Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 03. 1. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 03. 1. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 02. ledna 2024 - 07:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14030
Registrován: 4-2003
AŠM: On to používat musí, protože to je služební auto a za tím účel mu bylo přiděleno. Nic víc.

Ale von proti tomu nic nemá, je s tím mooc spokojený a nemá vůbec potřebu proti tomu brojit, ba naopak.

Pointa je někde jinde: Na rozdíl od internetových/hospodských diskutujících, co to viděli maximálně někde na ulici.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 02. ledna 2024 - 12:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5484
Registrován: 9-2003
RadekŠ: Tihle protestující se totiž rekrutují z těch, kterým by zaměstnavatel nabídl maximálně VW e-Up, aby dojeli z dopravní kanceláře na stavědlo.
Reální uživatelé totiž vědí, že nejlepší značka auta je Služební a darovanému koni se na zuby nehledí.
NOBLE BRICKS
Úterý, 02. ledna 2024 - 12:51:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4805
Registrován: 6-2019
Furt nechápu co plyne z toho, že někdo dostal v práci služební e-vůz. Tedy krom prodlužování přirození provozovatelů.
Dá se to dobíjet doma? Nedá. Dá se tím jet na výlet na Šumavu/Lužických hor/atd.? Nedá. Tak ať si to nechaj na služební popojíždění kolem pupku světa a necpou to lidem do hlavy horem dolem, když to většině populace akorát pořádně zkomplikuje život.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 13:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21236
Registrován: 3-2007
Igore, už se to tady točilo milionkrát: Mně je úplně jedno, co si kdo koupí, nafasuje, čím jezdí.

Ale nařizovat elektromobilitu násilím a masově - zákazy a tresty je prostě blbě a důsledky toho budou nedobré, protože celá ta legrace je násobně dražší, jak pořízení, tak provoz a to nemluvím o miliardách dotací.

Točit to na s prominutím mekty, jak je (samozřejmě hypotetická) mladá yuppie rodina spokojená s elektromobilem (samozřejmě vyfasovaným) je nějaká autistická diskuse o malé části populace.

Se podívej, kolik je průměrný plat v tomhle státě, kolik lidí ho dosahuje a pak si porovnej s cenama těch auťáků a toho pohonu a už doprdele vylezte z těch slonovinových věží.

Jestli těm masám podstatně zdražíte dopravu, a to jen pro chiméru zastavení oteplování (!) a navrch jen v Evropě, tak to bude mít obrovské následky - proč to prostě nenenechat trhu a technickému vývoji?

Že povinné elektromobilitě za každou cenu budeš tleskat, to jsi mne opravdu dost nepříjemně překvapil - nikdy jsem tě neměl za ekologický zblblo nebo za poloautistu socialistu, co chválí cokoli, co mu naříděj.

A ano, nenařízené bez socialistických doprovodných jevů jako prudký nárůst ceny EE a dražšímu provozu než na benzín, "masovým" jevům jako čekání na dobití někde na dálnici atd. bych si možná jako další auto (cca 2035) nějakého toho nejspíš hybrida pořídil - mně se el. trakce líbí, rekuperace taky a dokonce to mám (po nějakých menších investicích) kde dobíjet.

Já teda v příspěvcích AŠM čtu akorát, že by si ho (teď) nekoupil a vyjmenovává tam důvody proč, mimochodem hodně podobné mým.
Mně prostě vlastnictví 100% elmobilu přinese akorát komplikace - proč bych si to teda dobrovolně kupoval a ještě dvakrát tak draho a k tomu onanii s nabíječkama doma i jinde, když mi stačí jen občas zajet na 5 minut k pumpě?
Když nasněží a budeme chtít na lyže na prodloužený víkend, tak prostě otočím klíčkem a nemusím plánovat tankování, dojezdy, ceny - to je prostě obrovská svoboda. Tak jestli se toho chceš vzdát, tak je to tvoje věc, ale nenařizujte to povinně jiným.

On si ho taky skoro nikdo za své nekupuje - ty ho máš, Radek ho má, Hajnej ho má? A to máte silně nadprůměrné platy, pánové.

Tak si strčte vaše faktické dehonestace těch s průměrnými nebo podprůměrnými platy, co nad tím neskáčou do stropu, za klobouk a běžte tleskat Bruselu, jak to s náma myslí dobře.

Čest.

P.S. Na obvyklé kecy, jak jsem nic nepochopil, se prosím aspoň tentokrát vykašlete.

EDIT-Áá, AŠM byl rychlejší.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 02. ledna 2024 - 13:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4806
Registrován: 6-2019
Děkuji.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pikehead
Úterý, 02. ledna 2024 - 13:23:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9621
Registrován: 3-2007
Vidím, že sedmnácté kolo virtuální konference "Stammtischmeinungen über Elektromobilität" se úspěšně rozjelo a tentokrát nejenže nedojedeme do Chorvatska a nemůžem si vzít tolik řízků co loni, mámo, ale dokonce skončíme na blikačkách už na Šumavě - teda dokud nezhasnou a celej ten krám nechcípne úplně.

No a jelikož cítím, že se pomalu blíží okamžik, kdy se z poberounského oparu pomaloučku vynoří bájná trafostanice PZ 3653 Černošice-Vráž v roli ultimátního fyzikálního důkazu nemožnosti elektromobility, tak si ještě před tím dovolím nasdílet trochu jinačí content.

Mrzí mě, že to je video a ne text, a taky je to dlouhý jak Lovosice, ovšem jestli je tam Martin Vaculík, tak to zcela jistě blbý nebude - a možná tam budou i humory: https://youtu.be/fGQ4Wt-BPHg?si=5DeGpBdSo-g8w6Jd
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 13:32:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21237
Registrován: 3-2007
Jo, Piku, nejlepší je všechny, co nad POVINNOU elektromobilitou neskáčou do stropu prohlásit za omezené čecháčky se řízkama nebo starý dědky - hezkej diskusní faul.

