Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Ostravě » Archiv diskuse Tramvaje v Ostravě do 09. 8. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Ostravě do 09. 8. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
SMMD
Středa, 12. července 2023 - 08:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 5-2023
Boris:
"Mě pokaždé rozesměje, kdykoliv se někdo zmíní s hrůzou v očích o kácení stromů. Zjistili jste si někdo, kolik stromů bylo v oblasti Poruby v době, než začala její výstavba? A kolik jich tady je teď? Tolik zeleně, jako je v Porubě, snad jinde není."

Ano, v době výstavby nové Poruby tam byla pole a malé venkovské osídlení. A tehdy také mělo smysl uvažovat o výstavbě tramvajové sítě tohoto nového "města". Jenže dnes je již území Poruby víceméně "urbanisticky hotové" a výstavba jedné tramvajové trati, která na linkovém vedení MHD žádný progres nepřinese, znamená poměrně agresivní změnu charakteru území a nejde jen o kácení stromů. I když stromy ve městě jsou dnes pro kvalitu života obyvatel velmi podstatné, lhostejno, zdali tam před půlstoletím byly nebo ne.

Progres v oblasti spojení VIII.obvodu s centrem Ostravy lze řešit takříkajíc od zítřka modifikací přístupu města a DPO k lince 49, podobně jako se podařilo prosadit metropolizaci linky 48, nebo jako se nyní plánuje (plánovalo ?) změna přístupu k lince 78 (jako rychlejší alternativě k tramvajové lince 17). Do budoucna lze uvažovat třeba o spojení linek 49 a 101 s provozem parciálních trolejbusů (a obdobně třeba o spojení 37 a 102 atp.).

Srovnání: V katovické konurbaci spolu úspěšně koexistují tradiční tramvajové linky a autobusové, resp. elektrobusové metropolitní linky. Kritériem není preference jednoho typu trakce, ale rychlost spojení MHD ve srovnání s IAD.
Středa, 12. července 2023 - 09:10:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 10-2005
Nová trať má smysl především na Duhu. Což je pomyslné Centrum VII a VIII obvodu. Ale kam pak? Smyčka u Arrows? Nebo rovnou na tu Opavskou?

Ad stromy
Před pár lety šly k zemi topoly a nikdo nebyl přivázan řetězy ke stromu. Kdyby byl návrh na vykácení toho lesa s tím, že tam bude mega parkoviště, téměř žádné negativní názory by nepřišly. Parkoviště je totiž to, co lidem chybí. Vedení města by mělo lidem slíbit, že v souvislosti se stavbou tratě vyroste i hromada parkovacích míst podél trasy. Bys viděl kolik odpůrců změní názor.

Spekulovat o ostravském metru a jeho vlivu na trať na Opavskou je zcestné. Hodně lidí přestupuje na Svinově nebo vozovně a těm ten nucený přestup vadí. Je hodně lidí, kteří by trať ocenili ale nejsou slyšet.
Punk's not dead! blesk happy
Středa, 12. července 2023 - 09:41:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 8-2002
Mnohem levnější a rychlejší alternativou je autobus (elektrobus) (l.č.49?) v trase Opavská - Duha - Pustkovec - Slavíkova - Nám Družby - (nebo přes J. Šoupala?) ... (severní spoj) - Grmelova - ... SBN. případně nějaká varianta buď na Křižíkovou přes Muglinovskou pro směr do centra nebo někam přes Novou Radnici. Ale to tady píšu periodicky už asi 10 let :-).
SMMD
Středa, 12. července 2023 - 09:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 5-2023
Ross:
"Spekulovat o ostravském metru a jeho vlivu na trať na Opavskou je zcestné. Hodně lidí přestupuje na Svinově nebo vozovně a těm ten nucený přestup vadí. Je hodně lidí, kteří by trať ocenili ale nejsou slyšet."

No a já si zase myslím, že zcestné je plánovat novou tramvajovou trať v urbanisticky uzavřeném území (včetně odstraňování nových kruhových objezdů) a řešit až dodatečně linkové vedení v dané lokalitě. Jakou mají lidé z VII. a VIII. obvodu jistotu, že po realizaci tramvajové trati už přestupovat nebudou ? Žádnou.

Proč nemůže linka 49 mít od příštího jízdního řádu zvláštní pruhy a proč nemůže pokračovat třeba po Sokolské třídě až do centra města ? Protože na koncepční myšlení a optimalizaci sítě MHD se nevypisují dotace, na rozdíl od "ekologizace" MHD údajným nahrazením autobusů tramvajemi - v době elektrobusů a parciálních trolejbusů.

Mimochodem, podobné to bylo i u kolejové spojky Rodinná, kterou výše zmiňuješ. Papírově šlo o nahrazení autobusové linky tramvají, ale ve skutečnosti stejně musí jezdit autobus nadále přes nám.SNP, tedy přes centrum této obytné lokality, kam tramvaj nezajíždí (jen to už není 41, ale 27 a 48). Naopak velký přínos mělo prodloužení tramvajové trati na Dubině a přemístění konečné smyčky z obytné zóny k nákupnímu centru.

Proč nemůže tramvaj končit u Duhy, ale až na Opavské ? Protože dotace na terminál příměstské dopravy.

Někdo by si mohl i myslet, že tady vůbec nejde o zlepšení dopravy pro obyvatele dané lokality, ale o vnější důvody a další souvislosti nejmenovaných "hráčů" v oblasti dotací. Je naivní to takto "zbaštit" i s navijákem a domnívat se, že jde o snahu zlepšit dopravu pro lidi. Kdyby tomu tak skutečně bylo, celý proces by začal analýzou současné situace a posouzením variant řešení, včetně jiných typů trakcí.

Až bude 49 praskat ve švech a nebude kapacitně stačit v kloubech i po zřízení zvláštních busových pruhů v Nové Vsi, pak uvažujme o možnostech kapacitnější tramvajové trati, dříve je tramvaj na "osmak" jen investice pro investici.
Středa, 12. července 2023 - 12:09:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 12-2006
Úplně bych tady neříkal, že ta trať je zbytečná. A taky bych vůbec neargumentoval, že ji nikdo nechce, protože pokud si dobře pamatuju, tak petice měla něco okolo 5-6 tisíc hlasů (z toho nemalá část byla úplně z jiných měst, jen aby prostě byly a to ještě často ty lidi pomalu u těch dveří nutili a vykládali jim tam bůhví co...). Když to vemu, že celá Poruba, které se výstavba primárně týká, má něco přes 60 000 obyvatel, tak těch 10% rozhodně není většina. Do toho samozřejmě nepočítám další části Ostravy, různé vesnice okolo, případně přestupní terminál, pak se dostáváme na úplně směšné %.

Za mě jakékoli rozšíření tramvajové sítě smysl má, ale musí se navrhnout tak, aby linkové vedení dávalo smysl, aby tramvaj nahradila značnou část autobusových linek - pokud možnost bez dalšího nutného přestupu a nejlépe aby byla i rychlejší, než původní řešení. To už je hlavně v rukách podniku, jak by si s linkovým vedením dokázal pohrát tak, aby se zamezilo častějším přestupům a zároveň aby nová trať byla využitá na maximum.

Další věc je případný přesun vozovny, což všichni víme, že jednou přijde a snad se i nějakou dobu uvažovalo o tom, že se to hodí někam za Globus.

Každopádně snad poprvé od nich slyším smysluplný argument a to, že po dostavbě severního spoje padá argument na rychlejší propojení s centrem, což byl většinou největší argument právě na stavbu trati... Tam by se potom opravdu vyplatilo spíš jezdit busem Opavská - Duha - mariánky - Centrum, než se vláčet tramvají přes půl města. Oproti argumentům, že tráva v kolejišti není přírodní tráva, že se zvýší kriminalita, že klesne cena nemovitostí a podobných hovadin, je to konečně argument na úrovni [proud]
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Pako
Středa, 12. července 2023 - 13:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2500
Registrován: 6-2002
Dobré odpoledne.

Tak ve výlukovém úseku na Nádražní se právě nakládají poslední kusy rozřezaných kolejišť. Směrem k 30. dubna už vybírají i štěrk, takže odhad - zítra to bude prázdné. Za 3 dny = obrovský kus práce, to fakt zíráme, jak rychle se u nás dá najednou stavět.
Pako
Středa, 12. července 2023 - 13:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2501
Registrován: 6-2002
Ad Severní spoj:

Dovolím si být skeptický.
- Kdy měl být? 2019/2020. Máme rok 2023. Akorát uzavřený kus Mariánskohorské, ale bůhví, kdy bude něco hmatatelného postaveného.
- Když jsem se díval, kde by měl být v Třebovicích napojen, tak přiznávám, nechtěl bych pak mít v Třebovicích domek, to bude masakr.
- Když se potřebuju dostat z Hranečníku do Poruby, jedu po Rudné. Také rychlospoj. Upřímně, v době dopravní špičky první ucpávka Vratimovská, druhá ucpávka Hornbach, třetí oprava mostů u Sirotčí, čtvrtá ucpávka (občas) oblast Shopping Park. Kolegyně jela minulý týden z Poruby do Hrabové PZ s a-78, říkala, že kdyby jela s d-17 a s přestupem v Hrabůvce na cokoliv, co jede od Zábřehu, byla by tam rychleji. V tomto případě stačí jedna havárka na Severním spoji, jakákoliv výluka, oprava, nepředvidatelnost, autobusy i auta stojí.
- Možná jsem špatně pochopil tu trasu Severního spoje, když tak mě opravte... To je v podstatě spojení od ul. Provozní z Třebovic přes most a řeku vzadu kolem elektrárny, pak pod dálnicí, přes řeku kolem Švermy zase napojení na Mariánskohorskou 647. A pak už po staré dobré Mariánskohorské vesele do Přívozu. Když vezmu relaci Karolina - vozovna Poruba - VŠB - fakultka... Podle mě pořád je nejrychlejší ta tramvaj... Severní spoj odlehčí křižovatce u vodárny, protože polovina VII. a VIII. stavebního obvodu pojede po Severním spoji. Ale jaký význam má pro starou Porubu nebo Svinov?

Díky.
SMMD
Středa, 12. července 2023 - 14:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 5-2023
Pako:
" Když vezmu relaci Karolina - vozovna Poruba - VŠB - fakultka... Podle mě pořád je nejrychlejší ta tramvaj...
Severní spoj odlehčí křižovatce u vodárny, protože polovina VII. a VIII. stavebního obvodu pojede po Severním spoji. Ale jaký význam má pro starou Porubu nebo Svinov?"

1)Ano, v relaci Karolina-Poruba vozovna/VŠB/FNO je staré dobré spojení ostravskou "meziměstskou lokalkou". Téma diskuse ale je výstavba nových tramvajových tratí v Ostravě, tedy např. na Opavskou.

2)Pro "starou Porubu" a Svinov nemá severní spoj význam žádný. Téma diskuse je ale spojení Sedmaku a Osmaku s centrem města a tam severní spoj hraje svou roli.

Ad havárie na severním spoji: Havarovat přece může i tramvaj v Pustkovci [happy] A autobusy zase v místě kolon mohou posílit zvláštní pruhy, je to jednoduché řešení preference MHD před IAD ... Zvláštní pruhy pro autobusy jsou aktuálně na Rudné v Zábřehu i ve Vítkovicích.

Ad kolegyně rychlejší 17 s přestupem než přímo 78:
Srovnání podle IDOS v relaci Fakultní nemocnice - Hrabová PZ sever
1)Bus 78: 7:00 - 7:22
2)Tram 17: 6:59-7:25 přestup Náměstí Jih
Bus 48: 7:42-7:51
Pako
Středa, 12. července 2023 - 15:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 6-2002
@SMMD: Ona ta 78 uvázla v koloně. A omlouvám se, bylo to ještě v červnu ten poslední týden podle normálního jízdního řádu.

Vyhrazené jízdní pruhy: Nelze dát všude. Most nelze jen tak rozšířit. Ne všude jsou dispozice ve stávající šířce vozovky i jinde.

Mimochodem... Je aktuální nedostatek řidičů autobusů. Všude. To není jen problem Z-Group na Novojičínsku. Viz i výluka na Nádražní, kde autobusy DPO řídí řidiči z ČSAD Havířov. Tramvaj bude z hlediska provozu prioritizovány vždy, to se spíše omezí busy. O trojebusech ani nehovořím, protože kombinace řidičáku D a osvědčení drážního úřadu = to je dnes už schizofrenie.

Mimochodem... Jsem ročník 1971. Kde jsou ty časy, kdy a-31 a a-45 jezdily co 3 minuty narvané k prasknutí. Dnes... 12m autobusy a po většinu dne prázdné. I ta náhrada a-41 za d-15: Do 41 se člověk kdysi už na Kino Luna někdy nedostal. Dnes jezdí na d-15 většinou sólo wana nebo 2wana/ASTRA, stačí. A-41 vyjíždějící ze starých Výškovic je většinou prázdná.

Hezký den.

(Příspěvek byl editován uživatelem pako.)
ppkk
Středa, 12. července 2023 - 19:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 670
Registrován: 11-2014
S tou 31 a 45 to bude asi hlavně tím, že na NH už nepracuje třeba 50 000 lidí ale jen 5 000 (odhad).
Ostrawa jest regionem specyficznym
pm81
Středa, 12. července 2023 - 21:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 439
Registrován: 5-2019
Aniž došlo k realizaci ostravského metra u 8, tak jej můžeme vídat díky výluce svým způsobem. Beru v potaz, že je 12 spojená s 3.
Pako
Středa, 12. července 2023 - 21:31:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 6-2002
@ppkk: Ano, aktivity se přesunuly jinam územně. Ale třeba ve Vítkovicích pracuje pořád dost lidí. Mi šlo spíše o to, že poklesl zájem o veřejnou dopravu, lidi raději jezdí auty, i když je to v konečném součtu stojí v penězích více. Ale oni mají těch peněz paradoxně daleko, daleko více než před těmi 30-40 léty, takže si ten luxus mohou dovolit.
Žijeme si jako prasata v žitě... Obecně. Ač si to neuvědomujeme, to finanční krytí pro ty, co pracují, neuvěřitelně stouplo. Socky budou samozřejmě pořád bečet, ale ten problém je u nich, protože vydělat peníze dnes není žádný problém, pokud člověk něco umí a je ochoten plnit úkoly. Ale to už jsme filosoficky jinde než u tramvají v Ostravě. Díky, hezký večer.
Pako
Středa, 12. července 2023 - 21:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2504
Registrován: 6-2002
Dobrý večer.
@SMMD: A po mnohaletých zkušenostech s festivaly, zkuste vymyslet autobusovou variantu tramvajové noční přepravy osob pro B4L a Colours, když se musí spojovat sólo wany do 3vozových spourav, plus posily na ostatních tram linkách v noci, aby ty ožralce přepravily nějak rozumně domů. Předpokládám objednávku až 2 řidičů autobusů od ČSAD Havířov...[proud] Díky.
Čtvrtek, 13. července 2023 - 08:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2393
Registrován: 10-2005
SMMD: pořád dokola píšeš obyvatelé VII. a VIII. obvodu. Ale co jiní obyvatelé jiných obvodů? Z V. obvodu nejede na Opavskou nic, čili ti by tramvaj ke Globusu využili. Tak samo tramvaj jednoznačně zrychlí dopravu na trase Duha - FNO, kde dneska jezdí 78, která mimo špičku nejezdí. Trať se týká celé Ostravy, ne jen zmíněných obvodů. A mimochodem, se stavbou tratě se počítalo i při stavbě těch obvodů. Je to tam krásně vidět, že u silnice zůstalo místo, že lampy jsou na jedné straně ulice atp. Jen z nepochopitelných důvodu prošla stavba domova důchodců v těsné blízkosti komunikace.
Punk's not dead! blesk happy
Pako
Čtvrtek, 13. července 2023 - 09:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 6-2002
Dobré ráno.

Nádražní- reko kolejí: Kolejiště pryč, bagry postupně nakládají podloží. Vytrhávají se sloupy ve směru do centra. Ve směru na Přívoz jsou vykáceny stromy od křižovatky Nádražní/Zborovská.
SMMD
Čtvrtek, 13. července 2023 - 09:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2023
Ross:
"SMMD:"

Už jsem nechtěl k tomuto tématu psát nic dalšího, protože vím, kde je míra [happy]

Ale tvůj příspěvek změnil můj názor, protože je hodně podobný tomu, jak se dnes v Ostravě řeší MHD, kdy se místo jednoduchých, levných optimalizací sítě dává přednost vizualizacím a plánům astronomických investic v desetiletých horizontech.

"pořád dokola píšeš obyvatelé VII. a VIII. obvodu."

Ano, trať má, nebo dnes již spíše měla vést přes VII. a VIII.obvod a jeho obyvatelé mají právo spolurozhodovat o lokalitě, v níž trvale žijí. To je demokracie namísto pětiletých plánů.

"Z V. obvodu nejede na Opavskou nic, čili ti by tramvaj ke Globusu využili."

Z V.obvodu jede na VII. a VIII. bez přestupu 44. Ke Globu(su) s jedním přestupem na 40. Pokud by občané z V.obv. tolik toužili po přímém spojení do Globu(su), mohou iniciovat jednání s porubskou radnicí vedoucí k tomu, že za minimální náklady může od příštího jízdního řádu být prodloužena 44 (vybranými spoji) na konečnou 40 Globus. Ale tohle by byl už extra komfort, myslím, že současné spojení je dostatečné.

"Tak samo tramvaj jednoznačně zrychlí dopravu na trase Duha - FNO, kde dneska jezdí 78, která mimo špičku nejezdí."

Pokud je potřeba ze strany občanů VII. a VIII.obv. celodenního provozu linky 78, může být postup podobný (a ještě jednodušší) jako u předešlého případu. Rychle a levně. Bez nutnosti jakékoliv investice a jediného kopnutí, protože jak asi může zrychlit tramvaj dopravu v této relaci ? A k tomu již dnes existuje linka 47 - pokud jezdí přeplněná, opět lze rychle a levně navýšit kapacitu a pružně reagovat na případné zvýšení, nebo i snížení poptávky.

"Trať se týká celé Ostravy, ne jen zmíněných obvodů."

Netýká. Nikdo z jiných čtvrtí jí nepotřebuje. A lidé z dotčené lokality také ne a to je ta podstata. I oni jistě dají (budou-li mít relevantní informace o reálném linkovém vedení a časech spojení) přednost metropolitní 49 (navíc v budoucnu po severním spoji). MHD z veřejného rozpočtu neslouží ke svozu nakupujících bez přestupu ze všech částí města na jeho okraj k jednomu vysněnému hypermarketu [happy]

"se stavbou tratě se počítalo i při stavbě těch obvodů. Je to tam krásně vidět, že u silnice zůstalo místo, že lampy jsou na jedné straně ulice atp. Jen z nepochopitelných důvodu prošla stavba domova důchodců v těsné blízkosti komunikace."

Ano, soudruzi tehdy plánovali. Třeba Oblouk měl být uprostřed nového města Poruby a je na jeho okraji. Tramvaj se kreslila do plánů, ale ekonomická praxe tehdejšího režimu byla proti. Mezitím se Poruba nějak urbanisticky dotvořila a dnes je výstavba tramvajové sítě v Porubě zbytečná až škodlivá. Vše pohodlně a kapacitně obslouží autobusy v téměř optimálním linkovém vedení, v budoucnu snad i parciální trolejbusy, včetně metropolitních linek rychlejších ve většině relací nežli tramvaj, což si racionálně připouštím i přesto, že jsem fanouškem tramvajové dopravy a její funkci vidím nejen v samotné kapacitní přepravě, ale třeba i v tom, že tramvaj představuje městotvorný, vizuálně estetický pozitivní prvek.
Čtvrtek, 13. července 2023 - 15:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2722
Registrován: 11-2004
ad SMMD: já jsem se třeba nechtěl vyjadřovat vůbec, ale když se to tu drží ve věcném duchu tak budiž. Ale ty poslední příspěvky už jsou trochu tendenční ne?

Ano, trať má, nebo dnes již spíše měla vést přes VII. a VIII.obvod a jeho obyvatelé mají právo spolurozhodovat o lokalitě, v níž trvale žijí.
Aby to bylo fér tak jako hrdý obyvatel I. porubského stavebního obvody bych rád poslal do [zadnice] organizátory všech akcí, poutí, zažij cokoliv jinak (hlavně jinde), čtrtmaratonů, hudebních festivalů, promenád a bůhví čeho kteří argumentují "Však vás jednou nezabije mít zavřenou Hlavní třídu, parkování máte jen 1000m daleko a produkce hudby do 01:00 přece vydržíte".
Tajně doufám, že se Svinov někdy nevzbouří a nezavře/neomezí mosty a Rudnou když přece mohou spolurozhodovat. Buďme realisti, bydlíme ve společném městě tak je to trochu nějak všech.

Netýká. Nikdo z jiných čtvrtí jí nepotřebuje.
Já třeba nepotřebuju většinu autobusových linek, též nepotřebuju třeba Brněnské šaliny, nepotřebuju ano poštu, ani gynekologa a ani třeba plyn. Pojďme to zrušit. A nebo ať se držíme tématu dopravy. Řekl bych že spousta obyvatel Ostravy nepotřebuje severní spoj, k čemu bude výškovičákům nebo obyvatelům Dubiny. Jdem založit petici o zrušení stavby.
... teď jsme si uvědomil, že mám rodinu v Hošťálkovicích a že by se mi vlastně ten severní spoj hodil, jenže už roky slýchám oba tábory "prajzské strany" jak už první tábor hlásající "Ano chceme napojení na severní spoj a dálnici v Hošťálkovicích" tak i druhý "Proboha nechceme napojení, to nám tady bude jezdit celý Hlučín". Typicky česky se však shodnou na závěru "Napojení ano, ale jen pro místní, ostatní ať jedou jinudy".

Všeobecně se mi líbí rady "namalujme pruhy pro busy". Už skoro 20 let v této diskusi čtu o tom jak by bylo fajn udělat křižovatky s preferencí tramvají, že technologie je nainstalovaná ale to červené tlačítko START žádný politik nezmáčkne protože by ho autíčkáři příště nezvolili. S bus pruhem (na úkor autíček) by to bylo snad ještě horší, to fakt raději tu tramvajovou trať.
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není


ppkk
Čtvrtek, 13. července 2023 - 20:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 11-2014
Mě přijde celkem vtipné, jak se z Globusu dělá něco víc. To všichni chodí nakupovat jen do Globusu, že tam musí jezdit tramvaj a musí se tam dostat všichni nejlépe bez přestup? A do Tesca, Albertu, Kauflandu, Billy, Hrušky či Penny nikdo nechodí?
Ostrawa jest regionem specyficznym
ppkk
Čtvrtek, 13. července 2023 - 20:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 672
Registrován: 11-2014
Jinak souhlasím s tím, že tramvaj je zbytečná. Minimálně od Duhy směrem k Opavské k ničemu. Přiznejme si že Ostrava upadá, stárne, ztrácí obyvatele a nějaká tramvaj tomu fakt nepomůže. Až se bude město rozvíjet a sídliště se budou posouvat dál a dál a vznikat nové bloky atd., pak je to v úvahu, ale ne teď.
Ostrawa jest regionem specyficznym
Boris
Čtvrtek, 13. července 2023 - 20:50:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3783
Registrován: 6-2002
Já bych hlavně přestěhoval celý Pustkovec někam daleko za Ostravu, aby je a hlavně ty neúnavné zapšklé sebestředné aktivisty neobtěžovaly vymoženosti proměňujícího se velkoměsta.
Tímto ovšem nevyjadřuji ani pozitivní, ani negativní postoj k záměru vybudovat trať na 8. obvod.
Čtvrtek, 13. července 2023 - 21:36:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 12-2006
"Přiznejme si že Ostrava upadá, stárne, ztrácí obyvatele a nějaká tramvaj tomu fakt nepomůže. Až se bude město rozvíjet a sídliště se budou posouvat dál a dál a vznikat nové bloky atd., pak je to v úvahu, ale ne teď."

No a není tedy na čase s tím městem konečně něco udělat, ještě když mi většinu zaplatí někdo jiný? Zrovna moderní tramvajová trať do moderního a rozvíjejícího se města patří. Ono by se to město chtělo i rozvíjet, ale když se ke každému projektu udělá 10 peticí a ozve se dalších x kre*nů, kteří uprostřed města chtějí žít jako na vesnici, tak je to těžko... Za posledních 10 let si nepamatuju projekt na stavbu komunikací, nebo obytných domů, kde by nebyla nějaká petice, nebo odvolání. A pak ti samí lidi řvou, že Ostrava se nerozvíjí a buhví co ještě... Ve výsledku jsou největší zlo pro město jeho obyvatele samotní. Ono se stačí občas projít po Ostravě, nebo číst ostravské diskuze a člověk si připadá jak někde ve zvláštní škole.

"...ztrácí obyvatele a nějaká tramvaj tomu fakt nepomůže." No, ono se v Ostravě hlavně děje to, že lidi se stěhují za město a do práce dojíždí. A tito lidi většinou potřebují nějaký rchlý a pohodlný způsob dopravy po městě. Přestupní terminál ze směru Opavy doteď žádný neexistuje, maximálně Svinov a ten je na to díky chybějícímu parkování a ne zrovna pohodlnému přestupu, naprosto nevhodný. Nehledě na to, že se dá předpokládat, že zástavba okolo Globusu dále poroste, takže jsou to další a další lidi, pro které by trať byla přínosem. Takže ano, i tady by tramvajová trať měla smysl, jen je třeba chtít.

Ve výsledku je mi asi jedno, jestli stavba nakonec proběhne nebo ne, pokud ale budeme ke všemu přistupovat tímto stylem, nebrečme pak, že město se žádným způsobem nerozvíjí. I kdyby prošla ta první varianta po Opavské, tak furt to dává mnohem větší smysl, než stavba žádná...
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Pátek, 14. července 2023 - 05:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9753
Registrován: 2-2006
Vtobola:
"Přestupní terminál ze směru Opavy doteď žádný neexistuje, maximálně Svinov a ten je na to díky chybějícímu parkování a ne zrovna pohodlnému přestupu, naprosto nevhodný. "
V případě Svinova by mohlo vzniknout poměrně bezproblémově další nové parkoviště, které by bylo i zastřešené. Mohlo by se nacházet přímo pod Svinovskými mosty, jehož plocha je nyní nevyužívaná.

Pátek, 14. července 2023 - 05:17:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9754
Registrován: 2-2006
Tramvají z Vítkovic na Pískové doly. Zaniklou trať už dnes připomínají jen detaily
pm81
Pátek, 14. července 2023 - 07:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 5-2019
Zatímco v jiných městech se budují nové tram tratě, i na sídliště, tak v Ostravě se protestuje - skupina kolem MV čítá především důchodce, kteří jsou sobečtí vůči svému okolí. A Pustkovečtí? To je kapitola sama pro sebe. Je třeba myslet na budoucnost, na další generace. Zajímavé, že kolem Severního spoje už takový humbuk není, ačkoliv opět by se kácely stromy, upravovala vozovka. Byla by škoda (a možná bude), kdyby se to neudělalo najednou. Na okraji města se přímo nabízí možnost přestupního terminálu (pokud se vytvoří i garážová stání pro meziměstské autobusy s pořádným zázemím, tak je to OK). Aktuální UAN již neplní funkčnost, jako dřívější verze, kdy skutečně autobusy jezdily na různé směry. + aktuálně tam zastavuje vlastně FlixBus, který prakticky jezdí především mezinárodní dopravu a Ostrava je mezizastávkou. Přístup k tomuto nádraží přes Frýdlantské mosty je reprezentativní. Jen se zmíním, byť to zde úplně nepatří. Nedávno jsem navštívil Wroclav a kde mají autobusové nádraží, kde jezdí mezinárodní linky a místní? V podzemí obchodního domu Wroclawia. Krátké video, zde. Hranečník, tolik kritizovaný a dnes? Nehovořím o tom, že když čekáte ve větru či dešti, tak Vás ta střecha ochrání, ale spíše o funkci terminálu, mimo centrum a spojení všech druhů dopravy. Dubina, to je už takové menší. Hlučínská - hovořilo se o budování kolem Hlaváku. A Opavská by plnila funkci směr Opavsko, Šumpersko, MHD. A určitě je potencionál tratě budovat a vytvářet nové a nezakrnět na jednom místě tím, že to mnohým lidem vyhovuje. Jak psal kolega, vytváří se nové bytové domy, rodinné domy na perifériích (stačí se zajet podívat za Globus směr Velká Polom), nebál bych se vést tram trať i za Ostravu směr Velká Polom. Možnosti jsou.

(Příspěvek byl editován uživatelem pm81.)
Pátek, 14. července 2023 - 07:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 654
Registrován: 8-2019
Prosím, hlavně nestavit na Opavské terminál pro PAD z Opavska, cestující fakt neocení přestup na tramvaj, když se jim tím prodlouží cestování na Svinov o nějakých 7 minut...
pm81
Pátek, 14. července 2023 - 08:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 5-2019
Na tu Opavskou bych se nebál vést tram trať přes Opavskou i přes Průběžnou. Obě tratě dávají smysl.
SMMD
Pátek, 14. července 2023 - 08:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2023

Dobrý nápad, připomenout starou tramvaj [ok] A těšit se na elektřinu alespoň v podobě linky parciálního trolejbusu Z Hulvák do Vítkovic [happy]

V reportáži zaznělo, že "lokálka zanikla v 60. letech minulého století". Pokud jde o přepravu cestujících, stalo se tak konkrétně 1.října 1964, kdy byl zastaven provoz linky 8, přestože teprve nedávno, v roce 1961, byla linka 8 prodloužena ve špičku až do Vítkovic na konečnou Vysoké pece. Jako linka 8 byla trať z Pískových dolů do Zábřehu pošty a později tedy až na Vysoké pece provozována v letech 1953 - 1964. V úseku Zábřeh pošta - Pískové doly (původně Pískové lomy) byly zastávky Zábřeh MNV, Zábřeh škola a Dolní. Zánik trati souvisel přesně s tím, proč trať vznikla, tedy s těžbou písku. resp. s jejím zrušením. Zajímavostí je, že v roce 1932 byla z ekonomických důvodů na trati do Pískových dolů zastavena osobní přeprava, aby pak byla ještě téhož roku obnovena.



Pátek, 14. července 2023 - 08:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 8-2002
Vést tramvaj do vesnice, kde žije cca 2000 lidí a která je 5 km od smyčky Opavské a kde mezi tím není žádná zástavba a kde žijí jen zajíci? Proboha, trochu soudnosti. Jak už psal SMMD, smysl to zkrátka nemá. Pokud se bude stavět nová čtvrť v Ostravě, třeba někde u Dolní oblasti Vítkovic nebo jinde, pak ať se postaví i tramvaj. Ale momentálně to nikde v Ostravě smysl nemá.
Pátek, 14. července 2023 - 12:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 12-2006
Semolina: Já doteď nechápu, proč tam to parkoviště není, přitom právě Svinov na parkování neskutečně trpí. Největší nádraží, poměrně zásadní přestupní uzel a ve výsledku je to jedna velká ostuda. Ten potenciál toho místa se absolutně zazdil. Ať už se jedná o tu prolejzačku na mostech, pak nekrytý přechod na nádraží po chodníku, kde se radši většina nedívá ani na zem a pak další prolejzačka celým nádražím.
Celkově když se dívám na ty projekty a rekonstrukce, je to u nás takové nemastné, neslané, nedomyšlené...
A samozřejmě rvát tramvaj do Polomi je blbost.
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
ppkk
Pátek, 14. července 2023 - 16:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 673
Registrován: 11-2014
Hlavně žádné další terminály na okraji města. Jestli terminál, tak právě někde na Svinově u nádraží nebo u mostů. Fajn by bylo zvlášť nástupiště pro příměstskou dopravu, která stojí v zastávce déle a brzdí MHD. Zvlášť tedy i nástupiště pro MHD a zvlášť pro dálkové linky.
Ostrawa jest regionem specyficznym
Sobota, 15. července 2023 - 15:02:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13749
Registrován: 12-2009
dnes je výstavba tramvajové sítě v Porubě zbytečná až škodlivá.
Ano. Obyvatel Pustkovce po otevření severního spoje dojede do centra rychle autem do některého z parkovacích domů. Na co mu jsou tramvaje a vůbec MHD?
Po ostatních mu nic není.


žádné další terminály na okraji města. Jestli terminál, tak právě někde na Svinově u nádraží
Tak Svinov víceméně na okraji je tak jako tak. Ze směru od Bílovce atd. Při použití prodloužené Rudné od Opavy i z tohoto směru.
Neděle, 16. července 2023 - 22:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9761
Registrován: 2-2006
Ohl:
"Tak Svinov víceméně na okraji je tak jako tak. Ze směru od Bílovce atd. Při použití prodloužené Rudné od Opavy i z tohoto směru."
Nedávno jsem četl článek sociologa Siostrzonka, který tvrdí, že jediné, co v minulosti spojovalo Ostravu, byl Baník. Možná na tom něco bude.

Když je třeba právě na Svinovských mostech uveden u tramvají směr Poruba a směr Ostrava, působí to velmi zvláštně; zejména pro přespolní, kteří vystoupí na nádraží, dojdou k Mostům, a tam vidí směr Ostrava (takže jsou nebo nejsou v Ostravě?)... Proč se zde neuvádí směr centrum/jih, je mi záhadou.
T2681
Středa, 19. července 2023 - 05:41:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 7-2007
Kam se poděly červené nebo černé kolečka dříve na předních čelech tramvají označující domovskou vozovnu?
Pátek, 21. července 2023 - 05:52:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9781
Registrován: 2-2006
Dokumentačně z výluky:
Pako
Pátek, 21. července 2023 - 08:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2506
Registrován: 6-2002
Dobré ránko, na Nádražní se už pokládá nové položí a guma. Sloupy po levé ruce směrem na Hlavák jsou taky usazeny. Práce zdařile odsejpá. Inu, je vidět, že nasazení dělníků z východu má své výhody, oni makají a makají celý den, žádné v 15:00 nám upadne lopata a padáme. Hezký den.
Pátek, 21. července 2023 - 22:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9801
Registrován: 2-2006
V Ostravě směr Ostrava:
Madusan
Sobota, 22. července 2023 - 07:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 2-2007
Ostrava směr Ostrava > pro mimorazovite možná divné, ale v naší mluvě, když jsem z jakékoliv jiné části Ostravy než z Moravské, tak při vyjadřování v běžné mluvě vždy uvádím při cestě za Frýdlantské mosty, že jedu do Ostravy. Asi jako používání předložky na Stodolní místo do Stodolní.
A blíží se nám Baník, tak doufám, že se opět všichni zainteresovaní domluvili a po fotbale opět stejně kvalitně jako loni bude zajištěna VS doprava.
Sobota, 22. července 2023 - 09:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2699
Registrován: 8-2002
... ale ty cedule jsou určeny pro mimoostravské. Místní vědí i bez cedulí, kam jít.
Sobota, 22. července 2023 - 13:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9802
Registrován: 2-2006
Madusan:
"Ostrava směr Ostrava > pro mimorazovite možná divné, ale v naší mluvě, když jsem z jakékoliv jiné části Ostravy než z Moravské, tak při vyjadřování v běžné mluvě vždy uvádím při cestě za Frýdlantské mosty, že jedu do Ostravy. "
Souhlas, je to tak.
Pako
Pondělí, 24. července 2023 - 12:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 6-2002
Dobré poledne, tak na Nádražní se úspěšně pokládají koleje. S takovou do konce července nebude co dělat... [biggrin]
Pondělí, 24. července 2023 - 12:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 12-2014
Pako:
"Dobré poledne, tak na Nádražní se úspěšně pokládají koleje. S takovou do konce července nebude co dělat... [biggrin]"

Jen aby se nenašel nějaký "Štefan"... [biggrin]
VelkaTramvaj
Pondělí, 24. července 2023 - 20:21:18  
Neregistrovaný host
Zdravím!

Jak to vypadá s VŘ na 16 velkokapacitních tramvají?

Díky moc.
Úterý, 25. července 2023 - 21:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 12-2007
Madusan:
"Ostrava směr Ostrava"
Trochu jsem na tím uvažoval.
Když přijedu někam, kde to neznám, tak budu určitě rád za nějakou nápovědu.
Uvídím-li ceduli "směr centrum" budu očekávat, že je to někde blízko, kam v pohodě dojdu pěšky.
Naopak cedule "směr Ostrava" mne bude varovat a já rád využiji lokalku bo střed je ještě daleko.
Pako
Středa, 26. července 2023 - 08:14:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2508
Registrován: 6-2002
Dobré dopoledne.

Ad "směr Ostrava"... Až do roku 1995 jsem žil ve Výškovicích. Kdykoliv jsme jeli tramvajkou do centra, vždycky jsme jeli "do Ostravy" a nikdy nikoho nenapadlo tomu říci jinak.

Prostě když Ostravák řekne, že jede "do Ostravy", míní tím Moravskou Ostravu jako centrum.

Jedu do doktora, do hasiča, do rachoty... Do Ostravy. Hezký den.
Středa, 26. července 2023 - 08:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13805
Registrován: 12-2009
Když přijedu někam, kde to neznám, tak budu určitě rád za nějakou nápovědu.
Uvídím-li ceduli "směr centrum" budu očekávat, že je to někde blízko, kam v pohodě dojdu pěšky.
Naopak cedule "směr Ostrava" mne bude varovat a já rád využiji lokalku bo střed je ještě daleko.


Takže když přijedu do Prahy na konečnou vlaku Vršovice, mám tam mít napsáno směr Praha, abych si nemyslel, že do centra mám jít pěšky?

do hasiča, do rachoty... Do Ostravy.
a do [zadnice]. [proud]
Do Ostravy je na tom mostě i třeba 17, která "do Ostravy" nejede.

Prostě tam má být "směr centrum a jižní město" a "směr Poruba".
Případně i názvy čtvrtí.
Cedule nejsou pro místní a jejich zvykové názvy, ale pro ty, co jsou tam i poprvé.
Pako
Středa, 26. července 2023 - 12:01:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2509
Registrován: 6-2002
Ad Ohl: Prosím, co je v Ostravě jižní město? Bydlím v Ostravě celý život, tento termín neznám. Díky.
Středa, 26. července 2023 - 12:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 661
Registrován: 8-2019
Ostrava-Jih třeba?...
Středa, 26. července 2023 - 13:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13809
Registrován: 12-2009
co je v Ostravě jižní město?
Ostrava Jih by byl asi relevantnější, ale ani Poruba neříká nic Martinovu či vesnicích na trase pětky nebo centrum neříká nic o třeba Přívoze. Proto s malým j.
Pako
Středa, 26. července 2023 - 13:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 6-2002
Tak buď název městských čtvrtí, nebo obvodů... Ale ty obvody raději ne... Obvod Slezská Ostrava je složen z městských částí Slezská Ostrava, Muglinov, Heřmanice, Hrušov, Koblov, Antošovice, Kunčice, Kunčičky. Skoro 1/3 rozlohy města Ostravy.

Když si vezmu, kolik lidí si myslí, že ZOO leží v Michálkovicích... [proud]
Pako
Úterý, 01. srpna 2023 - 08:20:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 6-2002
Dobré ráno.

Nádražní: Koleje až na výjezd z vozovny položeny, krom jednoho místa před holičstvím i zabetonovány. Sloupy veřejného osvětlení z pravé strany směr nádraží odstraněny, připraveny torzní tyče, nové sloupy se válejí u Nashville.
Jestli to tak půjde dále, co budou stavbaři dělat příští týden, když budou mít všechno hotovo...? [biggrin]
SMMD
Úterý, 01. srpna 2023 - 08:49:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2023
Semolina:
"V Ostravě směr Ostrava:
"
Pokud byl záměr nevypisovat všechny linky a uvést výrazně a zřetelně základní orientaci směrů, tak je podle mě označení Poruba, resp. Ostrava přiměřené a plně srozumitelné. Zastávka se nachází ve Svinově; západní směr je zcela dominantně Poruba a východní směr je Ostrava (ve variantách Moravská, Slezská a Jih). Horní Lhota laskavě promine [happy]
Úterý, 01. srpna 2023 - 18:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 8-2007
Jo jo .. sekce je svině když na to příjde

Zdroj : FB

VR
Pondělí, 07. srpna 2023 - 12:46:28  
Neregistrovaný host
Zdravím!

Jak to vypadá s VŘ na 16-25 velkokapacitních tramvají?

Díky moc.
Pondělí, 07. srpna 2023 - 14:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 667
Registrován: 8-2019
Prý podal nejlepší nabídku někdo, koho DPO nechce [proud]
Pondělí, 07. srpna 2023 - 20:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 9-2021
Pokud vim, tak se prihlasila Skoda a Stadler.
Radši anonym
Pondělí, 07. srpna 2023 - 20:35:30  
Neregistrovaný host
Poskok + Timme: co se povídá tak máte pravdu oba, ale jsou to jen povídačky.
Taky se povídá že výsledky se někomu nelíbí a chce s nima zatočit.
Úterý, 08. srpna 2023 - 07:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2021
Přihodím další ,,povídačku" - vyhrála Škoda.
Vozovna
Středa, 09. srpna 2023 - 06:28:15  
Neregistrovaný host
Přidám další “povídačku” celé to teď kontroluje prej ÚOSH ….
Středa, 09. srpna 2023 - 10:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 3-2016
Zdravíčko, mohl bych se místních zeptat, co znamenají ty čísla za okny tramvají a autobusů?
Například:
011
201

Nebo:
21
103

Snažil jsem se pozorovat tyto čísla v ramci jedné linky, ale mimo NAD za tramvaje mi to nedává moc logiku.

Díky předem za odpověď.

(Příspěvek byl editován uživatelem sumecekbe.)
Motorova.skupina.A
Středa, 09. srpna 2023 - 11:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 9-2020
sumecekbe:
"Zdravíčko, mohl bych se místních zeptat, co znamenají ty čísla za okny tramvají a autobusů?
Například:
011
201

Nebo:
21
103
"
Vybral jste si dva tramvajové kurzy, oba vypravované toutéž vozovnou. 11/201 je první pořadí ranní dvojky vypravované vozovnou Moravská Ostrava. 21/103 je třetí pořadí odpolední jedničky.

11 - první jednička je typ směny (1 - ranní, 2 - odpolední, 3 - noční, 4 - dělená, 5 - celodenní)
11 - druhá jednička je konkrétní středisko, které kurz vypravuje (1 - vozovna Moravská Ostrava, 2 - vozovna Poruba)
201 - 2 je číslo linky, čísla za dvojkou jsou jednotlivá pořadí

U dvouciferných čísel linek je to zase trochu jinak:
251 - první pořadí linky 12
451 - první pořadí linky 14
551 - první pořadí linky 15
751 - první pořadí linky 17