Prahy), ale pak si zkrátka nestěžujte.
Nebo se přestěhujte do Prahy (abyste mohl nadávat pro změnu třeba na drahej nájem nebo absenci podorlické přírody).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6351
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 00:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
S těmi nočními vnitrospoji s množstvím pobytů to nevidím úplně jednoznačně.
Nejel jsem tak sice mnohokrát, ale co v uplynulém GVD jezdilo lůžko do Zvolena už/až na Šíravě s tím dlooooooouhým pobytem v Žilině, tak jsem zaslechl několik připomínek na tuto skutečnost a někteří dokonce jeli raději spodem přes Blavu, kde ten pobyt takový nebyl. Také na obsazenosti toho vozu se to (při mých pozorováních) projevilo.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)