K-report
 

Archiv do 30. července 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 30. července 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 23:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlíky Brno-Ostrava? Dvě možnosti. Buď zastavit všechny a osobáky posunout o půl hodiny a Kopřivnickou navázat na obou koncích ve 30 a nebo základní dvouhodinu osobáků na 270 posunout o hodinu k nezastavujícím rychlíkům.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
cestovatel jura
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.114.204.57
Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 23:10:08    Odkaz na tento příspěvek  

Nebo přehodit zastavující a nezastavující rychlíky .
Já jako pravidelný cestující z Brna do Přerova a zpátky sice neřeším, který je zastavující a který není, protože v mojem úseku jezdí všechny stejně po hodině s mezerou v 10 a 20 hodin v obou směrěch. A obsazenost je celkem vysoká, jen v dost blbých časech se dá najít volné kupé, jinak je tak po dvou až třech lidech v kupé a samozřejmě špičky znamenají plné i chodbičky.
Zdenal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.199.183
Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 23:11:46    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:Souhlas.Aby to melo logiku.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 00:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenal: Minimálne v nedeľu by museli tak od druhej z Ostavy jazdiť každú hodinu, vo štvrtok a v piatok by to po jednej z Brna chcelo tiež po hodine (cez šk. rok sa pravidelne stojí). A keby sa chodilo obdve hodiny, natlačia sa do medzičasov autobusári a v konečnom dôsledku sa odvezie ešte menej.
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 12-2006
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 09:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

----------------------------------------------------------------- ---------------
RE Bručoun.Pane Bručoun jak jste zpomněl manipulaci vzal jsem kalkulačku a probral vaše připomínky.Domnívám se,že prezentujete jen názory Česmadu.Jsou totiž velmi stejné ,jak je omýlají ve svém časopise Trucker.Ale jen tam jiné dopravní publikace jsou hodně vzdálené těmto názorům.Počítejte se mnou.

Ad Re:,,obrovský výnos SPD,,
-u nás je registrovaných cca 60 000 nákladních vozidel nad 12 tun ,každý kamion ujede ročně asi 100 000 km při spotřebě 40 l/km a SPD cca 10 000kč/tunu paliva snadno spočítáte že výběr SPD od kamionů je směšných jen 2,4 miliardy Kč.
A to počítejme,že do počtu kamionů jsem započítal i obecní ,hasičské…..staré trambusy co najedou jen několik km,taky naše kamiony jezdí do zahraničí a tankují mimo ČR,již dávno nejsme zemí s nejlevnějšími PHM a tak spousty tranzitujících kamionů nás jen projíždí bez tankování,stačí se optat na názor pumpaře,jak se za poslední léta změnila situace.

Ad RE:,,Populistický ekolog,,
To jste snad nemyslel mě ,vzdělání mám technické a ekonomické a bursíkovci nejsou vůbec můj šálek kávy

Ad Re:,, zažraný ajznbon,,
To taky nejsem pracuji v logistice a v ekonomice

Ad Re: ,,zmanipulovaný výsledek,,
Na zmanipulované výsledky stačí kalkulačka .

Ad Re:,,započítání ekologických škod,,
Jak vidíte vůbec žádné ekologické škody jsem nebral na zřetel.Ale přímé škody na vozovkách od kamionů to snad nepřehlédne ani slepý,hluchý…,ani vy.Silnice máme snad nejzničenější v Evropě

/Hospodářské noviny nedávno uvedly škody na infrastruktuře převyšující bilion,jen nezbytné záplaty po zimě nás stály 11 miliard. Ještě v loni,jsme se mohli dočíst,že chtěla vláda prodat část ČEZu a výnosem pokrýt opravy nejhorších useků.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 09:14:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Naspal jsem to nevhodně.

Místo

Současný koncept chápu pouze jako jakýsi (trvale neudržitelný) mezistav, kdy po spuštění tranzitních vrstev v dostatečné četnosti (jednoznačně správné, neb jinak nemělo smysl stavět koridory) se z rychlíků bude stávat vrstva spojovací či páteřní.

mělo být

Současný koncept chápu pouze jako jakýsi (trvale neudržitelný) mezistav, kdy po spuštění tranzitních vrstev v dostatečné četnosti (jednoznačně správně, že se tak stalo, neb jinak nemělo smysl stavět koridory) se z rychlíků stala vrstva spojovací a bude se z nich úsekově stávat vrstva páteřní.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 09:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl 2990: Rozumím a v obecné rovině souhlasím.

Loko: Lepší než kalkulačka je najít si na internetu celkové výnosy spotřební daně z PHM (nikoli jen jejich část rozpočtově určenou do SFDI). Je to opravdu veliké číslo, výrazně převyšující veškeré výdaje do veškerých silnic. Sorry, dál se tím nebudu zabývat. Už takhle jsem k tomu napsal víc příspěvků, než jsem měl původně v úmyslu.

Ještě poznámka k ziskovosti či ztrátovosti pražské příměstské dopravy:
Potenciálně nízkou ztrátou jsem měl na mysli rozdíl mezi příjmy z rozumně konstruovaného systému jízdného a skutečnými výdaji, přepočtený na jednoho přepraveného cestujícího. V absolutních číslech půjde o poměrně velkou ztrátu, taky ale jde o obrovské počty skutečně přepravených cestujících.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 09:39:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Nemůžu si pomoct, ale celková bilance je opravdu dána náklady mínus příjmy systému. JŘ formou základního taktu plus posílení ve špičkách nebude znamenat pokles počtu cestujících, takže při konstantních příjmech a nižších nákladech dosáhneme lepší bilance systému, nižšího vyžírání tras a taky nebude potřeba tolik fírů, do budoucna nedostatkových.

Tak nevím, jestli si děláte legraci, nebo... ta druhá možnost.
Zase budete urážet?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 10:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
Co kdybyste korektně začal psát napřed Vy? On pak nikdo nebude mít potřebu vůči Vám používat DF brevíř.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 10:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé, po x-té se téma zase opakuje

A tentokrát se "boj proti pomalíkům" na 010/270 rozhořel trochu více, jelikož padají (polo)nesmyslné argumenty o 5% využití a že v některých čase jede všechno skoro prázdné atd. atd.
I já uznávám, že obsazení R Praha - Olomouc není z hlediska kapacity žádný zázrak, ale i sedlové spoje bývají obsazené znatelně více než 5-10% jak kdosi uvádí a v absolutních číslech se jedná o počty, které by leckterá rychlíková relace mohla závidět.
Dobrý postřeh měl Hroch ohledně síly soupravy na R Praha - Pce - Brno; to samé by se dalo aplikovat na relaci Praha - Olomouc + posilové vozy v pátek a neděli. Jinak si též dovedu představit v souvislosti s vylajznutím SC z relace Praha - Ostrava mírnou reorganizaci dopravy po 010/260/270 a snížení počtu spojů mezi Prahou a MuNem (jedna, možná i dvě trasy za 2 hodiny).

Taky můj otec , který občas cestuje po trase Letovice-Česká Lípa , říká že vlaky na 071 a 080 jsou ty nejplnější za celou cestu.

Od května obsazení R Kolín - Česká Lípa docela ujde, do té doby to byla bída s nouzí. Doufejte, že se z toho něco udrží i po září, jinak bude zle.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 10:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"celková bilance je opravdu dána náklady mínus příjmy systému"

Přesně tak. Škoda jen, že to není považováno za samozřejmé.

"JŘ formou základního taktu plus posílení ve špičkách nebude znamenat pokles počtu cestujících"

.... ani růst nákladů, protože plusmínus vychází z nedávno minulého systému, který byl hospodárnější, než poslední GVD. Podle mého názoru se v takovém systému dá očekávat mírný nárůst cestujících. Nárůst cestujících přinese další příjmy, teprve ty opravňují k zvyšování výdajů, neboť dotace zůstane nezměněna.

Ještě je tady pár předpokladů, bohužel nesamozřejmých. Třeba konstrukce jízdného, aby občasní cestující nedělali dráze hejla. Nebo čistota souprav, a spolehlivost. V neposlední řadě je třeba, aby systém budovaný kraji nebyl vůči železnici konkurenční, jako to je třeba ve středočeském kraji. Dokud budou JŘ dotovaných spojů dělat samy autobusové firmy, a budou se řídit heslem "k čemu přípoj na vlak, když můžeme lidi odvézt až do cíle", tak to bude špatné.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 10:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě je tady pár předpokladů, bohužel nesamozřejmých. Třeba konstrukce jízdného, aby občasní cestující nedělali dráze hejla.

Souhlas.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 10:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

""boj proti pomalíkům" na 010/270"

V každém případě je nesmysl, aby vlak, který je několikrát předjížděn, jezdil až někam do Luhačovic. Taky asi nemůžete popřít, že souběh tolika vlaků je dost nehospodárný. Zcela bez souběhů to nejde, ale tohle je fakt moc.
Když se může jezdit s přestupem z Chrudimi do Prahy, tak co by se nemohlo z Přelouče do Olomouce.

"i sedlové spoje bývají obsazené znatelně více než 5-10%"

Pro konkrétní vlaky nebo konkrétní úseky to může platit. Rozhodně to neplatí pro všechny vlaky v celé trase.

"v absolutních číslech se jedná o počty, které by leckterá rychlíková relace mohla závidět"

Problém je mimo jiné v tom, že část lidí jimi jede na delší vzdálenost. Nejčastěji proto, aby nepřestupovali. Nevím přesně jak je to s jízdným, ale mám dojem, že někteří jezdí obyčejným R kvůli některým slevám.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 11:05:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V každém případě je nesmysl, aby vlak, který je několikrát předjížděn, jezdil až někam do Luhačovic.
Pokud se to povede uspořádat tak, že předjetí bude jen jedno a to v Olomouci, tak mě jetí z Prahy až do Luhačovic ani trochu nepobuřuje, neb za Olomoucí se cesty na Vsetín a Otrokovice rozdělují. Nebo by bylo lepší pomalíkem od Prahy končit v Olomouci a z Olomouce vypravit extra vlak do Luhačovic?

O tarif by jít nemělo, mezi Ex a R není žádný tarifní rozdíl, to spíše lidi nevěří přípojům v Olomouci a část jich jede již z Čech pro jistotu rychlíkem.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 11:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, tak se nám tu zjevně rozhořelo nové náboženství, takže jak známo nemá další debata asi valný smysl (tedy ne že by dosud měla).

Na rozloučenou si jen dovolím upozornit 642ku na rozpor mezi plně pravdivou větou celková bilance je opravdu dána náklady mínus příjmy systému a počítáním nákladů na sedadlo. Celkové náklady nejsou na nákladech na sedadlo přes počet sedadel lineárně závislé (často zcela nezávislé), to by bylo všechno trochu moc jednoduché.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1664
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 17:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té debatě s ručounem o výdajích do silniční dopravy: je někdo schopný dát dohromady tato čísla?

Celkový výnos spotřební daně z PHM
Celkový výnos ze silniční daně
Celkový výnos z pokut za dopravní přestupky

Všechny výdaje státu krajů a obcí do staveb, oprav a údržby silnic
Náklady na činnost dopravní policie
Náklady na léčbu obětí dopr. nehod hrazenou ze zdrav. pojištění (mám pocit že pojišťovny to nevymáhají z povinného ručení viníka)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2114
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 21:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii: mýtné, dálniční známky

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 12-2006
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 21:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:V pátek jedu na intrastat,tak čísla ohledně výběru SPD za PHM by snad neměl být problém dostat.
Ještě k tomuto tématu.Nevím proč si autodopravci myslí,že výnosy ze SPD za PHM musí jít zpět jen pro jejich podnikání.To by taky výnosy ze SPD alkoholu musely jít pro financování hospod či pivovarů a SPD z tabákových výrobků jen do tabáčky v Kolíně.
Ačkoli je společnost kamionovým lobby masírována názorem o výhodnosti kamionové dopravy ,když se sečtou náklady, bilance je uplně někde jinde.
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 18:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co je pravdy na to že od v novém GVD bude všechno jezdit přes Libeň???
Zdenal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.199.183
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 18:53:37    Odkaz na tento příspěvek  

3631090:Ano bude po dokonceni praci Liben-Bechovice...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2116
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 18:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má být dostavěno, tak kudy jinudy?
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 09:16:21    Odkaz na tento příspěvek  

Jsou již někde zveřejněny návrhy JŘ 2009/10 těch tří krajů co to dosud nezveřejnily (Ústecký, Zlínský, Vysočina) ?
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 01:13:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii: Tak tedy k těm číslům. Vycházím z roku 2007.

Příjmy:
- spotřební daň z minerálních olejů cca 80 mld. (vše nepřipadá na silniční dopravu, nicméně většina ano) - 70 mld.
- silniční daň - 6 mld.
- mýto + dálniční známky - 7,5 mld.
- pokuty - cca 0,3 mld.
= celkem - 83,8 mld.

Výdaje:
- investice a opravy na dálnicích, rychlostních komunikací a silnicích 1. třídy - 44 mld.
- náklady na údržbu komunikací + investice a opravy silnic 2. a 3. třídy (hrazeny z rozpočtu kraje. např. u Ústeckého kraje činili 0,6 mld.; pokud to přepočteme na všechny kraje, pak dostaneme částku cca 8 mld.) - 8 mld.
- náklady na mýto - 2 mld.
- dopravní policie - celkový rozpočet nemám, nicméně u ní pracuje 3500 policistů z celkového počtu 42000 policistů v ČR. Troufám si tedy tvrdit, že rozpočet dopravní policie tvoří cca 10% výdajů MV - 6 mld.
= celkem - 60 mld.

Celková bilance je tedy +23,8 mld. (Samozřejmě se nejedná o přesné číslo, nicméně je zřejmé, jak na tom celková bilance je. A v tuhle chvíli je téměř jedno, zda to je +20 nebo +10 mld.; Nicméně je jasné, že nezapočítávám externí náklady. Na druhou stranu jsem viděl dost studií a každá uvažuje jejich jinou výši a popravdě řečeno vypovídající hodnota pak není valná)

PS. Oběti dopravních nehod jsou odškodňovány z povinného ručení....
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 08:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"PS. Oběti dopravních nehod jsou odškodňovány z povinného ručení...."

...což platí i pro náklady zdravotních pojišťoven, vydaných na léčení obětí nehod. Jen se to nevypočítává jednotlivě na konkrétní případ, ale správci povinného ručení odvádějí ve stanovených termínech zdravotním pojišťovnám paušál, vypočítaný podle "výsledků" předchozího období.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 12:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates 111: Jenomže z rozpočtu ministrstva vnitra se platí i úředníci samospráv (tajemníci, matrika, archivy, ředitelé magistrátů aj.). K tomu ještě musíme přidat NBÚ a v žádném případě nesmíme zapomenout na Hasičský záchranný sbor dále pak různé provozy jako jsou czechpointy a zjistíte že do policie jde max.25}mld.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 13:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Ano, jsem si toho vědom, proto považuji údaj 6 mld za nadhodnocený. Nicméně jsem se obecně snažil výdaje nadhodnocovat, abych nebyl nařknut za to, že straním silniční dopravě....:-)
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 14:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates: Díky, zajímavá čísla. Kde se dají na netu najít další údaje ke státnímu rozpočtu? Zajímaly by mě výdaje různých rezortů. Omlouvám se za offtopic.
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 23:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates 111,Bručoun:
Tak jsem měl řízení na INTRASTATu a mimo jiné jsem se informoval na výběr SPD z pohoných hmot a ještě jiné statistiky:

Za první polovinu 2009 vybráno 38.74 miliardy,což by přibližně souhlasilo s Mates111,taktéž výběr mýta i dálničních známek by odpovídal,se silniční daní se už rozcházíme já zjistil výnos jen 3,2 miliardy,asi Mates bral částku ještě před novelou,která snižuje platbu daně pro kamiony s motory EUR2 a EUR3.
Dále jsem pátral po výdajích státu do silniční infrastruktury na stránkách ministersta dopravy,tam však jsou uváděny zcela jiné udaje.

V loni do silnic teklo 97 miliard
Plán letos 84,5 schváleno + jedná se ještě až o 30 ale je to nereálné,dle ministra max +20 a z unie přiteče ještě 36 miliard /celkem jistých 120,5 miliardy + asi 20/

Celková bilance jde do mínusových čísel řádově desítky miliard./až -60/

Když k tomu přičteme stále se zhoršující stav silnic deficit nabírá mnohem horší čísla. K dalším externím výdajům se nebudu vyjadřovat,neboď se liší zdroj od zdroje řádově i o 100 miliard.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 425
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 00:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko:
1. pokud jste zjistil silniční daň ve výši 3,2 mld. za půl roku, pak to odpovídá mnou zjištěné silniční dani ve výši 6 mld za rok 2007
2. výdaje - na rok 2009 má MD rozpočet cca 51 mld. CZK, což můžete zjistit např. zde
Tento rozpočet přitom pokrývá všechny druhy dopravy a nejenom dopravu silniční.
Proto by mě zajímalo, kde jste došel k Vašim číslům. Pokud by to bylo možné, poprosil bych o odkaz.
3. Pokud budeme mluvit o zhoršujícím se stavu silnic, dostáváme se do oblasti, která je absolutně nezměřitelná. Sám bych si totiž netroufal spočítat, kolik činí veškerá hodnota silnic v ČR a o kolik se např. každým rokem snižuje.... Proto bych toto nechal na jinou diskuzi...:-)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 00:16:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dávám jeden zajímavý odkaz, kde je i porovnání výdajů do silniční a železniční dopravy.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2118
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 09:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko, 51: To co jste předvedl, je neuvěřitelná směs manipulace s čísly a ideologických dedukcí. Už chápu, proč si zarytí šotouši myslí, že daňový poplatník dopláci na silnice. Prostě sami sebe přesvědčí zmanipulovanými a chybně interpretovanými údaji, a pak jsou naprosto přesvědčiví.

Mates111: Díky za nimravou a nevděčnou precizní práci s čísly. Před časem jsem to do diskuse vytahoval z internetum, a došel jsem (bez manipulací!) k řádově podobné bilanci (konkrétní čísla příjmů a výdajů už si nepamatuju).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2119
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 09:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: V tom Vašem odkazu jsem vyčetl, že celkové investiční výdaje do silniční infrastruktury za rok 2007 byly 41 mld Kč, a na údržbu a opravy bylo vydáno 16 mld Kč. Celkem tedy asi 57 mld Kč. Když uvážím, že výdaje na dopravní policii máte naopak nadhodnocené, tak bych celkovou bilanci sečetl na cca +20 mld. Kč.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 10:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko, pokračování: I kdyby byly v několika po sobě následujících letech razantně zvýšeny výdaje díky prostředkům z EU, tak soudný člověk nemůže při seriózním výpočtu dojít k tak šílené částce jako Vy. Krátkodobé příjmy z EU navíc nijak zásadně neovlivní celkovou bilanci za delší období, například 10 let.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 10:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Výdaje SFDI v roce 2006 podle Janoty činily 47,5 miliardy korun, v roce 2007 60 miliard a v roce 2008 včetně úvěrů a fondů EU to bylo 81,3 miliardy. "Stejná částka je pro letošní rok a pro příští rok rozpočtujeme 84 miliard korun," uvedl Janota."

Podotýkám, že výdaje SFDI jdou ve značné míře i do železniční infrastruktury. Usvědčuju tím Loko z ideologické manipulace s daty.

Na základě uvedených dat lze spočítat, že až do roku 2007 byly silnice pro stát dojnou krávou. Počínaje rokem 2008 se bilance zřejmě krátkodobě překlopí do nevýrazného mínusu. Do budoucna, vzhledem k navýšení mandatorních výdajů socansko-komunistickými zákony v dobách druhé vlády ČSSD, a zadlužení státu z téže doby, lze očekávat překlopení opět do plusu. Stát na tak velké výdaje prostě dlouhodobě nemá.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 20:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nám do Staré Boleslavi na papeže dorazí 100 000 lidí. Po tom co Středočeský kraj (Rathystán) odmítl dát na své schůzi zastupitelů příspěvek na mimořádnou vlakovou dopravu na tratích 072 a 074 tak nepřímo způsobil to že na papeže bude celá Praha a východní polovina Středočeského kraje neprůjezdná.
Doufám, že svoje stanovisko ještě rychle stihnou přehodnotit a dojde k zavedení 20 min. intervalu na obou tratích a že si uvědomí že budou takové kontroly kdy se na hranicích města každé vozidlo zdrží cca.15 min..
Jen bych chtěl vidět návrhy zvláštních jízdních řádů.
Zdroj o počtu návštěvníků: deník Právo včerejší a dnešní vydání, ČT24 a lidové noviny.
O zamítnutí příspěvku na mimořádnou vlakovou dopravu: dopisovatel K-reportu aa

Doufám že v krajním případě alespoň přispěje ministerstvo dopravy. Dále taky doufám, že si uvědomí, že naše město má samo o sobě cca.20000 a že podle toho také vypadá dopravní infrastruktura.
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 22:29:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RE Bručoun:
Data o financování silniční infrastruktury jsem čerpal na servru ministerstva dopravy a krajů,procházel jsem i stránky rozpočtového výboru,dnes budu pracovat do noci tak se vám nemůžu věnovat.
A tak bez manipulací s čísly :
V loni celkem nateklo do silniční infrastruktury celkem 97 miliard,letos je schváleno 84,5 a 36 z EU a slovy Janoty 30 navíc z rozpočtu je nerealné snad se podaří 20.
Finance do železniční ifrastruktury až budu mít čas.Jen to pořádně projdi ,tyto sumy určitě najdeš a nepřebítej informace jen z jedné lobbistické strany.Koukni i jinam.Čísla které uvádíš se prezentují jen v časopisech Trucker a na stránkách Česmadu

Když jsme se bavili o poplatcích za použití dopravní cesty tak jsem narazil na jedno velmi zajímavé číslo,jak jsou pokřiveny rovné podmínky mezi druhy dopravy: Náklady na dopravu po železnici činí 27% poplatek za použití dopravní cesty.Proč u kamionové dopravy náklady na mýto jsou jen zlomek,u mnohých přepravních firem vůbec nic.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 26. července 2009 - 22:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko: Čerpal jsem data z více zdrojů, mj. SFDI, ŘSD, MFCR a některé kraje. Rozhodně si nemyslím, že by byly ovlivněny nějakým lobbingem.

Co však je možné je to, že od roku 2008 dochází k razantnějšímu nárůstu investic do silniční dopravy spojené s vyšším čerpáním prostředků z fondů EU. Nicméně v tomto případě se dá očekávat nárůst investic i u železniční dopravy...

Náklady na dopravu po železnici činí 27% poplatek za použití dopravní cesty.Proč u kamionové dopravy náklady na mýto jsou jen zlomek,u mnohých přepravních firem vůbec nic.

Nevím proč, ale tohle není nic jiného než manipulování fakty. Takovýchto různých statistik lze vymyslet spousty. Vždy se u nich ukáže, že je zvýhodněn ten druh dopravy, který autor takového výzkumu chce.
Rallyemann
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.112.250
Odesláno Pondělí, 27. července 2009 - 16:00:46    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím proč, ale tohle není nic jiného než manipulování fakty. Takovýchto různých statistik lze vymyslet spousty. Vždy se u nich ukáže, že je zvýhodněn ten druh dopravy, který autor takového výzkumu chce.

A to platí nejen tady, ale i u všech dalších statistik, např. výzkum veř. mínění, preference politiků atd. a v celém světě. Záleží jen na tom, kdo si ty statistiky a průzkumy objedná a hlavně zaplatí. a když si zaplatí, může si případně i stanovit, jak by měl přibližně výsledek vypadat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 27. července 2009 - 20:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"V loni celkem nateklo do silniční infrastruktury celkem 97 miliard"

Za á je to nevěrohodný údaj.
Za bé, i kdyby, nelze jedním rokem poměřovat dlouhodobou bilanci.

"letos je schváleno 84,5 a 36 z EU a slovy Janoty 30 navíc z rozpočtu je nerealné snad se podaří 20"

To jako chcete říct, že se ta čísla mají sečíst? Baron prášil hadr. Bez odkazu na veřejně přístupný, důvěryhodný zdroj už Vám nevěřím ani slovo. Mates111, na rozdíl od Vás své součty věrohodně doložil. Jestli je tu někdo lobbista, tak jste to Vy.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1958
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 12:18:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Franta z Hor: Zde najdeš všechny dosud zveřejněné návrhy, je tam komplet Zlínský kraj a Vysočina (kromě 230) a pár tratí z Ústeckého kraje.
Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 14:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stěžoval jsem se u ŽSSK, že zase nemají byt přípoje mezi Excelsiorem a Metropolem. To mi přišlo jako odpoved':

"... ďakujeme Vám za vašu pripomienku. Uvedená otázka spadá plne do kompetencie Českých dráh , a.s., ktoré rozhodujú o cestovnom poriadku vlakov na území Českej republiky. Nakoľko na uvedený problém evidujeme v našej spoločnosti už viacero pripomienok, naša spoločnosť požiada ČD o preverenie možnosti vytvorenia prípoja medzi uvedenými vlakmi v žst. Pardubice tak, že vlak EC 476/477 Metropol by zastavoval v uvedenej železničnej stanici, čím by sa vytvoril prípoj medzi vlakmi EN 476 a R 440 a R 441 a EN 477. Rozhodnutie o tomto kroku je však, ako uvádzame, v kompetencii nášho českého partnera – ČD a.s. .
Vedenie priamych vozňov z Košíc smer DB bolo v minulosti zrušené z dôvodu ich minimálneho obsadenia."

V minulém roce mi zase odpověděli ČD, že ŽSSK nabidli přímé vozy mezi těmi vlaky a že ŽSSK to odmítli.
To my ne, to oni ...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6041
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 14:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v žst. Pardubice tak, že vlak EC 476/477 Metropol by zastavoval v uvedenej železničnej stanici
To tu dlouho nebylo ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6047
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 16:32:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si opět pár odkazů na své příspěvky v "regionálních" diskuzích:
tratě 311-313, tratě 318, 314, 315, 321 a pro srovnání jeden autobus zde.

Edit:
Ještě jeden opožděný ze středních Čech: 076.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
HP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.116.112
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 20:18:44    Odkaz na tento příspěvek  

Také přihodím jednu odpověď MD na dotaz proč občané Svitav nemají nárok využívat R 470/471 Amicus ač se jedná po dobu 8 měsíců pouze o vnitrostátní R a rychlé spojení je zajištěno EN Metropol.

Vážený pane,
dne 24. června jsme obdrželi Váš dopis týkající se nové trasy dálkového vlaku R 470/471 Amicus. K Vašemu podání lze uvést následující skutečnosti. V zájmu zkrácení jízdní doby tohoto rychlíku je plánováno jeho vedení na území České republiky v době platnosti GVD 2009/2010 v nové trase Praha - Česká Třebová - Brno - Břeclav. V úseku Česká Třebová - Brno předpokládáme zastavování tohoto dálkového vlaku ve stanicích Česká Třebová a Brno hl.n. Tato zastavovací koncepce byla zvolena vzhledem k časové
poloze průjezdu úsekem Česká Třebová - Brno v pozdních nočních hodinách. Mezinárodní dálkový vlak R 470/471 Amicus z Prahy do Budapešti a zpět bude úsekem Česká Třebová - Brno projíždět
přibližně v době od 01:00 do 04:00 hod. Jak prokazují statistická data dopravce, jsou v této době počty nastupujících a vystupujících cestujících velmi nízké. Vzhledem k tomu a dále v zájmu zajištění vyšší plynulosti a bezpečnosti přepravy bylo rozhodnuto o projíždění mezilehlých stanic v úseku Česká Třebová - Brno. K obsluze cestujících z a do žst. Svitavy v brzkých ranních a pozdních nočních hodinách bude v době platnosti jízdního řádu 2009/2010 sloužit Ex 576/577 Brněnský drak s odjezdem v 5:27 ve směru Praha a cca 22:30 ve směru Brno. Návrh jízdního řádu 2009/2010 bude ještě nicméně předmětem řady jednání a v zastavovací koncepci dálkových vlaků v úseku Česká Třebová - Brno může ještě dojít ke změnám. Vážený pane, věříme, že stanovisko Ministerstva dopravy přijmete s pochopením. Děkujeme za Váš zájem o veřejnou
dopravu.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1007
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 20:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HP: Tak to bych jim vomlátil vo hlavu. Proč teda Amicus staví v Hodoníně a na dalších místech mezi Přerovem a Břeclaví? Nebo tam je snad počet vystupujících/nastupujících najednou velký?

Wxdf: Já to pořád nechápu. To je problém jet Metropolem do Blavy a následně v 6 ráno jet R Blava-Žilina-Košice? Pokud stížnost, tak na nemožnost přestupu z Metropolu na IC vlak ( Kriváň? ) v Blavě. A nějak mi neštymuje to "viacero pripomienok" vs. "minimálne obsadené priame vozňe".
Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 22:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Ano, je to problém.
1. Chceme byt v Košicích ráno a ne až v 12:02 h. Manželka by mi celou dobu buzerovala, že nechce sedět 6 h ve vlaku.
2. Jak si můžeš přesvědčit v diskuzi o Slovensku, čeká ten Metropol často v Břeclavě na prímé vozy z Polska a ZSSK ani nehodlá v Blavě čekat na přímý vůz z Metropolu do Banské Bystrici. Sám jsem to už zažil, když jsem jel do Čierného Balogu v naivné domněnce, že mi 40 min v Blavě na přestup stačí. V Břeclavě jsme stali hodinu a Horehronec jsme v Blavě minuli o několík minut. Koukej do JŘ, kdy jedou další vlaky směr Košice anebo Banská Bystrica!
A co se týká malá vytiženost lůžkových vozu z Drážd'an do Košíc – dokud železničné společnosti nechápou, že s lichvařskými cenami cestující do vlaků nelákají, nebude se ta vytiženost měnit. Jde o tom mít MOŽNOST PŘESTUPU – přímé vozy nejen mně třeba nejsou .
Proč ten Excelsior tak dlouho stojí v Praze, je mi taky záhadou. Dost lidé mi už řekli, že se ráno ve vlaku probudili a nemohli spat, protože plechová huba nepřetržtě něco hlasí. Kdyby odjel o hodinu drív, jak to dlouhá léta bylo, měl by v Ústí nad Labem přípoj do Děčína a tam zase do Německa. A pravě proto, že nikdo není ochotní to zase zavést, bych rád ráno z toho Excelsiora vylezl a přestoupil do Metropolu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 23:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wxdf: Odkud kam cestujete?
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 23:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde se u EC Avala stala chyba? za posledních 28 dní průměrně hoďka. http://kam.mff.cuni.cz/~babilon/cgi-bin/zpvlaku.cgi?v=344&d=28
60 000 km vlakem za rok
www.michalsimek.borec.cz
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 50656
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 08:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdí ze Srbska. A asi se jim už rozsypal i úsek od Bělehradu na sever.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 11:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Z Weixdorfu do Košíc, často ale i na jiné šotoakce v Čechách a na Slovensku
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1008
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 17:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wxdf: Nabízí se ještě varianta EC179 + "Slovakia". Ceny jízdného jsem ale nezkoumal a v Praze je potřeba přestoupit z Holešovic na Hlavní. S lichvářskými cenami souhlas.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 18:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Add Bručoun - částky jsou to ale jen do silnic kategorie D,R a I. Další miliardy tečou přes kraje....
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 19:07:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár sčítání z posledních týdnů:

Trať 312 Bruntál - M. Morávka, sobota:
Vlak 23573 (příj. Bruntál 11.03) - na příjezdu do Bruntálu cca 25 lidí
Vlak 23574 (odj. Bruntál 11.10) - na odjezdu z Bruntálu 68 cestujících
Vlak 23575 (příj. Bruntál 13.03) - celou trasu max. 12 lidí

Trať 076 Mělník - Mladá Boleslav, neděle
Vlak 16417 (příj. Ml. Boleslav 17.16) - mezi Mšenem a MB od 35 do 47 cestujících (pohyb na většině zastávek)

Trať 063 Bakov - Kopidlno, neděle
Vlak 15813 (příj. Kopidlno 18.45) - na odjezdu z Bousova 7 lidí, na příjezdu do Kopidlna 3 (a kolo)

A trať 031 HK - Pardubice, středa:
5641 (příj. Pce 1.18) - na příjezdu do Pardubic asi 4 lidi
obratový 5640 (odj. Pce 1:27) - na příjezdu do HK asi 8 lidí (tyhle noční vlaky jen orientačně, v tuhle hodinu je člověk rád, že ještě vnímá :-))

Trať 095 Straškov - Vraňany, středa
Vlak 12319 (příj. Vraňany 16.30) jsem měl celou cestu jen pro sebe :-(

A jako poslední Lužec n. Vlt. (trať 094), středa
Vlak 12365 (příj. Lužec 16.43) - 11 lidí.
Obratový vlak 12362 (odj. Lužec 17.07) - 6 lidí.



(Příspěvek byl editován uživatelem mechanikofil.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 935
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 21:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wxdf: A nebylo by logičtější na tuto trasu poptávat spojení přes Krakov? Mimochodem, Negrelli-Slovakia lze přestoupit v Pardubicích.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 21:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin_Zlivský: Vytáhl jsem namátkou z archívu JŘ 1976/77 a z něj R371 Panonia. Ten zvládl trasu Budapest-Keleti - Beograd za 6:10 (odj. 7:30, příj. 13:40) včetně hodiny na hranicích (půlhodinové pobyty v Kelebii a Subotici). O 33 let později je Avala skoro o hodinu a půl pomalejší a navrch jezdí pořád pozdě (nevylučuji ale, že i ta socialistická Panonia jezdila pozdě, v té době jsem byl teprve na houbách a informace nemám).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2133
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 21:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka: "částky jsou to ale jen do silnic kategorie D,R a I. Další miliardy tečou přes kraje...."

Omyl. To, co vypisoval Mates 111, je VČETNĚ výdajů krajů na silnice 2. a 3.třídy. Stačí si ty příspěvky a odkazy pořádně přečíst.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 50664
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 30. července 2009 - 00:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chomutovák:
Nyní to vypadá i na jakési problémy na Keleti. A v Srbsku si troufám říct, že trať byla v lepším stavu skoro určitě.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 30. července 2009 - 13:24:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Zatím jsem Vaše názory v tom foru považoval za velmi rozumně - ale to Polsko zapomente. Nevhodné časy a jak chcete to řešit tarifně ?
Někdy slepá slepice i najde zrno - jediný dobrý nápad co DB v poslední době měli je Europa Spezial Slovensko za 29 €, co se dá koupit jenom pro spoje Drážd'any 19:10 Kolín 22:12/22:55 (anebo jak pišete v Pardubicích) Košice 7:32 (anebo pro ultrašotouše ještě s přestupem v Poprade a příjezd Košice 7:07), nazpět Košice 22:02 Kolín 7:36/43 Drážd'any 10:46.
To momentalně i použivame. Jenom občas cítím potřebu byt v Drážd'anech dřív a bylo by taky dobře kbybych mohl odjet z Drážd'an v 22:10 a stihnout v Praze Excelsior místo toho aby mi 10 min před příjezdem Metropolu ujel.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 30. července 2009 - 15:30:52    Odkaz na tento příspěvek  

K Srbsku: jak tak koukám, tak pokud se příští rok zprovozní most přes Dunaj Calafat(RO)-Vidin(BG) (viz Ostatní země), tak to z Prahy a Budapešti do Soluně bude pomalu rychlejší trs Szolnok-Arad-Craiova-Calafat-Vidin-Sofia-Kulata-Promachon ... ;-) Jak vlastně vypadá nyní trať Subotica-Beograd ? Jaká je tam traťová rychlost ? A co trať Beorgad-Niš-Makedonie/Bulharsko, tak se prý opravovala, je to tak ?
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 30. července 2009 - 19:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středočeský kraj: Na nové spoje nejsou peníze

Návrh nového jízdního řádu Českých drah včera projednávali zástupci měst a obcí z Kutnohorska spolu se zástupci Českých drah a Krajského úřadu Středočeského kraje v Rytířském sále Vlašského dvora.
Nedostatek práce nutí lidi dojíždět za prací i do vzdálenějších měst. Zástupci obcí a měst, Středočeského kraje a Českých drah se sešli, aby projednali změny nového jízdního řádu a přizpůsobily je co možná nejlépe potřebám občanů. „Budeme se snažit co nejlépe dopravit lidi za prací či do škol,„ uvedla Alena Koudelková z Krajského úřadu Středočeského kraje.
Pavel Cikner z Krajského centra osobní dopravy Českých drah přednesl přítomným plánované změny v novém jízdním řádu na rok 2009/2010 a informoval o zrušení některých spojů. „Dochází k určitým kompromisům a redukcím vlaků. Nový jízdní řád je v jednání,„ uvedl Cikner. „Finance na dopravu nejsou, respektive jsou v omezené podobě. Není možné tedy zavádět další nové vlaky, byť bychom si to přáli,„ doplnil. Změny, které obsahuje návrh nového jízdního řádu jsou na trati Kolín - Pardubice. Vlaky ve směru z Kolína do Pardubic, které mimo špičku vyjížděli v sudou hodinu třicátou minutu, budou vyjíždět v lichou hodinu třicátou minutu.
„Kostra a rozsah trati mezi Zručí nad Sázavou a Čerčany zůstává na stávající úrovni, byť jsou tam úpravy kvůli návaznosti v Čerčanech. Na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je snaha přizpůsobit přípoje Kutné Hoře. Nejzásadnější je změna u vlaku z Kutné Hory, který vyjíždí po poledni. Dle nového řádu by jel až po jedné hodině odpolední. Vlak ze Zruče na Kutnou Horu by místo 13.40 hodin odjížděl až ve 14. 40 hodin.

(Kutnohorský deník)