K-report
 

Archiv do 1. října 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 1. října 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 20:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v době internetu možná ne, ale v době idosu...
dneska musíte nejdřív vedět co a jak zhuba odkud a kam jezdí a pak najdete na idosu v kolik že to je přesně. ale chtít nějaký složitý spojení, a taky možnosti co když vám jete tady a co když to ujede až támhle, to už je na idos silný sousto
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 21:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, Láďa: Ono ty stohy papíru na velký Šotobible by byly asi zbytečný, i když IDOS nestojí za nic.
Ale ono tohle nenío jízdních řádech v knížce.Ono jde o to, že na stanicích se jízdnířády taky nedozvíte, protože jich je tam dvacet a polovina z nich sloupaná, či počáraná.
Ono by to nějakou integraci časů, jednotných JŘ, cen, možnái tras, chtělo. Ovšem v regionálce by tu od toho měly být IDS a v dálkovce? Možná by mělo cenu sehnat celostátního koordinátora, ovšem koordinujte něco, co nejezdí dotovaně, ale na vlastní triko dopravce.
ICQ: 338-873-999
Martin_pavel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 22:19:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veznu to od konce:
3) Bohumilice jsou jen třešinka na dortu. Jde o to, že pokud se stejně musí zastavit, tak nevím, proč výstup a nástup neumožnit. Staly by se z toho takové druhé Głuchołazy před několika lety. Taky tam byla stanice, vlaky jezdily a musely zastavit, ale výstup byl přímo zakázán.
2) Půlnoc z Phy: Z Prahy se dá dostat do všech sousedních krajských měst, kam je běžné jezdit vlakem, tedy krom ČB. Liberec a Jihlavu vynechávám, protože tam není vlak běžný dopravní prostředek a navíc Jihlava je v kraji, kde se doprava dělá stylem "teď a tady a dál nic".
1) Hlavní problém vidím v tom odjezdu z CB. Oni Budějce jsou opravdu v 8 večer naprosto mrtvé, člověk se až diví, že to vůbec jde po tom, co se tam odehrává přes den za maglajz. Jenže Praha mrtvá není. Navíc rychlík ve 20 přijede do Prahy hodinu před půlnočním rozjezdem. Není ani pro lidi, kteří jedou z práce, ani pro lidi, kteří jedou za zábavou, ani pro ty, kteří se již pobavili a chtějí jet domů, z Linze přípoj nemá atd. Ono o jeho "kvalitách" svědčí i dnešní obsazenost na odjezdu z CB: 2-4 lidi/vagón. Tím spěšňákem ve 21 jezdí opravdu lidí víc a asi právě proto, že je to vymeták. Teda jsem pro takt, ale tohle mi přijde příliš. Docela by mě zajímaly reakce v Hradci, který je zhruba stejně veliký a jen trochu blíž, kdyby měl poslední spoj do prahy ve 20. O Plzni a Ústí ani nemluvím. Odtamtud se už léta jezdí po 22 hodině. Plzeň je blíž a je větší, ale není blíž o dvě hodiny cesty.
Mám vlaky stále rád, ale České dráhy se snaží ze všech sil, abych je rád neměl.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 00:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad večerní R a Sp z ČB do Prahy: Koukám na vzácnou shodu většiny, že vlak ve 21 na Prahu potřeba více, než ten ve 20. Mně by odjezdy rychlíků ....., 17, 18, 19, 21 neurážely, klidně bych se nechal přehlasovat. Ve 20 hodin už se z ČB stejně jezdí jen z hospody, nebo z daleka. Běžná denní frekvence odjíždí tak do 18 hodin.
Možná by to opravdu trošičku pomohlo vytíženosti posledního R. O množství lidí, kteří jedou na rozjezd z Prahy po půnoci, bych si ale nedělal iluze.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 01:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve 20 hodin už se z ČB stejně jezdí jen z hospody, nebo z daleka. Běžná denní frekvence odjíždí tak do 18 hodin.

Tady se hodně zapomíná, že Budějovice jsou univerzitní město, tzn. že každý akademický rok je ve měste o 10 tisíc lidí více. Opravdu stačí na Prahu poslední rychlík ve 20hodin? MHD i regionální autobusová doprava funguje večer a v noci skvěle. Vlaková doprava a dálková bus doprava je večer a zejména v noci v Budějicích mrtvá. Odjezd vlaku z Budějic ve 21 hodin s návazností na Prahu kolem půlnoci byl ideální, nyní neexistuje.

Co se týká půlnočního sp z Prahy do Budějic, tak byl obsazen málo, ale mnoha lidem pomohl. Kdo s ním dříve jezdil až do Budějic, bylo velmi vidět místní frekvenci, zvlášť např. Benešov-Heřmaničky/Votice, Tábor-Soběslav, Tábor-Veselí n/L. Praha-benešov ani nemluvit. POdle mě prostě vadila velmi pozdní noční jízda a s ním komplikovaná situace na mnoha nádražích, o lidi ani tak nešlo.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 10:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad večerní resp. noční spojení:
Chtěl bych se zeptat zde diskutujících na jednu věc. Kolik lidí využívá reálně ona noční spojení z Prahy s odjezdem kolem půlnoci? Např. onen Sp Praha-Tábor, R Praha-Plzeň apod.?? V diskuzi se dají vyčíst výrazy typu 'slušně zaplněn', 'obsazen málo, ale pomůže', atd., což ovšem bohužel nic nevypovídá o skutečné obsazenosti.

Pokud bych měl říci svůj názor na ona noční spojení, tak si myslím, že mezikrajská spojení v noci smysl prostě nemají. Jedná se o plýtvání penězi. Navíc zde dochází k jednoznačné preferenci lidí, žijících kolem 'koridorů' na úkor lidí, žijících mimo něj. Proč např. Liberec nemá noční spojení z Prahy?? Domnívám se, že když už noční spojení z Prahy, tak lze využít levnější autobus a zadotovat právě ten.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 11:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K pozdně večerním a nočním spojením: já je třeba využívám, spíš ale pozdně večerní vlaky, protože "moje" trať je 070 - tedy poslední courák z Prahy (21:10) a Turnova (víkend, 21:26 nebo kolik přesně). Obsazenost: když mám zprůměrovat celou trasu i jednotlivé dny, bývá ve vlaku (sólo 854) průměrně 20-25 lidí u Turnova, o něco víc cca Byšice-Praha, tak půlka durch, ostatní místní různých relací.

Obecněji: pozdně večerní spojení mají i jinou funkci, která se ovšem velmi špatně číselně vykazuje: jde o to, že i když se nechci vracet posledním vlakem, "vím, že mi kdyžtak jede ještě flamendrák". Příklad: rodina jede dopoledne na vejlet, vlaky zpět jedou a) v 18, b) v 18 a 20. V případě b) je pravděpodobnější, že vůbec vyberou vlak (nebo VHD obecně), přestože nejspíš stihnou ten v 18h, ovšem s jistotou, že kdyby něco, jede ještě jeden. Tuhle funkci bych rozhodně nepodceňoval.

Nebo ještě jeden příklad: kdyby nebyla v Praze noční MHD, nejeli by lidi tramvají nejen z hospody, ale ani do hospody, bo na taxíka každý nemá. Jelikož národ pije a je pohodlný, podstatná část by tam jela autem. Následky zřejmé
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 11:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych: Noční MHD po Praze mi přijde, že je jen pro homelesáky, feťáky, zloděje a ještě tak pro skupinky nalitejch turistů a nebo studentíky. MHD v noci mě naučila, nechat si bokem peníze na taxíka, abych mezi ten póvl nemusel. A k autum, divil by ses, co jezdí lidí do hospody autem a pak si volaj anděly.

Mates: No noční spoje jsem párkrát využil a nevypadaly na neuživení, nevím, jaká je obsazenost přes týden, ale víkend nebyl tristní, spíš mi vadí, že tady krafáš o rušení a asi ani pořádně nevíš, jak to vypadá, tyhle rozumprdy mám nejradši. A je tu ješt ějeden důvod a tím jsou oběhy souprav, nějak je zpátky dostávat musíš.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 12:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úplný souhlas s Walbrzichem ohledně toho "pojedu v 18, ale kdyžmi to ujede můžu ject ve 20".
Myslím, že největší chybou u objednávky spojů a jejich současných škrtů je koukat na to, kolik člobrďů jede v kterým spoji.Měli by se zaměřit spíše na celek, protože pro cestující není vůbec atraktivní linka, která má v 2hodinovém taktu 4-6hodinové mezery.
Pokud už šetřím, tak ruším celé méně využité linky (pozn.: linke nerovná se vždy trať) a vyplním je adekvátně autobusy. Ale rušit jeden vlakový spoj z taktu a nahradit ho busem je nesystémové a zrušit spoj bez náhrady je snaha vyhnat si lidii z těch zbývajících spojů (noční spoje na hlavních trasách nevyjímaje).
ICQ: 338-873-999
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 12:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense: Napsal jsem pouze svůj názor a ten snad napsat můžu. Jinak co se týká uživení se, či neuživení se, domnívám se, že se to takto postavit opravdu nedá, protože se neuživí žádný vlak a to ať jede ve dne nebo v noci. A co se týká mě, tak noční spojení nevyužívám (proto jsem chtěl vědět konkrétnější počty, abych si udělal obrázek, (tedy ne jen slova uživí se, docela dost, slušně apod.), co se týká těch večerních, tak zpravidla počet cestujících ve vlacích, kterými jsem jel, nepřekročil 10 (s výjimkou jízdy na/ze směny). Podotýkám, že tyto večerní vlaky nebyly v pražské aglomeraci....
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 20:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hroch 6141: k té 124 - dle mně dostupných info byly Sp zastávky vybírány podle celkového denního obratu frekvence v Os z x předchozích sčítacích kampaní, s tím že laťka byla dost nízko (4-5 výstup/4-5 nástup za průměrný DEN!...). Selekce byla nutná kvůli přípojům a křižováním - Sádek a Veletice jdou na úkor vaty. Mj., kdyby byla laťka pro každou zastávku na 4-5 nástup/výstup na průměrný vlak, tak by byla 124 pravděpodobně bez dopravy
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 21:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj la défense: Díky vám tedy konečně vím, že coby studentík využívající noční MHD jsem póvl, podobně jako pan Rampas již ví, že je dopravní komunista. Fajn.

Jinak s večerními a nočními vlaky je to loterie, leckdy jede pár kousků, ale už jsem jel mnou zmiňovanými Os na 070 i na stojáka. Posledně to bylo, když se vraceli (relativně slušní) fanoušci Liberce. Solidně obsazené jsem párkrát viděl i poslední večerní R-030. Jsou i studenti, co jezdí z 030 do Olomouce v neděli oním posledním R a pak Amicem nebo čím. Rušit to by byl nerozum, když už by však objednavatel mermomocí rušit chtěl, pak lepší kandidát by byl třeba takový Os 5432 -- s tím, že následný R 996 by měl pár zastavení navíc.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 22:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Hele a nebylo by to tak lepší, než škrtat někde jinde...? :-)

P.S.: Možná by i přes velmi špatný pocit z JHC bylo ke zvážení, zda nevzít do objednávky MD 1932ku, resp. aspoň o hodinu posunout R z osmé na devátou. Třeba by to mohl MD někdo poradit... ;-)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 22:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to sice nahrávka na mně, přesto napíšu svůj názor.

"nevzít do objednávky MD 1932ku"

Rozhodně ne. Vlaky ve 20 a 21 z ČB do Prahy jsou dva notorické vzduchovoziče za sebou.

"o hodinu posunout R z osmé na devátou"

To by stálo za úvahu.
Jog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 22:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nemá niekto VOD stačil by aj navrh 09/10
http://sites.google.com/site/knihajazdr1504sarisan/
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1132
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 23:27:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: To je totéž, rozdíl v těch možnostech je jen v zastavovací politice. Vezmu-li v úvahu, že půlnočák z Prahy prostě nepojede, už kvůli soupravám není možné aby jely oba.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51294
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 23:57:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodně ne. Vlaky ve 20 a 21 z ČB do Prahy jsou dva notorické vzduchovoziče za sebou.

Tak to pravda rozhodně není. 1932 jezdí tak prázdná až od zavedení 654 (bavíme se o běžném roku, v sezoně jezdí často dost nacpanej . navazuje na něj 8110 vedenej v klasice), předtím pod 50 lidí šla akorát na Sibiři. Nehledě na to, že by nebylo dvakrát moudrý nechat jako poslední vlak v sedm - ten jezdí dost plnej lidí od přestupů a v současným bordelu se obávám, že neexistující záložní spojení by vybydlelo i tu Šumavu.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51299
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 01:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve 20 hodin už se z ČB stejně jezdí jen z hospody, nebo z daleka. Běžná denní frekvence odjíždí tak do 18 hodin.

To je docela nepřesné. V osm opravdu moc lidí nejezdí (po zrušení osobáků v sedm z Budějc na 190 i 220 se to ovšem může změnit - možná to ale stihne pobrat ten v půl sedmé ), nicméně v devět se lidi i z práce vrací a o desáté až jedenácté taktéž (byť je dlouhodobá snaha i tyto cestující vyhnat). Na Prahu asi snad v devět i víc jak v jedenáct (motor do Soběslavi s Lv jízdou do Tábora, to je taky něco úžasnýho...).
Takže jednoznačně radši zrušit notorický vzduchovozič v 20:01 a devátej ponechat (v takovém případě by byl ten devátej plnější než nyní a celkově by byl systém výrazně použitelnější).

Na 190 je situace ale ještě horší, tam je 8016 ještě nějak pochybně nahrazen 1257 (ale dost neúplně) a 8018 je pak zrušen bez jakékoliv náhrady (a jedenáctej je až v 22:55).
Takže sice konečně bude denně spojení i o víkendu večer, ale mít na takové trati spoj v 18:30 a pak až v 22:55, to je děs. (Nehledě na to, že stejně nic pro zzměnu nepojede o víkendu po ránu...)

Co se půlnočáku z Prahy týče, tak rozhodně má své místo. Využití je často sice nárazové (od Benešova do Budějc 15 - 30 lidí jezdívalo plus často nárazově i výrazně více, včetně různých úsekových rozvozů kolem Tábora, takže často za Benešovem i 50 a více lidí bylo). A sotva platí kýmsi zmíněná teorie, že Budějce jsou daleko - právě do Budějc jezdívalo obvykle výrazně víc lidí jak do táborské aglomerace.
A především je to celkem užitečná záloha, bez které se česká železniční síť na relacích s přestupem moc používat nedá.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 10:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Pokud myslíte rychlík ve 20 zrušit, a objednat místo něj Sp ve 21, tak to bych považoval za rozumný nápad. V tuto hodinu už je lepší ztratit deset minut, a spláchnout jedním vrzem lokálnější frekvenci.

Martin Zlivský: Máte pravdu, že jsem to trochu zjednodušil, problém má více rovin.

- Z Tábora do Prahy jsou zmíněný R i Sp opravdu vzduchovoziče. Na příjezdu do Benešova, a dál do Prahy, určitě.
Pro rozvoz ze šichty v supermarketu, nebo z odpolední ve fabrice nemusí být rychlík. Jen málokdo pojede za Soběslav, za Tábor prakticky nikdo.

- Při frekvenci běžně do 50 lidí už by stálo za úvahu nasadit v okrajových časech autobusy, stejně jako na Noriberk. Běžně jsou k mání vozidla s kapacitou okolo 70 lidí. V okrajovém časy lze v Praze bez potíží dojet na hlavní nádraží v Praze, totéž v ČB. Uvažování typu "v časech, kdy se soukromníkovi nevyplatí autobus, vypravíme vlak" považuju za nebezpečné pro státní kasu.

- Nesouhlasím s tím, že je síť bez půlnočáků nepoužitelná. 99,9% lidí si může cestu naplánovat tak, aby ji zvládli během dne. Pro studenty je sice možnost cestování pozdě večer a v noci úžasná, ale je otázka, kolik peněz má stát na takovéto cestování dávat.
Určitě nelze ukončit dopravu na hlavních tratích v 18-19 hodin, to by byl samozřejmě nesmysl. Na druhé straně nelze protahovat hodinové takty příliš do večera. Poučné je sledovat Jančuru, který například směrem z Prahy do Plzně zrušil bus ve 21. Jede naposled ve 20 hodin ze Zličína, a pak až o půlnoci. Mezitím nic.

(Nejen) "dopravní komunismus" musí mít své meze, jinak dopadneme jako v Lotyšsku nebo Maďarsku. Možná ještě hůř, pokud se u socanů udrží v čele lidi typu "každému všechno", a vyhrajou s tím volby. Socani jsou ve všech zemích více či méně rozhazovační, ale tady už jde do tuhého. Skoro bych řekl, že by se na jedno volební období měla zrušit demokracie, a nasadit osvícený diktátor. Lidi jsou totiž tak zpovykaní dávkami a vysokými platy od státu, a vším možným zadarmo, že by zvolili i ďábla, kdyby jim slíbil, že se nebudou muset omezovat. Ale to jsem trochu odbočil.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 11:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bručoun: to jsi odbočiljá jsem třeba pro, aby i přes noc jezdila po všech hlavních tratích síť spěšňáků a za socana se rozhodně nepovažuju
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1736
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 12:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No problém je, že pokud ministerstvo převezme Sp a udělá z něj R tak z posledního vlaku vyžene půlku substrátu. Pokud se to tedy udělá jako s Berounkou. Ta dokud byla Sp a stavěla v KD, Zdicích atd. bývala (nárazově) obsazena i ca. 1-2 ks/čtyřku ve 3xBt+BDs, odhadem 50-100 ks. A výstup v Berouně často nahrazen i nástupem do dalších stanic. Kolik přibylo lidí tím, že se z toho udělal superexpres netuším, neb poté co u nás nestaví mne nezajímá. Pokud ten poslední Sp v 21 z Budějc zastaví ve Veselí, Toběslavi a Táboře, tak asi moc substrátu nepoveze....
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6143
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 13:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
Pokud ten poslední Sp v 21 z Budějc zastaví ve Veselí, Toběslavi a Táboře, tak asi moc substrátu nepoveze....
Určitě to nebude méně než totožný vlak o hodinu dříve. (Čímž neříkám, že bych úár zastávek nepřidal ...)

Pryž:
dle mně dostupných info byly Sp zastávky vybírány podle celkového denního obratu frekvence v Os z x předchozích sčítacích kampaní
No sice se mi nezdá, že by třeba v Žiželicích nastupovalo míň lidí jak v Hořeticích. V Milostíně jsem taky nikoho neviděl (pravda - asi za 2 pokusy), ale zmíněný zdroj nevlastním, tedy je to možné.
4-5 výstup/4-5 nástup za průměrný DEN!
Coo?
Selekce byla nutná kvůli přípojům a křižováním
Proti selekci jako takové nic nemám. Záleží na formě.

Dj_lá_défense:
Noční MHD po Praze mi přijde, že je jen pro homelesáky,...
Děkuju za poklonu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51303
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 14:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když pominu metro, tak často nejen noční. :-( Světová je tak leda tou cenou.


Pro rozvoz ze šichty v supermarketu, nebo z odpolední ve fabrice nemusí být rychlík. Jen málokdo pojede za Soběslav, za Tábor prakticky nikdo.

Opět ne tak docela. Výrazný nástup bejvá i Veselí, taktéž podobná fce jako z Budějc, akorát pro úsek Veselí - Tábor. A podobně tak i v Táboře nastoupí klidně 20 lidí pro rozvoz po dírách nad ním (obvykle po Ješetice - dál ne).


Uvažování typu "v časech, kdy se soukromníkovi nevyplatí autobus, vypravíme vlak" považuju za nebezpečné pro státní kasu.

Tak to jistě. Jenže zrovna ten spěšňák se busem těžko nahradí, má-li plnit vše, co dosud plnil (odvoz ze Šumavy, od Lince, Budějc do Prahy a navíc lokální vymetení veškerých děr). V reálu to stihnul v případě krácení za JD rychlíku. Bus by musel buď dost vymetat, nebo ztratit vazby (možná včetně těch pracujících) v ČB. A vést krom vlaku i bus, moc si nepomůžeme. Jen by na tom možná bylo místo klasiky levnější mimo sezónu mít třeba 854+po Tábor něco (jenže kde to večer v ČB vzít a cokoliv s Vmax pod 100 a bídným zrychlením to nezajede ani omylem).
Ale na půlnočák by byl ten bus asi ideální - v Benešově však maximálně pro nástup.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51304
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 14:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poučné je sledovat Jančuru, který například směrem z Prahy do Plzně zrušil bus ve 21. Jede naposled ve 20 hodin ze Zličína, a pak až o půlnoci. Mezitím nic.

Mezitím jezdí někdo jiný, tak co se snažit a "plýtvat" (i) svými prostředky.


Poslední odstaveček:
Ten dopravní komunismus (když už tu musíme taková označení používat...) si představuji trochu jinak než dálkovku. Jako téměř dokonalý příklad bych viděl např. tu jihočeskou "spravedlivou" regionálku. Všichni mají sice vše, ale v podstatě mají tak akorát velký kulový. Tudy opravdu ne...
Ale půlnočák v dálkovce beru spíš jako nadstavbu a pojistku pro večerní systém. V R 655 bývá po Tábor dost lidí (v poměru ke kapacitě a obsazení to lze samozřejmě zanedbat, při pohledu na tržbu celkovou už to tak jasné být nemusí) dálkových relací jako z Ostravy, ValMezu atp. Bez půlnočáku tací budou muset jet o dvě hodiny dříve, což třeba z té Ostravy znamená poslední použitelný vlak v 16:01 (a to je sakra brzo). Pro někoho je vidina dvouhodinového čekání nepřijatelná (bohužel i v osm večer se v Praze zásadně nečeká), takže za poslední spoj pak vezme už ten v 15:11.

To je podobné jako s počítáním cestovní doby. Co je platné, když je někde spojení po dvou hodinách, když kvůli špatnému načasování příjezdu se musí o hodinu a půl dřív a kvůli rizikovým přípojům (*) o další dvě dříve. Pak se jízdní doba klidně zdvojnásobí.

* - Bohužel ani po navatování cest s předpokládanými výlukami je spolehlivost toho zbytku nevalná.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 15:42:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, Walbrzych: Nevim, co se tak čertíte... To, že se tu náhodou najdou dva (možná, protože Vás neznám) slušní cestující neznamená, že noční socka je prostě socka, a to co jsem opsal jsou léta praxe, a netvrďte, že to není pravda, navíc pokud udeří mrazy, hned je o "zákazníky" postaráno. Díky tomuto jsem z cestování z hospody a nebo klubu, už vyrostl z MHD.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6144
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 16:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár postřehů z obsazenosti dálkové dopravy:
pátek 25.9.09
IC 583 na odjezdu z České Třebové: 2.třída 90%, poslední vůz (B255) 50%, 1.třída 20%
IC 530 na příjezdu do České Třebové: 2.třída cca 60-70% (zp. 10´)
R 866 z České Třebové cca 10-15%
R 870 ve Skalici n.S.: velmi zhruba 50%

neděle 27.9.09
R 1106 z Bakova n.J.: 2.třída 854+954 cca 90%, 1.třída 3 ks, v Krásné Lípě 2.třída cca 20 ks
R 1119 na příjezdu do Ml.Boleslavi cca 75%
R 1149 Ml.Boleslav-Praha cca 95%, kola 200% (chyběla rozšířená přeprava spoluzavazadel)
R 1116 v Bakově nad Jizerou cca 60-70% (zp. 25´)

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51306
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 16:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IC 583 o den později (=v sobotu) z Kolína v 1.třídě nějakých 30 lidí, za Olomoucí zhruba 9. Ve dvojce trend spíš opačný, zhruba mezi 40 a 60 % to bylo.

A k redukci na jihu:
http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/nove-jizdni-rady-okradaji- cestujici-o-spoje-.html

Na konci nechybí obvyklá lež:
„Spoje, kde nejezdili lidé, jsme dali pryč. Pokud strpíme, aby nám po dráze jezdily prázdné vlaky, budou peníze chybět jinde. V nemocnicích, na silnicích nebo ve školách,“ zdůvodnil Kuba. Podle něj vede cesta přes zefektivnění dopravy při zachování dopravního komfortu pro cestující.

Kam se hrabe Káem...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 17:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj: jezdím noční MHD několik let několikrát týdně a nikdy se mi nic nestalo (asi mám i štěstí, ve vlaku jsem se párkrát obrat nechal). Občas trochu zápachu, no, to nesmí bejt člověk taková fajnovka Ale to jsme mimo téma.

A mimo téma zůstaneme, i když ne tak docela, když už se tu rozběhla diskuse o podivném pojmu "dopravní komunismus": ohánění se komunismem je už dvacet let používáno jako kanalizace jakýchkoliv nešvarů, která zakrývá jádro věci. Komunismus coby politická teorie přece netvrdí "všechno všem" (to jen Císařův pekař), ale "každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb" (K. Marx, Kritika Gothajského programu). A tomu návrh v JČ jistě neodpovídá -- (nejen) Jč kraj, pokud dává (doufejme) podle svých možností, dává podle potřeb nikoliv obyvatel, nýbrž podle potřeb svých: to kraj potřebuje ukázat, že nikde nezastavil dopravu a že všude občas něco jede.

Stejně tak s "rozhazovačností socanů" to nebude tak jednoduché. Jistě, když vidím Rathovy cedulky Středočeského žákovského jízdného s nezbytným podpisem na dveřích každého autobusu a vlaku, mám chuť ty jeho tagy strhat. Ale sociální stát nerovná se stát plýtvající veřejnými prostředky, stejně jako Rath ani Paroubek nejsou sociální demokraté.

A nakonec to Lotyšsko: pokud kecám, opravte mě, ale myslím, že tam v posledních letech vládly konzervativně-neoliberální strany, a že by tam zrovna osobní žel. doprava spolkla tolik peněz, to se mi fakt nezdá (v celém Lotyšsku jezdí míň vlaků než v JČ kraji).

Tím vším neříkám, že není potřeba šetřit, ale neměla by to odnášet veřejná doprava. Zajímalo by mě, kolik by se ušetřilo třeba na sebepropagaci krajů a jejich představitelů...
Myslím, že jsou to zajímavá témata, nicméně kdyby se do mě chtěl někdo obout, je tu i vlákno Ž a politika.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 18:30:32    Odkaz na tento příspěvek  

jsem nevěděl, že ve švýcarsku vládnou komunisté
naopak francie, kde jezdí na mnoha trasách velké nic, by měla být podle této logiky baštou liberalismu
hustota a způsob VHD nemůže být z principu ani levicová ani pravicová.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 19:01:07    Odkaz na tento příspěvek  

ještě pro korektnost je potřeba zmínit, že JČ kraj má koalici čssd(hejtman)+ods.
naproti tomu ids jmk, který jezdí v taktu od rána do večera a i o víkendech stvořila pravicová koalice kdu-čsl(hejtman)+ods
a dluhy? ty nejsou o pravicovosti nebo levicovosti, ale o prachobyčejné zodpovědnosti, která mnoha lidem a téměř všem politikům na obou stranách chybí.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1515
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 20:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ach jo, to jsem rozpoutal debatu.

Veřejná doprava musí jezdit často, ale ekonomicky. To, co dělá JČ kraj, je špatně. Jako základ v dálkovce a většině perspektivní regionálky (ne sólo 810) vidím dvouhodinu, zkrácené ve špičkách na míň, posily v odepsaných vozidlech. To je u při zahájení výběrek ufinancovatelné.

Příliš velká hustota osobky vyžere trasy pro nákladku, tedy nedotovaný a soběstačný i celospolečensky potřebný druh dopravy. Tahle síť na takovou hustotu osobky nemá. Tahle země zase nemá finance na takový rozsah osobky. Železnice tím ubližuje sama sobě.

Proto mám dopravní komunismus stylem všeho všem za špatný.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 12-2008
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 22:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hroch 6143: jojo, to číslo není překlep... Kdyby se tu vyskytl nějaký dobroděj disponující statistikou drážních sčítání a udělal "TOP 100" zastávek/stanic s nejhorším obratem frekvence v síti, to byste zíral, kde všude se zastavuje... (včetně modernizovaných koridorových stanic a zastávek s podchody apod... - např. takové Tomice, tam ta investice, to bude taky trefa do černého...)
A jinak k Žiželicím - tam je problém v tom, že většina lidí jede do Žatce. Pokud se máte vláčet na vlak do kopce v Žiželicích, popojet 4 minuty a projít se dalších 15 min v Žatci, tak tím holt nikoho nenadchneme - to byla a bude doména busíků, které jsou v takových případech efektivně rychlejší (a to uvidíme, jak se budou vyvíjet Hořetice, když už mají skoro půl roku tuhle linku
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6145
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 22:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž:
Tak některá místa tuším ... taková Bělá p.B. město, Zdětín u Ch., Tatenice, ... Ono v Zahradách u Rumburka teď v neděli dopoledne do spěšňáku nastupovala rodinka, ale vzhledem k absolutnímu počtu vlaků to taky bude směšné číslo.
O Tomicích nemám nejmenší pochyby, ale když hold musí peníze lítat oknem, tak asi musí.

Žíželice také chápu, ale řekl bych, že to tedy není o frekvenci jako o celkové organizaci dopravy (jen ten jeden jízdní doklad by to ještě chětlo). Bus jsem myslel, že jede ze Žíželic na Velemyšleves, jinak by mě nenapdalo ty spěšňáky v Hořeticích zastavovat (když už nestaví z téhož důvodu v Žíželicích).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 10-2006
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 23:01:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen doplněk k odbočce: na Lotyšsko (stejně jako na pobaltské sousedy) dopadla finanční a hospodářská krize tak silně z úplně jiných důvodů než na Maďarsko (socialistické rozhazování a zadlužování se). Může za příliš silná fixace domácích měn na Euro.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 23:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplním "top" zastávku, kde se nedávno zbytečně vyhodily prachy do luftu je Chlumec u Českých Budějovic na trati 196. Je to zastávka v lese sloužící pro tamní chataře, houbaře a borůvkáře. Pro důležitost tohoto místa zde bylo při nedávné Optimalizaci trati 196 perfektně opraveno nástupiště. Kraj navíc od nového GVD nechá v této lukrativní lokaci stavět většinu Os a Sp, včetně těch z ČB do Lince. Asi proto, že i Linečáci sem chtějí jezdit na borůvky, nebo si zde koupit chatu.

Nebo proto,že zde má chatu rodina, která se schodou okolností jmenuje stejně, jako jeden krajský úředník přes dopravu (údajně prý příbuzní nejsou).
Námitek ke kraji proti tomuto (a jiným) zastavení(m) už tu bylo dost, bombardování dopisy však kraj vzdoroval statečně a stál si za tím, že se zde stavět musí (stejně by se prý čekalo v Summerau - kde se mimo jiné čeká i se zastaveními - dohodnutí smysluplnějších dob s Rakušákem asi nešlo - on je i Rakušák v tomhle svérázný)
ICQ: 338-873-999
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4844
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 23:25:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dva další tipy na "top" zastávku:

- Malý Beranov - zastavuje zde jen několik vlaků denně, co si pamatuji, tak nástup/výstup cestujících nula až naprosto minimální (a je to pochopitelné, do samotné obce jezdí jihlavská MHD, jedoucí nepoměrně častěji a přímo na hlavní náměstí).
- Radostice - zastávka v lese, do samotné obce je slušné autobusové spojení, přesto má tato zastávka v lese luxusní spojení v podobě celodenního a celotýdenního hodinového taktu.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 23:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K půlnočním spojům. Já jsem jejich dlouhodobý zastánce a to i přesto, že narvaností rozhodně neoplývají. Důvodů je několik:

1) Oběhy vozidel. Ranní špička je zpravidla hustší než odpolední. Proto je na ní potřeba po ránu zpravidla více souprav, které je odpoledne potřeba dostat zpět. Některé z těchto spojů budou nepochybně vzduchovoziče, proč by tedy nemohli jet o půlnoci. Typický příklad je současná 090, ráno do Prahy to jezdí vcelku solidně vytížené v hodinovém taktu, k večeru by se tento pochopitelně neuživil, ale ty vlaky je potřeba do Děčína dostat.
2) Půlnoční rychlíky/Sp (podobně jako brzké ranní rychlíky s odjezdem např. mezi 4-5) mají významný síťový charakter a umožňují realizovat jednodenní cesty do celkem rozumných dálek s možností se navrátit jakž takž ten samý den (míněno dostat se do postele alespoň kolem 3,00 ráno). Pochopitelně takto opět nejezdí davy, ale zase jezdí daleko a za jízdenku zaplatí poměrně hodně (což ve výsledku zkresluje i ekonomickou bilanci těchto spojů - holt systém). Když je vyženeme odstřižením prvních/posledních vlaků, buď nebudou jezdit vůbec nebo budou jezdit jinak (zpravidla autem).
3) Pro dost lidí jsou půlnoční vlaky pouze možnost spojení, a byť jí pravděpodobně nevyužijí, tak ovlivňuje jejich rozhodování o tom, zda vlakem vůbec jet nebo raději zvolit jiný dopravní prostředek. Týká se to jak událostí, u kterých neznám dopředu délku jejich trvání, tak i momentů dopravních, kdy v případě ujetí přípoje existuje ještě jeden další a já nebudu trávit na nádraží celou noc ale jen několik hodin.
4) Ekonomika. Těchto spojů je pár a tvoří relativně nevýznamné procento nákaldů. Při ekonomickém hodnocení jednotlivých spojů (což je ale v systému zpravidla hodně složitá otázka) se zpravidla najdou i jiné srovnatelné vzduchovoziče s menší užitečností.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51314
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 00:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž:
Datům ze sčítání se často nedá moc věřit, průvodčí jsou jenom lidi a navíc jsou jen v zaměstnání, kde ze správného sečtení můžou mít tak leda dobrej pocit (nehledě na osobní zájmy). Takže ta čísla pak často lítaj na všechny směry a zkoumat z nich takové detaily může být matoucí. Pravda, okruh nejzoufalejších 50 zastávek by se z toho asi s celkem slušnou přesností vytáhnout dal.

Mě napadá např. taková Horní Vltavice, tam to asi ani v létě nebude dvakrát slavné.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 00:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad všichni: díky za náměty na "TOP" zastávky
ad MZ: samozřejmě že se sčítáním nedá moc věřit, o to hůř pak ta čísla vypadají, když je krapet snížíte - protože všichni průvodčí (které znám) zaokrouhlují směrem vzhůru...
ad Hroch: no ono by to chtělo věcí... Jinak Hořetičtí ten vlak z nějakých neznámých důvodů využívají více než početnější "žižláci"...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51315
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 01:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, obvykle směrem vzhůru. Ale často i naopak (zda vlivem nespočetnosti velkého davu, nebo úmyslně - aby to "celkově vyšlo", to nevím). (A už jsem se nejednou dost divil, že jsem po porovnání se sčítácím lístkem asi sčítal úplně jiný vlak...)
Nabízí se i možnost srovnání s prodanými jízdenkami, jenže tam do toho pro změnu vnáší nepřesnost neznámý způsob rozpočítávání neadresných jízdenek.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 11:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: u jízdenek by tomu docela pomohlo, kdyby i neplatící režijkáři, In-Goldáci, IN-Seniorové museli průvodčímu říct, kam jedou, ten by to jen naťukal do POPky při kontrole karty a bylo by.
Horší by to bylo s prověřením síťovek a jízdenek vydávaných "za kopečky" (v JČ např. cestuje dost lidí na Donau-Moldau Ticket = obdoba Sport Karty Vltava-Dunaj, v ZČ se zase jezdí na Bayern-Böhmen Ticket, atd).
ICQ: 338-873-999
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 12:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lůj de mydlák: Já bych nevymýšlel vymyšlené. Ona je taková jedna země, kde na nějaký druh předplatného jezdí v některých relacích mnoho desítek procent lidí kteří se rozhodně obvykle neobtěžují připitomělým dokupováním nulových jízdenek pro přesnou evidenci (viz busy už nevím kde v ČR), a mají tam přesto tak silnou statistiku, že si troufnou na jejím základě dokonce rozdělovat tržby z těchto jízdenek mezi různé dopravce, kterých je neúrekom.

Kdepak to jenom bylo, já už si nemůžu vzpomenout... :-))
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51318
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 14:00:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty se ale rouháš. Základem všeho je přeci nemožnost zcela přesného klíčování tržeb.

Doporučuji další „humorné” čtení.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Euronight
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 16:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím Vás, mohol by sem niekto dať link na návrh radení pre GVD 2009/2010? Díky.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 17:25:46    Odkaz na tento příspěvek  

Pryž+Hroch: zrušení Tomic (ca 5 prodaných jízdenek denně), Ješetic a Střezimíře se zkoušelo a ve všech případech skončilo na odporu dotčených obcí (neb ty jsou účastníky územního řízení).
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 18:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Euronight: ještě není jednoznačné.
ICQ: 249-523-014
Lukascada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 19:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na http://www.koved.cz/jizdni-rady/ je konečný návrh pro Zlínský kraj
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 20:20:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský: "podobně tak i v Táboře nastoupí klidně 20 lidí pro rozvoz po dírách nad ním (obvykle po Ješetice - dál ne)."

Ty Ješetice mě překvapují. V okolí jsem x-krát dělal, a na většině stanic a zastávek od Mezna do Ješetic je obrat na jeden vlak nulový, či v jednotlivcích, i ve špičce.

Všimnul jsem si většího výstupu a nástupu jen v Chotovinách a Sudoměřicích. To je ale typická štace, kam večer poslat autobus, a ne vlak. Aspoň by pozdě večer něco jelo přes Miličín, který je větší, než všechny drážní prdelákovy od Mezna po Ješetice dohromady. Taky by se večer jelo přes Votice přes město, a nemuselo by se řešit, zda má večer jezdit pendl k nádraží. O takový výkon (2x2 km s dlouhými pauzami) totiž žádný dopravce nestojí.

"Bus by musel buď dost vymetat, nebo ztratit vazby (možná včetně těch pracujících) v ČB. A vést krom vlaku i bus, moc si nepomůžeme."

Obojí určitě ne. Autobus ale má větší šanci zastavit v největších sídlech, bez ohledu, jestli přes ně vede dráha. Do Ševětína, Veselí, Sezimáku se dá udělat závlek (spěšná linka Comettu Tábor-ČB ho všude dělá), Chotovinám by mělo stačit zastavení na hlavní silnici. Do Votic zajíždí skoro všechno, a do Benešova k nádraží někteří dálkaři taky zajíždí.

Pozdně večerní spoje do obcí typu Ješetice odmítám řešit. Pokud mě v souvislosti s těmito obcemi něco zajímá, tak jak plošně dosáhnout nějakého standardu typu tři spoje ráno, jeden dopoledne, tři odpoledne, a jeden v podvečer, o víkendu jeden pár spojů v sobotu dopoledne, a dva páry v neděli odpoledne.
Dokud nebude tento "minimalistický" standard naprostou samozřejmostí i pro obce bez železnice, tak jsem ke steskům chudáčků z Ješetic, kterým zruší pozdně večerní vlak, naprosto hluchý.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 21:34:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KAF: díky za info. Je to ale dost smutné... Ani jsem nevěděl, že Tomice mají svůj obecní úřad... Je to o to smutnější, že postavit na koridoru novou zastávku v civilizaci (např. Borek u Rokycan) je hrozný problém, ale postavit postavit tu samou novou zastávku na louce jen proto, že tam byla výhybna s prodejem jízdenek je normálka...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2402
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 21:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomice obecní úřad nemají. Nejblíž k zastávce jsou Tožice, ty patří tuším pod Bystřici. Tomice, kam se dá dojít jen přes "hory doly mé zlaté parohy", patří pod Olbramovice.
Ješetice a Střezimíř svůj obecní úřad mají.
007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 21:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

podobně jsou na tom i Lázně Kynžvart - velmi slušné vlakové spojení i v noci v obou směrech (Cheb, Plzeň), teď se bude dokonce budovat i nová stanice na koridorové trati - ALE - stanice je 2 km od obce, takže vlakem jezdí minimum lidí, autobusové přípoje z vlaku, na vlak není místní dopravce dlouhodobě schopen/ochoten sychronizovat s vlakem, takže se de-facto do Kynžvartu z Mariánek dostanete naposledy v 7 večer, naopak už v 6 v podvečer (platí pro všední dny, soboty a neděle zabité total), vlaky proto berou v Kynžvartě opravdové minimum lidí, se divím, že tam ještě staví všechny "R"
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51326
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 09:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Obvykle jen po Střezimíř, Heřmaničky jsou spíše výjimkou (a když už, tak se tam nastupuje spíš na Prahu). To jsem napsal špatně. Krom té Střezimíři by bus šel (a jak je na konci příspěvku, tam by měli být rádi, že jim vůbec něco jede).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


paco
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.195.250
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 11:13:38    Odkaz na tento příspěvek  

Lukascada: to není konečný návrh, pouze návrh ke dni 24.9.2009, konečný návrh dle sdělení od koved bude až v říjnu, určitě tam budou ještě nějaký změny, ale to co tam zatím vymysleli je dost hrozný - rychlík (R 700) ráno ve čtyři ze St.Města jen v prac.dny, nepřípoj v Uher. Hradišti na Bojkovice v 6,7 prakticky od všech Sp od Brna, zrušení přípoje do Bojkovic (Os 4347) ze St.Města po osmé hodině večerní (vždyť to je přípoj od dvou rychlíků!!! další přípoj na Bojkovice až za 50 minut!! fakt velký nesmysl
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 9-2009

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 12:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to vypadá že Rychlíky od prosince nevyjedou, když se ČD nenabídne smlouva.
ABCDE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 12:51:49    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz: minulý týden zde pan -ds- psal že během tohoto týdne by se měla objevit definitivní verze JŘ kr Královéhradecký kraj. Stane se tak ?
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 12:55:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ad JŘ Zlínského kraje: když už Šohaj má ve směru do Prahy nejet v neděli (je to ráno - budiž), tak by logicky v neděli mohl jet rychlík Veselí nad Moravou-Praha odpoledne. Tím spíš že v opačném směru má jet Šohaj denně, takže vagóny by byly.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2668
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 14:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji další „humorné” čtení.
Člověče, vy jste na jihu samej projekt a zatím to reálně vypadá, že vás vedou projektově do
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 14:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Nu ony ty projekty stojí za to: čipovka, ŠED, lodní doprava po Vltavě,... Některé se odpískali, jiné se oddalují a jiné se naneštěstí realizují.
Nu a ten výsledek dopravy úměrně odpovídá logice těch projektů.
ICQ: 338-873-999
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:34:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Paco a Franta: a cemu se divite? Kdyz jsme to tu s TZ pred vice mesicem psali, ze se rozdil mezi tim co drahy chteli na regionalku a tim co dostali, seskrabne na rychlikach, tak nekteri "doufali" ze to tak nebude a jini to proste nebrali vazne...
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 09:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ABCDE - se ani nedivím, že letos tolik otálej. Alespoň 030, kterou vyvěsil Liberecký kraj, zdrbali pěkně...