Jinak já fakt nejsem řízkovej čecháček, a AŠM, jak ho znám, taky ne, nicméně koukám, že paušální dehonestace jede naplno a nějaké totalitní manýry pořádného kurvení trhu vám ale vůbec a vůbec najednou nevadí..



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 02. ledna 2024 - 13:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4807
Registrován: 6-2019
Děkujeme za téměř dvouhodinový nářez propagandy za kterou by se nemusel stydět ani Pepíček Géblsů. A čím jezdíte Vy, pane Pikeheade? Určitě již máte doma e-auto před domem (proboha, ne!) nebo přímo v garáži?

Ubohé podsuvy o Chorvatsku nechám stranou (nebyl jsem tam dobrých 10 let a to ještě jen ve Slavonii, takže nejsem ta správná česká největší množina).
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 02. ledna 2024 - 13:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30014
Registrován: 5-2002
AŠM: Furt nechápu co plyne z toho, že někdo dostal v práci služební e-vůz.
V podstatě jen to, že ho má a že jeho zkušenosti s provozem jsou skutečné. [proud]

ML: (samozřejmě hypotetická) mladá yuppie rodina
Já tam tedy četl něco o kolegově přítelkyni, ta moc hypoteticky nevypadala... [nene]

ty ho máš, Radek ho má, Hajnej ho má?
Hajnej tady především už iks let tvrdí, že se mu hrrr elektromobilita na befél vůbec nelíbí, ale že elektromobil oproti pouze-spalováku může rekuperovat a smrdí jinde, což jsou obě docela zajímavé vlastnosti, díky kterým si svůj segment určitě najde.
A až se Hajnej na důchod odstěhuje do Čelákovic, tak si ho možná i pořídí, protože mu v té době nebude vadit, že ho v garážích naproti Koh-I-Noorce nemá jak nabíjet.

A to máte silně nadprůměrné platy, pánové
Taky nás to stojí nadprůměrné úsilí, tak co má bejt...?

Tak si strčte vaše faktické dehonestace těch s průměrnými nebo podprůměrnými platy, co nad tím neskáčou do stropu, za klobouk a běžte tleskat Bruselu, jak to s náma myslí dobře.
No a Ty si své faktické podsouvání rač vetknout tamtéž.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 02. ledna 2024 - 14:02:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8973
Registrován: 3-2006
Jen bych připomněl, že nafasovaný elektromobil oproti vozidlu se spalovacím motorem má i daňovou výhodu.

každý zaměstnavatel, jehož zaměstnanec využíval bezplatně firemní vozidlo nejen k firemním účelům, měl povinnost toto užívání danému člověku dodanit. Do nepeněžního příjmu se dodanilo 1 % z kupní ceny vozidla a to včetně DPH. Výše procenta se týkala všech aut bez rozdílu. Od července 2022 platí, že pro nízkoemisní vozidla se podíl danění nově snížil na 0,5 %.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Úterý, 02. ledna 2024 - 14:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 10-2005
Po pravdě úplně nechápu míru polarizovanosti této debaty. Že má elektrická trakce budoucnost a že se dříve nebo později prosadí je snad jasné každému, kdo má zbla vzdělání (a technického zejména). Že se kolem toho dělají politické tanečky je holt omáčka demokracie, a kdo s tím má problém, měl by vzít v potaz, že nutně zbývají jen řešení typu "nařizuje se, že od zítřka se jezdí vpravo", která jsou vlastní velmi odlišnému způsobu organizování společnosti.

Ostatně politické tlačení určitého druhu mobility není nic nového, co takhle Federal-Aid Highway Act z roku 1956 a deklinace osobní železniční dopravy v US?

Co není košer, jsou některé dotační programy, daňové manipulace (což je mimořádně nedemokratické, protože z toho profitují omezené skupiny, navíc zrovna ty, které by se podporovat asi ani neměly) a stanovování politických cílů typu konce prodeje spalovacích motorů. Docela bych se ale vsadil, že zrovna ty politické cíle dopadnou jako jiné politické cíle, t.j. že se nejspíše změní.

Argumentačních faulů neni prostá žádná ze stran, viz "povinná elektromobilita".

Ať se to komu líbí nebo ne, docela zásadní primární impuls současného drangu elektromobility vzešel z relativně volné soutěže - Tesla (že se ta auta dodneška nenaučila pořádně vyrábět, je věc druhá). A asi taky není dobrý čekat se založenejma rukama, až nás vyrábět BEVka budou učit Číňani.

Podle mne to za aktuálně předváděné trhání občanek nestojí zejména z důvodu, že údajný elektromobilní dráb je mnohem spíš chiméra, než cokoliv ve vztahu k realitě.

Poněkud jiná rovina je těžká nákladní doprava, tam se mi aktuální optikou jeví zdejší argumentace Hajného a spol. dost naivní a příměr Sentinelem docela sedí. Buď to technický pokrok časem vyřeší, nebo se v tomto rozsahu revoluce konat nebude nebo to EK opravdu zkusí; ale tomu bych moc šancí nedával, protože by to byla ta opravdová vstupenka ke konci.
Pikehead
Úterý, 02. ledna 2024 - 14:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9622
Registrován: 3-2007
Mladějov: Já teda nevím, ale že si ze všech mnohem zásadnějších srágor okolo (výstavba infrastruktury, příprava jaderek, stav školství, rostoucí daňová zátěž...) vyberete "povinnou elektromobilitu" a proti tomu jedete džihád, mi moc hlava nebere. Jestli je vám 55, tak v roce 2035 vám bude 66 a dojezdíte jako "šofér ze starý školy" naprosto v pohodě na autě s ICE, když na něm tak moc trváte. A s váma všichni ostatní s podobnou potřebou, problém "povinné elektromobility" se vás přímo netýká.

Co se týče toho Chorvatska, tak proti "povinné elektromobilitě" se neustále používají bizarní technické argumenty nezohledňující vývojový stav technologie ani její rozšíření (tzn. něco "není", ale za 10 let může být). Je to spíš apel na to, aby se argumentovalo se zohledněním procesu a jeho očekávaného vývoje.

A volání po trhu je trochu paradoxní, protože si vyzobáváte trh tam, kde se vám hodí. Silnice jsou v socialistickém vlastnictví a jsou zdarma kdykoliv k využití. Ovzduší je taktéž znárodněno, uživatelé aut externality z aut nikomu nekompenzují a obyvatelstvo si nemůže stěžovat na imise, pokud se jedná o úroveň "v místě obvyklou". Parkování na veřejných prostranstvích je taktéž zdarma nebo za symbolický poplatek. Tenhle socík je pro automobilisty pohodlný a jediné jeho "negativum" alias pokus o nějaké hledání balancu jsou ty regulace v podobě Euro I > Euro jánevímkolik > elektromobilita.

Jestli chcete trh, tak já jsem všema deseti pro - ať se konečně začne platit za vození prdele autem od kilometru v závislosti na vzácnosti území, vzácnosti infrastruktury v daném čase a emisních parametrech vozidla (tuto část ať inkasují jako škodné obyvatelé u silnic) a konečně skončí dopravní zácpy a najde se tržní úroveň poptávky po dopravě. A asi není problém si představit, že v oblastech s intenzivní dopravou by v tržním režimu bylo levnější jezdit něčím, co má co nejnižší, ba až nulové emise... čímž se tento virtuální tržní vesmír začíná velikým obloukem potkávat s reálným světem silničního socialismu a jeho regulacemi směrující k minimalizaci emisí.

AŠM: Tak jestli je to dlouhý, tak si pusťte na Světě motorů Vaculíkovu recenzi trabanta. Jak jsem si celou dobu myslel, že to je největší sračka na světě, tak s výjimkou papundeklové kastle je to na svoji dobu pozoruhodně řešené vozidlo. (Mně teda auta přijdou zajímavý asi jako pračky nebo televize, ale Vaculíka jsem objevil loni náhodou a žasnul jsem.)
Pikehead
Úterý, 02. ledna 2024 - 14:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9623
Registrován: 3-2007
Viajero: Velmi pěkně shrnuto. [ok]
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 14:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21238
Registrován: 3-2007
>Že se kolem toho dělají politické tanečky je holt omáčka demokracie, a kdo s tím má problém, měl by vzít v potaz, že nutně zbývají jen řešení typu "nařizuje se, že od zítřka se jezdí vpravo", která jsou vlastní velmi odlišnému způsobu organizování společnosti.

Zjevně nikoli jen té. Bohužel.

A povinná elmobilita není diskusní faul - nebo je zákaz prodeje aut se spalovacími motory s konkrétním termínem jen chiméra?

Víte, mně na tom vadí především ta POVINNOST pod sankcemi (už to povídám po xté) a pak posouvání oponentů téhle povinné elektromobility do pozice fosilů, senilů, chudáků, co "jim služební elmobil dá akorát na cestu ke stavědlu" a podobné povýšenecké kecy.

Tohle mi obojí vadí hodně, ano.
Protože miliony lidí, slušných lidí, v téhle zemi žije, pracuje, platí daně a někdo od zeleného stolu něco nařídí a fakticky jim tu cestu k individuální dopravě uzavře, protože si prostě běžný auťák za 2 mega nebudou moci (tuplem ke svým hypotékám atd.) dovolit.

A když ještě tady čtu více či méně pohrdlivá hodnocení těchto ala "zmůžou se tak na odvoz elmobilem ke stavědlu" "mámo, nedojedem do Chorvatska a nemůžem vzít tolik řízků" atd., a to od některých diskutérů nikoli poprvé ani ojediněle, tak se prostě nesouhlasně ozvu.

Aneb já si třeba i dělám legraci z nějaké homolkovské rodiny nebo homolkovských hodnot, ale pořád vysoko hodnotím, že ti lidé chodí do práce, platí daně, vychovávají děti.. a skutečně mě míchá, když se jim někdo jiný, kdo má násobky jejich příjmu (ať už zaslouženě nebo ne) se jim směje do obličeje, že si teda holt utáhnou opasky - za tu ídeu to stojí, že? Ídea je to náramná (to je jeden židovský vtip..), anebo že by ne..?


>údajný elektromobilní dráb je mnohem spíš chiméra, než cokoliv ve vztahu k realitě

Bohužel ne.

A podesáté: Zajímají mne nové technologie, nejsem žádný fosil, ale proti neférovým podrazáckým goebbelsovštinám a snižování životní úrovně jen ve jménu nějaké (CO2) ideologie jsem velmi a to tím spíš, když tady čtu ty povýšené řeči některých tleskačů vůči těm ostatním.

Jako by neměla Evropa jiných a důležitějších starostí dost, od poklesu průmyslu, HDP, pokles životní úrovně přes energetickou politiku (zase další průser), migraci po Rusko a Ukrajinu.

Vše, já vážně nemám náladu tady s někým ala Radek nebo hajnej válčit o každé slovíčko a napadat se, napsal jsem toho dost, aby šel můj postoj pochopit.

Případně podobné postoje třeba pánů Brama a AŠM a dalších.

EDIT: Pike reakce později. Teď už nemám kdy.

Díky.
Úterý, 02. ledna 2024 - 14:50:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30017
Registrován: 5-2002
Via: jiná rovina je těžká nákladní doprava, tam se mi aktuální optikou jeví zdejší argumentace Hajného a spol. dost naivní
On tu byl na začátku zmiňovanej článek o náklaďáku, což je poměrně širokej pojem. Někdo (HK?) z něho hned udělal kamion, tedy těžkej dálkovej náklaďák, ale já měl na mysli spíš tu lehčí lokální rozvážku.
A u těch velkoobchodních skladů, co je vídám u dálnic, fakt vídám spíš převis počtu ramp nad přistavenými auty než naopak.

