K-report
 

Archiv do 8. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 8. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PRA: Práve KO+PN mne osobne prídu ako mohutná volovina.

Každý z tých systémov je konštruovaný so svojou technickou bezpečnosťou tak, aby bol schopný bezpečnej prevádzky sám. Navyše oba systémy majú jednu spoločnú oblasť potenciálnych hazardov a to ľahké vozidlami s malými kolesami.

Takže celkový prínos riešenia by bol s ohľadom na náklady a najmä zníženie spoľahlivosti mizerný až žiadny.
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě se zdá, že 100% spolehlivost zařízení znamená, že to vykonává co má a nechová se to nebezpečně, kdežto 100% bezpečnost znamená leda to, že se nic nestane, byť všechno třeba často stojí.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mourek: Súhlasím. Len otázka znie, či niekto videl 100% spoľahlivé zariadenie (100% bezpečných by sa snáď pár našlo) a ako vyzerá krivka náklady x spoľahlivosť a náklady x bezpečnosť.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KO+PN. Mně se to také zpočátku zdálo jako pitomost, ale ono by možná stálo za to to někde vyzkoušet. Výstupy KO a výstupy PN by nemusely být v prostém logickém součinu. Teoreticky by bylo možné je šikovně nakombinovat tak, aby při poruše PN fungovala detekce volnosti pouze z KO. Připomínám, že jedním z výstupu PN je "bezporuchový stav", u AzF relé K.

Při poruše KO by zase mohl zaskakovat PN. Poruchu KO by však musel potvrdit údržbář, protože zatím nejsme schopni rozlišit obsazení KO vlakem od obsazení KO poruchou.

V normálním, bezporuchovém stavu (po většinu času) by se KO a PN sichrovaly navzájem. Takže by to byl takový kompromis mezi zálohováním a redundancí PN+KO.

Asdf: K těm malým kolům. Podle TSI CCS musí PN počítat kola od průměru 300mm. To by muselo být sakra malé kolo, aby se na čidle nijak neprojevilo...

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 16:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja som nad tým tiež rozmýšľal a problém by bol vo vyhodnotení toho, kedy čo nefunguje. Najzaujímavejšie je to "poruchu KO by však musel potvrdit údržbář". V čase keď toto bude môcť s určitosťou vyrieknuť, bude uplynulých v zásade 95% z doby, dokedy bude táto porucha odstránená.

Prínos by tak ostal vo forme sichrovania KO pred podpieskovaním a sichrovania resetu počítačov náprav. A keď na okraji koľajového obvodu zastaví vlak, ktorý sa podpieskuje a zároveň dopletie počítačí bod tak, že bude nutný reset ... to už by bol dosť bordel na to, aby sa s tým mohol vysporiadal aj ľudský faktor. Otázka znie, či to za to stojí.

Mimochodom, je niekde nejaká štatistika, čo je spoľahlivejšie? Počítač náprav alebo koľajový obvod?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 17:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Ono by to šlo udělat ledasjak, ale jak jsi správně napsal, otázka zní, či to za to stojí.

Ta Tvoje poslední otázka by mě také zajímala.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 18:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Predpokladám, že PN ako taký je zariadenie po technickej stránke značne spoľahlivé (podstatne spoľahlivejšie než KO). Jediný problém je s resetom. Možno by to chcelo sa opýtať nejakých tuna prechodzivších výpravcov na to, či už, alebo ako často pri výkone práce použijú úkon ZSKU.

Jedinú referenciu na toto mám zo stanice Bratislava Petržalka, kde sa počítače náprav údajne resetujú pomerne často. Každopádne jedná sa o jednu z prvých genrácii počítačov osí Alcatel, prvýkrát montované firmou AŽD na veľmi zaujímavé elektronické stavadlo. Takže ťažko povedať, kto čo zhulil.

K tomu stavadlu. Je to strašne zaujímavý hybrid prvej verzie SIMIS-u (vtedy ešte ESTW-95 a SZZ-ETB (oficiálne nazvaný AŽD-Siemens/97, defakto sa jedná o SIMIS s JOPkou). ESA-11 bola vtedy ešte len na papieri, resp. sa programovala (1995). Pôvodne sa malo použiť aj na koridor BA-ZA, ale to sa pretiahlo o niekoľko (10) rokov a už to použiť nešlo, tak sa napokon použil ILTIS.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 18:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Jak často se používá ZSKU záleží především na tom, jak často přes čidla jezdí vlaky s malými koly (<300 mm). Dále pak na posunu. Když kolo zastaví nad čidlem a sjede z něj v opačném směru, tak se to vyhodnotí jako nekorektní ovlivnění a úsek se obsadí.

Co jsem vypozoroval, tak v malé stanici o čtyřech, pěti dopravních kolejích se ZSKU používá jednou, dvakrát do měsíce. Záleží na dopravní situaci, viz předchozí odstavec.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 18:59:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétne v spomínanej Petržalke sa ale často náhodne objavujú (resp. objavovali, aktuálne informácie nemám) aj problémy s uvoľňovaním koľají prechádzajúcou súpravou klasických osobných vozňov. Ako však píšem, je otázne či ich je možné pripísať montáži PN alebo jeho konštrukcii. A tiež sa nejedná zrovna o najnovšie zariadenia.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 20:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak na Petržalke, ale s Alcately běžně problémy nejsou.
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 20:51:38    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, mám dotaz:
Nevíte proč mám dojem, že tato diskuze vůbec oblast technické bezpečnosti neřeší?

Hajnej:lítálkové se touto cestou vydali už dávno-to, že v případě eroplánu nad oceánem je rychlobrzda nebetyčná hovadina vidí prostě každej...
...a teď už i plná forsáž s podélným sklonem 30° A zjišťuje se, že neumíme měřit rychlost (běžně systém 3 ze 3) a nebo výšku (chudáci ti turci v Amsterodamu). A pak že lítálkové...
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 21:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nevím Signalmane, ale tolik nových druhů elektronických stavědel tu zatím nemáme. Každý druh už pár let chodí no a nějaká ta smrt čas od času stále nastvává.

Druhů ne, ale ono je to "vyváženo" rozmanitostí systémového SW, toho zas málo verzí neni...

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...

http://www.brnosim.wz.cz
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 21:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošinku z jiného oboru, neměl by někdo prosím, foto či nákres výstražníku PZS typu "Frýba"? V této oblasti jsem zjistil veliké nedostatky a proto se chci trošinku dovzdělat. Technická část tohoto přejezdu spolu s kolejovými obvody je mně známa.
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 5-2004

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 00:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S_77: Můj příspěvek byl reakcí na předchozí příspěvky ve stylu "veskrze nespolehlivé velestroje", proto jsem zdůraznila to úsilí věnované spolehlivosti. Ale psala jsem snad někde, že jsme se na bezpečnost vykašlali?
V čem si odporují věty:
"Bezpečnost se dosahuje určitými postupy, které si člověk celkem rychle zažije a pak už je vlastně jen používá"
a
"Softwarové inženýrství a formální metody jsou zde takřka nutností ... principy technické bezpečnosti už jsou dostatečně propracované"
Já jsem to napsala víc lidově, ale v podstatě je to totéž.

Podle mě se při vývoji nového zařízení v ideálním případě navrhne koncepce, v téhle fázi se věnuje nemalé úsilí především zajištění bezpečnosti. A pak při samotné realizaci čeká kvantum mravenčí práce na dosažení co nejvyšší spolehlivosti.
Samozřejmě když se až při realizaci ukáže, že v koncepci je nějaká podstatná bezpečnostní chyba, tak si člověk ještě užije zábavu se zajišťováním bezpečnosti. Já jsem brala ten ideální případ.

Taky si občas připadám, jako když jdu s kulometem na vrabce, když vidím ten kombajn, co z toho ZZ vzniká kvůli bezpečnosti. Ale když se pak jdeme podívat na vláčky a sleduju, jak tam mezi kolejema pobýhají ti výhybkáři s klíčkama, tak si nepřipadám jak ve třetím tisíciletí, ale jak za krále klacka. On ten kombajn proti té kose a cepu taky má nějaké výhody
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 01:04:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Když si vzpomenu na seriál letecké katastrofy (na palubě letadla Boeing se za letu otevřely dveře od nákladového prostoru), tak se nestačím divit, jak to někdo mohl zpackat. Zrovna u tohoto konkrétního dílu jsem si říkal, že kdyby u návrhu ovládání dveří byl nějaký zabezpečovák, tak by se to nestalo. Jde prostě o jiný pohled na problém.
A co se týká spolehlivosti a bezpečnosti. Pokud se podívám na MIL-HDBK-217F na predikci spolehlivosti součástek, tak zjistím, že například spolehlivost diody je srovnatelná s požadavkem na SIL4 (omluvte hrubé přiblížení). Takže pokud budu mít ZZ, kde by vydání volnoznaku záviselo na správné funkci jedné diody, tak bych splnil požadavek na SIL4 a mohl bych v klidu spát. Ale já tomu nevěřím a protože chci v klidu spát, tak kolem téhle diody dám dalších 20 součástek, které zabrání vydání toho volnoznaku při její poruše a ještě k tomu přihodím druhou nezávislou větev. Snížím sice spolehlivost celku (porucha většiny těch součástek povede k odepnutí zařízení), ale pravděpodobně se nedočkám seriálu "Železniční neštěstí", kde by byl díl o tom, jak jedna vadná dioda zavinila smrt několika lidí (jako chyba u spínače motoru ovládání dveří Boeingu nebo co se tam vlastně pokazilo).
Rexik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.142.44
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 09:48:50    Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_l -> nechceš raději hodit řeč o rybiňácích na ferdinandce?
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8781
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 12:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fialovou smrt na elmechu se mi povedlo vyvolat, když jsme v dopravě urval kliku skrze lepícího induktoru :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2480
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velkej: jo, u Leteckých katastrof se člověk leckdy podivoval, otázkou je, jak by se podivovali lítálkové, kdyby jim někdo promítal díl Železničních katastrof pojednávající o Moravanech...

Myslím ale, že tu dochází k jistému nepochopení. Já jenom tvrdím, že na procesorová zařízení nelze pohlížet stejně, jako na "klasiku" s vnitřní bezpečností. Tady se bez pravděpodobnostního přístupu obejít prostě nejde.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Host: díky za info, až budu mít směnu, tak to prozkoumám. Každopádně včera jela 206 k tunelu dost opatrně. Začnu to opět pracovně i nepracovně sledovat. Mohu se zeptat, kde byl zakopaný pes?

ad Noltha: přesně tak, obsluha ZZ musí být jednotná v celé síti a v tomhle je naprosto úžasné, že vznikl formát JOP. Na otázku kdo, bych odpověděl jednoduše. Máme spousty různých odborů na GŘ atd., takže stačí jen sbírat a vyhodnocovat informace od výpravčích, co na tom zažízení pracují, zda chtějí nebo nechtějí něco vylepšit, zjednodušit atd. Snad se tomu říká zpětná vazba.
Martin
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.70.65
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:09:47    Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: informujte kolegy, že pokud mají postaveno na odjezdu z Vršovic na výstrahu, znamená to, že na návěstidle před tunelem není stůj (je tam opakovaná výstraha). Včera to tak bylo a fíra se k návěstidlu plazil, jako kdyby tam čekal stůj. Na druhou stranu se nedivím - bordel zabezpečováků v podobě změny znaku z výstrahy na opakovanou výstrahu, i když na dalším byla zelená...
Máte nějaký mail?
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 1-2004

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:28:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: No pozor! Problém je, že na návěstidle, od nějž je k dalšímu nedostatečná zábrzdná vzdálenost, může být Stůj i opakovací výstraha. To se od předchozího návěstidla nedá rozlišit.
HTTP://STILLWINDOWS.COM
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.70.65
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:31:38    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je na klacku před tunelem stůj, je na odjezdu z Vršovic opakovaná výstraha.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:40:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak už jsem psal kdysi na trati 220, tak všude je podle mne nedostatečná.
Na odjezdu z Vršovic:
- žlutá + bílá = před tunely na stůj
- žlutá = stůj v tunelu, žlutá bílá před tunelem
- zelená = postaveno i v tunelu.
Tak jsem se o tom bavil s pár kolegy v práci, že by to tak podle mne mělo být. Bohužel v těchto místech většina lidí ztratila k návěstidlům důvěru a raději jezdí opatrně. Pokud se to opravdu srovnalo, tak časem se tam provoz zrychlí, ale je každého věc jak tam jede.
Mail mám martings{to divné áčko}seznam.cz a soukromá zpráva taky chodí.
Martin
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.70.65
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:52:03    Odkaz na tento příspěvek  

Díval jsem se do TTP. Pole nich je Z Vršovic na Hlavní zábrzdná vzdálenost 700 m.
Návěstidlo L2 je v km 183,524 (odjezd z Vršovic).
Návěstidlo 2L je v km 184,196 (vjezd na Hlavní).
Dle Excelu je rozdíl mezi nimi 672 m, tedy nedostatečná zábrzdná vzdálenost.

Dotaz na pamětníky: Nebylo dříve na odjezdu z Vršovic volno, na vjezdu na Hlavní výstraha, cesťák v tunelu stůj?
Dle TTP je to od 2L k Lc 102 878 m, jaký je tedy důvod pro opakovanou výstrahu? Díky.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2681
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 17:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host:Nebylo dříve na odjezdu z Vršovic volno, na vjezdu na Hlavní výstraha, cesťák v tunelu stůj? Mám takovou vzpomínku (má paměť je k uzoufání bídná), že to párkrát smrdělo průšvihem. Na odj "Volno" předvěst (myslím, že to hned cesťák nebyl) vysoko nad a stranou (přehlídnuto) a v tunelu "stuj". Ale moc dlouho to takhle pitomě nebylo. Ale berte to 50/50
Pokud je na klacku před tunelem stůj, je na odjezdu z Vršovic opakovaná výstraha. A jak tohle mám prokristapána vědět. Copak já vím kdeže všude jsou takhle mizerně napráskaná návěstidla?(ne na zábrzdnou) I když to začíná být skoro všude. Tak si asi na to zvyknem.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 17:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej :Takže když hořící vlak stojí v tunelu, tak je to bezpečný stav...? tak to řekněte všem s tím ventilem ála vykolejení. Začali s tím Švýcaři a od 2011 se bude montovat sériově...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 17:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Host: můj naprosto laický názor je ten, že žst hlavní je projektováno na zábrzdnou vzdálenost 1000m. Na Novém spojení je i část hlavního a asi nejde, aby část jedné stanice byla projektována na zábrzdnou vzdálenost 700m a část na 1000m. Tedy k tunelům je zábrzdná vzdálenost 700m a v tunelech už 1000m.
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 17:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže hoste, tvá domněnka by byla správná, že dříve v Nuslích bylo volno, před tunelem výstraha a v tunelu na stůj. Protože dříve na hlavním zábrzdná vzdálenost 1000m asi nebyla.

ad OC: co jsem pochopil, tak je snaha, aby v hlavních kolejích byla návěstidla vždy na zábrzdnou a hlavně v případech, že se tam jezdí rychleji. Bohužel, když je na MD člověk, co má moc a prd plynulosti provozu rozumí a rozhodne se, že bude v Říčanech cesťák, tak se s tím nedá nic dělat. Bylo by zajímavé vidět jak u takových stanic vypadal původní návrh od projektanta...
Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 18:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: Na to se krásně hodí Jára Cimrman. Debil, blbeček, debil,blbeček, debil, blbeček a tam nahoře pozor změna...debil ,debil.
Je to děs, co ty fírové furt nechtějí. Takovou drzost mít a chtít jednotnou návěstní soustavu s návěstidly na zábrzdnou vzdálenost. Ty jo a ti syčáci mají pindy proti návěstidlům vlevo. Dokonce by snad chtěli aby nejezdili zelenými tunely. No hanba jim...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 18:27:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takhle kategoricky bych to neviděl, někde ta nedostatečná výrazně pomáhá ke zvýšení propustnosti. Zrovna v úseku Vršovice-hlavní mi nevadí a umístění návěstidel je i logické. Jen by to občas chtělo vyřezat křoví před tím návěstidlem nahoře na zdi. Jednu dobu na něj bylo vidět hodně špatně.

Aj návěstidla vlevo nám v některých případech pomáhají. Třeba na trati do Dvořiště. Jen bych nařídil, aby se u nich VŽDY dávala cedule návěstidlo na opačné straně a osobně bych si dovedl představit její předsunutí třeba o 20 metrů... K čemu mi je se dozvědět, že právě vlevo bylo návěstidlo, když mám malého čmeláka.

K zeleným tunelům mám relativně čerstvý zážitek z jízdy do Veselí a zpět. Při větrné noci jsem na rovném úseku trati dost dlouho neviděl co svítí na vjezdu do Horusic a cestou zpět zase na předvěsti do Dynína.
Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 18:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:někde ta nedostatečná výrazně pomáhá ke zvýšení propustnosti Dalo by se polemizovat. Nehádám se, jenže...spíše vede ke zpomalení, možná více vlaků, ale pomaleji. Nevím, těžko soudit co je dobře.
Logické, možná, ale proč bazírovat na vzdálenosti 1000m když je tam rychlost 60...A abych mudroval nad tím jestli tam svítí výstraha a nebo opakovaná výstraha...tudle, jedu prostě k následujícímu navěstidlu s návěstí "stůj".
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím, že by bylo možné v obvodu jedné stanice umísťovat návěstidla na různé ZZ by se normy a předpisy pro stavbu ZZ ještě více zkomplikovaly. Takže to není správná cesta.
Přesně tak, ve zpomalení je zakopaný pes. V Říčanech, vlak místo 100 až 120 zbrzdí skoro až do zastavení a pak už to nemá cenu k peronům rozjíždět, když je na odjezdu stůj... Osobně jsem podobnou situaci zažil ve Šlapanově, kde jsem s 2000t krásně zarubal rychlík. Výpravčí postavil vjezd, ale cesťák ne. Takže jsem jel k vjezdu jako ke stůj, tam byla výstraha s bílou, takže jsem jel k cesťáku se stůj, takže a nemá cenu to moc popotahovat, abych to nepřerval. Výpravčí asi pak postavil do stanice, ale na opakovači to nepoznáš. Až v okamžiku příjezdu rychlíku a postavení odjezdu se mi na opakovači změnilo červené světlo na mezikruží. Jenže 2000tun a jízda jako k červené vykonaly své...
Kdežto v Nuslích ten rozdíl není tak markantní a procpeš tam více vlaků, které tam procpat chceš. Zrovna tam až to bude fungovat jak má, tak ti návěstidla krásně řeknou kam máš postaveno. Myslím si, že za půl roku řádného fungovaní to bude vpohodě.

Martin
trumbera
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.85.230
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:35:03    Odkaz na tento příspěvek  

To děláte správně. V těch Nuslích totiž není nedostatečná ze všech kolejí (např. ze 3., 5. a možná i dalších). Je to také poznat podle pěti / šestisvětlových návěstidel.
Po}dle mého by bylo nejlepší vytvořit v Praze zónu (ohraničenou např. stanicemi Libeň, Malešice, Vršovice, Smíchov, Bubeneč a Vysočany) kde by byla zábrzdná vzdálenost jen 700 m. V těchto úsecích by rychlost max. 100 km/h nevadila, zpomalení některých vlaků kvůli brzdícím procentům snad také tolik ne a Praha by se nám tím krásně vyčistila od nedostatečných, vánočních stromků a jiných obludností.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boha jeho, pokud to trumbero opravdu tak je, tak bůh s námi. Díky za info, jinak bych asi měl na kontě projetou červenou...
Nešlo by zabezpečováci udělat, aby se v Nuslích z kolejí kde je k vjezdu na hlavní dostatečná při jeho nepostavení přisvěcovala bílá?
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2484
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: Copak já vím kdeže všude jsou takhle mizerně napráskaná návěstidla?(ne na zábrzdnou) I když to začíná být skoro všude. Tak si asi na to zvyknem.
No tak zrovna nedostatečná mezi odjezdem Vršovic a vjezdem Wilsonu (tehdy ještě vysokánským ESP) byla co pamatuju, čili dobrejch 30 let...

tak to řekněte všem s tím ventilem ála vykolejení. Začali s tím Švýcaři a od 2011 se bude montovat sériově...
A nemá ono to být jen na nákladech...?
Udivenej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.142.250
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:45:32    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je to pravda s tim, ze z 3. a 5. je ZV, tak to je prasecina nejvetsiho kalibru! Cekam, co nam k tomu rekne advokat zabezpecovaku Mr. Hajnej. Tak jak, je to dle normy, naprosto jasny a firove to maji vedet?
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:48:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co viditelnost toho návěstidla před tunelem? Ta je taky v pořádku?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 22:08:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem bohužel zjistil, že mezi L3 žst. Vršovice a vjezdem na hlavní 103L je 825m. Mezi L5 a 105L je 804m. Bráno podle plánků stanic, kde je hlavní ještě po staru, ale s vjezdy se nehejbalo. Takže je otázkou, jak je to v tabulce návěštění žst. Vršovice no a samozřejmě jak je to ve skutečnosti.
Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2686
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 22:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej : Tak zrovínka tohle o čem mluvíme je novota po r. 1993. Jaksi tento tunel nebyl...Já jinak nevím, na svoji paměť se spolehnout nemohu. Třeba někdo ví přesněji.
Ano má to být jen na nákladech, ale po vyzkoušení na naší trati (naprosto náhodném a nechtěném) to reagovalo na naše kvalitní tratě pečlivě udržované SŽDC. Jen to trocha drnclo a už to stálo... Pro nás normální, pro ventil už katastrofa.
Kolegové co se divíte, prasárny v návěštění, v umístění a vůbec ve všem okolo jsou čím dál více. Třeba vás přejde to chvátání. A pak se někdo možná zamyslí, jestli není chyba trocha jinde...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 22:49:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je vidět, jak krásně člověk zapomíná. Jak to vlastně bylo před rekonstrukcí hlaváku? Vůbec si nedokážu vybavit co kde svítilo. Matně si vzpomínám, že jsem občas viděl u prvního peronu žlutou s bílou a nebo se i pletu?
Když tak nad tím uvažuju, tak se vlastně s aktivací nového ZZ na hlavním nic nezměnilo, jen že na hlaváku od Nuslí jsou jednosvětlové návěsti.
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2488
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 23:03:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: V pravěku byla na L2 buď opakovaná výstraha nebo opakovaných 40, takže vyjma cest do Vyšehradu to bez bílé ani nešlo. Volno se tam rozsvítilo teprve až po otevření 3. tunelu a zapnutí RZZ.

Udivenej: myšlenka sjednotit zábrzdné vzdálenosti je jistě chvályhodná, ale při její realizaci se pak roztahují výstrahy až kdovíkam, v daném případě na vjezdy.
Ale asi budete udivenej ještě víc, když vám řeknu, že já osobně les cesťáků na nedostatečnou nesnášim taky. Na pomyslném žebříčku nejperverznějších cesťáků stojí ty v Přerově v objezdu okolo depa a ty v Holešovicích hned za Stromovkou.
Jo a pak všechny ty na konci kusých pidikolejí typu meziperonové šturcy na Wilsonu nebo naštěstí již zrušený Sc25 v Libni. Speciálně u těch Wilsoních nechápu, proč se tam nejezdí jen cestou posunu, když má stanice vjezdy až kdesi před tunelama a mezitím hafo cesťáků...
trumbera
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.112.13
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 00:17:28    Odkaz na tento příspěvek  

Co já pamatuji, tak ze druhé koleje svítila buď opakovaná výstraha, nebo rovnou volno. Normální výstraha se pochopitelně vyskytovat nemohla. Na tom nízkém návěstidle s rychlostními pruhy směrem na hlavní (to je snad právě ze třetí koleje) pamatuji čistou 60 a výstraha, nebo 60 a volno. Z toho plyne, že zábrzdná dodržena byla.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2492
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 11:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

trumbera: on je taky rozdíl ve vzdálenostech L3-103L a L2-102L dost značný - L3,L5,L7 jsou o kus před L1,L2, zato 102L je naopak kus před ostatními vjezdy.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2687
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 12:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:Tomuhle nerozumím:myšlenka sjednotit zábrzdné vzdálenosti je jistě chvályhodná, ale při její realizaci se pak roztahují výstrahy až kdovíkam, v daném případě na vjezdy.
No zrovna tady dělá neplechu jen vztah mezi 1O2L-L1,2 = 691m. Takže kdyby to nedaly k nebesům, ale na tunel, tak se všechny návěstidla vešly do ZZ 700m. Ale já nejsem odborník, jen uživatel...
meziperonové šturcy na Wilsonu nebo tak na to jsem koukal dnes ráno. No který hovado tohle mohlo vymyslet... Tak jak vás tak čtu, už taky kroutíte hlavou nad tím kam až to došlo.
Tak třeba se povede vás časem převrátit na víru pravou Sice to bude prd platné, ale po cihlách vystavěli Paříž..
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.70.65
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 13:41:52    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Pokud je ta vzdálenost mezi klacky téměř 700 m, je nutné, aby to byla nedostatečná? Místní podmínky: rychlost mnohem menší než 100 km/h (dokonce jen 60 km/h), stoupání. Ale třeba tomu brání něco jiného. Nicméně teď už bych to nepředělával. Hodně fírů ví, že když mají na odjezdu z Vršovic z 2. koleje výstrahu, je před tunelem postaveno. Takhle se totiž odjíždí velmi často. K peronům na Hlaváku v okamžiku odjezdu z Vršovic ještě postaveno není. Nicméně vlivem špatně zapojené zabezpečovačky nastala k návěstidlům velká nedůvěra, takže toto nám zpomaluje provoz. Rychlost se tak z původních 60 km/h snížila na 30-40 km/h.

Oldcerry: je tedy otázka, zda si toto lze zapamatovat nebo nelze. Jestli nelze, tak holt budeme jezdit pomaleji (Nové spojení nám tedy zpomalilo z Vršovic na Hlavní provoz). Ale pamatuju, když se jelo z výh. Vítkov směr Hlavní na výstrahu, nikdo k němu nebrzdil. Věděl, že je na nedostatečnou a stůj tam být nemůže. Bohužel jak už bylo zmíněno, ve Vršovicích od 3. a 5. zábrzdná vzd. je, z 1. a 2. ne. Trochu bordel. Ale souhlasím s Hajným, že tahat tu ZV až někam kdo ví kam, taky není dobré řešení. Navíc se z 3. a 5. jede na 60 a něco, takže 60 a opakovaná výstraha by stejně nešla...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2494
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 14:08:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zrovna ohledně pidišturců, co na ně jde postavit vlaková cesta, jsou mé názory konzistentní už skoro 20 let, takže toho k obracení asi moc nebude...
Těch 691 metrů souhlasí, takže i kdyby nešlo jít na zkrácenou ZV (stoupání tam nějaké je), tak by skoro stálo za to posunout L1 a L2 proti směru jízdy, aby tam těch 700 metrů.
Akorát se obávám, že po koridorizaci přijde z Hostivaře do Vršovic AB a s ním zábrzdná 1000 m, takže to bude s bílou úplně všude...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2688
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 16:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej : No to je to na co celou dobu myslím. Místo téhle barevné hudby, která je pro nás celkem o ničem, by stačilo dát plechovku se dvěma pruhy (stejně je tam 60, takže "zkrácená záb. vz." není nic proti ničemu)
No a pak přijdou s 1000m. No ale proč? Rychlost s největší pravděpodobností se nad 100 nezvedne tak není důvod.
host:zda si toto lze zapamatovat nebo nelze. Samozřejmě kdo tam jezdí pravidelně tak to ví. (Já zrovna ne ) Ale tenhle spor je spíš o tom, že místo aby se náv soustava zjednodušila a ujednocovala, tak se zbytečně komplikuje.
tak holt budeme jezdit pomaleji Přesně tak. Jenže to je právě proti smyslu "Rychlostní návěstní soustavy" .
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 9-2008

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 16:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a pak přijdou s 1000m. No ale proč? Rychlost s největší pravděpodobností se nad 100 nezvedne tak není důvod.

Autobloky mají ZV 1000 m bez ohledu na traťovou rychlost.
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 19:20:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry, Pavouk: Příkladem budiž trať Přelouč - Prachovice s traťovou padesátkou.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 20:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možno teraz tresnem blbosť, ale nešlo by takéto notoricky komplikované miesta s mnohými nedostatočnými riešiť skôr smerovo, napr. v podobe indikátoru? Kde by na vchodovom návestidle by bolo formou písmena pre majstra namaľované, pokiaľ že to má vlastne postavené.
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 5-2004

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 21:06:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A může být i hůř. Na Hluboké dali sedmdesátkovou výhybku a tudíž chtěli, aby se návěstilo 70
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 9-2008

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 21:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však už jsou nějaký pátek na světě technické specifikace, které doplňují návěstění rychlostí 70, 90, 110 a 120 km.h-1.
Pavel_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 21:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však taky ty specifikace (TS 6/2008) jsou pěkná blbost. Asi někdo nemá co dělat, tak vymyslel další rychlosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pavel_B.)
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2689
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 22:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám takové tušení, že se vám to plevelení cesťáky a rozpitvávání rychlostí vymyká z rukou. Teď se jen marně hledá cesta ven.
Nebo spíš nehledá, všem je to jedno. My si s tím nějak poradíme a zase to usne jako většina "vynálezů".
Asdf: To nejde, jediná cesta je, mimo odůvodněných případů (a těch je hodně málo), prostě je nezřizovat.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 00:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: no tak zrovna NZV mezi odjezdy z Nuslí a vjezdy na Wilson tím odůvodněným případem jsou, protože před dlouhým tunelem návěstidlo být má (kdepak asi měl vjezd původní Wilson)...?
Nesouvisí to s parní trakcí, ale s požárem, případně s tím, aby výpravčí nechal stát vlak před tunelem a ne v něm (když už teda nemůže zůstat v předchozí stanici).
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 02:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Dám otázku. Čo by z pohľadu rušňovodiča bolo lepšie? Vedieť presne kam a kade je postavené, ale rýchlosť si musieť pamätať/odvodiť (smerová sústava) alebo vedieť rýchlosť a odvodzovať, kam to je postavené (rýchlostná sústava).
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 49736
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 11:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, zda s tím někdo máte něco společného, ale třeba budete vědět.
Op přes funkční přejezdy na 200 jsou z důvodu zrušení obsazení stanic, kam jsou svedeny kontroly?

Ono těch 5 - 10 jízda na Op docela leze do jízdních dob a na spotřebě to asi taky bude znát dost hodně. A pochybuji, že by to v neděli večer bylo kvůli práci na zabzař.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 12:12:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin2 a téme JOP
no souhlasím že je fajn že tyto požadavky vznikli, jen vím že se již delší dobu chystá změna a stále nic :-))), ono k současnému znění by měla být přidáváná křištálová koule pro věštění, některé věci tam vubec nejsou jasné :-))
Ale v zásadě shoda že je to dobrý počin, jen ho dotáhnout do nějakého rozumného konce.}
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3258
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 12:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Op přes funkční přejezdy na 200 jsou z důvodu zrušení obsazení stanic, kam jsou svedeny kontroly?

Tenhle příspěvek si Karotko radši směž. Upravdu si myslíš, že na dálkovině u dispečera absentuje indikace přejezdů ?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 49744
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 13:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od těchhle asi jo. Proč by ne? Nebo proč jinak by tam podle Tebe to Op na všech přejezdech bylo? Máš snad lepší nápad?
Výstražníky jsou tam staré asi s původním zapojením, takže bych se nedivil, kdyby se přejezdy nechaly „na potom” s tím, že se tam hodí Op, než se udělá nové zapojení. Ale určitě je to nezbytné, nějaký vlaky ať si jezdí třeba po poli, možná to bude rychlejší.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz