K-report
 

Archiv do 16. února 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 16. února 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 11:40:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No z Drážďan do Berlína je vnitrodoprava tak hustá, jako z Drážďan do Prahy. Jenže tam se EC soupravy jakš takš využijí, takže Němce až tak nebolí je posílat ještě o 50 km na jih do BSch. Třeba EC mezi Prahou a Mnichovem takovým "přirozeným" a "bezbolestným "prodloužením vnitrovlaků být nemohou, tak neexistují.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 12:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nestavění v Pirně je jasná věc, podobně jako CBR. BSch je celkem logické místo, kam posvážet všelijaké díry z okolí a naráz rychle odvézt do DD. A tedy jak ty EC naplnit i na oněch 50 km aspoň regiofrekvencí. A že to v D natvrdo "nejde" ani nějakým lokálním tarifním opatřením, to je prostě problém Němců. Potažmo celé EU-snahy o oddělení dálkové a regia, což není nic jiného než zoufalá (a dost pitomá) snaha zlepšit vlastnosti systému pouhou změnou jeho tvaru a vnitřního uspořádání apod., tedy vyhnout se pojmenování skutečné příčiny tristního stavu železnic = "blbci kam se podíváš."

No každopádně hlavní smysl mého sdělení byl v tom, že vozit lidi z ČR do DD zastávkově je blbost, na čemž samozřejmě trvám.

Brr: Nechte si laskavě svou zakomplexovanou rádoby ironii někam jinam.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 12:53:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BSch je celkem logické místo, kam posvážet všelijaké díry z okolí Sorry, ale to opravdu pouze při pohledu od stolu z Prahy. A teď to není žádná ironie. To by platilo, kdyby ty díry byly převážně na jih od BSch, což není pravda - tam právě není skoro nic. Svážet lidi do BSch by znamenalo jim znatelně prodloužit cestu. Naopak, takovým centrem je Pirna. Navíc je nutné obsloužit údolí Labe mezi Pirnou a BSch, a to se musí vlakem, silnice vede po kopcích vedle. To údolí vypadá podobně jako údolí Vltavy mezi Prahou a Kralupy - taky by se dalo říct, že se mají Úholičky a Žalov svážet busem do Roztok, ale jaksi není po čem. Takže ten zastávkový vlak tam potřeba je, a pak ale není důvod mít (=platit) ještě rychlý vlak navíc. Mně to tedy přijde logické. Naopak nestavění v Pirně logické není, Pirna je na rozdíl od CBr regionální centrum, kam směřuje poměrně dost cest - nesrovnával bych Pirnu s CBr, ale třeba s Kralupy nebo Berounem.
vozit lidi z ČR do DD zastávkově je blbost To sice ano, ale jednak je tam to EC a pak si zřejmě Němci nemyslí, že placení dopravy na tomto úseku by přineslo užitek vyšší, než objednání dopravy jinde. Zrovna ten VVO musí docela šetřit.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 13:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:"vozit lidi z ČR do DD zastávkově je blbost, na čemž samozřejmě trvám."

Nemyslím, že máte pravdu. Tady nejde o vožení lidí z ČR do DD, to zajišťují EC s dostatečnou, spíše nadbytečnou kapacitou. Tady byla řeč o regionální dopravě v příhraničí - a to je něco opravdu jiného. Kolik máte cestujících z B.Sch. a okolí přímo do DD - Hbf (aby se nemuseli třeba vracet)? A pro příhraničí má rozhodně větší význam doprava mezi dvěma sousedními okresními městy (Děčín, Pirna), než doprava mezi hlavními městy dvou států - tam má své místo EC - nebo letadlo. Proč pak třeba autobus DD - Teplice nekončí někde v centru Teplic (jen zastavuje a pokračuje k obchodnímu centru Olympia v sousední obci Srbice)?

Tohle pohraničí zajímá, žádné EC.

A jenom na okraj: Kdyby někdo chtěl zastavovat EC v CBR, byl by asi za vola. Zastavovat pro obdobný typ frekvence EC v B.Sch. je asi na téže úrovni.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 13:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ke srovnání Pirna vs. Český Brod: Pirna 40000 obyvatel, Český Brod 7000 obyvatel. Myslím, že Pirna by mohla mít nárok i na zastavení EC i dnes, když je EC čistě dálková doprava. Ostatně, místní radnice se o to svého času snažila. A taky nevím, jestli by změna kategorie EC na RE měla za následek nějak výrazně vyšší využití těchto vlaků (Tedy krom víkendů, kdy by se jezdilo za dumpingovou cenu. Sasko to ve svých" vlacích dotuje, asi má nějaký důvod. Spolek tuhle potřebu asi nemá.) Denně dojíždět v EC lze v Německu už dnes, jen tam holt neplatí jízdenky "dopravních svazů".

A ještě k oddělení dálkové dopravy od místní. Myslím, že je ještě jeden, ve větších (rozlohou) zemích možná dost podstatný. Tam v dálkové dopravě hraje velkou roli i letecká doprava. Každá dotace křiví konkurenční prostředí, a tohle by se aerolinkám asi nelíbilo. Ony na tom taky nijak extra nejsou, zvlášť dneska. Takže by se jim muselo vysvětlit, proč vlastně se třeba mezi Berlínem a Frankfurtem má ze spolkových peněz (které na daních zaplatila i Lufthansa a Air Berlin) subvencovat provoz ICE mezi těmito městy a ne třeba půlhodinový takt letadel (taková hustota leteckých spojů je na srovnatelných relacích běžná).
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 14:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K předchozím údajům o velikosti obcí od Brr bych dodal: Bad Schandau - 3000 obyvatel...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1546
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 14:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono S1 je na tom co do zrychlenek asi jako Praha - Bleroun, totiž že tam prakticky nejsou "hluchý" zastávky. Takže ten model se zastávkáčema asi má něco do sebe. Ba taková frekvence i mezi BSch a Pirnou je též téměř rovnoměrně rozdělená (možná je mírně slabší Óbrfóglgesang. A v Drážďanách se jezdí i třeba z Niedersedlitz na Mitte nebo Dobritz do Neustadtu. Takže zrychlenky ano, ale kde projíždět, že.

Až se náš systém VHD bude aspoň přibližovat tomu co je ve VVO (už dávno za Honekra tam byl prakticky takt, bus přípoje a pod.), tak můžem radit. Mám pocit že zatím jaksi ne.

Jinak busy do Bsch samozřejmě svážej, a to z obou břehů.
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 14:25:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pročítám zdejší diskuzi ohledně S1 a nestačím se návrhům divit. Nejvice mne dostal presun zmeny trakcni soustavy do Decina - to musel byt snad jen vtip.

Prodlouzeni esbahnu ze Schonny by bylo samozrejme nejvychytanejsi a nejlepsi reseni, ovsem je nerealne. Nemec nikdy neporidi dvousystemovky na blby lokalky. Rychle jsem si bajvoko propocital soucasnou potrebu jednotek na S1 a dospel jsem k cislu 10. Kvuli obehum nelze pocitat s jinym nez hodinovym taktem, dvouhodina by to rozkurvila. Budu-li uvazovat jen to co jezdi do Sch, ze pojede dal, dospeju k potrebe 5-6 jednotek jenom pro soucasny stav. Jizdni doba BS-De by mela klesnout pod soucasnych 31/32 min, presto budu potrebovat 3 jednotky navic - to jsem na cisle 9. Pak nejake to spravkove procento apod a jsem na cisle 12 minimalne. Tolik dvousystemu nemec neporidi ani nahodou a cech uz vubec nepomuze.

Zaujala mne ta varianta s prodlouzenim desir od Sebnitz. V soucasnosti tam litaji v pravidelne dvouhodine dve jednotky proti sobe. Polohy Os v CR nejsou v taktovaci kolizi - ve smeru do CR krasne navazuji, smerem zpet je v kolizi s EC od Prahy, tak musi jet vyrazne drive. I tak by se pouze pri porizeni jedne jednotky navic dalo krasne vyjezdit - povazuji za nejrozumnejsi reseni. Bohuzel vikendova kapacita by totalne nestacila.

Prevedeni EC do RB ci RE je reseni, na ktere nemec pristoupi velice nerad resp vubec. Pochopil bych vsak snahy dopravcu o tarifni vyjimku, aby SONE+DB / regioticket platilo v useku DE - BS, jenze toho se take nedockame.
Fotožurnál, toť mé dítko
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 743
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 15:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi celou dobu mluvíme každý o něčem jiném. Já tu "echt přihraniční" dopravu typu Prostřední Žleb - Schmilka považuju za naprosto zanedbatelnou, čili stačí 810 do Schöny nebo Desiro od Sebnitz/Poustevny do DC. To druhé je lepší, ale znamená přesup Schöna - Dresden (což je asi významnější frekvence) a to je tedy třeba "vykoupit" přestupem na něco rychlého = EC v regiotarifu. A že to nejde považuju za německý nesmysl.
O čem mluvím ale já je spojení typu ČR vnitrozemí (od Děčína včetně, řekněme) do DD jako takových, což - možná vedle relací z Prahy hluboko do Německa? - v přeshraničních vztazích nejspíš drtivě převažuje. Od toho jsou ty EC, a pouze proto že je v nich nehorázný tarif, existuje taková hrůza jako ty Backové "přestaváky" s vazbou - což je už úplně děsná záležitost - na S-Bahn.
Byl jsem tam. Několikrát. Jako turistovi mi paradoxně nejvíc (pominu-li teoretické EC do BSch) vyhovuje současný model, protože osobně přímo do DD nejedu. Ale vnímám, že takový je většinový požadavek.

Jedním z přijatelných řešení by mohlo být posunout Gr. bod a místo střídání čet pro EC až do Bad Schandau a popř. nějaká paušální kompenzace od ČD. Pak by šlo plynule navázat české vnitro se všemi slevami a VVO při cestě EC s přestupem na S-Bahn, což je už v rámci možností docela kulturní řešení.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 15:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mop: Já se spíš obávám toho, že po dokončení rekonstrukcí na německé straně přestanou EC stavět v B.Sch. vůbec. Obec se třemi tisíci obyvateli není pro EC to pravé ořechové, sousední okresní město Pirna se 40 tis. obyvateli se projíždí...

A lokální doprava spadne na nějakého Bastarda, či zbastarděnou 163 (přeci o přestavbě 163 na dvousystém se mluvilo a rozdíl mezi naší střídavinou a německou je jen v napětí, má-li se to usměrňovat pro trakční motory).
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 15:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To sice asi převažuje, ale je otázkou, zda je toto převažování tak závažné, že si zasluhuje nějaká extra opatření, když ten S-Bahn tam stejně musí být. Němce v tomto úseku prostě pálí něco zcela jiného, než Vás. Spíš je k uvážení, zda vůbec provozovat ta EC.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2650
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 15:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Jediný směr z Česka do Německa, kde jezdí v solidním intervalu vlaky vyšší kvality, a má být "k uvážení", jestli je vůbec provozovat?

Všichni: Myslíte, že víkendovým turistům z Děčínska a Ústecka tolik vadí, že do těch Drážďan jedou zastávkovým osobním vlakem?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 15:53:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turistům to určitě nevadí. To spíš vadí, že těch vlaků, kde platí SONE, jezdí málo. Na druhou stranu, kolik stojí jízdenka Děčín - BSch platná v EC? Kdybych si ji koupil, tak by mě to snad nezruinovalo.
Důvodem k uvážení není to, jestli je to jediný směr nebo ne, ale to, kolik tam jezdí platících lidí. Očekávám, že z uznávání SONE by DB F nic moc neměly.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 15:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Tady vůbec, ale vůbec nejde o přepravu mezi Dolním Žlebem a Schoenou, ta se limitně blíží nule, ale o přepravu Děčín - Pirna vč. všech mezistanic. DD jsou cca 80 km daleko, to není na denní dojíždění lákavé, navíc EC staví jen v centru (a DD jsou dosti roztahané), takže nutnost dalších přestupů. I kdybych jel na nákup, tak nemusím zrovna na Pragerstrasse, nakupuje se jinde. Totéž platí v opačném směru. A vlastně i při cestě na letiště - tam EC taky nejezdí.

Znovu říkám, v příhraničí nás EC a jeho ceny (mám silný dojem, že v Německu není dotován) nebolí.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 16:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podotýkám ještě, že na těch Os Děčín-Bad Schandau-Sebnitz Rumburk-Ebersbach by bylo dobré aby platil vnitrostátní tarif pro cestující z Děčína na Śluknovsko, a třeba i němcký vnitrotarif na českém území od Ebersbachu.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 744
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 16:48:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Znovu říkám, v příhraničí nás EC a jeho ceny (mám silný dojem, že v Německu není dotován) nebolí."

Což je ale základ většiny problémů. Protože pak jede jakoby "zbytečný" dlouhý prázdný vlak a vedle narvané (vidíte, že nesedím furt jen v té Prase u stolu :-P) účelové soupravy.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 18:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upřímně si myslím, že EC tu nejsou pro přepravu z Děčína do Drážďan, ale z Prahy do DD, z Děčína do Berlína, Prahy do Berlína, atd. Pro takovéhle vzdálenostisamozřejmě nemůže platit nějaká SONE, Sachsen-Böhmen Ticket, etc. ve vlaku, na který stát (myšleno D) nepřispívá ani cent a který je tu pro dálkové spojení.
Ten S-Bahn jsem navrhoval na začátku této diskuze prodloužit do Děčína, protože se mi zdá nesmyslné, že končí v Schöně, což je jako, kdyby žabáci z Prahy na Benešov končily v Chotovinách a ještě mezi Benešovem a Chotovinama ho proložitosobáky z Tábora. (= v málo frekventovaném úseku dvoje zastávková doprava)

Další co by mě napadlo, když čtu myšlenky Tomáše Záruby je ukončit S-Bahn v Bad Schandau (každý druhý spoj možná už v Pirně)a dál jezdit RE do Ústí, s tím, že ty RE by začínaly v DD Hbf a sloužily by jako rychlé spojení pro Kšandau a Pirnu a zároveň pro lidi z/do Čech (a to nejen turisty, ale i nakupující, navštěvující, studující - kontaktů s Němci bude podle mého přibývat). Navíc by se tím mohla nahradit část rychlíkové frekvence mezi Děčínem a Ústím.V úseku Schandau-Děčín by prakticky mohly stavět ty RE (jestli to má vůbec cenu, nejsem místní, takže nevím, kolik lidí do těch vsí jezdí pravidelně).

Opravdový současný problém tratě DD-Děčín je, že tam neexistuje nic mezi EC a S/Os.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 19:03:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Takže jste v regionální dopravě vyřešil problém, který nikoho z obyvatel regionu nebolí. Já vím, jsou to hlupáci, kteří nevidí, že by je bolet měl. (Omlouvám se za rádoby ironii. Vážně: vlaky jsou narvané před Vánoci a možná v létě, oboje jen o víkendech. Považujete to fakt za takový problém?)
Jinak to oddělení dálkové a regionální dopravy v Německu asi nezměníte, podle mě jsou s tím docela spokojeni. A je to rozumné, funguje to jako zábrana nekontrolovatelnému přelévání peněz z regia do dálkové dopravy. A když to zákon zakazuje všude, tak prostě i v Saském Švýcarsku. Mimochodem , domnívám se, že ono objednávání dálkové dopravy u nás nemá jiný cíl než vytvořit další kanál, jakým lze cpát fůry peněz do ČD - nějací cestující jsou až na několikátém místě. A něčemu podobnému chtějí v Německu zabránit. Za cenu, že se zhorší cestování v jen v takové marginální relaci, jako Děčín - Drážďany, bych to bral.
Za dané situace se mi jako nejlepší řešení jeví protažení žlebských šukafonů do Schöny a na S-Bahn nasazení trochu svižnějších vozidel, než je 143+4*patrák. Třeba za několik let nebo spíše desetiletí (to myslím vážně) vzroste poptávka natolik, aby se uživily i rychlé regio vlaky tady přes hranici. A taky doufám, že se příjmy přece jen trochu srovnají, takže tarif v EC nebude pro nás tak drahý.
Louis: o nějakých takových RE se uvažovalo, měly jezdit rychle do Pirny a z ní stavět všude (samozřejmě, jejich hlavní účel mělo být zrychlení spojení z Drážďan do obcí pod Pirnou na německém území), pokud vím, tak to padlo. Nemyslím, že by se RE v podobě, v jaké je navrhujete, uživily, a to ani jako víkendové sezonní spoje. Navíc - nezastavováním pod Pirnou moc neušetříte. Když zastavovat v BSch, tak i ve stejně velkém Königsteinu, který by navíc klidně mohl být uzlem ve VVO, a pak tedy projedete tři zastávky: Wehlen, Rathen a Obervogelgesang. Těch ušetřených asi 10 minut to nevytrhne.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 21:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii:"na těch Os Děčín-Bad Schandau-Sebnitz Rumburk-Ebersbach by bylo dobré aby platil vnitrostátní tarif pro cestující z Děčína na Śluknovsko, a třeba i němcký vnitrotarif na českém území od Ebersbachu."

Čili rozdílný tarif pro cestující, projíždějící shodným úsekem, členěný podle státní příslušnosti? To by asi EU neunesla. A kdo a jak by jednotlivé úseky dotoval? To by chtělo veřejnou soutěž s jasnými pravidly, na tohle by asi nikdo nepřistoupíl.

Ludvík z Mydlovar:"Ten S-Bahn jsem navrhoval na začátku této diskuze prodloužit do Děčína, protože se mi zdá nesmyslné, že končí v Schöně, což je jako, kdyby žabáci z Prahy na Benešov končily v Chotovinách a ještě mezi Benešovem a Chotovinama ho proložitosobáky z Tábora. (= v málo frekventovaném úseku dvoje zastávková doprava)":

Přesně definovaný problém, řešitelný jen dvousystémovým hnacím vozidlem. Vyřešitelný jen výběrovým řízením na přepravce (ten už si dopravce najde). A vícesystémovým hnacím vozidlem, které si dopravce někde sežene (není to zase takový problém).

RE spoje mezi Pirnou a Děčínem a nebo B.Sch. a Ústím jsou ovšem nesmysl, ty by byly jen konkurencí EC a nezajistily by to. o co jde - totiž regionální přepravu. Chápejte - tady jde o přepravy typu Neštěmice - Koenigstein a pod., ty mají pro příhraničí význam. Spojení Praha - Berlín je pro tohle bezvýznamné. A zavlékat spojení Praha - Berlín do těchto místních přeprav znamená likvidaci obojího - buď nesmyslné zpomalování spojení Wien/Budapest - Praha - Berlin, a nebo omezování regionální přepravy tím, že EC budou zastavovat jenom ve vybraných (kým a jak) stanicích.

Jenom upozornňuji: Mají VVO Dresden a nebo VVO Zittau vypisovat výběrko na EC Děčín - DD, které je bez dotací (a provozovatel se na výběrko může vytento) a nebo spíš na na výběrko na dotované regio? Což bylo učiněno- v dohodě s Libereckým a Ústeckým krajem? Samozřejmě - předvídat výsledky nelze, navíc v obou krajích se výrazně změnila zastupitelstva.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2658
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 21:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: V té relaci (Děčín -) Schöna - Bad Schandau - Sebnitz (-Rumburk) by samozřejmě bylo jedinou možností, aby byl i na německém úseku "český" tarif (peáž jako třeba přes Žitavu). Jiná možnost by znamenala neživotaschopnost takového spojení Děčína se Šluknovským výběžkem. Takovýto vlak by mohl být na německém území součástí toho VVO, čímž by se vyřešil problém rozdílného jízdného (pro přepravu od Děčína třeba do Dolní Poustevny by platil český vnitrostátní tarif).

Dotaz k vašemu poslednímu příspěvku - když je něco bez dotací, proč by se na to mělo dělat výběrko?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 21:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když někdo pojede z Bad Schandau do Sebnitz, tak pojede za jaký tarif? Případně, bude moci pro tuto cestu použít jízdenku Dolní Žleb - Dolní Poustevna? Na druhou stranu, k podobné situaci se asi schyluje mezi Hrádkem a Varnsdorfem, uvidíme, jak to tam vyřeší.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 21:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ec bych nesockoval, spíš zrušit zastávku v Bad Schandau, každý 2.R z Děčína protáhnout do Drážďan se zastávkou v Pirně a S1 protáhnout do Děčína - 1x za hodinu až za dvě.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 21:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David, Brr: Samozřejme, že český tarif neuživí úsek Schoena Gr. - Sebnitz Gr., provozovaný na základě německých nákladů. Mezi Hrádkem a Varnsdorfem se jezdí na základé asi 60 let starých peážních smluv náležitostmi ČD, které tu peáž měly zajištěny už z dob Rakouska a Druhé říše, a ty peážní smlouvy to prostě převzaly. To, co bylo domluveno v minulém (předminulém) století - a v podstatě bude platit téměř navěčnost, nelze vrazit do nových smluv. Jinak samozřejmě - kdo by zrekonstruoval úsek Sebnitz - Dolní Poustevna Gr., kde na naší straně nechybí nic, ale na něměcké straně pár set metrů kolejí? On Vám to v Německu někdo udělá z čirého přátelství?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 21:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denny Hozman: Co by jste kam protáhl či zrušil, můžete snadno prosadit ve výběrku na příslušnou regionální trať. Budete -li mít na to prachy... samozřejmě vlastní.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 22:03:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čili rozdílný tarif pro cestující, projíždějící shodným úsekem, členěný podle státní příslušnosti? To by asi EU neunesla.
Děje se tak normálně - viz ceny jízdenek ZVONu na německém území a ceny na českém... Například..
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 22:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: No jo, museli by to zrekonstruovat Němci. Anebo by na to mohl přispět ten Brusel. Když si uvědomím, na jak nesmyslné projekty také jdou evropské peníze, tak tento je ještě dosti smysluplný.

Ale pořád mi takovéto spojení, byť v tuto chvíli nerealizovatelné, přijde rozumnější, než aby zastávkové vlaky linky S1 VVO ve složení lokomotiva + 4 patrové vozy pokračovaly zastávkově ze Schöny do Děčína.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 22:34:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: "Anebo by na to mohl přispět ten Brusel. Když si uvědomím, na jak nesmyslné projekty také jdou evropské peníze, tak tento je ještě dosti smysluplný."

Davide, ne ten Brusel, ale ta brusel (vzor: prd..) A tady jsou Vaše představy mimo - Německo je z hlediska dotací do regia mimo mísu, je příliš bohaté (stejně nemůžete požadovat dotace do Prahy - příliš bohatá).

V druhém odstavci máte pravdu - to jsem navrhl už kdesi shora - ale to nepřesvědčujte mně, ale obyvatelstvo obcí Schoena - B.Sch. o tom, že by měli přestupovat při cestě do Pirny, ev do DD. Oni to totiž financují prostřednictvím VVO DD a svých daní.

A nejsem přesvědčen, že by své daně hodlali obětovat na Vaše představy - ale samozřejmě máte volné pole působnosti k propagandě ( v Německu).

Takže jediným možným řešením je stále dvojsystémové hnací vozidlo mezi DC a B.ch.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 23:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: No bohužel to asi tak nějak bude, ale sám nikoho přesvědčovat nebudu.
Ale tak si říkám, na kolik korun by přišel takový vlkm jedné soupravy mezi Schönou státní hranicí a Děčínem hl. n., a poměr takovéhoto nákladu s tržbou za tento úsek, respektive ochotou kraje takovéto předimenzované soupravy platit.

Edit: Jen pro zajímavost - příklad toho, na co také mohou jít evropské peníze.


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 23:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deny Hozman: "Čili rozdílný tarif pro cestující, projíždějící shodným úsekem, členěný podle státní příslušnosti? To by asi EU neunesla.
Děje se tak normálně - viz ceny jízdenek ZVONu na německém území a ceny na českém... Například."

Jo. ale to musíte vysvětlit dotacemi jednotlivých regionů, které se dohodly na ceně dotovaných jízdenek a na podílu na dotacích... A tím se vyrovnává nákladová cena provozu.

Máte jistotu, že současné krajské "vlády" mají dost peněz na takovou regionální dopravu, když volebně je třeba doplácet na krajské nemocnice, resp. na jejich pacienty?

Nevím, třeba jo,

Ale mám obavy....
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 23:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:" na kolik korun by přišel takový vlkm jedné soupravy mezi Schönou státní hranicí a Děčínem hl. n., a poměr takovéhoto nákladu s tržbou za tento úsek, respektive ochotou kraje takovéto předimenzované soupravy platit."

Nevím. Tohle není otázkou ČD představ, ale výběrového řízení. A to je povinné. Jsme prostě v EU.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2662
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 23:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: Výběrové řízení na železnici je povinné? Od kdy? Pokud vím, tak dosud šlo jen o úvahy a návrhy zavést takovou povinnost.
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 5-2006

Odesláno Středa, 11. února 2009 - 08:38:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane,

děkujeme za Váš elektronický dopis ze dne 20. ledna 2009, ve kterém jste se obrátil na Ministerstvo dopravy ve věci připomínek týkajících se provozní koncepce na trati 090. Konkrétně se jedná o zastavování vlaků kategorie R linky Praha - Ústí nad Labem - Cheb a méně stabilního jízdního řádu způsobeného časovými polohami vlaků v relaci Praha - Kralupy nad Vltavou. K Vašim připomínkám uvádíme následující stanovisko.
Na úvod je nutné zmínit, že Ministerstvo dopravy je objednatelem vlaků, zajišťujících dopravní potřeby státu ve veřejném zájmu podle §39 písm. b) zákona č. 266/1994 o dráhách, ve znění pozdějších předpisů. V souladu s tímto zákonem objednává Ministerstvo dopravy vlaky nadregionální dopravy, tj. vlaky kategorie R, Ex, EN a od jízdního řádu 2008/2009 zpravidla také vlaky kategorie IC a EC, s cílem zajistit spojení mezi jednotlivými sídelními aglomeracemi a urbanizačními oblastmi České republiky. Pokud je to z dopravně-technologických a organizačních důvodů možné, zajišťují vlaky státní objednávky doplňkově také funkci rychlé regionální dopravy. V oblasti regionální dopravy (tj. vlaků kategorie Sp a Os) působí v rámci subsidiarity příslušný kraj jako objednatel dopravních služeb ve veřejném zájmu. Poptávka cestujících po přepravních službách je však v případě regionálních a dálkových cestujících významně odlišná, v řadě případů jsou zájmy obou skupin cestujících protichůdné. Ministerstvo dopravy se snaží vyhovět nabídkou dálkové železniční dopravy oběma skupinám, avšak prioritně se zaměřuje na dálkové cestující.
K věci Vaši první připomínky lze uvést následující skutečnosti. V relaci Praha - Ústí nad Labem jsou od jízdního řádu 2006/2007 provozovány dva dopravní segmenty. První je tvořen linkou kategorie R Praha - Ústí nad Labem - Děčín, jejímž primárním úkolem je obsloužit regionální centra v předmětné relaci Praha - Ústí nad Labem (tzn. včetně Kralup nad Vltavou). Linka je provozována v dvouhodinovém intervalu, přičemž je v špičkových časových polohách zahuštěna na hodinový interval. Nad rámec uvedených skutečností lze dodat, že Ministerstvo dopravy předpokládá na této lince objednat od jízdního řádu 2009/2010 další dva páry vlaků v exponovaných časech v relaci Praha - Ústí nad Labem (z Prahy v cca 5:50 a 13:50, z Ústí nad Labem v 14:40 a 16:40). Druhý přepravní segment v relaci Praha - Ústí nad Labem tvoří předmětné vlaky kategorie R linky Praha - Ústí nad Labem - Cheb, které jsou vedeny tak, aby vytvořily v úseku Praha - Ústí nad Labem totožnou trasu s vlaky EuroCity, směřujícími z/do oblasti Drážďan. Vlaky EuroCity a uvedené rychlíky do oblasti Pokrušnohoří tak společně vytvářejí hodinovou obsluhu ústecko-teplické aglomerace. Aby mohly uvedené rychlíky využít trasu vlaků EuroCity, je technologicky nezbytné, aby měly stejnou jízdní dobu a tedy i stejný rozsah zastavování jako vlaky EuroCity v úseku mezi Prahou a Ústím nad Labem (poloha vlaků EuroCity je determinována tzv. Eurotaktem, který vychází z mezinárodních dohod). Proto stanice mezi Prahou a Ústím nad Labem projíždějí a dosahují tak v tomto mezikrajském spojení zároveň jízdní doby téměř o 15 minut kratší než zastávkové rychlíky. Účelem těchto vlaků tedy není zajišťovat spojení rychlou regionální dopravou, ačkoli jejich kategorie "rychlík" by této skutečnosti mohla nasvědčovat. Rozhodující je však konkrétní přepravní funkce vlaků, která má v úseku mezi Prahou a Ústím nad Labem charakter expresního spojení.
Hlavním důvodem výše uvedeného dopravního řešení je snaha nabídnout rychlé, vůči individuální automobilové dopravě konkurenceschopné, spojení obyvatelům ústecko-teplické aglomerace do Prahy. Uvedená aglomerace disponuje výraznou přepravní poptávkou s převládajícím spádem k hlavnímu městu a její časová dostupnost se vzhledem k Praze pohybuje nad hraniční 1 hodinu cestovní doby, která je akceptovatelná pro denní dojížďku, zejména za prací. Vzhledem ke skutečnosti, že je uvedená oblast výrazně postižena strukturálními problémy, které souvisejí s útlumem tradičních průmyslových odvětví, což nepříznivě ovlivňuje vývoj na trhu práce v této oblasti, tak je zajištění dostupnosti této aglomerace vzhledem k hlavnímu městu Praze prvořadým úkolem nadregionální dopravy. Na druhou stranu je nutné poznamenat, že přepravní vazba mezi Kralupy nad Vltavou a oblastí podkrušnohorské konurbace má nízký potenciál, který nemůže odůvodnit zavedení přímých spojů v této relaci. Podle názoru Ministerstva dopravy tedy rozsah dálkových spojů v relaci Kralupy nad Vltavou - Praha odpovídá přepravní poptávce, kterou ve spojení s Prahou vzhledem ke své funkci primárně uspokojuje především regionální doprava.
Vaše druhá připomínka se vztahovala k časovým polohám vlaků v relaci Praha - Kralupy nad Vltavou. K této věci lze říci, že časovou polohu vlaků rychlého přepravního segmentu nelze měnit vzhledem k výše uvedené poloze tzv. Eurotaktu, který je vázán mezinárodními dohodami. Poloha nižšího (prvního) segmentu v relaci Praha - Ústí nad Labem je zase determinována polohou uzlu 00 Lovosice s návazností na systém přestupních vazeb na regionální dopravu (ve směru Litoměřice - Česká Lípa, Libochovice - Louny a Úhořiny - Teplice). V případě změny časové polohy této linky by došlo k výrazným zásahům do systému drážní dopravy v oblasti Lovosicka, Litoměřicka a Lounska, potažmo vzhledem k síťovému charakteru železnice v celých Severních Čechách. Změna časové polohy osobních vlaků je plně v kompetenci regionálních objednatelů (tj. Prahy a Středočeského kraje), přičemž Ministerstvo dopravy jako objednatel může ovlivnit koncepci regionální obsluhy území jen velmi omezeným způsobem. Vámi uvedenou situaci však prověříme, případně projednáme s příslušnými objednateli.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 08:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Tak to jste asi tak o dva roky nazpátek. Viz Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1370/2007. Je tam sice určitá vyjimka, ale s takovými důsledky, že rozumný člověk by do ní nešel.

Jinak tento předpis platí v členských zemích přímo - bez nutnosti uvádět jej vnitrostátním předpisem.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 11. února 2009 - 09:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Livingproof: Dříve se říkalo, že socialismus je vítězství ideologie nad zdravým rozumem. Dnes to začíná platit o dění na železnici. Asi ti ideologové nemají do čeho jiného píchnout.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 10:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: A když někdo pojede z Bad Schandau do Sebnitz, tak pojede za jaký tarif? Případně, bude moci pro tuto cestu použít jízdenku Dolní Žleb - Dolní Poustevna? Na druhou stranu, k podobné situaci se asi schyluje mezi Hrádkem a Varnsdorfem, uvidíme, jak to tam vyřeší.
Rudolf_33: Jinak samozřejmě - kdo by zrekonstruoval úsek Sebnitz - Dolní Poustevna Gr., kde na naší straně nechybí nic, ale na něměcké straně pár set metrů kolejí? On Vám to v Německu někdo udělá z čirého přátelství?
atd...

No a pak že se hranice rozpouštějí. Jsou ještě dost a dost, a některé věci kvůli nim nejdou.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 10:49:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když Němci postavili chybějící most v Klingenově Oudole nebo zrekonstruovali trať mezi Krancálem a Vejprdy (která v podstatě skončila z německé strany jako slepá lokálka) tak bych se zas tak nedivil akci Sébnitz - Šoustevna.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 11:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To já bych se divil. Vogtlandbahn byl nějaký pilotní projekt v rámci Expa. Po nějakém čase jeho existence jsem četl jeho hodnocení, vyznívalo dost skepticky až zklamaně, počty cestujících zdaleka nedosahly očekávaných úrovní - dráha má v tomto regionu podíl pouhá 4% na mezistátních přepravách (to je bohužel jediný údaj z toho článku, který si pamatuju). Vejprdy jsou de facto nádraží pro tu vesnici naproti přes hranici.
Zato bych si všiml toho, že Němci nijak nepočítají s obnovou jiných přechodů, u Aše dokonce zasypali sjízdnou trať.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 13:29:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle schváleného rozpočtu SFDI má obnova přechodu Sebnitz proběhnout letost.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2663
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 13:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Vogtlandbahn jako projekt v rámci Expa? Myslím, že takovým přeshraničním projektem byl Egrensis (či jak se to jmenuje/jmenovalo), ale projekt regionálního dopravce, který začal už cca v roce 1996 (nebo 1997?) provozovat osobní dopravu na některých tratích v té oblasti, snad nemá nic společného s "nějakou" výstavou, která se konala v poměrně vzdáleném Hannoveru, a to až v roce 2000! (?)

Tomáš Záruba: Ano, a taky má proběhnout obnova přechodu ze Slavonic do Rakouska, nebo ne? Ovšem to je jen vůle české strany, ale v obou případech je tu i strana druhá, německy mluvící, a tam ta vůle zdá se není, anebo v případě Sebnitzu ano?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 14:50:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ano, vyjádřil jsem se blbě, omlouvám se. Měl jsem na mysli Egronet, ten skutečně byl přeshraničním projektem, který měl status "externího projektu Expo 2000": odkaz Vogtlandbahn začala jezdit před rokem 2000 v Německu, ale přes hranice skutečně dříve nejezdila, to začalo až v rámci tohoto projektu. Viz Wiki i když to není zrovna nejspolehlivější zdroj. Okolo roku 1996 jezdil přes Vojtanov do Německa jen jeden pár vlaků denně, a to ještě v některých GVD jen sezónně. Poptávka po cestování vlakem do Německa vzrostla až s uznáváním jízdenek do pohraničních bodů na DB, což je de facto dumping.
I když jsem této možnosti mnohokrát využil, nevím, jestli takový způsob zvyšování poptávky je správná cesta.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 15:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou Poustevnou se přeci jen něco děje.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5548
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 11. února 2009 - 16:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Livingproof:
Nic nového pod sluncem. Myslím, že vpodstatě všechno už tu zaznělo.

Rudolf33:
Mezi Hrádkem a Varnsdorfem se jezdí na základé asi 60 let starých peážních smluv náležitostmi ČD, které tu peáž měly zajištěny už z dob Rakouska a Druhé říše, a ty peážní smlouvy to prostě převzaly.
Jistá literatura uvádí, že až do konce 2.světové války patřila trať Liberec-Zittau Sasku...
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1547
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 17:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: ano, myslel jsem to tak, jako peáž. Ostatně dá se očekávat, že ceny se budou přibližovat, jen jsem chtěl aby se dala koupit na to vnitrostátní jízdenka. Objednatel spojů by si to mohl dát klidně do podmínek konkursu. Předpokládám, že by se nejdřív dohodl Ústecký kraj se Saskem, jak se budou dělit o náklady a pak by společně udělaly konkurs. Ideálně právě na linku DC-Bsch-Seb-Rumb-Ebersb.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 11. února 2009 - 20:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Livingproof: Myslím si, že valnou většinu toho, co jste obdržel v dopise, jsme vám tu už řekli. Přístup ministerstva je správný. Zejména vítám další rozšiřování "zastávkových" rychlíků, jejichž počet už se bude rapidně blížit hodinovému taktu alespoň v exponovaných dobách. Doufám, že ústecký kraj pod tlakem výrazného zvýšení dotací nezruší návazné liché vlaky v Lovosicích.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 13:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jo, patřila Sasku, které jak známo bylo součástí říše, což zařídil nějaký Bismarck, že. A Rakousko mělo vyjednanou peáž. Ale to by bylo na dlouhý a nadbytečný výlet do historie.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. února 2009 - 21:38:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco pro Livingproofa :-) : http://www.ropid.cz/mimoradnosti/Zeleznice:-Praha---Kralupy-n.Vlt .-(091/S4)__s187x662.html
Pospec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 13. února 2009 - 09:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Offline vlakové jízdní řády v mobilu
Yeah Federace zlínských fotičů - nejlepši
Pajik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 8-2008
Odesláno Pátek, 13. února 2009 - 17:16:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.kr-plzensky.cz/article.asp?itm=35511
Změny v Plzeňském kraji zdají se být hotové.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10132
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 13. února 2009 - 19:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČD: V LEDNU JELO NAČAS 93,6 % VLAKŮ
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 14. února 2009 - 23:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii:
Zajímalo by mě, co u ČD znamená slovo "načas".

Pochybuji, že to znamená "do každé stanice dojel s méně než jednominutovým zpožděním."
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2206
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 14. února 2009 - 23:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že je použita metodika do +5 (včetně) v cílové stanici.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 14. února 2009 - 23:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže když třeba vlak udělá sekeru třeba +8 někde, kde kvůli tomu ujede přípoj (nebo nepřípoj), ale do cílové to stáhne na +5, tak jel "načas"?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 14. února 2009 - 23:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čemu se divíte? Obrat vlaku se stihne a personálu netřeba platit přesčasy.

Někteří objednatelé (minimálně MD) požadují kromě včasného ježdění zároveň minimální rozsah dodržení přípojových vazeb mezi linkami.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 47774
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 15. února 2009 - 01:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A např. v Brně už se sleduje každý příjezd do bodu, kde se staví pro výstup cestujících, navíc se snad má zavádět i váhové ohodnocení těchto bodů, aby se vliv mimořádností na cestující veřejnost minimalizoval - není +5 kdesi v Oslavanech jako +5 v Brně na hlavním.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 15. února 2009 - 17:06:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže co jsem psal před 3 dny je nakonec nejjednodušší. Děčín-Žandava 1EUR na EC můžeme zavést po dohodě s Němcem, krajem, ČD klidně hned, žádné měnění napájecích soustav, dvousystémových loko, desira, stavby tratí v Sudetech atd. Kapacita vlaků tam snad je. Holt zase jen vyjímka z tarifu.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 15. února 2009 - 22:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
Tak tohle vypadá na kvalitní systém.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Kubajz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 11:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od 1. nebo od 2.změny prý má přestat jezdit Comenius do Krakowa z důvodu nezájmu PKP provozovat tento vlak. Sděleno od jednoho fíry z Bohumína, ale jestli to je tutovka netuším.
Podolski
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 15:24:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubajz:Aby pak třeba ČD při tvorbě GVD 2010 neukončili EC 102-105 v Ostravě z důvodu nezájmu ČD
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 16:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubajz: PKP Comeniuse zabily už tím, jakou má jízdní dobu "Žibřidovice"-Krakov. Jakýkoli vlak ČD-PKP je už dopředu zabitý tarifem. Jízda mimo Katovice nijak nenahrává vnitrostátní poptávce v Polsku. Polský úsek je tak krátký, že by musel být na polském území veden jako obyčejný R, s přiměřeným počtem zastávek, aby o něj byl zájem. Zrušení takového bastlu bych se tedy nedivil.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. února 2009 - 21:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakýkoli vlak ČD-PKP je už dopředu zabitý tarifem.

Jak co, třeba Praha - Warszawa je v e-shopu za velmi slušných 19E (ale pouze několik míst), nicméně další nabídka je za stále přijatelných 29E.