ML: já vážně nemám náladu tady s někým ala Radek nebo hajnej válčit o každé slovíčko
No tak hlavně žes měl náladu si nás explicitně vzít do huby, jestli toho elektromobila máme nebo ne, to hned máme hezčí den... [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 14:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21239
Registrován: 3-2007
Jenom doušku - v 66 budu (teprve) čerstvý důchodce a mám zahodit definitivně řidičák? Kolik vám je? 30? 35?

[crazy]
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 15:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21240
Registrován: 3-2007
>hlavně žes měl náladu si nás explicitně vzít do huby, jestli toho elektromobila máme nebo ne, to hned máme hezčí den...

Promiňte, pane učiteli. Už to neudělám a tou ošklivou větou Igorovi, že ani jeden elektromobil nemáte, Vás už nebudu dráždit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 02. ledna 2024 - 15:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3246
Registrován: 12-2020
To není špatný nápad s tím zahozením řidičáku. Na Slovensko a do Uher pak [masinka] už zadarmo[wink] Jenže teď už ani vyhození řidičáku z okna nepomůže, když už nebude povinnost ho vozit v autě.
A berte to jako srandu, ne abyste zase vyskakoval[proud]
Úterý, 02. ledna 2024 - 15:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16417
Registrován: 5-2004
Tak predevsim to povede k solidnimu "spolecenskymu tresku". Aneb montovny kam nebude jak dojizdet a venkov kde neni prace kontra mesta kam nebude jak dojizdet. Sdileny elektrokola to opravdu nevyresi.

Az bude elektromobil za ca 300 litru s dojezdem 500+ a vyresena vyroba el. energie v case kdy je potreba a ne kdy jedou oze a to za cenu do petky i s distribuci nastane cas debat o odchodu od spalovaciho motoru. Pri trendu vyvoje za 20+ let
Pikehead
Úterý, 02. ledna 2024 - 15:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9624
Registrován: 3-2007
Mladějov: Vidím okolo sebe, že si lidi v čase odchodu do důchodu docela často pořizují něco jako "poslední auto". A to si i vy můžete koupit nové se spalovacím motorem jezdit na něm, dokud to půjde.

(Doufám, že se chápeme v tom, že termín aktuálně stanovený na rok 2035 se týká prodeje nových vozů. Nikoliv trhu s ojetinami nebo provozování již zakoupených vozů.)
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 15:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21241
Registrován: 3-2007
PV: No, lidi snesou víc (cenově), když se to týká auta, cigár nebo chlastu, ale každopádně s tebou souhlasím v tom třesku - prostě zase víc lidí to strčí do šedé ekonomiky (dávky, práce načerno, na to navázaná kriminalita atd.), milionům lidí to prostě znemožní fungovat jako teď.

Nejhroznější na tom je, že je to nikoli z nějakých neodstranitelných příčin (válka, hospodářský pokles atd.), ale kvůli chiméře, že tohle zachrání svět před oteplováním.

Kruci, jak to, že ti, co to zatopí první (ala N.Y.C., Singapur, velké přímořské aglomerace) to nepálí a máme to "zachraňovat tady a tak blbě a ze svých kapes (přičemž vědecky nikdo nedokázal, že změny klimatu tímto půjde zvrátit).

No nic, já si tady s nikým kvůli tomu občanku trhat nemíním, jen je zajímavé, jak se někteří odkopávaj.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 02. ledna 2024 - 15:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14033
Registrován: 4-2003
Viajero: zásadní primární impuls současného drangu elektromobility vzešel z relativně volné soutěže - Tesla

Za výrazné pomoci dotačních titulů, jinak by se nedožili dneška. Stejně jako v USA stavěli za státní dotace Concorde, jen z toho couvli (schválně nepíšu včas, protože to ani to není pravda, jde spíš o shodu okolností).

Se zbytek textu souhlas - tohleto výše je jen ilustrace, jak i nějaká zdánlivě pravdivá info je složitější.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 02. ledna 2024 - 16:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8974
Registrován: 3-2006
A to ještě berte rok 2035, tak nějak v intencích plánování.
Původně jsme přeci od letoška měli skončit se skládkováním.[blush]
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21242
Registrován: 3-2007
Pikehead:
"Mladějov: Vidím okolo sebe, že si lidi v čase odchodu do důchodu docela často pořizují něco jako "poslední auto". A to si i vy můžete koupit nové se spalovacím motorem jezdit na něm, dokud to půjde.

(Doufám, že se chápeme v tom, že termín aktuálně stanovený na rok 2035 se týká prodeje nových vozů. Nikoliv trhu s ojetinami nebo provozování již zakoupených vozů.)"

Jo, tak nejspíš to bude poslední auto. Každopádně tady fakt nejde o mně, já doufám budu mít i na toho (novýho) elmobila, tady jde o minimálně 6 mega lidí v tomhle státě, co s tím budou mít velký nebo dokonce nepřekonatelné finanční a praktické problémy - a tohle prostě mám dojem už "beztrestně" neprojde. Jak politicky, tak hospodářsky.

Ale především je to nádherná ukázka totalitních metod, protože zjevně přes Brusel si -papírově zcela demokraticky- omezená parta lidí prosadí cokoli, třeba decimaci energetické soustavy Evropy nebo tohle a v podstatě není cesty zpět.

A upřímně mě na tom nejvíc děsí, že za potlesku lidí, co nejsou žádní dezoláti ani IQáči, jen věří, "že se to nějak nakonec udělá" a současně podpásové dehonestace těch, co se jim to nelíbí jak metodou, tak jako ideologie (přičemž už se to učí jako hotová věc minimálně na ZŠ a SŠ).
Prostě indoktrinace.

Nakonec dnes to byla tady docela ilustrativní ukázka.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pikehead
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:22:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9625
Registrován: 3-2007
Nějak se mi zdá, že "finanční a praktický problém" je nákup nového vozu i dnes, což ostatně vidíte na prodejích sekundárního trhu.

