Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Ostravě » Archiv diskuse Tramvaje v Ostravě do 28. 12. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Ostravě do 28. 12. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 30. listopadu 2023 - 22:01:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 12-2020
Na hl. nádraží od pokladny na zastávku minuta chůze. Takže podle vás je tedy lepší, když ta jízdenka nejde koupit vůbec?
Mladějov
Čtvrtek, 30. listopadu 2023 - 22:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20895
Registrován: 3-2007
A nepřestane prudit a nepřestane, až mu někdo něco řekne a pak poběží zase žalovat..
Čtvrtek, 30. listopadu 2023 - 22:29:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2439
Registrován: 12-2007
J.M.:
"Vtobola: Tak mi vysvětlete:
1. Nemám chytrý mobil
2. Nemám platební kartu
3. Přijedu do Ostravy (vlakem). Na pokladně ČD si mohu koupit celodenní jízdenku. Proč si nemohu koupit jednorázovku? V čem je takový problém?
Nezlobte se na mě, ale nechci nikoho prudit, ale fakt mám za to, že by nikdo neměl být nucen k tomu mít povinně chytrý mobil nebo platební kartu, jinak bude vyloučen ze společnosti.
Právě proto jsme třeba v tom 89 byli na tom Václaváku, aby jsme měli svobodu. A teď nám jí někdo zase chce vzít. Nebo vám přijde normální někoho k tomu nutit?"
Společnost Vás nevylučuje, vylučujete se Vy sám.
Máte svobodu, nikdo Vás nenutí
1. mít chytrý mobil
2. mít platební kartu
3. jezdit do Ostravy (vlakem)
Pravda je však taková, že nechcete-li se ocitnout na okraji společnosti, je dobré alespoň část těch moderních vymožeností přijmout. Ale to je už na Vás.
Zůstanete-li u možnosti
1. nemám chytrý mobil
2. nemám platební kartu
3. chci jezdit do Ostravy (vlakem)
pak se smířite s tím, že nebudete mít všechny možnosti jako většina ve společnosti a bude Vás toto svobodné rozhodnutí stát trochu více (úsilí a peněz). Jak říkám, je to na Vás...

Asi se do té Ostravy budu muset zajet podívat (vlakem), abych viděl jak tam budu ztracený bez chytrého telefonu.
Čtvrtek, 30. listopadu 2023 - 22:32:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16332
Registrován: 5-2004
Netřeba prudit. Kolegové nedávno v Ostravě byli. Vlakmo. Svinov a cíl v Porubě kousek od VŠB. Tam si vzali ve dvou tágo asi za 120,-. Zpátky je někdo na vlak dovez. Opravdu nezkoumali linkový vedení, tarif a nákup jízdenek.

Jo a v tom tágu dostali normálně účtenku jako je to při platbě kartou běžný kdekoli v krámě či na benzínce. Možná ho i kartou platili, to nevím, proti účtence to problém jaksi není. Když musí mít každá prdel světa svoji kartu a nemůže být nějaká celostátní elektronická peněženka kam by člověk poslal menší obnos a z něj se odečítalo (něco jak ČD kredit) tak druhej účet s kartou pro takovýhle extempore bez dokladu zakládat opravdu nebudu.
Čtvrtek, 30. listopadu 2023 - 22:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16333
Registrován: 5-2004
Jinak ten systém "pípnu při nástupu a výstupu a nevím, kolik vlastně zaplatím elegantně obchází možné zpoždění spojů typu dopravní zácpa a ujetý přípoje. Čím dýl posedím ve vozidle tím víc zaplatím. A čím pomalejší tím líp (pro dopravce tržby). Neboli za stejnou cestu zaplatím jinak v neděli dopoledne a jinak ve všední den ve špičce.
Čtvrtek, 30. listopadu 2023 - 23:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14486
Registrován: 12-2009
V tom tarifním a bezjízdenkovém zmatku se už vůbec neorientuju
Co je složitého na tom udělat jeden úkon- pípnout v tramvaji platební kartu (mobil atd) a o nic víc se nestarat?

jsem byl v Londýně
Ano, stejný systém je v Ostravě.

A ve vlacích to také přijde
Už na mnoha S linkách přišlo. Tam, kde ještě ne a na zastávkách nejsou pokladny, přibývají
https://www.odp.cz/produkty/stacionarni-validatory-odis/

za stejnou cestu zaplatím jinak v neděli dopoledne a jinak ve všední den ve špičce.
Ne. Čas je napsán v JŘ na zastávce a když bude stát tramvaj z důvodu problému na kolejích, před desátou minutou pípnu a až se rozjede, dojedu tam, kam jsem chtěl do deseti minut dojet, i po půlhodině.
Pátek, 01. prosince 2023 - 00:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 12-2006
Jééé, tak tu máme zase příběhy o lidech, kteří nemají kartu, nemají chytrý telefon, nemají na SMSku a v roce 2023 ještě čtou papírový noviny, protože ty na internetou jen lžou, pro výplatu chodí na poštu, protože na jejich účet je někdo 24/7 neustále napíchlej, a snaží se naladit analogovou televizi, protože se přece NEBUDOU přizpůsobovat. Co tam máme dále?

Teď vážně. Je rok 2023 a pokud člověk nevlastní ani jedno z toho, tak narazí na více místech. Třeba v zahraničí už jsou některé podniky čistě cashless, na mnoha místech jste bez karty naprosto v háji. Ono je to spíš o tom, že by to ten člověk i měl, ale používat to prostě nebude, protože si na něco zvyknul a on se přece nebude přizpůsobovat, protože PŘECE DEMOKRACIE. Co si budem, prostě to tak je... A pak tu máme opravdu těch pár % důchodců a lidí, pro které to problém je, ale i pro ně tu jsou nějaké alternativy. Jen podotýkám, že moje 80 letá babča naprosto běžně platila kartou a měsíčník měla taky online. Chce to jen chtít a furt celý život jen kvůli něčemu nebrečet...

Účtenka je mi naprosto šumák, protože 90% nákupů mám online, takže mám elektronicky takřka všechno. Když potřebuju účet, najdu ho na webu. Když mi jízda sežere víc peněz, tak to reklamuju a přinejhorším příjdu o nějakých pár kaček navíc (děje se spíš to, že to sežere míň...). Šance, že mě obere nějakej taxikář je x násobně větší...

V 89 jste bojovali za svobodu a já vám za to jako mladá generace děkuji. Ale opravdu tady nesrovnávejte 89tej a digitální platbu jízdenek... Těch možností nákupu lístků je celá řada. Rozhodně není omezování svobody to, že někdo zruší druh jízdenky, který tu byl posledních 100 let a byl na dnešní dobu naprosto zbytečný a držel se při životě jen právě kvůli některým jedincům, kteří naprosto ignorují dnešní dobu. Demokracii máte, nikdo vás nelynčuje za to, že to používat nechcete a na rovinu, demokracie opravdu není o tom, že si každý může dělat co chce a že se systém bude přizpůsobovat všem... S takovou bychom opravdu ještě psali na hlíněný desky...

Petr_vlček:
"Jinak ten systém "pípnu při nástupu a výstupu a nevím, kolik vlastně zaplatím elegantně obchází možné zpoždění spojů typu dopravní zácpa a ujetý přípoje. Čím dýl posedím ve vozidle tím víc zaplatím. A čím pomalejší tím líp (pro dopravce tržby). Neboli za stejnou cestu zaplatím jinak v neděli dopoledne a jinak ve všední den ve špičce."

A při papírovce tomu snad bylo jinak? Časově omezená byla a finančně nakonec vycházela hůř. Aktuálně mě absolutně nezajímá, jak dlouho ve spoji sedím, protože časově omezená není, omezený je pouze přestup, který v naprosté většině případů výjde. Takže ano, předem vím, jakou částku zaplatím... Maximálně můžu ušetřit 10minutovkou... A i kdybyste v tom voze pípal kartou jako o život, tak ten systém není úplně blbej a bere to furt jako jednu jízdu... Jak víc blbuvzdorné a jednoduché to chcete mít?

Vytáhněte prosím vás opravdové argumenty a ne jen tyhle otřepaný fráze, výmluvy a příběhy lidí z jeskyně. Fakt mě to už nebaví 2x do roka tady číst jak přes kopírák.

(Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.)
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Jva
Pátek, 01. prosince 2023 - 06:20:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5014
Registrován: 6-2002
Ale ono je mi celkem u [zadnice], že některé podniky berou pouze karty, když na to viditelně před použitím služby upozorní. MHD je veřejná služba, z valné části placená z veřejných služeb, tedy přístupná bez rozdílu pro všechny (když už se i po čtvrtstoletí nákupů NP vozidelzrovna ta přístupnost v každé zprávě pro média zdůrazňuje). A tedy platba podle platných zákonů -a bankovky/mince ještě zrušeny nebyly.
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Pátek, 01. prosince 2023 - 08:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 6-2020
Vtobola: tak mobil mi vetsinou nabidne temata, ktera chci (algoritmus), noviny jsou v tomhle preci jen o kousek lepsi. Celkove je pro lidsky mozek zdravejsi si neco tisteneho precist ( dokonce i tu knizku ), a to dokonce i v tak moderni dobe jako je tato.

Jinak bezhotovostni spolecnost je skutecne " na spadnuti " a me neprestanou fascinovat lidi, kteri ji s usmevem a nekriticky prijimaji se slovy o nevyhnutelnosti pokroku.
Pátek, 01. prosince 2023 - 08:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16335
Registrován: 5-2004
Jenze na tom netu vim kolik budu platit. Kdyz pipnu nastup tak to logicky nevim, protoze system nemuze vedet cilovou stanici. No a platit neco kartou z beznyho uctu stylem "" neco vamz toho odectem podle toho jak to vyjde a pripadny doklad si vyguglete (pri platbe po netu zadavam mejl a prijde mi odkaz) proste nehodlam.

To je jako kdyby vam neco strhnul bankomat podle toho jak dlouho bude pocitat vlozenou/vydanou hotovost.

Co se bude dit kdyz na ucte bude jen 25, pipnuu nastup a pojedu pres 10 minut?
Pátek, 01. prosince 2023 - 09:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14489
Registrován: 12-2009
kdyz na ucte bude jen 25
To se mi stalo, když jsem nekoukal na zůstatek na kreditce DPO, který se po odpípnutí objeví na displeji. Při pípnutí u další jízdy se to zabarvilo červeně a na ikonce i jsem se dověděl, jaká je příčina.
Tak jsem byl nucen koupit sms jízdenku už za jízdy.[proud]
V tom případě by asi byl problém vysvětlovat to revizorovi do doby, než by přišla.

Na další otázky koukni na
https://www.odiska.cz/Home/Help/4
Pátek, 01. prosince 2023 - 10:29:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3127
Registrován: 12-2020
Vtobola: V 89 jste bojovali za svobodu a já vám za to jako mladá generace děkuji. Ale opravdu tady nesrovnávejte 89tej a digitální platbu jízdenek... Těch možností nákupu lístků je celá řada. Rozhodně není omezování svobody to, že někdo zruší druh jízdenky, který tu byl posledních 100 let a byl na dnešní dobu naprosto zbytečný a držel se při životě jen právě kvůli některým jedincům, kteří naprosto ignorují dnešní dobu. Demokracii máte, nikdo vás nelynčuje za to, že to používat nechcete a na rovinu, demokracie opravdu není o tom, že si každý může dělat co chce a že se systém bude přizpůsobovat všem.
Jestli mě někdo nutí k tomu abych měl chytrý mobil a účet s platební kartou (což jsou věci které mě totálně vytáčejí a s-rou) a bez toho budu moct za chvíli tak leda ležet svobodně v příkopu jako bezdomovec, tak na tom nic demokratického nevidím. Je to elektronická totalita. MHD je veřejná služba, kterou platím ze svých daní i já. Proč nemám právo ji využívat bez těchto moderních vymožeností? Pokud vím tak stále máme zákon, který říká, že občan má právo platit hotově. Zrovna tak při zaplacení kdekoli dostanete účtenku.
Pořád jsem nedostal odpověď proč nelze na pokladně ČD vydat kromě celodenní jízdenky také jízdenku jednorázovou. Žádné náklady navíc by to podnik nestálo. Že by nikdo nechtěl odpovědět, protože se to prostě nehodí? (rozhodlo se, že to bude pouze elektronicky, že?).
Pátek, 01. prosince 2023 - 10:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4153
Registrován: 5-2003
A kdyby se v republice od zítřka centrálně vrátil DBL systém tarifu v MHD, např. všude jen jedna jízdenka za 30 a nepřestupní (!), tak se holubí letka kolenovrtů posere do vejšky, že musí platit při každém přestupu,jak to odrazuje od MHD a vezmou si radši auto..[biggrin]
Holt jediné přijatelné řešení je pořídit si ZTP na hlavu a jezdit zadarmo..
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

SMMD
Pátek, 01. prosince 2023 - 10:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2023
Před 50 lety, 1.12.1973, byla zprovozněna tramvajová linka číslo 7 v trase Výškovice smyčka - Poruba smyčka (po rok staré nové trati na ulici Výškovické). Tehdy se jednalo vlastně o novou koncovou větev dosavadní linky 10 v trase Zábřeh - Poruba smyčka. 7 jezdila v této trase až do poloviny devadesátých let, kdy se spojení mezi Výškovicemi a Porubou zrychlilo vedením linky po Výškovické přes zastávku Karpatská.

Letos bylo oznámeno v rámci projektu "Ostravské metro", že linka 7 pojede do Poruby ne z Výškovic, ale ze Zábřehu a navíc oklikou přes Nádraží Vítkovice. V rámci připomínek zjistil DPO, že linka 7 je vlastně již od roku 1973 a zvláště ve své současné trase od devadesátých let páteřní a v "Ostravském metru 2.0" se s ní tedy počítá ve stávající trase, ovšem kapacita bude rozdělena mezi linky 7 a 11 a linka 7 má být v provozu jen v pracovní dny.

V této souvislosti člověka napadá, zdali by nešlo ještě nějak smysluplně zapracovat do projektu "Ostravského metra" skutečnost, že zatímco v Porubě je vlastně jedna funkční, páteřní větev tramvajové sítě, v Ostravě-Jihu se síť tramvají bohatě větví a nelze vybrat z provozního hlediska smysluplně jednu trať, která by měla být páteřní. Je ale opravdu nezbytné si hodit kostkou, zdali se tramvajová doprava do Poruby zhorší Hrabůvce, Dubině, Zábřehu, nebo Výškovicím ?

Některé relace mají být nahrazeny autobusy - až donedávna nemyslitelná věc. Podle mě mají páteřní autobusové linky 48, 54 a 78 smysl, ale pouze pro oblasti, které neobsluhuje tramvaj (typicky Zábřeh Pískové doly, Hrabůvka Benzina, Poruba III, IV, V, VI, VII, VIII). Proč ale zhoršovat podmínky přepravy pro cestující v rámci zavedené tramvajové sítě v Ostravě-Jihu ?

Domnívám se, že by cestující neměli problém s orientací ve větším počtu větvících se tramvajových linek. Nejde přece nominálně o počet linek, ale o snížení nákladů na provoz optimalizací přepravní kapacity. Proč nemohou být v rámci "Ostravského metra" lépe proloženy například linky 3,4,7 a 17 ? Proč se nemohou linky větvit v koncových (Zábřeh/Výškovice), nebo paralelních (Jubilejní kolonie/ÚMOb Jih) úsecích ?

Plánuje se stavba nové tramvajové trati do Poruby VIII a současně se v Ostravě-Jihu nahrazují tramvaje autobusy ? 78 má být v některých relacích rychlejší než 17 - ovšem pouze do první kolony na Rudné. Ruší se vlastně páteřní tramvajová linka 17 (resp. ve verzi 2.0 redukuje do podoby účelového spoje), která je vedena ve většině své trasy po zvláštním tramvajovém tělese s úseky s rychlostí 80 km/h. Je to opravdu promyšlená změna ?

Pátek, 01. prosince 2023 - 13:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14490
Registrován: 12-2009
na pokladně ČD vydat kromě celodenní jízdenky také jízdenku jednorázovou.
Na vlakové linky jde.

nic demokratického
Já chci mléko rozlévané z konví. Není.
Kousek od domu byla kovárna. Není. Kdyby měl koně, musím s ním daleko.
Budu muset na náměstí protestovat, že tohle není demokracie.
SMMD
Pátek, 01. prosince 2023 - 14:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 5-2023
Ohl:
"na pokladně ČD vydat kromě celodenní jízdenky také jízdenku jednorázovou.
Na vlakové linky jde. "

Na pokladně ČD lze zakoupit i 45minutové krátkodobé papírové jízdenky OSTRAVA XXL. Krátkodobé papírové jízdenky OSTRAVA XXL jsou přestupní a jsou omezeny pouze časem. Začátek platnosti jízdenky je od zakoupení. Tato jízdenka platí nejen ve vlaku, ale i na linkách MHD a regionálních autobusových linkách. Na rozdíl od elektronické jízdenky ovšem nelze přesáhnout dobu 45 minut cesty v posledním spoji.
Pátek, 01. prosince 2023 - 15:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 12-2006
Petr_vlček: Jak nevíš? Víš to naprosto přesně, protože cílová stanice systém absolutně nezajímá. Mu je naprosto šumák, jestli pojedeš 15 minut, nebo 2 hodiny. Cená je stejná, tam se na žádný čas nehraje... Ho zajímá jen to, jestli v případě přestupu stíháš těch 45 minut. Nic víc. Když nestihneš, tak holt ti naúčtuje po přestupu další jízdu. Drtivá většina lidí těch 45 minut na přestup stihne. To je všechno.

Jestli jde o bezpečnost karty, není problém si snad v každé bance u účtu zažádat o druhou s minimálním limitem, případně aktuální kartu zabezpečit správným nastavením limitů. Mám to tak celou dobu na internetové platby. Těch možností, jak to mít dneska pod kontrolou, je mraky.

Hotovost v zákoně je. Dopravní podnik platbu v hotovosti nabízí, byť jen na vyhrazených místech. Já sám nejsem pro úplně zrušení hotovosti, protože stále zde má své místo. Ale je taky nesmysl zuby nehty kopat proti platbě kartou, protože se tomu stejně nikdo z vás nevyhne. Věřte tomu, že u nás je to ještě celkem v pohodě. V zahraničí ale těch podniků a míst, kde jste bez karty odepsaní, je už celkem dost a nikdo se tam s váma o tom nebude ani bavit...

A on to opravdu je nevyhnutelný pokrok a vždycky se najde část lidí, kterým to vyhovovat nebude, ale jako u všeho jim prostě nezbývá nic jiného, než se přizpůsobit, nebo službu přestat využívat. Co zvolí je čistě na nich...

Každopádně další diskuze je pravděpodobně k ničemu, protože názor na to máme naprosto odlišný a ve výsledku na tom stejně nic nezměníte. Jen mě fakt udivuje, že v jiných vyspělých státech to lidi přijali a tady se u každé změny jen brečí a hledá milion důvodů, proč je to k ničemu... A ti samí lidi pak řvou, jak je v zahraničí mnohem líp... [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.)
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Pátek, 01. prosince 2023 - 15:12:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3128
Registrován: 12-2020
218: A kdyby se v republice od zítřka centrálně vrátil DBL systém tarifu v MHD, např. všude jen jedna jízdenka za 30 a nepřestupní (!), tak se holubí letka kolenovrtů posere do vejšky, že musí platit při každém přestupu,jak to odrazuje od MHD a vezmou si radši auto.
Proč za 30? Jedna jízdenka by byla za 1,- Kč stejně jako tehdy[proud] To by si pak jistě nikdo nestěžoval[wink]
Já chci mléko rozlévané z konví. Není.
Kousek od domu byla kovárna. Není. Kdyby měl koně, musím s ním daleko.
Budu muset na náměstí protestovat, že tohle není demokracie.

Tohle srovnání ovšem kulhá. Mléko si můžete jistě koupit u soukromníka i rozlévané, tudíž vám ho klidně nalejí i do konve, budete li mít zajem.
A koně vám jistě taky někdo oková a nebudete k tomu potřebovat ani chytrý mobil ani platební kartu[proud]
Pátek, 01. prosince 2023 - 15:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3129
Registrován: 12-2020
SMMD: Na pokladně ČD lze zakoupit i 45minutové krátkodobé papírové jízdenky OSTRAVA XXL. Krátkodobé papírové jízdenky OSTRAVA XXL jsou přestupní a jsou omezeny pouze časem. Začátek platnosti jízdenky je od zakoupení. Tato jízdenka platí nejen ve vlaku, ale i na linkách MHD a regionálních autobusových linkách
Jestli je to pravda, pak vám velice děkuji za informaci. V tisku totiž proběhlo, že bude možné takto koupit jen celodenku, takže mě ani nenapadlo pátrat, že se to změnilo.
Pátek, 01. prosince 2023 - 22:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2726
Registrován: 11-2004
Trochu mi splývají příspěvky od J.M. a Petr_vlček, prostě kokoti co musí mít na konci poslední slovo a hlavně šít do všech co se snaží argumentovat a hrát si na geroje, že našli zase skulinu která jim nevyhovuje. Pořád jen nechci, nemůžu, nebudu a pak mám právo, mám nárok atd. Věřím, že časem to bude argument, že chtějí platit veverčíma kožkama a za to klíčema necinkali. Prostě trollové.

Pak se člověk nemá divit, že už zde jen pasivně čtu, čímž se hluboce klaním Vtobola za sysifovskou práci zkoušet hledat odpovědi a vysvětlovat.
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není


Sobota, 02. prosince 2023 - 14:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3131
Registrován: 12-2020
To se mýlíte, vysvětlení podal SMMD. Ostatní jen pičovali, že to nejde a že se máme přizpůsobit[wink]
Kdybyste hned v prvním příspěvku to vysvětlení podal sám, tak tahle diskuze vůbec nemusela proběhnout. Mějte se hezky.
Sobota, 02. prosince 2023 - 16:25:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 5-2002
Zimní idylka
Neděle, 03. prosince 2023 - 09:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 10-2005
Další díl skvělého seriálu nás opět zavede na úzkokolejnou tramvaj [jidlo]

ZANIKLÉ TRATĚ: Lokálce do Fryštátu se nehody nevyhýbaly
Punk's not dead! blesk happy
Neděle, 03. prosince 2023 - 13:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 12-2006
Slušná nadílka hned na začátek zimy. Tentokrát i bez nějakých větších záseků na výhybkách a bez zlomených kloubáků (nebo minimálně ne na průserových místech).


(Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.)
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Jenki
Neděle, 03. prosince 2023 - 21:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5949
Registrován: 5-2002
Úlohy pro pro milovníky fosilií:

1. na obrázku najdi a spočítej:
- tramvaje typu T1
- dvounápravové tramvaje osobní dopravy
- nákladní motorové vozy zvané "stovka".

2. na druhém obrázku najdi:
- konečnou linky 7
- konečnou linky 11
- vůz T1 na lince 9
- dílny pro těžkou údržbu tramvají T1 a T2
- elektrickou lokomotivu karvinské dráhy při posunu.

Mňam [jidlo][fotic][andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Úterý, 05. prosince 2023 - 08:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2727
Registrován: 11-2004
ad Jenki:
jen si to ujistím co vidím [happy]

Obrázek 2: vidíme výstavbu normálněrozchodné trati (ne ještě té aktuální) mezi Výstavištěm a Hranečníkem. Ještě nejsou položeny kolejnice ale jen pražce

Obrázek 1: tam jsem trochu zmaten kolejištěm. Zrovna dochází k výstavbě smyčky? Viz kusá kolej, chybějící smyčka a T1 točící se na trojúhelníku.
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není


Jenki
Úterý, 05. prosince 2023 - 12:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5953
Registrován: 5-2002
Mayg:

Zrovna dochází k výstavbě smyčky?
ANO, vypadá to, že se tam něco zaříná kopat.

vidíme výstavbu normálněrozchodné trati (ne ještě té aktuální) mezi Výstavištěm a Hranečníkem. Ještě nejsou položeny kolejnice ale jen pražce
NE. Úzká končí na Hranečníku, dále pokračuje dvoukolejná normálněrozchodná trať, akorát vzhledem k úhlu násvitu nějak zmizely kolejnice.
BTW ten provoz, kdy tam byla úzká jednokolejka a normálněrozchodná jednokolejka a každá měla svoje výhybny a k tomu tam byly dvourozchodové splítky na mostech přes Lučinu a Ostravici musel být naprosto šílený. Bohužel neznám fotky z tohoto období.
Středa, 06. prosince 2023 - 01:41:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12337
Registrován: 7-2006
Vřesinská a Zátiší 5.12.:



Relativní rekordy MS kraje - k 30.11.2023
Regiomap MS kraje - k 30.11.2023

SMMD
Středa, 06. prosince 2023 - 08:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 5-2023
Jenki:
"
Úzká končí na Hranečníku, dále pokračuje dvoukolejná normálněrozchodná trať"

... a jak pustě vypadal Hranečník před vybudováním normálněrozchodné trati na eNHačko ...



Výstavba a provoz na trati na NHKG měly i další, z dnešního pohledu nemyslitelné zvláštnosti. Kromě splítek na mostech ostravsko-karvinské dráhy od roku 1955 byla trať zajímavá i tím, že byla původně (od roku 1953) zcela odloučená od ostatní normálněrozchodné tramvajové sítě v Ostravě. Na původní trať Hranečník - NHKG závod 15 byly vozy dopraveny na podvalnících po ostravsko-karvinské dráze. Lehká údržba na kanále na Hranečníku, těžká na podvalnících do vozovny Křivá ...
Středa, 06. prosince 2023 - 10:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 11-2008
Kde se nacházely výstupní a nástupní zastávka na smyčce Mírové náměstí? V ulicích kolem kostela? A jak to bylo s tramvajovou zastávkou pro ostatní linky? Na snímku 1994 nejsou patrné nástupní ostrůvky.
SMMD
Středa, 06. prosince 2023 - 12:09:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2023
Dalibor:
"Kde se nacházely výstupní a nástupní zastávka na smyčce Mírové náměstí? V ulicích kolem kostela? A jak to bylo s tramvajovou zastávkou pro ostatní linky?"

Výstupní zastávka byla v oblouku za kostelem s výstupem do vozovky (viz moje profilová fotka).

Nástupní zastávka a zastávka na Ruské viz připojené foto:
pm81
Středa, 06. prosince 2023 - 12:26:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 492
Registrován: 5-2019
Koukám, že se vrací do provozu tram zastávka na NVV směr JIH.
Změny MHD od 10. prosince 2023
Středa, 06. prosince 2023 - 17:25:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 10-2005
Viděl jsem nějaké historické fotky z trati na Hranečník a okolí. Jeden velmi starý řidič ty fotky identifikoval a tvrdil, že to je skutečně Hranečník. Ale to okolí bylo nějaké jiné a hlavně byla na fotkách trolejová řetězovka.

Já jsem spíše tipoval, že to bylo Brno.
Punk's not dead! blesk happy
Pako
Pondělí, 11. prosince 2023 - 16:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 6-2002
Dobré odpoledne, tak vánoční tramvaj s Rádiem Fresh v sobotu 16.12.2023 na d-17, vozovna Poruba 15:07 směr Dubina. Tak uvidíme, co nám Aleš Brůna namixuje...
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 21:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 8-2021
.
Pátek, 15. prosince 2023 - 17:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10200
Registrován: 2-2006
V souvislosti se situací v Liberty se chci dotázat, kdy můžeme očekávat omezení několika autobusových linek (spojů) jedoucí k tomuto kombinátu? Kdy je očekáváno v úseku Hranečník - Nová huť jižní brána zrušení tramvajového provozu a kdy se budou trhat koleje?
Pátek, 15. prosince 2023 - 18:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10202
Registrován: 2-2006
Prvních šest tramvají z celkově 25 darovaných odjíždí z Ostravy na Ukrajinu
Norton
Sobota, 16. prosince 2023 - 00:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2735
Registrován: 12-2004
Semolina: a proč rovnou tak tragické nápady? Seznamzprávy jsou bulvár, netřeba jim věřit každý prd a občas je žádoucí se pročíst dál, než za nadpis a perex. Jo, NHKG bude jako celek minulostí, ale že by bylo třeba celý areál najednou považovat za krajinu po jaderném výbuchu, kde nic a nikdo není - to těžko...
Jenki
Sobota, 16. prosince 2023 - 08:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5957
Registrován: 5-2002
Norton: no... v případě "klasického" úpadku a postupného rozprodeje si umím představit, že se dotyčný areál může transformovat v něco jiného. S hutní prvovýrobou a koksárenstvím je podle mne ámen, ale některé strojírenské obory a nebo "jen" budovy můžou být užitečné v nové funkci pod novým vlastníkem.

Jenže pokud to skončí vypnutím energií všeho druhu ze dne na den, a panickým útěkem všech lidí včetně ochranky, tak z toho na jaře máme změt zdemolovaných vybrakovaných budov bez oken, dveří a rozvodů, vhodných maximálně jako kulisa pro akční filmy (srv. akční sérii "Postradatelní" a bulharskou ocelárnu "Kremikovci").

Nakonec tam bude muset nastoupit Diamo a za peníze nás všech provést rekultivaci á la Aglomerace nebo Hrušov. Aby se tam mohly postavit úhledné skladové kostky á la Aglomerace nebo Hrušov.

A teď kontrolní otázka, soudruzi: je z hlediska investora lepší se s tím ěbat, vytahovat budovy a pozemky z krachující entity a pak se s tím pracně reklutivovat, a nebo je lepší si počkat, až to stát fyzicky i právně vyčistí, vypere, a nabídne k použití?

Takže buďme rádi za historický vůz č. 35. Jak trať na NHKG otevřel, tak ji může stylově zavřít.
dopravopat
Sobota, 16. prosince 2023 - 13:38:01  
Neregistrovaný host
Otázka: Koľko stredných podvozkov (prípadne aj krajných), ktoré by sa dali upraviť na rozchod 1524mm a použiť pod K2S, ostalo v Ostrave? Díky!
Jenki
Sobota, 16. prosince 2023 - 15:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5958
Registrován: 5-2002
Aktuálně se v kovošrotu v Polance šrotuje bývalá muzejní K2. Když sebou hodíš třeba to stihneš.

A to je vše.
Boris
Sobota, 16. prosince 2023 - 16:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3795
Registrován: 6-2002
Ono došlo k záměně 802 a 803 a podvozky jsme si ponechali, protože mít je lepší než chtít.
dopravopat
Sobota, 16. prosince 2023 - 19:59:30  
Neregistrovaný host
Tak K2S pôjdu do šrotu. Na meter to nikto nevyužije, lebo sú široké. Ono je to celkom ex. ČSSR anomália, mať vozy široké 2,5 metra a ešte k tomu na metrovom rozchode. Okrem ČSSR boli iba v DDR tri prevádzky a v bývalom sajuze má iba Pjatigorsk široké vozy 71-615 na tisícke, okrem úzkych KT4 a T4. A do RuZZka by som nič nedaroval! Aj keď oni sa asi necítia ako rusi, ale to je jedno.
Neděle, 17. prosince 2023 - 08:22:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 3-2013
Co je nabídnout do Sarajeva? Mají sice dostat nové vozy, ale těch asi nebude dost. Takže by si mohli výměnou skříní modernizovat některé svoje K2. Nebo naopak podvozky získat tam.
Neděle, 17. prosince 2023 - 09:20:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 856
Registrován: 10-2009
dopravopat: Které DDR provozy měly T3D na metrovém rozchodu?
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
dopravopat
Neděle, 17. prosince 2023 - 20:55:02  
Neregistrovaný host
Sarajevo bude K2 vyraďovať, v prevádzke majú ostať iba Satra II a Satra III, t.j. modernizované. Info od užívateľa raquac. Majú 21 kusov K2/K2YU v nemodernizovanom stave. Z Charkova je to do Sarajeva asi 2100km, do Bratislavy asi 1750km, takže rozdiel až taký veľký nie je. Doprava by bola tak či tak dosť nákladná, navyše podvozky by museli upravovať na 1524mm.

Dajme tomu že Sarajevo by bolo schopné dodať podvozky pre 20 tramvají a Brno možno pre dve tramvaje. To je 22 kusov. Bratislava má "voľných" prvých 12 ks K2S, celkovo ich bude 25. Nech si vezmú všetky, zvyšné tri bez podvozkov im ostanú na diely.

Smasska: Žiadne, mali tri prevádzky so šírkou skrine 2,5 metra.

Rozchod 1000mm a 2,5 metra široké vozy sú ešte v Osijeku, ale tam K2 nikdy neboli. Zaujímavé je, že staršie T3YU z rokov 1968 a 1972 mali "klasickú" konštrukciu a 4 kusy T3YU z roku 1982 mali konštrukciu vychádzajúcu z T3D, resp. T4D, ktoré majú odlišne umiestnenú výzbroj vo vozidle a upravený rám pre prevádzku s vlekmi. K tým štyrom T3YU "T3D" mali aj štyri vleky B3YU. Dnes majú prevádzkových iba 17 vozňov T3RPV.O, novostavby z roku 2006, ktoré sa robili v Ostrave. Posledný prevádzkový GT6 pôvodom z Rhein-Neckar a Záhrebu vyradili a zošrotovali minulý mesiac, ale nechali si dva GT6 ako historické.

Škoda že sme v roku 2006 ešte nevedeli že majú pôvodné T3 podvozky na tisícku, ktoré sa v Bratislave nedochovali (resp. to čo sa dochovalo sú podvozky T2, nie prvých sérií T3). Bratislavská historická T3 má od roku 2003 podvozky T2, pričom jej rekonštrukcia na historičák bola ukončená v roku 2015. Našťastie sa zachovali aspoň upravené rámy z ktorých by sa to dal spraviť ešte jeden pár pôvodných podvozkov, ale bez pôvodných brzdičov (tie sú tuším ešte v Ostrave).
Pondělí, 18. prosince 2023 - 06:53:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 3-2013
Byl jste někdy v Sarajevu? Z Bratislavy je to nějakých 700 km. Pokud vím, tak jim tramvaje Satra moc nejezdí. Takže by možná byli za nějaké K2S rádi. Možná by šlo nabídnout pár vozů za ty ostatní podvozky. Je pravda, že právě podepsali smlouvu na dalších 10 stadlerů. Celkem jich bude 25. Ale mají stavět i novou trať.

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
Pondělí, 18. prosince 2023 - 07:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 3-2013
Trenutno stanje voznog parka je:
(provozní stav v září 23)

Ako mislite ne ne može gore.
Razmislite malo bolje.

K2: 511 514 516 518 519 523 524 525 526
KT8: 533 534
S2: 545
S3: 548 549
GT8: 553 554 555 556 558 560 561 562 565 575 576

Sudbina: 532 550 551 547 537 539 540 541 542 je neizvjesna.
(osud neznámý)

Sigurno će se napraviti: 559 563 564 574 535 544
(bude se zprovozňovat)

Ostalo siguran rashod.
(zbytek šrot)

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
dopravopat
Pondělí, 18. prosince 2023 - 09:02:48  
Neregistrovaný host
TMB:
Ďakujem za aktuálne informácie. Ja som vychádzal z transphoto, kde som zistil nasledovné:

K2 283 majú ako historičák v predrenovačnom stave
K2 513* 515* 520* 521* 529* 567* sú vyradené. Otázka je, či sú už aj zošrotované, lebo viaceré z týchto vozňov ešte v roku 2021 existovali (sú fotky).
K2 510* 511 514 516 517* 518 519 522* 523 524 525 526 527* sú v prevádzke
*vozne neboli spomenuté v príspevku od TMB vôbec, možno sú už odstavené, ináč sa zhodujú sa údajmi na transphoto
KT8D5 532 je osud neistý, záujem by mohla mať Praha, ak si ju nechcú v Sarajeve nechať ako zdroj ND
E1 550 551 osud neistý, 552 podľa transphoto v prevádzke
S2 538 543 neboli spomenuté, podľa transphoto odstavené
S3 547 podľa transphoto odstavená
GT8 ešte ostanú v premávke

Bratislava by mohla Sarajevu ponúknuť 5 ks platňových K2S, aby im zapadli do vozového parku k S2 a S3, výmenou za podvozky 1435mm (krajné aj stredné) v počte, ktorý sú schopní poskytnúť. Odhadujem možno 10 až 15 sád podvozkov pod K2. Keby aj našli viacej, tak 20 sád je maximum, lebo toľko bude zvyšných vyradených K2S so skladacími dverami v Bratislave (celkovo sa vyradí všetkých 25 kusov, ostanú len novostavby a 7103 ako historičák). Nepredpokladám že Charkov by spojazdnil všetkých 20 K2S aj keby mali toľko podvozkov, viaceré z nich by si nechali ako zdroj náhradných dielov.

Musím pootravovať ľudí z DPB. Fakt si prajem, aby sa tie K2S podľa možnosti zužitkovali a neskončili v šrote.

Ak by malo Sarajevo záujem aj o ďalšie K2S z Bratislavy so skladacími dverami, tak by bolo dobré keby to dali vedieť. DPB nedávno ponúkal prvých 12 ks K2S na predaj za 8000€ za kus. Nikto neprejavil záujem. Neviem či je to moc drahé pre Sarajevo, alebo o tom nevedeli alebo čo. Každopádne by bola škoda tie vozne nevyužiť. Aj keby mali jazdiť iba 10 rokov. Furt lepšie ako nemodernizované K2 alebo rozpadnuté vraky T3SU.
dopravopat
Pondělí, 18. prosince 2023 - 09:15:40  
Neregistrovaný host
poznámka: platňové K2S majú výzbroj TV14, identickú s vozňami Satra II. Takže to nie je iba o dizajne (dvere), ale aj výzbroji.

Charkov by teoreticky mohol získať K2S s Progressom, T3R.P (ex. Plzeň) s tou istou výzbrojou tam už majú. A vôbec majú pestrú zmes výzbrojí (TV1, TV Europulse, zrýchľovače).
dopravopat
Pondělí, 18. prosince 2023 - 09:41:27  
Neregistrovaný host
Ináč aby som odpovedal na otázku, tak v Sarajeve som bol, ale to bolo už dávno.
Pátek, 22. prosince 2023 - 19:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10212
Registrován: 2-2006
Rekonstrukce budovy Vzdělávacího centra DPO
klja
Středa, 27. prosince 2023 - 14:08:55  
Neregistrovaný host
Šroťák na Lihovarské [smrt]
pic paf pum
Středa, 27. prosince 2023 - 16:05:20  
Neregistrovaný host
To jsou ty vozy darovaný Ukrajině?
Středa, 27. prosince 2023 - 17:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2728
Registrován: 11-2004
Ne. Na Ukrajinu šly jiné T6A5. Jen by mě zajímala ta 1127 že skončila tak smutně když dojezdila až do konce.
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není


Dolfa
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 00:04:26  
Neregistrovaný host
To si DPO dělá z řidičů [zadnice] ???!!! Polepené první dveře....[kladivo] A co takhle čelní sklo....
VH1
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 00:19:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2018
Dolfa: Nerozumíte tomu. Takhle je to moderní. Nejmodernější v ČR.
Dolfa
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 00:48:04  
Neregistrovaný host
VH1 : Máte pravdu , sem zapomněl , že máme nejmodernější dopravní podnik v republice.[wink] Jak se má dělat reklama , se vedení komunálu může naučit v matičce měst....[wink] Ledaže to dělají schválně pro cestující , aby se nemuseli dívat na některé skvostné budovy ( hotel.dům Jindřich - toho času krátce .... zavřený [crazy] nebo s Ostravica-Textilia sousedicí dům s bývalou prodejnou .etasportu , hotel Palace....)
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 07:25:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 820
Registrován: 8-2019
Polep prvních dveří snad odporuje i nějaké vyhlášce, ne?
Pako
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 08:05:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2529
Registrován: 6-2002
Dobré ráno.

CVR: Co takhle fólie, která je zvenku v barvě, zevnitř polopropustná, takže je vidět ven?

Jinak Ostravica-Textilia je před dokončením rekonstrukce. Jindřich měl již 2x být zahájen na reko, ale 2x přišla krize, takže investice by se nemusela vyplatit. Hotel Palace - z toho je částečně studentský campus. Původně měl jít celý hotel (je to několik budov propojených k sobě) k zemi.

Díky.