K-report
 

Archiv do 14. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 14. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 20:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Mě to štvát nebude. Pokud bude doprava provázaná, častá a každý den, tak budu ticho. A bude mi celkem šumák, co bude jejím základem. Ale čeho se fakt nebojím, že byste dokázali zlikvidovat ty dvě časté dálkové železniční linky, které přes Vysočinu vedou. A stejně tak valnou většinu lokálek nepoloží vaše dálkové linky, ale úplně něco jiného.
Na Vysočině naopak nepochopili nic. Vysočina je dopravně nejzaostalejší kraj v ČR a rozdíl mezi ním a zbytek republiky se začíná prohlubovat. Víkendová doprava fakticky jen na železnici (a i tu se kraj snaží zlikvidovat) a těch pár dálkových linek, který stejně zastaví jen v těch nějvětších obcích a pro Vysočinu zpravidla i v protišpičkových směrech.
V okolních vyspělých státech a i ve větší části ČR už pochopili, jak má fungovat moderní doprava. Rozhodně to však není ani váš přístup ani přístup kraje Vysočina. Možná ušetří pár miliónů za dopravu, ale doprava se stane totálně nepoužitelnou.
Rejpejte si, nadávejte na České dráhy, nadávajte na takt, na dotace... Ale říkám Vám, a myslete si o tom, co chcete, dopravně vyspělé části republiky a Evropy se Vám vysmějou vaší metodice. A Vysočině taky, že není schopna připravit pořádný dopravní systém. Oni vědí, proč zavedli takt a z něj vycházející ITJŘ, návaznosti, IDSka a proč veřejnou dopravu štědře dotují, a to i ve zdánlivě nesmyslných hodinách, kdy jede minimum lidí. Ani vy nedokážete na Vysočině vytvořit smysluplný častý a celotýdenní systém dálkových linek bez dotací. A jestli si myslíte, že uděláte zázrak se dvěma páry spojů za den, byť vzájemně provázanými, tak jste na omylu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 20:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc: Asi není. A když něco najdu, tak to sem dám. Blíží se čas, kdy by se návrhy mohly začít objevovat na webech krajských úřadů a v některých případech i obcí (viz Suchdol). Jiné zdroje neočekávám.
Pro všechny nedočkavé: Pochopte, že návrh je interní záležitost, ať se vám to líbí nebo ne. A že ho hned tak někdo zveřejňovat nebude. Sám jsem zvědav, co mozky železničních technologů vyplodí. Ten nástřel v JČ má základní myšlenku dobrou. Boblickovi bych doporučil tento dokument prostudovat, protože takhle nějak může vypadat základ moderní dopravy, i když tam jsou stále nějaké mouchy. Třeba se něčemu přiučí.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 8-2008
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 20:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - je mi jasné že to je interní dokument, mně to taky zajímá jen niterně..

Portál Provoz mlčí a jaky vždy bude mlčet do poslední chvíle, tak je třeba poohlédnout se po informačních zdrojích konkurence..
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1625
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 20:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vy jste od ČD či SŽDC? Pak by neměl být až takový problém se po něm poptat. A pak byste ho mohl kopnout sem. :-) No, ale pak byste mohl být od týdne bez práce.
Na provoz.szdc.cz/portal loni návrh byl, pochopitelně pro veřejnost nepřístupný. Běžný smrtelník tak otevřel úvodní tabulku, ale uložená pdfka už ho to nenechalo otevřít, tedy respektive otevřelo bílou stránku.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2478
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 23:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ASDF: Nechci se vás dotknout, ale kam jste to dopracovali na Slovensku s VHD, to všichni víme. Takže mně vysvětlete, jak je možné mít IDS kolem Znojma (město 35 tis.,71 obyv na km2), ale kolem padesátitisícové Jihlavy to podle vás nelze(hustota 92 osob na km2)? Divné ne?! Já mám vzor ve vyspělých zemích jako je Švýcarsko, Německo... Ba dokonce nemusím chodit daleko a můžu se kouknout na některé naše kraje, třeba Jihomoravský, Královehradcký. Tam to prostě funguje a nestojí to ani o tolik moc víc, jako antisystém na Vysočině. Čili ani dva tucty Boblicků mě nepřesvědčí o opaku. Systém nedotovaných nahodilých linek sice nic kraj nestojí, ale je použitelnej pouze pro pár desítek lidí. To VHD na Vysočině nespasí.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 00:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Nepredkladajte mi niečo čo som nepovedal.

V žiadom prípade netvrdím, že "nelze". Tvrdím, že "lze i bez něj". A aj to len vo "výjimečných případech" (ako je Vysočina). Či to bude vyzerať lepšie, závisí od konkrétnej realizácie (pričom zároveň vyslovujem značné obavy o jej úroveň). A kam sme sa na Slovensku dopracovali s VHD neriešim, posledných pár rokov využívam skôr IDS JMK. A pochvaľujem si ho.

A čo sa týka náväzností, tak z ciest po Vysočine mám (Jihotrans, ICOM, ZDAR) skúsenosti len tie najhoršie.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 00:51:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Systém nedotovaných nahodilých linek sice nic kraj nestojí, ale je použitelnej pouze pro pár desítek lidí. "

S těmi pár desítkami to poněkud přeháníte. Nedotované linky jezdí v době, kdy mají lidi největší zájem, tak se to týká daleko většího počtu lidí. Když nehází krajský úřad klacky pod nohy, tak můžou nedotované linky ve většině vytíženějších tras vytvořit zajímavý systém rychlého spojení, jako výhodný doplněk krajem organizovaných couráků. Autobus může být ziskový i tam, kde je vlak ztrátový. Při vhodné kombinaci dotované a nedotované dopravy můžou vydělat všichni, kraj, dopravci, i cestující.

Ve zmiňovaném HK kraji nebyly nedotované linky zničeny, ale zaintegrovány do systému IDS. Možná i díky tomu jezdí častěji, než ty Boblickovy. Konkrétně třeba na linkách Broumov-Náchod-HK-Praha jezdí dohromady asi 15 spojů každý všední den. Pochopitelně v časech, kdy jezdí nejvíc lidí, takže se to vyplatí lidem i dopravcům.

Z Příbrami do Prahy jezdily dokonce tři konkurenční systémy, z toho dva celotýdenně v douhodinovém taktu, ve všední den daleko častěji. Z Kladna do Prahy jezdí nedotované rychlíkové linky dodnes, v hustotě, kterou by žádný krajský úřad nikdy neobjednal.

Není tedy pravda, že všichni dopravci jezdí systémem náhodných výstřelů typu "sobota v lichý týden za úplňku", jako třeba Boblickovy linky přes Pelhřimov. Někteří dopravci si vyhmátli silné trasy, kde jezdí s velký počtem spojů denně.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11129
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 00:54:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten Jančura snad ani neví, co chce, nejdřív chtěl provozovat rychlíky, pak od nich s velkým humbukem odstoupil a že bude dělat jen regionální dopravu, ale hned z první soutěže uteče opět s velkým kraválem a zase chce dělat rychlíky:
http://ekonomika.idnes.cz/student-agency-nabidne-ministerstvu-pro voz-rychliku-pf2-/eko-doprava.asp?c=A090611_162245_eko-doprava_fi h
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 864
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 01:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pkiii: On si totiž Jančura uvedomil, resp. mu bolo vysvetlené, že tie slová ČD o podfinancovanosti regionálnej dopravy neboli až tak do vetra.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 01:06:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejdřív chtěl dělat nedotované rychlíky. Teď asi konečně pochopil, že ministerská objednávka je umožňuje ČD jezdit pro kraje pod nákladovými cenami. Nemá cenu se o něco snažit v krajích, dokud ČD mají tyhle peníze "bokem" - v rychlících je dotace taková, že se z toho dá utáhnout i část ztráty v regionální dopravě, nemá cenu soutěžit v regiu s někým, kdo si může dumping v soutěži dorovnávat z dálkovky. Teprve ve chvíli, kdy budou úhrady v dálkovce reálné (vysoutěžené), bude mít smysl soutěžit regio, protože opravdu všichni dopravci budou muset jít na reálné ceny i tam.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 01:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: spíš si uvědomil, co ta slova vlastně znamenají. Dopravce dlouhodobě dostává zaplaceno méně, než jsou jeho náklady ... a nejenže nekrachuje, ale dokonce tu "prodělečnou" zakázku ani nechce pustit. To může znamenat jediné: ta zakázka prodělečná není, jen je část úhrady placena jinou cestou, než přímo objednatelem.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 08:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vesnická zastávka na znamení, např. Seč, Ústupky za poplatek 260Kč za půl roku.

Omlouvám se za OT.
Tohle by mě zajímalo, komu patří tyhle zastávky "na samotě u lesa", komu se platí?
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 10:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: bus zastavky provozuje povetsinou dopravce a jejich provoz plati v nakladove cene za dopravu objednavatel = kraj, neni-li s mistni samospravou (rozumej obci) dohodnuto jinak.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3785
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 11:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: ČD právě tvrdí, že ta nedofinancovaná platba z regionálky prohlubuje jejich ztrátu a by je brzy přivedla ke krachu. A i proto byl potřeba "zcela mimořádný" "dosyp" 3,2 mld. Kč.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 11:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vesnická zastávka na znamení, např. Seč, Ústupky za poplatek 260Kč za půl roku.
Tak to je dobrej "byznis" za kus klacku s cedulí v zemi...
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 12:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vesnická zastávka na znamení, např. Seč, Ústupky za poplatek 260Kč za půl roku. Nakonec proč ne: Vemte jenom cenu pozemku - který by měl na sebe vydělat, to že je třreba občas (aspoň po zimě) uklidit... Jestli se vám to nelíbí, zřiďte si tam vlastní zastávku.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 12:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nejlepší je platit za zastávku, které fyzicky ani neexistuje, rozhodně se neuklízí a ani není kam vylepit jízdní řád...
A že jich u nás v okolí je.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Zelená
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 14:26:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Toto vše jsou hádky o ničem. Krajské úřady mají své mailové schránky, tam třeba napsat. Já jsem nyní navázal kontakt s Moravskoslezským krajem a docela mne překvapili se svou vstřícností, to jsem moc nečekal. Ani jeden můj návrh neodmítli, naopak poděkovali za spolupráci a vyzvali, abych připomínky k ODIS i celkově dopravě v kraji posílal i nadále. Snad se něco z toho povede a nebudou se zbytečně cpát peníze (nejen) do Černé Díry.

Iaya - máš plnou pravdu, takových zastávek je spousta. A jízdní řád už po Novém roce nečitelný, nejen na bus zastávkách, ale i některých nádražích.
Mimochodem - máš pěkné logo. Souběh všech čtyřech barev je málokde. Já jsem také značkař (ZO Karviná)


Ono totiž šetřit se má stylem, když jedou 2 vlaky těsně za sebou (případ Havířov - Ostrava Kunčice, zbytečné "spojky" Ostrava Svinov - Ostrava Kunčice v době kdy jede R1 nebo Ostrava hl.n. - Bohumín a zpět), tak když se jeden škrtne, tak to cestujícím nijak nevadí.
Ale ne tam, kde jedou 3 vlaky za den a z toho chtějí ještě jeden zrušit. Tam už to má pro obyvatele (také daňové poplatníky) katastrofální následky.
Např. ze Vsetína jedou brzy ráno (spíše ještě v noci) 2 zbytečné dlouhé vlaky do V.Karlovic, zato večer po 18:30 je mrtvo. To je efektivita? Aby jel vlak když není poptávka a v době když je, tak nejede. Ať se nevymlouvají, že tam není nocovna nebo co. Ta prázdná cesta stojí mnohem více. Autobusové linky to tak nedělají, ty dojedou dejme tomu ve 21 hod. posledním spojem i do zapadlé vísky a kolem 4:30 jedou zpět jako první spoj do města. Nevyjíždějí kvůli tomu ve 3 ráno z okresního města do "opuštěné" obce. Tak i nádražáci nemusí být tak rozmazlení.
Ono když se chce, tak za stejné peníze bez zvyšování vlkm se dá obsloužit mnohem více lidí.
2801 vrať se Chybíš mi
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 14:31:07    Odkaz na tento příspěvek  

Na webu KÚ Karlovarského kraje se objevil návrh JŘ 2009/10:
http://www.kr-karlovarsky.cz/kraj_cz/cinnosti/Doprava/seznam/nzjr _2009_2010.htm
P.S. Nečekejte nějaké převratné změny, má to jezdit plus mínus jako teď.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 14:36:50    Odkaz na tento příspěvek  

Zelená:
přesně tak. holt si bude muset nádražák ze vsetína zaparkovat auto ve velkých karlovicích a bude tam mít začátek i konec směny. ostatní pracující to tak mají normálně, že se musí někam dopravit
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3792
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 14:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebude muset. Nikdy se to tak nedělalo. A dokud to bude Zlínskému kraji jedno, tak to bude pokračovat tak, jak to je teď.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 14:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zelená: Slušně poděkovat za zájem a návrhy je slušnost a pokud budeš jednat slušně, tak hezky poděkují téměř vždy. Ale už je otázkou, co z návrhy udělají.
Souběhy tří vlaků jsou hezky řešené v návrhu JČ, na který je odkaz výše. Do Strakonic se tak dá dostat víceméně v prokladu. Na Ostravsku toto třeba pokulhává (např relace Ostrava-Hranice).
Vymlouvání na nocovny? Ten vlak ze Vsetína může jet Sv a četa rg. :-) Stejně to objednavatel zaplatí buď přímo jako vlak nebo nepřímo v ostatních vlacích. Nezapomínej, že vlak potřebuje ošetření, naplnit naftou apod. a četa někde spát. Zřízení ubytovny a zbrojícího střediska v každé díře by stálo víc, než ten vlak vrátit do většího města. A s autobusy to bude podobné. Možná, že ti společnost ten prázdnej bus z garáží nenaúčtuje přímo, ale o zvýší o pár halířů celkovou cenu za výkon.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2858
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 14:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Strakonic se tak dá dostat víceméně v prokladu.

Pokud je to "víceméně" myšleno ve smyslu "spíše méně než více", tak bych i souhlasil. Ten návrh (obchodní nabídka dopravce objednateli) je hození (reálně z větší části v autech a z části ve vlaku existující) denní dojížďky Strakonice - ČB přes palubu za současného a vědomého přeplnění R-200 v úseku u Budějc. Byť to může vypadat hezky a dá se to dávat za vzor jak nejezdit ve svazku, tak je to chybné řešení upřednostňující malé obce na železnici před silnějšími přepravními proudy.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 17:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nocležny: Možná vůbec nejlevněji by vyšlo jedno dlouhodobě pronajaté apartmá nebo 2 cimry (fíra+četa) v nějaké chajdě poblíž nádraží (ve srovnání s ČD-made nocležnou nebo ranním/nočním Sv). V Karlovicích přece takové zařízení musí být. Na 99% bude navíc kulturnější než drážní nocležna (kdo někdy viděl, nezapomene), tj. by mohly odpadnout i stížnosti personálu na nocování jako takové.

Ale já z Prahy tomu samozřejmě nemůžu rozumět, všechno vždy lépe vymyslí kovaní odborníci se znalostí dané lokality... A tak večer nejezdíme. :-/
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 18:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten první vlak na Karlovičce (2:59 ze Vsetína) měl svůj význam až do loňského GVD, kdy navazoval Šíravu (2:50), teď když tam ale Šírava nejezdí, tak by bylo skutečně na pováženou, zdali by vlak nemohl jet už večer a četa by v Karlovicích přespala. V Karlovicích sice nazbrojit nelze, ale to není výmluva, ve stanicích jako Hustopeče, Oslavany, Jemnice, Slavonice, Netolice, Týn nad Vltavou, Dolní Pousteva, Budišov nad Budišovkou, Rýmařov... taky nazbrojit nelze a nocuje se tam, takže tento argument neberu. Prostě se nazbrojí v depu ve Vsetíně nebo ValMezu.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2824
Registrován: 7-2004

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 18:37:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Kuba: To nocování v dopravnách stojí nemalé peníze,už jen proto-že musíš platit nejen za úklid a praní prádla,ale též i RSM za cimry a to jsou pěkný prachy! Kor v takový Poustevně,kde topíš akumulačkama a máš strop vysoký 8 metrů a cimry jak pro skladiště.V Poustevně by vyšlo levněji vlak vést zpět a ráno tam jako Sv.Pokud se ovšem budouva v Poustevně zbourá,tak to do roka bude tak jako tak.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 18:48:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šotouš_kuba: A kolik lidí průměrně ten přestup ze Šíravy využívalo??
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1663
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 19:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates1111: Na tvou otázku ti nedokážu odpovědět, předpokládám, že jich moc nebylo.
753006: Osm metrů? Když se barák zbourá, kde bude DK? Co znamená RSM?

Když už tady mluvíte o tom, v jak špatným stavu jsou ty nocležny, nějaký fotky by nebyly?
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 990
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 19:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 753 006: V Poustevně okolo nádraží by se nějakej penzionek nenašel? Ono to leckdy vyjde levněji než ty přemrštěné nájmy a náklady RSM platit...
PEVA
xxxMichalis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.33.136
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 21:24:23    Odkaz na tento příspěvek  

...proč to není jako u busů? Tam se snaží společnosti najímat řidiče z dědiny..který má bus u chalupy..a ráno s ním vyjede...žádné Sv... o pauze zajede natankovat, případně vyměnit bus když je třeba....
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2825
Registrován: 7-2004

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 21:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Kuba: ad Peva: Nevím...možné to je...i já osobně si myslí,že vyjde levněji zaplatit 5* 2 lidi někde v soukromí po cca 300 Kč = 3000 Kč než platit 10 000 za nájem+praní.Holt...no comment
ad Kuba: RSM - regionální správa majetku = bývalý drahstav - tj ten kdo spravuje nádraží a budovy - DK není třeba - stačí TRS nebo MT a zápisník na HV.- levnější 20 hovorů denně po a- 2 Kč - tj 1200 Kč za měsíc,než platit njem za místnost 5000 Kč RSM,to ať si to nádraží klidně zbouraj a bude se volat MT.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1667
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 23:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5* 2 lidi
V Poustevně se spí jen pětkrát měsíčně? So/ne a ne/po to je 2x týdně, tedy 8x-10x měsíčně. Nebo se to nějak změnilo?
Omlouvám se za rýpání, ale když už to chceš počítat, tak ať v tom je pořádek.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3802
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 23:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a bylo by tak obtížné udělat, že by poslední večerní a první ranní vlak jezdily bez průvodčích?
To by se mohlo ušetřit peněz.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 23:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Pri trifnej disciplíne väčšiny obyvateľov ČR/SR ani moc nie.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 23:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Museli by se dovybavit motory (cvakače, hlášení, tlačítka) a fírové na kasičku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Šotouš_Kuba.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3805
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 23:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neviděl bych to jako zásadní problém.
cvakače - pokud se při samoobslužném provozu nastupuje pouze předními dveřmi, tak jízdenku cvakne strojvedoucí.
tlačítka - první a poslední vlak nebude mít zastávky na znamení.
hlášení - ani dnes rozhodně není ve všech takových vlacích. Pokud se nebude stavět na znamení, tak to ani není potřeba.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1631
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 10:06:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapi, moc to řešíte. Jeden pár vlaků, který pojede zpátky odsaje z celkového účtu celkem málo. Když místo toho započtete, kolik by stálo ubytovaní těch lidí se vším všudy a to, že je dost pravděpodobné, že tatáž četa nepojede vlak zpátky, jelikož mezi příjezdem večer a odjezdem ráno je příliš málo času, tzn. že doba spánku té čety by taky mohla být jen kolem 4 hodin. Když započtete všechny tyhle náklady tak se rapidně přiblížíte ceně za vlak zpátky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 3-2009
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 12:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a bylo by tak obtížné udělat, že by poslední večerní a první ranní vlak jezdily bez průvodčích?