Vy to možná vnímáte jako výše zmíněné Rechts fahren ze dne na den, ale dejte si ty roky a přírůstky do Excelu a uvidíte, jak to jen přes nová auta bude pomalé. 50% elektromobilů na osobních autech se možná ani nedožijete.

Decimací enegrgetické soustavy myslíte teď konkrétně co? Tady někdo něco zdecimoval?
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21243
Registrován: 3-2007
Když tedy to procento stejně poroste (v čemž nejsme ve sporu), proč nařizovat, zakazovat, cpát státní miliardy do nabíječek, když to stejně nic nevyřeší?

Vy totiž pořád řešíte jak a že to nebude pro nikoho problém ani zhoršení životní úrovně, já se ptám proč - proč to tak násilím tlačit?

Načež vy povíte (sorry, úplně stejně jako ten politruk), že vlastně je to v pohodě, že furt vidím problémy, že jsem zpátečník a nakonec "já si vás píši" [lol] - heleďte, já si prostě tohle pamatuju a nelíbí se mi dělat takovéhle tyjátry jen kvůli něčí chiméře, "že je to potřeba".

Nakonec viz ten Sentinel - to byl velmi dobrý příměr.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21244
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"Viajero: zásadní primární impuls současného drangu elektromobility vzešel z relativně volné soutěže - Tesla

Za výrazné pomoci dotačních titulů, jinak by se nedožili dneška. "


No tak vidíte, pane Viajero, snahu jste měl.. [biggrin]
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14034
Registrován: 4-2003
proč to tak násilím tlačit?

Protože jinak dojde k dopadu na hospodářkou výkonnost a životní úroveň oteplením. A fakt nejde o to že v Čechách budeme za 30 -50 let mít subtropy - což je takový malý zakýchání, ale o ten zbytek světa, který taky potřebujeme.

Ty tady totiž implicitně přepokládáš že když se nic nebude dělat, tak svět zůstane tak je dnes. V tom je ta debata právě nesmyslná, ba až toxická. Protože svět právě takhle nikdy nefunguje.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 02. ledna 2024 - 16:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 10-2005
Mladějov:
"RadekŠ:
"Viajero: zásadní primární impuls současného drangu elektromobility vzešel z relativně volné soutěže - Tesla

Za výrazné pomoci dotačních titulů, jinak by se nedožili dneška. "

No tak vidíte, pane Viajero, snahu jste měl.. [biggrin]"

S Radkem se obvykle nepřu, ale jak mi Musk připadá hodně problematickej, tak co se týče Tesly, vždy jsem četl jen o cca 0,5 mld USD půjčce od Ministerstva energetiky někdy kolem 2010, kterou navíc dávno splatil, a to je trochu rozdíl od dotací...

Veřejný dotace jsou jedním ze zdrojů financování toho jeho SolarCity.
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:59:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21245
Registrován: 3-2007
>Protože jinak dojde k dopadu na hospodářkou výkonnost a životní úroveň oteplením.

Bezvadný, tohle si znamenám a ukládám.
To se snad ani tvýmu advokátovi nepodaří okecat.

Díky, mně to stačí. Naprosto vážně.

M.
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:59:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14035
Registrován: 4-2003
Dá se tím jet na výlet na Šumavu/Lužických hor/atd.? Nedá.

A jak teda na tu Šumavu dojel. To ho tlačil?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 02. ledna 2024 - 17:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 10-2005
RadekŠ:
" proč to tak násilím tlačit?

Protože jinak dojde k dopadu na hospodářkou výkonnost a životní úroveň oteplením."

Nakolik je to (IAD) relevantní faktor? Nevím, ptám se. Máš k tomu nějaký pramen, že to toho CO2 dává např. 15% (což bych třeba hádal). A je 15% tak významných, nebo ne?
V tomhle ohledu je veřejná debata poněkud zastřena hysterií.
Pikehead
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:07:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9627
Registrován: 3-2007
Mimochodem, jak tu Mladějov neustále píše o kolik se mu zhorší životní úroveň, existuje nějaký model o kolik to má být dražší? Kdo kupuje ojetiny, tak má na ICE okno ještě 20-25 let.

Dost pochybuju, že by reálný dopad do ceny aut napříč trhem byl za 10 let větší, než recentní dopady Covidu a russácké války, kdy auta niží a střední třídy skočily o dost nahoru (a výrazně se zhoršila jejich dostupnost). Ovšem nevím z jakých zdrojů Mladějov čerpá...
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14036
Registrován: 4-2003
Nakolik je to (IAD) relevantní faktor? Nevím, ptám se. Máš k tomu nějaký pramen, že to toho CO2 dává např. 15% (což bych třeba hádal).

Asi tahle - my jsme do toho zapojeni přes vliv zvýšení teploty na hospodářskou výkonnost a neřešíme jakým opatřením se toho (nenavýšení teploty) dosáhne. Protože tomu prostě nerozumíme a ani to nepotřebuju vědět.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Priapos
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2367
Registrován: 10-2012
Viajero:
"Po pravdě úplně nechápu míru polarizovanosti této debaty. Že má elektrická trakce budoucnost a že se dříve nebo později prosadí je snad jasné každému, kdo má zbla vzdělání (a technického zejména).
"

Jaké a jestli máte technické vzdělání samozřejmě nevím. Ale ve své rodině mám několik příbuzných, kteří mají vystudovány jak elektrotechnické, tak i chemické obory na VŠ. A právě tito jsou v našich diskuzích o elektromobilitě vždy nejvíce pesimističtí a velmi velmi opatrní v prognózách dalšího nezadržitelného velkého rozvoje tak, jak ho očekáváte a zde prezentujete.

(Příspěvek byl editován uživatelem Priapos.)
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:27:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16418
Registrován: 5-2004
Ze pujde jeste chvili jezdit na benzin - fajn. Jo a za kolilk kdyz z nej bude placena spekulativni dan jmenem emisni vypalne?
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:28:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3247
Registrován: 12-2020
Pikehead: Když nebude mít auto, tak se mu životní úroveň nesníží, ale naopak zvýší[proud]. Jen nebude moct jet kdykoli kamkoli, ale pojede jen tam, kam je dobré (výhodné) spojení VHD. Tudíž ušetří, bude se mít lépe, lépe se budou mít i ostatní (sníží se znečištění). Jenže tohle prostě hodně lidí bere jako útok na svobodu.
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30019
Registrován: 5-2002
ML: Bezvadný, tohle si znamenám a ukládám.
Můj otec dělal na ČEZu plánování výroby. Ty závislosti zatížení na teplotě existovaly už tenkrát. Prostě když je moc velký vedro, musí se víc chladit. Tobě se snad nikdy nestalo, že se Ti nechtělo nic dělat, protože bylo moc velký vedro?
Další vlivy jsou přes jiné průběhy srážek. Léta se nám nestalo, že by ve studni došla voda. Loni a předloni jo.

To se snad ani tvýmu advokátovi nepodaří okecat.
Kdo že to tady dneska brečel, že je jakožto oponent dehonestován...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3269
Registrován: 1-2006
Viajero:
"Ostatně politické tlačení určitého druhu mobility není nic nového, co takhle Federal-Aid Highway Act z roku 1956 a deklinace osobní železniční dopravy v US? "
Pardon, ale zjištění že rozvoj silniční dopravy (osobních, nákladních i autobusů) vyžaduje postavit (jako následek!) také odpovídající silnice může za "politické tlačení určitého druhu dopravy" označit jen (censored).
Deklinace osobní železniční dopravy provozované neskutečně draho (neb jídelní vozy, extra bufetové vozy, spací vozy, extra vozy pro obslužný personál), pomalu a systémem "dnes jede vlak tam, zítra zpátky a jeden den v týdnu nejede vůbec" fakt nebyl následek nějakého politického tlačení - prostě jak měli lidi jakoukoli jinou alternativu, tak utekli k ní.

Viajero:
"Podle mne to za aktuálně předváděné trhání občanek nestojí zejména z důvodu, že údajný elektromobilní dráb je mnohem spíš chiméra, než cokoliv ve vztahu k realitě. "
Úmyslná likvidace automobilů se spalovacími motory fanatickými pomatenci v politických funkcích je realita, žádná chiméra. V praxi je vidět na rostoucích cenách a klesajícím sortimentu aut na trhu (přičemž ani jedno z uvedeného není důsledkem tržního chování).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2318
Registrován: 7-2017
Ľudia si pokojne môžu kúpiť elektromobil, ale najväčší problém majú v hlave a potom je to politická zaostalosť a neschopnosť podporiť viac nabíjačiek. Je to úplne prirodzené, množstvo ropy nie je nekonečné a sme príliš závislí na krajinách OPEC.
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3270
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"... a neřešíme jakým opatřením se toho (nenavýšení teploty) dosáhne. Protože tomu prostě nerozumíme a ani to nepotřebuju vědět."
No to je bohužel vidět - protože jinak bys dokázal porovnat produkci CO2 Evropy a Číny+Indie+..., z čehož by ti vzešlo poznání, že i kdybychom my tady spáchali rituální sebevraždu (a tedy už nepřidávali CO2 ani dýcháním), tak to planetární součet ovlivní na úrovni statistické chyby.
Taktéž bys jistě byl schopen vyvodit nějaký závěr z toho, jaký zlomek i tady v Evropě je CO2 z osobních automobilů.
Bez toho ses dostal jen k ideologii a šamanským tancům [sad]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 02. ledna 2024 - 18:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 713
Registrován: 10-2018
Priapos:
" kteří mají vystudovány jak elektrotechnické, tak i chemické obory na VŠ. A právě tito jsou v našich diskuzích o elektromobilitě vždy nejvíce pesimističtí a velmi velmi opatrní v prognózách dalšího nezadržitelného velkého rozvoje tak, jak ho očekáváte a zde prezentujete."

Elektrochemie je velmi starý a dobře prozkoumaný obor, takže nějaké průlomy na fyzikální úrovni se předpokládat nedají. Zbývá drobnej technologickej pokrok, tedy co s čím zkombinovat, čím to podpořit, aby to moc nehořelo, a vydrželo aspoň tisícovku cyklů bez velké ztráty kapacity. A jak aktivní hmotu využít pokud možno na 100% bez zbytečného materiálu navíc. Cena materiálů samozřejmě neustále roste a bez Číny se tak jako tak neobejdeme.

Věřit v nejaký větší růst kapacity nebo nedejbože snižování ceny je dost naivní, asi jako věřit v extrapolaci Mooreho zákona (dvakrát hůř napsaný sw podpoříme dvojnásobnym výkonem procesoru) do nekonečna, když se technologické rozměry čím dál víc blíží rozměrům atomu.
Úterý, 02. ledna 2024 - 18:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3248
Registrován: 12-2020
Já to vidím tak, že všechny vyspělé civilizace nakonec vždy zanikly a totéž se stane i té současné. S tím se budeme muset smířit a můžeme jen doufat, že to nebude za našeho života, protože to, že by lidstvo omezilo dobrovolně svou spotřebu, potřebu cestování a tedy i množství vypouštěných sajrajtů do ovzduší atd. je silně nepravděpodobné. Počasí je šílené už dávno (20 - 25 let zpět) a stále se to stupňuje. Jak zde správně někdo zmínil, občas někde není voda ve studních, občas máme povodně, začínáme si zvykat na tornáda, takže nám zbývají již jen zemětřesení a výbuchy sopek. Normální počasí je již výjimkou spíš než pravidlem.
Úterý, 02. ledna 2024 - 19:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 11-2021
HB: si prohlídni ten graf, kolik CO2 vypustila a vypouští Evropa a kolik Čína s Indií.Já tam teda příležitost zahrnout evropský automobilismus do statistické chyby nevidím.
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 20:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21249
Registrován: 3-2007
gp: I kdyby ne - jste přesvědčen, že tak násilné a drahé změny v EU, jako je zákaz automobilů se spalovacími motory pro obyvatelstvo v Evropě zastaví oteplování a zachrání planetu?

To je pouhá víra.

Mne opravdu fascinuje, jak na základě nějaké dojmologie hodlá pár profesionálních politických zmrdů změnit život milionům lidí, léta je otravovat a vy tomu ještě tleskáte (a přete se akorát o procentíčka).
Mladějov
Úterý, 02. ledna 2024 - 20:07:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21250
Registrován: 3-2007
HB 3270: Tak tohle jsem si ani netroufl, radši to spolkl, protože to stejně nemá cenu a stejně jsem byl jeho advokátem mentorován.
Úterý, 02. ledna 2024 - 20:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 10-2005
Hungry_bear:
"Viajero:
"Pardon, ale zjištění že rozvoj silniční dopravy (osobních, nákladních i autobusů) vyžaduje postavit (jako následek!) …"

“Následek” v roce 1956? No, to jsem si myslel, že máte dějiny USA ve XX. stol. víc v malíku…
Úterý, 02. ledna 2024 - 21:33:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 5-2002
RadekŠ:
"Protože jinak dojde k dopadu na hospodářkou výkonnost a životní úroveň oteplením. "
JINAK???

Mám to chápat tak, že i ty jsi přesvědčen, že Evropané s jejich směšným podílem na celosvětové produkci CO2 zachrání klima, když v miliardové Číně a v miliardové Indii spotřeba fosilních paliv stále rychle stoupá?
Úterý, 02. ledna 2024 - 22:16:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16419
Registrován: 5-2004
A to by mně ještě zajímalo kolik CO2 je z té dopravy a kolik vypšouknou třeba sopky - aniž by měly nakoupené emisní povolenky...

Jinak ten plánovaný návrat do přelomu padesátých a šedesátých kdy auto měl pan doktor či nějaký zelinář a řezník a ostatní jezdili VHD do práce má mouchy v tom, že na venkově zanikla tehdejší infrastruktura kdy na vsi už není pošta, hospoda, krám atd. natožpak pracovní příležitosti. V moderních šmoulovech toto mnohdy ani nebylo od počátku. A sotva bude znovu zavedený dělnický jízdný v tehdejší relaci cenové když stát má už tak holou prdel protože není průmysl krom pár zahraničních montoven s mohutným výtokem zisku mimo republiku.
Úterý, 02. ledna 2024 - 22:31:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30022
Registrován: 5-2002
ML: stejně jsem byl jeho advokátem mentorován
Hele, já jsem si za ta léta všiml, že i když se mi v danou chvíli nelíbilo, co Radek napsal, nakonec na jeho slova častěji došlo, než nedošlo.
Ale jestli sis dal nějaké novoroční předsevzetí, že všechny moje příspěvky budeš opičovávat ad personam, tak si klidně posluž. Jenom se pak nediv, za co Tě budu mít...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Úterý, 02. ledna 2024 - 22:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9628
Registrován: 3-2007
Nemůžu si pomoct, sociologicky je to fakt diskuse stárnoucích a zkostnatělých jedinců, kteří hájí svůj zaprděný svět (a sadu svojich statických kompetencí a světonázorů, která v něm platila).

Asi těžko popřete, že se planeta otepluje a to způsobí mnohem větší průsery než jaké nese stupidní výměna motoru v autě a změna způsobu doplňování paliva (která nota bene naplno nastane během příštích 30-40 let). Vymlouvat se na Indii a Čínu s tím, že my nic dělat nemusíme může opravdu jen naprostý ignorant, ideálně k tomu bezdětný, nebo nenávidící své potomstvo. A je to argument podobně blbý jako že je zbytečné chodtit k volbám, protože "jeden hlas přece nic neznamená".

I jinak poměrně příčetný člověk jako Masúd tady bude pičovat o ideologii. Ideologie má několik definicí, od z totáče známé "interpretace světa konzervující stávající sociální a mocenské struktury" až po "any set of values" neboli soustavu hodnot. V soustavě hodnot působíme prakticky všichni.

A je pozoruhodné, že přechod na elektromobilitu je "zlá" ideologie, zatímco jiné (ovšem již známé a pohodlné) ideologie nevadí. Pánové Masúd a Mladějov jsou třeba celoživotně přisáti na státní cecky díky ideologii, která říká, že je "dobré" a "ekologické" daňovým poplatníkům brát 100 miliard ročně a sypat je do jinak neživotaschopných a z valné části i zbytečných železnic. Prachy vydané jménem této ideologie jim kupodivu nevadí, ale údajně strašlivé dopady přechodu na elektrická auta jsou strašlivé zlo a kdo jim zakazuje spalovací motor je nestvůra.

Takže dotaz: budou nebo nebudou roční dopady přechodu na elektromobilitu pro ČR ve výši cca. 100 miliard ročně, tj. srovnatelné s všemi možnými a nemožnými druhy dotací do železnic? Pokud chcete volat po tržních řešeních a být konzistentní, nemá to úplně pohodlné důsledky...
Středa, 03. ledna 2024 - 00:45:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3272
Registrován: 1-2006
Pikehead:
"Nemůžu si pomoct, sociologicky je to fakt diskuse stárnoucích a zkostnatělých jedinců, kteří hájí svůj zaprděný svět (a sadu svojich statických kompetencí a světonázorů, která v něm platila). "
To citujete z příručky vzorného komsomolce?
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 03. ledna 2024 - 05:59:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 5-2002
Pikehead:
"Pánové Masúd a Mladějov jsou třeba celoživotně přisáti na státní cecky díky ideologii, která říká, že je "dobré" a "ekologické" daňovým poplatníkům brát 100 miliard ročně a sypat je do jinak neživotaschopných a z valné části i zbytečných železnic. Prachy vydané jménem této ideologie jim kupodivu nevadí, ale údajně strašlivé dopady přechodu na elektrická auta jsou strašlivé zlo a kdo jim zakazuje spalovací motor je nestvůra."
Toto je ovšem čítankový příklad argumentační nouze ve stylu "a vy v té Americe zase bijete černochy!".

Pokud se chcete bavit o železnici bez dotací a komu by to vadilo a komu ne, prosím, to je dobrá diskuse a na k-report se hodí, ale v tomhle vlákně se teď probírá klima a elektromobilita a politika kolem toho.

Připadám si tady jak někde v první polovině minulého století, kdy taky existovali lidi, kteří upřímně věřili v to, že problémy lidstva vyřeší všelidové vlastnictví výrobních prostředků. Jak to dopadlo, všichni víme [ko]
Středa, 03. ledna 2024 - 07:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4809
Registrován: 6-2019
Pánové Masúd a Mladějov jsou třeba celoživotně přisáti na státní cecky díky ideologii,

Za a, tam máte chybu, protože nejde o ideologii
za b, přinejmenším u Mladějova nehorázně lžete - tzn. ani se neobtěžujete si cokoliv zjitit o cíli vašeho kádrování a vysírání.
Čest vaší eventuální práci.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 03. ledna 2024 - 08:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14037
Registrován: 4-2003
přesvědčen, že Evropané s jejich směšným podílem

Já jsem psal pouze jenom co (ne)děláme v práci, nic víc. A ty i HB tomu přidáváte úplně nesmyslné konotace -které s tím nijak nebezprostředně ani nesouvisí. Považuju totiž za docela zásadní se držet svýho kopyta a nesrat se do věcí kterým nerozumím - a to si trofnu tvrdit, že jsme si o tom, přečetl násobek toho co průměrný diskutující a nebylo to ze 100+1. Stejně tak nemám potřebu kohokoliv v něco přesvědčovat - to ani na internetovém fóru nejde - reaguju jen občas na zjevné nesmysly, které se lidí drží jak veš.

A samozřejmě jsme se nikdy po odborné stránce nesetkal s tím, že by uvažoval v nějaké kategorii Evropa (a že někoho spasí). Docela by mě zajímalo, kde tahle oblíbená urban legend vznikla. Kdyby s tohleto někdo myslel, tak by přeci nedebatoval o uhlíkové dani (třeba).

Hezký rok 2024 všem.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 03. ledna 2024 - 10:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16422
Registrován: 5-2004
Ta tzv urban legend vznikla nejspis konanim eu.
Středa, 03. ledna 2024 - 10:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3273
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"Považuju totiž za docela zásadní se držet svýho kopyta a nesrat se do věcí kterým nerozumím "
Nemělo by součástí toho "držení se" být i ověření správnosti/reálnosti vstupních údajů a předpokladů?

RadekŠ:
"A samozřejmě jsme se nikdy po odborné stránce nesetkal s tím, že by uvažoval v nějaké kategorii Evropa (a že někoho spasí). Docela by mě zajímalo, kde tahle oblíbená urban legend vznikla. "
Vznikla tím, že fanatici, kteří ovládli EU mohou nařizovat, přikazovat a zakazovat jen "svým ovečkám" - zbytek světa na jejich pošukoviny v praxi zvysoka ...
Což se projevuje třeba tak, že vše co si z EU vyštípem (farmacie, chemičky, ocelárny, ...), to se rychle přesune do jiné části glóbusu a produkce se do EU dováží = vliv na světový součet nula plus emise z dopravy navíc. Debaty o uhlíkovém clu jsou pak jen a pouze hledání, jak pod nějakou záminkou vytřískat z místních obyvatel a firem (neb ti a nikdo jiný to nakonec zaplatí v cenách) nějaké peníze navíc.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 03. ledna 2024 - 11:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3252
Registrován: 12-2020
Hungry Bear: Máte úplnou pravdu. Jenže jak to tedy řešit? Někomu něco nařizovat nebo zakazovat je nedemokratické. Na druhou stranu, když tomu necháme volný průběh, což je třeba v těch zemích mimo EU, kterých je většina, tak to prostě vede k tomu globálnímu oteplování, které bude mít pravděpodobně katastrofální důsledky. Čili já z toho vyvozuji, že ta snaha nikomu nic nenařizovat a nechat všemu volný průběh vede k tomu konci, který jsem tady naznačil.
Středa, 03. ledna 2024 - 12:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 1-2006
Pro začátek by bylo vhodné pochopit, že ať už tady v EU na přání fanatiků uděláme cokoli (včetně hromadné sebevraždy), tak to na celosvětový stav bude mít účinek pramalý.
V dalším kole by bylo dobré pochopit taky to, že v Číně, Indii, Russku, ... na ideologická přání a nařizování našich fanatiků zvysoka kašlou a budou dělat jen to, co sami pokládají za pro sebe výhodné.

Takže jediným výsledkem vlády fanatických nedovzdělanců (včetně "užitečných fachidiotů" opojených mocí) nad EU je a bude naše zaostávání a závislost (ekonomická i materiální) na kdejakém diktátorovi mimo EU. Obávám se, že právě za tohle je nemalá část unijních fanatiků oněmi diktátory placena.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 03. ledna 2024 - 12:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 11-2005
Jen připomínám, že tohle všechno je tlačené vyspělým Západem
a demokraticky zvolenými, vzdělanými elitami a ne nějakým
zaostalým Ruskem, takže kdo je proti bude jasně dezolátní Proputinovec [proud]
Biden je placen diktátory...[rofl][proud]
Biden -climate corps
Bidenův „Green Deal“ mění ocel za elektroauta
edit: doplnění Bidenových činů v USA...

(Příspěvek byl editován uživatelem miram.)
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration