Diskuse » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 26. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Ostatní země do 26. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 01. prosince 2023 - 11:58:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4690
Registrován: 6-2019
Upřímnou soustrast...[sad] V takový okamžik se člověk mění ze šotouše na obyčejného turistu, zakotví v nejbližším velkoměstě a jde objevovat jeho nástrahy, muzea, galerie, restaurace...

Na druhé straně Středozemního moře dnes dojezdily ve Svaté zemi jednotky IC3 - nejpohodlnější vlaky Izraelských železnic. [ko]
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 01. prosince 2023 - 12:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 10-2005
Několik novinek z turisticky zajímavé Argentiny.

Zprávy jsou poněkud ambivalentní.
Na jedné straně lze považovat za neuvěřitelné, že původně velmi amatérsky působící projekt provincie Jujuy na obnovu (prozatím části) páteřní trati z Argentiny do Bolívie, Jujuy - La Quiaca nakonec vyústily v reálný počin. Tento týden dorazily do někdejší stanice Volcán, kde začíná dříve ozubnicí vybavená rampa do Leónu, dvě nové jednotky vyrobené v Číně, které mají složit turistickému provozu v čarokrásném údolí Quebrada de Humahuaca. Údajně se v Evropě nenašel výrobce ochotný dva kusy úszkorozchodných bateriových jednotek s nabíjením ze střešních solárních panelů a pomocným dieselem vyrobit. Rekonstrukce kdysi páteřní trati, po které jezdil i rychlík z Buenos Aires do La Pazu, je prozatím omezena první etapou na úsek Tilcara - León. Pro stav sítě je typické, že jednotky nebylo možno přepravit z Buenos Aires po kolejích, neboť tato kdysi úplně nejhlavnější trať z metrové sítě je na řadě míst (včetně samotného hlavního města provincie Jujuy) 30 let mimo provoz. Provincie má záměr v budoucnu provést obnovu až na bolívijské hranice, avšak zejména někdejší ozubnicový úsek bude zřejmě značný investiční problém (viděl jsem před lety zcela zanesená koryta řek s vyvrácenými mosty apod.).

Quebrada de Humahuaca v minulosti


Nové jednotky


Provincie Cordoba pokračuje v zprovozňování trati A1, známé jako Tren de las Sierras. Je to velmi pěkná horská metrovka.
Po 45 letech přijel vlak do stanice Capilla del Monte, známé mimo jiné jako argentinská mekka paraglidingu.

GANZ v Capilla del Monte cca 1945


Jednotka Matefer v listopadu 2023


Foto: Gentileza Cronica ferroviaria

Vedle těchto pozitivních zpráv však je zde obrovská nejistota o budoucnosti železnice v Argentině jako celku. Pokud jste zaznamenali zvolení Javiera Mileie argentinským prezidentem, pak zřejmě včetně informace o jeho poněkud extravagantních přístupech k realitě. Mně připadá ze všeho nejvíc jako Dr. Divnoláska politické ekonomie a naprosto nelze odhadnout, co se od něj dá čekat. Železnice je mu hodně trnem v oku, vyjádřil se opakovaně (i po zvolení) tak, že nejlepší železnice v Argentnině byly, když je spravovaly soukromé britské společnosti, a že tak by to mělo být do budoucna. Takže lze očekávat další pokusy o privatizaci zbytku, který je dosud státu - t.j. infrastruktura, někteří nákladní a v podstatě v minulosti nacionalizovaný celek osobní dopravy. Vůbec si nepřipouští, že přesně tohle už proběhlo 1992/93 za Menema s naprosto zoufalým výsledkem.
Argentinská síť měla v 50. letech cca 46.000km, po první velké redukci v roce 58 kolem 40.000km, po roce 1977 36.000km a konečně po Menemovi 9.000km (tam bylo hozeno přes palubu i to, co by si snad žádný soudný stát nezlikvidoval). V posledních 15 letech postupně stát investoval do obnovy, takže aktuálně je pojízdných asi 18.000km tratí. Problém jsou i 3 resp. 4 existující rozchody. Milei je velká neznámá, ale spíš bohužel k horšímu.
Jef
Pátek, 01. prosince 2023 - 21:04:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6506
Registrován: 5-2002
Viajero: To jsou velice zajímavé informace! [ok]

Co se týče Mileie, tak je to nepochybně zvláštní týpek, co mohl vyhrát volby opravdu jen kvůli otrávenosti Argentinců z mnoha předchozích prezidentů a vlád, za kterých se jejich země ekonomicky spíš jen potácí z bláta do louže a zase zpátky... Je to smutné v takové velké zemi s přírodním bohatstvím a lidským potenciálem, ale voliči asi měli pocit, že jakákoli změna, byť takhle do neznáma, je spíš naděje než nebezpečí.

Nicméně co jsem pochopil, tak Milei se sice prohlašuje za anarchokapitalistu a hlasitě vystupuje proti všem dotacím (i třeba na veřejnou dopravu), ale je otázka, kolik toho může ve skutečnosti prosadit. Nemá žádné spojence v parlamentu a podle všeho je naprostý sólista, který není zvyklý získávat podporu dojednáním kompromisů ve vlastních návrzích nebo vyhověním protivníkovi v něčem jiném. Pro své radikální návrhy jako třeba zrušit národní měnu a banku by přitom potřeboval ústavní většinu, kterou bude těžko hledat. A až by opravdu sáhl na státní podporu na energie nebo tu dopravu a spol., tak si voliče rychle znepřátelí...
Sobota, 02. prosince 2023 - 14:47:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 996
Registrován: 1-2004
Na Railway Gazette International jsou zajímavé články o záměru obnovy osobní dopravy na sedmi koridorech o délce cca 8 tis. km v Mexiku a o otevření Pajares Base Tunnel na trati z Leónu do Ovieda.
Budoucnost staré tratě přes průsmyk Pajares přitom označují za nejistou, nicméně padají myšlenky o určitém turistickém provozu i potřebě "redundance" po zkušenostech s havárií v Gotthardu.
Uvidíme, zda se najdou peníze na údržbu a turistický provozovatel, nebo tu trať pohřbí nějaký sesuv půdy, porucha elektrických zařízení s prošlou životností či poškozený most...
Sobota, 02. prosince 2023 - 15:01:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4695
Registrován: 6-2019
Za podstatnou považuji poznámku o nedostatku dvousystémových vozidel soukromých dopravců - ti asi budou potřebovat starou štreku dlouho.
Každopádně je pravda, že první sesuv či padlý most ji pošle na smetiště dějin.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 04. prosince 2023 - 11:39:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 10-2005
Jef:
"
Co se týče Mileie, tak je to"

... naprostej pošuk. Protože to bohužel nevypadá, že by to byla jen předvolební mantra, která se hodí za hlavu.

...kolik toho může ve skutečnosti prosadit.

Bohužel může. Jednak exekutiva ovládá jmenování vedení ADIFu a Trenes Argentinos Operaciones (což je až na dvě výjimky oprátor veškeré osobní dopravy) a jednak prakticky může ukončit financování ze dne na den. kongres je tady pátý kolo u vozu.

Když byl napřímo dotázán, odpověděl: Si no es rentable para el privado es porque no es deseable socialmente což lze volněji přeložit, pokud to není výdělečné pro soukromníka, je to proto, že nemá smysl, aby to existovalo. To je fráze, kterou v různých obměnách opakuje, i ve vztahu ke státu (co to není výdělečné pro stát, nemá smysl). Stejně by neměly existovat venkovské školy s málo žáky, atd.

Nedávno vyšlo zajímavé srovnání. Když Menem likvidoval provoz Ferrocarriles Argentinos, dělo se tak z důvodů údajné provozní ztráty milión dolarů denně. V roce 2010, kdy vrcholil koncesní provoz, byly podpory na čtvrtině sítě 2 milióny dolarů denně.

Rád bych se mýlil, ale nějak si myslím, že pomalu můžou tak nanejvýš sepnout ruce a mumlat Que Díos proteja Argentina.
Pondělí, 04. prosince 2023 - 11:51:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 10-2005
Canfranc:
"... o záměru obnovy osobní dopravy na sedmi koridorech o délce cca 8 tis. km v Mexiku"

To je iniciativa AMLO (zkratka používaná pro presidenta Lópeze Obradora), který sice tvrdí, že nebude znovu kandidovat, ale bůhví, jak to bude. Vymyslel takový pěkný obchvat zleva. Stávající cargo koncesionáři dostali prioritní lhůtu k jednání o rozšíření koncese o provozování osobní dopravy (přičemž si lze dobře představit, že v pozadí je otázka, zda v případě negativního výsledku, by jejich cargo koncese pokračovala, či byla prolongována), s tím, že když nebudou mít zájem, buď se najde jiný privátní operátor, nebo se vytvoří operátor státní.
Pondělí, 11. prosince 2023 - 03:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653
Registrován: 2-2018
Opuštěná vojenská podzemní železniční dílna i s lokomotivou v Číně.
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:54:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4755
Registrován: 6-2019
Skjern-Videbæk, zrušená dráha na západě Jutska. Osobní doprava 1920 - 1955, nákladní až do 1981. Koleje zachované na úseku Herborg - Skjern o délce 12,5 km. K zapůjčení drezíny severského typu, čili šlapání lehké, zvládne to i singl důchodce. Jak je vidno z fotek, podzim je ideální nejen pro šlapání, ale i pro sběr nejrůznějších bobulí, rostoucích kolem dráhy.








Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 26. prosince 2023 - 13:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4775
Registrován: 6-2019
Advent v Aalborgu - hlavní nádraží, nová odbočka na letiště a přístavní vlečka, Padborg. Co na fetkách bohužel vidět není je příšerná vlezlá zima.[happy]






Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Kejvačka
Čtvrtek, 04. ledna 2024 - 15:45:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3037
Registrován: 10-2004
Nový propagandistický plakát z KLDR s železniční tématikou. Skoro jako z roku 1960 [wink]

Heslo (Inminkjongčeui susongsujorul wonmanhi počanghadža!) znamená: "Uspokojivě zajistěme přepravní potřeby národního hospodářství!"


Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Pondělí, 08. ledna 2024 - 21:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 3-2014
Ospravedlňujem sa, len taká otázočka O.T....by som sa chcel spýtať Kejvačku, keď tak pozerám videá zo Severnej Korey, prečo tam tí ľudia mimoriadne často tlačia bicykle povedľa seba. Aj na ceste medzi obcami som si to všimol. A či je bicykel cenovo dostupný, resp. či ho má v rodine každý, alebo si ho požičiavajú. Vďaka.
Kejvačka
Pondělí, 08. ledna 2024 - 23:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 10-2004
Thalys: To je zajímavé, toho jsem si nikdy nevšiml, že lidé často vedou kolo, místo aby na něm jeli. Pokud ano, může to být třeba tím, že si na něm vezou tašky s nákupem a přijde jim to tak bezpečnější a pohodlnější než s nimi jezdit, ale těžko říci. Jízdní kolo má kdekdo, ale o cenové či jiné dostupnosti nic nevím. Někde jsem četl, že podléhají registraci a mají něco jako evidenční čísla, ale nemohu to potvrdit ani vyvrátit. Nejsem cyklistický fanda a s nikým tamním jsem o jízdních kolech nemluvil. V Pchjongjangu jsou běžné i cyklostezky zabírající část šířky chodníku, vzhledem k tamnímu slabému automobilovému provozu poměrně zbytečně.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Úterý, 09. ledna 2024 - 22:08:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5000
Registrován: 4-2003
Teď jsem si prošel fotky z KLDR a nepřijde mi, že by těch, co tlačí kolo, bylo nějak nápadně mnoho. Kromě důvodu, který zmiňuje Kejvačka, může jít ještě o zdolávání stoupání (byť třeba mírného) nebo o přecházení po přechodu (velmi často!). Přidávám ještě fotku kola se "SPZ":
Pátek, 12. ledna 2024 - 13:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 4-2019
Tak jsem si teď všiml, že jsou buď smazané nebo napadené stránky s mapami - bueker.net :-((( Tak máme po mapách :-(
Sobota, 13. ledna 2024 - 08:48:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4829
Registrován: 6-2019
Po mě chtějí heslo. Nicméně ty mapy byly ve většině případů nejméně 10 let staré a často ani v době publikování neodpovídaly zcela realitě. Taky předpokládám, že většina lidí si je už dávno postahovala a vytiskla.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Adam_r
Neděle, 14. ledna 2024 - 22:16:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 10-2003
Ad mapy na Bueker.net: Autorem vetsiny map je Boris Chomenko (sotous nekde od Lyonu). Posilal jsem mu i upozorneni na nejake chyby a zmeny, ktere vetsinou do pul roku nejak zapracoval. Pri poslednim emailu (klidne to muze byt 10 let) mi odepsal neco ve smyslu, ze provozovatel stranek nechce jeho opravy dale zverejnovat a on tim ztraci motivaci mapy dale udrzovat. Od te doby zadne dalsi updaty tech map realne nebyly (i kdyz nejspise existuje jeste nejaka nepublikovana verze).
Adam_r
Neděle, 14. ledna 2024 - 22:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 10-2003
Tak aktualni verze existuji. Odkazy jsou zde:
https://public.websites.umich.edu/~yopopov/rrt/railroadmaps/
Středa, 17. ledna 2024 - 10:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 386
Registrován: 7-2017
Nevěděl by někdo, jestli se ještě vyskytuje na rychlících v Maroku (Marákeš-Casa-Fes) řada E 1300 (Nez cassé) nebo už všechny vlaky převzaly Primy?
Šari
Středa, 17. ledna 2024 - 10:59:56  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17294
Registrován: 11-2005
E 1300 se v provozu nevyskytuje už.
Středa, 17. ledna 2024 - 17:33:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 388
Registrován: 7-2017
Šari: díky za info!
Středa, 17. ledna 2024 - 18:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4839
Registrován: 6-2019
Před 8 lety jsme je chytli jen na trati do Oued Zem (jediný pár spojů za 24h) a na dvou párech z Tangeru do Tanger Med (dnes osobní doprava zastavena).


Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 21. ledna 2024 - 15:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3778
Registrován: 8-2009
Hon: Když jsem tam byl před pěti lety, tak už jsem je v osobce neviděl. V roce 2011 jsem se pohyboval 8 týdnů kolem Tangeru a už v té době na rychlících byly spíš vyjímkou, pravidelně jezdily z Tangeru do přístavu jak píše AŠM ale tady je občas zaskočila DF. Přidám dva snímky couráků do přístavu (silně dokumentačně foceno za jízdy z auta). Prima na třetím snímku jede z Tangeru, kolej vpravo míří do přístavu. Někde na pevném disku bych vyhrabal i snímky z celého tehdejšího trianglu, dnes je to tam asi jiné.

Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Úterý, 23. ledna 2024 - 17:48:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3779
Registrován: 8-2009
Kdyby někdo toužil po anglických JŘ, tak jsou je stažení tady, Nedaří se mi najít něco jako grapp, nemá náhodou někdo info?. Dnes směrem do Skotska se ve velkém ruší kvůli bouři vlaky a ty co jsou ještě na trati tak se vyloženě plouží. Tak snad mě to z dálnice nesfoukne[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Čtvrtek, 25. ledna 2024 - 23:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 652
Registrován: 8-2017
Pro info obrazky novych Talgo souprav pro DSB a jeste kratke video.
Pátek, 26. ledna 2024 - 07:45:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4867
Registrován: 6-2019
Jurek: jak se Vám (coby profi řidiči) řídilo na severu Maroka?
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 27. ledna 2024 - 19:45:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3782
Registrován: 8-2009
Když jsem tam byl poprvé tak jsem tam sice byl pracovně, ale za volantem ani jednou ale zase jsem nasbíral cenné zkušenosti které se mi hodily když jsem tam byl na dovolené. To jsem po vnitrozemí najel cca 2300 km a bylo to v pohodě, dokonce i sněžné pluhy jsem potkal[wink]. A řekl bych, že ježdění alespoň pro mě bylo lepší než v Jordánsku. Ale samozřejmě každý to má jinak. Já osobně jezdím raději po Anglii než u nás[kecal][satan]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 29. ledna 2024 - 11:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 11-2005
Britský grapp. Tuším pak existuje ještě jedna stránka, kde jsou vidět podrobně koleje, vlakové cesty a všelijaké takové detaily, zkrátka "živý babitron".
Zurückbleiben, bitte!
Pondělí, 29. ledna 2024 - 11:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3783
Registrován: 8-2009
Libcha: Super. Díky moc[ok][wink]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Středa, 31. ledna 2024 - 10:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4878
Registrován: 6-2019
JJM: 2300 km je už slušný nájezd. No a Anglii nekomentuji, první tři dny byly opravdu veselé, pak už jsem si zvykl. Klidně bych si to dal znova, jejich silniční infrastruktura je ovšem tak trochu balkánská.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 31. ledna 2024 - 16:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 11-2005
Pokud by to někoho zajímalo - Americký "GRAPP" - aktuální polohy dálkových vlaků Amtrak (USA) a VIA Rail Canada. Co mne zaujalo jsou brutální zpoždění která se tam vyskytují - 2 hodiny je standard, a občas se tam vyskytne i třeba 6 a víc :-) A zase jidy vlak do cílové stanice přijede i o hodinu a půl dříve ... mazec. Holt priorita nákladní dopravy dělá své ...

Amtrak and VIA Intercity Rail Map

(Příspěvek byl editován uživatelem honza_k.)
Středa, 31. ledna 2024 - 16:47:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3785
Registrován: 8-2009
AŠM: Mě balkánská nepřijde. A jelikož nepoužívám navigaci ale jezdím podle značek, tak se mi tam (na rozdíl od ČR[angry]) nikdy nestalo, že bych dojel do nějaké pastičky odkud není cesty dál ale pouze potupně (i nějaký ten km) vycouvat. Každopádně tam funguje ohleduplnost a tolerance, což na zbytku kontinentu zpravidla není[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Kejvačka
Pátek, 02. února 2024 - 23:35:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 10-2004


Fotografie zveřejněná dnes Korejskou ústřední tiskovou agenturou společně se zprávou, která dle automatického překladu z korejštiny zmiňuje zhruba toto:

Celostátní plán nákladní přepravy na leden byl splněn na 103 %.

Pracovníci železniční dopravy a dopravní bojovníci, kteří chránili tepnu země a lidovou ekonomiku, od začátku nového roku usilují o zvýšené dopravy na dvoukolejné železnici. (Nevím, jestli "dvoukolejná" není chybný překlad. Proč by neusilovali na jednokolejné?)

Pro zajištění rychlosti, přesnosti, plynulosti a bezpečnosti železniční dopravy byl na všech složkách zřízen jednotný systém velení a řízení, pokročilo se v budování integrovaného systému řízení dopravy a byly aktualizovány technické ukazatele železničního provozu.

V souladu se záměrem strany odpovědně zaručit dodávky nezbytné pro ekonomickou výstavbu a zlepšení života lidu prostřednictvím dobré organizace a velení dopravy podniká Pchjongjangská železniční správa opatření ke snížení počtu dní, po kterém se nákladní vozy vrátí (do provozu), a přepravila o více než 130 000 tun nákladu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Železniční správy Hamhung, Kečchon a Čchongdžin také zlepšily technický stav lokomotiv, zvýšily kapacitu tažení (tonáž vlaků?) a rychle provedly organizaci nakládky a vykládky, výměnu vagónů, vybalení vagónů a přesun vagónů, čímž se rychle přepravila velká množství zboží do hospodářských stavebních středisek.

kcna.kp

(Kromě několika VIP ruských a čínských politických delegací a možná několika spřátelených diplomatů se tam ještě od ledna 2020 /!/ žádný cizinec nedostal...)
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Sobota, 03. února 2024 - 09:53:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 3-2011
Vidím dobre, že mašina má pozičné svetlá domaľované?
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Mladějov
Sobota, 03. února 2024 - 10:18:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21602
Registrován: 3-2007
..a takhle je to tam se vším.
Neděle, 04. února 2024 - 19:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5535
Registrován: 9-2003
Ale zase mají digitální (1=spřaženo, 0=rozvěšeno) automatické spřáhlo.
NOBLE BRICKS
Pikehead
Neděle, 04. února 2024 - 20:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9659
Registrován: 3-2007
Nemá je zamalované. Když si to zvětšíte, tak to vypadá spíš na nějaký hodně zahnojený reflektor.
Tohle je bobina, nebo něco co přišlo z Číny?
Stejně to je strašný, v něčem takovém žít...
Mladějov
Neděle, 04. února 2024 - 20:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21620
Registrován: 3-2007
To je tamní kopie bobiny.
Kejvačka po odmlce zase začal šířit KLDR propagandu - asi by rád zase na výlet a žranici zadarmo [lol]
Neděle, 04. února 2024 - 20:48:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 3-2013
Jen aby tam neskončil jako imperialistický agent a zaprodanec západu. Začíná tam teď Kim dělat ještě větší dusno. Ale třeba by si tím Kejvačka splnil životní sen - dožít v takové svobodné zemi.
Jen s tou žranicí by to asi bylo slabší.

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
Kejvačka
Neděle, 04. února 2024 - 22:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3055
Registrován: 10-2004
Mladějov, TMB: Ale kdež, už tam dávno nesmím a nebavíme se spolu. Něco málo o tom např. zde: https://www.kldr.info/wp-content/uploads/2022/10/korea.pdf
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Mladějov
Neděle, 04. února 2024 - 22:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21621
Registrován: 3-2007
A proč sem proboha tolik let pořád dokola kopírujete a překládáte ty KLDR mekty? Jako každý vtip opakováním přestává být vtipem.
Máte nějaké postižení?
Neděle, 04. února 2024 - 22:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 666
Registrován: 2-2018
Mladějov : Srdci neporučíš 🤷🏿😉…
Mladějov
Pondělí, 05. února 2024 - 02:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21622
Registrován: 3-2007
Pravda. Prostě srdce mladého komunisty.
Kejvačka
Pondělí, 05. února 2024 - 03:12:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3057
Registrován: 10-2004
Mladějov: Protože "diskuse » železnice » ostatní země". Je to k tématu. Někoho to třeba může zajímat. Neexistují důkazy pro opačné tvrzení.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Pondělí, 05. února 2024 - 10:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14163
Registrován: 4-2003
Někoho to třeba může zajímat. Neexistují důkazy

To musí být fakt výstavní hlupák na mentální úrovni malého žvatlajícího dítěte, který se nějakou podivnou hříčkou přírody naučil číst.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 05. února 2024 - 10:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 11-2005
Tak jako kdyby se tu vyskytla nějaká informace o severokorejské železnici, tak by to bylo fajn. Hodit sem tiskovou správu KCNA je trochu na hraně, ale když nic jiného není, tak proč ne. Pak by samozřejmě člověk mohl přiložit i výsměšek o tom, že dopravní výkon slouží hlavně exportu raket do Ruska, nebo o tom, že loni "asi" došlo k velkému železničnímu neštěstí se stovkami obětí, akorát to nikdo neví jistě; ale odpustit si to mi taky přijde v pořádku.
Zurückbleiben, bitte!
Pondělí, 05. února 2024 - 11:53:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14164
Registrován: 4-2003
ale když nic jiného není, tak proč ne.

A teď mi prosím řekněte, co jste se z toho dozvěděl. [biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 05. února 2024 - 14:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3427
Registrován: 12-2020
Přece, že plán nákladní dopravy za leden byl splněn na 103% procent a že proti loňskému lednu to bylo o 130 000 tun více. Dozvěděli jsme se alespoň něco, byť bez záruky, že to je pravda.
Od ostatních komentujících jsme se nedozvěděli zhola nic, jen zbytečné komentáře.
Pondělí, 05. února 2024 - 15:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14165
Registrován: 4-2003
Opravdu nedochází, že ta informace je v diktatuře a kultuře utajování naprosto neověřitelná a nejspíš kompletně vylhaná?? A že jde v reálu o náhodný generátor znaků?

a leden byl splněn na 103% procent a že proti loňskému lednu to bylo o 130 000 tun více.

No výborně , tak mi řekněte kolik tam přepravují a kolik byl ten plán.[lol][biggrin][rofl]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 05. února 2024 - 20:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11498
Registrován: 9-2002
Mladějov:
"A proč sem proboha tolik let pořád dokola kopírujete a překládáte ty KLDR mekty? Jako každý vtip opakováním přestává být vtipem.
Máte nějaké postižení?"

Vtipný to neni a to postižení si někteří můžeme domyslet...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 05. února 2024 - 21:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3434
Registrován: 12-2020
RadekŠ: No výborně , tak mi řekněte kolik tam přepravují a kolik byl ten plán
Vy nevíte, že je to tajné? To by tak hrálo, aby nějací šotouši z Evropy věděli kolik nákladů kde jede[proud]
Ale pokud vím z nedávné minulosti, tak se uvádělo že kolem 90% nákladu jde po železnici, kolik to činí tun to asi vědí jen oni sami...
V 80 tkách to bylo v nákladní dopravě v Severní Koreji o něco málo méně, než v Jižní. Proto by mě docela zajímalo jak je to teď.
Úterý, 06. února 2024 - 07:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14168
Registrován: 4-2003
o v nákladní dopravě v Severní Koreji o něco málo méně, než v Jižní.

Tam někdo dojel, zkontroloval to, jsou to auditované výsledky?? Ne. Prostě cokoliv se odtamtud dozvíte je propaganda. V tomhle konkrétním případě navíc bezobsažná - ten článek mohl být klidně z Ruska 1927 a jen si někdo vycucal z prstu číslo větší než 100 % a zaměnil geografické reálie.

Cenu má v takovéhle příšerné zemi jenom a pouze to že tam někdo dojel odjinud a třeba vyfotil KT-8 a projel se s ní z A do B - tedy autentické zážitky.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 06. února 2024 - 08:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2022
Nově vytvořené zastávky

Jednoho dne v únoru 2014, v den 103. výročí založení země, navštívil Kim Čong-un nově zrekonstruovanou střelnici Mae Ri.
Dlouho si prohlížel jednotlivé části střelnice a dával lekce dobrovolnické práce a náhle ho znepokojily problémy s dopravou.
V té době, za podmínky, že střelnice byla daleko od města, to byl problém, na který se stále upozorňovalo.
Soudruh generální tajemník, který si toho všiml, řekl, že je pro lidi obtížné sem přijet, aniž by si najali dopravu, a tak laskavě řekl, že by se tento problém měl vyřešit tak, aby lidé mohli kdykoli přijet a odjet na střelnici Mae Ri, a k tomu bychom měli zřídit zastávky na různých místech Pchjongjangu.
Zopakoval také, že mnoho lidí přichází do haly v neděli se svými rodinami, a že bychom měli zajistit dopravní podmínky, aby hala mohla v neděli normálně vykonávat svou servisní činnost.
Nové autobusové nádraží je vyvrcholením vroucí lásky k lidu naší země ze strany našeho milovaného generálního tajemníka soudruha Kim Čong-ila, který velmi dbá na to, aby si náš lid mohl naplno užívat kulturního a duchovního života bez sebemenších nepříjemností.


Úplnej Babiš - kde nejsou roušky, tam přiveze.
No řekněte, kdo z vás by nechtěl žít v zemi, jejímuž vůdci leží nejvíc na srdci blaho jeho lidu.
Úterý, 06. února 2024 - 10:49:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3437
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Tam někdo dojel, zkontroloval to, jsou to auditované výsledky??
To se musíte zeptat autorů knihy Světové železnice z 80 let.

Cenu má v takovéhle příšerné zemi jenom a pouze to že tam někdo dojel odjinud a třeba vyfotil KT-8 a projel se s ní z A do B - tedy autentické zážitky.
No autentické budou, ale to je tak asi vše. Záleží na tom kdo a jak je interpretuje. Nehledě na to, že teď se tam přece nikdo nedostane. Například příznivec VHD bude zážitky určitě interpretovat jinak, než obyčejný nezasažený jedinec.
Já mám taky autentické zážitky z alpinismu v sandálech, ale tady to evidentně místními cenzory bylo vyhodnoceni jako lež[wink]
Úterý, 06. února 2024 - 12:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14169
Registrován: 4-2003
z alpinismu v sandálech, ale tady to evidentně místními cenzory bylo vyhodnoceni jako lež

Inu, nejste zjevně schopen jakékoliv smysluplné komunikace.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 06. února 2024 - 12:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4904
Registrován: 6-2019
To se musíte zeptat autorů knihy Světové železnice z 80 let.
Jelen, ani jiný kolektiv, ty data nijak neauditoval, ani neměl šanci něco ověřovat. Jsou to přebraná čísla, převážně z podobných zdrojů jako dnes z KLDR. Svět byl tehdy úplně jiný.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 06. února 2024 - 18:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2022
Tam někdo dojel, zkontroloval to, jsou to auditované výsledky??
To se musíte zeptat autorů knihy Světové železnice z 80 let

To se ptát nemusíte. Jistěže autoři knihy nikam nejezdili, do většiny světa by je v té době nepustili a "auditováním" toho zbytku by na sebe akorát přivolali pozornost estébáků jako špióni v žoldu vrahů z Volstrýtu. Takže (téměř) aktuální údaje čerpali hodně z ročenek Jane´s World Railway, které se jim dostaly do rukou (a protože pak končily v nějakém taj-dův-mob ministerském fondu, byl Jelen s takovou hromadou informací za železničního poloboha). To nebylo jako dnes, kdy máte na kliknutí přístup k CIA World Factbook a miliónu jiných zdrojů... (Mimochodem, ročenka JWR vychází dodnes, takže se jich zeptat můžete.)
Úterý, 06. února 2024 - 19:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14172
Registrován: 4-2003
S těma knížkama po Jelenovi jsem se setkal kdesi v knihovně, uvnitř totiž zůstal nějaký ministerský rozdělovník či co. Samozřejmě to byla obrovská náhoda.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

T_D
Pátek, 09. února 2024 - 18:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 8-2017
Takový skromný dotaz: stále platí, že na trase Paris - Barcelona jezdí jenom dva páry TGV nebo jezdí v sezóně i třetí pár?
„Je jedno jestli Marseille, Moskva nebo Paříž, když máš dobrej koktejl, nezáleží, kde paříš." (WOHNOUT - Depardieu)
Pondělí, 26. února 2024 - 14:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 6-2005
Trochu to tu osvěžím nějakými snímky ze Švýcarska z 11. a 12. srpna 2023 především z úzkorozchodných drah v okolí Aarau a dále z Oltenu, Basileje a Curychu:









Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak\ 2 hot [blesk]