Dle mého názoru by měli jezdit bez průvodčích všechny sólo motory.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 991
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 12:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Naroznej:
Souhlas. Zatím to naráží na §1 DD a na ten to taky dojede...
PEVA
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 13:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Moh bys to vysvětlit?
Orky: Doba spánku čety 4 hodiny (a méně) není až tak neobvyklá věc. Pár příkladů:
Hustopeče u Brna 1:31-3:53
Budišov nad Budišovkou 0:25-3:18
Oslavany 1:30-4:29
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 15:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Poustevna: Omlouvám se,jasně že 10* krát dva lidi....sem to nějak popletl
ad Kuba: Pokud se někde spí pod 6 hodin,tak se jedná o dělenou směnu,takže připočti vícenáklady - tj plat 50% mzdy!To ti pak honem rychle rostou náklady navíc,takže neušetříš ani ten plat.Je lepší to navézt tam a zpět.
ad kasička: Pokud nejezdíš kasičkou celý den,neušetříš nic...dále narážíš na D3 a TRS,která není.
ad naroznej: Mno podle mne neušetříš nic,samozřejmě,lidi ti platit nebudou.V tom si ale musí udělat jasno objednavatel (a věř že ÚK řeší i toto).Pokud bude situace taková,že bude dopravce jezdit za dotace a tržbu odvádět objednavateli (běžná praxe u bus),tak si objednavatel musí rozmyslet co chce,buď snížit dotaci (o chybějícího průvodčího) a počítat s tím že nevyberu skoro žádnou tržbu (nedělejte si iluze že v ČR se na samoobsluhách vybere 50% jízdného - ani to kolikrát ne,vymahatelnost práva -pokuty- dá se říci nulová) anebo si teda vyberu průvodčího,zaplatím ho v dotaci a pak budu mít vyšší tržby.(S tím že třeba si neobjednám prodej j.dokladů v žádné stanici.
Můžem to pak klidně propočítat.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
kresice1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.28.237
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 15:26:57    Odkaz na tento příspěvek  

Na 028 se vybere skoro 100% tržby, nevím, proč by to tak nešlo všude.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 18:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč by strojvedoucí nemohl přespat na nafukovacím lehátku ve spacáku v salonu? Kamioňáci o nic lepší podmínky nemají a co jsem pochopil z příspěvků pana Šimrala, tak v lokomotivě přespávat lze. Dovoluje něco takového zákoník práce?

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 19:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: V zimě by si fíra rád zatopil, mašina by musela být celou noc nakoplá. Nevím, jak tobě, ale mně by se tam usínalo dost blbě.
Mám pocit, že v kolektivní smlouvě je něco ve smyslu, že zaměstnavatel zajistí při přerušení služby vhodnou místnost pro odpočinek.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2133
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 19:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŠK
Šukafon má snad bufíka, ne? Dejme tomu, že by se jednalo o soukromníka bez odborů a měli bychom k dispozici třeba Regionovu (záchod s teplou vodou). Má zaměstanavatel právo takové přespávání nařídit?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 20:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: Či to má v ČR právo nariadiť neviem, ale na Slovensku v Kútoch často nocovali súkromnícki fírovia na 742 len tak na karimatke na stanovišti.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2829
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 20:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad spaní: a kterýmu z Vás by se líbilo spát na zemi ve spacáku na motoru zadarmo?...od počítače se to hezky z tepla domova kecá,takový bludy.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2830
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 21:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 028: 028 je dost specifická trať..tam to asi pujde,ale ne každá trať nemá žádné zastávky a je pár km jako 028..to je trošku mimo.Tam ta kasička jde,už vzhledem k těm časům v Dobrušce,kde fírá má dost času vše zkontrolovat,ale jinde je kasička nesmysl.
Když navýším požadovanou dotaci á- 10 Kč/km na vlakvedoucího,tak to není určitě propad oproti ztrátě ve vybrané tržbě,pokud zruším placeného pokladníka ve stanicích.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 21:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono je otázka, zdali ten průvodčí není dražší než jsou případné tržby. Troufám si totiž tvrdit, že pokud by stál průvodčí cca 10 Kč/km, tak by muselo jet více než cca 10 lidí, aby se vyplatil. A to si myslím, že je u mnoha ranních a večerních vlaků čirá utopie...
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 21:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: V jedné nejmenovanné stanici, kam jsem kdysi přijel posledním vlakem, jsem se tak mimochodem od výpravčí dozvěděl, že vlakvedoucí tam spí na nocležně a fírá musí spát na motoru.
Jméno stanice ti kdyžtak sdělím mailem, nepotřebuju to tady pitvat.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 21:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Holt ste majstri, musíte niečo vydržať. Ale nie, rozhodne by som to nikomu neprial.

