Diskuse » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 22. 1. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 22. 1. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 12. ledna 2024 - 15:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2985
Registrován: 8-2017
Pokud mám na předvěsti očekávej 40 a na hlavním návěstidle nesvítí spodní žlutá, fíra si může říct, že se na předvěsti rozbilo zelené světlo.
V takovém případě snad není důvod tou žlutou kmitat pomalu, když může kmitat rychle, ne?
Pátek, 12. ledna 2024 - 15:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11456
Registrován: 9-2002
V takový situaci by měla na předvěsti svítit výstraha. Předvěst nemůže předvěstit 40, která nejde rozsvítit.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
dany
Pátek, 12. ledna 2024 - 16:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 8-2019
M250.0:
"V takovém případě snad není důvod tou žlutou kmitat pomalu, když může kmitat rychle, ne?"
Pokud může kmitat rychle, pak důvod skutečně není. Ovšem ne vždy a všude může.
Pátek, 12. ledna 2024 - 16:36:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2986
Registrován: 8-2017
Tím nemůže myslíte překážku technickou (např. že na nějaké reléovce je to tak zadrátované) nebo papírovou?
dany
Pátek, 12. ledna 2024 - 16:56:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 8-2019
Technicky nemusím ve stanici rychlé kmitání vůbec mít, když ho na žádnou „neporuchovou“ návěst nepotřebuju (jezdím buď přímým směrem na volno, nebo odbočkou 40). Nebo ho tam sice mám, ale zrovna se rozbije taky, ony totiž poruchy rádi chodí spolu. [proud]
Papírově třeba při traťové rychlosti menší než 60 nesmím předvěstit volno návěstí očekávej šedesát, protože by to bylo víc než je dovolená rychlost.
Pátek, 12. ledna 2024 - 19:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11458
Registrován: 9-2002
M250.0:
"Tím nemůže myslíte překážku technickou (např. že na nějaké reléovce je to tak zadrátované) nebo papírovou?"
Jestli je to na mě, tak už na hradlovině se napřed staví vjezd a až pak předvěst. RZZ, potažmo digitální ZZ by to měly dělat stejně. Jenže ono to jde tak rychle, že si toho člověk asi ani nevšimne.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
nebel
Pátek, 12. ledna 2024 - 22:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 8-2022
Na elektromechanikách se světly jde na indikacích pěkně vidět, jak to jde releovou vazbou přes ta relátka, postavím vjezd, indikuje se výstraha a hned na to se rozsvítí indikace volnoznaku na předvěsti, postavím odjezd a chviličku po rozsvícení indikace volnoznaku na odjezdu přeblikne indikace vjezdu z výstrahy na volno.

S RZZ zkušenost nemám, ale asi to bude podobné a o „jopkách" (zkušenost mám s Remote/Esa33) škoda mluvit, nejen že nemají klasické indikace a předvěsti neřeší vůbec, ale u těch počítačových ksindlů je člověk rád, že to zrovna teď aspoň nějak funguje, páč těmhle „hajzlům" každou chvíli něco je.
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Ml636
Sobota, 13. ledna 2024 - 13:31:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6041
Registrován: 11-2006
Jojo, to jsou ty počítače versus vysmívaná relátka... Já moc dobře vím, kde mám v životě své favority. Už jen proto, že když kopnu do počítače, je to jen úleva, kdežto když se kopne do stávkujících relátek, je to k té úlevě i návrat funkce!
Rebel Yell
Sobota, 13. ledna 2024 - 16:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30096
Registrován: 5-2002
636: versus vysmívaná relátka
On se tu někdo fakt vysmívá aurgerechnet relátkům...? [coze]

Já moc dobře vím, kde mám v životě své favority.
To je snadno pochopitelné - on málokdo favorizuje něco, čemu vůbec nerozumí a má k dispozici jen nějakou dojmologii.

Už jen proto, že když kopnu do počítače, je to jen úleva, kdežto když se kopne do stávkujících relátek, je to k té úlevě i návrat funkce!
Jo, po jednom takovým debilovi jsem na vojně spravoval telefonní ústřednu...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 13. ledna 2024 - 21:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11459
Registrován: 9-2002
Ml636 - víš třeba, že každý relé jakýhokoliv drážního ZZ se smí používat jen určitou dobu ? Pak se musí vyměnit a poslat na revizi/na šroťák. V době, kdy se v tom zabezpečováci rejpou a mění to, tak to znemožňuje plonohodnotný ovládání stanice výpravčímu - třeba na půl dopoledne.

A když se rejpou v autobloku, tak se na to musí dávat fírům rozkaz.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Mladějov
Sobota, 13. ledna 2024 - 22:35:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21371
Registrován: 3-2007
No já bych panu ML fakt přál zažít třeba přečíslování účastníků v releové telefonní ústředně.
Já se na to akorát byl párkrát podívat na vojně, protože tam kamarádi spojaři sloužili a mne to zajímalo, a když jsem třeba koukal, jak se preparují stožilové kabely a letují na ježky a co to je za šílenou práci..

Já bych použil citát "ten pán vůbec neví, o čem mluví".

Nakonec železniční vozidla jsem opravoval - a měřit žíly, svazky, svody, relátka, trakční i jiné měniče, polovdičové prvky a lézt kvůli tomu do všech možných a nemožných míst, přičemž třeba některé kontakty relé či pomocné kontakty stykačů převádějí a za chvíli zase ne.. někdy práce pro vraha.

Zlaté CANy a počítačová technika.

Která se umí diagnostikovat částečně sama, dodávám pro pana ML.
Ml636
Sobota, 13. ledna 2024 - 23:06:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6042
Registrován: 11-2006
Jojo, sama se umí diagnostikovat... Všechny fausťáky a šílenosti, které řeším na autech, s kterými si "mistři diagnostici" už nevědí rady, ještě nikdy diagnostika neodhalila. Diagnostika odhalí jenom to, co do ní někdo naprogramuje - dobře, nebo blbě. Když dobře, jde to trochu hůř, ale stejně, bez mozku, kladiva, zahnutého drátu a měřáku se nikdo neobejde, kdo chce něco spravit a ne jenom vyměňovat větší a větší celky.
Nebo můžete měnit 4 věci a problém způsobuje pátá. Ale hlavně, že já ničemu nerozumím.
A telefonních relátek jsem měl doma plnou krabici, prastrýc byl konstruktérem telefonních ústředen v Tesle a já byl u něj pečený vařený. Já bych vám vy chytráci, přál rozplétat obyčejný hlavní svazek u auta, spečených 50 drátů v jeden monolit, výměna nepřipadá v úvahu, musí se to rozplést, nepotrhat a znovu naizolovat, k tomu odhalit příčinu, proč se to speklo.
Nebo se mi dostalo bohužel do vlastních rukou auto, kde se vyblblo několik na sobě nezávislých tunerů elektroinstalace. Drát po drátu, jednotku po jednotce, zjistit která tam patří, která tam nepatří, co se stane, když vypojím tu která tam nepatří... Dělal jsem to ve volných chvílích půl roku, ale zadání = elektroinstalace bez jediného drátu mimo tovární schéma, splněno.

