K-report
 

Archiv do 10. srpna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 10. srpna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 08:44:39    Odkaz na tento příspěvek  

Běchovice - Úvaly: územní řízení se přeneslo z Prahy do Úval, v návrhu rozpočtu SFDI už je 2012-14.
Ústí n. O.: MD se stále nevyjádřilo, zda se má předělat projekt - čili zahájení stavby 2010 už není reálné. Asi se čeká, zda ČD uspějí s odvoláním na vyhlášení památkové ochrany.
ČTř: dosud není zadána DÚR, čili rozhodně se nezačne před rokem 2015.

Pro ÖBB jsou trati směřující do ČR v pořadí priorit někde u zprovoznění Ybbstalbahn
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1711
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 09:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak u vlaků IC/EC na Ostravu dochází v posledních letech k protahování jízdních dob v úseku Pardubice - Česká Třebová:
GVD 2006/2007: 35 minut
GVD 2007/2008: 35 minut
GVD 2008/2009: 36 minut
GVD 2009/2010: je v plánu 38 minut
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 09:31:55    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte zda se dá někde na webu sehnat návrh JŘ 2009/10 železnic cizích států (kromě Slovenska, ten je na http://vlaky-sk.wz.cz/) ? Mám na mysli Polsko, Německo, Rakousko, Maďarsko, a tak.
Díky předem za informaci.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 12:20:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chomutovák: Dovolil bych si nesouhlasit.

1) Jak se obvykle traduje "přetěžování vlaků Praha - Kolín místní frekvencí," tak to je spíš legenda. Naopak určité přeplnění (byť ne vždy hned patrné) je v úseku Kolín - Pardubice vzhledem k překryvu relací Morava - Nymburk a přech s cestujícími Praha - Pardubice, a samozřejmě také samotným cestám Pardubice - Kolín.

2) R Ústí (Rumburk) - Kolín končí jakoby "nikde", pouhých 40 km před významnou východočeskou aglomerací. I s ohledem na (1) by možná nebylo od věci s nimi dojet do Pardubic, čímž problém nepřípojů odpadne. Samozřejmě to naráží na technické problémy jako peróny v Perníkově, kapacita koridoru, křížení v Kolíně a tak. Proti tomu však stojí problém "potřeba nepřekážet v Kolíně" (viz obsazení kolejí u IV. a V. nástupiště).

3) Ústí jako takové má možnost jet přes Prahu, částečně dokonce přímo. Litoměřice, Mělník (tím méně Všetaty, StB, Lysá) asi nejsou zrovna relace vyžadující zastavení EC, tj. pro ně je spíše řešením zkulturnění rychlíků. Ano, Vídeň - Mělník by se přestupovalo dvakrát. Pokud tedy nedojde k novému výjezdu z Prahy na sever, neboť pak by i Všetaty - Kolín mohlo být účelnější přes Prahu, ale to teď nechme stranou.

4) EC/IC na severní i jižní Moravu by v principu měla jet z Prahy v jednom svazku, neboť bude asi snaha zajistit stejné přípoje. Zde tedy vzniká problém s počtem nástupišť v Kolíně, průjezdem odstraněný (ano v Pardubicích je to taky, jeden vlak bude muset jet 40 a regionálka tomu přizpůsobena).

5) Kolín sám o sobě na východ moc lidí negeneruje, přestupy viz výše. Kolín, Kutná Hora a popř. Chlumec nad Cidlinou a Čáslav + osobáky z okolí ve směru na Moravu jsou tak akorát na rychlík.

6) Do doby R43/R35 je z Polabí do Brna i Olomouce vlak časově konkurenceschopný i rychlíkem (snad s trochu "učesanou" trasou), který se tak docela vhodně naplní i ve středním úseku. Problém jsou samozřejmě vozy, ale to platí obecně.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 13:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomáš Záruba:
1) Přetěžování se dá mj. částečně vyřešit tím, že tu bude "skoro vše stavět" a cestující se rozplynou.
2) Dojezd některých vlaků až do Pardubic by byl řešením, ale vyvstávají další otázky jako tahání motoráků po koridoru (navíc určitě vznikne potřeba na soupravu navíc). Vzhledem k frekvenci vlaků by ani neměl být problém s případným ujížděním přípojů, do Pardubic jede každou chvíli něco.
3) Ústí n.L. na Pravolabské trase pochopitelně nepočítám, ale ta města na trase (Litoměřice, Štětí, Mělník atd.) nejsou úplně malá a pro trasu typu Litoměřice-Brno (Vídeň jsem ani neuvažoval) bych neuvažoval o ničem jiném než o EC. Obecně tedy vazby jedné vrstvy (R) na vyšší vrstvu (EC) a ne se snažit svázat stejné vrstvy. Nakonec lidí jedoucích z Litoměřic do Brna určitě bude více než např. do Chocně apod. neEC zastávek.
4) S bodem 4 souhlasím, z Prahy by to mělo jet tak 5 minut po sobě, pak by nebyl ani problém s peróny v Kolíně a Pardubicích.
5) To samé jako za 3), prostě přípoje vázat primárně na páteřní trasu (EC) a ne na prodlouženou regionální (to je ten R na Moravu).
6) To samé co za 5), proč nutit lidi do něčeho pomalejšího, když jede EC a většina lidí jede do jeho zastávek.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 945
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 13:49:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) To je ale přece současný stav, a právě teď existuje tento problém (byť rozměr "problému" to má jen Pá/Ne).
2) Ano, tyto otázky jsou jistě dlůležité, ne však neřešitelné. A jak říkám, v případě konce v Kolíně existují otázky ne nepodobné.
3) Já bych to neformuloval takhle obecně. Jaký by byl rozdíl, kdyby teoreticky Štětí, Litoměřice a Mělník ležely tam co Roudnice, Lovosice a Kralupy, nebo třeba Přelouč, Choceň a Letovice? Mám prostě obavu, že ani v součtu tahle města do Brna (natož dále) neodůvodní zastavení EC. Mohla by ovšem odůvodnit to prodloužení do Pardubic včetně té soupravy navíc.
4) No 5 minut je trochu hodně, chtělo by to tak 3. Ale i kdyby to bylo 5, nelze pravidelně jezdit na tutéž kolej. To tak při odstupu 6-7 minut. Protože ve chvíli, kdy se postaví cesta pro další vlak (= první už je chvilku mimo obvod s nástupištěm), musí být tento 1 km před předvěstí (V > 120). Takže interval od odjezdu prvního k zastavení druhého je tak 3-4 minuty, doba pobytu třeba v Pardubicích 1 minuta je úplný nesmysl.
5) V místech, kde tato přirozeně zastavuje, jistě ano. Ale tam kde "sama od sebe" nezastavuje, je dodatečné zastavení velkou otázkou, zvlášť když zejména do Brna je každá minuta drahá (a jsou tu ty problémy s perónem).
6) Taky se můžu zeptat, proč jim za stejnou cenu "zbytečně" nabízet něco rychlejšího, když i to pomalejší je pro většinu potenciálních cestujících dostatečně zajímavé. Nebo se můžu zeptat, proč stavět v Kolíně, když tam většina lidí v tom EC nevystupuje. Jsou to samozřejmě velmi demagogické otázky, jen se snažím ukázat že na všechno může být víc úhlů pohledu.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 14:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad TZ: V Antwerpen Berchem stavěly IC na stejné koleji taky po 5 minutách a šlo to. Chtělo by to spočítat přesně dle délky oddílů a rychlosti.
Ad 3): Tahle města jsou na tom v principu podobně. Cestující z nich musí vzít zavděk IC vlakem a dojet do nejblížšího EC uzlu. V případě Lovosic je to Praha (cca 50 minut + 30 minut přestup), v případě Litoměřic je to Kolín (cca 80 minut cesta +10 minut na přestup) a v případě Chocně to bude Brno (cca 90 minut cesta + 5 minut na přestup).
Demagogické otázky bych nerozvíjel, holt se maximálně neshodneme. Moje představa je, že EC/IC by měly tvořit základní páteř (obzvlášť, dotuje-li je MD) a podle toho zastavovat, tj. velká města a důležité uzly. A pokud už zastavovat, tak pravidelně, ne jak dnes, kdy jedno EC v Kolíně stavía druhé ne, navíc ne zcela pravidelně (podobné je to např. s rychlíky Brno-Ostrava).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 948
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 15:17:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak dlouhý pobyt byl v těch Antverpách, a rychlost kolem?

Moje představa je, že EC/IC by měly tvořit základní páteř (obzvlášť, dotuje-li je MD) a podle toho zastavovat, tj. velká města a důležité uzly.

Tady je shoda. Jenže má-li být IC/EC (což je pro mě totéž) opravdu páteř, je nutné udělat celkový koncept tak, aby byl počet těch "důležitých uzlů" mimo velká města co možná nejmenší. A odtud tedy to protažení do Pardubic.
Alespoň tedy uvnitř plochy, vymezené velmi zhruba krajskými městy, protože to je cca oblast, kde se dá uvažovat na radiálách o dvouvrstvé dálkovce. Proto je třeba se na Břeclav nebo Děčín dívat trochu jinak, než na Kolín, Třebovou nebo například Lovosice, Hranice na Moravě.

A pokud už zastavovat, tak pravidelně, ne jak dnes, kdy jedno EC v Kolíně stavía druhé ne, navíc ne zcela pravidelně (podobné je to např. s rychlíky Brno-Ostrava).

Souhlas s potřebou pravidelnosti zastavování, ale nerozumím těm rychlíkům Brno - Ostrava. Tam jde jasně o 2 vrstvy, jen se ta vyšší nejmenuje (zatím) IC, protože vozy, a protože zatím jednovrstvé zastavování Vyškov + Kojetín z kapacitních důvodů.
Pouch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 5-2008
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 18:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chci se zeptat, jak to vypadá ze spojením Ostrava Bratislava? Bude nějaké přímé spojení nebo ne?
žehlička110
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.184.142
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 19:51:12    Odkaz na tento příspěvek  

Bude v GVD 2009/2010 v Havířově něco jiného než Os/Sp?A co R 1540/1541?
321
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.149.2
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 20:18:29    Odkaz na tento příspěvek  

bude,zustane IC Hutnik a EC detvan ten ale jen ostrava-zvolen.Zpet pojede EC Kysuca Zilina-Ostrava-(Praha).Z ostravy s EC Praha R 1540 asi jezdit nebude,ale pojedou 2 patecni posilaky praha-C.Tesin.Zpet pojedou v nedely.Tam i zpet pres Ostravu Hl.N.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1018
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 20:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z návrhu jsem to pochopil tak, že EC na Vídeň projíždějí KO a staví ČT a naopak EC směr Blava (-Budapest) staví KO a projíždějí ČT. Bohužel je tu opět výjimka v podobě EC "Slovan" (vedený pendolinem), který jede do Blavy, ale KO projíždí...

Pouch: Přímé spojení Ova-Blava je v návrhu zatím zachováno, snad by měl k Moravii a Devínu přibýt EC vlak "Cracovia". Bez záruky.

žehlička 110: R 1540/1 by měl jezdit od prosince pod číslem 1582/3 a snad až do Třince. V Havířově by měl zůstat Detvan, ale jen v jednom směru. Směrem do Prahy pojede Detvan přes Bohumín a přes Havířov pojede nově EC Olše s tím, že ve Svinově se budou vozy do Prahy připojovat k polské části (EC Comenius?). Vše je ale ve stavu různých jednání, takže se to může změnit.
Mono Mono
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.73.216
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 22:02:49    Odkaz na tento příspěvek  

Z návrhu jsem vyčetl že veškeré vlaky EC/IC začínající jízdu v Praze,budou jezdit z Prahy HL.N. ?? Takže v Holešovicích budou jezdit jenom EC Hamburg-Berlin-Dresden-Praha-Brno-Wien-(Bratislava)-(Budapest)?,
jíra fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.67.254
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 23:22:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jaká je průměrna rezerva osobních vlaků a rychlíků?
jíra fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.67.254
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 23:23:56    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímala by mě trať 231
Pouch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 08:34:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za informaci ke spojení Bratislava Ostrava, necháme se překvapit.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1019
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 09:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mono Mono: Průjezdné EC vlaky (Hamburg)-Berlin-Praha-Břeclav -(Blava/Vídeň/Budapešť) pojedou z Holešovic přes NS na Hlavní a následně úvratí zpět po NS směr Libeň a dále po své trase. K tomu bych dodal, že pomalé děčínské R jsou v návrhu přetrasovány z Masaryčky také na Holešovice a hlavní. Takže všechny vlaky od/na Ústí n.L. (= podkrušnohorské R,pomalé děčínské R i mezinárodnín EC vlaky) by měly jednotně jezdit přes Holešovice z/na hlavní. Nebude to jako nyní, kdy EC vlaky jezdí z Holešovic, pomalé děčínské R z Masny a podkrušnohorské R z hlavního (resp. Smíchova). I když podkrušnohorské R také zastavujív Holešovicích.

jíra fíra: Nic zásadního by se snad na trati 231 měnit nemělo. Hradecké R v hodinovém taktu s odjezdem z hl.n. v xx:10 (možná xx:11) zůstávají a ešusy linky S2 také nečeká nic zásadního. U hradeckých R je otázka, jestli budou začínat/končit na Smíchově jako nyní, nebo ne. Kmenové osobáky linky S2 mají zatím odjezd psaný z Masny v xx:54 (dnes xx:51), protože by v xx:48 měly z hlavního odjíždět pomalé děčínské R na Holešovice. A na Balabence se trasy těchto vlaků prostě kříží. Pokud budou havlbrodské (a další) R jezdit přes Libeň a nikoli přes Vršky, tak odpadne jejich zajíždění do Vysočan a otáčení se tam. Linka S29 je zatím i nadále psaná do Vysočan a nikoli do Lysé (Milovic).
Vysohlid12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 10:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jíra fíra: http://www.ropid.cz/jizdni-rady/Navrhy-zeleznicnich-jizdnich-radu -pro-obdobi-2009/10-pro-trate-v-ramci-PID__s175x494.html
Řekni kde ty Bimzy jsou,co se s nimi mohlo stát?
Zamčan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.197.80.2
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 11:27:21    Odkaz na tento příspěvek  

Pouch Pýtaš sa pravidelne,pravidelne sa ti odpovedá a nechceš veriť? Priame spojenie Ostravy s bratislavou bude len jedným IC vlakom,pôvodne predpokladaný EC Cracovia sa zmenil na IC Moravia ale v rovnakých časoch.V nepárnom smere Bohumín-Nové Zámky, V párnom len z BA .

Iné spojenie bude len s prestupom v stanici Breclav (aj keď je to sprípojované celkom dobre.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6061
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 13:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Štětí, Litoměřice a Mělník ležely tam co Roudnice, Lovosice a Kralupy, nebo třeba Přelouč, Choceň a Letovice? Mám prostě obavu, že ani v součtu tahle města do Brna (natož dále) neodůvodní zastavení EC. Mohla by ovšem odůvodnit to prodloužení do Pardubic včetně té soupravy navíc.
No to jste mě zase pobavil.
To jako rozjezd EC z Kolína je tak drahý, že převýší rozjezd R taktéž z Kolína (směr Pbice) a ještě ke všemu soupravu navíc (, která bude zjevně krom pátku/neděle obsazena minimálně, resp. bude vyžírat frekvenci ze současných vlaků)?

Přestup na R - ano, pokud není zbytí. Rozhodně bych to ale neupřednosňoval. Železnice na tom není tak dobře, aby si mohla dovolit ty lidi ztrácet. Kdyby R byl skutečně R a ne, jak trefně poznamenal Chomutovák, jen prodloužená regionálka.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 14:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zámčan: Já se díval na stránkách www.mdcr.cz na návrh tratě 270 z Bohumína dolů na Přerov. Jsou tam psány IC530 Moravia (odj. v 6:45 z Boh.) a IC 532 Rastislav (odj. v 18:45) v trase Bohumín-Břeclav. Dále Polonia (10:45) + Sobieski (16:45) z Polska do Rakouska a také je tam stále EC537 Cracovia (14:45) v trase Krakow-Budapest. Co všechno se změnilo, netuším. Tímto se omlouvám Pouchovi a dalším za neúmyslnou mystifikaci. Přímé spojení Ova-Blava opravdu bude asi jen jedním IC neb EC vlakem.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 15:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: No mě ta myšlenka na způsobené problémy taky moc netěší, ale pokud chceme (?) jezdit Praha - Brno apoň ve výhledu pod 2:30 a Praha - Ostrava pod 3:00 s klasikama, tak to asi moc jinak nepůjde.
Kdyby aspoň byly 4 hrany pro tu dálkovku s rychlými spojkami... Ale takhle mi součet problémů při zastavení v Kolíně vychází jako větší než při průjezdu. Ať už je to prodloužení JD IC (3-4 minuty), zaflákané IV. a V. nástupiště, ať už nedostatek hran v pražské skupině, nebo lokální přetěžování EC/IC v Pá/Ne, a koneckonců ty přestupy od Nymburka nejsou pro cestující bůhvíjaké štěstí.

Možná by to ale stálo za rozbor, kam vlastně ti lidi z R-072/071 jedou. Pokud převážně na Moravu, potěší je EC. Pokud do Pardubic a okolí, bylo by pro ně lepší jet přímo, ale do té doby je jim prakticky jedno na co přestoupí. Pokud "do celé oblasti kolem Třebové," je lepší rychlík. Jen je ale otázka, zda těch přestupujících za Pardubice nakonec není míň, než třeba těch ze Svitav do Ostravy, kde se na průjezdu IC asi shodneme...

A pokud by "rychlík byl opravdu rychlík" (to jako projel Přelouč a Skalici?), tak by zase pomalu byla otázka, zda dělat navíc EC, které má o 4-5 zastávek méně. ;-)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 16:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mi to nedalo, a trochu jsem se poptal. Jak se dalo očekávat, ze spádové oblasti R-071/072 se jezdí tímto směrem do východočeského Polabí (Hradubice). Pak je velká kupa hnoje, následovaná Brnem a Olomoucí. Všechno ostatní, zejména dále na východ/jihovýchod, je zanedbatelné (včetně Ostravy).

Takže mi z toho vážně vychází, že primární je dojet do Kolína přímo a zajistit přestupy do Hradce Králové (v Poděbradech) a Pardubic. Od věci by nebylo do těchto dvou relací jezdit přímo, ale to je dost složité z hlediska topologie sítě. Pro Brno a Olomouc nemá smysl o přímých vlacích uvažovat, přestupy jsou nutné.
No a spolu se všemi těmi technologickými problémy v Kolíně mi to vychází na ty Pardubice.

K oběhům souprav: Až budou JD Praha - Kolín v cílovém stavu, řekněme do 35-40 minut, tak pro dosažení onoho přípoje bude od Nymburka nutné přijet nejpozději cca v X:35, zpět symetricky odjezd po (X+1):25. Pokud by se dokázalo přijet kolem 32, tak s řídicím vozem na R-072/071 neznamená prodloužení do Pardubic nárůst počtu souprav!

Jeden perón navíc v Pardubicích by byl beztak vhodný, a na rozdíl od Kolína je na něj stále ještě šance.
Pouch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 16:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano zámčane, mě to taky mate, a nemusíte se omlouvat, možná že ještě budeme překvapeni. To jestli příjemně nebo nepříjemně, to se uvidí časem tak si počkáme.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 22:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo, prosím, jsou již někde na netu návrhy JŘ 2010 tratí 220,222 a 223?
Díky
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 22:14:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Vyweben byl jen 220, ale už je to neaktuální, taky by mě zajímalo, co je pravdy na zprávách o zrušení os. dopravy na Vlašimce a Sedlčance. Snad to jsou jen fámy.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 22:36:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Nevím, jaké máte zdroje, ale co vím, z Mladé Boleslavi jezdí na Moravu více lidí, než do HK a Pbic. Přestup v Kolíně a ještě navíc v Pardubicích by ve směru na Brno byl pro ČD dost nevýhodný (ve spojení s polohou nádraží v MB).

V MB je 41 tis. obyvatel a XXL gastarbeiterů (vlak využívají hlavně ti z Ostravska a Oravy), celkem 20 tis. Mnichovo Hraditě, Bakov a Bělá pod Bezdězem dohromady. Mělník, Štětí a Litoměřice mají dohromady okolo 60 tis. obyvatel, pásmo od Čelákovic po Poděbrady přes 100 tis., Česká Lípa a Nový Bor dohromady asi 55 tis., Rumburk, Šluknov a Varnsdorf a okolí dohromady ke 40 tisícům. Celkově tedy dané rychlíky slouží cca 400 tis. obyvatel (ještě menší obce, kde přímo nestaví, nebo nejsou na trati), který spíš roste, než klesá (hlavně v pásmu Čelákovice-Poděbrady), nepočítám k nim lidi v Brandýse/Staré Boleslavi, kteří spíš pojedou busem do Prahy, Neratovicích, Benátkách nad Jizerou apod.

Tito lidé si zaslouží kapacitní spojení jak s Prahou (zde železnice je a bude pomalejší), tak s Hradcem Králové (mají) a také se severozápadem Čech (mají poněkud problematické) a s Moravou, o které by zrušením zastavování EC/IC přišli. 3-5 minut, o které může spojení Praha-Brno zpomalit zastavování v Kolíně, nemůže tuto relaci ohrozit natolik, jako ztráta části přepravního potenciálu. To je, jako bychom v Praze zastavovali pouze na Smíchově, s tím, že tam všichni mohou dojet metrem.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.247.5
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 22:44:33    Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: zrušení doprahy na sedlčance a vlašimce (zde "jen" v úseku Vlašim-T.Štěpánov) jsou snad opravdu jen fámy, středočeský kraj rušit dopravu na žádné trati nechce (jak posali před nedávnem v tisku). Snad k tomu nebude nucen z finančních důvodů (kraj prý jedná s ČD o dlouhodobé smlouvě, což by prý mělo zajistit dopravu ve stávajícím rozsahu). Nezbývá než být optimisty ... ;-)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 23:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Jaký dvojí přestup? Jen by ten vlak dál z Kolína nebyl EC, nebo by si na toto přestoupili v Perníkově (pokud by se tam R-071 prodloužil). Jinak si troufám tvrdit, že dojížďku na Moravu silně nadsazujete. Nezapomeňte, že kromě absolutní velikosti záleží také na kvadrátu cestovní doby; navíc s rostoucí vzdáleností klesá podíl denní dojížďky.
Nezlobte se, ale čísla ani zdroje zde dávat nemohu.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 23:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Jistěže nejde o denní dojížďku. Ale tady je celkově třeba počítat s tím, jaké jsou potřeby těch lidí. Pouze z dopravy mezi Prahou, Pardubicemi a Brnem žít nelze, nemluvě o tom, že mezi Prahou a Brnem jsou zatím ještě rychlejší (a dlouhodobě levnější) autobusy. A pár minut navíc stejně nerozhoduje. Rozhoduje pohodlí (ČD vedou) a cena (ČD prohrávají).

Dále je třeba rozlišovat případ Kolína a České Třebové. Druhé jmenované sídlo nejenže je podstatně menší, ale ani jeho okolí není zvlášť hustě osídlené a celkově v ČT přestupuje zlomek cestujících oproti Kolínu. Svitavy sice jsou velikostí s Kolínem srovnatelné, ale nemají potenciál získat cestující z okolních měst (autobusové nádraží, kam přijíždí busy z Litomyšli a Moravské Třebové je daleko), kromě Poličky.

Jediná relace, kde mají smysl tři vrstvy dálkové dopravy (rychlíky, IC/EC/Ex a SC) je Praha-Olomouc. Praha-Brno postačují dvě, z nichž obě by měly zastavovat v Kolíně a Pardubicích.
žehlička110
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.184.142
Odesláno Neděle, 09. srpna 2009 - 09:02:08    Odkaz na tento příspěvek  

Ta Olše pojede tam i zpět?
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 879
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 09. srpna 2009 - 15:05:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad pendolina na jizni vetvi

Hlavni duvod, proc se pendolino nehodi na jizni vetev, je naprosto prakticky. Jak jsem mnohokrat vyzkousel, zahranicni turiste obtezkani zavazadly je v pendolinu nemaji kam dat, neb stredni velky kufr na koleckach se uz do zavazadlove police nevejde. Proto zavazadly blokuji dalsi sedadla a ulicku. V okamziku, kdy se bude jezdit bez povinne rezervace, tak to bude velmi neprijemne cestovani, zvlast se zavazadlem.

Ted je vyhodny spoj Viden 15:58 - Praha 20:01. Podle navrhu ma byt zrusen, coz je skoda. Ale tim snad pada i posledni trochu racionalni duvod (casova uspora a spoj odpoledne navic) pro pendolina do Vidne.
Smiliropucha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 09. srpna 2009 - 18:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hoja lidičky nemáte někdo odkazy na připravovaný GVD zlínského, olomouckého a jihomoravského kraje? díkec
jíra fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.77.206
Odesláno Neděle, 09. srpna 2009 - 19:59:15    Odkaz na tento příspěvek  

návrhy jsou na stránkách krajských úřadů
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2033
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 09. srpna 2009 - 23:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

návrh
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 09. srpna 2009 - 23:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady jde spíš o to, že kvůli ušetřeným 3 minutám zastavení na dálkové několikahodinové trase se velkému počtu lidí prodlouží cestování ne o minuty, ale o hodiny...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 962
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 00:04:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavirista: ... což je obecně hezké, ale právě v tom kolíně není pravda. :-D
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 00:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavirista: Právě o to tu jde. Jinak co se týče návaznosti od Rumburka, tam mám v Kolíně většinou skoro hodinu, a dojet si na IC/EC do Pardubic by možné bylo. Ale od ÚL-Střekova možná ne. A hlavně přestup navíc může lidi odradit. Jen tak na okraj, spojení vlakem Mladá Boleslav-Brno/Ostrava může být stejně rychlé, jako autem (pokud bude v Kolíně 50 min. čekání, potom ne), ale jen za použití vlaků vyšší kvality. A Mladá Boleslav je z měst obsluhovaných danými rychlíky největší (navíc v případě České Lípy a Litoměřic je to podobné).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 00:29:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Tak co řešíte? Když je (;-)) těch lidí tolik, není problém prodloužit ty rychlíky, ne? Konkrétně R-072 by stačilo posunout o 10 minut, aby to nestálo soupravu navíc...
A hlavně nechápu, jaké "dojet si" - opakovaně píšu, že by šlo o prodloužení R-071/072. Tedy žádný přestup navíc, lidi co jedou do Pardubic by měli o přestup míň, a navíc tam staví i Pendolino.
Jenže jakákoli změna je vždycky k horšímu, a když se praxí prokáže opak, tak se to stejně dalo udělat líp, co? ;-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4404
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 00:31:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Franta z hor:

zrušení doprahy na sedlčance a vlašimce (zde "jen" v úseku Vlašim-T.Štěpánov) jsou snad opravdu jen fámy...
Pouhými "fámami" bych to rozhodně nenazýval, reálnou možnost dosti podstatné redukce regionálky mj. i ve Středočeském kraji na tomto fóru připustili i lidé dosti zasvěcení.

...středočeský kraj rušit dopravu na žádné trati nechce (jak posali před nedávnem v tisku)...
Jen tak náhodou - nebyla to taková ta celostránková placená inzerce od Středočeského kraje, mj. s fotkou jistého pána s uvázaným motýlkem a lišáckým úsměvem?

...Snad k tomu nebude nucen z finančních důvodů
Jaká úhrada ztráty stačí autobusákům jako úhrada ztráty (tj. náklady minus tržby) za buskm? Dvacet korun? Kolik chtějí ČD za šukafon? Šedesát? Netvrdí, že je to málo a že by bylo potřeba víc? Je takovýto stav dlouhodobě udržitelný (i s ohledem na to, že ty šukafony taky jednou doslouží)?

(kraj prý jedná s ČD o dlouhodobé smlouvě, což by prý mělo zajistit dopravu ve stávajícím rozsahu).
Nebyla tam zmínka o tom, jestli má jít o stávající rozsah financí, stávající rozsah vlkm, nebo "stávající rozsah", že žádná trať nepadne (a na to se kraj zaváže na nějakých 10 - 15 let dopředu...)?
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 09:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: V současné době je to nastaveno tak, že díky zastavování EC v Kolíně je cesta z MB, ČL apod. do Brna o hodinu kratší, než kdyby tam EC nezastavovali. Cesta do Pardubic je kratší také o cca 40 minut. Tento přestup využívá v Kolíně po celý den cca 20 lidí. Kdyby jich 15 jelo do Pardubic a 5 do Brna, jedná se o časovou úsporu 15*40+5*60, což je 900 minut. Další lidé nastupují v Kolíně, i pro ně způsobuje zastavení EC časovou úsporu.

Netroufám si odhadnout, kolik lidí cestuje průměrně v tom EC, nicméně by jich muselo být víc než cca 400, aby nezastavení EC v Kolíně znamenalo skutečnou časovou úsporu....

Navíc si myslím, že hodina času je hodně a současný čas cest např. MB-Pardubice (Brno) je plně konkurenceschopný s autem. Při prodloužení spojení o hodinu zřejmě cestující ztratíte. Naproti tomu honění se za každou minutou v relaci Praha-Brno považuji za dost bláznivé, protože jen těžko někdo bude cestovat vlakem, protože bude třeba o 5 minut kratší než autobus...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 10:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/doprava/zpravy/priprav a-grafikonu-cd-finisuje-jasno-je-o-mezinarodnich-spojich/392066
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 967
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 12:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates: Jaké prodloužení o hodinu?! Já se nebavím o tom, jak je to "v současné době uspořádáno." Já se nebavím o tom, že by ti lidi zůstali prostě bez přípoje.
Umíte číst? Já se bavím o tom, že by prostě přestoupili v Pardubicích.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 12:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Pak by ale museli jezdit za sebou nejen EC/IC Praha - Brno(Olomouc), ale i R Rumburk(Ústí)-Kolín. Protože jinak tam min. tu půlhodinu mít budete... Navíc nepředpokládám, že by do Pardubic jeli oba vlaky, takže minimálně u jedné relace by přibyl přestup....
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6334
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 13:42:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČTK o přípravě GVD

Občané a obce mají poslední měsíc na to, aby uplatnili své požadavky na vnitrostátní vlakový jízdní řád pro příští rok. ČTK to sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Zatímco u vnitrostátních spojů se bude jednat především o penězích z veřejných rozpočtů, trasy mezistátních vlaků jsou již dohodnuty se zahraničními železničními společnostmi. Oproti dnešku nastane jen několik změn.
Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která grafikon sestavuje, přijímá požadavky dopravců do 7. září. Nový jízdní řád začne platit 13. prosince. Nyní zástupci drah, krajů a ministerstva dopravy jednají o objemu objednávky na příští rok. Občané a obce mají ještě příležitost zaslat na krajské úřady a na ministerstvo své připomínky.
Problémy se očekávají především u regionálních vlaků, jejichž ztrátu hradí kraje. Ty na letošek mají ve svých rozpočtech 4,7 miliardy korun, dráhy však hovoří o celkové ztrátě 7,9 miliardy. Letos mimořádně 3,2 miliardy korun přispěje krajům stát, což se však příští rok nebude opakovat.
Jak uvedl náměstek ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek, kraje a stát by měly objednat jen takový rozsah dopravy, na který budou mít dostatek financí. "V roce 2010 nebude možné pro kraje a stát zajišťovat jiné spoje než ty, u kterých bude dohodnuta plná úhrada ztráty," uvedl Blažek.
Ministr dopravy Gustáv Slamečka počátkem července řekl, že rozsah regionální dopravy se příští rok zmenší zhruba o 12 procent. Omezení zřejmě postihne i dálkové spoje, které objednává a platí ministerstvo. Dráhy potřebují 4,3 miliardy korun, dostanou však pouze 3,8 miliardy. To by mohlo vést ke snížení počtu spojů podle Slamečky maximálně o pět procent.
Od příštího roku možná budou dráhy provozovat rychlíky na základě desetileté smlouvy se státem. Podmínkou je souhlas vlády, která návrh smlouvy projedná po vládních prázdninách.
Mezinárodní vlaková doprava dozná s prosincovým začátkem nového jízdního řádu několik změn. Dráhy například údajně na žádost zahraničních partnerů zruší vlak EuroCity Comenius z Prahy do Krakova a plánují ho na českém území nahradit jiným spojem. Dopravce také prodlouží tradiční spoj Vindobona až do jihorakouského Villachu.
"V návaznosti na hospodářskou krizi a stavební činnost v zahraničí došlo k optimalizaci vedení některých spojů," uvedl Šťáhlavský. Kromě Vindobony, která nyní jezdí z Hamburku přes Berlín a Prahu do Vídně, bude do Villachu zajíždět i vlak Polonia, který teď jezdí do Vídně z Varšavy přes Ostravu.
Vlaky budou ve Vídni odkloněny od tradiční trasy, neboť vídeňské Jižní nádraží (Südbanhof) se přestavuje. V Praze se zase mezinárodní vlaky z velké části přesunou z Holešovic na Hlavní nádraží, kde naopak přestavba skončila.
Budoucnost patří bagrům!
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 14:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SEDLČANKA a VLAŠIMKA
Jak se říká, tichá voda břehy mele a podezřelé ticho kolem návrhů JŘ (když touhle dobou vloni již byly známy) je PODEZŘELÉ.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 15:03:49    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: taky se mi to tajnůstkářství nelíbí. Jenže to se týká nejen středních Čech, ale i Vysočiny, Ústecka, Zlínska ... :-(
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 10-2007

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 15:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna v případě Vlašimky bych se vůbec nedivil, většina lidí využívá v trase Benešov-Vlašim autobus a projet celou trať jen se zastavením v Postupicích a Vlašimi není zrovna výdělečné.
Ve vlaku platí tarif dopravce a tarif integrovaného dopravního systému Libereckého kraje.
ABCDE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 16:37:01    Odkaz na tento příspěvek  

U Vlašimky se o rušení hovořilo jen pro úsek Vlašim-Trhový Štěpánov. (Doufám ale že se ani to nestaneú.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 17:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://ekonomika.idnes.cz/dotovane-vlaky-na-liberecku-zustanou-ce skym-draham-fx6-/eko-doprava.asp?c=A090809_215044_eko-doprava_vel
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6064
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 17:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
pokud chceme (?) jezdit Praha - Brno apoň ve výhledu pod 2:30 Jak podotkl i Mates111, honit se za minutkama mezi Prahou a Brnem se mi zdá poněkud scestné.
lokální přetěžování EC/IC v Pá/Ne Kvůli přetěžování (neřekl bych nějak dramatickému) během dvou dnů v týdnu zavádět vlaky CD CT se mi jako opodstatněné nejeví.
A pokud by "rychlík byl opravdu rychlík" (to jako projel Přelouč a Skalici?), tak by zase pomalu byla otázka, zda dělat navíc EC, které má o 4-5 zastávek méně. Nemám nic proti zastavovací politice současných R (až na to, že by je asi spíš měly platit kraje, ale to je na jinou debatu). Ovšem nelze v takovém případě u nich počítat s bůhví jakou dálkovou frekvencí - zejména, je-li k dispozici rychlejší vrstva.
tak pro dosažení onoho přípoje bude od Nymburka nutné přijet nejpozději cca v X:35, zpět symetricky odjezd po (X+1):25 To jako máte v úmyslu zase zorat celé severní Čechy (především mám na mysli přípoje v MB/Bakově a Turnově, popř. uzel Liberec)???
(Pro úplnost dodám, že nyní točí R-071 v Kolíně na Sp-040 (a opačně) během cca půl hodiny, tj. by to soupravu navíc vyžadovalo!)
Jeden perón navíc v Pardubicích by byl beztak vhodný, a na rozdíl od Kolína je na něj stále ještě šance. Aby Vás zase Oldcerry "neumlátil", že mu zabíráte místo na uhláčky ...

