Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 01. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 01. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 17. června 2021 - 17:21:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 8-2012
No je to údajně klíč z lidlu za cca 500. Jo a má v něm taky lupnout. Kamarád mi říkal, že to už nemám na nic používat. 6e to chce pořádnej kvalitní klíč.
Pátek, 18. června 2021 - 19:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 8-2012
Tak dneska jsem vytahal vložky i s pístama ven. Přesahy byly už nedostačující- skoro všude šla spároměrka 0,05 , ale má se vlízt i 0,10 a to nešlo nikde až na první válec směrem ke zdvihátkám. Vložky šly dobře ven i s pístama. Akorát po odšroubování matic dole na ojnici vůbec nešlo spodky ojnic sundat. Musí se na šrouby poklepat gumovou paličkou, aby se ojnice oddělily od kliky, což jsem nevěděl, ale po konzultaci už jsem věděl .Vše sem si popsal a označil, abych to poskládal jak to bylo. Vyčistil sem blok a okolí vložek od vodního kamene a zjistil sem, že dosedací plochy jsou bez poškození a vypadají jako nové. Zítra očistím vložky a budu dělat ty přesahy. No tak snad se zadaří.
Sobota, 19. června 2021 - 21:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 8-2012
Tak je to poskládané vše zase zpět. Kvůli manipulaci musely i písty ven z vložek. Při jejich vracení zpět jsem se trochu zapotil, ale poslední dva už byly nasazený na to tata. Kroužky zapečený nebyly a nechal sem je v pozicích jak byly. Dá se to i bez montáže olejového čepadla ovšem při otáčení klikovkou vždy vyteče trochu oleje, což by mi nevadilo, kdybych pod tímskoro pokaždý neměl hlavu. Přesahy jsou teď mnohem lepší. Bylo skoro všude 0,05 A nyní je 0,10 s tím ,že zleva od vodní pumpy začíná 0,12 a 0,11 a pak se to na dalších dvou válcích povedlo na 0,10 a poslední válec je 0,09 ale i 0,10. Je tam pokroucený blok, ale mělo by to bohatě stačit. Vlastně se to svažuje od pumpy až k nejvzdálenějšímu válci. Pokud se mi povedlo dosedací plochy složit v čistotě a bez prachu tak věřím, že to bude dobrý. Mám to vše utažený jen lehounce a utáhne to mechanik na patřičný momenty až příští týden. V garáži, kde se nepráší by to mohla být příjemná práce.
Čtvrtek, 24. června 2021 - 21:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 760
Registrován: 8-2012
No dneska to konečně zavrčelo. Mechanik neměl čas, tak jsem si půjčil momenťák u dalšího kamaráda a bylo to. Tentokrát to bylo vše jak má bejt. Další dny ukážou, jak se to povedlo, či nepovedlo. Zatím proběhla krátká jízda a zdá se to zatím vše dobrý, ale uvidím, až pojedu někam dál. Tak dám pak vědět.
Úterý, 29. června 2021 - 22:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554
Registrován: 8-2014
Dovolím si přispět do nedávné diskuze o Feldách.

Tahle byla k mání téměř za odvoz, motor je nejslabší 1.3 se 40 kW, bez serva, ročník '98, najeto včera přesně 90.000 km. Auto bylo reálně ježděné důchodci, kastlík byl plný dobových relikvií typu mapy, oba originální návody, dobové prospekty z Rallye Bohemia... Babičkovský provoz se podepsal na exteriéru (několik záseků, zadní lemy díky tomu poměrně dost reznou), ale zároveň i na interiéru, který je po drobné péči krásný. Ve výbavě je také střešní okno, mlhovky a 4x kličkatronik. Myslím, že jako první auto fajn, bude používáno i jako šotopovoz (rozuměj stroj, kterým se budu dopravovat na místa fotografování dopravních prostředků, čemuž se taky věnuju).


[fotic] https://seznam-autobusu.cz/uzivatel/petr-jirasko
Středa, 30. června 2021 - 02:27:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7978
Registrován: 3-2007
Z tohto pohladu porobit falce nech ti to nezhnije, zohnat puklicku, strhnut zelene pasiky pod svetlami a mas fajn auto na niekolko rokov [ok]

Inak, vo vybave mas aj tonovane skla [wink] Dnes to znie komicky, ale v pripade LX 40kW to v tej dobe samozrejmost rozhodne nebola...
Středa, 30. června 2021 - 06:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 763
Registrován: 8-2012
No je pěkná, blahopřeji k pěknému autu. Ta by i stála za pořádné udělání (lemy, dutiny, pěkně dolakovat, atd) a zachování na dlouhé časy. Ten motor při slušném zacházení vydrží ještě strašně moc.
Čtvrtek, 01. července 2021 - 22:45:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 10-2010
749.253-1: Je to pěkná Felda, ta ještě parádně poslouží [ok][happy]
Čtvrtek, 01. července 2021 - 22:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 10-2010
Já jsem teď sháněl nějakou dobu náhradu za mojí, které končí TK tento měsíc, ale měl jsem podmínku, že chci úplně stejnou, jako mám teď. Jedna přesně taková mi hned na začátku shánění utekla, tak jsem čekal, co se objeví dál.. no a nějak se to shánění nakonec úplně zvrtlo, a já dotáhl domů něco úplně jinýho, než jsem původně chtěl [lol].





Takže mi teď stojí na dvoře Punto první generace v edici Sporting [proud]. V druhé generaci se docela potkat dají/daly, ale v téhle první generaci se jedná celkem o raritu, protože údajně bylo vyrobeno jen málo kusů, a já osobně abych pravdu řekl, tak nepamatuju, že bych tohle Punto někdy někde potkal. Je to rok 1998, 1.2 16V benzín, 63kW a 86 koní. Od klasického Punta se na pohled odlišuje barvou, která se dávala pouze na verze Sporting a GT, originál litými koly, která se dávala taky jen na Sporting, GT a ještě Cabrio, plastovými nástavci prahů, lehce odlišným předním nárazníkem, a nápisy s označením verze Sporting na bočních lištách a na kufru. Interiér je kompletně vyvedený ve vzoru s názvem této edice, klasický volant byl pro tuto edici nahrazen krásným tříramenným volantem s koženým obšitím. Nechybí na tu dobu celkem bohatá výbava - klimatizace, 2x airbag, okénka v elektrice, centrál na dálkové ovládání, servořízení. Motor je stejný, jako 1.2 16V v klasické verzi Punta (těch už taky moc nebude), akorát je lépe vyladěný. S autem je úžasně zábavná jízda. Něco takovýho jsem snad ještě nezažil, a to už jsem řídil desítky různých aut (mnohdy i netypických). Jede to jak ďas, motor má parádní sportovní zvuk a dělá mu dobře točení do otáček, to začíná ta pravá zábava. Za všechno mluví reakce kamaráda, který se mnou pro auto byl, a po 140 km cestě v tahu byla jeho první slova po vystoupení u baráku: Tyy vole, tak tohle jsem teda fakt nečekal! [lol]

Auto jsem koupil za solidní cenu 7000 Kč, je v originálním stavu, a samozřejmě mě na něm teď čeká nějaká práce, než ho začnu normálně používat. Nejedná se ale o nic zásadního, spíš to chce pořešit více drobnějších věcí, jako třeba nefunkční motorek stěračů, vyměnit lanovody ruční brzdy, jednu část výfuku, a opravit přívod vzduchu do motoru, protože se urval filtrbox i s hadicí a držákem, a teď to tam tudíž vůbec není, takže bez toho nechci jezdit. Samozřejmě už tam je i nějaká koroze na spodku atd. (pod plastovými prahy překvapivě skoro zdravé), a dost kosmetiky, někdo asi po ťukanci vyměnil levý přední blatník a dveře řidiče za jiné, natřel je základovkou a nalakoval to nějakým štětkolakem, takže to teď nevypadá (obzvlášť naživo) dobře, a budu je asi rovnou měnit za jiné origo, které se mi možná povede sehnat. Většinu těch oprav si ale budu dělat sám, takže to se vším všudy nevyjde na moc, i s prací co bude dělat mechanik odhaduju míň, než za kolik jsem to koupil. Časem bych ještě rád nechal u klempíře vyklepat ten promáčklej bok u LZ lemu, ale to už bude asi dražší. A uvidíme, jak bude sloužit, auto budu mít stejně jako Feldu hlavně na ježdění do práce a pojížďky, a ještě navíc se jedná o netypický auto, u kterého je možnost, že časem pomalu začne růst na hodnotě. Feldu si zatím nakonec nechám taky, jsou to auta, která mám bez jediného dne výjimky aspoň v jednom exempláři už ode dne, kdy jsem dostal papíry, takže by mi po těch letech už určitě chyběla. Zatím jí uschovám do garáže, a časem bych jí zkusil dát někomu šikovnému na vyvaření a opravu, i když to bude stát nesmysl.
Pátek, 02. července 2021 - 03:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 764
Registrován: 8-2012
Lovecvraků, gratuluji k pěknýmu autu. Celý v barvě včetně nárazníků to vypadá fakt dobře. Toto jsem fakt asi ještě naživo nepotkal. A navíc to bude zábavné autíčko. Tak ať dělá radost. S Felicií uvidíš co dál. Asi bych ji důkladně prozkoumal jak na tom je a zjišťoval alespoň orientační cenu vyvaření. Podle toho bych se pak rozhodnul, zda ji nechat, nebo dát pryč a sehnat jinou.
Sobota, 03. července 2021 - 21:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 8-2012
Dneska proběhla jízda s Felinou cca 250km a vše zatím drží. Olej čistý a chladicí kapalina se neztrácí, takže zatím dobrý. Ráno před jízdou jsem ještě vyměnil zadní ložisko, protože ze zadu se ozýval hukot. Měl jsem novou jen jednu sadu, tak jsem vyměnil to s větší vůlí. No hučelo to dál, takže mě čeká i druhá strana. Ale jinak až na chybějící klimu se s tím jede moc fajn.
Neděle, 04. července 2021 - 23:37:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 10-2010
Díky. Měli jsme svého času 2 tyhle Punta v rodině (samozřejmě v klasické verzi, a pak ještě jedno druhé generace), já je už jako řidič nezažil, ale slyšel jsem na ně chválu hlavně od táty, bylo to jeho první fungl nový auto v životě. A já náhodou zkusil kouknout jen ze zvědavosti do inzerce na Punta, a tohle mi hlavně díky té edici nějak padlo do oka.. 3 dny jsem se střídavě rozhodoval jo a ne, až jsem nakonec neodolal, a jel pro něj, že ho zkusím [happy]. Doma měli překvapivě ještě radost, to jsem ani nečekal, já o tom radši ani nikomu předem neříkal [lol].

Co se týče vyvaření Feldy, mám určitou částku, kterou jsem ochoten do toho dát. Ale je otázkou, jestli to bude stačit. Včera jsem jí vytáhl ještě na poslední pořádnou cestu před odstavením, jel jsem za kamarádem na Pohofest a pak to vzal ještě na otočku do PL, celkem asi 310 km. A byla mi tam o ní ještě včera řečena hodně zajímavá věc, kterou jsem nevěděl. Prý mám jednu z těch úplně prvních Felicií, ještě přechodový model mezi Favoritem a Feldou, a to je prý celkem rarita vidět. Takže nosníky a uložení motoru ještě Favorit, a spousta dalších věcí jinak oproti klasický Feldě, fakt zajímavý [happy]. Ještě víc než já na to koukal ten, kdo mi to říkal, že tohle prý vidí poprvé v životě..

Pondělí, 05. července 2021 - 10:16:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 766
Registrován: 8-2012
Jo máš jednu z prvních. Na fotkách jak si fotil spodek je vidět jiné prolisy podlahy a podlahové nosníky ve tvaru S. Tyto nosníky se dají kupodivu ještě koupit, protože pasují i na Favorita. Ale u Tvého auta pokud si pamatuju, tak jsou i s podlahou v pořádku. Na mojí červené, která je již po tzv. zesílení karoserie(jiné rovnější nosníky podlahy, jiné prolisy podlahy plus přidané pláty plechu) se nosníky koupit nedají a musel jsem je vyvařovat. Jo, máš to těžké rozhodování [happy]
Pondělí, 05. července 2021 - 10:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7986
Registrován: 3-2007
Ono to zosilnenie karosérie nebolo samoúčelné, ale bolo nutnosťou pre zavedenie niektorých prvkov výbavy, ktoré by pôvodná "papierová" karoséria vychádzajúca z Favoritu nezvládla. Zaujímavé je, že sa dokonca vyrábali dva typy zosilnenej karosérie - prvý typ od 2/95 do 9/95 súbežne so "starou", mali ju výlučne vozidlá osadené ABS a airbagmi, zatiaľ čo zvyšok produkcie dostával naďalej pôvodnú verziu. Od nábehu modelového roku 1996 na jeseň 1995 už boli zosilnenou karosériou vybavené všetky vozidlá rovnako. Rozdiel medzi týmito dvomi verziami bol určite v prednom čele, o iných prvkoch nemám vedomosť, ale nevylučujem, že tam mohli byť ďalšie odličnosti.
Felicii MR 1995 (10/94-9/95) sa vyrobilo niečo okolo 125 000 ks, z toho drvivá väčšina bola práve áut so starou/slabou karosériou, takže za nejakú extra raritu by som to nepovažoval, ak tak by to bolo Combi bez zosilnenej karosérie - tých sa vyrobilo pod 5 tis. kusov a pickupy sa dostali do sériovej výroby až so zosilnenou. Samozrejme autá z prvého roku výroby ubúdajú najrýchlejšie (korózia, starší motor s jednobodovým vstrekovaním atd.), ale rádovo desiatky tisíc Kč podľa mňa má zmysel sypať +- do auta s 50kw motorom, výbavou GLX, do 150tkm. Samozrejme sa nebavíme o emočnej hodnote ku konkrétnemu vozidlu [auto]


Pondělí, 05. července 2021 - 11:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8456
Registrován: 12-2005
Ty kilometry jsi vzal kde? Měl jsem felicii s 210tkm a byla ve výbornym stavu. Naopak jsem viděl hodně zbědovaných shnilých kusů co neměly ani těch 150 v těle.
Kilometry jsou nic neříkající údaj.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 05. července 2021 - 12:56:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7987
Registrován: 3-2007
Pri Felicii su, rovnako ako pri Favorite.
To, ze pretries stetcom hrdzu, uplatis technika na stk a za jazdy ti z toho nic neodpadava este neznamena, ze to je auto hodne sypania penazi ako perspektivni janktajmr.
Prva Skodovka, ktora vie pri slusnom zaobchadzani zniest slusnu porciu km bez vyraznejsich znamok je Octavia, aj to by som povedal skor od roku 2000. Na Felde este tie kilometre proste citit (aby sme si rozumeli, nehovorim len o korozii).
Pondělí, 05. července 2021 - 13:33:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8457
Registrován: 12-2005
Já tu ale nemluvil o nějakym natírání koroze a uplácení stk. Prostě jsem viděl spousty unavených odlítaných felic co ani těch 150 neměly. Naopak jsou i auta s nájezdem nad 2 kila a jsou v lati. Je to jen o údržbě a způsobu používání.
Ale nikomu samozřejmě nebránim lejt love do nějaký trosky jen proto že má nízký číslo na budíku.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 05. července 2021 - 14:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7988
Registrován: 3-2007
To s tebou suhlasim, su aj Feldy so 60tkm, ktore su (na uvedenie do prezentovatelneho stavu) drahe aj zadarmo.
Pondělí, 05. července 2021 - 20:52:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 3-2011
Dnes cestou cez tunel Branisko mi v aute (mám Cordobu) na počítadle km zasvietila číslovka 200 000 [auto]

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Úterý, 06. července 2021 - 11:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 2-2013
Tady se musím pod Martinova slova podepsat. Náš soused měl Felicii combi, rok 1997, která vypadala, že má najeto s bídou 50 tisíc jak byla v bezvadným stavu. Jaký bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že tam je skoro čtyřikrát tolik.
Úterý, 06. července 2021 - 23:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 10-2010
Paveljosef: Jo, nosníky a podlahu mám v pohodě, jenom ty prahy a zvedací body jsou KO.

Tomino: Díky za doplňující informace [ok]. Tak to jich bylo docela hodně. Jinak moje má teď najeto 126 000, a motorově zatím super, i všechno ostatní funguje jak má. Ale to se není moc čemu divit, protože vím, že po téhle stránce bylo o auto celý jeho život dobře pečováno.
Vechtr
Čtvrtek, 08. července 2021 - 08:22:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 12-2015
Kamarád teď koupil za tři tisíce felicii 1,3 na plyn, co má najeto 430 000 km. Motor je původní a šlape jak ruské hodinky. Každých 15 000 km dostával nový olej. Vnější plechy karoserie jsou potlučené a ponatírané, ale nejsou prorezlé. Co je ale nejdůležitější, tak nosné části jako podběhy nebo podlaha jsou v úplném pořádku. Buď někdo krátce po vyrobení důkladně ošetřil dutiny a nebo je to nějaký mimořádně povedený kus.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pátek, 16. července 2021 - 03:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 372
Registrován: 4-2007
Když už tu řešíte červené felicie, tak úplně marně nevypadá toto, možná by to bylo řešení pro někoho z vás, stará značka a vyškov není tak daleko pro některé [wink] https://skoda-virt.cz/cz/inzerce/auta-prodej-cz/193949-felicia-19 96/
Pavel2
Úterý, 20. července 2021 - 10:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18873
Registrován: 8-2002
Jedna veselá letní [happy]

Jedeme z Horažďovic na Rábí (a dál do Sušice) po II/169.
Před traktorem chyběla už jen meziobecní babka na jízdním kole, která by i jeho zdržovala [happy]
A tuto bysme měli objíždět na takovýhle silnici s 1,5metrovým odstupem. To normální člověk nevymyslí [crazy]
BTW už to schválili?
Mauricio
Úterý, 20. července 2021 - 11:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9901
Registrován: 4-2005
Cyklistické lobby je v tomto státě bohužel velice silné. A vrcholem všeho jsou různý sdílený koloběžky, které si místní omladina půjčuje a pak pod vlivem návýkových látek padá pod kola projíždějících osobních automobilů. Tam by ani 1,5 metru nepomohlo.
Vechtr
Úterý, 20. července 2021 - 13:09:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240
Registrován: 12-2015
V civilizovaných zemích, jako třeba v Rumunsku, traktor občas na vhodném místě zastaví a tu kolonu pustí. Bohužel na tuto mentální úroveň se naše obyvatelstvo ještě nedostalo. Nedávno jsem jel v ranní špičce přes Přerov, který bývá i tak dost zasekaný, a jel traktor autoškoly s vlekem. Přestože jel po široké ulici s dostatkem příležitostí k zastavení, tak neuhnul ani jednou a za ním se táhla kolona přes celé město.

Včera jsem jel za hezkým Mondeem MkII na okresních značkách a na křižovatce zastavilo za autem, které odbočovalo doleva. Já jsem jel doprava a holka ve fiatu za mnou to do mondea v rychlosti naprala. Obě auta do šrotu, osádkám se naštěstí nic nestalo. Mondeo řídil 83letý děda, že 40 let neměl žádnou nehodu, auto už u něj měl zamluvené nějaký automechanik jako veterána...
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pavel2
Úterý, 20. července 2021 - 15:30:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18874
Registrován: 8-2002
Už víckrát se mi stalo, že mi na vhodným místě traktor i kamión na klikatý a úzký silnici uhnul (výhybna, autobusová zastávka...), takže potvrzuju, tohle u nás taky funguje, pořád je část lidí ještě normálních a mají hlavu na svým místě, koukají do špíglů, sledujou provoz a nepovažujou se za středobod vesmíru a ředitele zeměkoule současně [happy]

Ale autoškola je specifickej druh, bůhví jaký kopyto za tím sedělo, jestli nedělali zrovna zkoušky atd.

To mě spíš nasere idiot typu Dolínka, kterej roupama neví kde by uškodil víc, přičemž ví o problému kulový - opravte mě pokud se mýlím a ten pán najede 10.000 km ročně na kole nebo aspoň 30.000+ za volantem.
Mauricio
Úterý, 20. července 2021 - 16:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9902
Registrován: 4-2005
Tak jednoho exota bez ŘP, co si neviděl do úst a neustále prosazoval své zvrhlé zelené nápady, jsme měli i v Brně. Náměstek pro dopravu a v zastupitelstvu. Doteď se město z jeho pochybných aktivit vzpamatovává. Nevím, jestli to, co popisuješ, nebude něco podobného.
Středa, 21. července 2021 - 09:37:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1396
Registrován: 3-2011
Pavel2: ešte neschválili.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Středa, 21. července 2021 - 10:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 3-2010
Pavel2: To mě spíš nasere idiot typu Dolínka, kterej roupama neví kde by uškodil víc, přičemž ví o problému kulový - opravte mě pokud se mýlím a ten pán najede 10.000 km ročně na kole...

Podle toho, jak Dolínek vypadá, silně pochybuji, že by na kolo někdy byť jen nasedl.

Z pohledu člověka, který těch několik tisíc km ročně po silnicích na kole zpravidla dá, mohu napsat, že odstup 1,5 m je holý nesmysl. Všechno je jen o lidech. Kdo má v hlavě mozek, tak předjíždí cyklisty s bezpečným odstupem odjakživa a nepotřebuje k tomu v autě vozit skládací metr, kdo má v hlavě piliny, tomu jeden paragraf v zákoně navíc fakt nepomůže a bude prasit dál.

Naprostá většina řidičů mě jako cyklistu předjíždí ohleduplně i bez 1,5 m a na druhou stranu já nemám žádný problém se na úzké silnici uhnout, pokud je kam, nebo ukázat před zatáčkou autu za sebou, že v protisměru je volno. Téměř vždy se to setká s vděkem předjížděcího (zvlášť když je to třeba autobus nebo naložený náklaďák v kopci) a totéž dokáže od cyklisty potěšit mě jako řidiče auta. A že se občas najde idiot, který vás vezme v kilu, div že si o vás neurazí zrcátko, tomu tenhle legislativní zmetek nezabrání. Pro mě osobně by byl mnohem nepříjemnější pocit, když se za mnou potáhne kolona aut jen proto, že nemají 1,5 m na předjetí, než kdyby mě každý z nich plynule vzal s metrovým odstupem.

Problém podle mě tkví v tom, že cyklisté jsou na silnice mezi auta vpuštěni bez toho, aniž by kdokoliv zjišťoval, zdali mají alespoň elementární znalost pravidel silničního provozu a vůli je dodržovat. Je totiž jednodušší buzerovat řidiče, že 1,3 m není 1,5 m, než jakýmkoliv způsobem naučit cyklisty tomu, že jezdit se má při pravém okraji, odbočovat s použitím horní končetiny a na červenou stát.

Ono nejlepší asi je, když má někdo srovnání pohledu všech stran (řidiče pomalého, rychlého i cyklisty), což jak jsem psal úvodem, u Dolínka to asi nehrozí :-)
Pajzák
Středa, 21. července 2021 - 11:00:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5271
Registrován: 6-2015
Frajtkof: Velmi rozumně popsáno.

Něco k tématu
Mauricio
Středa, 21. července 2021 - 11:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9908
Registrován: 4-2005
Vybrzdit (byť nemám to slovo rád, pokud nejsem úplný tupec, tak mi nikdo nikdy neprokáže, že to byl úmysl v tom smyslu, v jakém je to médii neustále podsouváno) někoho jízdním kolem, to jsem teda ještě neviděl [lol]

Tak jak říká Frajtkof. Jediný, k čemu to povede, tak k ještě větší nevraživosti mezi cyklisty a auty. Snad jediný, s čím moc nesouhlasím, je tato věta - že jezdit se má při pravém okraji - já teda na kole jel naposledy při legendárních cyklobusech tuším v roce 2005 (přesný rok by jistě věděl OndraS, neboť tehdy na omšelém jízdním kole pochybné kvality závodil s vozem KT8, přičemž z Jírové byl v Lískovci dřív než šalina, a kdy PvvS sestřelila na trase padající šiška ze stromu), ale ty různý kanály, výmoly u obrubníků, osoby otevírající dveře zaparkovaných aut bez podívání se do špíglů, listí, které s oblibou bývá u krajnic a klouže, krajnice v typicky českém stavu, to by mě mohlo, jezdit hned při pravým okraji. A to říkám jako člověk, co nemá cyklisty rád...

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pajzák
Středa, 21. července 2021 - 12:34:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5274
Registrován: 6-2015
Však se jezdí při pravém okraji vozovky, nikoli silnice. Čímž tě špatná krajnice nijak nelimituje.
Středa, 21. července 2021 - 17:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8470
Registrován: 12-2005
Ten metr a půl je populistickej nesmysl. Samo6řejmě že cyklisty objíždim tak aby to bylo bezpečný. Pokud tam.je míň než metr a půl tak jedu kolem pomalu logicky.
Na druhou stranu pokud se mi vedle volný pěkný cyklostezky motá pumpičkář tak ho beru skoro na kontakt a ještě dostane sprchu.
Já jim taky autem nejezdim po cyklostezce tak ať se neserou vedle na silnici.

Na kole jezdim ale vzhledem k tomu co cyklisti v provozu vyvádějí tak se za kolo stydim.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Čtvrtek, 22. července 2021 - 18:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5233
Registrován: 4-2003
Vechtr:
"V civilizovaných zemích, jako třeba v Rumunsku, traktor občas na vhodném místě zastaví a tu kolonu pustí. Bohužel na tuto mentální úroveň se naše obyvatelstvo ještě nedostalo."
No já nevím, ale uhnutí pomalých na vhodném místě, případně ukázání pravým blinkrem, na našich silnicích běžně vídávám a sám praktikuji. Řeči o mentální úrovni našeho obyvatelstva se mi tak zdají silně mimo.
Pavel2:
"Ale autoškola je specifickej druh, bůhví jaký kopyto za tím sedělo, jestli nedělali zrovna zkoušky atd."
Přesně tak, k autoškole bych byl shovívavý. Žák mohl být už tak vyjukaný z provozu, navíc přerovského, kdoví, jakého měl instruktora, možná jel s komisařem.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Čtvrtek, 22. července 2021 - 20:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5276
Registrován: 6-2015
Bohužel poslední dobou vídám řadu autoškol, jak si to šine prostředním pruhem, jak na křižovatkách ve tvaru T, kde hlavní zahýbá, nepoužívá blinkry, jak se zařazuje na začátku připojovacího pruhu apod. Možná se tak dělo i v minulosti, ale posledních pár let to vídám jako standard, a docela mě to děsí. O svícení ani nemluvím, buď denní, nebo nic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Pavel2
Pátek, 23. července 2021 - 02:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18878
Registrován: 8-2002
Pajzák:
Zaznamenat jméno AŠ a obrátit se na ně s dotazem [wink]
Viz u nás - vozidlo autoškoly projelo křižovatku na červenou a nastal ping-pong:
https://www.krimi-plzen.cz/a/nehoda-na-klatovske-tride/
Pátek, 23. července 2021 - 10:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 355
Registrován: 3-2010
Ono ale ne zrovna vždy to musí být tak, jak to na první pohled vypadá, dnes bývá v autoškolách čím dál tím větším hitem tzv. zkouška nanečisto, tzn., že instruktor se během vyučovací jízdy převtělí do role komisaře a jen určuje, kudy se pojede. Všechny nezásadní prohřešky pak s žákem probere až po skončení jízdy, stejně jako je tomu u zkoušky, a sdělí žákovi, zdali by s takovou u zkoušky uspěl či nikoliv. V takových případech je potom možné vidět autoškolu, která jede prostředním pruhem, nepoužívá blinkr, nebo si špatně najíždí do křižovatky. Průjezd na červenou je samozřejmě jiná káva, v takových případech instruktor musí sáhnout do řízení (= ukončení zkoušky).
Pavel2
Pátek, 23. července 2021 - 12:54:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18879
Registrován: 8-2002
To co se stalo u nás se domnívám že mohla být nějaká zaměstnankyně autoškoly, která jela z důvodu plnění pracovních úkolů a prostě si řekla, že to stihne. Místní specialista SSZ by dokázal povědět, jaký jsou tam např. vyklizovací doby. Luxusně dlouhý určitě ne, Klatovská je magistrála přes centrum z Bor na Lochotín, pravidelně po 14. hodině bývá pěkně zasekaná.

Jeden vyrazí okažitě poté co mu padne žlutá-zelená a druhej si myslí, že 2 vteřiny na červenou ještě projede, čili se tolerance sejdou proti sobě. Míru zavinění tudíž musí vyzkoumat PČR, možná je poblíž kamera atd.
Mauricio
Pátek, 23. července 2021 - 13:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9915
Registrován: 4-2005
Pokud někdo jede dvě vteřiny na červenou, tak snad není co zkoumat...
Pavel2
Pátek, 23. července 2021 - 18:08:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18880
Registrován: 8-2002
To je jen moje spekulace, já u toho nebyl [nene]
Někde jsou vyklizovací časy delší, někde je to víc nahuštěný.

Máme tu i křižovatky kde je plná zelená, odbočuje se vlevo, ale proti je neustávající proud aut a nikdo tě nepustí. Paxe změní směry co mají zelenou a ty máš šanci rozjet se do aut, který ještě odbočujou, přičemž do křižovatky vjely na zelenou, ale moc dlouho v křižovatce čuměly. Ale to není tuten případ.
Neděle, 25. července 2021 - 11:19:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3715
Registrován: 1-2005
Vzhledem k tomu, že se tady nachází hodně majitelů felicií, tak bych měl jeden dotaz...

Nevíte někdo, jestli by se někde nedala sehnat nová mechanická stahovačka okna levých předních dveří?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Neděle, 25. července 2021 - 12:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8004
Registrován: 3-2007
Feliciu síce nemám (aj keď to do budúcnosti nevylučujem [proud]), ale čo som tak zbežne pozrel, tak skoro všade to je už nedostupné. Aj v mojom obľúbenom obchode je už len "na dotaz", ale vyskúšaj a možno pochodíš.

Asi by som to skúsil zobrať niekde z vrakoviska, sprobuješ či funguje a máš vyriešené za zlomok ceny.


Keď už sme pri starých škodovkách tak si trochu zakwasím, aj keď to už skôr patrí do youngtimerov [happy] Do zbierky mi pred časom pribudla prvá Octavia v najstaršom a v tej dobe najvyššom vyhotovení SLX 20V; avšak už s modernizovaným motorom 1,8 20V - od leta 97 vybaveným variabilnou dĺžkou sania (pre vyšší výkon v nízkych otáčkach a nižšiu spotrebu). Auto vlastnil od novoty manželský pár narodený v 30. rokoch, po pánovej smrti ho pani predávala s najazdenými 66tkm. Aktuálne mi slúži ako záložné auto, tak som na to dočasne nahodil 16" disky z L&K M2001. Následne podstúpi rozsiahlu údržbu mechanickej časti, karosérie aj interiéru a obdrží pôvodné 15" elektróny SLX.


Ten motor (od Audi) je po modernizácii skutočne výborný, je s ním radosť jazdiť. Aj pri 150km/h má chuť zrýchľovať viac a viac, ďaleko za hranice možností prítlaku a podvozku prvej Octavie. Je veľká škoda, že ho v ponuke časom nahradil lacnejší, mdlý a archaický 2,0 MPI 85kW od VW.
Neděle, 25. července 2021 - 21:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 8-2012
Tr man- co toto? V https://www.cc-autodily.cz/spoustec-predni-levy?brand=SKODA jinak asi bych taky použil z vrakoviště. Ty ceny jsou dosti vysoké.
Mauricio
Pondělí, 26. července 2021 - 10:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9920
Registrován: 4-2005
Já mám docela dobrý zkušenostu s tuten obchod
odkaz
jenom píše, že to je nedostupné, ale zkus tam napsat, občas ty věci umí i tak sehnat

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Mauricio
Pondělí, 26. července 2021 - 12:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9921
Registrován: 4-2005
To je jen moje spekulace, já u toho nebyl [nene]
Chápu, já jen, že pokud někdo proletí červenou 2s po padnutí, tak bohužel většinou vyšetřování skončí velice rychle, i když samozřejmě dokážu si představit, že by tomu tak nemuselo být (kde jsem měl čumák vozidla v době, kdy padla červená?). Ty vyklízecí časy je zlo, v Brně je na spoustě místech rovno 0, slovy nule, a to opravdu nule. Člověk tak nějak počítá s tím, že tam nějaký ten čas je, protože i když se snažíš sebevíc, tak občas se stane, že bys ho i docela potřeboval. A on tam není [happy]

o zbierky mi pred časom pribudla prvá Octavia v najstaršom a v tej dobe najvyššom vyhotovení SLX 20V
Ale to je velmi krásné vozidlo. Já docela dlouho hledal Octavii prvního roku v základní výbavě se švihadly, imobilizérem a rádiem, ale nějak jsem nebyl úspěšný, všechno to stálo za prd. A popravdě dávat za takový auto v trochu slušném stavu 60 a více tkč, to si dokážu představit za tui cenu jiná auta, která bych chtěl víc. Tak například tohle. Už jsem se byl i dívat. Nebo tohle. Taky jsem se byl dívat. Nebo tu. Tady jsem se teda ještě dívat nebyl. v Brně mi utekla krásná (tedy krásná vzhledem k ceně) Š100L za 60tis. A minulý týden jsem objevil inzerát na Renault 4, přímo v Brně, pravda za kilečko, ale podle fotek velice slušný stav, bílá barva, čerstvě dovezený z Chorvatska. Bohužel jsem si neuložil kontakt, abych si domluvil čumendu, a inzerát byl během hodiny pryč. Pokud někdo ví o co jde a má ten kontakt... Měl dva a nemyslím, že prodal oba, spíš jen vypršela platnost inzerátu. V diskuzi vedle jsem psal o Fiatu Barchetta, těch jsem viděl za poslední měsíc asi 15 a nakonec jsem to vzdal, a nebo bych možná nemusel dělat u každýho auta tzv. šroubovákový test, no, posledně jsem šroubovák neměl, tak jsem tam vrazil prst a projel skrz taky [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pondělí, 26. července 2021 - 15:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8006
Registrován: 3-2007
Áno, kto hľadá prvú Octaviu ako youngtimer, tak má tú smolu, že to ešte nie je nechcená stará rároha, ale v zachovalom stave ide o celkom žiadanú jazdenku. Táto moja kúpa bola výsledkom niekoľkoročného sledovania ponuky.

Čo sa týka švihadiel to budeš mať asi veselé, pretože prvé autá r. 96 síce boli k dispozícii ako buď SLX 20V alebo GLX (1,6 MPI 55kW, s ABS, ale bez možnosti objednať el. okná), no už na úplnom začiatku roku 97 (cca február) sa stali 4 el. okná povinnou opciou aj pri výbave GLX, kde zotrvali azda až do leta 98 (keď sa zmenila farba vrchnej časti prístrojovej dosky na tmavú).
Tie prvé 96ky boli ešte celkom nekvalitné a navyše s motorom 1,6 MPI 55kW a švihadlami išlo aj medzi jazdenkami o azda najnežiadanejšiu verziu, takže sa celkom rýchlo vylietali a skončili, zohnať dnes pekný kúsok bude ťažké.
Potom ti zostáva už len verzia LX, ktorá nabehla na jeseň 97, ale to je taká bída s nouzí, že človeka aj spáli pri dlhšej jazde bez tónovaných skiel na ostrom slnku [lol]
Ale ak by si upustil z požiadavky na prvý rok výroby, tak z 98-99 by sa nejaká pekná GLX (možno lepšie 74kW) so švihadlami podľa mňa skôr našla.

To Tipo vyzerá super, aj keď mňa Fiaty nikdy nejako extra neťahali, napr. pre výsledky tých "šroubovákových testov". [lol]
Z Talianov keď tak tie veľké Alfy a Lancie; ale kto by to dnes servisoval... [smrt]
Pondělí, 26. července 2021 - 16:48:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2352
Registrován: 10-2007
Oktávie pěkná, klobouk dolů a palec nahoru za to, když se někdo snaží vybrat z té záplavy pleček, které se dojíždí do mrtva, něco perspektivního pro uchování pro budoucí generace (budou-li mít vůbec co nalít do nádrže). Uvědomil jsem si ale, že pro mě už je tohle totálně passé, kdybych si měl koupit ještě nějaké auto do sbírky, aby mě bavilo, tak budu mířit na něco minimálně o 50 let staršího než je taková Octavia a mám pocit, že se to už u mě nezmění. Tomino píše o těch verzích LX a SLX a GLX nebo co a já sice tuším, že něco takového snad bylo, ale nikdy mi to nic neříkalo a asi už nezačne. A to si ještě Octavie vážím za to, že to byl pro český automobilový průmysl opravdu přelomový model. Z toho, co tu odkazuje Mauricio, to už jsou věci, kterých si ani nevšimnu, pokud to někde potkám.
Mauricio
Pondělí, 26. července 2021 - 16:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9922
Registrován: 4-2005
Jo jo myslel jsem právě LX rok 97-98. GLX je už "moc" výbavy.

Já mám obecně slabost pro japonská auta, jenže to je dneska... No, kdo někdy viděl jakoukoliv Mazdu zespodu nebo přístup k čemukoliv v motoru u Hondy, tak chápe. Italský se mi líbí taky, třeba taková AR 33 1.7 16V Permanent4, ale to se bavíme o ceně 200+. Nebo GTV6, první 164... No nic, jdu zase obhlídnout nějaký ten inzerát [lol]

To Tipo je hodně reálné, samozřejmě pár vad má, ale spíše kosmetické věci, a na tom to nestojí. Zase se nechci unáhlit, se pak objeví něco lepšího a...
Mauricio
Pondělí, 26. července 2021 - 17:01:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9923
Registrován: 4-2005
Z toho, co tu odkazuje Mauricio, to už jsou věci, kterých si ani nevšimnu, pokud to někde potkám.
Já myslím, že je to dáno generací. Protože jsem v 90.letech vyrůstal a tyhle auta tehdy tak nějak byly všude, na každým rohu, v každým časopise, tak má k tomu člověk tak nějak vztah víc, než třeba k, co já vím, nevím, autům z 50. a 60. let, tady vidíš, že si ani žádný nevybavím jménem. Pro mne auto, o kterém bych uvažoval, že bych i zakoupil, začíná někde rokem 1985 a končí rokem 2000. Krom vozidla DMC-12 z počátku 80.let, ale to jsem tento sen vzhledem k cenám už dávno vzdal.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pondělí, 26. července 2021 - 19:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8476
Registrován: 12-2005
Pokud bych chtěl ofci do chovu tak jedině 1,4MPI holobyt ať je to trochu zajímavý. Ale o ofci bych si ani nevopřel kradený kolo takže jí shánět nemusim [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 26. července 2021 - 21:48:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 10-2007
Martine a proč zrovna tu nejhorší? Já chápu, že se ve svém rozhořčení chceš tomu autu pomstít tak, aby se jevilo blbý i “po smrti”, ale jinak očesaná s 1,4 MPI není “typická Oktávka” své doby, pro mě je to spíš marketingový úlet. Oktávka symbolizovala právě krok k většímu, silnějšímu autu, které opravdu jede, kterému bouchnutí dveří nezní plechově. To lépe vyjádří spíš nadupanější verze. Aby ukázala, kam šlo v té době jít. Pro mě je teda nejtypičtějším motorem v Oktávii ten šílený 1,9 TDi, ale myslím, že se víc prosadil až po roce 99 a kdo by to chtěl mít na krku jako veterána, že. Ale ten dvacetiventil jako symbol nadupané Oktávky přelomu tisíciletí se mi líbí.

Tvrdívá se, že dražší a nadupanější verze mají větší cenu jako veteráni, ale tomu já moc nevěřím. Je to okoukané z globálního trhu a u aut ceněných skoro jen tady v tom našem malém rybníčku to platit nemusí.
Pondělí, 26. července 2021 - 22:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8008
Registrován: 3-2007
Bicykel sa o auto neopiera [kladivo]

Ja som nikdy nemal Octaviu, najviac mi na tom vadia katastrofálne jazdné vlastnosti v podstate naprieč generáciami (s drobnými výnimkami konkrétnych verzií) najmä z dôvodu, že je tá karoséria o číslo väčšia než podvozok. V tejto generácii malo problém s ovládateľnosťou aj Audi TT v prvej verzii bez spojleru, no a liftbackový tvar je na tom podobne a pri vyššej rýchlosti som mal pocit, že zadná časť levituje nad diaľnicou.
Motív zaobstarať si Octaviu bol ako poznamenal Risan, že ide o prelomový model. Motív kúpiť ju v takejto špecifikácii bol ten, že je to taká tá prospektovo-testovo-prezentačná klasika, taký symbol.

Čo sa týka cenenia si vrcholných verzií, podľa mňa tam hrá rolu viacero faktorov. Napríklad to z predošlého odseku, že taká tá optimistická nostalgia, sen z mladosti a podobne, sa väčšinou viaže k tým lepším verziám, spomienky na vymoženosti, ktoré to auto prinieslo a pod. (kolega Mauricio je asi výnimka, alebo trpí nejakou formou masochizmu [lol]). A napríklad u nás bolo tých vrcholných Octavii vždy pomenej, lebo v tej dobe keď si to firma/človek mohol dovoliť, siahol radšej po Passate. Ďalším bodom je určite to, že dôchodcovia a iní, ktorí si tie autá šetria, obvykle (nízke nároky na výbavu? cena?) kupujú tie základnejšie verzie a preto je všade plno zachovalých 105S, Felicii LX 40kW, Fabii Junior a pod. Kombinácia týchto faktorov sa po premietnutí do dopytu a ponuky odzrkadlí vyššími cenami lepších verzií.

Octavia 1,4 MPI bola tragédia aj v čase keď bola nová, neviem či by som sa chcel takto trestať aj pri aute, ktoré by som chcel mať pre radosť [uhoh] Taktiež tie vyššie spomenuté 105S a Fabie Junior sú niečo, čo by som si zrejme nekúpil.

Mimochodom, v nejakých interných dokumentoch z jari/leta 1996 sa spomína (popri uvedení 1,6 55kW, 1,6 74kW, 1,8 92kW, SDI 50kW a TDI 66kW) aj škodovácky motor 1,4 MPI (OHV); avšak s výkonom 50kW, ktorý poznáme z Fabie a viem si ho predstaviť ako zaujímavú alternatívu k ťažkému 1,6 55kW.
Má niekto vedomosť, z akého dôvodu nakoniec prišla do výroby tá najbiednejšia verzia so 44kW?
Napadá mi len snaha dostať sa s cenou pod nejakú psychologickú hranicu (tuším 350tkč?), ale rodiel vo výrobných nákladoch tam musel byť zanedbateľný.
Úterý, 27. července 2021 - 14:34:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8477
Registrován: 12-2005
Právě ta 1,4 vychazí do chovu dobře pro svou jednoduchost a tim pádem servisní nenáročnost.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Středa, 28. července 2021 - 11:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 2-2013
Tomino: Nerad bych se mýlil, ale mám takový dojem, že ten 1.8, ve verzi 110 kW, vydržel v jedničkových oktávkách až do konce výroby v roce 2010. Můj kamarád ho má v jednom z prvních tourů z prosince 2004. Zatímco ten dvoulitr se z nabídky odporoučel někdy v roce 2005.

Jinak je ta oktávka velice hezká. Kousek od nás měl jeden pán přesně takovou, akorát slabší 1.9 TDI z května 1997, ve verzi SLX, ale ještě tuším bez klimy. Když musel kvůli věku přestat jezdit, tak měla najeto 60 tisíc. Vypadala jako nová, bohužel ten konec má smutnější, protože údajně ji dostala jeho vnučka a ta z toho udělala spotřebáka, takže ta hodnota nejetosti je už pryč.
Středa, 28. července 2021 - 13:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8010
Registrován: 3-2007
M100: Áno, to súhlasím.

cendix: V tom čo píšeš máš pravdu, motor 1,8 20V Turbo u nás vydržal v ponuke do leta 2009 (spolu s 1,4 16V), v ČR to potiahol cca. do marca 2010, keď bola uvedená záverečná edícia Tour Trumf, ku ktorej bolo možné objednať len 1,6 75kW alebo 1,9 TDI 74kW. Myslím, že to bola aj posledná aplikácia toho motora v priečnej verzii. V pozdĺžnej sa o pár týždňov dlhšie montoval ešte do Seatu Exeo, kým ho nenahradil modernejší 1,8 TSI kvôli nastupujúcej norme Euro 5.
Avšak to je charakteristikou celkom iný motor, ja som mal namysli atmosférickú verziu s 5V technikou, ktorá existovala len v jedinej výkonovej verzii 92kW. Tá sa bohužiaľ z Octavie (ako prvej zo všetkých áut, kam sa tento motor montoval) vytratila už v roku 1999; v českom cenníku z 5/1999 už je namiesto nej 2,0 MPI 85kW. V Golfe/Bore požila myslím o rok dlhšie a celkom skončila okolo konca výroby prvej generácie Audi A3, t.j. v lete 2003, dokedy sa ešte montovala do A3ky aj Leonu. S novou generáciou kompaktov prišli všetky tie FSI, TFSI a ako to dopadlo už poznáme [happy]
Kombinácia pozdĺžne uloženého atmosférického motora s 5V technikou pokračovala ešte vo verzii Euro 3/4, ale už s objemom 2.0 a výkonom 96kW (v modeloch Audi A4 B6 a B7, Audi A6 C5 a VW Passat B5,5). V podstate s príchodom prvej A4 (B5) bol motor 1,8 20V aj uvedený na trh, na jeseň 1994.

Ešte na margo výberu verzie + nostalgie z predstavenia Octavie, svetová premiéra na Autosalóne v Paríži 1996:


(Příspěvek byl editován uživatelem Tomino.)
Pajzák
Středa, 28. července 2021 - 20:47:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5297
Registrován: 6-2015
Dvě krasavice odchycené v mém rodišti.
Čtvrtek, 29. července 2021 - 06:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2464
Registrován: 9-2005
Nápis "Skákací hrady" sedí na tý Multipixle jako prdel na hrnec. Zejména, když je prázdná...
Občas se mi nějak stýská na tu dobu, kdy jsem musel občas odrážet urážlivé poznámky typu "Víš že je Multipla nejošklivější auto" odpovědí: "možná, ale jen do vzniku Škody Roomster..." [proud]
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pajzák
Sobota, 31. července 2021 - 21:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5326
Registrován: 6-2015
Bohužel už asi doskákala.
Já už skáču se třetí v pořadí. Resp. žena. A je mi čím dál víc líto, že lednová STK byla asi poslední, co nás s tímto modelem potkala. Leda by ty dva roky sekala dobrotu a ještě nás překecala. Ale bude jí tou dobou 22 let a pofaceliftový model už nechceme.
Kejvačka
Neděle, 01. srpna 2021 - 20:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 10-2004
Co je to za vůz?



https://youtu.be/GI4H7bkfX0I
Karosa řady 700 - nejlepší autobus