Fakt mě baví, a začínám dávat za pravdu JirkoviXXL, jak si tady pár lidí honí na druhých triko, jako by snad všichni ostatní byli dementi a ničemu nerozuměli. Zvlášť když jeden má na vše lidi, a druhý jen bere do ruky schémata a učí z nich.
Mně když někdo něco hodil před čumák, tak to schéma vidělo tak před 40 lety a před 8+ amatérskými zásahy. A nikdy jsem to nevyhodil, vždycky všechno jsem rozběhal, za každou cenu. Zvládl jsem pomocí 100W trafopáječky a silného šroubováku opravit LCD monitor, bez schématu a lupy - ve smetí skončil o 3 roky později, než by skončil u kohokoliv jiného.
Taky je super, jak se do mě vždycky vy dva pustíte, přitom je to už fakt trapné. Počítače akorát dělají z lidí blbce a jak vidíte, zdaleka to není jen můj názor, ale vždycky jsem terčem. Jeden inženýrskej se nakapsuje a dělá vývoj, milion lidí pak zblbne, protože už jenom čumí do diagnostiky a mačká enter nebo esc. Tomu jsem se vždycky snažil vyhnout.

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)
Rebel Yell
Mladějov
Sobota, 13. ledna 2024 - 23:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21372
Registrován: 3-2007
>Taky je super, jak se do mě vždycky vy dva pustíte, přitom je to už fakt trapné. Počítače akorát dělají z lidí blbce a jak vidíte, zdaleka to není jen můj názor, ale vždycky jsem terčem. Jeden inženýrskej se nakapsuje a dělá vývoj, milion lidí pak zblbne, protože už jenom čumí do diagnostiky a mačká enter nebo esc.

Hele, budu mluvit především za sebe (a možná trochu za Hajnýho): Tyhle řeči tady vypouštíš v nějakém intervalu pořád.
Je to diskusní fórum, tak na tebe holt reagujeme a dokonce popisujeme zkušenosti z našich životů, z praxe, kde se tvé "pravdy" ukázaly jako naprostá hloupost a spíš jako tvoje omezenost.

Tak jsme (nebo aspoň teda já čekal), že jsi schopen nějaké sebereflexe a některé své řekněme hloupé postoje korigovat, jako to dělá každý inteligentní člověk, když se doví víc informací o něčem, čemu třeba moc nerozuměl.

Pokud a asi zjevně ne, tak ztrácí smysl si s tebou např. o železnici nebo společnosti povídat, protože diskuse má být obohacení (i pro mne, proto sem chodím, abych se něco zajímavého dozvěděl) a ne kafemlejnek, co za týden zas opakuje totéž.

Takže pokud bereš tak úkorně, že ti nekejvem, tak se holt budeš muset odebrat mezi ty, co ti kývat budou. (paralela osazenstva hospody čtvrté cenové?)

Konstatování, jak svět a všechno tzv. jde do prdele a tohle stálé opakování - víš, upřímně, tohle bylo vždycky v mé mysli vyhrazeno pro jinou sortu lidí, než do které jsem měl dojem patříš.

>Počítače akorát dělají z lidí blbce a jak vidíte, zdaleka to není jen můj názor, ale vždycky jsem terčem.

Terčem jsi proto, že prostě s těmi opravdovými prvoky a primitivy a frustráty ztrácí smysl se od určité stupně jejich agrese nebo kafemlejnkování a ignorování diskuse bavit.

A takovéhle paušální výroky.. co já znám chytrých lidí, co k tomu, co umí, samozřejmě zvládají práci s počítači. Starých, mladých, vrstevníků..

Ty jseš akorát línej se něco nového učit, no tak na to prostě pičuješ. A PAUŠÁLNĚ EN BLOC.

Sorry za upřímnost, já jsem holt Štír.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 14. ledna 2024 - 00:20:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30099
Registrován: 5-2002
ML636: ale stejně, bez mozku, kladiva, zahnutého drátu a měřáku se nikdo neobejde
Podstatnej je z toho všeho jen ten mozek. Bez toho se neobejdeš ani u relátek, ani u počítače, a nikdo tu netvrdí opak, to jen Ty nám furt něco podsouváš.

telefonních relátek jsem měl doma plnou krabici
Já taky, udělal jsem si reléovku na kolejiště, takže reléový schémata umím nejen číst, ale i vymejšlet.

prastrýc byl konstruktérem telefonních ústředen v Tesle a já byl u něj pečený vařený
Tak to bys měl vědět i něco o tom, že takový relé není ani zdaleka čistě číslicovej prvek, žádný zapnuto/vypnuto a nic mezi tím, ale že je to analogovej prvek se setsakra složitou dynamikou, která se navíc s opotřebováním mění. A z toho by Ti měly vycházet i meze, za které se s reléovou technikou nikdy nedostaneš - a jestli nevycházejí, tak jsi z těch návštěv v Tesle zůstal tak trochu nedopečenej nedovařenej...

Já bych vám vy chytráci, přál rozplétat obyčejný hlavní svazek u auta, spečených 50 drátů v jeden monolit, výměna nepřipadá v úvahu, musí se to rozplést, nepotrhat a znovu naizolovat, k tomu odhalit příčinu, proč se to speklo.
No a přesně tohle je věc, kterou na drážním ZZ udělat nesmíš - proč myslíš, že onehdá v Roztokách šla po požáru ven celá reléovka? A nejen na ZZ, i na vozidlech - po větších průserech nebo při větších změnách jde všechno ven a drátuje se znovu a pořádně.

Počítače akorát dělají z lidí blbce
Pokud ti lidé u toho počítače akorát sedí a čumí do Facebooku, tak ano. Ale s počítačem se taky dají dělat úplně jiné věci, které Ty zjevně neznáš, zejména ne přímo a ne v náležitě vychytané podobě, a proto plácáš tyhle floskule.