Čsad zastávka:
Nesmysl. Podobné problémy jsem zaznamenal především přes léto i třeba v Ampz na Haškovi. Nebylo výjimečné, že jedna jednička byla zabraná šikmookými turisty, přičemž na dobré třetině sedaček trůnily kufry. (Zda-li je pak alespoň někdo vyčistil .)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4416
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 17:56:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K peronům v Kolíně, kde se jeví údajně nedostačující čtyři hrany pro směry Nymburk a Havlíčkův Brod - když tu hledíme do budoucnosti, tak stejně na většině 230ky žádné osobáky dost možná jezdit nebudou. Jedním z možných řešení je hodinový interval rychlíků z Prahy do Kutné Hory a Čáslavi (já si myslím, že by to šlo až do Havlíčkova Brodu, ale to je na jinou diskusi), a osobáky by jezdily (na středočeské straně) jen do Kutné Hory, a to od Nymburka. V Kolíně by stály jen cca 2 minuty, takže i kdyby byla jedna kolej u 4. nástupiště obsazena rychlíkem např. od Rumburka a druhá rychlíkem od Ústí nad Labem, tak tam by tam to místo i bylo.
Vést rychlíky od Rumburku a Ústí nad Labem souběžně s dalšími několika vrstvami až do Pardubic se mi osobně jeví jako hodně velké plýtvání a "vyžírání tras".
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 18:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústecké R71x hlavně navazují v KO na havlbrodské R. Tato vazba je (aspoň mi to tak připadá) důležitější, než vazba na IC/EC vlaky. Navíc se hned za půl hoďky vrací zpět směr Lysá a Ústí. A opět je to tak, že např. v 17:10-12 stojí v KO havlbrodský R na Prahu a hned v 17:15 ( nebo jak je to na minuty přesně) odjíždí ústecký R. Pokud půjdu dále, tak pomalý R od Pardubic je v KO v 17:24-26 a hned v 17:28 odjíždí ešus linky S2. Takže posouvání např. o 10 minut může být dost problematických. U rumburských R bych asi upřednostnil vazbu na hradecké R. Jednak v Nbk (např. z R1109 v 9:47 na hradecký R v 9:56), resp. v CnC z hradeckých R na Sp vlaky směr Hostinné a Trutnov. Jestli jsou přestupní vazby v KO důležitější než tyto si netroufám posoudit.
Mono Mono
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.84.2
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 20:14:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ten vozový park dělá hodně a zřejmě si to pořád čd neuvědomují.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 20:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Poslat do Pardubic vlaky jak z Ústí-Střekova, tak z Rumburka by bylo těžce prodělečné. Co se týče spojení z MB a Rumburka, navazuje přesně na vlaky EC/IC na Brno, na Ostravu je tam těch 50 min., to je nepříjemná realita, zase na druhou stranu i tak ta cesta není o mnoho delší, než autem, o teoretickém použití busu (moc jich nejezdí a často jsou místenkové) nemluvě.

Celkově z Kolína na Moravu jezdí rychlíky a IC/EC na ČT a Brno, rychlíky, expresy (tato kategorie z hlediska četnosti zastavování by měla být totožná s EC/IC a lišit se pouze komfortem) a EC/IC na Olomouc a dál, rychlíky přes HB do Brna. Nikdy nebude možné, aby vše navazovalo na vše, proto je Rumburk svázán s IC/EC na Brno (a v Poděbradech s R na HK) a ÚL-Střekov s IC/EC na Ostravu a R na Brno přes HB.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 5-2009
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 21:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba : Nechtěl jsem na to reagovat. Takže Vám je milejší nezastavení vlaku v Kolíně a raději zbytečně drahé prodloužení rychlíků o 42 km... Hustý... Myslím, že levnější je 1 zastávka navíc než 42 vozokilometrů.
A právě v tom Kolíně to JE PRAVDA. R z 072 krásně navazují na NEZASTAVUJÍCÍ vlak. Proč Hašek staví a Slovan nestaví????
Nehledě na tu do očí bijící nesystémovost, kdy jeden vlak v urč.časové poloze zastaví a druhý ve stejné ne...
Ale chápu- ti dálkoví cestující přemýšlí, jestli jet do Brna 2 h 45 min. nebo 2 h 45 min. :-D
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 21:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mono: Ten vozový park dělá hodně a zřejmě si to pořád čd neuvědomují.
Ja myslim, ze si to uz uvedomuji nejen CD, ale mohou s tim relane neco delat?
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 8-2008

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 21:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně nechápu nezastavování vlaků v Kolíně. Bydlím odtud kousek. Když jsem jel loni do Vídně, v Kolíně jsem viděl nastupovat do ranního Dvořáka cca 80 cestujících. Ano, sic jich asi 45 vystoupilo v Pcích, ale přibližně něco kolem 20 jelo do Brna, a zbytek dál. Jenže ČD si neuvědomují, že kaštani nejezdí jen vlakem, ale používají i BUS a auto. Mě osobně mrzí, že pokud se chci dostat někam dál, za hranice ČR, musím buď do Prahy, nebo do Pardubic. A v tom je problém, že to mám v případě Prahy 3 hodiny "objížďky, a v případě Pardubic to mám minimálně na hodinu a půl, což je oproti nynějším 25 minutám moc.

No jo, ono je toho jezdícího substrátu pořád moc, je potřeba to nějak vyhnat.

Osobně si myslím, že Kolín ztrácí potenciál "tepny" okolí.

Je to jen můj názor, tak doufám, že někdo nevytáhne kyblík s kameny a nezačne je po mně házet.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 22:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wyatt: Jaké objížďky, kde to bydlíte? Prostě když jedete směr východ/jih, popojedete do Pardubic (hodinu a půl?!), když na sever (mimo Ústí) nebo na západ, tak do Prahy (jaké 3 hodiny?)... Je tu (byl by tu) přestup navíc, ale ztracený čas v kontextu mezinárodní relace zanedbatelný.
Co jsem pochopil špatně?
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 22:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wyatt: kameny nebudou, zastavam tentyz nazor. Kolin je pomerne vyznamny prestupni uzel (krizovatkova a pripojna stanice) a navic je pobliz dalsi dulezite pripojne/odbocne stanice (Nymburk), tudiz nezastavovani jakychkoliv vlaku je spise jen komplikace nez vyhoda.