Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 18. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 18. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Haan
Sobota, 17. února 2024 - 21:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3638
Registrován: 2-2010
AllForOnepnzs:
"Dokud jsem vedl diskuzi v normální rovině, tak byse mi Kolelačovo advokáti (např. Haan) klidně ještě vysmáli, tak jsem mírně poupravil rétoriku a vida, aspoň určitá změna."
Vy jste tu rétoriku "mírně" poupravil už dřív, než jsem na Vás reagovala-ve vašem příspěvku 675-poslední odstavec. Nejsem žádný advokát nikoho, jen agresivita v reakcích se mně nelíbí. A mylně jsem se domnívala, že až si podrobně přečtete Doktorův odkaz na Kolelačův příspěvek z roku 2020, tak pochopíte, že Kolelač jen využil ve svůj prospěch jasný pokyn jeho velitelstva, který mu umožnil splnit si sen. A tedy se zachoval odpovědně k rosničce-tak, jak mu bylo veleno a umožněno. A Vy pořád nic. A proto jsem reagovala (3637).
Heleďte, taky jsem našla v Kolelačově příspěvku z roku 2020 chybičku, která s podstatou toho, co nám chtěl sdělit, nijak nesouvisí. A nedělala jsem z toho bramboračku.
Jednou taky budete ve věku, kdy Vás budou zajímat úsměvné vzpomínky na minulost a budete rád, že se s nimi někdo dokáže podělit s ostatními. Buďme k sobě všichni tolerantní. Svět bude hned hezčí, viďte?
Mějte pěkný večer. [happy]
Sobota, 17. února 2024 - 21:41:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3471
Registrován: 12-2020
Krásně řečeno, podepisuji[ok]
Ale chtít od některých zde diskutujících toleranci je nad jejich síly. Oni si potřebují stále zvedat ega.
BmbČ
Sobota, 17. února 2024 - 22:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9321
Registrován: 1-2007
Bram:
4) lokomotivu připojit na zdroj elektrické energie, která poháněla oběhové čerpadlo a vyhřívala chlacící vodu - lokomotiva ale musela být vybavena oběhovým čerpadlem a ohřevem připojitelným na 3 x 380 V.

Třeba na loko ř. T 466.0 bylo oběhové čerpadlo a bufík instalovány už z výroby a určené právě k tomu - k ohřevu vody z cizího zdroje při dlouhodobém stání lokomotivy.
Praxe: první, co z těchto mašin poměrně brzy zmizelo, byl právě ten motor oběhového čerpadla, který šel použít pro domácí účely a ve chvíli "když se nikdo nedívá" šel pravděpodobně snadno demontovat. Na žádném Piesticku, s kterým jsem se setkal, nebyl. Ono i takové trafo na žhavicí svíčku bufíku se někomu hodilo. Taková byla praxe v 80. letech... Nevím, zda-li ve všech depech, ale v depu co jsem byl tento stav existoval. [andel]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 17. února 2024 - 22:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16608
Registrován: 5-2004
co si pamatuju 1000mb tak ttam bylo chlazeni uplne v pohode, vzpominamjak jsme tim jeli 1969 do jugosky - uchladilo se to uplne na jihu pod barem ale i se trema lidma a vakem na strese na jednicku na loiblpas kde jsme predjizdeli potupne varici ruzny simky i medvedy te doby. Na hovno to bylo az u 105/120 s chladicem vpredu a ventilatorem na vypinac na palubce neb vecne nefunkcni termostat...
Sobota, 17. února 2024 - 22:38:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12685
Registrován: 5-2002
ad Bram: Ale přesto se to dělalo, když lokomotiva měla v zimě být na delší dobu odstavena (například z důvodu větší poruchy) [sad].

Ale ovšem. Ale taky nikdo nepředpokládal, že do ní za mrazu mimo zateplenou výtopnu naleje čistou vodu, spolehne se na vymrzlé baterie bez kapacity a v pohodě jí nastartuje...

Kolikrát si ještě budete z Kolelače dělat zbytečnou [zadnice]?

Moje historky se taky léty vyvíjejí, ač si to neuvědomuji a to je mi o dvacet let méně.
Rozhodně to nepovažuji za výmysly, jen se to časem trošku upravuje...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 17. února 2024 - 23:19:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9170
Registrován: 3-2006
Ad Petr_vlček: Jezdil jsem s tím ještě pžed pěti lety a v létě na středních trasách v současném provozu nic moc. Trochu se to zlepšilo výměnou vodní pumpy (nějaká druhovýroba a již bez maznice. Ale přeci jen mělo to přívod jen kapsama po straně. Takže když nebylo zbytí šlo zapnout topení. Je ale fakt, že poslední léta už jsem jezdil jen s nemrznoucí kapalinou a neblbnul jsem s tou výměnou na jaře a na podzim. V tomhle jsou nová auta fakt o něčem jiném. Naopak si musím dávat pozor na to, že už to není zadokolka, jako 1000MB, která se vyhrabala z kdejakého bince.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Neděle, 18. února 2024 - 00:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12686
Registrován: 5-2002
ad Doktor: V takovém případě to je pochopitelné. Ovšem Kolelač psal, že měl v lokomotivě okolo 330 l. Fridexu.

Berte to jako "básnickou licenci po padesáti letech" a přeložte si to jako 33 litrů, tedy asi tak, že ta voda "byla Fridexem cítit" asi stejně, jako ty naše "sedmsetčtrnáctky". On na nich tech Fridex byl cítit, ale "ehm", nefungoval...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 18. února 2024 - 01:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30361
Registrován: 5-2002
HB: zkuste si uvědomit, že nevhodný rozkaz se po vzniku následků mohl snadno "ztratit"
Základní řády umožňovaly nechat si takový rozkaz dát písemně. Na vojenské katedře nám tohle kladli na srdce jako jednu z nejdůležitějších věcí, které máme vědět a využívat.
Sám jsem to jednou využil, když jsem koncem vojny měl dévéťáka a můj nadřízený (ppor. dýzlák, znalí si asi dovedou představit, co to bylo zač) si v neděli po obědě v dobrém rozmaru vymyslel, že si mám vzít na povel mlaďasy z přijímače a jít s nimi dělat přezkoušení z tělocviku, mimo jiné šplh na laně. Námitka, že to nepatří k povinnostem dévéťáka, neuspěla, tak jsem vytáhl to, že jsem školen jako velitel dálkoměru a ne jako tělocvikář, takže to chci písemně.
Zrušit buzeraci zobáků se mu nechtělo, tak se chtě nechtě musel oblíknout do zelenýho a přijít si to zorganizovat sám. Sice jsem musel s ním, ale na povel to měl on...

Kolelač: Dostalo se mi odpovědi, že "Otevřít dveře a utéci z vozu". Takže o čem vlastně ta celá, nanejvýš "sofistikovaná" debata byla?
Ptal ses na uváznuté vozidlo, tedy na vozidlo neschopné z přejezdu odjet. Máš snad nějaký jiný nápad, co se dá za pár desítek sekund udělat...?

Doktor: Pokud údaj 360 litrů platí, pak až tak naředěný Fridex nebyl.
Lze důvodně předpokládat, že v lidovém podání údaj "330 litrů Fridexu" znamená 330 litrů směsi Fridexu s vodou, nikoli čistého Fridexu.
Je to podobný jev, jako když se kilokalorii říká "kalorie" - a pak to vypadá, že energetická hodnota pokrmu nepokryje ani práci potřebnou na jeho nabrání lžící a donesení do úst.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 18. února 2024 - 08:36:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14222
Registrován: 4-2003
nevhodný rozkaz se po vzniku následků mohl snadno "ztratit"

V tom pábení uniká jedna věc - ten člověk přeci musel obržet papírový rozkazy na činnost mimo kasárna, stejně tak dobře potkával třeba pravidelně výkoňáka za účelem výplaty náhrad a služného a dríve či později vojenskou policii (na nádraží..) s patřičnou kontrolou co tam dotyčný pohledává.

A jak píše Hajnej - hranice mezi inteligentem a debilem byl právě o tom že inteligent znal základní řády - čímž většinou o řád převyšoval běžný gumy.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 18. února 2024 - 09:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14223
Registrován: 4-2003
že ty samé lokomotivy ČKD dnes to něco dražšího v chladící soustavě mají.

Hele, Brame, vysvětlit člověku že do chladicí soustavy patří správná chladicí kapalina a nikoliv voda ze studny či vodovodu byl třeba ještě v devadesátkách téměř nadliský úkol. U čehokoliv. Voda přeci teče a je to normální, tak se doleje a je to..vyřešeno... do zimy daleko.

Netřeba dodávat že tenhle způsob myšlení vedl k četným fatálním závadám - pro mě i dosti neuchopitelným.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 18. února 2024 - 09:11:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14907
Registrován: 12-2009
znal základní řády
Což bylo většinou prd platné, protože když jste se podle nich choval a lampasákům to nevyhovovalo, tak si vás vychutnali jinde.

Třeba nesměli v civilu buzerovat. Měl jsem dozorčího a věděl, že velitel přijde. Zákl.ř. otevřené na příslušné stránce, viditelně označené. Ksicht velitele po příchodu a spatření výstavky byl boží. [proud]
No měl jsem o zábavu postaráno v jiných oblastech.

Prostě časy stejné jako dnes - nejdeš s davem = problém.[wink]
Neděle, 18. února 2024 - 09:19:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14908
Registrován: 12-2009
"sedmsetčtrnáctky". On na nich ten Fridex byl cítit, ale "ehm", nefungoval...
Jinde fungoval. Protože úniky byly relativně vzácné.
Ale do 754 se lila voda, protože každou chvílí něco prasklo a fíra na konečné doléval z konve, aby mohl dojet do depa.
Neděle, 18. února 2024 - 09:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14225
Registrován: 4-2003
když jste se podle nich choval a lampasákům to nevyhovovalo, tak si vás vychutnali

Jenže to byla ale zelenogoumácká omezenost těch Rechtoríků, Domoráků a Kotvasů. Že mi dali každou sobortu HáDéčko a neměl jsme přes noc vycházky a vytíral jsme WC.... no a?? Doma jsem asi nemyl WC a nazametal před barákem, nebo co??. A vstávání v 6:00 a večerku ve 22:00 jsme měl i předtím v civilu a mám jí +-dodnes...

A v 7:00 nejpozději jsem zmizel z brigády až do 16:00 do zaměstnání, kde mi "veleli" inteligtentní chapi - ti
co už nešli do důchodu po propštění do civilu udělali do jednoho slušnou kariéru v civilním IT sektoru.

Co asi mohla udělat nějaká guma našem pábiteli na rosničce - to tam jako v kosmické vzálenosti od útvaru třikát do minuty salutoval podával hlášení, aby poté musel dělat na stanovišti stojku? Že ho předisponovali někam, odkud jel o hodinu dýl k mamince?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 18. února 2024 - 09:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14226
Registrován: 4-2003
do 754 se lila voda, protože každou chvílí něco prasklo

No hlavěn že depo bylo plný inženýrů železniční dopravy, laboratoře a jánevím co ještě...[crazy]

Ono je tos zejný jako JZD, kde měli VŠ mechnizátora, VŠ pomocníka machanizátora, ale traktorista lil dál vodu do Zetóra chladiče konví ze studny na návsi.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 18. února 2024 - 09:56:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 7-2017
Dobré po ránu. Děkuji všem za bouřlivou diskusi a reakce nejen zde na káčku , ale i prostřednictvím zaslaných mailů.
Přiznávám, že mé tvrzení, že jsem prodělal dva roky ZVS není pravdivé a tedy i částka 28 tisíc Kčs pravdivá není, byl jsem jen "potupný pětimetr", za to se všem omlouvám. Byla to klukovina?
Jinak na mém příběhu není nic vymyšleného ani přikrášleného. Udál se tak, jak se udál. Narukoval jsem den po závěrečné zkoušce fíry v Bratislavě. Měsíc v přijímači, potom jsem se ocitl sám na mašině. Jaké jsem měl tedy jako fíra zkušenosti - nula? Všechny zdejší "hraběcí" rady, předhazování co by kdyby a jak na to, mi po pětapadesáti létech připadají trošku absurdní.
Jsem ale rád, že se ta příhoda udála právě v těch létech a že se jí zúčastnili lidé, kteří byli stejně tak absurdní, jako byla tehdy absurdní celá ta doba. Ale to už jsem trochu zneužil slova klasika v legendárním filmu. . . . Jisté je jedno, pokud bych se odvážil k takovému počinu dnes (což je ale v této době nemožné), jak vidím ze zdejších reakcí, měl bych problém dostat se z lapáku i za pěkných pár let. Jsem rád, že jsem v té době žil, mám opravdu nač, na rozdíl od dnešní doby vzpomínat.

Jen ještě odkaz "Hajnému" . . .Ano, ptal jsem se na to, jakou šanci má řidič silničního vozidla uváznutého na přejezdu na "koridoru" v momentě kdy se zároveň zaktivuje VÚD a co může ještě smysluplného učinit? Vaše odpověď byla, že jakékoli opatření krom útěku z vozidla nic jiného podniknout nemůže. . . A nebylo tomu tak i nedávno u Bohumína? Tak potom k čemu byla ta celotýdenní debata o příčině a viníku, jejím výsledkem byla nula?

Re. "Doktor" . . Věřte mi, že "Fridex" není všespasitelná kapalina, opravdu není. O tom jsem se sám právě tehdy krutě přesvědčil. Slyšel jste někdy něco o tom, že dokáže "zamrznout" i nafta, zalepit parafínem filtry tak , že se stanou neprůchodnými?. . . Mějte se hezky. . . . . . . . . . . . . . . . .[masinka]
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 10:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21736
Registrován: 3-2007
>Že mi dali každou sobortu HáDéčko

Vpravdě mi chvilku trvalo, než jsem si uvědomil, co to je [proud], ale vzpomněl jsem si - fakt jsi jako absa s peckama (hvězdou) vytíral hajzly? Já se ti nesměju, chraň Bůh, vytíral je každý, ale ne až do civilu (teda kromě pětimetrů). Asi gumárna v Praze..

>Co asi mohla udělat nějaká guma našem pábiteli na rosničce

No to já nevím (taky co je pravda a co pábení a co úmyslná lež, že), ale ono byly různé posádky a různé poměry a různí velitelé (nakonec Škvorecký to v Tankovém praporu zpracoval podle mne nejlíp) a někde na ztracené vartě to mohlo být s takovým blbem docela vyhrocené - na obě strany.

Stačí když takový blb využije své pravomoci a bude tě delegovat obden (co pár dní) do služeb a nevyspíš se atd. a tu basu za každou blbost ti může taky (třeba přes velitele - pokud to není on sám) snadno zařídit - porušení pravidel strážní služby, čistota zbraně - kam si můžeš jít účinně stěžovat? Tak na zbrojárku [crazy]

A ono byl hodně velký rozdíl sloužit po listopadu 1989 (tvůj případ) a před ním - co vím od mladších spolubojovníků těm největším zmrdům (ale v podstatě všem lampasákům) hodně spadl hřebínek a prostě se báli. I třeba toho, že jim někdo z mužstva rozbije držku, dostanou deku (nakonec viz Tankový prapor, kde to bylo velmi decentně naznačeno).

Ono jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 10:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21737
Registrován: 3-2007
>Přiznávám, že mé tvrzení, že jsem prodělal dva roky ZVS není pravdivé a tedy i částka 28 tisíc Kčs pravdivá není, byl jsem jen "potupný pětimetr", za to se všem omlouvám. Byla to klukovina?

Tohle je slovo chlapa a ne prolhaného sráče - bohužel až poté, co vám to bylo opakovaně dokázáno a po vašem velkém kroucení a kličkování, kdy se tahle vaše lež ukázala neudržitelnou - ale přesně mi to k vám sedí.

Jinak ne klukovina, ale potřeba ukázat, jaký jste byl/jste mistr světa, naprostá klasika z jakékoli učebnice psychologie.

Holt jak píši jinde, nepovídáte si tady s "patnáctiletými kapitány" (J.Verne).

A číslo konta vám posílám, můžete plnit - já takovou částkou rozhodně nepohrdnu [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 18. února 2024 - 10:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14228
Registrován: 4-2003
kt jsi jako absa s peckama (hvězdou) vytíral hajzly?

Za nás (97-8) už absící dávno nebyli a neprošel jsem míto přijímače poddůstojnickou školou v Berouně - to byli jeden dva kluci na rotě za půl roku - a ti byli pprap. Já skončil jako četař, mohl jsem na dva měsíce i na rotnýho, ale přenechal jsem to nějakýmu Smrtkovi.[lol]

a tu basu za každou blbost

U blbých bigošů asi ano. Ale kdyby ta pábitelova rosnička nefungovala, tak by to odsrala ta guma nad záklaďákem taky a byla pokakanější víc než ta záklaďák. Tyhle zákonitosti platí přeci i v civilu. Právě proto mi to celé nesedí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 10:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21738
Registrován: 3-2007
>Právě proto mi to celé nesedí.

Hele, kdoví jak to bylo - ono už je to nakonec jedno, pravdu se nedozvíme, ale možné je všechno - uvědom si, že jeho nadřízený nebyl nějaký génius, spíš (a tuplem v tom 1969) nějaký o pár let dřív přeučený soustružník z fabriky, co se mu nechtělo dělat, tak šel k armádě - naprostá klasika.

I když ono když je zmrd chytrý, tak to může být ještě horší - "můj" kmenový VR byl kpt ing., já s ním tedy vycházel, ale lidsky se na pár lidech docela podepsal.

A Kolelač se strašně diví, že neadoruju vojnu jako nejkrásnější období svého života, mám "protistátní řeči" nebo co a neadoruju bolševika - sorry, ale ZVS za socialismu, stejně jako kriminál, naprosto spolehlivě dělala z lidí, co jim byl režim v podstatě buřt a byli apolitičtí, nepřátele komunistickýho režimu - teda aspoň u těch, co trochu přemýšleli.
Protože ti největší zmrdi tam měli plnou hubu komoideologie a takového toho opravdu tvrdého bolševismu ala "my s vámi zatočíme", který vždycky pod tou maskou prosákl - zase výborný a přesný Škvorecký a Donutil včetně zničujícího posudku do civilu, když jsi s někým opravdu byl na kordy - což taky opomínáš.

U toho jednoduššího zbytku ne - ti na to vážně vzpomínají jako na úžasné období.

No nic.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 18. února 2024 - 10:41:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14910
Registrován: 12-2009
neměl jsem přes noc vycházky
Aha...
[lol]

plný inženýrů železniční dopravy, laboratoře
A ti to jako měli vyřešit? Když to je problém i pro dnešní specializované dílny? Prostě ta řada je na to náchylná...
Neděle, 18. února 2024 - 11:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30364
Registrován: 5-2002
Kolelač: Tak potom k čemu byla ta celotýdenní debata o příčině a viníku?
No přece o tom, co se dělo před tím uváznutím, tedy proč k němu vůbec došlo...
Nebo jsem měl místo toho odpovědět, že je otázka položená špatně a že se řidič má chovat tak, aby neuvázl? Jak už jsem psal jinde, byla jasně a slušně položená, tak jsem se na ni pokusil jasně a slušně odpovědět. Mám toho snad začít litovat...?

jejím výsledkem byla nula
No tak zrovna včera dával Mirek55 do Nehod, že se bude necelá stovka přejezdů přeměřovat. To už nějakej výsledek je.
A shodou okolností jsem v té debatě něco takového předvídal, čímž ovšem nechci tvrdit, že je to moje zásluha (rčení o malých bramborách znám a sám rád používám).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 18. února 2024 - 11:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15887
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Kolikrát si ještě budete z Kolelače dělat zbytečnou [zadnice]?

Ale já si z Kolelače [zadnice] nedělám [nene]. Dokonce na něj vůbec nereaguji. Můj příspěvek 15884 bylo vysvětlením pro Doktora, zbytek jsou jen reakce na Ohla.

Vzpomínky bývalého strojvedoucího Kolelače jsem si občas četl, ale už jsem s tím přestal, neb jsou to jen vzpomínky na dobu, kdy se mnozí se vším snažili všemožně vykejvat a celkově se mi toto všemožně protipředpisové a mnohdy i protiprávní chování dost příčí. Kolelač se podle toho choval také, ač si to nepřiznává a snaží se své jednání všemožně obhajovat tehdy, když se jiní diskutující nad jeho jednáním pozastavují. To, že se pozastavují i nad naprostými nelogičnostmi jeho vyprávění, tak s tím by Kolelač měl ale počítat. Já mu tyto nelogičnosti nikterak nevyčítám, jeho příběhy jsou prostě postiženy velkým časovým odstupem, kdy základ je reálný a o zbytek už se postará ošidná paměť. Silně pochybuji, že na tom budu ve stáří lépe. Možná jo, ale spíš raději počítám s tím, že ne [nene]. Takže budu také starým zbrojnošem a pohádkářem, když se stáří dožiju [proud]. Jen ne nepořádným, protože se nesnažím dělat věci všemožně nepředpisově [wink].


Ale ovšem. Ale taky nikdo nepředpokládal, že do ní za mrazu mimo zateplenou výtopnu naleje čistou vodu, spolehne se na vymrzlé baterie bez kapacity a v pohodě jí nastartuje...

Ale to já také nepředpokládám. Nebo snad ano? A pokud ano, tak kde?!?


Moje historky se taky léty vyvíjejí, ač si to neuvědomuji a to je mi o dvacet let méně.

To ty moje také a je mi ještě minimálně o dalších deset let méně [proud].


Rozhodně to nepovažuji za výmysly, jen se to časem trošku upravuje...

Já to ale také nepovažuji za výmysly [nene]. Tady je přesně vidět, že Petr Šimral reaguje na něco, co napsal někdo jiný a přiřadil si to bůhvíproč ke mne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 18. února 2024 - 11:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14230
Registrován: 4-2003
problém i pro dnešní specializované dílny

Vy jste to vůbec nepochopil, to je marný...
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 11:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21741
Registrován: 3-2007
Hajnej:
" v neděli po obědě v dobrém rozmaru vymyslel, že si mám vzít na povel mlaďasy z přijímače a jít s nimi dělat přezkoušení z tělocviku, mimo jiné šplh na laně."

Hm, naprosto typická ukázka buzeranta (tím nemyslím sexuální orientaci).

Přičemž neděle byl jediný den, kdy si mohli mladí (i staří) trochu odfrknout fyzicky i duševně, aby se ti, co to hůř snášeli, nevěšeli na lustru - i tohle je přesně to, proč nemám rád nekritické idylické vyprávěnky, jak to vlastně bylo celé bezva zábava a jak by se to mělo dneska zase zavést a jak by to nějak snad i pomohlo společnosti, zlepšilo ji to nebo co.
Neděle, 18. února 2024 - 11:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14231
Registrován: 4-2003
A ono byl hodně velký rozdíl sloužit po listopadu 1989 (tvůj případ)

Včera jsme to probíral se seoudem u lahvinky - on (87-88) sloužil v LO Brno -Slatina jako letecký mechanik, udělal si typovky na M-2 a L-410 a v podstatě potom dělal normnální práci mechanika. Gumárna a pakárna toliko příjimač.

Proč to píšu - ono to má tisíc podob.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 18. února 2024 - 11:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15888
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Hele, Brame, vysvětlit člověku že do chladicí soustavy patří správná chladicí kapalina a nikoliv voda ze studny či vodovodu byl třeba ještě v devadesátkách téměř nadliský úkol. U čehokoliv. Voda přeci teče a je to normální, tak se doleje a je to..vyřešeno... do zimy daleko.

Netřeba dodávat že tenhle způsob myšlení vedl k četným fatálním závadám - pro mě i dosti neuchopitelným.


Přesně tak [wink].


No hlavěn že depo bylo plný inženýrů železniční dopravy, laboratoře a jánevím co ještě...[crazy]

Ono je tos zejný jako JZD, kde měli VŠ mechnizátora, VŠ pomocníka machanizátora, ale traktorista lil dál vodu do Zetóra chladiče konví ze studny na návsi.


Byl tu velice zajímavý systém, ale poněkud drahý a hlavně nepříliš funkční [proud][crazy].
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 11:34:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21742
Registrován: 3-2007
RŠ- jasně, protože dělal kvalifikovanou práci, která byla zajímavá, bavila ho a nemusel nikomu velet a řešit věčné konflikty s lidmi nadřízenými i podřízenými.

Já si taky nejvíc pochvaloval, že nejsem někde u bigošů a že jsem část vojny prostě šel s kolegou ráno do naší elektronické dílny, na poledne na oběd a odpo do čtyř zase tam, ba jsem vymyslel pár zlepšováků - mně to vyhovovalo tou bezkonfliktností a nezávislostí na počasí, dělat to z povolání bych se asi zbláznil nudou [lol], no na druhou stranu na tehdejší dobu značné výhody a slušný plat. Specialisté (především z povolání) to prostě většinou mívali "dost civilní" a hlavně ti největší blbi vůkol byli spolehlivě absolventi vševojskových oborů (klasický velitel a nic víc).



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 18. února 2024 - 12:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15889
Registrován: 4-2003
Bmbč:Třeba na loko ř. T 466.0 bylo oběhové čerpadlo a bufík instalovány už z výroby a určené právě k tomu - k ohřevu vody z cizího zdroje při dlouhodobém stání lokomotivy.
Praxe: první, co z těchto mašin poměrně brzy zmizelo, byl právě ten motor oběhového čerpadla, který šel použít pro domácí účely a ve chvíli "když se nikdo nedívá" šel pravděpodobně snadno demontovat. Na žádném Piesticku, s kterým jsem se setkal, nebyl. Ono i takové trafo na žhavicí svíčku bufíku se někomu hodilo. Taková byla praxe v 80. letech... Nevím, zda-li ve všech depech, ale v depu co jsem byl tento stav existoval.


Díky za popis, jak to za ČSD fungovalo. Holt asi někdo potřeboval motor do cirkulárky, jiný třeba zase do sekačky a když se (nejen) tyto stroje v kompletní podobě daly sehnat těžko, tak nastupovalo ke slovu kutilství a díky tomu i krádeže...
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 12:06:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21743
Registrován: 3-2007
Bram:
"

Vzpomínky bývalého strojvedoucího Kolelače jsem si občas četl, ale už jsem s tím přestal, neb jsou to jen vzpomínky na dobu, kdy se mnozí se vším snažili všemožně vykejvat a celkově se mi toto všemožně protipředpisové a mnohdy i protiprávní chování dost příčí. Kolelač se podle toho choval také, ač si to nepřiznává a snaží se své jednání všemožně obhajovat "

Hele, ty jsi to prostě zažívat nemusel - to máš obrovské štěstí.

Támhle Šimrala (nebo mne) a tisíce dalších prostě někam nedobrovolně prskli, samozřejmě bez hodnosti = poslední ucho a ti tam museli prostě nějak ty dva roky zavření přežít - a samozřejmě každý chtěl mít co nejlidštější podmínky - úplně stejně jako třeba by je chtěl mít v base, zajateckém táboře, koncentračním táboře.

Takže je sice hezké, že se ti příčí "protipředpisové chování", mně taky není úplně fajn, když třeba čtu, co za velkopodvody provozoval Petr, ale když tě někde zavřou, žádné soukromí, spíš s deseti chlapama na ložnici, to víš, že každý chrápe, smrdí, hlučí..ty si tohle prostě nedovedeš představit, to se musí zažít.

Tak se každý snaží si to nějak zlidštit - třeba aby měl nějaký koutek, nějakou činnost, kde to bude mít trochu normálnější, aby se dostal domů (protože představa, že se dostaneš domů za rok na dovolenku ..docela šílený), abys třeba vůbec se z těch kasáren dostal ven někam mezi normální lidi..

Ono i taková věc, jako moci se projít po městě, třeba zajít do bazénu, někam s kolegou na večeři a pivo, koukat na holky a prostě na lidi, jak žijou a jek je venku krásně..hele to je myslím někomu, kdo nemusel být za ostnatým drátem ve světě zelených magorů se specifickým slovníkem, neúctou k sobě a věčným řvaním a buzerací za cokoliv prostě nesdělitelný.

Takže jako chápu i toho PŠ a ono je to trochu i o filosofii - opravdu je neetické si zfalšovat vycházku, dostat se ven nebo i domů na nějakou vylhanou záminku, když jseš v podstatě vězeň - a to jsi naprosto nic neprovedl? Jen jsi mladý, zdravý a neměl jsi tu správnou protekci případně tatínka soudruhem, abys byl někde na fešácké vojně? Nebo samozřejmě měl prostě štěstí.

Jako kdyby soudruzi po vzoru CCCP nedělali ze záklaďáků vězně a tito mohli jet třeba jednou za měsíc na víkend domů, případně po zaměstnání (pracovní době) ven, tak nebylo tolik mimořádek, šikany, sebevražd..
a lidi by to snášeli mnohem líp.

Plno kluků by si při takovém režimu našlo v posádkovém městě známost a nechodili jen frustrovaně chlastat a byli spokojení a třeba tam i zůstali (a třeba i vojnu podepsali)..

Jo, pak bych kritizoval "vykejvávání", takhle při nejlepší vůli nemůžu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 18. února 2024 - 12:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15890
Registrován: 4-2003
Mladějov:Hele, ty jsi to prostě zažívat nemusel - to máš obrovské štěstí.

Naprostý souhlas, jsem velice rád, že jsem to na zažít nemusel [wink].

Ale podívej se na mé příspěvky, nevyjadřuji se vůbec k vojenské službě samotné, kterou jsem nezažil (jsem jen schopen a odveden [proud]), vyjadřuji se pouze k situaci na dráze. A to ještě jen tak, že se mi příčí to, co se tehdy dělo, ale to už nikdo nezněmí. To se prostě dělo, ale daleko více mi vadí náhled některých lidí na to, jak to tehdy bylo vlastně fajn a jak jim tyto doby velice chybí [crazy].
Neděle, 18. února 2024 - 12:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30367
Registrován: 5-2002
ML: Ono je obecně k otázce "něco ano či ne" potřeba dodat i v jaké podobě. U té vojny je fakt rozdíl, jakou ji kdo měl.
Ale když o tom přemýšlím, možná by mělo větší efekt udělat ve vhodném ročníku něco mezi zdravotní a brannou výchovou, akorát míň zaměřené na atomovou válku a víc na různé úrazy, dopravní nehody, přírodní pohromy, průmyslové havárie nebo i jen rozsáhlejší výpadky infrastruktury. Ale tak nějak uceleně, ne že je to rozfrcaný mezi různý předměty.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 12:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21744
Registrován: 3-2007
>Díky za popis, jak to za ČSD fungovalo. Holt asi někdo potřeboval motor do cirkulárky, jiný třeba zase do sekačky a když se (nejen) tyto stroje v kompletní podobě daly sehnat těžko, tak nastupovalo ke slovu kutilství a díky tomu i krádeže...}

Ale ty motory do sekaček, cirkulí atd. (minimálně v 80s) byly běžně ke koupi, přírubové, patkové, 380V, 220V, - jen prostě tady byly k ukradení zadarmo.

Nedělej si iluze, že tvoji (naši) současníci nekradou - jen to maj těžší a taky to není tak společensky tolerováno, jako za DBL.

Samozřejmě je ta míra dána taky domácí výchovou [wink], to byla vždycky.

Ale strejcové i třeba třicátníci, co ukradnou vše, co není přibité (i to, co je a třeba i sousedovi), ti jsou furt. Jen v takovém prostředí nežiješ.

Stačí bydlet na vesnici a viděl bys věci [lol]
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 12:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21745
Registrován: 3-2007
Bram:
"ale daleko více mi vadí náhled některých lidí na to, jak to tehdy bylo vlastně fajn a jak jim tyto doby velice chybí [crazy]."

Jistě, jak už jsem tady dostkrát deklaroval, mně taky - a proto ze mne někteří DBListi (netřeba jmenovat) tady mají pomalu hysterák.
Neděle, 18. února 2024 - 13:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14914
Registrován: 12-2009
Holt asi někdo potřeboval motor do cirkulárky, jiný třeba zase do sekačky
Jo a potom řezali párátka a sekali travičku kolem golfové jamky.
Na to ten motorek 0,33kW je akorát.


Raději napište, jak zasáhnete zítra proti proruským živlů na traktorech.[wink]
Neděle, 18. února 2024 - 13:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 8-2011
ale traktorista lil dál vodu do Zetóra chladiče konví ze studny na návsi.
Ono to tak bylo i u ČSAD,autobusy ,Liazky a spol . v létě na vodu a nemrzka na zimu ,vždycky se dávala někde za okno cedulka Fridex, aby bylo jasné, kde je nalitá .

 Slyšel jste někdy něco o tom, že dokáže "zamrznout" i nafta, zalepit parafínem filtry tak , že se stanou neprůchodnými?
Proč do toho teď motáte naftu a filtry? Předtím jste se bavil o chlazení. A pokud budete mít v zimě blbou naftu ,tak vám nepomůže ani mít tu mašinu na zahradě za barákem.
Neděle, 18. února 2024 - 13:31:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14234
Registrován: 4-2003
soudruzi po vzoru CCCP nedělali ze záklaďáků vězně a tito mohli jet třeba jednou za měsíc na víkend domů,

Kdyby Hitler nezavřel lidi do konectráků, tak mohl vyhrát VWII. Jenže to je právě podstata existence toho režimu - kriminál, vězení, nedovolit někomu studovat, potlačovat samostaný úsudek, nenávist.

A když tedy někdo vzývá DBL, tak absotuně blbě vnímá tu druhou půlku osmdesátek, kdy si Husákové pměli hlavu v dlaních, protože co budou po těch odzbojovacích dohodách dělat s takovou armádou, tomu léta stagnující ekonomika, a ti arabští přátelé odebíárající vozítka za USD v barvě poustního písku taky ekonomicky na huntě. Z drtivé části tohle břemeno padlo na až jejich nástupce.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 18. února 2024 - 13:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5563
Registrován: 9-2003
Když jsem pracoval u DP, tak z posledních dodávek T3SUCS mizely třeba motorky ostřikovačů (než kutilové zjistili, že tím 24 V motorkem si okno na stopětce moc neošplouchnou), couvací a "magnetková" brzdová světla (protože se to hodilo na couvačky a mlhovky), parabolická zrcátka, sklápěče sedaček řidiče (protože se to hodilo do 105S, která měla opěradla pevná a další věci. Přitom to všechno už tou dobou bylo běžně dostupné, jen holt v té Mototechně za to chtěli prachy.
NOBLE BRICKS
Neděle, 18. února 2024 - 14:37:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9171
Registrován: 3-2006
Dost lidem to zůstalo v krvi. Když přijdete na stavbu a tam jsou usekané všechny natažené kabely, tak by člověk nejraději brečel. Přitom za tu měď dostane pár korun.To, že mizí i servopohony a čidla, lze tak nějak ošetřit. Musí se ten den namontování i připojit kabely.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 15:10:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21746
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"
A když tedy někdo vzývá DBL, tak absotuně blbě vnímá tu druhou půlku osmdesátek, kdy si Husákové pměli hlavu v dlaních, protože co budou po těch odzbojovacích dohodách dělat s takovou armádou, tomu léta stagnující ekonomika, a ti arabští přátelé odebíárající vozítka za USD v barvě poustního písku taky ekonomicky na huntě. Z drtivé části tohle břemeno padlo na až jejich nástupce."

No to jsem zvědav, co ti na tohle řekne třeba Vlček, Džem, Miram nebo Rommel.
dědek_hank
Neděle, 18. února 2024 - 17:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5084
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"Sice jsem musel s ním, ale na povel to měl on..."

A to jste jako dévéťárnu nechali prázdnou? Tam, kde jsem jako špagát sloužil já, by něco takového bylo na prokurátora pro oba...
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 17:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21749
Registrován: 3-2007
DVT měl přece pomocníka - párkrát jsem to sloužil taky (a dost nerad).
dědek_hank
Neděle, 18. února 2024 - 18:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5085
Registrován: 7-2017
Mladějov:
" Plno kluků by si při takovém režimu našlo v posádkovém městě známost a nechodili jen frustrovaně chlastat..."

Bylo jich dost, kteří si ji našli i tak, a bez chlastu. V Liberci bývaly tancovačky i odpoledne (PKO, Střelnice...), takže se leccos dalo stihnout i do večerky. (Sloužil jsem 1979-80.) A Liberec byl tehdy plný mladých ženských, od učnic v textilkách až po vysokoškolačky. Příležitostí bývalo dost.

Je fakt, že v Liberci u chemiků nebývala taková pakárna jako v těch bigošárnách u západních hranic. (Stříbro, Bor a Janovice - tři prdele v republice. U normálních lidí budily hrůzu i další posádky - třeba Strašice... Každý může doplnit podle vlastní zkušenosti.) Nicméně bojový útvar to byl a pohotovost se na nějaké úrovni držela prakticky pořád.
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 18:19:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21754
Registrován: 3-2007
Jo, já taky sloužil na západní hranici.

A taky byl jednou na vycházce-návštěvě se Svitavou v kapse, protože počty na BoPo - a po dlouhé diskusi.

Takže jako zastávat se režimu, kdy v pohodě mohli jezdit záklaďáci jednou za měsíc domů případně normálně po práci část chodit ven, jen se nechtělo, fakt nebudu.

A jsem přesvědčen, že by ten limit (kdyby mohli) ani dost velké procento nevyužívalo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
dědek_hank
Neděle, 18. února 2024 - 18:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5086
Registrován: 7-2017
Mladějov:
"DVT měl přece pomocníka - párkrát jsem to sloužil taky (a dost nerad)."

Aha, asi jsem sloužil v jiných dobách a za jiných podmínek. Já jsem to pochopil tak, že Hajnej jako špagát sloužil jako pomocník. V době a místě mé ZVS sloužili jako dozorčí útvaru jedině furťáci a špagáti dělali pomocníky. A bylo nás tam málo, takže to na nás vycházelo v průměru jednou - dvakrát měsíčně.
dědek_hank
Neděle, 18. února 2024 - 18:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5087
Registrován: 7-2017
Mladějov:
"Takže jako zastávat se režimu, kdy v pohodě mohli jezdit záklaďáci jednou za měsíc domů případně normálně po práci část chodit ven, jen se nechtělo, fakt nebudu."

Kde čteš, že se toho režimu zastávám?
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 18:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21755
Registrován: 3-2007
Ve vaší dlouhodobé produkci.
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 18:28:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21756
Registrován: 3-2007
dědek_hank:
"Mladějov:
"DVT měl přece pomocníka - párkrát jsem to sloužil taky (a dost nerad)."
Aha, asi jsem sloužil v jiných dobách a za jiných podmínek. Já jsem to pochopil tak, že Hajnej jako špagát sloužil jako pomocník. V době a místě mé ZVS sloužili jako dozorčí útvaru jedině furťáci a špagáti dělali pomocníky. A bylo nás tam málo, takže to na nás vycházelo v průměru jednou - dvakrát měsíčně."

To je přeci jedno, jestli dělal Hajnej DVT či pomocníka -prostě tam byli na plac DVT "nominováni" vždy dva a jistě i za vás.

Jo s tím furťákem asi jo - to bylo asi všude stejné.
Poprvé jsem dělal pomocníka DVT jako svobodník [wink]

Edit: Málo - kolikrát jste teda museli za měsíc do služeb?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 18. února 2024 - 18:29:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14237
Registrován: 4-2003
U normálních lidí budily hrůzu i další posádky - třeba Strašice...

Franta říkal že Pepa říkal že Jarda říkal....a určitě exustue útvar, kde je to ještě podstatně horší než u nás... . No to znám taky.

A Liberec byl tehdy plný mladých ženských, od učnic v textilkách až po vysokoškolačky. Příležitostí bývalo dost.

Zatímco v civilu kdekoliv jinde nebyly ženský. [uhoh]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

dědek_hank
Neděle, 18. února 2024 - 18:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5088
Registrován: 7-2017
Mladějov:
"Ve vaší dlouhodobé produkci."

Argumentační faul. Kritika současných poměrů neznamená, že se zastávám těch minulých.
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 18:35:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21757
Registrován: 3-2007
No hele, ve Strašicích jsem byl na svém prvním a posledním cvičení a to po převratu, takže pro mne (nás) řada zajímavých změn.

A Strašice byly (rakeťáci, bigmeni) vážně vyhlášeným útvarem, stejně jako ta trojice u západní hranice.
Takže tohle dědkovi naprosto věřím - ono totiž tyhle šuškandy většinou nekecaly (včetně třeba spolupracovníků s VKR (StB) - jeden můj spolužák, pakárny a spol.

A byla tam na můj pocit, v tom tehdy elitním útvaru ČSLA, docela anarchie a bordel, nicméně to byl už rok 1996.

Dokonce některé věci ze šuškand, ba organizační změny z jara 1989 se poněkud podivně potvrdily i po 17.11. 1989 - ale to je na osobní diskusi.

Nemám k tomu vysvětlení - buď náhoda, nebo záměr.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 18. února 2024 - 18:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14238
Registrován: 4-2003
co ti na tohle řekne třeba Vlček, Džem,


Coby, začnou mávat modrýma knížkama, a tvrdit, že usnesení vlády ČSSR ze dne 26. června 1988 o útlumu a později faktickém konci těžké zbrojní výroby je podvrh a že jim neříkali na PŠM.

vážně vyhlášeným útvarem

To byly i ty Janovice, akorát prý ve finále strašně záleželo, k jakému útvaru tuším ze tří (?) jsi se dostal.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 18:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21759
Registrován: 3-2007
No tak bacha, Džem byl mám dojem hustej paragán (nic proti, jistě to nebyla [zadnice] ), akorát holt některé věci nepochopí (a pochopit nechce) do smrti.
Neděle, 18. února 2024 - 19:15:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3386
Registrován: 1-2006
Od kovaných skalních komoušů jsem slyšel i to, že Američani začátkem osmdesátek Gorbačova zavraždili a nahradili svým dvojníkem [biggrin][biggrin][biggrin]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 19:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21761
Registrován: 3-2007
Nicméně na Gorbym (a taky na Putinovi) je nádherně vidět, jak na (výrazné) osobě vrchního diktátora záleží politika totalitního státu.
Neděle, 18. února 2024 - 19:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6523
Registrován: 7-2007
Neberte si Janovice do držky, kdo tam nebyl, nepochopí...ano tam byly 3 útvary VÚ 1113 10 motostřelecký pluk (bigoši). VÚ 4460 (rakeťáci) dost utajovaný útvar a 1056 2. průzkumný prapor s jednou rotou RHPZ (paragáni) a 2 rotami průzkumáků z toho 2 jen s malo osádkami (bez roje - řidič, velitel a střelec) + ČOT, ČTZ a Spoj. četa. Na 1056 v drtivé většině absolventi VŠ (špagáti) nebyly a když už, tak v drtivé většině jen na postech, kde nemohli nic pokazit. Až na pár výjimek, to byli absolutní odborníci. Ještě pod tento útvar spadala Chodská Lhota - odposlechová stanice radiové komunikace kapitalistů....
O tomto kasině bych mohl hodně vyprávět - dělal jsem tam pošťáka - hodně historek je k neuvěření.
Mladějov
Neděle, 18. února 2024 - 19:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21764
Registrován: 3-2007
>Neberte si Janovice do držky

Co to???

To jsi na ten útvar po x desítkách let fakt tak hrdý?

Jinak já si třeba v téhle rubrice od pošťáka (my tak říkali rotmistrům, tak tomu úplně nerozumím) klidně nějakou tu příhodu přečtu - mne to baví a tady to není nic proti ničemu.

Kdy´s tam sloužil? Žádnej protekční pětimetr?
Neděle, 18. února 2024 - 20:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9174
Registrován: 3-2006
Ad RadekŠ: Ještě komunisté stihli, tedy o prsa, usnesení vlády ČSSR č. 94 z října 1989 o útlumovém programu pro těžbu uranu a související činnosti.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Neděle, 18. února 2024 - 20:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6524
Registrován: 7-2007
Ofiko se to jmenovalo odnašeč doručené pošty. Čili balíky s potravou od rodičů, dopisy mj tzv "Drahý můj" atd...nevěřili byste jakou vynalézavost projevovali rodiče, aby synkovi přilepšili. Moravská slivovice zapečená ve vánočce, nebo v konzervách s nápisem "Uzené 85".....
S nižšîma dstojnickíma hodnostma tj "pošťáky" to nemá nic společného.
Hrdý nejsem, jen mi připadá, že se ten předchozí režim moc démonizuje. Asi 50 leta byla šílená, 68 hodně lidí zlomil, ale to já nezažil a neznám z vlastní zkušenosti. Jen z vyprávění. Ale od 80 jsem měl vlastní zkušenost. A kdo obhajuje 2 roky ZVS, je dle mě debil. Půj roku si se něco intenzivně učil, půl roku učil další a sám se zdokonaloval,,půl roku to vše kontroloval a zbytek jen flákal. A to jsme měli jako průzkumáci (spojaři) docela dost techniky. Co dělali bigoši 2 roky, no vymýšleli hlouposti....obraná linie WS na Rýně...ČA měla za úkol zadržet Nato 3 dny, pak by to pořešila CA. Tam byla vojna opravdu šílená, měli jsme je podvakrát na útvaru na výměnu...opravdu voják byl jen potravou pro kulky...hnus...
Neděle, 18. února 2024 - 20:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6525
Registrován: 7-2007
Jo a sloužil jsem podzim 85 až p 87. Protekční jsem nebyl, ale moje bydliště a sousedi budili u všech lampasů docela obavy a můj strýc byl většiny velitel na VŠ ve Vyškově.
Mmch zvítězil v hospodské sázce, pro koho přijede nejdražší vozidlo....
Neděle, 18. února 2024 - 21:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3474
Registrován: 12-2020
Mladějov: Jako kdyby soudruzi po vzoru CCCP nedělali ze záklaďáků vězně a tito mohli jet třeba jednou za měsíc na víkend domů, případně po zaměstnání (pracovní době) ven, tak nebylo tolik mimořádek, šikany, sebevražd..
a lidi by to snášeli mnohem líp.


Tak tím bych si opravdu nebyl jist. Já byl na vojně už po revoluci (91-92), vycházky byly povolené po 15:30 každému, kdo nebyl zrovna ve službě. Opušťák občas za zásluhy, dovolená jednou za rok. A když jel člověk do Margecan, tak se k tomu dali přidat i tři dny na cestu. To byly docela slušné podmínky, nehledě na to, že byla už povolená civilka, takže kdo opravdu hodně nechtěl, tak měl možnost výběru.

A situace na rotě? Chlastali všichni (tedy kromě mě[proud]) a šikana dost odporná. Jeden kluk tam málem přišel o život, když ho agresivní mazák debil málem umlátil k smrti. Další při obnově svršku na úseku Kr. Pole - Tišnov dostal plnou dávku 25 kV a přežil jen zázrakem. Jiný tak dlouho chlastal, až skončil v nějakém deliriu a málem mi umřel na rotě. Naštěstí na ošetřovně ho z toho nakonec dostali, ale zažít znova bych to fakt nechtěl. Byla to totální ztráta času, ale zase jsem si docela posílil fyzičku (dělal jsem mimo jiné spojku) a taky přečet celou útvarovou knihovnu, kde byli nejen Černí baroni, ale taky třeba zajímavá kniha o historii SOS. A taky jsem se docela naučil dobře hrát nohejbal, to když zrovna nebyla vycházka[wink] Jinak samo, že hlavní náplní vycházek bylo dráhaření, o tom žádná. S režijkou to mělo tu výhodu, že náklady byly nulové, zatímco chlastači už po dvou dnech bývali bez žoldu. Já jsem pak mohl celý měsíc chodit do army pro různé sladkosti, které mi tam chyběli nejvíc.

A za komoušů to bylo taky různý. Táta například na vojnu v letech 61-62 v Havobrodě vzpomíná docela rád a žádnou šikanu tehdy nezažívali. Když tak jen výcvik to ano, ale mezi sebou to vůbec neexistovalo.