Šotouš_kuba: Nebolo to náhodou v zime, keď by majster musel pretáčať?
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2832
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 21:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad mates: Aby jsi viděl jak jsem přišel na mzdu průvodčího: vem že jsem bral všechny hodnoty silně zaokrouhlené!!!!!!! spíš ber do mínusu (tj levněji)
plat průvodčího:20 000 Kč měsíčně + 100% navíc je odvod státu - tj 40 000
dělá 160 hodin za měsíc
tj 250 Kč za hodinu
vezmu že lokálka má 25 km a jede hodinu,tj že ten průvodčí ujede 25 km /hod
tj 250/ 25 = 10 Kč a-km
takže průvodčí vybere tržbu na HV za jednu jízdu vlakem 250 Kč aby nebyl v mínusu pro kraj.
takže je potřeba aby vlakem cestovalo cca 10 lidí za 25 Kč - což zas při dnešních ceních není zas až tolik,aby se práce průvodčího nevyplatila!!!,Dále průvodčí může vykonávat v pauze pro firmu další úkony,které ušetří náklady,které si ve skutečnosti nechám zaplatit.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 21:52:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Bylo to v létě.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2833
Registrován: 7-2004

Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 22:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Kuba: Jsou různý přípravný a odstavný doby a pak předpis K13 a KS a to vy nemůžete znát,takže je možný že vlakmistr se vešel do doby kdy má nárok na nocležnu a fíra ne a byl placenej..takže asi tak...
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2134
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 23:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006
Nic příjemného to být nemůže, v kanclu mám v takovém případě k dispozici alespoň sprchu. Spíš mě zajímalo, jestli je to podle zákona možné s ohledem na běžnou praxi u kamionů. U nás na vesnici to bývalo jednochuché - řidič busu co tu bydlel dělal poslední večerní a první ranní linku. Od té domy, do od Icomu utekl se to řeší "jalovou" jízdou.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 13. června 2009 - 23:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: takže průvodčí vybere tržbu na HV za jednu jízdu vlakem 250 Kč aby nebyl v mínusu pro kraj.
Nějak mi tam nesedí to hnací vozidlo.
Netřeba mi vykat. 1. Na káčku je zvykem, že si (téměř) všichni tykají. 2. Jsem příliš mladý.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 14. června 2009 - 11:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Návrh JŘ Karlovarského kraje
Martintrneny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 10-2007

Odesláno Neděle, 14. června 2009 - 11:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šotouš_kuba: Návrh JŘ Karlovarského kraje už tu byl, ale nebyl tu ještě "Návrh JŘ Olomouckého kraje"
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 14. června 2009 - 12:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martintrneny: Těch návrhů, který tu nebyly je trochu víc než jen Olomouckého kraje. Zatím tu byl jen Karlovarský a Jihočeský.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 14. června 2009 - 13:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martintrneny: doporučuji sledovat stránky krajského úřadu, protože tam ty návrhy budou zřejmě ještě dříve než tady...