Tak si pro zajímavost porovnej, jak vypadá taková regulace EDB s počítačem a bez počítače:
Řada 742: EDB žádná, protože ji sdružák neumí ukočírovat, bez elektroniky to holt nejde.
Řada 743: EDB už je, protože je tam i ta elektronika, jenže analogová, takže neumí regulovat brzdnou sílu, ale jen kotevní a budicí proud, přičemž má fíra v ruce jen jeden z nich a ten druhej se jen omezuje na maximu. Proto je na těch mašinách přepínač "spádová/zastavovací", kterým si fíra vybere tu míň blbou možnost. Součinnost se vzduchem v podobě dvoustupňové "parkovací" brzdy při zastavení. Když dojde k překročení trvalejch proudů, za pět nebo za kolik minut ta brzda vypadne, i kdyby to bylo jen o pár ampérů.
Řada 753.7: Na mašině je sice počítač, ale vlastní regulaci dělá analogovej regulátor, do kterýho ten počítač cpe žádaný hodnoty. Co mašina, to unikát, každá se musela na zkušebce doštelovat. Funkčně to samý, co předtím, kvůli překmitům proudu při náběhu brzdy je komutační kritérium 900 tisíc A*rpm, takže ve vyšší rychlosti to bůhvíjak nebrzdí. Při překročení trvalejch proudů se to chová tak nějak stejně, součinnost brzd dodělaná dodatečně.
Řady 750.7, 743.2, 742.7, 741.7: Na mašině je plně digitální regulátor, o kterém jeho autorovi tvrdili, že nemůže fungovat, ale protože to předtím nevěděl, tak ho už vymyšlenej tak, že fungoval. [wink] Reguluje se už konečně brzdná síla, protože si ji ten počítač na rozdíl od analogu umí spočítat, přepínač spádová/zastavovací zmizel v propadlišti dějin a nikomu se po něm nestejská. Součinnost s pneumatickou brzdou je plynulá, takže vystřídání brzd před zastavením netrénovaná [zadnice] ani nepozná. Překmity při náběhu nejsou, takže se může jít na milion A*rpm a ve vyšší rychlosti to díky tomu brzdí o 20 % víc. Překročení trvalejch proudů řeší oteplovací model, takže mírné překročení může jednak trvat dýl, jednak po uplynutí času to EDB nevyletí úplně, ale omezí se na trvalý proudy.

Míníš i nadále tvrdit, že je ta mašina bez počítače lepší...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Neděle, 14. ledna 2024 - 00:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21374
Registrován: 3-2007
No, hlupákovi je přece jedno, jak a jestli ta mašina brzdí vzduchem nebo EDB..to jsou přece ty inženýrský zbytečnosti, za který se nakapsováváš a ještě oblbuješ lidi s tzv. zdravými názory.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Ml636
Neděle, 14. ledna 2024 - 01:58:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6043
Registrován: 11-2006
Ale já to nemyslel jako urážku, spíš mi přišlo, že se to tady dělí na dva tábory, které můžou "součinnovat" a přitom jsou proti sobě. A já se Elektrotechnikou neživím, tak pochopitelně jsem se z vlastní iniciativy učil na těch relatech a drátkách a vlastně nemusím jít nijak s dobou, když ta "moje" doba funguje a já si s tím umím poradit.
Už mi asi nikdo nevymluví, že ty počítače jsou prostě méně spolehlivé, než fyzický a mechanický kontakt tlačítko-drát-kontakt-pomocný kontakt-drát-žárovička. Holt to cvaká, pobíhá, ojíždí se, opaluje.
Tatramatka měla mechanický programátor s vačkami a po 15 letech práce byla v záběhu (dvoje uhlíky, plus možná rozběhový kondenzátor). Na Smíchovském hlavní vypínač ZZ ještě vlastnoručně zapínal Koněv, je to vobluda, asi to má spotřebu hypermarketu o slevovém víkendu a ze sklepa se dá vytápět nádraží, ale vsadíme se, že za 50 let tady ty počítačové ústředny a systémy nebudou bez kompletní výměny všeho, zatímco tenhle prastroj ještě poběží?

Proč se musí počítačové systémy obden restartovat, aby se tomu nenaplnily všelajké ty RÁMy a RÓMy a nezačalo se to zasekávat?
Proč u loko 151 přetéká čítač v řídicím systému, který má jasně nastaveno, že se nemají zapínat ventilátory k dobíjení, protože má statický dobíječ a ty ventilátory se přesto zapnou? Vím, že se to tam jednu dobu řešilo.
TOHLE bych chtěl vysvětlit, ať to třeba trvá rok, ale chci jako blbec pochopit, proč jsou tedy počítače tak dokonalé, že jsou náchylné na sebemenší vybočení z normálu, neumí se samy tolerancema ošetřit a neotravovat obsluhu?
Jo, jasně, řídicí jednotky reagují na opotřebení snímacích a akčních členů, vytváří si adaptace a díky tomu se nemusí doseřizovávat kroky, dorazy apod.
Ale mně jde přímo o jádro toho systému, že není spolehlivý, že si najednou usmyslí, že pošle letadlo do země. Kdežto "odzandaný" člověk třeba slyší špatnou funkci stykače, vystřelení jističe, větší hukot mechanické součástky a může tu nesrovnalost vyrovnat - aspoň má šanci.
Ale beru-li jeden nezálohovaný systém jako takový, ten se přehřeje (se sousedem takhle spadl výtah, já bych takový vůl abych neudělal chlazení nového řízení pohonu nebyl, výtahovka to udělala) a následuje error. A za ty dvě minuty, než se stiskne reset, ochladne to a znova naběhne, už se může stát kdeco.
Jiný výtah, renomované firmy KONE zase pravidelně přestával ukazovat patra, nebo si Evča Jurinová usmyslela, že bude hlásit úplné nesmysly. Prostě 1x za měsíc jsem si v baráku zvykl otevřít rozvaděč a prázdný výtah v suterénu restartovat, minutu nechat a nahodit. Načtou se dorazy dveří a Evča zase kušní jak za mlada, když jí tenkrát na Knížecí ujel kolega, když jela do Motola do práce.

Omlouvám se za dlouhou reakci, ale když už jste to tady tak rozebrali, tak mě zajímají věcné argumenty, protože je nemám s kým probrat - jelikož i když jsem byl zaměstnaný v kanceláři, místní IT oddělení při jakémkoliv výpadku systémů začalo lomit rukama a svádět kompletní error nejdřív na zimu, pak na hořké kafe a pak jenom hodinu běhali po baráku a mačkali Resety. A svému okolí se paradoxně starám o počítače všem já, takže se se svými relátkovými stesky nemám od koho v té revoluci lidstva zdokonalit, jenom vím, že ta univerzální oprava kouzelným RESETem je nějak až moc častá a myslím si, že by k ní vůbec nemělo docházet.

Jinak samozřejmě klobouk dolů před podařeným vývojem reko-mašin, to jsem nikdy netvrdil, že je chyba. Ale když na ní obsluha přijde v -20°C, aby nemusela nejdřív rozmrazovat obrazovky a Dellovy pavouky na zelených deskách, aby tam na ně neskákaly proužky a hvězdičky.[uhoh]
Rebel Yell
Mladějov
Neděle, 14. ledna 2024 - 02:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21375
Registrován: 3-2007
>vsadíme se, že za 50 let tady ty počítačové ústředny a systémy nebudou bez kompletní výměny všeho, zatímco tenhle prastroj ještě poběží?

No já ti v tuhle noční hodinu na chatě v pustině a po pár grozích (gročkách?) jsem schopen říci akorát, že klasické velké releovky CCCP i AŽD ala Smíchov, Libeň atd. měly k sobě 24 hodin denně nějakého odborného servismana - a přečasto nikoli jednoho a to přes chodbu.

Takže FAKTICKY stál provoz těhle mastodontů NÁSOBKY těch moderních.
Jen se "to tak nepočítalo".
Včetně velmi krátkých intervalů údržby, výměn celků atd.

Gute Nacht.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 14. ledna 2024 - 07:13:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 7-2010
Ml 636:

Když už jste se pustil do těch reléovek, sloužil jste na tom někdy? Já taky nedám dopustit na číslicovku, ale stran spolehlivosti jednoznačně vítězí elektronické stavědlo. Za rok a čtvrt turnusu jsem zažil několik poruch na autobloku 3-82. Za dalších jedenáct let na elektronickém autobloku jsem nezažil poruchu ani jednu. Myslím samozřejmě poruchy v logice zab. zař. Spálená žárovka, vadná tlumivka nebo vadný izolák se nevyhne žádnému zařízení. Totéž řízená oblast na CDP. Nejvíce poruch opět na ETB a reléových autoblocích.
negattor
Neděle, 14. ledna 2024 - 09:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80
Registrován: 7-2017
Ahoj všem.
Mám velmi primitivní, pro někoho dost možná obtěžující a hloupý dotaz.
Už nějakou dobu vybavujeme lokomotivy ČD Cargo inventářem, který si odsouhlasila FS. Mj. tam patří i 3 kusy kyblíků. 1ks na vodu pro mytí oken, 1 ks na nebezpečný odpad a 1 ks na komunální odpad.
A nyní tedy otázka: Kam se ty kýble ztrácejí? Berou si je řidiči domů, nebo je použivají jako hajzlík a po vysrání je vyhazují?
Prosím odpověz kdo víš a znáš.
Díky.
nebel
Neděle, 14. ledna 2024 - 09:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 147
Registrován: 8-2022
Koridory a vícekolejné tratě jdou mimo mě. Tedy zkušenosti se ZZ na nich nemám, držím se jednokolejek.

Tak to asi mám zkušenost s úplně jinou Esou než ostatní, kde na zařízení ve 2/3 životnosti odchází ob měsíc všelijací šváby a jeden jen čeká, co se pos...dělá tentokrát. Zfialoví vexle, nebo náhodná skupina návěstidel (podle toho jaký zrovna chcípne EIP) nebo opět začne blbnout traťový souhlas mezi DOZ stanicemi (nemožnost blokové podmínky, souhlas jde otočit i pod obsazenou tratí)?

Elmecha s nástavbou relátek (světelná návěstidla, EMP, AH na trati) těmito neduhy netrpí, pokud se tam vyskytnou problémy, tak klasické bolesti na elmeše - většina bolístek je v hradlové skříni. A co do omezení při poruše se to dá odjezdit mnohem snadněji a s menším dopadem na provoz, než stávkující švábi na moderně.

O Remote škoda mluvit.

Naprosto nejspolehlivějším ZZ na lokálce bylo mechanické ústřední stavědlo se samočinnými závěry výměn, s mechanickými přestavníky a s mechanickými návěstidly. Na dvě poruchy ročně se nedostal ani moderní nástupce, ten má ročně poruch zhruba desetinásobek.
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Neděle, 14. ledna 2024 - 10:01:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 7-2010
nebel:

Že občas odejde panel na ESe a zfialoví pár prvků se sem tam stane. Nejčastěji to bylo čerstvě po zapojení. Jak říkal návěstní - slabší kusy musí vyhořet. Celkově bych ale řekl, že různé nerozpadávání závěrů a podobní šotkové se častěji objevili na reléovce.
Technicky znalejší mě možná opraví, ale můj dojem je, že nejporuchovější jsou zařízení cca z 90. let. Už se začaly objevovat různé elektronické doplňky, ale součástky asi ještě nebyly na takové úrovni jako dnes. Na druhé straně už se začalo šetřit "na železe", takže relátka a jiné analogové prvky už nevydržela tolik jako dříve. Za nejspolehlivější považuji buď věci typu SSSR autoblok, kde se v podstatě nemá co rozbít a součástky jsou velmi robustní, a nebo naopak moderní elektronická zařízení, která jsou už dnes dostatečně vychytaná.
Neděle, 14. ledna 2024 - 10:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30101
Registrován: 5-2002
ML: to jsou přece ty inženýrský zbytečnosti, za který se nakapsováváš a ještě oblbuješ lidi s tzv. zdravými názory
[rofl][rofl][rofl]

636: mi asi nikdo nevymluví, že ty počítače jsou prostě méně spolehlivé, než fyzický a mechanický kontakt tlačítko-drát-kontakt-pomocný kontakt-drát-žárovička
Jenže ono je to často naopak a pokud bychom tu poruchovost přepočítali na stejný počet realizovaných funkcí, bylo by to naopak pokaždé.

Na Smíchovském hlavní vypínač ZZ ještě vlastnoručně zapínal Koněv, je to vobluda, asi to má spotřebu hypermarketu o slevovém víkendu a ze sklepa se dá vytápět nádraží, ale vsadíme se, že za 50 let tady ty počítačové ústředny a systémy nebudou bez kompletní výměny všeho, zatímco tenhle prastroj ještě poběží?
Vždyť Ti tu Agent(11459) psal, že se v RZZ relé či bloky neustále kolem dokola vyměňují, takže tohle Tvoje tvrzení prostě není pravda.
To Ti ten strejda v Tesle při tom "pečení vaření" neprozradil, že se u klasických relé postupně roznejtovává distanční nejtek (a některým na opačné straně doraz), takže se mu postupně prodlužuje doba odpadu (a těm některým i přítahu), až jim nakonec buď začne lepit kotva, nebo se jim tím pomalým odpadem spečou kontakty...?
A totéž dělají ep-ventily, i těm se rozklepává talířek, až se to při fatální neúdržbě kousne - a pak třeba mašina nebrzdí.

Proč se musí počítačové systémy obden restartovat, aby se tomu nenaplnily všelajké ty RÁMy a RÓMy a nezačalo se to zasekávat?
Kdybych z počítačových systémů znal jen settopbox nebo podobnou komerční sračku šitou horkou jehlou, tak bych Ti možná i věřil.
Ale u dobře udělanýho počítačovýho řídicího systému se takové věci prostě nedějou.

Proč u loko 151 přetéká čítač v řídicím systému, který má jasně nastaveno, že se nemají zapínat ventilátory k dobíjení, protože má statický dobíječ a ty ventilátory se přesto zapnou? Vím, že se to tam jednu dobu řešilo.
Protože to nějakej šmudla blbě napsal a nikdo to po něm pořádně neodzkoušel. Ale to fakt není fyzikální vlastnost počítače.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 14. ledna 2024 - 10:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30102
Registrován: 5-2002
Trumbera: můj dojem je, že nejporuchovější jsou zařízení cca z 90. let
To by mohlo být, protože v té době ještě nebyly zdaleka tak vychytané všelijaké přepěťové ochrany.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
nebel
Neděle, 14. ledna 2024 - 10:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 148
Registrován: 8-2022
Že občas odejde panel na ESe a zfialoví pár prvků se sem tam stane. Nejčastěji to bylo čerstvě po zapojení.

„Občas" není co osm až deset týdnů a „čerstvě po zapojení" to není už dvanáctým rokem.[wink]
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Neděle, 14. ledna 2024 - 15:19:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 4-2017
Zrovna u starších verzí ESA bych se fakt nedivil, kdyby to bylo i tehdejší dostupností komponentů a i toho, v jaké podobě se tehdejší software dělal.
Když vezmu příklad starý a novější, konkrétně Výhybnu Polanka n.Odrou, která má ESU už pomalu přes 20 let, tak trpí častějšími výpadky TPC, případně PP, než Ostrava-Vítkovice, kde je novější ESA a teprve skoro 8 let stará. Vlastně za celý rok, tak Polanka vypadla minimálně 2x a zrovna dneska to bylo podruhé, což oproti tomu Vítkovice, za celý rok nespadly ani jednou a i kdyby, tak horká záloha to jistí. [wink]
Jediný problém je ruský jednosměrný autoblok, který nemá záložní baterky v případě výpadku 6kV, což oproti tomu ABE-1 s bateriemi má neskutečnou výhodu.
Pondělí, 15. ledna 2024 - 02:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10923
Registrován: 5-2007
Tatar: No, zrovna TPC je zhodné pre všetky generácie ESA jak po hardwarovej (čo to vídam po veľtrhoch, je to furt ten istý počítač, nie je to ani výrobok AŽD, kdesi to kupujú), tak softwarovej (podľa toho, ako AŽD prezentuje novinky v ESA je zrejmé, že pre český trh schvaľuje len jednu verziu systémového SW, takže ten musí byť tiež totožný pre všetky generácie ESA). Samozrejme naraz sú v behu rôzne verzie toho systémového SW, ale zrovna vďaka umiestneniu by som sa nedivil, keby kvôli ETCS a spol napr. Polanka mala v TPC naopak novšiu verziu systémového software ako Vítkovice.
Středa, 17. ledna 2024 - 11:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 9-2005
Najdu někde kompletní jízdní řád Regiojet, kde jsou uvedena čísla vlaku ? Popř. i nějaké oběhy, ze kterého bych odvodil, zda-li toto a toto číslo vlaku může být jedna a tatáž souprava?
V podstatě by stačil jízdní řád, na jaký jsem byl po léta zviklý u ČD (ČSD).
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Ml636
Středa, 17. ledna 2024 - 17:40:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6044
Registrován: 11-2006
Tatar: Ruský jednosměrný autoblok je snad už jedině... na pravobřežce z Lysé směr na sever? A ještě Parník-Třebová?[uhoh]
Rebel Yell
Středa, 17. ledna 2024 - 18:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 10-2018
Asdf:
"Tatar: No, zrovna TPC je zhodné pre všetky generácie ESA jak po hardwarovej (čo to vídam po veľtrhoch, je to furt ten istý počítač, nie je to ani výrobok AŽD, kdesi to kupujú)"

Věřím že je to z důvodu mechanické kompatibility ve stejné kisně, ale to zdaleka neznamená že jsou vevnitř stejné komponenty. Ony se ty dvacetileté už ani nedaji nikde koupit a nikdo je nevyrábí.
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 03:36:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 7-2010
Ml636:
Ruský jednosměrný autoblok je snad už jedině... na pravobřežce z Lysé směr na sever? A ještě Parník-Třebová

A v Ostravě. A na pravobřežce je v několika úsecích POAB - zobousměrněný ruský autoblok. Z Parníku je elektronický autoblok, ale na vjezdové a odjezdové koleji je starý ruský.
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 08:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14063
Registrován: 4-2003
No a přesně tohle je věc, kterou na drážním ZZ udělat nesmíš

Opravovat kabelový svazky u aut dneska nesmíš z přesně stejných důvodů, akorát nad tzv. Frantou v garáži není ten bič jako je na dráze.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 09:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21387
Registrován: 3-2007
No mně tedy připadá docela šílené tam po spečení a zkratu některých vodičů tam ten svazek nechávat, tím si přece zadělávám na "záhadný" požár vozidla dost podstatně.

Jen tak na okraj, diskuse byla o zbytečnosti počítačů a potřebě všechno dělat ručně, abychom nepřišli o dovednosti [wink]
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 11:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 4-2017
MI636: Tak tím pádem mezi O.Vítkovice a O.Kunčice máme jednosměrné hradlo, nebo nevím. [crazy]
Ale sám vím, že to ruský jednosměrný autoblok je a na Ostravsku už právě poslední.

Asdf: Tak vím, že samotný HW TPC dělají jiné firmy nezávisle na sobě, aby právě došlo k té bezpečnosti, že si každá dvojice zvládne mezi sebou povídat a přitom jsou rozdílné. Z hlediska SW, tak je schválena víceméně jedna verze, která by měla být shodná, ale určitě na starších a převážně prvotních, nejde nastavit funkci červeného blikání prvků, které nesplňují podmínky při rizikové funkci. Může být situace, že DZPC má ještě novější SW, než vůbec TPC stanice. A pro ETCS se stejně používá ještě samostatné TPC, takže vyloženě TPC stanice nemusí mít ani zas tak novější SW, když by stačilo jenom TPC ETCS, které by obstarávalo ty potřeby, které je třeba. Dyť na DZPC stačí, aby byl zásobník ČV sedmimístný a TPC by ani toto nemusela řešit, protože by stejně důležitý údaj, jako stav vlaku v režimu ETCS ani nepotřebovala vědět, když si to zařizuje TPC ETCS. [happy]
Tudíž bych se fakt nedivil, kdyby Polanka měla TPC furt staré, minimálně aktualizované na nějakou pár let novější verzi a na CDP by měli na DZPC nejnovější verzi SW.
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 11:56:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14068
Registrován: 4-2003
Hajnej:Řada 742: Řady 750.7, 743.2, 742.7, 741.7:

To by se tady mělo nějak zarámovat nebo něco na ten způsob, ale než tak učiníš, tak ještě pls popiš ten tuning 2M90 na EDiTě a míru zlepšení. Ď.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 12:35:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1424
Registrován: 8-2017
Hajnej - ono je potřeba si uvědomit, že ty starý analogový systémy, i když jsou poruchovější, lze opravovat i v polních podmínkách, což u systémů digitálních, bez patřičnýho vybavení, nelze

slepené relátko/stykač lze odtrhnout, upadený drát lze přišroubovat zpět, ale když nějaká napěťová špička odpálí byť jen jeden tranzistor, tak s tím nenaděláte nic, protože v prvním případě to člověk vidí, nebo to dokáže jednoduše změřit, v tom druhém nikoli
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 14:25:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8948
Registrován: 8-2007
ono je potřeba si uvědomit, že ty starý analogový systémy, i když jsou poruchovější, lze opravovat i v polních podmínkách, což u systémů digitálních, bez patřičnýho vybavení, nelze

No to je dobře. Už se nejezdí každých 1 000- 3 000 km do depa na E/M 0, ale až po 30 000, na opravování na poli nemá nikdo čas.
Podobně u aut se nemusí jezdit každých 10 000 km na Paltest a seřízení motoru, po 100 000 se nemusí dělat GO motoru s výbrusem válců a novými pístními kroužky atd...
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 14:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30126
Registrován: 5-2002
RŠ: ještě pls popiš ten tuning 2M90 na EDiTě a míru zlepšení
Edita má za sebou zatím jen první nesmělé krůčky, ale i tak bylo docela divení, že si umí sama dát 1B... [satan]

Pract: ono je potřeba si uvědomit, že ty starý analogový systémy, i když jsou poruchovější, lze opravovat i v polních podmínkách, což u systémů digitálních, bez patřičnýho vybavení, nelze
Obávám se, že si pleteš dělení analogový/digitální a kontaktní/bezkontaktní... [nene]
Jinak pod staré analogové systémy lze zařadit i Edyn, kterej v polních podmínkách umí opravovat jen hooodně velcí machři.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 17:17:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 8-2017
Hajnej - když mě na lachtanu zůstal slepenej stykač EDB, tak jsem vzal klín, z boku do něj třísknul, a vesele pokračoval dál, na esu, když nešla EDB, otevřel jsem si kamna, a zkontroloval signály D1/R1, ale na panteru, když vypadla EDB komplet na celé jednotce, tak maximálně jsem zjistil, že není souhlas s jízdou u některého vozu, aby se pak po delším čase náhodou dověděl, že toto dělají střadače
nebel
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 17:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 8-2022
Podobně u aut se nemusí jezdit každých 10 000 km na Paltest a seřízení motoru, po 100 000 se nemusí dělat GO motoru s výbrusem válců a novými pístními kroužky atd...

Netřeba hned vytahovat jako příklad (socialistické) šroty. Analogové Volvo 240/260 s karburátorem/K-Jetem mají stejnou motorickou životnost jako moderní auta, karburátor v nich se seřizuje jen po větším se hrabání v motoru (a to se optimalizují i jednotky moderních aut) a jediná elektronika v nich je rádio. A jezdí dodnes, koneckonců volví „dvojky" jsou kultem napříč západním světem.

(Příspěvek byl editován uživatelem nebel.)
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 17:38:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9011
Registrován: 9-2011
Pract: jak uz psal Hajnej, to trideni delate chybne. Stykac EDB nema s digi/ana nic spolecnyho. Na 843 mohl lepit taky, i kdyz je rizenej pocitacem. Ba dokonce drtiva vetsina poruch byla zpusobena kontaktnimi prvky jakozto periferiemi digi. systemu.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 20:55:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30129
Registrován: 5-2002
AL: připomnělo mi to toho týpka, co měl osedlat 754.018 nebo kterou (prostě jednu z prvních 754/MSV)...
Šikovnejma rukama si slepil stykač bateriovýho pojezdu, počítač mu to zahlásil, týpek naznal, že si počítač vymejšlí, a šel do baterek. Blesk jako [cunik] ho nijak nevzrušil, za chvíli zase kudly nahodil, počítač mu - ký to div - zase zahlásil slepenej stykač, týpek naznal, že je ten počítač nějakej vzpournej, a léčbu opakoval. Když vytáhl asi deset blesků, aniž by se cokoliv změnilo, zamkl mašinu a šel si pro jinou.
Na "starý dobrý analogový 754" by stejnejma volšovejma rukama slepil ten stykač úplně stejně...

Aneb jak říká Standa, dej fírovi na mašinu displej a přestane myslet...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 22:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14070
Registrován: 4-2003
K-Jetem ...a jediná elektronika v nich je rádio.

Ale prd .
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 19. ledna 2024 - 14:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4619
Registrován: 3-2010
Nebel Volvo jsou jen dvě tuny švédské oceli vhodné k sešrotování. Jediné, co na nich je výjimečné, bylo první zavedení bezpečnostních pásů na světě, což je nepochybně velký plus[ok]
Ml636
Pátek, 19. ledna 2024 - 17:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6045
Registrován: 11-2006
Ale furt. K-Jetronic je pěknej šunt, na svou dobu pokrok, dneska trest. To už bych radši ten karburátor.
Volvo 240 to má s elektronikou různě podle výbav. Teď jsem zrovna jedno nechal plavat, docela hezké, taky jsem ho vždycky chtěl. Ale mám ve své garáži teď svých šrotů na nekonečnou práci dost (paradoxně vše už s elektronikou a dejme tomu, že 20+ let ty pavouci na konci drátků pracují dobře)

No mně tedy připadá docela šílené tam po spečení a zkratu některých vodičů tam ten svazek nechávat, tím si přece zadělávám na "záhadný" požár vozidla dost podstatně.
Ale vůbec ne. Bylo mi 18, měl jsem Wartburga s motorem VW 1.3 OHC, doma měřák z prváku elektroniky odkud mě vyrazili, šroubovák, kombinačky, nůžky a pár druhů různých izolací. Přijel jsem s problikávajícím diodovým palivoměrem, teploměrem a cvakáním relátek, bylo to horší a horší. A odjet jsem musel opravený.
Požár hrozil předtím, svazek pod hadrovou izolací vypálil i lak na nápravnici, jak se dlouho pekl a prozkratovával. Tak jsem to podélně rozSTŘÍHAL, očistil, přeizoloval, přeznačil, přeměřil. Hotovo. 0 peněz z kapsy studenta, plná funkčnost věci, neměl jsem schéma, nic, jenom funkční auto. A co vím, to auto ještě jezdilo 15 let poté po srazech a dělalo radost.
Frantovi do garáže bych to nedal, protože by to zprasil...
A dneska je to s autoelektrikářema ještě horší. Tak jsem se naučil opravovat i přístrojové štíty a asi u dvou dal dohromady svícení a jiné drobnosti, složit to bez škrábnutí a vše dlouho dál funguje. Jo, ale koupil jsem si na to už hrotovou mikropáječku. To je asi jediný upgrade. Mojí těžkou oranžovou 100wattovku jsem na tyhle drobnosti líný tahat ze skříně...
Rebel Yell
Mladějov
Pátek, 19. ledna 2024 - 17:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21433
Registrován: 3-2007
Tak je rozdíl amatérsky něco nouzově zbastlit (což je ten případ) a opravovat to někomu cizímu a ještě za peníze.

Já si taky opravil kdysi starou TV po babičce, když tam prošlehovalo VN trafo prasklým bakelitovým obalem zakapáním praskliny voskem a stíněný přerušený kabel jsem jsem nahradil krouceným zvonkáčem s alobalovým obalem na jedné straně (smyčka!) ukostřeným.
A ono to běželo - jinak by holt šla do šrotu, byl to 20+ let starý elektronkový kepl ještě s externím konvertorem.

Prasečina, ale na chajdě jsem nic jiného neměl, do opravny kdoví kdy otevřené 50 km, TV sloužila ještě několik let do náhrady něčím lepším, ale zákazníkovi bych si to teda takhle zbastlený netroufl udělat.

Ale jinak od tebe dobrá ukázka, jak pracují garážoví bastlíři a tuniči [lol]

STK nic? Pojistky v tom autě byly nahrazeny čím?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 19. ledna 2024 - 22:09:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 12-2021
Zdravím,
kolik je prosím průměr otvoru palivové nádrže (nebo naopak plnící pistole) u motorových vozů?
Pátek, 19. ledna 2024 - 22:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 8-2017
Aleš_Liesk - taková Máša s Dášou reverzní stykače/přepojovače nemá a kolikrát že hořela, když se jen táhla? Problém s citlivostí na elmag. rušení na sedmičkových brejlovcích se dosud nevyřešil, stejně tak, když wtb eso čichne na drátech k pouhé jinovatce

dnes jsem měl pantera 660108, a ta z nevysvětlitelných důvodů jen tak padala, jak na DC,tak AC, a když jej pak chtěl člověk nahodit, tak hlavní vypínač zapnul, a hned vypnul, opět zapnul a zas vypnul,a ještě jednou zapnul a pak vypnul, přitom povel na zapnutí byl dán jen jednou, pak se na chvíli umoudřil a jel, a pak si zase vzpomněl a znova, kolegyni, která mě ho vyvezla, udělal to samý, v poruchách jen všechny U21/U21 na podpětí, což je jen následek vypnutí hlavního vypínače ve výkonu, jinak nic
Sobota, 20. ledna 2024 - 09:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30143
Registrován: 5-2002
Pract: Problém s citlivostí na elmag. rušení na sedmičkových brejlovcích se dosud nevyřešil
Problém se pokud vím vyřešil už dávno, jenom se to (jako již tradičně) neudělalo všude...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 20. ledna 2024 - 16:55:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14075
Registrován: 4-2003
je pěknej šunt, na svou dobu pokrok, dneska trest

Spíš ti majitelé nejsou ochotni vysolit prachy za opravu u těch pár mechaniků co to ještě umí a mají na to vybavení. Viz též opice a banány.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 20. ledna 2024 - 19:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4429
Registrován: 7-2012
Má někdo informace jestli slovenské dráhy pojedou letos Bratislava - Vídeň - Split?
Sobota, 20. ledna 2024 - 19:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11464
Registrován: 9-2002
Jirkaxxxl:
"Volvo jsou jen dvě tuny švédské oceli vhodné k sešrotování."

IMHO největší šroty jsou Fiaty, Fordy a žabožroutský jakoby auta. Volvo se za šrot považovat nedá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Ml636
Sobota, 20. ledna 2024 - 20:54:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6046
Registrován: 11-2006
Mladějov:
STK nic? Pojistky v tom autě byly nahrazeny čím?
Ničím! [coze] To je právě všechno záhada. Já to dovezl v únoru 2003 z Písečné, kam mě tehdy dovezl z přestupů ještě prastařičký "Loďák", papíry a značky jsem vezl ze svého druhého Wartburga, protože čtyřtakty u nás byly oficiálně přestavené dvoutakty - jinak to nešlo.
Cestou zpět se mi u Olomouce rozsvítilo mazání, olej stříkal, jen kontrolka strašila. Druhý den v servisu u starého Wartburgáře zjištěn zkrat někde cestou mezi "řídicí jednotkou kontrolky mazání", což byl budík palivoměru a teploměru, do kterého šly signály od dvou tlakoměrů oleje a výstupem byla žárovička vedle.
Počátek problémů... Někdy na jaře začaly problikávat ty diody, nejdřív se spuštěným předehřevem sacího kanálu a sytiče, potom už i bez toho. Až jsem šel po drátech a našel ten spečenec. A to jsem předtím to léto zvládl i Praha-Košice a zpět a následně Bratislava a zpět.
Bylo to divné, protože první, co u každého auta udělám, že prolezu elektřinu, zejména u Wartburga (pojistky venku a vše náchylné na přechoďáky). Také moje Wartburgy byly jediné, kterým u alternátorů s integrovaným regulátorem nemrkaly do 1400 otáček všechny žárovky a ještě loni jsem komusi tenhle problém pomáhal řešit. Pojistky ale nikdy nepraskaly, peklo se to tam i přes ně.
Říkal jsem si, že se tam někdy asi předřela, nebo brzdovou kapalinou (nad svazkem rozvaděč a nádržka) rozrušila izolace nejsilnějšího kabelu, a to byl ten předehřev sání s nejsilnější pojistkou. A ta to zvládla ukrmit, zatímco se to postupem času spékalo.[uhoh] Byla to šílenost, ale jen šílenec jako já, ji mohl vyřešit nůžkami, izolačkou a měřákem - a velmi dobře. Tenkrát nikdo nechápal, jak jsem to mohl dát na chodníku dohromady, ale dal.

To bylo trochu OT, ale když už se ty auta tady diskutují...

Edit: Nebyla to Písečná, ale Žulová. Už holt stárnu.[proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)
Rebel Yell
Neděle, 21. ledna 2024 - 18:21:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 6-2018
Agent: já mám jakoby pažouta 306 SW, 23 let, 250 000 km, ani stopa koroze, opravy víceméně jen za spotřební materiál (výfuk ap.) + chladič po střetu se srnou. Budu na něm jezdit až do smrti, ať už mojí, nebo toho auta.[happy]
Ml: to já jednou opravil Trabanta kamenem! Vyviklanou svorku na zapalovací cívce (kontakt ing. Vakla) jsem sklepl kamenem z krajnice a pohoda.
A zase OT, sorry...
Pondělí, 22. ledna 2024 - 07:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2686
Registrován: 9-2005
IMHO největší šroty jsou Fiaty, Fordy a žabožroutský jakoby auta. Volvo se za šrot považovat nedá
S Fiatem bych souhlasil, s žabožroutskými auty nikoliv. Moje Espáčka už jezdí 30 resp. 35 rok bez nějaké speciální údržby zatímco plechy na Muliple to vzdaly už po 20 letech...

Nebel:„Občas" není co osm až deset týdnů a „čerstvě po zapojení" to není už dvanáctým rokem
Docela by mne zajímalo kde ta Tvoje ESA je? Ono dost často poruchovost zvyšuje nesprávná "diagnostika" problému a neustále odstraňování následku místo příčiny popř. nechuť problém řešit hlouběji.
Sám jsem byl nejednou svědkem, že zlobivý díl udržující kastelán nebo pohotovost radši několikrát týdně restartovala než by ho nechala vyměnit - to se obvykle pak často požaduje až v pátek po obědě.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pondělí, 22. ledna 2024 - 11:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5516
Registrován: 9-2003
Já mám 31 let staré Volvo, které má téměř všechno, co i nvá auta a nebýt nelidské spotřeby, používal bych ho i na každodenní ježdění.
Ovšem k té opěvované životnosti - moje Volvo má najeto nějakých 350 tisíc km a na všech fórech je to kvitováno "vidíš, jaký je to držák", ovšem za posledních 22 let mi prošlo rukama 5 jedničkových Fóbií, ze kterých tři už překročily milión km bez najakých zásadnějších oprav, přitom jsou to všechno poplivávané "PD" a nikdo je neadoruje jako vzor spolehlivosti.
Dnešní Fiaty jsou zcela standardní low-cost auta, nereznou, nelehají.
Já mám největší odpor k vozům koncernu Stellantis ale spíše kvůli strašlivému intrfejsu mezi vozem a řidičem, než kvůli nepolehlivosti.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 22. ledna 2024 - 13:13:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14079
Registrován: 4-2003
S Fiatem bych souhlasil

Tak u Fiata je dokázáno, že kdo na ně plive, ten to v životě nikam nedotáhne. [lol]

Ve zbytku bych jen opakoval to co píše S4991023 s jedním dovětkem - lidí se drží hospodských mouder jak howno košile. [crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 22. ledna 2024 - 14:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 8-2011
moje Volvo má najeto nějakých 350 tisíc km a na všech fórech je to kvitováno "vidíš, jaký je to držák
Největší nachytavka u Volva co jsem zažil, byla V40 v naftě s motorem Renault, nekonečný zdroj problémů a černá díra na peníze.
V70 s pětiválcem od VW naopak nezmar.
Pondělí, 22. ledna 2024 - 14:29:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11467
Registrován: 9-2002
Co se týká žabožroutskej krámů a Fiatů, tak právě tyto nejčastěji a hlavně v létě vídám stát po pangejtech a čekaji na odtahovku. Ale asi to bude tim, že žiju a pohybuju se v oblasti, kde je přes 40 stupňu pomalu tři měsíce v kuse. Teď v zimě těch zdechlin tolik nevidim.

Jinak Hroch má s tim pětihrnkem pravdu - můj VW T4 s takovym motorem má nalítáno přes 300 kkm a krom hřebenu řízení a spojky jsem na tom neměl podstatnější problémy. Dokonce jsem viděl dvě T4 s tímto motorem a nájezdem přes 800 kkm.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 22. ledna 2024 - 15:12:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14081
Registrován: 4-2003
právě tyto nejčastěji a hlavně v létě vídám stát

Žejo...já třeba zase spím vestoje. Protože všechny lidi co jsme viděl umřený umřeli v leže.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 22. ledna 2024 - 15:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4627
Registrován: 3-2010
Měl jsem před lety Oktávii 1,9 TDI 66 kW, kterou jsem prodal. Bezva auto. Jezdí pořád, má najeto přes 500 000 km.Oktávka kombík 1,9 TDI 74 kW, kterého jsem prodal známému, má teď najeto přes 400 000 km.Také bez problémů. Manželka má trojkovo Oktávku 1,6 TDI , najeto 200 000 km. Bez problémů. Já si koupil koďouše 2,0 TDI, zatím najeto 50 000, jako nový. Německá kvalita a české zpracování nemá chybu.