Diskuse » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Slovenské EČV - diskuse » Archiv diskuse Slovenské EČV - diskuse do 16. 12. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovenské EČV - diskuse do 16. 12. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
JozefLXI
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 15:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1901
Registrován: 10-2013
m04:
"Je potřeba, aby byly značky zapamatovatelné, v případě například dopravních nehod, loupeží, atd., kdy se hodí, aby si náhodní kolemjdoucí mohli alespoň zapamatovat značku dotyčného auta, které je pak možno Policií dohledat. Takto to bude změť samých AA."
Toto niektorí za nič na svete nepochopia. [nene]
Minor:
"Koukám na nový vizuál číslice nula slovenských EČV
a něco mi to připomíná - tedy něco ne zrovna slušného
co jsme jako malí kluci měli jako alternativu
ke kosočtverci s čárkou uprostřed...a svatozáří po
jeho obvodě....
Každopádně ta slovenská nula bude evropské unikum této
číslice a možná i globální pokud to nikdo nenapodobí.
Mimochodem ten kosočtverec s čárkou uprostřed je naprosto
univerzální česko-moravský projev ohodnocení čehokoliv.
Může se malovat kdekoliv po Evropě a ve světě na cokoliv
a místní se neurazí...tedy pokud nepochází z Čech a Moravy."
Minor, i my to poznáme u nás na Slovensku, zdá sa mi, že i za Dunajom v Maďarsku. [wink]
Včera som videl nulu s bodkou na zobrazovači, bola použitá pri údaji časomiery.
Falco:
"Ja som zvedavý, kedy prídu kompetentní s dvomi čarovnými slovíčkami. A to, povinná preregistrácia [wink]
Inak, ktovie, keby nebola povinná preregistrácia zo starých ŠPZ, že koľko by ich ešte behalo po Slovensku [proud]
A tiež, kde vo výdaji by boli jednotlivé okresy, keďže veľa kombinácií určite zhltli práve tieto povinné preregistrácie..."
Falco, a ja som nad týmto tiež uvažoval, len som nechcel maľovať čerta na stenu, a ani dráždiť.
Sľuby sa sľubujú a bežný ľudia sa (zbytočne) tešia.
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 19:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1013
Registrován: 12-2019
stargazerMI
maxim


Tie cdi z MI kedy zapisete?
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:28:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 1-2020
Miroslav789:
"pleskomates:
"Miroslav789:
"Alebo tiez napr. ze dokazom o poisteni vozidla (PZP) v priestoroch EHP je pritomnost tabuliek ECV na vozidle, takze teoreticky by sme vobec nemuseli vozit tie zelene karty po celom EHP zo sebou."
To je pekná hlúposť. Keď zaplatím v roku 2020 PZP a na rok 2021 ho neuhradím a následne mi poisťovňa vypovie zmluvu tak mi tabuľky na aute ostanú a jazdím s nepoisteným vozidlom. Takých vodičov nám po Slovensku behá požehnane."
Ani s papierovou "zelenou" kartou nemas istotu, ze auto je naozaj poistene."

Súhlasím, nikde som nič také netvrdil. Iba som vyvracal danú vetu.
www.railpage.net
Pátek, 11. listopadu 2022 - 09:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7771
Registrován: 5-2004
K současnému vývoji v oblasti slovenských poznávacích značek bych měl pár poznámek. Myslím, že se ve zdejší debatě zčásti promíchávají témata, která spolu nesouvisejí, anebo jen zdánlivě.
Za prvé je třeba si říct, že stávající pravidla byla krajně nehospodárná a neudržitelná. Povinná přeregistrace mezi okresy v kombinaci s tím, že mnoho okresů je extrémně malých znamenala zbytečné vyhazování peněz za zničené tabulky EČV. Když si člověk uvědomí, že takový okres Ilava měří v nejširším místě necelých dvacet kilometrů, tak je takové nakládání s penězi veřejné správy i občanů učiněné zvěrstvo. Za naprosté minimum bych tedy považoval "český model", tj. zrušení místní příslušnosti i povinnosti změny značky při změně obvodu sídla nebo bydliště. Další věc je ta, že okresní zkratka ze své podstaty činí logistiku značek komplikovanější a tím i dražší. Každý okres musí udržovat dostatečné zásoby každého plechu bez ohledu na to, jaké zásoby mají okresy ostatní. Není možná vzájemná výpomoc při mimořádnostech a není možné sdílení zásob. Asi nejlépe patrné je to na centrálním dopravním inspektorátu, který musí mít 79 hromádek všech typů značek a přitom by mu stačila od každého jedna. Takže za pochopitelné a smysluplné považuji i zrušení okresní zkratky a přechod k celostátnímu systému. A tady se dostáváme do rozdílu mezi obsahem a formou. Po obsahové stránce považuji to, o čem před časem rozhodli slovenští poslanci, za logické a správné, nicméně ze způsobu, jakým to bude nejspíše provedeno, nadšený nejsem. Podle mě stačilo jen vyměnit dvě okresní písmena za sekvenční sérii a pokračovat ve všech typech EČV tak, jak na ně byli lidé zvyklí. Možná s drobnými korekcemi jako např. identifikace elektromobilů přímo v alfanumerice, namísto pouze barevného odlišení tabulky. Slovenský font vzoru 1997 mi (společně s polským) nepřišel příliš zdařilý, ale mohla zůstat jednotnost a kontinuita. Navržená podoba tabulek včetně pozoruhodného provedení číslice 0 je pro mě zatím zklamáním a jsem zvědav, jak hluboce bylo zasaženo do podoby různých typů značek. Zachovat pouze bílou barvu tabulek nepovažuji za chybu, pokud bude pro rozlišení typu použita jiná barva znaků. Další věc je samozřejmě ta, že formát AA 000 AA je v celostátní řadě pro Slovensko absolutně předimenzovaný a jeho zachování by pro mě dávalo smysl pouze pro dodržení výše zmíněné kontinuity vzhledu. Pokud se úřady už pustily do revoluce, mohlo dojít i ke snížení počtu znaků. Portugalský tvar AA 00 AA by v krajině pod Tatrami vydržel hodně dlouho a při možnosti recyklace nebo přenositelnosti určitě na věky. Jinak nevidím do hlav slovenským zákonodárcům, ale myslím si, že další povinná přeregistrace vás nečeká. Nejsou pro ni žádné racionální důvody a narozdíl od doby před dvaceti lety už ani ty postfederální sentimenty.

A ještě jedna poznámka ke značkám pro elektromobily. Já je vnímám jako dočasnou záležitost, která má sloužit jednak ke zjednodušení čerpání drobných výhod pro vozidla s tímto pohonem a jednak jde o určitý marketingový nástroj. I když se u nás v Česku vizuálně příliš nepovedly, laická veřejnost si jich všímá a rozvíjí se i díky nim společenská debata o bezemisní individuální mobilitě. S tím, jak bude postupně tento druh pohonu převládat, tyto speciální značky zaniknou. A myslím, že to bude daleko dříve, než se na Slovensku vyčerpá prefix EL i EV.
JozefLXI
Pátek, 11. listopadu 2022 - 11:11:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 10-2013
Martin_l:
"...Jinak nevidím do hlav slovenským zákonodárcům, ale myslím si, že další povinná přeregistrace vás nečeká..."
Možno. Iracionálnym naozaj nevidieť do hláv (často menia "názory" z minúty na minútu). Možno niekoho "napadne" pumpnúť "nenápadným" pozmeňovákom bežných platiteľov daní (i neplatiteľov), aby pomohli napĺňať erárnu kasu.
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Pátek, 11. listopadu 2022 - 12:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 11-2022
Tiez nevidim scenar v ktorom by sa obhajila preregistracia vsetkych vozidiel v podstate len kvoli zmene pisma. Zas neprehanajme. Nikto by tototo nedokazal nijak obhajit. Jedinu preregistraciu, ktoru si viem predstavit ze by pretlacili je vymena SPZ bez europruhu. Tieto SPZ vydavane od roku 1997 jazdia doteraz a nikho nenapadlo ich obmienat ani v dobe, ked na tabulkach ryzovala Turcan Delta. Povinna vymena tychto starych tabuliek sa dnes da jednoducho obhajit - slabe ochranne prvky a jednoducha falzifikacia. Tak ako sa to robi u 20 rokov starych dokladov alebo bankoviek. Nikto vsak nikdy len tak neobmiena rok stare doklady/bankovky/tabulky, ak na to nie je extremne urgentny dovod.
Pátek, 11. listopadu 2022 - 14:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 12-2019
Madarsko nema nahodou povinnu preregistraciu kvoli novym znackam? Zachytil som uz, ze vozidla boli preregistrovane zo starych na nove znacky.
Sobota, 12. listopadu 2022 - 14:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4722
Registrován: 8-2013
Podľa mňa povinná preregistracia vozidiel prihlásených na Slovensku je nereálna nakoľko je pravda že toto tu už bolo v 1997 ale v tej dobe nebolo na cestách až toľko vozidiel.

Ak by ale vládu toto napadlo (čo by som sa ani nečudoval), a spravili by to teraz tak celá zmena ktorá nastane by nemala žiaden zmysel. Lebo to by boli desať tisíce značiek ktoré by museli zlikvidovať.
www.autoskodaklub.sk
Boboo
Sobota, 12. listopadu 2022 - 16:14:53  
Neregistrovaný host
DS965IB ex DS410HX
To je veľmi ekologické🙂 a takých prípadov je plno
}}}}
garazmajster
Sobota, 12. listopadu 2022 - 17:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 9-2012
@boboo:
Nedramatizoval by som to, jeden čas po zmene dodávateľa neboli k dispozícii zelené tabuľky a tak sa vydávali na elektro klasické biele a zopár jedincov, čo chcú byť "in", si ich teraz mení na zelené. Je to úplne zbytočné, mať zelenú TEČ aktuálne neprináša vôbec žiadnu výhodu - žiadna jazda v bus pruhoch, žiadne výhody pri parkovaní. Zaparkovať pri nabíjačke a nabíjať môžeš aj na bielych TEČ.

Vrátim sa však k novému EV/EL prefixu - nenašiel som v návrhu vyhlášky nič o tom, že by bol zakázaný pre ostatné vozidlá, alebo EČV na želanie [ko] Takže kľudne si možeš dať EL-VIRA1 na obyčajný spaľovák, alebo BA-MBUS1 na elektro...
Boboo
Sobota, 12. listopadu 2022 - 17:43:10  
Neregistrovaný host
No veď kúpiť si hybrid za 99999 eur a dať si naň zelenú značku je veľmi ekologické 🙂 aspoň že sú "in"
Ľudská hlúposť nepozná hranice

Preregistracia v97 bola hlavne kvôli tomu, aby sa odstránili dlhodobo odstavené a nepoužívané autá, a aby sa prečistil register po rozdelení štátu, teraz je myslím úplne iná situácia, aspoň dúfam 🙂}}
garazmajster
Sobota, 12. listopadu 2022 - 23:12:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 9-2012
Tak som si preštudoval celý návrh novej vyhlášky aj s prílohami a je tam ešte jedna informácia, ktorá nikde spomenutá nebola - zadné tabuľky rozmeru 24 x 12 cm by mali byť k dispozícii až od 1.júla 2023.
Zloženie písmen pre tabuľky C, F, H, M, S, V, Z pokračuje tak ako doteraz, zmení sa len skratka okresu na AA atď a farba na bielu s čiernym písmom, pre tabuľky EE a ZZ sa mení jedine farba na bielu s čiernym písmom. Logicky by ale EE a ZZ potom mali pokračovať ďalej v číselnom rade.
JozefLXI
Pondělí, 14. listopadu 2022 - 09:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 10-2013
Včera som videl jeden z možných "podnetov" pre vytvorenie tej našej "novej" nuly. [proud]
'Bodkovaná' nula. Minor, vlastne s kosoštvorcom... (ČT2: Boží dar - příběhy českých potravin; Jak to bylo s jablkem? Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. vysielané dňa 13.11.2022, 15:20 h.)

vs.

Ináč takáto trojka sa používa, okrem iných, tam, kde by sa plietlo "З", teda ich "Z", a nielen tam, kde nechcú dovoliť ľahké vzájomné "prispôsobovanie" 3 a 8. Porovnanie podobnosti (písmena a číslice): З...3. [wink]
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Pondělí, 14. listopadu 2022 - 13:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3629
Registrován: 6-2007
ad JosefLXI
Nula s kosočtvercem by měla být pro slovenské úřady varováním [proud]
Může se totiž stát, že někteří majitelé aut budou odmítat EČV obsahující nulu
protože to bude nenechavce ponoukat k jejímu vylepšování = místo tečky kosočtverec...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Úterý, 15. listopadu 2022 - 09:14:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 6-2011
KE-116AA - tychto ´mamutov´ je uz vidiet stale menej a menej...
JozefLXI
Úterý, 15. listopadu 2022 - 10:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1911
Registrován: 10-2013
Jersey:
"KE-116AA - tychto ´mamutov´ je uz vidiet stale menej a menej..."
Jersey, od budúceho januára alebo o niečo neskôr pribudnú ďalší "mamutovia", na "začiatku textu" tabuľky sa zdržia dlhšie, než na "konci"... "Tie" sa budú časom opätovne cyklicky "vracať".
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
dnblistener
Sobota, 26. listopadu 2022 - 20:59:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 7-2013
Pár ŠPZ z Múzea Polície Slovenskej republiky a 613ka z videa časopisu Auto magazín [wink]






PP-191CU / PP-308DD / PP-749EF
Sobota, 26. listopadu 2022 - 23:44:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 5-2022
BAT 25-62, O86, dmi
BAB-04-86, C077, [new] dmi,
BAB-04-88, CO77, [new] hmi


[bomba]Analyticky hodně pěkný příspěvek! Ověřil existenci série BAB jako nový CO77 interval. Tedy pokud můžeme předpokládat, že vystavené tabulky jsou pravé.
Neděle, 27. listopadu 2022 - 10:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5426
Registrován: 10-2008
Tá PO53 BAT-50-67 je [ok]
Super je aj zachránená séria AA [happy]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
garazmajster
Neděle, 27. listopadu 2022 - 15:28:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 9-2012
Malý update k zmene vyhlášky týkajúcej sa nových EČV:

V piatok uplynul termín na podávanie pripomienok, celkovo je ich ak si dobre pamätám 15. Niektoré sú prkotiny ako napr oprava skloňovania, pridanie čiarky a podobne, no je tam aj zopár zásadných:
-chýba informácia, že existujúce TEČ zostávajú v platnosti aj po 31.12.2022
-je tam námietka voči zmene fontu
-zadné tabuľky "US rozmeru" bude možné vyžiadať si len na základe výnimky a budú vydávané ako tretia TEČ
-MD aj MF požaduje, aby zostala zachovaná zelená farba na TEČ pre elektro vozidlá z dôvodu "na prvý pohľad zrejmej identifikácie bezemisných vozidiel"
-zároveň MH požaduje, aby sa medzi elektro vozidlá s nárokom na zelenú TEČ nezaraďovali plugin hybridy, ale čisto len vozidlá, ktorých jediným zdrojom je elektrická energia alebo vodíkový pohon

Od pondelka beží vyhodnocovanie pripomienok, som straaašne zvedavý, čo z toho nakoniec zapracujú a hlavne dokedy bude vyhláška vydaná. Máme mesiac do konca roka, vôbec nie som si istý, že sa to stihne a mám fakt zlý pocit, že sa to bude znova posúvať. Na základe toho, že aktuálne sa na elektro vozy vydáva v Bratislave koncovka IP, usudzujem, že majú na sklade aktuálne v zásobe klasické biele tabuľky až po spomínané IP, takže minimálne pol roka (ak nie viac) môže bežať stále výdaj po starom...
Neděle, 27. listopadu 2022 - 15:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1364
Registrován: 4-2019
Tak toto zatiaľ vyzerá na "nekonečný príbeh"...
Ten terajší font by mohli zachovať.
Neděle, 27. listopadu 2022 - 18:25:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5427
Registrován: 10-2008
Presne tak, tento font je úplne v pohode

garazmajster: zároveň MH požaduje, aby sa medzi elektro vozidlá s nárokom na zelenú TEČ nezaraďovali plugin hybridy, ale čisto len vozidlá, ktorých jediným zdrojom je elektrická energia alebo vodíkový pohon

