K-report
 

Archiv do 26. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 26. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 17:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

321: Tak to je dobrý signál do budoucna, protože po úpravě nástupišť na středu, by tam mohly do budoucna jezdit vlaky častěji a využít trojího zastavení v Ostravě(Svinov, Hlavní, Střed), dál pokračovat na Havířov/Těšín/Žilinu a opačně. Myslím, že nejen Ostravané, ale i cestující z obou směrů dálkovky Praha-Žilina a zpět to určitě ocenili.Vždyť dokončí li se Karolina, a další blízké projekty, tak bude od nich pár kroků k vlaku...
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 17:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám na skvělý nepřípoj, který je v konečném návrhu Pardubického kraje. Osobák přijede od Hradce do Pardubic v 5.19, Ex Beskyd na Žilinu odjíždí z Pardubic v 5.21. To se zase někomu něco povedlo
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1960
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 17:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/zip/navrh_jr_zari_200 9.pdf
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4825
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 19:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Váš koncept k trati č. 240 bych chápal pouze v případě, že by takové rychlíky/spěšňáky jezdily mezi Brnem a Třebíčí každou hodinu, alespoň tedy od cca 7 do cca 20 hodin. Tedy tak, jak to je dnes, každou hodinu nějaký vlak (R proložený s Os). V opačném případě (třeba kdyby R/Sp jezdil mimo špičku jen každé 2 h, tedy na "jednovrstvém" úseku jen jeden vlak za 2 h (v jednom směru)) by došlo ke zhoršení nabídky spojů.

Na druhou stranu - nebyl by model R/Sp Brno - Jihlava celodenně a celotýdenně každou hodinu plus Os Třebíč - Jihlava každé 2 hodiny a ve špičce každou hodinu v tom úseku mezi Třebíčí a Jihlavou opravdu zbytečně předimenzovaný?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 966
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 20:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David:
A proč vůbec má jezdit (kromě sezony) vůbec nějaký vlak Brno - Budějky. Busy (a chystá se velmi posílená verze - něco až do Krumlova) to zvládnou za nižší cenu a postatně kratší čas.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.246.208
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 20:55:55    Odkaz na tento příspěvek  

No jo Boblick, podle něj by vlaky nemusely jezdit vůbec, co ? :-) Mimochodem, jel někdo z Vás tím jeho skvělým busem ? (a propos, co je to za firmu ?)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4826
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: A proč vůbec má jezdit (kromě sezony) vůbec nějaký vlak Brno - Budějky.
Já bych to bral z jiného pohledu. Představuji si:

- "spěšný vlak" Brno - Náměšť - Třebíč
- "spěšný vlak" Jihlava - Okříšky - Třebíč
- "spěšný vlak" Jihlava - Dolní Cerekev - Batelov - Horní Cerekev (dnes bohužel technicky nerealizovatelné, výhledově umožňující zrušení osobáků mezi Kostelcem a Horní Cerekví)
- "spěšný vlak" České Budějovice - Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec

Všechny uvedené relace mají poměrně velký potenciál cestujících, jen toho železnice nedokáže v některých případech ani využít.
Když se dají tyto čtyři pomyslné spěšné vlaky dohromady, vznikne jednoduše rychlík Brno - Jihlava - České Budějovice (s tím, že dojde k propojení jinak tak trochu "hluchého" úseku Horní Cerekev - Jindřichův Hradec).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Bus není zrovna nejideálnější prostředek pro dálkovku. Ať si klidně jedí busy ČB-Brno a ať si tím jezdí lidi, co na tohle cestování mají žaludek, ale ať existuje alternativa. Neříkám, že ty 4 a něco hodiny strávené ve vlaku jsou ideál, ale je ještě dost lidí, co to ještě jezdí.
ICQ: 338-873-999
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Dokud ty autobusy nebudou, tak neuvěřím. Nějak si totiž nedovedu představit, proč by zrovna v relaci, kde jezdí jen minimum přeplněných autobusů a ani u vlaků není příliš velká poptávka, mělo dojít k podstatnému navýšení. Ono většinu cestujících v této relaci tvoří úsekoví cestující a nevím, proč by měl pro ně existovat bus Brno-ČB. V tomhle souhlasím s Davidem a jeho Sp, i když i u něho mám určité výhrady....:D
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:13:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Nějak jsem to nepochopil, pro jistotu píšu jak to vidím já (asi jsme si nerozuměli): Brno - Jihlava R/Sp v hodině (furt), vše staví Vladislav. Třebíč - Jihlava a Náměšť - Brno Os v intervalech dle potřeby na jednotlivých ramenech či jejich částech. Studenec nic, popř. Os-252 až do Náměšti.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4827
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:28:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: V tomhle souhlasím s Davidem a jeho Sp, i když i u něho mám určité výhrady...
Jaké výhrady? Jak bys to viděl ty?

TZ: Díky za vysvětlení. Přesto setrvám na původní otázce - nebyl by takový rozsah rychlíků zejména mezi Třebíčí a Jihlavou zbytečně velký? Chápu hodinový interval ve špičce, ale celodenně a celotýdenně?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:30:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Cestující radši tohle" ... "Cestující radši támhleto" ... "Černá Díra" ... "Na co autobus" ... "A proč vlak" ...
Takže si zase jednou dáme tzv. "Okénko objektivity:" :-)


Amusing story. We're not usually the type to "rough it." We're not young, and we're not exactly budget minded when it comes to travel.

For some reason, we decided that rather than take a guided tour bus to Terezin, we struck out on our own and just take a regular intercity bus. We purchased the ticket at the Florenc Bus station and we assumed the bus left from there. The ticket agent who sold me the ticket didn't say it left from a different station. But we finally figured it out and jumped on a Metro to the correct bus station, just in time to get on the bus.

We were so naive. We had purchased reserved seats, and I guess we thought it would be like a coach bus. You know, clean, and with air conditioning. Not the way it is, however.

Apparently, there is no such thing as overselling a bus. Every seat (including ours) was sold out, and it was standing room only. There were people in our seats. But, we had the driver intervene. The people in our seats were kind of squatting until someone who had paid more, forced them out -- which was us.

The bus made several stops along the route to Terezin to pick up more people -- somehow they all managed to squeeze onto the bus, standing in the aisle. No air conditioning, and apparently nobody showered that day in the Czech Repbulic. The aroma was not one of delicate flowers.

When the overly crowded, overly heated bus arrived in Terezin, it just pulled over to the side of the road and most people got off. No announcement of any sort.

Terezin was fascinating.

The return trip to Prague was not as pleasant as the trip to Terezin. When the bus arrived at our stop, there were two buses, not one -- both completely packed to the gills. This driver wasn't willing to intervene and make the people in our seats give them to us. So, we had to stand the entire way back to Prague, even though we had paid for reserved seats. The driver didn't care, and he wasn't in the mood to help us. So, we figured that rather than cause a scene, we would stand. After all, how bad could it be?

Well, of course, at each additional stop, more people got on, even though we were packed like sardines in the aisle. Again, no air conditioning, and the same lovely fragrance of sweaty, stale cigarette body odor.

When we got back to our hotel, we had a good laugh about the whole experience. When we were younger, this would have been our style. But not how.

So, lesson learned. We're not young, and we're not on a budget, and in the past we've always spent the money needed for guides and comforts. Why we decided to save some money this time is beyond me.

But, no harm done.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1122
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Nemyslím (Vysočina je multicentrický kraj), ale snad by se nějak sneslo mimo špičku přejít na systém, kdy Os TR-JI budou vedeny jako pokračování vložených Sp od Brna. Znamená to sice nepříjemné nekonzistence na rozhraní špička/sedlo a kapacita trati to asi taky neulehčí (Okříšky - Jihlava - HB je jedno z nejhorších míst v síti SŽDC!, prakticky to vyčerpá 60 min. R a 60 min. Os), ale z hlediska plánování nabídky (tj. tím co by aspoň teoreticky mělo předcházet návrhům GVD) by se to snad (dočasně?) zkouslo.
Nicméně já skutečně věřím v kouzlo hodinového taktu coby magické hranice "vnímání zákazníkem coby kontinuelního proudu" (mimo aglomerace, kde jsou nároky vyšší), takže ve smysluplných relacích (což TR-JI beze sporu je) bych se ho držel. To už bych spíš ty Os pojal jako sociální obsluhu těch všech Přímělkovů apod. třikrát denně, a ve zbytku dne nahradil busem (to, co lze).
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 4-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 21:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: příhoda pěkná. Jen byste měl vysvětlit, co myslíte onou tolik skloňovanou "objektivitou". Vyvěšení čehosi bez udání pramene?
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 22:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Zajímavý počtěníčko. Je to smutné, že řidičům je naprosto lhostejné, že někdo, kdo si zaplatil místenku, musí celou cestu stát. Pravděpodobně už u nás moc cestovat nebudou po těchto zážitcích. Odkud ten bus vlastně odjížděl?
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 22:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:

Brno-Třebíč: R Brno-ČB 2 hod CD CT; Os Brno-Třebíč s projetým úsekem Brno-Zastávka 2 hod (ve špičce 1 hod)

Třebíč-Jihlava: R Brno-ČB 2 hod CD CT; Os Třebíč-Jihlava 2 hod CD CT; v úseku Okříšky-Jihlava navíc Sp HB-Znojmo 2 hod

Jihlava-Horní Cerekev: R Brno-ČB 2 hod CD CT; Os Jihlava-Slavonice 2 hod (ve špičce 1 hod), Sp HB-HC 2 hod CD CT

Horní Cerekev-Jindřichův Hradec: R Brno-ČB 2 hod CD CT, jinak nic

Jindřichův Hradec-ČB: netroufám si odhadovat na co je a na co není frekvence....:-)))
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 23:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David:
Brno - Třebíč je frekvence s velkým F, tam je vlak nezastupitelný. Ostatní v osobáku, tam nemáte pravdu. Vlak jede údolím či krajinou, kde silnice vedou hodně daleko.

Už je jen otázkou času, ke kterému termínu bude otevřena bus linka - vyjmenuji všechny zastávky: Brno, Grand - Brno, Zvonařka - Náměšť - Třebíč, a.n. - Předín - Markvartice, Kasárna - Telč, aut.st. - Dačice, aut.nádr. - Kunžak, nám. - Jindřichův Hradec, aut.nádr. - Stráž n.Než., nám. - Třeboň, aut.nádr. - České Budejovice, střecha - Zlatá Koruna, Rájov (sezona) - Český Krumlov, Špičák - Český Krumlov, aut.n. - (a jen sezona o víkendu)- Větřní, Zátoňské Dvory - Rožmberk n.Vlt., nám. - Vyšší Brod, nám. - Vyšší Brod, klášter.
Ve vodácké sezoně bus s vlekem na lodě. Pak je snad trasa jasná.

A když vemu jihočeské úpravy vláčků, tak si myslím, že reagujeme brzy a pozitivně, ne?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4830
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 23:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Ano, brzy a pozitivně, teď jen uvést teorii v praxi (po tom, co jsem viděl v některých tabulkách návrhu JČk, to bude pro lidi, co chtějí používat veřejnou dopravu, krok nanejvýš vstřícný).

Mates111: Tak jen pro srovnání - moje úvaha:

Brno - Třebíč: R Brno - Plzeň 2 h CD CT, Os Brno - Jihlava 2 h CD CT, Sp/Os Brno - Jihlava 2 h ve špičce.

Třebíč - Jihlava: R Brno - Plzeň 2 h CD CT, Os (Brno - ) Třebíč - Jihlava 2 h CD CT (ve špičce 1 h), případně Sp Havlíčkův Brod - Znojmo 2 h CD CT (?), spojen s R Brno - Plzeň.

Jihlava - Horní Cerekev: R Brno - Plzeň 2 h CD CT, Os Jihlava - Slavonice 2 h CD CT (ve špičce max. 1 h), Sp/Os (Havlíčkův Brod? -) Jihlava - Horní Cerekev (- Pelhřimov?) 2 h ve špičce.

Horní Cerekev - Jindřichův Hradec - R Brno - Plzeň 2 h CD CT, jinak nic (resp. autobusy)

Jindřichův Hradec - Veselí nad Lužnicí - R Brno - Plzeň 2 h CD CT, Os (České Velenice -) Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec 2 h CD CT, ve špičce (dojezd na 5:30, 7:30, z 14:30) posílený na cca 1 h.

Ale takovéto úvahy (bohužel?) nejsou otázkou "GVD platného a připravovaného", ba ani toho příštího (takže to vlastně patří spíš do "GVD obecně")...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2662
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 23:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Boblick: Ano tuto linku známe, 320004. Ta dvacetiminutová lulací pauza v Telči je good . Až bude nádražní budova sloužit i pasažerům z autobusu, tak to bude pohled, až se z busu vyřítí dav a vezme klozety stečí. Doufám, že pak budou vybírat alespoň pětku za použití WC, aby se to vyplatilo...

Jinak, když už tu řešíme 240, tak já mám trošku skromnější pohled.
-Vrstva R po 2 hodinách v současném stavu Brno-Plz
-Vrstva Sp doplňující R, avšak jen Brno - Třebíč se zastávkou navíc ve Vladislavi, Kralicích a Rapoticích
-Vrstva Os Brno-Zastávka po hodině, resp 1/2 hodině
-Vrstva Os Jihlava- Třebíč doplňující R (jak je tomu dnes), avšak z Ji města a nezastavovat Beranov a Krahulov, další zastávky s křížkem.

takže ve smysluplných relacích (což TR-JI beze sporu je) bych se ho držel
Po dokončení silnice Ji-Tř si myslím, že po této relaci ani pes neštěkne. V současnosti to ujede plazichod Os za necelou 1 hodinu a R za 40 minut. To je bída.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1123
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 23:30:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych: Jo pardon: diskusní fórum www.tripadvisor.com, zapomněl jsem. Někdy se tam najdou dost zajímavé postřehy. Objektivita měla spočívat například v tom, že podobné postřehy (jakkoli tento je poměrně extrémní) si český člověk (pravda, často ve stínu služeb ČD) ani moc neuvědomuje. Především jsem tím chtěl říct, že je typ lidí, kteří prostě linkovým autobusem nepojedou, to raději taxi nebo (jako zde) nějaký ten organizovaný zájezd. Zato vlakem, zejména 1.třídou (pokud by tedy nevypadala vzor obvyklé A150 nebo tak něco) ano.

Takže jestli je někde bus nebo vlak o 10-20% pomalejší či rychlejší nemusí být vždy rozhodující (stejně jako pětiminutové časové vítězství nechutně špinavý vlak nezachrání). A my šotouši jsme někdy trochu příliš zvyklí vnímat nějakou relaci ne podle významu zdroje a cíle jako města či oblasti, ale jen a pouze podle toho, že tam trať stojí za H (obvykle). Zatímco většina cestujících jede protože chce či potřebuje, a to je dáno vlastnostmi měst A-B, resp. vztahem cestujícího k nim. No a pokud nejede autem (z nějakého důvodu), pak

Dalo by se to "vědecky" zdůvodnit například rozborem logitového modelu modal-split, možných tvarů užitkových funkcí pro různé segmenty cestujících a typy cest a takovými podobnými věcmi. To ale asi nemá smysl, na to existuje pro zájemce dost tisícistránkových knih cizí řečí. Chtěl jsem prostě ukázat, lidově řečeno, že není všechno zlato co se třpytí. Stejně jako není všechno lejno, co je hnědé (dodává TZ). :-) Nějak jsem nabyl dojmu, že se do diskuse zapletly emoce ("drážnící vs. autobusníci"), což nebývá vždy ku prospěchu věci.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 23:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba Terezín story: A to byl DPÚK nebo ČSAD Semily? Oni totiž řidiči neumí anglicky ani od 1 společnosti.
Jinak cestující jsou celkem rozmazlení. Např.v Chorvatsku by nepřijely 2 busy, ale jeden hodně zpožděnej a další lidi by se prostě nebrali... Jízdenka by předem nešla koupit, nebo by se muselo "do Holešovic".
Věta "nikdo nám neřekl, že to jede odjinud", je to trošku trapná. Když si něco kupuju, tak se koukám, co :-) Jenomže ono je to za 2 EURa ta jízdenka, kdežto průvodce za nějakých 40 :-)
Jinak lidi v ČR v buse opravdu smrdí, c tom maj pravdu :-( . A cestou zpět měli vyhnat ty lidi z míst. DPÚK myslím ani neumožňuje koupit jízdenku ze zastávky na trase... A hlavně tam vždy dávaj obsazeno místenkou...
Každopádně je to vše o ceně, holt za kvalitu se platí a za 50 korun se stojí v uličce...
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 00:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Happy:
Drbeš a nečteš. Jihotrans je sice spřátelená firma, ale my doplníme Tourbus (už jen z popisu muselo být zřejmé). A na pauzu v Telči není nikdo zvědav. Stejně tak proč jezdit z Brna po dírách, když to jde hodně km po dálnici. A tak bus Brno - Krumlov to zvládně těsně pod 3:45. Tomu říkám slušné spojení.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1125
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 00:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Takže Rosice - Jihlava 2 přestupy? Jinak s tou silnicí to myslím taky nebude tak žhavé. Která to bude, přes Brtnici? To myslím, že vlak po elektrizaci (která zrovna mezi TR a Okříškami přinese dost) na tom bude líp, rozuměj: méně špatně. Teda pokud pominu polohu nádraží v Jihlavě. :-( Tipoval bych to na 30-35 minut, pokud bude spojka do JIm (úvahy byly), tak by to nebylo zlé.

Hlavně viz co jsem psal výše: Až bude na vlaku Ampz+Bmz, nebo aspoň Aimz/Bimz (tj. až se pro hlavní tratě konečně nakoupí něco fakt na úrovni doby; nedávný pobyt v zašlém Bmz na totálně zaprášeném a opět zešedlém nádraží v Děčíně mě uvedl do stavu beznaděje), tak případných 5 minut busu "namíň" (které prostojím někde na autobusáku ve frontě, co kdyby jel dřív nebo abych si sedl apod) mě s výjimkou zcela extrémních případů naprosto nebude tankovat.
Je-li volba pomalé Bg nebo o něco rychlejší nový bus, je to bohužel horší i když započítám faktory jako "nesnesitelná blízkost spolucestujících," "odbavení trvá dlouho" či "řidičův hudební (ne)vkus".
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 652
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 01:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IMHO Třebíč - Jihlava je rychlá hodina možná jedině bez osobáků. A všechna sídla (včetně Přímělkova, u kterého mne to fakt překvapilo) tam aspoň nějakou autobusovou obsluhu mají ... a pokud existuje, dá se jistě zlepšit. Problém je, že se bavíme o kraji Vysočina, kde se "návaznost" považuje za sprosté slovo.

Zastavení rychlých vlaků v Zastávce jsem viděl jako možnost, jak se zbavit Os Zastávka - Náměšť. Mají každopádně větší smysl, než Os Okříšky - Jihlava, ale zase jsou snáze nahraditelné busem (vše na jedné hlavní silnici). Takže je to na zvážení, obojí je možné, i kapacitně to vychází. Samozřejmě, dokud nebude druhá kolej ze Střelic do Zastávky, tak se tam špatně budou cpát ty rychlé vlaky současně s půlhodinovou příměstskou, ale nějaký kulhavý interval by se ještě vešel. Jenom jsem se nedíval, jestli mezi Střelicemi a Heršpicemi zbude místo i na vlaky od Bránic.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 02:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Ad Zastávka: kapacitně to právě moc nesedí, neboť v tom vlaku bude já nevím dvakrát třikrát víc lidí Brno - Zastávka než dále. Takže v tom rychlém segmentu byste potřeboval pro rozmělnění další R (Sp) Brno - Zastávka, což asi není zrovna ono. Pozor, osobáky se nepočítají (jakmile jednou zastavíte s R).

Ad Střelice - Brno: Buďte v klidu, Brno KNN hl.n. "Konečná" stanice [však víte] vám to vysvětlí velmi snadno: pomocí svého prvního přikázání: Neprojedeš! :-( Tratě nebudou na jižní Moravě to, co by provoz omezovalo, to fakt ne.

Ad TR-JI: Obávám se, že zrušením Os bude nutné stavět Luka + Bransouze (podle toho kde budou návazné busy popř. kolik) a Vámi zmíněný Přímělkov, což asi není úplně ideální. Ne snad že by tady hrozilo přeplnění soupravy, ale ta JD bude už pak asi vážně za hranicemi všedních dní. A to má autobus opravdu i Číchov a Dolní Smrčné? Teda, to zírám.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 653
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 03:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zastávka: to je pravda. Říkal jsem si, že je to podobná situace jako v Tišnově (zastavení R na konci příměstské linky, ale zastavování R v Tišnově je zřejmě možné jen díky tomu, že osobáky "uživí" Kuřim.

KNN: jižní zhlaví je ještě dost v pohodě, tedy pokud do něj nebude implantována nějaká lidovecká vyfikundace. Takže pokud se eliminuje objíždění vratnými soupravami (R 66X by je rozhodně užily), tak zrovna tohle problém nebude. Spíš bych viděl problematické, jestli se ze Zastávky / Rosic / Tetčic naplní vlaky v půlhodině do Komárova, když alternativou je bus IDS po dálnici na Mendlák, dnes ve špičkách (z Rosic jako proklad linek ze Zastávky a z Ivančic přes Tetčice) až 6x za hodinu. Po odstěhování nádraží očekávám intenzivní tlak na posílení obou linek, vč. sedel a víkendů (resp. všech podobných linek, a zavedení tam kde nejsou), na úkor vlaků.

TR - JI: to asi dobré řešení nemá. A vzhlem k tomu, že je to na Vysočině, tak je to debata skutečně čistě akademická. Podle mne se tam k rychlé hodině Os nevejdou, takže pokud by nestačilo zastavovat Luka (+ možná Bransouze, tam je dokonce jakýsi autobusový návoz k vlaku), tak by se v úseku Okříšky - Jihlava musely ty vrstvy rozdělit - tranzitní (R) projíždět a v Jihlavě končící (Sp) zastavovat.

Dolní Smrčné autobusy má (v PD 5 přímých spojů z Jihlavy!), ale Číchov ne (nenapadlo mne to hledat, když leží na silnici evidentně odněkud někam ...).

(Příspěvek byl editován uživatelem Racek.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4831
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 08:13:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
Podle mne se tam k rychlé hodině Os nevejdou...
Za současného stavu ani náhodou, ale když by existovalo toto:
- autoblok minimálně mezi Jihlavou a Bransouzemi
- výhybna Číchov (údajně tam před nějakými 90 lety výhybna pár let byla, to těleso pro 2. kolej - byť asi bez nástupištní hrany - bylo)

... tak potom by to mohlo jít. Za předpokladu uzlu v Jihlavě o půl (návazně na HB v celou) by se rychlíky křižovaly v Okříškách v celou, osobní vlaky v Bransouzích v celou, a Os s R právě v Číchově.
Osobní vlaky by vyjížděly z Jihlavy cca 3 - 4 minuty po rychlíku.

Jinak souhlasím, že to (pro - třeba jen špičkový - rozsah 1 h rychlík a 1 h osobák vyjezditelné není.
Stejně tak souhlasím, že alfou a omegou celých provozních úvah je zachování brněnského nádraží tam, kde je, totiž ve skutečném centru města.
Severní Vítr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 08:27:26    Odkaz na tento příspěvek  

Kdy se konečně na webu Ústeckého kraje objeví návrhy všech tratí ? Třeba trať Chomutov-Žatec-Lužná tam není.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 08:53:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek + David: Os 60 min. se mezi T 60 min., dokonce by tam mohlo projet ještě nějaké Znojmo 120 minut, ale je to skutečně naprosto na krev (a vyžaduje samozřejmě DOZZ).

Ad nádraží - to samozřejmě platí skoro pro všechny směry. Ale ani z hlediska toho zhlaví to nebude fajn, vysvětlím někdy až budu mít čas.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 10:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak s tou silnicí to myslím taky nebude tak žhavé. Která to bude, přes Brtnici?
JJ přes Brtnici. Hotové úseky jsou Jihlava-Příseka a Brtnice-Zašovice. Je to stavba s moře přeložkama. JD auta po dokončení do Třebíče bude nějakých cca 20 minut (mimo města, která svoji zasekaností JD ovlivní). JD vlaku do 35 minut, avšak z Ji. města by byla snesitelná.

A všechna sídla (včetně Přímělkova, u kterého mne to fakt překvapilo) tam aspoň nějakou autobusovou obsluhu mají
To mají, ale pouze jedním směrem k jednomu městu. Vysočina nemá jedno velké spádové centrum, ale zrovna na této relaci jsou dvě. Srovnatelná Jihlava a Třebíč. Takže i kdybych tím autobusem tam jezdil sebečastěji, tak nenahradím spojení do toho druhého města. Nemůžem to dělat stylem alá "tady je okresní čára a hotovo".
V ideálním případě na tento úsek "propašovat"
R Plzeň - Brno 120 min
Sp Jihlava - Třebíč spojen se Sp Pardubice - Znojmo 120 min
Os Jihlava - Třebíč 120 min (spíše dle potřeby)


Kdy se konečně na webu Ústeckého kraje objeví návrhy všech tratí ? Třeba trať Chomutov-Žatec-Lužná tam není.
Copak tu máme věšteckou kouli? Co takhle se obrátit na KÚ??
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 11:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad severní vítr: na Chomutov - Lužná ubude jeden pár "ministerských Sp" a "krajské" Sp zastaví navíc Droužkovice, Veletice a Sádek - neboť tak rozhodlo zastupitelstvo, které je blíže potřebám občanů než to předchozí...
Severní Vítr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 12:20:50    Odkaz na tento příspěvek  

To by bylo jedině rozumné. Já myslím že za roz za dva bude z těch spěšňáků Jirkov-Lužná to co z nich má být, tedy osobáky zastavujícíá (skoro) všude. Myslím že by to chtěli ještě dva páry rychlíků Chomutov-Žatec-Praha (nebo aspoň Žatec-Praha), v Lužné je spojit s rychlíky do/z Rakovníka.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 12:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

severní vítr: no vidíte, tak to já to vidím úúúplně opačně
Severní Vítr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 12:44:29    Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: jak opačně ? Jako že byste "zrychlíkoval" i ty stávající spěšňáky, a lidé bydlící mimo Žatec a Měcholupy (a možná Březno) by měli s vlaky smůlu ? Pochopte že trať 124 má význam především pro místní dopravu. Dálková doprava Praha-Chomutov a dál bude jezdit po koridoru - je to sice delší, ale rychlejší a bez přepřahu. Na trati 124 má význam rychlík Praha-Žatec(-Chomutov), ten jsem taky nadhodil. Ale jinak by tam měly jezdit osobáky.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 13:16:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já si myslím, že tak jak to tam jezdí teď, že tak je to dobře (i když je fakt, že ty Veletice - jako jediné nad rámec současného stavu - bych asi na milost vzal). Ostatní zastávky jsou převážně mimo civilizaci. Droužkovice jsou naprostý omyl a vyhozené peníze - když mají MHD z Chomutova, tak se zastávkou kilometr za vesnicí díru do světa neuděláme. Holetice a Denětice, tam už nikdo ani nežije, Žiželice mají autobus na návsi, Trnovany jakbysmet, Dobříčany jsou na tom podobně a v Holedečku je vlak k ničemu, když stejně autobus musí do Holedče (a v žatci jede navíc přímo z města). V Sádku na nádraží žije akorát skupinka mediálně známých drážních penzistů a ve zbytku se zastavuje. Tehdejší osobáky byly dle mého názoru naprostou tragédií - jezdíval jste s nimi někdy a sledoval ty výměny frekvence? A to nebyl jen úpadek posledních pár let.... To už před 15-ti lety, když tam ještě jezdívaly na osobákách klasiky a sandviče 830+2xBix+830 stával tenhle úsek za naprostý kulový...
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 13:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

124: a jak se pozná ministerský Sp od krajského? Jinak ty Veletice by smysl měly, pak by se obešly i bez těch asi 4 busů, co zajíždějí tam a zpět, a zrychlila by se doprava ostatním. Droužkovice nevím, Sádek teda nechápu vůbec.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 13:42:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

walbrzych: krajský se pozná tak, že jede z Chomutova v 6 a ve 14
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 13:48:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sádek teda nechápu vůbec.

To samé jsou třeba Choťovice u Sp vlaků mezi VOsekem a Chlumcem n.C. ...
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 6-2006

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 14:28:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct:
Základní dopravní obslužnost. Tam přece jiné vlaky nejsou, spěšný nahrazuje osobní.
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
....Milý Mirku, máš krásné dítě. Tak si s ním zůstaň doma a nech to na těch chytřejších..
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 15:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jgcp: Jenže tam nejsou ani ti lidi. Leda střídání výpravčích. :-) Není přece pravda, že "všude musí zastavovat aspoň něco"...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 16:26:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"rozhodlo zastupitelstvo, které je blíže potřebám občanů než to předchozí..."

.... pokud je potřebou občanů cestovat co nejpomaleji, pak je to nezpochybnitelná pravda.
Strategie ČSSD je obecně postavena na tak důkladném přibližování se potřebám těch nejpotřebnějších (čti závislých na státu), až celý systém jednoho dne přestane fungovat.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 17:53:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad TZ a Jct: Choťovice jsou typickým příkladem §1 DD, že ve stanici obsazené výpravčím nelze do JŘ zveřejnit zastavení pouze na znamení, pak by tam projížděly Sp všechny a tak 2x do týdne by nějaký z nich zastavil.

Ale proč to "nejde", zatím nebyl nikdo schopen vysvětlit. (Strojvedoucí je v obsazené stanici nesvéprávný k tomu, aby poznal, zda na peroně někdo stojí a (ne)zastavil?)
PEVA
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 18:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Ale když je stanice dálkově řízena, nebo je zvedena VSDZ, tak lze zastavit na znamení. Též by mě zajímal důvod.
Martin_pavel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 00:22:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Napsal jsem na Jihočeský kraj a asi po dvou týdnech mi bylo odpovězeno.

-----Original Message-----
From: Martin Pavel [mailto:martin-pavel@seznam.cz]
Sent: Thursday, September 10, 2009 4:25 PM
To: posta
Subject: vlak JŘ


Dobrý den,
dostal se mi do ruky předběžný návrh JŘ vlaků pro odobí 12/2009 -
12/2010. Rád bych se zeptal na tři věci:
1. Proč jede poslední spoj z ČB do Prahy už ve 20:04? Není snad vlak
F. A. Gerstner (nyní s odjezdem z ČB ve 21:10) dostatečně využívaný na
to, aby byl provozován i nadále? Porovnám -li obsazenost s rychlíkem
ve 20 hodin, tak na zrušení je spíš on.

2. Proč není provozován půlnoční spoj z prahy jako Sp? Tedy tak, že by
zastavil i v Sezimově Ústí, Plané nad Lužnicí, Veselí zastávce,
Ševětíně a Hluboké-Zámostí? V dobu, kdy jede, je až na táborskou
aglomeraci (tam je to ale podmíněno návazností noční dopravy na odjezd
vlaku) nemožné se do uvedených míst dostat. Vzhledem k tomu, že se
jedná o vlak, kterým se lidé vracejí z výletů za kulturou a zábavou by
to zastavování jako Sp nebylo špatné.

3. Proč je zrušeno zastavování vlaků v Bohumilicích v Čechách, když
tam stejně musí zastavit z dopravních důvodů, neboť do stanice vychází
křižování?

Martin Pavel



Dobrý den,
reaguji na Vaše dotazy:
1) Vlak Sp 1938 F. A. Gerstner pojede z Lince v pozdějším čase a bude
ukončen v Českých Budějovicích, cestující od tohoto vlaku mohou
přestoupit na osobní vlak do Veselí nad Lužnicí a následně do Tábora.
Jihočeský kraj je objednatelem regionálních vlaků, dálková doprava je
věcí Ministerstva dopravy, které je objednatelem dálkových spojů.
2) Vlak Sp 1831 nebyl cestujícími dostatečně využíván. Tento vlak byl
zrušen z úsporných důvodů.
3) V Bohumilicích v Čechách dojde ke stavebním úpravám, kdy budou
odstraněny nástupiště a stanice bude fungovat jen jako výhybna, tedy
dopravna bez možnosti nástupu a výstupu cestujících. V této zastávce
byla mizivá frekvence cestujících.

S pozdravem

Petr Šedivý
Krajský úřad Jihočeského kraje
odbor dopravy a silničního hospodářství
oddělení silniční dopravy
tel.: 386720142
fax: 386359050
e-mail: sedivy@kraj-jihocesky.cz
----------------------------------------------------------------- ------------------------
Teda já nevím, ale přijde mi to jako dost zvláštní důvody.
ad 1) My nic, my muzikanti. Po JČ kraji to přece ještě půjde a dál nás to nezajímá.
ad 2) Tak to teda nesouhlasím.
ad 3) Takže zastavovat sice budeme, ale ani ta mizivá frekvence se z/do vlaku nedostane. Zajímavé řešení. :-(
Mám vlaky stále rád, ale České dráhy se snaží ze všech sil, abych je rád neměl.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 08:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Pavel: ad 2) Kolikrát jste tím "vytíženým" vlakem 1831 jel? Zachytil jsem tu nějaké sčítání od MZ, a vytiženost byla pod psa. Před delším časem jsem jím jel v sobotu večer z Benešova, a byl téměř prázdný. V běžný všední den byl údajně také skoro prázdný.
Pokud víte, že v některé konkrétní dny býval vlak plný, tak jste ten dotaz měl formulovat jinak. Třeba "proč nezůstal aspoň v ..... dosaďte konkrétní den. Pochopte jednu věc, prázdné vlaky neutrží nic na jízdném, a jsou jednou z příčin vysoké úhrady ztráty.

Poslední dotovaný spoj z ČB do Prahy ve 20 hod. je tak akorát. Kdyby šlo o méně marnotratný systém, jel by ve všední den ještě dřív. Buďte rád za současný rozsah rychlíků, mohlo by být daleko hůř.

ad 3) Jestli myslíte Bohumilice u Vimperka, tak tam je stanice skutečně mimo obec, blíž obci je zastávka. Před časem jsem tam párkrát jel, a potvrzuju nízký obrat cestujících. Mohla to být samozřejmě náhoda, spíš ale nebyla.
O co Vám jde, jste jeden z mála místních, kdo to má blíž na stanici? Nebo jste přespolní, a jde Vám o "vyšší zastávkový prinicip?" Mám takové tušení, že úplně původně byla jen stanice, pak si místní vydyndali zastávku, ale ve stanici se ze setrvačnosti stavělo dál.

Obecně se způsobem šetření v jižních Čechách zásadně nesouhlasím. Vy jste ale "neomylně" vybral případ (2) kdy je úspora čirou náhodou celkem na místě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Rampas Karel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.112.250
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 11:02:05    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: 1) Já osobně Sp 1831 jezdívám služebně dost pravidelně už několik let(cca5-6 za měsíc v různé dny, včetně SO a NE)) z(Náchoda) Prahy do CB(nyní/vprac. dny/ jen do TA a dál po "barové" přestávce až ráno) a můžu prohlásit, že naprosto nesouhlasím s názorem, že tento vlak využíván není. Pravda, není plně obsazená celá souprava, ale pokud by byl tento vlak složen třeba jen ze 2 vozů, byl by vytížen (troufnu si tvrdit) z 75-85% téměř každý den a to ve většině případů nejen do Tábora, kde dnes končí, ale až do CB, kde končil v minulých letech.
2) "Poslední dotovaný spoj z ČB do Prahy ve 20 hod. je tak akorát"
Hmmm, to tvrdíte zase jenom Vy. a vůbec Vás při tom nenapadá, že třeba z toho Lince se podle Vašeho názoru stane namísto jednodenního rodinného výletu dvojdenní s nocování v Budějcích. Oni totiž do těch Rakous nejezdí jen Jihočeši, ale i lidé z ostatních krajů a ti by se rádi dostali také domů. třeba do Prahy nebo i dál.
3) Co se týká Bohumilic, mám na to takovýto názor: Pokud tam ten vlak bude stejně zastavovat(byť pouze z důvodů křižování), nevidím jediný rozumný důvod, proč by tam nemohl někdo nastoupit nebo vystoupit, ať je stanice od obce jak chce daleko(ta obec tam dokonce ani nemusí být). Samozřejmě, nemusí tam zastavovat každý vlak, ale pouze ten, který tam bude křižovat, popř. by bylo možné udělat z té stanice zastávku na znamení. Řešení, které je navrhované krajem(zrušit úplně nástup/výstup) mě připadá jako jeden z mnoha dalších pokusů o to, jak vyštvat lidi z vlaků a koupit si gumokol. Nejsem žádný "šotouš"(či jak se titulujete), naopak, jsem zaměstnán jako řidič na kamionce, ale pokud se mám někam přepravit(třeba služebně i do těch JČ) a mám si vybrat mezi busem a vlakem, většinou použiji (pokud je tam přijatelné spojení) právě ten vlak.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 11:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Rampas, nám se na naší železnici v poslední době vyrojilo až příliš mnoho dopravních komunistů, kteří si myslí, že vlak musí jezdit co nejčastěji bez ohledu na denní dobu, náklady, poptávku a kapacitu dráhy. Tak v tomhle třeba já nejedu, řekl bych, že Bručoun taky ne a všechny ty komunisty podle všeho čeká s tenčící-se státní kasou těžké vystřízlivění.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 974
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 11:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad rychlík 654 20:01 z Budějek do Prahy:
Větší problém vidím v tom, že Student Agency jede těsně před ním (19:40) a jen se zastávkou v Písku - dojezd Praha na Knížecí ve 21:55 (a Anděl je dnes paradoxně více v centru, než Hlavák). Tu večerní frekvenci do Prahy vemou oni. Takže ze vzduchovozného rychlíku bude ještě větší. Měl zůstat ten Sp1932 ve 21:10, což je sice odporný vymeták každé díry, ale na Hlaváku je v 0:05 a tak se ještě chytly rozjezdy dál. Časy jsem bral současné.
Při tomto přístupu jsou totiž OBA poslední vlaky na zrušení.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 12:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: V tom je právě problém, že ti, co plánují GVD pro ČD vidí busy Studenta jako konkurenci a ten vlak tam lupnou "natruc". V Čechách bohužel ještě nenastala ta situace, že vlak a bus by se měli doplňovat, ne si škodit.
Pravda, na lince ČB-Praha (jako mnohde jinde na dálkových trasách) škodí každý každému (ČD,Jihotrans,Student, všichni ti Kovaříci a Bůh ví, kdo tam ještě jezdí).
Zkrátka a dobře: nikoho nezajímá, že jedou v jeden čas dvě spojení naráz a pak už nejede vůbec nic v čas, kdy by poptávka byla.

Ještě se vrátím k panu Rampasovi a jeho Linci. Souhlasím, že na Linec jezdí dnes velká část lidí už z Prahy (a dál). Ovšem to spojení na 1 den jim zůstává, akorát je posunuto o hodinu (bohužel jen ve všední dny, což je ale díky špatné politice Jihočeského kraje, což už tu bylo omýláno dost). Jedná se o Regio v 17:35 z Lince s přestupem v Summerau na Sp do ČB, který je v ČB těsně před osmou. Škoda, že nejezdí Sp o víkendu, kdy by mohl být využit výletníky (stačila by klidně i 810). Jinak vítám, jako Budějčák, že poslední vlak z Lince pojede až v půl osmé. Na přestup do Prahy už to je pozdě, protože by v Praze byli v 1 ráno, ale pro Jihočechy je atraktivní. (zvláště když jedete z Alp, Salzburgu, Mnichova, nebo Pasova).
ICQ: 338-873-999
Jirkabrno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 12:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
nemáte někdo konečný návrh JŘ 09/10 na trať 250??
Vím, že se tady už někdo ptal, ale nikde jsem neviděl link nebo něco podobného.
Děkuji
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.254.173
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 13:33:36    Odkaz na tento příspěvek  

ad Boblick: No ale kde mám jistotu, že když přijdu na autobus spoj SA, že se do něj dostanu. Kdyby dle vás ČD ustoupilo a třeba relaci Brno - Praha vlaky omezilo, tak budu mít tu jistotu, že se do spoje SA dostanu ? Bez předem rezervované a koupené jízdenky s místenkou ? Koupím si předem jízdenku na spoj v 17.00 ale nestihnu ho a další volný místo bude třeba až ve spoji za tři hodiny .....
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 14:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pořád mi není jasné, proč se řeší JENOM lidé z ČB do Prahy. To jako ve Veselí nebo Táboře nikdo do toho R nenastupuje, případně nevystupuje? O přípojích ani nemluvím. Třeba do Tábora mají lokálky příjezd kolem 20:50hod. Do Veselí přijíždí vlak od Velenic ve 20:18hod. To samé jsou třeba busy HK-Pha vs. hradecké R. Fakt budou žlutobusy HK-Pha řešit relace typu HK-Poděbrady, nebo CnC-Pha? Fakt ty SA busy řeší relace ČB-Tábor nebo Soběslav-Pha?

konkurence: Tak nějak. Znám lidi, co jezdí vlakama, ale třeba pendolinem nejezdí kvůli povinnému místenkování. A když budu chtít jet SA busem v pátek odpoledne z Prahy do Brna, tak bez místenky nemám šanci a můžu jít - na vlak.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6141
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 15:15:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž:
Já bych si uměl představit i Žíželice nebo Holedeček, naopak Hořetice a Milostín bych nechal v klidu se odebrat do věčných lovišť. O Sádku raději nemluvím ...
Droužkovice: typická ukázka jak levá ruka neví, co dělá pravá
Choťovice: To je zastávka tak pro bažanty nebo divoké kachny. Možná i zajíc by se nějaký našel.