Toto hovorím úplne od začiatku tiež [kladivo]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
Neděle, 27. listopadu 2022 - 23:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12022
Registrován: 7-2006
Hoši, ruku na srdce. Víme, jak to ve zdejších končinách střední Evropy chodí. Tady to nikdy jako třeba v Německu fungovat nebude a ani nemůže (možná je to i dobře). Zkrátka smiřte se s tím, že slovenský okresní systém pojede dál. Ještě minimálně dva roky se stále o celostátním systému bude mluvit a spekulovat, ale nakonec stejně vyšumí do prázdna už jen skrze fakt, že by byl hodně podobný tomu Maďarskému. Divil by se tomu někdo z místních?
Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.10.2022
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 09:30:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 718
Registrován: 1-2019
dnblistener:
"Pár ŠPZ z Múzea Polície Slovenskej republiky a 613ka z videa časopisu Auto magazín [wink] "
Paráda, zaslintal som celú obrazovku [biggrin].
15.5.2022 - 112. výročie poznávacích značiek na Slovensku
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 10:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5428
Registrován: 10-2008
Rul: Stačilo by to predĺžiť tak ešte o rok. Pokiaľ dovtedy nebudú predčasné voľby, tak to už bude v plnom prúde prebiehať predvolebná kampaň pred voľbami v riadnom termíne a to budú iné starosti. [wink]

Keby sa táto nezmyselná novela nezrealizovala, resp by maximálne prešla možnosť ponechať si značku na aute, či u majiteľa, tak by som to považoval za win-win. [kladivo]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 17:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 12-2019
Ja si viem predstavit mierne zmensenie pismen kvoli lepsej citatelnosti (nemecke ci rakuske cisla su citatelnejsie oproti nasim), ale som za zachovanie fontu a velkosti statneho znaku. Tiez by som vylucil seriu pismena "O", teda AA 001OA atd.... AA 001AO moze byt.
Zelene znacky: o 10 rokov bude coraz viac aut so zelenymi znackami, podla mna sa ani nemali vydavat. Este si viem predstavit biely podklad a modre pismo (Lotyssko) ci zelene (Rakusko, Ukrajina). Norsko aktualne ma uz 7 prefixov na elektro auta (EL,EK,EV,EB,EC,ED a EE), zacinali na 4roch a kombinacie sa im minaju, pretoze take Oslo ma na klasicke ne-elektro auta urcene prefixy okrem ineho aj EA,EF,EH,EJ,EN,EP,ER,EU
JozefLXI
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 19:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 10-2013
garazmajster:
"...-MD aj MF požaduje, aby zostala zachovaná zelená farba na TEČ pre elektro vozidlá z dôvodu "na prvý pohľad zrejmej identifikácie bezemisných vozidiel"
-zároveň MH požaduje, aby sa medzi elektro vozidlá s nárokom na zelenú TEČ nezaraďovali plugin hybridy, ale čisto len vozidlá, ktorých jediným zdrojom je elektrická energia alebo vodíkový pohon..."
Prečo "tí" naši ministerkí a neministerkí mudrlanti nechcú pre autíčka na H2 napríklad modré tabuľky... [rofl]
Mali by tak ďalší zárez do dreva, či zápis do výkazu činnosti. [wink]
(Koniec irónie: Na čo sú nám tie slabšie čitateľné tabuľky?)

(Příspěvek byl editován uživatelem JozefLXI.)
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 19:28:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 4-2019
Modré, zelené... myslím že niekedy menej je viac...[ok]
Rob009
Čtvrtek, 01. prosince 2022 - 19:08:32  
Neregistrovaný host
Zdravim, neviete nahodou niekto co je to za spzku?
dnblistener
Pátek, 02. prosince 2022 - 01:42:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2237
Registrován: 7-2013
Rob009:
"Zdravim, neviete nahodou niekto co je to za spzku?
"
Je to vojenská špz vozidiel NATO vydávaná pre NATO SHAPE personál (North Atlantic Treaty Organisation Supreme Headquarters Allied Powers Europe); CHB = Casteau, Hainaut, Belgicko
PP-191CU / PP-308DD / PP-749EF
Sobota, 03. prosince 2022 - 12:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1373
Registrován: 4-2019
KE-161OQ
teraz videná klasicky biela značka na Peugeote 307
Sobota, 03. prosince 2022 - 19:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2395
Registrován: 11-2012
Takže 27 začínajú debatovať a pripomienkovať... tak to je smutné.
Pripájam sa k zástancom existujúceho fontu. Pre mňa osobne je jeden (spoločne s tým českým) naj fontov používaných na TEČ. Stačilo, ako tu bolo spomenuté nastaviť rozloženie tak, aby boli čitateľnejšie.
1. BOLD efekt - výška raznice stačilo upraviť
2. výška textov a znakov upraviť tak, aby neboli natlačené k okrajovej čiernej obryske EČV a úplne by sa dosiahol efekt lepšej čitateľnosti
3. Slovenský znak - naozaj veľmi natlačený, čo sa tiež dalo upraviť
4. Posledné dve písmená označujúce sériu, keď už OK
5. No a tie nešťastné EL vozidlá... je zrejmé že časom ich bude pribúdať. Vyčleňovanie EE, EL, EV... a načo. Ak už ich oddeľovať aby bolo na prvý pohľad zrejme že ide o iný pohon, som určite za. Ale odlíšiť sa dajú napr. aj farbou rámika, čo by asi tiež bolo na prvý pohľad zrejmé.
Nooo. uvidíme...
Trošku som sa pohral dnes s návrhmi a pozrite...

klasická

a zelený rám pre EV
Sobota, 03. prosince 2022 - 19:50:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 11-2012
No a napríklad diplomatické CC, CD, EE asi takto :
Zaleží od počtu vozidiel ktoré konzuláty reálne používajú
ak do 99 vozidiel tak :
1.- CD alebo EE - kód krajiny a poradové číslo vozidla

alebo ak sú konzuláty s vyšším počtom vozidiel nad 100 tak potom jednotne :
2.- CD alebo EE - poradové číslo vozidla a dvojpísmenový kód krajiny

No a pokiaľ by mali EV vozidla, tak do zeleného rámika.
Niekto spomínal žartom vodíkové pohony... no tak rámik bude modrý[happy]
Sobota, 03. prosince 2022 - 20:31:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1208
Registrován: 1-2014
Teraz na Bazoši. Zaujal ma ten dátum na značke...

Sobota, 03. prosince 2022 - 20:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 11-2012
No a na záver na porovnanie tej publikovanej a môjho návrhu

Sobota, 03. prosince 2022 - 21:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2398
Registrován: 11-2012


Sobota, 03. prosince 2022 - 23:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5431
Registrován: 10-2008
EMCI: pekný návrh [ok]
Rovnako som zástanca kontinuity, ale keby sa už mal upravovať font tak ten predstavený je suverénne najhoršia varianta. Presne ako hovoríš, keď už tak len upraviť existujúci font, aby sa zlepšila čitateľnosť.

@elekto a vodíkový pohon: nerozumiem prečo sa to nedá jednoducho vyriešiť nálepkou ako pri vozidlách na LPG či CNG? Žiadne odlišné farby EČV ani separátne série. [kladivo]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
MenejJeViac
Neděle, 04. prosince 2022 - 20:52:46  
Neregistrovaný host
Presne tak, ECV nema byt nositelom informacie o type pohonu. Hlavne, ak si moze clovek znacku nechat a nasledne dat na nove auto. Predstavte si, ze clovek kupi nove auto s inym pohonom ako to predosle a uz potom ECV nebude moct pouzit?
Úterý, 06. prosince 2022 - 15:19:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3640
Registrován: 6-2007
ad EMCI [ok] [vypravci]
Zbývá otázka - dá se to ještě vůbec změnit?
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Středa, 07. prosince 2022 - 12:37:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2410
Registrován: 11-2012
Minor:
"Zbývá otázka - dá se to ještě vůbec změnit?"
Poslal som ešte pred 27.. náhľady na MD priamo p. ministrovi. Dostal som promptnu odpoveď a priamo kontakt na sekciu Ministerstva Vnútra. Celé to riešia oni vo svojej gescií.
Vrámci návrhov a možností bolo v pripomienkovom konaní uvažované aj o ponechaní, ale úprave existujúceho fontu. Dostal som iba žiadosť na súhlas s prezentovaním vzorov. To som samozrejme dal a súhlasil.
Pozdávala sa aj myšlienka zo zeleným rámom.
Uvidíme.
Středa, 07. prosince 2022 - 15:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2022
ten navrh so zachovanim pisma a len s jeho miernym zmensenim sa mi velmi paci

este by som navrhol takuto zmenu

bezne ECV - prve dve pismena nerozdelene statnym znakom, medzery medzi pismenami a cislami pre lepsiu rozlisitelnost


specialne ECV - dve pismena oddelene statnym znakom - evokuju to, ze prve dve pismena maju specialny vyznam


ECV na zelanie - pismena bez medzier, cislo/cisla na konci oddelene medzerou od pismen
Středa, 07. prosince 2022 - 16:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2515
Registrován: 7-2017
VT M001
Středa, 07. prosince 2022 - 18:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 12-2019
EMCI klobuk dole, tvoj navrh sa mi velmi pozdava. Tiez som za zachovanie fontu, ale zmensenie pismen pre lepsiu citatelnost.

Miroslav789 evokuje to vo mne nove madarske znacky, s tym znakom. Mam z toho zmiesane pocity, nemam jednoznacny nazor.
garazmajster
Středa, 07. prosince 2022 - 20:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 9-2012
Ďalší článok k zmenám od 1.1, zasa kúsok novej informácie - výroba bude v zrekonštruovaných priestoroch AOMV v Banskej Bystrici, výrobné technológie boli otestované a personál v počte 6 pracovníkov v TPP bol zaškolený.
Viac tu - https://www.autoviny.sk/novinky/124258/nove-evidencne-cisla-pridu -uz-v-januari-stat-na-nich-usetri-miliony-eur-kto-ich-bude-vyraba t

Máme 3 týždne do konca roka, celkovo ešte 16 pracovných dní a stále prebieha ešte medzirezortné pripomienkové konanie, čaká sa na vyhodnotenie pripomienok. To chcú vážne stihnúť??
Středa, 07. prosince 2022 - 21:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5432
Registrován: 10-2008
garazmajster: Máme 3 týždne do konca roka, celkovo ešte 16 pracovných dní a stále prebieha ešte medzirezortné pripomienkové konanie, čaká sa na vyhodnotenie pripomienok.

Neviem akým zázrakom by sa to dalo stihnúť. [crazy]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
Středa, 07. prosince 2022 - 23:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 12-2019
Este je vela skladovych zasob z aktualnych okresnych serii. Necudoval by som sa, keby sa znacky v novom formate zacali vyrabat neskor....
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 02:45:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 11-2022
lubosss55:
"Miroslav789 evokuje to vo mne nove madarske znacky, s tym znakom. Mam z toho zmiesane pocity, nemam jednoznacny nazor."

Ktoru konkretne myslis "s tym znakom"? Vsetky su so znakom. Ved oddelenie prvych dvoch pismen skopirovali Madari od nas. Vypustenie znaku za prvymi dvomi pismenami je prirodzena vec, kedze sa zrusili okresy a prve dve pismena uz nic neznamenaju...
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 10:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 12-2019
Miroslav789:
"lubosss55:
"Miroslav789 evokuje to vo mne nove madarske znacky, s tym znakom. Mam z toho zmiesane pocity, nemam jednoznacny nazor."
Ktoru konkretne myslis "s tym znakom"? Vsetky su so znakom. Ved oddelenie prvych dvoch pismen skopirovali Madari od nas. Vypustenie znaku za prvymi dvomi pismenami je prirodzena vec, kedze sa zrusili okresy a prve dve pismena uz nic neznamenaju..."

Mal som namysli posun znaku napravo pri znacke na zelanie (BLBEC 69)
Sobota, 10. prosince 2022 - 18:35:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 4-2019
KE-xxxOQ Dnes sa mi podarilo dve OQečka odfotiť... Vyzerá to tak že sa vydá celá séria OQ...
Neděle, 11. prosince 2022 - 15:59:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5433
Registrován: 10-2008
Dovolím si tvrdiť, že séria KE-xxxOQ bude zberateľsky vyhľadávaná. [kladivo]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
Neděle, 11. prosince 2022 - 21:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12028
Registrován: 7-2006
Teoreticky by teď mohla být i série PO-xxxIQ ne? Nebo jde v případě Košic o chybu či neuvědomění si nového výrobce?
Úterý, 13. prosince 2022 - 15:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 12-2019
Rul:
"Teoreticky by teď mohla být i série PO-xxxIQ ne? Nebo jde v případě Košic o chybu či neuvědomění si nového výrobce?"

Osobne si myslim, ze je to len chyba pre KE okres.
Středa, 14. prosince 2022 - 17:16:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5435
Registrován: 10-2008
Práve som dopočúval reláciu Pozor zákruta a zmena fontu vyzerá byť na betón, akurát takto cez rádio ťažko povedať či to bude ten otrasný už predstavený. [crazy]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
JozefLXI
Čtvrtek, 15. prosince 2022 - 12:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 10-2013
Šmolko, oni sú okrem nadutej samoľúbosti aj nepoučiteľný. Predpokladám. že pri tomto nevhodnom type písme (vyumelkované písmo so všelijakými ukončeniami) bude mnoho nepodarkov, ktoré pôjdu rovno pod strihacie zariadenia. Tomu sa hovorí radikálna úspora surovín, energií a práce. Náklady zosobniť tým, čo to spáchali.
Mimochodom títo naši "mudrci" predstavili všetky znaky, nielen A, B, O, S, bodkovanej nuly, 2 a 3 a mikroveľkosti štátneho znaku?
Možno nasledujúca garnitúra sa chopí rozumu a napraví aspoň tú alfanumeriku. Najlepšie by bol návrat k u nás zaužívanému okresnému/regionálnemu typu EČ pre vozidlá.
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Čtvrtek, 15. prosince 2022 - 13:52:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 4-2019
JozefLXI:
"Najlepšie by bol návrat k u nás zaužívanému okresnému/regionálnemu typu EČ pre vozidlá."

Len to nie to by boli dva kroky vzad[ko]
JozefLXI
Čtvrtek, 15. prosince 2022 - 16:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 10-2013
Baggio:
"JozefLXI:
"Najlepšie by bol návrat k u nás zaužívanému okresnému/regionálnemu typu EČ pre vozidlá."
Len to nie to by boli dva kroky vzad"
Prečo??? Švajčiari sú podľa Teba takisto dva kroky vzad???
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Čtvrtek, 15. prosince 2022 - 16:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1389
Registrován: 4-2019
Tak vieš my sme na Slovensku a bohužiaľ tu nikdy Švajčiarsko nebude... Vieš sám dobre ako tu tento celý systém fungoval. Takže som rád že táto zmena prišla aj keď veľmi dobre chápem že každému sa vyhovieť nedá...
dnblistener
Pátek, 16. prosince 2022 - 09:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2246
Registrován: 7-2013
JozefLXI:
"Najlepšie by bol návrat k u nás zaužívanému okresnému/regionálnemu typu EČ pre vozidlá."

Nebolo by to zlé, ale keď už návrat tak okresný systém by mohol byť ako do roku 1997 (aj z tohto systému by som zredukoval niektoré okresy), prípradne mohli by byť krajské EČ...
PP-191CU / PP-308DD / PP-749EF
Pátek, 16. prosince 2022 - 11:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3624
Registrován: 3-2007
Tomino:
Čo sa týka Nitri tak CDI je podľa mňa aj 561-600MI (vidané koncom augusta) a aj 851-900MI - toto všakk nevydali.

Galanta ,má EV aj
892-905GZ
391HA

(Příspěvek byl editován uživatelem PLATE.)
Pátek, 16. prosince 2022 - 16:16:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 7-2017
KE 194OQ