Bručoun:
Má-li být "půlnoční" spojení do Prahy z Plzně, mělo by být podle mě i z ČB. Nevím, co žije v Plzni za "nadlidi", že ten "půlnočák" mají. To bych měl raději z ČB 2h díru (odjezdy v 19 a potom ve 21), ale měl ho co nejpozději.

Desiro:
Klídek, ano! Že někdo nechce mít v dopravě chlív ještě neznamená, že mu "chutnají třešínky".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 15:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: tak tomu říkám nezdařený rétorický tah: připomínku odbýt nevěcným uhnutím a případné další připomínky tohoto typu chtít odradit tím, že je označíme za komunistické. Vám taky nikdo nepředhazuje dopravní fašismus. Ani já.
Jinak souhlasím s Mydlaquem a Hrochem. Tramvaje přece taky nejezdí tak, že by (např.) 10min. interval utnul v deset večer a dál nic, místo toho se jezdí od osmi do půlnoci po 20 minutách. Znásobte šesti a máte rozumný takt nejen pro trať 220.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 18:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Čelakovičan:
Já osobně jsem znám jako zatvrzelý odpůrce rozinkového systému Student Agency, protože tvrdím, že ničí nácestnou dálkovku. Zničí svým konceptem původní dopravce, zabezpečující dopravu z A do B (krajská města např.) přes nácestná města. Konkurence má totiž jen dvě možnosti. Ukončit provoz, nebo udělat v podstatě totéž: jezdit jen z A do B bez těch městeček.

Ad Nh konkurence a Luis de mydlaque:
ČernáDíra má obrovskou výhodu v tom, že má dálkovku dotovanou. Pokud by jí neměla, tak se rychlíkový koncept postavený na taktu sesype jako domeček z karet. Má-li dotaci, tak má stavět koncepční dopravu a ne vzduchovoziče jako trucdopravu.

Nakonec půlnoční spojení z Prahy: Osobně si myslím (a jezdil jsem na různé směry), že oprávněné spoje jsou do 100km a jízdní dobou do 75min. Splňuje: Liberec (b), Ústí (v), Most (b), Chomutov (b), Plzeň (v-b), Příbram (b), Pardubice (v), Hradec Králové (v). Nesplňuje (ať časově, nebo počem osob): Česká Lípa, Děčín, Teplice, Karlovy Vary, Cheb+Fr.Lázně, Domažlice, Strakonice, Písek, Tábor, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Jihlava, Jičín, Trutnov.
Moravu pominu, ta kromě Ostravska nesplňuje podmínku rozumného časového příjezdu.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 19:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: S tím souhlasím, že by doprava měla být Budějcích, kde je již vše zavřené a společnost by čekajícímu dělali pánové bez trvalého bydliště.

Jinak abysme si rozuměli - pro mě koncepce = hustý takt s kompromisy = přehledný pravidelný systém schopný oslovit člověka, jenž se rozhoduje: "vezmu auto, nebo pojedu vlakem?" Myslím si, že i když je některý vlak v systému vzduchovozič, tak může znamenat pro cestujícího, jenž jede např. zpět o vlak dříve,že se pro cestu VHD rozhodne.
Ono je totiž hezký, že jede bus, který je rychlejší, levnější, modernější konstrukce,etc., když jehořád působí chaoticky, každou hodinou jede jiná firma, s jiným tarifem,občas i jinou cestou (např. úžasná cesta z Budějc do Prahy přes Tejn). Na druhou stranu člověk dá přednost přehlednosti (což v dálkovce ČD jakž takž funguje, u regia třeba u nás v JČK v žádném případě).
ICQ: 338-873-999
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 19:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jgcp - ZDO obce Choťovice vypadá takto:

http://www.portal.idos.cz/Data/pdf/L230026_081214_76596.pdf
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1130
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 20:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím naprosto s názorem, že z CB do Prahy se radši měl vyhodit rychlík v osm a Sp nechat. Mimochodem teď jak jezdí přímo z Linze, tak jsem v něm viděl i poměrně nezanedbatelné množství cestujících typu "americká mládež po Evropě křížem krážem," ona Praha na rozdíl od mnoha jiných míst o půlnoci ještě naplno žije.

Jenže to víte, kraj vs. MD... Asi by bylo nejlepší, kdyby ten Sp objednalo MD (místo R), třeba by se mohlo ještě něco projet, ale to by pak chtěl každej kraj všude a to zase nejde.
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 20:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je totiž hezký, že jede bus, který je rychlejší, levnější, modernější konstrukce,etc., když jehořád působí chaoticky, každou hodinou jede jiná firma, s jiným tarifem,občas i jinou cestou moje řeč.
Ono by busům pomohlo kdyby si vydaly nějakej jednotnej jízdní řád. aby normální člověk moh otevřít zalistovat a jet, přestoupit, no a aby prostě viděl odkud kam to jede, kde to stojí, co to projíždí. Prostě něco jako má dráha ale v tlustým. jenže to je nejspíš utopie a důvod proč mnoho lidí na bus ani nepomyslí. jak taky když neví v kolik a kam jakej vlastně jede. No o jednotným tarifu, možnostech přestupů, a jednotných zastávkách pro všechny dopravce ani nemluvě. ono je hezký přestupovat když přijedete někam a přípoj odjíždí zpoza dvou rohů a tří ulic jen proto že to jede někdo jinej.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6142
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 20:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Láďa 2:
Myslím, že o potištěných horách papíru to v době internetu už skutečně není.

TZ:
Asi by bylo nejlepší, kdyby ten Sp objednalo MD (místo R), třeba by se mohlo ještě něco projet, ale to by pak chtěl každej kraj všude
Např. do té Plzně to objednává MD, nikoliv Stčk a Plk.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.